Page 1

NEWS

SOMA Nyheter innen helse & kosttilskudd

Blogger med fokus på kosthold, ernæring og gode oppskrifter!

03/11

NY spennende foredragsturne i høst Kolesterolgåten - er den endelig løst?

Pierre Theriault Foto: Jeanette Larsen

- på ekstremtur med mye fett i kroppen!

NYHET DVitamin revolusjon an! - vi leder

Jakten på næringsrik mat og god helse for mor og barn Nydelige høstoppskrifter Helsehus i Østfold Stevia - snart klar for det norske markedet Musiker på lavkarbo!


Kjære Soma News lesere Det er fortsatt sommer ute, selv om høsten snart banker på døren. Jeg planlegger å nyte det siste som er igjen i fulle drag. Dette er tredje utgave av Soma News i år og vi kan konstatere at antall abonnenter VOKSER. Det gleder oss mye og vi ønsker stadig nye abonnenter velkommen som lesere. Det er alltid moro å starte et nytt halvår med en god lansering. Vi lanserer nå D-vitaminer i flytende form - enklere å dosere og enklere å innta. Den kommer i to varianter - en for voksne og en for de aller minste barna. Les stor artikkel i bladet om alle helsefordelene ved å ta D-vitamin og bestill den hos oss. Lars og Thorun er nok en gang klar for å reise land og strand rundt for å tilby deg et godt foredrag. Denne gang har vi også, til glede for mange, inkludert byer nord i landet. De 10 byene som får besøk kan glede seg til spennende seminar om D-vitamin revolusjonen, hvor vi nå leder an. Les mer i bladet og meld deg på før det blir fullt! Gled deg til å lese om Pierre Theriault - en hardhaus fra Canada, men som har bodd i Norge i mange år. For ikke så lenge siden krysset Pierre Grønland sammen med blant annet Cecilie Skog, nå er det Norge på langs på sykkel som står for tur - med hele 90 % fett i kosten. Soma News er ellers proppfult av interessant stoff med noe for enhver smak. Du finner tips og råd om gode oppskrifter - både frokostoppskrifter med Betaglucare og deilig smoothie oppskrift med Opti Green. Vi dykker inn i blogg-verden og deler våre favorittblogger med deg. Les også ny artikkel fra vår fagsjef, Lars Ranes om Kolesterolgåten - er den endelig løst? Tilslutt vil jeg ønske deg en riktig god høst og lesing - håper denne utgaven av Soma News faller i smak! Vennlig hilsen Anne Hegbo - Redaktør

2

Soma i pressen! På Dagbladet.no i april kunne man lese artikkelen «Påskegodt alle tåler» - om påskegodteri uten melk og gluten. Her seilet vår egen Bounty opp som første oppskrift. Vil du prøve å lage denne deilige sjokoladen - se oppskrift i Cocosa oppskriftshefte eller på www.soma.no Shape- Up skriver om hvordan man kan «pimpe» opp smoothien sin for å gjøre den enda sunnere, og anbefaler da å bruke Udo´s Choice og Cocosa Extra Virgin. Hjemmet og Tara skriver begge om fordelene med å ta med seg Zenbev på reise, for å unngå jetlag og for å få sove godt når nettene er lyse. Sliter du med å sove? Vi anbefaler som Hjemmet og Tara å prøve ut Zenbev pulver eller RestBites.

Easy Life

Lars og Thorun har hatt foredrag om «Fettsyrenes funksjon i kroppen» på Easy Life i Drammen i vår, for nærmere 50 tilhørere. I tillegg til foredrag hadde de demonstrasjon av produkter og masse smaksprøver på:

Smoothies med Opti Green, lavkarbobrød, knekkebrød, pesto, Bounty og konfekt! Lars snakket om viktigheten av HVORFOR man skal ta Udo’s Choice, og Thorun snakket om hvorfor man skal steke i mettet fett. Nok en spennende gruppe å holde foredrag for som vi garantert vil gjenta!

Foredrag for KOS - Foreningen kostreform ved overvekt og sukkersykdommer Thorun og Lars har vært aktive til å holde foredrag i vår. De ble blant annet invitert til å holde foredrag for lokallaget til Kos Oslo Vest/Sentrum ved Renata San Martin. Renata inviterte medlemmer og interesserte til å komme, og hele 50 personer dukket opp. Først ut var blogger Lena Beatrice som fortalte om LCHF og hennes erfaring. Deretter hadde Lars og Thorun demo og foredrag i en time om tema fett, for en stor og interessert lytterskare.

Facebook! Følg oss på Facebook for å motta tips og ideer om nye produkter og ting som skjer, invitasjoner til foredrag og seminarer, tilbudstips, oppskrifter, interessante artikler og mye annet spennende. Vi har nå trukket ut 5 heldige vinnere i e-postkonkurransen vår (nr. 4, 2010), som hver og en kan velge seg produkter for til sammen 2000 kroner! Vinnerne er: Reidun Hoff Muraas, Yngvar Pedersen, Sigrid Bringe Thue, Britt Stefferud og Erling A. Børresen. Vi gratulerer, og en stor takk til alle som sendte inn svar!


Høstens store foredragsturne

Vi lede r an i

vitamin D -revol u­sjonen

- meld deg på nå!

Bare i første halvdel av 2009 ble det publisert nærmere 3000 vitenskapelige artikler om vitamin D. Et økende antall forskere anbefaler å øke inntaket av vitaminet, fordi det har mye større betydning for vår helse enn tidligere antatt. Landets helsemyndigheter, som ikke akkurat kan beskyldes for å hause opp frykten for at vi får for lite vitaminer og mineraler i kostholdet, skriver på (www.helsedirektoratet.no) : «En relativt stor andel av befolkningen har vitamin D-nivåer som er utilfredsstillende». Det er mange grunner til at vi har valgt vitamin D som hovedtema på høstens foredragsturne, og at vi nå lanserer D vitamin-dråper. Vi tar oss også tid til å snakke om søtstoffet Stevia, hvor det går mot godkjennelse for salg i Norge, og vi gir en oppsummering på andre aktuelle kosttilskudd og nyheter. Vel møtt til en spennende kveld!

By

Dag

Dato

Sted

Kirkenes

Mandag

29 aug

Thon Hotell Kirkenes - Johan Knudtzens gate 11

Alta

Tirsdag

30 aug

Rica Hotell Alta - Løkkeveien 61

Bodø

Onsdag

31 aug

Radisson Blu Bodø - Storgata 2

Trondheim

Torsdag

1 sept

Quality Hotel Augustin - Kongensgate 26

Molde

Mandag

5 sept

Quality Hotel Alexandra - Storgata 1-7

Ålesund

Tirsdag

6 sept

Clarion Hotel Bryggen - Apotekergata 1-3

Kristiansand

Onsdag

14 sept

Hotel Norge - Dronningensgate 5

Oslo

Mandag

19 sept

Radisson SAS Plaza Hotel - Sonja Hennies plass 3

Bergen

Onsdag

12 okt

Radisson Hotel Norge - Ole Bullsplass 4

Stavanger

Torsdag

13 okt

Best Western Havly Hotell - Valberggaten 1

Foredragsmeny Før pause: Solskinnsvitaminet - vitamin D • • • •

Det nye vitamin D-paradigmet Hvordan teste dine D vitamin-verdier Hva er mangel - hva er optimalt Betydning for immunforsvaret, inflammasjon, musklene, hjernen, hjerte/kar med mer

Pause: smaksprøver, oppskrifter og praktiske tips i matlagningen

Etter pause • Stevia - snart i salg igjen • Fettsyrer og antioksidanter Stoffet blir illustrert på en pedagogisk og spennende måte av vår engasjerte foredragsholder, Fagsjef Lars Ranes. Friskvernskonsulent Thorun Ranes gir nyttige og praktiske tips til bruk i hverdagen.

Vi tar en ny runde til våren på steder som vi ikke rekker i denne omgang. Seminarene er GRATIS og starter klokken 1830 og vil vare til ca klokken 2100. Påmelding til: anne@soma.no eller pr. telefon: 400 33 439. Vel møtt!

3


Vitamin D -revolusjonen Vitamin D har gjerne blitt assosiert med noe litt kjedelig, som f.eks. nyttig for kalsiumopptaket, og derfor noe eldre damer bør ta tilskudd av for å unngå beinskjørhet. Nå er det et paradigmeskifte på gang i forståelse av vitamin D. Bare i første halvdel av 2009 ble det publisert nærmere 3000 vitenskapelige artikler om vitaminet: Hvordan det virker i kroppen og hvordan det påvirker vår helse. Flere ledende forskere anbefaler nå sterkt å øke inntaket av vitamin D. Av Lars Ranes

4

Solskinnsvitaminet

Livet på savannene

En mer solfattig tilværelse

Når solens energirike stråler faller på naken hud produseres vitamin D i rikt monn, i mennesker og dyr. Slik har det alltid vært, også på dinosaurenes tid. De døde som kjent ut, og en utbredt teori er at det skyldtes et meteorittnedslag som var så voldsomt at det skapte en tykk sky av støv i jordens atmosfære. Slik ble solas stråler effektivt sperret ute, og med det opphørte dyras D-vitaminproduksjon. Resultatet var D-vitaminmangelsykdommen rakitt, som kjennetegnes av «geleaktige» og deformerte ben. Svære dinosaurer på flere tonn kommer ikke langt på geleaktige føtter. Vitamin D-mangel har derfor blitt stående som en av teoriene bak dinosaurusens endelikt på jorden.

Solen kom smått om sen tilbake, og våre stamfedre nøt en solrik tilværelse på savannene i Afrika for 7 millioner år siden. En time med solskinn på en naken kropp gir hele 500 - 1000 mikrogram med vitamin D, som er 50 - 100 ganger mer enn de norske anbefalinger på maks 10 mikrogram daglig. Det skal likevel mye til for at solen «forgifter oss» med for mye vitamin D. Når produksjonen overskrider behovet, opp­hører den. Også andre mekanismer bremser produksjonen: solen gjør huden vår mørkere pga pigmentet melanin. Det fungerer som en naturlig solfaktor for solens UV-stråler, inkludert UVB-strålene som vi trenger for å produsere vitamin D.

Da våre stamfedre forlot Afrika for ca. 5 millioner år siden, slo noen seg ned i det nordlige Europa. Her står solen lavt på himmelen store deler av året, og mørketiden er lang. Solen må stå høyere enn 45° på himmelen for at den skal kunne gi oss noe særlig vitamin D. Det var derfor en stor overgang fra de solrike savannene hvor genene våre ble utformet under solens innflytelse. For hver generasjon ble de nye europeerne lysere i huden. Slik tilpasset vi oss mindre sol: En lyshudet person produserer dobbelt så mye vitamin D som en mørkhudet person på samme mengde sol.


Enda mindre sol Neste store miljøforandring rakk ikke menneskene å tilpasse seg like godt: Det industrielle samfunnet vokste brått fram på 1800-tallet, og det daglige arbeidet ble flyttet fra skog og åpent landskap, til mørke industrihaller og kontorer i byene. I flere byer ble luften fylt av røyk og kullstøv fra industrianleggene. Slik blir det lite solskinnsvitamin av og rakitt spredte seg som en epidemi. Denne mangel-sykdommen var heller ikke ukjent i Norge fra tidligere tider: I norske målføre kaltes sykdommen svekk. Ordet har sammenheng med «svik», idet en trodde at sykdommen var forårsaket av onde makter som fikk barnet i sin vold før dåpen.1

Jordens D-vitaminsoner Jorden kan deles inn i fire hovedsoner i forhold til breddegrader og mangel på sol: Tropisk: 0 - 23°; subtropisk: 23 - 35°, midtre breddegrader: 35 - 50° og høye breddegrader: 50 - 70°. Norges sydligste by, Mandal, ligger med sine 58° nord, ca midt i den «dårligste» solsonen, og Nordkapp ligger på toppen av den med sine 71° nord. Det er derfor lite vitamin D å få allerede fra tidlig høst til sen vår i Norge. Jo lenger ut i vinteren vi kommer,

desto mer av sommerens vitamin D-reserver er tæret opp. Også sommerhalvåret tilbringer de voksne det meste av tiden inne, på kontoret, i et industribygg eller i bil, buss og tog - og vi smører oss inn med solfaktor.

Solfaktor - et tveegget sverd Solfaktorer absorberer de UVB-strålene som hudcellene trenger for å produsere vitamin D. Solfaktor 8 reduserer vitamin D-produksjonen med 95 % og solfaktor 15 reduserer den med hele 98 % - da blir det ikke mange mikrogram produsert selv om man ligger på en nudiststrand. Det er ikke sunt å bli brent, men heller ikke å sperre solen helt ute. 25 - 50 % av den tiden det tar å få en lett rødlig/rosa farge, er av mange D-vitaminforskere anbefalt som en sikker og god porsjon med sol, daglig eller noen ganger i uken.

Hva er behovet for vitamin D? Med fremskrittene innen medisinen og ernæringsforskningen på 1900-tallet, lykkes man å bli kvitt mangelsykdommer som rakitt, beriberi og skjørbuk. Fokuset på mangelsykdommer i forhold til vitamin­ mangel har derimot hatt en uheldig konsekvens: den har tatt mye av fokuset vekk fra

vitaminenes potensial innen forebygging og kur av livsstilssykdommer. Det er sykdommer som utvikler seg over flere tiår - endog stadig raskere - og som ikke er så lett å lokalisere til en enkelt årsak. Da forskningen på patenterbare og syntetiske medisiner tok av på 1950-tallet, ble det mindre interessant å forske på vitaminer og mineraler. Det ga mindre penger og prestisje. Utviklingen har heldigvis tatt en ny retning: Nå interesserer forskerne seg igjen for de essensielle næringsstoffene, ikke pga mangelsykdommene de motvirker, men fordi man ser at økt inntak kan bedre helsen og gi flere levedyktige år.

Den nye forståelsen av vitamin D For at D-vitamin som produseres i huden skal kunne utøve en effekt må det omdannes i to trinn: først til previtamin D, kalsidiol, og deretter til aktivert vitamin D, kalsitriol. Før trodde man at det bare var nyrene og tarmcellene som kunne aktivere D-vitaminet. Nå vet vi at nesten alle celler i kroppen har reseptorer for vitamin D, og kan aktivere det. Vi vet også at vitamin D oppfører seg som et steroidhormon i kroppen, på linje med kraftige hormoner som testosteron, østrogen og

5


progesteron. Aktivert vitamin D kan direkte og indirekte aktivere ca. 2000 gener, eller ca. 6 % av vårt arvemateriale. Alle disse oppdagelsene har dramatisk endret vår forståelse av vitamin D, og ligger til grunn for begeistrede uttrykk som paradigmeskifte og D-vitaminrevolusjonen.

