9789152324929

Page 1

Mikael Ekström

I Träna läsförståelse får eleverna möta olika typer av texter. Här finns bland annat recept, fakta om havsuttern, en serie och flera berättande texter. Efter varje text finns uppgifter där eleverna tränar läsförståelse samt ord och begrepp.

www.sanomautbildning.se

omslag_läsförståelse2.indd 2-3

(523-2492-9)

Första boken

2014-04-23 10.25


Sanoma Utbildning Postadress: Box 30091, 104 25 Stockholm Besöksadress: Alströmergatan 12, Stockholm Hemsida: www.sanomautbildning.se E-post: info@sanomautbildning.se Order/Läromedelsinformation Telefon 08-587 642 10 Telefax 08-587 642 02 Träna läsförståelse 2 isbn 978-91-523-2492-9 Illustrationer: s. 2, 10, 12, 30, 31, 33, 35 Stina Lövkvist; s. 8, 14, 38, 39, 43, 46 Fritjof Fjelkestam Vastad, s. 18 Jonathan Lindström, s. 28 Hanna Björkman & Nora Widholm. Fotografier: Shutterstock. Grafisk form: Redaktör:

Anna Markevärn Maria Renck

© 2014 Mikael Ekström och Sanoma Utbildning ab, Stockholm Första upplagan Första tryckningen Kopieringsförbud! Detta verk är skyddat av lagen om upphovsrätt. Vid tillämpning av skolkopieringsavtalet (även kallat Bonus-avtalet) är detta verk att se som ett engångsmaterial. Engångsmaterial får enligt avtalet överhuvudtaget inte kopieras för undervisningsändamål. Kopiering för undervisningsändamål av denna bok är således helt förbjuden. Utan tillstånd av förlaget kommer kopiering utöver avtalet att innebära ett otillåtet mångfaldigande. Ett sådant intrång medför straffansvar och kommer att ge upphov till skadeståndsskyldighet enligt 53 och 54 §§ lagen om upphovsrätt. Tryck: LivoniaPrint, Lettland 2014

läsförståelse_första_korr2.indd 48

2014-04-23 10.47


lnnehåll

En söndag i parken .......................................... 2 Nyckel borttappad .......................................... 4 Så här gör du en milkshake ............................. 6 Fakta om trollsländan ...................................... 8 Flyga ...............................................................10 Hur äter havsuttern snäckor?.......................... 12 När Oden blev vis .......................................... 14 Runskrift ........................................................ 18 Trafikregler ................................................... 20 Sportbilagan ................................................. 24 Disco ............................................................. 28 Blåbärstjuven del 1 ....................................... 30 Blåbärstjuven del 2 ....................................... 34 Ufo ............................................................... 38 Fågelungen del 1 .......................................... 42 Fågelungen del 2 .......................................... 46

läsförståelse_första_korr2.indd 1

2014-04-23 10.44


En söndag i parken

Kan jag få sitta i ditt knä?

Tja, det kan du väl.

Men varför sätter du dig inte bredvid mig på bänken istället?

Bänken är nymålad.

2

läsförståelse_första_korr2.indd 2

2014-04-23 10.44


Vad är det för dag?

Varför vill ankan sitta i knäet?

fredag

han är trött

lördag

han är liten

söndag

bänken är obekväm

måndag

bänken är nymålad

Vem har tagit lappen NYMÅLAT?

Vad kastar grodan i papperskorgen?

grodan

ninjan

saxofonen

penseln

ankorna

biet

ninjan

lappen

Tänk efte r…

Vilket instrument spelar grodan?

Vem har målat bänken?

gitarr

trummor

grodan

ninjan

fiol

saxofon

ankorna

biet

Kryssa för det som stämmer.

Vad betyder nästan samma sak som bredvid?

Vad kallas ett väldigt högt hus? en villa

vid sidan om

ett radhus

bakom

en skyskrapa

under 3

läsförståelse_första_korr2.indd 3

2014-04-23 10.44


Så här gör du en milkshake

Milkshake För två personer Du behöver: 8 stora skedar vaniljglass 4 deciliter mjölk ett halvt kryddmått vaniljsocker Gör så här: 1. Mät upp glass, mjölk och vaniljsocker i en skål. 2. Vänta lite så glassen hinner bli mjuk. 3. Vispa ihop allt för hand. 4. Häll upp i två glas. Om du lägger i några mosade hallon eller blåbär får du en god fruktsmak i din milkshake. Drick gärna med sugrör!

Glöm inte att diska efter dig.

