Page 1

Δύο νέοι μας κατάφεραν να καλύψουν όλες τις απαιτήσεις του βραβείου, το οποίο και τους απονεμήθηκε πρόσφατα, μετά την σχετική έγκριση από το διεθνές γραφείο του προγράμματος.

Για μπόουλινγκ βγήκαν οι Ακρίτες άνω των 18 ετών στις 11 Ιανουαρίου 2013. Ήταν η πρώτη εκδήλωση του Σώματος Ακριτών για το2013

Στη γνωστή ζεστή ατμόσφαιρα του Σώματος Ακριτών έγιναν στις 12 Ιανουαρίου 2013, οι 16οι αγώνες στίβου. Σε όλα σχεδόν τα αγωνίσματα δόθηκαν πραγματικές μάχες. Κάποια παιδιά ξεχώρισαν για το αθλητικό τους ταλέντο.

στη στησελίδα σελίδα63

στη σελίδα 9 στη σελίδα 6

στις σελίδες 6 και 7 στη σελίδα 6

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΑΚΡΙΤΩΝ

Ιανουάριος 2013

Φύλλο 149 - Έτος 15ο

Μπήκε το 2013 και το Σώμα Ακριτών συμπληρώνει σύντομα τα 15 χρόνια έντονης δράσης. Οι Ακρίτες είναι πάντοτε εκεί με ένταση και ποιότητα. Με πλούσια δραστηριότητα, με ποικιλία στο πρόγραμμα με σύγχρονες αντιλήψεις και συνεχή – ασταμάτητη! – προσπάθεια για πρόοδο. Κι όμως… …Το 2013 θα είναι δύσκολο για το Σώμα Ακριτών. Διότι η μοίρα των

εθελοντών είναι τέτοια. Τίποτε δεν είναι εύκολο για μας. Όσο σκληρά κι αν δουλεύουμε, όσα κι αν προσφέρει το Σώμα Ακριτών, τα προβλήματα είναι πάντοτε εκεί:

Μας λείπουν κάποιοι έμπειροι αρχηγοί, Ο νεαροί μας αρχηγοί τα δίνουν όλα και κρατούν ψηλά τα επίπεδα. Λείπει όμως η εμπειρία τουλάχιστον άλλων δύο με-

γάλων. Λόγω της απουσία των μεγάλων αδυνατούμε να συνεχίσουμε τη δράση μας σε νέες περιοχές. Κάτι που σίγουρα θα έπρεπε να κάναμε εδώ και καιρό Κερδίζουμε νέα μέλη με το σταγονόμετρο, γιατί τα φροντιστήρια είναι ατέλειωτα. Τα παιδιά περιορίζονται πλέον στα σπίτια τους και στα κομπιούτερ τους, αφού σταδιακά αποκτούμε ένα νέο στυλ ζωής, που μας κάνει να απομονωνόμαστε όλο και περισσότερο Η εποχή που ζούμε έγινε ξαφνικά δύσκολη! Ο κόσμος συμμαζεύεται και βλέπει περισσότερο τη δική του επιβίωση. Που καιρός για προσφορά και για την κοινωνία των πολιτών. ΟΙ ακτιβιστές συρρικνώνονται…

Κόντρα στα τόσα εμπόδια, το Σώμα Ακριτών μπαίνει στη νέα χρονιά απόφασισμένο να τα δώσει όλα! Οι αρχηγοί μας δεν το βάζουν κάτω και ετοιμάζονται για νέες ιδέες και νέες προσπάθειες. Τα μέλη μας παραμένουν ενωμένα και σταθερά. Σημειώνουν ήδη ένα νέο ρεκόρ με τις λιγότερες απώλειες όλων των εποχών, στη φετινή μας δύναμη. Θα είναι δύσκολο το 2013… Αλλά δεν θα το βάλουμε κάτω, Ακρίτες, όπως δεν το βάλαμε ποτέ στα τελευταία 15 χρόνια!


Στο μικροσκόπιο μπαίνει αυτές τις μερες το… Σώμα Ακριτών. Οι αρχηγοί μας εξετάζουν διάφορες ενέργειες με στόχο να αναδιοργανώσουν το Σώμα έτσι που να ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις των δύσκολων εποχών που ζούμε και που από ότι φαίνεται θα ζήσουμε για το επόμενο κάμποσο χρονικό διάστημα . Γίνονται διάφορες σκέψεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του Σώματος:

Δημιουργία τμημάτων που να λειτουργούν και εκτός Σαββάτου. Τα μέλη μας θα έχουν την ευκαιρία να επιλέγουν αν θέλουν να συνεχίσουν τις παραδοσιακές συναντήσεις του Σαββάτου ή να συναντώνται κάποιο άλλο απόγευμα (για παράδειγμα την Παρασκευή). Αναδιοργάνωση της ομάδας των οργανωμένων γονιών με στόχο να ενδιαφερτούν περισσότερο οι γονείς και να συμπαραστέκονται στο Σώμα Ακριτών.

Δημιουργία συνδέσμου φίλων με στόχο τα παλιά μας μέλη που δεν μπορούν να συμμετέχουν τακτικά. Στόχος είναι να κρατούμε κοντά μας τα παλιά μέλη με κάποιο ειδικό καθεστώς, και να βοηθούν ή να συμμετέχουν όποτε μπορούν. Εξετάζεται η περίπτωση ίδρυση νέας Ακριτικής περιοχής. Είναι πολύ δύσκολο αυτό το εγχείρημα λόγω έλλειψης έμπειρων αρχηγών. Είναι όμως αναγκαίο να τραβήξουμε προς νέες περιοχές. Σκέψεις γίνονται και για κάποια επαγγελματική κίνηση. Ίσως ένα είδος παιδικής στέγης όπου τα παιδιά θα απασχολούνται ωφέλιμα κατά τα απογεύματα τους με βάση το Ακριτικό πρόγραμμα. Εξετάζεται ακόμα και το θέμα της στολής μας. Στόχος να γίνει ακόμα πιο απλή αλλά και μοντέρνα.

Δεν είναι ακόμα σίγουρο που θα καταλήξουν οι πιο πάνω σκέψεις και συζητήσεις. Φαίνεται όμως πως η επόμενη χρονιά, 2013-14 θα ξεκινήσει με σημαντικές αλλαγές. Άλλωστε το Σώμα Ακριτών πάντοτε ψάχνεται και πάντοτε είναι ανήσυχο και απεχθάνεται την στασιμότητα. Καιρός για αλλαγές λοιπόν!

