Page 1

Januar 2010

Nr. 01

jubii

GlĂŚden som er indeni

Venner i fredagsklubben

Den kostbare perle

Emma og Christina har det sjovt og hygger sig i fredagsklubben i Herborg.

Der var en rig købmand, der solgte alt, hvad han havde for at eje den smukkeste perle.

Side 8

Side 10


Vitser & Opgaver

Hvad ve jer en t o mete høj slag r ter, der bruger størrels e 47 i s ko? Svar: Kø d

Find 5 fejl

til at Hvem lægger sig altid sove med skoene på? Svar: En hest

Hvorfor ka n en hest ik ke blive elektr iker? Svar: Fordi den taber pærerne

Hvorfo re på må r der ingen nen? hunde Svar: F or nogen di der ikke e træer r

Hvorfor kan man ikke malke en mus? Svar: Fordi man ikke kan få spanden ind under den

elt ttede på et gamm En mand overna od op midt om slot, og da han st på slottets spøgelse n ha te ød m , en natt gangen. et lset – jeg har bo øg sp e gd sa hu U Uhu, ere end 400 år! på dette slot i m kan du gde gæsten. Så - Det er godt! sa toilet. ig, hvor der er et måske fortælle m

- Mor! Ved du , hvad jeg vil g ive dig i fødselsd agsgave? Spø rger Nanna. - Nej, min ska t! siger moren . - En pæn lyse stage! - Men jeg har de en pæn lysestage! - Nej, du har ikke! For jeg h ar lige tabt den på gulvet!


Lederen

kære du! Jeg er så glad. Og jeg er så glad for, at der er så meget at være glad for. Der er flyvende fodbolde, farvestrålende slikkepinde, smukke stjernehimle, smilende børn og snevejr. Og så er der også noget helt andet. Nemlig, at du sidder med det første nummer af Superfrø. Jeg har glædet mig helt vildt til at vise dig det. Er det ikke bare flot? Jeg håber, du kan li’ det, og vil hygge dig med at læse det. Superfrø er et blad til dig – hvis du er 3 til 9 år. Og det nummer, du sidder med i hånden, handler ret meget om glæde – især om glæden ved at være Guds barn. Gud elsker børn, og han elsker dig. Og det er bare så dejligt at tænke på. Det giver glæde og er lige til at smile over. Og det håber jeg, du vil gøre, når du læser om Den kostbare perle, om Jesuscola-glæde og om Sølvmønten, der blev væk. God læselyst, mvh. Maria

Kolofon

Superfrø udgives af DFS, Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler. Redaktion: Maria Legarth (ansv.) Anette Jørgensen Hanne K. Pedersen Mia Broe Jakobsen Jonas Damm Tryk: elbo Grafisk A/S Superfrø udkommer 10 gange årligt.

Bed for : › Tak for, at der er så meget at være glad for. › Tak for, at jeg må være dit barn. › Hjælp mig til at være glad for alt det, jeg har fået af dig.

Mere information: www.soendagsskoler.dk Abonnementsvilkår samt bestilling findes på hjemmesiden under menupunktet “Inspiration”

2 | 3


Temaartikel

glæden indeni Jesus-glæde er ligesom, når der sprøjter cola ud over det hele. Det klistrer fast og sætter mærker. Af Jens Kr. Plougmann En dag tabte min datter en cola-dåse på gulvet i køkkenet. Uhadada - der kom et lille hul på dåsen, og den fes rundt på gulvet og sprøjtede cola ud over det hele. Det sad på skabe, gulvet, bordet og alle

mulige steder. Når vi gik på gulvet, klistrede det fast på skoene, og uh, det var svært at få væk. Så var det lige, jeg kom til at tænke på Jesus-glæde. Da jeg lærte Jesus at kende, kom der en Jesus-cola inden i mig. Når jeg


