Sn affarsliv jan 2014 lowres

Page 1

#1 Januari 2014

affärsliv. Skaraborg

Spioner lägger

PUSSEL

Från skolprojekt till störst på

MARKNADEN

Starka tillsammans

I KVÄNUM

EXTRAMAMMA framgångsrik affärsidé KATTUNGEn kan spränga säkerheten


Lediga lokaler i Skövde Kontorshotell Kontor uthyres på Magasinsgatan 5, i Friskis & Svettis-huset. Kontor 10 kvm. Kontor 15 kvm. Kontor 20 kvm.

Nybyggd lokal på Hasslum Lokal uthyres på Ventilvägen 12, utmed Östra leden. Kontorsyta 360 kvm. Butik/lager, takhöjd 6 m, 320 kvm.

Säteriet vid sjön Dags för konferens eller kanske en kickoff inför det nya året? Under januari, februari och mars erbjuder vi 20 procents rabatt på en heldagskonferens! Som en extra bonus ingår kaffe/te vid ankomst i vårt specialerbjudande. Karstorp är en mötesplats som passar alla, oavsett om ni är ute efter lugn och ro eller något mer fartfyllt. Utifrån era önskemål tar vi fram ett perfekt upplägg. Vårt säteri hittar ni strax intill Karstorpssjön, precis i utkanten av Skövde. Den inspirerande miljön gör underverk för kreativiteten och effektiviteten. Välkomna!

Mariesjö Fastigheter AB Sören Johnson 0708-61 96 33 soren.johnson@mariesjo.se

mazda.se

M{ZD{ TILL ER TJÄNST Helt nya Mazda6 och crossovern Mazda CX-5 är optimala tjänstebilar. De kommer med Mazdas SKYACTIV-teknologi som ger starka motorer, låga utsläpp och god bränsleekonomi. Ett konkurrenskraftigt inköpspris och en låg bränsleförbrukning ger en låg totalkostnad. Körglädjen och 10 års garantin får du på köpet.

M{ZD{ 6 FRÅN 238.900:-

M{ZD{ CX-5 FRÅN 216.500:-

Förmånsvärde från 1 592 kr/mån* Maximalt utrustad Mazda6 diesel med automat under 7,5 basbelopp. Välutrustad med bl.a. farthållare, autobroms, lättmetallfälgar, Bluetooth och regnsensor som standard.

Förmånsvärde från 1 500 kr/mån* Maximalt utrustad Mazda6 diesel med automat under 7,5 basbelopp. Välutrustad med bl.a. farthållare, autobroms, lättmetallfälgar, Bluetooth och regnsensor som standard.

Mazda Business erbjuder både förare och företag ett konkurrenskraftigt inköpspris och låg bränsleförbrukning, vilket ger en låg totalkostnad. Välkommen in på en provkörning!

Öppettider: 09.00-18.00 Fre: 09.00-17.00 Lör: 10.00-14.00 0511-70 02 Mån 21 -Tors: Jerker Andersson Smedstorpsgatan 1, Skara

2

affärsliv.

Nya Mazda6: Bränsleförbrukning vid blandad körning 3,9-6,4 l/100 km, CO2 -värde 104-150 g/km. Mazda CX-5: Bränsleförbrukning vid blandad körning: 4,6-6,6 l/100km, CO2 -värde 119-155 g/km. Tioårsgarantin gäller vid köp av fabriksnya personbilar, registrerade under perioden 2013-01-01 till 2013-12-31 och innefattar: 3 års fabriksgaranti samt 7 års förlängd garanti. Se fullständiga villkor på mazda.se. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Priserbjudandet gäller t.o.m. 2013-09-30. *Är uträknat vid 50% marginalskatt.

www.karstorp.se

0500-47 28 00


SMÅ SMÅMÖTEN MÖTENOCH OCH STORA EVENTS SMÅ MÖTEN OCH STORA EVENTS

SMÅ MÖTEN OCH SMÅ MÖTEN OCH STORA EVENTS STORA EVENTS

STORA EVENTS SMÅ MÖTEN OCH STORA EVENTS

PÅ FIRST HOTEL BILLINGEHUS FINNS DET MESTA DU KAN ÖNSKAHOTEL DIG NÄR DET GÄLLER MÖTEN PÅ FIRST BILLINGEHUS FINNS DETOCH MESTA UPPLEVELSER. DU KAN ÖNSKA DIG NÄR DET GÄLLER MÖTEN OCH

UPPLEVELSER. PÅ FIRST HOTEL BILLINGEHUS FINNS DET MESTA MED EN MÖTESKAPACITET PÅ TOTALT 2200 PLATSER, DU KAN ÖNSKA DIGKOMMUNIKATIONER NÄR DET GÄLLER MÖTEN PÅFIRST FIRST HOTEL BILLINGEHUS FINNS DETOCH MESTA PÅ HOTEL BILLINGEHUS FINNS DET MESTA UTMÄRKTA MED EN MÖTESKAPACITET PÅ TOTALTOCH 2200STORT PLATSER, UPPLEVELSER. DU DIG NÄR DETDET GÄLLER MÖTEN OCH DUKAN KANÖNSKA ÖNSKA DIG NÄR GÄLLER MÖTEN OCH AKTIVITETSUTBUD FINNS DET ALLA UTMÄRKTA KOMMUNIKATIONER OCH STORT UPPLEVELSER. UPPLEVELSER FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ETT LYCKAT ARRANGEMANG. AKTIVITETSUTBUD FINNS DET UTMÄRKTA

E

E

MED EN MÖTESKAPACITET PÅ TOTALT 2200 PLATSER, FÖRUTSÄTTNINGAR FÖRPÅ ETT LYCKAT ARRANGEMANG. MED EN MÖTESKAPACITET TOTALT 2200 PLATSER, PÅ HOTEL BILLINGEHUS FINNS DET MESTA UTMÄRKTA KOMMUNIKATIONER OCH STORT LÄSFIRST MER PÅ WWW.FIRSTHOTELS.SE/BILLINGEHUS. MED EN MÖTESKAPACITET PÅ TOTALT 2200 PLATSER UTMÄRKTA KOMMUNIKATIONER OCH STORT DU KAN ÖNSKAAKTIVITETSUTBUD DIG NÄR DET GÄLLER MÖTEN OCH FINNS DET ALLA KOMMUNIKATIONER LÄS UTMÄRKTA MER PÅAKTIVITETSUTBUD WWW.FIRSTHOTELS.SE/BILLINGEHUS. FINNS DETOCH ALLASTORT UPPLEVELSER. BOKA NU! 0500-44 57 00 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ETT LYCKAT ARRANGEMANG. AKTIVITETSUTBUD FINNS DET UTMÄRKTA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ETT LYCKAT ARRANGEMANG.

FÖRUTSÄTTNINGAR FÖRPÅ ETT LYCKAT ARRANGEMANG BOKA NU! 0500-44 57 00 MED EN MÖTESKAPACITET TOTALT 2200 PLATSER, LÄSLÄS MER PÅPÅ WWW.FIRSTHOTELS.SE/BILLINGEHUS. MER WWW.FIRSTHOTELS.SE/BILLINGEHUS. UTMÄRKTA KOMMUNIKATIONER OCH STORT LÄS MER PÅAKTIVITETSUTBUD WWW.FIRSTHOTELS.SE/BILLINGEHUS FINNS DET ALLA BOKA NU! 5757 00 00 BOKA NU!0500-44 0500-44 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ETT LYCKAT ARRANGEMANG.

BOKA NU! 0500-44 57 00

LÄS MER PÅ WWW.FIRSTHOTELS.SE/BILLINGEHUS. YOUR SECOND HOME IS FIRST! NU!HOME 0500-44 00 YOUR BOKA SECOND IS 57 FIRST!

YOUR SECOND IS FIRST YOUR SECOND HOMEHOME IS FIRST! YOUR SECOND HOME IS FIRST!

YOUR SECOND HOME IS FIRST!