6

läsförståelse_första_korr2.indd 6

2014-04-23 10.44


Kryssa för sant eller falskt.

sant falskt Du behöver fyra stora skedar vaniljglass. Du behöver vaniljsocker. Vispa ihop allt för hand. Receptet är till fyra personer. Hallon och blåbär ger en fruktsmak. Du ska diska efter dig. Numrera meningarna så att de kommer i rätt ordning.

Vänta lite så glassen hinner bli mjuk. Mät upp glass, mjölk och vaniljsocker i en skål. Häll upp i två glas. Vispa ihop allt för hand.

Skriv så många rimord du kan.

natt

se

bo

peta

Vilken är din favoritglass?

7

läsförståelse_första_korr2.indd 7

2014-04-23 10.44


Fakta om trollsländan Trollsländan är en insekt. För miljoner år sedan var den lika stor som en fågel. Nu är trollsländan mindre än 10 centimeter lång. Trollsländan lever som larv i vattnet i flera år. När den blir en vuxen trollslända lever den på land och i luften. Men den har ett kort liv, den lever bara i några månader. Den trivs bäst vid sjöar och dammar. Trollsländan är en duktig flygare och den kan flyga väldigt snabbt. Den har fyra genomskinliga vingar. Två på varje sida om kroppen. Det gör att den kan stå stilla i luften om den vill. Den kan till och med flyga baklänges. Trollsländan är ett rovdjur som bland annat äter andra flygande insekter och larver.

Kroppen är lång, smal och ofta färgglad.

Trollsländan har stora ögon som kan se åt alla håll samtidigt.

Den har sex ben med kraftiga klor. Den har korta antenner som sitter mellan ögonen.

8

läsförståelse_första_korr2.indd 8

2014-04-23 10.44


Kryssa för det som stämmer. Trollsländan är en insekt.

Trollsländan har fyra ben.

Den lever på land och i luften i flera år.

Antennerna sitter mellan öronen.

Trollsländan äter grodyngel.

Trollsländan har fyra vingar.

Den är duktig på att flyga.

Trollsländan kan flyga baklänges.

Skriv motsatsord.

stor

under

lång

duktig

långsam

snäll

Kryssa för det som stämmer.

Vad är ett rovdjur?

Vad betyder ordet genomskinlig? att man kan se igenom

ett djur som äter gräs

att man inte kan se igenom

ett djur som äter andra djur

Vilket streck är 10 centimeter? Använd en linjal.

9

läsförståelse_första_korr2.indd 9

2014-04-23 10.44


Hur äter havsuttern snäckor? Havsuttern lever i de norra delarna av Stilla havet. Den äter musslor, snäckor och fisk. När havsuttern ska hämta snäckor dyker den ner i vattnet. Snäckorna sitter fast på klippblock under vattnet. För att få loss snäckan tar havsuttern en flat sten mellan framtassarna och slår av snäckan. Havsuttern måste använda alla sina tassar för att simma upp. Därför lägger havsuttern snäckan och stenen i armhålan när den simmar upp till ytan. När den kommit upp lägger den sig på rygg och flyter på vattnet. Havsuttern lägger stenen på bröstet som ett litet bord. På stenen lägger den snäckan. Sedan slår havsuttern på snäckan med framtassarna tills skalet går sönder. Maten är serverad. När havsuttern har ätit upp snäckan diskar den genom att rulla runt i vattnet.

12

läsförståelse_första_korr2.indd 12

2014-04-23 10.44


Kryssa för sant eller falskt.

sant falskt Havsuttern lever i Stilla havet. Den äter alger. Den äter musslor. Den äter snäckor. Snäckorna finns på klippblock. Havsuttern tar snäckan i munnen när den simmar upp. Den äter snäckan på land. Den använder en flat sten som bord. Hur diskar havsuttern? Numrera meningarna så att de kommer i rätt ordning.

Den lägger sig på rygg och flyter på vattnet. Den slår av snäckan med en sten. På stenen lägger den snäckan. Havsuttern dyker ner i vattnet. Havsuttern slår på snäckan med framtassarna tills skalet går sönder.

Vad tror du?

Hur ser en flat sten ut? 13

läsförståelse_första_korr2.indd 13

2014-04-23 10.44


Trafikregler Innan det fanns bilar fanns det enkla trafikregler för häst och vagn. När bilarna kom var man tvungen att ha fler regler. Bilarna blev snabbt många och de gick mycket snabbare än hästarna. Alla människor som går, åker skateboard, cyklar eller kör bil måste följa de trafikregler som finns. Reglerna är till för att trafiken ska bli så säker som möjligt. Här är några trafikregler:

Om du går längs en bilväg utan trottoar ska du gå längst ut till vänster. Då ser du bilarna när de kommer körande.

