Anja-lehti syksy 2019

Page 1

MU OT KA A AS I!

2019

Tietoa terveydestä ja annosjakelusta

iorikodin n e s a a ik a a a t n Annosjakelu a

s. 12

potilastyöhön

Millaista elämä

Anjan kanssa on? s. 4

Vaikuta lääketurvallisuuteesi s. 10


Vastaava toimittaja: Nina Johansson | Toimitus: Mainostoimisto SST Oy Taitto: Mainostoimisto SST Oy | Kuvat: Kristian Heilimö, Joni Alhonen, Thinkstock Paino: Newprint Oy | Julkaisuvuosi: 2019

Vanhukset ansaitsevat hyvää huolenpitoa Olemme valitettavasti saaneet lukea pitkin vuotta ikäviä uutisia vanhustenhoidon hankalasta tilanteesta. Ikäihmiset eivät saa ansaitsemaansa hoivaa. Hoitohenkilökunta kamppailee kiireen, stressin ja täysin mahdottomien tilanteiden kanssa. Pahimmissa tapauksissa hoidossa on ollut selviä laiminlyöntejä, ja lääkehoito on ollut virheellistä.   Ammattitaitoisista ja osaavista hoitajista on kova pula, eikä uusia ammattilaisia saada käden käänteessä mistään. Onneksi lääkkeiden koneellinen annosjakelu voi tarjota helpotusta moneen hoivakotiin – ja tarjoaakin jo monessa paikassa ympäri maata. Annosjakelun avulla riski inhimillisiin virheisiin ja esimerkiksi lääkkeiden väärin jakamiseen saadaan minimoitua. Samalla lääkehygienia ja -turvallisuus parantuvat.   Lääkkeiden koneellinen annosjakelu on keino tarjota vanhuspalveluiden asukkaille hyvää huolenpitoa ja samalla antaa alan ammattilaisille aikaa varsinaiseen tärkeään hoitotyöhön lääkkeiden jakamisen sijasta. Monet kunnat ovatkin jo huomanneet lääkkeiden koneellisen annosjakelun edut ja esimerkiksi Espoossa on harkittu, että vanhuspalveluita tarjoavien tulee sitoutua lääkkeiden koneelliseen annosjakeluun. Espoossa toimivat Tunabergin seniorikoti ja Tunaron vanhainkoti ovat jo ottaneet Anjan osaksi arkeaan – ja olleet erittäin tyytyväisiä päätökseensä. Koko tarinan voit lukea lehden sivuilta 12–14.   Vanhuspalveluiden lisäksi Anja voi tarjota aikaa myös kotona asuville. Pääsemme lehdessä tutustumaan Berglundin pariskuntaan, joka lähti ennakkoluulottomasti kokeilemaan Anjaannosjakelupalvelua puolen vuoden ajaksi tutun lähiapteekin apteekkarin kehottamana. Pariskunta on huomannut, että annosjakelusta on apua erityisesti useita lääkkeitä käyttävälle.   Toivottavasti löydät uudesta lehdestämme kiinnostavaa luettavaa. Ainakin Olarin apteekin apteekkarin, Eija VihlaTuomaalan, konkreettiset vinkit hyvään lääketurvallisuuteen kannattaa ehdottomasti käydä lukemassa! Inspiroivia lukuhetkiä toivottaa, Nina Johansson Director Healthcare, Anja-annosjakelu ANJA | 2


5 ASKELTA

Anja-annosjakelun asiakkaaksi

Anja-asiakas voi olla • Yksityishenkilö • Palvelutalon tai hoivakodin asukas • Kotihoidon asiakas

1

Hinta Apteekki hinnoittelee annosjakelupalvelun itse.

Kela ja Anja Lääkkeiden koneellisesta annosjakelusta on mahdollista saada Kela-korvausta. Lisätietoa apteekista ja Kelasta!

2 APTEEKKI

Apteekki tekee kanssasi oman annosjakelusopimuksen Annosjakelusopimuksessa sovitaan muun muassa laskutuksesta sekä e-reseptioikeudesta. Muista ottaa mukaan Kela-korttisi ja ajan tasalla olevan lääkelistasi. Ilmoita koko lääkityksesi (resepti- ja itsehoitolääkkeet sekä ravintolisät), myös tarvittaessa otettavat valmisteet.

Ota yhteyttä lähimpään Anja-apteekkiin 300 suomalaista apteekkia tarjoaa lääkkeiden koneellista annosjakelupalvelua Anjaa. Lista kaikista Anjaapteekeista osoitteessa anja.fi/apteekit

5

4

Valmiit annosjakelupussit ovat noudettavissa Anja-apteekista.

Kaikki kunnossa! Annosjakelukone annostelee tabletit ja kapselit annospussinauhoihin.

