Mooi Gelderland zomer 2020

Page 20

Bijzondere donateur

Yvonne Lampe en René van der Smeede, stichting Haagvalken

‘Leuk dat we de projecten kunnen volgen’ Er valt zo veel te genieten op het gebied van natuur, cultuur en kunst. De stichting waarvan Yvonne Lampe voorzitter is, wil dat graag laten zien. En bijdragen aan het behoud ervan voor de toekomst. Tekst: Hester Bruning – Fotografie: Ayla Maagdenberg

Bij Yvonne Lampe ontstond de liefde voor de natuur al vroeg. Tot haar zestiende woonde zij in Valkenburg. “Ik kom uit een gezin met zes kinderen. We hadden geen auto. Echte vakanties hadden we nooit, maar we gingen wel wandelen. Het Zuid-Limburgse land­ schap is natuurlijk ook prachtig.”

lopen, dachten ze na over andere goede doelen. “We hebben een huis in Lunteren. Omdat we zo van de natuur genieten als we daar zijn, kwamen we op het idee om contact op te nemen met GLK.”

Stichting Haagvalken Inmiddels woont Lampe geruime tijd met haar man René van der Smeede in het westen van het land. In 2016 richtten zij samen stichting Haagvalken op. Doel van hun stichting is het bevorderen van cultuur, kunst en natuurbehoud, waar mogelijk gekoppeld aan educatie. “We zijn kleinschalig gestart met een paar organisaties, om ervaring op te doen. Het was voor ons iets heel nieuws. Heel leuk en bijzonder om te doen.” Toen dat ging

Projecten GLK reageerde enthousiast en er ontstond een mooie samenwerking. In de gracht achter kasteel Biljoen in Velp staat bijvoorbeeld een ongeveer honderd jaar oud eendenhuisje. Het verkeerde in zeer slechte staat. Met steun van stichting Haagvalken is het in 2019 volledig opgeknapt; eenden en duiven kunnen er weer veilig rusten en broeden. De stichting droeg ook bij aan de restauratie van de Christus­ koepel op landgoed Mariëndaal bij Oosterbeek. GLK verwierf het landgoed met dit monument in 1936.

20

Mooi Gelderland – Zomer 2020 – Geldersch Landschap & Kasteelen

SuperSpeurders Dit jaar is stichting Haagvalken onder andere betrokken bij de verdere ontwikkeling van het programma SuperSpeurders. “GLK wil dat gaan uitbouwen en daar willen we graag onze bijdrage aan leveren. Het past heel mooi bij onze doelstellingen. Er is een bureau ingeschakeld dat zich er helemaal in gaat verdiepen.” Het contact met GLK verloopt plezierig. “We kunnen altijd even bellen of mailen als we een vraag hebben. Met documen­tatie en foto’s worden we geïnfor­meerd hoe ver het project gevorderd is. Ontzettend leuk dat we het zo kunnen volgen.” Veel te ontdekken Als ze in Lunteren zijn, wandelen Lampe en haar echtgenoot graag in het Gelderse land­ schap. “Dat is gewoon heerlijk. We hebben nog weinig kastelen kunnen bezoeken. Zelfs het eendenhuisje hebben we, mede door de coronamaatregelen, nog niet kunnen bekijken. Dat komt wel, in het najaar of zo. Er valt heel veel te ontdekken. Door onze betrokkenheid bij de projecten gaat het beslist meer leven.”