Page 1

Sommernummer med Tour De France, U21-eM og Le Mans-Optakt

Danmarks ultimative sportsmagasin

U21-EM Alles øjne hviler på Danmark. Kan Bordingaards tropper levere varen?

Le Mans Læs alt om de danske favoritter i GT-klassen og om Tom Kristensens jagt på en niende Le Mans-sejr.

sommer special 2011

12

sider

Tour De France

Kan Alberto Contador vinde for fjerde gang?

Caroline Wozniacki I Topform før Wimbledon nu skal det være Jun / aug. 2011 · BK 09.06.11 > 01.09.11 · Pris 49,95

Nicolai Møller Boilesen • Masser af konkurrencer Shopping • Månedens bil Nissan Juke


Passion for Sport & Nature since 1986 - www.peakperformance.com


Sebastian er grænsebrydende frygtløshed, kreativitet og individualisme i form af ultimative stylingprodukter, som vil begejstre og inspirere dig, og lade dig udtrykke lige præcis den stil du har lyst til – om den er crazy, sexy eller cool.

SEBASTIAN. What's next.


Sebastians alsidige vokse kan bruges hver for sig eller blandes, så de opfylder dine behov, og du kan eksperimentere med og udstråle din unikke personlighed. Molding Mud: Efter et årti bag forhænget,melder grunge-looket sin tilbagevenden - bringer edgy tilbage i dagens design og står i spidsen for oprøret, der perfektionerer anden-dagslooket.

Matte Putty: Til hænder der elsker at røre og hår

der begærer struktur - rock din stil på den strukturerede måde. Et fleksibelt og mat Sebastianprodukt i form af en pudret paste blød på indersiden, smidig på ydersiden.

Craft clay: Kreative hoveder og hænder former, model-

lerer og definerer udfordrende originalitet. Ethvert stilikon der længes efter at finpudse sit håndværk ønsker også at lege kreativt med sit hår.


indhold

Administrerende direktør / ansvarshavende Jørgen Brinks jb@sportsfan.nu Tlf. 31 78 60 02

Upfront 10 kort om sport 12 kort om sport 14 Smukke Sportskvinder Danica Patrick 16 Bognyheder 18 krop og sundhed

Motorsport Le Mans 2011 bliver en kamp mellem Peugeot og Audi Tom Kristensen jagter en niende Le Mans-sejr.

wimbledon

Danske favoritter i GT- klassen.

Fodbold Redaktion Svend Bertil Frandsen, Karsten Krogh.

Amerikansk tennisekspert mener, at Caroline Wozniacki minder om den syvdobbelte Grand

Cykling og Tennis Redaktion Svend Bertil Frandsen, Karsten krogh.

Slam-vinder, Mats Wilander. Læs om favoritten Rafel Nadal og udfordreren Novak Djokovic.

fodbold U21-EM Spanien og England er tårnhøje favoritter, men den spanske træner Luis Milla tror, at Danmark bliver svære at slå, og hvis nogen kan slå

Skribenter Andreas Kraul, Tom Carstensen, Jonas Nyrup, Patrick Wong, Michael Søvsø, Jens Lund og Asker Hedegaard Boye

Cykling 60 Verdens største cykelløb, Tour de France, ruller igen

Danmark, vinder de turneringen.

Bagude 72 Historien om en duft diesel 74 Krop og duft, shampoo og styling

Få en god hårdag

78 One to watch 79 Konkurrence 80 One to Watch 82 Månedens profil, Nicolai Møller Boilesen

Sport Shopping 24 Tennisgear 36 Puma - et tilbageblik på en af verdens mest

solgte fodboldstøvler

46 Månedens bil er tilbage, læs om Nissan Juke 70 Cykelgear

Fodbold 42 Fra Striker-død til mediehysteri Hvad lærer vi af fodbolden i 2011? Den stærke striker er en mangelvare og muligvis død. Glem alt om tvisten mellem Leo Messi og Cristiano Ronaldo. Den egentlige kamp står mellem talfodbold og konceptfodbold. 6 sportsfan

Art director Rune Nymann, omw.dk rn@sportsfan.nu Tlf. 22 41 95 11 Motorsport Redaktør Peter Nygaard

20 Kan Caroline vinde sin første Grand Slam? Månedens forside

28 Alles Øjne hviler på Danmark

Mode- og produktredaktør Lotte Lund ll@sportsfan.nu Tlf. 31 77 60 02

Korrektur Susanne Andersen Illustration Rune Nymann Tryk Zeuner Grafisk as Distribution Bladkompagniet Udgiver SPORTSFAN Aps Hovedvejen 155 4320 Lejre info@sportsfan.nu Tlf. (+45) 70226002 Fax (+45) 46497040 Annoncer Tlf. 31 78 60 02 Abonnement Få 3 numre af Sportsfan for 2 numres pris. Kun 100 kr. skriv til abo@sportsfan.nu. Abonnement skal opsiges skriftligt til abo@sportsfan.nu

www.sportsfanplus.dk Alle henvendelser i redaktionelle spørgsmål bedes stilet skriftligt til redaktionen, der intet ansvar påtager sig for manuskripter, fotografier og lign., som indsendes uopfordret. De i magasinet nævnte priser er vejledende, og redaktionen påtager sig intet ansvar for eventuelle fejl. Artikler, billeder eller annoncer må ikke eftertrykkes uden skriftlig tilladelse fra SPORTSFAN Aps.

Forsidebillede: Oral B


NEW DISHEVEL KEEP IT CASUAL

fiber cream

Skab form og tekstur i dit hår uden besvær - for et afslappet, ubekymret, pjusket look. Medium hold. Minimal indsats. Maksimalt resultat.


GET INSPIRED. SEE YOUR STYLIST. REDKEN.DK


UPfront Kort om sport Vind et par af verdens mest solgte fodboldstøvler Verdens mest solgte fodboldstøvle bliver nu lanceret af Adidas i en helt ny version. Nye teknologier ligger bag et 25 procent vægttab og nye egenskaber, der giver masser af kraft og kontrol. Støvlen matcher udfordringerne i moderne topfodbold, og du får rig lejlighed til at følge den nye adipower Predator® på fødderne af en lang række stjernespillere og flere af morgendagens stjerner, som inden længe spiller U21-EM på dansk grund.

Pletskud 1 Sommer og masser af sport Le Mans, Tour De France, Wimbledon og U21-EM. Sommeren skal nydes i sofaen, med kølige øl og sport på flimmeren. Det bliver great…! 2 Miss Sunshine Caroline Wozniacki er verdens nr. 1, men har endnu ikke fået et Grand Slam-trofæ. Vi tror, hun satser hele butikken og vinder på det grønne græs i Wimbledon.

Den nye Adipower Predator® er den letteste generation i Predator-familien, der første gang blev lanceret i 1994. Kampvægten er kun 230 gram, hvilket er 25 procent lavere end forgængeren. De øvrige elementer i støvlens facelift er større præcision og bedre boldkontrol.

3 Tom og Jan Ingen over og ingen under, kongen af Le Mans, Tom Kristensen, er spået store chancer for at tage sin niende sejr i 24 timers løbet Le Mans. GT- klassen med Jan Magnussen og hans Corvette er for mange fans den ultimative racercocktail, og i år bliver ingen undtagelse.

Støvlens teknologi - Predator Element: Støvlens nye, lette overstykke har en yderside af silikone og gummi, som både giver bedre skru i skuddene og bedre boldkontrol. - Sprint Frame: Ydersålen er den revolutionerende Sprint Frame, som også kendes fra adizero f50. Sålen giver stabilitet og lethed takket være den geometriske konstruktion. - Powerspine: Er placeret I forfoden og øger skudstyrken samtidig med, at dets fleksibilitet giver et godt løb.

Forbier 1 Manglende spænding i superligaen FCK’s suverænitet truer tilskuerinteressen i den afgørende fase, og selvom pressen har stået i kø for at fortælle om, hvor spændende nedrykningsspillet er, ville det unægtelig være mere interessant, hvis der var spænding i toppen af tabellen. 2 Trænerfyring i Chelsea

Støvlen kan købes i danske sportsbutikker fra begyndelsen af juni. Vejl. pris er 1.900 kr. Verdensstjerner som Nani (Manchester United FC), Xavi (FC Barcelona), Van Persie (Arsenal FC), Kaká (Real Madrid FC) og Gerrard (Liverpool FC) har testet støvlen og bidraget med input til udviklingen af adipower Predator®, som har debut over hele kloden i løbet af maj 2011.

Nu må det snart stoppe! Først Jose Mourinho, så tre på stribe: Avram Grant, Luiz Felipe Scolari, Guus Hiddink og nu succestræneren Carlo Ancelotti. Tag dig sammen Abramovich, og sats mere langsigtet. 3 Liverpool misser Europa

Du kan vinde et par Adipower Predator® ved at sende en e-mail til: kon@ sportsfan.nu - skriv Adidas i emnelinjen - og svar på følgende spørgsmål: Hvad hedder de 3 elementer, der indgår i den nye støvle? Du kan deltage én gang.

10 sportsfan

Kenny Dalglish fik vendt modgang til medgang med tiltrængt energi og vilje, men det blev kun lige ved og næsten. Sjettepladsen giver ikke adgang til europæisk fodbold, ØV.


UPfront Kort om sport

Vind lækkert swimwear fra Calvin Klein Arsenal fejrer 125 års jubilæum i genbrugsspillerdragt Arsenals 2011-12 spillerdragt fejrer klubbens 125 års jubilæum med designdetaljer, der både leder tankerne tilbage og frem i tiden. Klassisk design Spillerdragtens klassiske design er inspireret af 1970’erne med et meget rent snit. Der trækkes tråde tilbage gennem historien med en række designdetaljer. Det ændrede klublogo er inspireret af grafikken i klubbens første logo. Under logoet er ordet “FORWARD” printet som henvisning til klubbens oprindelige motto. Genbrugsmateriale For første gang nogensinde er både trøje og shorts lavet i Nikes revolutionerende genbrugs-polyester. Til produktionen af hver spillerdragt er der anvendt op til tretten brugte plastflasker. Denne nye produktionsproces reducerer energiforbruget med op til 30% sammenlignet med traditionel polyesterproduktion. Samtidig skånes miljøet ved, at produktionen forhindrer op mod 100 millioner plastflasker i at ende i deponeringsanlæg, hvor de tager op mod 500 år at nedbrydes. Det er da at se frem i tiden! Letvægtsteknologi Den nye spillerdragt vejer 13% mindre end tidligere udgaver. Samtidig reguleres spillernes krops-temperatur, og de holdes tørre og afkølede ved hjælp af Nike Dri-FIT teknologien. Hvis du gerne vil eje Arsenals nye spillerdragt, er den i butikkerne fra 9. juni 2011 12 sportsfan

Som altid leverer legendariske Calvin Klein Swimwear badetøj, der er lige i tidens trend. Enkelt design, men med de ikoniske og sofistikerede detaljer. Stilen er altid cool og brugbar til strand og pool. Kvalitet og image er altid i top, og man er med Calvin Klein Swimwear sikret en tidløs klassiker i mange år. Vi har ti par badeshorts til sommerens strandløver til en værdi af minimum DKK. 349,-/ par. For at deltage, skal du sende en mail til kon@sportsfan. nu – skriv Calvin Klein i emnelinjen – og svar på følgende spørgsmål: Laver Calvin Klein også undertøj til kvinder? Du kan deltage én gang.


Høj beskyttelse, som føles virkelig godt GARNIER

AMBRE SOLAIRE Light & Silky SPF 30

PROTECTION MILK ULTRA-LIGHT TOUCH

HØJ BESKYTTELSESFAKTOR

FØLES BEHAGELIG PÅ HUDEN

> Høj UVA-/UVB-beskyttelse

> Hurtig absorbering

> Vandresistent

> Fedter og klistrer ikke

> 70 års erfaring

> Som silkeglat hud

> Patenteret filtersystem med Mexoryl® SX

Læs mere om Ambre Solaire på : www.garnier.com


UPfront Kort om sport

Smukke sportskvinder

Danica Patrick

Hun er en stjerne i en sport, der er domineret af mænd. Danica Patrick er ikke kun smuk og helvedes hot, hun er hurtig som bare fanden. Den 26-årige turbo skønhed er blevet tilbudt at køre for et amerikansk Formel 1-Team, usf 1. Men hun har det godt, der hvor hun med stor succes slår sine folder lige nu, som Indy car- kører, hvor hun sidste år vandt sit første løb. Skulle hun ende i Formel-1, er det som den første kvinde nogen sinde. ‘’ I need to beat them, belittle them and make them small. Trying to run them of the road at 170mph – I’m not sweet and kind”’

14 sportsfan


TissoT PRs 516

A uTomATic c hRonogRAPh V Aljoux

chosen by Tony Parker – Professional Basketball Player Sporty vintage timepiece with a robust 316L stainless steel case, scratch-resistant sapphire crystal and water resistance up to 10 bar (100 m / 330 ft). 8.500,- DKK*

Nærmeste forhandler oplyses på tlf.: 8813 6060

in TOUCH wiTH yOUr Time

Get in tou ch at www.tissot.ch

* Vejledende udsalgspris


UPfront Bognyheder René Deichgræber

FC København – Historien om byens hold Forlag: Gyldendal 1. juli 1992 blev FC København stiftet, dog som en slags sammenslutning af Europas ældste ikkeengelske klub KB af 1876 og B 1903. Siden sæson 1992/93 har klubben været i den danske Superliga og har imponerende vundet danmarksmesterskabet otte gange. Efterfølgende kvalificerede klubben sig allerede i 2006 til Champions League gruppespillet, og for anden gang i 2010. Don Ø er kendt som en karakterfuld formand for Parken, hvor førsteholdet har hjemmebane, og gennem de sidste 10 år har der været en lang

række talentfulde profiler på FC Københavns hold, der for tiden trænes af den tidligere norske fodboldstjerne, Ståle Solbakken. FC København – Historien om byens hold fortæller om klubbens korte, men succesrige historie. Bogen giver også portrætter af de mest markante personligheder i klubben – lige fra tvillingerne Johansen, Michael ’Mio’ Nielsen og Zuma til William Kvist, Peter Nielsen og Jesper Grønkjær. René Deichgræber har samlet historier om uduelige direktører, forskræmte trænere, løgne og rivaliseringer, men skriver også om holdets store sejre og nederlag.

Jeppe Laursen Brock

Brøndby IF – Historien om drengene fra Vestegnen Forlag: Gyldendal Brøndby IF er i dag en af Danmarks og Skandinaviens største fodboldklubber, hvor mange store spillere som f.eks. familien Laudrup har spillet på førsteholdet i de genkendelige blå shorts og sokker samt de gule trøjer. Jeppe Laursen Brocks bog Brøndby IF – Historien om drengene fra Vestegnen er en fascinerende fortælling med afsæt i fodboldklubbens start den 3. december 1964 efter en sammenslutning af Brøndbyøsters og Brøndbyvesters Idrætsforeninger.

Klubben har sidenhen udmærket sig både nationalt og internationalt ved at kvalificere sig til Champions League i 1998/99, som den anden danske klub, men også ved at kvalificere sig til UEFA Cuppens gruppespil, som det første hold i 2005/06. Bogen tager afsæt i en række skelsættende episoder i Brøndby IF’s historie og fortæller bl.a. om klubbens enorme betydning for dansk klubfodbold, om de store europiske togter, men også om de seneste års forandringer fra et hold i spidsen til et ustabilt elastikhold med utallige ledelsesopgør.

David Winner

Oranje – totalfodbold og viljen til skønhed Forlag: Herreværelset Oversat af Stig Krøger Oranje – totalfodbold og viljen til skønhed er historien om en af de mest beundringsværdige fodboldkulturer i verden: den hollandske. David Winner sætter sig for at finde ud af, hvorledes hollænderne, ud af ingenting, kunne skabe en så revolutionerende og indbydende spillestil som totalfodbolden. Dette fordrer en rejse dybt ind i den hollandske folkesjæl, hvor han finder, at måden at tænke fodbold på i 16 sportsfan

Holland har klare kulturelle og sociale træk tilfælles med Hollands arkitektur, malerkunst, design og byplanlægning og politik, blandt andet. Historien føres helt frem til Hollands finale mod Spanien ved VM i 2010 gennem en ny perspektiverende tekst, som David Winner har skrevet specielt til den danske udgave. At hollandsk fodbold er en stor inspirationskilde for danske fodbold, gøres klart i forordet til den danske udgave, skrevet af landstræner Morten Olsen.


AP / POLFOTO

En 100% velgørenhedskampagne til fordel for ofrene i Japan. Røde Kors frygter, at mere end 530.000 mennesker er blevet evakueret, mere end 50.000 hjem ødelagt, og antallet af døde vil stige til mere end 10.000 personer. Japan og landets befolkning har brug for hjælp. Derfor har noon copenhagen besluttet at iværksætte velgørenhedskampagnen “Time to care” til fordel for det hårdt ramte land og lancerer to limited edition ure, der skal sælges til fordel for Japans ofre. Kampagnen er et 100% non profit projekt, der udelukkende skal generere penge til de nødstedte via samarbejdet med Røde Kors. Lige nu er det håbet, der skal bære Japan og landets befolkning frem sammen med hjælp og støtte fra det internationale samfund. Dette symboliseres i urenes naivistiske illustrationer af håbefulde ansigter, der står sammen. De to limited edition unisex ure produceres hver i 500 nummererede styk. Køb urene på www.nooncopenhagen.com eller få oplyst nærmeste forhandler på tlf. 75 72 00 90 og støt kampagnen “Time to care“.

Time to care Design: noon copenhagen

Warranty: 2 years

Pris kr. 399,Movement: High torque Japanese

Case size: 42mm. unisex

Water resistance: 5ATM / 50m.

Strap: Smooth silicone with print


UPfront Krop og sundhed

Krop og Sundhed Evnen til ikke at lade sig diktere af andre og hele tiden søge ny udfordringer samt altid at være godt forberedt er efter Ulrik Wilbeks højre hånd, Peter Bredsdorff-Larsens mening hemmeligheden bag et langt og lykkeligt liv. Af Svend Bertil Frandsen

Hvornår følte du dig sidst frisk og energifyldt efter en lang dag på jobbet eller i skolen? Kender du de dage, hvor chefen eller underviseren rykker for en rapport, kopimaskinen strejker, og du må springe frokosten over for at nå det hele, og når du kommer hjem, har du bare mest lyst til at tilbringe aftenen henslængt på sofaen? For mange er hverdagens opgaver og den generelle jagt på succes lig med en ordentlig portion stress. Men sådan behøver det ikke nødvendigvis at være. I hvert fald ikke, hvis du spørger AaB-træner Peter BredsdorffLarsen. For ham er smilet altafgørende for at kunne tilsidesætte stress-faktoren, for holdet med det bedste humør får de bedste resultater, mener træneren. - Det gælder både i familielivet, på avisredaktionen eller salgskontoret, siger han til Sportsfan.- Det gælder om at fokusere endnu mere på den enkeltes styrker. Sådan, at man udvikler det, man er allerbedst til. Der skal samtidig være en kontinuitet, så alle kan se meningen med nye tiltag. Dagligdagen skal være meningsfyldt, og så handler det om relationer, så man er klar til at flytte fokus, mener Peter Bredsdorff-Larsen. Man ville dog ikke kunne bebrejde den karismatiske træner for noget som helst, hvis han fra tid til anden fik sved på panden over det mildt sagt sammenpressede hverdagsprogram, som han plejer. Til daglig er Bredsdorff-Larsen træner af AaB’s mesterhold i håndbold 18 sportsfan

i Aalborg, er med til landsholdets samlinger og kampe, og samtidig skal han have tid til familielivet med kone og tre børn samt VRI’s håndboldpoder i Risskov i Aarhus, hvor han også bor. Men for den humørfyldte århusianer er stress ikke en lidelse, men snarere et privilegium. - Jeg synes ikke, at jeg til dagligt er stresset, men til gengæld føler jeg tit et enormt pres. Jeg mener, der er en forskel. Stress bærer tit rundt på nogle negative undertoner, der betegner, at man er overmatchet på visse områder. Men hvis du føler et pres, er det som regel fordi dine omgivelser eller du selv lægger forventninger over på dine skuldre. Og det anser jeg som et privilegium. Det er en del af hverdagen, at man skal præstere. Hvis man var ked af det pres, kunne man jo bare sige: Er der noget, du hellere vil lave? Og det er der for mit vedkommende ikke, siger Bredsdorff-Larsen For Bredsdorff-Larsen bunder mange problemer, relateret til stress, i, at man anskuer det at have travlt og være under pres på den forkerte måde. - Ofte har folk i dag høje ambitioner i forhold til deres arbejde, deres indkomst, deres privatliv, ønske om at tabe vægt, etc., men det skal alt sammen foregå uden stress. Det er jo ikke muligt. Forventninger og pres er en del af hverdagen. Uden det ville livet ikke være noget


Krop og sundhed

UPfront

dig selv en mulighed for at navigere i kaos og holde kursen, selv om du bliver udsat for store udfordringer og uforudsete situationer. På den måde kan du være sikker på, at klappen ikke går ned. Og for os i håndboldverdenen er det jo så et spørgsmål, hvordan vi agerer i overtal, undertal, over for et offensivt forsvar, etc. Den anden ting er, at folk generelt bruger alt for meget krudt på ting, som de ikke kan kontrollere. Det kunne være vejret, dommeren, censors humør, risiko for at trække det forkerte spørgsmål ved eksamen, etc. Du har ikke ubegrænsede ressourcer til rådighed, så derfor må du fokusere din energi rundt om de ting, hvor du kan gøre en forskel. Og det er bl.a. gennem den optimale forberedelse, siger Bredsdorff-Larsen. værd, for det er jo ensbetydende med, at folk regner med dig. Men det er vigtigt, at man oparbejder en evne til at kunne lette på den indre ventil, så man ikke bliver for presset, og samtidig skal man opretholde et vist spændingsniveau, så man kan præstere, og det er jo en gylden middelvej, siger Bredsdorff-Larsen

Bredsdorff-Larsen opfordrer i det hele taget til, at man ikke altid tager den mest åbenlyse beslutning. Håndboldtræneren mener, det er vigtigt, at man hele tiden forsøger at tænke utraditionelt, for kun på den måde er man med til at udfordre sig selv og dermed holde stress-faktoren fra døren.

Ofte fryser mange mennesker mentalt til is, når de skal levere varen, vise hvad de står for. Det udmønter sig ofte i, at flere og flere mennesker indtager beroligende medicin, hvis de står over for en stor udfordring eller skal til eksamen. Men problemet kan ifølge Bredsdorff-Larsen løses på en langt simplere måde, hvis man følger to grundregler.

- Generelt synes jeg, det kan være meget givende at vende verden på hovedet. Vi bliver ofte viklet ind i dagligdagens centrifuge, og derfor er det vigtigt, at vi stopper op og spørger os selv: Hvad har livet ellers at byde på for mig? Jeg synes, det er vigtigt, hele tiden at søge nye udfordringer, men det skal ske i overensstemmelse med ens humør, for netop derigennem kommer motivationen. Tingene må aldrig blive en selvfølge. Så bliver alting monotont, uden smag og uinspirerende. Derfor skal vi hele tiden forsøge at forny os selv, søge nye grænser. Det er en kontinuerlig proces, men processen skal ske med et smil. Ellers bliver det jo slavearbejde, slutter Bredsdorff-Larsen.