3

Aloittavan annosjakelupotilaan lääkehoito arvioidaan yhteistyössä apteekin, lääkärin ja hoitohenkilökunnan kesken. ANJA | 3


Kuusi kuukautta Anjan kanssa Kevään lopussa Berglundin pariskunta tarttui Hirvensalon apteekin heittämään haasteeseen: he lähtevät kokeilemaan Anjaannosjakelupalvelua puoleksi vuodeksi ja kertovat projektin edetessä, mitä huomioita ovat kokeilun aikana tehneet.

ANJA | 4


Turkulaiset Erik ja Tuula Berglund asuvat kahdestaan ihastuttavassa paritalossa Hirvensalossa. Muutama vuosi sitten kahdeksankymppisellä Erikillä todettiin Alzheimerin tauti, jota nyt lääkitään muiden sairauksien ohella. Erikillä on vuosien saatossa leikattu muun muassa sydän ja silmät.   – Näkö meni, mutta kauneus jäi, vitsailee Erik.   Ennen annosjakelukokeilun aloittamista Tuula jakoi Erikin lääkkeet viikoittain dosettiin. Erikillä on käytössä tällä hetkellä kuusi reseptilääkettä sekä muita valmisteita.   – Kokeilun alku on vaikuttanut ihan hyvältä. On kiva, kun lääkkeet ovat valmiiksi jaettu ja kerta-annospussien käyttö on helppoa. Ei huono, naurahtaa Tuula kokeilun alkutaipaleella. Ennen eläkeikää Tuula toimi perushoitajana sairaalassa, terveysasemilla sekä vanhainkodeissa.

Muistisairaalle varmuutta Lääkkeiden koneellinen annosjakelu ei ollut pariskunnalle tuttua ennen kokeilun aloittamista, eikä heidän ystäväpiirissä tiedetty palvelusta. Tuula suhtautuu kokeiluun avoimin mielin.   – Hirveän fiksulta systeemiltä tämä vaikuttaa. Jos olisimme molemmat muistisairaita, tällainen laatikko olisi kyllä ihan ehdoton. Onneksi vielä toisella pikkaisen pää toimii, hymähtää Tuula.   Erityisesti muistisairaat voisivat hyötyä lääkkeiden koneellisesta annosjakelusta.   – Annosjakelupussien avulla muistaa paremmin lääkkeiden ottamiset, kuin esimerkiksi suoraa purkista syömällä. Varsinkin muistisairas näkee pusseista, onko kaikki tarvittavat lääkkeet otettu, Tuula pohtii.   Tuula epäilee, että ajan kanssa annosjakelusta voi syntyä varmasti monelle rahallistakin säästöä.

– Ei tarvitse ostaa enää kokonaisia lääkepakkauksia, vaan käytössä on aina juuri tarvittava määrä. Mikään ei mene hukkaan.

helppoa. Jos osaa lukea, pärjää kyllä. Farmaseutin kanssa keskustelimme, kun haimme ensimmäisen Anja-laatikon, Tuula selittää.

Lukutaito riittää

Kesä mökkeillen

Pariskunta vieraili ennen annosjakelun aloittamista lähes viikoittain apteekissa. Nyt käynnit rytmittyvät aina uuden annosjakelurullan hakuun muutaman viikon välein.

Berglundeilla on kaksi tytärtä, jotka asuvat myös Turussa. Lapsenlapsia ja lapsenlapsenlapsiakin on jo ehtinyt syntyä. Kesän pariskunta suunnitteli viettävänsä kotona sekä mökkeillen Rymättylässä, jossa myös lasten mökit sijaitsevat.   – Anja-laatikosta saa helposti otettua mukaan tarvittavat pillerit ja kuljetettua mukanaan matkalle juuri sopivan määrän, pohtii Tuula ennen kesää.   Erikin sairaus ja liikkumisen vaikeus aiheuttavat omia haasteita saaressa sijaitsevalle mökille kulkemiseen. Ajatus on käydä sen verran mökillä kuin terveys sallii. Mökkinsä pariskunta on rakentanut alusta asti itse 70-luvulla.   – Jokaisen laudan, tiilen ja kiven olemme itse kantaneet ja kuljettaneet veneellä. On kiva, että saamme jotain pientä paikanvaihdosta ja viettää aikaa perheen kanssa, pohtii Tuula.   Vävypojasta on ollut paljon apua mökin kunnostamisessa ja ylläpitämisessä.

”Suosittelisin palvelua ilman muuta, jos lääkkeiden kanssa on haasteita.” Tuula Berglund   – Olenkin sanonut, että apteekki on ihmisen paras ystävä tässä iässä, Tuula vitsailee. Onneksi apteekki on niin lähellä, että siellä käymisestä ei ole vaivaa.   Erikin annosjakelun aloitus sujui Tuulasta vaivattomasti, sillä apteekissa ei tarvinnut käydä useita kertoja. Apteekki huolehti lääkärin kontaktoimisen ja resepteihin tarvittavat muutokset.   – Annosjakelun aloittaminen on

Erik ja Tuula Berglundin käynnit omassa lähiapteekissa ovat rytmittyneet hyvin aina uuden annosjakelurullan hakemisen mukaan.