Forlenger det livet? Det vesentlige spørsmålet er: gir mer D-vitamin flere levedyktige år. Mye befolkningsdata kan tyde på det: Forekomsten av livsstilssykdommer øker jo lenger nord eller syd for ekvator vi kommer. Enda bedre bevis er det at det nå foreligger hele 18 studier på vitamin D og livslengde, som følger forskningens gullstandard: randomiserte intervensjonsstudier: To grupper ble valgt ut i fra loddtrekning: En får tilskudd av vitamin D, den andre får «narre-tilskudd» (placebo). Konklusjonen er at de som fikk tilskudd av vitamin D levde lengst.2 Michael Holic, en av verdens fremste vitamin D-forskere, har gjort sine egne beregninger. Han mener at de som bor på våre breddegrader kan øke livslengden med hele 20 % ved å øke inntaket av vitamin D til optimalt nivå 3.

D vitamin-status i Norge Landets helsemyndigheter kan ikke akkurat beskyldes for å hause opp frykten for at vi får for lite vitaminer og mineraler i kostholdet, snarere tvert i mot: det offisielle standpunktet er at «vi får det vi trenger i et normalt og sunt norsk kosthold». Man skal derfor ta på alvor når råd og hentydninger fra helsemyndighetene avviker fra denne linjen. I dag skriver Helsedirektoratet på sin hjemmeside (www.helsedirektoratet.no) at en relativt stor andel av befolkningen har vitamin D-nivåer som er utilfredsstillende, dvs. blodverdier på under 50 mmol/l. De understreker også at andelen av befolkningen som har så lave vitamin D-verdier øker i vinterhalvåret.

Hva er din vitamin D-status? Vår quiz til høyre kan gi et tilnærmet bilde. For å få eksakte tall kan du ta en blodprøve, på fastende mage på sykehus eller hos legen. Da måles blodets innhold av previtamin D (25D/kalsidiol), som er forstadiet til den aktiverte formen for vitamin D (1,25 D/ kalsitrol). Aktivert vitamin D i blodet er ca. en tusendedel av mengden previtamin D, som igjen dannes fra vitamin D fra solen, kosten, eller tilskudd. Den aktiverte formen av vitaminet dannes og forbrukes kontinuerlig inne i cellene våre. Derfor gir det liten mening å måle denne formen. Måleverdien for previtamin D er derimot et pålitelig og godt mål, og blir sammenlignet med et referanse­område for normalverdier som ligger mellom 50-150. Det betyr at 95 % av den norske befolkning ligger mellom disse to verdiene.

Fortolkning av verdier Siden mange nordmenn mangler vitamin D, vet man at det norske «normalområdet» på 50 - 150 er lavere enn det ideelt sett burde være. De som befinner seg i det nedre normalområde har derfor utvilsomt lave verdier av vitamin D i blodet. I følge flere ledende forskere er blodverdier mellom 100 - 150 det optimale. Store andeler av den norske befolkning har i så måte blodverdier som er 2 - 3 ganger lavere enn det optimale. Badevakter og bønder som tilbringer det meste av dagen ute i solen har vitamin D-blodverdier mellom 125 – 175 4. Det kan også tas som en pekepinn på hva som er optimalt: kroppen produserer ikke mer av et essensielt næringsstoff en det den har behov for.

Vitamin D’s ulike funksjoner i kroppen I neste utgave av Soma News vil vi gå mer inn på hvordan vitamin D påvirker kroppen og vår helse, og dermed den terapeutiske nytten av vitaminet. Vi ser også på ­grupper med spesielle behov for vitamin D. Her nøyer vi oss med en oppsummering av de viktigste effektene av Vitamin D: • Styrker og balanserer immunforsvaret • Gir en sunn inflammatorisk respons • Øker utnyttelsen av kalsium og styrker benbygningen • Bidrar til god muskelfunksjon - reduserer stivhet og ubehag • Reduserer blodtrykk og sirkulasjons­ problemer • Forbedrer insulinfølsomheten • Godt for humøret - reduserer ­sesongmessige svingninger • Styrker kognitive funksjoner

6

Mangler du vitamin D? - ta vår 10 på topp risikoanalyse-quiz

1. Jeg bor på en høyere breddegrad enn 35° nord (Kristiansund: 58° og Tromsø 69°) (2 poeng) 2. Jeg tilbringer liten tid utendørs mellom kl 11.00 og 15.00 om sommeren (2 poeng) 3. Klærne jeg bruker om sommeren dekker både armer og ben (2 poeng) 4. Jeg bruker solfaktor 8 eller mer når jeg solbader (2 poeng) 5. Min hudtype: jeg blir lett brun eller sjeldent brent i solen (2 poeng) 6. Jeg er 50 år eller mer (2 poeng) 7. Jeg har en kroppsmasseindeks (BMI) på 30 eller mer (3 poeng) 8. Jeg føler jeg har lav energi og lite muskelstyrke (2 poeng) 9. Jeg har sykdommer i tarmen (2 poeng) 10. Jeg spiser sjelden fet fisk mer enn en gang i uken (2 poeng)

Skår 0 - 2 poeng: lav risiko 3 - 5 poeng: høy risiko 6 og mer: svært høy risiko

Referanser (Endnotes) 1 http://no.wikipedia.org/wiki/Rakitt 2 Eenfeldt Andreas, Matrevolusjonen, 2010, Lille MÅned Forlag, Oslo 3 Holick Michael F, The vitamin D solution, s 140, 2010, Hudson Street Press, New York 4 Dowd James, Vitamin D Cure, 2008, John Wiley & Sons, New Jersey, USA


Vitamin D-dråper - for gammel og ung Stort enklere blir det ikke: drypp ønsket dosering rett i munnen og svelg unna solskinnsvitaminet, i sin mest anbefalte og biotilgjengelige form: Kolekalseferol, også kjent som vitamin D3. Det produseres bare av dyr og mennesker, ikke planter. Vi kan likevel berolige deg med at kilden i våre vitamin D-dråper ikke er døde dyr, til tross for at grisehud er en mye brukt råvarekilde for vitamin D på verdensmarkedet. Vi foretrekker ull fra levende sauer, som er en utmerket kilde til fettstoffet lanolin, som igjen er en god kilde til kolesterol. Når solen skinner på huden til mennesker og dyr omdannes kolesterol til vitamin D3. Det er samme prosess som etterlignes når vitamin D-tilskudd produseres: kolesterol utsettes for det samme solstrålespekteret som solens UVBstråler. Resultatet er kolekalseferol - vitamin D3. Det er et varmebestandig vitamin, og dråpene kan derfor dryppes på maten, eller rett i munnen utenom måltid.

Spesialtilskudd for barn opp til 2 år 10 dråper gir 10 mikrogram vitamin D3 (400 IE). Det er den dagsdosen som

Helsedirektoratet anbefaler å gi til barn allerede fra 4 ukers alder, og opp til 2 år. D-vitaminet er løst opp i en base av mellomlange fettsyrer (MCT), som er ekstrahert i fra kokosnøttolje. MCT er kjent for sine gunstige immunstimulerende effekter og som en lettfordøyelig og «rask» kilde til energi. Det er ikke uten grunn at over 10 % av fettet i mors­ melken består av mellomlange fettsyrer, og at de er mye brukt i intravenøs næring for barn. Mellomlange fettsyrer er også svært stabile og gir produktet naturlig lang holdbarhet. Derfor er det ikke behov for noen tilsetningsstoffer, kun den mest anbefalte formen for vitamin-D, kalsiferol/D3, i en blanding av mellomlange fettsyrer. Mer optimalt kan det ikke bli for de minste!

Velsmakende dråper - fra 2 til 100 år 3 dråper gir 10 mikrogram vitamin D3 (400 IE) i en base av vegetabilsk glyserol. Glyserol er en såkalt sukkeralkohol og gir en naturlig og god søtsmak. Glyserol er ikke ukjent for kroppen, tvert i mot er det en sentral byggekloss i alle organer og vev. Fettsyrene som bygger cellene våre er alltid bundet til glyserol. Glyserol er fuktighetsbevarende og gir en god binding mellom fettrike vitaminer som D-vitamin og vann. Vegetabilsk glyserol har noe svakere søtsmak enn sukker, lavere glykemisk indeks og regnes blant søtstoffene som også er

k­ ompatible med lavkarbodietter. Sammen med en naturlig aroma av appelsin og sitron smaker produktet friskt og godt.

Hvorfor GMP-standard Det er generelt betryggende for et kost­ tilskudd at det er produsert iht den anerkjente farmakologiske standarden GMP: Good Manufacturing Practise. Det garanterer at tilskuddet ikke inneholder andre ingredienser enn det som står på etiketten, og at renheten er høy. GMP garanterer også at du får den mengden av virkestoffer som etiketten lover - flere stikkprøver fra det amerikanske helsekostmarkedet har vist at det ikke alltid er en selvfølge. Med andre ord: GMP er din garanti! - for et sikkert og rent produkt, og at du får de virkestoffene som du har betalt for!

7


NYHET! Soma lanserer ny og unik serie med D-vitaminer for barn og voksne!

D-vitamin

– ny og unik serie for barn og voksne • Bra for skjelett og muskler • Fremmer et sunt hjerte- og karsystem • Viktig for immunforsvaret • Øker utnyttelsen av kalsium i hele kropp en

D-Vitaminets ulike funksjoner i kroppen: • Styrker og balanserer immunforsvaret • Gir en sunn inflammatorisk respons • Øker utnyttelsen av kalsium og styrker benbygningen • Bidrar til god muskelfunksjon - reduserer stivhet og ubehag • Reduserer blodtrykk og sirkulasjonsproblemer • Forbedrer insulinfølsomheten • Godt for humøret - reduserer sesongmessige svingninger • Styrker kognitive funksjoner Vitamin D-dråper - for gammel og ung Stort enklere blir det ikke med Soma sin D-vitamin: Drypp ønsket dosering rett i munnen og svelg unna solskinnsvitaminet, i sin mest anbefalte og biotilgjengelige form: kolekalseferol, også kjent som vitamin D3. Det produseres bare av dyr og mennesker, ikke planter. Vi kan likevel berolige deg med at kilden i våre vitamin D-dråper ikke er døde dyr, til tross for at grisehud er en mye brukt råvarekilde for vitamin D på verdensmarkedet. Vi foretrekker ull fra levende sauer, som er en utmerket kilde til fettstoffet lanolin, som igjen er en god kilde til kolesterol.

Spesialtilskudd for barn opp til 2 år 10 dråper gir 10 mikrogram vitamin D3 (400 IE). Det er den dagsdosen som Helsedirektoratet

8

anbefaler å gi til barn allerede fra 4 ukers alder, og opp til 2 år. D-vitaminet er løst opp i en base av mellomlange fettsyrer (MCT), som er ekstrahert i fra kokosnøttolje. Mer optimalt kan det ikke bli for de minste!

Velsmakende dråper - fra 2 til 100 år 3 dråper gir 10 mikrogram vitamin D3 (400 IE) i en base av vegetabilsk glyserol. Glyserol er en såkalt sukkeralkohol og gir en naturlig og god søtsmak. Vegetabilsk glyserol har noe svakere søtsmak enn sukker, lavere glykemisk indeks og regnes blant søtstoffene som også er kompatible med lavkarbodietter. Sammen med en naturlig aroma av

appelsin og sitron smaker produktet friskt og godt. Se vedlagte bestillingsark og bestill helt ny D-vitamin brosjyre, samt diskdisplay med plass til ti av hvert produkt.


Udo’s Choice Opti Green

- Udo Erasmus’ egen supermat Spiser vi 5 frukt og grønt om dagen får vi i oss nok vitaminer og mineraler, sies det fra statens ernæringsråd. Er det tilfellet? Flere studier viser at det er mindre næring i frukt og grønt i dag enn det var for 50 år siden. Det gjelder både proteiner, mineraler, vitaminer og antioksidanter. Mer frukt og grønnsaker med mye stivelse og sukkerstoffer er kanskje heller ikke svaret på fedme og diabetesbølgen. Forfallet i ernæringen inspirerte Udo Erasmus til å utvikle superkosttilskuddet Opti Green. Han skrev allerede i 1984 om hvor viktig det er at vi får i oss naturlig og næringsrik mat fra det grønne på landjorda og i havet. Udo Erasmus har derfor vært en av pionerene i den nye supermatbølgen som Opti Green gir deg: •O  rganisk supermat fra hele 36 næringsrike vekster i havet og på landjorden • Vitaminer, mineraler og antioksidanter i sin mest biotilgjengelige form • Klorofyllrike spirer og alger • Grønnsakskonsentrater, urteekstrakter og fiber På grunn av det brede næringsspekteret og innholdet av ulike fiberstoffer gir Opti Green god metthetsfølelse og et velfungerende tarmsystem. Den egner seg ypperlig som en del av ethvert diettprogram, enten målet er vektkontroll, prestasjonsøkning, eller om du rett og slett ønsker å spise sunnere.

Hva med å prøve vår høst-smoothie med Opti Green! En person:

Et eple, gjerne Granny Smith 3 dl vann 2 ts Opti Green 1 ss Udo’s Choice olje Slik gjør du: Alt blandes sammen i en blender til ønsket konsistens.

9


med r e g g o Bl hold, t s o k å fokus p og gode g ernærin ifter! oppskr

Dr. Annika Dahlqvists LCHF-blogg (annikadahlqvist.com) Nøkkelord: Lavkarbo, lege

ringsfysiolog ser vi ofte positive effekter hos våre kunder når de legger om til et naturlig kosthold. Det er vårt ønske å inspirere flest mulige til å spise fersk næringsrik mat som gjør kroppen godt.»

Dr. Dahlqvist er nok et kjent navn for flere lesere. Hun har i flere år deltatt aktivt i debatten om kostråd, ikke minst når det gjelder kosthold for diabetikere, og som en forkjemper for lavkarbokosthold er hun en kontroversiell figur i svenske legekretser. Hun har skrevet flere helse- og kokebøker, og er en aktiv foredragsholder.

