Page 1

LITTERATUR i Aabenraa(2012

S K Æ V, S A N S E L I G , GRÆNSEOVERSKRIDENDE

SPROGBILLEDER SPROGBILLEDER SPRACHBILDER SPRACHBILDER

SPROGBILLEDER SPROGBILLEDER SPROGBILLEDER SPRACHBILDER SPRACHBILDER SPRACHBILDER SPROGBILLEDER SPROGBILLEDER SPROGBILLEDER RREEDELLIBGORPPSS RREEDLIBHCARPPSS 6.-11. SEPT. 2012 Under temaet sprogbilleder sætter Litteratur i Aabenraa fokus på dynamikken mellem sprog og billeder: Vi har billedbøger, filmatiseringer og prosaens metaforer på programmet sammen med installationskunst inspireret af romaner og nye genrer som Graphic Novels og Artists books. Vanen tro kombinerer vi de traditionelle forfatterarrangementer med skæve, sanselige og grænseoverskridende programpunkter for både børn, unge og voksne. VELKOMMEN TIL!


SIDE 2

LITTERATUR i Aabenraa(2012

UDSTILLINGER HELLE FRØSIG - SPILMESTERENS AFTEN. INSTALLATIONER I RUM 6. september 2012 – 20. januar 2013 Kunstmuseet Brundlund Slot 6200 Aabenraa www.museum-sonderjylland.dk

VELKOMMEN TIL LITTERATUR I AABENRAA 2012

MARGOT HAUCK – SPROGBILLEDER 4. september – 1. oktober Det Tyske Centralbibliotek Vestergade 30, 6200 Aabenraa

Når der for tredje gang holdes stor litteraturfestival i Aabenraa den 7.-11. september i år, foregår det på Pædagoguddannelsen UC SydDanmark, Dr. Margrethes Vej 11-13, 6200 Aabenraa, og Det Tyske Centralbibliotek, Vestergade 30, 6200 Aabenraa.

PRISER Adgang til festivalen fredag & lørdag d. 7. og 8. september (Begge dage inkl. adgang til Brundlund Slot) Voksne: 150 kr. / Børn under 18 & unge med studiekort: Gratis

Fredag den 8. september og lørdag den 9. september kommer det til at myldre med forfattere og publikum. Årets tema er Sprogbilleder – Sprachbilder, og der er som altid noget for både børn, unge og voksne. Vi har tilstræbt at tilrettelægge et spændende program, og vi håber, at I vil synes om det. I pauserne mellem forfatterarrangementerne er der mulighed for at købe lidt frokost, kaffe, kage og drikkelse. Vær omhyggelige, når I læser programmet igennem, der er tilmelding til to af arrangementerne. Vel mødt!

Adgang til festivalen inkl. Krusmøllemiddag med Adam Price lørdag aften 550 kr. (bestilling via www.billetto.dk/ litteraturiaabenraa nødvendig)

Billetter kan købes ved indgangen til Pædagoguddannelsen UC Syddanmark eller bestilles via www.billetto. dk/litteraturiaabenraa

ARTISTS BOOKS FROM VENICE 30. august – 30. september BaneGården. Kunst&Kultur Jernbanegade 2, 6200 Aabenraa

DORTE KARREBÆK BØRNEBOGSILLUSTRATIONER 5. september – 5. oktober Aabenraa Bibliotek Haderslevvej 3, 6200 Aabenraa


SIDE 3

Smitter det af på Wung-Sungs billedsprog, at han også arbejder med film som medie? Og hvorfor bliver billederne fra den fynske forstad så uhyggeligt konkrete og næsten fysisk påtrængende i Ramslands roman? Det er elever fra ungdomsuddannelserne i Aabenraa klar til at tage fat på til Litteratur i Aabenraa.

PÅLIDELIGE SPROGBILLEDER? PER KROGH HANSEN er lektor på Syddansk Universitet og forsker i, hvordan vi fortæller både gennem film, bøger, musicals og eventyr. Han er også boganmelder ved Berlingske. Til årets Litteratur i Aabenraa har han sagt ja til at udfordre bl.a. forfatterne JESPER WUNG-SUNG og MORTEN RAMSLAND på deres sprogbilleder.

DET STÆRKE KØNS UHYGGELIGE SVAGHEDER GYMNASIELEKTOR DORTE RAFN CHRISTENSEN skulle forberede et forløb med blandt andet tekster af JESPER WUNG-SUNG for sine elever … Men der var noget der irriterede! Og lige præcis det irriterende blev også det fascinerende for dansklæreren:

Per Krogh Hansen ”Billedsprog er jo ét af litteraturens stærkeste virkemidler. Dels fordi det gør historien levende for os, men også fordi billedsprog som sådan er kvintessensen af det, litteraturen kan: Nemlig sætte ord på det, der ellers er svært at udtrykke. Wittgenstein sagde engang, at det, hvorom man ikke kan tale, det må man tie. Men litteraturen giver ikke op. Via sit billedsprog forsøger den ’at tale uden om’ det usigelige,” fortæller Per Krogh Hansen. Per Krogh Hansen fungerer som moderator for diskussionen mellem Morten Ramsland og Jesper Wung-Sung for de unge på Statsskolen i Aabenraa fredag formiddag, ved læsekredsarrangementet med Morten Ramsland fredag eftermiddag samt i paneldebatten med forfatterne fra grænselandet lørdag eftermiddag.