ANJA | 5


– Ihanaa, kun nuoret tytöt ovat rakentaneet oman mökin ihan lähelle meidän mökkiä, iloitsee Erik.   Pariskunta on ehtinyt kiertää lähes koko maapallon ympäri elämänsä aikana. He ovat reissanneet muun muassa Euroopassa, Etelä-Amerikassa, Australiassa, Afrikassa ja Kiinassa. Keväällä Berglundit kävivät vielä viimeisen kerran Roomassa vanhimman tyttärensä kanssa.   – Kuljimme hissun kissun ukin tahtiin ja nautimme vielä ihanasta ruuasta. Oli kiva reissu, Tuula kertoo matkasta.

Lääkkeet mukaan mökille – takana kolme kuukautta kokeilua Kesähelteiden loppuessa ja elokuun alkaessa oli aika kysellä, miten Berglundin pariskunnan kokeilu on sujunut tähän asti.   Pariskunta on kulkenut kunnon salliessa kesällä saaristoon mökkeilemään, jolloin kerta-annospussien ja annosjakelun helppous on erityisesti noussut esiin.   – Annosjakelurulla on ollut todella helppo. Kotona ei ole tarvinnut erikseen enää miettiä ja laskea, mitä tarvitsee mukaan ja mitä ei. Pusseista voi katsoa vain päivämäärät ja sillä pärjää, Tuula pohtii.

lääkkeet vai ei, Tuula iloitsee.   Uudet Anja-laatikot ovat tulleet ajallaan ja rullat ovat aina olleet oikein.   – Ainut sekaannus, joka on sattunut, tapahtui kun erään lääkkeen määrää hieman muutettiin terveyskeskuksessa. Lääkäri ei ollut muistanut muuttaa määrää reseptiin apteekin kyselyistä huolimatta ja rullaan oli jaettu lääke vanhan määrän mukaan. Sain apteekista ohjeet miten lääke kannattaa poistaa ja olemme pärjänneet hyvin. Seuraavassa rullassa lääkkeen pitäisi olla oikein, kertoo Tuula.

Helppo apu muistamiseen

Pienen tauon paikka

Kolmen kuukauden jälkeen Tuula pitää annosjakelun kerta-annospusseja edelleen varmoina ja helppoina käyttää.   – Annosjakelussa on ihanaa, kun pusseissa on kaikki päivämäärät ja kellonajat. Jos tulee joku unohdus, voi tarkistaa onko muistanut ottaa

Anja-laatikko ehti olla käytössä muutaman kuukauden, kunnes pariskunta päätti laittaa palvelun hetkeksi tauolle.   – Pidimme heinäkuussa pienen tauon annospusseista. Meillä oli jäljellä aiemmin ostettuja lääkkeitä vielä sen verran, että sovimme ap-

ANJA | 6

teekissa käyttävämme ne loppuun ja sitten aloittavamme annosjakelun uudestaan. Emme halunneet heittää lääkkeitä hukkaan, selittää Tuula.   Palvelun tauottaminen onnistui apteekissa vaivattomasti.   – Nyt kun aloitamme uudestaan, ei kaapeissa enää ole ylimääräisiä lääkkeitä tai pillereitä pyörimässä, kertoo Tuula.   Kokeilun edetessä Tuulasta on korostunut erityisesti se, että koneellinen annosjakelu on taloudellisesti järkevä valinta.   – Ensin ajattelin, että emme me nyt tällaista palvelua tarvitse, kyllähän me voimme lääkkeet itse jakaa. Loppujen lopuksi annosjakelu on osoittautunut järkeväksi sen kannalta, että enää ei tule ostettua ylimääräisiä lääkkeitä kotiin. Lääkehävikki vähenee, summaa Tuula.   Pariskunta on jo päättänyt, että kun puolen vuoden kokeilu on ohi, he jatkavat palvelun käyttöä.


Kukkiva

Anja-laatikko Loppukeväästä kyselimme Anjan Facebook-sivuilla, mikä viidestä ihastuttavasta laatikkokuosista houkutteli seuraajia eniten. Selväksi voittajaksi nousi hurmaava Kellot-laatikko, jonka kaunis kuosi hurmasi monet. Ihania uusia laatikoita löytyy apteekeista!

”Kellot on ihana... kuin kesäinen kukkaniitty” -Tuula

”Kellot, kaunis ja herkkä kuviointi” -Pirkko

”Kellot, sen voisi pitää vaikka pöydällä eikä heti tulisi mieleen, että sisältää lääkkeitä.” -Katja

”Ihana, kesäinen ja sisustuksellinen kuosi! Melkein voi kuulla heinäsirkan sirittävän kesäisessä kukkameressä.” -Maria

ANJA | 7


Palvelusetelillä lääketurvallisuutta laajalle alueelle Miten taata kuntalaiselle laadukas, turvallinen ja tasavertainen lääkehoito 14 kunnassa? Tätä pohdittiin Siun sotessa vuonna 2017.