Να τη, η επιταγή μας προς τον σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια! Οι εκπρόσωποι μας επισκέφτηκαν το σύνδεσμο και παράδωσαν το ποσό των 1000 ευρώ. Ήταν το προϊόν των φιλανθρωπικών μας εκδηλώσεων λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Το χαμόγελο της Χρυσταλλένης τα λέει όλα. Το προσπαθήσαμε, τα καταφέραμε, προσφέραμε! Τα Χριστούγεννα μας δεν ήταν λοιπόν, μόνο δώρα και καλοφαγίες… Ήταν γεμάτα προσφορά για το συνάνθρωπο μας, με αιμοδοσία, φιλανθρωπικό παζαράκι και φιλανθρωπική μουσική βραδιά. Για να τα καταφέρουμε χρειάστηκε βέβαια να δράσουν οι Ακρίτες - εθελοντές μας, αλλά και να μας ενισχύσει και κάμποσος κόσμος, φίλοι, κάποιοι γονείς, κτλ. τους οποίους και ευχαριστούμε.

Ένα ημερολόγιο γραφείου κυκλοφόρησε το Σώμα Ακριτών, το οποίο μοιράζεται σε μέλη και φίλους. Το ημερολόγιο είναι γεμάτο φωτογραφίες από πρόσφατες δραστηριότητες του Σώματος Ακριτών. Μια καλή ιδέα για να διακοσμήσουν οι Ακρίτες το γραφείο τους αλλά και να θυμούνται πάντα την οργάνωση μας!


Ο Γιώργος Νικολάου και η Ευδοκία Χειμωνίδου είναι πλέον κάτοχοι του χρυσού βραβείου του International Youth Award. Oι δύο νέοι μας κατάφεραν να καλύψουν όλες τις απαιτήσεις του βραβείου, το οποίο και τους απονεμήθηκε πρόσφατα, μετά την σχετική έγκριση από το διεθνές γραφείο του προγράμματος. Ενώ το χάλκινο και το ασημένιο βραβείο απονέμεται κατευθείαν από το Σώμα Ακριτών, το χρυσό εγκρίνεται πάντοτε από το διεθνές γραφείο. Έτσι μετά που το Σώμα Ακριτών απέστειλε το αίτημα του, έφτασε το ακόλουθο ευχάριστο μήνυμα: «Thanks for sending over the Gold Award Attainment forms for the participants. I’ve looked over the forms and can give authorisation for George Nicolaou and Evdokia Chimonidou to be presented with their Gold Awards. Please pass on our congratulations to the participants and to all those involved. Best wishes Jenny Jacobs» Με λίγα λόγια οι δύο προτάσεις που στάλθηκαν από το Σώμα Ακριτών έγιναν αποδεκτές μαζί με τα συγχαρητήρια της υπεύθυνης του διεθνούς προγράμματος.

Με μεγάλη επιτυχία το Σώμα Ακριτών διοργάνωσε μουσική φιλανθρωπική βραδιά την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου στο καφεστιατόριο Έρωδος. Η βραδιά ήταν μέρος των φιλανθρωπικών εκδηλώσεων που οργάνωσε φέτος το Σώμα Ακριτών. Η Χρυσταλλένη Σωκράτους στο πιάνο μαζί με την Αλίκη Κωνσταντινίδου και τον Χρίστο Μακεδόνα διασκέδασαν τα 200 περίπου μελη και φίλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Οι μουσικοί μας τραγούδησαν αφιλοκερδώς κι έτσι όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια εισόδου δόθηκαν στον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια. Όπως επίσης και τα έσοδα από τις πωλήσεις που έκανε το Σώμα Ακριτών στο παζαράκι της οδού Λήδρας μια μέρα προηγουμένως. Οι δύο εκδηλώσεις απέφεραν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό που θα ενισχύσει τώρα το καταφύγιο για τα θύματα της οικογενειακής βίας που διατηρεί ο Σύνδεσμος. Πέραν του φιλανθρωπικού χαρακτήρα, η βραδιά ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη με όμορφη μουσική αλλά και καλή ατμόσφαιρα στον κατάμεστο Ερωδό. ‘Οντως Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα για ένα πολύ καλό σκοπό.

Ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια μας ενημερώνει Στην Κύπρο σήμερα...   

Ο Γιώργος Νικολάου παραλαμβάνει το χρυσό βραβείο από την αρχηγό του Σώματος Ακριτών

Περίπου 1 άτομο στα 10 το οποίο επικοινωνεί με τον Σύνδεσμο ζητά καταφύγιο. Καταγγέλλονται 9 περιπτώσεις κάθε μήνα με θύματα παιδιά. Το 2011, 133 γυναίκες ζήτησαν καταφύγιο, 61 από αυτές δεν μπορούσαν να φιλοξενηθούν λόγω έλλειψης χώρου. 82% των θυμάτων ενδοοικογενειακής είναι παιδιά.


Τα ανοίγματα στους τοίχους ενός κτηρίου όπως παράθυρα και πόρτες αποτελούν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στα πιο πολλά σπίτια στην Κύπρο. Και αυτό γιατί μπορεί από τη μια να μας δώσουν τον φωτισμό και την θερμότητα από τον ήλιο το χειμώνα, αλλά και να έχουμε απώλειες ενέργειας απο την άλλη. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι μπορεί να θερμαίνεται υπερβολικά το εσωτερικό του σπιτιού, από τον ήλιο που μπαίνει από το παράθυρο, αν δεν έχουμε σκίαση.

Για αυτό το λόγο μαζί με τη θερμομόνωση της οροφής και των τοίχων πάντα συστήνεται να εξεταστεί σοβαρά και η αλλαγή των παραθύρων με νέα πιο ψηλών προδιαγραφών παράθυρα. Οι αγοραστές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι πέρα από το υποχρεωτικό ευρωπαϊκό πρότυπο σήμανσης CE, υπάρχουν κι άλλα πρότυπα (π.χ. τα γερμανικά DIN) για παράθυρα και πόρτες που είναι εύκολο να ελέγξουμε και τα οποία ρυθμίζουν:  Την αεροστεγανότητα και υδατοστεγανότητα της κατασκευής  Το πόσο εμποδίζει την απώλεια θερμότητας  Την ικανότητα ηχομόνωσης

Τη συμπεριφορά του γιαλιού του παραθύρου στην ενέργεια και στο φως του ήλιου.

Για παράδειγμα τα συρόμενα παράθυρα και οι πόρτες με βουρτσάκια υστερούν στη θερμομόνωση και ηχομόνωση σε σχέση με τα άλλα είδη που κλείνουν π.χ. με δύναμη έναντι ενός λάστιχου. Φυσικά ενώ πάντα θέλουμε το φως, θέλουμε την ζεστασιά του ήλιου το χειμώνα αλλά όχι το καλοκαίρι. Μπορούμε να το πετύχουμε αυτό με εξωτερικό σκίαστρο στο παράθυρο το οποίο να είναι ειδικά σχεδιασμένο να αφήνει τον ήλιο να μπαίνει το χειμώνα αλλά να τον εμποδίζει το καλοκαίρι. Τα σκίαστρα που τα παλιά χρόνια ήταν πολύ διαδεδομένα είτε πάνω από το παράθυρο είτε ως εξωτερικά φυλλαράκια στα παράθυρα έχουν δυστυχώς καταργηθεί τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας έτσι μεγάλα ενεργειακά προβλήματα στους ένοικους. Ένα σωστά σχεδιασμένο σκίαστρο στο νότο θα πρέπει να επιτρέπει την είσοδο του ήλιου από το παράθυρο τον χειμώνα και να τον εμποδίζει να μπει το καλοκαίρι. Το ίδιο, ίσως και καλύτερο, αποτέλεσμα μπορούμε να το πετύχουμε φυτεύοντας φυλλοβόλα δεντρα στην νότια πλευρά του σπιτιού μας. Το καλοκαίρι τα φύλλα εμποδίζουν τον ήλιο να μπαίνει στο σπίτι. Αντίθετα τον χειμώνα ο ήλιος μπαίνει αφού τα φύλλα έχουν πέσει. Ακόμη μια προβληματική τακτική με την κατασκευή παραθύρων είναι και η συνήθεια τοποθέτησης μωσαϊκών πατούδων στο κάτω μέρος του παραθύρου. Τα μωσαϊκά και τα μάρμαρα είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας και προκαλούν απώλειες.

