Page 1

Daily Prophet The

Nr3

Årgång544

Tjejen Här för att Som

är

Stanna Nöje, sida 8-9

B o b ot u b e r va r i omtyckt dryck Inrikes, sida 5


The

Daily Prophet I n s ä n d a r e

!

Inför barnförbud på restauranger

H

är om dagen skulle jag och en kollega ta lunch på en ganska stor och välkänd restaurang i Diagongränden. Samtidigt var en familj med fyra barn i olika åldrar som bara sprang runt, runt och skrek där och det slutade med att jag och min kollega inte kände att vi hade något annat val än att gå någon annanstans, vi hade aldrig kunnat få matro där. Inför barnförbud på restauranger, småbarn har ändå inget där att göra, utan ska äta hemlagad mat gjord av deras egen mor. Så länge man inte kan sitta still och uppskatta maten har man absolut inget där att göra, det är dags att ta till med hårdhandskarna vad det gäller uppfostran. /Ministeriearbetaren som vill äta sin lunch i lugn och ro

Koppla

T

kattskrällena

ill alla kattägare där ute : koppla era förbaskade kattskrällen, alternativt håll dem inomhus! Jag tog en promenad med min älskade lille Tim idag och han blev nästan uppäten av en stor, ful, svart katt som kom flygande från ingenstans. Återupprepas det här igen är jag beredd på att dra fram trollstaven. /Råttägare

T a t u e r i n g a r

V

ad har egentligen hänt med vårt samhälle när människor med respektabla yrken verkar ha sjunkit till de kriminellas nivå när det kommer till utseende? Tala om att jag blev chockad och en aning rädd när jag träffade på en ung man härom dagen med armarna helt nedklottrade av tatueringar! Denna man var någon som jag förväntade mig kunna lita på, en man med ett yrke som man tycker borde kräva en hel del tillit från kunder. Och så visar det sig att bakom titeln så dolde sig tydligen en gangster! Jag förstår inte hur ett respektabelt företag (inga namn nämnda) Vem har stulit min uggla? kan sjunka så lågt att Idag är det tre dagar sedan jag sede anställer någon som nast såg min uggla. Jag skickade så tydligt är kriminell. iväg honom med ett brev till min Hur ska en hederlig faster och sedan dess har min älsmänniska som jag kunna kade Morris varit försvunnen. Så nu lita på någon som ser ut undrar jag, vänligt men bestämt: som en fängelsekund? Vem har stulit min uggla? USCH, säger jag! Erkännanden kan lämnas in för Kasta ut de tatuerade vidarebefordran hos TDP:s kontor. kräken från hederliga /Upprörd uggleägare arbetsplatser innan det är för sent! /H.W.

?


The

Daily Prophet Utrikes nyheter

Lettisk student skadad

Illegal smuggling av drakägg

Tre trollkarlar blev i lördags påkomna En pojke skadades allvarligt under med ett försök till att smuggla in en lektion i trolldryckslära, på en drakägg till England. Deras plan var mindre magiskola i Lettland. Kitteln att låta dem växa och sedan sälja exploderade och den fjortonårige dem för dyra pengar. Att handla med pojken fick brännskador av den drakägg och att överhuvudtaget frätande trolldrycken som eleverna handskas med dem utan tillstånd hade i uppgift att brygga. Enligt källor av ministeriet är förbjudet. Ärendet tog det alldeles för lång tid innan har klassats som pojken fick hjälp och Botare antimagifierar frivilliga till slut fördes till Några botare i Ungern påstås ha kommit på en metod som gör att smuggling och olaga sjukhuset. Ett flertal magiker kan bli av med sin magiska förmåga och bli mugglare. handel med magiska trolldomsministerier Varför man skulle vilja göra det är oklart, men det sägs att det väsen. Äggen kommer i olika länder har här enbart är något som rekommenderas för människor som att skänkas till ett drakreservat nu beslutit sig för känner att de föddes med magiska förmågor, som de aldrig mindre norra Skottland. att kontrollera ville ha och som de inte trivs med. Har man en gång blivit av i säkerheten i med sin magiska förmåga, sägs det att det är omöjligt att få undervisningen tillbaka den. De flesta är ännu väldigt tveksamma till det här, av trolldryckslära kritiker säger att det är omöjligt att få något sådant att fungera. på magiskolorna. Kvacksalverier som botarna förmodligen bara vill tjäna pengar på. Frågan är dock om det verkligen är lönsamt, för hur många magiker är det som vill bli av med sina magiska förmågor?