”Når noget irriterer, er det jo netop fordi det ikke er lige meget. Noget af det, der slog mig var, at der ikke var slået to streger under facit i forløbet og handlingen i novellerne fra Wung-Sungs samling ”To ryk og en aflevering.” Jeg nåede afslutningen og var stadig mystificeret: Hvad skulle de her drenge og mænd? Her blev novellernes pointer ikke underbygget eller fordoblet af sprogbilleder. Der var en diffus fornemmelse, når novellen var slut, der kaldte på en genlæsning.” Netop temaet ”Fra dreng til mand” blev aktuelt, da den anden forfatter, som de unge skal møde, kom på banen. Det er Morten Ramsland, der i romanen Sumobrødre beskriver det rå opvækstmiljø, som helt almindelige drenge skal sno sig gennem i en forstad på Fyn. Her er sprogbillederne ikke diffuse, men bygger dramatisk oven på hinanden. Lektor på Syddansk Universitet Per Krogh Hansen udfordrer de to forfattere, som eleverne har stiftet bekendtskab med op til festivalen:

og -illustratorer, mens de studerende inviterer indenfor til fortælleværksted og bordteater - og til at opleve det sprogbilledunivers, der udfolder sig, når billedbogen finder vej til Ipad’en. Det er en kæmpe sidegevinst ved festivalen, at den skaber en platform hvor undervisere, elever og studerende på alle niveauer kan mødes. Det gør det meget mere oplagt at trække på hinanden i andre sammenhænge. Og det er et skridt på vejen mod ”Campus Aabenraa” som kommunen har ambitioner om at skabe.

LITTERATUR PÅ CAMPUS AABENRAA FESTIVALEN SPREDER CAMPUSSTEMNING Et Campus er et sted, der summer af dynamik, fordi mange unge er i gang med forskellig uddannelser tæt på hinanden. I Aabenraa ligger tre gymnasiale uddannelser dør om dør, og litteraturfestivalen er med til at få det til at summe mellem dem. Syv klasser fra IBC, Aabenraa Statsskole og Deutsches Gymnasium für Nordschleswig er sammen torsdag og fredag og møder blandt andre forfatterne Morten Ramsland og Jesper Wung-Sung. Fredag og lørdag breder den intense summen sig til Pædagoguddannelsen UC Syddanmark, der lægger lokaler til en stor del af festivalens åbne program. Og ikke nok med det: Pædagoguddannelsen UC Syddanmark, som pædagoguddannelsen hører til, bringer både pædagogstuderende fra Aabenraa, lærestuderende fra Haderslev og deres undervisere på banen mandag og tirsdag. Her inviteres 0.-6. klasser fra hele Aabenraa Kommune til at møde nogle af de fremmeste børnebogsforfattere

Dansk- og medielærerne på ungdomsuddannelserne i Aabenraa har tilrettelagt et forløb for 7 klasser som del af Litteratur i Aabenraa.

TORSDAG D. 6. SEPTEMBER KL. 08.15, STATSSKOLEN

ÅBNING AF LITTERATURFESTIVALEN VED BORGMESTER TOVE LARSEN


SIDE 4

PROGRAM FOR UNGE Jesper Wung-Sungs sprogbillede fungerer dobbelttydigt. Især når temaet er ”Fra dreng til mand”, og det er netop det tema hos Jesper Wung-Sung og Morten Ramsland som ungdomsuddannelserne kaster sig over til Litteratur i Aabenraa. Smitter det af på Wung-Sungs billedsprog, at han også arbejder med film som medie? Og hvilke billeder er det, der bringer læseren næsten ulideligt tæt på drengene i Ramslands Roman Sumobrødre?

TORSDAG D. 6. SEPTEMBER KL. 08.30, STATSSKOLEN

KRØL FILMBILLEDER UD AF BOGSTAVERNE Når bogstaver skal krølles ud, omsættes og blive til levende billeder, hvordan griber man det så an? Det fortæller forfatter Jesper WungSung der både skriver romaner, noveller og filmmanuskripter, og arbejder som filminstruktør. Det sker i dialog med Frederik Meldal Nørgaard, der som skuespiller skal lægge krop, stemme og indlevelse i udkrølningen af de sorte skrifttegn; tegn han også selv behersker som dramatiker og manuskriptforfatter. Vært: Lektor Dorte Rafn Christensen, Aabenraa Statsskole

Jesper Wung-Sung

Frederik Meldal Nørgaard

FREDAG D. 7. SEPTEMBER KL. 08.15, SALEN PÅ IBC

Lektor på Syddansk Universitet Per Krogh Hansen udfordrer de to forfattere, som eleverne har stiftet bekendtskab med op til festivalen. Vært: Lektor Inger Ernstsen, IBC.

