Page 1

NYHETER INNEN HELSE & KOSTTILSKUDD

NEWS

SOMA

04/10

Julemarked hos Soma Nordic! Ta vare på fordøyelsen i julehøytiden!

Martin Johnsrud Sundby Foto: Nordstrandsfotografene

- full fart i løypa med fett i kroppen!

Årets rier e t d o g e l ju get og - sunt, lettla ! helt nydelig

Perler for livet! Granateple motvirker brystkreft! Betaglucare - blodsukkerkontroll for deg som ikke spiser lavkarbo Viktig masteroppgave på kosttilskudd!


Så nærmer julen seg igjen. Riktignok er det i skrivende stund en tid igjen til selve dagen, og takk og pris for det! Men tiden flyr fort og før vi vet ordet av det så er julen her. Å unngå stress i førjulstiden er ikke så lett som man skulle ønske. For min egen del er den eneste løsningen å skru ned ambisjonsnivået noen hakk og starte med forberedelser i god tid. I denne utgaven av Soma News håper vi å kunne bidra med enkle tips som kan hjelpe deg godt på vei for å unngå noe av stresset. Vi har mange gode gavetips, både i form av gode produkter som kan passe både til store og små, og ikke minst de flotte smykkene fra Beads For Education som enhver kvinne vil «elske» å få under juletreet. Smykkene har i alle fall fått ben å gå på hos de kvinnelige ansatte hos Soma og enkelte av de mannlige, som har sett sitt snitt til å gjøre unna litt julehandel. Vi har i denne utgaven også fokusert mye på de enkle, gode juleoppskriftene. Hvorfor ikke bytte ut en del av de «tørre» slagene mot deilige, fristende og ikke minst enkle Cocosa kaker og konfekter. Vi kan garantere deg at disse vil få «ben» å gå på! Vi fordyper oss også i tema om bitterstoffenes fantastiske egenskaper for fordøyelsen vår - et viktig tema når vi nå går inn i en tid med mye fet julemat og mye god drikke. Vi tar også for oss studier som er gjort på granateple og brystkreft og vi følger opp forrige utgaves artikkel om Betaglucare. Kos deg også med inspirerende intervju med Martin Johnsrud Sundby - landslagsutøver som har endret kostholdet sitt og håper på gode resultater i VM i Holmenkollen i 2011. Jeg håper du får god tid til å kose deg med bladet og kan finne inspirasjon som kan hjelpe deg i en stressende førjulstid. På vegne av Soma, ønsker jeg deg en riktig god jul og et fantastisk godt nytt Helsekostår 2011! Vennlig hilsen Anne Hegbo Redaktør 2

Soma i pressen! I Allers nr. 26 kunne vi lese artikkelen «Stress ned - slipp overgangsplager». Hvordan ta godt vare på deg selv med god søvn, nok mosjon, riktig kosthold og mindre stress. Livsstilen din kan nemlig avgjøre hva slags overgangsalder du opplever. Journalisten i Allers har gjort et stort intervju med Bev Maya som var i Norge i april i regi av Soma Nordic. Flere av dere fikk sikkert gleden av å oppleve hennes inspirerende seminar, om bruk av blant annet Flor Essence i behandling av kvinneplager. I intervjuet med Allers forteller Bev hvordan kronisk, psykisk og fysisk stress forverrer plagene knyttet til overgangsalder.

Hvis du vil lese mer om intervjuet med Bev Maya; ta kontakt med anne@soma.no for å få tilsendt artikkelen enten pr. e-post eller i brevform.

Soma går til filmen! Har du vært på kino i det siste? Soma har inntatt en ny rolle i filmens verden! Vi har vært med å levere varer til filmen «Knerten gifter seg». Veslemøy Fosse Ree er stylist på filmene om Knerten og hun har introdusert filmcrewet og skuespillere for Bitterstern, Drakens te, Opti Green og Zenbev Restbites. Mange som jobber med film sliter med fordøyelse og dårlig kosthold, da det er liten tid til regelmessige matpauser når man er midt i en filminnspilling. Opti Green som sunt mellommåltid og

Bitterstern for å vedlikeholde fordøyelsen har vært nøkkelen for en sunn og fornøyd stab på filmsettet. Veslemøy har jobbet med en rekke store, norske spillefilmer og var for ca. 1 års tid siden i London og jobbet med de siste Harry Potter filmene.

Nye fraktbetingelser! Fra og med 1. januar 2011 så endrer vi våre fraktbetingelser. Har du status som behandler hos oss så vil du ved et minimumskjøp på kr 2 500,- netto, få varene tilsendt uten at du blir belastet for frakt. Dersom du har status som privatperson, så vil fraktfrigrensen øke til kr 1 000,- inkl. mva.


Velkommen til julemarked hos Soma Nordic AS! Torsdag 2. desember fra klokken 1500 til 1800 Denne dagen åpner vi dørene til våre lokaler for alle som har lyst og mulighet til å besøke oss i en travel førjulstid! Vi kan tilby smaksprøver og tips på sunt julegodteri, smoothie, vår berømte gulrotkake, pesto samt mye mer. Vår fagsjef, Lars Ranes, og resten av Soma-teamet vil være til stede for å svare på dine spørsmål og det vil bli mange gode juletilbud på våre produkter. Det blir også mulig å kjøpe de flotte smykkene fra «Beads for Education» som du kan lese og se mer om på side 10-11.

Miniseminar: Ønsker du å vite mer om fett? Hva slags fett skal jeg steke i, hvilket fett bør jeg unngå og hvorfor? Thorun Ranes som er friskvernskonsulent holder et kort og informativt foredrag om hvilke matoljer som er bra å bruke og hvilke oljer man bør holde seg unna og hvorfor. Hva har god fettsyrekvalitet å si for vår helse? Miniseminaret vil vare ca. 1/2 time og starter klokken 1700.

Ta med venner og kjente og ta turen til Årvollskogen 95 i Moss. Vi holder åpent fra klokken 1500 til 1800. Dersom du ønsker å besøke oss - send en mail til info@soma.no og gi beskjed om ca. hvor mange dere blir. Da blir det enklere for oss å beregne hvor mye smaksprøver vi skal forberede og lage. Vi gleder oss til å se deg hos oss torsdag 2. desember!

3


Julehøytiden

– en påminnelse om at fordøyelsen bør pleies året rundt Høytidsstemning og kos til tross; julen kan også være en ubehagelig påminnelse for mange om at magens kapasitet til å fordøye mat og drikke ikke er ubegrenset. Selv for veltrente mager kan det bli i meste laget i julen: Tyngre mat, mer småspising og mer alkohol. Det kan også være en vekker! Fordøyelsesbesvær og tilhørende ubehag kan snus til noe positivt, hvis man stiller seg selv spørsmålet: Hva er en optimal fordøyelse? Er det fravær av stinnhet og oppblåsthet etter måltid, eller er det en høyere grad av psykisk og fysisk velvære? Å svare entydig på dette kan være problematisk for mange, nettopp på grunn av mangel på erfaring med «optimal fordøyelse».

på et velsmurt samlebånd. I tillegg blir hele kroppen lettere og mer tilfreds når magen har fått ekstra med hvile. Selv om man ikke faster, kan dette være en påminnelse om ikke å fylle opp hele magen når man spiser, og unngå å småspise hele dagen. Alternativet til å la magen få mer hvile, er å øke kapasiteten til å fordøye maten. En kombinasjon av disse rådene er kanskje det beste. I det følgende vil vi spesielt se på effekten av bitterurter for å øke fordøyelsens kapasitet, det vil si magens kapasitet til å fordøye maten!

Reduser matmengden eller øk fordøyelseskapasiteten

FFordøyelseskanalen ordøyelseyskanalen e err e enn fab br rik ikk kkjemisk jemisk ffabrikk abrikkissk fa b i f ff f er e - vann vann o gb itterstofferr og bitterstoffer sttiim m mul uleerrer ul er prro odu duks ksjjo one nen stimulerer p roduksjonen stimulerer produksjonen

Magen får hvile når man ikke belaster den, som under og etter en fastekur. Mange har erfart at det skjerper refleksene som styrer metthetsfølelse, og tarmtømmingen går som

4

Vær sjenerøs med vanninntaket Vi finner kjertler for fordøyelsessafter helt fra munnhulen til tykktarmen. De produserer en imponerende mengde med fordøyelsessafter hver dag: 1,5 l (liter) spytt, 2 l magesaft, 0,5 l galle, 1,5 l bukspytt og 1,5 l tarmsekret: Til sammen 7 liter med fordøyelsesvæsker. Alle kjemiske reaksjoner i kroppen skjer i vann, også nedbrytningen og frigjøringen av næringsstoffene i maten. Mesteparten av den store mengden med fordøyelsessafter er derfor vann. Det er derfor lurt å drikke mye vann utenom måltid, og ikke til måltid som fortynner magesyren. Slik sørger man for at kroppen produserer sjenerøst med fordøyelsessafter, fremfor å måtte spare på vannreservene.


Bitterstoffer stimulerer produksjonen Den sure magesaften aktiverer de proteinspaltende enzymene i magen. De basiske væskene som slippes ut i tynntarmen, galle, bukspytt og tarmsekret, aktiverer fordøyelsesenzymene som virker her. Kjertlene som produserer disse saftene stimuleres av smaksstoffer i maten, og det som virkelig setter fart i produksjonen av fordøyelsessafter er bitterstoffer. Dette er eldgammel kunnskap fra verdens store naturmedisinske tradisjoner. Bittertinkturer er ikke bare vel ansett for sin stimulerende effekt på fordøyelsen i folkemedisinen. De har også en sentral plass i gourmetenes verden, på grunn av smak og effekt. De letter fordøyelsen av store måltider, og har gitt opphav til et stort spekter av spennende bitterbrenneviner. Gammeldansk og Jägermeister er kanskje de mest kjente i vår del av verden.

Ford Fo rdøy øyel else ens ns tre re hove ho vedf dfas aser er - h hv voorrda dan b biitttteerrst sttof ooffffeene offe ne stim st mulleerrer er disse iisssse e

Munnfasen: Når bitterstoffene kommer i kontakt med smaksløkene bakerst på tungen, setter disse i gang en hel rekke av fordøyelsesfremmende reaksjoner: Spyttsekresjonen i munnen øker og magens produksjon av magesyre normaliseres, være seg den er for høy eller lav. I tillegg økes produksjonen av galle, bukspyttenzymer og fordøyelsessekret fra tarmen. Magefasen: Når bitterstoffene når magen, stimuleres den gastriske fase, som bl.a. innebærer økt utskillelse av gastrin. Det er et hormon som stimulerer produksjonen av saltsyre og det øker både magesekken og tarmens peristaltikk (motorikk). Gastrin øker også utskillelsen av enzymet pepsin, som spalter proteiner. Via blodet utløser gastrin en ytterligere forhøyet utskillelse av galle- og bukspyttsekret. Tarmfasen: Bitterstoffene stimulerer også små fordøyelseskjertler som ligger langs tarmoverflaten. I tillegg stimulerer de tarmens

bevegelser. Tarmen, som er hele 7-8 meter lang, har bl.a. som jobb å frakte maten ut igjen etter at den har sugd næringen ut av den. Hvis tarmmotorikken ikke fungerer som den skal, vil den lett fungere som en avfallsplass for ufordøyd mat.

Bitt B Bi itt tte er rst sto offfe fen ne e sp piill lle er r derffor derf de or en viikt ktig ig rol olle ei he h hele ele le for ordø døye døye yelse se en, n, fr n, ra a mu m un nn n til til il tar arm. rm. m.

Lavendel

Fordøyelsens onde syklus Når bitterstoffene mangler, reduseres «fordøyelseshastigheten» og maten blir lettere liggende, fremfor å bevege seg nedover «samlebåndet», fra magen og til de ulike tarmsegmentene. Mat som «stagnerer» danner grobunn for gjæring og forråtnelse. Begge disse uønskede prosessene er styrt av en mikroflora som vi ønsker minst mulig av: Sopp og forråtnelsesbakterier. Stagnert og delvis nedbrutt mat, og en dårlig tarmflora, gjør magen treg og oppblåst. Som et forsøk på å kvitte seg med gifter og avfallsstoffer kan tarmen utløse en diaré. Ved alvorlige fordøyelsesproblemer går gjerne løs og hard mage om en annen. På sikt fører dårlig fordøyelse til en irritert tarm, som i verste fall kan ende i alvorlige inflammatoriske tarmsykdommer så vel som tykktarmskreft. Det er derfor mange gode grunner til å vedlikeholde en god fordøyelse livet ut, og ta regelmessig tilskudd av bitterstoffer.

Kanel

Bitt Bi tter er rst sstter ern - ba base base sert rt på gam ga mm mel el og go god ttr ra ad d dis issjjo on

God helse starter som kjent i tarmen, og det er ingen tilfeldighet at tidligere tiders universaltinkturer i stor grad besto av bitterurter. De mest kjente tinkturene som ble solgt på apotekene i Europa på 1700-tallet, var: «Tinctura amara», «Tinctura aromatica acida» og «Tinctura carminativa». De ble også kalt «Elixier ad longam vitam», som betyr eliksir for et langt liv.