ANJA | 8

Siun sote yhdisti 14 kuntaa Pohjois-Karjalassa sekä Heinäveden Etelä-Savosta. Samalla heräsi tarve uusiin yhtenäisiin sosiaali- ja terveysalan innovatiivisiin ratkaisuihin muun muassa kotihoidossa ja asumispalveluissa. Kuntayhtymä päätti ottaa käyttöön lääkkeiden koneellisen annosjakelun palvelusetelin ikäihmisillä.   – Halusimme innovatiivisen mallin, joka kattaa myös mahdollisimman laajasti harvaan asutut kunnat, avaa Eija Rieppo, Siun soten toimialuejohtaja.


Mallia suunniteltiin ja rakennettiin huolellisesti yhdessä eri osapuolten kanssa. Palvelusetelit ja yhtenäinen käytäntö saatiin lanseerattua kokonaisuudessaan vuoden alussa.

Kirjavasta kokonaisuudesta yhteiseen linjaan Ennen yhdistymistä kunnissa mallit palveluiden tuottamiseen olivat hyvin kirjavia.   – Ennen yhdistymistä kaikilla oli omat tapansa järjestää ikäihmisten lääkehoito. Aloimme yhdessä kehittää mallia tuottaa palveluita, joka toimisi parhaiten koko laajalla alueella, selittää Rieppo.   Tavoitteena on tarjota kuntalaisille yhdenvertaista ja oikeudenmukaista palvelua asuinpaikasta riippumatta. Palveluseteleitä hyödyntää noin 3000 alueen asukasta.   – Halusimme varmistaa meidän alueella laidasta laitaan tasalaatuisen ja turvallisen lääkejakelun, joka on ikäihmiselle kustannustehokas tapa saada lääkkeet asianmukaisesti, selittää Rieppo.   Rieppo nostaa esiin erityisesti, että lääkkeiden koneellinen annosjakelu on parantanut lääketurvallisuutta. Annosjakelu on tehnyt palveluista sujuvaa ja kitkatonta.   – Asiakkaat ovat kehuneet, että annosjakelu on parantanut lääkkeiden oikeellisuutta, Rieppo pohtii.

Kuntalaisille helppoa ja vaivatonta Palveluseteliä hyödyntävät Siun sotessa kotihoidon ja asumispalveluiden asiakkaat, joilla on käytössä useampi lääke. Usein käytössä on 4–5 lääkettä, jolloin annosjakelu on erittäin hyvä ratkaisu. Monella on muistamisen kanssa pulmia.   – Kerromme palvelusta kuntalaiselle sekä hänen omaiselleen, jonka jälkeen asiakas ja hänen valitseman-

sa apteekki sopivat yhdessä annosjakelupalvelun aloittamisesta. Meidän työntekijä on koko prosessin apuna ja tukena, Rieppo avaa.   25 alueen apteekkia on ilmoittautunut palveluntarjoajaksi, joten kuntalainen voi päättää vapaasti mihin apteekkiin haluaa keskittää ostoksensa.   – Uusien asiakkaiden kohdalla pystymme kunnioittamaan entisiä apteekkikontakteja. Usein asiakas

”Halusimme varmistaa alueella laidasta laitaan tasalaatuisen ja turvallisen kustannustehokkaan lääkejakelun.” Eija Rieppo, Siun sote, toimialuejohtaja pystyy jatkamaan asiointia tutussa ja turvalliseksi koetussa apteekissa, Rieppo pohtii.   Siun sotessa on käytössä valmiit lomakkeet, jotka helpottavat palvelusetelin ja annosjakelun aloittamista.

– Palvelusetelin kahden viikon arvoksi on sovittu 15 euroa, joka kattaa koko annosjakelun palvelumaksun. Näin asiakkaalle ei jää mitään kuluja tai omavastuuta korvattavaksi. Korvaus ei riipu asiakkaan tuloista, Rieppo selittää.   Palvelusetelimallia aiotaan jatkaa ja kehittää.   – Meillä ei ole mitään syytä luopua uudesta mallista. Olemme lisänneet merkittävästi automaattisia lääkejakelijoita kotihoidon asiakkaille, jotka toimivat erinomaisesti lääkkeiden koneellisen annosjakelun kanssa, Rieppo avaa.   Automaatin avulla asiakas pystyy ottamaan lääkkeet itsenäisemmin, eikä jokaiseen lääkkeiden ottokertaan tarvita enää hoitajaa mukaan. Automaatti muistuttaa lääkkeiden ottamisesta sekä hälyttää, jos lääkkeet unohtuvat.   – Automaatin avulla asiakkaat kokevat, että heidän itsemääräämisoikeutensa ja oman elämänsä hallinta säilyy. Palvelusetelin käyttöönotto on tuonut paljon lisärikkautta mukanaan, Rieppo iloitsee.