TO RYK OG EN AFLEVERING … INTERVIEW MED JESPER WUNGSUNG OG MORTEN RAMSLAND

Morten Ramsland


SIDE 5

PROGRAM FOR BØRNEFAMILIER

LØRDAG D. 8. SEPTEMBER KL. 9.30 – 11 PÆDAGOGUDD. UC SYDDANMARK FOR BØRN OG FAMILIER

BØRNEBOGBRUNCH Litteratur i Aabenraa holder familieformiddag. Tank op med en lækker brunch og gør klar til at tegne, spille og se teater, høre historier og udfolde jer kreativt sammen, for der bliver aktiviteter for hele familien. Bestil gerne brunch i forvejen via info@litteratur-festival.dk Børnebrunch 40 kr. Voksenbrunch 60 kr. Betales i caféen

LØRDAG D. 8. SEPTEMBER KL. 10 – 11 PÆDAGOGUDD. UC SYDDANMARK MAX. 100 TILSKUERE FRA 5 ÅR

HOP MED PÅ HATTETEATERET

lidt uhyggeligt, men altid morsomt og underholdende. På scenen hænger 20 forskellige hatte. En gruppe børn fra publikum inviteres op på scenen. Her vælger de hver sin hat og en rolle, som de synes passer til lige netop den hat. Så kan forestillingen begynde. Med hjælp fra publikum og børnene på scenen opstår den ene vanvittige historie efter den anden, når historiefortælleren improviserer sjove teaterstykker med udgangspunkt i børnenes roller.

Vært: Souschef ved Aabenraa Bibliotekerne Bente F. Mortensen www.soerenjessen.com

LØRDAG D. 8. SEPTEMBER KL. 11.15 – 12 DET TYSKE CENTRAL-BIBLIOTEK MAKS 120 TILSKUERE FRA 5 ÅR

RIDDER RUST OG FRØKEN BØH!

LØRDAG D. 8. SEPTEMBER KL. 12.15 – 13 PÆDAGOGUDD. UC SYDDANMARK MAKS 120 TILSKUERE FRA 5 ÅR

A, B, KOM OG C OG HØR FORFATTEREN MARIANNE IBEN HANSEN

Vært: Dorthe Eriksen, Pædagogisk konsulent ved UC Syddanmark www.hatteteater.dk

LØRDAG D. 8. SEPTEMBER KL. 11.15 – 12 PÆDAGOGUDD. UC SYDDANMARK MAX. 100 TILSKUERE FRA 5 ÅR

HVAD PENNEN ER FULD AF FLYDER HISTORIEN OVER MED

Patricia og hendes band synger og fortæller om Ridder Rust og Frøken Bøhs eventyr. Det foregår på tysk, men alle kan følge (og synge!) med. Vært: Børnebibliotekar ved Det Tyske Centralbibliotek Silke Amthor

Alle ben på nakken, suse ned ad bakken. Skoen på, op på tå, turen går fra A til Å. Marianne har skrevet en lang række rimede billedbøger, bl.a ’Axel elsker biler’ og ’den nye A,B & C’. Hendes kendetegn er humor, højt tempo og et sprudlende sprog med masser af rytme og musik. Hun vil fortælle om rim og ordleg, læse op fra sine bøger og invitere ind en rytmisk og kropslig oplevelse af sproget. Vært: Lektor ved UC Syddanmark, Rikke Finderup.

Velkommen til et professionelt improvisationsshow med hatte, børn og historier. Det er overraskende, poetisk, fantasifuldt, somme tider

Hvad kommer først? Tegningen eller historien? Med Søren Jessen ved pennen løber de to størrelser om kap. Han ved, hvad der kan ske i det øjeblik, du træder mellem de hvide striber i fodgængerfeltet. Han har tegnet det. Det er fantastisk, så hold fast, når forfatter og illustrator Søren Jessen tegner og fortæller.


SIDE 6

PROGRAM FOR VOKSNE ÆGGEMADDENS TREDOBBELTSOL

der har som ideal at beherske viden og kunst. Gennem en biografisk beskrivelse af en ældre ordensbroder, der bryder ud, giver han et bud på, hvordan mening med livet kan etableres ud af et kaos. Romanen fik Nobelprisen i Litteratur i 1946 og blev i efterkrigstiden fast del af det tyske gymnasiepensum. Romanen blev således identitetsskabende for generationer af tyskere og pegede fremad og ud af ruindyngerne ved at gøre op med forestillingen om de universelle sandheder, som krigens totalitære styrer var båret af.

”Æggemaddens tredobbeltsol lyser mig i møde” sætter gang i sanserne på en helt anden måde end det leverpostejsfarvede udsagn: ”Der er æg på madpakken.” Litteratur i Aabenraa sætter i 2012 fokus på sprogbilleder. For uanset om der er tale om saftige krimier, heftig ”gonzo-skrivestil” eller familiekrøniker, der føjer sig sammen stykke for stykke, så bruger forfattere sprogbilleder. Hvordan holder de balancen mellem det patetiske og prægnante, mellem det svulstige og svimlende? Hvad vil forfatterne med deres tekster, og hvordan doserer de sprogbillederne? Og husker vi som læsere at dvæle ved sprogbilledet, når vi vender blad for blad for at nå frem mod plottets forløsning?

