Stayhard Magazine nr 2 2015

Page 1

NUMMER 2 2015 59 KR

HÖ STENS MODE

KYGO HOUSEHIMLENS NYA STJÄRNA CATWALK TRENDS STIL OCH RESTIPS I NEW YORK DENIM STORIES SHL-SPECIAL

| MAGA ZINE | 1


2|

| MAGA ZINE


| MAGA ZINE | 3


4|

| MAGA ZINE


| MAGA ZINE | 5


FOTO: JONAS L JUNGDAHL

NR 2 2015

INNEHÅLL 26 MUSIKTJÄNSTER

Spotify, Apple Music, Tidal, Soundcloud eller Rdio. Vad är skillnaden och vilken tjänst ska man välja?

28 FILMERNA SOM ÅKER SNÅLSKJUTS Filmbolaget The Asylum gör skamlösa kopior på succéfilmer.

31 STAYHARD 10 ÅR

Det hela började med två kompisar och en dröm att sälja kläder på nätet.

37

SHL

Hockeyexperten Sanny Lindström går igenom kommande SHL-säsong.

50

NEW YORK, NEW YORK

Staden som är älskad och hyllad i filmer och låtar: New York. Se höstens mode och få tips om ställen du inte vill missa. FOTO: OLAV STUBBERUD, PRESSBILD SONY MUSIC, LICENS ENLIGT HT TP://CREATIVECOMMONS.ORG/LICENSES/BY/3.0/

68 GASOLINE LIFESTYLE

Läder, denim och grova kängor passar lika bra på bågen som en kylig höstdag.

80 DET SÖTA BEGÄRET

Är socker farligt? Vad händer i kroppen, och varför har socker konsumtionen ökat?

108 STILGUIDEN

Här presenterar vi säsongens absoluta nyckelplagg: rocken, pikén och den stickade tröjan.

126 FRISYRGUIDE

Höstens frisytrender samt tips om hur du väljer frisyr och styling produkter.

135 E-SPORT

Sporten som ökar explosionsartat, både sett till publik och prispengar.

84

DENIM STORIES

Höstens jeans har smala passformar och mörka tvättar.

6|

| MAGA ZINE

42

KYGO: NORGES STOLTHET Househimlens nya stjärna, vars karriär tog fart med hjälp av sociala medier.


| MAGA ZINE | 7


L E D A R E

I fokus

HITTA RÄTT ACCESSOARER Att rätt accessoarer kan lyfta din outfit till oanade höjder är ingen nyhet. En nyhet är däremot att Stayhard utökar sitt accessoarutbud nu till hösten. Du kommer hitta accessoarer för alla stilar och tillfällen, allt från det mer dressade tillfället till dina mer casual dagar. Höj dina stilpoäng med bland annat snygga skärp, halsdukar och andra stiliga accessoarer.

EN STILREN HÖST

V

älkommen till ett rykande nytt nummer av Stayhard Magazine! Vi på Stayhard brinner för personlig stil. Vår ambition är att du alltid ska kunna hitta ett nytt favoritplagg eller en ny accessoar att uppdatera garderoben med när du besöker Stayhard.se. I vårt magasin som kommer ut två gånger om året, vår och höst, samlar vi säsongens mode och artiklar inriktade på livsstil. Du håller just nu höstnumret i din hand, fullmatat med höstens trender samt tips på olika plagg att klä dig i under vår kyligare tid på året. På omslaget ser du Kygo, Norges – och kanske Nordens – nu mest lysande stjärna, med hits som I see fire och Stole the show. Reportaget om honom hittar du på s. 42.

NU TILL HÖSTEN drar SHL åter igång och är du hockeyintresserad – eller vill lära dig mer om hockey – ska du läsa vår SHL-special på s. 37. Ser du inte matcherna på plats, brukar tv-soffan vara en hot spot. I denna tronar vi även gärna när vi ska se på film. Kanske drar du en chansning på en titel som ”Snakes on a Train”. Den titeln är gjord av lågbudgetbolaget The Asylum, mer om dem och så kallade ”Mockbusters” kan du läsa om på s. 28. I allt från fikarasten till bilkön är det lätt att onyttigheter som läsk, godis eller glass slinker ner. På s. 80 kan du läsa om socker; vad det gör

8|

| MAGA ZINE

med kroppen och hur vi länge levt med skeva kostråd. Någon som gärna huserar i köket är kocken och krögaren Pontus Frithiof. Läs mer om hur det är att jobba som kock och hur du tar dig fram i branschen på s. 139. Till god mat dricker många gärna god öl. På s. 130 får vi träffa ölfantasten Malin på Grythyttans brygghus, som driver bryggeri i fjärde generationen.

LÅNGT FRÅN GRYTHYTTAN ligger New York – staden som alla älskar. Missa inte vårt kombinerade modereportage och resereportage härifrån. På modesidorna hittar du allt från det oborstade till det stilfulla. Vi har plockat upp några av de viktigaste catwalk-trenderna och vi har valt ut säsongens nyckelplagg i Stilguiden. Allt för att du som läsare och kund hos oss ska känna att vi på Stayhard ständigt jobbar stenhårt för att du ska kunna hitta kläder och accessoarer som du älskar och trivs i. Trevlig läsning,

Martin Lindegaard, Marknadschef Stayhard

EXKLUSIVT PÅ STAYHARD Efter succén med skinnjackan Theo jacket kommer nu Theo Jacket 2, som Stayhard designat i samarbete med Rock and Blue. Ett måste för den som vill ha en snygg skinnjacka med attityd. Theo Jacket 2 har två dragkedjor i gun metallic över bröstet samtidigt som axlarna är mer detaljerade. Finns bara att köpa på Stayhard och i ett begränsat antal. Artnr. 04449258, 1 998 kr

KOMPRESSION I VÄRLDSKLASS Nu kompletterar Stayhard sitt träningsutbud med Skins kompressionskläder. Enkelt förklarat hjälper kläderna musklerna att orka mer och återhämta sig snabbare. Därigenom hjälper kläderna idrottare och motionärer att prestera bättre genom att öka blodgenomströmningen i musklerna. Kläderna är anpassade för att hålla alla muskler på rätt plats, för att hjälpa till att reducera muskelvibrationen och förbättra muskelfokus.


| MAGA ZINE | 9 northsails.com


New York, New York. Staden vi alltid längtar till. Spana in höstens hetaste mode samtidigt som vi tipsar dig om de platser du inte får missa om du är på besök. Artikeln hittar du på sidan 50.

Jacka, WeSC, Artnr. 04247080, 1 998 kr

REDAKTIONSINFO NR 2 2015 ANSVARIG UTGIVARE Martin Lindegaard REDAKTÖR Anna Hanefalk

KORREKTUR Eva Sahlström REPRO Bosse Blom

PROJEKTLEDARE Clémence Griot

ANNONSER & MARKNAD Anders Neck

PRODUKTIONSLEDARE Oscar Johansson

ART DIRECTOR INHOUSE Marcus Gröning

ART DIRECTOR Love Eneroth

PÅ OMSLAGET: KYGO Foto: Olav Stubberud*

*Pressbild Sony Music, licens enligt http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/, svart yta adderad i överkant.

STAYHARD MAGAZINE GES UT AV STAYHARD.SE OCH PRODUCERAS AV GLORY DAYS MEDIA. Har du synpunkter på magasinets innehåll? Kontakta redaktionen på redaktionen@stayhard.se, 08–533 308 50. Annonser: anders@glorydays.se, 0760–17 66 86. Detta nummer av Stayhard Magazine ges ut i 50 000 exemplar. Redaktionen ansvarar ej för insänt, ej beställt material. Citera oss gärna, men ange källan. Stayhard reserverar sig för tryckfel, prisändringar samt att vissa produkter kan ha utgått ur sortimentet. Har du frågor angående Stayhard eller produkter som syns i magasinet? Kontakta kundservice: support@stayhard.se, 020–55 45 00. Telefontid vardagar: 09.30–16.00.

10 |

| MAGA ZINE


raw texts, real stories* meet us #mycalvins calvinklein.com

*Inspired by actual events and people.

070.03.001 CKJ SWE Stayhard 190x225.indd 1

21/08/15 10:46 | MAGA ZINE | 11


S TAY

I N

T O U C H

STAY IN TOUCH Här svarar vi på era frågor, berättar Stayhard-nyheter och visar glimtar från hur det såg ut bakom kulisserna när vi plåtade höstens mode i USA.

FRÅGOR & SVAR Hej. Jag lade en beställning igår och undrar vart min order är och när den kommer fram? /Leon Hej Leon! När din order skickas från oss får du alltid ett leveransbesked via din mail. I mailet finns ett kollinummer tillhörande ditt paket. Det kan du använda för att följa ditt paket från oss till utlämningsstället via Posten.se. Finns inget kollinummer med i beskedet har ditt paket skickats som brev och kommer att levereras hem till brevlådan.

Hej, när får ni in nya kläder för hösten, kommer det några nya märken? Hur ska man klä sig? /Gurra Hej Gurra! Vi får in nya varor varje vecka. I vår webbshop kan du hitta en nyhetsflik som fylls på hela tiden. För att få lite nya idéer i ditt shoppande kan du spana in vår flik ”inspiration” där du hittar det senaste modet och vår stilguide som maximerar din personliga look.

Kontakta Stayhard! Du vet väl att du kan nå oss på Stayhard via chat, mail och telefon. Under hösten kommer vi att utöka våra öppettider för att kunna ge er bästa service och maximal hjälp!

12 |

| MAGA ZINE

PÅ TAL OM PSYKISK OHÄLSA VI HAR FÅTT positiv feedback från er läsare angående artikeln om psykisk ohälsa i förra Stayhard Magazine. Därför vill vi tipsa om att Johan Norén, som vi berättar om där, kommer att hålla en inspirationsföreläsning på Lorensbergsteatern i Göteborg den 7 oktober. Där välkomnar han arbetslösa, sjukskrivna och människor som har en önskan om att må lite bättre. Han kommer bland annat att prata om hur man kan förhålla sig till det som händer och att man är mer än sin diagnos. Han kommer att berätta om fysisk aktivitet och dess påverkan på ditt välmående, om hur du kan ta dig igenom motgångar och vända dem till styrkor.

NYHETER I SORTIMENTET Nya varumärken på Stayhard under hösten och vintern: The Blue Uniform Palladium Marccetti Double U Frenk Carhartt Journal Objects Ltd Hackett Hush Puppies

Hestra Junk de Luxe Les Deux Kathrine Hamnett Calvin Klein Jeans Oscar Jacobson Marty Gus Clay Cooper

SPANA IN SAMTLIGA NYHETER PÅ STAYHARD.SE


B E H I N D

T H E

S C E N E S

STAYHARD ON THE ROAD 1.

2.

3.

Här bjuder vi på några glimtar från detta nummers modeplåtningar. 1. Plåtning på Church Street Boxing Gym i Tribeca. 2. Modeplåtning utanför Tribeca Cinema i New York. 4.

3. Jimmy fotar timelapse utanför Chelsea Market. 4. Mitt i ödemarken, i Fallbrook nära San Diego, fotar vi Gasoline Lifestyle.

| MAGA ZINE | 13


14 |

| MAGA ZINE


Autum/ Winter 2015


1. FOTOINTRESSERAD? Världens största fototävling – Sony World Photography Awards – samlar fotografer och deltagare från 160 länder. Är du intresserad av att fota kan vi tipsa om att du kan lämna in ett bidrag fram till 5 januari 2016. Det finns en rad kategorier, bland annat en för mobilkamerabilder. Vill du inte tävla kan du spana in bilder och köpa prints från förra årets deltagare på worldphoto.org.

STARTELVAN Stayhard Magazines 11 bästa tips

En ny säsong är här och vi har plockat ut elva måsten. Från miljövänliga mopeder till höstens kläder.

16 |

| MAGA ZINE

© YONG LIN TAN, MALAYSIA, 2015 SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

S TA R T E LVA N


S TA R T E LVA N

2. BOMBERPAJ Skinnjackor känns helt rätt i höst och särkilt den här skinnbombern Kurt från Somewear. Den har skön passform, håller värmen och passar vid alla tillfällen när du vill se bra ut! Artnr. 04247173, 1 998 kr

STÖD KAMPEN FÖR FRED!

3. ETT LITET STEG FÖR FRED Tänk om du växt upp i ett land där risken att du kidnappades och tvingades bli barnsoldat var stor. I Kongo är de yngsta barnsoldaterna för små för att orka bära vapen, istället får de gå i frontlinjen utrustade med endast en visselpipa. Organisationen Falling Whistles jobbar steg för steg för att skapa fred i Kongo, bland annat genom investeringar i lokala entreprenörer. Du kan själv bidra genom att köpa en snygg visselpipa hos fallingwhistles.com

| MAGA ZINE | 17


S TA R T E LVA N

4. SOM HANDEN I HANDSKEN Hestra är den lilla småländska orten som gjort sig känd för företaget med samma namn som producerar snygga och högkvalitativa handskar. Lagom till hösten har Stayhard tagit in några av deras schystaste handskar i sortimentet. Espresso, Artnr. 04449277, 698 kr Kork, Artnr. 04449276, 698 kr

MILJÖVAL!

18 |

| MAGA ZINE

5. FÄRDAS MED STIL En riktig skönhet är den, den elektriska mopeden Motorman som skapats av den holländska designern Ronald Meijs. Inte nog med den estetiskt tilltalande retroinspirerade industridesignen med överdimensionerade strålkastare och fjädermonterad sadel. Den är dessutom miljövänlig.


S TA R T E LVA N

6. RADIO BLAUW Temat för Scotch & Sodas denimlinje Amsterdam Blauw heter till hösten ”The Boat That Rocked”. Inspirationen kommer från filmen med samma namn, som handlar om en piratradiostation på en båt som sänder från Nordsjön. Jeansen på finns på Stayhard.se: Artnr. 04235442, 1 998 kr

FOTO: ERIK BY ERIK

7. TRISS I PODDAR Alla mina kamrater: Samtal mellan komikerna och vännerna Nisse Hallberg, Fritte Fritzon, David Sundin och Martin Soneby om ämnen som engagerar. Tokroliga anekdoter utlovas! Landslagspodden: Soran Ismail intervjuar landslagsspelare från då och nu. Möt bland annat Marcus Allbäck, Erkan Zengin och Jimmy Durmaz. I am: Mikael Persbrandts podd där han går till botten med sig själv och sin livshistoria.

| MAGA ZINE | 19


S TA R T E LVA N

8. SKANDINAVISKT I FOKUS På WeSC går man helt in för vinter och kyla i kollektionen Nordic Darkness – R.I.P summer, embrace the winter. Man har laddat med snygga jackor, grövre skjortor och bra stickat. Du hittar kollektionen på stayhard.se.

20 |

| MAGA ZINE


S TA R T E LVA N

9. SLIMMAD HÖST Slim heter Tiger of Sweden jeans mest slimmade passform för män och ger en uppdaterad rockig look med låg midja och supersmal passform hela vägen ner till foten. Tvätten som vi vill sätta extra spotlight på heter Jimi. Det är en mörk tvätt med mjuka, jämna, slitningar och går i toner från djupt svart till dov blå. Artnr. 04435645, 1 398 kr

Tröja, William Baxter, Artnr. 11270009, 698 kr Chinos, William Baxter, Artnr. 13235237, 598 kr Sneakers, Vans, Artnr. 02357131, 748 kr

10. NYA CHINOS Chinos är bland det trendigaste du kan sätta på dig i höst. William Baxters chinosmodell Zack slim chinos är gjord i stretchig bomull och har en smal och välsittande passform. Den perfekta chinosbyxan kan bäras mer dressad tillsammans med en välskräddad skjorta och kavaj men också med t-shirt och sneakers för en mer casual look. Black, Artnr. 13235210, 598 kr Navy, Artnr. 13235241, 598 kr Dk Grey, Artnr. 13235237, 598 kr

| MAGA ZINE | 21


S TA R T E LVA N

11. HÖSTENS NYA JACKA? Moulis jacka Leoguard Light Weight Bomber är en hybrid mellan en sportig lättviktsjacka och en klassisk bomber. Istället för dun har jackan en fyllning av 3M Thinsulate Featherless Insulation. Det innebär att den andas och håller värmen väldigt bra och det även om den skulle bli blöt. Extra snygg blir den av detaljer som Vislon zippers och svart reflextejp på ärmen. Artnr. 04449256, 1 498 kr

S P O RT I G B OMBER

22 |

| MAGA ZINE


| MAGA ZINE | 23


24 |

| MAGA ZINE


| MAGA ZINE | 25


M U S I K

VÄLJ RÄTT MUSIKTJÄNST Svenska Spotify har en etablerad plats på tronen över de mest välkända och använda musiktjänsterna. Men som musikälskare finns det flera andra lösningar att välja på – och vilken som är bäst beror på just dina behov. Här går vi igenom fördelar och nackdelar med några av de vanligaste tjänsterna. AV : A L B I N H A S S E LG R E N

V

arje musiktjänst har sin egen unika stil, funktion och utbud. Gemensamt är att de låter användarna spela låtar och album, både i telefon, surfplatta och dator. Dessutom kan man skapa egna spellistor, prenumerera på artister och se vad kompisarna lyssnar på.

SPOTIFY Med över 60 miljoner användare är Spotify en av de stora giganterna när det gäller streaming av musik på nätet. Tjänsten lanserades 2006 och är i dag tillgänglig i 58 länder. I maj 2015 avslöjade grundaren Daniel Ek att Spotify framöver växer till att omfatta även video, radio och podcasts. Passar dig som: Vill ha ett brett utbud av låtar och artister. Spotify har 30 miljoner låtar i biblioteket och 20 000 nya läggs till dagligen. Nackdelar: I mobilappen kan du inte själv välja vilken låt som ska spelas. Vill du undvika slumpmässig uppspelning måste du betala månadsavgiften. Kostnad: Välj mellan en gratisversion med reklam och slumpmässig uppspelning eller ett abonnemang utan reklam med en månadsavgift på 99 kronor. Det senare låter dig också lyssna offline.

26 |

| MAGA ZINE


APPLE MUSIC

TIDAL

Efter att Dr. Dre nått stora försäljningsframgångar med sina hörlurar Beats by Dre, valde han 2014 att lansera en musiktjänst, Beats Music. Tjänsten köptes senare av Apple som i slutet av juni nylanserade den under namnet Apple Music. Tjänsten ger användare i hundra länder möjlighet att streama över 30 miljoner låtar. Dessutom får man tillgång till en global radiokanal som sänder dygnet runt.

När Jay Z introducerade Tidal i mars 2015 var han inte ensam på scenen. Med sig hade han Kanye West, Daft Punk, Madonna och flera andra stora stjärnor. De är alla delägare i tjänsten och ett av målen med Tidal är att öka ersättningen till musikproducenterna. Men lanseringen har inte gått som förväntat – i dag når Tidal endast plats 650 över de mest nedladdade apparna i USA.

Passar dig som: Vill kommunicera med de artister du lyssnar på. Apple Music låter artisterna publicera bland annat videos, låttexter och demoinspelningar. Som lyssnare har man möjlighet att kommentera och dela det som artisterna lägger ut. Artisterna kan sedan svara på kommentarerna.

Passar dig som: Vill ha hög ljudkvalitet, se musikvideos eller läsa om olika artister, genrer och producenter. Dessutom finns det möjlighet att få exklusiv tillgång till delägarnas nya musik före alla andra.

Nackdelar: Det finns ingen gratisversion och tjänsten är till en början inte tillgänglig för Android.