10 καθημερινά πράγματα για ένα καλύτερο περιβάλλον 1.

Ανακυκλώστε ότι μπορείτε. Και προσπαθήστε να αγοράζετε επαναχρησιμοποιήσιμα και βιοδιασπώμενα προϊόντα, όσο το δυνατόν περισσότερο.

2. 3.

Εξοικονομήστε το νερό

4.

Αντικαταστήστε τους απλούς λαμπτήρες, με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Αν ο καθένας το έκανε αυτό, θα ήταν σαν να έφευγαν από τους δρόμους εκατομμύρια αυτοκίνητα.

5.

Κλείσε τα φώτα. Αν βγεις από το δωμάτιο, έστω και για λίγο, κλείσε τα φώτα. Δεν χρειάζονται και είναι σπατάλη ενέργειας.

6.

Εάν ο καθένας μας φυτέψει ένα δέντρο, η ζωή μας θα βελτιωθεί σημαντικά. Υπάρχουν εσωτερικά φυτά που καθαρίζουν τον αέρα. Τα φυτά χαμηλώνουν επίσης τη θερμοκρασία στο σπίτι το καλοκαίρι.

7.

Αν φυτέψετε δικά σας λαχανικά, θα έχετε βιολογικά προϊόντα, άριστης ποιότητας, ευεργετικά για την υγεία σας και για το περιβάλλον, αφού η γη θα είναι λιγότερο ποτισμένη με τοξικές ουσίες. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο νόστιμα.

8.

Χρησιμοποίησε υφασμάτινες τσάντες για ψώνια. Δεν κοστίζουν πολύ και εξοικονομούν χαρτί και πλαστικό.

9.

Απλώστε τα ρούχα έξω αντί να βάζετε στεγνωτήριο. Αν είναι μια ωραία, ηλιόλουστη μέρα, κρεμάστε τα πλυμένα ρούχα έξω να στεγνώσουν. Χρησιμοποιείτε ηλιακή ενέργεια αντί για ηλεκτρική και τα ρούχα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Όταν τελειώσετε με τη χρήση μιας ηλεκτρικής συσκευής, απενεργοποιήστε την. Αυτή η κίνηση σώζει όχι μόνο ενέργεια, αλλά και χρήματά από την τσέπη σας, αφού μειώνεται ο λογαριασμός του ηλεκτρικού.

10. Αποφεύγετε τα φαστ-φουντ. Τα εστιατόρια

φαστ-φουντ είναι από τους χειρότερους ρυπαντές του περιβάλλοντος, τόσο για τις μαζικές ποσότητες βοδινού κρέατος και την σπατάλη συσκευασιών όσο και για την ενέργεια που χρησιμοποιούν.


Mε την ίδρυση του το Σώμα Ακριτών, το 1998, έθεσε τον αθλητισμό ψηλά στις προτεραιότητες του. Έτσι νωρίς – νωρίς άρχισε να καλλιεργεί το σχετικά άγνωστο άθλημα του σοφτμπολ. Ένα ομαδικό άθλημα πολύ βολικό, αφού παίζεται τόσο από αγόρια όσο και από κορίτσια.

Σόφτμπολ και… ξερό ψωμί Από το 2004 καθιερώθηκε μάλιστα και το ετήσιο πρωτάθλημα. Που ξεκινά από τις περιοχές και καταλήγει στους τελικούς με τη συμμετοχή όλων των περιοχών. Το 2005 ιδρύθηκε και ο αθλητικός όμιλος του σώματος Ακριτών που είναι επίσημα εγγραμμένος στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) και στην ομοσπονδία του σόφτμπολ! Το σόφτμπολ παίζεται λοιπόν από όλα τα μέλη του Σώματος Ακριτών, από τα 6 χρόνια μέχρι και τα... καμπόσα. Και παίζεται από όλους με μεγάλη ευχαρίστηση. Δημιουργήθηκε μάλιστα και η επίσημη ομάδα που έδωσε μέχρι τώρα μόνο ένα αγώνα με την ομάδα της Αγγλικής Σχολής αφού δυστυχώς δεν υπάρχουν αντίπαλοι…

Το τουρνουά των… γερόντων! Τα τελευταία τέσσερα χρόνια διεξάγεται και το ετήσιο τουρνουά στο οποίο συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι Ακρίτες. Οι ομαδάρχες από όλες τις περιοχές, οι Νέοι Ακρίτες, οι Ακρίτες άνω των 18 ετών και ομάδες από φίλους και γονείς συναντιούνται σε ένα τουρνουά ψηλού επιπέδου. Και στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια τον τίτλο κατέκτησαν οι… γέροντες του τμήματος των άνω των 18.

Αγώνες στίβου Παλιότεροι και από το σοφτμπολ είναι όμως οι αγώνες στίβου που γίνονται κάθε χρόνο. Σ’ αυτούς συμμετέχουν όλοι τα μέλη μας από 6 ως 15 ετών. Διεξάγονται πάντοτε τα ίδια αγωνίσματα σε τέσσερεις διαφορετικές κατηγορίες ηλικιών. Πρόκειται για το δρόμο 50 μέτρων, το δρόμο 500 μέτρων (300 μέτρα για τους Πρωτοπόρους), το ρίξιμο μπάλας και το άλμα οι σε μήκος χωρίς φόρα. Φέτος διεξήχθηκαν οι 16 αγώνες στη σειρά. Από το 1998 διατηρείται αρχείο με όλες τις επιδόσεις και όλους τους νικητές. Πρόκειται για ένα θεσμό για το Σώμα Ακριτών που οργανώνεται πάντα με πολύ κέφι και σε ωραία ατμόσφαιρα.