Grys lavkarbo

Espen Rostrup

Nøkkelord: Lavkarbo, Oppskrifter

Nøkkelord: Helse, livsstil, kosthold, lege

Her er det masse flotte oppskrifter, og bloggeren «GryNoKa» tar mange fine bilder, både av selve matlagingen og sluttresultatet. Blant hennes mest populære oppskrifter finner vi rabarbrasyltetøy, lavkarbokake og ostekjeks. Nam!

Espen skriver: «Jeg er ikke av den oppfatning av at alle skal spise et lavkarbokosthold, men ser klare helsemessige gevinster av å redusere på det daglige inntaket av sukker og raske karbohydrater». Han skriver grundig og underholdende, og har blant annet skrevet en omfattende innføring i balansert lavkarbodiett.

(gryslavkarbo.blogspot.com)

Lena Beatrice (lenabeatrice.net)

Nøkkelord: Lavkarbo, slanking «I januar 2006 veide jeg 135 kilo. Nå har jeg gått ned minst 45 kilo ved å legge om til lavkarbokost. Jeg deler med deg, mine erfaringer, tanker og funderinger. Jeg tipser om mat og annet, legger ut oppskrifter og ønsker at denne bloggen skal være en ressurs og til inspirasjon for alle som har tanker om kosthold, vekt og helse.»

Solveigs Smil

(solveigs-smil.blogspot.com) LCHF, ernæringsstudent

En sunn familie (sunnfamilie.net)

Nøkkelord: Sunnhet, lavkarbo, familie

Lavkarbo gjort enkelt (lavkarbogjortenkelt.net)

«Vi er en familie på fire personer og en hund. Janicke, Snorre, Sander (13 år), Mia (8 år) og Basso (9 år). Hele familien spiser lavkarbo. Det vil si at vi lager stort sett all mat fra bunnen slik at det blir ren mat. Kosten vår er rik på fett, moderat på protein og karbohydratene kommer stort sett fra grønnsaker, nøtter, frø og bær.»

Nøkkelord: Oppskrifter Sannsynligvis en av Norges mest populære oppskriftsblogger med lavkarbofokus. Blant de siste innleggene finner vi blant annet olivenbrød, saltbakt fisk, gratinert blomkål i ostesaus og minitapas! Bloggeren har også lagt ut nyttig side med de vanligste gode råvarene og produktene som brukes i oppskriftene. 10

(espenrostrup.com)

EC Kitchen

(engetcavalli.com) Nøkkelord: Oppskrifter, terapeuter «Vi er to matglade venninner som deler pasjonen for gode råvarer, og med det mener vi naturlige råvarer. Med bakgrunn som ayurvedisk helserådgiver og ernæ-

Solveig skriver først og fremst om trening og kosthold. Hun forteller at hun holder på med en master i «Health and Nutrition» i Nederland, og har en bachelor i Human Biokjemi/ernæring fra NTNU fra før. Hun er blant mye annet glad i å: «Drikke te, frisk luft, leve sunt og spise et LCHF kosthold, lage god mat og stå opp tidlig».

Mark’s Daily Apple (marksdailyapple.com)

Nøkkelord: Helse, forfatter, engelskspråklig Mark Sisson er en amerikansk forfatter, blogger og tidligere langdistanseløper, triatlet og Ironman-deltaker. Han har skrevet «The Primal Blueprint», en bok om Paleodietten. Om bloggen sin skriver han: «This website will show you how to take control of your health. You’ll learn exactly what to eat and how to exercise to get the leanest, strongest, healthiest body with the least amount of pain, suffering and sacrifice possible.»


Kristine Fossheim skrev nylig en e-post til oss, full av begeistring for artiklene vi hadde i forrige Soma News som handlet om barn og kosthold. Hun skrev at hun selv hadde engasjert seg i emnet, og fortalte om sine egne gode opplevelser med bruk av naturlige kosttilskudd som Udo’s Choice, Cocosa og Udo´s Choice Probiotika. I denne utgaven har vi invitert henne til å fortelle mer utfyllende som sine egne opplevelser og erfaringer, og hva hun har lært av Anette Opstrup, sykepleieren vi også skriver om på disse sidene. Vi håper dere som har egne barn eller jobber med barn til daglig synes dette er både inspirerende og lærerikt!

Jakten på næringsrik mat og god helse for mor og barn Av Kristine Fossheim Min interesse for kosthold startet da jeg byttet ut hvetemel med spelt og sluttet å spise sukker. Det medførte en hel rekke positive konsekvenser. Jeg fikk påvist hveteallergi for flere år siden, men hadde ikke orket å gjøre noe med det siden livet gikk tålelig bra likevel. Og «sjokoman» har jeg vel vært helt siden jeg begynte å tjene mine egne penger som avisbud. Etter stadig mye luft i magen følte jeg riktignok at det var på tide å handle, og på tide å bli voksen. Dessuten hadde jeg hatt et par episoder med sterke allergiske reaksjoner, den ene uten forståelig årsak.

Jeg leste litteratur som inspirerte til å kutte ut sukker, melk og gluten. Blant dem var Kjernesunn familie og Monica Holand sine bøker om Naturlig og Næringsrik mat. Det var mye å sette seg inn i, og det tok ikke lang tid før jeg fikk lyst til å ta en matintole-

ransetest. Jeg hadde visst lenge at melk ikke var bra for meg, og svaret var som ventet: Melk, mandler og kanskje også gluten burde kuttes ut, i det minste for en periode. Jeg meldte meg inn i en «kjernesunn» klubb på nettet for videre

Det første jeg gjorde var å bytte ut hvetemelet. Resultatet var slående og tydelig - luften i magen ble borte! Skeiet jeg ut med kjeks, boller, pølsebrød eller lignende kom påminnelsen med det samme: hvetemel er ikke bra for meg. August 2010 kuttet jeg ut sukker inspirert av bl.a. Kjernesunn familie. Det resulterte i en deilig følelse - endelig er jeg sjefen. Og kroppen er svært så fornøyd på mange måter. Ikke ble jeg særlig fysen, og jeg gikk ned 3 kg - bare på å kutte ut sukker og hvitt mel. Det er jo en bonus damer ofte drømmer om! 11


at all «kosemat» betyr trøbbel. Cola Light, sjokolade, hvetemelsprodukter, melkeprodukter og ting med sukker. Det er nesten komisk, for når jeg ikke spiser disse tingene har jeg en drømmebaby! Med mine to første satt jeg ofte ut over kvelden og natten fordi de var urolige i magen. Tredjemann sovner som en stein hver gang jeg legger meg ved siden av han, og våkner 1-2 ganger i løpet av natten for mat. Skeier jeg ut, er det garantert uro i vente. Men å kutte ut «kosemat» byr på litt utfordringer. Jeg må jo ha energi og næring til all denne ammingen!

inspirasjon. Der så jeg Anette Opstrup, en «kjernesunn» sundhedspleierske (dansk sykepleier som jobber spesielt med barn – red. anm.) som svarer på spørsmål om graviditet, amming og barn, og jeg begynte å følge nøye med på hva hun skrev. Jeg hadde en mistanke om at også mine egne barn ikke tålte melk, og tenkte at det hadde vært greit om hele familien reduserte og helst kuttet det ut for en periode. Jeg bestemte meg deretter for å ta en «kur» på 3 mnd med melke- og glutenfri kost. Jeg fikk hjelp og inspirasjon fra en ernæringsterapeut, og ble bl.a. anbefalt dobbel dose fiskeolje i tillegg til en del kosttilskudd (mange for meg som bare pleide å ta multi­ vitamin og probiotika). Jeg tok Udo’s Choice oljeblanding allerede, og innså at når smør og andre melkeprodukter måtte ut, var det tid for nye fettkilder. Jeg begynte å bruke kokos-, raps-, oliven- og linfrøolje. Jeg ble plutselig gravid under min melke- og glutenfrie periode. Hva nå? Jeg følte at jeg måtte begynne med spelt igjen for å få nok mat og variasjon etter ca. en måned, og også ha litt mørk sjokolade for å tilfredsstille mitt nye energibehov. Jeg spiste «hele dagen» for å få i meg nok næring, og snakket med ernæringsterapeuten om graviditeten, kosttilskudd og kostholdet mitt.

Kosthold og graviditet Alle sier at man bare skal spise vanlig sunt når man er gravid. Det er vel lettere sagt enn gjort, for det er mye rart som skjer med 12

kroppen underveis, og kvalme og ulike «dilla» gjør seg ofte gjeldende. Selv tenker jeg at det viktigste er å kutte mest mulig ned på ­sukker, hvitt mel, ris og pasta, samt spise rikelig med sunt fett og grønnsaker. Eller sagt på en annen måte: sørge for å ha et stabilt blodsukker. Da er det mindre sjanse for overspising og mange ekstra kilo når svangerskapet er slutt. Selv holdt jeg meg borte fra hvetemel og mest mulig melkeprodukter ettersom jeg ikke tåler det. Dette sørger for at det er en hel masse ferdigmat, kaker og kjeks som automatisk faller bort, og det er jo en god ting. Ellers økte jeg fiskeoljedosen til det dobbelte, spiste Udo’s Choice probiotika, multivitamin, B-vitaminer, sink, kalsium, magnesium og ekstra mye D-vitaminer. Jeg ble litt bekymret da ernæringsterapeuten foreslo så mange tilskudd - men jeg har ikke angret på det i ettertid. Mitt tredje svangerskap var mye bedre enn mitt andre, og jeg dobbeltsjekket med andre kilder at det ikke ble noen skadelige doser («kontrollfreak» som jeg er). Dessuten kan jeg ikke huske å ha vært så frisk over en så lang periode tidligere.

Amming Jeg prøvde å etterleve de samme prinsipper som ved graviditet når det gjelder kosthold. Det gjaldt å få i seg nok mat, og sunn mat. Man skal gi næring både til seg selv og til sin baby. Men når man ikke orker å gjøre det ordentlig, er det veldig fristende med kjappe usunne løsninger innimellom. Jeg husker fra tidligere at mer enn 50 g sjokolade ga de to første barna mine mageknip - tredjemann ble intet unntak. Etter hvert innså jeg

Løsningen ble fett. Mest mulig kaldpresset og økologisk fett til å bli mett av. Og helst fett som ikke ødelegger omega 3- og ­6-balansen for mye. Jeg veksler hovedsaklig mellom Udo’s Choice, Cocosa, oliven- og rapsolje. Nødløsningen i hverdagen blir en passelig shake jeg kan bruke, som jeg ­«tømmer» rikelig med olje (noen ganger også Opti Green) i før jeg drikker. Mest mulig næring. Jeg drikker shake gjerne 1 gang om dagen som et ekstra måltid. Når man skal ut i ærend med småfolk i hus, resulterer det gjerne i at i det man går ut døren kommer man på at – oops! – 3 timer siden forrige måltid, det er på tide med mat igjen... Da er shaken god å ha. Ved amming er fiskeolje, probiotika og ekstra D-vitamin fortsatt viktig. Og fett selvfølgelig. Kokosfett er spesielt gunstig ved amming. Den virker bakterie-, virus-, parasittog soppdrepende. Så med en god dose kokosolje kan man gi maksimal beskyttelse mot bakterier. Å spise rikelig med sunt fett vil også gi babyen mer stabilt blodsukker, og gjøre den fornøyd og mett i lengre tid. Kokosolje er fin å bruke i smoothie, som snacks, til steking, i pannekakerøre og havregrøt, på skiven i stedet for smør osv. Probiotika er også viktig når man ammer. Det styrker immunforsvaret til både mor og barn (70 % av immunforsvaret sitter i tarmen), forebygger omgangssyke, letter fordøyelsen, og er gunstig ved allergier, matintoleranse og eksem. Så lenge man ammer mer enn 2 ­ganger pr dag, holder det antagelig at mor tar probiotika. Opti Green til frokost sikrer mitt daglige grønnsaksinntak. Dette var del 1 i serien om jakten på næringsrik mat og god helse for mor og barn. I neste Soma News vil vi blant annet kunne lese om Kristines jakt på sunn barnemat og forslag til sunne matretter.


Sunnhetspleie til barn Anette Opstrup er kvinnen bak Æblebørn, et dansk behandlingsforetak rettet mot barn og barnefamilier. Hun er utdannet «sunnhetspleier», som i Danmark er en 1-årig videre­ utanning for sykepleiere. Sunnhetspleie tilbys kostnadsfritt til alle danske småbarnsfamilier, og hjelper til å sørge for at barnet får en sunn og god utvikling. Æblebørn driver hun ved siden av, og hun er aktiv på Facebook, i nyhetsbrev og på egne nettsider. - Mitt største ønske er å kunne hjelpe små og store barn og deres familier på en naturlig måte å kunne unngå problemer som kollikk, ørevondt, hyperaktivitet, eksem, smerter, forstoppelse, m.m. Det er min store lidenskap å kunne gi andre muligheter til å finne naturlige løsninger på disse problemene. Løsninger som er milde for barnet, og styrkende på sikt. Jeg kombinerer det beste fra den tradisjonelle sunnhetspleien med noen av de mer naturlige metodene som mange foreldre benytter seg av, som soneterapi, babymassasje, kosttilskudd, osv. - Jeg har alltid interessert meg for barn – de er som sagt min store lidenskap. Min interesse for «det naturlige» startet da sønnen min Asbjørn var baby. Han var ca. ½ år gammelt da han begynte å gråte hver natt

uten at vi kunne finne ut av hvorfor. Et halvt år senere fant jeg en artikkel av Carsten Vagn Hansen (www.radiodoktoren.dk), som omhandlet en studie om barn som ikke tålte melk. Vi fjernet umiddelbart all melk fra kosten til Asbjørn, og gråtingen tok fort slutt. - Dette gjorde at jeg fattet interesse for mennesker som mente at kumelk ikke nødvendigvis alltid er sunt. Jeg fant etterhvert ut at det fantes en helt fantastisk spennende verden når det gjaldt den «naturlige» måten å se på sunnhet og sykdom, og at dette ofte var et godt alternativ til tradisjonelle behandlingsmetoder. Du kan lese mer om Anette og Æblebørn på www.æblebørn.dk. I tillegg til DVDer, artikler og personlig konsultasjon i praksisen sin i Randers tilbyr hun råd og veiledning over e-post.

