Page 1


Spela mera Allt om djur Copyright © NICOTEXT 2018 Ebok, ISBN: 9789188585318 EAN, fysiskt spel: 7350070211503 All rights reserved. www.nicotext.com info@nicotext.com Detta spel är skyddat av svenska och internationella copyrightlagar. Inga delar av detta spel får kopieras eller på något sätt reproduceras, lagras eller sändas i någon form (elektroniskt, mekaniskt, som kopierad, inspelad eller liknande) utan skriftligt godkännande från förlaget. Undantaget är användandet av korta utdrag för recensioner. Förlaget eller författarna ansvarar ej juridiskt för användandet av informationen i detta spel.


Spela meraserien


REGLER På varje spelkorts framsida finns fyra frågor, på baksidan fyra svar. De två första frågorna hör ihop liksom de två sista. Frågeparen består av en huvud- och en följdfråga som alltid ska besvaras av en och samma spelare. Läs en fråga i taget då följdfrågan kan avslöja svaret på huvudfrågan. Blanda gärna korten innan ni börjar spela. Detta är ett familjespel där den eller de vuxna som är med kan turas om att läsa frågorna. Ni kan även spela i lag. Den spelare som är yngst får börja svara på frågorna. Frågeläsaren tar ett kort ur högen och läser upp första frågan.


Oavsett om personen svarar rätt eller fel på första frågan får den sedan svara på följdfrågan. Följdfrågan kan vara både svårare och lättare än huvudfrågan. När spelaren svarat på sin huvud- och följdfråga antecknas poängen på ett papper. En spelare kan alltså få 0, 1 eller 2 poäng per turomgång (ett poäng per fråga). Spelet fortsätter sedan medsols. Först till 10 poäng vinner.


O

FRAGOR Betyder det att en hund gillar matematik när vi säger att hunden älskar matte? – Vem kan vara husse till ett djur?

Vilket är världens absolut största djur: blåvalen, elefanten eller björnen? – Vad av följande äter en blåval: små kräftdjur, hajar eller småsten?


SVAR

Nej, matte för hundar är inte att lägga ihop ett plus ett. Matte är en förkortning av det gammalmodiga ordet matmor som betyder ”kvinnan som har ansvar i hemmet”. En matmor har också hand om maten, även den mat hunden får och därför tycker hunden ofta om sin matte extra mycket. – Husse kallas den man som har en hund eller ett annat djur. Husse är en förkortning av husbonde. Husbonden är den man som har ansvaret i hemmet. Du kan förstås vara matte eller husse även om du är ett barn. Nuförtiden kallar vi alla personer som har djur för matte eller husse. Blåvalen är världens största djur. Bara tungan kan väga upp till 2,7 ton. Den största blåval vi känner till vägde 190 ton. Blåvalen är det största djur som någonsin levt på jorden. – Blåvalen äter små kräftdjur som kallas krill. Blåvalen finns i alla hav men de är ganska få jämfört med hur många de har varit eftersom människan har jagat dem för deras kött. Blåvalen är fridlyst sedan år 1965.


Profile for Smakprov Media AB

9789188585318  

9789188585318  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded