SPENN 1/23

Page 1

IDÉMAKERNE GRÜNDERLIVET RETURKRAFT ETTER EKSPLOSJONEN
Hva kan bygg- og anleggsbransjen lære av Elementsør? BÆREKRAFTIG BETONG 23 01
LO-LEDEREN METTE GUNDERSEN

Innflytning

mars 2023

Flytt inn i bærekraftige kontorlokaler i Lumber Teknopark

Vårt innovative kontorbygg på Lumber er i ferd med å ferdigstilles. Dette er det første kontorbygget i massivtre i Kristiansand. Bygget er et resultat av vårt arbeid med å utvikle bærekraftige bygninger som overholder strenge klima- og miljøkrav. Dette bidrar til en mer bærekraftig fremtid.

Ledende teknologiselskaper som Nekkar ASA, Intellilift AS, IoT Solutions AS og Oskar Pedersen har signert leiekontrakter og gleder seg til innflytning.

Her kan din bedrift bli en del av et fremtidsrettet og teknologisk miljø sentralt i Kristiansand. Vi tilbyr også fleksible løsninger for enkeltpersoner og mindre bedrifter i Coworking fellesskapet.

Ta kontakt med vår eiendomsjef

Fredrik Andresen

Tlf. 909 60 109

For mer informasjon se lumber.no eller scann QR-kode.

KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

TILBYR BEDRIFTSABONNEMENT MED FADDER

KSO tilbyr denne våren bedriftsabonnement til alle som ønsker å bli godt kjent med byens eget symfoniorkester. En musiker blir bedriftens fadder gjennom sesongen og vil gi et innblikk i livet i orkesteret, samt bidra til en fin innføring i den klassiske musikkverden.

ABONNEMENTET INKLUDERER :

• Abonnementskonsertene i vårsesongen

• Et unikt innblikk i orkesteret og konsertene via en fadder

• En kammerkonsert på arbeidsplassen med KSO-musikere

Pris: 3465,- pr. abonnement (priseksempel for 7 konserter)

Les mer om KSO sitt bedriftsabonnement ved å scanne QR-koden med mobilkameraet ditt eller kontakt oss på bedrift@kilden.com.

KILDEN.COM HOVEDSAMARBEIDSPARTNERE SAMARBEIDSPARTNERE
Ingrid Wangsvik Klarinett Ivan Zecevic Bratsj
NYHET!

Årets første utgave av SPENN kommer i ny drakt, med logo farget i gull. Det er 175 år siden Christiansands Handelsforening ble stiftet – i dag Næringsforeningen i Kristiansandsregionen. Næringsforeningen skal være en motor for vekst og utvikling, og et av de viktigste spørsmålene akkurat nå er hvordan vi kan skape nye og flere arbeidsplasser. Det er et stort spørsmål med flere svar, men det som er helt sikkert, er at vi trenger mennesker som har mot til å satse for å lykkes. I hovedsaken kan du lese om flere som har akkurat det. Dem som skaper fremtidens arbeidsplasser, gründerne. Det tar i snitt åtte år å skape en suksess, ifølge Innoventus Sør. Det krever hardt arbeid, teamarbeid og kapital. Fiskher-gründer Trond Are Gjone er en av dem som har satset. Lillesand-selskapet står bak appen som gir deg informasjon om hvor du kan fiske, hva du kan fiske – og hvordan. Selskapet jobber nå mot å bli den største fiskeappen i verden. Gjone forteller at veien til suksess er lang og kronglete med kompliserte søknadsprosesser. Samtidig er investeringene i nordiske startups på retur. Heldigvis finnes det et støtteapparat og mange som jobber for at gode ideer kan bli realisert. For det er mange som vil satse, og de satser i en krevende tid. Men hvis de bruker tiden godt vil de, ifølge Runar Brøvig i Innoventus Sør, kunne skyte ut som en rakett av den krisen vi nå står i.

HÅKON A. REPSTAD

Ansvarlig redaktør

4 SPENN VELKOMMEN TIL MAGASINET SPENN
36 / YRKET MITT / Byggeleder / – God kommunikasjon er helt avgjørende på en byggeplass, sier byggeleder for Prosjektgruppen, Ida Andersen.
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
22 / PROFILEN / Mette Gundersen / 23 år gammel var hun streikeleder for Hotel Christian Quart. Nå er Mette Gundersen ny leder for LO i Agder. Foto: Liv-Unni Tveitane
175 år

12 / HOVEDSAKEN / Oppstartsbedrifter / Det tar i gjennomsnitt åtte år å skape en suksessbedrift, ifølge innovasjonsselskapet Innoventus Sør. I denne utgaven av SPENN møter du sørlandske gründere som er på god vei.

10 / LEDERPRATEN / Lars Erik Harv / – Jeg er nok en utpreget relasjonsbasert leder.

06 På Sørlandet

08 På møte

09 Stafettintervjuet

10 Lederpraten

12 Hovedsaken

20 Fem ting du bør vite

22 Profilen

26 NiKR mener

28 Bedriften

34 Gründeren

36 Yrket mitt

40 Nytt om navn

42 Nye medlemmer

46 Spaltisten

47 Om Næringsforeningen

SPENN

20. årgang

Ansvarlig redaktør

Håkon A. Repstad

Redaktør

Heidi Løland-Andersen/ Tekststudio

Tekst og foto Jan Frantzen, Erling Slyngstad-Hægeland, Jill Akselsen, Bent Sigmund

Olsen, Marcel Tiedje, Tobias Hole Aasgarden, Lotte Blom van der Male, Odd-Arild Skonhoft

Forsidefoto Erling

Slyngstad-Hægeland

Design Irene Buxrud Lyche/ Lyche Design

Trykk Synkron Media

Opplag 6300

Annonser Anne Marit Thomassen tlf. 48 99 77 34

28 / BEDRIFTEN / Elementsør / De lager trapper og balkonger i betong, og er straks ferdig med svingtrappene til Regjeringskvartalet. Bli med til Elementsør i Søgne.

Materiellfrister og priser se nikr.no SPENN følger prinsippene i Redaktørplakaten

Utgiver

Næringsforeningen

i Kristiansandsregionen (NiKR)

Kristiansand Chamber of Commerce

tlf. 99 23 80 00

www.nikr.no

SPENN 5
innhold
//////////////////////////////////////////

KORT&GODT

STARTER DEMENSKOR I KRISTIANSAND

Flere har etterspurt et tilbud for sangglade personer med demens i Kristiansand. Nå har Kilden invitert inn flere relevante aktører i oppstarten av et demenskor. Initiativet er inspirert av NRKs dokumentarserie Demenskoret, og Sparebanken

Sør går inn med oppstartsmidler for å realisere det lokale koret.

– Vi brenner for å utnytte det fantastiske potensialet som ligger i koblingen mellom kunst og helse, og vet at det kan fremme livsglede, livskvalitet og levekår, sier prosjektgruppen i en pressemelding fra Kilden.

SPAR STRØM MED ENERGIPORTALEN

Det er etablert en felles energiportal for alle kommuner i Agder. Formålet er at innbyggerne skal bli bedre istand til å spare strøm og ta klimavennlige valg tilpasset egen økonomi. I portalen kan man gjøre en digital energianalyse av egen bolig. Da får man et estimat på dagens energibruk og forslag til de energibesparende tiltakene som er mest effektive for boligen. Portalen gir informasjon om hva du kan spare i kilowatttime, kroner og CO2 -utslipp. Det er også mulig å bestille gratis energirådgivning for å optimalisere eget forbruk.

Engod utviklingsarena

–For fjerde gang kjører Næringsforeningen i gang mentorprogram i regi av WiB. – En gruppe med masse energi og engasjement, sier deltaker Anette Theien.

Mentor- og lederutviklingsprogrammet er designet for kvinnelige kandidater med lederansvar i privat eller offentlig sektor. Tilbudet går ut til medlemmer av WiB, og i år er 15 kandidater valgt ut og matchet med hver sin mentor. En av dem er Anette Theien, som til vanlig er manager i EY i Kristiansand. Hun flyttet tilbake til Kristiansand i 2019, etter å ha bodd utenbys i 19 år, og har fått Betty Åsheim, CFO i Fiven, som sin mentor.

– Jeg håper å utvide nettverket mitt med dyktige damer som jeg kan sparre med rundt arbeidsliv og karriere. Ledelse handler om kontinuerlig læring, og dette programmet ser jeg på som en god utviklingsarena. Håpet er at samtalene med mentor vil gjøre meg enda mer bevisst rundt egen ledelse og egne mål, sier hun.

– Betty er inspirerende. Hun har lang ledererfaring og en spennende karriere, så her er det mye å lære. I tillegg opplever jeg at vi har god kjemi, som er et godt utgangspunkt for gode, tillitsfulle samtaler.

Programmet for året består av fire lederutvi-

klingssamlinger i tillegg til mentoring.

– Dette er en viktig satsing for oss. Fjorårets deltagere sier at de har opplevd en positiv personlig og faglig utvikling, og for noen har dette vært en katalysator for endring. Enten i form av ny jobb, mer lederansvar, eller at de stikker hodet mer fram i media, sier Ingrid Michalsen, leder for strategi og utvikling i Næringsforeningen.

Programmet ledes av Heidi E. Minde, som jobber med lederutvikling i Å Energi. Hun har tidligere jobbet med innovasjon og organisasjonsutvikling i Agder fylkeskommune, og har lang og bred erfaring som støttespiller for ledere ved organisasjonsendringer.

– Vi er fantastisk heldige som har fått med oss Heidi. Hun har en helt egen evne til å lede samlingene, med en sterk formidlingskraft som får deltakerne til å reflektere og dele, sier Michalsen.

6 SPENN NÆRINGSLIVET PÅ SØRLANDET
///
///
//////////////////////////////////////
Håkon A. Repstad Foto: Tobias Hole Aasgaarden/Southcoast Creative Denne gjengen utgjør WiBs mentor- og lederutviklingsprogram 2023. Illustrasjon: Tress Design

Lokale bedrifter møtte næringsministeren til samtale om det som opptar dem, i regi av Næringsforeningen.

Ministermøte om strøm

Bedre og mer fleksible strømavtaler var kravet fra virksomheter som møtte næringsministeren på hjemmebane i januar.

