__MAIN_TEXT__

Page 1

R A D N U H R Ã… F KORVAR I HIMLEN?

Sara Galli & Mats Molid


Får hundar korvar i himlen? Utgiven av Visto förlag www.vistoforlag.se | info@vistoforlag.se © Text: Sara Galli © Illustration: Mats Molid Grafisk form och sättning: Sandra Stridh, Visto förlag Första upplagan Boken är tidigare utgiven i två tryckningar av Idus förlag, 2014 Tryckt i Riga, 2018 ISBN: 978-91-7885-011-2


R A D N U H R Ã… F KORVAR I HIMLEN? Sara Galli & Mats Molid


Alva är arg. Hon sitter i sin hemliga vrå under diskbänken i köket. Där bakom ett grönt draperi har hon sitt lilla krypin. Den enda som känner till hennes gömställe är Musse.


Musse är Alvas storebror. En hund kan inte vara en riktig storebror säger kompisarna. Det bryr sig Alva inte om. Musse har funnits i hela hennes liv och långt innan hon hamnade i mammas mage. Då är han helt enkelt en storebror.


Det blir trångt när Musse kryper in i vrån, men när Alva drar upp sina ben får han precis plats. Här får Musse veta alla hennes hemligheter. Att hon är hemligt kär i en pojke på förskolan. Att hon bara vill bjuda honom på sitt femårskalas fast mamma säger att alla kompisarna ska komma. Tålmodigt lyssnar Musse. Ibland får han korv som Alva smygtagit ur kylskåpet. När Alva berättar att gammelmoster Ester luktar gammal ost nickar Musse.


När Alva får veta att Musse är gammal och inte kommer att leva länge till blir hon ledsen men också arg. För henne är Musse inte bara en hund utan en storebror som funnits i hela hennes liv. Varför kan Musse inte leva för alltid? Hur ska djurdoktorn göra så att han dör? Vad händer med honom efteråt? Till slut inser Alva att Musse inte försvinner helt. Han finns ju kvar inom henne. Lite i köket. Och kanske i himlen. ”Boken är, trots ämnet, en varm och humoristisk bok. I samtalen mellan Alva och hennes föräldrar kommer en rad etiska och existentiella frågor upp utan att göras övertydliga eller tillrättalagda, frågor som berör människor i lika hög grad som hundar. Det här är en bok som jag kommer att ta med i den bokväska där jag lägger bra böcker för barn i svåra livssituationer.” Lars H Gustafsson, barnläkare och författare Boken tilldelades Statens Kulturråds Litteraturstöd, 2014.

www.vistoforlag.se

Profile for Smakprov Media AB

9789178850112  

9789178850112  

Profile for smakprov