9789178858811

Page 1

INA MOLANDER
Äventyrsdalen Utgiven av Visto förlag, Lerum, 2022 www.vistoforlag.se | info@vistoforlag.se © Text och illustration: Ina Molander Sättning: Visto förlag Första upplagan Tryckt i Viljandi, 2022 ISBN: 978-91-7885-881-1


INA MOLANDER


Det är kväll och Safa ska gå och lägga sig. Hennes mamma stoppar om henne, stryker handen över hennes hår och viskar god natt. Safa drar täcket upp till öronen och borrar ner huvudet i kudden medan hennes mamma släcker lampan och går ut ur rummet.


Det blir alldeles mörkt när dörren stängs. Hon lägger sig på rygg och tittar upp i taket som finns där i mörkret, någonstans. Det är alldeles tyst i rummet, men hon hör dova ljud från köket av att pappa plockar tallrikar ur diskmaskinen. Efter en stund känns ögonlocken tunga. Hon gäspar stort och sluter ögonen långsamt. Då hör hon hur det börjar knaka vid fönstret.

Safa öppnar ögonen, sätter sig upp och tittar mot gardinen. Ett vinddrag sveper genom rummet och gardinen fylls med luft som ett segel. Safa förstår att fönstret måste ha öppnat sig. Bakom gardinen skymtar hon en skugga, och fram kommer en figur som hon aldrig tidigare sett.


– Vem är du? viskar hon i mörkret. – Jag är ett sagoväsen, svarar den lilla filuren och blinkar med sina stora ögon. Jag har kommit hit för att jag behöver din hjälp. – Min hjälp? svarar Safa fundersamt. – Ja, vi har inte mycket tid på oss, följ med mig så ska jag berätta mer. Filuren försvinner bakom gardinen och hoppar ut genom fönstret.


Safa reser sig ur sängen och går långsamt fram till fönstret. Hon drar undan gardinen och lutar sig ut. Håret fladdrar i vinden. Hon lutar sig lite till, och då tar vinden plötsligt tag i henne och suger henne ut ur fönstret. Rätt som det är sitter hon på en stor häst tillsammans med den lilla filuren. – Vad bra att du vill följa med, säger filuren och smackar på hästen. Hästen börjar galoppera över taken och ut på det stjärn­ sprakande himlavalvet.När hästen sätter hovarna mot marken igen, står de på ett berg och blickar ut över en vacker dalgång. – Välkommen till Äventyrsdalen, säger filuren. Det är här jag och mina vänner bor, men vi har fått ett problem. En ond själ har tagit sig hit och börjat förstöra för oss. Han driver iväg oss som har våra hem i Äventyrsdalen och förstör våra hus. Vi måste hitta ett sätt att stoppa honom! Ser du röken långt där borta? Det är där han befinner sig nu … och han kommer bara närmare och närmare.


På natten händer något märkligt. Safa får besök av en filur som hon aldrig träffat förut. – Vem är du? viskar hon i mörkret. – Jag är ett sagoväsen. Jag har kommit hit för att jag behöver din hjälp! – Min hjälp? svarar Safa förvånat. – Ja, vi har inte mycket tid på oss, följ med!

www.vistoforlag.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.