læser i min bibel, beder til ham, er i klub eller kirke, hvor jeg hører om ham, ja, så sprøjter det ud over det hele med Jesuscola. Det rammer alle dem, jeg er sammen med eller møder. Det klistrer fast og sætter mærker. I Bibelen står der: “Glæd jer altid i Herren! Jeg siger atter: Glæd jer!” Det er nogle fantastiske vers at læse. De siger, at selv når jeg er ked af det, så er der noget at glæde sig over. Nemlig det, at Jesus elsker mig, lige som jeg er. Han synes, at lige præcis jeg er den dejligste. Da jeg blev døbt, sagde præsten: ”Jeg tegner korsets tegn for dit ansigt og for dit bryst, for at du skal vide, at du skal tilhøre den korsfæstede og opstandne Herre, Jesus Kristus.” Der fik jeg Jesus-glædecolaen. Jeg fik en ven, der altid er der, altid passer på mig, trøster mig, griner sammen med mig og som aldrig nogensinde glemmer mig.

Superord “Glæd jer altid i Herren.” › Filipperbrevet 4, 4

Jesus-glæde-colaen virker lige som en coladåse, der bliver rystet godt. Det ”sprøjter” ud over det hele. Det er ikke bare mig selv, der får glæde af det, men også de mennesker, jeg er sammen med, bliver ramt af Jesus. Lad os ”ryste” cola-glæde-dåsen og sprøjte rundt med Jesus-cola-glæde.

I ”Syng med” er der en rigtig fin sang om det: Glæden, som er indeni, den vil så gerne ud. Ingenting kan stoppe den, for den er født af Gud ... Køb “Syng med” på lohse.dk

4 | 5


Tegneserie Farisæerne ville ikke have, at Jesus spiste sammen med syndere. Jesus fortalte dem denne lignelse.

En kvinde havde ti sølvmønter

Sølvmønten som blev væk Endelig har jeg 10 sølvmønter. Nu kan jeg gifte mig!

Da hun opdagede det, blev hun fortvivlet.

Åh nej! En af mønterne er væk!

En dag mistede hun én af sine sølvmønter.

Lukas 15,8-10

Hun tændte en lampe og fejede i hele huset.


Hun ledte og ledte ...

Jeg fandt den. Jeg fandt den igen!

... lige indtil hun fandt den!

Tak, Gud!

Jeg fandt den sølvmønt, der var blevet væk. Glæd jer sammen med Hun blev så glad, at hun løb ud og mig! samlede sine veninder og naboer.

Gisp! Hvad sker der?

Fandt hvad for noget?

Da Jesus havde fortalt denne lignelse, sagde han til dem:

På samme måde bliver Guds engle glade, når et menneske vender om til Gud!

6 | 7


Klubhilsen

Tekst og foto af Gitte Volsmann

Venner i fredags­ klubben Man kan også finde venner i fredagsklubben.

Det er en rigtig våd og mørk efterårsdag. Absolut kun vejr til indelege, og det bliver der så også leget. Der høres en livlig snakken og rumsteren fra loftet, hvor Emma og Christina, begge på 7 år har fundet sammen i en huleleg. Der bliver fundet madrasser, tæpper og legetøj frem i store mængder. Kun en sprudlende barnefantasi sætter grænsen for, hvad der kan gøre et lille legehjem hyggeligt og rart at lege i. Christina Bredtoft og Emma Volsmann kender hinanden fra fredags-klubben i Herborg. Midt i legen husker de, at sidst de legede hule faktisk var i fredags-klubben. Den dag blev der bygget en rigtig faldefærdig hule på ”sandjord” og en rigtig solid én, som stod på ”klippen”. Tænk, det var


endda en af lederne, som byggede den dårlige, som braste sammen. Den, der bliver bygget i dag, skal i hvert fald være solid. Senere bliver der spist kage og drukket mælk, fjollet og grinet. Hvor mange år har man egentlig gået i fredagsklub, hvis man starter som 3-årig? De små fingre kommer frem, og der bliver talt. Er det fire eller fem år? Ja, det må man nok være lidt ældre for at kunne regne helt præcist ud. Men det er i alt fald længe nok til at få sig en ven eller to i klubben, og det er nu rart.