- Der er to ting, som jeg synes, man skal fokusere på. Det, at være godt forberedt og så ikke at forsøge at kontrollere mere end hvad der er muligt. Hvis du har sat dig godt ind i tingene, giver du

10 effektive råd til at undgå stress Spis sundt, få motion og frisk luft. En krop i god fysisk form kan modstå rigtig meget, og fysisk aktivitet fjerner stresshormoner fra din krop. Slap af mentalt. Når du er stresset, så kører din hjerne hurtigere, og tankerne summer rundt i dit hoved. Tøm tankerne ved at skrive ned, planlægge og prioritere. Få din søvn. Indøv gode sovevaner, såsom at komme i seng i ordentlig tid, sove køligt, stresse ned i god tid før du skal sove, undgå stimulanser som kaffe, te, cola etc. lige inden sengetid, og hav en blok ved sengebordet, så du kan skrive tanker ned og glemme dem til næste dag. Lær at planlægge og prioritere. De fleste af os har mere, vi vil og skal, end vi kan nå. Det kan både være arbejdsmæssigt og privat. Du skal indse, at du ikke kan nå alt, og så er det dumt at lave det mindst vigtige! Skab overblik! Hvilke opgaver har du, og hvordan skal de prioriteres. Sig TIL og FRA. Sig fra! Man kan ikke nå alt – og det er okay - og indimellem nødvendigt at sige fra. Det er mindst lige så vigtigt at sige til: Hvad har du brug for? Der er ingen, der kan læse tanker.

Fokuser på det positive. Prøv at tænke optimistisk og fokuser på dine fremskridt og resultater. Bryd negative tankemønstre og lad være med at bruge tid på at tænke over ting, som du alligevel ikke kan ændre. Find dine værdier og skab balance i dit liv. Tænk over, hvad der er vigtigt for dig i dit liv. Hvad er det vigtigste for dig? Hvad betyder mest for dig? Arbejdet, familien, vennerne? Hold pauser og lav noget, der gør dig glad. Hold fri, når du har fri (ikke noget med arbejde: mail og telefon). Tænk over, hvad der gør dig glad i din hverdag, og arbejd for, at glæden fylder mest muligt. Hav et socialt liv. Skru ned for kravene. Stiller du for høje krav til dig selv eller til andre? Ingen kan være god til alt, og vi har hver vores agenda. Afstem forventningerne. Kend dine belastninger. Er det arbejdet, familielivet, fritidsaktiviteterne eller balancen mellem dem, der belaster dig? Skriv ned, konkret og præcist, hvad du synes er belastende i din dagligdag. Find ud af, hvad det er, der stresser dig. Når du kender årsagen, ved du mere om, hvor du kan sætte ind.


20 sportsfan


Caroline som Mats Amerikansk tennisekspert mener, at Caroline Wozniacki minder om den syvdobbelte Grand Slam-vinder, Mats Wilander. Af Karsten Krogh

”Hvis man sammenligner en tennisspiller med en investeringsrådgiver, så ville Wozniacki sikre et lille, solidt overskud år efter år, men hun ville aldrig give dig den helt store jackpot.” Tenniseksperten Geoff McDonald fra New York Times ser Caroline Wozniacki som vor tids Mats Wilander. Svenskeren vandt fra 1982 til 1988 syv Grand Slam-titler, og han slog ikke mange vindere, men han havde en formidabel vindermentalitet. ”Jay Berger sagde engang tilbage i 80’erne, at det bedste tennisslag på touren var Wilanders hjerne, og det kan man også sige om Wozniacki. Hun vinder, fordi hun bevæger sig godt, læser spillet godt, har enorm disciplin i sit slagvalg og er rolig og afslappet på banen. Ligesom Wilander er hendes favoritslag den dobbelte baghånd ned ad linjen. Man kan sammenligne det med et boksejab fra venstrehånden, når modstanderen forsøger et stort, klodset knockout-slag.” Mange eksperter mener ikke, at Wozniacki har stærke nok våben til at vinde en Grand Slam. McDonald pointerer, at det blev der også sagt om Mats Wilander, men han vandt altså syv af slagsen. Selv om han var en grusekspert i begyndelsen af karrieren, havde han spilintelligensen til at ændre sit spil og vinde på andre underlag senere i karrieren. Han vandt to US Open-titler på hardcourt og også to gange Australian Open, dengang turneringen blev spillet på græs. Han indrettede sig simpelthen til alle underlag. Og ligesom Caroline var han fantastisk til at vinde uden de store eksplosioner. ”Forestil dig, at hvert point er hundrede dollars værd. Læg mærke til, hvor ofte Wozniacki vinder et point på en kikset servereturnering, en dobbeltfejl, en løs fejl i begyndelsen af pointet. Så kan det godt være, at hun taber nogle dueller, når hendes modstander satser hele butikken og vinder et flot point, men læg mærke til, hvor mange bolde, Wozniacki vinder, der aldrig bliver vist, når der skal vises højdepunkter fra kampen. Husk, alle pointene er hundrede dollars værd. Wozniacki vinder ligesom huset i et casino.” McDonald siger, at når eksperterne siger, at Wozniacki ingen chancer tager, betyder det ikke, at hun er kedelig. Det betyder bare, at hun er klog – og meget svær at slå. ”Caroline Wozniacki vinder udramatisk på ren arbejdermaner, og mange ser ikke, hvad det er, hun gør så godt. Hun slider sine modstandere ned med stabilitet, ro og en fuldstændig forståelse for, hvad hun kan, og hvad hun ikke kan på en tennisbane. (...) Hun vinder måske ikke alle sine kampe, men hun sørger for, at hendes modstander arbejder hårdt for hvert eneste point.”


Favoritten

Rafael Nadal Af Karsten Krogh ”Permanecer hambre, permanecer humilde!” Nadals onkel, Toni Nadal, der har været hans træner gennem hele karrieren, gav tidligt den lille Rafael et godt råd, som verdensetteren har fulgt til punkt og prikke. ”Hold dig ydmyg, men hold dig også sulten.” Man kan næsten ikke forestille sig en mere sejrssulten tennisspiller end Rafael Nadal. I en alder af 24 har han vundet ni grand slams (muligvis ti efter denne deadline), han er en af kun tre spillere i historien, der har vundet en Golden Slam (alle fire slams + OL), og han er allerede nummer tre på listen over største præmieindtjening nogensinde – efter Pete Sampras og Roger Federer. Og der er intet tegn på, at Nadal er blevet mindre sulten. Han har, som vanligt, vundet alt på grus dette forår, hvor han for sjette gang i træk vandt Masters-turneringen i Monte Carlo, og ugen efter vandt Barcelona Open, også for sjette gang. Nadal er med andre ord et decideret fænomen, og han kan meget vel ende med at blive historiens mest vindende tennisspiller. Der er ikke længere nogen tvivl om, at han er historiens bedste grusspiller – kun en skade holdt ham fra at vinde sin femte French Open-titel i træk i 2009, og i 2010 smadrede han igen alt og alle og tabte ikke engang et sæt på vej til sejren. Så var det ligesom slået fast, at Federer kun vandt Paris i 2009 på grund af Nadals dårlige knæ. Ikke kun grusekspert De første år af karrieren var Nadal, på vanlig spansk vis, væsentligt bedre på grus end andre underlag, men det mønster ændrede sig. I 2006 nåede han til finalen i Wimbledon som den første spanier siden 1966. Ligesom året efter tabte han til Roger Federer, men i 2008 vandt han på græsset i den måske bedste tenniskamp i historien. Efter sit skadesår i 2009 vandt han igen Wimbledon i 2010, og han er også favoritten i år. I realiteten burde en baglinjespiller som Nadal ikke være så dominerende i Wimbledon, men efter at underlaget er gjort betydeligt langsommere, og Nadal har fået mere smæk i sin serv, er det blevet nemmere for baglinjespillerne at gøre sig i Wimbledon. Det er heller ikke uvæsentligt, at Nadal nok er tourens hurtigste spiller og har en af de bedste returneringer. Så kan man leve med, at flugtningerne ikke er verdensklasse – de er alligevel ikke så nødvendige længere. Det eneste, der kan komme på tværs af endnu en Wimbledon-titel, udover selvfølgelig Djokovic, er hvis Nadals serve ikke holder niveau. Nadals spil holder generelt et meget højt bundniveau, men serven er sårbar, og tidligere på sæsonen var det så skidt, at onkel Toni måtte flyves ind for at justere den serv, han selv har specialdesignet til sin nevø. Hvis serven svigter igen, betyder det, at Nadal kan få svært ved at genvinde Wimbledon. Hvis serven holder, er det svært at se, hvad der kan gå galt for spanieren.

22 sportsfan


Udfordreren

Novak Djokovic

Foto: Scanpix

Af Karsten Krogh

Ligesom de seneste fem år primært har været en rivalisering mellem Rafael Nadal og Roger Federer, kan de næste fem år meget vel komme til at tilhøre Nadal og Novak Djokovic. Serberen bragede for alvor ind på den store tennisscene, da han i januar 2008 vandt Australian Open efter en fantastisk turnering, hvor han ikke tabte et sæt før finalen. Efter den flotte serbiske opvisning forventede tennisverdenen, at Djokovic ville fortsætte sin opstigen ligesom jævnaldrende Nadal. Men det skete ikke. Djokovic havde i lang tid efter Australian Open et lavt bundniveau, og det resulterede i, at han ofte tabte til spillere langt nede på verdensranglisten. Han fik nemt en opgivende attitude, og da han skulle forsvare sin titel i Australien året efter, gav han op i kvartfinalen mod Andy Roddick, angiveligt på grund af varmen. Den slags bliver ikke set på med milde øjne i gentleman-sporten tennis. Mange eksperter var ikke tilfredse med serberen, heller ikke Roger Federer. ”Det er ikke første gang, han har givet op. Han opgav også mod mig på grund af, at han havde ondt i halsen. Sådan noget forstår jeg ikke.” De ustabile resultater fortsatte for serberen, der efterhånden også blev berygtet for sine serbiske fans, der flere gange er blevet ført væk fra tilskuerpladser på grund af slagsmål. Det er faktisk sket både i Australian Open i 2009 og US Open sidste år. Siden 2010 virker det dog som om, at Djokovic har fået mere styr på karrieren. Han nåede til finalen i US Open, og han vandt Australian Open for anden gang i år. Faktisk har serberen været fuldstændig suveræn denne sæson. 10. maj vandt han på imponerende vis på Madrids grus over selveste Rafael Nadal. Det var allerede hans syvende sejr i denne sæson, hvor han har spillet 32 kampe og vundet alle 32 – deriblandt slået Nadal tre gange i tre finaler. Kan Djokovic holde sit høje bundniveau i resten af sæsonen, bør det blive meget interessant at se, hvordan han og Nadal fordeler titlerne mellem sig. I modsætning til Roger Federer, der ikke kan stille noget mentalt op mod Nadal, så er Djokovic slet ikke så påvirket af spanierens enorme mentale styrke. Nadal fører måske nok deres indbyrdes opgør 16-10, men Djokovic har vundet seks af de seneste otte opgør, så i modsætning til de andre spillere på touren, ryster Djokovic ikke i bukserne, når Nadal trækker pandebåndet på før kampen. Serberen tror fuldt og fast på, at han kan slå Nadal, og det er han efterhånden en af de meget få, der gør.


Farvel til flugtningerne Wimbledon er tradition, og turneringen er kendt for at være lidt stiv, på grænsen til det konservative. Men i 2001 ændrede man græsset på banen, og siden har turneringen ikke været den samme. Af Karsten Krogh

Wimbledon. Bare navnet får en til at tænke på engelsk sommer, jordbær, champagne, og lange femsætskampe mellem tavse, hvidklædte svenskere og højtråbende amerikanere. Turneringen er den største, den fineste og den, alle vil vinde. Australske Patrick Rafter sagde rent ud, at han gerne ville bytte begge sine US Open-triumfer med bare en enkelt Wimbledon-titel. På trods af et eminent flugtspil, der nærmest var bygget til Wimbledon-græsset, vandt den sympatiske australier aldrig den største Slam. Det gjorde til gengæld Bjørn Borg hele fem gange, endda i træk. Pete Sampras vandt i 2000 sin syvende titel på otte år, og det er en rekord, der bliver svær at slå. Roger Federer har seks Wimbledon-titler og har vel stadig et par år til at vinde den syvende og tangere Sampras’ rekord. Der er et væld af traditioner i Wimbledon. Vinderne bliver inviteret til festen efter turneringen, hvor man møder op i meget formelt tøj. Den eneste, der ikke er blevet inviteret efter at have vundet turneringen, er John McEnroe. Han er også den eneste, der ikke blev tilbudt det eksklusive medlemskab i klubben, der ellers følger med sejren. Man mente ikke, at den bandende, højtråbende McEnroe rigtigt hørte til. Reglerne har altid været stramme, for ikke at sige decideret stive. For eksempel skal man spille i hvidt, spillerne får ét og kun ét håndklæde med turneringens logo på, og det forventes, at man bukker og nejer, hvis hertuginden af Kent kigger forbi i sin boks. Ikke meget har ændret sig i de 124 år, turneringen har eksisteret. Professionelle spillere fik først adgang til turneringen i 1968, og det hævede niveauet gevaldigt i Wimbledon, der faktisk er blevet tv-transmitteret siden 1937. Nyt underlag ændrede det hele I den moderne æra er Wimbledon altid blevet betragtet som en turnering, der favoriserede spillere med en speciel god serv og et godt flugtspil. Spillere som Kevin Curren, Boris Becker, Stefan Edberg, Goran Ivanisevic og Pete Sampras servede og flugtede sig forbi baglinjespillerne, men det stoppede i 2001. Der blev nemlig lagt helt nyt græs på alle banerne. Det nye græs er 100 procent uforgængelig Rajgræs – en sort, der hedder Perennial Rye – mens det gamle græs var 30 procent Fescue, en græssort, der er væsentligt mere forgængelig end Perennial Rye. Officielt var 24 sportsfan

grunden til forandringen, at man var utilfreds med hullerne i græsset i den sidste uge af turneringen, og det er da også blevet bedre. Men der er spekulationer om, at Wimbledon med vilje har stukket en kæp i hjulet på de store servekanoner, der ikke altid gav tilskuerne den bedste underholdning. Det nye græs har nemlig på alle mulige måder været en fordel for baglinjespillere. Bolden springer nu væsentligt højere, den springer mere stabilt på det tykkere og mere solide græs, og boldens fart bliver også bremset af græsset. ”Vi havde brug for græs, der kunne holde bedre til de to hårde uger i turneringen. Vi ville undgå de brune pletter og dårlige opspring, der kommer i slutningen af ugen. Det var vores eneste mål med udskiftningen. Det har ikke været en intention at ændre spillestilen i turneringen,” har All England Clubs Head Groundsman Eddie Seaward sagt til Time Magazine, og det kan man så tro på eller lade være. Ændring af spillestil Under alle omstændigheder er det ikke en ændring, der er faldet i god jord hos alle. Tim Henman, Englands store håb i Wimbledon for nogle år siden – og serve- og flugt-specialist – var ikke tilfreds med ændringen, som han følte var meget markant. ”Jeg kan huske, at jeg under en kamp i 2002 blev meget forvirret. Vi spillede på græs, og banerne var de langsomste, jeg havde spillet på hele året – og det inkluderer altså alle grusbanerne,” sagde Henman og indrømmede også, at han var blevet tvunget til at lave sit spil væsentligt om for at have en chance for at vinde Wimbledon. Den tidligere Wimbledon-vinder i double, Jonas Björkman, var en anden spiller, der med sine gode flugtninger ofte kom langt i græsturneringer, selv om han egentlig var doublespecialist. Efter et nederlag til grusspecialisten Nadal kom han med en advarsel. ”Der er en risiko for, at vi fremover kun får én bestemt type tennisspiller i sporten, fordi alle turneringer i højere grad bliver spillet på baner, der har næsten samme hastighed. Der var en gang, hvor grusspecialisterne ikke engang gad spille græsturneringerne i England. Nu skal de næsten ikke engang justere deres spil længere,” sagde Jonas Bjørkman i 2008.


Foto: Scanpix

5 ting, du ikke vidste om

Wimbledon Af Karsten Krogh

1. Ikke nemt at være far eller mor i Wimbledon Kun ti fædre har nogensinde vundet Wimbledon, og det er endnu værre at være mor. Kun i 1914 og 1980 var det en mor, der vandt Wimbledon. 2. Useedede vindere er sjældne Boris Boom Boom Becker var den første useedede spiller nogensinde, der vandt Wimbledon, da han i 1985 som 17-årig vandt. I 2001 gentog kroatiske Goran Ivanisevic den bedrift.

3. Rekordkvinde Martina Navratilova spillede 326 kampe i Wimbledon – flere end nogen andre. Hun vandt til gengæld også 7 single- og 11 double-titler. 4. Sjældne engelske vindere Der har været 35 engelske vindere af Wimbledon. Men den sidste var Fred Perry – helt tilbage i 1936!

5. Tabte ikke et eneste serveparti, men vandt ikke turneringen I 1991 tabte Stefan Edberg ikke et eneste af sine egne servepartier, før han i semifinalen mødte tyske Michael Stich. Her tabte han heller ikke sin egen serv overhovedet, men gik alligevel fra banen efter tre tiebreaks 6-4, 6-7, 6-7, 6-7. Stich vandt finalen over Boris Becker.

Nu kan man selvfølgelig spørge, om der er noget i vejen med længere og mere dramatiske dueller, der ikke bare er afgjort efter en serv og eventuelt en returnering. De fleste tilskuere foretrækker den slags tennis frem for det hurtige tjubang-tennis. Men problemet er, at både hardcourt og grus – de to største og mest brugte underlag i tennis – i forvejen favoriserer baglinjemaskinerne. En del af charmen ved Wimbledon har altid været kontrasterne hos spillerne. Offensive McEnroe mod defensive Borg, hårdtservende Sampras mod lynhurtige Agassi eller Hewitt, for slet ikke at tale om de episke serve-flugt-dueller mellem Becker med kanonserven og Edberg med det bedste flugtspil i tennishistorien. En god serv betyder stadig mange gratis point i Wimbledon – blandt andet derfor kom Andy Roddick i finalen for et par år siden – men flugtninger er ikke så vigtige længere. En Stefan Edberg eller Patrick Rafter - der ikke havde en stor serv – ville have store problemer i Wimbledon i dag. Faktisk er der næsten ingen spillere, der går til nettet på deres førsteserv længere. Da Roger Federer spillede sine første par turneringer i Wimbledon, estimerer han selv, at han gik til nettet på 80 procent af sine førsteserver, og omkring 50 procent af sine andenserver. Nu er han nede på omkring 10 procent på førsteserven og aldrig på andenserven. ”Man spørger sig selv, hvad i alverden der er sket. Er vi blevet så utroligt gode til at returnere, eller kan vi ikke flugte længere, eller er det en kombination af langsommere bolde og langsommere baner?” spørger Federer retorisk i en pressekonference. ”Det er ærgerligt for spillet, men desværre har de gjort alting langsommere. Indendørs, græs. Alt er blevet så langsomt, og jeg synes, at det er ærgerligt.”


Tennis Shopping Lacoste polo shirt. Pris 900 kr.

Ny Barricade 6,0 Murray fra Adidas yder al den holdbarhed og støtte, som hard court-spillere har behov for, med forstærkede Barricade claws, TPU 3-stribet og farver, inspireret af og knyttet til US Open adidas-tøj. Vejl. pris 1.100 kr.

Barricade Tee fra Adidas er Formotion-teknologi designet til ultimativ bevægelsesfrihed. Grafisk print, der fremhæver atletens krop. Vejl. pris 500 kr.

VIND Barricade shorts fra Adidas. Vejl. pris 350 kr.

Nike Crush solbriller er det ultimative mix af stil og performance, både på og uden for tennisbanen. De tilpassede linser med Nike Max Optics® giver minimal visuel forstyrrelse, maksimal dækning og super komfort. Derfor er disse solbriller det bedste valg til dine præcisions-sportsgrene. Nike Crush kvinde tennissolbriller yder 100 % UVA og UVB beskyttelse. Vejl. pris 1.495 kr. Nike Show-X2 solbriller giver hold, stabilitet og komfort. De leveres med udskiftelige glas, indstillelige stænger og Nike Max Lens Technology, som giver præcist udsyn i alle retninger. De er ideelle til tennis. Den regulerbare og ventilerede næsebro giver stabilitet og reducerer dug, hvilket gør Nike Show-X2 til det optimale valg for atleter. 100 % UVA og UVB beskyttelse. Vejl. pris 1.398 kr. For at deltage, skal du sende en mail til kon@sportsfan.nu – skriv NIKE i emnelinjen – og svar på følgende spørgsmål: Yder brillerne 80 % UVA og UVB beskyttelse? Du kan deltage én gang.

26 sportsfan

Ny Response Competition er en elegant opdatering af en klassiker. adidas Response Comp tennisskoen har et stærkt overlæder for bedre komfort og flexibilitet, og fremragende stabilitet til alle underlag. Vejl. pris 900 kr.


Oakley shorts. Pris 400 kr.

Fred Perry Twin Piped shirt. Pris 500 kr.

Oakley Polo. Pris 600 kr.

Oakley Active Visor. Pris 200 kr.

VIND Lacoste introducerer sin første kollektion af mandedufte, inspireret af en af verdens mest berømte klædningsstykker, LACOSTE L.12.12 poloshirten. Designet i 1927 af tennislegenden selv, René Lacoste, ændrede han for evigt den måde, sportstøj blev designet på. Materialet, Petit Pigué, var enkelt, elegant og ydede sin bærer stor bevægelsesfrihed. Herefter er poloen i øvrigt

blevet en fast del af mænds garderobe verden over. Lacoste har nu for første gang genskabt den stemning, denne tidløse klassiker repræsenterer, i en kollektion med tre nye dufte. EAU DE LACOSTE L.12.12. Tre maskuline dufte, Blanc, Bleu og Vert, der repræsenterer følelsen af lethed, coolness og friskhed. Flakonerne er tillige prydet med det nu så legendariske

krokodille-logo, der var inspireret af den stædige mesters kælenavn. Du kan vinde én af hver af de lækre dufte, til en værdi 535 kr., ved at sende en mail til kon@sportsfan.nu – skriv Lacoste i emnelinjen – og svar på følgende spørgsmål: Hvad hedder materialet, som L.12.12 poloen blev lavet af? Du kan deltage én gang.


U21-EM:

Kan Bordinggaard og co. levere varen?