Ποδόσφαιρο για τις αμαζόνες μας Τα τελευταία τρία χρόνια έχει δημιουργηθεί η ομάδα φουτσαλ για τα κορίτσια μας. Η ομάδα μας ξεκίνησε διστακτικά αλλά σταδιακά έγινε μια ισχυρή ομάδα με αρκετές επιτυχίες στα τουρνουά που συμμετέχει. Στο τουρνουά της HASDER όπου συμμετέχει τα τελευταία χρόνια, έφτασε το 2011 στο τελικό όπου έχασε μόνο στα πέναλτι. Αήττητη παρέμεινε και το 2012, όπου και πάλι έχασε στα πέναλτι στον ημιτελικό, για να νικήσει στη συνέχεια τον μικρό τελικό.


Στη γνωστή ζεστή ατμόσφαιρα του Σώματος Ακριτών έγιναν στις 12 οι Ιανουαρίου 2013, οι 16 αγώνες στίβου. Η θερμοκρασία ήταν χαμηλή όμως η προσπάθεια των μικρών μας αθλητών ήταν μεγάλη και η ζωντάνια των Εξερευνητών και των Πρωτοπόρων μας μπόλικη! Σε όλα σχεδόν τα αγωνίσματα δόθηκαν πραγματικές μάχες. Κάποια παιδιά ξεχώρισαν για το αθλητικό τους ταλέντο. Τα υπόλοιπα ξεχώρισαν γιατί δεν το έβαζαν κάτω, ακόμα κι όταν τερμάτιζαν στις τελευταίες θέσεις. Ειδικά τα μικρούλια μας που ήξεραν από την αρχή πως δεν μπορούσαν να συναγωνιστούν τους μεγαλύτερους. Αυτό θα πει σωστό αθλητικό πνεύμα! Οι Ακρίτες μας χωρίστηκαν σε τέσσερεις διαφορετικές κατηγορίες, ανάλογα με την ηλικία τους: 6-8 ετών και 9-11 οι Πρωτοπόροι και 1213 και 14-15 ετών οι Εξερευνητές. Αποτελέσματα Πρωτοπόρων Δρόμος 50μ (6-8 ετών) 1. Γιώργος Ιωάννου 9.40 2. Κυριάκος Γεωργίου 10.08 3. Σώζος Κύριλλου 10.28

1. Γεωργία Μάμα 10.70 2. Ελένη Αποστολακούδη 11.20 3. Βερόνικα Χατζηγιάννη 11.45 Δρόμος 50μ (9-11 ετών) 1. Βασίλης Αποστολακούδης 9.20 2. Πόλυς Κλαδευτηράς 9.45 1. Χριστίνα Δημητρίου 9.20 2. Γαβριέλα Ντερκ 9.86 3. Μαρίλη Κυριάκου 10.20 Άλμα εις μήκος χωρίς φόρα (6-8 ετών) 1. Χρίστος Παπακυριακού 1.27μ 2. Γιώργος Ιωάννου 1.21 3. Κυριάκος Γεωργίου 1.15 1. Γεωργία Μάμα 1.33μ 2. Δήμητρα Καδή 0.96 3. Αναστασία Χαριλάου 0.88 Άλμα εις μήκος χωρίς φόρα (9-11 ετών) 1. Βασίλης Αποστολακούδης 1.30μ 2. Πόλυς Κλαδευτηράς 1.26 1. Χριστίνα Δημητρίου 1.47μ 2. Γαβριέλα Ντερκ 1.26μ 3. Άννα Νικολάου 1.22μ

2. Γιώργος Δημητρίου 8,25 3. Άρης Βλαχογιαννάκης 7,15 1. Γεωργία Μάμα 10.20μ 2. Ελένη Αποστολακούδη 9.65 3. Δήμητρα Παυλίδου 9.20 Σφαίρα (9-11 ετών) 1. Βασίλης Αποστολακούδης 23.55μ 2. Πόλης Κλαδευτήρας 9.30 1. Γαβριέλλα Ντερκ 12.70μ 2. Χριστίνα Δημητρίου 10.60 3. Άννα Νικολάου 8.72 Δρόμος 300μ (6-8 ετών) 1. Γιώργος Ιωάννου 1.08.30 2. Σώζος Κύριλλου 1.12.25 3. Κυριάκος Γεωργίου 1.16.60 Δρόμος 200μ (6-8 ετών) 1. Ελένη Αποστολακούδη 49.30 2. Βερόνικα Χατζηγιάννη 50.42 3. Δήμητρα Παυλίδου 51.40 Δρόμος 200μ (9-11 ετών) 1. Χριστίνα Δημητρίου 41.40 (ν.ε.) 2. Γαβριέλα Ντερκ 42.80 3. Άννα Νικολάου 46.82 Η

Σφαίρα (6-8 ετών) 1. Χρίστος Παπακυριακού 12,50μ

2 ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΠΟΛΟΥ

Η

1 ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

Να μια καινούργια ιδέα! Μία – μία οι περιοχές μας θα πραγματοποιήσουν νυχτερινές συναντήσεις ως εξής: 25 Ιανουαρίου 3η Παλλουριώτισσας 26 Ιανουαρίου 4η Πλατύ 1 Φεβρουαρίου 1η Αρχαγγέλου 2 Φεβρουαρίου 2η Βορείου Πόλου Οι νυχτερινές συναντήσεις θα περιλαμβάνουν και διανυχτέρευση στον ξενώνα νέων στην παλιά Λευκωσία. Οι συναντήσεις θα αρχίζουν στις 5.00 το απόγευμα και θα ολοκληρώνονται στις 9.00 το πρωί της επόμενης μέρας.

ικα εμάς. Όμως γίνονται κάποιες σκέψεις κατά πόσον θα πρέπει να λειτουργήσουμε μια ομάδα σε ώρα και μέρα άλλη από αυτή του Σαββάτου. η

Μήπως θα μπορούσε για παράδειγμα η 2 Ακριτική Περιοχή στο Καϊμακλί να έχει τις συναντήσεις της κάθε Παρασκευή απόγευμα;


Αποτελέσματα Εξερευνητών Δρόμος 50μ (12-13 ετών) 1. Κυριάκος Ιωάννου 7.90 2. Νικόλας Αντωνίου 8.19 3. Αντρέας Χατζηγιάννης 8.40 1. Μαρία Δημητρίου 8.09 (ν.ε) 2. Άντρεα Σωτηριάδου 8.50 3. Μαρία Χαραλάμπους 8.80 Δρόμος 50μ (14-15 ετών) 1. Μαρίνος Χριστοφή 7.40 2. Αντρέας Σεργίδης 8.40 3. Αντρέας Σπύριτος 8.68 1. Μαρία-Δέσποινα Θεοφάνους 8.17 2. Ζωή Σταύρου 8.50 3. Λορέντανα Σελλίμ 8.70 Άλμα εις μήκος (12-13 ετών) 1. Κυριάκος Ιωάννου 1.87μ 2. Αντρέας Χατζηγιάννης 1.60 3. Νικόλας Αντωνίου 1.52 1. Άντρεα Σωτηριάδου 1.77μ 2. Μαριά-Ελένη Ξενοφώντος 1.51 3. Παναγιώτα Γεωργίου 1.51 Άλμα εις μήκος (14-15 ετών) 1. Μαρίνος Χριστοφή 2.09μ 2. Παναγιώτης Κυριακίδης 1.65 3. Αντρέας Σπύριτος 1.43 1. Λορεντάνα Σελλίμ 1.56μ 2. Ζωή Σταύρου 1.48 3. Μαρία-Δέσποινα Θεοφάνους 1.46