«Å få bransjen gjennom dette er beintøft. Strømselskapene klarer ikke å tilpasse avtaler etter driften.»

– NARVE ELLEFSEN

– Et stort nok kraftoverskudd vil gi stabile og lave strømpriser. Derfor må tempoet på fornybar energi opp, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Enn så lenge er bedriftene avhengig av at regjeringens arbeid med fastprisordninger treffer deres behov. Det mener mange at avtalene ikke gjør, kom det frem da næringsministeren møtte lokalt næringsliv hos Næringsforeningen i forkant av Agderkonferansen.

Leder for Kristiansand hotell- og restauranteierforening, Narve Ellefsen, var en av dem som tok ordet. Han fortalte at økte strøm- og råvarepriser har ført til mange permitteringer i bransjen, og at medlemmer melder om stivbeinte strømavtaler som gir lite rom for fleksibilitet.

– For oss er dette prekært. Vi skulle gjerne hatt avtaler som gir bedre forutsigbarhet, sa Ellefsen.

Vestre mener imidlertid at ordningene er mer fleksible enn mange tror.

– Det er fullt mulig for strømselskapene å lage fleksible avtaler innenfor dette systemet. En

avtale trenger for eksempel ikke å gjelde 24 timer i døgnet hele uken. Produkter kan tilpasses kunden, sa næringsministeren.

– Dersom fastpris skal fungere, må det for eksempel være mulig å få fastpris for forbruk for bare en del av døgnet. Denne fleksibiliteten er det viktig at leverandørene gir, mente næringspolitisk leder i Næringsforeningen, Roar Osmundsen.

Også REC Solar deltok på møtet. De venter på sin avklaring, med frist 1. mars. I møtet med næringsministeren kom det frem at det fortsatt ikke er noe nytt i denne saken.

– Når det gjelder industrien, er vi spent på om man klarer å tilby avtaler som sikrer nok konkurransekraft. Vi snakker om REC Solar, men avtalene går ut og skal fornyes også for andre. Norsk industri er tuftet på rimelig, fornybar kraft. Derfor må det også produseres mer strøm, blant annet fra landbasert vind, sa Osmundsen.

Håkon A. Repstad

8 SPENN NÆRINGSLIVET PÅ MØTE
Foto: Tobias Hole Aasgaarden/Southcoast Creative

VISSTE DU AT?

Snittalderen blant førstegangsregistrerte studenter høsten 2021 var 22 år.

LATTER OG ENGASJEMENT

Anette Robstad, Scan Trade AS 1

APPEN

TOO GOOD TO GO

Hva er det viktigste dere gjør på jobb?

– Vi sørger for at klubber og lag får trenings- og klubbtøy levert i riktig kvalitet og farge.

2

Hva er en god arbeidsdag for deg? – Den inneholder latter og engasjement. Jeg trives når vi utveksler synspunkter, deler erfaringer og gir hverandre ærlige tilbakemeldinger.

3

Hvem eller hva har gjort mest inntrykk på deg i det siste? – Min nabo Engebret Grøthes, som har gått og padlet fra Lindesnes til Nordkapp. Refleksjonene rundt livet på tur alene, uten å ta hensyn til mobiltelefon, klokke eller tid – han kaller det naturterapi.

FIRE I NÆRINGSLIVET

Lindy T. Berge

HVA SYNES DU ER DEN

VIKTIGSTE SAKEN

PÅ SØRLANDET NÅ, OG HVORFOR?

Sørlandets Kompetansefond

Et nytt studenthus i Kvadraturen kombinert med digitalt innovasjons- og kulturhus kan bidra til økt attraktivitet som studentby, styrke kunst- og kulturfeltet og skape flere arbeidsplasser.

4

Hvem for tjener skryt? – Fantastiske Gro Wickstrøm som står bak foredraget «Hvordan bidrar forskning på kjærlighet til å skape begeistring på jobb?». Hun er positiv, nysgjerrig og initiativrik, med herlig engasjement og drivkraft. Jeg gleder meg til å se hva hun finner på fremover.

Mer enn en tredjedel av maten som produseres på verdensbasis ender opp som matsvinn – svimlende 2,5 milliarder tonn. Nå har mer enn ti millioner mennesker blitt matreddere gjennom appen Too Good

To Go, hvor de enkelt kan bestille forundringsposer med mat som ellers ville gått i søpla.

5

Hvem gir du stafettpinnen videre til? – Karl Petter Songe, Basisfot.

Å gjøre Sørlandet til en helårsdestinasjon. Vi har gode hoteller, freshe restauranter, spennende butikker og kule opplevelser, og et godt transporttilbud – hele året. Dersom næringslivet løfter Sørlandet til en helårsdestinasjon, vil det gi fantastiske synergier.

Tilrettelegging og muligheter i samfunnet. Uavhengig av utfordringer, utstyr og økonomi skal man ha mulighet til å drive helsefremmende fysisk aktivitet. Inkludering og samhold er er viktigere enn noen gang.

Miljøfokus og energibesparende tiltak! Det er usikre tider, og jeg er også opptatt at vi bruker lokale bedrifter i den grad vi kan. Vi må ta vare på kompetansen vi har på Sørlandet.

SPENN 9
/////////////////////////////////////// ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
,
Simen Lockert Rohde Go-Ahead Kamilla Aabel FK Jerv Tommy Slåen Hunsfos HMS

Returkraft-sjef Lars Erik Harv lærte mye av den mye omtalte eksplosjonen i 2021.

– DET MÅ ALDRI SKJE EN  SÅNN ULYKKE IGJEN

LARS ERIK HARV (51)

Stilling Daglig leder i Returkraft Fra Kristiansand. Bakgrunn Utdannet siviløkonom. Har jobbet som revisor i PwC, økonomisjef i Ventelo, daglig leder i Strømme Micro Finance, rådgiver i EY og økonomisjef i Returkraft.

TRE PRINSIPPER FOR LEDELSE

1 – Lytt mer enn du prater

2 – Vær tydelig i målsettingene

3 – Gi ansvar

Dere hadde nylig bistandsministeren på besøk, hvorfor det? – Vi har lenge jobbet sammen med Strømmestiftelsen om diverse bistandsprosjekter. Tradisjonelt sett bistår man med penger til sånne prosjekter. Vi bidrar også med kompetanse og nettverk, en ny måte å drive bistand på. Nå har vi startet et helt nytt prosjekt i Uganda, som blant annet går på yrkesutdanning. I tillegg skal vi jobbe med å skape grønne jobber, og det har vi jo også mye ekspertise på. Dette er en type bistand som bistandsministeren viser interesse for.

– Hvorfor gjør dere dette? – Det handler om to ting. For det første er det bra å ha et prosjekt for kulturbygging som er større enn oss selv, spesielt etter at vi har vært gjennom en tøff periode. Kulturbygging internt er viktig for meg som leder. Men selvsagt er det også omdømmebygging.

– Hva er dine styrker og svakheter som leder? – Jeg har nok et ganske analytisk hode, tror jeg. Og jeg liker i alle fall å tro at jeg er flink med mennesker. Så synes jeg selv at jeg av og til kunne ha vært en tydeligere hærfører og bare si «vi gjør sånn», for noen ganger er det tydelige beslutninger som gir ro i rekkene. Generelt er jeg nok en utpreget relasjonsbasert leder. Det er viktig at det er tillit mellom oss når vi prøver å nå målene våre. Det betyr at du som ansatt skal kunne komme og prate med meg og være trygg på at du blir hørt.

– Det høres fint ut, men hva betyr det i praksis?

– For eksempel: Etter eksplosjonen i 2021 har vi brukt

mye tid på risikovurderinger, og vi har opprettet en risikogruppe. Der er det noen fra ledergruppa, men også operatører og folk fra andre avdelinger. Alle i den gruppa skal vite at det de kommer fram til blir tatt hensyn til. Dette er verktøyet vi har etablert, og da er det ikke så viktig hvor mange stjerner du har på skulderen, men at du har brukt hodet og hjertet ditt i arbeidet.

– Hva lærte dere av eksplosjonen? – Mye. Vi har lært oss å være mer ydmyke og mer tålmodige. Vi har lært å lytte mer, og å sørge for mer involvering. Vi var gjennom et kollektivt traume, så det var traumebehandling for en hel gruppe mennesker, og da var involvering viktig. Mens det sto på som verst, lærte vi også at vi som ledere må være synlige. Vi må vise at vi er her, og at vi tar ansvar. Det var behov for å kunne snakke ut på trygge arenaer, for folk var både sinte og lei seg. Vi lærte også å jobbe tett sammen, både med styret og eierne. Det er jo den ultimate skrekken at det skal skje en ulykke på min vakt. Men det må aldri skje. Det må aldri skje en sånn ulykke igjen.

– Hva krever det grønne skiftet av dere? – Ett av prosjektene våre er å se på mulighetene for et karbonfangstanlegg her oppe. Nå er vi i en fase hvor det er mye informasjonsinnhenting, men vi har et helt årsverk som er fullt dedikert til dette. Det er jo flere forbrenningsanlegg som er i samme situasjon som oss, og vi har gått sammen med fire andre anlegg for å se på de felles utfordringene. Etter mitt syn er det ingen som er kommet lenger enn oss. Ambisjonen er å få dette til innen 2030, og da har vi bare tiden og veien.

10 SPENN LEDERPRATEN
TEKST JAN FRANTZEN FOTO ERLING SLYNGSTAD-HÆGELAND
SPENN 11 LARS ERIK HARV
VI VAR GJENNOM ET KOLLEKTIVT TRAUME – Lars Erik Harv

FRA IDÉ

TIL SUKSESS

Norge er på topp når det gjelder oppstartsmuligheter, men veien fra startup til suksessbedrift er lang. – Mulighetene er enorme, men de koster dyrt, sier app-gründer Trond Are Gjone.

Jeg er full av ideer, men har aldri satset fullt før nå. Denne ideen er bedre og større enn noe annet jeg har vært med på, sier Trond Are Gjone, medeier og gründer av Fiskher. Lillesand-selskapet står bak appen med samme navn, som gir deg informasjon om hvor du kan fiske, hva du kan fiske – og hvordan.