Nackdelar: Den dyraste streamingtjänsten. Erbjuder ingen gratisversion. Kostnad: Testa gratis i sju dagar. Därefter kostar det 10 eller 20 dollar i månaden beroende på vilken kvalitet du vill ha på ljudet.

Kostnad: 9,99 dollar i månaden. Gratis de tre första månaderna.

SOUNDCLOUD

RDIO

SoundCloud är en svensk men Berlinbaserad musiktjänst som lanserades 2008. I dag lockar den över 175 miljoner unika lyssnare varje månad. Tjänsten ger användarna möjlighet att ladda upp, marknadsföra och dela med sig av egenproducerad musik.

Rdio, med huvudkontor i San Fransisco, är kanske den tjänst som är mest lik Spotify. Rdio startades av en av grundarna till Skype och är i dag bland de största streamingtjänsterna med 32 miljoner låtar tillgängliga och med verksamhet i 85 länder.

Passar dig som: Vill hitta musik som inte distribueras av de stora skivbolagen eller vill dela med dig av egen musik.

Passar dig som: Vill testa ett alternativ till Spotify men med en annan användarupplevelse och ett annat utseende.

Nackdelar: Eftersom användarna själva laddar upp musiken kan ljudkvaliteten vara varierande.

Nackdelar: Gratisversionen ger en begränsad tillgång till att själv välja de låtar som ska spelas.

Kostnad: SoundCloud är gratis och utan reklam för den som bara vill lyssna. Vill man däremot ladda upp musik tillkommer en kostnad.

Kostnad: Använder du mobilappen är det gratis att lyssna på radiostationer. Betalar du 99 kronor i månaden kan du lyssna på vilka låtar och album du vill – utan reklam.

| MAGA ZINE | 27


F I L M

SNÅLSKJUTS PÅ STORFILMERNA Hur var det nu, hette den där filmen Transmorphers eller Transformers, The Da Vinci Code eller The Da Vinci Treasure? Det är lätt att klicka fel när man slarvar runt på Netflix med flottiga chipsfingrar, ett faktum som det amerikanska lågbudgetbolaget The Asylum insett och byggt sin affärsidé kring. Ett snedklick från blockbustern hittar du – mockbustern.

H

ollywoods storfilmer har kopierats världen över ända sen 50-talets b-skräckfilmer, inte sällan i form av märkliga så kallade ”remakesploitation”-filmer som turkiska Star Wars, indiska Stålmannen eller nigerianska Titanic. I Brasilien finns ett bolag som helt nischat in sig på att lura barn på deras veckopengar med kopior på Pixars storfilmer vars bilder dock bär ett närmare släktband till grafiken i datorspel från mitten av 90-talet. FÅ STUDIOS HAR förfinat speglingskonsten som LA-baserade The Asylum. Genom att skamlöst producera billiga kopior av kända amerikanska storfilmer åker man – med titlar som The Terminators, Paranormal Entity och Chop Kick Panda – snålskjuts på de stora studiornas miljonmarknadsföring för att själva skrapa åt sig sin del av publikintäkterna. Deras filmer må vara rent objektivt usla med styltig dialog, billig scenografi och avdankade skådespelare i rollerna. Men trots att de hånas unisont av både kritiker och publik har filmerna funnit en stabil plats i rea-backar och på streamingtjänster. DENNA SORTENS B-FILMSBETONADE derivat-produktioner brukar kallas för ”mockbusters” efter de Hollywood-blockbusters de efterapar. Med liknande teman och snarlika filmaffischer men en avsevärt mycket lägre budget släpps filmerna på dvd och on demand-tjänster parallellt med originalens biopremiärer med förhoppningen att plagiaten ska flyga obemärkt under publikens radar och samtidigt vara

28 |

| MAGA ZINE

AV : J A KO B Å S E L L tillräckligt egna för att undvika juridiska tvister med studiojättarna. TROTS TITLAR I FILMKATALOGEN som Abraham Lincoln Vs. Zombies och Snakes on a Train (mockbusters av Abraham Lincoln: Vampire Hunter och Snakes on a Plane) är The Asylums tilltal sällan parodiskt eller ironiskt. Deras filmer gör hyfsat ärliga försök att fylla genreformen utifrån ytterst begränsade förutsättningar, lite som när Jack Black och

“Trots att de hånas unisont av både kritiker och publik har filmerna funnit en stabil plats i rea-backar och på streamingtjänster”. Mos Defs karaktärer spelar in nollbudgetversioner av klassiska filmer i Michel Gondrys Be Kind Rewind. Den lilla studions framgångar har även ynglat av sig i form av högst egna originalproduktioner såsom Sharknado och Mega Shark Versus Giant Octopus. I EN TID DÄR allt handlar om paketering och en tredjedel av storfilmernas budget läggs på marknadsföring är det lätt att förstå värdet i att efterapa storebror och lura mindre uppmärksamma konsumenter. När filmstudios satsar på säkra kort, uppföljare och nyversioner finns det uppenbarligen plats för filmiska gökungar som The Asylum, som nog själva vill understryka den gamla klyschan att bra konstnärer lånar, men fantastiska konstnärer stjäl.

FILMKOPIOR BORTOM MOCKBUSTERS Be Kind Rewind (2008) Efter att ha råkat avmagnetisera alla VHS-banden i sin videobutik spelar Mos Def och Jack Black in billiga kopior av kända filmer för att rädda verksamheten. Filmen gav upphov till trenden ”Sweded films”. Dünyayı Kurtaran Adam (1982) Högst bisarr b-film, mer känd som ”Turkiska Star Wars” på grund av att filmen stulit delar av sitt material från George Lucas klassiska rymdsaga. Raiders of the Lost Ark: The Adaptation (1989) Sommaren 1982 satte två 11-åringar från Mississippi igång arbetet med sin egen nyversion av favoritfilmen Jakten på den försvunna skatten. Ett projekt som skulle ta sju år och bli ett klassiskt kultfenomen bland originalets fans. För en handfull dollar (1964) Trots att regissören Sergio Leone inte vill erkänna det själv så är hans klassiska spaghetti-western med Clint Eastwood en direkt nyversion av Akira Kurosawas samurajfilm Yojimbo – Livvakten (1961). Psycho (1998) Regissören Gus Van Sants som ofta hyllas för sin originalitet fick hård kritik för denna shot by shot-nyversion som enligt många bara adderade lite färg till Hitchcocks hyllade skräckklassiker.


F I L M

| MAGA ZINE | 29


30 |

| MAGA ZINE


S TAY H A R D

10

Å R

Ett decennium av dedikation Tio år har gått sedan betongarbetaren Joakim Naumburg och montören Daniel Möller satt hemma i Herrljunga och bestämde sig för att försöka slå sig in i modebranschen. De ville slå mynt av den då hyfsat nya affärsmodellen, att sälja kläder på nätet. Där och då tömde de sina sparkonton, köpte kläder för rubbet och startade Stayhard – i Joakims föräldrars gillestuga.

| MAGA ZINE | 31


S TAY H A R D

Å

ret var 2005. Sverige införde rökförbud på krogen. World of Warcraft svepte in i Europas pojkrum med en sådan kraft att det inte bara blev porrbranschens tuffaste motgång någonsin utan också skänkte en helt ny innebörd åt begreppet ”sitta inne”. Youtube slog upp portarna för allmän beskådan och snart blev internetfenomen en fullt gångbar synonym till ordet kändis. Som lök på laxen reggade ett litet företag i Palo Alto i Kalifornien domänen facebook.com. MEN 2005 VAR också året när två helt vanliga killar, betongarbetaren Joakim Naumburg och montören Daniel Möller (22 och 25 år gamla) börjar smida planer hemma i lilla Herrljunga. De bestämmer sig för att dra nytta av den nya världsordningen och sätta orten på kartan (i annat än järnvägs- och cidersammanhang). Sagt och gjort. De styr kosan mot New York och bländas av alla Ed Hardy T-shirts på Broadway. De inser snabbt att det finns en lucka att fylla där hemma i Sverige, lyckas tjata till sig återförsäljarrättigheter, köper på sig ett lager och åker hem för att starta Stayhard i källaren hos Joakim Naumburgs föräldrar. Bara sådär. De satte upp sitt mål – att bli bäst på herrmode på nätet – vilket skulle kunna kallas för ett uttryck av ungdomlig naivitet, men faktum är att deras magkänsla skulle visa sig vara allt annat än naiv.

10

Å R

sig själv till att göra, och hur kul man har längs resan. Sedan gäller det bara att vara först med allt, ligga i framkant och bli polare med sina kunder, säger Joakim Naumburg. RELATIONEN TILL KUNDERNA är något som har genomsyrat företaget redan från start. Det sitter i väggarna och ska följa med vartenda plagg som landar i brevlådan. Alla som handlar ska känna sig viktiga. Stayhard vill med sitt utbud alltid inspirera och uppmuntra människor att gå sin egen väg. Att inte vara som alla andra. Stayhard ska vara den där kompisen som aldrig gör dig besviken, som den första kalla ölen på en uteservering i maj eller som sommarbrisen i håret när du kör genom Sveriges öppna landskap. Du ska aldrig nöja dig men alltid känna dig nöjd. ALLT DET DÄR skulle kunna vara slitna klyschor och krystade formuleringar, om det inte vore för att det faktiskt bygger på en äkthet ända in i grunden, snarare än ett tunt lager av kommunikativ fernissa. För Stayhard ligger det mycket själ i arbetet med att vårda sina kunder och skapa ett gott rykte. Det har lett till att Stayhard (trots det aningen unika namnvalet) har lyckats bygga en grym relation med sina kunder, varav många återkommer gång på gång. Personer som INTE får associationer till dassiga potensmedelsaktörer eller en allmänt förlegad machokultur, när de tänker på varumärket. De invigda vet att det bottnar i något helt annat. Att det handlar om stil och individuell frihet för alla.

“Det handlar inte om hur mycket pengar man tjänar, utan mer vad man lyckas utmana sig själv till att göra.”

PÅ REKORDTID SÅLDE de slut sitt lager med dyra tishor och efter bara ett halvår var det dags att checka ut från gillestugan och haffa en större lokal, säga adjö till livet som förvärvsarbetare och satsa fullt ut på drömmen. Man behöver inte ens snegla i backspegeln för att se att det var ett lyckat drag. Utan att skryta kan man säga att framgången är ett faktum. I dag består Stayhard av 40 anställda som säljer kläder från ungefär 200 varumärken och trots att konkurrensen inom e-handel är hårdare än någonsin finns inte ett spår av oro inför framtiden. – Det handlar inte om hur mycket pengar man tjänar, utan mer vad man lyckas utmana

32 |

| MAGA ZINE

STAYHARD HAR NU levt och bokstavligen frodats i ett decennium. Det är tio år av dedikation. Dedikation till att förverkliga drömmar. Till kunder. Till medarbetare. Till kläder och affärsmannaskap. Tio år dedikerade till att skapa ett unikt varumärke som inspirerar människor och som ständigt bevisar att stil i grund och botten är något oerhört mycket större än vad du väljer att ha på dig. En historia som berättar att äkta stil mest av allt handlar om att våga vara sann mot sig själv.

Hemsidan har fått sig ett lyft sedan starten 2005.

Orderhanteringen som den såg ut vid uppstartsläget.

Stayhards butik i Göteborg invigs hösten 2009.


S TAY H A R D

10

Å R

Stayhard tar emot det prestigefyllda priset Di Gasell som delas ut till Sveriges snabbast växande företag av tidningen Dagens industri.

Vinterkampanj från 2011.

Det var många år sedan Stayhards lager växte ur källarlokalen där det hela började.

| MAGA ZINE | 33


34 |

| MAGA ZINE


| MAGA ZINE | 35


36 |

| MAGA ZINE


FOTO: JOEL MARKLUND

S P O R T

SHL – förväntningar på en grym säsong

Växjö har ett guld att försvara. Skellefteå vill ta tillbaka tronen. Och nykomlingen Karlskrona ska etablera sig i finrummet på allvar. Men hur kommer det att sluta? Tillsammans med C Mores hockeyexpert Sanny Lindström går vi igenom den kommande SHL-säsongen. – Serien är bättre nu jämfört med tidigare, säger han. T E X T : M I K A E L W I D E R B E RG

| MAGA ZINE | 37


S P O R T

FOTO: JONAS L JUNGDAHL

”Det är obeskrivligt. Jag visste inte vad jag skulle göra när jag såg pucken gå in.”

D

en finske forwarden Tuomas Kiiskinen var närmast chockad när han försökte sätta ord på sina känslor efter att ha skjutit hem det historiska första SM-guldet till Växjö Lakers. Det har nu gått runt fem månader sedan Växjö fick höja SM-pokalen för första gången, Kiiskinen har nog förstått vad det var han ställde till med, och det har blivit dags för en ny SHL-säsong. C Mores hockeyexpert Sanny Lindström tror att Lakers kan försvara sin titel. – Växjö är ett extremt bra lag, och de kommer att vara ett topplag även den här säsongen. De har byggt laget på ett stabilt sätt, och har flera bra spelare. Växjö är inte ett lag som bara sprattlade till en gång, säger han. SANNY LINDSTRÖM TROR att Växjö får tuffast konkurrens av framförallt Färjestad, Luleå och Frölunda. Och så de senaste årens stora gigant inom svensk hockey, Skellefteå. – Färjestad har verkligen gjort sin läxa, de blir ett topplag igen. De har värvat bra, många säkra kort. Backsidan är kanske bäst i hela SHL. Vad gäller Luleå tror jag mycket på deras intressanta värvningar. Skellefteå, som vann serien men föll i SMfinalen i våras, har inför säsongen värvat toppnamn i Mattias Ritola från Leksand och Jimmie Ericsson. Landslagsspelaren Ericsson vänder hem till Skellefteå efter en säsong i den ryska storklubben SKA Sankt Petersburg. – Jag tror att Skellefteå AIK blir svenska mästare, säger Lindström. Men Skellefteå är inte det enda laget som gjort tunga nyförvärv. Till exempel förstärker HV71 med målfarlige forwarden Martin Thörnberg, samtidigt som Djurgården lägger ut mycket pengar på norska storstjärnan Patrick Thoresen, som svarat för imponerande 364 poäng på 390 matcher i ryska ligan. Och Linköping har plockat in supertalangen Jakob Lilja från konkurrenten Rögle. En spelare Sanny Lindström tror mycket på. – Det är riktigt tungt för Rögle att tappa honom, han kan verkligen blomma ut. Thoresen tror jag blir året spelare, säger Lindström.

38 |

| MAGA ZINE

Växjös Tuomas Kiiskinen skjuter ett skott mot Frölundas målvakt Lars Johansson under semifinal 6 i SM-slutspelet.

INFÖR FÖRRA SÄSONGEN var det nog få som trodde att lilla Karlskrona skulle ta klivet upp till SHL från hockeyallsvenskan. Men klubben överbevisade experterna och säkrade avancemang, tillsammans med Rögle och den insomnade storklubben Malmö Redhawks. – Karlskrona var uträknat redan i allsvenskan. Jag tror att de kan hålla jämna steg med de övriga lagen i SHL i inledningen av säsongen, men över hela året blir det tufft. De är för svaga, även om de har ett par intressanta spelare som kan blomma ut. Rögle får det nog också ganska tufft, då tror jag mer på Malmö. De har mer spets i laget, menar Lindström. Sanny Lindström halar även varningsflagg för klassiska Brynäs, som han tror går en jobbig SHLsäsong till mötes. – De har ett par intressanta spelare. Men de senaste åren har Brynäs haft otroligt mycket skador. Eftersom truppen är tunn ligger de i riskzonen för att bli ett bottenlag. Det finns för få spetsspelare. I DET ALLTID LIKA heta slutspelet fick Skellefteås Axel Holmström sitt stora genombrott under förra säsongen. Sanny Lindström tror nu att 19-åringen kan bli SHL:s största attraktion i vinter. – Han hade ett makalöst slutspel, det ska bli jättespännande att se var det kan landa i år, säger han. Lindström hoppas också mycket på Färjestadsbacken Magnus Nygren, som han tror kan komma att blomma ut ordentligt under säsongen. – Han har redan varit bra i SHL i flera år. Jag tror att han kan ta ytterligare ett par kliv och bli en av de allra bästa spelarna i ligan.

Sanny Lindström är expertkommentator på C More där du kan se alla SHL-matcher.

FEM SPÄNNANDE NYFÖRVÄRV TILL SHL Patrick Thoresen, Djurgården Norrmannen har öst in poäng i ryska ligan de senaste säsongerna. Kan bli årets spelare i SHL enligt Sanny Lindström. Jakob Lilja, Linköping Supertalangen som var en stor bidragande orsak till att Rögle tog klivet upp till SHL byter till Linköping. En spelare Sanny Lindström hoppas mycket på. Martin Thörnberg, HV71 Ytterligare en poängmaskin som hämtats hem från spel i ryska KHL. Kan mycket väl komma att vinna poängligan. Jimmie Ericsson, Skellefteå Tre Kronor-spelaren som var kanske hela SHL:s bästa spelare innan äventyren i Ryssland. Kommer betyda oerhört mycket för Skellefteå med sin rutin. Magnus Nygren, Färjestad Tillbaka i moderklubben, efter en utflykt till USA. Har presterat på topp i SHL tidigare, och kan bli seriens bästa back enligt Sanny Lindström.


FOTO: JOEL MARKLUND

S P O R T

DEN STÖRSTA NYHETEN inför SHL-säsongen är att antalet lag i serien utökas, från 12 till 14. Förändringen innebär färre matcher i grundserien, 52 i stället för 55, och att systemet för att ta sig upp till SHL görs om. Vinnaren i den allsvenska finalen och segraren i det allsvenska playoff-spelet paras ihop med de två sämst placerade lagen i SHL. De matcherna spelas sedan i bäst av sju och vinnarna får en plats i högstaligan. Sanny Lindström välkomnar serieutökningen med öppna armar. – Det är jättekul, det finns så pass många bra lag i svensk hockey. Har man tittat på Hockeyallsvenskan ser man att det finns en bra bredd i Sverige. 14 lag gör att SHL kommer vara en bättre serie i år, jämfört med tidigare.

Skellefteås målvakt Markus Svensson släpper in det matchavgörande 3-2-målet under final 6 i SM-slutspelet 2015.

DEN 16 SEPTEMBER släpptes pucken och SHL-säsongen inleddes. Totalt väntar 52 spännande omgångar och ett slutspel – innan vi kan kora en ny svensk mästare i hockey. Experten Sanny Lindström kan knappt vänta. – Mest av allt ser jag fram emot engagemanget. Det är så stort, både från klubbarna, supportrarna och alla runt omkring, säger han.

| MAGA ZINE | 39


the compact wardrobe

40 |

| MAGA ZINE

WWW.AOCMS.COM / INSTAGRAM:@AOCMS


M O D E

SKANDINAVISKT I FOKUS I höst tar kläderna hos WeSC avstamp i det typiskt skandinaviska. Temat för säsongen är ”Nordic Darkness” och har stort fokus på grövre skjortor, stickade tröjor och rejäla jackor. En look som de kallar ”Scandinavian heritage”.