Η

3 ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΛΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ

Σφαίρα (12-13 ετών) 1. Βαρνάβας Κυριακίδης 28,40μ 2. Φοίβος Βοσκαρίδης 18,80 3. Κωνσταντίνος Αντωνίου 18.50 1. Παναγιώτα Χριστοδούλου 17,10μ 2. Μαρία Χαραλάμπους 15,55 3. Χριστίνα Παπαθεοδώρου 14,55 Σφαίρα (14-15 ετών) 1. Παναγιώτης Κυριακίδης 35,23μ 2. Αντρέας Σεργίδης 34,40 3. Μαρίνος Χριστοφή 33,40 1. Άντρια Καδή 19.70μ 2. Ιωάννα Σώζου 17.55 3. Λορεντάνα Σελλίμ 16.30 Δρόμος 500μ (12-13 ετών) 1. Κυριάκος Ιωάννου 1.56.40 2. Βαρνάβας Κυριακίδης 1.58.67 3. Λουκάς Παπαδόπουλος 2.03.06

Η

4 ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΛΑΤΥ

1. Μαρία Δημητρίου 2.00.03 2. Άντρεα Σωτηριάδου 2.23.90 3. Μαρία-Ελένη Ξενοφώντος 2.54.50 Δρόμος 500μ (14-15 ετών) 1. Μαρίνος Χριστοφή 1.45.50 2. Αντρέας Σεργίδης 1.58.40 3. Αντρέας Σπύριτος 2.49.50 1. Ζωή Σταύρου 1.58.20 2. Ιωάννα Σωζου 2.08.00 3. Μαρία-Δέσποινα Θεοφάνους 2.09.46

Στις εποχές που ζούμε, γίνεται όλο και πιο έντονη η εμφάνιση του ρατσισμού. Οι πολλοί ξένοι που κατακλύζουν πλέον το νησί μας, ο μικρός μας τόπος, η οικονομική κρίση και η ανεργία μας κάνουν όλους πιο δύσκολους σαν ανθρώπους και λιγότερο ανεχτικούς στους ξένους ανθρώπους. Πολλοί από αυτούς τους ξένους είναι φτωχοί που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή... Είναι όμως διαφορετικοί... Έχουν διαφορετικούς τρόπους και διαφορετικό χρώμα απο εμάς. Το φαινόμενο του ρατσισμού λοιπόν κάνει όλο και πιο έντονη την παρουσία του. Κι αν θέλουμε να είμαστε σωστοί άνθρωποι θα πρέπει να το πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ανεξαρτήτως χρώματος, γλώσσας ή θρησκείας είμαστε όλοι ίσοι. Είμαστε όλοι άνθρωποι! Αυτά ήταν μηνύματα που μας έδωσε το εργαστήρι στο πρόγραμμα μας το Σάββατο στις 19 Ιανουαρίου.


Το Σώμα Ακριτών, με πρωτοβουλία του τμήματος Νέων Ακριτών, ενισχύει την προσπάθεια ανακύκλωσης ρούχων, διοργανώνοντας μια μικρή εκστρατεία συλλογής ρουχισμού το Σάββατο 26 Ιανουαρίου. Όλα τα μέλη του Σώματος κλήθηκαν να φέρουν όσα ρούχα, παπούτσια, σεντόνια, κουρτίνες, τσάντες και ζώνες μπορούσαν. Ήταν μια καλή ευκαιρία πρώτον να ξεφορτωθούμε παλιά ρούχα, δεύτερο να ενισχύσουμε την ανακύκλωση αντικειμένων που θα κατέληγαν στα σκουπίδια και τρίτο να βοηθήσουμε φτωχούς συνανθρώπους μας ειδικά στις μέρες που ζούμε. Η εκστρατεία μας διοργανώνεται σε συνεργασία με την οργάνωση «Ανάκυκλος». Μέλη της οργάνωσης επρόκειτο να μας επισκεφτούν στις 26 Ιανουαρίου και να παραλάβουν τον ρουχισμό. Με το πρόγραμμα ανακύκλωσης ρουχισμού, η οργάνωση «Ανάκυκλος» έχει προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία στα παλιά μας ρούχα, τα οποία παρόλο που είναι χρήσιμα στους συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη, κατέληγαν ως επί το πλείστον στις χωματερές, με αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον..

Επιτυχημένο ήταν και φέτος το παζαράκι των Νέων Ακριτών στις 21 Δεκεμβρίου. Οι Νέοι Ακρίτες αφού ετοίμασαν την πραμάτεια τους βρέθηκαν από το πρωί του Σαββάτου στην οδό Λήδρας για να την πωλήσουν. Τα διάφορα Χριστουγεννιάτικα που έφτιαξαν μόνοι τους τράβηξαν την προσοχή των περαστικών και οι πωλήσεις πήγαν πολύ καλά. Μέχρι το απόγευμα οι Νέοι ξεπούλησαν σχεδόν όλη την πραμάτεια τους, μαζεύοντας ένα αξιόλογο ποσό στο φιλανθρωπικό ταμείο τους.

Η Γεωργία Λιασή επέστρεψε από τη Φινλανδία και της ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας τις εμπειρίες της. Ετοίμασε μια ωραία παρουσίαση για τα σχολεία της Φινλανδίας και οι Νεοακρίτες θέλησαν να τα συγκρίνουν με τα δικά μας. Πολλά από τα πράγματα που ακούγαμε μας φαίνονταν εξωπραγματικά. Δεν υπάρχουν κάγκελα στα σχολεία. Όλοι οι μαθητές πρέπει να έχουν ipad, το οποίο τους το παρέχει το σχολείο. Κάνουν μαθήματα κολύμπι ενώ από την πρώτη τάξη του δημοτικού μαθαίνουν ξένες γλώσσες. Κάθε εβδομάδα η δασκάλα αφιερώνει χρόνο από το μάθημα για να διαβάσουν εφημερίδα και να ενημερωθούν για τις ειδήσεις. Κάθε εβδομάδα όλοι οι μαθητές του σχολείου κάνουν συνάντηση για γνωρίζονται μεταξύ τους. Πριν σχολάσουν τα παιδιά η δασκάλα τα... αγκαλιάζει ένα - ένα. Όπως αντιληφθήκαμε η σύγκριση με τα δικά μας σχολεία είναι δύσκολη...