Ryllik 5


Basisen er Hildegards fordøyelsesresept Bruk av bitterurter var også sentralt i den medisinske praksisen til den kjente middelalder-nonnen Hildegard von Bingen. Hun laget en fordøyelsesresept komponert av 5 bitterurter. Det var gjenoppdagelsen av denne resepten som inspirerte den tyske heilpraktikeren Hannelore Fischer-Reska til å utvikle en bittertinktur som er tilpasset det moderne menneskes fordøyelsesplager. I Bitterstern er både Hildegards grunnresept for fordøyelsen inkludert, og alle de tre nevnte universalmedisinene fra 1700-tallets apoteker. Middelalder-nonnen Hildegard von Bingen

Fenikkel

Høy kvalitetsstandard Urtenes virkestoffer og kvalitet er avhengig av optimalt jordsmonn og gode klimatiske forhold. I sin søken etter den «perfekte» bittertinktur, brukte Hannelore 8 år på å finne frem til de beste leverandørene for urtene i Bitterstern. Etter Hannelores død overtok hennes samarbeidspartner gjennom mange år, den norske legen Andreas Hammering, ansvaret for å produsere Bitterstern etter samme høye kvalitetsstandard. Tinkturen produseres i dag av en av de største og mest velrenommerte produsentene for biologisk medisin i Europa, og følger den internasjonalt kjente GMP-standarden.

Til daglig stimuli og kur

Koriander

Bitterstern er en kraftig tinktur bestående av 16 bitter- og krydderurter. Den kan brukes til å «restarte» fordøyelsen ved fordøyelsesproblemer, og til å opprettholde og vedlikeholde en god fordøyelse. Forebygging er alltid bedre enn kur, så også med fordøyelsesproblemer. Anbefalt dosering av Bitterstern er proporsjonal med behovet: jo mer vi har overbelastet fordøyelsen med mat og drikke, desto større og mer frekvente doser må vi innta, for å gjenvinne balanse:

til bedring hvis du har overspist. • Akutte problemer i mage, lever, galleblære, bukspyttkjertel og nyrer: Bland 7 dråper i litt vann (¼ glass) og drikk hvert 10. minutt (kontakt lege). • Kjøtt-, fisk- og matforgiftning: Minst 30 dråper ufortynnet. Innta hvert 10. minutt. Ta også 5 g C-vitamin (askorbinsyre) daglig, fordelt utover dagen (kontakt lege) • Barn (5 år): 5 dråper daglig, fortynnet med varmt vann slik at alkoholen fordamper. • Spedbarn: 1 dråpe i litt varmt vann blandes ut per tåteflaske med melk.

Andr An dre e efffe ffe fe ekt kte kt er r

Bitterstoffer reduserer behovet for snacks En «bitter-effekt» som spesielt kommer overvektige mennesker til gode, er redusert behov for søtsaker og småspising. I Ayurveda (tradisjonell indisk medisin) legger man vekt på de 6 smakene: Sur, søt, salt, skarp, bitter og astringerende. Når alle disse smakene finnes i ernæringen, vil det ha en balanserende effekt på hele fysiologien, og begjæret etter snacks og søtsaker reduseres. Moderne mat er nærmest kjemisk fri for bitterstoffer – derfor kan det være lurt å ta noen dråper av en bittertinktur hver dag til måltid.

Nøytraliserer syreoverskudd Bitterstoffer stimulerer produksjonen av basisk sekret, forbedrer opptaket av basiske mineraler og deltar aktivt i utskillelsen av sure salter og slaggprodukter fra kroppsvevet. Bitterstern anbefales bl.a. av denne grunn av presidenten for Mayr-kurlegene (fasteleger), dr. Rauch.

Doseringsforslag • Daglig tilskudd for bedre fordøyelse: 7 dråper i ¼ glass vann i forbindelse med måltid (før eller etter). • Ved fordøyelsesproblemer som forstoppelse, diaré, oppblåsthet og tarmgass: 10 – 20 dråper i litt vann. Inntas rett før måltid og gjerne også gjentatte ganger utenom måltid, spesielt ved akutte problemer. • Store og fete måltider: Ta 30 dråper ufortynnet før og etter måltidet. Deretter 10 – 15 dråper ufortynnet hvert 10. min. 6

Bedre næringsopptak Skal kosttilskudd med mineraler og vitaminer ha sin fulle effekt, er det avgjørende at mikronæringsstoffene tas opp av organismen. En god tarmhelse er med andre ord viktig. Bitterstern stimulerer alle faser av fordøyelsen og transporterer vekk vannansamlinger og sure slaggprodukter fra tarmen. Slik forbedrer Bitterstern næringsopptaket og bidrar derved til at kroppen kan nyttiggjøre seg den fullt ut.


”UGGEN” I MAGEN? Bitterstern anbefales ved: Uvelhet og lett kvalme

”UGGEN” I MAGEN? – Prøv bitterstern

For mye julemat?

Når du har spist og drukket for mye Ved reisesyke Romling og oppblåsthet Godt for fordøyelsen

Noen dråper i et glass vann er alt som skal til...

”UGGEN” I MAGEN? – Prøv bitterstern

Julekampanje med Bitterstern!

For mye julemat? Urolig mage? Prøv Bitterstern!

Julen nærmer seg med stormskritt. mskritt. For mange er sammenkomster med deilig mat øydepunkt, mens og drikke julens absolutte høydepunkt, pleves som en den for like mange kan oppleves plage. Mye fet og tung matt og lange stillesittende middager gir mange av oss oe som kan gjøre oppblåst og stinn mage, noe ulestemning. det vanskelig å finne riktig julestemning. Hva skal man gjøre da? Soma og julenissen anbefaler Bitterstern erstern som hjelp til å fordøye julematen: • • • • • •

Mot romling og oppblåsthet Når du har spist eller drukket for mye Mot urolig mage Mot uvelhet og kvalme Mot treg/løs mage På reise og i hverdagen

Dekorer butikken din nå med våree kurv Bitterstern juleplakater, Bittersternkurv n! med plakat og produkter til disken!

7


Årets julegodter:

Sunt, lettlaget og helt I forbindelse med jul er det mange av oss som har det ekstra travelt, men allikevel gjerne vil ha litt hjemmelaget godteri å by på. De tradisjonelle 7 slagene kan være tidkrevende og vanskelige å lage, og mange er heller ikke så veldig begeistret for de litt tørre småkakene som er aller mest tradisjonsrike. Vi har derfor satt sammen et knippe med utrolig fristende julekonfekt/kaker som er lettlagede, tar kort tid, smaker utrolig deilig og i tillegg er sunnere enn mye av det tradisjonelle julegodtet! Felles for alle oppskriftene er at de inneholder Cocosa Extra Virgin - økologisk og ferskpresset kokosolje som er svært rik på mellomlange fettsyrer. Prøv oppskriftene og nyt resultatet!

Cocosa-kake 1 ts pulverkaffe ½ dl vann 350-400 g mørk sjokolade (70 % kakao) 2 ss konjakk 1 ss appelsinmarmelade 250 g Cocosa Extra Virgin 2 økologiske egg 2 ss økologisk rårørsukker eller Sukrin 6-8 valnøtter 1 pk Per kjeks (eller annen søt kjeks) Til servering: Friske bær Evt. mynteblad

Cocosa-konfekt 250 g Cocosa Extra Virgin 250 g mørk sjokolade (50 - 70 % kakao) Hakkede nøtter/mandler og rosiner/tørket frukt etter ønske

Slik gjør du: Kle en brødform med aluminiumsfolie. Rør pulverkaffen ut i ½ dl vann. Smelt sjokolade og Cocosa Extra Virgin over vannbad. Tilsett kaffe, cognac og appelsinmarmelade. Pisk egg og sukker til eggedosis og hell i sjokoladeblandingen litt og litt, mens du rører rundt. Dekk bunnen og legg på kjeks. Legg deretter sjokoladeblanding og kjeks lagvis – med sjokolade på toppen. La kaken stå i kjøleskapet i ca to timer, hvelv den deretter på et passe fat. Serveres med appelsinskiver eller appelsinsalat, friske bær og eventuelt en klatt med Kesam vanilje.

Cocosa og sjokolade smeltes over vannbad - deretter tilsettes hakkede nøtter og/eller tørket frukt etter ønske. Hell blandingen i langpanne eller konfektformer og sett kjølig noen timer slik at konfekten blir stiv. Oppbevares i kjøleskap eller fryses. Denne deilige konfekten er full av sunne fettsyrer, proteiner og antioksidanter og inneholder minimalt med karbohydrater.

8


nydelig! Kokosboller 4 eggehviter (økologiske egg) 4 dl rårørsukker eller Sukrin 6 plater gelatin 150 g mørk sjokolade (70 %) 50 g Cocosa Extra Virgin 1-2 poser kokos

Slik gjør du: 1. Visp eggehvitene stive og dryss i litt og litt sukker under vispingen. 2. La gelatinen ligge i bløt i kaldt vann i minimum 5 minutter før du smelter den i litt vann 3. Tilsett den oppløste gelatinen i en stråle mens du pisker. Visp videre i ca 5 minutter.

4. Bruk en sprøytepose og sprøyt ut små boller, eller lag små boller ved hjelp av to skjeer. Settes på en bakeplate med bakepapir. 5. La dem stivne før du smelter sjokolade og Cocosa over vannbad. 6. Dypp bollene i sjokolade/Cocosablandingen, deretter i kokos. blan

Bitterstern-konfekt

Risboller Ris

250 g Cocosa Extra Virgin 500 g mørk sjokolade 10 ml Bitterstern

250 g Cocosa Extra Virgin 200 g mørk sjokolade (helst 70 % kakao) 2 egg eg (økologiske) 2 dl rårørsukker eller Sukrin 3 ss sterk kaffe 100 g puffet ris

Cocosa og sjokolade smeltes over vannbad annbad - deretter tilsettes Bitterstern. Hell blandingen dingen i langpanne eller konfektformer og sett kjølig noen timer slik at konfekten blir stiv. Oppbevares evares i kjøleskap. Perfekt som avslutning på et måltid; søtt, øtt, men samtidig fordøyelsesfremmende!

Havrekuler 125 g Cocosa Pure eller Extra Virgin 200 g havregryn 180 g Sukrin eller rårørsukker 40 g kakao 1 ss honning 4 ss kaffe 2 ts vaniljesukker Kokos eller hakkede nøtter å rulle kulene i

Slik gjør du: Bland alle ingrediensene i en skål (du kan også bruke en food processor). Formes til kuler og rulles i kokos eller hakkede nøtter. Oppbevares kaldt inntil de skal spises.

gjør du: Slik g Smelt Cocosa og sjokolade sammen over vannbad. Avkjøl. Pisk eggedosis av egg og sukker. Rør inn kaffe og Cocosa/sjokolade. Ha i puffet ris og bland forsiktig. Sett boller med skje på matpapir. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap til servering

9


Perler for livet Winston Churchill beskrev Uganda som usedvanlig vakkert da han første gang besøkte landet. Uganda er usedvanlig vakkert, men så uendelig fattig og svært belastet med HIV/AIDS og tuberkulose. Mange kvinner dør hvert år av AIDS, og barna er ofrene i et samfunn preget av fattigdom og mangel på ressurser. Dette kan vi gjøre noe med! Kawempe Home Care er en non-profit organisasjon som hjelper HIV-positive foreldre og deres barn med hjelp til selvhjelp og utdanning. Ved å lage miljøvennlige smykker som selges i den vestlige verden – gjennom prosjektet «Beads for Education» – får HIV-positive kvinner i Uganda en trygg og stabil inntekt.

Et nytt og bedre liv Prosjektet ble opprettet i juli 2007 og startet

med 3 entusiastiske perlemakere – et antall som nå har vokst seg til 14. Disse kvinnene og familiene deres har fått et nytt og bedre liv som følge av sin nye jobb, og har nå midler nok til å dekke husleie, mat, medisiner og skoleutgifter til barna sine. Soma Nordic fikk nyss om prosjektet gjennom Elin Zenker Aune, som ble involvert etter at hun var i Uganda i forbindelse med et Redd

Barna-engasjement. Hun har bakgrunn som prosjektleder og partner i Hareide Designmill i Moss, og bruker nå 80% av tiden sin til Beads for Education. – Kvinnene har store husholdninger å forsørge, men stiller bakerst i jobbkøen. Ved å trene dem i smykketeknikken, og la dem produsere perlene hjemme, gir vi dem både inntekt til mat og medisiner, mulighet til å underholde familien, sende ungene på skolen – samt selvrespekt, forteller Elin.