Gå över vägen vid ett övergångsställe. Titta åt både vänster och höger innan du går. Tänk på att bilarna kör fort.

Det är bra att använda reflexer när det är mörkt eller när det är skymning. Du syns mycket bättre då. Reflexen syns bäst om den hänger i knähöjd. Hundar och hästar syns också bättre om de har reflexer när de är ute i trafiken.

Alla under 15 år ska använda hjälm när de cyklar eller åker med någon som cyklar.

20

läsförståelse_första_korr2.indd 20

2014-04-23 10.45


En cykel måste ha broms och ringklocka. När det är mörkt måste cykeln också ha en lampa med vitt ljus fram och en lampa med rött ljus bak. Det ska finnas en vit reflex fram och en röd reflex bak. I hjulen ska det sitta en orange reflex.

Kryssa för sant eller falskt.

sant

falskt

Det fanns trafikregler för häst och vagn. Trafikregler är till för att trafiken ska vara enkel. Man ska gå till vänster längs vägen. Reflexer behövs bara när det är mörkt. Reflexer syns bäst i knähöjd. Alla under 15 år ska ha cykelhjälm. En cykel måste ha pakethållare. Det ska finnas vita reflexer i hjulen på en cykel.

Tänk efte r…

Varför ska reflexer hänga i knähöjd?

21

läsförståelse_första_korr2.indd 21

2014-04-23 10.45


Blåbärstjuven del 1 Dennis sitter i sin trädkoja. Där inne finns ett bord, två stolar och en bokhylla fylld med böcker. På väggen sitter det en karta över staden. Det är en solig julidag och Dennis har inget att göra. Alla mystiska fall är lösta. Stadens bästa detektiv är just nu utan jobb. Plötsligt hör han att någon klättrar upp till kojan. Det är Emma. Hon bor granne med Dennis. − Jag har blivit bestulen, säger Emma. Dennis tycker i vanliga fall att Emma bara är jobbig, men nu blir han intresserad. − Sätt dig och berätta, säger han. − Jag hade plockat blåbär i skogen. Ett helt glas fick jag ihop. När jag kom hem ställde jag glaset med blåbär på köksbordet och gick på toaletten. När jag kom tillbaka var glaset tomt. Någon hade ätit upp mina blåbär!

30

läsförståelse_första_korr2.indd 30

2014-04-23 10.46


Emma ser ledsen ut. − Vilka var hemma när det hände? frågar Dennis. − Mamma tvättade bilen, pappa städade i källaren, lillebror Erik lekte på sitt rum och mormor läste tidningen, säger Emma. Dennis funderar. − Vem tror du åt upp mina blåbär? säger Emma. − Det vet jag inte, men jag vet hur du lätt kan ta reda på det, säger Dennis. − Hur då? säger Emma. Dennis log. − Det är enkelt. Be alla i familjen att räcka ut sin tunga. Är den blå så har du hittat blåbärstjuven.

31

läsförståelse_första_korr2.indd 31

2014-04-23 10.47


Var är Dennis någonstans? Varför har Dennis inget att göra? Hur mycket blåbär hade Emma plockat? Vad gjorde Emmas pappa den här dagen?

Tänk efte r… Kryssa för det som stämmer.

Var finns Dennis trädkoja någonstans?

Vilken årstid är det? Vår

I skogen

Sommar

I trädgården

höst

Vid skolan

Vad tror du?

Varför blev Dennis intresserad när Emma berättade om blåbären?

Vad är ett fall?

Han ville äta blåbär.

ett problem

Han ville ha något att göra.

en lösning

Han var glad att se Emma.

ett intresse

32

läsförståelse_första_korr2.indd 32

2014-04-23 10.47


Dra streck till rätt ord.

Dennis sitter i sin

lösta.

Där inne finns ett bord två stolar och en

jobb.

På väggen finns det en karta över

bokhylla.

Alla fall är

staden.

Stadens bästa detektiv är just nu utan

trädkoja.

Hur ser Dennis koja ut inuti? Kolla i texten innan du börjar rita.

33

läsförståelse_första_korr2.indd 33

2014-04-23 10.47


Mikael Ekström

I Träna läsförståelse får eleverna möta olika typer av texter. Här finns bland annat recept, fakta om havsuttern, en serie och flera berättande texter. Efter varje text finns uppgifter där eleverna tränar läsförståelse samt ord och begrepp.

www.sanomautbildning.se

omslag_läsförståelse2.indd 2-3

(523-2492-9)

Första boken

2014-04-23 10.25


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.