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση είχαν οι Νέοι Ακρίτες στις 19 Ιανουαρίου με βιντεάκια από συνεντεύξεις από αναρχικούς και αστυνομικούς: «Μια νύχτα δυο διαφορετικοί κόσμοι». Πως είδαν το ίδιο επεισόδιο ένας αναρχικός διαδηλωτής και ένας αστυνομικός. Αν δεν ξέραμε θα λέγαμε ότι σίγουρα μιλούν για δυο διαφορετικά επεισόδια. Τι είναι η αναρχία, ποιοι είναι οι πραγματικοί αναρχικοί, υπάρχει κάποια ιδεολογία πίσω από τις κουκούλες, τις βόμβες μολότοφ και τις καταστροφές; Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που σηκώνει πολλή συζήτηση...

Για αλλού ξεκινήσαμε και αλλού βρεθήκαμε… Την Κυριακή το πρωί, στις 13 Ιανουαρίου 2013, οι Νέοι Ακρίτες ετοιμάστηκαν για έξοδο στην φύση. Στόχος τους να εξερευνήσουν το φαράγγι της Κακκαρίστρας και να το χαρτογραφήσουν… Όμως ο βροχερός καιρός ανάγκασε το τμήμα των Νέων Ακριτών να αλλάξει τα σχέδια του. Ευτυχώς το τμήμα δέχτηκε αμέσως πρόσκληση από την αρχηγό του Σώματος για να περάσουν το πρωινό τους στο σπίτι της. Η πρόσκληση της αρχηγού του Σώματος ήταν καλοδεχούμενη και η αρχηγός του τμήματος Χρυσταλλένη, φύλαξε αμέσως τις πυξίδες και προμηθεύτηκε κάμποσες εφημερίδες! Σε λίγο όλο το τμήμα βρισκόταν στο σπίτι της Σοφίας και του Ντίνου και γύρω από το τζάκι άρχισαν να διαβάζουν τις εφημερίδες και να συζητούν. Οι επερχόμενες εκλογές, η οικονομική κρίση, αλλά και άλλα θέματα από τον κόσμο όλο, ξεχώρισαν και συζητήθηκαν περισσότερο. Ήταν ένα ωφέλιμο πρωινό με ενημέρωση, προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων.


Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε σύντομα προεδρικές εκλογές και ότι μπαίνουμε πλέον σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης, οι Ακρίτες κλήθηκαν σε μια συνάντηση προβληματισμού και συζήτησης. Στη διάρκεια της συνάντησης βασικό στοιχείο θα είναι μια πρόσφατη δημοσκόπηση, που όχι δεν θα δίνει τα ποσοστά των υποψηφίων για

Για μπόουλινγκ βγήκαν οι Ακρίτες άνω των 18 ετών στις 11 Ιανουαρίου 2013 το βράδυ. Ήταν η πρώτη εκδήλωση του Σώματος Ακριτών για το 2013. Οι ‘μεγάλοι’ είχαν άλλωστε ανοιχτούς λογαριασμούς από την προηγούμενη χρονιά... Ο Άλκης Αδαμίδης ήταν τελικά ο φετινός νικητής. Οι λογαριασμοί... έμειναν όμως ανοιχτοί, αφού απουσίασε ο περσινός νικητής Ευδόκιος Χριστοδούλου λόγω δουλειάς. Αναμένεται η σύγκρουση των... γιγάντων την επόμενη φορά. Εκτός βέβαια αν κάποιος τρίτος μπει ως

Ο Άλκης Αδαμίδης ήταν ο νικητής φέτος

την προεδρία, αλλά θα δείχνει πολλά και διάφορα για τους Κύπριους και τα πιστεύω τους… Το πρόγραμμα των Ακριτών άνω των 18 ετών, δεν θα έχει βέβαια μόνο προβληματισμό. Έτσι θα ακολουθήσει μια βραδιά με κρασάκι και οινογνωσία, ενώ αργότερα ετοιμαζόμαστε για διήμερη

σφήνα. Άλλωστε υπήρχαν κι άλλοι διακριθέντες όπως ο Χάρης Νικολάου. Αντίθετα στις κοπέλες η Νικολέττα Νικολάου επανέλαβε την περσινή νίκη της, αποδεικνύοντας πως είναι η... μπόουλινγκ κοπέλα του Σώματος Ακριτών, χωρίς καμία αμφισβήτηση! Την σκληρή μάχη του μπόουλινγκ ακολούθησε δείπνο για όλους τους παρευρισκόμενους. Η αρχηγός του τμήματος Μαρία Χριστοφή φρόντισε στο τέλος να κόψει και την βασιλόπιτα με τυχερή την Άντρη Μιχαήλ.

εξόρμηση. Που θα πάμε δεν είναι γνωστό ακόμα, αλλά σίγουρα θα είναι ένας χώρος που να προσφέρει τη σωστή ζεστή ατμόσφαιρα. Μεσολαβεί βέβαια και το… πάρτι γενεθλίων για τα 15χρονα του Σώματος Ακριτών.

Δοκιμές κρασιών θα κάνουν τα μέλη του τμήματος Ακριτών άνω των 18 ετών στην επόμενη τους συνάντηση! Είναι μια βραδιά που απολαμβάνουν οι Ακρίτες. Παλιότερα πήγαιναν σε κάποια κάβα κι εκεί μάθαιναν διάφορα και δοκίμαζαν κρασάκι ωραίο. Τώρα όμως οι κάβες ζητούν πολλά... Έτσι αποφασίστηκε να μετατρέψουμε την οικία του Ντίνου και της Σοφίας σε κάβα! Εκεί θα περάσουν οι 18+ την βραδιά τους με κρασάκι και... τυράκι ασφαλώς. Θα μάθουν και πάλι διάφορα περι του οίνου και θα περάσουν σίγουρα καλά.

Τρεις αρχηγοί μας με τις μπάλες στο χέρι! Η Μαρία, η Σοφία και η Νικολέττα


ΑΝΕΚΔΟΤΑ

Χμ, επαχούλεψεν η Γεωργία στη Φινλανδία. Έκαμεν βουκκούδες... Όπως τις γατούλες που άμα πέσει παγωνιά στρογγυλεύουν

Καθότανε το λιοντάρι στο δάσος και χάζευε. Ξαφνικά περνάει το μυρμήγκι τρέχοντας! - Για που το βάλες έτσι βιαστικός; ρωτά το λιοντάρι. - Δεν τα έμαθες; Απαντά το μυρμήγκι. Τράκαρε ο ελέφαντας με τον ιπποπόταμο! - Ε, και εσύ τι τρέχεις; - Πάω να δώσω αίμα! ................................................................... Η δασκάλα έβαλε στα παιδιά να γράψουν μια έκθεση, που να τελειώνει με τη φράση «Μάνα είναι μόνο μία».