Et eplebarn er et barn som har det godt innvendig og utvendig. Både helt inne i kjernehuset (sinnet), i fruktkjøttet (kroppen) og i skallet (huden). Barnet har god selvtillit, har ikke vondt noen steder, trives i hverdagen og kan tåle utfordringer. – Anette Opstrup

Anette Opstrup: - 34 år - Utdannet sykepleier ved Viborg Sygeplejeskole i 1999 - Utdannet sunnhetspleier i 2001 ved Via University i Århus - Utdannet senetensbehandler i 2007 på Eilbygaard, Børkop - Mor til 3 barn født i 2003, 2006 og 2010 - Har flere kurs innen ernæring til barn, øreakupunktur, baby- og barnemassasje, soneterapi for barn, m.m. - Har jobbet med barn siden 2001, da hun startet som sykepleier på avdelingen for syke nyfødte og for tidlig fødte barn på Skejby Sygehus

13


På ekstremtur med mye fett i kroppen! Pierre Theriault (46 år) kommer fra Canada, men har bodd i Norge siden 1991. Pierre er glad i å teste grenser og har vært med på flere ekstreme turer, som kryssing av Grønland, trekking i Himalaya osv. I sommer skal han sykle Norge på langs! ­ asser meg, men er på intens jakt etter noe p mer meningsfylt hvor jeg kan få utløp for mer av mitt potensial. Jeg tar nå ett års permisjon for å utforske dette.

Hvem er Pierre Theriault - fortell litt om deg selv? Jeg kommer fra en liten by nord for Ottawa, i den franske delen av Canada. Jeg flyttet til Norge og Bergen i 1991 for å studere geologi. Nå bor jeg i Stavanger. Jeg er 46 år, skilt, og har to barn i tenårene. Jeg jobber som oljeindustrigeolog, noe som

14

Turen som jeg hadde til Grønland føyer seg dessuten inn i en rekke av nye erfaringer «litt ut av komfortsonen» de siste årene, og søken etter mening. For hva bor i oss? Har vi skjulte talenter eller lidenskap? Hva er sannhetene, hva er mytene i verden vi lever i? Hvordan vil vi at menneskeheten og naturen på kloden skal utvikle seg framover? Og ikke minst: kan jeg, så kan alle oppnå mer intens varig lykke i hverdagen, i nuet? Disse

spørsmålene opptar meg mye, det er ikke mulig å benekte det. På Grønlandsisen ville kanskje et og annet svar tvinge seg fram… Fortell litt om turer du har vært på - hva startet det med og hvorfor? Jeg har alltid likt meg i naturen og på tur. Av de mer givende turer de senere årene kan nevnes trekking i Himalaya, tur til Kilimanjaro, og vinterkryssing av Finnmarks­ vidda. Men de sterkeste naturopplevelsene har nok vært i Arktis Canada, på Ellesmere Island, i årene rundt da jeg flyttet til Norge. Jeg var del av et forskningsteam som etablerte leir i nærmere to måneder i ødemarka


Bilder fra Pierre sin tur over Grønland.

hver sommer, og utforsket store områder av øya. Når det gjelder starten av interessen for friluftsliv ble den vekket av fisketurer med faren og broren min, og kano-/fot-/sykkelturer med kamerater i tenårene. Kan du fortelle litt om turen du hadde til Grønland? Da jeg for et par år siden fant ut at det var mulig å melde seg på en fellestur over Grønland, visste jeg at dette var noe for meg. Da ville jeg få testet ut ordentlig hva jeg duger til på ekspedisjon, samt komme i tett kontakt med livet på et veldig basalt nivå over flere uker. Dessuten er det lite som slår lange skiturer i flott landskap som naturopplevelse. Turen i vår gikk ut på å krysse Grønland fra vest til øst, ikke langt fra den første kryssingen i 1888 av Nansen. Vi var 16 i gruppen (alle norske bortsett fra meg selv). Vi hadde 60-70 kg tunge pulker, og hadde som mål å bruke 20-25 dager på

den 600 km lange kryssingen (vi brukte 23 dager til slutt). Da jeg hadde god erfaring med å spise lavkarbo/høyfett i perioder, bestemte jeg meg for å prøve og klare turen på 80 % fett (energi %), som eksperiment livet skal erfares... og eksperimenteres med! De fleste, om ikke alle, polferder, har tradisjon for å ha 50-60 % fett i pulken. Grunnen til det er risikoen knyttet til energiutnyttelsen av veldig mye fett, når man lenge har vært vant til et annet kosthold. Hvorfor valgte du fokus på høyfett? Tanken var å utfordre myten om at man må ha en del karbo i kosten under strevsomme ekspedisjoner, eller harde treningsperioder, for å kunne prestere og restituere ordentlig. I tillegg ville turen og høyfett-eksperimentet, om vellykket, kunne inspirere andre til å gjøre det samme på lange ski-, padle- eller fotturer. Når man vet at mat utgjør den største vekta på lange turer og spesielt

ekspedisjoner, kan det bli mange kilo lettere pulk eller ryggsekk av å spise så høyfett som mulig. En siste grunn var å finne ut om jeg ville klare meg bedre fysisk, og gjerne psykisk, på slutten av lange dager ved å utnytte fettforbrenningssystemet maksimalt, enn jeg ellers hadde gjort det med vanlig kost. Hva var erfaringen/konklusjonen din etter endt tur? Å gå på 80 % fett over Grønland gikk over all forventning. Jeg ble aldri lei maten, som besto av nokså standard turmat: Frokostblanding med havregryn, frø, nøtter, og Cocosa (i små biter slik at den ble rask flytende i det kokende vannet). Til lunsj/ mellommåltider ble det nøtter, lavkarbo Delfiakake, og litt sjokolade og rosiner. Til middag ble det en porsjon Real Turmat tilført en del smør, samt litt spekemat og potetgull som «forrett» mens snøen ble smeltet og vannet kokt opp. Kroppen fungerte

15


perfekt - Jeg gikk aldri tom for krefter, og var sjelden sulten. Det føltes som et fortrinn å gå på høyfettkost, men om energiutnyttelsen av maten var høy er vanskelig å si (tapte nøyaktig de 4 kg jeg hadde gått opp før turen, på 5000-5500kcal/dag). De andre deltakerne gikk i snitt enda mer ned i vekt, men hadde færre kalorier i maten (nokså høykarbo). Vi gikk som regel 10-12 timer daglig. Hvordan ser det normale kostholdet ditt ut? Jeg har spist forholdsvis høyfettkost de siste årene, rundt 50-60 % fett. Det aller meste av karbohydratene har lav glykemisk indeks. Jeg spiser vanlig, sunn norsk mat med mye grønnsaker, kjøtt, fettrike sauser og melkeprodukter/planteolje ellers. Porsjonene med pasta, ris, poteter eller brød til måltidene er alltid små. Jeg bruker Cocosa i det daglige, samt på tur. Den smaker godt, gir rask energi, og er fin å veksle med smør for å få i seg ulike essensielle fettsyrer. Har også tatt Udo’s Choice olje i perioder, og etter å ha lest om dens positive effekter i siste nummer av

16

Soma News, har jeg begynt å bruke oljen daglig. Den kan også vise seg å være viktig ved, og forhåpentligvis ta knekken på senebetennelser/belastningsskader jeg har slitt med de siste årene. Har du planlagt noen flere turer fremover? Turen over Grønland får en til å fundere over fremtidige turplaner. En drøm har vært å gå tilbake til Ellesmere, enten på ski langs de islagte fjordene om våren, eller til fots om sommeren i en natur som både er øde og yrende av liv. Det er helt klart at drømme­turen er blitt mer aktuell nå…. Men før det eventuelt skjer skal jeg sykle Norge på langs (juli-august). Turen planlegger jeg å gå på 90 % fett, for å teste ­grensene enda mer. Hvis de siste to turene kan bidra til å sette mer søkelys på høyfettkost og styrke oppfatningen om at den har positiv effekt på både livstilssykdommer og prestasjonsnivå under fysisk aktivitet, da ville det ha vært nyttig for flere. Å reise gjennom Norge på sykkel, og komme i kontakt med naturen og menneskene, har vært en liten drøm også. Det er en fin måte å avslutte permisjonen på.... og la noen eksistensielle svar peke seg enda litt mer fram… inntil neste korsvei.


Prosjekt Østfold Helsehus Prosjekt Østfold Helsehus er lokalisert på Bredsand i Rygge kommune. Helsehuset er et mang­ foldig og faglig bredt sammensatt helsehus for Østfold og omliggende fylker. I dag huser vi over 40 dyktige personer med ulik helsefaglig bakgrunn, fordelt på 6 ulike helsevirksomheter, sier Trine Fløgstad Andersen, prosjektansvarlig for helsehuset. Målet er å legge til rette for en samlokalisering av helserelaterte virksomheter som kan gi synergier og samarbeid på tvers av profesjon, til nytte og glede for husets fagfolk og for husets brukere. Det er en klar trend, at flere og flere helseaktører ønsker å etablere seg i nærheten av hverandre. De siste leietakerne som har etablert seg hos oss, har kommet nettopp fordi at de ser verdien av å være samlokalisert i et større helsefaglig miljø.

Det finnes etter hvert flere helsehus, og nye er under planlegging. Hva er spesielt bra eller skiller deres helsehus fra andre? Noen av fordelene ved å være leietaker hos oss, er at vi som eiere tar initiativ til jevnlige møter hvor alle helseaktørene inviteres for å utveksle erfaringer, se på behov og muligheter for samarbeid på tvers av de ulike profesjonene. Her finnes en hyggelig cafe som er åpen alle hverdager. Cafeen har en velsmakende

meny med hjemmelagede supper, lavkarbo­ retter, smoothies, paier, salater og kaker. Her får man også kjøpt gode helsebringende produkter som Cocosa Extra Virgin kokosolje, Udo`s Choice og Urbase, for å nevne noen. Kjøkkenet er spesialbygget med tanke på kursvirksomhet i forhold til kosthold og ernæring. I tillegg er cafeen en naturlig daglig møteplass både for leietakerne og publikum. Her finnes også mulighet for lunsjavtale for bedrifter. I helsehuset har vi også et topp moderne treningssenter som er åpent for alle.

Hva er fokuset deres framover? Da vi fortsatt har ledige lokaler, jobber vi med å knytte til oss nye helserelaterte leietakere, og er i dag i prosess med flere spennende aktører. Vi følger nøye med på hva som skjer i forhold til Samhandlingsreformen og hvor mange av tiltakene skal iverksettes i ­kommunene fra 2012, sier Trine (Fløgstad Andersen) som selv har mange års erfaring innen helse­politisk rådgivning. For å lese mer om Østfold Helsehus, ta en titt på deres nye webside, www.ostfoldhelsehus.no

Vi har gratis parkering for ansatte og brukere, i tillegg til moderne og lyse lokaler som er universelt utformede. Kommunikasjonsforholdene for helsehuset er svært bra – i hjertet av Østfold, nær E6, nær Moss Lufthavn Rygge, og maks 20 minutters kjøring til alle sykehus i fylket. Gode bussforbindelser.

Prosjekt

Østfold Helsehus

17


Kolesterolgåten - er den endelig løst ? I boken Matrevolusjonen gir den svenske legen Andreas Eenfeldt en utmerket og lett forståelig oppsummering av kolesterolproblematikken. Den viser hvor viktig det er å se på kolesterol­ problematikken som en del av det metabolske syndrom. Boken er nå oversatt til norsk, utgitt på forlaget Lille Måne og kan trygt anbefales. Her gir vi en kort oppsummering, og sluttvis noen hjerte-gode og praktiske anbefalninger på aktuelle kosttilskudd og oppskrifter. Av Lars Ranes Grunnlaget for vestens fettfobi ble lagt med noen svært kritikkverdige studier på 1950-tallet. Fra da av ble høyt kolesterol ansett som folkefiende nummer en, og ga opphav til en svært lukrativ anti-kolesterolindustri: Kolesterolsenkende medisiner samt margariner og fett/kolesterol-fattig mat. Nå vet vi at mettet fett øker totalkolesterolet av to årsaker: Det øker det gode HDL-kolesterolet, som beskytter mot, fremfor å øke risikoen for hjerte/kar-sykdom, og det øker det gode LDL-kolesterolet. Inntil nylig har LDLkolesterolet generelt blitt sett på som «ondt», men nå ser man altså at det også er to typer LDL-kolesterol: godt og dårlig.

Godt og dårlig LDL-kolesterol I kroppens største kjemiske fabrikk, leveren, dannes LDL-kolesterol. Det er en transportpartikkel for fettstoffer, som sendes ut i blodbanen for å forsyne kroppens celler med fett, kolesterol og fettløselige vitaminer. LDL-kolesterol består altså ikke bare av kolesterol, men også mettede, enumettede og flerumettede fettsyrer, samt fettløselige vitaminer og antioksidanter. Så lang alt vel! Hvis cellene våre derimot har problemer med å ta opp fett og kolesterol fra LDL-partiklene, fylles blodbanen etter hvert opp av halvfulle og små fortettede LDL-partikler. Dette er det som nå betegnes som det overflødige og unyttige kolesterolet, eller «søppelkolesterol». Det kan lett harskne og fortette åreveggen.

Hvordan redusere søppelkolesterol Den primære årsaken til det overflødig LDLkolesterolet er en grunnleggende dysfunksjon i kroppens fett-stoffskifte. Dette skyldes «vestens syke», som er doktor Eenfeldts betegnelse på det metabolske syndrom som 18

har rammet hele det vestlige samfunnet med full kraft: I 1984, da fett- og kolesterolfobien tok av for fullt i USA, var rundt 13 % av befolkningen overvektige. En generasjon senere er tallet rundt 34 %. Det er for mye sukker og stivelse over tid som gjør LDL ondt. Sukker øker insulin som igjen gir kroppen et signal om at det er for mye næring eller energi. Da omdannes overflødige kalorier til kolesterol, og fett som lagres rundt midjen. Denne ubalansen i fettstoffskiftet fremkommer lett på en standard legetest, som et dårlig forholdstall mellom totalkolesterol og HDL, og forhøyde triglyseridverdier.