The

Daily Prophet I n r i k e s ny h e t e r

ta n f ö r Abe rd

ma s s g r a v f unn e n u a d i lt e d e M

F

g an

e n

För familjen McGee har givetvis

Text: C laren ce W ilso n|

n ni

Kropparna sägs visa upp tydliga tecken på att ha berövats livet på magiskt vis, men arkeologerna vill ännu inte avslöja på vilket sätt. ”De funna kvarlevorna tillhör män, kvinnor och barn,” säger utgrävningschefen Thomas Cox, ”vilka har

Området runt Aberdeen är känt för att ha varit boplats åt trollkarlar redan under förhistorisk tid, och tre av de allra första eleverna på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom ska ha kommit just därifrån. Dock har platsen under historiens gång varit drabbad av både fejder och krig mellan olika familjer och ätter. Än har inte arkeologerna och forskarna uttalat sig om det är en sådan händelse som varit motiv till just den här masslakten.

’ Ha we O ie Lo Jaim oto:

Ett team magiarkeologer tillkallades omedelbart, grävningarna avslutades genast och i stället började man försiktigt flytta på jordmassorna. Till en början trodde arkeologerna bara att det handlade om en vanlig familjegrav, men ju mer man grävde desto fler benformationer dök det upp - i skrivande stund uppgår antalet skelett till mellan trettio och fyrtio stycken, och antalet stiger hela tiden.

berövats livet på ett fruktansvärt sätt - i strid med magiker, eller så är det en ännu en tidig mugglarmassaker. Graven kan dateras till tidig medeltid och utgrävningen försvåras av att kropparna ligger nedkastade huller om buller, men mer vill jag inte säga förrän vi med säkerhet vet vad som egentligen hänt här.”

tillva ron försvårats. ”Nu måste vi hitta en ny plats att bo på” säger Robert McGee nedslaget, ”självklart är det intressant, historiemässigt sett, men nu måste vi hitta en ny plats att bygga hus på. Det är så typiskt, nu när vi väl hittat det perfekta stället att slå oss till ro på.”

e

När familjen McGee bestämde sig för att lämna storstaden för att bygga hus strax nordväst om Aberdeen visste de ingenting om vilket oväntat fynd de skulle göra, då de började på magisk väg gräva ut avloppet och källaren. Bara ett fåtal meter ner i marken upptäcktes nämligen flera benknotor, vilandes i en grund grav.


The

Daily Prophet I n r i k e s ny h e t e r

H ä xa ko l l i d e r a d e

flygmaskin

med mugglarNatten till fredag skedde en allvarlig kollision med en mugglar flygmaskin. Olyckan inträffade precis innan midnatt över Inverness. Häxan avled senare utav sina skador och ministeriet avråder nu från att flyga på högre höjder.

Pojkeskadad i mugglarrevolt

Magiker boende i London kan knappast ha missat de kravaller som skett där den senaste tiden. Mugglare har attackerat affärer och varandra med olika sorters vapen och satt eld utan magi på ett flertal byggnader. Kravallerna startade efter att mugglarplisen dödat en ung man tillsynes oprovocerat. En möbelaffär sattes i brand och enligt mugglarpolisen skadades ingen i branden. Dock fastnade en minderårig trollkarl i branden. Han brukade ofta leka där på kvällen och blev överraskad av lågorna. Ett flertal aurorer skickades dock till platsen och kunde inom några minuter rädda pojken från elden. Pojken fördes till St Mungos där han nu vårdas för brännskador och chock. Pojkens botare meddelar att han kommer repa sig och blir helt frisk. Text: Vitalis Deen