Nicklas Bendtner har meldt afbud for at passe sin nyfødte søn, men Simon Kjær og Christian Eriksen har valgt at skrotte sommerferien for at hjælpe Keld Bordinggaards tropper til succes i turneringen. At dømme ud fra forberedelserne, har de rød-hvide brug for al den hjælp, de kan få, men modstanderne frygter, at hjemmebanefordelen vil give danskerne vinger. Af Svend Bertil Frandsen

E

n yderst heldig lodtrækning, overkommelige modstandere, næsten udsolgte stadions og optimale træningsbetingelser. Alt er kørt i stilling til, at Danmarks U21-landshold ved EM-slutrunden kan få den succes, som A-landsholdet sukker efter. Men på trods af de lovende udsigter, kan man bestemt ikke bebrejde træner Keld Bordinggaard, hvis panderynkerne er blevet ekstra dybe før slutrundens start. For Danmark har bestemt ikke leveret de resultater, der kunne have fået U21-euforien til at brede sig som en steppebrand blandt de danske fans. 1-2 ude mod et spansk hold, decimeret til ti mand, 0-4 hjemme mod et skadesramt engelsk mandskab og 2-2 hjemme mod Ukraine er bestemt ikke resultater, der har fået U21-feberen til at rase på de hjemlige breddegrader, og spørgsmålet er nu, om Danmark overhovedet har kvaliteterne til at gøre sig gældende ved en slutrunde, som man var automatisk kvalificeret til? Det er dog begrænset, hvor meget man skal lægge i de skuffende danske resultater op til slutrunden ifølge den spanske træner Luis Milla, som tror, at hjemmebanefordelen kan forvandle de danske spillere fra drenge til mænd. - Man har på fornemmelsen, at det land, der kan slå danskerne, de vinder også turneringen… hvis det overhovedet er muligt at slå dem, for danskerne vil få en enorm opbakning igennem turneringen. Danmark har et rigtig godt hold. De viste et meget højt niveau, da vi spillede mod dem, og samtidig manglede de et par af deres profiler, som uden tvivl vil gøre dem endnu stærkere i slutrunden. De har haft et par venskabskampe, hvor de havde svært ved at få tingene til at køre, men de er afgjort en af de helt store favoritter til at vinde det hele, siger Milla til u21em.dk Skal man tyde Bordinggaards udtalelser, er der ingen tvivl om, den karismatiske træner havde forventet at have Kjær og Eriksen til rådighed ved slutrunden. - Hvis man skal nuancere billedet lidt, så har vi sendt næsten en halv startopstilling op på A-landsholdet og skal matche England og Spanien. Og så ved vi godt, at så er talentmassen heller ikke større på de her årgange. Men det skulle gerne se anderledes ud til slutrunden, sagde Keld Bordinggaard således efter nederlaget til England og refererede dermed til, at vigtige spillere som Daniel Wass og Mathias Zanka Jørgensen i foråret har været indlemmet i Morten 28 sportsfan


sportsfan 29 Foto: Scanpix


det land, der kan slå danskerne, de vinder også turneringen… hvis det overhovedet er muligt at slå dem, for danskerne vil få en enorm opbakning igennem turneringen.

30 sportsfan


Olsens EM-trup – spillere, som ifølge Bordinggaard med sikkerhed vil være at finde i truppen til U21-EM. Sportsfan har kigget lidt på den danske trup og taget et kvalificeret gæt på, hvordan den endeligt kan komme til at se ud. Målmænd: Det må forventes, at Jonas Lössl bliver førstevalg på målmandsposten. Lössl har været en forholdsvis sikker sidste skanse på klub- og landsholdet, mens Mikkel Andersen har måttet tage til takke med en plads på reservebænken i Reading på bekostning af Englands U21-landsholdskeeper Alex McCarthy. Venstre back: Michael Lumb synes endelig at have fået lidt mod på fodboldtilværelsen igen efter sit forfejlede ophold i Zenit St. Petersburg og Feyenoord. Skulle Lumb løbe ind i en skade, står valget formentlig mellem Lyngbys Brian Hamalainen og Ajaxs nye danske stjerneskud, Nicolai Boilesen. Højre back: Her ligner det et klart førstevalg til Fredrik Sørensen, som lige har skrevet en fireårig kontrakt med Juventus. Den tidligere Lyngbyforsvarer har vist formidable kvaliteter i Serie A i denne sæson. Midtforsvar: Efter at Andreas Bjelland (FCN) med succes er blevet rykket frem på midtbanen, kan kun Simon Kjær(VFL Wolfsburg) og Mathias "Zanka" Jørgensen(FCK) være sikre på udtagelse. Og med Erik Sviatchenkos korsbåndsskade kan det nemt blive AaB’s Lasse Nielsen, som skal erstatte Bjelland på baggrund af hans stabile præstationer i foråret. Midbane/kant: Det er vanskeligt at forestille sig, at Brøndbys Jens Stryger Larsen, såvel som Thomas Delaney, bliver en del af den endelige trup. Går man ud fra, at der skal udtages ni spillere, må man i stedet forvente, at Mike Jensen (BIF), Matti Lund Nielsen(FCN), Mads Albæk (FCM), Kasper Poulsen (AGF), Christian Eriksen (Ajax), Nicolai Jørgensen (Leverkusen), Andreas Laudrup (FCN), Daniel Wass (Brøndby) og Martin Svensson (SIF) skal forme bindeleddet mellem forsvar og angreb. Midtbanen har i forberedelseskampene været danskernes store akilleshæl, og derfor kan Eriksens medvirken blive altafgørende. Angreb: Nicki Bille Nielsen (Villarreal CF), Nicolaj Agger (Brøndby) og Patrick Mortensen (Lyngby). Det er desværre kun Bille, der har vist målnæse til at gøre en forskel på holdet. Når man ser på, hvilken kvalitet de andre nationer kan byde på i forreste rækker, kan man godt frygte for danskernes skæbne.

Tidligere vindere af U21-EM 2009: Tyskland 2007: Holland 2006: Holland 2004: Italien 2002: Tjekkiet 2000: Italien 1998: Spanien 1996: Italien 1994: Italien

1992: Italien 1990: Rusland 1988: Frankrig 1986: Spanien 1984: England 1982: England 1980: Sovjetunionen 1978: Jugoslavien

U21-EM 2011 Dato: Fra 11.-25. juni Antal hold: 8 Stadions: MCH Arena (Herneing) Kapacitet: 11.800 Viborg Stadion (Kapacitet: 9.566) Energi Nord Arena (Aalborg) Kapacitet: 10.500 NRGI Arena (Aarhus) Kapacitet: 20.032, 4 værtsbyer Webside: www.u21em.dk Hvem kan spille? Spillerne skal være født 1. januar 1988 eller senere, således at spillere, der er 21 år eller yngre i kvalifikationsrunderne, er aldersberettiget til at følge deres landshold hele vejen til slutrunden. Derfor kan man under slutrunden opleve spillere på op til 23 år. Gruppe A: Danmark, Schweiz, Hviderusland, Island Gruppe B: Tjekkiet, Ukraine, Spanien, England Program: Gruppe A Kampe: Lør 11/6 kl. 18.00 Hviderusland-Island, NRGI Arena Lør 11/6 kl. 20.45 Danmark-Schweiz, Aalborg Stadion Tir 14/6 kl. 18.00 Schweiz-Island Aalborg Stadion Tir 14/6 kl. 20.45 Danmark-Hviderusland, NRGI Arena Lør 18/6 kl.20.45 Island-Danmark, Aalborg Stadion Lør 18/6 kl.20.45 Schweiz-Hviderusland, NRGI Arena Gruppe B kampe: Søn 12/6 kl. 18.00 Tjekkiet-Ukraine, Viborg Stadion Søn 12/6 kl. 20.45 Spanien-England, Herning Stadion Ons 15/6 kl. 18.00 Tjekkiet-Spanien, Viborg Stadion Ons 15/6 kl. 20.45 Ukraine-England, Herning Stadion Søn 19/6 kl. 20.45 England-Tjekkiet, Viborg Stadion Søn 19/6 kl. 20.45 Ukraine-Spanien, Herning Stadion

sportsfan 31


Turneringens største favoritter: Spanien: Som forsvarende europa- og verdensmestre på seniorsiden er der naturligt nok kæmpe forventninger til de spanske talenter, der til sommer gæster Danmark for at dyste om titlen som U21-europmestre. Og på papiret råder Luis Milla over et spillermateriale, der så rigeligt er i stand til at modstå det enorme forventningspres. Spillere som Juan Mata, Javi Martinez og Sergio Busquets var alle en del af A-landsholdstruppen i Sydafrika, men dermed slutter stjerneparaden langtfra. Bojan Krkic, Diego Capel, Dani Parejo, David de Gea og Adrian Lopez kaster yderligere stjerneglans over et hold, der rummer så meget talent, at man kan se holdet fastholde Spaniens dominans på seniorsiden mange år fremover. Træner Luis Milla forsøger dog at skrue ned for forventningerne. - Det er utopi at tænke, at vi kan vinde hver en turnering, vi stiller op i. Sidste år vandt A-landsholdet VM, mens U-17 og U-19 holdet nåede EM-finalerne, det var et fantastisk år. Det kan vi ikke altid forvente at have, siger han således til de spanske medier. Hold øje med: Barcelonas Thiago. Søn af den tidligere brasilianske stjerne, Mazinho, der blev verdensmester i 1994, og med et gigantisk potentiale, der bl.a. blev udviklet et par år hos Flamengo i Brasilien, inden han som 13-årig blev en del af Barcelonas produktive ungdomsafdeling. Han hører til på midtbanen, men med en mere direkte og målsøgende stil end Andres Iniesta eller Xavi. Thiago har ligesom de fleste af sine holdkammerater på U21-landsholdet allerede en del erfaring med slutrunder. Han blev i 2008 U17-europamester, og i 2010 blev det til sølv ved U19-EM.

England: Selvom englænderne ikke er gået til tops i turneringen siden 1984, må Three Lions altid regnes som en af de absolutte favoritter til titlen på baggrund af deres imponerende spillermateriale. Men de to seneste udgaver af U21-EM har med først en semifinaleplads i Holland 2007 og en finaleplads i Sverige 2009 været lovende. Og Stuart Pearces tropper tager til Danmark med håbet og forventningen om, at man kan tage det sidste skridt mod titlen. Håbet understøttes ikke mindst af den lange række af stjernenavne, som Pearce har at vælge mellem - inklusive en håndfuld, der ikke var med, da England slog Danmark 4-0 i Viborg. Pearce har den overdrevne luksus, at der er masser af supplementer og alternativer til startopstillingen. Således kan Pearce i det centrale forsvar vælge og vrage mellem forholdsvis etablerede Premier League-navne som Micah Richards, Chris Smalling og Michael Mancienne, og på midtbanen folk som Jack Wilshere, Fabrice Muamba, Lee Cattermole og Jordan Henderson. Hold øje med: Liverpools Andy Carroll og Arsenals Jack Wilshere. De bliver uden tvivl blandt de absolut største profiler - hvis de altså bestemmer sig for og får lov at deltage. Men ellers bør man fokusere på 20-årige Jack Rodwell fra Everton, der allerede for to år siden spillede fire af Englands fem kampe ved U21-EM i Sverige, hvor de altså snuppede sølvet. Jack Rodwells meget tydelige talent gav ham allerede som 16-årig i 2007 debut for Everton. Trods et par alvorlige skader har han siden spillet snart 100 kampe for The Toffees og i alt 31 kampe for de forskellige engelske U-landshold. 32 sportsfan


Foto: Scanpix

Tjekkiet: Tjekkiet var med ni sejre, én uafgjort og en målscore på 30-4 det mest suveræne hold i kvalifikationen til sommerens U21-EM i Danmark. Landstræner Keld Bordinggaard har selv peget på Ukraine som det mest frygtindgydende mandskab fra østblokken, men umiddelbart virker tjekkernes nye gyldne fodbold-generation endnu mere skræmmende. Og det er navnlig i forsvaret såvel som i angrebet, at holdet virker fuldt udrustet til at træde i Petr Cech, Pavel Nedved og Karel Poboskys fodspor. Forsvaret organiseres af krumtappen, Marek Suchy, som kun var 17 år, da han debuterede for Slavia Prag. Med sig i bagkæden har Suchy højrebacken Ondrej Celustka og Anderlecht-duoen; venstreback Jan Lecjaks og stopperen Ondrej Mazuch. Sammen med keeper Tomas Vaclik har de vist sig om en nærmest uhyggelig enhed. Angrebet forventes at udgøres af Vaclav Kadlec sammen med den 21-årige Libor Kozak, der har fået sit gennembrud for Lazio i denne sæson, og den tidligere Tottenham-ejede og jævnaldrende Tomas Pekhart, der fører en stolt tjekkisk angrebs-tradition videre.

Foto: Scanpix

Hold øje med: Årets Talent i tjekkisk fodbold 2010, Vaclav Kadlec. Han spillede således ikke ét minut i kvalifikationen, men han forventes alligevel at gå forrest til sommer, når Tjekkiet i gruppe B tørner sammen med Spanien, England og Ukraine. Kadlec blev som 17-årig den yngste målscorer nogensinde på det tjekkiske A-landshold i 2-0 sejren mod Liechtenstein, og Chelsea er ifølge rygtebørsen klar til at smide de 55 millioner kroner på bordet, som Sparta Prag forlanger for ham.

Et hold, der rummer så meget talent, at man kan se holdet fastholde Spaniens dominans på seniorsiden mange år fremover.

Island: Hvis nogen før turneringen havde forudsagt, at Island, som aldrig tidligere har deltaget i en UEFA eller FIFA slutrunde, skulle kvalificere sig til U21-EM ved bl.a. at slå de forsvarende mestre fra Tyskland ud af turneringen, ville man med al sandsynlighed have betegnet vedkommende som lettere sindsforvirret. Men ikke desto mindre fremstår islændingene som en af de absolutte favoritter efter at have vist forrygende angrebsbetonet positionsspil på deres vej igennem kvalifikationen, og selvtilliden må være helt i top hos klippeøens helte, efter at man har vundet 13 ud af de sidste 14 kampe. Islændingene tror selv på, at det er på baggrund af, at man har bygget et stort antal haller på klippeøen, hvor man kan træne indendørs på kunstgræs vinteren over, at man i dag står med en så talentfuld U-21 trup.

Sergio Busquets i duel med Real Madrids Kaka. Busquets er ligeledes en del af den spanske A-landsholdstrup.

Faktum er under alle omstændigheder, at man i dag står med så stærk en trup, at man i efteråret 2010 kunne tillade sig den luksus at flytte ikke mindre end seks spillere fra U-21 truppen op på A-landsholdet i forbindelse med EM-kampen mod Norge, hvilket understreger spillernes store individuelle evner og modenhed. Oveni kan træner Eyölfur Sverrissons tropper forvente enorm opbakning fra den talrige skare af islændinge, der forventes at tage turen til Danmark, og de kan så lægges til de 10.000 islændinge, der allerede bor i Danmark. Hold øje med: Hoffenheim-spilleren Gylfi Sigurdsson. Han har efterhånden bevist sin fornemme sparkteknik så mange gange, at ingen bør være i tvivl om, at den unge islænding er en af de mest lovende dødbold-specialister i verden.

Foto: Scanpix

sportsfan 33


Foto: Scanpix

U21-EM:

Alles øjne hviler på Danmark Dansk idræt skal organisatorisk op til den helt store eksamen, når U21-EM slutrunden løber af stablen mellem den 11. og 25. juni. Vi stiller skarpt på, hvordan det lykkedes DBU at få så kæmpemæssigt et arrangement, samt hvad turneringen kan betyde for landet. Af Svend Bertil Frandsen

”Danmark har været vært for et enestående arrangement. Det har været den bedste U21-EM slutrunde nogensinde”. Det er den besked, som DBU og hele organisationen bag U21-EM slutrunden drømmer om at få, når UEFA-præsident Michel Platini den 25. juni efter finalen på Aarhus Stadion skal gøre status for turneringen. Det vil i så fald være kulminationen på et forløb, som startede for ikke mindre end 11 år siden, da Parken var vært for UEFA Cup finalen mellem Arsenal og Galatasaray i København. Begivenheden dengang vil mest huskes for de voldsomme optøjer på Rådhuspladsen op til kampen, hvor engelske og tyrkiske fans gik amok i en sand blodrus. Sagen blev også rejst politisk, hvor justitsminister Frank Jensen måtte redegøre for, hvordan optøjerne kunne udvikle sig så dramatisk. Men på trods af dramatikken endte UEFA med at give Danmark og DBU topkarakterer for arrangementet. Året efter kunne forbundet så lægge endnu et kapitel til den voksende anseelse hos UEFA, da man var vært for 34 sportsfan

U17-EM slutrunden, som måske huskes bedst for Morten ”Duncan” Rasmussens indtræden på den internationale fodbold-scene. – Der er ingen tvivl om, at den anerkendelse, man høstede fra UEFA’s side i forbindelse med de to arrangementer, gav DBU, sammen med Sport Event Danmark, blod på tanden og troen på, at man fremover ville være i stand til at løfte endnu større arrangementer, siger turneringsdirektør Christian Bordinggaard til Sportsfan. UEFA elsker Danmark Bordinggaard afslører, at der var tre faktorer, der for alvor lå til grund for, at Danmark i det hele taget valgte at søge om at få værtskabet for slutrunden. – For det første besluttede DBU’s bestyrelse i 2007, at man fremtidigt ville sætte alt ind på at få en stor slutrunde til landet. Dernæst fik vi en meget positiv respons, da vi konsulterede de potentielle værtsbyer omkring i landet for at høre, om de var interesserede i at være en del af et sådant arrangement. Og sidst, men ikke mindst, fik vi et kraftigt vink med vognstangen fra UEFA’s side om, at man meget gerne så

os som kandidat til at arrangere en U21-EM slutrunde, siger Bordinggaard. DBU startede forberedelserne til ansøgningen i februar 2008. Selve buddet blev afleveret den 16. maj 2008, hvorefter UEFA kom på besøg fra den 23. – 25. maj 2008. UEFA’s delegation, bestående af Head of National Team Department, Mikael Salzer og Competition Manager Marcello Alleca, besøgte de fire stadions i værtsbyerne og fik også lejlighed til at besigtige træningsanlæggene, hvor de otte hold skal forberede sig. Og det var navnligt her, at bunden blev lagt til UEFA’s beslutning om, at U21-EM 2011 skulle foregå på dansk jord. - Det, der for alvor imponerede UEFA i forbindelse med deres site-visit til Danmark, var ikke så meget, at alle stadions var i tip-top stand. Næ, det mere, at når de kom ud og så, hvordan anlæggene så ud, og hvor holdene skulle træne, så ud, ja, så stod klubbens formand, banemanden og folk fra lokalsamfundet klar til at byde UEFA’s repræsentanter velkommen. Der er slet ingen tvivl om, at det imponerede dem dybt og beviste, at hele


landet stod skulder ved skulder om at arrangere denne slutrunde, siger Bordinggaard. Team Danmark direktør Michael Andersen understreger også, at det er den enestående idrætskultur i Skandinavien, som har banet vejen for, at Sverige i 2009 kunne arrangere U21-EM, efterfulgt af Danmark to år efter.

uden det imponerende korps af frivillige, som vi altid kan frembyde, siger Andersen således. U21-EM turneringen blev første gang afviklet i 1978, hvor kampene blev afviklet under formatet ude-og hjemmekampe, men det var først fra 1994, at man kunne kvalificere

I UEFA har man endda et internt slogan blandt de ansatte, som hedder ”Denmark is always one step ahead” Unik skandinavisk idrætskultur - Det er vores evne til at organisere, strukturere og sætte tingene i system, som henter mange point i udlandet og hos UEFA. I Danmark kan man være sikker på, at aftaler bliver holdt, og at folk kommer til tiden. I UEFA har man endda et internt slogan blandt de ansatte, som hedder ”Denmark is always one step ahead”. Danmark og Skandinavien har en unik idrætskultur. – Idrætskulturen er langt mere rodfæstet, end den er i Sydeuropa. Idrætten er solidt forankret i foreninger og klubber, for-

sig til en decideret slutrunde. Siden dengang er turneringen vokset med stormskridt, og i 2011 vil den være den største turnering for landshold i UEFA-regi. Det er vigtigt, at folk forstår, at selvom et U-21 EM af navn fremstår som en ungdomsturnering, så er det langt fra tilfældet. Der er tale om det næststørste mesterskab i UEFA-regi, med deltagelse af topprofessionelle spillere, sagde UEFA’s Mikael Salzer i forbindelse med et besøg i Danmark i september 2010. For at få en ide om turneringens størrelse,

kan man blot kaste et blik på en del af statistikken for mediernes interesse fra 2009, da turneringen blev afviklet i Sverige: 1.058 timers tv-transmission, 574 broadcasts, 150 TVtransmitterende lande, 82 millioner Tv-seere, over 750 akkrediterede pressefolk, og ikke færre end 163.196 tilskuere til 15 kampe. Den tidligere chefredaktør for Aarhus Stiftstidende, Peter Vestergaard, der i dag er projektleder for U21-EM sekretariat i Aarhus, har selv oplevet turneringens vækst på nærmeste hold.

Turnering med vokseværk - Det var meget anderledes dengang i forhold til, hvordan det er nu. Dengang sad jeg ofte med på bænken, når U-16, U-18 eller U-21 holdet spillede. Det ville jo være utænkeligt i dag. Siden dengang er U21-EM vokset gevaldigt. Men det, at turneringen er blevet så stor, er et resultat af, at UEFA som organisation også er vokset med en utrolig hast, siger Vestergaard. Vestergaard blev i november 2009 ansat af Sport Aarhus Event til at varetage turneringens interesser i Smilets


at eksponeringen af turneringen er så voldsom, gør jo også, at turneringen giver værtsbyerne en enorm chance for at promovere sig sammen med erhvervslivet By, hvor bl.a. finalen spilles. Og som en konsekvens havde han indgående samtaler med arrangørerne bag U21-EM i Sverige i 2009 for at få et indtryk af opgaven og finde ud af, hvilke erfaringer svenskerne havde gjort sig.

og fynske fodboldfans, som har svært ved at forstå, hvorfor alle kampene finder sted på jyske stadions. Men det er der en naturlig forklaring på, hvis man spørger Christian Bordinggaard.

- Det, der overraskede mig mest i de samtaler, jeg havde med arrangørerne bag U21-EM i Sverige i 2009, det var, hvor omfattende turneringen var. De sagde med det samme til mig: De sidste tre måneder før turneringen skal du regne med en 7-dages arbejdsuge, hvor du skal stå til rådighed i 24 timer. Jeg havde troet, at vi kunne klare os med en organisation på 3-4 fuldtidsmedarbejdere i Aarhus. I dag har vi over 25. Men man skal tænke på, at vores organisation fungerer som et spejl af UEFA. Hvis de har en mand sat til akkreditering, skal vi også have en. Hvis de har en mand, der tager sig af sikkerhed, må vi også have en, siger Vestergaard.

- Jeg kan godt forstå, at folk har svært ved at forstå det. UEFA lagde vægt på, at der skulle være en acceptabel kørselsafstand mellem de fire stadions, som vi ønskede at benytte. Dvs., at når vi stod inde i midten af det område, hvor arenaerne lå udenom, så skulle der max. være 90 min kørsel til et stadion. Det krav kunne vi kun opfylde i Jylland. På Sjælland ville Farum Park have været perfekt, men Brøndby Stadion og Parken var for store, og Herfølge Stadion havde for få siddepladser. Derfor blev det Jylland, siger Bordinggaard.

- For ti år siden havde turneringen et minimalt seertal. I dag vil mange millioner seere sidde hjemme foran Tv-skærmene. Og det, at eksponeringen af turneringen er så voldsom, gør jo også, at turneringen giver værtsbyerne en enorm chance for at promovere sig sammen med erhvervslivet, siger Vestergaard.

Det, der foruden EM-titlen gør turneringen så interessant, er, at turneringen også tæller som kvalifikation til OL i London 2012. De europæiske nationer under UEFA er tildelt fire pladser ved OL 2012, hvoraf England som værtsnation er selvskrevet. Der er derfor to potentielle scenarier for mulig kvalifikation i forhold til Englands resultater i Danmark: Hvis England kommer i semifinalen, kan de tre resterende semifinalister kalde sig OLdeltagere i 2012. Hvis England ikke kommer i semifinalen ved UEFA U21-EM 2011, vil de tre OL-pladser gå til de to finalister, mens vinderen af en ekstra kamp mellem de tabende semifinalister vil sende det tredje hold til OL i en kamp, der spilles på Aalborg Stadion den 25. juni 2010 - inden finalen i Aarhus samme dag.