Kolesterolmedisinens rolle Antikolesterol-medisiner, statinene, blokkerer cellenes naturlige produksjon av kolesterol. Det øker cellenes behov for kolesterol slik at kolesterolproduksjonen i leveren øker. Fordi cellene våre har bruk for dette kolesterolet, vil LDL-kolesterolpartiklene som dannes i leveren lettere bli sugd opp og forbrukt i cellene våre, fremfor å ende som overflødige og fortettede små kolesterol-partikler i blodbanen. Det er kun de som har mye «søppelkolesterol» i blodet som kan ha nytte av statiner i følge Eenfeldt. Det er de samme menneskene som har metabolsk syndrom eller allerede pådratt seg hjerte- og karsykdom.

En mer nyansert kolesteroldebatt Medisinen og ernæringsforskningen gjør stadig fremskritt, og det er særdeles viktig i forhold til kolesterol hvor det er så sterke markedskrefter i spill, både innen legemiddel- og lettmat-industrien. Begge er mest tjent av at de gamle dogmene om kolesterol og mettet fett opprettholdes. For å summere opp

poengene i denne artikkelen: Høyt kolesterol generelt trenger ikke å være usunt, HVIS og såfremt det i hovedsak består av det gode HDL-kolesterolet og den riktige/normale formen for LDL-kolesterol. Denne forståelsen har nå bidratt til at kolesteroldebatten i Sverige har blitt mer nyansert. Stadig flere leger advarer mot en ensidig negativ fokus på kolesterol, som resulterer i at folk som ikke trenger statiner, likevel spiser de fordi de er kolesterolskremt. Fordi statinene kan ha mange bivirkninger: Muskelsmerter, muskelsvakhet, tretthet, impotens og redusert Q-10produksjon, bør de ikke tas i utide.


En helhetlig strategi for bedre hjerte- og karhelse – kosttilskudd og aktuelle oppskrifter Å gjøre noe med sukker- og insulinproblematikken kan se ut til å være det viktigste man kan gjøre for å få bukt med det overflødige søppelkolesterolet. Det er også viktig å redusere betennelse i blodåreveggen, som lenge har vært kjent som en sentral «pådriver» for åreforkalkningen, som alle mer eller mindre rammes av fra vugge til grav. Næringsfattig og dårlig mat kan lettere medføre små skader i åreveggen, som igjen gir opphav til beten-

nelse. Det er også viktig å unngå toksiner, som miljøgifter og harske og denaturerte fettsyrer. Det øker antall frie radikaler, oksidativ stress og betennelse. Raffinerte og bearbeidede matoljer og margariner bør unngås helt.

Betaglucare Betaglucare danner en geleaktig masse i mage og tarm, som har en rekke gunstige effekter i forhold til metabolsk syndrom

og kolesterolproblematikken generelt. Betaglukaner er vannløslige fiber fra havre, og en porsjonspakke tilsvarer betaglukaninnholdet i 100 gram med havregryn. •B  inder overflødig kolesterol i tarmen og skiller det ut med avføringen • Øker det gode kolesterolet • Stabiliserer blodsukkeret og reduserer insulinutskillelsen • Reduserer søtsug og gir bedre vektkontroll • Regulerer magen • Nærer den gode tarmfloraen - prebiotika

Banebrytende svensk kostholdsstudie Hvor mye og hvor fort kan man påvirke sin helse med bedre kost? Det undret man seg også over på Universitetet i Lund i Sverige, og lot derfor en gruppe mennesker gjøre noen reelle endringer i sine matvaner i en periode på fire uker. Resultatene ble sammenlignet med en referansegruppe som spiste i henhold til myndighetenes kostanbefalninger. Hos de som endret sine matvaner i tråd med forskernes modell sank blodets fettverdier med 33 % og blodtrykket med 14 %. Man så også positive effekter på diabetes og overvekt, og hukommelsen bedret seg. Det er kanskje nødvendig å påpeke at Betaglucare inngikk i frokosten hver morgen og bidro til de positive resultatene. 19


Frokost-tips med Betaglucare: • Spis en god mettende frokost som holder blodsukkeret stabilt med Betaglucare! • Bland Betaglucare med youghurt • Bland Betaglucare med tørket frukt

Lag din egen frokostblanding

- Bland sammen en mix av havregryn, Betaglucare, quinoagryn, nøtter, tørket frukt og frø du liker – server med melk, yoghurt eller juice

Lage en smoothie med Betaglucare: En porsjon

Betaglucare i drikke

- Liker du ikke å tygge på Betaglucare kan du male de opp i en blender eller med stavmixer. Bland så ca. 2 ss med vann eller juice og rør godt før du drikker.

3 dl vann En pose Betaglucare 10 jordbær En banan 1 ss Udo’s Choice Bland alt i en blender og spis med en gang. (Hvis ikke blir den veldig tykk).

Udo’s Choice oljeblanding Essensielle fettsyrer har flere gunstige effekter i forhold til metabolsk syndrom og hjerte- og karsystemet. Ved å velge økologiske, uraffinerte og ubearbeidede essensielle fettsyrer, med et rikt spekter av naturlige antioksidanter, unngår du problemet med harskt kolesterol og harskt fett i cellene våre. I følge epidemiologiske studier kan hvert gram ekstra med den essensielle omega-3 fettsyren alfalinolensyre daglig i kostholdet, bidra til en betydelig redusert risiko for hjerte- og karsykdom. • reduserer det dårlige kolesterolet og øker det gode • essensielle fettsyrer er «oksygenmagneter» som øker forbrenningen •g  unstig for cellemembraner og insulinsensitiviteten •ø  ker smidigheten/ fleksibiliteten til de røde blodcellene

20


Dr. Jacobs Granateple-Eliksir

Granateple er en unik kilde til polyfenoler, som er den største antioksidantfamilien i planteriket. Antioksidanter nøytraliserer frie radikaler som skaper harskning og oksidativ stress i blodårene. Her er en oppsummering av aktuelle studier, fra www.granateple.com: • fremmer blodflyten til hjertemusklene • reduserer hyppigheten av angina-pectoris-anfall i pasienter med koronar hjertesykdom • reverserer åreforkalknningsprosessen - studie på forkalkninger i halspulsåren • reduserer blodtrykk og oksidert LDL-kolesterol • redusert blodkolesterol - studie på diabetespasienter

Hjertesmoothie - denne smaker nydelig: 1 porsjon: 1 dl blåbær 1 eple ½ banan 20 ml Granateple-eliksir 3 g Sun Chlorella (en pulverpakke) 2 dl vann/yoghurt 1 dl eplejuice 2 ss Udo’s Choice

Sun Chlorella Blodårene er avhengig av et bredt spekter av næringsstoffer for å kunne vedlikeholde sin styrke og smidighet. For å erstatte næringsmangler som skyldes moderne industrielt jordbruk og matproduksjon, kan kosttilskudd være en nødvendighet. Sun Chlorella inneholder et bredt spekter av høyst biotilgjengelige næringsstoffer, og har avgiftende egenskaper som øker blodårenes beskyttelse mot miljøgifter og oksidativ stress. • inneholder et komplett spekter av vitaminer, mineraler, aminosyrer og nukleotider (byggeblokker for DNA). • rik kilde til klorofyll og avgiftende fiberstoffer • god dokumentasjon på at algen beskytter mot og avgifter tungmetaller så vel som organiske miljøgifter. • eneste chlorella med knuste cellevegger - øker fordøyelighet og opptakelighet i kroppen

Slik gjør du: Bruk en blender og miks alt til passe konsistens.

21


Frys bærene ned i høst og bruk dem i smoothies i vinter! Nå bugner skog og mark snart av ville bær som krekling, blåbær, tyttebær og molte. Plukk med deg i bøtter og spann. Ville bær ligger nemlig langt over frukt og grønnsaker når det gjelder innhold av antioksidanter. Frukt, og særlig bær, inneholder både vitaminer og mineraler. I tillegg er det et høyt innhold av antioksidanter i bær. Antocyaniner er det som gir den fine fargen og beskytter mot mikroorganismer. De er med andre ord plantenes eget immunforsvar. Det fantastiske er at disse viktige egenskapene overføres til vår kropp etter at vi har spist bær. De fører til at vi får effektive antioksidanter som igjen er viktig mot utvikling av diverse sykdommer. Vi kan holde oss friske og antagelig yngre ved å spise rikelig med bær. Jo mer modne bærene er - jo høyere er innholdet av antocyaniner.

Bærene bør fryses raskt Behandling av råvarene, lagringstemperatur og emballasje avgjør om mengden av antioksidanter reduseres fra råvare til ferdig produkt. Vitamin C ødelegges for eksempel lett ved matlaging, mens nedfrysing og fryselagring har mindre ødeleggende

effekt. Generelt er rask nedkjøling og jevn temperatur under lagringsperioden viktig for å bevare mest mulig av antioksidantene. Bær som plukkes om høsten kan derfor være omtrent like sunne når du tar dem opp fra fryseboksen utpå vinteren.

Fellestrekk ved urinflora og tarmflora! Urinen inneholder store mengder av bakterier, viser forskning utført ved Universitetet i Oslo. Urinen vår er altså slett ikke steril, men har et stort mangfold av bakterier. Noen av dem er kjent fra tarmen. Bakteriene fra tykktarmen finner veien opp til urinrøret, og skjeden. Tidligere forskning på oralt inntak av probiotika har også vist at det øker motstandsdyktighet mot infeksjoner i alle nedre slimhinner, også de i genitaliene. Tilskudd av probiotika fremmer derfor både en god fordøyelse og det styrker immunforsvaret i urinveiene - nok en grunn til å ta Udo’s Choice probiotika!

22


Fritt helsevalg nå! - ingen er tjent med at legemiddelbransjen har monopol på helse «Å beskytte forbrukerne mot skadelige bivirkninger». Slik ordlegger gjerne helsebyråkrater seg når de ønsker å innskrenke de samme forbrukernes valgfrihet og rett til å kjøpe kosttilskudd. Av Fagsjef Lars Ranes Nå ser man det i EU’s helsebyråkrati, hvor det jobbes iherdig for et mer restriktivt regelverk for omsetning av urter - et nytt direktiv er på trappene. Det er tydeligvis ikke ønskelig å lære av de positive erfaringene i USA, som har en svært liberal lovgivning for urter og andre kosttilskudd: Ingen begrensninger på øvre doser av vitaminer og mineraler, og de fleste urter omsettes fritt.

Brukes av flertallet av befolkningen I 2008 viste undersøkelser at mer enn 150 millioner mennesker i USA regelmessig inntok kosttilskudd, og det ble ikke rapportert om ett eneste dødsfall som kunne kobles til dette.1 Her på berget blir det fort skandaleoppslag om «farlig helsekost» hvis det skulle oppstå medisinske komplikasjoner som kan knyttes til et kosttilskudd. I slike tilfeller har årsaken

gjerne vært at produktet ikke inneholder det som står på forpakningen, og heldigvis er en slik useriøsitet sjelden i helsekostbransjen i Norge i dag.

Et annet perspektiv For å sette «farligheten» av bruk av kosttilskudd i riktig perspektiv, kan det også være greit å sammenligne med farligheten til legemidler. Bare i USA får to millioner sykehuspasienter årlig store problemer pga feilmedisinering, og mer enn 100 000 dør av dette.2 Omgjort til befolkningsgrunn­laget i Norge tilsvarer dette at over 30 000 nordmenn årlig får store problemer grunnet feilmedisinering, hvor utfallet er dødelig for over 1500 av disse. I tillegg kommer alle bieffektene ved normal og korrekt bruk av legemidler.

Useriøse selgere Legemiddelbransjen blir likevel av mange sett på som noe bunnseriøst, noen som man trygt kan stole på. Legemiddelverkets uanmeldte tilsyn av møter mellom legemiddelindustriens selgere og leger i 2010 er en god påminnelse om at man også skal være kritisk til de anbefalningene man får om bruk av medisiner. Undersøkelsen, som ble kommentert på lederplass i Aftenposten, viste at i 24 av 28 møter med leger gir farmasiselskapets salgsrepresentant enten gal eller skjev informasjon om medikamentene de selger.3

Kreftpasienter bruker kosttilskudd 80 - 90 % av alle kreftpasienter i USA tar et eller flere kosttilskudd. I mange tilfeller vet ikke pasientens lege noe om dette. Mye tyder på at pasienter snart vil våge å være mer åpne som sitt forhold til komplementær medisin: For ikke lenge siden var utdanning innen dette feltet nærmest fraværende i medisinutdanningen. I dag tilbyr nesten alle av de topp 50 medisinske universitetene i USA en eller annen form for alternativ/­ komplimentær medisin.4 Denne positive trenden vil forhåpentligvis også spre seg til resten av verden, og smitte over på den negative holdningen til kosttilskudd som tradisjonelt har rådet i statlige helseinstanser. Det er alltid lov å håpe! Referanser 1. Helsemagasinet VOF, nr 4, 2011 2. Aftenposten, s4, 19 mai, 2011 3. Aftenposten, leder, 8 juli, 2010 4. http://www.nutraingredients-usa.com/Industry/ Thorne-Research-80-90-of-cancer-patients-take-dietarysupplements-but-don-t-tell-doctor/

23


Trening som skaper overskudd og glede Styrke og kondisjonstrening har mange positive effekter på både kropp og sinn. De fleste vet at det er sunt å trene fordi kroppen får en bedret kapasitet og funksjon. Men for mange er det vanskelig å sette i gang fordi de ikke har opplevd noe positivt med trening. Av Thorun Ranes, friskvernskonsulent Forbinder man trening med slit, og i tillegg stiller store krav til seg selv når det gjelder prestasjon, er løpet kanskje kjørt før man har prøvd. Men har du funnet den rette måten å trene på som passer akkurat for deg, vil de positive effektene snart vise seg.

Fokuser på det du får til Kroppen har en utrolig evne til å tilpasse seg bare du trener med rett belastning. For å komme i bedre form må man bli både andpusten og litt sliten, men det er veldig viktig å gjøre dette gradvis og i passe mengde. Har du ikke trent på en stund, og bestemt deg for

at nå skal jeg kjøre på, vil du lett oppleve at du presser deg for hardt. Da faller lysten til å fortsette. Så vær lur! Start med det du føler er lett å få til. Gjør du det er det mye større sannsynlighet for at du vil fortsette.