”Speciellt försiktiga ska ni vara när ni flyger nära specifika landningsplatser som mugglarna kallar landVid en granskning av företaget ’Dr Leipzigs Läskedrycker’s fabn i n g s b a n o r. riker har nu en chockerande upptäckt gjorts: Den så populära Här flyger saften innehåller nämligen en förhållandevis hög halt av Bubomugglarmaskitubervar, vilket i längden kan vara mycket skadligt för hälsan. nerna lägre än normalt och Det var vid en slumpartad kontroll i en av företagets fabriker som hiskollisionsrisken torien upptäcktes: en betydelsefull ingrediens nämns inte i innehållsär högre,” införteckningen, och anledningarna till det är inte svårtydda, då det nu har formerar Mr Anuppdagats att den innehåller alldeles för höga halter av Bubotubervar. drew Lloyd ansvarig tjänsteman. Bubotuberplantans var är känt för att irritera huden då man kommer i kontakt med det, och det bör i koncentrerad form definitivt Flygmaskinen styinte förtäras - kommer vätskan i kontakt med mun, struphuvud rdes av två mugeller i värsta fall hamnar ända nere i magsäcken bör en jourhaglare och dessa vande botare genast kontaktas, då varet kan vara frätande. omkom med sitt störtande plan. MugI Dr Leipizigs är mängden var inte så stor att intagaren genast glarna i området har tar skada, men dricker man regelbundet under en längre tid fått sitt minne modifikan resultaten börja synas tydligare, i form av slitage på tanderat då ett flertal såg kött, tänder och strupen. För yngre barn kan förloppet ske St Mungos vårdare mycket snabbare och skadorna bli större, då kroppen ännu kom till undsättning inte har utvecklat fullt försvar mot skador av den här typen. för den skadade häxan. I läskedryckerna har varet använts, utspätt med vatUnder åren har liknande ten och socker, till att bidra till den långa eftersmak olyckor skett och mugreklamen utlovar. Nu har givetvis företaget anmälts glar polisen har ofta och ska ställas inför rätta i början av november. Tillförklarat det hela med verkningen har avbrutits och försäljningen avstannat, att deras flygmaskiner och om ägarna till företaget hoppas på att bli frikänkrockar med fåglar. Dödda och fortsätta sälja ser det just nu inte ljust ut. fallen har ökat det senaste deceniet. Från 76 incidentFöretagets talesmän har valt att inte yttra sig eller svara er under perioden 1990på några frågor angående affären. Nu ska en granskning 2000 till hisnande 257 inav flera stora dryckestillverkare göras och The Daily cidenter mellan 2000-2010. Prophet vill uppmana alla att vara försiktiga med vad man egentligen stoppar i både sig själv och sina barn. Text: Vitalis Deen

Text: Cla r

ence Wil

son

Populär läsk innehöll bobotubervar

M I S S A I N T E D E T TA ! ! ! !

D U S T & B O O K S E D I N B U R G H

Å R H U N D R A D E T S B O K R E A


The

Daily Prophet N ö j e s n y h e t e r

Nu ska Mathilda För mindre än ett år sedan tog Mathilda Forbes sin FUTT-examen. Nu är hon redo att lägga världen för sina fötter. Imorgon lanseras hennes första album. Vi bestämde oss för att söka upp den unga stjärnaspiranten för en liten intervju.

En regnig morgon knackar jag och min fotograf på dörren till det lilla hus på den irländska landsbygden där Mathilda levt hela sitt liv. Nitton år gammal har hon ännu inte haft någon tid över för att flytta hemifrån, vilket hon förklarar för oss när hon rosig om kinderna dyker vid husgaveln. Klädd i röda gummistövlar, som tycks gå i samma nyans som den unga kvinnans hår, tar hon ett skutt över en vattenpöl. Om vi hade förväntat oss någon fullfjädrad diva så fick våra fördomar sig en törn. - Om jag inte hade fått den här chansen med musiken hade jag förmodligen följt i min mammas fotspår och blivit bonde, förklarar Mathilda för oss när hon leendes bjuder in oss i huset. Huset har gått i

arv i två generationer, och Mathilda hoppas att huset ska stå kvar i minst två generationer till.