Det er i Jylland, det sker Det endelige slag om UEFA U21-EM 2011 skal slås i de fire jyske værtsbyer: Aarhus, Aalborg, Herning og Viborg, hvilket har affødt masser af spørgsmål og kritik fra sjællandske

- Det, at der også står pladser til OL på spil, ja, det gør, at turneringen vil have en enorm bevågenhed, selv i lande som Argentina og Brasilien, siger Team Danmark-direktør Michael Andersen. - De to største sportsbe-

Den århusianske projektleder peger på, at det specielt er i forhold til medie-eksponeringen, at turneringen har haft vokseværk. Slutrunden er også allerede afsat til et kinesisk kabel-tv-netværk med potentielt 350 millioner seere, og dermed er der virkelig basis for eksponering af de fire værtsbyer.

36 sportsfan

givenheder i verden er World Cup i fodbold og de Olympiske Lege. Både FIFA og IOC opfatter, at deres ”event” er den største og mest betydningsfulde, og denne rivalisering er den væsentligste årsag til, at fodbold ikke er blandt de mest profilerede sportsgrene ved OL. Men på trods af det, er OL turneringen i fodbold stadig genstand for enorm interesse, og det vil U21-EM også nyde godt af, siger Michael Andersen. Hovedpine for arrangørerne Blandt landstrænerne og lederne i DBU høres ofte udsagn som: ”der findes ikke små fodboldnationer i Europa,” og ”alle nationer er farlige - især på hjemmebane”. Med denne argumentation er der naturligvis spændt et sikkerhedsnet ud under ethvert dårligt resultat. Men argumentationen indeholder også et element af sandhed. Kaster man eksempelvis et blik på de nationer, som har kvalificeret sig til den kommende slutrunde for U 21-landshold for herrer, er der nogle gedigne overraskelser: Ukraine, Hviderusland, Island og Schweiz har, sammen med de traditionsrige fodboldnationer som Spanien, England og Tjekkiet, spillet sig blandt de otte hold, der skal kæmpe om EM-titlen i Aarhus, Viborg, Herning og Ålborg. Derimod lykkedes det ikke for stærke fodboldnationer som Tyskland (Europamester for U-21 i 2009), Holland, Italien, Rusland, Portugal, Sverige og Frankrig at kvalificere sig til EM-slutrunden, og dette har i den grad givet arrangørerne hovedpine. For det er en alvorlig streg i regningen, at arrangørerne går glip af den stjerneglimmer, som store fodboldnationer som Tyskland, Holland, Portugal og Italien kunne have kastet over turneringen. Et faktum, der vil kunne mærkes gennem et forringet billetsalg og færre TV-indtægter. For det er unægteligt sværere at skabe interesse omkring et opgør som Hviderusland-Island frem for et opgør


Foto: Scanpix

som Tyskland-Italien. Og det erkender arrangørerne også. Derfor er man også skeptisk omkring spørgsmålet, om man formår at sælge lige så mange billetter som i Sverige 2009, hvor organisationskomiteen formåede at sælge ca. 75 % af billetterne til hver kamp, undtagen Sverige-Serbien, som blev udsolgt. - Vi får ikke udsolgt alle kampe til turneringen, men vi kan håbe på fuldt hus til SpanienEngland, finalen samt Danmarks kampe. Hvor mange billetter, vi får solgt, hænger meget sammen med, hvor godt det går Danmark i turneringen. Men det er usandsynligt at håbe på, at vi vil sælge lige så mange billetter, som de gjorde i Sverige, for kapaciteten på deres stadions var større, end den vil være i Danmark, siger turneringsdirektør Christian Bordinggaard således. Eksperter dybt uenige Nu er det så nærliggende at spørge om, hvor meget det spiller ind i forhold til at få kommende fodbold-turneringer til landet, at det går Danmark godt i turneringen. Og her er eksperterne godt og grundigt uenige. Således mener Bordinggaard, at det ikke spiller nogen rolle overhovedet, om Danmark taber alle sine tre gruppekampe eller vinder turneringen i for-

hold til, om de danske fodboldfans kan glæde sig til flere UEFA-slutrunder på dansk jord. - UEFA er godt klar over, at der rent sportsligt findes så mange ubekendte faktorer i en slutrunde. De kigger udelukkende på, hvor godt det lykkes os at løfte den organisatoriske opgave, siger Bordinggaard. Men den udmelding er Team Danmark-direktør Michael Andersen dog langt fra enig i.

Det er den største fodboldbegivenhed nogensinde i landet. Det bliver ikke større og vildere rent fodboldmæssigt - Det, som Bordinggaard tænker på, er de udenlandske tilskuere og turisterne, men der er jo også de danske tilskuere at tænke på. Team Danmarks filosofi er, at dansk idræt kun skal søge værtskaber for arrangementer, hvor vi har en god chance for at høste succes. Det er også en af grundene til, at vi nu søger at

få VM i badminton til Danmark. Når man skal bedømme, om et internationalt sportsstævne var en succes, om det vil blive husket, så spiller det meget ind, om værtslandet fik succes. Og de internationale sportsforbund kigger også meget på, om man har tradition for at gøre det godt i en sportsgren, når man søger om et værtskab. Derfor er det også uendeligt meget lettere for os at få EM i håndbold til landet frem for EM i atletik, siger Michael Andersen. Skulle Danmark på det sportslige såvel som på det organisatoriske område høste stor hæder, peger Team Danmark-direktøren dog på, at turneringen kan få enorm betydning for at hente store idrætsbegivenheder til landet i fremtiden. - Det er jo først og fremmest med til at sætte Danmark på verdenskortet. Det er den største fodboldbegivenhed nogensinde i landet. Det bliver ikke større og vildere rent fodboldmæssigt for vi kan ikke gøre os forhåbninger om at skulle arrangere et EM på enehånd. Så det er uhyre vigtigt, at vi griber chancen og giver medierne, publikum, Tvseerne og ikke mindst UEFA en fantastisk slutrunde, slutter Andersen. sportsfan 37


– et t i lbagebl ik

PUMAs første fodboldstøvle, ATOM, som blev lanceret første gang i 1948. Støvlen er kendetegnet ved dens revolutionerende aftagelige skrueknopper og Rudolf Dassler-designet.

I 1948, samme år som Puma blev grundlagt, lancerede Rudolf Dassler (Pumas grundlægger) en revolutionerende fodboldstøvle: ATOM. ATOM var den første fodboldstøvle på markedet med skrueknopper. Tanken bag støvlen var, at den skulle kunne modstå al slags vejr og alle typer fodboldbaner. Den skulle sikre high performance, uanset hvad. Den 22. november 1950 spillede Vesttyskland deres første landskamp efter 2. Verdenskrig imod Schweiz. Størstedelen af spillerne spillede i ATOM, og Herbert Burdenski (nøglespiller) scorede sejrsmålet i den revolutionerende støvle. I de efterfølgende år arbejdede Rudolf Dassler i samarbejde med fodboldeksperter, herunder tidligere fodboldspillere og kommende World Cup vinder, manager Sepp Herberger, på at forbedre skrueknop-teknologien. Allerede i 1951 var Dassler klar med en opdateret støvle, som hurtigt blev testet på forskellige professionelle fodboldspillere

38 sportsfan

fra hele Tyskland. I 1952 har Puma fuld gang i produktionsapparatet, og den nye støvle SUPER ATOM finder hurtigt vej til de førende sportsbutikker og topspillere. Eksempelvis spiller syv spillere fra Premier League holdet FC Kaiserslautern i SUPER ATOM, og holdet vinder Bundesligaen i 1953. Iblandt de syv spillere, som spiller i Pumas skrueknopstøvle, befinder nøglespillerne Horst Eckel og Werner Liebrich sig, som kort tid efter udtages til landsholdet. PUMA inddrager i sin markedsføring, at ”SUPER ATOM” er landsholdets nøglespilleres foretrukne støvle. I den efterfølgende sæson arbejdedes der på at opdatere ATOM yderligere, så støvlen hele tiden var på forkant med tidens krav til fodboldstøvler. Allerede i 1954 lancerede PUMA en opdateret støvle med navnet ”BRASIL”, hvor designet var ændret med det formål at reducere støvlens vægt. Denne gang var det Hannover 96, som løb af med mesterskabstitlen, og der var otte spillere på

En af de første low-cut PUMA støvler fra 1950.


Promotion-artikel

Historiske PUMA støvler hentet fra arkiverne. Støvlen er ikke dateret, så det er ikke til at sige præcis, hvornår den er fra. Formstriben indikerer dog, at støvlen tidligst er blevet lanceret i 1958

“WELTMEISTER” blev efterfølgende opdateret, og i 1968 var støvlen klar med navnet ”PUMA KING”, som for alvor har vundet plads i mange fodboldspilleres hjerter, og stadig gør det.

vinderholdet, som spillede i ”BRASIL” støvlen. Herefter lancerede PUMA en ny markedsføringskampagne for at øge kendskabet til støvlen, hvilket resulterede i, at den revolutionerende støvle blev en kæmpe succes. Også på trods af, at Tysklands produktleverandør beklagede sig og mente, at de selv havde opfundet støvlen med de aftagelige skrueknopper til World Cup begivenheden i 1954, hvilket ikke var sandt.

WELTMEISTER signeret af det brasilianske fodboldlandshold under World Cup finalen i Sverige i 1958.

Det varede ikke længe, før en ny støvle blev introduceret. Allerede i 1958 præsenterede PUMA støvlen ”WELTMEISTER”, som dannede grundlaget for den verdensberømte støvle ”PUMA KING”, som stadig ses på mange fodboldspillere i dag, og kan betegnes som en klassiker. Det særlige ved ”WELT-

MEISTER” er, at skrueknopperne var lavet af nylon i stedet for læder, som var tilfældet ved de foregående modeller. Ved at anvende et lettere materiale til skrueknopperne, kunne vægten reduceres yderligere, hvilket var en væsentlig forbedring. Endvidere var det første gang i PUMAs historie, at formstriben blev introduceret. Formstriben har lige siden været PUMAs signatur. ”WELTMEISTER” fik sin debut i World Cup finalen i 1958 som den eneste tyskproducerede støvle repræsenteret, hvor både spillere fra finalenationerne Sverige og Brasilien spillede i støvlen. Særligt Pelé gjorde sig bemærket i finalen og blev siden hen PUMA ambassadør, hvilket citatet i forbindelse med World Cup i 2006, hvor Pelé forlænger sin kontrakt med PUMA, indikerer: ”Over many years I have developed a close relationship with the PUMA brand. Now I am happy to collaborate on various projects in the run-up to the World Cup, together with PUMA”. About PUMA’s qualities as an equipment supplier, Pelé said: “PUMA and football, it’s like a big family. Everyone knows that PUMA and football are related to one another”. Udover Pelé kan PUMA prale af en lang række topspillere, som har foretrukket at spille i Puma støvler; Diego Maradona, Lothar Mättheus, Mario Kempes, Eusebio Johan Cruyff, Samuel Etó for bare at nævne nogle.

Støvlen, som Diego Maradona spillede i under World Cup i Spanien i 1982.

“WELTMEISTER” blev efterfølgende opdateret, og i 1968 var støvlen klar med navnet ”PUMA KING”, som for alvor har vundet plads i mange fodboldspilleres hjerter, og stadig gør det. Siden hen er det kun gået fremad for PUMA, og sportlifestyle virksomheden har lanceret en lang række populære fodboldstøvler og nye revolutionerende teknologier, som eksempelvis verdens letteste letvægtsstøvle. Verdens letteste støvle ”SPEED V1.06” med sine kun 200 g blev lanceret i 2006 under World Cup i Tyskland. Teknologien bag ”SPEED” blev udviklet med henblik på at reducere vægten på støvlen, så spilleren kunne komme hurtigere til bolden. Det unikke ved støvlen er blandt andet den ekstremt tynde, syntetiske overdel i ConTec mikrofiber.

sportsfan 39


Sommern y heder Til sommer er PUMA klar med en opdateret ”SPEED” støvle i en opsigtsvækkende farve. V1.11 støvlen bygger på samme tekniske features som de tidligere modeller fra SPEED serien; letvægt som supporterer spillerens ”speed to the maximum”. Det handler om fart. V1.11 er 3. generation af fodboldstøvler, som er designet ud fra den særlige UNI-teknologi, hvor det øverste materiale er syet fast på sålen frem for limet fast. Endnu engang er læsten bygget over PUMA Aptolast – en teknologi, som bevirker, at støvlen har en utrolig god pasform, som kan passes af de fleste fodboldspillere. En anden feature, der sørger for en god pasform, er den centrale snørebåndsfunktion, som er ”gemt” væk under overdelen. Ligesom det er tilfældet ved de tidligere SPEED modeller, er overdelen fremstillet i et ultra tyndt og blødt microfiber-materiale. I SPEED v.1.11 serien indgår der flere nyheder:

Street bold v5.11. Vejl. pris 200,-

V1.11 High Performances kamphandsker vejl. pris 700,-

v5.11 i FG vejl. pris 500,-

40 sportsfan


Promotion-artikel

V1.11 støvlen vejl. pris 1700,-

v5.11 trĂŚningshandsker Vejl. pris 150,-

v1.11 Medium Bag vejl. pris 400,-

V1.11 Knit Bermuda vejl. pris 250,-

sportsfan 41


FODBOLD ANNO 2011:

FRA STRIKER-DØD TIL MEDIEHYSTERI Hvad lærte vi af fodbolden i 2011? Den store, stærke striker er en mangelvare og muligvis død. Glem tvisten mellem Leo Messi og Cristiano Ronaldo. Den egentlige kamp står mellem talfodbold og konceptfodbold. Sæsonens højdepunkt var hele fire klassikere mellem Real Madrid og FC Barcelona, og de gav genlyd langt ud i mediernes overskrifter og nærbilleder. Af Bo Kampmann Walther

O

nsdag den 27. april 2011. Det er første semifinale i årets Champions League, og det er tredje gang på bare 18 dage, at verdens mægtigste fodboldklubber tørner sammen. Gæsterne fra FC Barcelona triller bolden rundt i en sirlig geometri - kaldet tiqui-taca mens Real Madrid virker mere og mere irriteret. De vil gerne score et mål efter en aggressiv og uskøn første halvleg, og de er jo trods alt på hjemmebanen Estadio Santiago Bernabéu. Ind kommer Emmanuel Adebayor. Den tidligere Arsenal- og Manchester City-forward optræder på lejebasis for Los Blancos, og det er tydeligt, at José Mourinho vil have gang i løjerne foran Victor Valdes' mål. På Bernabéus sydside, dér hvor Ultra Sur holder til, vrimler det med Mou-bannere, Mou-tørklæder og Mou-armbånd, og luften er tyk af kærlighedserklæringer til portugiseren, der endelig har ført holdet til semifinaler i Champions League, og som har nosser nok til at tro på sejre og på ingen måde føler sig forpligtet til at stille med spillere, bare fordi de kan sælge trøjer. Selv ved Mourinho godt, hvordan pressen skal skæres. Eller er tonen i medierne blevet en tand for skinger? Dén slags er også fodbold anno 2011. Men Adebayor har ikke travlt med at løbe i position foran Barcas netmasker. I stedet farer han rundt og laver små grimme frispark. Er det fremtiden for topfodbold? Er strikeren død og erstattet af en mere dynamisk "falsk 9'er", der kan tage løbene nede fra midtbanen? Er den klassiske forward, den høje gut med dirrende albuer og løftet pandebrask, et levn fra gamle dage? Hvad kan vi lære af sæsonen 2010/11?

42 sportsfan

Den spanske syge Fodboldkommentator Morten Brunn er klar i mælet, når det gælder target-mandens rolle: "Hvis Adebayor spiller, som han har gjort på det seneste, er han komplet uanvendelig i international fodbold. Og det har ikke kun noget med hans kvaliteter at gøre. Man ser simpelthen bare ikke de store stationære spillere i dagens fodbold. Se blot Barca. De gik jo væk fra sådan én som Zlatan Ibrahimovic," siger Morten Bruun. Sportsredaktør ved Berlingske Tidende, Flemming Fjeldgaard, er enig i den betragtning, men tilføjer, at alting synes at bevæge sig i bølger: "Lige nu er vi i en Spanien-tid. Eller måske en FC Barcelona-æra. De dér muskulære typer som Didier Drogba og Adebayor, eller for den sags skyld de høje ranglede som Schalkes Klaas-Jan Huntelaar og Tottenhams Peter Crouch kommer nærmest til at virke klodsede i forhold til mere fleksible og dynamiske personer som Leo Messi, Xavi Hernández og Andrés Iniesta. Men hvem ved? Måske kommer der en modreaktion om nogle år. Et opgør med den spanske syge, hvor alle pludselig vil til at spille 4-4-2 med to fuldblodsangribere," spekulerer Flemming Fjeldgaard. Vi kender historien om angribere, der starter oppe i boksen og bliver langsommere med årene: Raúl González, Jon Dahl Tomasson, Michael Owen. Men der er også dem, der absolut stadig har hurtigheden og gåpåmodet, men på grund af konkurrence eller spilsystem presses ned i en slags andenbølge: Karim Benzema i Real Madrid,


Nicklas Bendtner i Arsenal. Og når offensiven kommer fra midten eller tager form som et raid på kanterne, er det tydeligt, når de "rigtige" 9'ere fejler. Så render Adebayor rundt og skubber og sparker i knæhaserne i stedet for at score mål. Nej, fremtidens mand er en falsk 9'er. "Det er sådan nogle Rooney- og Villa-typer, der kommer fra en fremskudt position, men falder ned i banen og eventuelt veksler med fløj eller dyb midtbane. Det er typer, der netop kan fungere - og kun kan fungere - på hold, der formår at spille meget dynamisk midtbanespil eventuelt med rotationer og højt genpres. United kunne det med Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney og Carlos Tévez, og Barca kan det med Messi, Iniesta og David Villa", siger Flemming Fjeldgaard og føjer den moderne mezza punta til galleriet af bæredygtige spillere: "Jeg tænker på Real Madrids Mezut Özil, en meget elegant spiller. Han agerer i en fleksibel zone på den offensive midtbane og rykker ofte med helt frem i forreste linje. Özil-typen fungerer bedst med opbakning på begge fløje og med to "holders" bagved. Dér, hvor Mourinho har brugt ham bedst, er som 1'eren i et 4-2-1-3-system, som vi også så i hans setup med Inter sidste år", funderer Flemming Fjeldgaard og tilføjer, at hvis man oven i købet kan klone Özil med den italienske 10'er - en dyb playmaker med base i den defensive midtbane à la Andrea Pirlo - så er man sgu' godt kørende.

Nicklas Bentner er en typisk boskspiller der presses bagud af de nye spilsystemer

Chiles gameplan Morten Bruun tror ikke helt på, at fremtiden hedder 4-6-0, en formation uden dedikeret angriber. Egentlig stammer systemet fra Brasilien, men er mest kendt fra Roma, hvor træner Luciano Spalletti placerede Francesco Totti som en slags kombineret playmaker og hængende angriber. Og der var som sagt Manchester United-holdet for et par sæsoner siden, der med et evigt roterende trekløver drev gæk med alt og alle. "Det er lidt ambivalent med 4-6-0-konceptet. Ja, Barca-stilen med David Villa som falsk 9'er eller måden, som United gør det på, med Javier Hernandez, der støder med op nedefra, er selvfølgelig trendsættende. Og umådelig svær at kopiere. Og nej, for der skal jo stadig være mindst én oppe foran. Skal der ikke? Se bare, hvor svært AC Milan havde det med Spurs' Peter Crouch - dette anakronistiske misfoster, som daldrer rundt og alligevel formår at være på det helt rette sted i det rette øjeblik," udtaler Morten Bruun. Alle spiller i dag små variationer af 4-2-3-1 eller 4-3-3. Bevares, forandringer forekommer. Flere tophold er for eksempel begyndt at operere med forwards, der illuderer at hænge oppe i boksen, men som i virkeligheden agerer i zonen lige bag en angriber, som katapulteres op fra midtbanen. Eller tænk på de såkaldte omvendte wings: de Robinho- og Arjen Robben-typer, som tryller bedst med én fod og på én bestemt flanke, men tvinges over i deres unaturlige side. Og så selvfølgelig det konstante pres på fullbacks, som skal være kraftkarle i både offensiv og defensiv. På trods af disse perfiditeter har europæisk fodbold stadig tunnelsyn, når det gælder den stovte firbackkæde. De tremandsforsvar, vi så i 70'erne og 80'erne (Holland, Argentina, Barcelona, AC Milan), døde en stille død, fordi de kun virkede over for hold, der angreb med to mand. Når modstandere stillede med én striker, flankeret af to wings - som jo blev populært med ikke bare Olsens 4-3-3-automatismer, men overalt i Europa - smuldrede den symmetri, som har

sportsfan 43


fulgt fodbolden lige siden de første WM-systemer over Alf Ramseys Wingless Wonder og frem til Beckenbauers statue af en libero. Enten blev de to centerforsvarere på kanterne vredet skævt mod den ene flanke, eller de to wingbacks strandede nede bagved i en fem-mod-tre, som efterlod gevaldige lakuner længere fremme. Chiles 3-3-1-3-system var et frisk pust under VM, mener Flemming Fjeldgaard. Godt nok viste Marcelo Bielsas plan markante svagheder i mødet med nationer, som formåede at trække den bageste kæde af led, men måden, hvorpå tropperne lynsnart forvandledes til 4-2-3-1 (to wingbacks tilbage for at dække af, samtidig med, at en mand i det centrale forsvar blev skiftet ud med en defensiv midtbanespiller), var besnærende og måske et hint om fremtidens totalfodbold. Også Mexico konverterede midt i kampene. Enten var Rafael Márquez styrmand i en central 3-4-3, eller også blev han beordret frem på midten i en 4-3-3, flankeret af wingbacks med defensive pligter. "Bielsa hylder princippet om un enganche y tres punta, hvilket betyder én playmaker og tre forwards. Chiles 3-3-1-3 er et system med høj risiko, konstant offensiv og meget højt genpres. Og det er næsten umuligt at dæmme op for, fordi det går imod de fleste taktikker, vi kender. Alligevel viste det sig at være skrøbeligt og en kende umodent," siger Flemming Fjeldgaard. Tal og koncepter Ifølge Flemming Fjeldgaard står kampen om fremtidens fodbold mellem tal og koncepter: "I talfodbold har alle præcise roller. Spiller man 4-3-3, ved man nøjagtig, hvor 6'eren er henne, nemlig som stabiliserende, defensiv midtbane. Men når det gælder konceptfodbold, er det straks vanskeligere. I Barcelona taler man om bevægelse i forhold til bolden. Dani Alves, for eksempel, kan principielt agere over hele banen, og det tillader nogle stræk i banen og mønstre, som er meget svære at trevle op. Dortmund gør det også. Og i dén type fodbold er Xavi Hernández en lille Gud. Eller Xabi Alonso, når han vel at mærke spiller på det spanske landshold og er flankeret af en type, der er knap så meget skraldemand. Hos Real er Alonsos rolle meget snævrere. Dér er han ofte krumtap i en lidt mere fastlåst 4-2-3-1", siger Flemming Fjeldgaard. Morten Bruun nikker genkendende til tal og koncepter og mener, at Barcas tiqui-taca er en moderne form for totalfodbold, som næsten dikterer et cementagtigt modtræk: "Hvad konceptfodbold angår, har ingen været over eller ved siden af Guardiolas Barca i år. Skal du spille imod dem, er det ikke så mærkeligt at stille med en 'triple pivote' lige som Mourinho gjorde det i Champions League. Al den snak om, at sådan en formation dræber fodbolden - og hvad Johan Cruyff og Alfredo di Stefano ellers har sagt - skal altså vejes op imod det faktum, at den virker! Real Madrid vandt jo pokalfinalen, Copa del Rey, med 4-3-3, klart definerede tal og en uforlignelig kontra med Ronaldo på spidsen", siger Morten Bruun. Men overlever konceptfodbold? "Det er svært at sige," svarer Flemming Fjeldgaard. "Jeg er ikke sikker på, at konceptfodbold uden videre kan importeres til FCK eller Brøndby. For den kræver mere af spillerne end af trænerne."