Til Litteratur i Aabenraa har billedkunstneren Helle Frøsig skabt installationsudstillingen Spilmestrens Aften over Hesses Roman på Kunstmuseet Brundlund Slot. www.museum-sonderjylland.dk

ADAM PRICE GIVER KULINARISK KRØLLE TIL KRUSMØLLE

Romanens fortæller ser tilbage på krigen som noget overstået. Han er som barn blevet udvalgt, og har ved flid opnået medlemskab af en orden,

Fra hvilken dansk digtsamling stammer sprogbilledet med Æggemaddens tredobbeltsol? Skriv dit svar til info@litteratur-festival.dk inden 7. september 2012 og deltag i konkurrencen om flotte boggaver. Vinderne får direkte besked den 8. september!

foredrag om sprogbilleder i mad- og vinanmeldelser. ”For os på Krusmølle hænger mad og æstetik nært sammen. De der besøger os kommer typisk for at få sanseoplevelser både i vores café, galleri og butik,” fortæller Nina Loff. Siden 1996 har hun og hendes mand Henrik drevet den gamle møllegård i Felstedskov. Stedet modtager hvert år 10.000-vis af gæster, der kan fornøje sig over, at råvarer, tilberedning og anretning går op i en højere enhed. Det bliver overdådigt og lækkert, og sikkert anrettet med et glimt i øjet: ”Jeg sætter en ære i, at gæsterne ikke skal nøjes med tallerkenanrettede kunstværker med skum og snirkler, som man dårligt kan blive mæt af. Vi gør os virkelig umage og får den allerbedste smag ud af friske råvarer,” lover Nina Loff.

FREDAG DEN 7. SEPTEMBER KL. 15.30 – 16.30 PÆDAGOGUDD. UC SYDDANMARK VIP ARRANGEMENT MED TILMELDING FOR LÆSEKREDSE

MED MORTEN RAMSLAND I KUMMEFRYSEREN

De der kender Krusmølle vil vide, at lørdagens middagsgæster godt kan glæde sig til en smagsoplevelse af de helt store. Billetter til 550 kr. (inkl. festivalbillet, ekskl. drikkevarer) købes via www. billetto.dk/litteraturiaabenraa

GLASPERLESPILLET Hermann Hesse skrev Glasperlespillet i 1943, hvor han i protest mod nazificeringen for længst var rykket fra Tyskland og havde bosat sig i det neutrale Schweiz.

VIND EN BOG

Krusmølle har disket op med lækkerier til litteraturfestival i Aabenraa helt fra starten i 2008. I år har opgaven fået en ekstra krølle. I 2010 var der krimidinner på slottet. I år er det den kendte manuskriptforfatter, madanmelder og tv-kok Adam Price, der varmer op under middagsgæsterne lørdag aften med sit

Det løber én koldt ned ad ryggen, når drengene i Ramlands Sumobrødre eksperimenterer med at fryse skrubtudser ned. Når de senere går skridtet videre og undersøger, om de selv kan klare kummefryserens kolde mørke, placerer billedsproget læseren der, hvor man mærker låget klappe klaustrofobisk i lige for næsen af en. Har din læsekreds læst Sumobrødre eller andre af Ramslands bøger, kan du melde dig til VIP-arrangementet om forfatteren. Her leder en bibliotekar diskussionen af forfatterskabet


SIDE 7

i mindre grupper. Ved det efterfølgende arrangement, giver Ramsland selv svar på de spørgsmål, som I ender med at spidsformulere. Begrænset antal pladser, hvorfor vi anbefaler tilmelding via www.billetto.dk/litteraturiaabenraa Sammen med billetten kan der købes kaffe og kage til læsekredsarrangementet. Billetten skal købes via www.billetto.dk/litteraturiaabenraa

LØRDAG DEN 8. SEPTEMBER KL. 13 – 14.30 PÆDAGOGUDD. UC SYDDANMARK

GRÆNSELANDSROMANERNES SPROGBILLEDER: SPEJL- ELLER VRÆNGBILLEDE?

Vært: Bibliotekar Anne Grete Jacobsen, Aabenraa Bibliotekerne

Vært: Bibliotekschef Morten Fogh, Aabenraa Bibliotekerne

ÅBENT OPLÆSNINGSARRANGEMENT, MED SPØRGSMÅL TIL MORTEN RAMSLAND

Med navne som Overbiddet og Flapøre tegner personerne i Ramslands romaner straks billeder på læserens indre skærm. I det hele taget ruller hans tekster billeder ud over læseren, i de fantastiske, grumme og til tider voldsomme i historier. Kom og mød forfatteren der læser op af romanen Sumobrødre og svarer på spørgsmålene fra det forudgående arrangement, godt udfordret af lektor ved Syddansk Universitet Per Krogh Hansen.

Tre forfattere med tilknytning til grænselandet – Gerd Laugesen, Peter Grønlund og Johnny Harboe – giver smagsprøver på deres forfatterskaber og indgår i en paneldebat: Hvordan man kan bruge stedet, hvor man har rod, eller søger rodfæste i sit forfatterskab? Kan man omsætte stedet i sprogbilleder, og er der i givet fald et særligt præg over grænselandet? Paneldebatten finder sted under ledelse af lektor ved Syddansk Universitet, Per Krogh Hansen.

FREDAG DEN 7. SEPTEMBER KL. 16.45 – 17.45 PÆDAGOGUDD. UC SYDDANMARK

RAMSLAND, OVERBIDDET OG FLAPØRE

Dialekt, mentalitet, tempo, landskaber – smitter grænselandet af på sprogbillederne? Kan vi grænselændere overhovedet kende os selv og vores landskab i bogform?