– Er du ved vannet og har lyst til å fiske, gir appen deg de beste og mest rutinerte fiskernes tips om akkurat hvor du bør stå. Om du tar et bilde av fisken med telefonen, får vi informasjon om art, lengde og vekt, samt vær og vind og hvilket område du har fått den i. Det er noe som aldri er gjort før, og det gir mye verdifull data som også myndigheter og akademia kan dra nytte av, sier Gjone.

Appen har i dag 525 000 aktive brukere. Nesten 300 000 av dem er i Norge, de øvrige hovedsakelig i Sverige, Danmark og Tyskland, landene hvor appen hittil er lansert. Totalt er den nedlastet i 85 land.

Store ambisjoner. Fiskher har i dag fire årsverk, samt fire eksterne utviklere. Selskapet jobber nå med videre internasjonalisering,

og målet er å bli den største fiskeappen i verden.

– Oppstartsfasen har vært helt annerledes enn jeg forventet. Mulighetene er enorme, men de koster dyrt. Politikere sier ofte at hvis du har en idé, så sats på den. Og det kan absolutt være verdt det, men du må være forberedt på å ha det i hodet hele tiden og ofte våkne midt på natta med vondt i magen. Fordi det er ting du skulle ha gjort eller fordi du bekymrer deg over om du har tatt de riktige valgene, sier gründeren, som blant annet har bakgrunn som daglig leder i Lillesand Vekst.

Fiskher har fått støtte fra Innovasjon Norge, Forskningsrådet, Aust-Agder utviklings- og kompetansefond og SkatteFUNN. Gjone forteller at han også har fått god hjelp av det regionale innovasjonsselskapet Innoventus Sør.

– Mye hardt arbeid. Innoventus Sør er eid av blant andre Agder fylkeskommune, Kristiansand kommune og Arendal kommune, og hjelper 45–50 regionale oppstartsselskaper i året med å utvikle deres ideer og virksomheter.

SPENN 13
TEKST JAN FRANTZEN FOTO ERLING SLYNGSTAD-HÆGELAND
TEMA OPPSTARTSBEDRIFTER

– Det er utrolig at den norske stat lar så mange med gode ideer seile forbi, fordi det er så vanskelig å forholde seg til virkemiddelapparatet, sier Trond Are Gjone.

– Det er et langt løp, og man må bygge stein på stein. Basert på erfaringene til Innoventus Sør og partnerne vi jobber med, tar det i snitt åtte år å skape en suksess, sier Runar Brøvig, som er inkubatorleder i Innoventus Sør.

– Det krever mye hardt arbeid, og ofte handler det om å bygge team. I tillegg trenger man naturligvis kapital, og det er kjernevirksomheten vår å bistå med å få nok ressurser i selskapet til at det kan vokse og utvikle seg, og vinne en del av markedet, sier Brøvig.

Mange muligheter. Han forteller at den vanligste feilen gründere gjør, er å tro at de har kommet lengre enn de egentlig har.

Første finansieringsfase for nye virksomheter er det som kalles «soft funding»,

altså offentlig finansiering, kombinert med egne midler.

– Her finnes det mange muligheter, men de fleste ordningene krever matching, altså at man støtter med 50 prosent, og så må du inn med 50 prosent selv. Neste fase er å innhente investorkapital, og den henger høyt. Det tar i snitt seks måneder, og da henter man penger for cirka 12 til 18 måneder. En suksessbedrift må i snitt hente penger fem ganger, forteller Brøvig.

Innoventus Sør har nå startet et akseleratorprogram på seks måneder som skal forberede oppstartsselskaper på å møte investorer.

– Vi henvender oss til såkalte engleinvestorer, enkeltpersoner som investerer i startups i en tidlig fase, og til tidlig fasefond. Man bør operere med en longlist og

14 SPENN TEMA
Hugo Loftesnes Pettersen Runar Brøvig

DET ER EN STOR FEIL I VIRKEMIDDELAPPARATET AT DU NESTEN MÅ VÆRE AKADEMIKER FOR Å FÅ HJELP

– Trond Are Gjone

en shortlist av investorer, og man må regne med å møte opptil 30 profesjonelle investorer før man får napp. Fondene investerer i to til fire prosent av selskapene de møter, sier Brøvig.

Omstendelig. Fiskher-gründer Gjone er takknemlig for støtteordningene, men synes finansieringsprosessen er vanskelig og omstendelig.

– Vi er gründere på noe som ikke er gjort før, og da finnes det ikke noe snitt, eller noen gyllen vei vi kan gå. Vi må finne det ut underveis, og derfor bruker vi 25 prosent av de menneskelige ressursene våre på finansiering og rapportering, forteller han.

– Søknadsprosessen er lang og komplisert, og det er en stor feil i virkemiddelapparatet at du nesten må være akademiker for å få hjelp. Jeg synes det er utrolig at den norske stat lar så mange av de med gode ideer seile forbi, fordi det er så vanskelig å forholde seg til det. Vi er veldig heldige som har noen hos oss som kan dette, og vi har også gode venner som hjelper oss, sier Gjone, som selv nesten utelukkende jobber med søknader, rapportering og finansiering.

Jobber med forbedring. – Det skal absolutt ikke være sånn at man blir stoppet av systemet, sier Hugo Loftesnes Pettersen, som er kunderådgiver i Innovasjon Norge i Agder.

– I den grad vi oppfatter at gründere synes det er vanskelig, tar vi gjerne møter og sparring med dem for å ta dem gjennom den barrieren. Det jobbes også kontinuerlig med å forbedre disse prosessene. Vi har blant annet lansert en ny digital plattform hvor gründere kan ha løpende kontakt med oss og få tilbakemeldinger på det de lurer på, sier Pettersen.

Innovasjon Norge tilbyr en rekke ulike

støtteordninger, blant annet markedsavklaringstilskudd for gründere i tidlig fase. I 2022 fikk 47 prosent av søkerne innvilget et slikt tilskudd.

Utvikler plaster. Et av selskapene Innoventus Sør jobber med er kristiansandsfirmaet OriPatch, som utvikler et plaster for sår i munnen.

– Slike sår kan redusere livskvaliteten, fordi det i noen tilfeller er så vondt at man lar være å spise. En i teamet vårt har vært svært plaget med dette, og han utfordret meg og min mann, som er lege, til å finne en god løsning, forteller Eva Cathrine Skuthe. Hun har bakgrunn som tannpleier, og er nå daglig leder og en av tre gründere i OriPatch.

Fra 2020 til 2021 ble investeringene i nordiske startups mer enn doblet, ifølge Pitchbook. Nå er tallene igjen på retur.

Tommy Egra, Trond Are Gjone og Trond Svandal tester de nyeste funksjonene i fiskeappen på isfiske i Vennesla.

SPENN 15
VISSTE DU AT?
OPPSTARTSBEDRIFTER

De kom til Innoventus Sør med en idé om hva produktet skulle inneholde, og ble tatt med i inkubatorprogrammet. Siden har de fått i overkant av tre millioner i støtte fra Innovasjon Norge, Regionale forskningsfond Agder og Forskningsmobilisering Agder.

– I starten hadde vi mye å lære, da flere av oss aldri har vært i en gründersituasjon før. Men når man har gjort ting én gang, går det lettere. Det er utfordrende å skrive søknader, men vi har fått god hjelp fra noen som har erfaring med det, blant annet gjennom nettverket til Innoventus Sør, sier Skuthe.

Lidenskap. OriPatch-gründeren har følgende råd til andre som er i oppstartsfasen:

– Det er viktig at man har lidenskap for ideen sin. Ha tro på den – og hold fast i den. Godta at ikke alt blir helt som du

hadde tenkt underveis. Det er viktig å sette sammen et godt og komplementært team i starten, samt få på plass en god selskapsstruktur. Og så er det veldig positivt med noen profesjonelle som hjelper. Vi har et solid advisory board, samt aktive investorer. Innoventus Sør har også vært gull for oss, forteller Skuthe, som mener mange gründere brenner seg på å bli mer fokusert på kapital enn på utvikling.

– Det å hente kapital er ofte en nødvendighet, men det må ikke bli et fokus som overskygger det faktiske arbeidet som skal gjøres etter at pengene er kommet inn, sier hun.

Målet for OriPatch er å få produktet på markedet i 2024.

Tøffe tider – flere gründere. I kontorfellesskapet CoWorx i Kristiansand er hele 70 prosent av de nærmere 50 leietakerne gründere. CoWorx kurser også gründere for NAV, og har i tillegg akseleratorprogrammet Startup Studio (tidligere Gründerlab), hvor de tar inn ti gründerbedrifter gjennom fire måneder.

– Jeg startet dette i 2016, etter oljekrisen, og jeg tror absolutt at dårlige tider skaper flere gründere, sier daglig leder Terje Klungland.

– I den tiden vi er inne i, tror jeg flere velger å ta tak i gründerideen de bærer på. Det har jeg ikke sett effekt av her på huset ennå, men jeg ser det i kursene vi har for NAV. På det siste var det betydelig flere enn for kort tid siden, og nå er det venteliste, sier Klungland, som er opptatt av å tilby et nettverk til gründere.

Yngvar Andersen er daglig leder i Hotel Express International, som selger hotellpakker online og i butikker. Han har sitt CoWorx-kontor like over gangen for Raj Sharma, som i tillegg til å drive Mother India sammen med familien, er medeier i det indiske selskapet Segel India, som blant annet driver med IT.

De to selskapene begynte å samarbeide da Hotel Express fikk utfordringer med sine IT-utviklere.

– Da jeg skjønte at Hotel Express hadde utfordringer på IT-siden, nevnte jeg vår avdeling som primært retter seg mot norske selskaper. De gikk i gang med våre utviklere i India, og nå har de fått en stabil drift, forteller han, til samtykkende nikk fra Andersen.

16 SPENN TEMA
Terje Klungland Eva Cathrine Skuthe er tannpleier og en av gründerne bak OriPatch. – Godta at ikke alt blir helt som du hadde tenkt underveis, sier hun.

Å

HENTE KAPITAL ER OFTE EN NØDVENDIGHET,

MEN MÅ IKKE

BLI ET FOKUS SOM OVERSKYGGER DET FAKTISKE ARBEIDET

– Miljøet er jo ganske tett her, og det er kort vei til å bare poppe innom et kontor og starte en samtale. De fleste har vært gjennom en gründerseilas som gjør at man identifiserer seg litt med hverandre, sier Sharma.

En fjerdedel overlever. Omstillingsbarometeret til NHO-foreningen Abelia viser at oppstartsmulighetene i Norge er bedre enn i noe sammenlignbart land. Samtidig viser SSB-tall fra 2020 at bare 26,5 prosent av

nyetablerte foretak overlever i fem år. Brøvig i Innoventus Sør tror vi vil få merke at det er enda tøffere tider i 2023.

– Mange kommer nok til å oppleve en lavere prising på selskapet sitt enn tilfellet ville vært for et år siden, og kanskje må man møte flere investorer før man får napp. Men det vil fortsatt være penger til de beste. Og om et år er det kanskje mer positivitet igjen, og de som da har brukt tiden riktig og godt, vil kunne skyte ut som en rakett av den krisen vi står i nå, sier han.

Yngvar Andersen og Raj Sharma er naboer i kontorfellesskapet CoWorx og har både nytte og glede av hverandres selskap.

SPENN 17
OPPSTARTSBEDRIFTER

Tester ny teknologi i Grimstad

Både startups og større firmaer bruker test- og innovasjonssenteret MIL i Grimstad i utviklingen av nye produkter.

– Vi kaller det «test before invest». Det kan være viktig å få testet ut hvilket utstyr som passer behovet, slik at man vet hva man bør investere i. Hos oss kan bedriftene få tilgang på utstyr som i utgangspunktet koster en del penger. I tillegg sitter vi på mye kompetanse og et stort nettverk, og kan sette dem i dialog med andre bedrifter som kan dele av sine erfaringer, forteller daglig leder i Mechatronics Innovation Lab (MIL), Lene Merethe Liodden.

En av dem som tilbringer mye tid på testog innovasjonssenteret i Grimstad er Ronny Landsverk, ingeniør i Flekkefjord Elektro.

– Vi tester en egenutviklet elektromotor med innebygd inverter og ultramoderne kraftelektronikk, som gjør den mer effektiv og kompakt. Markedet er enormt hvis vi lykkes med kommersialiseringen av produktet, og det er spesielt aktuelt i forbindelse med det grønne skiftet – både som motor og generator, forklarer Landsverk.

Flekkefjord Elektro er en tradisjonell elektrikerbedrift som har hatt mye av sitt virke i skip og industri, og planen er at den nye delen av virksomheten etter hvert skal skilles ut i et eget selskap.

Prosjektansvarlig i MIL, Karianne Ormseth, forteller at all type industri kan teste hos dem.

– Vi tilbyr alt mulig av testing og kompetanseutvikling innen robotikk, kunstig intelligens, visionsystemer, AR/VR, 3D-scanning og industriell 3D-print, sier hun. ■

«Hos oss kan bedriftene få tilgang på utstyr som i utgangspunktet koster en del penger»

INNOVASJON NORGES RÅD TIL GRÜNDERE

Gjør grundig research. Skaff deg innsikt i markedet, samt oversikt over aktører som opererer i markedet i dag – og fremover.

Definer målgruppen. Vit hvem du retter deg mot.

Sett tydelige mål, tenk stort og rigg bedriften tidlig for ambisjonsnivået du sikter deg inn mot.

Skaff deg oversikt over finansieringen. Lag en plan over hvordan du vil finansiere oppstartskostnadene.

Tenk på det du gjør som forretning. Hold egen økonomi og bedriftens økonomi adskilt.

Lag en forretningsmodell. Still deg spørsmål som «hva kjennetegner bedriften?», «hva kjennetegner produktene?», «hvem er kunden?», «hva  kjennetegner markedet?»

Forstå risikoen. Å starte opp et selskap involverer alltid en viss grad av risiko, vær ærlig med deg selv og dine forretningspartnere om denne risikoen. Lær av andre. Skaff deg mentorer som har lykkes og som du kan lære av.

Det offentlige tilbyr en rekke støtteordninger. Se oversikt på altinn.no/ starte-og-drive/stotteordninger

18 SPENN OPPSTARTSBEDRIFTER
LENE
MERETHE LIODDEN
Ronny Landsverk, ingeniør i Flekkefjord Elektro, tester nye produkter hos Mechatronics Innovation Lab i Grimstad.

Megler+Bank

Som spesialister på bolig og finans hjelper vi deg gjerne med alt du trenger av megler- og banktjenester. Kontakt oss i dag for en hyggelig, uforpliktende prat!

Sparebanken Sør post@sor.no | 38 10 92 00

Sørmegleren kristiansand@sormegleren.no | 38 02 22 22

Sørmegleren - Annonse - SPENN - Sparebanken Sør og Sørmegleren - 205x277 - 20230126150831.indd 1 03/02/2023 11:56

Informasjonssikkerhet

Dine personopplysninger har verdi. Mange tenker at de ikke har noe som er verd å beskytte, men faktum er at alle brukerkontoer har verdi for en angriper.

Personopplysninger kan ha både individuell og aggregert verdi, de kan si noe om deg spesifikt eller om din bekjentskapskrets.

Det kan være at du er et interessant mål, eller at du kanskje kjenner noen som de ønsker å angripe. Ikke glem at en melding fra deg vekker mer tillit enn fra en nigeriansk prins. 3

2Du eller din virksomhet kan være et mål for å nå noen andre. For en angriper kan det være vanskelig å nå de mest interessante målene, fordi disse bruker mye ressurser på å beskytte seg. Et alternativ kan da være å nå sitt mål via en underleverandør eller en samarbeidspartner.

Slike «verdikjedeangrep» er en av angrepstypene som har økt de siste årene. Dersom du leverer varer eller tjenester til andre bedrifter kan du faktisk være mer utsatt enn du tror.

Tenk gjennom hvem din virksomhet samhandler med, og vurder risikoen for at dine samarbeidspartnere kan rammes ved et angrep på din virksomhet.

Svindel er økende – og trenden forventes å fortsette. Nesten hver uke forteller avisene oss at det foregår mye svindel: fakturasvindel, investeringssvindel, identitetstyveri og phishing. Med ett felles mål – å stjele pengene dine.

I Sparebanken Sør observerer vi, og hører fra andre kilder, at det har vært en økning de siste årene. Denne trenden kommer til å øke. Det blir altså verre før det blir bedre.

5Du er det svake leddet – eller det sterkeste forsvaret. Angripere benytter helt rutinemessig ansattes sløvhet eller mangel på kompetanse for å kortslutte sikkerhetsmekanismene. Du kan være det svakeste leddet i din bedrifts beskyttelse.

Samtidig kan en våken og opplyst ansatt ha bedre analytiske evner enn selv den mest avanserte sikkerhetsløsningen og kan avsløre angrep som ikke fanges opp av andre sikkerhetsmekanismer.

Angriperne er for det meste late og opportunistiske. Er det er for vanskelig å lure noen i din bedrift går de videre til neste. Bidra til at din bedrift er et vanskelig mål. Tenk før du klikker!

Fokuser på å forbedre sikkerhetskompetansen og bevisstheten på arbeidsplassen. Det er bra for alle andre enn de kriminelle!

4Bruk et unikt passord. Passord er, ofte sammen med multifaktor-autentisering (en veldig god idé!), nøkkelen til din digitale arbeidsplass, som e-post, VPN/fjerntilgang og filområder/skylagring.

Dette passordet må være godt og unikt! En av metodene angriperne bruker er å teste passordet ditt. De har lister over ofte brukte passord, som YouNeverWalkAlone og Sommer2023. Har du basert passord på interesser er sjansen stor for at det finnes i en slik liste.

En annen felle er å bruke jobb-passordet på andre nettsteder. Dersom dette nettstedet blir kompromittert og lekker brukerdatabasen, trenger angriper bare å kombinere jobbmail med dette passordet for å komme seg inn Bruk derfor unike passord for hver tjeneste – et passordhvelv kan hjelpe med å holde oversikten.

20 SPENN FEM TING DU BØR VITE OM …
ÅSMUND MYKLEVOLL CISO, Sparebanken Sør
1

STREIKESJEFEN

Mette Gundersen fikk smaken av fagforeningsarbeid da hun var streikeleder på Hotel Christian Quart som 23-åring. Nå er hun ny leder for LO i Agder.

Det var 1996. Mette Gundersen jobbet som servitør på Hotel Christian Quart, og var tillitsvalgt i Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet. Så ble det lønnsoppgjør.

– Vi hadde veldig tydelige krav for minstelønn, og det ble brudd i forhandlingene. Vårt hotell ble tatt ut i streik, og der var jeg streikeleder, forteller hun.

Gundersen var 23 år, og sto midt i konflikten.

– Det gikk ikke rolig for seg. Streiken varte en stund, og det var ganske mye konflikt knyttet til akkurat dette hotellet, fordi eierne nektet å gi etter. De forsøkte å holde hotellet åpent, selv om de fleste ansatte var i streik. Så det ble mye styr, og mye oppmerksomhet rundt det som skjedde, forteller Gundersen.

Som streikeleder opplevde hun sterk solidaritet fra andre fagorganiserte.

– De var streikevakter sammen med oss, midt på natta, og de sørget for at vi ble godt ivaretatt. Det samholdet gjorde at jeg også følte meg sterk. Det var da jeg fant ut at det er gøy å jobbe med fagforeningsarbeid, forteller den nye LO-lederen i Agder. Som siden har sett lignende konflikter også fra den andre siden av bordet.

– Gjennom mitt verv som folkevalgt har jeg også vært part i streiker i offentlig sektor, der jeg har vært på arbeidsgiversiden. Det at jeg kjenner hele bildet har vært veldig lærerikt, og kan være nyttig i denne jobben, sier Gundersen, som har vært bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Kristiansand siden 1999.

Tydelig stemme. I sin nye jobb skal hun ha kontakt med de ulike forbundene i regionen, men også være et bindeledd til LO sentralt.

– LO skal være en viktig samarbeidspart-

ner for all utvikling her, både når det gjelder ungdom og yrkesvalg, den generelle utviklingen i regionen og ikke minst det kjempespennende eventyret vi forhåpentligvis står overfor med havvind og batterier.

– Hva vil det kreve av deg?