Kjøp smykkene på www.soma.no! Kjøp en unik og vakker gave til et familiemedlem eller en kjær venn, og du vil være med på å heve levestandarden til fattige familier i Uganda. Det finnes 4 forskjellige typer smykker: • • • •

Langt kjede Mellomlangt kjede Enkelt armbånd Spiralarmbånd med 3 rader

Flere bilder finner du på www.soma.no

10


Papirperler på en snor De unike smykkene lages ved å bruke fargerikt, resirkulert papir, f.eks. aviser, brosjyrer eller plakater. Triangulære papirstykker strimles før blir de blir rullet sammen og limt til en fast perle («bead»), som til slutt lakkeres med økologisk lakk. Dette gjør smykkene både vakre, miljøvennlige og standhaftige. De lages i ulik lengde, størrelse og i alle mulige slags spennende fargekombinasjoner. Smykkene blir solgt i Danmark, Island, Frankrike, Nederland og nå også Norge. I Stavanger selges de i Fairplay-butikken i Østervåg og i Galleri Mollerin i Madlakrossen. Salgsfortjenesten på smykkene deles mellom utviklerne og Kawempe Home

Care, som øremerker dette til skolepenger for HIV-positive barn. Få ledd i verdikjeden gjør at mest mulig penger går tilbake til de som virkelig trenger det. Du kan fra i dag bestille fra vår nettbutikk som du finner på våre hjemmesider, www.soma.no eller på vedlagte bestillingsark. Ettersom smykkene kommer i så uendelig mange fargekombinasjoner har vi valgt å kun sortere de etter type, ikke utseende, så hvilke farger smykkene du kjøper kommer i, vil bli en overraskelse. Du er riktignok velkommen til å komme innom lageret vårt i Moss og velge deg ut et smykke selv, hvis du ønsker det! Adressen finner du på baksiden av bladet.

Her ser du hvordan du kan hjelpe til: • 15 lange smykker gir ett barn skolegang i ett år • 3 armbånd eller 1 langt smykke tilsvarer ett varmt måltid for en gjennomsnittlig familie • 20 korte smykker tilsvarer en måneds husleie • 2 smykker tilsvarer et par sko til et barn

11


Granateple

motvirker brystkreft Granateple har fått mye oppmerksomhet for sin gunstige effekt på hjerte- og karsystemet, og for å bremse utviklingen av prostatakreft. Et nytt studie viser også at den kan være nyttig i forebygging av brystkreft. Majoriteten av svulster i brystet antas å være knyttet til østrogener. Granateplens effekt på østrogenfølsomme svulster skyldes den høye forekomsten av antioksidantgruppen ellagitanniner. Disse brytes ned av tarmens bakterieflora til stoffer (derivater) som blokkerer et enzym som omdanner testosteron til østrogener. Derved minskes østrogenpåvirkningen.1

Verdien av fermentert granateple Flere studier viser individuelle forskjeller i effekt for mennesker som inntar granateplejuice. Mye taler for at det skyldes individuelle forskjeller i tarmens bakterieflora. De gode tarmbakteriene skiller ut enzymer som bryter ned antioksidantene til mer biotilgjengelige og aktive substanser. Studier bekrefter også at fermenterte granatepleantioksidanter har større biotilgjengelighet/ opptak. Det er årsaken til at den tyske legen Dr. L. M. Jacob har utviklet en metode for å fermentere granateplejuice med levende probiotiske melkesyrebakterier. Denne metoden benyttes i dag ved produksjonen av Dr. Jacobs Granateple-Elixir.2 Referanser 1) http://cancerpreventionresearch.aacrjournals.org/ content/3/1/108.abstract 2) www.granateple.com

DR. JACOBS GRANATEPLE-ELIXIR - 50 solmodne granatepler i en flaske Råmaterialet for Dr. Jacobs GranatepleElixir er solmodne granatepler av beste kvalitet, og tilfredsstiller organiske og økologiske renhetsstandarder. Hver flaske Granateple-Elixir inneholder juicen/fruktmassen til hele 50 solmodne granatepler, ferskpresset og skånsomt konsentrert. Rør ut 10 ml i et glass vann og du har 50 porsjoner/glass av en ypperlig og velsmakende helsedrikk med en rekke gunstige og dokumenterte effekter for hjerne, hjerte og immunforsvaret.

12


Informasjon om

vår nye nettbutikk Dersom du har kjøpt varer fra oss direkte tidligere, abonnerer på Soma News eller tidligere har vært med i konkurranser, trenger du ikke å registrere deg på nytt i nettbutikken. I disse tilfellene har vi allerede registrert et kundenummer i ditt navn i kundedatabasen vår! Hvis du er blant disse kundene og kunne tenke deg å handle i nettbutikken, finnes det to måter du kan få tilsendt et passord på: • Har vi registrert e-postadressen din, vil du få tilsendt et passord ved å bruke «glemt passord’-funksjonen» som du finner på innloggingssiden. Du vil få en feilmelding hvis ikke e-postadressen din er registrert. • Har vi ikke registrert e-postadressen din, gir vi deg raskt tilgang til nettbutikken, enten ved at du sender en e-post til halvard@soma.no eller tar en kjapp telefon til 69 23 27 70 (trykk 1).

Vi gjør deg oppmerksom på dette for å unngå at enkeltpersoner ligger registrert mer enn en gang, noe som gjør kundedatabasen litt vanskeligere å vedlikeholde og

håndtere. Det er heller ikke spesielt miljøvennlig eller kostnadsbesparende å sende ut flere eksemplarer av Soma News til samme adresse.

st o p e n e s s o d Sen t t i d t e n v a n d me 0,0 0 2 r fo r te k u d ro - vinn p

Da vi innførte nytt datasystem her på huset ble uheldigvis noen av e-postadressene forvekslet, og noen forsvant helt. Dette har ført til at visse kunngjøringer og utsendelser enten har havnet i feil innboks eller ikke kommet fram i det hele tatt. Vi vet hvor irriterende det kan være å motta e-post man ikke har bedt om, så dette har vi bestemt oss for å gjøre noe med.

Sender du en e-post til: info@soma.no med navnet eller firmanavnet ditt vil du være til stor hjelp i denne prosessen. Vi trekker ut 5 vinnere som hver får velge seg Soma-produkter for til sammen 2 000,- kroner! Den eneste betingelsen er at du er registrert hos oss fra før, enten fordi du abonnerer på Soma News, har kjøpt produkter fra oss direkte eller har vært med på tidligere konkurranser.

13


1

2

3

4

5

6

7

Somas julekalender! Facebook.com/SomaNordic I år slår vi til med julekalender på Facebook-sidene våre! Hver dag kl 15.00 i desember stiller vi et kostholds-relatert spørsmål som du kan svare på etter beste evne i kommentarfeltet. Du har 23 timer på å svare (du får kun ett forsøk per spørsmål, og det første svaret ditt vil være tellende) før vi trekker en vinner og legger ut et nytt spørsmål. Du kan selvfølgelig være med på alle 24 konkurransene. På Julaften slår vi på stortromma med en produktpakke verdt 2000 kroner! Her er oversikten over hvilke produkter du kan vinne: 1. des: Cocosa Extra Virgin 2. des: Acai-Max 3. des: Caricol 4. des: Flor Essence+ 5. des: Bitterstern Gel 6. des: Zenbev 7. des: Udo’s Choice 90 kapsler 8. des: Pet Sun Chlorella 9. des: Udo’s Choice Omega 3-6-9 10. des: Dr. Jacobs Granateple-eliksir 11. des: Citrosept 30 ml 12. des: Udo’s Choice Opti Green 13. des: Udo’s Choice Bija Omega Bar 14. des: Drakens Grønne Te 15. des: UrDeo 16. des: Zenbev RestBites 17. des: Probiotika 16-49 18. des: Betaglucare 19. des: Probiotika Super 8 20. des: Sun Chlorella 300 tabl. 21. des: Bitterstern e n 50 er 50 ml m 22. des: Cocosa Pure aP Pu ure e 23. des: Udo’s Ch Choice Omega 3-6-9 C hoiicce ho e Om O meg me ga a3 -6-9 -6 9 24. des: SUPERPAKKE! RPA RP AKK KKE KE! E

14


e v a g e Jul ideer

Til bestevenninnen – Hva med en flott tekopp sammen med en pakke Drakens Grønne Te? Ingenting er bedre enn en kopp med grønn te som gjør godt både for kropp og sjel.

Til den som har alt

Til kjæledyret - Pet Sun Chlorella hjelper oss å holde våre kjære dyr friske med naturens hjelp. De får i seg den næringen de trenger, får mer vitalitet og skinnende pels. Gi det gjerne sammen med et bitebein eller en leke – noe godt og noe morsomt!

Til en god venninne – En god hudkrem er alltid en «vinner». Sun Chlorella Cream er et naturlig hudpleieprodukt som inneholder alt man trenger for å holde huden myk, smidig og full av liv. Produktet er basert på Chlorella ekstrakt, som har et naturlig innhold av Chlorella Growth Factor (CGF). Dette styrker hudcellene og kan bidra til å redusere fine linjer og gi en oppstrammende effekt på huden.

Til barnefamilien - Udo’s Choice aldersspesifikke probiotikaserie passer for hele familien. Styrker immunforsvaret, bedrer fordøyelse og beskytter tarmen mot ugunstige bakterier og skader. Kan være veldig gunstig for å demme opp mot bakterier som kommer fra barnehager og skoler.

Ti ven l en g nin od ne

Til kjæledyret

Til bestevenninnen

Ti jule l ver sels tinn kap en s-

Ti fam l bar ilie nen

Til den som har alt – Hva med å gi bort et glass med Cocosa Extra Virgin sammen med mørk sjokolade, nøtter og Cocosa oppskriftshefte? Lag gjerne også en gaveeske fylt med smaksprøver så de blir inspirert til å lage selv. Dette blir garantert en velsmakende suksess!

Til juleselskapsvertinnen – En hyggelig gave å ta med er BIJA - Udo’s Choice Omega Bar – en sunnere sjokolade med Omega 3, 6 og 9. Bija er laget på 70 % organisk mørk sjokolade fra Peru og har en nydelig smak av appelsin.

Til bestekameraten – Bitterstern - «den gode hjelperen». Hjelper deg å fordøye julematen og juledrammen bedre. Kanskje en tanke å gi sammen med et vinsett?

Til best kameraeten

15


Super 5 - gode bakterier i munnen, godt for hele kroppen Bakteriefloraen på kroppens mange slimhinner har stor betydning for vår helse. Det gjelder også munnhulens bakterieflora. Dårlig ånde - tungen er kilden For rundt 80-90 prosent av de som sliter regelmessig med dårlig ånde, ligger årsaken til problemet i munnhulen. Tungen er en viktig kilde til bakteriene som danner de illeluktende gassene. Utsondring av spyttet vil bidra til å rense munnhulen og løse opp de illeluktende gassene som bakteriene produserer. I tillegg er spyttet med på å dempe bakterieveksten. En Super 5 tablett etter måltid vil derfor ha dobbel effekt på dårlig ånde. Den øker utsondringen av spytt når man suger på tabletten, samtidig som man tilfører gode bakterier.1

Tannkjøttbetennelse - en kilde til åreforkalkning At det er en sammenheng mellom «dårlige» bakterier i munnhulen og betennelse i blodårene har lenge vært kjent. Det beste beviset for dette er fremlagt av forskere fra Columbia University som undersøkte bakterienivået i munnen til 657 mennesker. Resultatet var at man fant en klar sammenheng mellom forkalkninger på halspulsåren og den type bakterier som forårsaker periodontitt. De som var nøye med hygienen i munnhulen, hadde minst hjerte- og karsykdom. Det gjaldt også om 16

man korrigerte for andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer.2

Probiotiske bakterier i velsmakende sugetablett Ved å suge på en Super 5-tablett vil de probiotiske bakteriene i tabletten multipliseres i antall til flere milliarder før de ankommer magesekken og tarmen: De våkner til liv når de kommer i kontakt med væske (spytt), og nærer seg godt på et gram rårørsukker, som det er i hver tablett. Med andre ord: Søtsmaken tilfredsstiller søtbehovet samtidig som sugingen mangedobler bakterieantallet. Bakteriene i Super 5 er galleresistent, og syreresistent ved pH på 3,5. Ved å ta den etter måltid er magesyren på sitt svakeste, og overlevelsen på sitt høyeste. Hver tablett inneholder 1 milliarder veldokumenterte probiotiske bakterier: Lactobacillus acidophilus (60 %): Har dokumentert antibiotisk effekt på 27 sykdomsfremkallende bakterier. Utbredt i tynntarm, munn og vagina. Bifidobacterium bifidum (15 %): Holder ugunstige bakterier i sjakk: clostridia, streptococci og coliforms. Gunstig for

absorpsjon av kalsium og magnesium, og andre vitaminer og mineraler. Streptococcus thermophilus (15 %): Har vist seg å redusere dannelsen av inflammasjonsfremmende signalstoffer. Reduserer antibiotikafremmet diaré hos barn og voksne Lactobacillus bulgaricus (5 %): Produserer interferon, som øker kroppens motstandskraft mot infeksjon. Tradisjonelt forbundet med god helse, god organfunksjon og langt liv. Lactobacillus salivarius (5 %): Sterk antimikrobiell aktivitet. Motvirker blødende tannkjøtt. Produserer B-vitaminer og enzymer.