Johnny Harboe

LØRDAG DEN 8. SEPTEMBER KL. 13.30 – 14.30 PÆDAGOGUDD. UC SYDDANMARK

OSCAR K: OM TILBLIVELSEN AF LEJREN, BILLEDER OG TEKSTEN SOM LITTERÆRE VIRKEMIDLER Gerd Laugesen

Vært: Bibliotekar Anne Grete Jacobsen, Aabenraa Bibliotekerne

Peter Grønlund

Oscar K oplæg og fortæller blandt andet om arbejdet med at få tekster og billeder til at spille sammen. Vært: Bibliotekar ved Aabenraa Bibliotekerne, Betty Dall

LØRDAG DEN 8. SEPTEMBER KL. 15 – 16 PÆDAGOGUDD. UC SYDDANMARK

MORTEN SABROE: MED BILLEDLIG AMMUNITION I PATRONBÆLTET

I 2010 vandt Dorte Karrebæk og Oscar K Statens Kunstråds pris for den bedst illustrerede bog, Lejren. Det er en barsk billedbog for større børn, unge og voksne, hvor barndommen fremstilles som en umenneskelig og barsk arbejdslejr, man kun kan overleve ved at blive ensrettet og fantasiløs = voksen. Debatten har siden drejet sig om det rimelige i at fremstille overgangen fra barn til voksen på denne måde, og der er blevet stillet spørgsmålstegn ved, om man kan forsvare at bruge så brutale billeder i en bog, der også henvender sig til børn. Oskar K holder

Sabroe er blevet beskrevet som en forfatter med ”patronbæltet fyldt med billedlig ammunition”. Og det går stærkt. Det gælder, hvad enten han folder sig ud som journalist eller skriver romaner, der tit trækker på


SIDE 8

PROGRAM FOR VOKSNE personligt erindringsstof. Som journalist er det ikke hos ham, man finder den nøgterne reportage – tvært imod: Han folder sit engagement og sine følelser ud i et farverigt og følelsesladet sprog, der til tider næsten giver læseren åndenød. Mange vil mene, at han er bedst, når han skriver mest fandenivoldsk. Morten Sabroe giver eksempler på sit billedsprog, bl.a. fra sin seneste bog ”Fader Vor”, hvor han på én gang gør op med og kommer til en forståelse af sin egen far, Cirkusrevydirektør Povl Sabroe. Bibliotekschef Morten Fogh leder slagets gang i dialogen mellem Morten Sabroe og publikum: Hvor mange redaktioner går sprogbillederne igennem? Prøver han dem af, før de bliver stående? Hvilke forventninger har han til sine læseres indre billedfremviser?

Tinglev og Husum træder frem i hans sprogbilleder. Det er ikke blot karakterer, der siger mojn, som bidrager til en realistisk skildring. Nygaard har grænseregionens sprog, mennesker og landskaber under huden, og mellem disse faktorer udspiller hans bøger deres spændende handling. Vært: Direktør for Det tyske Centralbibliotek Nis-Edwin List-Petersen

LØRDAG DEN 8. SEPTEMBER KL. 16.15 – 17.15 PÆDAGOGUDD. UC SYDDANMARK

PAR PÅ PAR BELYST I GRØNDAHLS BILLEDER

Vært: Bibliotekar ved Aabenraa Bibliotekerne Anne Grethe Jacobsen

Den tyske krimiforfatter Hannes Nygaard fører på autentisk vis sin læser rundt i vores region: Lübeck, Kiel, Slesvig, Bredstedt, Flensborg,

Vært: Rektor ved IBC Mette Andersen

LØRDAG DEN 8. SEPTEMBER KL. 16 – 17 PÆDAGOGUDD. UC SYDDANMARK

FORTÆL FORTÆL! LAD LYNHISTORIER SÆTTE GANG I ERINDRINGSMUSKLEN Slå dig ned ved bordet med de 100 fortællekort, som aktiverer erindringsmusklerne. Spilmesteren har styr på timeglasset med sand til højst tre minutters historie, og der er ’hjælpekort’, som sætter nye tanker i gang. Det ligner et spil, men du kan ikke vinde noget – andet end en hel stak gode historier og spas!

LØRDAG DEN 8. SEPTEMBER KL. 15 – 16 PÆDAGOGUDD. UC SYDDANMARK

HANNES NYGAARD: SPÆNDING PÅ GRÆNSEN

trods deres store aldersforskel. Det er en uafrystelig historie om skismaet mellem livslang kærlighed og hastige affærer. Grøndahl læser op og fortæller om sin roman. Mette Andersen leder den efterfølgende debat med publikum, og stiller skarpt på hvordan Grøndahls billedsprog bringer os under huden på hans personer.

For hovedpersonerne i Jens Christian Grøndahls seneste roman ’Før vi siger farvel’, er hjem mere en følelse end et sted. Romanen beskriver forholdet mellem den 36-årige Barbara og den noget ældre fotograf Marcus. På hver deres måde har Marcus og adoptivbarnet Barbara vendt ryggen til fortiden og indrettet sig med altings flygtighed. Parforholdet står i centrum for Grøndahls forfatterskab. Vi har i hans forudgående 17 romaner lært par som David og Emma (”Det gør du ikke”), Lucca og Robert (”Lucca”) at kende. ’Før vi siger farvel’ er en roman om to mennesker, der elsker hinanden