FIRST HOTEL BILLINGEHUS, ALPHYDDEVÄGEN, BOX 13, 541 21 SKÖVDE, T. 0500 44 57 00, BILLINGEHUS@FIRSTHOTELS.SE, WWW.FIRSTHOTELS.SE/BILLINGEHUS

FIRST HOTEL BILLINGEHUS / ALPHYDDEVÄGEN / BOX 13 / 541 21 SKÖVDE / T. 0500 44 57 00

FIRST HOTEL BILLINGEHUS, ALPHYDDEVÄGEN, BOX 13, 541 21 SKÖVDE, T. 0500 44 57 00,BILLINGEHUS@FIRSTHOTELS.SE BILLINGEHUS@FIRSTHOTELS.SE, WWW.FIRSTHOTELS.SE/BILLINGEHUS / WWW.FIRSTHOTELS.SE / BILLINGEHUS


Medarbetare i fokus ANNA KUYLENSTIERNA anna.kuylenstierna@vgt.se Journalist på Västgöta Tidningar sedan elva år tillbaka. Är i dag reporter på SN i Skövde. Har tidigare bevakat såväl industrier som småföretag på Varaslätten under åren som lokalredaktör där. Har som mål att låta läsaren komma nära människorna bakom idéerna som blir business. Vill också berätta om hur dynamiken människor emellan påverkar ett företag. Per Claesson per.claesson@vgt.se Arbetar som allmänreporter på Falköpings tidning och skriver bland annat om näringslivets utveckling i kommunen. Under de senaste tio åren har han arbetat som reporter på olika orter i Skaraborg, innan dess i Småland och Värmland. Har förutom journalistik även läst ekonomisk historia på Göteborgs Universitet. Har också arbetat som vårdbiträde, saltpackare, butiksbiträde, hylskapare, med mera. Lisa mikko info@gestaltningsverket.se Frilansreporter som varvar redaktionsarbete på Skaraborgs Läns Tidning och Skövde Nyheter med uppdrag i det egna företaget. Skriver helst personporträtt, men djupdyker också gärna i källor med fakta om kultur, historia och samhälle för att förädla det till intressanta artiklar. Skriver i det här numret om projektet MEGA och om företaget Extramamman i Karlsborg.

Skaraborg behöver mer självförtroende Tittar man på de senaste årens händelser i Skaraborg så finns det ju fog att bli lätt pessimistisk. Många är de stora och halvstora tillverkningsföretag som inte längre kan konkurrera med billigare alternativ från andra länder och som tvingats avskeda personal, lägga ner eller flytta. Det innebär förlorade arbetstillfällen men också ytterligare ett knäpp på näsan vad gäller självförtroendet i Skaraborg. På samma sätt nås vi ofta av nyheter om förseningar på Västra Stambanan, om eftersatt underhåll och om motorvägar som aldrig byggs ut. Och nu fortskrider även planerna på en Götalandsbana. En utveckling som kommer drabba Skaraborg negativt om och när den blir verklighet. Detta oavsett vad politiker och andra beslutsfattare säger. Som enstaka incidenter är det kanske inget mer än tråkiga och beklagliga händelser, men när vi nås av nyhet efter nyhet gör det någonting med Skaraborgsandan. Om det nu finns en sådan. Kvänum är ett Skaraborg i miniatyr.

Här finns tillverkningsföretag med tillväxt och utveckling och man kan använda ett uttryck som Kvänum-

sandan, med tydlig blinkning mot det riksbekanta Gnosjö. Och just den andan är något som tydligare måste gjutas in i hela Skaraborg. För sanningen är ju att om vi inte springer minst lika fort som omvärlden så kommer vi relativt sett tappa mark. Grunden för ett rikt och välmående Skaraborg måste vara företag som går bra, som tillverkar produkter som efterfrågas, och har möjlighet att anställa. Allt annat i form av bra skola, vård och omsorg följer som en naturlig del av att människor har ett arbete. Frågan är då hur man skapar de nya

företagen som växer sig stora. Var ska nästa Kinnarps skapas? Vem är nästa Svante Andersson? Plantskolorna finns runt om i Skaraborg och grogrunden är bra utbildningsmöjligheter och ungdomar som vill leva och bo i området. Men för att ge extra god jordmån åt dessa talanger och spirande företag är en Skaraborgsanda en bra motor. Och för att nå den krävs ett självförtroende i bygden. Och då är inte tågförseningar, dåliga vägar och företag som lägger ner en bra grund att skapa detta självförtroende.

Jens lagerlöf

affärsliv.

SN Affärsliv trycks i 12 500 exemplaroch delas ut till företagare och ledare i Skaraborg. Vd: Christina Björklund, 036-30 40 04 christina.bjorklund@hallpressen.se Stf ansvarig utgivare: ALF JOHANSSON, 0500-78 48 78 alf.johansson@vgt.se Försäljningschef: Niclas Svensson, 0515-67 04 71 niclas.svensson@vgt.se Säljare: kajsa wernebratt, 0500-78 48 61 kajsa.wernebratt@vgt.se På omslaget: Anna Danielsbacka Omslagsfoto: Janne Andersson Tryck: Westberg & Höök Design / Sörmlands Grafiska Distribution: Posten Ansvar för fel i annons: Tidningens ansvar begränsas till högst annonskostnaden. Tidningen ansvarar ej för fel i annons vars korrektur godkänts av annonsör eller annonsbyrå.

4

affärsliv.

12 industrierna samverkar i skandinaviens plåtmecka

06 Klicka inte på katten

21 Speedmeeting för jobb

16 Kvänumsandan

24 praktik blev vändningen

18 Växande IT-företag

26 hela landets extramamma

Datasäkerhet allt viktigare för företag

Två företag satte inriktningen för orten

Gymnasieprojekt blev ledande på scheman

Praktikbanken ska ge unga arbete

Frisören hittade rätt på banken

Samma personal ett framgångsrecept


Var med och gör en samhällsinsats – skapa Unga Jobb Nu har du och ditt företag chansen att visa att vi i näringslivet kan göra skillnad i en angelägen social och samhällsekonomisk fråga. Vi erbjuder en möjlighet att få synas i ett positivt sammanhang och dessutom ett tillfälle att lära mer om ungdomar, vad de vill och kan bidra med i arbetslivet.

Torsdagen den 20 mars arrangerar vi ”Praktikbanken MEGA” på Arena Skövde. PRAKTIKBANKEN MEGA ARRANGERAS AV SWEDBANK OCH ARBETSFÖRMEDLINGEN, SAMT KOMMUNERNA I MARIESTAD, TÖREBODA, GULLSPÅNG, FALKÖPING, HJO, TIBRO, KARLSBORG OCH SKÖVDE

Preliminärt program: 8.30 Inregistrering 9.15 Introduktion Medverkande: Clas Olsson, Generaldirektör för Arbetsförmedlingen och Michael Wolf, VD Swedbank, med flera. 9.35 Inspirationsföreläsning med Leo Razzak – utsedd till Sveriges framtida ledare. 10.00 Speed-meeting. Mellan korta möten bjuder vi på lättare lunch och kaffe. 13.30 Slut Läs mer och anmäl dig på swedbank.se/event/vastra Användarnamn: praktikbanken13 Lösenord: praktikbanken13


Har kattungen öppnat bakdörren? En söt kattunge är inte alltid så oskyldig. Du klickar för att se den gulliga bilden, men vad du inte vet är att det då samtidigt placeras ett spionprogram i din dator. Text: Anders Axelsson • Bild: Jan andersson

Så beskriver Per Gustavsson en av

de metoder som används vid dataintrång. Spionprogrammet gömmer sig i datorn och kan aktiveras för att öppna en dold bakdörr till företagets datasystem. Han är datakonsult inom säkerhetsområdet, på företaget Combitech. Det är ett företag inom Saabkoncernen och ett av kontoren ligger i Gothia Science Park i Skövde. Ett samtal med Per Gustavsson om datasäkerhet går i nästintill digital hastighet - snabba förflytt-

6

affärsliv.

ningar mellan olika infallsvinklar. Intervjun gäller datasäkerhet, men han närmar sig ämnet med filosofiska tankegångar - att fullständig säkerhet är ouppnåbar. Det bara finns ett sätt som gör att ingen obehörig kan komma över information: – Har du en bild som du inte vill att någon annan ska se är det enda säkra att förstöra den, det näst säkraste är att låsa in den i ett kassaskåp och förstöra nyckeln, men då kan du ju själv inte se bilden, kon-

staterar Per Gustavsson. I praktiken handlar det om att skapa tillräcklig säkerhet. – Ställ frågan vem som skulle vilja attackera och vad som behöver skyddas. Det är ett första steg i säkerhetsarbetet för att dela in informationen i olika nivåer, beroende på värdet. Även om det mest hemliga inte ska förstöras, kan det ju lagras så att det inte är lätt att komma åt. Om någon illasinnad öppnar den


Bild: Robin Haldert / scanpix

där bakdörren till företagets datasystem ska de inte komma fram till värdefull information. Det är bedömningen var hoten kom-

mer ifrån som avgör vad som måste skyddas. För en konkurrent kan det vara något så enkelt som kundregistret. Är hotet ett företag i samma branch i en annan del av världen är det kanske tillverkningshemligheter. Per Gustavsson ger ett grundläggande råd till alla företag:

– Utbilda personalen så att de förstår säkerhetsriskerna. Den som förstår var riskerna finns klickar inte för att se kattungen, utan ställer sig först frågan om varifrån mailet kommer. Det måste finnas en balans mellan åtgärder och behovet av säkerhet. Kryptering är ett bra sätt att skydda information, men det går aldrig att få en fullständig säkerhet - ja om inte det som skyddas förintas.

Fullständig datasäkerhet är omöjlig att uppnå. Det företagen bör eftersträva är tillräcklig säkerhet. ” Ställ frågan vem som skulle vilja attackera och vad som behöver skyddas”, säger Per Gustavsson .