Nøkkelpoenger -

Gunstig for vegetarianere Glutenfri Sikker ved graviditet og amming Oppbevares i kjøleskap

Referanser 1) http://www.nrk.no/bedrepuls/article/page/ view/1.5606941 2) http://www.forskning.no/artikler/2005/ februar/1107778198.59


Acai-Max – et helhetlig antioksidantprodukt av ypperste kvalitet Açai-Max inneholder høye doser med antioksidanter fra Açai-bærene. Det finnes mange måter å beskytte virkestoffene i Açai-bærene på, men tester har vist at frysetørring helt klart gir de beste antioksidative egenskapene. Açai-Max inneholder utelukkende frysetørket Açai-ekstrakt – ingen fyllstoffer. På denne måten sikres optimal beskyttelse av næringsstoffene og naturlig konservering, samtidig som man får maksimalt med antioksidanter i hver kapsel – uten bruk av tilsetningsstoffer. I fremstillingen av AçaiMax blir fruktmassen først pasteurisert for å beskytte fruktmassen mot mikrober og bevare næringsstoffene – her slurves det dessverre

i stor skala blant Brasils mange produsenter. Etter forbehandlingen reduseres fruktmassen til et fint pulver ved lave temperaturer, og man sitter igjen med et 100 % rent produkt med optimal næringsprofil.

Produktspesifikasjon for Açai-Max • Polyfenoler: minimum 55 mg GAE per kapsel • Antocyaniner: minimum 5,5 mg per kapsel • Råvarer av ypperste kvalitet • Pasteurisert og frysetørket for å bevare næringsstoffene • Ingen tilsetningsstoffer – 100 % Açai-ekstrakt • Vegetabilske kapsler • 24 mnd holdbarhet etter produksjon • Uavhengig testing av næringsinnhold og antioksidantverdi

Over 50 år med frie radikaler! I november 1954 gikk biologen Denham Harman rundt på universitetsområdet ved Berkeley i California og testet ut en ny teori om hvorfor organismer dør – teorien om frie radikaler. Utgangspunktet hans var at siden alt levende dør, måtte det være en universell årsak til dette. Femti år senere er det bred enighet

om at aldring langt på vei skyldes at frie radikaler herjer med cellene våre.

10 000 angrep pr døgn! Frie radikaler er aggressive atomer eller molekyler som mitokondriene i cellene lager når de produserer energi. Forurensing, giftstoffer og harske fettstoffer er eksempler på ytre kilder til frie radikaler. Disse molekylene er kjemisk ustabile og angriper ofte arvestoffet i cellen slik at cellen må reparere skadene. Biologen Bruce Ames ved Berkeley har anslått at hver celle i kroppen vår angripes av frie radikaler opptil 10 000 ganger pr. døgn.

Antioksidanter Heldigvis ligger det allerede et forsvarssystem mot frie radikaler i kroppen vår – antioksidanter! Cellene våre lager mange av dem selv. De finnes også naturlig i maten, hovedsakelig i frukt og grønnsaker. Ny forskning bekrefter stadig hvor viktige antioksidanter er for å stagge angrepene fra frie radikaler.

17


Hvem er Martin Johnsrud Sundby? - siste tilskudd i Soma sin sponsorstall!

Jeg er 26 år og bosatt for tiden på Majorstua i Oslo, men kommer opprinnelig fra Røa. Har bodd diverse steder rundt omkring i landet de siste 7 årene, Meråker, Trondheim, Lillehammer og nå Oslo. Jeg har nettopp kjøpt meg leilighet som står ferdig i april, så nå blir jeg i Oslo en stund. Jeg er landslagsløper i langrenn på 3. året, og lever av idretten på heltid.

18


Når og hvorfor bestemte du deg for at du ville drive med langrenn? Jeg bestemte meg for å satse for fullt da jeg var 18 år. Før det hadde jeg fortsatt ambisjoner om en solid utdannelse og et slags kombinasjonsliv, men jeg fant fort ut at jeg ikke var skapt for å gå inn for to så seriøse ting samtidig og valgte derfor idretten. Det har jeg til nå ikke angret et sekund på! Hvilken egenskap er viktig når man driver med langrenn? For å kunne nå opp i en idrett som langrenn må du nok være litt egoistisk, fordi dagene stort sett handler om å gjøre de riktige tingene hele tiden. Man må trives i sitt eget selskap ettersom man trener alene store deler av året, og man må ha en spesiell evne til å presse kroppen så hardt at det er på kanten til farlig. Treningsvilje og hard disiplin er også nøkkelord. Hva er vanskeligst med den type idrett du driver? Det er veldig mange reisedager i løpet av et år, nærmere 240 dersom man gjør det bra, og det er en påkjenning både for meg selv og de rundt meg. Utover det er det et problem at man ikke tjener særlig mye penger dersom man ikke presterer og dette kan føles som et press til tider. Hvilke egenskaper er viktige å ha når man konkurrerer? Det å kjenne kroppen ned til hver minste celle, slik at man vet nøyaktig hvor mye krefter som finnes i den til enhver tid, og det å kunne mobilisere på riktig tidspunkt. Å holde hodet kaldt i veldig stressende situasjoner er også viktig, samtidig som man må være ekstremt god til å motivere seg selv når man i enkelte løp nærmest ikke klarer å flytte beina en meter til, i tillegg til at sekunderingene går imot deg. Din fysiske styrke er selvfølgelig viktig, men hvordan trener/forbereder du deg mentalt? For min del handler det mye om å gjenskape de gode treningsøktene og det knallharde arbeidet jeg har gjort i hodet. Jeg forteller meg selv at det ikke er noen som trener like hardt som meg og det får jeg selvtillit av. Jeg er ikke en type som må fokusere på arbeidsoppgaver og den slags, men jobber mye med å finne mitt riktige modus før start. Passe agressiv men også med et smil om munnen.

Hvilke tanker går gjennom hodet ditt på slutten av en tøff/hard konkurranse? Man husker aldri hva man har tenkt de gangene det går bra, annet enn den enkle følelsen av seier. De gangene man går dårlig og kroppen er blytung mot slutten av et renn, detter det inn alle mulige rare tanker i hodet og jeg blir likegyldig. Dette er noe jeg jobber hardt med å forandre på, ettersom fokus og modus da er helt fraværende. Hva er din største oppnåelse så langt i karrieren? Det til nå største som her skjedd i min karriere var da jeg vant mitt første individuelle verdenscuprenn – 28. november 2008. Det var også stort for meg å komme hjem med en Olympisk sølvmedalje fra Vancouver, men det var samtidig litt bittert ettersom det var gullet vi drømte om. Hvilken målsetning har du med din idrett fremover? Jeg har kortsiktige mål om å reise hjem fra VM på hjemmebane i Holmenkollen med en individuell medalje og gull på stafetten. De langsiktige målene går mer på å få maksimalt ut av karrieren min, og rett og slett bli så god som kroppen min tillater det gjennom knallhardt arbeid. Det er som sagt VM på hjemmebane i Oslo - hvilke tanker gjør du deg om det? Som sagt, jeg har noen prestasjonsmål, som jeg egentlig ikke snakker for mye om,

men utover det håper jeg på en folke- og idrettsfest i hovedstaden som Norge aldri har sett maken til. Vi skal lage show, og langrenn har en posisjon i norske hjerter som gjør at dette kommer til å bli 10 uforglemmelige dager. Har du et forbilde eller motto som du prøver å leve etter? Rocky Balboa; There is no pain! Hvordan ser en normal treningsuke ut for deg? En vanlig treningsuke består av mellom 10 og 14 treningsøkter - +/- 22 timer. 2 intervalløkter, en terskeløkt og en litt hardere økt. 1-2 balanse/stab styrkeøkter. 1 Hurtighetsøkt, 1 spenstøkt. 2-3 langturer på beina som varer 2-3 timer, og 2-4 langturer på rulleski som varer 1,5-2,5 time. Med mye trening er det viktig med et nøye planlagt kosthold. Hvilke tanker har du rundt din trening og ditt kosthold? Jeg har blitt veldig mye mer bevisst på mitt eget kosthold i løpet av de siste 8 månedene og har fått inn nye svært viktige komponenter i dietten min. Det har gått litt opp for meg at det man putter i seg kan få stor effekt på yteevnen, og da blir fokuset med en gang tidoblet. Jeg spiser mye tradisjonell brødmat, korn osv., mye kylling og annen mat med mye proteiner. Ikke nok fisk, men er relativt flink til å få i meg grønnsaker, samt at jeg spiser mye frukt (smoothies). Kaffe er også en viktig del av hverdagen for min del! 19


Spiser du noen form for kosttilskudd? En av de viktigste komponentene som har kommet inn i kostholdet mitt i år er Udo’s Choice. Dette er jo egentlig ikke et kosttilskudd, men et tilskudd for min del. Effekten har vært formidabel. Jeg har alltid hatt mye energi på den første treningsøkten hver dag, mens andre økt har vært tøffere. Etter at jeg startet med Udo’s Choice har andre økten blitt en ny opplevelse! Jeg har mye mer energi og jeg kjenner at kroppen restituerer seg raskere. I tillegg har oksygentransporten forbedret seg masse. Jeg tar også andre tilskudd som for eksempel jern, b-vitamin, c-vitamin, b12 og magnesium. Hvorfor har du valgt det/de tilskuddene? Udo’s Choice fordi det er det desidert beste omega 3,6,9 produktet på markedet. Det gir meg de riktige og beste fettsyrene som kroppen trenger. Cocosa, som gir rask energi som varer lenge, de andre fordi jeg vil være på den sikre siden. Bruker også Urbase i oppkjøringsfasen til sesongen.

20

Hva gjør du når du ikke trener, jeg antar at du bruker såpass mye tid på trening og kosthold at du trenger noen form for avkopling - hva gjør du da? Jeg er en fyr som elsker å være sammen med kjæresten min og vennene mine, ta meg en liten fest og rett og slett ha kvalitetstid med folk som betyr mye for meg. Dette får jeg dessverre altfor liten tid til i yrket mitt, men jeg prøver å være flink til det når jeg er hjemme. Ellers er jeg en cafe-gutt og litt mer urban enn mine kolleger. Hjemme er film en liten hobby og den får jeg mye tid til å skjøtte. Vin er jeg fascinert av og prøver å lære så mye jeg kan… helst ikke smake for mye.

Martins treningstips: Finn ting man synes det er morsomt å drive med, det finnes uendelig med tilbud. Viktig at man varierer treningen for å unngå å bli lei. Tren styrke - styrketreningen ser man resultater av veldig fort, og er derfor veldig motiverende. Tips: tren med terapimaster. Det gir kjemperesultater! Dersom man har et treningsmål, tren målrettet mot dette og tren på riktige ting. Det å bli sliten, og også veldig sliten, er stort sett riktig. Tren sammen med andre - det er mye morsommere og mer motiverende!


Udo Erasmus besøk i Norge i september! I september var vi så heldige å få besøk av Udo Erasmus. For oss som jobber i Soma var det spesielt spennende å få møte mannen bak Udo’s Choice og få høre litt om hvordan idéen til å utvikle produktet ble født! Vi hadde tre spennende dager sammen med Udo Erasmus, hvor han blant annet holdt foredrag for nærmere 200 tilhørere i Oslo. I tillegg kom han på «overraskelsesbesøk» til Lars sitt fettforedrag som ble holdt i Drammen - en gledelig overraskelse for mange av de fremmøtte, som man tydelig kan se på bildet over. Vi fikk også tid til en hyggelig lunch sammen med blant annet Martin Johnsrud Sundby,

som fikk tatt en god prat med Udo. Vi var også så heldige at TV2 sporten beæret oss med et besøk og filmet et innslag som blir vist på TV til vinteren. Fokus på innslaget er Martins nye kosthold - hvor han har byttet ut usunne fettkilder med Udo’s Choice. For Martin ble det et spennende og opplysende møte og vi spurte han hva han syntes: - Udo Erasmus er en spennende mann, og

en mann med veldig sterke meninger. Han hadde mange tanker rundt optimalisering av min kost, og ga meg innspill som jeg ikke hadde reflektert særlig rundt tidligere. Ved flere tilfeller ble jeg sittende og nærmest irritere meg over; hvorfor jeg ikke har tenkt på dette før! I min idrett er det viktig å være nøye med hver minste detalj, og han viste meg mange nye detaljer.