W

T E X T : J O S E P H I N E I LO L A

eSCs kläder har alltid, på ett eller annat sätt, inspirerats av det typiskt skandinaviska, men i höstens kollektion syns det skandinaviska temat ännu lite mer än tidigare. Kan ni berätta mer om Scandinavian heritage? Vi har tagit fasta på det skandinaviska formspråket genom att använda det på moderna kläder. Jacquard-mönstret som är inspirerat av klassiska skandinaviska mönster återkommer i stickat, jackor, sweatshirts och skjortor. Ull känns väldigt viktigt, både i stickade tröjor och i form av ullmixar i jackor och sweatshirts. Det ger en rejälare känsla och är dessutom funktionellt. Ni har satsat mycket på höstjackor i år, vad är det som är speciellt med dem? Fokuset på det stickade i kollektionen hänger med även i jackorna. Vi använder funktionsmaterial som har en liten ullmix i sig och så har vi satsat på en teknik där vi vävt in mönstret, det kallas jacquard. Det unika med dessa jackor är att det är rena funktionsplagg, fast de inte alls har den looken eller känslan som funktionsplagg vanligtvis har. Eftersom det regnar mycket på hösten så är det nice med en schyst, vattentät jacka. Hur tänkte ni när ni tog fram jackorna? Vi ville verkligen slå an på den skandinaviska tonen och då blev det stort fokus på rejäla parkasjackor, mönsterbilden och materialen. Vi vill ge våra kunder något nytt och spännande, därför har vi satsat på den här jacquard-tekniken som vanligtvis mest används i stickade tröjor. Hur viktigt är det egentligen med en schyst höstjacka? Sjukt viktigt! Kanske hösten och vinterns viktigaste plagg. Man köper ju inte så många av dem, så den man satsar bör ju vara riktigt bra och kunna kombineras med många olika outfits.

| MAGA ZINE | 41


nya stjärna Norska Kygo är EMD-världens nya älskling. Arrangörerna slåss för att boka honom, konserter säljs slut och han älskas världen över. Hypen har bara börjat och visar inga tecken på att mattas av. T E X T : A N N A H A N E FA L K

42 |

| MAGA ZINE


FOTO: JASON KEMPIN

K YG O

| MAGA ZINE | 43


K YG O

A

t least we stole the show… Tonerna strömmar ut över en publik i extas. Uppe på scen står Kygo, eller Kyrre Gørvell-Dahl som han egentligen heter. Och visst har han stulit showen. I egenskap av house-himlens nya stjärna kan han sälla sig till skaran av andra älskade housestjärnor. Det har blivit några genom åren: från Swedish House Mafia och David Guetta till Avicii, Calvin Harris, Martin Garrix, Alesso, Afrojack, Axwell och Ingrosso. Namnen på listan är internationella världsstjärnor, men just nu slår norska Kygo dem på fingrarna. Han är glödhet och eftertraktad. Siffrorna på antal spelningar på Youtube, Spotify och Soundcloud ökar raketartat. Konserterna är utsålda. Och det innan han släppt sitt första album. ATT HÅLLA PÅ MED musik var Kygos dröm, samtidigt som han var medveten om att det är en svår bransch att lyckas inom. För att ha något att falla tillbaka på om musiken inte ledde dit han ville började han studera ekonomi i Edinburgh. Musiken släppte han inte på grund av studierna, och tur är väl det. Kygo har spelat piano sedan han var liten, och alltid haft ett stort intresse för musik. Med hjälp av utrustning som MIDI-keyboard, Logic studio och instruktionsfilmer på Youtube var det hemma i sovrummet som Kygo i 15-årsåldern började sin resa mot att skapa magi. Han tog befintliga låtar som Marvin Gayes Sexual healing och Ellie Gouldings High for this och gjorde dem till sina. Fräckt eller smart, det är upp till lyssnaren att avgöra. Men av allt att döma är det smart. Låtarna får verkligen nytt liv, och når en ny typ av publik. Ta till exempel Marvin Gayes “Sexual healing”. Det är tveksamt att särskilt många av dagens 20-åringar lyssnade på den låten innan Kygo lade sin hand vid den. Hur han gör sina remixer skiljer sig åt, i fallet Sexual healing hittade Kygo ett klipp på Youtube där Marvin Gaye sjöng a capella, det vill säga utan instrument. Med det som grund kunde han sedan lägga till piano, bas och trummor för att blåsa nytt liv i låten. Vartefter han blev mer känd blev han istället kontaktad av artister, till exempel hörde Chris Martin av sig för att få en remix på Coldplays ”Midnight”. PUBLIKEN HITTADE HAN till en början genom sociala medier, vilket visar på sprängkraften i bland annat Soundcloud och Facebook. Innan han ens släppt sin första platta var han världskänd. Fansen fanns till stor del i USA och Kanada, och där kan man säga att Kygo varit taktisk som valt att remixa låtar som är stora i dessa miljonpubliksländer.

44 |

| MAGA ZINE

KYGO HAR BLIVIT OMTALAD som pionjären inom en relativt ny genre inom house-musiken, så kallad tropical house. Det som utmärker sig för tropical house är att den har ett ganska långsamt tempo om man jämför med annan house. Kanske skulle man annars kunna prata om ett ”Kygo sound”, ett sound som uppstår i hur Kygo gör sina låtar: Han väljer ofta ut vokalsegment ur låtar och gör dessa till sina egna genom att komponera enkla och lekfulla melodier. Avicii har från första början varit en stor förebild för Kygo. – Hans melodier är enkla och galet hookiga som en poplåt, precis vad jag själv ville uppnå, jag älskar det, säger Kygo. I takt med att han blev bättre på att producera växte däremot missnöjet med den progressiva house-genren eftersom han tyckte att låtarna ofta lät likadant. För Kygo var melodierna det viktiga, de skulle få stå i centrum. Så han experimenterade sig fram för att hitta det sound som han ville åt. Ett sound som minst sagt gick hem. VÄGEN FRÅN SOVRUMMET till det stora genombrottet gick inte den konventionella ”skicka in demo till skivbolag-vägen”, utan på det sätt vi blivit allt mer vana att se: En talangfull musiker som tack vare sociala medier älskats av fans världen över innan han ens släppt sin första singel. Det är ett fenomen vi börjat vänja oss vid, men ändå, ta en stund till att fundera över hur stort det är. Framför allt för att det inte kommit ett skivbolag emellan som sagt ”du måste ändra på det här eller låta så här”. Vi har fått det äkta och det ursprungliga, och vi har älskat det. Kygo blev till slut signad av Ultra Music/Sony. – Vi är mycket glada över att få arbeta med Kygo, som är en utomordentligt begåvad musiker. Med sina unika melodier representerar han den nya generationen elektroniska ljud. Kygo har redan byggt upp en solid grupp fans via internet och vi är glada att vara med i nästa steg han tar i sin utveckling, sa Patrick Moxey från Sony i samband med signeringen. Och nästa steg i utvecklingen för Kygo har varit att göra helt egna låtar, från scratch, där ”Firestone” var först ut. Att göra originallåtar ställer naturligtvis andra krav på Kygos musikskapande. Ska du göra en remix har du alltid ett grundmaterial att utgå från, medan du får börja från grunden när du ska göra en originallåt. Men musikalisk som han är har han ju redan i sina remixer gjort mycket av den typ av arbete som krävs när du gör en originallåt, till exempel att lägga ackordföljder och komponera melodier. Så även om arbetet ser lite annorlunda ut är strategin i låtskapandet ändå bekant.


K YG O

FOTO: ILYA S. SAVENOK

“Det var hemma i sovrummet som Kygo i 15-årsåldern började sin resa mot att skapa magi.”

| MAGA ZINE | 45


FOTO: OLAV STUBBERUD, PRESSBILD SONY MUSIC, LICENS ENLIGT HT TP://CREATIVECOMMONS.ORG/LICENSES/BY/3.0/

K YG O

“När jag mår bra, då gör jag bra musik.” ATT STÅ PÅ SCEN var däremot något nytt för Bergen-gutten. Tänk dig själv att du suttit hemma och spelat piano och producerat musik på datorn, varifrån du också distribuerat den. Även här har vi en annorlunda resa från det traditionella sättet att bli känd. Många andra musiker har spelat i band och stått på scen sedan de var små. Det finns en scenvana och en scenlängtan. Inte Kygo. När han fick sin första förfrågan om att uppträda på en större scen, hade han aldrig stått på en scen, aldrig dj:at och aldrig rört ett mixerbord. Som tur var hade han några månader på sig att öva. Trots det fick han kritik i början av karriären då DN skriver att Kygo ser obekväm ut på scen, att han använder dator och reglage sparsamt och mest står och ler och håller upp handen som att han väntar på en high five som aldrig kommer. Sedan dess har det snurrat på och Kygo är nu van att stå på scen, van att turnera, van vid nya städer och hotell. Men musiken producerar han helst hemma i Bergen berättar han för norska TV2. – När jag mår bra, då gör jag bra musik. Till exempel om jag är hemma några veckor, kommer in i rutiner, tränar och spelar fotboll med polarna. Då kan jag sitta på kvällarna och göra musik och då har jag märkt att det ofta går bra för mig. När jag är på turné och det är hektiskt, in och ut ur hotellrum, ett nytt gig varje kväll, och en ny stad. Då märker jag att jag sliter lite mer med att komma in i en zon där jag trivs att göra musik.

46 |

| MAGA ZINE

OM KYGO

OM EDM

Heter egentligen: Kyrre Gørvell-Dahl.

EDM är en förkortning av termen elektronisk dansmusik (electronic dance music) vilket är ett samlingsnamn på olika typer av elektronisk musik, till exempel house, techno, trance och breakbeat.

Ålder: 24 år, född 11 september 1991. Kommer från: Bergen i Norge. Gör: DJ, remixare och musikproducent med hits som Stole the Show och I see Fire.


I

www.nicandmel.com

| MAGA ZINE | 47


S TAY H A R D

T I P S A R

Stayhard tipsar

SÄSONGENS FAVORITER

N

är temperaturen kryper nedåt längtar vi efter dovare färger och tjockare tröjor. På Stayhard har vi ringat in en rad spännande trender och nyckelplagg som är helt rätt till hösten. I inslaget Stilguiden tipsar vi om säsongens viktigaste nyckelplagg, nu i höst är det rocken, pikétröjan och den stickade tröjan som står i fokus. Bomberjackan är ett starkt kort även denna säsong, dessutom gör skepparkavajen entré på höstens modescen. NÄR DU SKA styla har vi följande tips: – Rulla upp byxorna. – Låt huvan på tröjan vara uppe. – Framhäv midjan. Det gör du genom att stoppa in tröjan eller välja ett plagg med smalare passform och en överdel som slutar vid midjan. VI SER TYDLIGA influenser från sjuttiotalet till hösten och alla nyanser av grönt syns starkt på färgpaletten. En urtvättad och dovt pastellfärgad look känns helt rätt i mörkret. Föredrar man en prydligare look går denimtrenden nu åt otvättade jeans med smal passform och enkla snitt.

48 |

| MAGA ZINE

Höstens mönster är helt klart rutigt. Satsa på en rutig skjorta som är en trogen klassiker, men i år är den hetare än på länge. I MODEREPORTAGEN TAR vi dig bland annat till New York City, där vi blandar mode med ett resereportage. Här är stilen mer välklädd med skjortor, kavajer och rock. Den dag vi plockade fram bågarna och

“Satsa på en rutig skjorta som är en trogen klassiker, men i år är den hetare än på länge.” brände ut i den amerikanska öknen var stilen en annan: grova boots, jeans och stickat. China Town i NYC är en otroligt inspirerande miljö, en stadsdjungel som sjuder av liv. Därför kändes det helt rätt att fota reportaget med höstens streetwear här. BLÄDDRA VIDARE FÖR att få hela bilden av höstens mode och hitta dina nya favoritplagg.


S TAY H A R D

1.

T I P S A R

2.

“ NO FASHION JUST STYLE”

3.

Urtvättad 5.

4.

DOV

PASTELL

8. 6.

7.

1. T-shirt, Scotch & Soda, Artnr. 02364809, 448 kr // 2. T-shirt, Scotch & Soda, Artnr. 02364810, 448 kr // 3. Tröja, Tiger Of Sweden Jeans, Artnr. 07461187, 898 kr 4. Tröja, Deeluxe, Artnr. 02364798, 698 kr // 5. Tröja, Tiger Of Sweden Jeans, Artnr. 07461186, 898 kr // 6. Jeans, Tiger Of Sweden Jeans, Artnr. 04435647, 1 398 kr // 7. Tröja, Peoples Uniform, Artnr. 12962164, 698 kr // 8. T-shirt, Scotch & Soda, Artnr. 02364808, 448 kr

| MAGA ZINE | 49


Solglasรถgon, Ray Ban, Artnr. 04253561, 1 448 kr Kavaj, Whyred, Artnr. 10646129, 2 998 kr Trรถja, Tiger Of Sweden Jeans, Artnr. 07461178, 698 kr Chinos, Whyred, Artnr. 10646134, 998 kr Skor, Converse, Artnr. 11557004, 698 kr

50 |

| MAGA ZINE

ST YLING : DIOS MIO

H ร R : E L I N N Y B E RG

MAKEUP: ALEXIS WILLIAMS

M O D E L L : R E G G I E R E V E L S & D E A N S TA E T Z - W I L H E L M I N A M O D E L S -

F OTO : P E R N O R B E RG / J I M M Y S V E N S S O N

T E X T : A N N A H A N E FA L K


THE CITY N

Y

C

New York: Staden som aldrig sover, staden som vi alltid längtar till. Vi har besökt några av de hetaste områdena för att fota höstens starkaste mode. Samtidigt passar vi på att tipsa om några platser du inte får missa om du besöker New York.

Solglasögon, Le Specs, Artnr. 03629220, 548 kr Kavaj, Whyred, Artnr. 10646127, 2 698 kr T-shirt, Nudie, Artnr. 00968410, 398 kr Chinos, Whyred, Artnr. 10646133, 998 kr Skor, Converse, Artnr. 11557003, 698 kr

| MAGA ZINE | 51


Trรถja, Scotch & Soda, Artnr. 12961397, 698 kr Skjorta, Scotch & Soda, Artnr. 04254234, 898 kr 52 |

| MAGA ZINE


R E S O R

Kavaj, Whyred, Artnr. 10646127, 2698 kr Piké, Lacoste, Artnr. 07467080, 798 kr

SOHO

S

oho har gjort sig känt som New Yorks främsta shopping- och middagsstadsdel. Här samsas stora varumärkens butiker med mindre affärer, flådiga hotell och charmiga caféer. Området är inte stort, men det finns så mycket att se och uppleva att du lätt kan spendera en hel dag av shopping och bra häng i Soho. Namnet Soho kommer från att området ligger ”South of Houston Street” (uttalas Hawston) och är även en referens till området i London med samma namn. Sättet att döpa området blev snart en trend: Tribeca betyder Triangle below

Bruncha på Jack’s wife Freda. Canal Street, Nolita står för North of Little Italy.

Historik Gjutjärnsdistriktet, som i dag ligger i Soho och Tribeca växte fram från mitten av 1800-talet. Gjutjärnet gjorde att man kunde ha större fönster och luftiga lokaler. Här låg många industrier. På 1930-talet låg stadsdelen nedsliten och övergiven och blev snart en tillflykt för konstnärer, vilket gav den fick nytt liv. På 1990-talet hade stadsdelen förvandlats åt det eleganta hållet med high end shopping, spas och boutiquehotell.

ÄT! Lobster Roll är en maträtt som känns väldigt amerikansk. Så varför inte stanna till hos Ed’s Lobster Bar och prova en excellent variant av denna rätt? Här finns även en rad andra kreativa rätter med hummer, vad sägs om hummerburgare, hummergallette eller hummerravioli? 222 Lafayette Street Bredvid Ed’s Lobster bar ligger Jack’s wife Freda, ett härligt frukost-lunch-brunch-ställe. Här kan du få vänta ett tag, så kom inte alltför hungrig. Gå hit, skriv

upp dig på en lista, och utforska sedan Soho medan du väntar på ett bord. 224 Lafayette Street

stora kristallkronor hängande från taket. Perfekt att besöka efter en middag. 389 Broome Street

Stans bästa tacos hittar du på Tacombi. Tacombi började sin resa med att sälja tacos från en gammal Volkswagenbuss i Playa del Carmen. Nu kan du få en bit av Mexico på Manhattan. 267 Elizabeth Street

Housing Works Bookstore Café Ett litet vattenhål att smita in på om gatulivet blir för hektiskt. Fika och botanisera mellan mer eller mindre välkända boktitlar. Mysig inredning och skön atmosfär, även om du inte är på bokläsarhumör. 126 Crosby Street

The Gold Bar i Soho är en ganska spårad och glammig bar som är helt inredd i guld, med

| MAGA ZINE | 53


Solglasรถgon, Ray Ban, Artnr. 04253561, 1 448 kr Kavaj, Whyred, Artnr. 10646129, 2 998 kr Trรถja, Tiger Of Sweden Jeans, Artnr. 07461178, 698 kr Chinos, Whyred, Artnr. 10646134, 998 kr Skor, Vans, Artnr. 02357183, 798 kr

54 |

| MAGA ZINE


R E S O R

LOWER EAST SIDE

L

ower East Side var för många emigranter bland det första de såg av Amerika efter att det passerat Ellis Island. Området har formats av alla olika folkgrupper som bosatt sig här genom åren: befriade afrikanska slavar, irländare, syditalienare, östeuropéer och judar. På senare år även puertoricaner, mexikaner, kineser och andra asiater. Melting pot är ett ord som ligger nära tillhands. I dag sörjer många gentrifieringen (det vill säga att området genomgår en statushöjning där medel- och överklass flyttar in och med dem en annan typ av boutiquer och restauranger), men ännu har området inte hunnits kommersialiseras i större utsträckning eller upptäckas av mainstream-turisten. Lower East Side är i dag känt för sina många barer, små restauranger, indieklubbar och vintagebutiker.

MISSA INTE! Brillorm Är du en av dem som tycker att man inte kan ha för många solglasögon, eller vanliga glasögon för den delen? Då ska du besöka Fabulous Fanny´s, som säljer vintagebrillor. Här kan du garanterat hitta något unikt! 335 East 9th Street Ät! Katz’s Delicatessen öppnade 1888 och har rykte om sig att servera New Yorks bästa pastramimackor. Vill du ha mycket pålägg, se till att dricksa personalen! På helgerna ringlar sig köerna långa här, så ett tips är att gå hit en vardag. 205 East Houston Street Russ&Daughter’s är även det en institution på Lower East. Sedan 1914 har de serverat diverse läckerheter, och är i dag nog mest kända för sin laxbagel. 179 East Houston Street Gillar du vegetariskt ska du spana in Dirt Candy. Krögaren Amanda Cohen ser till att du får riktigt bra vegetarisk mat. Så bra att en fullsatt restaurang inte hör till ovanligheterna. Och när det är fullsatt kan man behöva neka en gäst. Till exempel kan man neka Leonardo di Caprio, vilket Amanda gjorde vid ett tillfälle. Nu har restaurangen flyttat till större lokaler så vi får hoppas att hon slipper neka fler. 86 Allen Street Krubba och klubba Beauty & Essex ser inte mycket ut från gatan, eftersom entrén är en pantbank. Gå igenom den och du möts av en fantastisk atmosfär och flera våningar inredda med bland annat stora lyxiga soffor och fåtöljer. Maten delar du med ditt sällskap, så ju fler ni är, desto mer underbar mat får du smaka. Vid ett på natten öppnar nattklubben på andra våningen och håller öppet till sex på morgonen. 146 Essex Street Bo bra På The Ludlow Hotel har rummen handgjorda sidenmattor och handgjorda marockanska lampor samt badrum med en regndusch i marmor. Här ska du inte bo om du bara har hotellrummet som förvaring av shoppingpåsar, här vill du dröja kvar både vid frukost, i gymmet och drinken innan maten. Och inte minst för den magiska utsikten över New Yorks skyskrapor och broar.

| MAGA ZINE | 55


Jacka, BLK DNM, Artnr. 11268861, 5 998 kr Skjorta, JUNK de LUXE, Artnr. 04247048, 798 kr Jeans, Dr. Denim, Artnr. 04435635, 498 kr Skor, Converse, Artnr. 11557004, 698 kr

56 |

| MAGA ZINE


R E S O R

MEAT PACKING DISTRICT

Strosa runt i Chelsea Market.