”Den säkerhetsfråga man alltid ska ställa är: Var är kedjan svagast?” – Den säkerhetsfråga man alltid ska ställa är: Var är kedjan svagast? Och även i cybervärlden kan det krävas handfasta åtgärder. – Skulle det märkas tecken på att företagets datorer hackas, ja då gäller att dra ur sladden och stänga ner systemet. ● affärsliv.

7


Hot med olika syften Hackare/hacktivism

– Det är protestmarscher fast på nätet, det kan vara en person som är missnöjd och kan få med sig många in en attack, säger Per Gustavsson SJ är ett av de svenska företag som utsatts för den typen av massattacker från missnöjda. Inte sällan används nätverk av kapade datorer som tillsammans kan överbelasta och därmed sabotera ett företags datasystem. Cyberbrottslighet

Det klassiska är att lura till sig kontonummer som sedan kan användas för att komma över pengar. Det finns många andra varianter bedrägerier och lurendrejerier på nätet –  Det finns alltid kriminella som på enkla sätt försöker skaffa medel via internet. Det är den databrottslighet som är allra mest omfattande.

även Sverige är på väg att bygga upp offensiv förmåga i cyberkrigföring. Ett cyberanfall mot ett land kan vara att lamslå exempelvis betalningsystemet. – Det kan ha en lika förrödande förmåga som kärnvapen, men skillnaden är att det inte lämnar strålning efter sig. ●

pers varningslista Stoppa aldrig, aldrig en upphittad USB-sticka i din dator. Per Gustavsson konstaterar att det är få som kan motstå nyfikenheten att bara snabbt kolla vad som finns på ett upphittat minne. För nätpiraterna är det något som nästan alltid lyckas.

Cyberspioneri

Det kan vara företag som står bakom och företagen kan vara understödda av stater. – Ett riskområde här i Skövde är dataspelsföretagen som arbetar i en extremt konkurrensutsatt bransch. De riskerar att bli bestulna på källkoderna till sina spel. Går man ut på nätet går det att hyra folk som för fem dollar i timman hackar andra företag, säger Per Gustavson. Han förklarar att det finns stater som ser det som helt naturligt att hjälpa sitt näringsliv genom att medverka till industrispionage.

Koppla aldrig upp dig på Wifi-nätverk som du inte helt litar på. Det säger Per Gustavsson av egen erfarenhet. Han fick sin privata dator hackad på ett hotell i Brasilien. Öppna aldrig bilder och program som du inte vet var de kommer ifrån. Kontrollera adressen och se som den stämmer med den i mailet angivna avsändare. I den varningen ingår att inte lockas att kolla löften om miljoner som kommer via mail.

Cyberkrigföring/försvar

Staters åtgärder ligger nära militär verksamhet.I krig krävs det både förmåga att skydda sig mot andra makters anfall och att ha förmåga att slå tillbaka. Det finns tecken på att

8

affärsliv.

Byt ut de datorer som använder Windows XP. Det systemet kommer snart inte längre få uppdateringar och då kommer inte längre säkerhetshål lagas.


”Går man ut på nätet går det att hyra folk som för fem dollar i timman hackar andra företag”, berättar Per Gustavson.

Bild: Thomas Winje / scanpix affärsliv.

9


Hackaren använder dig Till datasäkerhet räknar Per Gustavsson företagens och de anställdas användning av sociala nätverk. Dåligt omdöme kan skada ett företag lika mycket som ett dataintrång. – Tänk på vad man släpper ut och

hur det stämmer överens med företagets värdegrund, säger Per Gustavsson. Ett företag som gör affärer med Norge kanske inte ska ha anställda som sprider norgehistorier på sociala medier. Det som läggs ut på sociala medier blir offentligt. – Tycker du det är okej att sätta upp bilden när du står i badbyxor på Netto eller Coop, ja då är den okej att använda på Facebook och Instagram.

10

affärsliv.

Självklart

kommer

företagets

medarbetare bli kollade av kunderna och även i andra sammanhang. – Idag är det väl inte någon som anställer utan att googla på personen, jag googlade dig när du hade ringt om intervjun. För ett företag som blir utsatt för spioneri är även de anställdas aktiviteter på sociala medier en källa för att samla information. Per Gustavsson konstaterar att det kan vara lockande att ofta uppdatera på Facebook, men som för de anställda på Combitec kan det avslöja vilka kunder företaget arbetar med. Avancerade spioner kan även se

när vanor och möster på sociala medier bryts och därav dra slutsatser. Per Gustavsson förklarar att goog-

la och kolla en person på sociala medier används för att hitta tänkbara lösenord. Ofta är det ord från privatlivet som används som lösenord i jobbdatorn. Bilmärken, namn på barn och djur och intressen – därefter är det bara för hackaren att börja prova orden tills datorn öppnas. – Ha inte samma lösenord på två ställen, i synnerhet inte samma lösenord på publika tjänster som på de tjänster du använder i jobbet. Och ha inte ord som är kopplade till dig själv, råder Per Gustavsson. ●

”Tycker du det är okej att sätta upp bilden när du står i badbyxor på Netto eller Coop, ja då är den okej att använda på Facebook.”


KVALITETSMÖBLER I RIKTIGT LÄDER Egen tillverkning & design

Vårt uppdrag Bråbacka

Att stärka konkurrenskraften och lönsamheten för den tillverkande industrin i Skaraborg. Sågvägen 14, Fagersanna, tel. 0705-66 90 87

IDC är ett utvecklingsbolag som ägs av mer än 130 industriföretag från olika branscher.

Annonsera

i SN Affärsliv. Nästa nummer 18 mars Bokningsstopp 26 februari kontakta: Kajsa Wernebratt 0500-78 48 61 • kajsa.wernebratt@vgt.se

www.idcab.se | www.inredia.se | www.materialconnexion.se #1 FEBRUARI 2013

affärsliv.

affärsliv. #3 juni 2013

#2 APRIL 2013

SUPERTALANG FRÅN LIDKÖPING CRISTER SKA FÅ

SJ PÅ RÄTT SPÅR

affärsliv. #4 september

2013

FRISEGÅRDS RESA:

BROMSADE TILL SUCCÉ

affärsli affärsliv. v. SKARABORG

#5 OKTOBER 2013

ALMNÄS I HJO

HISTORIEN ÄR VARUMÄRKET

90-T LIS

TER SLÅR DU ETT SLRDAG I FÖR FRISKVÅ EN? RAMPLJUSET affärsliv.

1

sten kon att skapa en affärsidé

Erövrar

sverige från

tidaholm

Optim iste i gull spånn g g utma Vara ningen Konserth Vågade fredriK anto

usets betydels e

för staden

DEN BIL AV FRAMGÅNG SPÖKEN

BLIR BUSINESS PÅ BJERTORP LIVET EFTER SAAB I GRÄSTORP

affärsliv. affärsliv.

11


Silotornet kan ses som en symbol för den starka jordbrukskoppling som Kvänumsindustrierna hade när de växte fram.

Kvänumsindustrierna har nytta av att samverka med varandra. Markus Åkerstedt, Niklas Tjäder och Mathias Larsson ser nya utmaningar i att locka kvalificerad personal.


Samverkan viktig i Skandinaviens Plåtmecka I lilla Kvänum ligger de stora industrierna ovanligt tätt. Många har historiska band och drar idag nytta av att verka nära varandra. – Gemensamt blir vi starka, säger Niklas Tjäder, platschef på Swegon. Text: ANNA KUYLENSTIERNA • Bild: Jan andersson Spannmålssilon syns först när man

närmar sig från E20. På Storgatan ligger banken, pizzerian, järnaffären och färghandeln, den senare ibland öppen, ibland stängd. I Kvänum finns också parkeringar för hundratals bilar. Omkring 1300 personer sysselsätts i industrierna i Kvänum med omnejd idag. Det är lika många som bor i Kvänum, men de flesta som arbetar här pendlar hit från andra orter. Swegon är Kvänums största industri, med 350 anställda. Här utvecklas och produceras luftbehandlingsaggregat framför allt till stora, offentliga byggnader världen över. Bara från Swegon går 15 långtradare dagligen, från Kvänum ut i världen. 70 procent av Swegons produktion går på export. I ett konferensrum någon trappa upp sitter Niklas Tjäder, platschef

på Swegon, Mathias Larsson, vd för Rotage och Markus Åkerstedt, vd för Åkerstedts. De tre företagen har historiska band till varandra. Markus Åkerstedt blickar ut över Frejgatan genom den glasade väggen. – Farfar bodde två hus bort. Markus farfar Nils var nämligen en av Swegons grundare. Företaget startade som Plåt-Mekano år 1952. Då tillverkade man hönsburar och spannmålsskruvar. På 70-talet övergick man till luftbehandling och bytte namn till PM-luft, som senare blev Swegon. I samband med ett generationsskifte såldes Plåt-Mekano och Markus farfar Nils startade Åkerstedts verkstad ihop med sina barn. De tillverkade lagringsfickor i plåt, men 1998 bytte de inriktning och köpte hela Swegons sortiment av industrifläktar.