21


Betaglucare

©

- blodsukkerkontroll for deg som ikke spiser lavkarbo Ustabilt blodsukker er helt sentralt i forståelsen av den epidemiske bølgen av overvekt, diabetes og hjerte- og karsykdom som har rammet det moderne velferdssamfunnet. Lavkarbodietter kan være løsningen for mange. Alle finner det derimot ikke like lett, eller ønskelig, å kutte ut karbohydratene. pasta, hvit ris og hvitt brød. De forårsaker de største svingningene i blodsukkeret, og knyttes direkte til økt risiko for hjerte- og karsykdom. I en ny undersøkelse fra Århus kommer det fram at «hvite/raske» karbohydrater øker sjansene for blodpropp med 33 %. Willett er selv ingen typisk «lavkarbotilhenger», men sverger til et kosthold basert på fullkornsprodukter og flerumettet fett vegetabilsk omega 3 og omega 6.1

Da er alternative strategier for å holde blodsukkeret stabilt desto viktigere. La oss se nærmere på gode tips og flere gode poenger om viktigheten av en god blodsukkerkontroll.

Tydelig tale fra verdens mest kjente ernæringsforsker

Blodsukkernivå Mmol/L

Uttalelsene til verdens mest siterte ernæringsforsker, sjefsforsker Walter Willett ved prestisjefylte Harvard Medical School, bør tillegges vekt. Han har selv fulgt opp en gruppe på 238 000 helsearbeidere siden 1970-tallet, for å kartlegge sammenhenger mellom kosthold og sykdom. I følge et intervju i magasinet «I form» nylig, klassifiserer Willett mettet fett som hverken godt eller dårlig for vår helse. Det vi bør være mest

Blir du levende glasert? - Forsukring skjer også i kroppen

forsiktig med er i følge Dr. Willett sukker og andre hvite/raske karbohydrater, som hvit

Flambert crème brulee er en populær rett på restauranter. Varmebehandlingen under åpen flamme gjør overflaten knasende sprø, og lekkert glasert. Du visste kanskje ikke at samme prosess skjer i kroppen din,

Frokost

Frokost + 1 dl Betaglucare®

4.5

Baslinje 2 timer

4 timer

Skjematisk bilde av betaglukanens effekt på blodsukkeret etter måltid 22


selv om den kun holder 37 °C? Sukker og proteiner binder seg lett til hverandre i en reaksjon som kalles for glykosylering. Sluttproduktet er AGE (Advanced Glycated Endproducts). Når vi blir eldre danner vi i større grad AGE. Prosessen forsterkes med høyt inntak av næringsfattig og bearbeidet mat, spesielt karbohydrater som forårsaker store svingninger i blodsukkeret. Alderseller pigment-flekker er et synlig tegn på AGE. Prøver av brusk fra eldre mennesker viser at den har skiftet farge med alderen fra hvit til brun 1. Enda verre er det når blodårene «glaseres», som tilfellet er ved fremskreden diabetes. Senkomplikasjoner ved diabetes er som kjent problemer med synet, nyrene og ereksjonen, samt økt risiko for hjerte- og karsykdom. For å unngå at kroppen «glaseres» er det viktig å holde blodsukkeret stabilt, og ellers spise mest mulig ubearbeidet og naturlig mat.

Hvordan følge med på blodsukkeret På en standard legetest kan man se nivået av langtidsblodsukkeret på måleverdien HbA1c: Hb står for hemoglobin, som er den delen av de røde blodcellene (erytrocyttene) som transporterer/binder seg til oksygen. Det finnes ulike typer hemoglobin, og type A er den mest vanlige typen og utgjør ca. 90 % av den totale mengden hemoglobin. Tallet 1 og bokstaven c refererer til undertyper av hemoglobin A som bindes til glukose (blodsukker) - såkalt glykosylert hemoglobin. Kort sagt forteller altså HbA1c hvor mange prosent av hemoglobin A som er bundet til glukose4. HbA1C er sterkt

relatert til svingninger i blodsukkeret og viser hvor mye av det oksygenbærende proteinet hemoglobin som er forsukret. HbA1c bør ikke ligge høyere enn verdien 5 %, og jo lavere jo bedre. For diabetikere har man satt 7 % som en øvre grense som ikke bør overskrides, for å reduserere risikoen for senkomplikasjoner knyttet til høye blodsukkerverdier.

Hvorfor Betaglucare© stabiliserer blodsukkeret Betaglukaner er en spesiell type løselig fiber som finnes i kornslag som havre og bygg. Det er betaglukanenes evne til geldannelse

som er grunnlaget for effekten. Ingen geldannelse – ingen effekt. I motsetning til andre fibertyper, danner betaglukaner en tyktflytende gel i magen som binder gallesyre og forsinker opptaket av både sukker og kolesterol fra tarmen6. To ting er avgjørende for denne effekten: Riktig mengde og høy kvalitet. Studier viser bl.a. at betaglukaner fra bygg ikke har like gode egenskaper på blodsukkeret som betaglukaner fra havre 2. Betaglucare© foredles derfor fra skandinavisk havre, og produktet berikes slik at konsentrasjonen av betaglukaner øker fra 3 % til 22 %.

Godt dokumenterte effekter Forskning viser at betaglukanene i Betaglucare© kan redusere blodsukkeropptaket og insulinutsondringen etter måltid med opp til hhv. 36 % og 44 %5. I BIPstudien, hvor Betaglucare ble testet på 79 diabetikere i Sverige over en periode på 2 måneder, oppnådde man betydelige (signifikante) forbedringer både på HbA1c, blodets triglyserider og totalkolesterolet.

Trenger vi Betaglucare© når vi spiser fullkorn? I motsetning til hvite/raffinerte karbohydrater gir fullkorn et verdifullt tillegg av mikronæringsstoffer og fiber. Det gir også lavere blodsukkerstigning i forhold til hvite/ raffinerte karbohydrater. Studier viser derimot at effekten på blodsukkeret og insulinutsondringen er mindre enn tidligere antatt, og langt mindre i praksis enn det man ville forvente av å studere GI-tabeller: De 23


viser hvilken blodsukkerstigning (glykemisk indeks) ulike matvarer forårsaker når de testes enkeltvis3. Det samme kan man kanskje selv merke på sultfølelsen: Selv om man spiser grovt brød eller fullkornpasta og ris, så blir man relativt raskt sulten igjen.

De ikke-løselige fibrene i fullkorn har ikke evnen til å danne den geleaktige hinnen i tarmen som betaglukaner fra havre har. Det er denne «geleen» i tarmen som bremser blodsukkerstigningen og insulinutsondringen etter måltid.

Tre-trinns strategi for bedre blodsukkerkontroll 1. Velg fullkorn i pasta så vel som brød og bakemel. Det tar noe lengre tid å fordøye og absorbere enn hvite/raffinerte karbohydrater, og gir verdifulle vitaminer og mineraler. Samtidig unngår du «harske» fettsyrer fra raffineringen av korn. 2. Legg til 1 ss eller mer med essensielle fettsyrer til måltidet (som Udo’s Choice oljeblanding): Fettet kapsler inn sukkerstoffene slik at de tas langsommere opp i tarmen og blodet. Samtidig viser forskningen at de essensielle flerumettede fettsyrene alfalinolensyre (omega 3) og linolsyre (omega 6) motvirker noe av «fettlagringseffekten» av insulinet, og øker insulin-følsomheten. Start gjerne måltidet med en liten skje med olje: Det gir de «riktige» signalene til kroppen, og insulinutsondringen blir mindre. 3. Innta en porsjonspakke Betaglucare© til frokost eller lunch. Det gir en terapeutisk effektiv dose på 3 g betaglukaner, som tilsvarer betaglukan-innholdet i 100 g med havre.

Referanser 1. I Form, nr 1, 2010 2. M Biôrklund et al, Changes in serum lipids and postprandial glucose and insulin concentrations after consumption of beverages with b-glucans from oats or barley: a randomised dose-controlled trial, European Journal of Clinical Nutrition (2005) 59, 1272–1281 3. Peskin B mfl., The Hidden Story of Cancer, 2006, Pinnacle Press, Houston, Texas 4. http://www.lommelegen.no/322956/langtidsblodsukker-hba1c 5. Granfeldt et al. Muesli with 4g oat betaglucans lowers glucose and insulin responses after a bread meal in healthy subjects. Eur J of Clin Nutrition (2008) 62, 600-607. 6. Battilana et al. Mechanism of action of betaglucan in postprandial glucose metabolim in healthy men. Eur J of Clin Nutrition (2001) 55,327-333.

Praktiske tips Betaglucare© er nærmest smakløs, og kan derfor lett kombineres med din vanlige kost. For deg som har problemer med å tygge, anbefaler vi at du lar Betaglucare© ligge en stund i melk, vann eller kefir/yoghurt før du spiser den. På grunn av det høye fiberinnholdet i Betaglucare©, kan enkelte oppleve at magen romler litt. Dette er normalt og forbigående. Betaglucare© er et veldokumentert produkt, og har ingen kjente bivirkninger.

24

Vigdis Nordli Bamrud - ansatt hos Soma Nordic AS «I juni fikk jeg påvist diabetes, type 2 og for høyt kolesterolnivå. Det var et sjokk, men det fikk meg til å gjøre noen «grep» i livet mitt. Selvfølgelig medførte det noen kostendringer, hovedsakelig at jeg reduserte sukkerinntak så mye som overhodet mulig, samt at jeg reduserte inntak av mat med mye karbohydrater. I tillegg begynte jeg å spise Betaglucare hver dag. Dette har jeg tatt stort sett hver morgen siden jeg fikk diagnosen, og tar det sammen med kornblanding m/frukt, bær og nøtter. Det smaker faktisk veldig godt - selv for meg som har vært et typisk «brød-menneske» og som ikke har kunnet tenke meg annet enn brød til frokost tidligere! Etter et par måneders tid var jeg igjen hos min lege for kontroll og fikk allerede da gode nyheter. Langtidsblodsukkeret mitt hadde blitt redusert fra 15,5 til 8,0 og kolesterolnivået (LDL eller «dårlig kolesterol») hadde blitt redusert fra 4,8 til 3,2. Etter ytterligere en måneds tid var blodsukkeret gått ned til 7,4 og kolesterolnivået til 3,0. Etter mine erfaringer vil jeg virkelig anbefale andre å bruke Betaglucare - både forebyggende og for å redusere allerede høye nivåer!!


Papaya mot sure oppstøt Hvordan kan en enzymrik frukt som papaya motvirke sure oppstøt? For å finne svaret må man se nærmere på årsaken til at magesyren kommer opp i spiserøret. For lite eller for mye magesyre? Det er ubehagelig når det sure mageinnholdet kommer motsatt vei: Opp i spiserøret. Spiserørets slimhinne har ikke samme beskyttelse mot magesyren som magesekken har, og resultatet blir svie og smerte når maten returnerer tilbake fra magesekken. Det er forståelig at det lett tys til syrenøytraliserende når man plages med dette – jo svakere magesyre, desto mindre svie. Ulempen med syrenøytraliserende er at det bare demper symptomene. Det gjør ingen ting med de grunnleggende årsakene til sure oppstøt, som kan være at maten ikke blir fordøyd raskt nok, og derfor blir liggende for lenge i magen.

Magesyren øker fordøyelseshastigheten Sure oppstøt kan spesielt være et problem etter fete og tunge måltider. Økt trykk i magesekken, pga. overvekt, graviditet eller forstoppelse, vil gjerne forsterke plagene. Ellers er grunnregelen at: Jo mer mageinnholdet elter frem og tilbake i magen før den får tømt seg, desto lettere vil noe av innholdet slå tilbake opp i spiserøret (refluks). Derfor er det viktig å øke fordøyelseshastigheten, eten, og slik få magen til å tømme seg raskere ere den «riktige veien»,, det vil si i tarmen fremfor for i spiserøret.

I den europeiske urtetradisjonen er bitterurter (Bitterstern) mye brukt som råd mot fordøyelsesplager, inkludert sure oppstøt. I tropiske kulturer har man i århundrer benyttet papaya som fordøyelseshjelp etter tunge, fete og proteinrike måltider. Kanskje et av disse rådene kan virke for deg også: Bitterurter eller papaya-enzymer.

Caricol Papayapuré – setter fart på fordøyelsen Den unike fremstillingsprosessen av Caricol øker aktiviteten til de fordøyelsesfremmende enzymene i papaya med hele 4 ganger, i følge analyser av produktet. Det har blitt testet med gode resultater på institusjoner for eldre mennesker, som ofte lider av forstoppelse. Spesielt eldre mennesker, eller barn, som av ulike årsaker har for dårlig protein/fett-fordøyelse, har gode resultater med Caricol. Det er ikke testet spesielt på sure oppstøt/halsbrann. Erfaringene fra de fem årene Caricol har vært på markedet tyder likevel på at det kan være vel verdt et forsøk, og som et velprøvd «kjerringråd» fra tropiske kulturer.

