9789178251025

Page 1

ANNELIE DREWSEN FAKTA OM MENS Annelie Drewsen

Just nu har 800 miljoner människor mens! Det kan vara både coolt och lite jobbigt. Den här boken är för dig som är nyfiken på mens. Vad händer i kroppen? Vilka olika mensskydd finns? Hur mycket blöder det? Kan killar ha mens? Varför ska vi prata om mens?

Fakta om mens ISBN: 978-91-7825-102-5

– en möjlighet för alla

Nypon förlag


Nypon förlag – en möjlighet för alla info@nyponforlag.se www.nyponforlag.se Titel: Fakta om mens Författare: Annelie Drewsen © 2019 Annelie Drewsen och Nypon förlag AB Första upplagan 2019 Från 9 år ISBN 978-91-7825-102-5 På vår hemsida finns arbetsmaterial till boken. Det är kostnadsfritt att ladda ner, utan kod eller inloggning. Bildkällor Omslag framsida: munalin/Shutterstock, 5: Annelie Drewsen, 7: Annelie Drewsen, 9: Sudowoodo/ Shutterstock, 10-11: Annelie Drewsen, 13: Annelie Drewsen, 14-15: iamnoonmai/Shutterstock, 16-17: Ekaterina43/Shutterstock, 19: Annelie Drewsen, 20-21: marcogarrincha7Shutterstock, 23: Cass Bliss, 2425: Hortimages/shutterstock, 26: Sarah Levy, 27: Annelie Drewsen, 28-29: Eyevine/IBL Bildbyrå, omslag baksida: Ekaterina43/shutterstock


Fakta om mens ANNELIE DREWSEN

Nypon fรถrlag


I serien Fakta om: Lätta fakta om bilar Lätta fakta om hunden Lätta fakta om klänningar Lätta fakta om Zlatan Fakta om Astrid Lindgren Fakta om cyklar Fakta om dansband Fakta om drönare Fakta om e-sport Fakta om fotbolls-VM Fakta om friidrott Fakta om hundar som jobbar Fakta om hästen Fakta om jordskalv Fakta om kaniner Fakta om Kronprinsessan Victoria Fakta om kungen och drottningen Fakta om Malala Yousafzai Fakta om Manchester United Fakta om Marcus och Martinus Fakta om Marta

Fakta om Martin Luther Fakta om Melodifestivalen Fakta om mens Fakta om Nelson Mandela Fakta om One Direction Fakta om parkour Fakta om plast i havet Fakta om Real Madrid Fakta om skateboard Fakta om skor Fakta om svensk politik Fakta om tsunamier Fakta om USA Fakta om vargar Fakta om vikingar Fakta om Zara Larsson Fakta om älgar


Innehåll 4

Blod i trosorna!

6

Första mensen

8

Vad händer i kroppen?

10

Koll på mensen

12

Hur mycket blöder det?

14

Binda

16

Tampong

18

Menskopp

20

Mensvärk och PMS

22

Kan killar ha mens?

24

88 ord för mens

26

Konst med mens

28

En orättvis värld

30

Mer om mens

31

Register


Blod i trosorna! En blodfläck i trosorna! Det måste vara mens. Vad ska jag göra nu? Vem ska jag prata med? Med första mensen kommer många tankar och känslor. Det är okej att vara glad, orolig eller ledsen. För mens är både coolt och lite jobbigt. En del tycker att man inte ska prata om mens. Men mensen påverkar 800 miljoner människor varje dag. Det är klart vi ska prata om den!

4


En dag är det blod i trosorna. Det är första mensen.

5


Första mensen Mensen är en del av puberteten. En del är 9 år när de får sin första mens och andra är 16 år. Det enda som syns är blodet som kommer ur snippan. Men inuti kroppen har det hänt mycket. Cirka två veckor före mensen har ett ägg lossnat från äggstocken. Om spermier kommer in i slidan kan ägget bli befruktat. Om ägget inte blir befruktat får man mens. Mensen är ett tecken på att man kan bli gravid, men inte är det.

Puberteten är den tid då kroppen börjar bli vuxen. Det tar flera år.

6


Ljusrosa, rostbrunt eller klarrÜtt? Mensblodet kan ha olika färget och vara vattnigt eller klumpigt.

7


Vad händer i kroppen? Livmodern är ett fantastiskt organ. Där kan ett befruktat ägg växa och bli ett barn. Varje månad gör sig kroppen redo för att bli gravid. Inuti livmodern växer en mjuk slemhinna. Den ska ta emot ett befruktat ägg, så att det stannar kvar och växer. Om ägget inte blir befruktat av en spermie behövs inte slemhinnan. Då åker den ut ur kroppen och blir mens, tillsammans med ägget.

8


Livmoderns muskler är superstarka! De kan trycka ut ett barn genom snippan. Samma muskler trycker ut blodet som blir mens.

9


Koll på mensen Mensen är som årstiderna eller natten. Den kommer med jämna mellanrum. Det kallas menscykel. Mensen kommer cirka en gång i månaden. I början kan det vara oftare eller mer sällan. Om man skriver upp när man har mens, så ser man hur lång menscykeln är. Det finns även appar för det. Om man har koll på menscykeln är det lättare att planera när man behöver mensskydd.

10


Mens kommer från ordet menstruation. Det betyder månatlig, alltså något som kommer varje månad. 11


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.