Rotage då? Det startades i en lada 1979 av Ingemar Ronger. 1983 köpte Rotage tillverkningsrätten till PMlufts spannmålsskruv. Idag tillverkar Rotage laserskurna och stansade plåtprodukter och är bland annat underleverantör till Swegon. – Vi har samarbetat med Swegon under lång tid, säger Mathias Larsson på Rotage. Liknande kopplingar finns mellan många Kvänumsföretag. Detta kan de dra nytta av. Kvänums koncentration av företag inom branscher som överlappar eller gränsar till varandra gör det lätt att anlita varandra eller ge varandra uppdrag. – Det är klart att det har fördelar. Vi har utbyte av varandras kompetenser. Vi hjälper till exempel Swegon vid produktionstoppar, säger Mathias Larsson. ▶▶▶ affärsliv.

13


Det har också andra synergieffekter.

När både Swegon och Rotage tyckte att det fanns brister i supporten från den italienska maskinleverantören Salvagnini kunde de tillsammans påverka leverantören och få bättre hjälp. Och när tvättmaskinstillverkaren Asko Cylinda, den största arbetsgivaren i området, lade ned sin produktion kunde åtminstone några av de uppsagda gå direkt till jobb på Swegon och Rotage.

Mitt i Kvänum ligger Lumber & Karle, det fyrstjärniga hotellet som ett antal företagare i Kvänumsbygden gick samman och byggde år 2004, helt enkelt därför att de behövde det. Att det bygget kom till stånd kan ses som ett tecken på Kvänumföretagarnas starka band till varandra. – Det visar ju att man litar på varandra, säger Markus Åkerstedt. Lumber & Karles verksamhet bygger också mycket på att företagen i Kvänum är lojala mot hotellet. Här kan långväga företagsbesökare få sovplats i direkt närhet till de stora industrierna, utan att behöva ta omvägen om en större ort, men Lumber & Karle används inte minst till konferenser, företagsrepresentationer och liknande. – Det har hjälpt oss jättemycket. De är viktiga, säger Niklas Tjäder på Swegon.

Mathias Larsson, VD Rotage

Niklas Tjäder, Platschef Swegon

Den stora tyska maskinleveratören

Trumpf kallar Kvänum för ”Skandinaviens Plåtmecka för tunnmetall”. Men även för ett Plåtmecka finns utmaningar. En motorväg står högt upp på listan för Kvänumsföretagen. – E20 är ju för vår del en katastrof, säger Markus Åkerstedt. En annan utmaning är att locka personal med högre utbildning. – Det är svårt att hitta bra kompetens på utvecklingssidan, konstaterar Niklas Tjäder. Och de båda utmaningarna hänger på sätt och vis ihop. Det har visat

”Det är svårt att hitta bra kompetens på utvecklingssidan”

14

affärsliv.

Markus Åkerstedt, VD Åkerstedts

sig att välutbildade personer gärna bor i storstadsregionerna, men om det finns bra pendlingsmöjligheter är chansen större att de tar jobb i exempelvis Kvänum. – Faktum är att vi inte kan lita på att det löser sig, så vi måste bli aktivare med arbetet på högskolor och universitet, samt börja tidigare i grundskolorna för att locka till industrin, som tyvärr intresset minskat för de senaste åren, säger Niklas Tjäder. ●

Dagens produktion på Swegons Kvänumsfabrik är inriktad på utveckling och produktion av luftbehandlingsaggregat. De hamnar ofta i stora byggnader, världen över.


Industrier i Kvänum med omnejd Rekordverken Benders Tornum Kellve Rotage Swegon Kvänum kök Åkerstedts Ranaverken KPAB Prido

Gör affärer med Norge Vårt kära grannland rymmer stora möjligheter för svenska företag. Men det finns viktiga skillnader. Tillsammans med Mimmi Goude från Business Sweden i Oslo går vi igenom vad ett

svenskt företag bör känna till inför en etablering i Norge. Vi vill även tipsa dig om att passa på att boka individuell rådgivning efter seminariet med Business Sweden.

28 januari kl 11.30–16.00. Almi Väst, Kanikegränd 3, lokal: Spegeln, Skövde. Anmäl dig på almi.se/kalendarium

Almi Västs uppdrag är att stötta regionens entreprenörer. Genom riskvilliga lån, riskkapital och rådgivning banar vi vägen för morgondagens innovationer och framtidens företag.

ALM_ANN_SNAffarsliv_Affarsmojligheter_Norge_190x65.indd 1

15

2013-12-03 12.14 affärsliv.


Händiga personer, ofta med bakgrund inom lantbruket, kom att spela en stor roll för industriernas framväxt i Kvänum.

Rotages första verkstad

Tillverkning av spannmålsskruv.

Två företag satte inriktningen för Kvänumsindustrin Jord, luft, metall och en gnista uppfinningsrikedom. Ur dessa element skapades en rad stora industrier på Västgötaslätten, i en tid då det snarare rådde hård konkurrens än samarbetsvilja i Kvänumsbygden, enligt forskaren Lars Nyström. Text: anna kuylenstierna Kvänum spelar en av huvudrollerna i historikern Lars Nyströms bok ”En industrialisering efter industrialiseringen. Industrialiseringsprocesser på Landsbygden i Västra Sverige under efterkrigstiden”. – Vad som är häftigt med Kvänumsindustrin är att den utvecklats åt alla håll och kanter, säger Lars Nyström. I trakterna kring Kvänum fick två företag stor betydelse för vilken inriktning även andra industrier fick: Grönbergs mekaniska – som senare blev Rekordverken – och Johan Alfred Kjällströms smidesverkstad – som senare blev Kellve. De började båda med att tillverka olika jordbruksredskap och vid 20-talets slut hade båda börjat göra halmfläktar. På 50-talet hade dessa båda företag omkring 50 anställda vardera och

16

affärsliv.

”Vad som är häftigt med Kvänumsindustrin är att den utvecklats åt alla håll och kanter” en rad andra industrier hade börjat växa fram i bygden. Halmfläkten var central för hur industrin utvecklades. Från den lärde man sig både plåtbearbetning och ventilation, vilket sedan ledde till att produkter som inte var knutna till jordbruket, kunde tas fram.

Lars Nyströms forskning visar att i

stort sett alla industrier som startade i Kvänum med omnejd startades av bondsöner eller andra personer med bakgrund inom jordbruket. Det fanns generellt en stor hantverkskunskap och problemlösningsförmåga hos dem. De hade också möjligheter att lösa kapital genom att belåna familjegården eller sälja mark. Industrialiseringen av jordbruket frigjorde dessutom arbetskraft som kunde anställas i de nya fabrikerna.

Den industriella utvecklingen i Kvänum går att jämföra med utvecklingen i småländska Ljungby. Här ledde skogsbrukets mekanisering till att det växte fram en industri för skogsbruksredskap, som senare utvecklades till andra produkter.


500 jobb försvann med Asko

Plåt-Mekano, som senare blev PM-luft, som senare blev Swegon. Bild: privat

Sommaren 2012 varslades 450 personer i produktionen på tvättmaskinsfabriken Asko i Jung, utanför Kvänum. Ägarna hade beslutat att flytta produktionen utomlands, vilket skedde ett år efter varslet. I maj 2013 stod det klart att även avdelningarna för utveckling, marknadsföring och försäljning, omkring 70 tjänster, flyttas från Jung till Lidköping.

Den första laserskärmaskinen på Rotage.

I Kvänum kan samma utveckling sättas i samband med jordbrukets mekanisering. – Det stora uppsvinget kommer med skördetröskan. Då växer det fram en massa följdmekaniseringar. Man kan också dra paralleller mellan Kvänum och Gnosjö och den anda som sägs prägla bygden där. Men det finns en viktig skillnad, menar Lars Nyström. Gnosjöandan har kommit att symbolisera en kultur där företagen hjälper varandra framåt. Även om det ser ut så i Kvänum idag, så har det inte varit så historiskt sett, enligt Lars Nyströms erfarenhet. Under efterkrigstiden rådde tvärt-

om lite Vilda Västernanda på slätten. Man kopierade hit och dit. Någon kanske köpte in en jordbruksma-

Historikern Lars Nyström har låtit Kvänum spela en betydande roll i sin forskning. Bild: Bodil nyström

”rent anställningsmässigt har de nått sin peak” skin från USA, plockade isär den och gjorde en kopia. Sedan tillkom förstås egna lösningar också, och förbättringar. Men det fanns alltid risk att någon annan skulle gå om en. – Anställda hoppade av och konkurrerade med sina tidigare arbetsgivare. Det var nio, tio företag på Varaslätten som satte igång att tillverka halmfläktar, berättar Lars Nyström. Det fanns också en rädsla för att

anlita underleverantörer i trakten – de kunde ju kopiera produkten. Trots konkurrenssituationen

bidrog detta till att en bred industriell kompetens växte fram i Kvänumsbygden och så småningom började företagen tillverka produkter så olika från varandra att de kunde samarbeta istället för att konkurrera. När Lars Nyström påbörjade sin studie i Kvänumsbygden kring år 2007 gick det som bäst för industrierna där. Sedan dess har kurvan vänt och några stora arbetsgivare, som Asko Cylinda i Jung, har lagt ned. Hur ser Kvänumsindustriernas framtid ut? Lars Nyström tror så här: –  Rent anställningsmässigt har de nått sin peak, men många av dem kommer att vara fortsatt framgångsrika. affärsliv.