25


Ildsjel fra Senja! Den 29. september var Soma Nordic invitert til Finsnes ved Senja, for å holde fettseminar for områdets pensjonistforening. Vi møtte over 50 spreke pensjonister i det flotte høstværet. Her følger en presentasjon av initiativtageren, Kirsten Wulff Møller (67). Har du bodd i Nord Norge hele livet? - Jeg ble født i Hammerfest i 1943. Byen ble brent året etter av tyskerne, og hele befolkningen måtte evakueres. Vi flyttet da til Jessheim men dro tilbake da freden kom i 1945. Hammerfest var da et sørgelig syn der kun gravkapellet sto igjen. Men byen ble bygget opp igjen og jeg synes det var spennende å vokse opp mellom brakker, bunkers og ruiner.

lydhøre elevene ble det både leger og ernæringsfolk. Artig å være lærer når du har så flinke elever! Har du sett andre resultater av ditt engasjement for et sunt kosthold? - En gruppe elever som spesielt har stått mitt hjerte nær er de psykisk utviklingshemmede. Når du ser framgang hos dem, blir du kjempeglad over små skritt. Riktig kosthold og fysisk trening er viktig også for disse elevene.

Har du noen formell bakgrunn i kost og ernæring? - Interessen for mat kom tidlig, og etter å ha fullført naturfaglinjen på gymnaset i Tromsø valgte jeg heimkunnskapslinja på Lærerskolen. Ellers har jeg og min mann Torstein drevet småbruk på Senja, med både sau, gris, ender og gjess. I dag dyrker vi kun litt grønnsaker og urter til eget bruk.

Hvordan gikk det til at du begynte å praktisere som terapeut ved siden av lærergjerningen? - Da jeg var ca. 50 år ble jeg sjøl elev igjen: Lærte fotsoneterapi, anatomi og fysiologi, kinesiologi og craniosakral. Og du verden så artig det er å få lære noe nytt når du har levd en stund!

Hvordan var erfaringen med å undervise i ernæring den gang? - Som lærer erfarte jeg at de aller fleste av elevene godt likte å lære om matlaging og ernæring, bl.a. fordi de fikk spise maten de selv lagde. Den gang fikk elevene høre at «fett er fy» - det var jo den offisielle oppfatningen. Da jeg senere fikk lære dem litt om det vi i dag vet om fettsyrer og antioksidanter og kjemi skulle du sett! Tror det ble sådd noen frø da, for av de mest

Hvilke mosjonsvaner foretrekker du? - En tur i skog og mark gjør godt. Det er ikke alltid jeg går så langt, men blir jeg sittende inne en hel dag, da kjenner jeg at jeg bare MÅ ut en tur under åpen himmel. Og vi som bor så fint som vi gjør, er priviligert i så måte: Om vinteren tar jeg på meg skiene nesten på trappa, og her er det ikke oppkjørte løyper, her går vi dem opp sjøl. Om sommeren går du hvor du vil i skogen, på fjellet, i fjæra – vi har alt!

26

Hvilke kosthold og kosttilskuddsråd praktiserer du selv? - Vi spiser sunn kost av naturlige råvarer, men ellers litt av alt! Det inkluderer ikke halvfabrikata og McDonald’s. Vi er meget bevisste på hva vi putter i munnen. Cocosa er en god stekeolje. Kosttilskuddet Sun Chlorella har jeg benyttet en del i min terapeutiske praksis til avgiftning. Ellers har vi alltid med Citrosept på reise, og det er førstevalg ved forkjølelse og sår hals. Har du noen råd til Somas lesere til slutt? - Like så viktig som det å være fysisk aktiv, er det å holde kontakt med venner og bekjente, besøke folk, være med i lag og foreninger, følg med i hva som skjer i kommunen din og i verden for øvrig. Og det er det samme om du er 17 eller 70 år. For lite og for mye er like galt sies det. Ikke for lite og ikke for mye. Men litt av alt!


Viktig masteroppgave på kosttilskudd! I januar 2010 forsvarte Signar Andre Nilsen en banebrytende masteroppgave ved Norges Idrettshøgskole. I dette viktige pionerarbeidet ble effekten av kosttilskudd på prestasjoner og helse, testet på en gruppe toppidrettsutøvere. I forrige utgave av Soma News presenterte vi et lite utdrag fra studiet. Nedenfor har Signar satt opp et mer detaljert oppsett for Soma News lesere. Valg av tema i masteroppgaven var interesse for idrett, prestasjon og helsefaktorer. Det ble fokusert på kosttilskudd og i hvilken grad de kan være med på å påvirke fysisk prestasjon i en gitt idrett. Når man driver med systematisk trening i forbindelse med konkurranser eller på mosjonistnivå er også riktig kosthold en viktig faktor for ytelse. Det blir ofte diskutert om tilførsel av ekstra kosttilskudd kan øke ytelsen. Mange idrettsutøvere trener hardt og er veldig opptatt av å få maksimalt utbytte av treningen gjennom å innta riktig mengde næringsstoffer i korrekt omfang og tid. Jeg ville se om eventuelle helse og prestasjonsmessige gevinster kunne oppnås ved bruk av kosttilskudd over en kortere periode.

proteintilskudd, for effektiv muskelvekst og lavere fettprosent; måltidserstatning med karbohydrater og proteiner; CLA-fettsyrer; basiske buffere; syrenøytraliserende ved høyproteindietter; kreatin (Kre-Alkalyn), for økt trykk i muskulaturen uten vannoppsamling; magnesium og aminosyrer.

Målinger Følgende tester og målinger ble gjennomført: vekt, maksimal hurtighet, utholdende hurtighet, submaksimal styrke, aerob og anaerob utholdenhet, spenst, LDL-kolesterol og kreatininnivå. Utøverne inntok anbefalte doseringer fra leverandørene.

Resultater Fremgangsmåte - studie-design En gruppe basketballspillere på nasjonalt nivå fikk tilførsel av kosttilskudd over 21 dager. Utvalget besto av 14 godt trente mannlige deltagere med snittalder på 22 år fra ett basketball-lag i eliteserien (BLNO) i Norge. De ble delt inn i to like grupper: 7 utøvere i både forsøksgruppen og kontrollgruppen. Alle spillerne gjennomførte identisk trening i forsøksperioden. I testperioden inntok forsøkspersonene 7 forskjellige kosttilskudd med forskjellig innhold og egenskaper. Produktene er ment for supplering og delvis erstatning av måltider. Et kontrollert treningsstudie ble gjennomført ved et pretest (før) – posttest (etter) randomisert (tilfeldig utvalg/ loddtrekning) gruppedesign.

Hovedinnholdet i produktene og noen opplyste egenskaper fra leverandørene var: Soma Nordic var en av tre produktleverandører til denne studien, som omfattet: Udo’s Choice Oljeblanding Omega 3-6-9, for bedre restitusjon og prestasjon;

Resultatene viste at forsøksgruppen hadde en signifikant nedgang fra pre- til posttest på LDL-kolesterolnivå og høy signifikant fremgang fra pre- til posttest på kreatininnivå, anaerob/aerob utholdenhet, utholdende hurtighet og hurtighet. På de andre parameterne var endringene relativt små. Kontrollgruppen hadde en signifikant fremgang fra pre- til posttest på hurtighet og aerob/anaerob hurtighet. Den hadde også høy signifikant fremgang på LDLkolesterolnivå. På de andre parameterne var endringene relativt små.

Signar Andre Nilsen.

Helsemessige gevinster: Resultatene viste at systematisk inntak og definerte doseringer av utvalgte kosttilskudd over en periode på 3 uker vil kunne gi helsemessige endringer. Det ble registrert signifikant øking av kreatininnivået og det ble registrert signifikant senking av kolesterolnivået. Det ble registrert små endringer på vekt.

Konklusjon Prestasjonsrettede gevinster: Resultatene (sammenligning testgruppe/kontrollgruppe) viste at systematisk inntak og definerte doseringer av utvalgte kosttilskudd over en periode på 3 uker vil kunne øke prestasjonsevnen. Det ble observert høy signifikant fremgang på maksimal hurtighet, maksimal utholdende hurtighet, og aerob og anaerob utholdenhet. Det ble ikke registrert noen forbedring i prestasjon på submaksimal styrke og spenst.

En stor takk rettes til Soma Nordic og Myoshop for gode råd og oppfølging underveis i prosjektet. Det er ingen tvil om at dette er et tema som det bør gjennomføres flere og større studier på. Her kan det være fornuftig å benytte seg av færre tilskudd og utvide testperioden betraktelig. Siden vi kan se tydelige tendenser i både prestasjons- og helsemessige endringer over kort tid, er sannsynligheten for at de ulike produktene har en reel effekt absolutt tilstede. 27


Sunkost CC Vest

Life Solsiden

Naturligvis og Bandabutikk Eidsvoll

Udo’s Choice - butikkene inspirerer Vi har snakket med tre forskjellige butikker om deres erfaringer og synspunkter om Udo’s Choice. Det er alltid spennende og interessant å høre hva som sies om våre produkter ute i butikkene. Vi ønsker også på denne måten å inspirere andre butikker til kanskje å tenke annerledes og jobbe med en annen vinkling når det gjelder Udo’s Choice. Ny inspirasjon er alltid moro! Butikk

Sunkost CC Vest

Life Solsiden

Naturligvis og Bandabutikk Eidsvoll

Hva er det beste med Udo’s Choice?

At den er økologisk og at den er godt sammensatt.

At den er en økologisk olje som inneholder omega 3, 6 og 9. Den er så annvenelig og lett å ta for alle fordi den kan blandes i smoothies og mat.

Selger mye Udo’s til mange faste og fornøyde brukere, det er så valgfritt hvordan man vil konsumere produktet - i maten, shaker, smoothies, dressinger. Alle kan ta den!

Hva kan man som kunde forvente seg av Udo’s Choice?

At man får mindre tørr hud, at man får større fleksibilitet i leddene og mer energi. Man kan og forvente mindre PMS-plager.

Rask effekt på smidighet, sirkulasjon og hud.

At man får bedre hud, økt forbrenning, stabilt blodsukker, bedre fordøyelse, mindre smerter i ledd, hjelp til hormonelle forandringer.

Hvem er en typisk Udo’s Choice kunde?

I vår butikk er det kvinner mellom 25-45 år, men vi har også mange mannlige kunder.

Alle aldre. Hovedsalget går til menn som driver idrett, ca. 60 %. Kunder som er helsebevisste og som ønsker å gjøre endringer – plukker den selv.

Hvem som helst kjøper Udo’s Choice, særlig kostholdsbevisste.

Hvem anbefaler du Udo’s Choice til?

Til de som trenger noe for tørr hud, pleie av ledd, mer energi, og til de som kommer og vil ha ingredienser til smoothies.

Alle som bruker smoothies. Jeg selger aldri en shake eller kur uten at jeg anbefaler Udo’s - fordi viktigheten av fett er stor, samme for de som kjøper proteinshaker. Ellers, helsebevisste kunder.

Anbefaler til kunder som typisk trenger fettsyrer og som skal legge om kostholdet.

Mange snakker om den gode effekten Udo’s Choice har på huden, hvordan opplever du det i butikken?

Gode tilbakemeldinger når det gjelder effekt på tørr hud. Men også kunder med problemhud som for eksempel psoriasis og eksem, får hjelp til mer smidighet i huden.

Kunder som bruker Udo’s Choice i forhold til hud, - har rask effekt! Fettet metter huden raskt innenifra!

Jeg har mange kunder innom som har gode opplevelser med Udo’s Choice og hud. Både kunder som har tørr hud, men også de med eksem og problemhud. Ofte også tenåringer med uren hud.

Mange idrettsutøvere, både mosjonister og de som trener på elitenivå bruker Udo’s Choice, har dere merket noe til det?

Har flere faste mosjonister samt eliteutøvere som bruker Udo’s Choice.

Bevisste kunder og idrettsutøvere har bedret ytelsen under trening og prestasjonen øker.

Idrettsutøvere og mosjonister kommer med gode tilbakemeldinger i forhold til utholdenhet, prestasjon og økt oksygenopptak.

Nevn 3 gode grunner til hvorfor man bør bruke Udo’s Choice

Den tilfører de essensielle fettsyrene. Den gir et fullverdig måltid med smoothie. Hud, ledd og energi.

Til kunder som trenger fettsyrer. Udo’s til diett, for ikke å lagre fett rundt maven. Hos insulinresistente hvor man gjennom forskning har sett at ALA (alfalinolensyre) har en effekt på lagring av mavefettet. Til alle veganere og vegetarianere. Alle barn og voksne.

Bedre hud, mer energi, bedre og styrket immunforsvar.

Hvordan opplever du forskjellen mellom Udo’s Choice og annen vegetabilsk olje?

Udo’s er mer bredspektret og mer komplett. Flere kilder, man trenger variasjon i fettsyrekilden.

Udo’s er mye mer komplett pga. stabiliteten mellom omega 3, 6, og 9 i cellemembranen.

Kan ikke sammenliknes med annen olje, fordi Udo’s er en bredspektret og komplett olje.