Pigerne kan også hurtig blive enige om, at kage og saftevand hører med til det at være i fredags-klubben. Det er nemlig lækkert og hyggeligt at sludre med de andre over saftevandet og kagen. Det er godt, at Gud skabte mad, når pigerne eftertænksomt frem til. Men det er jo ikke alle, der har nok af det. Det ved de godt. Alvoren varer kun et øjeblik, til de kommer på, at det er skønt, at Gud også har skabt slik og ferier og heste og... Alt for hurtig er eftermiddagen omme. Det er farveltid. Tak for i dag. Ses vi på næste fredag?

Kun en sprudlende barnefantasi sætter grænsen for, hvad der kan gøre et lille legehjem hyggeligt og rart at lege i. Ja, de to piger ville måske slet ikke have kendt hinanden, hvis det ikke var for fredags-klubben. Det er også rart, hvis man har en mor eller en mormor med som leder. Der er dog en ting som kan være kedeligt, og det er at sidde stille alt for længe på sin lille numse. Det er de to krudtugler enige om.

8 | 9


Novelle

Den kostbare perle Der var en rig købmand, som en dag så den smukkeste perle. Den måtte han eje. Af Maria Legarth Jesus fortalte engang denne lille historie: Der var en meget rig købmand. Han boede i et kæmpe stort hus med syv swimmingpools i haven. Han var så rig, at han havde alt, hvad han kunne ønske sig. Han kunne købe alle de bløde sofaer, han ville. Og han kunne spise burgere og drikke sodavand, hvis han havde lyst. Hans pengeskab var faktisk fyldt op med penge. En dag gik han forbi en butik, hvor der var den smukkeste perle i butiksvinduet. Den var vidunderlig, men også meget dyr. Den kostede mange flere penge end køb- manden havde i sit pengeskab. Men købmanden ønskede af hele sit hjerte at eje den fantastiske perle. Han skyndte sig hjem og solgte alt, hvad han ejede. Han solgte de bløde sofaer og alle de andre møbler, han havde i sit hus. Han solgte sit hus og de syv swimmingpools og alt det andet.

Han fyldte alle pengene i et par kufferter og gik hen i butikken. Nu kunne han købe den smukke perle, og han sprang rundt af lykke. Jesus fortalte, at Gud er ligesom perlen. Det vigtigste er at kende ham, for han er mere værd end alt andet i verden.


Sommerfugle i maven

Klub-børn fra Gram fortæller

Hvad er du glad for? g til „At lege, når nogen får mi i misat grine, at være til fest sionshuset.“ Maria, 5 år

“Min familie, min us i veninde Line, høre om Jes klubben, at ha’ venner.” Sofie, 10 år

“Min familie, mine venner, lave sjove ting i klubben og at få ros af mi n mor.” Line, 10 år

10 | 11


Boganmeldelse

Bamsebjørns bibel Bamsebjørns Bibel er en rigtig hyggelig bog. Forsiden er lige til at røre ved. Tekst og foto: Lise Mejlholm Den er nemlig af dejlig, blød plys med en sød bamse på. Inde i bogen er der små his- torier fra Bibelen, der rimer. Glæd dig til at få læst histo- rierne højt. Og det er også vældig rart at sidde sammen og kigge på de meget flotte billeder og snakke om dem. Når du har hørt hele bogen, har du sikkert lært noget nyt om Gud og Jesus. Og du er helt sikkert blevet i godt humør. Det blev vi.