Ei omavastuuta tai muita kustannuksia Palvelusetelistä muodostuu kustannushyötyä niin asiakkaalle kuin Siun sotelle.   – Palvelusetelin avulla työntekijöiden työaikaa on vapautunut merkittävästi muihin töihin, josta tietenkin on seurannut säästöjä. Koneellisessa annosjakelussa asiakas ei maksa kuin käytetyistä lääkkeistä, joten ylimääräiset lääkekustannukset pienentyvät, kertoo Rieppo.   Annosjakelupalvelu on kaikille kuntalaisille täysin maksuton.

Siun soten toimialuejohtaja Eija Rieppo on ollut tiiviisti mukana uuden palvelusetelimallin käyttöönotossa. ANJA | 9


Lääketurvallisuus on tekojen takana Lääketurvallisuus koskettaa meistä jokaista. Suomessa lääketurvallisuus on erinomaisella tasolla, mutta voimme myös omalla käytöksellämme vaikuttaa asiaan.

ANJA | 10

Olarin Apteekin apteekkari Eija Vihla-Tuomaala muistuttaa, että Suomella on syytä ylpeyteen korkean lääketurvallisuutemme ansiosta.


Apteekeilla on iso merkitys lääketurvallisuuteen. Lääketurvallisuus tarkoittaa, että asiakas voi luottaa apteekista saatujen lääkkeiden olevan aitoja ja turvallisia käyttää.   – Apteekilla on velvoite toimittaa lääkkeet lääkeneuvonnan kanssa ja varmistaa, että asiakas osaa oikeaoppisen ja turvallisen tavan käyttää lääkkeitä, kertoo Olarin Apteekin apteekkari Eija Vihla-Tuomaala.

Kovaa työtä Lääketurvallisuuden eteen tehdään jatkuvasti töitä. E-resepti, eli sähköisesti toimitetut reseptit, sekä uusi eurooppalainen lääkevarmennusjärjestelmä ovat hyviä esimerkkejä tehdystä työstä.   – E-reseptit ovat käytännössä tehneet lähes mahdottomaksi reseptien väärentämisen. Reseptit ovat varmasti oikeita, kun ne tulevat suoraan sähköiseen järjestelmään lääkäriltä. Varmennusjärjestelmällä jokainen lääkepaketti skannataan apteekissa erikseen ja varmistetaan lääkkeen aitous, kertoo apteekkari.   Vihla-Tuomaala muistuttaa, että tähän mennessä suomalaisista yksityisistä apteekeista ei ole löytynyt koskaan lääkeväärennöksiä. Turvallisuus näkyy apteekkiasioinnin yhteydessä.   – Lääkkeen annostus, mahdolliset yhteisvaikutukset ja aitous tarkastetaan aina ennen reseptilääkkeen luovutusta. Apteekissa huolehditaan myös, että potilas on ymmärtänyt lääkärin antamat ohjeet ja osaa ottaa lääkkeen oikein, kertoo Vihla-Tuomaala.   Lääkkeet eivät ole mitä tahansa kulutushyödykkeitä.   – Lääkkeet ovat osa terveyttä ja lääkkeiden oikea annostus on ihan eri tavalla tärkeä kuin esimerkiksi jonkin elintarvikkeen. Jossain lääkkeissä hyödyllisen ja vaarallisen annoksen välinen suhde voi olla hyvinkin pieni, Vihla-Tuomaala pohtii.

Vaikuta itse Lääketurvallisuus kattaa koko lääkkeen elinkaaren sen valmistuksesta hävittämiseen. Käyttäjät voivat itse vaikuttaa, millä tasolla lääketurvallisuus on.   – Lääkkeet tulee säilyttää aina omissa, alkuperäisissä pakkauksissaan. Pakkauksesta nähdään, kenelle lääke on tarkoitettu ja mihin käyttötarkoitukseen. Monesti asiakkaat pyytävät, että apteekissa ei liimattaisi etikettiä lääkepurkin kylkeen, mutta etiketillä on tärkeä merkitys osana lääketurvallisuutta, avaa Vihla-Tuomaala.   Voi syntyä isojakin riskejä, jos lääkkeet joutuvat henkilölle, jolle niitä ei ole tarkoitettu.   – Apteekissa ymmärretään kyllä, että asiakas osaa itse käyttää omia lääkkeitään oikein. Jos lääke joutuu jonkun muun käsiin, täytyy silloin tietää kenen lääkkeestä on kyse, Vihla-Tuomaala selittää.   Asiakas voi itse vaikuttaa siihen, että hankkii lääkkeet turvallisesti,

”Lääkkeen annostus, mahdolliset yhteisvaikutukset ja aitous tarkastetaan aina ennen reseptilääkkeen luovutusta.” Eija Vihla-Tuomaala, apteekkari säilyttää niitä oikein ja hävittää ne asiaankuuluvasti.   – Kotona lääkkeet pitää säilyttää niille varatussa, omassa lääkekaapissa. Kosteus saattaa vaikuttaa lääkkeiden säilyvyyteen, joten lääkekaappia ei kannata sijoittaa kylpyhuoneeseen. Myös lämpötilaan on hyvä kiinnittää huomiota. Hävitettävät lääkkeet eivät kuulu sekajätteen joukkoon, koska ne voivat päätyä sieltä kenen tahansa käsiin, apteekkari neuvoo.