Tusen takk til Ylva ved Sunkost CC Vest, Janne ved Life Solsiden og Birgit ved Helsekosten på Eidsvoll for at de tok seg tid til å prate med oss. 28


HER ER EN OVERSIKT OVER ALLE VÅRE BROSJYRER: NYHET! Fett & Trening

UDO´S CHOICE

iÌÌÊEÊÌÀi˜ˆ˜} Alt du trenger å vite om:

Den Optimale Oljeblanding 3i1

Fett & oljer

/LSZLVSQLU;YLUPUNZVSQLU /\KVSQLU

Udo´s Choice

– Oppskrifter

>˜iLÀÞÌi˜`iÊÃÌÕ`ˆiÊˆÊ >˜“>ÀŽÊqʘ˜Ì>ŽÊ>ÛÊÊ 1`œAÃÊ …œˆViÁÊ"«Ìˆ“>iÊ"iL>˜`ˆ˜}ÊÛ>ÀÊ`i˜Êi˜iÃÌiÊ vœÀ>˜`Àˆ˜}i˜ÊˆÊŽœÃ̅œ`iÌ\

TRENING – og optimal ernæring

Udo´s Choice anbefales som:

UÊ(ŽÌÊÃÌÞÀŽi

UÊiÃiœi

UÊ(ŽÌÊÕ̅œ`i˜…iÌ

UÊ/Ài˜ˆ˜}܏iÊ

UÊ i`ÀiÊÀiÃ̈ÌÕ͜˜

UÊÕ`œi

UÊ(ŽÌÊviÌÌvœÀLÀi˜˜ˆ˜}

UÊiÀÎʜ}Ê©Žœœ}ˆÃŽÊœ“i}>ÊÎ]ÊÈʜ}ʙÊ

Få med deg hele historien om fett & oljer, fortalt av en av verdens ledende fettforskere; Dr. Udo Erasmus. Hva gjør de med kroppen? Når og hvordan bruker du dem? I følge Udo kan de riktige fettsyrene: • Øke forbrenningen • Smøre huden innenfra • Gjøre musklene sterkere og mer utholdende, pluss mye, mye mer.

Lær hvordan du med enkle grep kan oppleve: UÊ(ŽÌÊÃÌÞÀŽiÊÊ Ê UÊ(ŽÌÊÕ̅œ`i˜…iÌÊ Ê

UÊ i`ÀiÊÀiÃ̈ÌÕ͜˜ UÊ(ŽÌÊviÌÌvœÀLÀi˜˜ˆ˜}

Fristende oppskrifter med Udo’s Choice - din økologiske og vegetabilske kilde til omega 3, 6 og 9

UDO’S CHOICE – FETT & OLJER

UDO’S CHOICE – FETT & TRENING

UDO’S CHOICE – Den Optimale Oljeblanding

UDO’S CHOICE – OPPSKRIFTER

TRENING – OG OPTIMAL ERNÆRING

Vårt varenr.: 9300 Varenr. Økogrossisten: 45220 Varenr. Validus: 196097

Vårt varenr.: 9003 Varenr. Økogrossisten: 45217 Varenr. Validus: 199208

Vårt varenr.: 9612 Varenr. Økogrossisten: 45218 Varenr. Validus: 18765

Vårt varenr.: 9616 Varenr. Økogrossisten: 45233 Varenr. Validus: 19623

Vårt varenr.: 9615 Varenr. Økogrossisten: 45232 Varenr. Validus: 19062

9

/

t

iÌÌÊEʏiÌÌ “i`

COCOSA Økologiske kokosoljer av høy kvalitet

Cocosa

Smoothies nFULLAVSUNTFETTOGOLJER

œÌœ\ÊÃÌÀˆ`Ê>Ã

SUN CHLORELLA

Flor Essence+

- Daglig detox for bedre helse

Dyptvirkende og verdenskjent renseprodukt

<ɉɉɕȰɑȨȘɜȐɑ

ÀˆŽŽi˜ÊvœÀÊ`i}Êܓ\ UÊ©˜ÃŽiÀÊFÊ}Fʘi`ʈÊÛiŽÌ UÊ©˜ÃŽiÀʜ«Ìˆ“>ÊiÀ˜CÀˆ˜}

• Enkel å bruke – alt du trenger i en flaske

UʜvÌiÊiÀÊÃՏÌi˜ Uʓ>˜}iÀÊi˜iÀ}ˆ

UÊ i˜Êœ«Ìˆ“>iʓ>̜i˜

Uʅ>ÀÊÃ̜ÀÌÊéÌLi}CÀ

UÊ-ÌÞÀŽiÀʈ““Õ˜vœÀÃÛ>ÀiÌ

UÊiÀʏiˆÊ>Ûʎi`iˆ}ÊÏ>˜Ži“>Ì UÊۈÊëˆÃiʓˆ˜`Àiʎ>ÀLœ…Þ`À>ÌiÀ

UʈÀÊi˜iÀ}ˆÊܓÊÛ>ÀiÀʏi˜}iÊ

UÊÌÀi˜iÀʓÞi

UÊ`miÊvœÀÊ`i}ÊܓÊv©}iÀʏ>ێ>ÀLœ`ˆiÌÌiÀ

• Tradisjonell formel som støttes av vitenskapelige studier

-Ì>ÀÌÊ`>}i˜Ê“i`ÊvÀˆÃŽiʜ}ʘCÀˆ˜}ÃÀˆŽiʅiÃi‡

Sun Clorella:

ӜœÌ…ˆiÃÊܓÊ}ˆÀÊi˜Ê“iÌ̅iÌÃv©iÃiÊܓÊ

• Veldokumentert effekt på avgiftning

ˆ˜˜Êˆ`i>ÛiŽÌ>ʜ}ÊvFʓiÀÊi˜iÀ}ˆtÊ

UÊ/ˆÊÃÌiŽˆ˜}]ÊL>Žˆ˜}]ʈÊÃÕ««iÀ]ÊӜœÌ…ˆiÃÊiÌV°

Daglig utsettes kroppen for giftstoffer fra klær, mat, elektronikkutstyr, hårpleieprodukter/parfyme ol. Rens kroppen og beskytt deg naturlig med Sun Chlorella!

Û>ÀiÀʏi˜}i°

• Stimulerer alle nivåer og faser i avgiftningen • Test deg selv... Trenger du en rens?

• Naturlig vitamin- og mineraltilskudd • Økt energi og overskudd • Styrker immunforsvaret og kroppens barrierer mot forgiftning

Fristende oppskrifter med Cocosa – Din optimale matolje

COCOSA

COCOSA OPPSKRIFTER

Vårt varenr.: 9020 Varenr. Økogrossisten: 45031 Varenr. Validus: 199760

Vårt varenr.: 9614 Varenr. Økogrossisten: 45229 Varenr. Validus: 19061

3URHVERDAG

Drakens Grønn TE – Yerba Mate te fra Latin Amerika

0R’V5RBASE%XTRA ETBASISKKOSTTILSKUDD

s 3TYRKERBENBYGNINGEN s +ANVIRKELETTBLODTRYKKSSENKENDE s ŒKEROKSYGENOPPTAKET s 4ILF’RERKROPPENBASISKEMINERALER

UÊ ˜ÊÃ՘˜ÊÃÌ>ÀÌÊ«FÊ`>}i˜ UÊ,i˜Ãi˜`iÊEʜ««ŽÛˆŽŽi˜`i

METT & LETT MED SMOOTHIES Vårt varenr.: 9008 Varenr. Økogrossisten: 45216 Varenr. Validus: 190148

Zenbev – Ved lettere søvnbesvær

Vårt varenr.: 9613 Varenr. Økogrossisten: 45030 Varenr. Validus: 18766

Açai-Max

5$/3#(/)#%

/04)'2%%. %TOPTIMALTMELLOMMÍLTIDSOMGIRDEGOMDAGEN

Ved innsovningsvansker For å unngå jetlag

DRAKENS GRØNN TE

ZENBEV

Vårt varenr.: 9007 Varenr. Økogrossisten: 45231 Varenr. Validus: 190155

Vårt varenr.: 9080 Varenr. Økogrossisten: 45223 Varenr. Validus: 190203

– Antioksidanter

UÊ ŽÃÌÀ>ʎÀ>v̈}Ê>˜ÌˆœŽÃˆ`>˜ÌÊvÀ>ÊX>ˆ‡LCÀ Uʘ̈‡>}ˆ˜}

Ved lettere sønvbesvær

UʈÀʏˆÛÃi˜iÀ}ˆÊœ}Êi˜Ê}œ`ʈ˜`ÀiÊi˜}Ê-…Õˆt

(Urbase Extra)

Citrosept

FLOR ESSENCE+

Vårt varenr.: 9087 Varenr. Økogrossisten: 43152 Varenr. Validus: 197210

Zenbev anbefales:

UÊ,ˆŽÊ«FÊۈÌ>“ˆ˜iÀ]ʓˆ˜iÀ>iÀÊEÊ>˜ÌˆœŽÃˆ`>˜ÌiÀ

SUR HVERDAG? Vårt varenr.: 9085 Varenr. Økogrossisten: 45221 Varenr. Validus: 17842

SUN CHLORELLA

UÊ՘Ã̈}ÊvœÀʅÕ`i˜ 'R’NNSAKER

5RTER

&IBER

'R’NT

UÊ՘Ã̈}ÊvœÀʅiÀÌiʜ}ʎ>À

UDO’S CHOICE OPTI GREEN

AÇAI-MAX – ANTIOKSIDANTER

Vårt varenr.: 9088 Varenr. Økogrossisten: 45230 Varenr. Validus: 18058

Vårt varenr.: 9086 Varenr. Økogrossisten: 45229 Varenr. Validus: 18310

Få orden på magen!

grapefruktkjerneekstrakt

Med Soma Nordics fordøyelsesprogram! • Immunforsvaret • Forkjølelsessymptomer • Sår og irritert hals/svelg

Gode råd når magen slår seg vrang!

UʏÕvÌʈʓ>}i˜ UÊÕÀœˆ}ʓ>}i UÊÌÀi}ɏ©Ãʓ>}i UÊÃÕÀiʜ««ÃÌ©Ì UÊÕL>>˜ÃiʈÊÌ>À“yœÀ>i˜Ê

CITROSEPT

FÅ ORDEN PÅ MAGEN!

BETAGLUCARE

Vårt varenr.: 9040 Varenr. Økogrossisten: 45235 Varenr. Validus: 191890

(Udo’s Choice Probiotika, Bitterstern, Caricol)

Vårt varenr: 9009 Varenr. Økogrossisten: 45236 Varenr. Validus: 19634

Vårt varenr.: 9089 Varenr. Økogrossisten: 45222 Varenr. Validus: 18081

Brosjyrene kan bestilles hos grossist eller direkte hos oss. 29


HER FINNER DU EN OVERSIKT OVER VÅRE PRODUKTER, MED VEILEDENDE UTSALGSPRISER OG VARENUMMER Sunne fettsyrer Udo’s Choice

Cocosa Extra Virgin kokosolje og Cocosa Pure kokosolje, stekeolje

– omega 3,6 & 9, vegetabilsk Udo ’s Choice optimale oljeblanding gir deg et skikkelig påfyll med de essensielle fettsyrene Omega 3, 6 & 9. Godt for huden, hjerte og blodomløp, muskler og ledd!

Produktstørrelse Vårt varenummer Varenr Validus: Varenr Økogrossisten: Veil. utsalgspris:

250 ml

Udo’s Choice Omega Bar – en sunnere sjokolade med Omega 3,6 og 9

Cocosa kokosolje kommer i to utgaver: Extra Virgin og Pure. Begge er ideelle i lavkarbo-dietter, de stimulerer fettforbrenningen, gir energi som varer og styrker immunforsvaret. Cocosa Extra Virgin inneholder i tillegg en rekke vitaminer, mineraler og antioksidanter.

500 ml 90 kapsler

1101

1106

1102

144 824

144 832

144 840

13430

13431

13432

kr 196,-

kr 294,-

kr 259,-

Produktstørrelse

Når du først skal skeie ut, velg en sunnere sjokolade! 70 % kakao, søtet med rårørsukker. Hver sjokolade inneholder en dagsdose Udo’s Choice. Lav GI, organiske ingredienser, og småskaladyrking av kakaobønnene.

Extra Virgin 500 ml

Pure 500 ml

1401

1410

188 854

188 847

13429

13428

Kr 179,-

Kr 119,-

Vårt varenummer Varenr Validus Varenr Økogrossisten Veil. Utsalgspris

Produktstørrelse

65 g

Vårt varenummer

1140

Varenr Validus:

221 736

Varenr Økogrossisten:

13 425

Veil. utsalgspris:

kr 39,-

Antioksidanter, grønt og immunforsvar Açai Max

Citrosept

Udo’s Choice Opti•Green

Granateple-Eliksir

Açai-Max inneholder høye doser med antioksidanter fra Açai-bærene. Açai er rik på essensielle fettsyrer, kostfiber og fytosteroler – som virker i synergi og er gunstig for hjerte/kar og fordøyelsessystemet. Bærene har i tillegg en bortimot perfekt aminosyresammensetning, og inneholder verdifulle sporstoffer – som er viktig for musklene.

