9789180771023

Page 1


Lix: 18 Lättlästnivå: På vår hemsida finns arbetsmaterial till boken. Det är kostnadsfritt att ladda ner, utan kod eller inlogg.

Art.nr 47023 ISBN 978-91-8077-102-3 Upplaga 1:1 © Mårten Melin och Nypon förlag 2024 Nypon förlag – en del av Studentlitteratur info@nyponochviljaforlag.se www.nyponochviljaforlag.se Studentlitteratur AB, Lund Titel: Döden i badrummet Författare: Mårten Melin Omslag och omslagsbild: Niklas Lindblad Tryckt av Dimograf, Polen 2024
1 Vi hade flyttat till en ny lägenhet. Den hade två badrum. För att komma till det ena, var man tvungen att gå genom mitt rum. – Lika bra att det blir ditt eget badrum, Minea, sa mamma till mig. Så delar jag och Nora på det andra. Mitt badrum hade badkar. I vår förra lägenhet hade vi inte haft något. Så att få ett eget badkar var som en dröm.

3


Redan första kvällen bestämde jag mig för att bada. Jag tog ett badlakan och låste dörren. Sedan fyllde jag badkaret med riktigt varmt vatten och klev i. Jag drog för det vita draperiet så jag inte skulle stänka på golvet, och sjönk ner. Vattnet var verkligen hett, precis så där så att det nästan gör ont. Jag lutade huvudet mot kanten och andades ut. Vi hade packat hela dagen innan, och flyttbilen hade kommit tidigt i morse för att hämta alla saker.

4


Så det var kanske inte så konstigt att mina tankar vandrade i väg. Det var som om jag började drömma ... Jag drömde att jag låg i badkaret och frös, vattnet var alldeles kallt. När jag drog från draperiet för att gå upp, satt det en kvinna på toastolen. Hon hade håret uppsatt i en knut och stirrade strängt på mig. – I med dig igen, sa hon. – Men jag fryser! sa jag. – Det är bra för dig att bada kallt, sa hon. Det blir du frisk av! Så tog hon tag i mina axlar och tryckte ner mig i det kalla vattnet.

5


Då vaknade jag till. Jag huttrade, för badvattnet var kallt. Iskallt. Precis som i drömmen. Jag reste mig för att kliva ur. Men blev stående, alldeles stilla. För genom det tunna draperiet såg jag att någon satt på toastolen. Det gick inte att se vem det var. Jag tänkte förstås på drömmen, och kvinnan som suttit där. Men det här var någon som var mindre. Var det min lillasyster Nora? Hade jag inte låst? Med bultande hjärta drog jag snabbt från draperiet och tittade på toastolen. Det var ingen där.

6


Lättläst är en rättighet Det här är en lättläst bok från Nypon förlag. Nypon har en övertygelse. Alla barn, unga och vuxna måste lära sig läsa. Genom att läsa utvecklar vi vårt språk. Med språkets hjälp kan vi sätta ord på våra tankar och känslor. Därmed kan vi göra vår röst hörd och bli aktiva medborgare i ett demokratiskt samhälle. Att läsa böcker ger inte bara ett språk, vi får också möjlighet att ta del av andra människors tankar och känslor. På så sätt får vi en ökad förståelse för dem som finns omkring oss. Genom att läsa blir vi helt enkelt klokare och mer toleranta. Lättläst handlar om mer än bara böcker – det är en fråga om demokrati.


I den nya lägenheten dit Minea flyttat finns ett badkar. En kväll tar hon ett varmt bad och börjar drömma. I drömmen är vattnet iskallt, och en sträng kvinna trycker ner henne, hårt. När Minea vaknar ser hon någon bakom draperiet. Men när hon drar undan det är ingen där …

Art.nr 47023


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.