9789176347911

Page 1

Mamma och pappa FLYTTAR ISÄR

Annie Hagvall Einarsrud & Hanna Ingvarsson


Fler böcker av Annie Hagvall Einarsrud utgivna av Idus förlag: En dum knöl i mammas bröst (2022) Ett dumt krig i Andrijs land (2022)

Mamma och pappa flyttar isär Utgiven av Idus förlag, Lerum, 2022 www.idusforlag.se | info@idusforlag.se © Text: Annie Hagvall Einarsrud © Bild: Hanna Ingvarsson Första upplagan Tryckt i Viljandi, 2022 ISBN: 978-91-7634-791-1


Annie Hagvall Einarsrud & Hanna Ingvarsson

Mamma och pappa FLYTTAR ISÄR


Det här är Henric. Han är ungefär lika gammal som du. Mest av allt i hela världen önskar Henric sig en egen hamster. Om han får en någon gång då ska den heta Isak har han bestämt. Nu har han bara en katt som heter Luna och som mest klättrar i träd. Henric älskar att leka med bilar och att snickra. En gång lånade han mammas hammare och snickrade på väggen i köket när ingen såg. Det blev jättefint, tyckte Henric. Det tyckte inte pappa. Han blev inte alls glad utan fick den där rynkan i pannan, som han får när han är arg. Henric har en storasyster som heter Ella. Hon älskar matte och kan räkna till tusen. Henric saknar Ella när hon inte är hemma trots att hon ibland är superjobbig. Henric undrar om alla syskon är lika jobbiga. Ena sekunden frågar hon om han vill leka och i nästa så nyper hon honom jättehårt i armen. Och så retas hon jättemycket! Så där dum är inte Henric! I den här boken får du läsa om när Henrics och Ellas mamma och pappa slutade vara kära. Känner du några vuxna som har slutat vara kära i varandra?Henric vaknade med en märklig kall färg i magen, blå som is. Fröken Karis frågade varje dag vilken färg han hade i huvudet och kroppen, och oftast var det grönt eller gult. Det var alldeles mörkt ute. Det enda ljuset i rummet kom från gatlyktan utanför. Ljuset gjorde en konstig skugga på väggen i hans rum, som en gubbe nästan. Med läskiga armar! Blomman i fönstret såg dessutom ut som en köttätande växt, redo att anfalla. Henric hade sett köttätande växter på Youtube en gång.


Men det läskigaste var ljuden. Det kom röster från köket. Mamma och pappa bråkade igen. Ledsenkänslan spred sig från magen till bröstet. Det började bubbla lite i tårna. Det brukade bli som bubblor i Henric ibland. I fötterna, knäna, låren, magen, bröstet och ut i armarna. Och i huvudet! Pappa lät arg på rösten och mamma grät. Mamma med de glittrande ögonen borde inte vara ledsen. Henric kröp ihop under täcket men det hjälpte inte, han hörde ändå. Han stoppade fingrarna i öronen.Henric kom att tänka på hur han sprang fram och tillbaka mellan köket och vardagsrummet efter kvällsmaten igår. Supersnabbt! Han tränade lite bara, så som pappa brukar göra på gymmet. Han hade tänkt springtävla med Hamid på skolan idag och behövde öva lite innan. Mamma hade blivit jättejättearg på honom, det blev så stökigt menade hon. Tänk om det var därför det blivit bråk mellan mamma och pappa? Mamma sa ibland till Henric att han var så lik pappa och så suckade hon. Känslan i magen växte och blev jättestor. Och så bytte den färg, den blev lila, hård och kantig. Ungefär som när han blev ensam kvar på skolgården en gång. Trots att Henric höll för öronen och blundande hörde han mamma säga att hon inte orkar mer nu. Hon sa att pappa ljugit, hörde Henric. Ljuga som är alldeles förbjudet! Vad hade hänt egentligen?


Henric vaknade av ett läskigt ljud, mamma och pappa bråkade igen. När mamma och pappa var osams brukade det bubbla i kroppen på Henric. Fröken Karis frågade honom varje dag vilken färg han hade i huvudet och kroppen, och oftast var det grönt eller gult. Nu var allt argt mörkrött och ledset isblått. En dag berättade mamma och pappa att de skulle skiljas. Henric och Ella skulle få två hem nu. Men vad betydde det egentligen? Hur hanterar man känslorna när alla färger flyger omkring som en vilsen regnbåge i kroppen?

www.idusforlag.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.