17


Från gymnasieprojekt till marknadsledare

Sveriges skolors schema läggs med program från Falköping Det började som ett skolarbete. Idag har Nova Software 48 anställda. Text & bild: per claesson

Året var 1985 när Urban Karlsson

och Carl Jannert gjorde ett projekt som elever på Ållebergsgymnasiet. På ABC 800 och ABC 806-datorer skrev de ett program som kunde hantera och skriva ut ett schema för skolan. Det användes på Ållebergsgymnasiet redan för nästa läsårs schema. – Skolor runtom i Skaraborg fick nys om det här och de följande åren fick vi kunder. Vi var inga säljare själva, berättar Urban Karlsson, vd på företaget.

I sitt tvåmansföretag gav de sig på

fler projekt. De gjorde ett ritprogram och ett program för att beräkna planeters banor i rymden. – Vi var inte så orienterade på saker som gick att sälja. Det var spännande och intressant, säger Urban Karlsson. Rit- och astronomiprogrammen blev inga storsäljare, men alltfler

18

affärsliv.

skolor blev intresserade av programmet för schemaläggning, som de bättrade på med nya funktioner. Intäkterna till företaget var i början mycket knappa. I företaget arbetade till en början endast ägarna Urban Karlsson och Carl Jannert. Ett par år efter att de gått ut från Ållebergsgymnasiet skrev de om programmet till PC-datorer. I början på 90-talet kom Windows och när de skrivit om programmet för detta operativsystem ökade antalet kunder kraftigt tack vare användarvänligheten. De utvecklade också programvara för att kunna hantera närvaro och frånvaro i skolan. – Vi hade jobbat med scheman, det var ett naturligt steg, säger Urban Karlsson. 1996 gjordes den första anställning-

en av en tredje person i företaget

och 1999 flyttade Nova Software in i lokalerna på Storgatan i Falköping. Företaget finns på samma adress idag, men förfogar nu över runt tio gånger så stor kontorsyta. Från tiden kring millennieskiftet har Nova Software växt stadigt. Först växte företaget med tre, fyra anställda per år, på senare år har ökningen skett med sex, sju personer per år. Idag jobbar 48 personer på Nova Software. Enligt Urban Karlsson kunde denna utveckling av företaget ha startat tidigare, men länge var det bara han och Carl i firman. Företaget hade nog sett annorlunda ut med en tidigare tillväxt, men Urban Karlsson är inte säker på att det hade varit ett bättre företag. Nu är å andra sidan företaget desto mer inriktat på att växa. Det förfogar över kontorsyta för ytterligare mellan fem och tio personer. Över tid har Nova Software i god tid sett


Urban Karlsson gjorde tillsammans med Carl Jannert ett program för att hantera skolscheman, då de läste på Ållebergsgymnasiet 1985. Det blev startskottet för ett företag som nu har 48 anställda. Urban Karlsson, som numera är vd, står framför ett schema från förr i tiden.

till att det har tillräckligt med personal och tillräckligt med kontorsyta för att kunna fortsätta att expandera. – Vi har en fortsatt stor potential, som vi vill uppnå. Ett förvaltningsläge fungerar inte med den här typen av företag, säger Urban Karlsson. Nova Software står enligt Urban Karlsson bakom mellan 80 och 90 procent av IT-systemen för schemaoch resurshantering i de svenska grundskolorna och gymnasierna. Störst är marknadsandelen inom gymnasieskolan, där schemaläggningen är som mest komplex. – Nu går det mot att kommunerna har sina egna system. Kommunernas egen IT-verksamhet har mognat. De vill ta tag i taktpinnen själva. Vad som är bra är att det ligger i linje med vad vi arbetat för och hur vi velat att marknaden ska gå, säger Urban Karlsson. ▶▶▶

Romeo Olsson och Frans Jonsson arbetar på utvecklingsavdelningen. ”Det är väldigt speciellt att arbeta här. Man är mer delaktig och det är bra gemenskap” säger Frans Jonsson. affärsliv.

19


Företaget har avtal med 97 procent av landets kommuner. Andelen export, främst till Norge, är liten. De 48 personer som jobbar på Nova Software kommer från stora delar av Skaraborg och även från Göteborg och Jönköping. Att rekrytera personal med rätt kompetens har inte alltid varit enkelt. – Det har varit utmanande och svårt i en del fall, men på senare år tycker jag att situationen blivit till det bättre, säger Urban Karlsson. Rekryteringsbehoven har gjort att

frågan om företaget ska vara placerat i Falköping varit uppe under årens gång, men ägarna har valt att stanna och det finns inga planer på att flytta idag. Urban Karlsson säger att han tror att den geografiska placeringen påverkar vilken typ av företag som byggs upp. – Det är lättare att rekrytera personal i Göteborg, men det är svårare att behålla den också. Det räcker inte med att vara en attraktiv arbetsgivare. Därför blir det svårare att hålla kontinuitet, säger Jacob Westman, försäljningschef. Carl Jannert och Urban Karlsson är, precis om i starten, hälftenägare av bolaget. –  Jag har inte släppt intresset för programmering, men jag försöker balansera det mot andra krav som ställs i vd-rollen, säger Urban Karlsson. Carl Jannert arbetar i än högre grad fortfarande med utveckling av programvaran och är produktägare för Novaschem. Utvecklingsavdelningen är den största avdelningen i företaget.

Björn Perneborn närmast i bild och Kristina Svenning är två av de som jobbar på kundtjänst och support. Denna dag svarar de på frågor i telefon. Andra dagar håller de utbildningar, på plats i Nova Softwares lokaler i Falköping, eller ute i landet bland kunderna.

”Det är lättare att rekrytera personal i Göteborg, men det är svårare att behålla den också.”

Jacob Westman, försäljningschef på Nova Software

Kundstöd och support är något som

Nova Software prioriterar och även det är en stor avdelning. Två av medarbetarna är Kristina Svenning och Björn Perneborn, som för dagen svarar på frågor i telefon. Andra dagar håller de kurser för användare av företagets program. Det sker ofta på plats ute hos användarna runtom i Sverige. Nova Software har även kurser i huset på Storgatan. Byggd i en innergård på andra våningen finns en lektionssal där fönstren längs väggarna ger ett generöst ljusinsläpp. ●

20

affärsliv.

Andreas Lans är systemutvecklare på utvecklingsavdelningen. Här pratar han med Annika Lindgren och Madeleine Svensson från kundstödsavdelningen om kursbokningssystemet på hemsidan.


Speed-meeting får in de unga på marknaden 100 företag och 300 arbetssökande ungdomar, det är målsättningen när Swedbank tillsammans med Arbetsförmedlingen och flera kommuner i Skaraborg gör en gemensam satsning i Praktikbanken Mega i Skaraborg. Text: lisa mikko • Bild: janne andersson Den 20 mars kommer energin att

vara på topp i Arena Skövde. Det hoppas och tror Liselott Wendt, projektledare och företagsrådgivare på Swedbank i Skövde. Tillsammans med kollegorna Susanne Yngve från Arbetsförmedlingen och Peter Lidström från Arbetsmarknadsenheten i Skövde kommun har hon planerat dagen som ska ge både ungdomar mellan 18-24 år, och Skaraborgs företag möjlighet att knyta kontakter med varandra. Förhoppningen är att kontaktskapandet ska mynna ut i många nya praktikplatser.

– Det handlar om att skapa de viktiga erfarenheter och kontakter som gör att man kan få referenser och ett jobb. Att som ungdom få orientera sig i arbetslivet är också väldigt viktigt. Efter en praktikperiod vet man kanske vad man vill läsa till, säger Liselott Wendt. Under den tre månader långa praktiken får ungdomen ersättning via aktivitetsstöd från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen fattar besluten. Företagen betalar ingenting, det är endast handledning som de står för.

Swedbank som är initiativtagare till projektet har sedan 2009 arbetat nationellt med Unga Jobb och sedan dess varit med och skapat över 5  000 praktikplatser tillsammans med sina nätverk. De har själva tagit emot ungefär 500 praktikanter, och hälften av dessa har sedan fått anställning i banken. – Man kanske inte alltid får arbete på just det företag där man spenderar sina tre månader men kontakterna man knyter och de referenserna man får vid en praktik är en viktig merit att ta med i sitt jobbsökande, säger Susanne Yngve. ▶▶▶ affärsliv.