– Det krever at jeg er tilgjengelig. At vi bidrar til å finne gode løsninger, og at vi er med på utøve viktig og synlig arbeid for landsdelen, også inn mot nasjonale myndigheter. Jeg ønsker å være en tydelig stemme for arbeidstakere og å jobbe sterkt for et godt trepartssamarbeid, som jo er adelsmerket i norsk arbeidsliv, sier hun.

Pepper og hets. Vi spør Gundersen hva hun tror den jevne kristiansander tenker når de hører navnet hennes. Hun tror mange har sterke meninger. Og det lever hun greit med. – Jeg tenker at en som velger å delta i samfunnsdebatten må tåle at folk har meninger.

22 SPENN
TEKST JAN FRANTZEN FOTO ERLING SLYNGSTAD-HÆGELAND
PROFILEN

METTE GUNDERSEN (50)

Stilling Leder i LO Agder

Familie Gift. To barn og fire bonusbarn.

Fra Kristiansand Bakgrunn Statssekretær i Kultur- og kirkedepartementet (2005–2007) og i Samferdselsdepartementet (2021–2022). Tidligere varaordfører i Kristiansand. Representant for Ap i Kristiansand bystyre siden 1999.

EN SOM VELGER Å DELTA I SAMFUNNSDEBATTEN MÅ TÅLE AT FOLK HAR MENINGER

– Har du fått mye pepper?

– Ja, selvfølgelig. Det skulle bare mangle når man har jobbet med politikk i over 20 år. Og når du sier pepper, så tenker jeg på kjeft for noe jeg har sagt eller gjort. Netthets er noe helt annet. Jeg har fått begge deler.

– Hvordan håndterer du hets?

– Man kan velge selv om det er noe en ønsker å bruke energien sin på, eller om en vil bruke den på det man engasjerer seg for. Jeg har valgt det siste. Men det er viktig å prøve å være et forbilde, løfte frem jenter som kommer inn i politikken, og vise tydelig at det er trygge voksne som vil dem vel. Det mener jeg selv at jeg alltid har forsøkt.

Ville redde verden. 50 år gamle Mette synes ikke hun er så annerledes enn 20 år gamle Mette. Hun var en nysgjerrig, ung kvinne som hadde stor tro på seg selv, mye engasjement og en sterk drivkraft.

– Jeg hadde lederverv fra jeg var veldig ung, og ville være med på å ta beslutninger som var viktig for flere enn meg selv. Jeg ville sikkert redde verden, og da må man begynne i det små.

Gundersen vokste opp i Voiebyen på 70- og 80-tallet, med store sosiale utfordringer tett på seg. Hun hadde en mor som var politisk engasjert, og diskuterte politikk rundt kjøkkenbordet ved enhver anledning. Moren var også leder for NRKs innsamlingsaksjon til Norsk Folkehjelp i 1983.

– Da gikk midlene blant annet til frigjøringskampen i Sør-Afrika, og jeg lærte mye om den. Vi hadde noen fra en kulturgruppe tilknyttet ANC boende hjemme hos oss, så jeg fikk det veldig nært på kroppen. Jeg fikk høre om apartheidsystemene fra mennesker som opplevde det hver eneste dag, forteller hun.

Som politiker dro Gundersen senere til Soweto utenfor Johannesburg, og fikk se de enorme forskjellene i landet på nært hold.

– Det gjorde sterkt inntrykk. Så jeg har fått både det internasjonale og det lokale perspektivet helt siden jeg var veldig ung.

Mye urettferdighet. Nå er det først og fremst det lokale som er i fokus for Gundersen. Hun mener at Agder har store muligheter fremover, og at vi står overfor en ny og innovativ æra for næringslivet i sør.

– Vi må bli havvindhovedstaden i landet. For å lykkes med det er det viktig at alle drar i riktig og samme retning. Da tror jeg at min bakgrunn med mange år i lokalpolitikken og kjennskap til regionen, er bra. For her må både lokale myndigheter, regionale myndigheter og alle parter i arbeidslivet jobbe sammen, sier hun, og konstaterer at samfunnsengasjementet hennes bare blir sterkere med årene.

– Det er ikke mulig å vite hvordan verden, regionen eller byen ser ut for andre mennesker, uten å bli engasjert. Til det er det for mye urettferdighet. Det er for mange kamper som må kjempes. ■

PÅ PRIVATEN

Leser Mye, hele tida. Akkurat nå: «Selveiersanger» av Marianne Marthinsen.

Hører på Jeg er den som spiller høyest hjemme, og er akkurat nå inne i  en reggae-periode.

Ser på Nyheter og debattprogrammer. Vi har nettopp sett Carmen Curlers, som er fantastisk.

Gir energi Gode resultater og gode folk.

24 SPENN PROFILEN
– Mette Gundersen

Din lokale rådgiver

på Sørlandet

Våre arbeidsområder:

• Byggeteknikk

• Brannteknikk

• Geoteknikk

• Undervannsinspeksjoner

• Rehabilitering

• Miljørådgivning

• Uavhengig kontroll

• Bygningsfysikk

• Regulering

Våre kontorlokasjoner: Kristiansand, Hunsfoss - Vennesla, Grimstad, Vigeland - Lindesnes, Evje og Hovden i Setesdal

Les mer her: www.dagfinskaar.no

DAGFIN SKAAR AS Østre Strandgate 80 4608 Kristiansand T +47 38 14 45 25 E post@dagfinskaar.no

En vital jubilant

Byen er erstattet med regionen, men formålet er det samme, skriver styreleder Jill Akselsen.

Da Christiansands Handelsforening ble stiftet for 175 år siden, var tanken å jobbe for en by i vekst og utvikling. Det er fortsatt formålet med foreningen, men nå jobber vi for regionen.

Næringsforeningen i Kristiansandsregionen er med sine 1200 medlemmer en av landets største næringsforeninger, og landsdelens største næringslivsnettverk. Vi skal være den sentrale arenaen for regionens næringsliv og være deres stemme. Næringsforeningen skal være «på ballen», relevant, aktuell og oppdatert. Vi skal være faktabasert og vi skal øke kjennskapen om hva næringslivet i vår region representerer, og hvilke muligheter og utfordringer som finnes. Budskapet rettes bredt, mot skoleelever og studenter, mot resten av landet og utlandet, mot bestående bedrifter og oppstartsmiljøer, mot investorer og de som ufrivillig står utenfor arbeidslivet. Vi skal være den foretrukne møteplassen for å bygge relasjoner, få kunnskapspåfyll og tilrettelegge for formelle og uformelle treffpunkter. Vi skal reise næringspolitiske saker og bygge

«Vi må snakke høyt, ofte og samstemt. Vi må spisse penner og stemmeprakt, og sette oss på tog, ferje og fly for å delta i konkurransen»

landsdelens og næringslivets omdømme.

Arbeidskraft og kompetanse er i større grad en knapphetsfaktor framover, det må derfor være attraktivt for både næringsliv og innbyggere å etablere seg her. Vi har allerede langt på vei lykkes med dette. Kristiansandsregionen er på åttende plass av regionene med høyest befolkningsvekst de siste 20 årene, med nesten 30 prosent vekst. Befolkningen i regionen er yngre enn landssnittet. Kristiansandsregionen er på femte plass i bostedsattraktivitet. De siste

20 årene har regionen hatt en vekst på 31 prosent i arbeidsplasser i næringslivet. Veksten er bedre enn landsgjennomsnittet.

Vi må tiltrekke oss arbeidskraft for å stå i de utfordringene som alle kommuner kommer til å møte, og for å utnytte utviklingspotensialet vi har. Nå står vi overfor enorme investeringer innen fornybarsektoren. Skal vi lykkes må vi heve stemmen vår.

Vi har mye å være stolte av. De må høre oss hos beslutningstakerne i Oslo, i hele resten av landet, og i utlandet. Og vi må snakke høyt, ofte og samstemt.

Vi må spisse penner og stemmeprakt, og sette oss på tog, ferje og fly for å delta i konkurransen.

Vi opplever en region som heier på hverandre og snakker med felles stemme i de viktigste sakene.

Vår strategi er å være en motor for vekst og utvikling i regionen,

en kraft som samler næringslivet og skaper arenaer for å bygge gode relasjoner og gjøre business.

Næringsforeningen har gjennom 175 år vist seg å være nyttig og relevant for næringslivet i regionen. Når det er vind i seilene, griper vi mulighetene og står hver dag på dekk for å øke Sørlandets attraktivitet som bo- og arbeidsregion.

26 SPENN NÆRINGSFORENINGEN MENER …

BATTERI & SOLENERGI

• Solceller til hus, hytte, båt og bobil

• Batterier og relaterte produkter til alle kjøretøy

Besøk oss i butikken vår på Rige i Kristiansand eller sjekk ut nettsiden vår.

SKANBATT.NO +47 38 10 70 20 POST@SKANBATT.NO

– Det er ikke mange produsenter av svingtrapper i landet, for det er en svært krevende produksjon som krever mye plass, sier Kurt Jahnsson i Elementsør. Svingtrappene som snart er på vei til Regjeringskvartalet veier 12 tonn per element.

SPENN 29 FREMTIDENS BETONGBEDRIFT Moderne maskiner og stort fokus på miljø skal gjøre Elementsør til landets ledende bedrift på trapper og balkonger i betong. TEKST JAN FRANTZEN FOTO ERLING SLYNGSTAD-HÆGELAND

GRØNNE BETONGELEMENTER KOMMER FORHÅPENTLIGVIS

TIL Å BLI ET ENDA STØRRE KONKURRANSEFORTRINN FOR OSS

Man må tørre å tenke nytt, sier Kurt Jahnsson, konstituert daglig leder i Elementsør.

Han tenker ikke på musikkvalget i produksjonslokalene, for det som ljomer ut av høyttalerne er en Jimi Hendrix-låt fra 1967.

Jahnsson snakker om utstyret. For eksempel CNC-maskinene. De datastyrte fresemaskinene som brukes til å kutte opp plater i formdeler som skal fylles med betong. De sørger for millimeterpresisjon og store materialbesparelser. Det er gode nyheter både for bunnlinja og miljøet.

