Nieuwsbrief oudervereniging Oweetje jaargang 14 nr. 27

Page 1

Jaargang 14, n°27 januari 2020 Een uitgave van de oudervereniging Basisschool Omer Wattez Schoolstraat 2 - 9688 Schorisse

EINDEJAARSCONFERENCE Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen “liefste mama”, “liefste papa”, “liefste meme”, “liefste pepe”, “liefste iedereen die me graag ziet”. In een ver verleden vonden we het ongetwijfeld lastig om onze nieuwjaarsbrieven in veelvoud te schrijven en dikwijls kleurden we rood van schaamte om ze, omringd door zotte nonkels en zatte tantes, “luid en duidelijk” op te zeggen. Maar vandaag hou ik van de speelse nieuwjaarsbrieven die voor ons worden voorgedragen. En ook al lijken ze soms al wat meer op een eindejaarsconference, de boodschap blijft even mooi. Vandaag deel ik dan ook graag mijn eigen nieuwjaarsbrief voor onze kleine en grote kapoenen: Liefste kind,

WAT ONTDEK JE IN DEZE EDITIE? • Eindejaarsconference • Technologie • Verkeersouders • Dag van de leerkracht • Gezond buikgevoel • Oweetje for Pura • Wafelbak 2019

Je hebt het hier en daar wel al gemerkt. De oudervereniging heeft weer hard voor jullie gewerkt. Een scorebord daar, een picknickbank hier. Jullie kregen het van ons, met heel veel plezier.

In deze winterse periode schrijven we in onze gedachten soms onze eigen eindejaarsconference. Misschien hebben we ongewild afscheid moeten nemen van vrienden of familieleden, misschien was het wel een top jaar of misschien was het toch niet allemaal zoals we het op 1 januari hadden gepland. Vandaag staan we aan het begin van een nieuw jaar, starten we opnieuw met een schone lei (iPad voor de kinderen). Vandaag moeten we koesteren wat mooi is geweest, een plaats zoeken voor wat ons heeft geraakt en uitkijken naar al het moois wat het komende jaar ons brengt. Graag tot binnenkort.

Bart Carbonnelle Voorzitter Oudervereniging Omer Wattez

Omer Wattez is…

2019 was een geweldig jaar, maar ik beloof nu al op eer: 2020 wordt het des te meer!

de wereld ontdekk

Bezoek ook onze website: www.oweetje.be en vergeet onze Facebook niet: www.facebook.com/oweetje www.omerwattez.be

en


TECHNOLOGIE De oudervereniging investeert opnieuw €500 in de technieklessen “We love the future”, Na de techniekkoffers (€2000 in 2017) en de laserprinter (€350 in 2018) wordt er nu geïnvesteerd in drones en robots. Op deze manier maken we de leerlingen warm om met deze hedendaagse technologie aan de slag te gaan.

VERKEERSOUDER @ OMER WATTEZ Dit schooljaar werd een werkgroep ‘verkeersouder’ opgericht. Verkeersouders zijn vrijwilligers die zich inzetten voor een verkeersveilige school. De taken zijn heel uiteenlopend: leerkrachten helpen bij fietslessen, een fietscontrole organiseren, sensibiliseringscampagnes opstarten en zoveel meer. De werkgroep is nog in volle ontwikkeling. Zij werken via de cel pedagogie enkele projecten uit waarover we jullie in de loop van het schooljaar zullen briefen. Omdat we officieel geregistreerd staan als verkeersouder kunnen we gebruik maken van gratis actiepakketten. Deze leunen aan bij o.a. het fietsexamen (L6) en het voetgangersexamen (L4). Het eerste doel van deze werkgroep is het uitwerken van enkele leuke workshops. Het is de bedoeling om deze aan te bieden voor alle leerlingen van onze school. Omer Wattez vindt het immers belangrijk om iedereen op een veilige manier de openbare weg op te sturen. In de eerste plaats willen we de leerlingen enkele pijnpunten meegeven in de onmiddellijke omgeving van de school. Dit doen we uiteraard door zelf het goede voorbeeld te geven. In se zijn we dus allemaal ‘verkeersouder’! We houden jullie zeker op de hoogte van onze toekomstige acties! Indien je interesse hebt om ook actief deel te nemen als ‘verkeersouder’, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze oudervereniging.