21


Arbetsförmedlingen, banken samt

näringslivet var arrangörer till en speed-meeting i Tibro i november 2013. Upplägget var av samma karaktär som träffen i Skövde i mars, fast i mindre format. Där mötte 20 arbetsgivare 40 ungdomar och det resulterade i åtta praktikplatser, bland annat en på Swedbank. Liknande träffar har tidigare arrangerats på flera olika håll i Sverige, till exempel i Göteborg hösten 2012 då 450 ungdomar mötte 138 företag. Det mynnade ut i över 100 praktikplatser. Att bryta ett utanförskap, att skapa en känsla av att vara behövd, bli anställningsbar och få referenser. Det verkar vara några viktiga fraser

när arrangörsgruppen träffas och berättar om Praktikbanken Mega. – Allt i dag bygger på att skapa sig nätverk, det är också grunden till speed-meetingen, säger Peter Lidström. Det finns forskning som visar att ju längre tid man går arbetslös, ju svårare är det att bryta upp och ta sig in på arbetsmarknaden. De ungdomar som vill delta i speed-meetingen måste ha varit inskrivna på Arbetsförmedlingen sedan minst 90 dagar och medverka i jobbgarantin för unga. – Det finns en gräns på tre månader, efter den tiden vet man att det är betydligt svårare att få ett nytt

jobb om man är arbetslös, säger Peter Lidström. Till den stora dagen den 20 mars kommer flera intressanta gäster. Clas Olsson, generaldirektör för Arbetsförmedlingen och Michael Wolf, VD för Swedbank är några av dem. De kommer tillsammans med Skövdes kommunalråd Katarina Jonsson och en före detta Ung jobbare att ingå i en paneldebatt. Leo Razzak som är utsedd till Sveriges framtida ledare och som varit sommarpratare i SR P1 håller en inspirationsföreläsning. – Vi är väldigt nöjda med att just de här personerna kommer hit och tror att det skall bidra till en lyckad dag säger Liselott Wendt.

tips från Liselott till företagare inför speed-datingen Tag med ett blad som beskriver ert företag. Förbered två minuters presentation av ert företag inför respektive ungdom som kommer till ditt bord.

22

affärsliv.

Tag med visitkort. Ge gärna feed-back (positiv och även konstruktiv) efter det korta mötet, i lärandets tecken.


Liselott Wendt, Susanne Yngve och Peter Lidström inser att både ungdomar och företagare kan känna sig nervösa inför en sådan här stor och viktig tillställning. Att göra ett bra intryck och kunna presentera sig på ett informativt och intresseväckande sätt, dessutom under måttliga former av stress och press, är inte det lättaste. – I förberedelserna inför den 20 mars kommer arbetsförmedlingen bland annat att visa en film om speed-meeting för ungdomarna, och se till att ungdomarna är förberedda med CV och personlig presentation. Våra tidigare erfarenheter säger att många är lite spända i början, men mot slutet av dagen har alla varit mycket nöjda, säger Liselott Wendt. Dagen börjar med introduktionen

och paneldebatten, och efter inspirationsföreläsningen börjar speedmeetingen. Alla företag får ett bord att stå vid, och ungdomarna roterar mellan dem. –  Vi kommer att ha värdar på plats som kan svara på frågor och hjälpa till på olika sätt, säger Susanne Yngve.

Inom några år kommer det att ske

en generationsväxling på arbetsmarknaden. Ungdomskullarna minskar och ålderspensionärerna blir fler. Företagen måste börja rekrytera de unga för att undvika ett förödande glapp i personalstyrkan. – Det är viktigt för företagen att få kontakt med ungdomarna, att lära sig hur de tänker och se vad de kan. På träffen den 20 mars får företagen en chans att presentera sig som attraktiva arbetsgivare. Det ligger i allas intresse att de unga ser att det finns utvecklingspotential här och att de stannar i Skaraborg, säger Peter Lidström som menar att arbetsmarknadsfrågan är den viktigaste för Skaraborg just nu.

Vinningen för ungdomar är lätt att se. De får nya kontakter och chans till ett steg in på arbetsmarknaden, något som kan vara väldigt svårt i den tid av hög arbetslöshet vi befinner oss i. – Vi vill att alla branscher ska med. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, det är viktigt att förstå att det går att göra skillnad, säger Liselott Wendt. ●

Praktikbanken MEGA Datum, tid och plats: 20 mars 2014, klockan 8.30 – 13.30 på Arena Skövde. För: Ungdomar mellan 18-24 år som är inskrivna i Arbetsförmedlingens jobbgaranti för unga, och företag i Skaraborg som är intresserade av att ta emot praktikanter. Arrangörer: Swedbank, Arbetsförmedlingen, kommunerna i Mariestad, Töreboda, Gullspång, Falköping, Hjo, Tibro, Karlsborg och Skövde. Arbetsförmedlingen Skövde och Arbetsmarknadsenheten i Skövde kommun representerade i detta reportage sina respektive kollegor i de andra medverkande kommunerna. Finansiärer: Swedbank och Sparbankstiftelsen Alfa. Skövde kommun bidrar med tillgång till Arena Skövdes lokaler. Anmälan: swedbank.se/ ungajobb. Användarnamn: praktikbanken13. Lösenord: praktikbanken13

vi har

Öppet vÄlkommen in

Vår nya sjukvårdsförsäkring håller små företag friska Läs mer på lansforsakringar.se/nysjukvard eller kontakta Martin, Jan eller någon annan av våra specialister på 0500-777 000.

Martin Söderström Kundansvarig Pension & Placering

Jan Wennerdal Kundansvarig Företag Sak

Skövde Rådhusgatan 8 Falköping Storgatan 1 Mariestad Esplanaden 5 Lidköping Lidbecksgatan 2 Skara Stortorget 1 Tidaholm Gamla Torget 6 Habo Jönköpingsvägen 13 A Vara Stora Torget 4

lansforsakringar.se/skaraborg affärsliv.

23


Praktiken gav maggie nytt yrke Maggie Malek utbildade sig till frisör på gymnasiet i Skövde och började arbeta direkt efter studenten. Men efter några år började hon längta efter att göra något annat. Med hjälp av en praktikplats förvandlades ovisshet till klarhet. Text: Lisa Mikko • bild: janne andersson – Jag skulle inte kunna tänka mig ett arbete där jag inte får träffa människor,säger Maggie Malek.Och kan-

24

affärsliv.

ske är det just kontakten med andra och att få ge service det som förenar hennes yrkesval hittills i livet. Det var aldrig kontakten med kunderna som hon vantrivdes med som frisör, men lusten till arbetet försvann. – Det kändes inte bra att gå till jobbet och inte riktigt trivas, jag ville pröva något nytt och därför sa jag upp mig, säger Maggie. Därefter följde en jobbig period. Hon var van vid att arbeta och mådde dåligt av att inte veta vad fram-

tiden hade att erbjuda. Hon sökte flera arbeten men ingenting verkade vara det rätta för henne. – Det är jättesvårt att hitta ett jobb, speciellt för ungdomar, säger Maggie. Men det skulle visa sig att ljusare tider väntade. Hennes kontakt på Arbetsförmedlingen i Skövde berättade att Swedbank sökte efter en praktikant. Maggie gick på anställningsintervju tillsammans med flera andra ungdomar.


MAGGIE MALEK – Vi fick berätta om oss själva och vilka mål vi hade. Nästa dag ringde de från Swedbank och frågade om jag var intresserad av att börja praktisera hos dem, det kändes helt underbart, förklarar Maggie. Praktikperioden flöt på som en

vårflod. Maggie kände genast att hon trivdes bland de nya arbetskamraterna och uppskattningen var ömsesidig. Hon fick genomgå internutbildningar om bankens produkter och tjänster och prövade sedan på att arbeta som kundvärd. – Jag följde med kollegor i deras arbetsuppgifter och jag frågade mycket eftersom jag från början kände att det här var något jag ville satsa på, säger Maggie Malek.

När praktikperioden led mot sitt slut blev hon erbjuden ett vikariat i kundtjänst. – Jag blev glatt överraskad eftersom jag inte hade några förhoppningar om att få arbete, berättar hon. Efter vikariatet började Maggie Malek att studera ekonomi med inriktning på bank och försäkring i Göteborg, en kvalificerad yrkesutbildning på två år. Hon håller precis på att avsluta den sista av utbildningens två praktikperioder, kallade LIA, eller Lärande i arbete. Hon gör den på Swedbank i Skövde. – Just nu håller jag på att ta Swedsec-licens, att få göra det nu under praktiken är en stor fördel. Jag är väldigt tacksam för att jag fått den här chansen, säger Maggie. ●

Maggies praktik på Swedbank var inom ramen för bankens arbetsmetod Unga jobb där Swedbank tar emot praktikanter. Ålder: Fyller 26 i år. Bor: i Skövde. Utbildning: Just nu ekonomi med inriktning på bank och försäkring. Tidigare frisörutbildning. Maggie Malek trivs i bankvärlden.