I de 7000 kvadratmeter store lokalene i Søgne er stemningen

upåklagelig. Det bygges, støpes og freses, og det er lett å gå seg vill blant alle betongelementene. Ikke minst svingtrappene som snart skal ende opp i Regjeringskvartalet, og veier 12 tonn per element.

– Det er ikke så veldig mange produsenter av svingtrapper i landet, for det er en svært krevende produksjon som krever mye plass. Vi har en moderne hall med god takhøyde og store kraner som gjør at vi er rigget for det. Og CNC-freserne bidrar til at vi bygger formene effektivt, forteller Jahnsson.

Hårete mål. Elementsør ble etablert i november 2017 og flyttet inn i nåværende lokaler i mai 2018. I dag er det 60 ansatte i bedriften. Selskapet leverte et resultat på omtrent 5,2 millioner kroner i 2021. Tallene for 2022 er ikke klare ennå, men Jahnsson slår fast at resultatet vil bli bedre enn foregående år.

– Vi har hatt noen relativt hårete mål når det gjelder omsetningsvekst, og vi har klart det hver gang. 2022 blir ikke noe unntak, sier Jahnsson, og forteller at selskapet har klart å komme trygt i havn etter pandemien.

– Vi delte opp produksjonen i to skift for å minimere faren for nedstengninger. Mange prosjekter ble utsatt, og ting gikk litt saktere i hele byggenæringen. Det fikk konsekvenser for alle. Effektiviteten går jo ned når man må sette inn den type tiltak, og det koster mye å gjennomføre dem. Vi klarte likevel å få omsetningsvekst i den perioden. Og bunnlinja har styrket seg betydelig i ettertid, forteller han.

Miljøsatsing. Det er 2023, og miljø er et tema uansett hvor man beveger seg. Også i betongbransjen. Elementsør har blant annet bygget et anlegg som gjør at alt vannet som kommer ned på tomta og taket, blir ledet ned i et underjordisk basseng, slik at selskapet er selvforsynt med vann til produksjonen.

– Betongrestene tømmes med jevne mellomrom, og så prøver vi å foredle restene til brukbart materiale som kan gjenvinnes. Vi har et prosjekt gående sammen med UiA og Fagskolen i Agder, hvor vi ser på å bruke betongslam som jordforbedringsmiddel, forteller Jahnsson.

Søgne-bedriften har også fått solcellepanel på taket og satt i gang et omfattende prosjekt på tiltak for energistyring, i tillegg til å ta grep i produksjonen.

– Vi produserer mye former i finér. Tidligere kuttet vi det opp på ei bordsag, og da ble det mye svinn. Med CNC-freseren blir det bare noen spiler igjen. Altså får vi redusert materialforbruk og følgelig også redusert søppelmengde.

30 SPENN
– Kurt Jahnsson
BEDRIFTEN
Elementsør henter sin betong fra Ribe Betong, som er langt framme på å utvikle miljøvennlig betong.

Moderne utstyr sørger for millimeterpresisjon og store materialbesparelser. Elementsør har investert mye i en maskinpark som gjør bedriften bærekraftig og konkurransedyktig. I dag jobber 60 ansatte i bedriften som holder til på 7000 kvadratmeter i Søgne.

Krever grønne leveranser. Elementsør henter sin betong fra Ribe Betong, som er langt framme på å utvikle miljøvennlig betong. Utfordringen med den mest miljøvennlige betongen er at den krever lengre herdetid.

– Tid er en veldig viktig innsatsfaktor, for elementproduksjon er avhengig av herdetid. Mange andre produsenter løfter elementene ut av form med ulike typer løfteklokker. Da er man avhengig av en viss fasthet før elementene kan «avformes». For å kunne avforme elementer med lavkarbonbetong, har vi kjøpt to vakuumløftere. Det vil si at vi løfter ut elementene med en stor vakuumplate. Da er vi ikke like avhengig av lang herdetid, og vi kan produsere så miljøvennlige elementer som mulig uten at det får noen tidskonsekvenser for oss. Det gjør oss konkurransedyktige på denne type grønne betongelementer, sier Jahnsson.

Dette er spesielt viktig i østlandsområdet, hvor majoriteten av Elementsørs produksjon ender opp.

– I hovedstadsområdet krever finansieringsinstitusjonene at nye bygg skal være bygget på grønnest mulig måte. Dette kommer forhåpentligvis til å bli et enda større konkurransefortrinn for oss i tiden framover, sier han.

Mindre betong. Miljøaspektet blir tydeligere i alle deler av bransjen. Karbonfangst og lagring ved sementprodusenten Norcem sitt anlegg i Brevik vil medføre en betydelig reduksjon i CO2utslipp når det er på plass. Samtidig jobbes det hardt med å skape fremtidens betong.

– Lavkarbonbetong vil gradvis blir den nye standarden. I tillegg kan ny teknologi medføre redusert bruk av tradisjonell armering, samt redusere mengdene betong. Det vil gi ytterligere reduksjoner i utslipp. Mindre mengder betong vil også medføre redusert utslipp fra transport. Dette arbeidet pågår kontinuerlig, sier Jahnsson. ■

SPENN 31

Snakk med oss om hvitevarer!

Gratis levering og retur av gammel vare.

Se vårt utvalg på rolfselektro.no

Strai Kjøkken Kristiansand AS Avenyen 32 • 4636 Kristiansand S 47 45 20 00 • kristiansand@strai.no

Foto: Miele

ADVOKATGUIDEN

Sørlandets ledende forretningsjuridiske advokatfirma

Markensgate 9, 4610 Kristiansand

Tlf: 38 17 00 80

www.svw.no

Juridisk rådgivning gjennom 30 år

www.advkjaer.no

Vi skal forstå, forenkle og forbedre din hverdag.

Vil du annonsere her?

Ta kontakt med Anne Marit Thomassen

på telefon 489 97 734

Skal man lære, må ting gå galt i perioder, mener Swipload-gründer Stian Vere.

SKYSYSTEM FOR TRANSPORT

Hva er Swipload? – Det er et skyog nettbasert system tilpasset bedrifter og kjøpere av transport, som i dag har en stor transportoperasjon. I løsningen kan man styre blant annet bestillinger, forespørsler, oppfølginger, sporinger/POD og meldinger mot eksterne transportører. I tillegg kan vi levere moduler for transport- og miljøregnskap, inkludert CO2 -forbruk, administrasjon av transportavtaler, samt forenklet og automatisert fakturering.

– Hvor kom ideen fra? – Vi har selv erfart at logistikk- og transportbransjen har en kostbar infrastruktur for samhandling. Mange av prosessene er manuelle og foregår gjennom telefon og mail eller eldre teknologi. Vi ønsker å tilføre noe nytt til bransjen, ved å gi brukeren en sømløs opplevelse av effektiv og digital kommunikasjon med sine samarbeidspartnere. Og samtidig gi dem bedre oversikt enn de har i dag.

– Hvordan har det gått så langt? – Vi er fremdeles i en tidlig fase, og har en stor jobb foran oss. Likevel har vi klart å få innpass hos flere av landets største transportkjøpere. Vi tenker nytt, og annerledes enn resten av bransjen, så dette vil ta tid.

– Hva er ambisjonene? – «The sky is the limit» for oss, og vi har helt klart store ambisjoner. Men foreløpig må vi konsentrere oss om her og nå, og om stegene vi skal ta på kort sikt. I første omgang skal vi få etablert et skikkelig fotfeste i Norge, mens vi klargjør løsningen for utrulling utover landegrensene.

JEG  HAR LÆRT

1 – Ikke start gründerreisen alene. Ha med deg et solid team som har komplementære egenskaper, og som utfordrer deg utenfor komfortsonen.

2 – Skal man lære, må man utforske – og ting skal gå galt i perioder. Hvis det er lite læring på veien får man ingen utvikling.

3 – Ting tar alltid lengre tid enn man tenker. Sørg for at du har stamina til å stå løpet ut. Stamina kan være kapital, helse og psyke.

34 SPENN GRÜNDEREN
TEKST JAN FRANTZEN FOTO ERLING SLYNGSTAD-HÆGELAND
«Vi tenker nytt, og annerledes enn resten av bransjen, så dette vil ta tid»
Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
– STIAN VERE
Gründeren bak Swipload vil gjøre infrastrukturen enklere for en hel bransje. – I dag foregår det meste gjennom telefon, mail og eldre teknologi, sier Stian Vere.

Vår kunnskap bidrar til et mer

verdifullt samfunn

Technogarden er en del av Norconsult-konsernet med over 5 000 medarbeidere. Vi er tilstede med over 50 kontorer i hele Norge.

Norconsult jobber spisset med innovasjon, og ligger i tet av den teknologiske utviklingen innen vår bransje. Vi hjelper deg å løse de vanskeligste oppgavene gjennom samhandling og teknologiske nyvinninger. Vår tverrfaglighet garanterer for anlegg som oppfyller kravene til funksjon, sikkerhet og økonomi.

Technogarden er et konsulent- og rekrutteringsselskap som tilbyr utleie av ingeniører, fagspesialister og IT-konsulenter. I tillegg gjennomfører vi rekrutteringsprosesser. Vi samarbeider både med offentlig og privat sektor. Technogarden er et heleid datterselskap av Norconsult.

technogarden.no norconsult.no

Komfort cruise Sesongfest med stil

Vi skreddersyr eksklusive skjærgårdsturer i vår komfortable Nord Star 40 Fly.

Hele året tilbyr vi alt fra ren sjøtaxi til tilrettelagte turer med aktiviteter og matservering.

I sommerhalvåret har båten kapasitet til 12 passasjerer når også uteplassen benyttes. I vinterhalvåret kan inntil 8 passasjerer sitte inne i oppvarmet kabin.

Vi som bor her i byen tar gjerne den unike skjærgården vår for gitt. For alle andre er den eksotisk.

By dine forbindelser på noe de kan huske når de kommer hjem. Det kan lønne seg!

Sjekk ut nettsiden www.blaase.no eller ring 40 40 25 07

Tre minutters gange fra sentrum ligger den flotte Kommandantboligen på Odderøya.

Det er et perfekt for sted for fest og arrangementer hele året rundt.

Erfarne kokker og kelnere fra Mannskapsmessa tar seg av mat og servering. Meny og arrangment tilrettelegges etter dine ønsker, og Kommandantboligen har selvfølgelig alle rettigheter.