Ha et realistisk mål, og en plan Ja – finn ut hva vil du oppnå med treningen? Vil du f.eks. ned i vekt, sett opp et mål som er realistisk, og lag en plan for hva du skal trene, når og hvor ofte. Det er alltid lurt å få litt veiledning og støtte, så se hva mulig­ hetene dine er for det.

Orker du å trene? Mange jobber mye, eller har fylt opp tiden for mye, slik at det hverken er ork eller tid for trening. Da er det lurt å stoppe opp å se hvordan man kan prioritere dagen sin. Det er utrolig lett å få til det man virkelig har lyst til. Møter du plutselig drømmemannen/ damen i ditt liv er det ikke vanskelig å finne tid og ork å bruke på det. Poenget er: har du en positiv opplevelse er det utrolig hvor mye mer energi du vil få! Finner du «drømmetreningen», som du opplever er gøy, får du også mye energi.

Kosten som passer for deg Det kan være at du mangler energi pga. dårlig kosthold – det vil si du har ikke rett drivstoff som passer for din forbrenning. Hvis du var en Rolls Roys ville du sikkert «drikke» god bensin om tanken var tom, men hvis du var en dieselbil ville du sikkert fylle opp med diesel. Kan det være slik at noen mennesker forbrenner best karbohydrater, og noen forbrenner best fett? Kan vi stimulere kroppen til bedre forbrenning? Trenger du en «Tune UP»?

God forbrenning? Det ser ut til at noen mennesker kan spise hva de vil og aldri legge på seg. Hva er hemmeligheten? God forbrenning er helt klart godt å ha, så hvordan kan vi påvirke den? Alle celler produserer energi for å vedlikeholde sin funksjon. Inne i hver en celle er det forbrenningsovner som heter mitokondrier. De kan fylle så mye som ¼ av en celle. Ved å trene styrke og kondisjon stimulerer man forbren24

ningsovnene til både å forbrenne mer, og faktisk øke i antall. Er det defekter i mitokondriene og de ikke produserer mye energi kan det oppstå sykdom. Så det gjelder å bygge god cellefunksjon med «gode byggeklosser».

Stine har oppdaget hvor gøy trening kan være.

Hvordan bygge sunne celler Proteiner og fett bygger cellene våre, og det er viktig å få god kvalitet og balanse av både fett og proteiner for å bygge god funksjon. Spesielt er de essensielle f­ettsyrene Alfalinolensyre (omega-3) og Linolsyre ­ (omega 6) viktig å få i god kvalitet og balanse, fordi de har evnen til å tiltrekke seg oksygen og bedre den oksygendrevne forbrenningen. Det fettet du spiser er det samme fettet som cellene bruker som bygge­ materiale. Spiser du fett som er bearbeidet og denaturert, vil det heller ikke trekke til seg oksygen og øke den oksygendrevne forbrenningen. Vær derfor kritisk når du velger fett i matlagingen og i forskjellige matretter. Ønsker du å stimulere en god fettforbrenning vil jeg anbefale å ta 2 ss Udo’s Choice oljeblanding for å dekke primærbehovet for gode byggeklosser. Hvis du går på et lavkarbokosthold vil jeg faktisk øke mengden til 4 ss. Les hvordan Stine la om kostholdet, gikk ned i vekt og fant ut at trening kan være gøy!


Musiker på lavkarbo! Stine Rem Aarønes (32 år) har bodd i Oslo siden hun var 18 år, men vokste opp i Ålesund sammen med mor, far, en eldre bror og søster. Her forteller hun hvordan hun har levd med overvekt siden hun var ganske ung. Følelsen av ikke å være bra nok, og akseptert for den hun er, gjorde at alle gode råd om både kosthold og trening ikke fungerte. I dag har hun blitt glad i seg selv, funnet kosten som passer for henne, og til og med begynt å trene!

Lidenskap Da Stine var 3 år kunne moren ane hennes musikalske evner da hun klunket på key-boar­ det i stuen. Stine husker hun så Arve Tellefsen spille fiolin på TV da hun var 5 år, og følte at fiolin ville hun også spille. Dette ble starten på hennes lidenskap; å spille fiolin! Hun begynte på musikkskole allerede som 5 åring, og har spilt fiolin siden da. Fiolinen ble hennes store glede – ikke bare når hun spilte, men om ting var litt vanskelig eller leit gikk det greit fordi hun jo hadde fiolinen.

Jeg følte meg mobbet Helt siden jeg var ganske liten har jeg hørt at jeg var for stor forteller Stine. Jeg pleide å grue meg for å gå ut fordi jeg opplevde hele tiden at folk så stygt på meg og kommenterte vekten min. I tenårene ble det et slit med slanking og overvekt. Husker jeg prøvde diverse slankemetoder, og til og med Grete Rode før fylte 20 år. Trodde det skulle bli bedre da jeg kom inn på Norges musikkhøyskole i Oslo og flyttet dit. Da var jeg 18 år, og de neste 6 årene hadde jeg full fokus på skolen og jobbet som freelance i forskjellige symfoni­orkester. De to siste årene fikk jeg en stipendieordning i Oslo filharmonien, og da begynte jeg å føle et stort press som student.

Ble interessert i selvutvikling - Jeg gikk mange år på Institutt for psyko-

motorisk utvikling, den gang i Moss. Da oppdaget jeg at musikken ikke hadde noe med min nervøsitet å gjøre. Det var hvordan jeg hadde et forhold til meg selv og mine tanker. Jeg var også heldig å få fast jobb i Kringkastings­orkesteret i 2006 etter et to år langt vikariat der. Etter et kurs i Psykodrama hos Colette Smirou fikk jeg anbefalt å ta et meditasjonskurs. Dette var i 2009 og det var da jeg oppdaget at det ikke er noe galt med meg, noe jeg tydeligvis hele tiden hadde følt. Jeg lærte å se at det er de destruktive tankene som styrte meg, og nå har jeg sluttet å trakassere og mobbe meg selv med disse tankene.

Episoden som snudde alt! Det skjedde da jeg satt på T-banen. En ung gutt sa rett ut at jeg burde ha vært fettsuget. Episoden var så grusom at jeg bestemte meg for at slik kunne det ikke fortsette. Når jeg litt senere så meg selv i et tv program begynte tårene å renne. Jeg så selv at jeg måtte gjøre noe. Kroppen min var enorm. Ikke lenge etter fikk jeg en informasjons­ brosjyre i posten fra et treningssenter som heter EasyLife. De anbefalte et helhetlig opplegg der både kosthold, trening og det mentale er i fokus når man skal ned i vekt. Dette følte jeg var rett for meg, så jeg meldte meg på et kurs som startet på nyåret 2010. Da veide jeg 170 kg!

Jeg jobbet mye med det mentale - Det holder ikke å vite hvordan man skal spise og trene hvis ikke hodet er med. Det mentale er minst like viktig. Det er en helhetsforandring. Og da jeg begynte med EasyLife, forandret mye seg, forteller Stine. Jeg gikk ned 60 kilo på dette året, og det har gjort noe med selvtilliten min. Vekten er én ting, men jeg føler at det er andre ting som også kommer på plass nå. Jeg tør i mye større grad å være meg selv. Jeg tør å synes. Før prøvde jeg å gjemme meg bort og sa minst mulig for ikke få noe oppmerksomhet, samtidig som jeg lengtet etter det motsatte. Jeg pleide å si til meg selv at overvekten var straff fordi jeg ikke var bra nok. Jeg fortjente ikke noe annet.

Disse tankene har jeg et helt annet forhold til i dag! Meditasjonsmetoden Ishaya Ascension gjør at jeg opplever et helt annet forhold til meg selv og tankene. Jeg har blitt tryggere og mer glad i meg selv, og livet har blitt lettere på mange måter.

Lavkarbo virker supert for meg! Å se vekten rase av når jeg begynte med lavkarbomat var inspirerende. Opplegget EasyLife har likte jeg fordi oppfølgingen var bra, og jeg ble også inspirert til å trene! Et personlig treningsopplegg med tilgang på trening både i gruppe og på egen hånd passet meg godt. Nå har jeg mer overskudd og er glad i mat på en helt annen måte. Før kunne jeg trøstespise, nå kjenner jeg ikke behov for det, og spiser når jeg er sulten! Med lavkarbo føler jeg meg mett, og har energi som varer. Fett var «neimat» før, men nå ser jeg hvor viktig fett er for å tenne på fettforbrenningen! Jeg fikk anbefalt å bruke Udo’s Choice av noen venner, og da jeg gikk i helsekosten oppdaget jeg også Cocosa oljen. Den er nå blitt min favoritt! En av mine favoritt oppskrifter er lavkarbo pannekaker.

Stines lavkarbopannekaker: 2 egg 2 ss Cocosa Extra Virgin 1 ss Cottage cheese 2ss kokos, 1 ss vaniljekesam 1ss sesamfrø 1 ss gresskarkjærnefrø/andre frø. Rør alt godt sammen og stek pannekakene i litt Cocosa. Server med litt bær og nyt! Nettsider: www.easylife.no www.ishaya.no 25


Stevia! Snart er den tilbake - verdens sunneste søtningsmiddel - godkjent for menneskelig konsum i Europa og Norge.

Mange har savnet stevia siden den forsvant fra det norske helsekostmarkedet for 7 år siden. Soma Nordic var da hovedleverandør av stevia til norske helsekostbutikker, men måtte som mange av våre søt-glade kunder bite i det sure eplet da Mattilsynet satte foten ned. Forbudet, som gjaldt hele EU, er av mange karakterisert som skandaløst. Selv en fremtredende og «lojal» eksponent for norsk ernæringspolitikk som professor Kåre Norum, uttalte i pressen at han ikke kunne skjønne hvorfor et så naturlig og sunt alternativ til sukker ikke skulle være lov å omsette. Det var kanskje ikke merkelig at det dukket opp konspirasjonsteorier om at det var sukkerindustrien som sto bak forbudet av stevia.

Stevia i verden i dag Europa har i de siste årene vært en av få plasser på jorden hvor stevia har vært forbudt å omsette som søtningsmiddel for mennesker. Stevia utgjør nå cirka 40 prosent av det Japanske søtningsmarkedet, som gjør Japan til verdens største forbruker av stevia1. Selv om de bruker over 1000 tonn med stevia årlig2, er det ikke påvist noen bivirkninger. I USA ble stevia tillatt solgt som næringstilskudd i 1994, og det har vært fritt omsatt i østen, Australia, New Zealand og Sveits i flere år. I stevia-urtens hjemland, på det latinamerikanske kontinentet, har stevia vært brukt både som søtstoff og som terapeutisk urt i århundrer.

Godkjennelse i Europa På vegne av flere store steviaprodusenter, og på grunnlag av omfattende sikkerhetsdokumentasjon, søkte European Stevia Association (EUSTAS) om godkjennelse for stevia i EU-området noen år etter at forbudet var en realitet. Gjennombruddet kom i mars i 2010 hvor European Food and Safety Authority (EFSTA) publiserte sitt positive tilsagn for bruk av stevia som søtstoff i mat. Siden da har den byråkratiske kvernen i 26

EU malt sin sakte gang, og etter en fornyet diskusjon om anbefalt maksinntak, ventes EFSAS endelig positive tilsagn å komme nå i sommer. Da er resten formaliteter: EU-parlamentet forventes å sette sitt endelige godkjennings-stempel på stevia i slutten av året, og veien er da kort til formell godkjennelse i Norge. Inntil da kan stevia bare selges til bruk for dyr.

Hvorfor stevia er viktig for folkehelsa Verden står midt inne i en fedme og diabetesepidemi. På knapt to generasjoner har antall overvektige i USA økt fra 13 % til 68 % av befolkningen. Om enn utviklingen ikke er fullt så dramatisk, ser vi samme tendensen i resten av den vestlige verden, inkludert Norge. Den uheldige utviklingen har skjedd under stort påtrykk fra markedsføring av fettfri og fettfattigmat, med desto høyere innhold av karbohydrater, sukker og kunstige søtstoff. Selv om det fortsatt er strid om karbohydratenes betydning for våre mange livsstilssykdommer, er alle enige om at sukkerforbruket bør drastisk ned. Men det har vært lettere sagt en gjort. Noen har uttrykt det så sterkt at sukkeravhengighet kan sammenlignes med heroinavhengighet. Det har også manglet på gode alternativer til sukker. Kunstige søtstoff er kontroversielle i forhold til helse, og også beskyldt for å trigge suget etter søtt og snop, noe som fører lett til overspising.