"Det var Mission Impossible IV. Der var intet i vejen med målet, og det kunne have ændret opgøret fuldstændig, men dommeren havde en anden dagsorden. - Ronaldo Medier i overdrive "Det er fuldstændig umuligt at gøre comeback, når vores modstander bliver hjulpet på den måde. Det virker, som om Barca bare skal komme i finalen," sagde en forbitret José Mourinho efter den første Champions Leaguesemifinale på Bernabéu og supplerede med en morbid profeti om returkampen ugen efter: "Den samlede målscore er imod os. Og selv hvis vi skulle score et mål og åbne for stillingen, vil systemet slå os ihjel én gang til." Efter Camp Nou-matchen, som endte 1-1, men blev skæmmet af et annulleret Gonzalo Huguain-mål, skruede Ronaldo bissen på: "Det var Mission Impossible IV. Der var intet i vejen med målet, og det kunne have ændret opgøret fuldstændig, men dommeren havde en anden dagsorden. Dem, som kender til fodbold, ved, at Barcelona bliver godt beskyttet. Vi andre bliver bare nødt til at leve med uretfærdighederne. Det her er skidt for fodbolden. Hvis det ikke ændrer sig, bør vi blive hjemme og lade Barcelona spille mod sig selv. Næste år burde de bare give pokalen direkte til Barcelona." 44 sportsfan

Foto: Scanpix


sportsfan 45


Foto: Scanpix

Ifølge Morten Bruun gik Mourinho fra antydningens kunst til at være vulgær i sit paranoide forsøg på at kontrollere og manipulere alt og alle. "Samtidig er der en lukkethed i sportens institutioner, så når Mourinho endelig siger noget, der rækker ud over den sædvanlige plapren om taktik og spillervalg, så lapper den samlede mediestand det i sig. Retorikken bliver mere og mere skinger, og kløften bliver større mellem sporten og medierne. Når sporten vil styre det hele og det kan den jo tydeligvis ikke - bliver der skruet op for følelserne i medierne. Man kunne ønske sig, at fodboldens verden ville åbne sig noget mere, og at medierne ville dæmpe hysteriet en smule," anfører Morten Bruun.

der er til vores fordel’. Sportsmedierne er midt i en læringsproces, hævder Flemming Fjeldgaard: "Af alle udviklinger i sporten er dén uden for banen forløbet mest voldsomt, især i takt med digitaliseringen. I dag er der sport på alle platformer, hele tiden, og det mindste pip fra en træner eller en stjernespiller blæses op med svulstighed og patos over hele spektret. Fremtiden bliver, tror jeg, endnu mere hysterisk, men den vil også vise, håber jeg, at der er behov for et mere differentieret mediebillede. Nogle, der holder mikrofonen, nogle, der viser kampene, og nogle, der er kritiske og tager stilling og ikke bevidstløst bliver budbringer for en konspirationsteori," siger Flemming Fjeldgaard.

Konspirationer Om noget har sæsonen 2010/11 lært os en masse om konspirationsteorier, mudderkastning og 'hvad-nu-hvis'er'. Hvis der ikke er ét univers, men flere af dem, ville Real Madrid helt sikkert have vundet i ét af dem. Hvis altså Pepe ikke havde fået rødt kort i Bernabéu-dysten. Hvis Dani Alves, som de danske Madridfans siger, ikke havde opført Svanens Død, flyttet benet i sidste øjeblik og været ferm til at spille rollen som lemlæstet brasilianer, lige indtil dommerens eksekvering var en realitet. Hvis Higuains i øvrigt flotte mål var blevet retmæssigt anerkendt. Real har sågar officielt indberettet Barca for "usportslig optræden", som om Xavi, Messi, Pedro og Sergio Busquets udover årelang træning i konceptfodbold og tiqui-taca havde studeret på en hemmelig skuespilskole for vordende fodboldstjerner, hvor de alle sammen havde fået topkarakterer i disciplinen ‘kunsten at omringe en nervøs dommer og tvinge ham til at afgive kendelser,

Narrøv med fløjte Er der en ubehagelig systematik bag den påståede Barcelonafavorisering? Flemming Fjeldgaard og Morten Bruun tvivler begge på det. Også selv om den hollandske dommer, Frank De Bleeckere, var en narrøv med fløjte, der ikke anerkendte Higuains scoring, da det hele spidsede til på Camp Nou, og Dani Alves er en lille method actor. Spørgsmålet er blot, hvornår den beskidte vindermentalitet endegyldigt blev sovset ind i avisoverskrifternes og de lummervarme pressemøders retorik. For når den svulstige efterplapren dør ud, bør Real Madrid passende rette kritikken mod sig selv. For faktum er, at de reelt tabte det hele med en fedtspillende pindsvinetaktik i den første halvleg på Bernabéu. Så meget kunne Real, Mourinho, Ronaldo og alle de andre fra verdens dyreste klub i hvert fald lære af 2010/11. Og Adebayor? Rygterne siger, at de ikke vil have ham længere.

46 sportsfan


adidas, the 3-Bars logo, and the 3-Stripes mark are registered trademarks of the adidas Group. Š 2010 Coty Export – Coty Inc., adidas Licensee

NYHED


Sportsfan har testet

Månedens bil ”Lille, men ikke nuttet” er Nissans punchline om deres nye model, der går under navnet Juke. Det er en kompakt og sporty sag, der med sit energiske og udfordrende look er en smart lille crossover, tilpasset byens puls og skabt til dem, der er trætte af forudsigeligt og ensformigt design. Den har masser af personlighed; med karakteristiske lygter både for og bag, en nedagående profil, der giver det sporty look bagtil, og indeni gør det motorcykel-inspirerede konsol sit til at videreføre det sporty look. Der er et væld af features i Juke’en, som giver dig mulighed for at personliggøre din kørsel, og stort set alt kan styres fra rattet. Nogle features er standard, mens andre må tilvælges. Juke er en 5 dørs, men henvender sig ikke til den pladskrævende familie, men mere til det pladskrævende par eller singler, idet bagsæderne kan splittes og lægges ned 60/40. Der er dog plads på bagsædet til 3 personer, men går turen til Italien, bliver det nok lidt trangt! Med andre ord, du kan sagtens smide børnene på bagsædet, men forvent fodaftryk på bagsiden af forsæderne!

Sikkerheden er der ikke noget at udsætte på. Masser af airbags, 6 stykker, og højt placeret førersæde, som giver dig et godt udsyn. Tilsammen med et veludviklet Moment Vector System, der aktiveres, når du træder på speederen, ligger du sikkert i svingene. Juke’en findes i 3 udgaver, Visia, Acenta og Tekna, og har op til 190 hk. Vælger du Tekna 1,6 DIG-T med 190 hk, har du sagt farvel til god benzinøkonomi, men til gengæld får du en bil, der er hurtig, kraftfuld og voldsom fræk. Prisen starter ved cirka 240.000 kr. for en Visia, 260.000 kr. for en Acenta og 290.000 for en Tekna, og man får rigtig meget for pengene. Man kan sige, at Juke’en skiller vandene – enten kan man lide den, eller også kan man ikke – men én ting er sikkert; der bliver lagt mærke til dig på vejen, for der er ikke nogen som Juke’en i øjeblikket. Den er uden tvivl sin egen. Og helt ærligt, trænger vi så ikke til lidt forandring på de danske veje? Se mere på www.nissan.dk

Juke er en meget stor lille bil. Med den høje midterlinje og de ekstra brede skærmkasser virker den stor, men sandheden er, at den kun er lidt over 4 meter lang og 1,7 meter bred

48 sportsfan


NISSAN JUKE

Midterkonsollet i kabinen er designet som en motorcykel, hvor gearstangen er anbragt oven i tanken.

sportsfan 49


LE mans 2011 Tom Kristensen jagter en niende Le Mans-sejr 11. - 12. juni

50 sportsfan


sportsfan 51 Foto: GRANDPRIXPHOTO.COM


D

en officielle testdag i slutningen af april op til 24-timers løbet efterlod ingen tvivl: Le Mans 2011 bliver et tæt sprintrace mellem Audi og Peugeot. Kongen af Le Mans, den ottedobbelte vinder Tom Kristensen, satte dagens hurtigste omgangstid, men han var kun 128 tusindedele sekund hurtigere end Audi-teamkammeraterne Timo Bernhard/Romain Dumas/Mike Rockenfeller. Og 189 tusindedele hurtigere end den bedste Peugeot. De fire hurtigste biler - tre Audier og en Peugeot - var dækket af præcis 191 tusindedele! “Vi kan forvente et fantastisk spændende 24-timers løb,” slog Kong Kristensen fast efter testen, der var den første, officielle indsats med den nye Audi R18. Selvom Audi takket være deres pålidelige teknik sluttede på de tre første pladser i Le Mans 2010, var det tydeligt, at tyskernes daværende R15-racer ikke var lige så hurtig som de biler, Peugeot indsatte. Audis motorsportsafdeling gik derfor næsten omgående i gang med en helt ny Le Mans-racer til 2011, og R18 er resultatet af et intensivt udviklingsarbejde.

Selvom Audi takket være deres pålidelige teknik sluttede på de tre første pladser i Le Mans 2010, var det tydeligt, at tyskernes daværende R15-racer ikke var lige så hurtig som de biler, Peugeot indsatte. Den nye Audi afviger markant fra fabrikkens tidligere Le Mans-biler. Da Audi i 1998 besluttede sig for at gå ind i langdistanceracing byggede man med tysk grundighed to forskellige biler til Le Mans 1999 - en åben R8R (“roadster”) og en R8C (“coupé”) med tag. Dengang var konklusionen klar: Roadster-versionen var mest effektiv, og fra 2000 til 2010 vandt Audi i alt 24-timers løbet ni gange med forskellige åbne biler Men i 2011, hvor et nyt reglement træder i kraft, satser Audi med den nye R18 på en Le Mans-racer med tag. Det nye reglement foreskriver blandt andet mindre dieselmotorer, og derfor er R15´erens 5,5 liters V10-motor afløst af en nyudviklet 3,7-liters V6´er. Skiftet til den mindre motor, der har øget omgangstiderne i Le Mans med cirka otte sekunder, har været en medvirkende årsag til, at Audi-kørerne fra denne sæson har tag over hovedet. “Aerodynamikken er blevet endnu vigtigere, og i den henseende har en lukket bil klare fordele,” forklarer Audis motorsportschef, Doktor Wolfgang Ullrich. “En coupé fra Audi - det er en ny æra, der begynder,” tilføjer Tom K. “Der er kommet mere fokus på aerodynamikken, fordi den nye V6-motor yder lidt færre hestekræfter end tidligere. Man kan virkelig mærke den forbedrede aerodynamik, og bilen føles uhyre komfortabel. Den mindre motor er kædet sammen med en ny, 6-trins gearkasse, som vi kørere allerede er blevet rigtig glade for.”

52 sportsfan

Designet på den nye Audi R18 præges af en markant “finne”, der går fra midten af taget og helt ned til bagvingen. “Finnen” er reglement-betinget og skal stabilisere bilen ved de hastigheder langt over 300 km/t, der opnås på Le Mans-banen. En af de vigtigste fordele ved en åben Le Mans-racer er forsvundet de seneste år. Det er betydeligt hurtigere for kørerne at skifte plads i en åben bil, men nye regler for tankning har betydet, at pitstoppene nu er længere end tidligere, og derfor er der rigelig tid til at komme ind og ud af en lukket bil. “Samtidig har mekanikerne mulighed for at komme let ind til pedaler og alt, hvad der skal arbejdes på i cockpitte, når man åbner dørene. Det er en fordel, når man er på vej til at blive en gammel mand,” siger 43-årige Tom med et smil. Den nye, mindre diesel-V6’er gør samtidig R18’eren til den mest stille racerbil, Audi nogensinde har bygget. “Lyden er unik,” siger Tom. “Man er nødt til at høre den selv, men jeg synes, den er smuk.” Peugeot, der vandt Le Mans 2009 og som nævnt havde den hurtigste OG skrøbeligste bil i 2010, har også udviklet ny teknik til denne sæson. I den nye Peugeot 908 er sidste års diesel-V12 er afløst af en 3,7 liters V8’er, og franskmændene har naturligvis holdt fast i det lukkede coupé-design, der altid har kendetegnet fabrikkens Le Mans-racere. Mens de to Le Mans-rivaler nu satser på samme design-koncept med lukkede biler, er der stadig markant forskel på deres kører line-ups. Audi har de seneste år gennemført et markant generationsskifte, og to af de tre fabriksbiler er nu besat af kørere i 20´erne eller først i 30´erne. Den tredje Audi er i sammenligning en decideret oldboys-racer med Tom K (43 år), Allan McNish (41) og Rinaldo Capello (46). På trods af old-boys raceren har de ni Audi-kørere kun en marginalt højere gennemsnitsalder end Peugeots line-up. Til gengæld er der stor forskel på de to kører-teams´ baggrund: Hos Peugeot har syv af de ni kørere Formel 1-erfaring - hos Audi er McNish den eneste, der har deltaget i et Formel 1-grandprix. Alligevel virker Audis line-up som det stærkeste. Tyskernes mange sportsvognsspecialister er langt bedre teamplayers end Peugeots tidligere Formel 1-kørere, der til tider har en noget individuel tilgang til den fællesopgave, som et 24-timers løb er. Testdagen i Le Mans sidst i april understregede den store jævnbyrdighed mellem Audi og Peugeot. For få uger siden mødtes de to Le Mans-rivaler for første gang hjul mod hjul i et løb, da den belgiske Spa-Francorchamps bane lagde asfalt til et 1000 km-løb. Her var Audi overlegen under kvalifikationen, men over distancen på de 1000 kilometer vendte billedet: Peugeot besatte de to første pladser, mens Tom K og Co. var bedste Audi på tredjepladsen. “Vi var lige så hurtige som Peugeot’erne,” insisterer Audi-chef Dr. Ullrich. “Men der var for mange frustrerende småting, der gik skævt. Dén slags lærer man af, og fejlene bliver rettet inden Le Mans!”


Foto: GRANDPRIXPHOTO.COM

program Søndag 5. juni: 14.30 - 19.00: Teknisk og administrativ kontrol af deltagerne på Place Centrale des Jacobins i Le Mans Mandag 6. juni: 09.30 - 17.30: Teknisk og administrativ kontrol af deltagerne på Place Centrale des Jacobins i Le Mans Tirsdag 7. juni: 17.00: Autograf-session med alle kørere

Foto: GRANDPRIXPHOTO.COM

Onsdag 8. juni: 16.00 - 20.00: Fri træning 22.00 - 24.00: Første kvalifikation Torsdag 9. juni: 19.00 - 21.00: Fri træning 22.00 - 24.00: Anden kvalifikation Fredag 10. juni: 10.00 - 20.00: Pit-walk for tilskuere 18.00 - 20.00: Kører-parade i Le Mans centrum Lørdag 11. juni: 09.00 - 09.45: Warm-up 14.22: Start-proceduren indledes 15.00: Start Søndag 12. juni: 15.00: Mål

Foto: GRANDPRIXPHOTO.COM

Tom K i Le Mans 1997: VINDER i Porsche 1998: Udgået (BMW) 1999: Udgået (BMW) 2000: VINDER i Audi 2001: VINDER i Audi 2002: VINDER i Audi 2003: VINDER i Bentley

2004: VINDER i Audi 2005: VINDER i Audi 2006: Nummer tre i Audi 2007: Udgået (Audi) 2008: VINDER i Audi 2009: Nummer tre i Audi 2010: Nummer tre i Audi

Le Mans 2011 - TV TV2 har netop forlænget kontrakten med Le Mans-arrangørerne. I år viser stationen 17 af de 24 timer live på hovedkanalen. Det sker som led i en massiv sports-weekend, der også inkluderer WTAtennisturneringen i Farum, Danmarks åbningskamp i U21 EM i fodbold og håndboldpigernes afgørende VM-kvalifikationskamp mod Polen. Eurosport planlægger at vise træning, kvalifikation og samtlige 24 timer live i HD. sportsfan 53


54 sportsfan

Foto: GRANDPRIXPHOTO.COM


Le Mans 2011 Audi v. Peugeot - teknikken: AUDI Team: Audi Sport Team Joest / North America (fabriksteam) Model: R18 TDI Opbygning: Kulfiber-monocoque Motor: V6 turbodiesel Slagvolumen: 3,7 liter Gearkasse: S-tronic - sekventiel Gear: 6 plus bakgear Vægt: 900 kg Brændstof: Shell diesel Dæk: Michelin Vægt: 900 kg Line-up: Startnummer 1: Timo Bernhard/Romain Dumas/ Mike Rockenfeller Startnummer 2: Marcel Fässler/Andre Lotterer/Benoit Treluyer Startnummer 3: Tom Kristensen/Rinaldo Capello/ Allan McNish

PEUGEOT: Team: Peugeot Sport Total (fabriksteam) Model: 908 Opbygning: Kulfiber-monocoque Motor: V8 turbodiesel Slagvolumen: 3,7 liter Gearkasse: Ricardo - sekventiel Gear: 6 plus bakgear Vægt: 900 kg Brændstof: Total diesel Vægt: 900 kg Line-up: Startnummer 7: Anthony Davidson/Alexander Wurz/ Marc Gene Startnummer 8: Stephane Sarrazin/Franck Montagny/Nicolas Minassian Startnummer 9: Sebastien Bourdais/Simon Pagenaud/Pedro Lamy


Danske favoritter i GT-klassen Foto: GRANDPRIXPHOTO.COM

GT-klassen, der med 28 biler er den største i Le Mans-feltet 2011, har to danske favoritter. Jan Magnussen stiller endnu en gang op for GM´s Corvette-team, der får hård konkurrence fra fabriksstøttede teams fra BMW, Ferrari, Lotus og Porsche. Corvette-teamet deltog ikke i den officielle testdag, men GM lejede sine fabrikskørere ind i det private Larbre-team. “Vi var ikke hurtigst, men det havde vi heller ikke regnet med,” siger Jan om testen. “Ferrari kørte rigtig stærkt - lige så stærkt som vi havde frygtet. Men jeg er ikke i tvivl om, at ingeniørerne hjemme på fabrikken nok skal sørge for, at vi har en stærk bil, når vi vender tilbage i juni.” Den hurtigste tid ved testdagen blev sat af danske Allan Simonsen i Team Hankook-Farnbachers Ferrari. At der er et generationsskifte på vej blandt de danske topkørere understreges af, at Simonsen som dreng kørte for det gokart-team, Jan Magnussen oprettede, da han i 1997-98 deltog i Formel 1-VM for Stewart-Ford teamet. Nu er Simonsen en reel udfordrer til sin gamle teamchef i Le Mans´ GT-klasse, men der hænger et stort spørgsmålstegn over dækkene. Danskeren er sammen med Farnbacher-teamet hyret til at udvikle koreanske Hankooks nye 56 sportsfan

racerdæk, og indtil nu har de ikke vist sig helt på niveau med dækkene fra de klassiske Le Mans-leverandører, Michelin og Dunlop. Men med hurtigste tid på testdagen understregede Simonsen, at de koreanske dæk kan overraske i 24-timers løbet. “Vi er ved at være der,” konstaterer Simonsen. Unge Christoffer Nygaard deltog i testdagen, men hans team, Young Driver AMR, er i skrivende stund kun med på reservelisten til 24-timers løbet. Håb for Elgaard Den firdobbelte DTC-mester Casper Elgaard sikrede sig i sidste øjeblik en plads i Le Mans-feltet 2011. Den 33-årige århusianer, der vandt LMP2-klassen i 2009 sammen med Team Essex, skal køre for det schweiziske Hope-team, der indsætter en Oreca hybrid-racer i LMP1klassen. “Jeg er glad for samarbejdet med Hope - det er et team jeg sætter stor pris på,” siger Elgaard, der sidste år tilbragte 24-timersløbet i TV2´s kommentatorbox.


Danskerne i Le Mans 2011:

Foto: GRANDPRIXPHOTO.COM

TOM KRISTENSEN (43 år) Startnummer: 3 Team: Audi Sport North America (fabriksteam) Bil: Audi R18 TDI Klasse: LM P1 Le Mans-debut: 1997 Le Mans-løb i alt: 14 Bedste resultat - generelt: Otte sejre 2010: Tredjeplads efter afkørsel tidligt i løbet Codrivers: Allan McNish (GBR - 41 år): Toms primære konkurrent til titlen som hurtigste Audi-kører. Har masser af erfaring - også fra Formel 1. Vinder af Le Mans i 1998 (Porsche) og 2008 (Audi) Rinaldi Capello (ITA - 46 år): Erfaren og loyal Audi-kører. Specialist i standard- og sportsvogne. Har vundet Le Mans tre gange med Tom. Kører sandsynligvis sin sidste sæson.

JAN MAGNUSSEN (37 år) Startnummer: 74 Team: GM Corvette Racing (fabriksteam) Bil: Chevrolet Corvette C6 ZR1 Klasse: LM GTE Le Mans-debut: 1999 Le Mans-løb i alt: 12 Bedste resultat - generelt: Fjerdeplads (2003) 2010: Udgået efter 225 omgange Codrivers: Oliver Gavin (GBR - 38 år): Har ligesom Jan en mislykket Formel 1-karriere bag sig. Har kørt for GM Corvette siden 2002 og har vundet GT-klassen i Le Mans fire gange. Richard Westbrook (GBR - 35 år): Ny mand i teamet. Grundlagde sin karriere i diverse Porsche-mærkeklasser og vandt Supercuppen i 2006 og 07. Debuterede i Le Mans sidste år.