Skjem bort dine venner eller kolleger med en helaften på Kommandantboligen.

Alle sesonger er like fine og fortjener sin egen feiring.

Det gjør du og dine også!

E39 Kristiansand vest – Mandal øst
Foto: Bård Gudim
Sjekk ut nettsiden www.mannskapsmessa.no eller ring 46 94 70 44
www.blaase.no Odderøyveien 5

IDA ANDERSEN

(27)

Stilling Byggeleder for Prosjektgruppen

Bakgrunn Fagbrev som tømrer, bachelor i byggingeniør Ville bli da jeg var liten Veterinær

OM YRKET

1 – Byggelederen følger opp og kontrollerer arbeidet på en byggeplass.

2 – Kontrollerer at arbeidet utføres i overensstemmelse med kontrakter, både kvalitet, kravspesifikasjoner og tidsfrister.

3 – Byggelederen utfører sitt arbeid etter egen avtale med byggherren, eller som en del av en avtale om prosjektadministrasjon.

Kilde: Store norske leksikon

Jobben som byggeleder er annerledes enn Ida Andersen så for seg. Det er hun glad for.

HAR FULL KONTROLL

Hva kreves for være en god byggeleder? – Det aller viktigste er nok å være god på kommunikasjon, og å være strukturert. Man må naturligvis ha fagkunnskap i bunnen for å klare å se det store bildet, men i denne jobben blir man ikke god på ett fag. Det handler mye om å ta hensyn til at andre kan sitt fag best.

– Er det utfordrende å få mange aktører til å dra i samme retning? – Vi gjør jo en viktig jobb med å sørge for at alle er informert, vet hva som er målet og hvordan fremdriften skal være. Byggelederen holder i trådene, slik at alle får gjort det de skal. Vi kommuniserer vanligvis i en prosjekthotelløsning, hvor vi legger inn alle tegninger og modeller. Da har alle tilgang på den samme informasjonen, noe som gjør samarbeidet lettere og mer effektivt. Vi bruker også 3D-modeller aktivt når vi planlegger et bygg.

– Hvordan er en arbeidsdag for deg? – Jeg jobber både med byggeledelse, prosjekteringsledelse, byggesøknader og administrative oppgaver. Prosjekteringsledelse går ut på å samle alle fagene som ligger i planleggingen av et bygg. Som byggeleder må man ha kontroll på kvalitet og fremdrift. Det innebærer å følge opp entreprenører, se til at alle gjør det de skal og å kommunisere til kunde og beslutningstaker hva som er mest hensiktsmessig å gjøre.

– Hva var det med dette yrket som tiltrakk deg? – Jeg begynte som tømrer og lurte på å bli arkitekt, før det ble ingeniørstudier. Tanken var aldri at jeg skulle jobbe med dette, det bare ble sånn. Det er på én måte en kontorjobb, samtidig som man innimellom er ute

på byggeplasser og får variasjonen. Det er annerledes enn det teoretiske jeg så for meg da jeg studerte, men jeg er godt fornøyd med at det er blitt sånn. Det passer meg bra.

– Hva synes du er mest givende med jobben? – Det er gøy å skape noe og å bruke hendene, og det er givende å se at ting blir som man har planlagt. Når vi står i et ferdig bygg, vet vi at det er blitt sånn på grunn av valg og prioriteringer som vi gjorde underveis.

– Hva slags bygninger jobber du med? – Det kan være leilighetskomplekser for private kunder, skoler for fylkeskommunen eller industriprosjekter, egentlig litt av alt. Akkurat nå jobber jeg med et bygg for kontor, lager og butikk i Sørlandsparken, i tillegg til noen byggesøknader.

– Hvilke utfordringer møter du i jobben? – Folk kan jo være litt vanskelige av og til. Jeg jobber en del med byggesøknader, og da kan man møte hva som helst. Og når man skal i gang med de store prosjektene, skal jo ofte naboer mene noe.

– Folk kan bli ufine, altså? – Ja, de kan jo det. Folk er folk, sånn er det.

– Hvordan jobber dere med miljø og bærekraft?

– For tiden holder jeg på med et bygg som skal BREEAM-sertifiseres, og det er generelt blitt mer miljømerking av bygg i det siste. Det har egentlig gått litt tregt på Sørlandet med disse tingene, men det virker som det løsner nå. Det blir mer fokus på miljø fremover.

36 SPENN YRKET MITT
TEKST JAN FRANTZEN FOTO ERLING SLYNGSTAD-HÆGELAND
SPENN 37 BYGGELEDER
FOLK KAN JO VÆRE LITT VANSKELIGE AV OG TIL
Ida Andersen
Nordic Arena Sør – en profesjonell B2B arena på Sørlandet Sjekk nordicarena.no/kristiansand eller kontakt Kristin Molnes på mobil 99 00 19 00 eller mail til kristin@nordic-arena.no for mer informasjon. I enden av en god relasjon skapes gode forretningsmuligheter. nordicarena.no/kristiansand SYNERGI KOMPETANSE SALG BUSINESS TO BUSINESS LEADS MARKEDSFØRING En unik karrierestart på Sørlandet? Er du nyutdannet med en mastergrad? Søk Trainee Sør! Søknadsfrist 15. mars og 15. oktober Programstart 1. september og 1. mars Hva vi ønsker: • Teknologer • Økonomer • Innovatører • Samfunnsplanleggere • Kommunikatører • m.m. Hva du ønsker: • Prøve ut ulike næringer/bransjer
Å få ansvar og ta ansvar
Dele kunnskap og bidra til utvikling • Oppfølging av mentor traineesor.no traineesor

Usikker på hvordan bli datadrevet?

Vil du vite hvordan? Eller ønsker du å jobbe i Bouvet?

mortenb@bouvet.no | Mobil: 93400363 | bouvet.no

Bouvet bistår virksomheter innen rådgivning, systemutvikling, plattform, innsikt og analyse.

HVOR VIL DU REISE

DIREKTE FRA KJEVIK?

GRUPPER KONFERANSER EVENTS

Bestill tur for din bedrift eller vennegjeng på våre direktefly 2023

Cruise Middelhavet i høstferien 01. - 08. oktober

Sicilia langweekend 12. - 15. oktober

Albania langweekend 19. - 22. oktober

Warszawa med julemarked 01. – 03. desember BERG-HANSEN.NO

Telefon: 38 12 21 60

Epost: grupper.agder@berg-hansen.no

Morten Rebekka Arild Jan Tor-Ole

Nytt om navn

TOR ARILD HOLTE (53)

Stilling Senior engineer Bedrift Sopra Steria

EIRIK JAKOBSEN (48)

Stilling Senior manager for business consulting Bedrift Sopra Steria

ANNE HODNE (36)

Stilling Daglig leder Bedrift Mestergull Hodne

SIRI HODNE (32)

Stilling Markedsansvarlig og butikkmedarbeider Bedrift Mestergull Hodne

MAIKEN GRÆSLI MCNEILL (28)

Stilling Salgs- og markedssjef Bedrift SmartOrg

SILJE DYRHOL (44)

Stilling Daglig leder Bedrift Value

ELI OLAVSDOTTER NOMELAND (30)

Stilling Leder av management for hire Bedrift KPMG

ANTHONY TRONDSEN (49)

Stilling Major Account Manager Bedrift Netsecurity

EMILIE OVANGER JARLSBY (32)

Stilling Senioradvokat Bedrift Advokatfirma Tofte

BJØRN ÅSTVEIT (67)

Stilling Hodejeger og partner Bedrift Qualified Professionals

INGVILD LYNGNES (24)

Stilling Innholdsprodusent Bedrift South Coast Creative

VICTOR MEES (37)

Stilling Hallsjef Bedrift PDL Center Kristiansand

TOR ERLING KIMO SKINNARLAND (30)

Stilling Rådgiver, CFO Advisory Bedrift KPMG

MAREN TORVE (27)

Stilling Forretningsutvikler Bedrift Innoventus Sør

40 SPENN VI PRESENTERER …
% ELEKTRISK iX1
100
E N T R E P R E N Ø R I V E K S T Vi leverer alt innen mur, betong, rehabilitering og nybygg. Vi hjelper kundene våre gjennom hele prosessen fra prosjektering og planlegging til ferdigstilt bygg. 99 47 77 80 post@fsmur.no Mjåvannsvegen 331
HELT NYE

Næringsforeningens nyeste medlemmer

Skjærgårdsbygg

Østerøya 240, 4625 Flekkerøy www.skjaergardsbygg.no

Daglig leder: Benjamin Andersen

I korte trekk er vi et byggmesterfirma som holder til på Flekkerøy, og tar på oss oppdrag langs hele sørlandskysten. Utover standard byggeoppdrag tar vi jobber som krever litt større kjennskap til livet i strandsonen.

Vårt viktigste fortrinn er at vi har 25 års erfaring. Kontorlokalene ligger i tilknytning til et større kaianlegg, som vi daglig benytter til lasting av materialer til bruk for våre kunder i skjærgården.

Vi velger Næringsforeningen fordi vi ønsker å knytte tettere bånd til næringen i kristiansandsregionen.

NLA Høgskolen Kristiansand Bergtorasvei 120, 4633 Kristiansand www.nla.no

Daglig leder: Sigbjørn Sødal

I korte trekk er NLA er en livssynsbasert, kristen institusjon og tilbyr utdanning, uansett livssyn. Vi har studiesteder i Bergen, Oslo og Kristiansand. I Kristiansand tilbys det interkulturelle studier, journalistikk, økonomi og administrasjon, teologi, religion og filosofi.

Vårt viktigste fortrinn er at vi tilbyr praksisnære og samfunnsrelevante studier og har tett oppfølging mellom undervisere og studenter.

Vi velger Næringsforeningen fordi vi tror det er mye uforløst potensial og synergier mellom NLA Høgskolen og næringslivet på Sørlandet.

Homborsund Bryggeri

Kjestadveien 154, 4888 Homborsund www.homborsundbryggeri.no

Daglig leder: Alf Olav Øye

I korte trekk består Homborsund bryggeri av to merkevarer, Qvart Ølkompani og Homborsund Bryggeri. Vi leverer øl til restauranter, dagligvare, Vinmonopolet, ølbutikker og har vår produksjon i Industrigata på Lund i Kristiansand.

