Brainless - Media, Skjeberg Folkehøyskole

Page 1

Gjør det aldri igjen!

Sportselev Tonje endte på sykehuset etter en utfordring hun ikke kunne si nei til. En miks av diverse fremmede ingredienser var i potten. Og etter at elevrådsvalget gikk hennes vei advarer hun mot å investere litt for mye i litt vågal markedsføring angrer hun i dag bittert.

Blid Cali-boi!

Tom Dam Da

Pride & Solidaritet Mischa Brant fra California flyttet til Norge for å gå på Skjeberg Folkehøyskole. Han gleder seg til å ta fatt på skoleåret. Side 8-9

Den 40 år gamle dammen ved Skjeberg Folkehøyskole har vært viktig for skolen. Men nå har det blitt et problem.

Side 6 - 7

Skjeberg Folkehøyskole deltok under høstens solidaritetsmarker ing i Oslo sammen med rekord stort folkehav. Side

BRAINLESS Utgave: A1 Et magasin produsert av media-elevene på Skjeberg Folkehøyskole - September 2022
LES MER 4 - 5
3

Redaksjonen

REDAKTØREN MENER

Sammen så kan vi gjøre mye, vi kan nå spesielle høyder som vi ikke kunne tenke oss. Sammen så kan vi oppnå ting for hverandre, ting som nesten ikke kunne bli gjort aleine. Vi mennesker var ikke ment for å jobbe alene mener jeg, det er veld ig viktig å kunne ha ett slags samhold uansett hvordan situasjonen du/andre er i, fordi det å kunne være sam men er noe av det sterkeste.

Arbeid blir gjort fortere sammen, det er som jeg sa, vi er nesten ment for å være sammen, alle sammen. Om du legger merke til jobb, spesielt de som er litt farlige, så er det de jobbene hvor man tar bruk av hverandre mesteparten av tiden.

Men selvfølgelig er det folk som heller vil job be alene, og det er jo selvfølgelig greit, det er tøft og tungt. Du burde ta bruk av menne sker pleide min far å si til meg, når man skal ta en prøve så mente han at man burde gjøre det sammen, fordi at vi er ment for å jobbe sammen.

Her på folkehøgskolen skal vi bo med hverandre i en lang stund, helt til mai. Så vi kommer til å måtte bli vandt til hverandre, og det kommer til å være mye opp og ned, men vi må kunne komme oss i gjennom. Men til slutt så kommer vi til å akseptere hverandre for den vi er og hvordan vi er byggd.

Omgivelsene rundt oss sier veldig mye på hvor dan vi er og oppfører oss, det er jo helt sikkert noe alle vet om, det at vi blir sånn vi er bassert på miljøet, om du er i et dårlig miljø så blir du ikke så veldig glad, men når du er med folk som støtter deg og er vanligvis glade, så blir du påvirket på den positiv måte, og det er sånn det skal være her på denne skolen. Vi skal ha et positivt miljø, og gjøre det beste vi kan for gleden til andre i tillegg til din egen.

Leder roller må bli tatt av noen folk for at ting skal gå, eller så klarer nok alle å gjøre ting sammen, uten om at noen må veilede hverandre.

Dette året blir tøft fot alle sammen, men jeg er sikker på at med SAMHOLD så kan vi klare ALT med hverandre!

2 SIDE
Work-in-progress bilde
SE
BILDER BAK PRODUKSJONEN HER Axel Bjellås Gilje Lise Frithjofsen Madelen Luciani Hansen Teodor Teisberg Joakim “JoJo” Jonassen John Carlo “JC” Møkleby Emil Rustad Wasbrekke Eva-Marie Finstad & Redaktør Elias Kvernhaug

- Ingen er fri før alle er fri

Lørdag 10 September var det duket for den utsatte pride/solidaritetsparaden som skulle gå gjennom Oslo sentrum. Skjeberg folkehøyskole tok turen inn og stilte solidarisk opp for å støtte arrangementet.

Paraden startet i Kongensgate svingte innom den nyetablerte regnbuegata utenfor London pub og endte i kontrakjæret hvor det ble arrangert konsert og paroler.

Ca. 60 000 møtte opp for å støtte toget og et bredtspekter av poli tikere og samfunnsdebattanter møtte opp for å vise sin støtte til mønstringen. Paraden bar preg av høyt sikkerhetsnivå og politiet og andre sikkerhetstjenester var tydelig tilstede.

Med godt humør og litt spenning i kroppen reiste så å si alle elev ene på Skjeberg folkehøyskole inn i god tid og flere pyntet seg i regnbuens farger for å markere at dette var et tog som de gjerne ville støtte opp om kastet. Flere av elevene oppdaget raskt at flere kjendiser og toppolitikere hadde møtt opp noe som virkelig fikk blodet til bruse i kroppen til flere av skolens elever. Vi har tatt en prat med to av elev ene som var med å støtte aksjonen denne lørdagen.