Vain otettu lääke auttaa Erityisesti muistisairaan tai useita lääkkeitä käyttävän kannattaa harkita Anja-annosjakelupalvelua, sillä koneellisella annosjakelulla pystytään vaikuttamaan lääketurvallisuuteen.   – Lääkkeet ovat helpompi muistaa ottaa oikein, kun ne ovat annosjakelussa pakattu pieniin kerta-annospusseihin. Annosjakelun avulla lääkkeiden käyttöön tulee selkeä jaksotus. Jokaiseen kerta-annospussiin on merkattu erikseen, mihin vuorokaudenaikaan lääkkeet otetaan, jotta ne toimivat mahdollisimman optimaalisesti, selittää Vihla-Tuomaala. Koneellinen jakelu on manuaalista jakelua huomattavasti virheettömämpää ja hygieenisempää.   – Annosjakelun avulla pystytään pienentämään turhaa lääkehävikkiä sekä vähentämään lääkekuluja, kun asiakkaan tarvitsee ostaa vain varmasti käyttöön tulevat lääkkeet.   Annosjakelun aloittamisen yhteydessä tehdään kokonaislääkityksen tarkistus, jonka avulla karsitaan mahdollisia ylimääräisiä lääkkeitä.   – Annosjakelussa lääkehoitoa arvioidaan koko ajan ja esimerkiksi lääkemuutoksista keskustellaan lääkärin kanssa. Lääkehoitoa seurataan kokonaisvaltaisesti, mikä tietenkin vaikuttaa lääketurvallisuuteen, pohtii Vihla-Tuomaala.

ANJA | 11


Aika asukkaille, ei pillerinpyöritykseen Vuosi sitten Tunaberg seniorhem päätti vähentää työtaakkaa ja keskittyä olennaiseen: hyvään hoitotyöhön. Muutoksessa auttoi siirtyminen lääkkeiden koneelliseen annosjakeluun.

ANJA | 12


Seniorikodin asukkaat voivat viettää aikaa viihtyisissä yhteisissä tiloissa omien asuntojensa lisäksi.

Annosjakelun avulla seniorikodin lääkehoito on sujuvoitunut, eikä tilaa lääkkeille tarvita enää yhtä paljon.

”Lääkkeiden jakaminen vaatii paljon keskittymistä, tilaa ja aikaa.” Lotta Eskola, sairaanhoitaja

Hugo ja Maria Winberg säätiön ylläpitämä seniorikoti Espoossa tarjoaa ruotsinkielisille ikäihmisille kodin ja hoivaa. Seniorikodissa on 25 keittiöllä ja kylpyhuoneella varustettua asuntoa, joiden arjesta vastaa sairaanhoitaja Lotta Eskola kolmen perushoitajan kanssa.   – Seniorikodin asukkaat pärjäävät suhteellisen itsenäisesti. Suurin osa asukkaista syö yhteisissä tiloissa lounasta, mutta valmistaa itse aamuja iltapalat. Asukkaidemme keski-ikä on noin 89 vuotta, Lotta kertoo.   Tunabergillä tutustuttiin Anjan tarjoamaan palveluun viime syksynä.   – Lääkkeiden jako perinteisesti käsin vei meillä hirveästi työaikaa. Aloin pohtia, tekevätkö apteekit vielä dosettijakelua ja kun kysyin asiasta, he suosittelivat Anja-annosjakelun kokeilemista, muistelee Lotta.   Tunabergiin rakennetaan parhail-

laan 41 uutta kotia noin 50 asukkaalle. Asukasluvun kasvaminen toi tarpeen lääkehoidon järkevöittämiseen.

Uudet rutiinit tutuksi Syksyllä Tunabergissa pohdittiin, miten asukkaat asennoituvat dosettijakelusta luopumiseen.   – Ennen annosjakeluun siirtymistä mietitytti ainoastaan, miten vuosikymmeniä dosetteja käyttäneet asukkaat suhtatuvat muutokseen, kertoo Lotta lähtötilanteesta. Huoli osoittautui turhaksi.   – Asukkaat hämmästelivät aluksi, että mistä on kyse. Muutamassa viikossa kaikki kuitenkin tottuivat ja nyt annosjakelua pidetään selkeänä, turvallisena ja vaivattomana, Lotta selittää.   Seniorikodissa jokaisella asukkaalla on omat käytäntönsä. Osa asukkaista hoitaa täysin itsenäisesti

päivittäiset lääkkeet. Osalle seniorikoti tilaa lääkkeet valmiiksi ja asukas huolehtii lääkkeiden ottamisesta. Muutamalle asukkaalle lääkkeet jaetaan päivittäin käteen oikeaan aikaan.   – Annosjakelun etu on, että asukas sekä me näemme kerta-annospusseista, onko lääkkeet muistettu ottaa, miettii Lotta.