O

mrådet som blev stekhett för några år sedan, då bilder på modeller och stjärnor som festade i de gamla slakthusen spreds över världen. Området ger fortfarande ett ganska ruffigt intryck med sina slitna industribyggnader. Men här trängs dyra affärer, klubbar och restauranger.

MISSA INTE! Chelsea Market Du får inte missa en tur i denna charmiga food court/shopping mall. Även om du varken är hungrig eller shoppingsugen är det värt att flanera genom den lilla gallerian och titta på alla små butiker, restauranger och charmiga skyltar. 75 9th Avenue High Line Park Den upphöjda järnvägen för godståg förföll i många år. Tills den renoverades och omvandlades till en populär park. The Standard I ena änden av High Line ligger hotellet The Standard. Här besöker vi allra helst nattklubben The Bain. Om vi får komma in, vilket tyvärr inte är troligt. Det är en grästäckt rooftop bar med vidunderlig utsikt, kända dj:ar som spelar och en pool. På The

Standard finns även flera andra restauranger och barer, väl värda ett besök. 848 Washington Street Ät och drick! Besöker du New York en varm dag vill du inte missa Fryingpan, en pråm på Hudson River som serverar burgare och öl på sommaren, en superhärlig oas under varma dagar. Pier 66 Maritime Santina är kanske New Yorks just nu hetaste italienska restaurang. Belägen under High Line Park i vad restaurangen själva kallar ”what used to be the coast of Manhattan”. Här råder ofta feststämning vid borden och det skadar ju inte att man har en spännande meny, långt ifrån italienaren på hörnet hemma i Sverige. 820 Washington Street

Buddakan är så mycket mer än en fantastisk restaurang som serverar asiatisk mat. Den huserar i en mörk, häftig lokal med högt i tak och magiska takkronor vilket skapar en påtaglig stämning. Medan du väntar i baren rekommenderar vi starkt att ta en drink i baren, du kommer inte ångra dig. Restaurangen ligger i Chelsea Market. 75 9th Avenue Konst Whitney Museum of American Art är ett nyöppnat konstmuseum som blivit enormt populärt. Här visas samtida amerikansk konst, museet har dessutom ett fantastiskt läge mellan High Line Park och Hudson River. 99 Gansevoort Street

| MAGA ZINE | 57


Kavaj, Cause and Consequence, Artnr. 04246980, 1 198 kr T-shirt, Dr. Denim, Artnr. 00968377, 248 kr Chinos, William Baxter, Artnr. 13235210, 598 kr

58 |

| MAGA ZINE


Rock, William Baxter, Artnr. 11134383, 1 498 kr Handskar, Hestra, Artnr. 04449279, 748 kr Skjorta, Cause and Consequence, Artnr. 10653515, 598 kr Chinos, Ljung, Artnr. 11134361, 998 kr | MAGA ZINE | 59


Hatt, William Baxter, Artnr. 11269912, 298 kr Trรถja, Scotch & Soda, Artnr. 12961398, 898 kr Skjorta, Scotch & Soda, Artnr. 04254234, 898 kr Jeans, Dr. Denim, Artnr. 04435629, 498 kr 60 |

| MAGA ZINE


R E S O R

TRIBECA

B

etyder alltså ”Triangle below Canal Street”. Det ligger intill Soho och många av de karakteristiska gjutjärnsbyggnaderna i Soho kan du även hitta i Tribeca. Många av de äldre lokalerna har i dag omvandlats till bostäder och affärer och i dag är Tribeca ett mer välbärgat område, som bland annat är känt för att Jay Z och Beyonce bor där. Är du filmfantast känner du säkert till Tribeca Film Festival.

One World Trade Center, byggnaden som ersatte Twin Towers efter 9/11.

MISSA INTE! 9/11 Tribeca påverkades starkt av elfte september, Twin Towers låg precis intill området, som evakuerades på grund av all rök och aska efter attacken. Inte långt efter attacken meddelade Robert de Niro (som också bor i området) bildandet av Tribeca Film Festival, för att fira New York som ett centrum för film och för att turister skulle hitta tillbaka till downtown. 2002 hölls första festivalen, och hålls sedan dess årligen. Ät och drick Du vill inte missa ett besök på Smith & Mills. Inte många turister hittar till den här ”hål i väggen”- restaurangen och baren som för tankarna till något mellanting mellan garage och lada. Det finns ingen skylt, men har du rätt adress känner du igen den på garagedörrarna i trä. 71 North Moore Street

Tiny’s and the bar upstairs ligger mitt i Tribeca och sticker verkligen ut i gatubilden – med sin litenhet. Det lilla rosa huset i tre våningar är från 1810 och de olika rummen har renoverats varsamt. Här kan du äta både frukost, brunch, lunch och middag, från en meny som får det att vattnas i munnen. 135 West Broadway Mystery Room Om du vill ha en alternativ aktivitet till shopping och barhäng, kolla hit! På Mystery Room stängs du in i ett rum med 9 andra. Med hjälp av olika ledtrådar ska ni lista ut hur ni ska ta er ur rummet. Ni har en timme på er. Nedräkningen börjar. Tick tack … 139 Centre Street

| MAGA ZINE | 61


C AT W A L K

T R E N D S

CATWALK TRENDS Stayhard har valt ut några av catwalkens starkaste hösttrender. Låt dig inspireras av höstens trendtips för att skapa ditt personliga uttryck.

URBAN STREET FROM GREY TO BLACK THE BLUES

62 |

| MAGA ZINE


C AT W A L K

T R E N D S

URBAN STREET

Välklädd och street smart på samma gång. I kläder med rena snitt och snygga passformer behöver du inte känna dig nedklädd bara för att du är ledigt klädd. Toppa looken med sneakers och ryggsäck.

Vans, Artnr. 02357131, 748 kr

Dr.Denim, Artnr. 00968378, 248 kr

G-Star, Artnr. 04435614, 998 kr

ALL-ABOUT-FASHION.COM

Dr.Denim, Artnr. 12961394, 598 kr

Peoples Uniform, Artnr. 12962165, 698 kr

WeSC, Artnr. 06426476, 598 kr

Mouli, Artnr. 11461365, 798 kr

Mouli, Artnr. 11461374, 898 kr

| MAGA ZINE | 63


C AT W A L K

T R E N D S

FROM GREY TO BLACK Svart och grått är alltid rätt när kylan kommer, men i höst är det spot on för den som vill kamma hem stilpoäng. Välkomna tydliga tryck och stora loggor i samma färgskala till din höstgarderob.

47 Brand, Artnr. 05742495, 348 kr

Mouli, Artnr. 11461359, 798 kr

New Era, Artnr. 05742439, 298 kr

Scotch & Soda, Artnr. 02364805, 598 kr

64 |

| MAGA ZINE

ALL-ABOUT-FASHION.COM

Vans, Artnr. 02357186, 998 kr

Tiger Of Sweden, Artnr. 06426452, 498 kr

Mouli, Artnr. 11461370, 798 kr

Mouli, Artnr. 11269878, 398 kr


C AT W A L K

T R E N D S

THE BLUES

Blått fortsätter att dominera och den monokroma blå trenden kommer starkt till hösten. Våga klä dig i helt i blått för att ge ett stilrent och genomtänkt intryck – det finns mängder av nyanser att välja bland.

WeSC, Artnr. 09557593, 898 kr

Mouli, Artnr. 01372500, 198 kr

Replay, Artnr. 04435658, 1 298 kr

ALL-ABOUT-FASHION.COM

Resteröds, Artnr. 13072364, 198 kr

Tiger Of Sweden, Artnr. 02423495, 398 kr

STYLISTENS VAL

Dr.Denim, Artnr. 12961391, 598 kr

G-Star, Artnr. 02364786, 498 kr

Champion, Artnr. 11269904, 298 kr

| MAGA ZINE | 65


M O D E

KONTRASTERNA SOM GÖR DET Det är å ena sidan dova, mjuka färger och toner inspirerade av naturen, å andra sidan kraftfulla och kontrastskapande nyanser. Scotch & Soda lovar en härlig mix i höstens kollektion. T E X T : J O S E P H I N E I LO L A

66 |

| MAGA ZINE

D

en moderna gentlemannen växlar mellan att vara den hippa stadsbon och den romantiska sökaren. Några av ledorden är fjädermotiv, lekfullhet, 60-talspop, eleganta kostymer och retro. Här följer fyra trender som beskriver hösten hos Scotch & Soda.

BOHEMIAN GENTLEMAN Här blandas influenser från världens alla hörn. Vi ser klassiska tryck som kamouflage och paisley. Den boheimska gentlemannen matchar lager på lager: Enkel skjorta tillsammans med en stickad tröja som toppas med en stilig kavaj. Helheten är välkombinerad samtidigt som det ser charmigt omedvetet ut. MODERN RETRO PUNCH Retrostilen återupplivas i modern tappning. Tänk dig en kombination av 60-talspop, minimalistisk design, härliga färger och jazziga beats. Trycken är geometriska och abstrakta medan paletten innehåller en slagkraftig mix som syftar till att maximera kontraster. CITY NOMADIC ESCAPE Vi tar klivet ut från städerna och rakt in i naturen. Vi inspireras av material såsom ull och läder. De mjukt naturliga färgerna blandas med kraftfulla nyanser som aurora-röd och electric blue. Här snackar vi överdimensionerade dunjackor, bouclétextur och filtinspirerade rutmönster. RESORT 22 Att välja den perfekta outfiten för festen är lätt med det härliga urvalet av skräddarsydda kavajer och ullkostymer. Inspireras av Mick Jaggers glamorösa tid på 70-talet. Här återfinns även bombertröjor i silke, dämpade jacquardmönster och sensationella t-shirts med dova paljetter. Färgerna är lika gåtfulla som natten med inslag av lyxigt blå och pråligt guld.


| MAGA ZINE | 67


68 |

ST YLING : DIOS MIO

H ร R & M A K E : DA N I E L P I E R S O N , E X C L U S I V E A R T I S T S M A N A G E M E N T

M O D E L L : AU S T I N D I XO N & M AT T F R E Y - N O T I E S M A N A G E M E N T L E V I S TO C K E - L . A . M O D E L S

F OTO : P E R N O R B E RG / J I M M Y S V E N S S O N

Solglasรถgon, Ray Ban, Artnr. 04253561, 1 448 kr Jacka, Jofama, Artnr. 04449248, 4 498 kr Trรถja, Champion, Artnr. 11269679, 798 kr Handskar, Hestra, Artnr. 04449274, 648 kr Jeans, JUNK de LUXE, Artnr. 04435668, 998 kr

MOTORCYCLES BY: WWW.BRITISH-CUSTOMS.COM

| MAGA ZINE


GAS OLINE LIFE STYLE Läder, denim och grova kängor är plagg som passar lika bra på bågen som en kylig höstdag. Inspireras av den amerikanska ”outbacken” och välj tåliga material i naturnära toner.

| MAGA ZINE | 69


Solglasรถgon, Triwa, Artnr. 04254009, 1 198 kr Jacka, William Baxter, Artnr. 05851302, 798 kr T-shirt, Hilfiger Denim, Artnr. 07452212, 448 kr Jeans, Nudie, Artnr. 04235469, 1 698 kr Skor, Sneaky Steve, Artnr. 13157025, 1 498 kr

70 |

| MAGA ZINE


T-shirt, Hilfiger Denim, Artnr. 07452212, 448 kr Jeans, Nudie, Artnr. 04235469, 1 698 kr

| MAGA ZINE | 71


Solglasรถgon, Ray Ban, Artnr. 04253561, 1 448 kr Jacka, ROCKANDBLUE, Artnr. 04449242, 1 998 kr Handskar, Hestra, Artnr. 04449275, 648 kr Jeans, Tiger Of Sweden Jeans, Artnr. 04435650, 1 198 kr 72 |

| MAGA ZINE


Väst, Belstaff, Artnr. 04246979, 1 998 kr Tröja, Nudie, Artnr. 10653501, 998 kr Jeans, Lee, Artnr. 04235479, 798 kr

Jacka, Belstaff, Artnr. 04246978, 3 198 kr Chinos, Scotch & Soda, Artnr. 04235486, 1 398 kr Skor, Palladium, Artnr. 11555233, 1 098 kr

| MAGA ZINE | 73


G DU HITTAR SAMTLIGA PL AG INE AZ AG /M .SE PÅ STAYHARD

74 |

| MAGA ZINE


| MAGA ZINE | 75


S T Y L I S T E N

T I P S A R

BIKERLOOK För att anamma bikerlooken är skinnjacka och boots en bra början. Läder är materialet som bara blir snyggare med åren. En skinnjacka som får en personlig slitning och karaktär av dig som bär den blir pricken över i:et. Komplettera din look med plagg i mörka toner.

Belstaff, Artnr. 04246978, 3 198 kr

Dr.Denim, Artnr. 04435639, 598 kr

Calvin Klein Jeans, Artnr. 04235460, 1 298 kr

Mouli, Artnr. 70000271, 798 kr

STYLISTENS VAL

Mouli, Artnr. 11461376, 898 kr

Sneaky Steve, Artnr. 13157009, 1 498 kr

76 |

| MAGA ZINE

Sneaky Steve, Artnr. 13157018, 1 698 kr

Deeluxe, Artnr. 02364797, 898 kr

Mouli, Artnr. 11461375, 898 kr

Hestra, Artnr. 04449282, 748 kr

Dr.Denim, Artnr. 12961392, 598 kr


Congratulations on your new album! Like GABBA You are truly

dedicated!

All styles from the Autumn / Winter 2015 Collection

For our 2015 Autumn/Winter campaign GABBA travelled to Berlin to meet Go Go Berlin - a band truly dedicated to music - who were in Berlin recording their second album. We hung out with the guys for five days and met a lot of different people who had one thing in common: - They were all dedicated. Go to www.gabba-denim.com to check out the Autumn / Winter Collection and to see all the cool videos and pictures from our days in Berlin.

Dedicated to denim Since 19/ 83

| MAGA ZINE | 77


M O D E

DET STILRENA SMYCKET Noggrant utvalda kvalitativa material. En unik produktionsprocess. Ett genuint hantverk. Ett stilrent smycke. Nic & Friends har fyllt ett tomrum i utbudet på manliga smycken.

N

T E X T : J O S E P H I N E I LO L A

ic & Friends växte fram som en reaktion på avsaknaden av manliga och könsneutrala smycken med en personlig touch. Nicklas Fahlström och Daniel Jakobsson bestämde sig för att göra någonting åt saken. Resultatet blev en smyckeskollektion som bygger på det eleganta i den skandinaviska enkelheten. En motsats till de tunga och kraftiga smycken som ofta erbjuds män. Det tog dock ett tag innan Nicklas och Daniel hittade exakt vad de letade efter. Faktum är att de fick resa till andra sidan jordklotet för att finna det: Småskaliga och oberoende hantverkare av fina silvervaror, som arbetar med metoder som är flera hundra år gamla.

78 |

| MAGA ZINE

Nic & Friends smycken går igenom en unik produktionsprocess av hög kvalitet. Varenda del av smyckena är gjorda för hand, vilket gör att varje exemplar har en unik touch. Sterlingsilvret bankas försiktigt för hand och de flätade, vaxade bomullstrådarna gör att smyckena är hållbara och tål vatten. Smyckenas stilrena karaktär gör att de passar oavsett om du är dressat klädd eller kör på en mer avslappnad stil. Skifta mellan olika utstyrslar utan att ta av dig armbanden – låt de bli en ständig detalj i din stil. Konceptet med armbanden bygger på ”mix & match”, vilket gör att du enkelt kan variera dig mellan olika färger och modeller och samtidigt hitta dina favoritkombinationer.


JUNKDELUXE.COM

| MAGA ZINE | 79


U T R E D A N D E

SOCKER Det söta begäret

Socker har de senaste åren blivit beskyllt för fetmaepidemin som sveper över världen. Hur väl stämmer beskyllningarna? Vissa går så långt som att kalla det ett gift. Vi tittar närmare på vad sockret gör med våra kroppar och på hur kostråd manipulerats, bland annat genom utpressning av självaste Världshälsoorganisationen. T E X T : A N N A H A N E FA L K

80 |

| MAGA ZINE


U T R E D A N D E

M

ånga som är födda under 80-talet fick lära sig att fett gör oss feta (”det hör man ju på namnet…”) medan socker är relativt harmlöst. Vi har ätit Skogaholmslimpa och druckit O’boy, Vi har druckit läsk och ätit smågodis. Många har, trots dessa sockerbomber, hållit sig i rätt bra form. Några har det inte. Nära hälften av svenskarna är i dag överviktiga eller feta. Men det är inte övervikt som den här texten ska handla om, det är socker och de konsekvenser ett högt intag av socker kan resultera i. I SLUTET AV 1800-TALET blev det vanligare med vitt socker, och under 1900-talet sköt konsumtionen i höjden. Vi började äta mer ris och pasta samtidigt som mjölet blev mer finmalet. Vetemjöl, som tidigare varit något man sparade till festligare tillfällen, blev vardagsmat. Under 1970-talet kom sedan kostråden om att vi skulle äta mindre fett, och mer kolhydrater. Att vi började äta mer socker och snabba kolhydrater och samtidigt mindre fett i kombination med att vi rörde oss mindre kan man säga var en direkt hälsovådlig kombination. Och det gäller inte bara för den med en putande mage…

“Nära hälften av svenskarna är i dag överviktiga eller feta.” ÄR DU EN ”POMMES FRITES”? Det vill säga du ser smal ut, men är fet inuti. Många som är smala och har lite underhudsfett tror inte att de behöver bry sig om vad de stoppar i sig. Det är inte riktigt sant. I USA lider nästan 40 procent av alla normalviktiga av insulinresistens, ett tecken på kronisk metabol sjukdom, vilket troligen förkortar livet. Av dessa har runt 20 procent fett i levern, vilket i sin tur ökar risken att utveckla diabetes. Vad är då metabol sjukdom? Ordet metabolism är ett annat ord för ämnesomsättning, eller det som händer i kroppen när vi stoppar i oss mat, dryck, läkemedel och annat. Det är ett komplext system av kemiska processer, vilka blivit rubbade eller störda, vid ett metabolt syndrom. Kroppen får problem med blodsockerregleringen och det krävs onormalt höga halter av det blodsockersänkande hormonet insulin för att få blodsockret att gå ned. Något som gör att man får både högt blodsocker och höga halter av insulin i blodet. Sannolikheten att män med metabolt syndrom har fettlever är sju gånger större än för kvinnor med metabolt syndrom.

LIVSMEDEL SOM OFTA INNEHÅLLER MYCKET SOCKER: Ett glas apelsinjuice (även färskpressad), ca 6 sockerbitar. En 33 cl burk läsk, ca 10 sockerbitar. Gin & Tonic med 4 cl sprit, ca 9 sockerbitar. 2 dl drickyoghurt, ca 4 sockerbitar 2 dl fruktyoghurt, ca 5 sockerbitar. Flingor kan innehålla så mycket som 20-22 % socker. Även till synes nyttiga flingor kan innehålla höga sockerhalter. En skiva Skogaholmslimpa, ca 1-2 sockerbitar. Bars med chokladsmak, det vill säga sådana som säljs i viktminskande syfte, ca 7 sockerbitar. 100 g smågodis, ca 13 sockerbitar 100 gram choklad, ca 13 sockerbitar En Risifrutti, ca 5 sockerbitar. 100 g ketchup, ca 7,5 sockerbitar.