Vært: Kulturkoordinator Charlotte Helt Brunsgaard

LØRDAG DEN 8. SEPTEMBER KL. 17.30 – 18.30 PÆDAGOGUDD. UC SYDDANMARK

ADAM PRICE ØSER SPROGBILLEDER OP Kan man skrive om en vin, at den dufter at brændte bildæk og mene det positivt? Mad- og vinanmeldelser er spækkede

med sprogbilleder i forsøget på at formidle de sansninger som anmelderen oplever. Konsistens, farve og komposition på tallerkenen udløser metaforer, der sætter gang i den indre sansemaskine. De lokker og afskrækker. Hvordan og hvorfor gør de det? Adam Price øser eksempler op og garnerer med sine refleksioner som én der skriver selv. Vært: Overinspektør ved Kunstmuseet Brundlund Slot, Katrine Kampe

LØRDAG DEN 8. SEPTEMBER KL. 18.30 – 21 PÆDAGOGUDD. UC SYDDANMARK

KRUSMØLLE GOURMETMIDDAG Værterne på Krusmølle, Nina og Henrik Loff, har taget udfordringen op og skabt en kulinarisk oplevelse i særklasse til Litteratur i Aabenraa. Kom og få del i den oplevelse, der hvert år sender tusindvis af gæster ud til den gamle møllegård i de smukke omgivelser ved Aabenraa Fjord. Vi er spændte på, hvilke sprogbilleder aftenens gæster vil knytte til de lækkerier, der serveres for dem. Bemærk: Forudbestilling via www. billetto.dk/litteraturiaabenraa er nødvendig. Prisen på 550 kr. inkluderer festivalbillet til en værdi af 150 kr. Prisen er ekskl. drikkevarer


SIDE 9

PROGRAM FOR SKOLER MANDAG D. 10. SEPTEMBER KL. 9 – 9.45 & KL. 10.15 – 11.00 PÆDAGOGUDD. UC SYDDANMARK FOR 3-6. KLASSE

FÅ GANG I FORTÆLLINGEN I ORD & BILLEDER Lærerstuderende ved UC Syddanmark i Haderslev har indtaget klasselokalerne på Pædagoguddannelsen UC Syddanmark og byder indenfor til skrive- & fortælleværksted. Kom ind og knap op for historierne og se, hvordan tekst og billeder hjælper hinanden på gled. Vært: Adjunkt ved UC Syddanmark, Max Ipsen.

MANDAG D. 10. SEPTEMBER KL. 9 – 10 DET TYSKE CENTRALBIBLIOTEK FOR 2.–5. KLASSE

HEIKE WICHMANN Heike Wichmann fortæller om sine bøger på tysk. Heike Wichmann har skrevet og illustreret et hav af børnebøger. Hun er uddannet designer, og har i en årrække arbejdet som designer for et legetøjsfirma. Hendes illustrationer er farvemættede og ekspressive, og har dermed en stor appel til hendes målgruppe. Kom og hør hende fortælle om, hvordan hun går til arbejdet med at knytte ord og billeder sammen. Der er mulighed for, at både børn og voksne kan få spørgelysten styret.

MANDAG D. 10. SEPTEMBER KL. 10 – 10.30 / KL. 10.30 – 11 KL. 11.15 – 11.45 / KL. 11.45 – 12.15 KUNSTMUSEET BRUNDLUND SLOT FOR 3-6. KLASSE

RUNDVISNINGER I HELLE FRØSIGS INSTALLATIONSUDSTILLING Kunst er ikke bare malerier og skulpturer. Til Litteratur i Aabenraa har kunstneren Helle Frøsig f.eks. skabt installationskunstværker, hvor hun har puttet ting ind i rummene og afspiller film på væggene på Brundlund Slot. På den måde bliver man faktisk en del af kunstværket, når man går ind i rummet. Ideerne til kunsten har hun fået fra en bog, der hedder Glasperlespillet. Kunstmuseet Brundlund Slot inviterer skoleklasser til en rundvisning i installationskunsten. Værter: Formidlingsinspektør ved Kunstmuseet Brundlund Slot, Bente Sonne.

Mette Hegnhøj Mortensen

MANDAG D. 10. SEPTEMBER KL. 09 – 09.45 / 10.15 – 11 PÆDAGOGUDD. UC SYDDANMARK FOR 3-6. KLASSE

HVAD KOM FØRST: HØNEN ELLER ÆGGET – TEKSTEN ELLER BILLEDET? Mød forfatterne Mette Hegnhøj Mortensen og Anita Krumbach. Mette Hegnhøj Mortensen har blandt andet skrevet billedromanen ’Møgungen’, og Anita Krumbach er kvinden bag bogen ’Et mærkeligt skib’. Sam-

Anita Krumbach men med en række andre forfattere har de bidraget til bogen ’Skrædder i Helvede’, der myldrer med kombinationer af tekster og billeder. På nogle opslag kom billedet først og teksten bagefter. I andre tilfælde var det lige omvendt. Kom og hør de to forfattere fortælle om forholdet mellem tekst og billede i deres forfatterskaber og om, hvordan man kan udfolde et billede med en historie og en historie med et billede. Vært: Adjunkt ved UC Syddanmark Max Ipsen.