ALLAN SIMONSEN (32 år) Startnummer: 89 Team: Hankook Team Farnbacher Bil: Ferrari 458 Italia Klasse: LM GTE Le Mans-debut: 2007 Le Mans-løb i alt: 4 Bedste resultat - generelt: 12.-plads (2010) 2010: Andenplads i GT2-klassen Codrivers: Dominik Farnbacher (DEU - 26 år): Søn af teamejer Horst Farnbacher og Allans Le Mans-codriver siden 2009. Vinder af GT-klassen i 24-timers løbet i Daytona 2005. Lehman Keen (USA - 27 år): Amerikaneren var allerede sidste år codriver med Allan i Le Mans. Tidligere vinder af GT3-klassen i både GrandAm-serien og 12-timers løbet i Sebring. CASPER ELGAARD (33 år) Startnummer: 5 Team: Hope Racing Bil: Oreca Tech-Hybrid Klasse: LMP1 Le Mans-debut: 2001 Le Mans-løb i alt: 7 Bedste resultat - generelt: Syvendeplads (2007) 2010: Deltog ikke Codrivers: Jan Lammers (NL - 55 år): Blev anset for at af de sene 1970´eres største talenter men slog aldrig rigtig til i formel 1. Vandt Le Mans 1988 for Jaguar. Har haft sit eget Le Mansteam Steve Zacchia (CH) - 28 år): Debuterede i Le Mans 2003 men har kun deltaget én gang siden. Vinder af GTS-klassen i Le Mans-serien 2004 i Ferrari sammen med Pedro Lamy. RESERVE: CHRISTOFFER NYGAARD (24 år) Startnummer: 86 Team: Young Driver AMR Bil: Aston Martin Vantage Klasse: LM GTE Le Mans-debut: 2010 Le Mans-løb i alt: 1 Bedste resultat - generelt: 22.-plads (2010) 2010: Tredjeplads i GT1-klassen Codrivers: Tomas Enge (CZE - 34 år): Var på vej mod en Formel 1-karriere, da han i 2001 blev knaldet for doping (hash!). Nu en af verdens bedste sportsvognskørere. Le Mans GT-vinder 2003. Alex Müller (DEU) - 32 år): Tysker med erfaring fra både Formel 3, Formel 3000 og NASCAR-trucks. Har koncentreret sig om GT-racing siden 2007.

sportsfan 57


Foto: GRANDPRIXPHOTO.COM

LMP1: Åbne eller lukkede prototyper med motorer på maksimalt 3,7 liter(diesel), 3,4 liter (benzin) eller 2,0 liter (turbo).

Foto: GRANDPRIXPHOTO.COM

Klasserne i Le Mans:

Biler i 2011-feltet: 17 Danske deltagere: Tom Kristensen (Audi), Casper Elgaard (Hope Racing) LMP 2: Åbne eller lukkede prototyper med serieproducerede benzinmotorer. Slagvolumen / maksimalt antal cylindre: 5,0 liter / 8 og 3,2 liter / 6 (turbo).

Danske deltagere: Ingen GTE: Den tidligere GT2-klasse bliver nu den eneste GT-klasse. Den deles op i GTE Pro og GTE Am, alt efter om kørerne er professionelle eller amatører. Biler i 2011-feltet: 28 (18 i Pro- og 10 i Am-kategorien) Danske deltagere: Jan Magnussen (GM Corvette), Allan Simonsen (Ferrari).

58 sportsfan

Foto: GRANDPRIXPHOTO.COM

Biler i 2011-feltet: 11


sportsfan 59


Tous Fous du Tour – Fransk poesi på to hjul Den 98.udgave af Tour de France lanceres under devisen "Tous Fous du Tour" – ”alle er vilde med Touren”, og selv om Touren indledes med et stænk af tristesse til ære for den afdøde Wouter Weylandt, kan der ikke lægge låg på forventningerne om et nyt eventyrligt sommer-drama på de franske landeveje. Sportsfan bringer dig et overblik over etaperne, profilerne og jalousi-dramaet mellem Team SaxoBank Sungard og Leopard Trek. Af Svend Bertil Frandsen Den 15. oktober 2010 blev ruten for den 98. udgave af verdens skrappeste cykeludfordring, der køres fra 2. til 24. juli, offentliggjort under stor festivitas og uforglemmelige mindebilleder af den tidligere Tour-stjerne Laurent Fignon i det parisiske Palais des Congrès. Et drama af dimensioner er også dette år en garanti, eftersom strabadserne er af så afvekslende karakter, at det heller ikke i 2011 versionen bliver muligt for klassementsaspiranterne at køre sig stille og roligt ind i løbet. Men hvis det ikke er nok for de danske cykel-fanatikere, er der i år lagt ekstra brænde på Tour-bålet med offentliggørelsen af det nye Leopard Trek hold, som har skabt en bølge af jalousi og nye spændende alliancer op til dette års Tour. For ord som ”forræderi” og ”knive i ryggen” har føget gennem avis-spalterne, efter at den stenrige, indflydelsesrige og diskrete entreprenør, Flavio Becca, som residerer i Luxembourg, besluttede sig for, at han hellere ville sponsere Kim Andersen og brødrene Schleck frem for Bjarne Riis. Gode gamle Kim Andersen gik sin ven og arbejdsgiver i ryggen med et konkurrerende cykelhold og stjal oven i købet de to Schleck-brødre, som ellers har haft hele deres opvækst på CSC- og Saxo Bank-holdet. Men Riis har igennem hele sin karriere, både som holdejer og aktiv rytter, vist et imponerende overlevelsesinstinkt, og derfor kan det ikke undre, at herningenseren på rekordtid fik fremskaffet en ny sponsor og oven i købet formåede at tilknytte ingen ringere end Alberto Contador.

60 sportsfan


Foto: Scanpix

sportsfan 61


Foto: Scanpix

Team Grådig. Med Judas som sportsdirektør. Et illoyalt og lurvet sjak med knive i ærmerne og speciale i at gå bagom ryggen på chefen, inden han bliver pelset for samtlige sine kronjuveler. Den danske filial af folkedomstolen har været en nådeløs jury, når det har handlet om Team Leopard Trek, der har baseret sig på ryttere med en fortid hos Bjarne Riis og Team Saxo Bank. Men i udlandet har man svært ved at forstå den danske forargelse. Det var et smart trick hurtigt at få brødrene Schleck i stald. Hvorfor skulle de ikke gerne ville være på et decideret storhold fra deres eget hjemland? Og Team Leopard havde økonomien i orden for flere år frem i tiden. Og hvilke ryttere kan sige nej til sådan en sikkerhed, siger cykeljournalisten Mark Miserus fra hollandske avis, Volksrant, således. I skrivende stund hænger en sort skygge over Riis’s nye mandskab i forhold til sammensætningen af Tour-holdet, eftersom Contadors skæbne i den famøse bøf-sag endnu ikke er afgjort. Den internationale sportsdomstol (CAS) har meddelt, at den satser på at have en afgørelse færdig med udgangen af juni, og dermed kan man i realiteten kun gisne om sammensætning, eftersom holdet jo i realiteten er bygget op omkring den spanske bjergged. For TV2 kommentator Rolf Sørensen bærer begge scenarier (Contador eller ingen Contador) dog et positivt islæt. – Hvis man har Contador til rådighed, kører man jo efter den gule trøje og for at vinde løbet, men er han ikke med, så giver det pludselig et helt andet hold, der skal køre efter etapesejre, og det giver de unge danske talenter muligheden, siger Rolf Sørensen til sporten. dk. Men selvom han forsøger at se positivt på Contadors situation, vil det ærgre den tidligere vinder af Liege-Bastogne-Liege, at TV-seerne ikke får mulighed for at opleve duellen mellem brødrene Schleck og Alberto Contador. Både som tilskuer, kommentator og fan af cykelsport havde det været fuldstændigt overdrevet at se Contador på Riis’ hold mod Schleck-brødrene, som folk - lidt mellem linjerne - mener, har begået mytteri mod Riis. Det er en fantastisk kontrast, som jeg er ked af, at vi ikke får at se,” siger Rolf Sørensen. Team Saxo Bank Sungards hold i Tour de France kan i Tour de France generelt ventes at rumme en række spanske trækheste, skandinaviske arbejdsmænd, samt måske et australsk og belgisk stjerneskud. Hvis Contador er med, kan man måske gå ud fra, at en 62 sportsfan

del af de resterende otte ryttere vil inkludere Chris Anker Sørensen, Nicki Sørensen, Gustav Larsson, Nick Nuyens og Richie Porte som de største profiler. Og efter alle diskussionerne omkring Schleck-brødrenes mytteri, den ny holdsammensætning, jagten på en sponsor og polemikken omkring Contadors potentielle doping-karantæne, må holdet siges at have fået en flot optakt til Touren. Contador ligger i skrivende stund lunt i svinget til at kunne vinde Giroen, mens forårets helt store triumf var, da Nick Nuyens tog fusen på Riis’ gamle schweiziske lokomotiv, Fabian Cancellara, og vandt Flandern Rundt. Desuden har både Richie Porte og Chris Anker Sørensen vist blændende form i Romandiet Rundt. For Chris Anker Sørensen kan man måske håbe på, at Contador ikke kommer til start i Touren. Det vil nemlig give danskeren mulighed for at køre efter den prikkede bjergtrøje i årets Tour de France. For Leopard Trek kan man kun håbe på, at Tour de France vil markere et skift til det positive i en sæson, hvor mandskabet absolut ikke har formået at leve op til de tårnhøje forventninger, der var stillet på forhånd. Holdet formåede ikke at yde den nødvendige støtte til Fabian Cancellara i forårsklassikerne, hvor man ellers ventede, at den frygtindgydende schweizer ville gøre rent bord. En 2.plads i Milano-San Remo, en 3.plads i Flandern Rundt og en 2.plads i Paris – Roubaix er normalt godkendte resultater, men ikke for en mand af Cancellaras format, og hvis man skal dømme ud fra kvaliteten af rytterne på holdet. Schleck-brødrene kunne indkassere en 2. og 3.plads i Liege-Bastogne-Liege, men det, man husker mest fra det løb, var deres resignation i sprinterfinalen over for Phillippe Gilbert. Desuden kan man frygte for rytternes tilstand, efter at belgieren Wouter Weylandt kom så grusomt af dage i sit styrt i Giro d´Italia. Holdet, der ud over Schleck-brødrene ventes at inkludere Cancellara, Stuart O’Grady, Jens Voigt, Daniele Bennati og Maxine Montfort, var så psykisk medtagede, at de trak sig fra resten af Giroen for at pleje de mentale sår og overveje, hvorledes optakten til Tour de France i stedet skulle skrues sammen. Det, som Kim Andersen kan håbe på, er, at det uventede dødsfald kan få rytterne til at rykke endnu tættere sammen, og motivationen vil være tårnhøj for at få vendt sæsonen til noget positivt. Under alle omstændigheder må man forvente, at holdet går ind til Touren med en del flere kræfter end Riis´s mandskab på baggrund af deres exit i Giroen.


holdene i Tour de France 2011 • OMEGA PHARMA-LOTTO (BEL)
 • QUICKSTEP CYCLING TEAM (BEL)
 • SAXO BANK SUNGARD (DEN)
 • EUSKALTEL-EUSKADI (ESP)
 • MOVISTAR TEAM (ESP)
 • AG2R LA MONDIALE (FRA)
 • SKY PROCYCLING (GBR)
 • LAMPRE - ISD (ITA)
 • LIQUIGAS-CANNONDALE (ITA) • PRO TEAM ASTANA (KAZ)
 • TEAM LEOPARD - TREK (LUX)
 • RABOBANK CYCLING TEAM (HOL)
 • VACANSOLEIL-DCM PRO CYCLING TEAM (HOL)
 • KATUSHA TEAM (RUS)
 • BMC RACING TEAM (USA)
 • HTC-HIGHROAD (USA)
 • TEAM GARMIN-CERVELO (USA)
 • TEAM RADIOSHACK (USA) • COFIDIS, LE CREDIT EN LIGNE (FRA)
 • FDJ (FRA)
 • SAUR - SOJASUN (FRA)
 • TEAM EUROPCAR (FRA)

sportsfan 63


ETAPERNE Og hvad er det så for strabadser, som rytterne står over for denne gang? Ruten er samlet 3471 kilometer, hvilket er 168 km mindre end i 2010. I alt skal rytterne i løbet af 22 dage i alt trampe sig vej igennem 21 etaper før målet nås i Paris, og i den periode er der kun to fridage. Man har bevaret holdenkeltstarten i løbet, mens der kun figurerer én enkeltstart på 41 km i løbet. I Alperne venter der på 18. etape tre ekstremt hårde bjerge i mere end 2000 meters højde, og det sidste af dem er Col du Galibier, hvor der er mål på toppen. Dagen efter vender Alpe d'Huez tilbage som målby. På vejen hen mod den legendariske bjergby skal rytterne i en markering af Galibiers 100-års fødselsdag som Tour-bjerg over tinden en gang mere. Sportsfan har samlet Tourens fire mest interessante etaper. 3.juli -2. Etape Les Essarts-Les Essarts, 23 km holdtidskørsel Igen i år figurerer holdtidskørslen som en af de vigtige og afgørende momenter i et Tour de France, der kan komme til at handle om sekunder. Holdtidskørslen er en for uindviede - og for en god portion indviede- en af de mest bizarre discipliner inden for moderne cykelsport, hvor styrke er et must, men langt fra det eneste, der skal til, hvis man vil vinde. Som Touren skrider frem, mister flere og flere hold jo ryttere af naturlige årsager (styrt, maveproblemer, træthed, sygdom), og derfor har man naturligt nok valgt at lægge holdtidskørslen tidligt i løbet, da det skulle give alle hold en i teorien lige chance for at være fuldtallige. Enkeltstarten finder sted i byen Les Essarts, som har omkring 5.000 indbyggere og en gang tidligere har været mål for en Tour de France. Ruten er meget eksponeret og sårbar over for skiftende vindforhold, så det kan sagtens gå hen og blive en overraskende affære med større tidsforskelle, end mange måske forventer. Danskerne har i mange år gjort sig godt gældende i denne specielle disciplin. Bjarne Riis var selv en del af det Gewiss-Ballan-hold, der i 64 sportsfan

1995 detroniserede det ellers så magtfulde og frygtindgydende ONCEhold og satte [den senere vinder] Miguel Indurains Banesto-hold med næsten et minut. Det var den gode indsats i holdtidskørslen, der i 1995 banede vej for, at Bjarne Riis kunne iføre sig den gule førertrøje efter 6. etape. Da Rolf Sørensen fem år tidligere i sin første Tour-deltagelse kunne iklæde sig den gule førertrøje, var det også en fantomtid i holdtidskørslen, der satte ham i denne position. Reglerne for holdkørslen siger, at det er femtemandens tid over stregen, der tæller for hele truppen, så det gælder altså om, at mindst fem ryttere kommer hjem sammen. Ryttere, der bliver sat af, får deres reelle tid overført til det individuelle samlede klassement. Det er placeringen, der afgør, hvor meget tid man taber, og altså ikke den faktiske tid, man er bagefter. Det hold, der bliver nummer to, taber 20 sekunder, og de efterfølgende hold taber 10 sekunder mere. 9.juli - 8. Etape Aigurande-Super Besse Sancy, 190 kilometer Efter den første uge, så venter Massif Central, når rytterne skal køre ottende etape. Det er etapen, som køres fra Aigurande til Super Besse. Det er fjerde gang, at der er en etapeafslutning på toppen af Super Besse i Massif Central. Sidste gang, i 2006, vandt Riccardo Ricco her foran Kim Kirchen. Der er to veje op til Super Besse, og ingen af dem giver løfter om større udskilning. Men favoritterne vil sikkert prøve hinanden af på den sidste kilometer, hvor de mest eksplosive typer vil forsøge at tage nogle sekunder og selvfølgelig en etapesejr. Rytterne kommer dertil efter mere end 170 kilometer ad smalle veje, der snor sig som en slange og går op og ned som en tivoliforlystelse, skønt morskaben vel er til at overse i en varme tæt på hedeslagsgrænsen.


Foto: Scanpix

TOurens etaper 02. juli - 1. etape Passage du Gois-Mont des Alouettes, 191 kilometer 03. juli - 2. etape Les Essarts-Les Essarts, Holdtidskørsel, 23 kilometer 
 04. juli - 3. etape Olonne-sur-Mer-Redon, 198 kilometer 
 05. juli - 4. etape Lorient-Mûr-de-Bretagne, 172 kilometer 
 06. juli - 5. etape Carhaix-Cap Fréhel, 158 kilometer 
 07. juli - 6. etape Dinan-Lisieux, 226 kilometer 
 08. juli - 7. etape Le Mans-Châteauroux, 215 kilometer 
 09. juli - 8. etape Aigurande-Super Besse Sancy, 190 kilometer 10. juli - 9. etape Issoire-St-Flour, 208 kilometer
 11. juli - Hviledag Le Lioran/Cantal
 12. juli - 10. etape Aurillac-Carmaux, 161 kilometer 
 13. juli - 11. etape Blaye-les-Mines-Lavaur, 168 kilometer 
 14. juli - 12. etape Cugnaux-Luz Ardiden, 209 kilometer 
 15. juli - 13. etape Pau-Lourdes, 156 kilometer 
 16. juli - 14. etape Saint-Gaudens-Plateau de Beille, 168 kilometer 
 17. juli - 15. etape Limous-Montpellier, 187 kilometer
 18. juli - Hviledag province of Drôme
 19. juli - 16. etape Saint-Paul-Trois-Châteaux-Gap, 163 kilometer 
 20. juli - 17. etape Gap-Pinerolo, 179 kilometer 
 21. juli - 18. etape Pinerolo-Galibier/Serre-Chevalier, 189 kilometer 
 22. juli - 19. etape Modane-Alpe d'Huez, 109 kilometer 
 23. juli - 20. etape Grenoble-Grenoble, enkeltstart, 41 kilometer 24. juli - 21. etape Créteil-Paris/Champs-Elysées, 160 kilometer

Der har tre gange været mål i Super Besse, og stedet spiller en ganske speciel rolle i dansk cykelhistorie. Det var nemlig her, at Rolf Sørensen i 1996 fejrede en af karrierens helt store triumfer, da han tog fusen på selveste Richard Virenque og vandt etapen foran det franske cykelfænomen. 21.juli - 18. etape: Pinerolo-Galibier Serre-Chevalier, 189 km 22 juli - 19. etape: Modane-Alpe d'Huez, 109km To af Tour-historiens mest legendariske bjergpas, Col du Galibier og L´Alpe d´Huez figurerer begge i den sidste uge af Touren, hvor løbets absolutte favoritter skal forsøge at sætte tingene på plads i Alperne.

Den er især kendt for sine karakteristiske 21 hårnålesving, hvor man kan se fra den ene terrasse til den anden. Hver eneste vinder på Alpe d'Huez har fået et af svingene opkaldt efter sig. Da man i 2001 kørte op for 22. gang, var man nødt til at starte forfra, så der i nogle sving nu er to mindeplader over bjergets sejrherrer. Alpe d'Huez bliver også kaldt for Hollænderbjerget, på grund af de mange hollandske sejre i 70'erne. Vejkanterne er stadig fyldt med hollandske tilskuere, som holder traditionen i hævd, selvom der ikke har været en hollandsk vinder siden Gert-Jan Theunisse i 1989.

Løbet fejrer 100 årsdag for bjerget Col du Galibier, hvor den 18. etape afsluttes for første gang i løbets historie. Det bliver i øvrigt den højeste slutby i selvsamme historie med hele 2.645 meter over havet. Galibier skal i lighed med Tourmalet sidste år passeres to gange i anledning af sit imponerende jubilæum. Den eneste forskel er, at der ikke er indsat en hviledag imellem de to etaper.

23 juli - 20. etape Grenoble-Grenoble, 41 kilometer - enkeltstart På samme måde som bjergkongerne for alvor er tilgodeset med ikke færre end fire afslutninger på høje bjerge, kan det samme bestemt ikke siges om tempospecialisterne. Dem, som lever og ånder for enkeltstarterne. I 2006 var der 116 enkelstartskilometer inkluderet i Touren, mens der var 117 km det følgende år og 82 km i 2008. Og det vil næppe stille Fabian Cancellara og Co. tilfreds at skulle nøjes med 41 km i Grenoble, selv om holdtidskørslen naturligvis er en ekstra bonus.

Har bjergkongerne ikke fået nok af Galibier på 18. etape, skal bjerget endnu en gang bestiges dagen efter på etapen mod Alpe d'Huez. På 18. etape bestiges bjerget fra sydsiden via Col du Lautare, mens man den følgende dag på vej mod Alpe d´Huez bestiger Galibier fra nord via Saint-Michel-de-Maurienne. Alpe d'Huez er nok det mest legendariske af alle bjerge, der forceres i Tour de France. Selvom det hverken er det højeste eller stejleste bjerg i Tour'en, har det udviklet sig til at være den mest prestigefyldte sejr, en cykelrytter kan få på et bjerg, siden Alpe d'Huez første gang blev introduceret i Touren i 1952. Stigningen op til Alpe d'Huez er 13,8 km lang med en gennemsnitlig stigning på 8,1%.

Men som udgangspunkt må man sige, at rutens længde afspejler ASO’s (organsiationen bag Tour de France) modsætningsfyldte forhold til disciplinen. På den ene side er det en traditionel disciplin, som især løbsdirektør Christian Prudhomme efter sigende elsker – men på den anden side ser ASO helst ikke for store tidsforskelle af hensyn til de spændende outsidere, som kan være handicappet af deres mindre gode hold. Contadors konkurrenter vil allerede nu vide, at de i bjergene skal forsøge at sætte Contador på plads, for kommer Contador først til Grenoble uden tidstab, er det svært at forestille sig, hvordan spanieren skal undgå at vinde sit fjerde Tour de France.

sportsfan 65


66 sportsfan Foto: Scanpix


PROFILERNE Tour de France-historien er fyldt med fortællinger om enorme egoer, der brager mod hinanden, store jalousidramaer og skænderier på landevejen. Hvem husker ikke Lance Armstrong mod Jan Ullrich, Bernhard Hinault mod Greg LeMond eller for den sags skyld Fausto Coppi mod Gino Bartali. Og heller ikke i år skal vi snydes, hvis opgøret Contador mod Andy Schleck bliver en realitet. For som det ser ud nu, er det uhyre vanskeligt at forestille sig, at andre ryttere kan blive andet end en fodnote i et nyt kapitel om den bitre rivalisering mellem de to i den 98.udgave af det franske etapeløb. Alberto Contador: Der kan ikke være tvivl om, at Alberto Contador efter sin magtdemonstration i Giro d´Italia stiller op som den store favorit til løbet, hvis han får lov til det oven på bøf-affæren. Op til Giro dÍtalia virkede han mere frisk, end han har gjort meget længe. På Astana kørte han forholdsvis mange løb. I år har han trods alt kun kørt fem etapeløb og et enkelt endagsløb. og i Giroen så man, at formen er, hvor den skal være. Det helt store spørgsmål er naturligvis, hvor brugt Contador er efter Giroens strabadser. Sidste år vandt Ivan Basso den italienske klassiker, mens han led under Tour de France. – Giroen ligger så tæt på Tour de France, at der ikke er længe til at restituere sig. Ruten er også hårdere end Tour de France, og vejret er som regel værre, siger Andy Schleck til Cyclingnews Weekly. Derfor kan man have sin tvivl, om Contador stadig har diamanter i benene ved indgangen til årets Tour. Contador er heller ikke usårlig. Tilbage i 2008 så man, at Ricardo Ricco var tæt på at knække ham via utallige angreb. Kan de øvrige folk alliere sig og angribe ham på kryds og tværs, så bliver det særdeles svært for ham at kontrollere løbet. Spørgsmålet er blot, om de andre har interesse i det – hvem ville ofre en top5 placering, for at en anden rytter måske kan knække Contador? Og så er der jo lige Contadors enkeltstart. Skulle spanieren ikke allerede have lagt bunden til sin fjerde Tour de France-sejr før næstsidste etape, enkeltstarten i Grenoble, vil det være en sensation, hvis han ikke der sætter tingene afgørende på plads. Men der er dog et lille Aber Dabei, for hvor står Andy Schleck i hele denne diskussion?