EN BIT CHOKLAD, ett glas juice, en rostmacka. Du tar en tugga och tillfredsställelsen låter inte vänta på sig. Men vad händer egentligen i kroppen när du äter socker? Till att börja med spjälkas sockret till glukos och fruktos. Dessa två sockerarter passerar tarmarna via blodomloppet till levern. Här tar de två olika vägar. Kort kan man säga att glukosen lagras som glykogen i musklerna och kan användas som energi, medan fruktosen stannar kvar i levern, där den i värsta fall lagras som fett. Glukosen är lite snällare än fruktosen på det sätt att alla celler i kroppen kan använda glukos som energikälla. Därför passerar den mesta glukos du får i dig genom levern och ut till resten av kroppen. En del av denna glukos behövs för att hålla blodsockret på en normal nivå. Resten måste kroppen hantera, vilket den gör genom att pumpa ut insulin. Det som i princip händer då är att cellerna får en signal om att sluta bränna fett och istället ta hand om sockret. Det mesta av glukosen hamnar i musklerna. Där länkas glukosmolekylerna ihop till långa kedjor som kallas glykogen. Det är det fenomenet man vill åt när man kolhydratladdar. När kroppen är aktiv kan glykogenet brytas ner till glukos igen och användas som energi. Glykogendepåerna kan med andra ord fyllas och tömmas. Rör du på dig dagligen, så att du bränner ur dina glykogendepåer, klarar kroppen att ta hand om glukosen i maten. En vuxen kan lagra cirka 500 gram glukos, det vill säga runt 2 000 kalorier. Om glykogendepåerna är fulla kommer glukosen istället omvandlas till fett. FRUKTOSEN ÄR DET sämre alternativet av de två sockerkomponenterna och något som cellerna helst inte vill ha att göra med. Levern försöker därför att rensa blodet från fruktos. En del fruktos kan levern omvandla till glukos, men har man ätit socker har man fått i sig

| MAGA ZINE | 81


både glukos och fruktos och då vill kroppen helst inte ha mer glukos. Så då återstår för levern att omvandla fruktosen till fett. Fruktos har omtalats som ett bättre sockeralternativ, bland annat av GI-förespråkare, eftersom det inte höjer blodsockret lika mycket som glukos. Men då missar man vad som händer istället, det vill säga fettinlagringen i levern. Det som händer när levern sysselsätter sig med att omvandla fruktos till fett är att fettförbränningen stängs av. Fett skickas då ut till andra delar av kroppen, delvis som kolesterol. Höjd fettproduktion i levern kan även i förlängningen rubba ämnesomsättningen. Många forskare är i dag eniga om att fruktosen är en stor orsak till fetma- och diabetesepidemierna som härjar i världen. LIVSMEDELSVERKET LANSERADE sina första kostråd 1971, en fettsnål och kolhydratrik kost rekommenderades. Något som följdes upp av den fettsnåla nyckelhålsmärkningen som introducerades 1989 (också av Livsmedelsverket). Kanske kan dessa råd härledas till följande berättelse: På 1970-talet hade fetma ännu inte hunnit bli ett folkhälsoproblem. Däremot oroade man sig för hjärtsjukdomar, och frågan man ställde sig var om dessa orsakades av socker eller fett. Här har en ”duell” mellan två forskare gett fatala konsekvenser för hur vi äter i dag. Låt oss först presentera Ancel Keys, en amerikansk vetenskapsman och forskare, som var övertygad om att fettet, och då framför allt mättat fett, var boven i dramat när det gäller hjärtsjukdomar. Han hade dragit den slutsatsen innan han gjort några egentliga studier och ägnade sedan sin karriär åt att försöka bevisa sin ståndpunkt. Något han gjorde väldigt framgångsrikt. Att fettet är boven blev snart en allmän sanning, även inom matindustrin.

82 |

| MAGA ZINE

I DEN ANDRA RINGÄNDAN satt John Yudkin, en brittisk forskare, som var övertygad om att sockret var orsaken till hjärtsjukdomar. 1972 gav han ut en bok som heter Pure, White, and Deadly, där han förklarar detta. Tyvärr fick han snart en fiende i starka lobbyister inom sockerindustrin, både i Storbritannien och USA. Yudkins svartmålades och glömdes bort. Samhället gick på Keys linje. Snart var den allmänna teorin att mat utan fett inte kan göra dig fet. Att man kan

orsak till USA:s näringsmässiga problem, och han tyckte att intaget av fett skulle minska. Fettsnålt och kolhydratrikt skulle det vara. Och så blev det. Amerikanarna uppmanades minska på fettet, från 40 till 30 procent per dag. Det här gick helt i linje med vad Ancel Keys förespråkade. Plötsligt hade det skapats en marknad för fettsnål mat, och ”low fat”-alternativen exploderade på hyllorna i mataffären. Det här var givetvis ett bra sätt för matindustrin att tjäna pengar. Man kan med andra ord säga att USA:s föresats att förbättra folkhälsan blev direkt kontraproduktiv. De fettsnåla alternativen fylldes nämligen ofta med socker för att inte kompromissa med smaken. På den tiden brydde man sig inte så mycket om kaloriinnehållet. Runt millennieskiftet höjdes åter röster om sockrets skadliga verkan. Folk blev allt fetare och folkhälsoexperter som forskade om fetma pratade nu om sockrets inverkan på övervikten. Sockerlobbyn vaknade åter till liv. I samma veva skulle Världshälsoorganisationen, WHO, i Gèneve publicera en rapport som gav kostrekommendationer kring

“Snart var den allmänna teorin att mat utan fett inte kan göra dig fet.” dricka läsk och juice utan att bli tjock. Det här ledde till att folk alltmer började konsumera socker, man behövde ju inte oroa sig för konsekvenserna. 1977 REKOMMENDERADE Socialstyrelsen i samarbete med Brödinstitutet oss svenskar att äta 6–8 skivor bröd om dagen. Samma år bestämde sig USA för att ta fram kostrekommendationer. Här skulle man kunna bli långrandig med detaljer och turer hit och dit. Men för att förenkla historien kan man säga att råden skrevs av en journalist utan vetenskaplig bakgrund. Nick Mottern hette han och han var tämligen okritisk till det underlag han utgick ifrån, nämligen näringsfysiologen Marc Hegsteds arbeten. Enligt Hegsted var kostfettet

socker. Lobbyn gjorde nu allt för att stoppa rapporten. De skrev ett brev till Världshälsoorganisationens generaldirektör där de hotade med att USA skulle dra in sin finansiering på 406 miljarder dollar om man inte lättade på rekommendationerna. De fick även USA:s hälsominister att åka till Gèneve och argumentera för sockerindustrin. Världshälsoorganisationen utelämnade rekommendationen om minskat sockerintag den gången. Först 2014 kom WHO med rådet om att max 10 procent av ditt dagliga energiintag ska komma från socker. FÖRMODLIGEN ÄR DU vid det här laget helt med på att socker i för stora doser inte är bra. Självklart väcks då frågan hur du ska göra för


U T R E D A N D E

ORDLISTA Läs innehållsförteckningen om du är osäker på sockerinnehåll. Alla ingredienser anges i ordning, det som kommer först på listan är det som varan till största del består av. Om socker kommer långt bak på listan, ingår en liten mängd. Om det istället kommer långt fram innehåller maten desto mer socker. Vill du undvika socker kan det vara bra att känna till att det inte alltid benämns som just socker på t.ex. innehållsförteckningar. Här är några av de vanligaste namnen: Sackaros eller sukros: Andra ord för vitt socker. Består av glukos och fruktos som sitter ihop.

att undvika att få i dig för mycket. För det första: du behöver inte sky socker. Kroppen behöver socker, din hjärna är till exempel helt beroende av blodsocker för att få energi. Med det sagt är ett måttligt intag att rekommendera. Och försök att undvika de värsta sockerfällorna. Lär dig tolka innehållsförteckningar, det är inte alltid ordet socker som står där trots att det är det. Spana in faktarutan vid sidan av den här texten. SEDAN HAR VI det här med sötningsmedel som alternativ. Här finns inga entydiga råd eller tydlig forskning som visar på att sötningsmedel skulle vara bättre eller sämre. Men det man kan säga är att det i dag finns forskning som visar på att socker är skadligt medan det inte finns samma forskningsunderlag för sötningsmedel. Det finns i dag inget som pekar på att sötningsmedel är skadligt i normal konsumtionsmängd. En del studier har gjorts, men inga som man kan dra några säkra slutsatser av. Ett generellt råd för den som känner sig osäker är att vänja sig av med sötade produkter överlag. Välj till exem-

pel naturell yoghurt med bär eller frukt istället för fruktyoghurt. Och sluta drick läsk, både med socker och med sötningsmedel. Vänjer du dig av med det har du vunnit mycket.

SJUKDOMAR SOM GÅR ATT KNYTA TILL SÖT SKRÄPMAT OCH ETT STILLASITTANDE LIV: Hjärtsjukdom Högt blodtryck Diabetes Depression Alzheimers sjukdom Cancer Demens Fettlever Stroke

KROPPEN ÄR ETT komplicerat maskineri där olika forskare säger olika saker om sockrets verkan. För att få helt säkra resultat skulle man helst vilja stänga in en grupp människor under en längre tid, ge dem en viss kost och sedan undersöka vad som händer med dem. Det säger sig självt att så kan man inte göra. Därför kommer detta ämne fortsätta att debatteras, och som alltid kommer folk fortsätta hålla på sina ståndpunkter. Där det finns pengar att tjäna finns också starka lobby-organisationer. Men det vi kan säga är att allt fler röster höjs för att varna för överdriven sockerkonsumtion. Självklart är inget bra i för stora doser, men riskerna med socker är att det ofta ligger dolt. Fruktyoghurt är ett klassiskt exempel på något många uppfattar som nyttigt, med en förpackning som pryds av bär och frukter. Men så innehåller den upp till 10 procent socker.

Fruktos: Kallas ofta fruktsocker. Finns INTE enbart i frukt. Eftersom sackaros delvis består av fruktsocker finns fruktosen i många sötsaker. Dextros eller glukos: Kallas ofta druvsocker. Glukossirap: Stärkelse vars kemiska bindningar brutits ned på konstgjord väg, så att bara enskilda glukosmolekyler finns kvar. Fruktossirap: Sötare än glukossirap. Bildas när nästan allt glukos i glukossirap omvandlas till fruktos. Isoglukos, glukos-fruktossirap, eller fruktos-glukossirap: Bildas när en del glukos i glukossirap omvandlas till fruktos (kallas i USA för high fructose corn syrup). Invertsocker: Vitt socker som brutits ner till fruktos och glukos Honung: Innehåller både glukos och fruktos. Ju rinnigare, desto mer fruktos. Ibland tillsätts fruktossirap för att göra honungen mer rinnig. Laktos: Mjölksocker; består av glukos och galaktos. Galaktos: Smakar mindre sött än glukos och fruktos. Källa: Det sötaste vi har, Ann Fernholm

| MAGA ZINE | 83


H Å R & M A K E : FA Z L I . S E ST YLING : DIOS MIO

MODELL: KETIL F OTO : O LO F H Ä N D É N

DE NIM STO RIES Höstens hetaste jeans har en smal passform i mörk tvätt, helt rena från onödiga detaljer eller överarbetade slitningar. Tänk gärna monokromt, det vill säga samma ton på byxor som på överdel. Rulla upp jeansen för att komplettera looken.

84 |

| MAGA ZINE


T-shirt, Tiger Of Sweden, Artnr. 13361274, 498 kr Jeans, William Baxter, Artnr. 13235231, 698 kr

| MAGA ZINE | 85


Skinnjacka, Jofama, Artnr. 04449248, 4 498 kr Skjorta, Dr. Denim, Artnr. 11253140, 398 kr B채lte, Saddler, Artnr. 06421395, 298 kr Jeans, Nudie, Artnr. 04235346, 998 kr

86 |

| MAGA ZINE


Skjorta, NN07, Artnr. 04254063, 798 kr Jeans, Nudie, Artnr. 04235347, 998 kr Skor, Tiger Of Sweden, Artnr. 07158167, 3 798 kr | MAGA ZINE | 87


Jacka, Alpha Industries, Artnr. 13367245, 1 698 kr Skjorta, Dr. Denim, Artnr. 11253156, 398 kr Jeans, Dr. Denim, Artnr. 04435634, 498 kr 88 |

| MAGA ZINE


Jacka, Alpha Industries, Artnr. 13367244, 1 698 kr T-shirt, Tiger Of Sweden, Artnr. 13361272, 498 kr B채lte, Saddler, Artnr. 06421396, 398 kr Jeans, Tiger Of Sweden Jeans, Artnr. 04435652, 1 398 kr

| MAGA ZINE | 89


Jacka, BLK DNM, Artnr. 11146094, 1 698 kr Skjorta, NN07, Artnr. 04254063, 798 kr Jeans, BLK DNM, Artnr. 04435284, 1 498 kr

90 |

| MAGA ZINE


T-shirt, Tiger Of Sweden, Artnr. 13361274, 498 kr Jeans, William Baxter, Artnr. 13235231, 698 kr Skor, Tiger Of Sweden, Artnr. 07158167, 3 798 kr | MAGA ZINE | 91


S T Y L I S T E N

T I P S A R

DAYS IN DENIM Vi har valt ut några av höstens snyggaste jeans. Styla med en skjorta som går ton i ton, rutigt är det mönster som kommer starkast till hösten.

STYLISTENS VAL

Lee, Artnr. 04235479, 798 kr

Mouli, Artnr. 70000268, 798 kr

92 |

| MAGA ZINE

Mouli, Artnr. 04235481, 998 kr

Antony Morato, Artnr. 04254227, 1 298 kr

Dr. Denim, Artnr. 04435630, 598 kr

Tiger Of Sweden Jeans, Artnr. 04435646, 1 398 kr

Tiger Of Sweden Jeans, Artnr. 04435650, 1 198 kr

Tiger Of Sweden Jeans, Artnr. 04435652, 1 398 kr

Replay, Artnr. 04435659, 1 298 kr


| MAGA ZINE | 93


M O D E

STIL MED AVSTAMP I SPORTVÄRLDEN Aldrig tidigare har mode och sport varit så starkt sammankopplat som det är i dag. Människor vill leva ett aktivt liv, de tänker på vad de stoppar i sig och är intresserade av snygga träningskläder. Mouli har tagit fasta på den aktiva livsstilen som genomsyrar stora delar av många människors liv. T E X T : J O S E P H I N E I LO L A

M

ouli ser det stora intresset för det sportiga, aktiva livet mer som en rörelse än en kortsiktig trend – en förändring som är här för att stanna. När andra varumärken ofta står för antingen mode eller sport så har Mouli en unik position när de kombinerar dessa två. Hur tänkte ni när ni tog fram kollektionen? För oss är det alltid viktigt att kombinera en hög grad av mode med influenser från street– och sportvärlden. Det är grunden i vår designidé. Till den här kollektionen har vi jobbat mycket med mesh och reflexdetaljer. Vad för typ av plagg innehåller er nya kollektion? Det är en bred kollektion som innehåller allt från kalsonger till tunga vinterjackor. Vi vill göra det bekvämt utan att kompromissa med hur det ser ut. Chinos och skjortor med stretch, tröjor med mjuka, sköna bomullskvaliteter. Det är mycket fina passformer, för det är lika viktigt som allt annat vi pratar om. Hur vill ni att man ska känna sig när man bär kläderna? Aktiv och snygg, stilen ska kännas genomtänkt! Vad matchar man plaggen med? Vi tycker att folk är duktiga på att matcha själva, och det är roligt att så många har sin egen stil som de kör på. Vi har plagg som hör ihop i kollektionen, men det finns ju inget måste på att ha “Scuba”-tröjan tillsammans med “Scuba”-byxorna. Man matchar som man själv vill!

94 |

| MAGA ZINE


NILSSHIRTS | WWW.NILSFASHION.COM | MAGA ZINE | 95


S T Y L I S T E N

T I P S A R

OVERCOATED Höstens jackor går i blått och svart medan längder och snitt skiljer dem åt. Vare sig du föredrar midjekort, eller längre jackor kommer du garanterat att hitta något du gillar.

Deeluxe, Artnr. 04449267, 1 098 kr

ROCKANDBLUE, Artnr. 04449242, 1 998 kr

Deeluxe, Artnr. 04449264, 1 298 kr

STYLISTENS VAL

WeSC, Artnr. 04247081, 1 998 kr

96 |

| MAGA ZINE

Deeluxe, Artnr. 04449265, 1 298 kr

Deeluxe, Artnr. 04449266, 1 098 kr


S T Y L I S T E N

T I P S A R

Mouli, Artnr. 13367237, 2 498 kr

Dr. Denim, Artnr. 05851194, 1 698 kr

Dr. Denim, Artnr. 05851293, 1 498 kr

Alpha Industries, Artnr. 13367242, 2 198 kr

Rains, Artnr. 11146155, 848 kr

Dr. Denim, Artnr. 05851294, 1 798 kr

ROCKANDBLUE, Artnr. 04449221, 1 998 kr

A.O. CMS, Artnr. 05851285, 1 998 kr

Mouli, Artnr. 13367235, 1 798 kr

| MAGA ZINE | 97


M O D E

HÄR ÄR DIN GARDEROB Albin Johnsén Albin Johnsén slog förra året igenom med låten Din soldat – hiten som sålde platina på två månader. Sedan dess har ett debutalbum blivit till och en lång turné har gjorts. Vi tog ett snack om mode med Albin som enligt sig själv äger för många bomberjackor och vita sneakers.