– gjør godt for immunforsvaret

– næringsrikt fiberprodukt

Er du lei av å ikke ha noe å slå tilbake med når forkjølelsessymptomene dukker opp, eller feriemagen er et faktum? Prøv Citrosept – naturens sterkeste ekstrakt utvunnet fra grapefruktkjerner.

En kraftblanding bestående av 36 næringsrike vekster fra havet og landjorden. Full av klorofyll, fiber, essensielle fettsyrer og andre nyttige næringsstoffer. Verdens sunneste mellommåltid!

– høykonsentrert granatepleeliksir med paradisisk smak

Produktstørrelse

Produktstørrelse

60 kapsler

Vårt varenummer

1215

Vårt varenummer

100 ml

30 ml

10 ml

2101

2102

2103

Produktstørrelse

18264

Varenr Validus:

Varenr Økogrossisten:

14854

Varenr Økogrossisten:

12 000

12 001

12 002

Veil. utsalgspris:

kr 429,-

kr 196,-

kr 94,-

Kr 269,-

225 g

Vårt varenummer

Varenr Validus: Veil. Utsalgspris:

Hver flaske inneholder juice og fruktkjøtt fra 50 solmodne granatepler - friskpressede, skånsomt konsentrert og beriket med bioaktive fermenterte antikosidanter fra granateple.

121 129 121 095 121 087

1110

Varenr Validus:

155 416

Produktstørrelse

Varenr Økogrossisten:

13 437

Vårt varenummer

Veil. utsalgspris:

kr 369,-

Veil. utsalgspris:

500 ml 3030 kr 399,-

Detox Sun Chlorella

Urbase Extra 1

Drakens Grønn Te

Flor Essence+

Sun Chlorella stimulerer avgiftning og fornyelse av kroppens vev, og kan trygt anbefales ved mangel på energi og diffuse hverdagsplager. Den øker fleksibilitet i muskler og ledd, styrker immunforsvaret, lindrer ved lette allergiplager, stimulerer heling av kroppens vev, øker hudens elastisitet og gir økt energi.

Urbase Extra I er et kosttilskudd som tilfører kroppen de 4 basiske hovedmineralene og hjelper til å demme opp for syreangrepene som dannes ved stress, dårlig kosthold, lite mosjon, osv. 1 boks holder til ca. 2 måneders bruk.

– rensende og oppkvikkende

10 dagers detox

Teen virker lett rensende, og forsyner deg med viktige vitaminer, mineraler og antioksidanter.

En historisk og velrenommert urteblanding. Unn deg selv en skikkelig rens av kroppen og få overskuddet tilbake. Etter endt kur vil de fleste oppleve generelt økt velvære og overskudd.

Produktstørrelse Vårt varenummer Varenr Validus

300 tab. 1500 tab.

Pulver

1200

1201

1202

112 524

173 617

18358

Varenr Økogrossisten

14 851

14 850

-

Veil. Utsalgspris

Kr 299,-

Kr 1 199,-

Kr 299,-

Produktstørrelse

Produktstørrelse

Original 25 poser

200 g

Vårt varenummer

3015

Varenr Validus:

Vårt varenummer

1260

17 444

Varenr Validus

164 897

Varenr Økogrossisten:

13 423

Varenr Økogrossisten

Veil. utsalgspris:

kr 369,-

Veil. Utsalgspris

13 442 Kr 79,-

Produktstørrelse Vårt varenummer Varenr Validus:

500 ml 1121 18726

Varenr Økogrossisten:

13 441

Veil. utsalgspris:

kr 349,-

Produkter for mage og tarm Udo’s Choice Aldersspesifikke Probiotikaserie

Bitterstern

Caricol

– fremmer en gunstig og balansert tarmflora og et godt immunforsvar

– Unik tinktur mot uvelhet

– Ved treg mage...

Bredspektret probiotika som bedrer fordøyelsen og beskytter tarmen mot ugunstige bakterier og skader. Anbefales spesielt under og etter antibiotikakur, på utenlandsreiser og som daglig tilskudd for å styrke immunforsvaret

En unik kombinasjon bitterurter, kjent for å kunne hjelpe mot oppblåsthet/gass i mage, uvelhet etter fete måltider, når du har overspist, eller ved såkalt feriemage.

Caricol papayaformula er et klinisk dokumentert kosttilskudd som anbefales ved lettere forstoppelse, oppblåsthet og treg mage.

Produktstørrelse Vårt varenummer Varenr Validus:

0-5 år

år

16-49

år

50+

Super 8

Super 5

1151

1154

1158

1124

1120

18397

17018

1 7017

1 7015

1 7016

155 424

12 003

12 004

12 005

12 006

13 438

kr 394,-

kr 234,-

kr 264,-

kr 389,-

kr 379,-

kr 269,-

Varenr Økogrossisten: Veil. utsalgspris:

5-15

1150

Produktstørrelse

50 ml

10 ml

3010

3011

144 881

174 441

Varenr Økogrossisten:

13 444

13 443

Veil. utsalgspris:

kr 294,-

kr 97,-

Vårt varenummer Varenr Validus:

Produktstørrelse Vårt varenummer Varenr Validus: Varenr Økogrossisten: Veil. utsalgspris:

20 sticks 1300 221 857 13 424 kr. 229,-


Andre kosttilskudd Betaglucare - Betaglukaner fra havre Betaglukaner fra havre er tradisjonelt kjent for tre interessante egenskaper; redusert kolesterol, senkning av blodsukker og forbedret mage- og tarmfunksjon.

Produktstørrelse

Wakasa Gold CGF

Sun Eleuthero

Wakasa er en helt spesiell helsedrikk som kommer fra Chlorellaalgen og er spesielt rik på nukleinsyrer. Du merker raskt effekten av å føle deg ung, energisk og frisk når du tar Wakasa!

- Sibirsk Ginseng, Energigivende urt

28x25 gram

Vårt varenummer

3100

Varenr Validus:

19622

Produktstørrelse

Varenr Økogrossisten:

13434

Vårt varenummer

kr 249,-

Veil. utsalgspris:

Veil. utsalgspris:

RestBites - mye mer enn en naturlig snack RestBites er en smafull snack som kan nytes før sengetid. Den tilfører kroppen naturlige og organiske ingredienser som du trenger for å oppnå en god natts søvn uten at du trenger å være redd for vanedannelse eller bivirkninger.. RestBites er laget av 100 % organiske, naturlige kilder og inneholder Zenbev (92 % gresskarkjerneekstrakt). Produktstørrelse Vårt varenummer Varenr Validus:

1000 ml

Produktstørrelse

1204 kr 1.589,-

Veil. utsalgspris:

Pet Sun Chlorella

Zenbev

Ungdommelig hud med naturens egen kraft! Et naturlig hudpleieprodukt som inneholder alt du trenger for å holde huden myk, smidig og full av liv.

Hjelper deg å holde kjæledyret friskt med naturens hjelp. Dyrene får i seg den næringen de trenger, får mer vitalitet og skinnende pels.

– ved lettere uro og søvnbesvær Naturprodukt utviklet av Dr. Craig Hudson (kanadisk psykiater og forsker). Gir en lettberoligende/avslappende effekt og motvirker lett nedtrykthet. Kan benyttes ved lettere uro og søvnbesvær.

Produktstørrelse Vårt varenummer Produktstørrelse Vårt varenummer Veil. utsalgspris:

kr 175,-

1210 kr 309,-

Sun Chlorella Cream

3021 19462

300 tabletter

Vårt varenummer

10 biter

Varenr Økogrossisten: Veil. utsalgspris:

Sun Eleuthero regnes som en av de fremste adapthogene urter som fremmer energiproduksjonen på en naturlig måte og øker kroppens evne til å tilpasse seg stress.

250 g 3020

45 g

Produktstørrelse 60 vafler/kjeks

Varenr Validus:

5005

Vårt varenummer

Varenr Økogrossisten:

13 426

Veil. utsalgspris:

kr 294,-

kr 699,-

1205

Veil. utsalgspris:

kr 299,-

219 329

Bitterstern Gel

Verv nye Soma News abonnenter!

Inneholder de samme urtene som i Bitterstern flytende ekstrakt, men er spesielt sammensatt for å kunne påsmøres kroppen. Bitterurter er kjent for å løse opp ansamlinger med avfallstoffer, som ofte ligger til grunn for bl.a. muskelsmerter.

Vi ønsker til enhver tid nye Soma News abonnenter og gir deg muligheten til å verve nye, helsekostinteresserte til å motta Soma News GRATIS. Vin

ner av ett års valgfritt So ma produkt i forrige utgave av Soma News ble Dorthe Lindb erg Myhre. Vi gratulerer så mye!

Vårt varenummer

NEWS NEW

SOMA SOMA SOMA NEWS

NYHETER INNEN HELSE & KOSTTILSKUDD

02/10

NYHETER INNEN HELSE & KOSTTILSKUD D

01/10

D HELSE & KOSTTILSKUD NYHETER INNEN

Jetlag og lyse sommernetter

OBS! Kunden som verves kan ikke være registrert hos oss fra før!

Sprek og frisk med feit mat

e natepl Grasidant som virker antiok

'HLOLJ W 3HVWRVSLQD VDODW

om: Marika Cavalli Torill Enget og

Detox

Kjernesunn un nn

sommer me er

med familien Mør Mørstad ørrs rstad 1<+(7 8GRV&KRLFH tisk nyte RSSVNULIWVKHIWH Tips fra ernæringsfysiologen Tarmdysbioser RenKost.no o terapeu og rafene

en helhetlig Viktigheten av

Foto: Nordstrandsfotografene

t Annika Dahlqvis

i Norge Send oss navn, adresse, fettsyrestrategi telefonnummer og gjerne Vintermailadresse til nye abonnenter. og ips påsket Send det pr mail: info@soma.no eller pr post: Soma Nordic AS, Årvollskogen 95, 1529 Moss. Send oss også ditt eget navn og adresse.

Sommerslank Bli lse STERK i sommer! NYHET! Zenbev Re RestBites estBites

ies oothies smooth sm D tox smo f er Detox ift rifter krrift pp krift e oppsk ige lige ilige eilige r mot tørr hud Deilig NHL 80 år Fettsyre Norge er till N Hudson komm Bev Maya og Craig

5003

Varenr Validus:

174458

Veil. utsalgspris:

kr 249,-

– miljø- og hudvennlig deodorant med basiske mineraler

03/10

Nytt produkt - Betaglucare!

Unngå «feriemage»

150 ml

UrDeo

Få med deg høstens seminar!

Foto: Nordstrandsfotog

Alle som verver 20 nye abonnenter eller mer er med i trekningen av ett års gratis forbruk av valgfritt Soma produkt.

Produktstørrelse

NEWS

Soma News kommer ut 4 ganger i året og et GRATIS-magasin.

Endelig en helsedeodorant som virker bedre enn de syntetiske/kjemiske alternativene! UrDeo gir beskyttelse som varer - og inneholder utelukkende naturlige ingredienser som ikke er skadelige verken for deg eller miljøet.

«Superkvinnen»

Kristin Lie

Udo Erasmus Sov deg til god helse! God erfaring med «Frisk med lavkarb Opti Green! o» Alfalinolensy re motvirker brystk reft Super 8

Produktstørrelse Vårt varenummer Veil. utsalgspris:

50 ml 5010 kr 169,-


2 dl vann 5 g ssukker 250 665 g Cocosa meel 500 g Sppeltm 5 salt /2 ss Hornsa 1/

Bland sukker og vann og sett det i kjøleskapet i 30 min. Rør det så sammen med smeltet Cocosa (smeltes over vannbad) og mel. La deigen stå i kjøleskapet en liten stund til den er litt fast. Kjevle ut deigen ca. 5 mm tykk og trykk ut kakemenn. Bruk litt mel hvis deigen er for løs. Sett på stekebrett med bakepapir. Stek midt i ovnen på 225 gr. i ca 8 min. Ikke la de bli brune! Bruk en pensel og pynt med konditorfarge. Oppbevares i tett boks.

Forbrukerinformasjon, gå inn på: www.soma.no eller ring oss på telefon: 69 23 27 70 Mottar du flere blader enn du ønsker? Vi har lagt om til ny kundedatabase og det har medført at noen kunder blir liggende dobbelt. Ta kontakt med oss for å endre, slik at du kun mottar et blad.

RM Grafika d design esig gn gr graforama.no aforama.no

Cocosa menn og damer

Soma News nr. 4 2010  

Ta vare på fordøyelsen i julehøytiden! Martin Johnsrud Sundby - full fart i løypa med fett i kroppen! Årets julegoderier - sunt, lettlaget o...

Soma News nr. 4 2010  

Ta vare på fordøyelsen i julehøytiden! Martin Johnsrud Sundby - full fart i løypa med fett i kroppen! Årets julegoderier - sunt, lettlaget o...

Advertisement