- Var jag än är så längtar jag alltid hem hit, säger hon och berättar om sin fristad där hon lekt och vuxit upp under sina nitton år i livet. Hon bor där tillsammans med sin mamma som likt sin dotter har en brinnande passion för musiken.

Mathildas musikaliska bana började tidigt hemma vid orgeln i vardagsrummet, men fick i flera

år stå tillbaka för skola och andra intressen. Det var först sommaren efter att hon avslutat sitt sjunde år på Hogwarts som musiken fick ta huvudrollen i hennes liv. Hon ställde upp i en talalngjakt med några vänner från skoltiden och blev på den vägen erbjuden ett skivkontrakt. Imorgon släpps hennes debutalbum, ett album som hon beskriver som en blandning av bläckplumpar och ren livsglädje. Stilen på låtarna växlar mellan rökig rock och kaxig up-beatpunk, något som kritiker kommer enas om passar hennes unga, moderna röst perfekt. -Jag var orolig att jag skulle tvingas in i något fack jag inte skulle trivas i när jag blev signad, men RIKA [Mathildas skivbolag, red. anm.] har verkligen sett och förstått mig, säger Mathilda när hon fyller våra koppar med nybryggt kaffe. - Mitt debutalbum kommer verkligen spegla mig, berättar hon. Flera av låtarna på albumet har hon varit med o c h skrivit själv, s a m t l i g a tillsammans med Jinxs Jonathan Remington som gör sin egen debut som låtskrivare i och med Mathildas

ra

:F

to

Fo is

nc d

oo

rw

No


The

Daily Prophet N ö j e s n y h e t e r

a erövra världen skivsläpp. - Jonathan är fantastisk att jobba med! Säger Mathilda.

Mathilda berättar glatt om sitt schema som är fullspäckat i ett halvår framöver. Efter skivsläppet väntar pr-uppdrag runt om i landet för att ge skivan en så bra start som möjligt och när detta är över ska hon ut på en kort turné om allt går som skivbolaget hoppas.

innan hennes debutalbum släpps vid midnatt. - Flera månaders jobb ska nu få sin upplösning, så vi ska självklart fira, säger hon och ler brett.

- Det var som om Jonathan haft tillgång till mina egna tankar när han skrev de där låtarna. Jag älskade dem från första gången jag lyssnade till dem. Vi hade ett utmärkt samarbete från första stund och jag hoppas att det inte är sista gången vi jobbar tillsammans, berättar den debuterande sångerskan. Att få tips från en som varit i branschen i några år redan var även det en positiv sak med samarbetet med Jinx-stjärnan.

- Vi hoppas förstås att skivan säljer och får ett bra mottagande av kritikerna, men man kan ju aldrig veta, säger hon och korsar fingrarna i en turgivande gest. Efter en genomlyssning av debutalbumet The First Crime kan i alla fall jag ana en lång karriär för Mathilda Forbes.

bubblande skratt från den unga nykomlingen. - Det kan ni slå vad om att det blir, säger Mathilda och vinkar av oss.

- Jag har fått massor av tips som jag kommer bära med mig när jag nu kastar mig ut i den här nya världen.

Vi tackar för oss då Mathilda måste rusa iväg för ett sista möte på RIKA: s huvudkontor i Diagongränden

Att låta en pojkbandskille skriva låtarna till albumet, som är långt ifrån Jinxs flickdrömsframtoning, gjorde Mathilda tveksam till en början, men så snart hon träffade Jonathan och såg hans redan färdigskrivna låtar till h e n n e klickade det.

På frågan om det kommer bli champagne vid tolvslaget får vi ett

Text: Courtney Rush


The

Daily Prophet Ku l t u r n y h e t e r

Konstförbund kräver mer av mugglare

I tisdags lämnades en petition med 500 påskrifter till Magiska Konsthallen i London, undertecknad av Alice Sniffen-Bowell och Frank Sallow som driver Föreningen för Annan Konst (FAK). Namninsamlingens syfte är att få det nationella konstcentrumet att ställa ut mugglarkonst. - Vi tycker att det är jätteviktigt att vi ser bortom den magiska konsten”, säger Sniffen-Bowell, och Sallow fyller i: - Det handlar inte om att fördriva verk av magiker, utan bara att visa andra sidor av estetisk verksamhet.” Dock är det inte alla som ser positivt på att få in konst från icke-magiker till muséet. - Befängt, tycker Deborah Deen, en van museibesökare som befinner sig på Magiska konsthallen när The Daily Prophet söker upp chefen för ett par frågor. - I så fall kunde man lika gärna släppa in mugglarna i vårt samhälle! Til-