M

T E X T : J O S E P H I N E I LO L A

ånga av Sveriges städer har fått besök av Albin Johnsén i sommar. I dagarna avslutar han sin turné som drog igång kort efter albumsläppet i våras. Kan du inte berätta lite om ditt album? – Jag ville få med låtar som speglar mig som person och visa en sida av mig som jag inte kunnat visa på singlarna. Det är en blandning av hitlåtar och lite mer mörka, avskalade låtar. Det hade varit typiskt att släppa en skiva direkt efter succén med ”Din soldat”, men det var skönt att vänta i ett och ett halvt år så att albumet fick växa fram och bli så bra som jag ville. Hur skulle du beskriva din klädstil? – Jag har någon slags street-stil som går åt mer dressat håll. Som yngre hade jag ganska konsekvent en hip hop-stil och väldigt mycket tyg som hängde, det lever kvar lite. Jag vill inte se för proper ut. Jag tycker det är skitsnyggt med svarta jeans, en vit t-shirt och vita sneakers. Vilket är ditt favoritplagg? – Vita sneakers kan jag köpa hur många som helst av. Annars tycker jag mycket om bomberjackor, jag har nästan lite för många. Vad skulle du aldrig sätta på dig? – Jag har väldigt sällan färgglada kläder, jag har

98 |

| MAGA ZINE

F OTO : J O H A N B E RG M A R K svårt för starka färger. Tänk en t-shirt med galna färger! Jag tycker inte det är nice när det ser ut som att man vill att alla ska kolla på en, man kan ta plats på andra sätt. Är du hellre för uppklädd eller för nedklädd? – För uppklädd. Jag var nyligen på en invigning och var alldeles för nedklädd. Jag hade inte alls fattat att man skulle ha kostym, det var inte kul. Jag blev rätt obekväm av det. Vilket är ditt sämsta köp? – Jag har köpt en illrosa kaftanskjorta som jag aldrig använt. Den hänger där i garderoben som en påminnelse om att jag aldrig kommer använda den. Vilket är ditt dyraste plagg? – Det är nog en skinnjacka från Acne. Den är skitsnygg men sitter inte som jag vill. Jag köpte den i för liten storlek för att det var den enda som fanns kvar. Det var inte värt det. Vilken är din favoritbutik? – Jag har svårt att gå i klädbutiker, det är inte min grej. Men jag gillar Gant Rugger och Acne-butiken på Norrmalmstorg. Sedan tycker jag också det är avgörande hur personalen i butikerna är, jag tycker det är jobbigt när de blir för säljiga. Har du något favoritmärke? – Jag använder nästan bara kläder från tre märken:


5 SNABBA mössa vs hatt ------------------------------ hatt kavaj vs skinnjacka ----------------- skinnjacka fluga vs slips ----------------------------- fluga svart vs färg ------------------------------ svart klassiskt vs modernt ------------------ klassiskt

Gant Rugger, Brixtol och Acne. Gant Rugger för att de gör casual men propra grejer. Brixtol gör feta bomberjackor och Acne har väldigt smakfull design. Hur lång tid lägger du på att göra dig i ordning på morgonen? – Det beror på vad jag ska göra, men aldrig under tio minuter. Jag försöker alltid ha någon tanke med vad jag tar på mig och går aldrig ut i mjukisbyxor. Ibland när jag är på väg ut ångrar jag mig i sista sekund och känner bara “fy fan vad fult”. Då vill jag bränna upp allt jag har i garderoben och köpa nytt. Vem är din stilförebild? – Det varierar mycket. Jag tycker det finns många som klär sig väldigt bra, som Kim Cesarion och Daniel Adams Ray. Linus Eklöw som är producent och DJ har också snygg stil. Har du något signaturplagg? – Det måste vara bomberjackan. Och svarta jeans. Det är så att folk sagt att “du kanske ska prova något annat än bomberjacka”. Hur klär du dig till fest? – För en finfest, typ nyår, är det nice att ta på mig en schyst skjorta och kostym. Om det är fest hos en kompis så har jag nästan samma kläder som jag har till vardags, men jag försöker fixa frillan istället för att ha keps. Har du några stylingtips? – Alla passar inte i allt, så det viktigaste är att ha på sig det som man känner sig bekväm i. Man är som snyggast när man känner sig bekväm. Vilket klädesplagg har du alltid med dig på resan? – Ett par extra svarta jeans och vita sneakers. Jag är en sådan som spiller en hel del, så det är bra att ha extraplagg av mina favoriter.

| MAGA ZINE | 99


Keep it simple! Låt stilrena kläder, rena snitt och hög kvalitet dominera din outfit för att smälta in i den urbana livsstilen.

Mössa, Speechless, Artnr. 11269873, 148 kr Tröja, BLK DNM, Artnr. 11269895, 998 kr Jeans, Dr. Denim, Artnr. 04435633, 498 kr 100 |

| MAGA ZINE


E XC L U S I V E A R T I S T S M A N A G E M E N T

F OTO : P E R N O R B E RG / J I M M Y S V E N S S O N

HÅR & MAKE: JESSI BUT TER,

MODELL: NIL S B - WILHELMINA MODEL S ST YLING : DIOS MIO

Jacka, WeSC, Artnr. 04247084, 1 998 kr T-shirt, JUNK de LUXE, Artnr. 00968422, 398 kr Chinos, Whyred, Artnr. 10646133, 998 kr Skor, Vans, Artnr. 02357183, 798 kr

| MAGA ZINE | 101


Mรถssa, WeSC, Artnr. 01372568, 198 kr Jacka, Adrian Hammond, Artnr. 11269796, 1 298 kr Trรถja, Mouli, Artnr. 11461356, 898 kr 102 |

| MAGA ZINE


Jacka, Mouli, Artnr. 13367236, 1 798 kr Trรถja, Scotch & Soda, Artnr. 12961401, 898 kr Jeans, Mouli, Artnr. 04235483, 998 kr

| MAGA ZINE | 103


Mรถssa, Speechless, Artnr. 11269873, 148 kr Skjorta, WeSC, Artnr. 04254283, 698 kr T-shirt, Nudie, Artnr. 00968412, 398 kr Jeans, BLK DNM, Artnr. 04435624, 1 498 kr 104 |

| MAGA ZINE


Badshorts, Frank Dandy, Artnr. 04138175, 498 kr Solglasรถgon, Ray Ban, Artnr. 04254035, 1698 kr


M O D E

EN FÖRVÄNTANSFULL HÖST Somewear är varumärket som startade på svenska västkusten, men som nu säljs i flera länder i Europa. Stayhard Magazine har tagit ett snack med Love Henriksson, en av Somewears grundare, för att prata om vad som händer just nu. T E X T : J O S E P H I N E I LO L A

H

ej Love, vad har hänt den senaste tiden på Somewear? Vi är nyligen hemkomna från Kroatien där vi har hälsat på återförsäljare, träffat vår distributör för att planera inför kommande säsong och DJ:at på en Somewearfest på stekheta beachklubben Hula Hula i Hvar. Vi har haft en bra första säsong för Somewear i Kroatien och vi ser mycket potential i landet och dess grannländer. Så vad händer nu då? Vi har precis börjat leverera vår nya kollektion till våra återförsäljare, vi kallar den ”Last night”. Man kan säga att hela kollektionen är lite som en tribute till känslan som ibland infinner sig efter en sen middag med goda vänner. Den där känslan när man vaknar upp med ett leende på läpparna och känner i hela kroppen att gårdagen verkligen var top notch. Kan du berätta lite om kollektionen? Vi har använt mycket sweatmaterial, både till underdelar och överdelar. På våra tröjor har vi mycket fotoprint med budskap som går i linje med kollektionen. Våra jeans är också superfina med underbara tvättar och worn out-effekter, vilket alltså är en slags slitning. Har ni några personliga favoriter i kollektionen? Ja, favoriterna är helt klart Cargo-byxorna! Men även den overallprintade hoodien och skinnjackan i bombermodell med dragkedja och tryckknappar.

106 |

| MAGA ZINE


| MAGA ZINE | 107


MODELL: JOHAN SAMUEL SSON H Å R & M A K E : FA Z L I . S E S T Y L I S T : G A B R I E L G E Z AW

T E X T : A N N A H A N E FA L K / J O S E P H I N E I LO L A

F OTO : M I K A E L K E N TA

STILGUIDE

Rock, Tiger Of Sweden, Artnr. 05851288, 4 498 kr Kavaj, Cause and Consequence, Artnr. 04246980, 1 198 kr Skjorta, Tiger Of Sweden, Artnr. 10653357, 898 kr Chinos, William Baxter, Artnr. 13235237, 598 kr Skor, Tiger Of Sweden, Artnr. 07158167, 3 798 kr 108 |

| MAGA ZINE


S T I L G U I D E

2 015

ROCKEN Stilren varmhållning R

ocken är alltid det stiligaste alternativet, även om det kanske inte alltid är det trendigaste. Den här säsongen behöver du inte kompromissa, just nu är den helt rätt. När du väljer rock ska du inte gå alltför mycket på vad som är inne just nu. Du ska välja en rock som du själv tycker är snygg och känner dig bekväm i. Och givetvis en som sitter bra, tänk på att den inte ska vara för bylsig eller ha för långa ärmar. Rocken är ett användbart plagg som du ofta kan använda långt inpå vintern. Vill du vara stilig ända ut i fingerspetsarna, toppar du looken med ett par välsittande skinnhandskar och välputsade skor. Dra på dig ett par höga kängor och låt luvan vara uppe på hood-tröjan eller ha en tjockt stickad halsduk för en rockigare look. Rocken är ett av höstens verkliga nyckelplagg, men ska man lyfta fram en typ av rock i rampljuset väljer vi den långa rocken. Rockar 1.

2.

finns i oändliga mönster, knäppningar, kragar, färger och material. Eftersom det ofta är en investering och ett plagg du bär dagligen, troligen under flera säsonger, uppmanar vi dig att ta en stund till att tänka vad

“Vad passar din personliga stil?” som passar din personliga stil. Bär du kostym till jobbet kan en paletå (rakt skuren, saknar skärp, saknar slag på ärmar och är vanligen enkelknäppt) vara att föredra. Är du en jeanskille kanske skepparkavajen eller en rock i grövre material vara att föredra. 3.

1. ROCKANDBLUE, Artnr. 04449260, 2 298 kr // 2. William Baxter, Artnr. 11134383, 1 498 kr 3. Ljung, Artnr. 04247038, 3 998 kr

| MAGA ZINE | 109


STILGUIDE

Piké, Morris, Artnr. 11167113, 698 kr Chinos, Whyred, Artnr. 10646134, 998 kr 110 |

| MAGA ZINE


S T I L G U I D E

2 015

PIKÉN

Ett måste i basgarderoben

M

ed rötter i tennisen blev pikétröjan snart ett basplagg i den amerikanska preppygarderoben. Numera får man klassa den som ett basplagg överlag i den manliga garderoben, likväl som t-shirten eller skjortan. Pikétröjan har varit utskälld i perioder, anklagad för att bäras av brats eller golfare i övre medelåldern. De senaste säsongerna har den däremot gjort en välförtjänt comeback på catwalken. Nu när den åter är i hetluften tål den att plockas in i ett finare sammanhang än casual: Bär den under en smalt skuren kavaj i bomull. Undvik att ha den under en klassisk grå eller svart ullkavaj. En pikétröja som bärs under kavaj har också den lite krav på sig, den får inte vara urtvättad eller sliten och gärna ha en smal passform (utan att sitta tight) och ett tunnare tyg. Färgskalan kan du med fördel hålla till grått, vitt och svart under kavaj. På semestern, eller i andra mer avslappnade sammanhang, kan du gå all in på färger.

1.

2.

En av pikétröjans bra egenskaper är att du kan använda den för att både klä upp och ned dig. Som alternativ till skjorta blir du mer nedklädd, som alternativ till t-shirt blir du mer uppklädd. Pikétröjan

“Klär både upp och ned.” är schyst att ha under en tröja eller kofta nu när temperaturerna kryper nedåt – den ger ett välklätt intryck jämfört med t-shirt och du slipper stryka en skjorta.

3.

1. Lacoste, Artnr. 07467080, 798 kr // 2. North Sails, Artnr. 10663416, 698 kr 3. Lacoste, Artnr. 07467078, 798 kr

| MAGA ZINE | 111


STILGUIDE

Trรถja, Tiger Of Sweden, Artnr. 07461184, 998 kr Chinos, William Baxter, Artnr. 13235241, 598 kr 112 |

| MAGA ZINE


S T I L G U I D E

2 015

DEN STICKADE TRÖJAN En återkommande favorit

V

arje år, lagom till kyligare månader, blir den stickade tröjan en favorit i garderoben. Inget plagg är lika starkt förknippat med hösten och inget plagg är heller lika härligt att dra på sig när kylan tränger sig på. När du ännu inte känner dig riktigt redo att börja använda tjocka jackor så är den stickade tröjan perfekt för att slippa frysa. Eftersom de kalla månaderna är många och långa får du dessutom användning för den en lång tid framöver. Förutom att stickade tröjor är otroligt sköna och varma så är det ett plagg som finns i många snygga utföranden och olika typer av stickningar. Klä dig i en enfärgad variant för en stilren look och mönstrad för en mer upplivande. Den stickade tröjan är snygg i sig själv och kan därför med fördel bäras utan några krusiduller. Är man dock sugen på en mer uppklädd

1.

2.

“Härlig att dra på sig när kylan tränger på.” look är den snygg att bära med en skjorta som får sticka fram i halslinningen och vid ärmsluten. För en ännu stiligare look matchar du den med ett par dressade byxor eller kavaj. Tänk på att stickade tröjor ska tvättas försiktigt. Håll därför koll på instruktionerna på tvättlappen.

3.

1. Tiger Of Sweden Jeans, Artnr. 07461183, 998 kr // 2. Dr. Denim, Artnr. 12961393, 598 kr 3. Adrian Hammond, Artnr. 11269809, 898 kr

| MAGA ZINE | 113


K L Ä D VÅ R D

DITT VIRTUELLA PROVRUM En av svårigheterna när man handlar online är att veta om plagget passar. Det svenska företaget Virtusize har tagit fram en tjänst som hjälper dig att hitta kläder som sitter perfekt. T E X T : A N N A H A N E FA L K

114 |

| MAGA ZINE


K L Ä D VÅ R D

D

u sitter framför datorn med en riktigt snygg tröja som du vill klicka hem. Men du tvekar. Ska du välja medium eller large? Och hur bred är den, det är lite svårt att se på bilden. En av nackdelarna med att handla online är onekligen att man inte kan prova kläderna. Det här har det svenska företaget Virtusize tagit fasta på och utvecklat en tjänst som underlättar otroligt för dig som shoppar online. Stayhard erbjuder tjänsten till sina kunder: Tillbaka till tröjan du är sugen på att köpa. För att se om den kan passa dig klickar du på knappen ”Storleksguide”. Har du handlat tröjor på Stayhard tidigare poppar de tröjorna nu upp. En av dessa kanske satt som en smäck. Välj den som referensplagg. Nu visar tjänsten siluetterna av båda tröjorna, som läggs ovanpå varandra. Du kan jämföra längd på ärmar, bredd och längd, skillnaden visas i centimeter. Utifrån det kan du ta ett betydligt mer välgrundat beslut om att köpa tröjan eller inte. Du kan också jämföra storlekar mot den tröja som du har som referens, för att se vilken storlek du ska köpa i den tröja du siktat in dig på. – Det som är så smart med tjänsten är att du verkligen kan se och göra bra jämförelser med andra plagg du köpt. Även om ett plagg inte satt perfekt kan man ha det som referens. Jämför till exempel med tröjan som var för lång i ärmarna, så ser du om tröjan du är intresserad av har bättre ärmlängd, säger Gustaf Tunhammar, VD på Virtusize. FÖR ATT GÖRA den här jämförelsen behövs inget inlogg eller registrering. Det sker automatiskt, både på dator och mobil. Vill du däremot vara säker på att du alltid har ett referensplagg, eller om du vill kunna jämföra med ett plagg som du köpt någon annanstans kan du enkelt skapa ett Virtusize-konto. När du använder tjänsten kommer en pop up som frågar om du vill registrera dig. Med bara ett klick och Facebook connect sparas din köphistorik. Vill du lägga in måtten på ett plagg som du har hemma gör du det genom att mäta plagget och fylla i måtten i de fält som visas (ärm, bröst och längd). Du lämnar aldrig Stayhards sida medan du gör detta, och att mäta tar bara ett par minuter.

VIRT FUNGERUSIZE A I DIN MOR ÄVEN BIL .

“Det som är så smart med tjänsten är att du verkligen kan se och göra bra jämförelser med andra plagg du köpt.”

Gustaf Tunhammar, VD på Virtusize.

OM VIRTUSIZE: Ett svenskt märke Grundades 2011 22 anställda i fyra länder Användare i 120 länder, på 20 språk Används av ett 40-tal webbutiker

Minuter du snabbt får igen genom att slippa returer.

VIRTUSIZE, SÅ FUNKAR DET:

EN SAK ÄR säker när man shoppar: man har inte alltid samma storlek. Ibland har man medium i tröjor, ibland large, ibland till och med small. För att hitta rätt storlek har många webbshoppar så kallade size charts. Men här har Virtusize tänkt ett steg längre. – Med en size chart måste du mäta kroppen, vilket inte är helt lätt. När du väl har gjort det får du kanske svaret att du är storlek large. Men det säger ju ingenting om passform och längd på plagget. Plus att man kan ha olika storlekar i olika varumärken, säger Gustaf Tunhammar.

När du tittar på ett plagg på stayhard.se som du är intresserad av att köpa: tryck på knappen ”Storleksguide”. Nu poppar liknande plagg du köpt tidigare upp. Välj ett av plaggen som referensplagg. Båda plaggens siluetter visas nu och läggs ovanpå varandra. Nu kan du, utifrån referensplagget, se om plagget du är intresserad av har den passform som du är ute efter.

| MAGA ZINE | 115


Trรถja, Champion, Artnr. 11269679, 798 kr Shorts, Under Armour, Artnr. 06438247, 448 kr Tights, Under Armour, Artnr. 06438241, 398 kr

116 |

| MAGA ZINE

F OTO : P E R N O R B E RG / J I M M Y S V E N S S O N

ST YLING : DIOS MIO

H ร R & M A K E : DA N I E L P I E R S O N , E XC L U S I V E A R T I S T S M A N A G E M E N T

M O D E L L : A U S T I N D I X O N & M AT T F R E Y - N O T I E S M A N A G E M E N T L E V I S TO C K E - L . A . M O D E L S


Till hösten tränar vi gärna i dovare färger. Svart, grått och blått dominerar paletten. Siluetten är smal och funktion är ett måste.

| MAGA ZINE | 117


T-shirt, Under Armour, Artnr. 11269746, 348 kr Shorts, Under Armour, Artnr. 06438247, 448 kr 118 |

| MAGA ZINE


T-shirt, Hilfiger Denim, Artnr. 07452205, 398 kr Shorts, Under Armour, Artnr. 06438247, 448 kr Vattenflaska, Craft, Artnr. 05742223, 38 kr

T-shirt, Champion, Artnr. 11269905, 298 kr Byxor, Champion, Artnr. 06438274, 498 kr Skor, Converse, Artnr. 11557003, 698 kr

| MAGA ZINE | 119


Trรถja, Champion, Artnr. 11269680, 898 kr T-shirt, Hilfiger Denim, Artnr. 07452205, 398 kr Shorts, Champion, Artnr. 11269910, 598 kr 120 |

| MAGA ZINE


T-shirt, Calvin Klein Jeans, Artnr. 00968400, 498 kr Trรถja, Champion, Artnr. 11269322, 398 kr Byxor, Champion, Artnr. 06438274, 498 kr Skor, Converse, Artnr. 11557003, 698 kr

| MAGA ZINE | 121


S T Y L I S T E N

T I P S A R

KEEP MOVING Träningen blir inte roligare än vad du gör den. På Stayhard kan du välja bland snygga och funktionella träningskläder, som garanterat kommer göra dig mer taggad att gå till gymmet.

Under Armour, Artnr. 11269741, 548 kr

Träningsarmband, Nike, Artnr. 05742265, 1 688 kr

2XU, Artnr. 11269423, 998 kr

Newline, Artnr. 11269856, 448 kr

Newline, Artnr. 11269677, 448 kr

122 |

| MAGA ZINE

Under Armour, Artnr. 11269745, 298 kr

2XU, Artnr. 11269422, 1 198 kr

Craft, Artnr. 05742221, 148 kr

Under Armour, Artnr. 11269743, 248 kr


M O D E

Daniel Lindström.

PERSONLIG STIL I FOKUS För trettonde året i rad delas Cafés stora modepris ut – Sveriges tyngsta modeutmärkelse för män. Stayhard är stolt huvudsponsor till priset.