Mediaelev: Madelen Luciani Hansen

Madelen syntes at prideparaden var veldig fint fordi hun elsker at alle kan få være den de er og at alle kan gå sammen å stå for ytringsfrihet. Hun synes det er viktig at alle skal kunne elske den

de vil. Hun syntes at prideparaden gikk veldig bra. Hun syntes at det er vakkert å se at alle flagrer med prideflagg. Selv om det var mange fine flagg der, savnet hun flere av de forskjellige flaggene i LGBTQ+. Hun sier at hun møtte mange kjendiser, som låtskriver Sondre Juststad, kulturminister Anette Trettebergstuen og sa hei til statsministeren Jonas Ghar Støre. Madelen sier at det artigste med prideparaden var at hun en delig fikk sjansen til å gå/delta og se samholdet. Hun lærte også at dette året sto Pride og pridepara den for ytringsfrihet i Norge. Hun sier også at hun kommer til å delta i prideparaden i Oslo neste år.

Mediaelev: Teodor Teisberg

Teodor sier at han syntes at pride paraden var veldig fin og det var koselig stemning. Det var så mye kjærlighet i lufta og alle var blide og glade. Han sier at han syntes at prideparaden gikk som smurt og det var ingen opprør eller angrep. Pride er viktig fordi det gir folk en mulighet til å være glade og frie, de kommer seg ut og får litt vind i fleisen.

Han møtte en gammel venn som

han ikke hadde sett på veldig lenge som var et av høydepunk tene. Vennen slo også følge med Skjeberg.

Han syntes det også var fint at det ble satt av litt tid til egne ting også slik at han fikk avlagt favor ittbutikken Outland et besøk. Der kjøpte han 4 Junji Ito bøker.

- Ingen er fri før alle er fri! syntes Teodor er et godt begrep og betyr at vi alle må kjempe for ytrings friheten og retten til å elske den man vil eller så står vi på stedet hvil. Teodor stiller gjerne opp til Prideparade neste år.

3 SIDE
Prideparade: Gjengen fra Skjeberg Folkehøyskole i paraden. Bra oppmøte: Koste oss i solidaritetstoget
:)

CHALLENGE ACCEPTED

På Skjeberg Folkehøyskole i høst skjedde det en spesiell hendelse som kommer til å bli husket som både en ganske dum, morsom og alvorlig hendelse.

Denne hendelsen blir omtalt som “Sports-juicen” og fant sted etter mørkets frembrudd. Etter elevrådsvalget gikk hennes vei, ble hun utfordret av klassen til å drikke en cocktail med ukjent innhold. Og som den nordlendingen hun er avslår hun sjelden en utfordring, noe hun i dette tilfellet skulle komme til å angre kraftig på.

Enkelte rykter skal ha det til at Sportselev Tonje Eide benyttet dette som valgflesk, men den BRAINLESS-redaksjonen kan ikke bekrefte dette.

I et intervju med Tonje Eide har vi fått et nærmere innblikk i hva som cocktailen egentlig inneholdt og hva som førte til et ufrivillig sykehusbesøk. Tonje husker lite men hun har vage minner av in grediensene.

-Pizza

( C )

Kort (Sikkert)

Røyk (Usikkert)

Dette var noen av ingrediensene som var i denne drinken som sportsgruppa utfordret henne til å drikke.

- Det smakte ikke noe, men den smakte fortsatt dårlig på en slags måte, sier Tonje i en kjapp kom mentar.

Etter 15-20 minutter begynte hun å føle seg dårlig. Magen begynte å rumle og hun ble engstelig for at hun skulle dø.

Presidentvalget

For Tonje, så var det ingen chal lenge som fikk henne til å ta en shot av denne drinken. Det som nemlig var grunnen til at hun tok denne drinken var på grunn av elevråds valget, sport ble nemlig enige om at Tonje skulle ta en shot av drinken om de stemte på henne og hun ble elevrådspres sident.

- Om dere velger meg så tar jeg en shot av drinken, sa Tonje.

Tonje fikk jo viljen sin, og endte opp med nok stemmer for å bli elevrådspresident på Skjeberg FHS. Tonje sier at det var tilsyn slærer Mona som ringte ambulan sen, og at foto-elev Adele assister te, så hun var ikke helt alene.

- Dagen etter var ting helt greit, det varte ikke lenge sier Tonje. Hun følte seg ikke dårlig, og da gene etter gikk som normalt. - MEN… Dette gjør jeg ikke igjen og fraråder alle på det sterkeste å takke ja til drinker fra Sport.