Det perfekte søtstoff Stevia gir oss muligheten til å beholde den gode og søte smaken i kostholdet uten å ha dårlig samvittighet, eller være redd for overvekt og sykdommer. Stevia smaker ikke bare søtt, men er også: Naturlig, inneholder ikke energi, påvirker ikke blodsukkeret3,4, motvirker overvekt5, bra for diabetes6,7,8 og gunstig mot tannråte9. Stevia gir bedre sult- og hormonkontroll enn andre søtningsmidler10,11. I følge litteraturen kan også stevia redusere suget etter alkohol, tobakk og

andre stimuli. I likhet med resten av verden, opplever man en enorm interesse for sunnere søtningsalternativer i Norge. Man regner derfor med at salget av stevia vil eksplodere, og overta mer og mer av markedet 12. Referanser (Endnotes) 1 http://www.ianrpubs.unl.edu/epublic/pages/ publicationD.jsp?publicationId=609 2 http://vedratrade.com/images/documents/ dossiermktsteviaengvdef.pdf 3 Ulbricht C, Isaac R, Milkin T mfl. An evidence-based systematic review of stevia by the Natural Standard Research Collaboration. Cardiovascular & Hematology Agents in Medicinal Chemistry 2010; 8: 113-27 4 Carakostas MC, Curry LL, Boileau AC mfl. Overview, the history, technical function and safety of rebaudioside A, a naturally occurring steviol glycoside, for use in food and beverages. Food and Chemistry Toxicology 2008; 46: S1-10 5 Park JE, Cha YS. Stevia rebaudiana Bertoni extract supplementation improves lipid and carnitine profiles in C57BL/6J mice fed a high-fat diet. Journal of the Science and of Food and Agriculture 2010; 90: 1099-105 6 Barriocanal LA, Palacios M, Benitez G mfl. Apparent lack of pharmacological effect of steviol glycosides uses as sweeteners in humans. A pilot study repeated exposures in some normotensive and hypotensive individuals and in type 1 and type 2 diabetics. Regulatory and Toxicology Pharmacology 2008; 51: 37-41 7 Maki KC, Curry LL, Reeves MS mfl. Chronic consumption of rebaudioside A, a steviol glycoside, in men and women with type 2 diabetes mellitus. Food and Chemistry Toxicology 2008; 46: S47-53 8 Abudula R, Jeppesen PB, Rolfsen SE mfl. Rebaudioside A potently stimulates insulin secretion from isolated mouse islets: studies on the dose-, glucose-, and calcium-dependency. Metabolism 2004; 53: 137881 9 Matsukubo T, Takazoe I. Sucrose substitutes and their role in caries prevention. International Dental Journal 2006; 56: 119-30 10 Anton SD, Corby KM, Han H mfl. Effects of stevia, aspartame, and sucrose on food intake, satiety, and postprandial glucose and insulin levels. Appetite 2010; 55: 37-43 11 Lailerd N, Saengsirisuwan V, Sloniger JA mfl. Effects of stevioside on glucose transport activity in insulin-sensitive and insulin-resistant skeletal muscle. Metabolism 2004; 53: 101-7 12. http://www.steviaworldforum.com/2009/03/13/ reassuring-numbers-on-stevias-market-potential-sharedby-william-mitchell-cfo-of-purecircle/


Du kan nå bestille Stevia hos Soma. Inntil regelendring som sannsynligvis vil foreligge om ikke så lenge, så er produktene kun til dyr. Det finnes cirka 240 ulike typer stevia­ planter, men Stevia Rebaudiana Bertoni, eller bare Stevia Rebaudiana, er mest brukt som søtning. Det er denne planten som gjerne blir omtalt som stevia. Bladene er 15-40 ganger søtere enn vanlig sukker, men ved å isolere og trekke ut de substan­­ sene (steviol glykosidene) som gir søt­ smaken, vil man kunne få en søthetsgrad på cirka 300 ganger av vanlig hvitt sukker. De mest brukte steviol glykosidene er steviosid og rebaudioside A (Reb A), med en søtningsgrad på henholdsvis 250300 og 350-450 ganger sammenliknet med hvitt sukker. Stevia tåler høye temperaturer og ødelegges heller ikke av sure matvarer. Vær likevel forsiktig med hvor mye du bruker, da for mye kan gi en bitter ettersmak og virke mot sin hensikt.

NYHET!

Steviosa Steviapulver

Steviosa Steviatabletter

En unik, balansert blanding av de mest brukte steviol glykosidene, med hovedvekt av Reb A - for smakens skyld. 300 ganger søtere enn hvitt sukker. Måleskje på 1 ml følger med.

En unik, balansert blanding av de mest brukte steviol glykosidene, med hovedvekt av Reb A - for smakens skyld. Det er 300 tabletter i en eske, og 1 tablett er like søtt som tre gram sukker.

-steviaekstrakt

- steviaekstrakt

Produktene er fri for: Laktose, inulin, sukker, kunstige søtningsstoffer, aromastoffer

Acai-Max - et helhetlig antioksidantprodukt av ypperste kvalitet! Acai inneholder et bemerkelsesverdig høyt innhold av antioksidanter som bidrar til å bekjempe aldring og sykdom. Acai-bæret har opptil 7 ganger mer antioksidanter enn blåbær. I tillegg inneholder acai opptil 33 ganger mer antocyanin (type antioksidant) enn et glass rødvin. Acai har også høyt innhold av vitamin A, B, C og E, omega 3, 6 og 9, fiber, kalsium, kalium, magnesium, jern og antioksidanter. Det er få næringskilder som kan skilte med et så spekkfullt næringsinnhold og mengder med naturlig energi som Acai.

Et must i forkjølelsessesongen! Er du lei av å ikke ha noe å slå tilbake med når forkjølelsessymptomene dukker opp? Prøv Citrosept! For mange har Citrosept grapefruktkjerneekstrakt blitt en kjær venn i influensa- og forkjølelses-sesongen. Innta 30 dråper grapefruktkjerneekstrakt når du merker de første symptomene på forkjølelse. Gjenta hver halve eller hele time etter behov den første dagen. I de påfølgende tre dagene kan du innta 20-30 dråper tre ganger daglig, og fortsette med det så lenge forkjølelsen varer hvis den setter seg. Øk samtidig inntaket av C-vitamin, og ikke glem å gi kroppen ekstra hvile!

God fordøyelse med Caricol! Det har lenge vært kjent at Papaya har en svært gunstig effekt på fordøyelsen. Årsaken er den høye konsentrasjonen av fordøyelsesfremmende enzymer. Med utgangspunkt i en naturlig oppskrift utviklet på et buddhistkloster på Hawaii, har man med Caricol lykkes å oppnå hele fire ganger så høy enzymaktivitet som i fersk papaya. Gjennom flere produktspesifikke studier er effekten av Caricol påvist, og vi anbefaler den spesielt mot treg mage, lettere forstoppelse og sure oppstøt. Caricol er også velegnet å bruke til barn. Husk at Caricol ikke er et laksativ, og at det kan ta noe tid før produktet virker.

27


Brukerundersøkelse på Bitterstern! I løpet av vinteren 2011 fikk ansatte i landets helsekostbutikker anledning til å prøve ut Bitterstern gratis i en periode. I etterkant av utprøvingen sendte vi ut spørreskjema til deltakerne, hvor vi ba om deres tilbakemeldinger på Bitterstern. Svarene lot ikke vente på seg, og resultatene var kjempespennende og utelukkende positive! Mer enn 90 % av utprøverne hadde god/ veldig god effekt med Bitterstern i forhold til romling/oppblåsthet og mer enn 90 % hadde god effekt ved å bruke Bitterstern daglig for å holde fordøyelsen normal. Mange erfarte også at Bitterstern var optimal å bruke etter tunge måltider og flere erfarte den umiddelbart gode virkningen som Bitterstern har.

effekt nettopp på å dempe søtsuget er at når de 6 smakene; bittert, sur, søt, salt, skarp og astringerende er til stede i ernæringen, vil det ha en balanserende effekt på hele fysiologien. Derved reduseres begjæret etter søtsaker. Den søthunger-reduserende egenskapen til bitterstoffene er spesielt viktig for folk som må holde en streng diett, som f.eks ved Candida-problemer.

Redusert søtbehov

Innvortes eller utvortes?

I undersøkelsen, ba vi spesielt utprøverne om å svare på om de hadde hatt god effekt av Bitterstern i forhold til å redusere søtsug. Dette er for mange en ukjent virkning av Bitterstern. Det var overraskende mange som faktisk hadde opplevd dette under utprøvingen. Årsaken til at Bitterstern har så god

De som var med på å prøve ut Bitterstern testet den kun ut innvortes. Bitterstern er også et fantastisk produkt å bruke utvortes, f.eks på kviseutbrudd, akne, leppesår, samt insektstikk og solblemmer om sommeren. Når Bitterstern smøres på huden, vil den stimulere hudens reflektoriske soner. Den vil ha en terapeutisk

Lavendel

Koriander 28

effekt på de organene som står i forbindelse med disse sonepunktene. I tillegg kommer den lokale effekten. Virkestoffene trenger inn gjennom huden og nøytraliserer og utskiller sure slagg- og avfallstoffer.

Nøytraliserer syreoverskudd Et annet, for mange, relativt ukjent virkeområde, er for mye syre i kroppen. Problemet med syreoverskudd er mer aktuelt enn noen gang. Stress og syredannende matvarer som korn, kjøtt, melkeprodukter, kaffe, kullsyre­ holdig mineralvann og sukker er alle bidragsytere. Bitterstern stimulerer produksjonen av basisk sekret, forbedrer opptaket av basiske mineraler og deltar aktivt i utskillelsen av sure salter og slaggprodukter fra kroppsvev.

Kanel

Fenikkel

Ryllik


Her er en oversikt over alle våre brosjyrer: Udo´s ChoiCe den optimale oljeblanding

Alt du trenger å vite om:

Fett & oljer

3i1

Helseoljen

Treningsoljen

Udo´s Choice

Hudoljen

– Oppskrifter

Trening – og optimal ernæring

Udo´s Choice anbefales som: • Helseolje • Treningsolje • Hudolje • Fersk og økologisk omega 3, 6 og 9 Lær hvordan du med enkle grep kan oppleve: Få med deg hele historien om fett & oljer, fortalt av en av verdens ledende fettforskere; Dr. Udo Erasmus. Hva gjør de med kroppen? Når og hvordan bruker du dem? I følge Udo kan de riktige fettsyrene: • Øke forbrenningen • Smøre huden innenfra • Gjøre musklene sterkere og mer utholdende, pluss mye, mye mer.

Fristende oppskrifter med Udo’s Choice - din økologiske og vegetabilske kilde til omega 3, 6 og 9

• Økt styrke • Økt utholdenhet

• Bedre restitusjon • Økt fettforbrenning

Udo’s Choice – Fett & oljer

Udo’s Choice

Udo’s Choice – oppskrifter

Trening – og kosthold

Cocosa Oppskrifter

– Den Optimale Oljeblanding

Vårt varenr.: 9300 Varenr. Økogrossisten: 45220 Varenr. Validus: 196097

Vårt varenr.: 9612 Varenr. Økogrossisten: 45218 Varenr. Validus: 18765

Vårt varenr.: 9616 Varenr. Økogrossisten: 45233 Varenr. Validus: 221828

Vårt varenr.: 9617 Varenr. Økogrossisten: Varenr. Validus: 19982

Vårt varenr.: 9614 Varenr. Økogrossisten: 45229 Varenr. Validus: 19061

Drakens Grønn TE – Yerba Mate te fra Latin Amerika

Zenbev

• Tradisjonell formel som støttes av vitenskapelige studier

• En sunn start på dagen

Zenbev anbefales:

• Rensende & oppkvikkende

• Stimulerer alle nivåer og faser i avgiftningen

Ved lettere sønvbesvær

• Rik på vitaminer, mineraler & antioksidanter

Ved innsovningsvansker

Flor Essence+

– Ved lettere søvnbesvær

Dyptvirkende og verdenskjent renseprodukt

• Enkel å bruke – alt du trenger i en flaske

• Gir livsenergi og en god indre Feng Shui!

• Test deg selv... Trenger du en rens?

08132_Soma_Flor_Essence_brosjyre.indd 1

07955_Soma_Zenbev_brosjyre_A5.indd 1

08.04.10 09.50

Sun Chlorella

Flor Essence+

Vårt varenr.: 9087 Varenr. Økogrossisten: 43152 Varenr. Validus: 197210

Vårt varenr.: 9613 Varenr. Økogrossisten: 45030 Varenr. Validus: 18766

For å unngå jetlag

Sur hverdag?

06.01.10 14.23

Drakens Grønn Te

Zenbev

Vårt varenr.: 9007 Varenr. Økogrossisten: 45231 Varenr. Validus: 190155

Vårt varenr.: 9080 Varenr. Økogrossisten: 45223 Varenr. Validus: 190203

(Urbase Extra) Vårt varenr.: 9085 Varenr. Økogrossisten: 45221 Varenr. Validus: 17842

Açai-Max

UDO’S CHOICE

OPTI GREEN

Et optimalt mellommåltid som gir deg 36 om dagen!

Få orden på magen!

– Antioksidanter

Med Soma Nordics fordøyelsesprogram! • Ekstra kraftig antioksidant fra Açai-bær

Gode råd når magen slår seg vrang!

• Anti-aging

• luft i magen • urolig mage • treg/løs mage • sure oppstøt • ubalanse i tarmfloraen

• Gunstig for huden Grønnsaker

Urter

Fiber

Grønt

• Gunstig for hjerte og kar

Udo’s Choice Opti Green

Açai-Max – Antioksidanter

CITROSEPT

Vårt varenr.: 9088 Varenr. Økogrossisten: 45230 Varenr. Validus: 18058

Vårt varenr.: 9086 Varenr. Økogrossisten: 45229 Varenr. Validus: 18310

Vårt varenr.: 9040 Varenr. Økogrossisten: 45235 Varenr. Validus: 191890

Få orden på magen!

BETAGLUCARE

(Udo’s Choice Probiotika, Bitterstern, Caricol)

Vårt varenr.: 9089 Varenr. Økogrossisten: 45222 Varenr. Validus: 18081

Vårt varenr: 9009 Varenr. Økogrossisten: 45236 Varenr. Validus: 19634

NYHET! D-vitamin

– ny og unik serie for barn og voksne • Bra for skjelett og muskler • Fremmer et sunt hjerte- og karsystem • Viktig for immunforsvaret • Øker utnyttelsen av kalsium i hele kroppen

D-vitamin Vårt varenr: 9010 Varenr. Økogrossisten: 45239 Varenr. Validus: 20242

Brosjyrene kan bestilles hos grossist eller direkte hos oss på www.soma.no 29


Her finner du en oversikt over våre produkter, med veiledende utsalgspriser og varenummer Sunne fettsyrer Udo’s Choice

Cocosa Extra Virgin kokosolje og Cocosa Pure kokosolje, stekeolje

Udo’s Choice optimale oljeblanding gir deg et skikkelig påfyll med de essensielle fettsyrene Omega 3, 6 & 9. Godt for huden, hjerte og blodomløp, muskler og ledd!

Cocosa kokosolje kommer i to utgaver: Extra Virgin og Pure. Begge er ideelle i lavkarbo-dietter, de stimulerer fett­ forbrenningen, gir energi som varer og styrker immunforsvaret. Cocosa Extra Virgin inneholder i tillegg en rekke vitaminer, mineraler og antioksidanter.

– omega 3,6 & 9, vegetabilsk

Produktstørrelse Vårt varenummer Varenr Validus: Varenr Økogrossisten: Veil. utsalgspris:

250 ml

500 ml 90 kapsler

1101

1106

1102

144 824

144 832

144 840

13430

13431

13432

kr 196,-

kr 309,-

kr 269,-

Produktstørrelse

Udo’s Choice Omega Bar –e  n sunnere sjokolade med Omega 3,6 og 9 Når du først skal skeie ut, velg en sunnere sjokolade! 70 % kakao, søtet med rårørsukker. Hver sjokolade inneholder en dagsdose Udo’s Choice. Lav GI, organiske ingredienser, og småskala­ dyrking av kakaobønnene.