C

afés stora modepris berömmer män som vågar gå sin egen väg och förlita sig på sin egen känsla för stil. Vinnarna genom åren representerar inte enbart vad som räknas som klassiskt mode, de är personer som vågat gå sin egen väg och skapa sin egna personliga stil. – Det rimmar väl med vår strävan efter att alltid göra det möjligt för våra kunder att komplettera den klassiska looken med plagg, färger och material som är på tapeten just nu – allt för att hitta och skapa den stil som känns rätt för just dig, säger Martin Lindegaard, marknadschef på Stayhard. Vi på Stayhard har valt att samarbeta med Cafés stora modepris av just den anledningen: att priset fokuserar på dem som har modet att gå sin egen väg och stå för sin egen stil, oavsett hur den är, fortsätter han. CAFÉS STORA MODEPRIS består av en rad kategorier, men två av dessa är mer prestigefulla och uppmärksammade; Årets bäst klädda man samt årets designer. Daniel Lindström är modechef på Café och har jobbat med priset sedan starten 2003.

T E X T : A N N A H A N E FA L K Varför är det här priset viktigt? – Framför allt betyder det mycket för herrmodebranschen eftersom vi ofta uppmärksammar designers och varumärken innan de blivit stora och etablerade. För dem som vinner betyder det såklart mycket. Det är också en vägledning till läsarna, de får stenkoll på vad vi tycker är bäst. Varför startades priset? – När vi instiftade priset 2003 kände vi att det var viktigt att uppmärksamma vad som hände i herrmode-branschen. Vid den tidpunkten kom det många nya svenska varumärken, till exempel Acne, Hope och Whyred och det ville vi uppmärksamma. Sedan hade ju Elle sin gala och Damernas Värld hade Guldknappen, vi saknade en motsvarighet för herrmodet. Kan du kort berätta om hur processen går till när ni tar fram vinnarna? – Hela Cafés redaktion är inblandad och arbetet pågår mer eller mindre hela året. Vi har bra koll på alla märkens kollektioner eftersom vi ser dem vid många tillfällen, från visningar till besök i showroom. Vad gäller bäst klädda man är det lite samma sak där. Vi träffar otroligt många män under året, på

plåtningar och i intervjuer. Vi ringer även runt till allt från stylister till butiker för att skapa oss en bredare bild av våra kandidater. Det känns viktigt att hitta någon som klär sig unikt och har ett genuint intresse, till exempel Jason (Diakité, förra årets vinnare, reds. anm), han syr upp saker och vill ha det på ett visst sätt. Men det måste inte alltid vara att man är välklädd i form av att man går i kostym och slips. Det är lika viktigt att man har en stil som känns rätt här och nu. Där gillar jag till exempel Lorentz, som ofta har college-tröjor, men som känns välklädd i takt med tiden. Sedan ska vi inte sticka under stol med att personen ska kännas aktuell.

TIDIGARE VINNARE AV CAFÉS STORA MODEPRIS: 2014 – Jason Diakité

2008 – Andreas Kleerup

2013 – Kim Cesarion

2007 – Jens Lapidus

2012 – Felix Herngren

2006 – Andres Lokko

2011 – Per Lernström

2005 – Henrik Lundqvist

2010 – Joel Kinnaman

2004 – Gustaf Norén

2009 – Howlin’ Pelle Almqvist

2003 – Amir Chandin

| MAGA ZINE | 123


M O D E

DENIM I FOKUS På Tiger Jeans brinner man för att göra snygga jeans med schysta tvättar. Fredrik Folkesson, product manager, berättar om allt från inspiration till höstens favoriter.

T

iger Jeans har varit det snabbast växande jeansmärket i Sverige. Vad är hemligheten? – Runt 2008 gjorde vi en satsning på att använda bra stretchtyger med en äkta jeanslook för tjej och kille. Det gjorde att vi kunde göra naturliga vintage-tvättar även på stretch. Vi satsade också på svart denim, vilket vi kände var det nya stora grejen. Därigenom hittade vi en ung kund som insåg fördelarna med att använda denim på ett nytt sätt. Det tillsammans med en överdelskollektion som inte andas traditionella jeans plagg utan är en modekollektion blev ett vinnande recept. Tiger Jeans har valt att göra sina tvättar i Italien, varför då? – För att kunna göra bra jeans behöver man kunniga fabriker och tvätterier. Italien har en lång historia i att göra jeans och räknas till ett av de bästa länderna i världen för jeanstillverkning. Därför kändes det naturligt att vi skulle göra våra jeans där. Italien har också som europeiskt land bra lagar för att göra det på ett sätt som påverkar miljön så lite som möjligt. Något som vi bryr oss väldigt mycket om.

124 |

| MAGA ZINE

Vad inspirerar dig? – När det kommer till jeans inspireras jag av det naturliga åldrandet av denim. Att se ett par jeans som burits av någon i månader eller år och se slitningarna som kommer fram av olika typer av användning är det som vi bygger alla våra tvättar på. Varje tvätt behöver kunna förklaras av naturligt användande. Inspirationen i sig kan komma från olika håll, till exempel när man reser och träffar människor, går på konserter eller hänger i baren. Jag gillar tanken på folk som är avslappnat uppklädda där det inte spelar någon roll om det är tisdag förmiddag eller lördag kväll i sättet man klär sig på. Man är alltid rätt! Nämn tre favoriter från höstkollektionen. – Jeansen Slim i tvätten Jimi, skinnjacka Zuko och vår stickade hoodtröja flow. Det blir en riktigt bra look.

Jeans: Artnr. 04435645, 1 398 kr Tröja: Artnr. 07461175, 1 298 kr


| MAGA ZINE | 125


G R O O M I N G

DET HÄNGER PÅ HÅRET Håret är en stor del av ditt personliga uttryck och något av det första andra lägger märke till hos dig. Med hjälp av håret kan du göra stora förändringar i ditt utseende med ganska små medel. Här gör vi en djupdykning i höstens hårtrender, tipsar om hur du tar hand om håret och stylar olika beroende på frisyr och hårkvalitet. T E X T : A N N A H A N E FA L K

126 |

| MAGA ZINE


E

mir Kapetanovic jobbar som frisör på glödheta salongen Corinne & Friends i Stockholm. Han är även ambassadör för L’Oréal i Norden samt har jobbat med namn som Zlatan, Måns Zelmerlöw, Danny, Salem al Fakir och Darin. Han är med andra ord expert på hår och hänger med i de senaste trenderna för att alltid styla sina kunder i looks som både är up to date och passar deras personliga uttryck. Vilket är det vanligaste felet killar gör när de stylar håret? – Att man har i för mycket produkter, då ser håret fett ut. Man vill ju att det ska se naturligt och skönt ut. Jag tror att många tror att frisyren håller bättre med mycket produkter, men det gör den inte, det tynger bara ned. Och vill du tynga ned ditt hår ska du hellre använda balsam. Ett annat fel som många gör är att ta produkten i handen och sedan dra den genom håret framifrån och bak. Man ska göra tvärtom eftersom håret ofta är tjockare bak. Om man inte börjar bli tunnhårig vill säga.

“Många tror att frisyren håller bättre med mycket produkter, men det gör den inte.” Spelar det någon roll vilket schampo jag använder? – Det finns massa olika schampo för olika hårtyper. Välj ett som passar just ditt hår. Att använda ett schampo för färgat hår är mindre relevant, tänk hellre om du har tjockt eller tunt hår, det är mer avgörande. Om du har lite längd i håret, det vill säga cirka 15 centimeter, bör du även använda balsam. Har du fluffigt hår kan du tynga ned det med hjälp av ett balsam för tjockt hår. Har du tunt hår, välj ett balsam för tunt hår. Hur vet jag vilken stylingprodukt jag ska använda? – Vill du ha volym ska du välja torra produkter, som torrschampo, saltvattenspray eller lervax/clay. Har du fluffigt hår som du vill tynga ned ska du välja vax, gelé eller olja. Var inte rädd att blanda två olika produkter i handen. Vilka redskap är bra att ha hemma? – En fön kommer du långt med. Med hjälp av den och en borste kan du även platta håret. Ett annat tips är att krama håret med handen och blåsa på handen, det ger struktur till håret. Hur blir jag av med mjäll? – Använd mjällschampo, men i max 30 dagar, sedan måste du ta en paus, annars blir hårbotten immun. Använd annat schampo i någon vecka och återgå till mjällschampot om det behövs. Sedan finns en sak du kan tänka på i förebyggande syfte. Du kan få mjäll om du använder vax i blött hår. Det som händer då är att vaxet kapslar in fukten i hårbotten, och då kan mjäll bildas.

| MAGA ZINE | 127


G R O O M I N G

NATURLIGT

DEN OKLIPPTA FRISYREN

FOTO: JAGUAR PS / SHUT TERSTOCK.COM

DEN HÄR FRISYREN är, rubriken till trots, inte oklippt – men den ska ge intryck av att vara det. – Det ska kännas naturligt och skönt. Jag tycker det är fult när man ser den exakta linjen där håret är klippt när en kille drar handen genom håret. Man vill klippa ur för att få mer textur i håret. Be din frisör att klippa ur topparna och göra dem lite olika långa. Den här frisyren är som snyggast när håret är lite smutsigt.

FOTO: OT TAVIAPHOTO / SHUT TERSTOCK.COM

Styling: Saltvattenspray eller torrschampo.

EMIR TIPSAR Tänk utifrån dina förutsättningar när du väljer frisyr:

KNUTEN FÖR DIG MED långt hår är knuten väldigt inne just nu. Det finns även snygga håraccessoarer för killar, här kan du annars komma långt med ett skinnband som du lindar runt knuten. – Sedan tycker jag att man ska våga ha utsläppt hår. För att ditt långa hår ska se fräscht ut, se till att tvätta det. När det är nytvättat, borsta igenom och ha i en mousse. Låt det sedan självtorka och skaka igenom det när det är torrt. Styling: Mousse

128 |

| MAGA ZINE

Har du stor näsa kanske du inte ska välja en hög frisyr, eftersom näsan då kan se större ut. Har du håravfall med stora vikar, ha inte för långt hår fram, det skapar kontraster som göra att vikarna ser större ut. Har du håravfall kan det vara en bra idé att ha lite kortare strån på det området, eftersom korta strån kan lägga sig ned och därmed täcka området mer naturligt än om du försöker kamma över med långa strån.


G R O O M I N G

UTVALDA STYLINGPRODUKTER

BENAN SNEDBENAN SER VI i många olika frisyrer just nu. Har man längre hår kan man dela in den själv. Har man kort hår kan frisören raka in en tunn bena. Alla kan ha bena. Det är var och hur du placerar den som är avgörande, ta hjälp av din frisör för att se åt vilket håll du ska ha din bena. – En tumregel är att benen ska ligga längre ut åt sidan än vad du tror. Ligger den närmare mitten blir det en mer kvinnlig form. När du själv ska lägga benan efter en dusch, kamma bakåt och sära vid borstens piggar. Den måste inte vara spikrak. Du kan leka med frisyren och välja platt eller mer volym allt efter humör och tillställning. På jobbet kanske du behöver vara mer proper och då passar en plattare look. Privat kan du vara mer lekfull.

Aloe Mint Volume Shampoo, Less Is More Artnr. 11898335, 238 kr FOTO: JOE SEER/SHUT TERSTOCK.COM

Styling: För frisyren på bilden fungerar de flesta vaxer.

Ett shampo som föryngrar, stärker, renar och ger ditt hår fyllighet. För tunt till normalt eller fett hår.

Spray, Fudge, Artnr. 11898151, 208 kr

FOTO: S_BUKLEY / SHUT TERSTOCK.COM

Membrane Gas är en spray som formar, ger textur och håller frisyren på plats utan att håret känns stelt.

FORMA SKÄGGET DEN GROOMADE LOOKEN Har du ansiktshår tipsar Emir om att gå till en barberare för att få hjälp att forma skägget efter din ansiktsform, för att framhäva ansiktet. Ett groomat ansikte passar till en mer välklippt frisyr. – Här vill man ha fina kanter utan kontraster, övergångarna i frisyren ska ske succesivt, utan tvära linjer. Vilken längd du har på håret är mindre viktig, även om den främst passar för lite kortare längder. Prydlig är ett ledord. Styling: Tänk fett, till exempel ett lite fetare vax.

Hårfön, Babyliss, Artnr. 11898405, 298 kr

Hybridized Wax, Hanz De Fuko Artnr. 11898422, 158 kr Vattenbaserat vax som ger maximal separation, textur och kontroll med fin glans. Innehåller certifierade ekologiska extrakt. Parabenfri.

Ogx Coconut Milk Conditioner, Ogx Artnr. 11898476, 118 kr

| MAGA ZINE | 129


G R Y T H Y T TA N

MED ÖL I GENERNA Malin Holmstrand är bryggare i fjärde generation. Samtidigt är hon en entreprenör som byggt upp ett varumärke från grunden. Vi har gläntat på dörrarna till Grythyttans brygghus där vi möts av en sällan skådad passion för öl och ett genuint hantverk. T E X T : A N N A H A N E FA L K

N

yligen skickade Malin Holmstrand ned bryggmästaren Ulrich till Tyskland för att köpa jäst. – Det är viktigt att jästen har rätt jäststam, så jag ville inte köpa in jäst från de vanliga ställena, säger Malin. Bryggmästaren Ulrich i sin tur har pluggat fem år på universitet i Tyskland, en utbildning med mycket fysik och kemi. – Ett gott öl kan de flesta göra hemma. Men ett excellent öl kräver mycket kunskap, fortsätter Malin. Kunskap som hon inte själv har, så att anställa en bryggmästare var a och o. VI BACKAR BANDET till 1933. Malins farfars far Charles Holmstrand jobbade som snickare

130 |

| MAGA ZINE

i Kopparberg. Han såg hur svagdricka transporterades långväga därifrån med häst och vagn. Däri såg han potential att starta ett eget bryggeri på den plats dit svagdrickan annars transporterades. Sagt och gjort, Charles snickrade ihop ett bryggeri i Hällefors och började brygga svagdricka.

“Ett excellent öl kräver mycket kunskap.” – Det är i den byggnaden vårt bryggeri ligger i dag. Bryggeriet ligger på en gård tillsammans med ett bostadshus och ytterligare en byggnad. Jag och min sambo Pierre, som också jobbar på bryggeriet i dag, bor i närheten.

Bryggeriet, som då hette Hällefors Bryggeri, gick i arv till Malins farfar Elof, och sedan till hennes pappa Mats. Mats fick snurr på produktionen, bland annat var det han som började sälja vattnet Loka under 80-talet. Vid det laget hade man vuxit ur de gamla lokalerna och bryggde läsk och vatten i större lokaler utanför staden. Hällefors bryggeri såldes senare till Spendrups. TILLBAKA TILL MALIN. En tid efter att hennes farfar gick bort fick hon och hennes bror Johannes ärva gården där bryggeriet stod. I samma veva hade Malin, Johannes, Pierre och deras vän Henrik, som är krögare i Grythyttan, börjat intressera sig för öl. – Vi gjorde öl hemma i grytor. Sedan kom vi på att ”vi har ju ett bryggeri!”.


G R Y T H Y T TA N

VÄLJ ÖL UTIFRÅN VILKEN MAT DU ÄTER: Smakrika öl passar till kraftig mat. Ölet bör ha minst lika mycket sötma som maten. Bittra eller starka öl passar till fet mat. Läskande öl passar till salt mat.

| MAGA ZINE | 131


G R Y T H Y T TA N

Där stod all utrustning kvar, från öppna jäskar till mäskkärl och stora krus med patentkork. Men bryggeriet hade stått övergivet länge och mycket av utrustningen var för gammalmodig för att använda. Malin, Johannes, Pierre och Henrik bestämde sig för att renovera och starta företag. Att renovera och att ta fram ett öl som de kände höll tillräckligt hög kvalitet för att sälja tog ungefär fem år. Första försäljningen skedde i november 2012. DET FINNS UNGEFÄR 150 mikrobryggerier i Sverige och då räknas de allra minsta som jobbar helt för hand till Nils Oscar, som är lite större. På Grythyttans brygghus görs mycket fortfarande för hand.

117 är det ursprungliga telefonnumret till bryggeriet, från Malins farfars fars tid.

“Alla flaskor i handeln har gått genom våra händer.” – Vi viker varje kartong och sätter på en etikett, vi ställer upp flaskor på bandet. Sedan går flaskor igenom maskiner för buteljering och etikettering, men så står vi i slutet av bandet för att packa ned dem i lådor. Så alla flaskor i handeln har gått genom våra händer. Den enda anställda på bryggeriet är bryggmästaren Ulrich, annars sköter Malin, Pierre och Johannes allt själva. Från administration, försäljning och logistik till att bära säckar med malt eller packa lådor. Till sin hjälp får de ofta sina föräldrar eller vänner. – Killarna brukar utmana varandra i hur många säckar malt i taget de kan bära. De väger 25 kilo styck, är man kaxig tar man fem. Vi får leverans på 15 ton i taget, så det blir några säckar att bära. MALINS FRÄMSTA FOKUS i verksamheten har varit försäljning. Något hon varit minst sagt framgångsrik inom. – Till en början riktade jag in mig på restauranger. Men det är svårt, de stora bryggerierna har avtal på flera år. Efter att ha testat det spåret siktade hon in sig på dagligvaruhandeln. I dag finns Grythyttans brygghus både på Coop och ICA. På Systembolaget finns den listad i beställningssortimentet, och i ordinarie sortiment i några butiker.

132 |

| MAGA ZINE

Malin och Pierre ställer ut på Vin & Deli mässan. Vad är det bästa med ditt jobb? – Det är att jag för familjetraditionen och arvet vidare. Det driver mig även i motiga stunder. För motiga stunder har det varit. Att renovera bryggeriet och samtidigt ta fram ett bra öl genererade inga inkomster, och det har varit kämpigt ekonomiskt sedan start. Nu börjar man dock se ljuset i tunneln. – Vi hoppas att det släpper nu. Vi har några riktigt bra öl på marknaden. Malin och bryggmästaren Ulrich tog nyligen beslutet att inte filtrera lagern, eftersom filtrering innebär att vissa smaker även filtreras bort. – Nu är vår lager ännu godare, så god att min pale ale-älskande sambo nu faktiskt föredrar lagern. När man tänker på öl känns det som en manlig bransch, stämmer det? – Ja det stämmer. När vi är på mässor brukar folk fråga efter någon att ställa frågor till. När jag säger att de kan prata med mig, att jag driver företaget blir de jätteförvånade. Men det är alltid positivt.