Andy Schleck På baggrund af de forventninger, der var sat til Leopard Trek mandskabet, vil det måske være at gå lidt for langt at kalde Schlecks præstationer for prangende, selv om han blev nr. 3 i Liege-Bastogne-Liege. På trods af hans ypperlige præstation på de nordfranske brosten i sidste års Tour, er og bliver forårsklassikerne ikke Schlecks domæne. Og på den baggrund var rytteren fra Luxembourg faktisk mere synlig i forårets en-dagsløb, end man før har set ham. Samtidig har Riis´ gamle trumfkort arbejdet ihærdigt på at forbedre den del af repertoiret, der altid har været hans akilleshæl i jagten på sejren i Tour de France: Enkeltstarten. For at afhjælpe sit problem, har Schleck i vinterpausen arbejdet intenst i fitnesscentret. – Mindre cykel, mere fitness. Mere kraft betyder ikke nødvendigvis mere vægt, for vægten er den samme, men det betyder, at man kan træde flere watt op ad bakke. ”Strækøvelser for at øge rygmuskulaturen vil også øge mine chancer for at gøre det godt i enkeltstarten, men vi må vente og se, om det har hjulpet,” siger Schleck, som unægtelig må forventes at møde op til Touren i en langt mere udhvilet udgave end Contador efter hans strabadser i Giroen. Ivan Basso Årets Tour de France er i sandhed centreret om duellen Contador mod Andy Schleck, for hvem andre er der egentlig til at udfordre deres dominans? Ja, kigger man på papiret, er det uendeligt svært at udpege seriøse udfordrere til Contador/Schleck. Andy Schleck har selv peget på Ivan Basso fra Liquigas som sin største konkurrent, hvis Contador ikke får lov til at køre. Den 33-årige Basso, der blev far i januar, har holdt gevaldig lav profil i foråret og undlod at deltage i Giroen, som han ellers vandt sidste år, for i stedet at satse alt på Touren. Men netop på grund af Bassos meget ydmyge forår, ser Schleck Basso som en farlig konkurrent til Tour-tronen. – ”Han har den mentale styrke, benene, erfaringen og ikke mindst flere kræfter efter at have skippet Giroen,” siger Schleck således til Gazzetta dello Sport. Basso fik sig dog en forskrækkelse i sine forberedelser op til Touren, da han i maj i en træningslejr ved Etna på Sicilien styrtede og måtte sys med 15 sting.

sportsfan 67


Den tidligere verdensmester er i dag blevet 34 år, men skal man dømme efter hans resultater i foråret, kan australieren måske være på vej mod sit største Tour de France nogensinde.

Cadel Evans

Franck Schleck Lige som brormand Andy, har Franck bevist, at formen er der til igen at køre et stort Tour de France. Frank sluttede på 2.pladsen i LiegeBastogne-Liege og blev nr. 7 i Fleche-Wallone og vandt desuden første etape i Criterium International. Moralen synes i hvert fald at være i top hos Franck, men man kan have sin tvivl, om Franck har benene såvel som psyken til at udfordre Andy i Touren. Umiddelbart ligner han Andys hjælperytter nr.1.

Samuel Sanchez Et stort spørgsmålstegn må sættes ud for Samuel Sanchez. Den olympiske mester har mildt sagt vist svingende form i foråret, men indrømmer også, at brostenene i Belgien og Holland bestemt ikke er hans kop te. På den baggrund var det imponerende, at han kunne opnå en 3.plads i Fleche-Wallone, mens han dermed blot blev en lidt skuffende nr. 6 i Baskerlandet Rundt. Forårssæsonen har også bevist, at enkeltstarten er og bliver hans store akilleshæl.

Cadel Evans En anden veteran, der nærmer sig karrierens efterår, er Cadel Evans, der kører for BMC Racing Team. Den tidligere verdensmester er i dag blevet 34 år, men skal man dømme efter hans resultater i foråret, kan australieren måske være på vej mod sit største Tour de France nogensinde. Evans blev nemlig vinder af det italienske World Tour løb TirrenoAdriatico og kunne i starten af maj notere sig for sin anden etapeløbssejr i år, da han løb med æren i Romandiet rundt. Evans deltog ikke i Giroen, men pudser formen af op til Touren ved at deltage i Critérium du Dauphiné.

Vincenzo Nibali Italienerne sætter også deres lid til Vincenzo Nibali fra Liquigas, men efter den udmarvende Giro må man sætte spørgsmålstegn ved Nibalis langtidsholdbarhed. Han vandt ganske rigtigt Vuelta a España sidste år, men til gengæld blev han kun presset af Ezequiel Mosquera og en meget træt Joaquim Rodriguez. Han er en fantastisk nedkører og er rigtig god på enkeltstarter, men han har det fra tid til anden meget vanskeligt med de ægte bjergspecialister.

Levi Leipheimer Levi Leipheimer var selv usikker på sin form før sin deltagelse i Tour of California, som han ellers har vundet tre gange. Leipheimer, der kører for Team Radio Shack, har været svingende i de fleste af sine præstationer i 2011. Men han så ud til at have genvundet sin bedste form i Tour of Catalunya i slutningen af marts, hvor han formåede at følge Contador i bjergene før en ondsindet tarmsygdom, som har forfulgt ham lige siden teenageårene tvang ham til at holde pause. Derfor er det endnu uvist, hvor Leipheimer står før Tour de France. Robert Gesink En rytter, der kan blive en alvorlig ’dark horse’ til titlen, er Rabobanks Robert Gesink. Han er normalt ikke en rytter, der gør så meget væsen af sig i foråret, men allerede tidligt i 2011 har hans resultater været højst imponerende. Han vandt Tour of Oman, han blev nr. 2 samlet i TirrenoAdriatico, og han sluttede på tredjepladsen i Baskerlandet rundt. Gesink er blot 24 år gammel, men har allerede forbedret sine klatre-evner og enkeltstarter så meget, at selveste Eddy Merckx peger på ham som en mulig Tour de France vinder allerede i år.

68 sportsfan ·

Roman Kreuziger Også Roman Kreuziger fra Astana fortjener at blive nævnt som en af holdets absolutte profiler. For et par år tilbage stormede han frem som enkeltstartsfænomen, men det er som om, han er stagneret lidt i sin udvikling, efter at han har valgt at fokusere ekstremt meget på sine klatreevner, som han gav gode eksempler på i april måned, hvor han imponerede i Giro del Trentino og Liege-Bastogne-Liege. På Liquigas stod han ofte i skyggen af andre: Franco Pellizotti, Ivan Basso og Vincenz Nibali har alle stået foran ham i køen. Derfor var det naturligt, da han forud for denne sæson skiftede væk fra holdet. Alexandre Vinokourov Den kontroversielle kasakstaner, der fik sit gennembrud i 2003, er efterhånden blevet 37 år og havde allerede annonceret sit farvel til cykelsporten i december 2007. Men Vinokourov har ikke kunnet slippe cykelsporten og beviste sidste år, at han stadig havde krudt tilbage i de gamle ben ved vinde Liege-Bastogne-Liege samt 13. etape af Tour de France. Også i år kan man ikke helt afskrive ”Vino”, der har vist en opadgående formkurve ved at vinde etaper i Baskerlandet Rundt og Romandiet Rundt.


Foto: Scanpix

Danske VINDERE 1970
 Mogens Frey 
9. etape, 269,5 km, Saarlouis-Mulhouse 1983
 Kim Andersen 
12. etape, 261 km, Fleurance-Roquefort 1985
 Jørgen V. Pedersen 
10. etape, 204,5 km, Epinal-Pontarlier 1988 
 Johnny Weltz
19. etape, 188 km, Limoges-Puy de Dome 1993
 Jesper Skibby 
5. etape, 225,5 km, Avranches-Evreux Bjarne Riis
7. etape, 199 km, Peronne-Chalons sur Marne 1994
 Bo Hamburger
8. etape, 218,5 km, Poitiers-Trelissac Bjarne Riis
13. etape, 223 km, Bagneres de Bigorre-Albi Rolf Sørensen 
14. etape, 202 km, Castres-Montpellier

Foto: Scanpix

1996
 Bjarne Riis 
9. etape, 46 km, Val d'Isere-Sestriere Rolf Sørensen
13. etape, 177 km, Le Puy en Velay-Super Besse Bjarne Riis 
16. etape, 199 km, Agen-Hautacam 2003
 Jakob Piil
10. etape 219,5 km, Gap-Marseille 2005
 Michael Rasmussen
9. etape 171 km, Gérardmer-Mulhouse 2006
 Michael Rasmussen
16. etape, 182 km, Bourg d’Oisans-La Toussuire 2007
 Michael Rasmussen 
8. etape, 165 km Le Grand-Bornand - Tignes 16. etape, 218 km Orthez - Gourette (Col d’Aubisque) 2009
 Nicki Sørensen - 12. etape, 211,5 km fra Tonnerre til Vittel

Tidligere vindere Én rytter har vundet Touren syv gange: Lance Armstrong (USA) i 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 og 2005 (syv gange i træk). Fire ryttere har vundet Touren fem gange: Jaques Anquetil (Frankrig) i 1957, 1961, 1962, 1963 og 1964. Eddy Mercx (Belgien) i 1969, 1970, 1971, 1972 og 1974. Bernard Hinault (Frankrig) i 1978, 1979, 1981, 1982 og 1985. Miguel Indurain (Spanien) i 1991,

1992, 1993, 1994 and 1995 (den første til at vinde fem på hinanden følgende år). Fire andre ryttere har vundet Touren tre gange: Philippe Thys (Belgien) i 1913, 1914 og 1920. Louison Bobet (Frankrig) i 1953, 1954 og 1955. Greg Lemond (USA) i 1986, 1989 og 1990. Alberto Contador (Spanien) i 2007, 2009 og 2010.

sportsfan 69


CYKEL SHOPPING

Oakley. Automatic Glove er det bedste kompromis mellem minimal vægt og maksimal beskyttelse. Hele

ADIDAS. Evil Eye er navnet på Adidas’ kendte sports-

inderfladen består af et enkelt stykke skridsikkert

solbrille, og nu starter et nyt kapitel i brillens historie med

Clarino og et specielt high friction mønster, der giver

det nye medlem i serien: evil eye halfrim pro til alle former

ekstra godt greb. Knoerne beskyttes af en Unobtai-

for cykling, lige fra bane- og landevejscykling til BMX og

nium plade, og letvægts mesh giver ekstra komfort

cross country mountain biking. Brillen er designet i det

og åndbarhed i resten af handsken. Vejl. pris 300 kr.

slidstærke og fleksible SPX™-materiale, der er så let, at man næsten ikke mærker, man har brillen på. Der medfølger en aftagelig sved-stopper, der beskytter øjnene mod sved og generende vindpust. Brillen er designet, så den kan bruges under alle cykelhjelme, og der er optimale muligheder for at tilpasse brillen efter hovedstørrelse og facon. Næsebroen kan justeres i to positioner, og stængerne kan indstilles i tre forskellige højder, så brillen slutter perfekt til ansigtet. Vejl. Pris 1.833 kr.

The North Face. Men’s Xenon Jacket. En ekstremt komprimerbar letvægtsjakke med Gore-tex ©Paclite © udviklet af og til professionelle mountainbikere, men fungerer lige så godt på landevejen. Giver overlegen beskyttelse, hvis regn og vind pludselig forstyrrer cykelturen. Xenon Jakken har The North Face Performance fit og længere dækning bag til, alt sammen med til at sikre optimal anvendelighed, uanset din position på cyklen. Vejl. pris 1.699 kr. CARRERA. Efter vidtrækkende research udført i en vindtunnel, kommer her den nye Carrera ARTIGLIO, som er særligt udviklet til mountainbikes og er dedikeret til sport på højt plan samt professionel cykling. Hjelmen er udviklet i overensstemmelse med de mest innovative designløsninger, som resulterer i en hjelm med det bedste inden for komfort og performancefeatures. Hjelmen vejer kun 250 gram. Vejl. pris 1.308 kr.

Oakley. Tool Pouch er en mellemstørrelse hydration pack med et reservoir på 2,8 liter og kapacitet til 11 liter. Både reservoir, slange og mundstykke er behandlet med antibakteriel beskyttelse. Tasken giver god mulighed for organisering med særlig rum til pung, ekstra dæk, pumpe eller nøgler. For lommen rummer tools, og et mobiltelefonhylster findes på skulderstroppen. Vejl. pris 750 kr.

The North Face. Klassiske 3/4 cykelbukser i åndbart materiale til mountainbike - eller landevejsturen. Alt materialet, der er brugt, er meget elastisk for at sikre optimal anvendelighed. Vejl. pris 699 kr.

The North Face. Kortærmet cykeltrøje med Minerale™ quick-dry polyester, der sikrer hurtig

Duft lækkert – også på cyklen. Som noget nyt kan den

tørring og fungerer bakterienedbrydende. Trøjen

populære Big Pony collection nu købes som deodorant

har UV faktor 30 beskyttelse, tre åbne baglom-

i super cool metalflakon med 200 ml deo og bodyco-

mer, The North Face flatlock lynlås, der gør det

logne i ét. Vejl. pris 99 kr.

muligt at låse lynlåsen i forskellige positioner for optimal luft ind og ud. Med logo. Vejl. pris 449 kr.

70 sportsfan


Er du bare nogenlunde seriøs omkring at cykle til og fra arbejde for at holde dig i form, så er det hurtigt rigtig mange timer, du tilbringer på ’jernhesten’. Så hvorfor ikke stille de samme krav til den, som du ville stille til for eksempel din bil?

Vind en perfekt fitnesscykel til hverdag og træning Du kan selvfølgelig vælge en ’havelåge med hjul’, købt nedsat, men tænk på, hvor mange timer, du skal tilbringe på den. Selve stellet skal have en god kombination af lav vægt, god stivhed og en høj brudstyrke. Bremser og gear skal matche og uden diskussion være af højeste kvalitet. Derefter kan du begynde at tænke på farver og tilbehør. Og gør så dig selv den tjeneste at gå til en fagmand – en rigtig cykelsmed, der kan vejlede dig og fortælle dig, hvilken model, der passer bedst til dine forventninger. Et rigtig godt bud på en ’fitnesscykel’, der kan fragte dig komfortabelt, sikkert og stilfuldt til og fra arbejde samt give dig en fantastisk tur ’ud i det blå’ i weekenden, er RoadChamp fra hollandske KOGA. Cyklens vægt er vigtig, fordi en let cykel kræver færre kræfter at træde og manøvrerer lettere og hurtigere. KOGA RoadChamp 6069 alu-stel, sikrer dig lethed (blot 9,2 kg) og er hærdet tre gange, så brudstyrken også er i top.

Kun de mest seriøse cykelryttere bryder sig om at cykle i den foroverbøjede position, som et ’gedebukkestyr’ giver, og derfor er RoadChamp monteret med et lige styr. Til gengæld er forgaflen i kulfibre som på en ægte racer, for det giver den mest livlige styring af cyklen. Kombinationen af styr, forgaffel og sadlens placering giver dig en let oprejst cykleposition, så du har et godt udsyn i trafikken. Modellen er selvfølgelig forberedt for montering af både lås, bagagebærer, batterilygte og skærme mm. Det vil sige, at du slipper for spændremme og andre alternative løsninger, der ikke ligefrem pynter. KOGAs originale Curana skærm er ekstra lækker i minimalistisk sandwichmateriale – og nærmest usynlig. Nu kan du vinde en KOGA-cykel, der snildt kan leve op til alle krav og forventninger: KOGA RoadChamp har en værdi af 10.000 kr. For at deltage, skal du sende en mail til kon@sportsfan.nu – skriv Koga i emnelinjen – og svar på følgende spørgsmål: Hvilket land kommer Koga fra? Du kan deltage én gang.

sportsfan 71


– en velduftende succeshistorie. DIESEL blev grundlagt i 1978 af Renzo Rosso. Mærket, der har sit hovedsæde i Molvena i Italien, findes i over 80 lande. Diesel er et sexet og nyskabende mærke, der med modige, flabede initiativer appellerer til unge af alder og sind hele verden over. Diesel jeans bæres af alle; Rock stjerner, modeller og sportsstjerner. Med sin meget originale tilgang til jeans og dyrt afslappet tøj har Renzo Rosso skabt mere end blot mode, han har grundlagt en unik livsstil og en global kultur. En livsstil, der ikke afhænger af nationale grænser, men af holdninger og meninger. Renzo Rosso blev født i 1955 i Padua i det nordøstlige Italien, og Diesel historien startede, da han på sin mors symaskine kreerede et par bukser med overdrevent svaj, som alle hans venner ville have et par af magen til. I 1975 blev han færdig med en tekstil-uddannelse, og i 1978 grundlagde han en virksomhed sammen med en gruppe designere og skabte mærker som Katherine Hamnett, Replay og naturligvis Diesel. I 1985 blev han eneejer, og på det tidspunkt startede virksomhedens eksplosive vækst.

72 sportsfan

”Diesel er ikke mit firma – det er mit liv”. Renzo Rosso. Med de ord er det kun naturlig, at Renzo Rosso også har været dybt involveret i skabelsen af FUEL FOR LIFE duftene, som blev lanceret i 2007. Inspirerende rejser har altid dannet grundlag for Diesel’s kollektioner, og Fuel for Life duftene er ingen undtagelse. En rejse tilbage i tiden efter livets eliksir. For Diesel fremkaldte den ”mytiske eliksir”, billeder og forestillinger om en kilde, fyldt med power, lidenskab og energi. Begær efter at leve livet fuldt ud - at være ”alive” hvert minut. Disse følelser, kombineret med passion og forførelse, er nøjagtig det, der er skabt og fyldt på flakonerne! Fuel for life er tænkt som livets eliksir på flakon. Dufte fulde af livsbekræftende power, sensualitet og forførelse.


Promotion-artikel

I 2009 lancerede Diesel duften ONLY THE BRAVE, som er en solo duft til herrer. Only the Brave er en absolut maskulin duft med en magnetisk appel, der til fulde kommer til udtryk gennem den skulpturelle flakon: En knyttet næve – eller et medley af hænder – der skal betragtes fra flere sider. Et stærkt objekt – der symboliserer 3 facetter af moderne mandlige idolers mangfoldighed: Kraft & energi, et stærkt selvværd, og sejr, succes & engagement.

Nyeste skud på stammen er FUEL FOR LIFE DENIM COLLECTIONS. 20 år efter en stribe af varierende tendenser hylder Diesel alt det, jeans står for i dag: Frihed, ungdom, sensualitet og rock-and-roll. Værdier, der netop kendetegner de første dufte, designet til ære for den status og kulturelle betydning, der for altid vil være knyttet til den blå beklædning. Fuel for life denim collections er et symbol på de bånd, der forbinder den oprindelige originale produktion af jeans til det varemærke, vi kender i dag.

sportsfan 73


Hårprodukter Fritzen, garnet, parykken – ja, håret har mange navne, men uanset hvad man kalder det, så skal det passes, plejes og styles. Vi har fundet lidt godt frem til jer, som nok skal få håret til at sidde.

System Professional Sun Sun Concentrate er den optimale rejseledsager til sommerferien. Koncentratet tilføres den daglige conditoner og giver håret 10 timers beskyttelse mod UV-stråler. Den lille størrelse gør den let at tage med på ferie. 50 ml 189 kr. Sun UV Spray er genial til stranden. Den er vandfast, så den skal kun påføres et par gange i løbet af dagen og ikke efter hver dukkert. 125 ml 189 kr.

Revlon Om sommeren har håret brug for lige så meget fugt og beskyttelse som din hud. Sol, saltvand og klor er faktorer, som har stor indflydelse på hårets fugtbalance, elasticitet og struktur. Det er derfor vigtigt, at håret får ekstra pleje, som målrettet genskaber fugtbalancen. Interactives Sun Care er udviklet specielt til at genoprette, pleje og beskytte dit hår mod solen. Alle produkter bygger på Interactives unikke Hydra Capture System, kombineret med plejende Monoi olie. Interactives After Sun Hydra Shampoo 165 kr. Balm 152 kr. Screen 165 kr.

Gold Voks Det helt nye hårmærke, Gold, har udviklet denne voks i 100 % clay wax. Giver et mat look og stærkt hold. Voksen er smidig og lækker at smøre ud i både hænder og hår, og den har det stærkeste hold, der kan fås, uden at den "fryser" håret. Den eksklusive sammensætning gør den meget drøj i brug og utrolig let at vaske ud, da man blot skal skylle grundigt med vand. Gold er ideel til at gensætte frisuren, selv efter flere timer med voksen i. 50 ml 149 kr.

L’Oreal Professionel Solar Sublime fra L’Oréal Professionel er et eksklusivt leave-in produkt, der beskytter håret maksimalt i solen. Ud over UV-beskyttelse tilfører det hårfibrene pleje og fugt og har 24 timers Anti-Frizz kontrol. Det er nemt at påføre, da det sprayes i håret uden af fedte. 125 ml 149 kr.

74 sportsfan


Panpuri Hair Detoxifier er til alle hårtyper. Værdifuldt sandeltræ dybderenser hår og hovedbund samtidig med, at sanserne beroliges med den meditative sensuelle duft. Eksklusiv Ylang Ylang beroliger hovedbunden, mens dybhavsler fjerner urenheder og efterlader håret opfrisket og blankt. Hair Detoxifier er et plusprodukt, der kan anvendes uanset hvilken shampoo og balsam, der benyttes til daglig. Den er et effektivt, eksklusivt produkt, som kan bringe liv til selv det mest triste hår. Brug den 1-2 gange om ugen. Massér masken ind i håndklædetørt hår. Lad kuren virke 15-20 min og skyl derefter med lunkent vand. Vejl. pris 365 kr.

Sebastian Taming Elixir er en fugtgivende antifrizz serum, som tæmmer det vildeste hår uden at tynge det. Varmebeskyttende creme, som kan kommes i både vådt og tørt hår, giver intet hold. Indeholder avokadoolie, som giver håret spændstighed og næring. 250 kr. for 140 ml. Stylixir er en gelatine med bindinger. En elastisk cremegele, som giver fugt og modvirker frizz. God til at trække krøller ud og også god til at skabe lækre krøller med softstyleren. Påføres enten i fugtigt hår inden styling eller krammes ind i tørt hår for et mere skulpturelt resultat. 250 ml. for 150 ml. Texturizer er en strukturgivende stylinglotion med hvede og sojaproteiner, som bearbejder hvert hårstrå og giver det struktur og definition. Indeholder gummi, som giver modstand til håret, så det ikke falder ned igen. Kan både fremhæve en etage-klip og samle krøller, så de ikke er så porøse. Fordeles i fugtigt hår og luft- eller føntør for at betone og definere. Krammes ind i fugtigt eller tørt hår for mere struktur. Passer til alle hårtyper. 250 kr. for 150 ml.

VIND Australske Kevin Murphy er en af verdens mest respekterede hår stylister med mange års erfaring inden for mode, magasiner og film. Han er desuden ophavsmanden til det særlige ”beach hair” look, som snart skal dyrkes på strandene rundt om i landet. Hans hårprodukter er unikke på grund af de 3 hovedingredienser: Kakadue Blomme fra det nordlige Australien, der har den højeste koncentration af C-vitamin af alle frugter. Den lille, fine, australske ørken limefrugt, indeholdende meget protein, samt ekstrakt af Acacia frø, der er rig på stærke antioxidanter. Du kan nu være en af de heldige vindere af 4 produkter fra Kevin Murphy til en samlet værdi af 764 kr.