Aikaa tärkeämpiin tehtäviin Annosjakeluun siirtyminen oli koko henkilökunnalle uutta. Keskimäärin asukkailla on käytössä noin kahdeksan eri lääkettä, jotka jakautuvat neljään ottokertaan päivän aikana.   – Aloitimme annosjakelun rauhallisesti totuttelemalla ensin muutaman rullan avulla. Siirtyminen sujui henkilökunnan puolesta helposti, jolloin vaihto oli myös asukkaille vaivatonta, Lotta muistelee.   Lotta kiittelee Olarin Apteekkia ANJA | 13


Lotta Eskola arvioi, että siirtyminen annosjakeluun on säästänyt työaikaa noin yhden työpäivän viikossa.   – Lääkkeiden jakaminen vaatii paljon keskittymistä, tilaa ja aikaa. Meillä meni viikkojen alut aina jakoihin sekä jakojen tarkastamiseen. Voimme käyttää vapautuneen ajan välittömään hoitotyöhön, iloitsee Lotta.

Lääkkeet siellä missä pitää erinomaisesta palvelusta ja siitä, että apteekista saa aina apua ja neuvoja kun mikään mietityttää.   – Alussa apteekki auttoi esimerkiksi Kela-korvausten kanssa sekä miettimään, koska olisi hyvä hetki aloitukselle, Lotta pohtii.

Tunabergissä koetaan, että annosjakelu on tätä päivää.   – Anjan vahvuus on sen turvallisuus. Lääkkeet ovat suljetussa kerta-annospussissa, eivätkä ne pääse hyppimään laatikosta toiseen, miettii Lotta.

Pussista on helppo varmistaa kenen lääke on ja koska se tulee ottaa.   – Asiakkaat huomaavat pusseista heti itse, jos ovat unohtaneet lääkkeen ja voivat sen jälkeen tulla kertomaan asiasta meille. Annosjakelun myötä myös lääkitysmuutoksista seuraava lääkehukka on pienentynyt, pohtii Lotta.   Kerta-annospussin saa otettua kätevästi mukaan, jos asukas lähtee pidemmäksi aikaa seniorikodista.   – Muistan kun eräänä kesänä asukas lähti kolmeksi viikoksi maalle ja hänelle piti jakaa mukaan 13 lääkettä joka päivälle. Siinä oli kyllä hommaa. Nyt on helppoa, että voi antaa vain tarvittavat pussit tai koko laatikon mukaan, Lotta kiteyttää.

Helpotusta hoivakodin lääkerumbaan Samaan säätiöön kuuluva Tunaro vårdhem, Tunaro hoivakoti, on siirtymässä Tunabergin avustuksella lääkkeiden koneelliseen annosjakeluun.   – Kaikki koko ajan töissä kyselevät, että koska pääsemme hyödyntämään annosjakelua. Tarve on siis kova, hymähtää siirtymistä organisoiva sairaanhoitaja Charlotte Elenius.   Hoivakodissa on 21 asukasta, joista jokaisella on oma yksilöllisesti sisustettu huone. Asukkaat ovat pääasiassa muistisairaita.   – En ole mikään lääkkeiden käsin jakamisen fani, erityisesti koska se vie valtavasti aikaa. Meillä noin viikon lääkkeiden jakamiseen menee viisi tuntia ja vielä tarkistukset siihen päälle. Siinä menee helposti niskat jumiin, kertoo Charlotte.   Innostus siirtymiseen lähti seniorikodin hyvistä kokemuksista. Lääkkeiden dosettijakelu tuntui hoivakodissa kovin vanhanaikaiselta. ANJA | 14

– Kuulimme, että seniorikodilla oli siirrytty uuteen systeemiin ja kokemukset olivat todella positiivisia. Siitä meille heräsi ajatus, että miksi mekin emme siirtyisi. Jos on keksitty kone, joka hoitaa asian ihmistä paremmin, miksi sitä ei hyödynnettäisi, miettii Charlotte.   Espoon kaupunki on alkanut harkita, että lääkkeiden koneellinen annosjakelupalvelu muuttuu pakolliseksi osaksi hoivapalveluita. Siirtyminen osuu siis muutenkin luontevaan hetkeen.   – Teemme siirtymisen asteittain ja odotamme, että nykyiset lääkkeet saadaan käytettyä. Olemme jo pitkään tilanneet pienempiä pakkauksia, jotta Kela-korvaukset menevät mahdollisimman sujuvasti, Charlotte selittää.   Tunarossa mietityttävät lähinnä käytännön asiat uudistukseen liittyen.   – Uusi systeemi vaatii aina hiukan

totuttelua. Mietimme parhaillaan, miten saamme siirtymävaiheen helpoiten hoidettua, kun osa on jo siirtynyt annosjakeluun ja osa on vielä käsin jakelussa. Saamme kuitenkin Tunabergista hyviä neuvoja, joten siirtyminen sujuu varmasti, iloitsee Charlotte.