Αυτές οι διανυχτερεύσεις μας ήρθαν από το πουθενά. Να και κάτι καινούργιο! Θα δούμε πως τα πήγαν στην επόμενη εφημεριδούλα μας. Πάντως προετοιμάζονται στην τρίχα. Πολύ καλή έκπληξη το ημερολόγιο που μοιράζεται αυτές τις μέρες… Πληροφορίες λένε πως πάμε για νέο διεθνές πρόγραμμα. Σύντομο αλλά περιεκτικό, για έφηβους κυρίως Τούτη η Χρυσταλλένη μάλλον τη βλέπει αδελφή Τερέζα... Δεν έμεινε φιλανθρωπία για φιλανθρωπία να μην την σκεφτεί φέτος! Οι καημένοι οι ΝεοΑκρίτες κοντεύουν να αγιάσουν Ο άγιος Κύπρος ας πούμε, ή η αγία Σπυρούλα...

Προχωρά το πρωτάθλημα σοφτμπολ. Και η αγωνία ανεβαίνει... Είναι βέβαια ένα από τα λίγα πρωταθλήματα σοφτμπολ που διεξάγονται στην Κύπρο! Εκπληκτικό! Ο γέροντας μαθαίνει το facebook και ετοιμάζεται να κατακτήσει τον χώρο. Έταξε επίσης να κάμει κάβα το σπίτι του αλλά και να γράψει για μας τους Ακρίτες ένα βιβλίο! Για να δούμε πόσα από όλα αυτά θα καταφέρει. Διότι έταξε και του Ορέστη να του βάψει το δωμάτιο του...

Όλα τα παιδάκια έγραφαν πως «η μαμά μου με αγαπάει, με φροντίζει» και στο τέλος «Μάνα είναι μόνο μία». Ο Τοτός όμως έγραψε: «Μια μέρα ήρθε στο σπίτι μια φίλη της μαμάς μου. Η μαμά μου, τη ρώτησε τι θα πιεί και η φίλη της απάντησε μια κοκα κόλα. Τότε η μαμά μου, μου είπε να φέρω δύο. Όταν πήγα στο ψυγείο είδα ότι υπήρχε μόνο μία κοκα κόλα και φώναξα: Μάνα, είναι μόνο μία!» ................................................................... Πάει ένα κοριτσάκι σχολείο με ένα τεράστιο καρούμπαλο στο κεφάλι... ! - Μα, πού το χτύπησες το κεφαλάκι σου μικρό μου; .... ρωτάει ο δάσκαλος. - Με τσίμπησε μια μύγα. - Μύγα; - ... ναι .... αλλά ευτυχώς τη σκότωσε ο μπαμπάς με το φτυάρι.

Ο Σωκράτης (469-399 π.Χ.) ήταν Αθηναίος φιλόσοφος και μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού.           

Εν οίδα ότι ουδέν οίδα (Ένα ξέρω, ότι τίποτε δεν ξέρω) Τα άδεια σακιά τα φουσκώνει ο αέρας και τους ανόητους η έπαρση Οι μεν βροντές τρομάζουν τα παιδιά και οι απειλές τους ανόητους Η μόρφωση, όπως ακριβώς μια εύφορη γη, φέρνει όλα τα καλά Σε συμβουλεύω να παντρευτείς. Αν βρεις μια καλή γυναίκα θα είσαι ευτυχισμένος. Αν όχι, θα γίνεις φιλόσοφος. Αν ένας γάιδαρος σε κλωτσήσει, δεν έχει νόημα να τον κλωτσήσεις και εσύ Εκείνος που περισσότερο μοιάζει με Θεό είναι εκείνος που δεν εξαρτάται από τίποτα. Δεν είμαι Αθηναίος, ούτε Έλληνας πολίτης, αλλά πολίτης του κόσμου. Οι άλλοι ζουν για να τρώνε, αλλά εγώ τρώω για να ζήσω Όποιον τον κατατρέχει η τύχη, ακόμα κι από τους καλούς ανθρώπους βρίσκει δυστυχίες Ουδείς εκών κακός (Κανένας άνθρωπος δεν πράττει το κακό με τη θέλησή του)


Το ημερολόγιο του μήνα

ΙΘΑΚΗ Κ. Καβάφης

8 Ιανουαρίου Οι αρχηγοί όλων των περιοχών συναντώνται στο σπίτι της αρχηγού του Σώματος Σοφίας. Καθορίζουν τη δράση του Γενάρη και ανάμεσα σε άλλα αποφασίζουν τη διοργάνωση διανυκτερεύσεων στον ξενώνα νέων στην παλιά Λευκωσία.

Παρούσα στην πιο πάνω συνάντηση και η αρχηγός της 3ης περιοχής Παλλουριώτισσας Γεωργία, που επέστρεψε επιτέλους από την Φινλανδία, όπου την είχε στείλει ο Έρασμος... 11 Ιανουαρίου Για μπόουλινγκ βγήκαν οι Ακρίτες των 18+ (είδηση στη σελίδα 9). Ο περσινός νικητής όμως, ο Ευδόκιος, διαμαρτύρεται διότι δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τον τίτλο του λόγω βάρδιας στην πυροσβεστική... 12 Ιανουαρίου Διεξάγονται οι 16οι αγώνες στίβου (ειδήσεις και αποτελέσματα στις σελίδες 6 και 7). Τα ρεκόρ δεν σπάνε εύκολα τα τελευταία χρόνια. Κι

όμως είχαμε δύο ρεκόρ στην ίδια οικογένεια! Οι αδελφές Μαρία και Χριστίνα Δημητρίου πέτυχαν τις δύο και μοναδικές επιδόσεις της ημέρας σε δύο διαφορετικά αγωνίσματα. 13 Ιανουαρίου Πρωί – πρωί κτυπούν τα τηλέφωνα των αρχηγών: «Βρέχει, τι να κάνουμε;» Τελικά οι Νέοι Ακρίτες από τα όρη και τα παραρά βρέθονται γύρω από τα τζάκι να πίνουν τσάι και να διαβάζουν εφημερίδες (είδηση στη σελίδα 8) 19 Ιανουαρίου Ενάντια στον ρατσισμό στέκονται μικροί και μεγάλοι Ακρίτες σύμφωνα με το πρόγραμμα της απογευματινής συνάντησης τους! 25 Ιανουαρίου Παρασκευή βράδυ αρχίζουν οι διανυχτερεύσεις των περιοχών με την Παλλουριώτισσα να κάνει την αρχή. 29 Ιανουαρίου Ανακοινώθηκε συνάντηση των Ακριτών άνω των 18 ετών.

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις. Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι, τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις, αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει. Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις, αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου, αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου. Να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος. Πολλά τα καλοκαιρινά πρωινά να είναι που με τι ευχαρίστησι, με τι χαρά θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους· να σταματήσεις σ’ εμπορεία Φοινικικά, και τες καλές πραγμάτειες ν’ αποκτήσεις, σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ’ έβενους, και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής, όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά· σε πόλεις Aιγυπτιακές πολλές να πας, να μάθεις και να μάθεις απ’ τους σπουδασμένους. Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη. Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου. Aλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου. Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει· και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί, πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο, μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη. Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι. Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο. Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια. Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε. Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν.