karakter


Børn i verden

Cheke Chea – børnehaven i TaNzaNia Tekst og foto af Agnete Aagaard, arbejder i Tanzania for BDM Jeg hedder Boazi og er 5 år gammel. Jeg bor i Tanzania i landsbyen Kipili sammen med min mor og far og mine tre søskende. Vi bor i en hytte lavet af ler. I Kipili er der lige startet en ny børnehaveklasse oppe i kirken, som jeg er begyndt i sammen med 25 af mine venner. Vi kalder den ”Cheke Chea”, som betyder ”at have det sjovt”, og det har vi. Vi laver en masse spændende hver dag. Om morgenen får vi uji, som er en slags grød. Så vasker vi hænder og lærer at børste tænder. Derefter sker der en masse forskelligt. Vi synger, leger, tegner, lærer tal og bogstaver og hører bibelhistorier. Jeg kan

Børn i hele

rigtig godt lide, når vi spiller fodboldkamp og laver legetøj i træ. Vores lærer hedder Exhilda og er rigtig god til at undervise os og lege med os. Nogle gange kommer der også unge fra Danmark og er sammen med os. Nogle er her i 14 dage, andre er her i 6 måneder. Der kom 25 unge fra Danmark sidste sommer og byggede en legeplads med gynger og klatretårn til os. Den er vi rigtig glade for.

Tal 1 = moja 2 = mbili 3 = tatu

Spørgeord Hvad hedder du? = Unaitwa nani Jeg hedder ... = Ninaitwa ...

12 | 13


Opgavesiden

Tegn fra prik til prik Når du har tegnet købmandens kamel færdig, kan du farvelægge hele tegningen

To ens To af disse muslinger er helt ens. Kan du finde dem?


Præmieopgave

Tæl hvor mange frøer, der i bladet. Sms dit svar til 2016 3029. Husk at skrive dit navn og adresse i SMS‘en.

Vind bam bjørns sebibel

glæd dig

til næste nummer › Kan du gætte hvem jeg er? Superfrø fejrer fastelavn. Du får en lækker opskrift på fastelavnsboller og en flot maske, du selv kan farvelægge. › Brandmanden Jens Kristian fortæller om, da han reddede hunden Krølle. › Og så kan du læse om én, der gemte sig for Gud.

Vi ses i februar – glæd dig! 14 | 15


Interview

Kattekis og Mus er bare så glade Af Hanne Kirstine Pedersen og Mikael Arendt Laursen Hej Kattekis! Hvorfor er du altid så glad? “Jeg er altid så glad, fordi jeg tit er sammen med børn, der elsker at høre og synge om Jesus. Børn synger super godt, nemli’! Børn er super søde. Engang imel- lem får jeg en cola- eller lakrids-fisk af dem... uhm, jeg elsker alle slags fisk! Jeg er også glad for traktorer - de er bare SÅ seje!” Hvordan kan det være, at du, Mus, også altid er så glad? “Jeg er glad, fordi jeg har en super go’ ven i Kattekis. Han kalder mig for ”Bette Mus”... er det ikke sødt? Jeg får tit lov til at sidde i hans lomme. Sammen med Kat- tekis møder jeg en masse børn og voksne, og vi er også med til at invitere børn i klub.

Nogle af børnene gir’ mig ostehaps, faktisk!” Er der noget særligt, som børn kan gøre, for at blive rigtig glade, hvis de nu ikke er det lige nu? “Ja! Hvis du er ked af det, så kan du be’ til Jesus - altså snakke med ham om det. Han har altid tid til at høre, og han vil SÅ gerne hjælpe. Musik og sang om Jesus gør os også rigtig glade. Prøv at lytte til sådan en CD.” Nævn 3 ting hver, som man bliver glad i låget af at tænke på: Kattekis: “Børn, der synger Jesus-sange, traktorer og fisk!” Bette Mus: “Når lederen i klubben fortæller fra Bibelen, ostehaps og at ha’ en ven som Kattekis!”

ødag besosen gsskoler.d

k

Superfrø 2010 nr. 1  

Superfrø er et blad til børn i alderen 3 - 9 år, der handler meget om det med kristendom, og om livet som barn af en himmelsk far. Du finder...