Vårt viktigste fortrinn er at vi er lokale, produserer øl vi vet mange liker og at vi leverer en god service til våre kunder. Vi velger Næringsforeningen fordi vi ønsker å være en del av et stort og godt nettverk.

Windport AS Gismerøyveien 227, 4515 Mandal www.windport.no

Daglig leder: Øystein Sunde Pedersen

I korte trekk er Windport et relativt nystartet selskap som utvikler infrastruktur og tjenester til havvind.

Vårt viktigste fortrinn er beliggenheten i Norges sydligste havn med store tilgjengelige arealer. Vi er blant de nærmeste havnene til kommende havvindfelt i Nordsjøen og kan i tillegg vise til god landbasert infrastruktur med kort og effektiv vei til fly, tog og ferje.

Vi velger Næringsforeningen fordi vi ønsker å være en aktiv bidragsyter til regionens havvindsatsing.

Altiskog

Mjåvannsveien 13, 4628 Kristiansand www.altiskog.no

Daglig leder: Fredrik Pedersen

I korte trekk er vi en skogsentreprenør som utfører alt innenfor skogbruk, rydding av skog samt håndtering av trevirke. Vårt viktigste fortrinn er vår størrelse og fleksibilitet. Vi kan utføre alle typer oppdrag og har utstyr og ressurser som gjør oss aktuelle for alle slags oppdrag. Prinsippet er at ingen oppdrag for store og ingen for små.

Vi velger Næringsforeningen fordi vi ønsker å være delaktige i lokalt næringsmiljø. Det er lett å tenke at vi skiller oss mye fra andre medlemmer, men fundamentene i bedriftene er ofte like.

Ridel

Bosmyrkollen 2, 4620 Kristiansand www.ridel.no

Daglig leder: Ole K. Gulbrandsen

I korte trekk er vi et teknologiselskap som leverer taxitjenesten Ridel, Kristiansands første og eneste helelektriske taxiselskap.

Vårt viktigste fortrinn er at vi tilbyr et billig, grønt og enkelt transporttilbud.

I tillegg er vi er appbasert, hele veien fra bestilling til betaling, som gir en trygghet både for kunde og sjåfør.

Vi velger Næringsforeningen fordi vi ønsker å synliggjøre konseptet vårt for næringslivet, og bygge gode relasjoner i et stort og interessant nettverk.

42 SPENN VI PRESENTERER … ////////////////////////////////////////////////// ////////////////////////////////////////////////// //////////////////////////////////////////////////
NÆRINGSFORENINGENS HOVEDSAMARBEIDSPARTNERE //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
DET STORE UTVALGET HODNE • MARKENSGT. 27 • KRISTIANSAND Gullsmedmester • Gemmolog Etablert 1887 SANDVIKA STORSENTER • 2. ETASJE t. 67 56 50 51 • sandvika.storsenter@mestergull.no frieri & forlovelse 10144_205x136_Frieri.indd 1 07.02.2023 10:12 Kontakt: Tom Lund | +47 90081158 | tom@moment.as Næringslivets nye samlingspunkt i Lindesnes nærmer seg!

KONFERANSEPAKKE på Color Hotel Skagen

Et perfekt samlingssted

Planlegger du en firmatur kan Color Hotel Skagen anbefales. Her tilbys flotte konferansefasiliteter, en god restaurant og bar, oppvarmet basseng og topp service.

KONFERANSEPAKKE fra1 800,–per person

*Tillegg for enkeltrom

Inkluderer

· Båtreisen med SuperSpeed

· Overnatting i dobbeltrom*

· Frokost på hotellet

· Konferanselokale, isvann og kaffe

· Lunsj med 1 drikke

· Ettermiddagservering, f.eks. kake, frukt og snacks

· 2-retters konferansemeny og kaffe

KRISTIANSAND–HIRTSHALS | 3 timer og 15 minutter Ved bestilling på telefon og terminal tilkommer servicehonorar colorline.no | 22 94 42 00 Hurtig og komfortabelt til Danmark

Hjerneflukt

Hun foretrekker å ukependle til Bergen fremfor å sykle 15 minutter til byen

I 2016 flyttet jeg tilbake til Kristiansand etter nesten 25 år i Bergen. Med meg hadde jeg en bergensk ektefelle som heldigvis kjente godt nok til Sørlandet til å vite hva hun gikk til. Hun er også spesialist innen et felt hvor det er stor etterspørsel, og fikk jobb lenge før meg. Alt lå til rette for at dette var flyttingen hvor vi slo rot.

Men etter fem år ble hun lei av jobben her nede og rett over sommeren begynte hun i stedet i en tilsvarende stilling i Bergen. Det er mange årsaker til at en trebarnsmor foretrekker å ukependle til Bergen fremfor å sykle 15 minutter fra Søm til jobben i byen, men arbeidsgivers manglende evne til å bygge sterke fagmiljøer og å ta vare på kritisk personale på en god måte er medvirkende faktorer.

Denne type pendling er ikke noe man skal ta lett på, og det blir mer sårbart om det skjer noe. Men pendleavstanden krymper betraktelig av at vi begge har to dager med hjemmekontor. For ungene er det én voksen på hjemmekontor nesten hver dag i uken. Det er ikke usannsynlig at mange familier med en eller to som pendler mellom sørlandsbyer kjenner mer på tidsklemme enn oss. Ikke bare hjemmekontoret,

«Om veien ut av regionen er lang eller kort, handler nå mindre om kilometer og mer om hvor flinke virksomhetene er til å bygge gode fagmiljø»

men også likestillingen, går som en rød tråd gjennom arbeids- og familielivets økte tilpasningsevner. Denne fleksibiliteten skaper muligheter for de arbeidsgiverne som er flinke på rekruttering og personalhåndtering – disse virksomhetene vil både være mindre utsatt for denne type exit-strategier – og også ha bedre mulighet til å rekruttere fra andre regioner. På tilsvarende vis kan det

være dårlige nyheter for de arbeidsgiverne som tidligere har hatt fordel av både tilflyttingens innlåsningseffekter og et snevrere regionalt arbeidsmarked. For mange slike virksomheter har nok dette gjort at ledelsen ikke har mobilisert den nødvendige endringsvilje for tette forventningsgapet mellom dem og arbeidstakerne. I stedet har denne byrden havnet på de ansattes skuldre. Mange av disse har nok resignert forsonet seg med at mindre fagmiljøer og lokale organisatoriske særegenheter er noe man må leve med når man først har flyttet hit. Nå er vi inne i en tid hvor mange oppdager at pendling er et logistikkproblem som har

sine praktiske løsninger, mens det å bli værende har større kostnader i form av de diffuse etterlatenskapene av lite fruktbare fagmiljø, mistrivsel og karrieremessig stagnasjon. Om veien ut av regionen er lang eller kort, handler nå mindre om kilometer og mer om hvor flinke virksomhetene er til å bygge gode fagmiljø.

46 SPENN SPALTISTEN
Illustrasjon: Tress
Design
BENT SIGMUND OLSEN
Hjemvendt kristiansander

PÅ KONTORET

75 00

47 39 32 79

41 24 43 23

VI GJØR SØRLANDET STERKERE

Næringsforeningen er en medlemseid og partipolitisk nøytral organisasjon som aktivt jobber for å fremme næringslivets interesser. Gjennom å skape gode møteplasser for kompetanse- og nettverksutvikling, samt drive aktivt politisk påvirkningsarbeid, skal vi bidra til at Agder blir Norges mest attraktive bo- og næringsregion. Vi har nær 1200 medlemmer i hele regionen, og er en av landets største næringsforeninger.

NÆRINGSFORENINGENS

TO HOVEDOMRÅDER I 2023–2025

Skape nye og flere arbeidsplasser på Sørlandet, slik at vi sikrer økonomisk vekst, tilgang til kompetanse og konkurransekraft for landsdelen

Øke attraktiviteten og omdømmet til Sørlandet som bo- og arbeidsregion For mer informasjon gå til www.nikr.no

VI HAR FØLGENDE RESSURSGRUPPER

Region Øst (Lillesand)

93 21 94 02

90 56 17 99

48 99 77 34

Infrastruktur og byutvikling

Region Vest

Transport og logistikk

Grønn omstilling

Flere i arbeid

WiB

U40

48 99 42 67

95 80 86 38

NÆRINGSFORENINGEN I KRISTIANSANDSREGIONEN

Besøksadresse

Dronningensgate 2A 4610 Kristiansand

t +47 99 23 80 00

e post@nikr.no

Åpningstider 08.30–15.30

93 01 48 88

90 14 65 97

95 23 28 18

SPENN 47 NÆRINGSFORENINGEN
Gunnar Kulia Prosjektleder Lillesand gunnar@nikr.no Lotte Blom van der Male Salgs- og markedskonsulent lotte@nikr.no Andrea Bang Arrangementskoordinator andrea@nikr.no Håkon A. Repstad Kommunikasjonsansvarlig hakon@nikr.no Ingrid S. Høibo Arrangementsleder ish@nikr.no 97 74 20 78 Rune Byremo Prosessleder Ung Start rune.byremo@nikr.no Helena Frustøl Prosjektkoordinator helena@nikr.no Ingrid Michalsen Leder strategi og utvikling ingrid@nikr.no Trond M. Backer Administrerende direktør trond@nikr.no 99 11 Roar Osmundsen Næringspolitisk leder roar@nikr.no Odd-Arild Skonhoft Salgs- og markedsleder oas@nikr.no Anne Marit Thomassen Økonomi- og administrasjonsansvarlig anne_marit@nikr.no
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Foto: Liv-Unni Tveitane

Avsender: Næringsforeningen

Avsender: Næringsforeningen

DE BESTE SENGENE I BYEN.

i
Kristiansandsregionen
Kirkegata 15, 4611 Kristiansand +47 381 72 040 parken@olavthon.no En god dag starter med en god natts søvn. Bestill rom i dag på Hotel Parken – hotellet med den beste beliggenheten og de beste sengene.
Postboks 269 4663 KRISTIANSAND
HELT OPPLAGT.
i
Kristiansandsregionen Dronningensgate 2A 4610 KRISTIANSAND