Extra Virgin 500 ml

Pure 500 ml

1401

1410

188 854

188 847

13429

13428

Kr 179,-

Kr 129,-

Vårt varenummer Varenr Validus Varenr Økogrossisten Veil. Utsalgspris

Produktstørrelse

65 g

Vårt varenummer

1140

Varenr Validus:

221 736

Varenr Økogrossisten:

13 425

Veil. utsalgspris:

kr 39,-

Antioksidanter, grønt og immunforsvar Açai Max Açai-Max inneholder høye doser med antioksi­ danter fra Açai-bærene. Açai er rik på essensi­ elle fettsyrer, kostfiber og fytosteroler – som virker i synergi og er gunstig for hjerte/kar og fordøyel­ sessystemet. Bærene har i tillegg en bortimot perfekt amino­syresammensetning, og inneholder verdifulle sporstoffer – som er viktig for musklene. Produktstørrelse

60 kapsler

Vårt varenummer

1215

Varenr Validus: Varenr Økogrossisten: Veil. Utsalgspris:

Citrosept

Udo’s Choice Opti•Green

Granateple-Eliksir

Er du lei av å ikke ha noe å slå tilbake med når forkjølelses­ symptomene dukker opp, eller feriemagen er et faktum? Prøv Citrosept – naturens sterkeste ekstrakt utvunnet fra grapefrukt­ kjerner.

En kraftblanding bestående av 36 næringsrike vekster fra havet og landjorden. Full av klorofyll, fiber, ­essensielle fettsyrer og andre nyttige næringsstoffer. Verdens sunneste mellommåltid!

Hver flaske inneholder juice og fruktkjøtt fra 50 solmodne granatepler - friskpressede, skånsomt konsentrert og beriket med bioaktive fermenterte antikosidanter fra granateple.

– gjør godt for immunforsvaret

Produktstørrelse

– næringsrikt fiberprodukt

100 ml

30 ml

10 ml

2101

2102

2103

Vårt varenummer

18264

Varenr Validus:

14854

Varenr Økogrossisten:

12 000

12 001

12 002

Veil. utsalgspris:

kr 429,-

kr 199,-

kr 99,-

Kr 199,-

Produktstørrelse

225 g

Vårt varenummer

121 129 121 095 121 087

1110

Varenr Validus:

155 416

– høykonsentrert granateple­ eliksir med paradisisk smak

Produktstørrelse Vårt varenummer Varenr Validus:

Varenr Økogrossisten:

13 437

Varenr Økogrossisten:

Veil. utsalgspris:

kr 389,-

Veil. utsalgspris:

500 ml 3030 19942 13422 kr 399,-

Detox Sun Chlorella

Urbase Extra 1

Sun Chlorella stimulerer avgiftning og fornyelse av kroppens vev, og kan trygt anbefales ved mangel på energi og diffuse hverdags­plager. Den øker fleksibilitet i muskler og ledd, styrker immun­forsvaret, lindrer ved lette allergiplager, stimulerer heling av kroppens vev, øker hudens elastisitet og gir økt energi.

Urbase Extra I er et kosttilskudd som tilfører kroppen de 4 basiske hoved­mineralene og hjelper til å demme opp for syreangrepene som dannes ved stress, dårlig kosthold, lite mosjon, osv. 1 boks holder til ca. 2 måneders bruk.

Produktstørrelse Vårt varenummer Varenr Validus

300 tab. 1500 tab.

Pulver

1200

1201

1202

112 524

173 617

18358

Varenr Økogrossisten

14 851

14 850

-

Veil. Utsalgspris

Kr 299,-

Kr 1 199,-

Kr 299,-

Produktstørrelse

Drakens Grønn Te

Flor Essence+

Teen virker lett rensende, og forsyner deg med viktige vitaminer, mineraler og antioksidanter.

En historisk og velrenommert urteblanding. Unn deg selv en skikkelig rens av kroppen og få overskuddet tilbake. Etter endt kur vil de fleste oppleve generelt økt velvære og overskudd.

– rensende og oppkvikkende

Produktstørrelse

Original 25 poser

200 g

Vårt varenummer

3015

Vårt varenummer

1260

17 444

Varenr Validus

Varenr Økogrossisten:

13 423

Varenr Økogrossisten

Veil. utsalgspris:

kr 369,-

Veil. Utsalgspris

Varenr Validus:

164 897 13 442 Kr 89,-

Produktstørrelse Vårt varenummer Varenr Validus:

500 ml 1121 18726

Varenr Økogrossisten:

13 441

Veil. utsalgspris:

kr 349,-

Produkter for mage og tarm Udo’s Choice Aldersspesifikke Probiotikaserie

Bitterstern

– Unik tinktur mot uvelhet

Caricol

– fremmer en gunstig og balansert tarmflora og et godt immunforsvar Bredspektret probiotika som bedrer fordøyelsen og beskytter tarmen mot ugunstige bakterier og skader. Anbefales spesielt under og etter antibiotikakur, på utenlandsreiser og som daglig tilskudd for å styrke immunforsvaret

En unik kombinasjon bitterurter, kjent for å kunne hjelpe mot oppblåsthet/gass i mage, uvelhet etter fete måltider, når du har overspist, eller ved såkalt feriemage.

Caricol papayaformula er et klinisk dokumentert kosttilskudd som anbefales ved lettere forstoppelse, oppblåsthet og treg mage.

Produktstørrelse Vårt varenummer Varenr Validus: Varenr Økogrossisten: Veil. utsalgspris:

0-5 år

5-15

år

16-49

år

50+

Super 8

Super 5

1150

1151

1154

1158

1124

1120

18397

17018

1 7017

1 7015

1 7016

155 424

Produktstørrelse Vårt varenummer Varenr Validus:

– Ved treg mage...

50 ml

10 ml

3010

3011

144 881

174 441

12007

12 003

12 004

12 005

12 006

13 438

Varenr Økogrossisten:

13 444

13 443

kr 399,-

kr 249,-

kr 264,-

kr 389,-

kr 379,-

kr 269,-

Veil. utsalgspris:

kr 299,-

kr 99,-

Produktstørrelse Vårt varenummer Varenr Validus: Varenr Økogrossisten: Veil. utsalgspris:

20 sticks 1300 221 857 13 424 kr. 229,-


Andre kosttilskudd Betaglucare

Wakasa Gold CGF

- Betaglukaner fra havre

Betaglukaner fra havre er tradisjonelt kjent for tre interessante egenskaper; redusert kolesterol, senkning av blodsukker og forbedret mage- og tarmfunksjon.

Produktstørrelse

28x25 gram

Vårt varenummer

Produktstørrelse

13434

Vårt varenummer

kr 249,-

Veil. utsalgspris:

Varenr Økogrossisten:

RestBites

- mye mer enn en naturlig snack

RestBites er en smafull snack som kan nytes før sengetid. Den tilfører kroppen naturlige og organiske ingredienser som du trenger for å oppnå en god natts søvn uten at du trenger å være redd for vanedannelse el­ ler bivirkninger.. RestBites er laget av 100 % organiske, naturlige kilder og inneholder Zenbev (92 % gresskarkjerneekstrakt). Produktstørrelse

1000 ml 1204 kr 1.589,-

Produktstørrelse

250 g

250 g

sjokolade

original

Vårt varenummer

Produktstørrelse

300 tabletter

Vårt varenummer

1210

Veil. utsalgspris:

kr 309,-

Varenr Validus:

3022

3020

19983

219329

Varenr Økogrossisten: Veil. utsalgspris:

-

13426

kr 294,-

kr 294,-

Sun Chlorella Cream

Pet Sun Chlorella

Ph-papir

Ungdommelig hud med naturens egen kraft! Et naturlig hudpleieprodukt som inneholder alt du trenger for å holde huden myk, smidig og full av liv.

Hjelper deg å holde kjæledyret friskt med naturens hjelp. Dyrene får i seg den næringen de trenger, får mer vitalitet og skinnende pels.

PH-papir til å måle pH-verdien på spytt. Det gir en god indikasjon på surheten i blod og væsken rundt cellene våre.

Produktstørrelse

45 g

Produktstørrelse 60 vafler/kjeks

Produktstørrelse

Vårt varenummer

5005

Vårt varenummer

Vårt varenummer

19462

Varenr Økogrossisten: kr 175,-

Veil. utsalgspris:

Vitamin D3 dråper og Vitamin D3 dråper barn

ca 100 tester på en rull

kr 699,-

1205

Veil. utsalgspris:

kr 299,-

– miljø- og hudvennlig deodorant med basiske mineraler

30 ml voksen

3201

3200

Varenr Validus:

20240

20239

Produktstørrelse

Varenr Økogrossisten:

12013

12012

Vårt varenummer

Veil. utsalgspris:

kr 79,-

kr 89,-

Veil. utsalgspris:

9600

Veil. utsalgspris:

kr 149,-

Inneholder de samme urtene som i Bitterstern flytende ekstrakt, men er spesielt sammensatt for å kunne påsmøres kroppen. Bitterurter er kjent for å løse opp ansamlinger med avfallstoffer, som ofte ligger til grunn for bl.a. muskelsmerter.

Endelig en helsedeodorant som virker bedre enn de syntetiske/ kjemiske alternativene! UrDeo gir beskyttelse som varer - og inne­holder utelukkende naturlige ingredienser som ikke er skade­lige verken for deg eller miljøet.

30 ml opp til 2 år

Ca 100 tester

Bitterstern Gel

UrDeo

D-vitamin fra Soma leveres i 2 varianter. For barn fra 0 og opptil 2 år og fra 2 -99 år. D-vitaminene styrker ulike funksjoner i kroppen. De er bra for skjelett og muskler, de fremmer et sunt hjerte- og karsystem, er viktig for immunforsvaret og øker utnyttelsen av kalsium i hele kroppen. De er enkle å dosere - ved kun å dryppe ønsket dosering rett i munnen.

Vårt varenummer

Naturprodukt utviklet av Dr. Craig Hudson (kanadisk psykiater og forsker). Gir en lettberoligende/ avslappende effekt og motvirker lett nedtrykthet. Kan benyttes ved lettere uro og søvnbesvær.

3021

Varenr Validus:

Produktstørrelse

– ved lettere uro og søvnbesvær

10 biter

Vårt varenummer

Veil. utsalgspris:

Zenbev

-S  ibirsk Ginseng, Energigivende urt Sun Eleuthero regnes som en av de fremste adapt­ hogene urter som fremmer energi­ produksjonen på en naturlig måte og øker kroppens evne til å tilpasse seg stress.

3100 19622

Varenr Validus: Veil. utsalgspris:

Wakasa er en helt spesiell helsedrikk som kommer fra Chlorella-algen og er spesielt rik på nukleinsyrer. Du merker raskt effekten av å føle deg ung, energisk og frisk når du tar Wakasa!

Sun Eleuthero

Produktstørrelse

150 ml

Vårt varenummer 50 ml 5010 kr 169,-

5003

Varenr Validus:

174458

Varenr Økogrossisten:

13427

Veil. utsalgspris:

kr 249,-

Verv nye Soma News abonnenter! Vi ønsker til enhver tid nye Soma News abonnenter og gir deg muligheten til å verve nye, helsekost­interesserte til å motta Soma News GRATIS.

03/10

NYHETER INNEN HELSE & KOSTTILSKUDD

Få med

NYHE degTERhøstens INNEN HELSE

01/10

D HELSE & KOSTTILSKUD NYHETER INNEN

seminar!

Ta vare på fordøyelsen i julehøytiden!

fettsyrestrategi

Send oss navn, adresse, telefonnummer og gjerne mailadresse til nye abonnenter. Send det pr mail: info@soma.no eller pr post: Soma Nordic AS, Årvollskogen 95, 1529 Moss. Send oss også ditt eget navn og adresse.

Vinterog ips påsket

NYHET! oice Udo´s Ch fte oppskriftshe

om: Marika Cavalli Torill Enget og

Detox og

«Superkvinnen» Martin Johnsrud - full fart i løypa med Sundby fett

Kristin Lie rafene

en helhetlig Viktigheten av

Foto: Nordstrandsfotografene

t Annika Dahlqvis i Norge

Foto: Nordstrandsfotog

e natepl Grasidant som virker antiok

OBS! Kunden som verves kan ikke være registrert hos oss fra før!

04/10

Nytt produkt - Betaglucare! Julemarked hos Soma Nordic!

Soma News kommer ut 4 ganger i året og er et GRATIS-magasin. Alle som verver 20 nye abonnenter eller mer er med i trekningen av ett års gratis forbruk av valgfritt Soma produkt.

& KOSTTILSKUDD

NEWS

NEWS

NEWS

SOMA SOMA SOMA

Årets julegodterier

i kroppen!

Udo Erasmuslse med Opti og Green! lettlaget - sunt, nyte Sov deg til god helse! God erfaring terapeutisk «Frisk med lavkarbo» Alfalinolensyre motvirker brystkreft helt nydelig!Super 8

smoothies e oppskrifter Detox r mot tørr hud Deilig NHL 80 år Fettsyre er til Norge Hudson komm Bev Maya og Craig

Perler for livet! Granateple motvirk er brystkreft! Betag for deg som ikke lucare - blodsukkerkont spiser lavkarbo Viktig roll masteroppgave på kosttilskudd !


Asiatisk Kyllingsuppe

pers): Ingredienser - (4

3 stk kyllingfilet buljong 8 dl kyllingkraft/ r 100 g fersk ingefæ 1 båt hvitløk

1 stk sitrongress siatisk) 2 ss fiskesaus (a 1 stk lime Saft og skall av 4 dl kokosmelk tra Virgin 4-8 ss Cocosa Ex

Slik gjør du: Kok opp kyllingkraften og legg i finkuttet ingefær, hvitløk og sitrongress - la det småkoke i 3 minutter. Skjær kyllingfiletene i biter og ha dem i kraften. Kok videre i 2 minutter og tilsett resten av ingrediensene. Trekk til side og sjekk at kyllingen er ferdig kokt. Bland i Cocosa Extra Virgin og server i suppeboller.

For mer informasjon om våre produkter, fagartikler eller oppskrifter, gå inn på: www.soma.no eller ring oss på telefon: 69 23 27 70

Soma News nr. 3, 2011  

Soma News nr. 3, 2011

Soma News nr. 3, 2011  

Soma News nr. 3, 2011

Advertisement