 Μην παραμελείτε τις άλλες σας ανάγκες επειδή η ανάγκη για κάποια σχέση ή φιλία δεν έχει ικανοποιηθεί. Φροντίστε τον εαυτό σας:

 Ακολουθείστε συνήθειες καλής διατροφής, άσκησης και επαρκούς ύπνου.

 Δώστε ενέργεια στη δουλειά σας, ασχοληθείτε με τα χόμπι σας ή, αν δεν έχετε, δημιουργείστε κάποια.

 Αξιοποιήστε τις ώρες μοναξιάς βρίσκοντας πράγματα να κάνετε που σας δίνουν ευχαρίστηση.

 Μην υπομένετε απλώς την ύπαρξή σας ρίχνοντάς την σε έναν καναπέ έως ότου ξαναβρεθείτε με άλλους ανθρώπους.

Φτάσαμε πια σε μια κατάσταση πολύ μοναχική… Τώρα με τα κινητά δεν χρειάζεται να παίρνεις τηλέφωνο και να αρχίζεις τα «καλημέρα, τι κάνεις;», στέλλεις ένα μήνυμα και τελειώνεις. Στα καταστήματα δεν χρειάζεται να πηγαίνεις αυτοπροσώπως, αφού τώρα μπαίνεις στα καταστήματα online του κόσμου όλου και παραγγέλλεις ότι θέλεις, χωρίς να συναντάς ούτε πωλητή μπροστά σου να σου αρχίζει τα «καλημέρα, τι κάνεις;». Το κουτσομπολιό ήταν κάποτε κοινωνική συναναστροφή… Μαζεύονταν οι γειτόνισσες και άρχιζαν τα σχόλια. Τώρα με το διαδίκτυο μαθαίνεις τα πάντα άνετα και εύκολα και δεν χρειάζεται να κάθεσαι στο παράθυρο να βλέπεις τους γειτόνους ή να κρυφακούς. Τους γείτονες δεν τους βλέπεις πια και δεν ακούς στις γειτονιές Πολλοί νομίζουν ότι αυτός που νιώθει μοναξιά είναι και στην πραγματικότητα μόνος του. Δεν είναι όμως αλήθεια. Μπορούμε κάλλιστα να βρισκόμαστε με ένα σωρό άλλα άτομα και παρ' όλα αυτά να νιώθουμε μόνοι. Οι αιτίες της μοναξιάς  Όταν είμαστε μόνοι και νιώθουμε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή

 Όταν μας λείπουν οι συναισθηματικοί δεσμοί που είχαμε στο παρελθόν

 Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με 

αλλαγές στη ζωή μας Όταν νιώθουμε ότι δεν υπάρχει κανείς στη ζωή μας με τον οποίο να μπορούμε να μοιραστούμε συναισθήματα και εμπειρίες

 Όταν πιστεύουμε ότι δεν είμαστε αποδεκτοί, αγαπητοί ή άξιοι, ακόμα και αν οι άλλοι δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη για εμάς. Διάφορες έρευνες δείχνουν ότι το ένα τέταρτο των ενήλικων βιώνουν αισθήματα μοναξιάς τουλάχιστον κάθε λίγες εβδομάδες, ενώ τα ποσοστά είναι υψηλότερα για τους εφήβους και τους νέους.

καθόλου τα «καλημέρα, τι κάνεις;» και άλλα παρόμοια. Κι αν καμιά φορά κάπου, κάποτε μας κόψει κανείς και μας πει «καλημέρα, τι κάνεις;», τότε αμέσως απαντάμε «καλά!». Κι ας μην κοιμηθήκαμε το προηγούμενο βράδυ από τα προβλήματα που μας δέρνουν… Όχι δηλαδή πως και ο άλλος περίμενε διαφορετική απάντηση. Σιγά τώρα μην ασχοληθεί με τα προβλήματα μας… Πως καταντήσαμε έτσι τη ζωή μας; Τόσο μόνοι… Τόσο κλεισμένοι στον εαυτό μας.

Ύστερα πάλι θυμάμαι τις κατασκηνώσεις μας. Έχουν γούστο τα πρωινά μας ξυπνήματα… Τα φερμουάρ των αντίσκηνων ακούγονται ξαφνικά να ανοίγουν. Ζιπ απ’ εδώ, ζιπ απ’ εκεί. Και από τα άψυχα τσαντίρια εμφανίζονται πόδια, κεφάλια. Σε λίγο τα πόδια και τα κεφάλια γίνονται παιδιά, νέοι, ζωντάνια! Και παντού ακούς «καλημέρα!», «καλημέρα!». Διότι έστω και για μια βραδιά δεν ήσουν μόνος. Ήσουν μέλος μια μεγάλης ομάδας. Και η μέρα που ξεκινά θα είναι σίγουρα καλή, παρέα με ένα σωρό άλλους καλούς ανθρωπάκους γύρω σου.

 Έχετε στο χώρο σας βιβλία , μουσική, ατομικά παιχνίδια, ή σταυρόλεξα, προκειμένου να περάσετε καλά τις ώρες που είστε μόνοι.

 Σκεφτείτε την πιθανότητα να κάνετε και μόνοι κάποια πράγματα που συνήθως θα κάνατε με άλλους, όπως το να πάτε κινηματογράφο.

 Να είστε ανοικτοί σε νέα πράγματα και δραστηριότητες. Μην προκαταλαμβάνετε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας προτού δοκιμάσετε κάτι.

 Διαβάστε βιβλία για αυτοβελτίωση.

 Αρχικά υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η μοναξιά δεν κρατάει για πάντα

 Ενώ ασχολείστε με τις καθημερινές σας δραστηριότητες βρείτε τρόπους για να έρθετε σε επαφή με άλλους ανθρώπους

 Βρεθείτε σε νέες καταστάσεις και

ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν στις οποίες θα συναντήσετε ανθρώπους με κοινές προτιμήσεις

 Πλησιάστε και αφήστε τους άλλους να σας πλησιάσουν

 Επωφεληθείτε από εκδηλώσεις, σεμινάρια, δραστηριότητες που οργανώνουν ο δήμος ή η κοινότητα της περιοχής σας, σύλλογοι ή οργανώσεις.

 Προσφέρετε εθελοντική εργασία σε

ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια

 Μην είστε βιαστικοί στην ανάπτυξη σχέσεων ή φιλιών. Μια καλή σχέση χρειάζεται χρόνο και προοδευτικό μοίρασμα συναισθημάτων για να ανθίσει.

 Δώστε αξία σε όλες τις φιλίες ή γνωριμίες

σας και τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους από το να μένετε καθηλωμένοι στη άποψη ότι μόνο μια ρομαντική σχέση θα σας ανακουφίσει από τη μοναξιά.

Τεύχος 149 - Ιανουάριος 2013: Καλή Χρονιά... αλλά θα είναι μια δύσκολη χρονιά  
Τεύχος 149 - Ιανουάριος 2013: Καλή Χρονιά... αλλά θα είναι μια δύσκολη χρονιά  

Monthly Newspaper by Soma Akriton

Advertisement