Framtid: Vill jobba på bank. affärsliv.

25


Samma personal är framgångsreceptet Från ett litet kontor på området där F6 en gång höll till styr Anna Danielsbacka hela Sverige. I alla fall den verksamhet som hennes hemtjänstföretag Extramamman driver från Norrland till Skåne. Text: lisa mikko • bild: janne andersson

I rummet där Anna Danielsbacka sitter tillsammans med sin administratör Annika Friberg är det fullt av ugglor. På gardinerna, på servetterna, som prydnadsföremål i bokhyllan, och självklart, på personalens T-shirtar som ligger i en prydlig hög. Ugglan är en del i logotypen för företaget Extramamman med säte i Karlsborg. Företaget startades under hösten 2012 efter att Anna hade arbetat som lärare i 15 år. Personer i hennes omgivning började efterfråga hennes kunskaper gällande läxhjälp och barnpassning. –  Jag tänkte först att det bara skulle vara jag och mina tjänster, säger Anna. Men fler blev intresserade och snart

26

affärsliv.

kom samtal från familjer inte bara i Karlsborg. – Jag tackade nej till en början,

rut Sedan RUT-avdraget infördes den 1 juli 2007 har många företag startats som erbjuder hushållsnära tjänster. I december 2012 utvidgades skattereduktionen till att även inkludera läxhjälp för gymnasieungdomar. Grundskoleelever omfattades av den även sedan tidigare eftersom det klassas som barnpassning.

men efter en tid förstod jag att företaget skulle kunna bli större. Från att ha startat på noll fick jag plötsligt börja anställa kollegor i andra delar av Sverige, berättar hon. Med en stabil bas av timanställd personal bestående främst av pensionerade lärare, var steget inte långt till att utvidga verksamheten till att även erbjuda kunderna hushållsnära tjänster. Numera har Extramamman kunder i hela Sverige och varje dag hör nya av sig. Snart såg Anna Danielsbacka möjligheten att vända sig till kommuner och genom LOV (Lagen om valfrihet i vården) få nya kunder. Extramamman har nu avtal med 30 kommuner från Örebro och söderö-


Extramamman, Ugglans hemhjälp. Bolagsform: Enskild firma, ägs av Anna Danielsbacka. Startades: Hösten 2012. Personal: 50 timanställda i hela Sverige från Norrland till Skåne, varav 8-10 stycken i Skaraborg. 1,5 fast anställda.

ANNA DANIELSBACKA Ålder: 46 år. Bor i: Karlsborg. Född i: Borås. Har bott i Umeå, Kiruna, New York med flera orter. Familj. En man som är militär, två tonårsbarn. Drivs av: Det positiva mottagandet som Extramammans affärsidé möter ute i kommunerna.

ver. Det innebär att de kommuninvånare som har biståndsbedömd hemtjänst kan välja att få den servicen från Anna Danielsbackas företag. Enligt henne beror framgången på konceptet att det alltid ska vara samma personal som kommer hem till kunden. –  Stämmer inte personkemin mellan kund och personal vid det första mötet så försöker vi hitta någon annan. Det är viktigt att kunden känner sig trygg och bekväm med den person som ska passa barnen, städa huset och gå ut med hunden, säger Anna. En förhoppning inför 2014 är att Ex-

tramamman ska bli godkänt även

”Jag tackade nej till en början, men efter en tid förstod jag att företaget skulle kunna bli större.” för omvårdnad. Redan i dag finns många undersköterskor och personliga assistenter i personalstyrkan. – Kommunerna tycker att det är positivt att omsorgsgivaren kan tillhandahålla alla tjänster som en person med behov av vård behöver. Om

detta blir verklighet innebär det att vi förutom vård också kan hjälpa till med städning, inköp, sällskap med mera. Och allt utförs av samma person varje gång, menar Anna. I och med alla de ansökningar om LOV-avtal med kommuner som hanterats i företaget har Anna Danielsbacka fått mycket kunskaper och erfarenheter. Så mycket att hon numera säljer föreläsningar till kommuner som vill göra sina processer smidigare. – Jag får ofta frågan om hur andra gör när jag besöker kommunerna i samband med våra ansökningar. Jag har förstått att det finns behov av mer kunskap. De flesta har dålig koll, säger hon. ▶▶▶

Utbildning: Lärare 1-7 i svenska, engelska, och SO. Fritid: Två cocker spanielhundar (som ofta är med på jobbet).

affärsliv.

27


Anna Danielsbacka kommer från en

släkt med många företagare. – De säger alla att det är bra att ta in hjälp utifrån. Som egenföretagare kan man säkert arbeta 200 timmar i månaden, men sedan kommer man inte mycket längre, menar hon. Så var det för Anna tills den dagen då Annika Friberg kom in på kontoret och frågade om hon behövde hjälp med det administrativa. – Nu är hon fast anställd och jobbar 80 procent. Jag skulle inte klara mig utan Annika, bara att det finns

någon här på kontoret när jag reser runt bland kommunerna är guld värt, säger Anna. Visionen är att växa ännu mer, och

förutom att utöka med omvårdnadsbiten vill de även börja arbeta med personer med funktionsnedsättningar. –  Det är målsättningarna inför 2014, avslutar Anna innan hon måste svara i mobiltelefonen. En ny kund vill veta mer om Extramammans tjänster.

”Som egenföretagare kan man säkert arbeta 200 timmar i månaden, men sedan kommer man inte mycket längre.”

tips från Anna Danielsbacka Tänk inte för smått – tänk stort! Ta in hjälp i stället för att jobba slut på dig själv. Alla små kunder och alla små timmar räknas. Om ungdomar och arbete: Ungdomar måste få lära sig hur man söker arbete och hur man skriver ett CV i skolan. Det är bättre att ungdomar börjar med något litet än att inte arbeta alls.

28

affärsliv.

”Jag anställer hellre något som delat ut reklam och som har körkort än någon som inte alls har någon erfarenhet från ett arbete”. Tips till kommunerna: Stötta unga med företagsidéer mer, det kan vara så små saker som behövs i början. I varje kommun finns skrivbord, och stolar i källaren. Ge de unga tillgång till en arbetsplats och till en kopiator. Det kan vara avgörande i ett initialskede.


IT-spalten

o m vä r l d s b e va k n i n g , trender, nyheter & tips

I år tar vi oss ännu längre ut i molnet

Vad kommer att hända teknik- och IT-mässigt under året? En inte allt för vågad gissning är väl att det kommer att komma något som inom några år blir en självklarhet i vår vardag. Vad det är, jag det är svårare att säga… En trend som kommer att fortsätta att öka under året är ”molntjänster” som vi var inne på i förra IT-spalten. Precis som för hårdvara och en hel del andra prylar som vi använder i arbetet så går allt mer till att vi ”hyr” även programvaror som tjänster istället för att köpa licenser av olika slag. Inom IT-branschen har man i flera år tillbaka pratat om molnet som ett av områdena där det kommer att utvecklas och öka i användning och försäljning. Under 2013 kan man nog säga att det har tagit fart och det kommer att fortsätta vara ett hett område även i år. Mycket av det man tidigare har kört lokalt på sin egna PC eller i en lokal server kan man idag köra och köpa som en tjänst. Antingen betalar man en fast månadskostnad eller så betalar man för det man nyttjar. Det finns många fördelar med dessa tjänster, man har exempelvis alltid senaste versionen, slipper lokal drift, hög tillgänglighet under förutsättning att man har WAN/internetåtkomst.

Det finns ett antal begrepp som vi

stöter på när vi pratar om molntjänster. På det traditionella sättet lokalt och i egen regi ansvarar vi själva för drift, underhåll och förvaltning av hårdvara, nätverk, lagring, operativsystem, middleware, data och applikation. Första steget av molntjänst kallas Infrastructure as a Service (IaaS). Denna typ av tjänst innebär att en leverantör tillhandhåller hårdvara, nätverk och lagring. En effekt är då att man inte längre har någon hårdvara kvar lokalt, det behövs inget datarum med kyla eller elkraft. Däremot har man själv kvar drift, underhåll och förvaltning av operativsystem, middleware, data och applikation.