lägger Mrs Deen argt. Gwenllian Quittrick, chef för Magiska konsthallen vill inte kommentera hur det kommer se ut med mugglarkonst i utställningarna framöver. -Förutom faktumet att det är våra inköpare som till största delen bestämmer vad som ställs ut har jag inga kommentarer, säger Ms Quittrick. Vad säger då FAKs styrelse? - Jag och Frank [Sallow red. anm.] har engagerat oss i frågan sedan nästan tre år tillbaka, och det har tagit tid att forma ett förslag som faktiskt skulle kunna genomföras, förklarar Sniffen-Bowell. - Föreningen har funnits sedan 1923, och sedan dess har man arbetat för att bekämpa fördomarna mot ickemagiska konstverk. Idag genomför vi aktioner för att få folk att ta ställning till hur man kan ge mugglarkonst större plats i den magiska kulturen!

Jag har till exempel besökt lokala konstföreningar runt om i Storbritannien, men också samlat namn hos förbund som aktivt stödjer mugglarnas framkomlighet i samhället, säger Sallow,

I skrivande stund vet man inte hur det ser ut med icke-magisk konst på Magiska konsthallen, men både Mrs Sniffen-Bowell och Mr Sallow är säkra på en sak.

Vilka mugglarkonstnärer skulle ni vilja se på en utställning? Sniffen-Bowell: Jag skulle bli överlycklig av att få se De Vinci. Sallow: Von Gogh är helt klart den störste konstnären i mugglarhistorien. Hans solrostavlor är fantastiskt färgstarka!

Text: Achilles Loveland

Foto: Jaimie Lowe O’Hannigan


The

Daily Prophet K

r

ö

n

i

k

a

n

Att drömma utanför fåtöljen

Varje vecka delar vår krönikör Zacharias Baker med sig av sina tankar om livet, vardagen och samtiden. Slå dig ned i din favoritfåtölj med en värmande kopp te och slappna av. Kanske kan Zacharias ord ge en bra start på dagen även för dig! Gillar du vad du läser? Eller vill du dela med dig av en egen tanke till Zacharias? Tveka inte att skicka en uggla till honom på TDP:s kontor i Diagongränden! När jag var nio år ville jag bli quidditchproffs. Inte för att jag på något sätt var speciellt duktig på att flyga, ärligt talat blev jag rädd om jag befann mig mer än två meter upp, men det såg så häftigt ut när de susade fram i hög fart över himlen. Dessutom fick de ju alltid massor av tjejer. När jag två år senare satt på en kvast på min första kvastflygningslektion, något som inte hänt speciellt regelbundet eller ofta innan insåg jag hur svårt det egentligen var bara att hålla sig i luften och att det här med att flyga inte riktigt var min grej. Jag satsade helhjärtat på att skriva istället, något som jag redan från början egentligen tyckte var roligare, men det såg ju inte lika coolt ut att sitta med en fjäderpenna i handen. Drömmar är ett väldigt intressant ämne egentligen, både små lättgenomförliga och stora som tar en livstid att komma till. Det är det som sätter riktning för ens liv, eller i alla fall vilket håll man skulle vilja röra sig åt. Det brukar ju kunna vara så, att man är på väg i tanken, men att man egentligen inte har rest sig ur bekvämlighetens fåtölj än, ungefär som när man var ung och hade sommarlov och sovmorgon. Mamma ropade för att se om man hade stigit upp än, eftersom hon hade varit inne en kvart tidigare och sagt att moster skulle komma på besök om någon timme. Då brukade i alla fall jag ligga kvar i sängen och grymta något om att jag var på väg, vilket oftast innebar att jag halvsov, men hade stuckit ut ena foten utanför täcket. Det är så det är helt enkelt, drömmar kräver energi och engagemang för att nå och vi människor är i regel ganska lata och bekväma av oss. Kunde vi så skulle vi väl flampulvra oss till jobbet liggandes i sängen, men jag tror dels inte att det är möjligt och dessutom skulle nog inte chefen bli så glad. Vi har helt enkelt inte tid och ork att satsa på att genomföra varenda liten dröm vi har, man hinner inte bli quidditchproffs, professor i trollformellära på Hogwarts, forska fram nya trollstavskärnor och få och uppfostra tio barn även om man gärna skulle vilja allt det där. Det är därför man sållar bland drömmarna på vägen, tappar vissa och bygger på de man verkligen, verkligen, verkligen vill. Det är just de där sistnämnda drömmarna man ska sträcka sig efter. Min mormor brukade säga att man inte ska börja längst ner på stegen och tänka uppåt, för då kommer man bara tro att man inte kan göra det där nu. Istället ska man tydligen börja högst upp och gå neråt. Till exempel, om du vill få en bok utgiven, innan det måste du få ett bokförlag att vilja ge ut den och för att de ska kunna fundera på det måste du skicka in den. För att ha något att skicka in måste du ha en färdig bok och för att få en färdig bok måste du skriva en bok. För att

skriva en bok behöver du dels en bra idé och ska den bli välskriven är det bra om du har skrivit mycket innan och är bra på det. För att få en idé behöver du inspirations och för att träna på at skriva behöver du pergament, fjäderpenna och bläck. Voilá, där har du vad du behöver göra precis just nu. Skriva och få inspiration. Alltså är valet ditt, antingen sätter du dig och börjar med en gång eller så kan du gå en promenad eller vad som nu brukar ge dig inspiration. Valet är ditt, men stegen för att nå din dröm har just börjat nu när du vet hur du ska nå den.

Signerat,

Zacharias Baker


The

Daily Prophet Fa m i l j & H o r o s k o p

Välkommen till världen lilla Logan Gilbert Westport och grattis till mamma Denise, pappa Andrew och storasyster Kayla /Farmor och Farfar

V ä d u r e n

(21/3 19/4) Se till att ha en extra fjäderpenna till hands, för du kommer att behöva den.

O

x

e

n

K r ä f t a n

Välkommen till den här sidan av döden, Theodore Jones! Hälsningar, Dina nya spökpolare

V

å

g

e

n

Stenbocken

(22/6 22/7) Akta dig för att sätta dig på en stol som har ett J inristat i sig, för det kan inte sluta bra.

(23/9 - 22/10) Med hjälp av din vante kommer du att lyckas rädda hela situationen, så håll den nära till hands.

(22/12 - 19/1) Att äta med silverbestick kommer att ge dig tur när det är dags att gå förbi din grannes dörr.

L e j o n e t

Skorpionen

Vattumannen

(20/4 20/5) Se till att dricka mycket te, annars kommer du att träffa på en oönskad vän.

(23/7 22/8) Personen som sitter till vänster om dig klockan tio kommer att kunna ge dig ett gott råd angående ditt husdjur.

(23/10 - 21/11) Det spelar ingen roll vad du säger, din vän kommer ändå att tolka det du säger som ett ja och släpa med dig till biblioteket.

(20/1 18/2) Ta dig i akt! Se upp för gråspräckliga katter med en liten vit fläck i pannan som går utanför din granhäck vid middagstid idag. De bådar inte gott för varken dig eller din fot.

Tvillingarna

Jungfrun

S k y t t e n

Fiskarna

(21/5 21/6) Om du tittar lite åt höger efter att du kliat dig i håret så kommer du att se något som gör dig glad.

(23/8 22/9) Det är dags för dig att våga ta steget och fråga din vän vad han egentligen tycker om dig.

(22/11 - 21/12) Håller du ögonen riktade mot öster när du går förbi en vit mus så kommer du att hitta en galleon gömd i smutsen.

(19/2 20/3) Se upp vart du sätter fötterna, för ett hav av bläck kommer att korsa din väg.

TDP Nr3  

Nr 3 av Svenska Hogwarts ON-tidning

Advertisement