WIST JE

DAT?

Centrale aanmeldingsprocedure in de Maarkedalse scholen? De inwerkingtreding van het inschrijvingsdecreet werd uitgesteld door de nieuwe minister van onderwijs, waardoor een centrale aanmeldingsprocedure voorlopig niet verplicht wordt. In Maarkedal zal geen enkele school voor de inschrijvingen van het schooljaar 2020-2021 met een centrale aanmeldingsprocedure werken. Voor onze school blijft de huidige manier van inschrijven dus van toepassing. Volgende data gelden voor de inschrijvingen voor schooljaar 2020-2021: • Het voorrangsrecht voor de (plus)broers en (plus)zussen loopt van maandag 10/02/2020 08:00 tot en met vrijdag 14/02/2020 16:00. • Het voorrangsrecht voor de kinderen van personeelsleden loopt van maandag 17/02/2020 08:00 tot en met vrijdag 21/02/2020 16:00. • Andere inschrijvingen starten op maandag 02/03/2020 om 07:15. De inschrijvingen gebeuren chronologisch tot de maximumcapaciteit van de school bereikt is.


DAG VAN DE LEERKRACHT OP 5/10/2019 De cel pedagogie had op de dag van de leerkracht een spannende verrassing voor het schoolteam in petto. We begaven ons na school naar een goed geheim gehouden locatie waar we gastvrij ontvangen werden door de dames van de cel pedagogie. De gedekte tafel zag er gezellig uit, enkele moordwapens als tafelversiering vonden we op het eerste zicht wel lichtjes excentriek maar deze waren natuurlijk een hint van wat er ons te wachten stond. Na de opwarming met een glaasje cava mochten we aan tafel. De dames hadden een heerlijk “moorddiner” voorzien dus geen traditionele menukaart naast het bestek maar een boekje over de moord op een onfortuinlijke bankier. Terwijl de groep genoot van de zelfgemaakte gerechten, mochten we speuren naar de moordenaar van de voorgenoemde bankier die ons via details, getuigenissen en mogelijke motieven door het onderzoek leidde. Als echte Poirots, Sherlocks of de modernere versie van speurneuzen wierpen we ons eensgezind op de zaak. We lazen voor aan elkaar, overlegden, ontcijferden… er werd veel gediscussieerd (neen, blond zijn is geen motief!) en vooral veel gelachen. Op het eind van het diner hadden we de moordenaar gevonden. Missie geslaagd! Dank aan de leden van de cel pedagogie voor de originele toets, het lekkere eten, het vele werk en de waardering!