Vært: Børnebibliotekar ved Det Tyske Centralbibliotek Silke Amthor

>>>>>>>>


SIDE 10

PROGRAM FOR SKOLER TIRSDAG D. 11. SEPTEMBER HOLD I: 10.15 – 11.15 HOLD II: 11.45 – 12.45 KUNSTMUSEET BRUNDLUND SLOT FOR 0.–2. KLASSE

SPROGBILLEDER TAGER FORM – LAV DIN EGEN INSTALLATION TIRSDAG D. 11. SEPTEMBER HELE DAGEN PÆDAGOGUDD. UC SYDDANMARK FOR 0-4. KLASSE

FINGERFÆRDIGE FORTÆLLINGER Med dukker og figurer i hænderne opfører de pædagogstuderende fra UC Syddanmark bla. små teaterforestillinger over kendte fortællinger. De medrivende dramaer udfolder sig direkte på bordpladen foran os, og bagefter er der mulighed for en snak om, hvad historien egentlig handlede om.

men finder i stedet den gamle eventyrbog, som trækker hende direkte med ind i historien om Tornerose. Kongens og dronningens drøm er endelig gået i opfyldelse - de har fået et barn. Alt ville være fryd og gammen, hvis ikke det lige var for den glemte indbydelse til skovfeen ”Holla”, for hende skal man ikke spøge med. Prinsessen bliver forhekset og kongen forsøger at beskytte sin datter. Men prinsessen forsøger at samle egne erfaringer – så det kan gå hen og blive en udfordring! Som i alle eventyr kommer der en prins til sidst. Men denne prins har sine problemer, han er for genert til at kysse prinsessen, så han bliver nødt til at finde en anden måde at redde prinsessen på.

Rundvisning og workshop Kunst er ikke bare malerier og skulpturere. Til Litteratur i Aabenraa har kunstneren Helle Frøsig f.eks. skabt installationskunstværker, hvor hun har puttet ting ind i rummene og afspiller film på væggene på Brundlund Slot. På den måde bliver man faktisk del af kunstværket, når man går ind i rummet. Ideerne til kunsten har hun fået fra en bog, der hedder Glasperlespillet. Kunstmuseet Brundlund Slot inviterer de mindste skoleklasser til at komme og prøve installationskunsten af. Vært: Formidlingsinspektør ved Kunstmuseet Brundlund Slot, Bente Sonne

TIRSDAG D. 11. SEPTEMBER KL. 9.00-13.00 PÆDAGOGUDD. UC SYDDANMARK FOR 0-2. KLASSE

Vært: Lektor ved UC Syddanmark, Rikke Finderup

stor fremtid, og det nye medie giver mulighed for at kombinere tekst, billede, lyd og leksikalske opslag på revolutionerende vis. Vi har hængt 20 iPads op og inviterer små og store pilfingre til at prøve mediet af. Vært: Dorthe Eriksen, Pædagogisk konsulent ved UC Syddanmark

TILMELDING TIL SKOLEPROGRAMMET: Mandag og tirsdag formiddag står i børnenes tegn. Forhåndstilmelding til begge dages børneaktiviteter fra d. 15.8 kl. 13.

TIRSDAG D. 11. SEPTEMBER FORESTILLING I: KL. 9 –10 FORESTILLING II: 10.30 – 11.30 DET TYSKE CENTRALBIBLIOTEK FOR 0-2. KLASSE

BØGER PÅ SKÆRMEN – KOM OG PRØV EN IPAD

TEATERGRUPPEN ZITADELLE OPFØRER ”TORNEROSE”

iPad’ens fagre nye verden: Vi bladrer med et strøg!

Lene Pagh, Pædagogisk Udviklingscenter tlf. 7376 8035

iPaden tørres nemt af med en hårdt opvredet klud, og med billedbøgernes indmarch på skærmen er vi fri for fortidens klistrede sider og de lasede, sammentapede yndlingsbøger. Bøger for de lidt større børn spås også en

Bente Sonne beso@museumsonderjylland.dk

Et teaterstykke m. dukker på tysk En kvinde leder efter noget på loftet,

Vært: Børnebibliotekar ved Det Tyske Centralbibliotek Silke Amthor

KONTAKT:

Silke Armthor, Det Tyske Centralbibliotek, tlf. 7462 1158


SIDE 11

LØBENDE AKTIVITETER MANDAGE, ONSDAGE & FREDAGE FOR ELEVER I FOLKESKOLEN OG GYMNASIET KUNSTMUSEET BRUNDLUND SLOT

INSTALLA–HVA’?

SKAB DIN PERSONLIGE INSTALLATION I MINIFORMAT. Bestil tid til en rundvisning med efterfølgende workshop mandag, onsdag og fredag efter aftale i perioden 1. oktober 2012 – 20. januar 2013. Varighed: ca. 2 timer. De kringlede kroge på Brundlund Slot giver spændende arbejdsbetingelser for en installationskunstner, der modsat maleren og skulptøren gør det rum, kunsten placeres i, til del af værket. I anledning af Litteratur i Aabenraa har billedkunstneren Helle Frøsig skabt nye installationer specielt til rummene på Brundlund slot, så det er nu, de skal opleves. Frøsigs udgangspunkt er Hermann Hesses roman Glasperlespillet fra 1943. Udstillingen består af frie billedkunstneriske associationer til romanens verden. Den er bygget op omkring projicerede billeder og rummer en mangfoldighed af materialer. Tilmelding til rundvisning og workshop: Bente Sonne beso@museumsonderjylland.dk

5. SEPTEMBER – 5. OKTOBER AABENRAA BIBLIOTEK

KARREBÆKS BILLEDUNIVERS Den søde ”lille der ville” og ”elsker sin Mille” er af en helt anden kaliber end de barske illustrationer der ledsager Oskar K`s beretning om at blive voksen i ”Lejren”. Begge billeduniverser er fyldt af Dorte Karrebæks pen. I forbindelse med Litteratur i Aabenraa har vi fornøjelsen at vise en række af Karrebæks originale illustrationer på Aabenraa Bibliotek.