Maxi.wash. Shampoo, som rengør i dybden og fjerner bakterier. En botanisk blanding af papaya og tetræekstrakt virker stimulerende og bakteriehæmmende på hovedbunden. Kan bruges til alle hårtyper. Night.rider. En stylingpasta, som giver struktur og et mat look.

For at deltage skal du sende en mail til kon@sportsfan.nu – skriv Kevin Murphy i emnelinjen – og svar på følgende spørgsmål: Hvor kommer limefrugten fra? – Du kan kun deltage én gang.

Kraftigt hold, som holder hele dagen. Til kæresten: Angel.rinse. Conditioner giver ekstra volumen til fint, farvet hår. Indeholder mango, kakaosmør og essentiel tangerin-olie, som tilfører fugt til tørt, farvet hår. Body. buider. Let og luftig mousse med fleksibelt hold, som tilfører håret volume. Essentiel tangeringolie giver håret glans.

sportsfan 75


L’Oréal – Absolut Repair L’Oréal Professionel lancerer to innovative nyheder i den populære Série Expert Absolut Repair, målrettet slidt og skadet hår. Nyhederne er baseret på en unik mælkesyreteknologi, som aktivt booster håret med pleje. Som noget helt nyt repareres det medtagede hår på celleniveau og tilføres ny vitalitet. ABSOLUT REPAIR CLEANSING BALM er skånsom, rensende hårpleje behandling til meget tørt eller kemisk skadet hår. Sulfat-fri. Genopbygger håret indefra og giver fornyet styrke. Pris 154 kroner for 250 ml. CELLULAR THERMO REPAIR SPRAY - plejende ”leave-in” spray, som yder en kontinuerlig pleje og næring dagen igennem. Anvendes i håndklædetørt hår og inden føntørring. pris 154 for 125 ml

Sassoon Smooth Drape er en udglattende fugtighedscreme, som blødgør spaltet, kruset, krøllet hår og bevarer hårets fugtbalance. Påføres i håndklædetørt hår inden den efterfølgende styling. 245 kr. for 150 ml. Heat Shape er en varmebeskyttende spray til dagligt brug, som styrker hårets naturlige fald, giver elasticitet og utrolig glans. Sprayes i håndklædetørt hår og beskytter derefter håret mod både føntørring og varmestyling. 245 kr. for 150 ml. Texture Refine er en blød ler-voks, som giver et mat look til pjusket hår – giver fleksibilitet og kontrol til håret, men samtidig er den til at arbejde med. Masser en lille mængde mellem håndfladerne og arbejd det ind i håret. 225 kr. for 50 ml.

VIND

Attraxion Pro Trim hårklipper fra OBH Nordica

Vind en professionel, opladelig hårklipper med blad af titan og blåt LCD display, der viser batteriniveau. Kan anvendes med eller uden ledning. Hurtig opladning 90 min, brugstid 50 min. Skærehoved for præcisionsklipning med 6 trimmere, der giver 24 forskellige længder - 0,8-30 mm. Inklusive ladestation, kam, frisørsaks, børste til rengøring, olie og smart opbevaringstaske. Vejl. pris 499,95. Til din kæreste kan du vinde et Björn Axén – Straight & Curl Nano Pro fra OBH Nordica Kan både glatte og krølle. Hurtig opvarmning: ca. 30 sekunder, med temperaturindstilling fra 120 – 230°C. Høj-resistent nano-keramisk belægning med turmalin for mindre friktion, øget glans og skånsom behandling af håret, modvirker endda statisk elektricitet og bevarer fugten i håret. Fleksible plader, der sikrer et jævnt og kontinuerligt tryk mod håret. Eksklusiv, varmebestandig taske. Automatisk sluk. Ekstra lang ledning: 2,8 meter. Vejl. pris 699,95. For at deltage skal du sende en mail til kon@sportsfan.nu – skriv OBH NORDICA i emnelinjen – og svar på følgende spørgsmål: Hvor lang batteritid er der på Attraxion Pro Trim?


VIND

Aussie Stylingredskaberne er brandvarme som ørkenens sand og hotte som de lækre surfer dudes på Bondi Beach. Alligevel holder dit hår sig pænt i skindet og protesterer ikke nær så meget som din hud, når du udsætter den for ekstrem varme. Med Aussie Take The Heat-kollektionen hjælper du håret med at modstå varmeskader og samtidig bevare lokkernes lækre glans, takket være de blødgørende og plejende egenskaber fra den australske Jojoba Seed Oil. Take The Heat-kollektionen tæller fem medlemmer Shampoo, Conditioner pris 89 kr., 3 Minute Miracle, Leave In Spray og Leave In Cream. Pris 119 kr.

Label.m Det er ikke kun din hud, du skal beskytte mod solens stråler. Også dit hår tager skade og efterlades trist og livløst. Label.m fra engelske Tony & Guy har

Pañpuri er en spa serie, som sælges og anvendes hos førende parfumerier og spaer. Det er top-til-tå forkælelse og holistisk velvære gennem rene, naturlige urter fra Østen, tilført en helbredende filosofi, dynamisk sensualitet og spirituel pleje. Pañpuri er velegnet til både mænd og kvinder.

udviklet denne shampoo og conditioner med enviroshield TM, som beskytter mod UV-stråler og samtidig reparerer ødelagt hår. Vejl. pris 300 ml shampoo 94 kr. 300 ml conditioner 98 kr.

Her har du mulighed for at vinde et lækkert shampoo/ conditioner sæt, som både du og kæresten kan bruge. Reviving Hair Wash og Hair Conditioner Er en shampoo og conditioner, som ved hjælp af risklid og citrongræs virker rensende og opfriskende, mens nellike stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden og styrker hårrødderne. Kombineret normaliserer disse rige næringsstoffer hår og hovedbund samtidig med, at fugtbalancen genoprettes og styrker dermed både hår og hovedbund. www.panpuri.dk For at deltage skal du sende en mail til kon@sportsfan. nu – skriv Pañpuri i emnelinjen – og svar på følgende spørgsmål: Hvor kommer de rene, naturlige urter fra?

Kevin Murphy Hydrate me wash og rinse fra Kevin Murphy er den perfekte daglige hårpleje om sommeren, hvor dit hår kan føles tørt og slidt. Indeholder en række antioxidanter, som giver glød og plejer håret fra rod til spids. Vejl. pris 250 ml shampoo 188 kr. & rinse 198 kr.


Fodbold

11.06.11-25.06.11

U21-EM i Danmark Fra den 11. til 25. juni vil otte af Europas stærkeste U21-landshold dyste om UEFA U21-EM 2011 i Danmark. Som værtsnation er Danmark allerede sikret en plads i slutrunden, mens de resterende syv nationer har været gennem kvalifikationsturnering og to play off-kampe inden selve slutrunden. Danmark skal dyste med Island, Schweiz og Hviderusland i Gruppe A, mens Tjekkiet, England, Spanien og Ukraine mødes i Gruppe B. Alle kampe skal spilles i Jylland, hvor Aarhus, Viborg, Herning og Aalborg er værtsbyer.

23.07.11- Formodet start på Superligaen I skrivende stund er programmet for Superligaen ikke fastlagt, men vi gætter på, at Danmarks bedste række igen sparkes i gang i weekenden 23./24. juli. FC København går ind til den nye sæson som tårnhøje favoritter efter at have hevet dette års mesterskab i land ikke færre end syv runder før sæsonafslutningen. Træner Ståle Solbakken har ganske vist valgt at vinke farvel til mestrene, men det er vanskeligt at forestille sig, at det kan skabe så meget uro hos hovedstadens mastodont, at OB eller Brøndby formår at kile sig ind i mesterskabskampen. Ellers byder den nye sæson på et for århusianerne længe ventet gensyn med AGF efter en enkelt sæson i landets næstbedste række. Hos AGF holder man dog, i modsætning til andre år, lav profil, og det er vel kun de mest fanatiske AGF-fans, der tror på, at århusianerne kan byde FCK trods i jagten på guldet. 30.07.11 - Lodtrækning til VM 2014 i Brasilien Alle fodboldelskeres øjne rettes i slutningen af juni mod Rio de Janeiros Marina da Gloria i umiddelbar nærhed af Rios verdensberømte strandpromenade, Copacabana, hvor FIFA

78 sportsfan

Med Nicklas Bendtners afbud til turneringen ser Keld Bordinggaards mandskab en smule tyndt ud i angrebet, men til gengæld kan danskerne glæde sig over, at Simon Kjær og Christian Eriksen har givet deres tilsagn til at deltage i slutrunden. Turneringens slogan er "Stars of Today, Superstars of Tomorrow". Og jyderne kan i sandhed glæde sig til at stifte bekendtskab med nogle af fremtidens potentielle superstjerner, bl.a. FC Barcelonas Sergio Busquets og Bojan Krikic.

præsidenten og en lang række kendisser vil afgøre, hvem Danmark skal dyste med i kvalifikationen hen imod VM slutrunden i Brasilien 2014. Brasilien er som værtsland automatisk kvalificeret, mens Danmark skal forsøge at snuppe en af de 13 pladser, som Europa tildeles i slutrunden. Skulle Danmark kvalificere sig, vil det i givet fald være fald være femte gang, at man kvalificerer sig til fodboldens største show, efter at man var med i 1986, 1998, 2002 og 2010.


Vind med OBH Nordica

”Sommer, sol og… have!” Ja, det er vel ikke mange af os, der altid kan slutte sætningen med: ”..og vand.” Rigtig mange sommerdage tilbringes i haverne og på terrasserne rundt om i landet, og når solen bager og sveden begynder at pible, så er der ikke noget bedre end en dejlig kølig og læskende drink. OBH Nordica og Sportsfan giver dig her mulighed for at vinde 3 forskellige maskiner, der kan fremtrylle lækre o g fo r f r i s ke n d e drikke – helt uden alkohol! Enhver skønhedseksperts bedste tip er ’drik vand’, og Danmark har noget af det bedste postevand i verden. Alligevel bruger vi enorme ressourcer på at fragte kildevand med brus fra alverdens afkroge hjem. Med Soda-Master Gazelle fra OBH Nordica kan du nu selv få postevandet til at kilde herligt i næsen! Når det er varmt, skal man drikke masser af vand, men man kan godt blive træt af ”smagen” af vand –

eller mangel på samme. Du kan selvfølgelig tilsætte din favoritsmag til det boblende vand, men vi foreslår, at du holder den ’grønne linje’. Klassikeren er et par lime-både eller et godt tvist citron, men hvorfor ikke prøve noget så forfriskende som et par agurkestave – det smager overraskende dejligt og ser flot ud. Ligeledes kan frugt frosset ned i en isternings bakke give vandet en ekstra dimension - både til smagsløgene og til øjet. Værdi 499 kr. Fra SUPREME-SERIEN kommer denne blender, der har masser af rå muskelkraft! Den kan knuse is uden problemer, så alle sommerens drinks kan være kølige uden brug af køleskab. Værdi 999 kr. Kostkompagniets sundhedsgastronomer har udviklet en opskrift, der både opfylder de offentlige ernæringsråd, men også de sensoriske krav, som Kostkompagniet er så kendt for og arbejder med i madlavningen. Sensorikken har afgørende betydning for at skabe tilfredsstillelse og mæthed via en bevidst fokusering på tilsmagning, råvarekvalitet og tilberedningsmetoder.

Pære-mynte smoothie 4 pers. 3 skrællede, udstenede Conference-pærer 2-3 cm fintreven ingefær ½ l økologisk æblejuice (gerne frosset som isterninger) 1 ½ potte frisk mynte – gerne schweizisk Alle ingredienser blendes. Man kan lægge pærer eller æblejuice-isterninger i fryseren, så de giver det frosne element i smoothien.

Tit har man lyst til frisk kaffe, eller en hurtig espresso, men bare en enkelt kop til lige at finde roen efter en hektisk dag. Med MARTELLO kaffebrygger fra OBH Nordica er det blevet let at brygge suveræn kaffe en-kopad-gangen, ved bare at trykke på en knap. Du skal ikke fumle med vand og kaffegrums, men kan komme hurtigt ud at nyde den sidste eftermiddagssol på terrassen. De små kaffekapsler købes samme sted som maskinen og findes i flere varianter. Værdi 1.499 kr. For at deltage, skal du sende en mail til kon@ sportsfan.nu – skriv OBH i emnelinjen – og svar på følgende spørgsmål: Hvem ligger nr. 1 på kvindernes tennis-rangliste? Du kan deltage én gang. sportsfan 79


Tennis

Foto: scanpix

20.06.11-03.07.11

Wimbledon

Atletik: Diamond League 09.06.11 Oslo, 11.06.11 New York, 30.06.11 Lausanne

Foto: GRANDPRIXPHOTO.COM

Blot to uger efter at grus-sæsonen kulminerer med French Open, kan Caroline Wozniacki se frem til igen at stifte bekendtskab med sit favorit-underlag, græsset,på tennis-sportens Mekka, Wimbledonanlægget i London. Som verdensranglistens suveræne nr.1, er Wozniacki naturligvis klar favorit til at tage titlen, men selv om Wozniacki efter al sandsynlighed ikke risikerer at løbe ind i Serena Williams, som stadig kæmper med efterveerne af en blodprop, kan Belgiens Kim Clijsters blive en alvorlig forhindring på vejen mod titlen. Hos mændene ventes finalen at blive et møde mellem Spaniens Rafael Nadal og Serbiens Novak Djokovic, som ind til nu har delt titlerne mellem sig i indeværende sæson.

Værd at se

Ishockey 17.06.11 – sidst mulige dato

Stanley Cup finale Mens Jannik Hansen, Kim Staal og Mads Bødker sandsynligvis skal forsvare de danske farver ved VM i Ishockey mellem den 29. april og den 15. maj i Slovakiet, er Stanley Cup finalen, kampen mellem mestrene fra Eastern og Western Conference i den amerikanske NHL-liga højdepunktet i den internationale ishockey-kalender. Sidste år var det Chicago Blackhawks, der løb med trofæet, da man besejrede Philadelphia Flyers i en sindsoprivende finale. Finalen spilles som alle kampe i slutspillet bedst af syv kampe. Der har hvert år været spillet om Stanley Cup trofæet lige siden 1915, på nær i 2005, hvor man besluttede at aflyse sæsonen som følge at lønmæssige uoverensstemmelser mellem NHL og spillerne. Montreal Canadiens fører suverænt statistikken med flest sejre (34) foran Detroit Red Wings, som 24 gange har haft æren af, at løfte det enorme trofæ. 80 sportsfan

Motorsport: Formel 1 12.06.11 Canadisk Grand Prix, Montreal, 26.06.11 Spansk Grand Prix Valencia Le Mans 11.06.11 -12.06.11 Golf – US Open 16.06.11-19.06.11 Tour de France 02.07.11-24.07.11 Triatlon: EM (mænd og kvinder) 24.06.11-26.06.11, Ponte Vedra, Spanien


Hvem vil ikke have et smil, der glimter? Det vil alle da! Du behøver ikke at have en masse guld i kisten længere – tandblegning er for alle. Nyt Smil tilbyder både klinik behandlinger og hjemmebehandlinger, hvor du bleger tænderne ved hjælp af en skinne.

www.nytsmil.dk

V IND

Vind et hvidt smil! Hvorfor tandblegning? Fjerner effektivt misfarvninger fra sygdomme som f.eks. flourosis og medicinfremkaldt misfarvning af tænder. Farvede molekyler trænger dagligt ind i tænderne fra rygning samt det, vi spiser og drikker. Disse farvede molekyler ophobes, og efterhånden bliver tænderne misfarvede. Tandblegning fungerer ved, at brintoverilte nedbryder de farvede molekyler, som kaffe, te, rygning, rødvin m.m. efterlader i tænderne, til mindre farveløse molekyler. Det er altså ikke selve emaljen, man forandrer, men de farvede molekyler, der sidder inde i emaljen og dentinen. Der forsvinder altså intet af emaljen. Hvordan bruger man en hjemmeblegning? Det foregår ved, at der laves en skinne, som passer præcis til dine tænder. Denne skinne skal så bæres i ½-2 timer hver dag eller nat i nogle dage. Thermo-skinnen former du selv

LÆSERSERVICE Adidas Tlf. 77 55 15 00 Assie www.aussiehair.dk Calvin Klein Tlf. 40 50 46 45

ved at opvarme den i kogende vand og bide sammen om den, ligesom bokseres tandbeskyttere. Hver aften lægger du blegemidlet i skinnen og sætter skinnen på tænderne i ca. ½ - 1½ time. Du kan have skinnen på, mens du ser TV, eller du kan "sove" dig til hvide tænder. Det tager en 7-20 behandlinger, afhængigt a, hvor misfarvede dine tænder er. Skinnen kan så anvendes igen, når man skal vedligeholde sin tandblegning nogle år senere. Vær dog opmærksom på, at hvis du har en stifttand eller krone, bleges disse ikke. Tandblegning med skinner koster fra 795 kr. - Behandlingstid 7 - 20 dage. Husk at læse indlægssedlen grundigt, før du starter din hjemmebehandling. Det er en basis-pakke til hjemmebehandling, du her kan vinde.

I White Smile Basis Pakken har du alt, hvad du skal bruge for at give dine tænder en flot hjemmeblegning. Pakken består af 2 Thermo-tandskinner, som du selv former i varmt vand, opbevaringsæske til dine tandskinner, samt 4 stk. 3 ml. sprøjter med blege-gele samt 1 stk. After Bleaching Mousse. Nok til en fuldt færdig behandling af både over- og undermund på ca. 10-20 dage. Danmarks mest solgte professionelle tandblegning udføres af mere end 380 tandlæger over hele landet. Nyt Smil anvender de originale White Smile produkter, der er anerkendt og benyttet af tandlæger over hele Europa. Værdi 795 kr. For at deltage, skal du sende en mail til kon@ sportsfan.nu – skriv Nyt Smil i emnelinjen – og svar på følgende spørgsmål: Hvor mange typer behandlinger kan man få? Du kan deltage én gang.

Carrera Tlf. 80 20 38 75

Kevin Murphy Tlf. 57 66 63 00

Lacoste duft Tlf. 44 99 90 99

Panpüri Tlf. 28 18 28 95

Sassoon Tlf. 33 26 91 12

Diesel duft Tlf. 43 24 60 20

Koga Tlf. 22 48 76 65

L’oreal Tlf. 43 24 60 20

OBH Nordica www.obhnordica.dk

Sebastian Tlf. 33 26 91 12

Fred Perry Tlf. 38 86 14 77

Label M Tlf. 57 66 63 00

Nike Tlf. 49 18 50 00

Oakley Tlf.00800 625539 38

System Professionel Tlf. 33 26 91 12

Gold Hårvoks www.goldproducts.dk

Lacoste Tlf. 35 42 44 55

Nyt Smil Tlf. 33 13 05 05

Revlon Tlf 70 22 22 98.

The North Face Tlf. 44 47 90 94

sportsfan 81


Månedens profil Foto: Scanpix

Fremtidens venstre back på landsholdet? Efter købet af FCM’s Victor Fischer, råder Ajax over flere spillere fra fremtidens danske landshold. Senest er Nicolai Møller Boilesen blevet stamspiller i hovedstadsklubben. Af Karsten Krogh Michael Jacobsen, Simon Poulsen, Michael Silberbauer, Kris Stadsgaard, Christoffer Poulsen, Patrick Mtiliga – listen fortsætter i det uendelige. Danmark har vel i realiteten ikke haft en rigtig god venstre back, siden Niclas Jensen stoppede. På U21-landsholdet spiller FCM’s Jesper Juelsgaard pladsen, og selv om han er udmærket, ligner det ikke ligefrem en ny Patrice Evra. Nicolai Møller Boilesen, født 16. februar 1992, kunne være svaret. Han er braget ind på Ajax’ førstehold dette forår, hvor stortalentet tog pladsen på venstre back fra Daley Blind i april. Siden har han ikke set sig tilbage. Da U21-landstræner Keld Bordinggaard var nede at se Boilesen i Ajax i maj, var det en begejstret landstræner, der bagefter talte med pressen. “Jeg er imponeret over den tilgang, Nicolai har til sit spil. Han er pasningssikker og teknisk meget velfunderet. Selv om han kun har trænet kort tid med førsteholdstruppen i Ajax, er det tydeligt at se, han allerede føler

sig tryg i spilsystemet. Derfor vil jeg slet ikke have betænkeligheder ved at udtage Nicolai til EM,” sagde Keld Bordinggaard dengang til Ekstra Bladet. Kim Vilfort, ungdomstræner i Brøndby, var med til at skole den unge Boilesen, da han kom til klubben, efter at hans gamle klub, Skovlunde, gik i opløsning. Han tør godt sige, at potentialet ser stort ud. ”Nicolai er en fodboldklog spiller og god med bolden. Han tør noget og har de tekniske evner til at udføre det. Det er derfor, han som forsvarsspiller er meget interessant. Derudover kan han både spille stopper og midterforsvarer og for den sags skyld også defensiv midtbane,” forklarer den gamle landsholdshelt. Måske er det unge Boilesen, der skal løse Danmarks evige problem på venstre back på landsholdet. Han er i hvert fald kommet fint i gang med karrieren.

Den danske fodboldfabrik i Ajax På Morten Olsens foranledning spiller alle ungdomslandsholdene 4-3-3 ligesom Ajax, og det er nok ikke en ulempe for den unge Boilesen – og for den sags skyld heller ikke for stjerneskuddet Christian Eriksen, at de kender systemet særdeles godt, når landsholdstrupperne bliver udtaget. 82 sportsfan

Det skal også blive spændende at se, hvordan helt unge Viktor Fischer, der lige har tegnet kontrakt med Ajax, kommer til at klare sig. FCM har udviklet spilleren og fik 10 millioner af Ajax for ham. De betegner Fischer som en ny Christian Eriksen, og der er endda dem, der mener, at Fischer måske er et endnu større

talent end Eriksen. Det kan i øvrigt blive et interessant scenarie med de to danskere, fordi de spiller helt samme plads på banen – klassisk 10’er bagved de to angribere. Hvis Fischer formår at blive integreret hurtigt, er der lagt op til en lille danskerfight om en plads i startopstillingen.


COPENHAGEN DENMARK

220011 1

2011 UCI BMX WORLD CHAMPIONSHIPS

C OCMO M

S P I H S N O I P M U CI BMX WORLD CHA 1 3 7 2 COPENHAGEN JULY TO BELLA E S O L E (( CC L O S E T O U N E V EN BMX ENUE C O P EE NN HH AA GG E N B M X V COP

P E NP E N H A GH A G EN EN SV SV

.. N E GG E N A H NN H A E P CC OO P E X M .. BB M X W C OO W 0 E W W 5 E W FREE 244 5 0 C W N , O 2 CC TT II O N E R 11 00 F R E NN 2 , 2 A S F U O L E SS O F A N U NN DD E R TT H E W O R D A D SS L U S O E L V D D E N , H ) D T RR OO ) , V E EE V EENWT OTR LL DD ’’ SS BB EE SS TT BB MM XX RR II DD EE RR SS ,, SS HH OO WW AA N DRLOO) ,A C HH II LL DD RR E N U E M V E N T T II CC K E T ( F I V E D A Y S ) : 1 0 0 D K K ( 1 4 E UU R O ) , C T E RR M E T N E C KET (FIVE DAYS): 100 DKK (14 E A TE BELL CEN


Visit: armanicode.com

The new fragrance for men

Sportsfan Nr. 61  
Sportsfan Nr. 61  

Sports magazine, Tour de France, Wimbledon and Le Mans, u-21 EM

Advertisement