EEN GEZOND BUIKGEVOEL Als lid van de cel ‘gezond ontbijt’ wil ik dit initiatief graag eens in de kijker zetten. Als consument zijn we de weg een beetje kwijt. Nog nooit waren er zoveel tegenstrijdigheden over ‘gezonde voeding’. Als de ene voedingsdeskundige verkondigt dat we beter geen tarwebrood meer eten maar eerder havervlokken en speltbrood, schreeuwt de andere dat dit te gek is voor woorden... Hetzelfde liedje met de melk: de slogan ‘melk is goed voor elk’ wordt volgens sommigen als compleet onwaar beschouwd. In de laatste veertig jaar werd in de media elk ingrediënt op ons bord wel eens geassocieerd met de meest positieve of negatieve gezondheidseffecten. En wat is dan positief, en wat is dan negatief? (Olijf)olie of boter? Verzadigde of onverzadigde vetten? Tarwe of spelt? Natuurlijke suikers of ‘Tiense’ klontjes? Charcuterie of kaas? Vijf jaar geleden werd vanuit de cel pedagogie de mini-cel “gezond ontbijt” opgericht. We kregen carte blanche en zagen dit dan ook goed zitten! Met een gezond buikgevoel gingen Ann (ex-OW), Freija, Pascale, Leen (ex-OW) en ikzelf aan het werk. We startten met een nieuw concept: enkel werken met zuivere, gezonde producten en vooral met heel veel variatie, om onze kinderen zo in contact te brengen met nieuwe gerechten zoals smoothies, havermoutwafeltjes, bananenbrood, boekweitpannenkoeken, granola..., aangevuld met de traditionele ‘gezonde’ zaken zoals volkoren & bruin brood, fruitsla, eitjes, kaas, zelfgemaakte confituren... voor ieder wat wils! Het gezond ontbijt is een succesverhaal waar de kinderen en de leerkrachten ieder jaar naar uitkijken. Er wordt geproefd van nieuwe, ongekende gerechtjes, soms met rare snoetjes, maar meestal met blije gezichtjes! De kinderen gaan met plezier terug naar de smoothiestand om nog een glaasje van die heerlijke Titaa-toverdrank te krijgen of om nog een boekweitpannenkoekje of liever een extra eitje met een sneetje speltbrood, een glaasje bio-appelsap... Ons doel is duidelijk bereikt: de kinderen worden geprikkeld om nieuwe zaken te proeven en verruimen zo hun culinaire wereld. Uiteindelijk gaat niemand met honger terug naar de klas. Op 22 januari aanstaande organiseren we de 5de editie. Iedereen mag op die dag voor één keer zonder te ontbijten naar school komen. En ook dit jaar koppelen we er een quiz aan, de fiere winnares van vorig jaar: Manon Dhondt (L3) was alvast zeer blij met haar prijs! De leden van onze huidige minicel: Freija, Stijn, juf Elisabeth, Astrid, Kelly, Elke, Stefanie en mezelf Katrien, houden er een warm buikgevoel aan over... De kosten en de sponsoring voor dit ontbijt worden volledig gedragen door de oudervereniging. En nog dit: aangezien er volgend jaar twee mama’s uitzwaaien op OW, zoeken wij nieuwe enthousiaste ouders die ons team vanaf september 2020 willen vervoegen... Bij interesse stuur een mailtje naar de school (of naar katrienindegloria@gmail.com). Welkom!


OWEETJE FOR PURA Onze deelname aan de “24 uren van Oudenaarde” is één groot feest van verbondenheid, samenhorigheid en vriendschap geworden. Het was geweldig om zoveel nieuwe mensen te mogen leren kennen, om te zien hoe mensen spontaan kwamen supporteren en om te ervaren dat kinderen met veel goede moed rondjes kwamen meelopen. Bedankt Tom voor de organisatie, het loopschema en je aanwezigheid, 24 uur lang. Dankzij de vele deelnemers en supporters was je gelukkig nooit alleen. De “24 uren van Oudenaarde” hebben het geweldige totaalbedrag van €48.000 opgebracht, dat wordt geschonken aan 6 goede doelen, waaronder “ons goed doel” Pura.

OM ZEKER TE NOTEREN IN JE AGENDA !

WAFELBAK 2019 - U WAS WEER FANTASTISCH!

• Quiz: 15 februari 2020 • Grootouderfeest: 18 maart 2020 • Schoolfeest kleuter : zaterdagvoormiddag 21 maart 2020 • Schoolfeest lager: zaterdagnamiddag 21 maart 2020 • Slotvergadering: dinsdag 2 juni 2020

2228 X BEDANKT!

Verantwoordelijke uitgever: Oudervereniging Omer Wattez: www.oweetje.be

w.

.

be

w

w

Opmaak en drukwerk: www.boast.be

OL OMER WA CHO SS

EZ TT

Natasja Nica, Anja Moerman, Pascale Berton, Saskia Van Kerckvoorde, Stan De Wolf, Bart Carbonnelle, Katrien Viane, Robin Boast.

BAS I

Redactieteam:

o m e r wat t e z


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.