ÖLKUNSKAP Lager: Världens vanligaste öltyp. Utseende är ljust gul och skummet varierar mellan olika märken. Smaken är mild med en i allmänhet svag beska och ibland viss sötma. Pilsner: Ljust gul, gräddigt tjockt skum. Uttalad beska, mer eller mindre fyllighet och en liten sötma. Porter: Portern är mörk åt det svarta hållet, med en tydligt rostad smak. Både torra och söta varianter finns. Bitter ale: Utseendet är allt från guldgult till mahognyrött. Framträdande humlebeska, med generöst blommig humlearom. Ofta en svagt rostad karamellig maltkaraktär. Pale ale: Pale ale är den klassiska termen för bitter ale tappat på flaska. Benämningen uppkom för att skilja typen från de mörkare öltyperna porter och stout. Utseendet är allt från ljust guldgult till mahognyrött. Weissbier: Öltyp med ursprung i Bayern. Bryggs delvis på vetemalt och ibland även omältat vete. Finns både ljus och mörk och med eller utan jästrester som påverkar klarheten. Smaken är fruktig, läskande med maltarom, svag beska och en karaktäristisk jästarom. Källa: sverigesbryggerier.se


SE HEL A

N A K S N E V S L L A SHL & HOCK EY

N Å M / R 299 K E BARA PÅ C MOR

.SE

| MAGA ZINE | 133


134 |

| MAGA ZINE


E- S P O R T

E-SPORT Världens snabbast växande publiksport sätter nya rekord

Skrikande fans, turneringar i fotbollsarenor och flera miljoner dollar i prispengar. Så ser dagens tävlingar i dator- och tv-spel ut. Och e-sport, som det ofta kallas, är i dag världens snabbast växande publiksport. T E X T : A L B I N H A S S E LG R E N

| MAGA ZINE | 135


E- S P O R T

E

-sport är benämningen på organiserade tävlingar i dator- och tv-spel. På senare år har sporten blivit allt mer populär och turneringarna har blivit fler såväl som större. Idag spelas de största tävlingarna på arenor inför tiotusentals fans. Sajten Twitch, som sänder live från olika turneringar, besöks av över 120 miljoner människor varje månad. Finalerna i League of Legends 2014 hade över 40 000 fans på läktarna i Seoul World Cup Stadium. Till det kommer de 30 miljoner tittare som valde att se finalerna på nätet. I Sverige har e-sport gått från att vara något av en subkultur till att få allmän acceptans. I dag sänds flera av de stora turneringarna på tv och svenska tidningar har egna avdelningar som enbart rapporterar om e-sport. TURNERINGAR I E-SPORT sker inom flera olika spel och genrer. Spelare över hela världen tävlar i allt ifrån strategi till terroristbekämpning. De vanligaste spelen att tävla i är League of Legends, Dota 2, StarCraft och Counter-Strike: Global Offensive. League of Legends är populärast och spelas dagligen av över 29 miljoner människor. Både League of Legends och Dota 2 är lagspel som utspelar sig i en fantasymiljö och man vinner genom att förstöra motståndarlagets bas. I strategispelet StarCraft spelar man en mot en och spelet går ut på att bygga upp en bas i en futuristisk värld och förgöra motståndarna. Counter-Strike spelas i lag om fem och bygger på strid mellan terrorister och terroristbekämpare. Svenske Emil Christensen, i spelkretsar kanske mer känd som HeatoN, är en av de bästa Counter-Strikespelarna genom tiderna. Bland annat vann han VM åtta år i rad och blev 2005 uttagen till allstarlaget i Global Gaming League European Counter-Strike. Han är särskilt känd för sin “sprayteknik”, där han hanterar vapnets rekyl genom precisa musrörelser. – Det som lockar med Counter-Strike är att det krävs både individuell talang och att man måste prestera som ett team för att vinna. Dessutom gillar jag att allt kan hända. It ain’t over till the fat lady sings, säger han. I dag har Emil pensionerat sig som spelare och är istället coach för Ninjas in Pyjamas, det mest framgångsrika laget i Counter-Strikes historia. Dessutom driver han flera företag inom e-sport. EMIL BERÄTTAR ATT det var något av en slump att han började med Counter-Strike. – När jag började spela retade mina polare mig för att jag var så dålig. Då satsade jag på att bli bättre för att vinna över dem. Jag märkte efter ett tag att jag blivit ganska duktig och då ville jag bli ännu bättre. Jag arbetade mig upp i ligorna och började i ett lag som senare blev svenska mästare. Därifrån rullade det på, säger han. Det krävs hård träning för att kunna konkurrera med

136 |

| MAGA ZINE

TRE STORA TURNERINGARR : The International Prissumman för turneringen 2015 uppgår till 13,7 miljoner dollar – den största prissumman i e-sporthistorien. Spel: Dota 2 Plats 2015: Seattle, USA Antal lag: 16 LoL World Championships Turneringen hade förra året 40 000 personer på plats för finalerna i World Cup Stadium i Seoul. Spel: League of Legends Plats 2015: Paris, London, Bryssel och Berlin Antal lag: 16 ESL One CSGO Den största Counter-Strike:GO-turneringen i världen. Spel: Counter-Strike: GO Plats 2015: Cologne, Tyskland Antal lag: 16

SPELEN MED MEST PRISPENGAR 2014: 1. Dota 2: 16,5 miljoner dollar 2. League of Legends: 8.0 miljoner dollar 3. StarCraft II: 3,4 miljoner dollar 4. Counter-Strike: Global Offensive: 1,9 miljoner dollar 5. Call of Duty: Ghosts: 1,5 miljoner dollar

LÄNDER MED SPELARE SOM VUNNIT MEST PENGAR 2015: 1. USA: 4,4 miljoner dollar 2. Kina: 2,7 miljoner dollar 3. Sydkorea: 1,5 miljoner dollar 4. Sverige: 1,3 miljoner dollar 5. Kanada: 0,9 miljoner dollar

de bästa spelarna. Flera av spelen, bland annat Dota 2 och Counter-Strike, spelas i lag och ställer höga krav på samarbetsförmåga. Det krävs en god fysik för att klara långa stunder av hög koncentration. Dessutom måste reaktionsförmåga och reflexer vara på topp. – Proffsen tränar ofta åtta timmar om dagen, med en ledig dag i veckan. Men det händer att de kommer upp i 14 timmar om dagen. Det var också där jag låg under min karriär. Mitt tips är att ha ett mål med träningen. Hitta de områden du måste bli bättre inom och träna på det, snarare än att bara sitta och nöjesspela, säger Emil.

“E-sport har blivit mycket större sedan jag började spela på nittiotalet. I dag tjänar de största stjärnorna flera miljoner kronor på sitt spelande, förklarar Emil. “ NÄR DET KOMMER till antalet utövare inom e-sport dominerar Asien stort. Några av de bästa spelarna kommer från Kina. I Sydkorea är StarCraft något av en nationalsport – fem tv-kanaler är dedikerade enbart för det spelet. Men även Sverige kvalar in som en av de största e-sportnationerna med flera framgångsrika spelare. Svenskar är bland annat duktiga inom Counter-Strike, där bland annat Christopher “Get_Right” Alesund och Patrik “f0rest” Lindberg nått stora framgångar. Sverige hamnar också på fjärde plats på listan över de länder där spelarna vunnit mest pengar. – E-sport har blivit mycket större sedan jag började spela på nittiotalet. I dag tjänar de största stjärnorna flera miljoner kronor på sitt spelande, förklarar Emil. Den totala summan prispengar för alla tävlingar under 2014 uppgick till 36 miljoner dollar. De fem spelare som drog in mest pengar under 2014 är alla från Kina. Den som toppade listan tjänade 1,1 miljoner dollar. Den största Dota 2-turneringen det här året har en total prissumma på 13,7 miljoner dollar – och det vinnande laget får runt hälften av det. Det talas redan nu om USA som nästa marknad där e-sporten kommer växa kraftigt framöver. Här kommer också de stora pengarna finnas i framtiden. FÖR DEN SOM har snabba reflexer och en bra koncentrationsförmåga finns alltså goda möjligheter till en framgångsrik karriär och mycket pengar. Men bara om du är villig att spendera 14 timmar om dagen framför en skärm förstås.


E- S P O R T

LÄS EN INTERVJU MED HEATON PÅ STAYHARD.SE/MAGAZINE

ETT PAR BEGREPP SOM ÄR BRA ATT KÄNNA TILL: Elite: Kan också bland annat skrivas som leet. Används när en spelare är duktig på något. n00b: Kan också skrivas Newb och newbie. Nedlåtande benämning på en nybörjare. RL eller ”real life”: Det verkliga livet, inte livet på nätet. AFK: Away from keyboard. Används när man tillfälligt lämnar datorn och tangentbordet. Camping: Att gömma sig och ligga i bakhåll för motståndaren på en säker plats.

Ninjas in pyjamas in action.

| MAGA ZINE | 137


138 |

| MAGA ZINE


FOTO: BURGER AND LOBSTER

K A R R I Ä R

BURGARE, HUMMER OCH ENTREPRENÖRSKAP Redan som 16-åring hade Pontus Frithiof en tydlig plan: han skulle driva restauranger. Genom hårt arbete och bra mentorer har han lyckats med råge. I dag tar han sig även an en ny typ av utmaning: bristen på utbildad personal i krogbranschen.

FÖR ATT PASSA in i branschen är det en fördel om du är social och gillar att träffa folk. – Det är otroligt roligt att jobba restaurang, man träffar mycket folk, umgås med människor och har roligt

FOTO: JAN RÖHLANDER

P

ontus Frithiof är bekymrad. – Krogbranschen står inför stora utmaningar, svårigheterna att hitta personal är ett jätteproblem. Man beräknar att branschen har behov av 50 000 nyrekryteringar de närmaste fem åren. Han anger restaurangexplosionen de senaste åren som en anledning till det. Det finns helt enkelt fler jobb än det finns utbildade. – Det finns inte tillräckligt många som motsvarar de krav som finns i branschen. För att råda bot på personalbristen har Pontus gått med i ett initiativ som tittar på framtiden för branschen och på olika nya varianter av utbildningar. – Kockbristen är stor, men precis all personal behövs. Antalet restauranger kommer inte bli färre, och bara i det befintliga beståndet saknas det 50 000 personer. Hur ska man göra om man vill börja jobba inom restaurangbranschen? – Just nu finns det inga tydliga vägar att gå och det är ett jätteproblem, branschen har inte råd att tacka nej till någon. Här har vi verkligen en framtidsbransch, där du inte utbildar dig förgäves. Vi kan mer eller mindre garantera jobb till alla som utbildar sig, är du duktig kan du till och med löneförhandla.

T E X T : A N N A H A N E FA L K

OM PONTUS FRITHIOF Gör: Kock, krögare och entreprenör. Driver bland annat Pontus in the park, Atelier 23, Från Pontus, Pontus på fyran och två restauranger vid namn Pocket. Är partner på Burger & Lobster. Öppnar under hösten en ny lunchrestaurang i DN-skrapan i Stockholm. Meriter: Mottog 2003 Gastronomiska Akademiens guldmedalj. Kokboken Pontus by the Book belönades 2006 med priset för bästa kokboksdesign vid Gourmand World Cookbook Awards samt ett Silverägg i kategorin Design 2005. Sociala Medier: Blev i somras listad som ett av 8 toppnamn bland kockar/krögare att följa på Instagram.

tillsammans. Sedan måste du klara stress, för det blir en del av den varan. Själv kom Pontus på att han ville bli kock och krögare redan vid 16 års ålder. Han hade tidigt en ambition om att komma långt, var målinriktad och jobbade hårt. – Min plan var klar. Jag skulle driva egna restauranger. Han hoppade av restaurangskolan och började efter en praktik jobba i köket hos den berömda kocken Erik Lallerstedt. Där lärde han sig grunderna och en hel del om branschen. I 20-årsåldern testade han sina vingar. Bland annat startade han en catering-firma i Paris som riktade sig till svenskar som bodde där. Firman gick bra, men det här var innan Sverige var med i EU och till slut blev det för krångligt med arbetstillstånd. Pontus sökte sig vidare och jobbade bland annat med Leif Mannerström i Göteborg och på en krog i Bryssel. 1996 kom han tillbaka till Stockholm och blev köksmästare på Eriks i Gamla stan i Stockholm. Ett par år senare köpte han restaurangen av Erik och startade Pontus in the Green House. Sedan dess har verksamheten växt i olika omgångar och åt olika håll. I dag driver han en rad olika typer av restauranger, från omtalade Burger & Lobster till catering, festvåning och bättre lunchrestauranger. Är du mest kock eller mest entreprenör? – Jag vet inte riktigt, jag tycker inte att jag är mer av det ena eller det andra. I grunden är jag ju kock och tycker att det är roligt. Samtidigt ville jag mer än att stå i köket, så entreprenörsandan finns ju där.

| MAGA ZINE | 139


K A R R I Ä R

Det blir inte mycket matlagning i jobbet längre, däremot är jag närvarande i köken och är alltid med och tar fram nya menyer. Jag älskar fortfarande att laga mat, men det blir mest att jag gör det hemma numera. Är du en tävlingsmänniska? – Nej, det är inte det som är grejen för mig. För mig handlar det mer om drivet framåt, det har jag alltid haft. Jag vill vara med och förändra och förbättra, både mig själv och mina verksamheter. FÖR PONTUS FINNS det många olika anledningar till att han tar fram nya koncept. Det handlar både om att fylla en funktion och om att göra avtryck. Senast i raden av nya koncept är Burger & Lobster, som han tyckt verkat spännande sedan första gången han hörde talas om det. En lycklig slump kan man nog därför kalla det när Thomas Dahlstedt (som har lång erfarenhet av att driva restauranger) hörde av sig precis i samma veva som Pontus bestämt

“Jag älskar att jobba såhär, men jag förstår om det inte passar alla.” sig för att stänga Pontus! i centrala Stockholm och hitta på något nytt där. Thomas hade en idé om att ta Burger & Lobster till Sverige och tyckte att lokalen skulle vara perfekt för det. – Vi måste göra detta tillsammans sa vi och på den vägen är det. Hur ser en typisk dag ut för dig? – Det finns ingen typisk dag, det är det som är så fantastiskt med mitt jobb. Ta den här veckan som exempel, i måndags var jag restaurangen på morgonen, hade ett lunchmöte med vd:n på Tv4, fler möten på eftermiddagen, bland annat om ett nytt projekt och sedan tillbaka till restaurangen på kvällen. Igår var jag på ett kulturmöte om tre herrgårdar i Sörmland som jag sitter i styrelsen för. Jag älskar att jobba såhär, men jag förstår om det inte passar alla, att det kan kännas splittrat att jobba så. Vad gör att du trivs med ditt jobb? – Oj, det är en stor fråga. Men jag skulle säga att det är att jag hela tiden får jobba med saker jag tycker är roligt. Jag känner att jag gör nytta och får jobba med fantastiska människor.

140 |

| MAGA ZINE


K A R R I Ä R

| MAGA ZINE | 141

FOTO: BURGER AND LOBSTER

P ONTUS RE P O CKET S TAUR ANG I SOLNA .


M O D E

DE SKÖNASTE JEANSEN Replay Hyperflex är kollektionen och resultatet av Replays vilja att tänja på gränserna inom denim. Här snackar vi jeans som verkligen karaktäriseras av den ultimata stretchen.

A

T E X T : J O S E P H I N E I LO L A

tt tänja på gränserna är en del i Replays vilja att hela tiden ha en ledande position inom denim. Den här gången har tänjandet resulterat i Replay Hyperflex. Kollektionen innehåller innovativa produkter där känslan av smidighet står i fokus. Jeansen kännetecknas av hög elasticitet, återvunna material och förstklassig komfort. Den höga elasticiteten gör att du kan röra dig enkelt hur du vill. Samtidigt gör jeansens kvalitativa material att formen behålls även efter en lång tids användning. Dessa fantastiska egenskaper påverkar dock inte utseendet som alltid är lika viktigt för Replay. Det är med en exklusiv känsla du bär jeansen. Bland de olika modellerna kan du välja mellan skinny low waist, slimfit regular och softly tapered leg. Välj också mellan olika tvättar, från mörka till ljusare toner. Det yttre skiktet av bomull är i samtliga modeller

142 |

| MAGA ZINE

det som ger jeansen en äkta denim look. Att jeansen möjliggör en enorm rörelsefrihet blir särskilt tydligt när några av världens bästa fotbollsspelare får stå modeller samtidigt som de

“Att tänja på gränserna!” kaxigt trixar med bollen iklädda dessa förstklassiga jeans. Vi snackar om FC Barcelonas Neymar Jr., Gerard Piqué, Luis Suarez, Andrés Iniesta and Ivan Rakitić.


| MAGA ZINE | 143


K R Ö N I K A

DEN HELIGA RAKHYVELN

A

tt vara kille 2015 är … Det känns lite som att vi har förbrukat vår rätt att existera. Visst – vi är nog skyldiga en del. Vi har en del att betala tillbaka efter våra griserier mot kvinnor de senaste femhundra åren. Just nu gör vi bäst i att vara helt tysta. Vad som än händer är det självmord att ens yppa något som kan liknas vid klagomål. Det här är en tyst överenskommelse mellan könen och jag är helt ok med det. Förutom när det kommer till min rakning. Där får jag problem med den där överenskommelsen. Jag vet inte hur det är med er, men jag håller min rakhyvel helig. Den har nämligen blivit själva symbolen för min sista utpost i hemmet. Den förkroppsligar något så sällsynt som en kort stunds otroligt dyrbar egentid. Ingen får störa mig när jag rakar mig. Jag behöver inte byta bajsblöjor eller massera min frus fötter eller köpa appar till min fyraåring. Min rakning är en ceremoni med fler och fler moment allt för att förlänga den där dyra stunden. Jag smörjer in mig innan och efter och fixar och donar och sköljer hyveln i vansinnigt hett vatten och använder en massa krämer och tonics och allt jag kan komma över. En ansiktsmask – varför inte? Badrummet är min kyrka och jag är en ortodox präst på en gudstjänst som aldrig får ta slut. Det finns bara ett problem med det här: att min fru inte har respekt för min rakhyvel. Det går inte en vecka innan jag hittar min rakhyvel på badkarskanten med små spår av rost som rinner från mitt till perfektion omhändertagna rakblad. Jag ser diffusa spår av hår i hyveln när jag tittar nära. Jag försöker härleda de där hår-resterna, men det

144 |

| MAGA ZINE

går inte att avgöra om det är ben-hår, fiffi-hår eller … ja. röv-hår. Inte för att det har någon som helst betydelse alls egentligen – jag kommer inte vilja föra den hyveln till mitt ansikte igen. Men jag vill ändå veta. Så jag med säker och myndig stämma kan vandra ut från badrummet, gå fram till min fru, hålla upp hyveln och skrika henne rakt i örat: “Hur fan kan du raka arslet med min rakhyvel och sen bara lämna hyveln på badkarskanten?!” och hon säger förlåt och jag säger “Låt det inte hända igen” och hon nickar och säger förlåt igen. Well. Knappast. I verkligheten knöt jag näven i fickan och köpte en ny hyvel som jag gömde ovanpå badrumsskåpet hon inte når att se upp till för att tre dagar senare höra henne skrika från badrummet: “Calle?! Var fan är din rakhyvel?! Har du gömt den eller, din snåla tönt?!”. Jag sa förlåt och plockade ned den från skåpet.

/Calle Schulman Calle Schulman är en medieprofil; bland annat producent och bloggare samt leder podcasten Pojkdrömmar.


| MAGA ZINE | 145


TÄV L I N G

TÄVLA &JunkVINN de Luxe kit S

tayhard är stolta och glada att presentera det nya varumärket Junk de Luxe! Varumärket grundades 1985 och idén var att sälja vintage-denim. Främst handlar det om en säker, hip, urban attityd som gör sig gällande på den största catwalken av dem alla; gatan! I Junk De Luxes värld av traditioner vävs lager av attityd, estetik och modernitet ihop. Inspirationen är mode, ungdom och subkulturer, vilka ständigt utvecklas och kan komma från alla håll.

UTMANINGEN: Gå in på Stayhard.se och titta igenom Junk de Luxe AW15-kollektion. Sätt ihop det snyggaste kittet och motivera varför just du ska få det. Bäst kit och motivering vinner hela outfitten. SKICKA DIN MOTIVERING samt vilka plagg du valt ut till: redaktionen@stayhard.se Döp mailet till: Junk de Luxe Kit. SISTA TÄVLINGSDAG ÄR 31/10 och vinnaren meddelas senast 11/11. Lycka till!

146 |

| MAGA ZINE

TÄVLING


O M

S TAY H A R D

Över 200 varumärken, både stora väletablerade och spännande nystartade inom

KLÄDER GROOMING ACCESSOARER TRÄNING SKOR

| MAGA ZINE | 147