Näinkö se menikin? Asiakkuuspäällikkö ja farmaseutti Marjo Vainio vastaa annosjakelua ja Anjaa koskeviin kysymyksiin. Haluatko kysyä aiheesta lisää? Lähetä sähköpostia osoitteeseen info@anja.fi.

Mitä jos käyttämääni lääkettä ei ole saatavissa annosjakelussa? Voiko lääkkeen korvata rinnakkaisvalmisteella? Anjan lääkevalikoima on laaja, mutta kuitenkin rajallinen. Markkinoilla on useita valmisteita, jotka sisältävät samaa vaikuttavaa ainetta – Anjan valikoimaan valitaan pääsääntöisesti yksi kauppanimi. Valintaan vaikuttaa tuotteen soveltuvuus koneelliseen annosjakeluun, hinta ja hyvä saatavuus. Jos käytetty oma lääke ei ole valikoimassa, voi apteekki vaihtaa valmisteen vaihtokelpoiseen valikoimassa olevaan valmisteeseen asiakkaan kanssa neuvoteltuaan.

Annosjakelua käyttävä äitini muuttaa toiselle paikkakunnalle ja haluaisi siirtää annosjakelun uuteen lähiapteekkiinsa. Miten hänen pitää toimia? Anja kotisivuilta löytyy linkki ”Hae lähin apteekki”, sieltä voi tarkistaa uuden paikkakunnan Anja-apteekit. Uuden Anja-apteekin kanssa tehdään asiakassopimus ja sovitaan, milloin on tarkoitus tilata ensimmäiset pussit uudesta apteekista. Vanhaan Anja-apteekkiin tulee myös olla yhteydessä ja irtisanoa sopimus heidän kanssaan. Kun viimeinen toimitus vanhasta apteekista on tehty, apteekki vapauttaa

reseptit uuden Anja-apteekin käyttöön ja ensimmäinen tilaus voidaan tehdä uudesta paikasta.

Miksi annosjakelupalvelusta syntyy säätöä lääkemenoihin? Koneellisessa annosjakelussa asiakas maksaa vain jaetuista tableteista ja kapseleista – ei siis kokonaisista lääkepakkauksista. Näin kotiin ei kerry turhia valmisteita. Lääkkeet jaetaan aina sen kokoisista pakkauksista, joissa lääkkeen yksikköhinta on edullisin. Lääkkeet kuuluvat normaalisti Kela-korvauksen piiriin ja myös osa annosjakelun palvelumaksusta voidaan Kela-korvata tiettyjen kriteerien täyttyessä. Säästöä tulee myös heti alussa, kun asiakkaan lääkitys tarkistetaan aina ennen annosjakelun aloittamista ja turhat tai päällekkäiset lääkkeet karsitaan pois.

saa Anjan lääkekuva-hakemistosta. Hakemistosta löytyy kuvat ja tuotetiedot kaikista Anja-annosjakelussa olevista lääkkeistä. Hakemisto osoitteessa anja.fi.

Käytän päivittäin erilaisia vitamiini- ja hivenainevalmisteita reseptilääkkeiden lisäksi. Saako myös nämä jaettua annosjakelupusseihin? Annosjakelupusseihin voidaan hyvin jaksaa reseptilääkkeiden lisäksi muuta säännöllisessä käytössä olevat vitamiini- ja hivenainevalmisteet. Jaettavien lääkkeiden tulee olla tabletti- tai kapselimuodossa, lisätietoja eri valmisteiden sopivuudesta kannattaa tiedustella omasta apteekista.

Miten tunnistan lääkkeet toisistaan, kun ne eivät ole alkuperäispakkauksessa? Annosjakelussa lääkkeet pakataan yksittäisiin kerta-annospusseihin, joiden päällä lukee pussissa olevien lääkkeiden nimi, ottopäivä ja -ajankohta. Jos valmiista pussista joudutaan esimerkiksi poistamaan jokin lääke kesken annosjakelurullan, apua lääkkeen tunnistamiseen ANJA | 15


PUHDASTA ELINVOIMAA ISLANNISTA

TERÄVÄ NÄKÖ KIRKAS AJATUS HYVÄ SYDÄN*

*EPA ja DHA (250 mg/vrk) edistävät sydämen normaalia toimintaa. DHA (250 mg/vrk) tukee aivojen toimintaa ja näkökykyä.

www.lysi.fi

Lue lisää: anja.fi