30. AUGUST – 30. SEPTEMBER BANEGÅRDEN KUNST & KULTUR

ARTIST BOOKS FROM VENICE Oplev Kunstnergruppen CNG og 7 internationale gæstekunstnere på BaneGården. Fra standhaftige kanalrotter over stenmosaikkerne i paladserne til skyernes drift over lagunen. Fra det absurde til det poetiske: Indtrykkene fra tre uger i kloster på begravelsesøen San Michele i Venedig blev startskuddet for denne udstilling, hvor den nordsjællandske kunstnergruppe CNG har skabt ”Artists Books” med vidt forskellige former og udtryk. Bøgerne præsenteres på podier, hængende på vægge og fra loftet, liggende på gulvet og udspiller sig digitalt i BaneGårdens udstillingslokaler.

4. SEPTEMBER – 1. OKTOBER DET TYSKE CENTRALBIBLIOTEK

MARGOT HAUCK: SPROGBILLEDER Margot Hauck udstiller under Litteratur i Aabenraa sine ”Sprogbilleder” på Det Tyske Centralbibliotek Aabenraa. Udstillingen rammer årets tema lige på kornet med sin spændende blanding af litteratur og kunst. Værkerne der rummer elementer af kalligrafi og maleri er inspireret af den tyske digter Rainer Maria Rilke. Kunstneren er født og opvokset i Hamborg og bor i dag byen Slesvig.

6. SEPTEMBER – 5. OKTOBER UC SYDDANMARK

SKRÆDDER I HELVEDE Illustrationer og tekster fra Forfatterskolen for børnelitteratur og Dansklærerforeningen. Danmark har en forfatterskole for børnelitteratur, og her er der altid

sprogbilleder i vælten. Litteratur i Aabenraa viser en udstilling af originale værker fra bogen ’Skrædder i Helvede’, hvor eleverne på forfatterskolen har udfordret hinanden på billeder og tekster. På nogle opslag er billedet skabt til teksten, mens det I andre tilfælde er det lige omvendt.

Grænseoverskridende litteraturfestival Grenzüberschreitendes literaturfestival

2012 SSon (S) jgull axel akoSki (S) Ma (dk) SuSanna al ida jeSSen (n) ad St øg (Fin) kjartan Fl ena lander le ) (dk ul Maier (d) Pia ju iS) andreaS gnuSSon (d/ (n) kriStoF Ma Mo SS Wa Herbjørg

16.-22. SePteMber 2012


LITTERATUR i Aabenraa(2012

”… manden [elsker] fodbold. Her kan han i henhold til et knivskarpt regelsæt få lov at være ude med drengene i tre lange halvlege og i ly af bolden nærme sig sine våde, vilde drømme, mens kæresten, konen og børnene pænt venter på sidelinjen. Ak ja. Det er denne kønnets tragiske fastlåsthed mellem barnligt håb og voksen desillusion, mellem den faste, smidige drengekrop og en skvulpende, midaldrende ølvom, Jesper Wung-Sung har så fantastisk godt blik for og på så besnærende vis fastholder i novellernes koncentrerede, lavmælte form.”

Aabenraa Bibliotekerne Oplevelser og viden 24/7/365 www.aabenraabib.dk

KOLOFON ANSVARSHAVENDE REDAKTØRER Kunstmuseet Brundlund Slot Aabenraa Bibliotekerne Det Tyske Centralbibliotek Kultur&Fritid i Aabenraa Kommune Arbejdergrupper og nære samarbejdspartnere fra Aabenraa Statsskole, IBC, Deutsches Gymnasium für Nordschleswig, UC Syddanmark og Pædagogisk Udviklingscenter FOTO Thomas Knoop, Franne Voigh

VERBAND DEUTSCHER BÜCHEREIEN NORDSCHLESWIG

TEKST TIL PROGRAMMET Charlotte Helt Brunsgaard OPLAG 4000

DET KULTURELLE KNUDEPUNKT I NORDSLESVIG — www.buecherei.dk

KULTUR&FRITID TEATER-MUSIK-FOREDRAGFILM-UDSTILLINGER Se Det sker i kommunen www.aabenraa.dk

GRAFIK Pernille W. Ferdinandsen www.stendhalunit.com TRYK Rosendahls - Schultz Grafisk A/S FØLGENDE TAKKES FOR STØTTE TIL LITTERATUR I AABENRAA Aabenraa Kommune Statens Kunstråds Litteraturudvalg Kulturfokus Det Danske Filminstitut Knud Højgaards Fond Ret til ændringer forbeholdes

Jens Andersen om To ryk og en aflevering i Berlingske Tidende Kunstmuseet Brundlund Slot Åbent alle dage kl. 11–17, undtagen mandag ww.museum-sonderjylland.dk

Sprogbilleder – Litteratur i Aabenraa 2012  

Dansk tysk litteratur-festival