Tar man ytterligare ett steg låter man även leverantören ta hand om operativsystem och middleware. Data och applikationer driftar, underhåller och förvaltar man själv. Tjänsten kallas Platform as as Service (PaaS). Slutligen kan man köpa allt inklusive drift, underhåll och förvaltning även av applikation och data, som Software as a Service (SaaS). Vad som är bäst och effektivast är olika, bör avgöras från fall till fall. Många gånger är kanske ett SaaS det bästa, men kanske finns det äldre system som inte går att köra i

Mitt namn är Christer Pettersson, jag har fått förmånen att skriva IT-spalten denna gång. Jag har ett relativt långt förflutet inom branschen, sedan 1985. Mycket har hänt sedan dess, jag har fått vara med att starta verksamheter tidigt, dels som anställd och som egen företagare.

molnet. Du kanske nyligen har gjort investeringar i såväl hårdvara som licenser, då behöver man se över och räkna på vad som lönar sig. Man bör även väga in delar som ökad funktionalitet, minskade kostnader för drift och underhåll. I förra IT-spalten nämnde vi några tjänster som exempel på vad som finns i molnet, lagring och backup. Flera av dessa är gratistjänster, andra betalar man för. En annan tjänst som vi tror kommer att öka kraftigt i år är Microsoft Office 365. Tjänsten finns i olika nivåer och ger förutom det traditionella Officepaketet av senaste version även lagring, samarbetsverktyg och e-post till en månatlig prenumerationskostnad. Det finns alternativ bland annat Google Apps som är kostnadsfritt och fungerar på ett likartat sätt. Man bör dock beakta sådant som kompabilitet, användargränssnitt och support. Det finns många möjligheter att kombinera olika tjänster, såväl gratis som betaltjänster även i kombination med egen lokal lösning. Ta hjälp om du har tankar och funderingar på att göra förändringar. Se till helheten, så att du får en så optimal IT-miljö, och IT-vardag, som möjligt.

Även tekniken och användandet har förändrats under dessa år, i en bransch där teknisk utveckling går i en rasade fart. Idag är det fokus på tjänster, dels av programvara, hårdvara och utförandet. Jag vill i denna IT-spalt reflektera över ”molnet”. affärsliv.

29


2014 – Bring it on! Vi får lov att vända blad. Vi får lov att nystarta.

Och tänk att det alltid känns så krispigt fräscht med ett helt nytt år! Jag är en sådan som vill kasta ut julen redan någonstans vid tretiden på annandagen och frossar gärna i tulpaner och semlor på självaste nyårsdagen. Kör på bara! Varför vänta liksom? Tålamod har aldrig riktigt varit min grej. Det hänger nog ihop med min rastlösa entreprenörsådra.

Att ha ett nytt år framför sig är både spännande

och skrämmande på något vis. Spännande för att det finns så många dagar som kommer att fyllas med givande möten och utmaningar. Skrämmande för att året som gått gick så frenetiskt fort vilket talar för att detta år kommer gå minst lika fort. Ett nytt år har med sig

”Att-göralistorna blir lika långa som Ströget i Falköping och då är det viktigt med en konkret och utmanande målsättning”

många förväntningar som oftast är höga, och de nya löftena vi skålade in vid tolvslaget pockar på våra samveten. Att-göra-listorna blir lika långa som Ströget i Falköping och då är det viktigt med en konkret och utmanande målsättning. Konkret för att tydlighet skapar överblick och ger mig verktyg för hur jag ska nå mina mål. Utmanande för att utmaningar är jädrigt roligt, och det ska vara kul att nå mål, glädje hjälper mig att lyckas!

För mig finns det ingenting bättre än att ta fram en ny blank sida i min anteckningsbok (olinjerat såklart, linjerade blad gör mig okreativ), och skriva mina att-göra-punkter i prydliga rader. Om jag klantar till det och råkar skriva som en kratta de första raderna, så river jag ut det förstörda bladet och börjar på ett nytt. Perfektionist – javisst! Så jag vänder blad, både rent

visuellt och praktiskt. Heja 2014 – you will rock!

Emma Johansson 30

affärsliv.

Näringslivskalendarium Skaraborg 1 februari – 14 mars 2014 Måndag 3/2 Företagarlunch i Götene Plats: Arena Bowl Mer information: www. naringslivgotene.se Fredag 7/2 Företagarfrukost i Götene Plats: Arena Bowl Mer information: www. naringslivgotene.se Tisdag 11/2 Frukostmöte i Grästorp kl. 8:00 frukostmöte på LOK Industri Mer information: www.grastorp.se/ Naringsliv-Arbete.aspx Onsdag 12/2 Frukostmöte i Tibro Mer information: www.tibro.se/Naringslivoch-arbete/ Fredag 14/2 Företagarfrukost i Götene Plats: Arena Bowl Mer information www. naringslivgotene.se Företagarfrukost i Vara Plats: Lumber & Karle i Kvänum Tid: kl 8-9. Pris 50 kronor för kaffe och smörgås. Betalas på plats. Ingen föranmälan. Mer information: www. vara.se/naringslivarbete/ foretagarfrukostar.4.16 77fd0013c13b46dfd540. html Föreläsning/möte i Vara Position Väst - ett sätt att locka nyetableringar till närområdet,
Ann Palmnäs, Projektledare på Etableringsservice, berättar om Position Väst, ett samarbete mellan 18 kommuner

för att gemensamt locka nyetableringar till närområdet. Mer information: www. vara.se/naringslivarbete/ foretagarfrukostar.4.16 77fd0013c13b46dfd540. html Fredag 21/2 Företagarfrukost i Götene Plats: Arena Bowl Mer information www. naringslivgotene.se Tibroföretagens nätverksträff Mer information: www. tibro.se/Naringsliv-ocharbete/ Frukostmöte i Lidköping Frukostmöte för medlemmar i Tillväxt Lidköping, SimBin Studios AB. Mer information: www.tillvaxtlidkoping.se Torsdag 27/2 Möte för delägare i Tillväxt Lidköping Mer information: www.tillvaxtlidkoping.se Fredag 28/2 Företagarfrukost i Götene Plats: Arena Bowl Mer information www. naringslivgotene.se Nätverksträff för fastighetsägare i Tibro Mer information: www.tibro.se/Naringslivoch-arbete/ Måndag 3/3 Företagarlunch i Götene Tid och plats, se www. naringslivgotene.se Fredag 7/3 Företagarfrukost i Götene

Plats: Arena Bowl Mer information www. naringslivgotene.se Onsdag 12/3 Frukostmöte i Grästorp kl 8:00 frukostmöte tema Position Väst, Konserthuset Grästorp Mer information: www.grastorp.se/ Naringsliv-Arbete.aspx Tibrofrukost Mer information: www.tibro.se/Naringslivoch-arbete/ Torsdag 13/3 Frukostmöte i Mariestad Tid: 07.30 -08.30 Plats: Stadshuset i Mariestad Mer information: www.mariestad.se/ Mariestad/StartsidaMariestad/Toppmeny/ Naringsliv--Jobb.html Branschmöte i Lidköping Branschmöte om databaserade tjänsteföretag Mer information: www.tillvaxtlidkoping.se Fredag 14/3 Företagarfrukost i Götene Plats: Arena Bowl Mer information www. naringslivgotene.se Företagarfrukost i Vara Plats: Lumber & Karle i Kvänum Tid: kl 8-9. Pris 50 kronor för kaffe och smörgås. Betalas på plats. Ingen föranmälan. Mer information: www. vara.se/naringslivarbete/ foretagarfrukostar.4.16 77fd0013c13b46dfd540. html


Vad tycker du? Vad saknar du? Vem vill du l채sa om? Mejla oss p책 affarsliv@vgt.se

aff채rsliv. aff채rsliv.

31


T T O G V SO VeckOR ta kvalitet. gs hö av ar ng sä at rk ve till en ng Sä ng Ku I 15 år har vi på ra sov gottvå r de un r ise pr a ön sk d me r så um ile jub Nu avslutar vi vårt i vår butik i Skövde. ng sä din a ov pr h oc it or fav din tta Hi . or veck nirVana Sb 90x200cm Ord.pris 9.050:- 253:-/mån**

4.525 :-

SunnErbo Sb 90x200cm Ord.pris 11.700:- 362:-/mån**

7.020 :-

ValDEmar cb 180x200cm Ord.pris 19.400:- 478:-/mån**

9.700:-

nirVana cb 180x200cm Ord.pris 29.200:- 691:-/mån**

14.600:-

flEr ErbjuDanDEn, moDEllEr och StorlEKar finnS i Din SängbutiK EllEr på www.KungSangEn.com lYcKåS mb 90x200cm Ord.pris 25.500:- 722:-/mån**

linDEnäS cb 180x200cm Ord.pris 30.800:- 1.128:-/mån**

15.300:- 24.640:-

SVanå cb 180x200cm Ord.pris 36.200:- 1.001:-/mån**

21.720:-

Priser exkl. ben. Erbjudandet kan ej kombineras med andra rabatter. Begränsat antal. **Effektiv ränta vid 10.000 kr med kredittid 24 mån är 13,27 % och totalt belopp att betala 11.300 kr.

SKÖVDE Hallenbergsrondellen Vipans gränd (vid Coop Extra) Tel 0500-45 91 99 / 070-821 57 42 Öppet Vard 11-18, Lör 10-14, Sön 12-16


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.