-Snus -Brus -Antibac -Matrester -Vann -Te -Vitaminer
-Møll -Uno
-Spillbrikker -Munnskyld -Stumpet
Sportsjuice: Rekonstruksjon av den berømte sports cocktailen Sports-juice: Sportselev Tonje advarer mot å gå all in på sports-challenger.

En dam uten vann

- En skandale for Skjeberg Folkehøyskole

Dammen på Skjeberg folkehøyskole var opprinnelig prosjektet til tidligere rektor på 80-tallet, Ola Jonassen. Lene Dyrkorn, dagens rektor ved folkehøgskolen, forteller at Ola ville ha en plass som skulle være et sted der man kunne være samlet og et sted der man kunne sitte å slappe av mens man ser på vann. Problemet er at dammen har tørket ut, og dette er en stor skandale for skolens omdømme.

Tekst & Foto: Lise Frithjofsen

Lene forteller at dammen opprinnelig var asfaltert, og siden asfalt ikke er tett, så lekker det. Videre sier hun at i fjor høst ble det gjort et forsøk på å tette dammen, etter mange forsøk fra skolen sin side. Noe som nok en gang endte med tørre forhold. Arbeidet ble da ikke gjort skikkelig. Lene forteller også at arbeidet fortsatt pågår.

- Denne gangen skal det bli lagt sement rundt, siden arbeidet er i prosess er det ikke noe annet vi kan gjøre nå enn å vente, sier hun med håp i stemmen.

Lene nevner også at hun dessverre ikke har noen oversikt over hvor mye tid og ressurser Viken fylke skommune har brukt på arbeidet. Hun sier at dam men er en del av fasaden, og derfor et viktig sted for skolen.

både elever og ansatte. Vi kunne ha fylt dammen med vann igjen, men siden det lekker, og det nærmer seg vinter og frost blir dammen ikke fylt opp i år.

En annen person som synes det er synd at dammen ikke er i stand er læreren på grafisk designlinjen, Mona Agnete Sandberg. Hun har vært lærer på Skjeb

IKKE

vakkert å se på.

Mona forteller om hvordan hun lærte mer om japanske hager da skolen dro til Japan. Der handler det mye om dammer og at det er viktig å ha rekreasjonsteder der man kan sitte å tenke på ting, og se utover noe pent.

GREIT!

Mona sier også at da den gamle rektoren sluttet, og det kom en del rektorskifter på skolen, ble det også slutt på at noen stelte dammen. Dammen begynte å bli forsøplet, så noen hadde lyst til å fylle den med sand og lage en volleyballbane. Mona sier at hun synes det fint med sandvolleyball, men at hun tenker at skolen trenger noen planter og vannspeil.

-

Dammen har blitt et fint sted for forbi passerende, og hvis det ikke er fint rundt skolen, hva vil folk tenke om hvordan det ser ut inne på skolen? Det har også blitt til et fint sted der man kan samles for

erg folkehøyskole i 17 år, og for henne er dammen viktig. Mona forteller at hun så hvordan dammen utenfor skolen utgjorde noe fint og vakkert sammen med bygningen. Hun er opptatt av at du blir hva du ser, og at skolen trenger noe

- Det har vært flere ganger skolen har prøvd å tette dammen igjen. Vi har satt blant annet elever til å rydde dammen og sørge for at sluket fungerer, og for å pynte rundt den. Nå sitter jeg egentlig bare å venter, og det er ikke noe mer jeg kan gjøre nå, forteller Mona.

FRUSTRERT!

Lene rektor smiler på bildet, men innvendig gjør dam-saken henne rasende!

7 SIDE

Fra cheeseburger til brunostskive

Mischa Brant er en utvekslingsstudent fra California som reiste hele veien til Norge for å begynne på Skjeberg Folkehøyskole. En linje og skole han valgte helt tilfeldig med moren sin en dag forteller han. Vi har spurt Mischa åtte spørsmål for å bli bedre kjent med han og lære mer om hva som driver en amerikaner til å reise halve kloden rundt.

Hvem er Mischa Brant?

Mischa Brant er en fast bestemt gutt, som aldri gir opp og er åpen for nye opplevelser. Og en som vil være alle sin venn.

“Jeg er bare en gutt fra California som reiser verden rundt. Jeg vil takke alle som får meg til å føle meg hjemme her på Skjeberg Folkehøyskole. Skål.”

Hvorfor bestemte du deg for å flytte til Norge for å gå Folkehøyskole?

Jeg bestemt meg for å gå på folkehøyskole i Norge, for å få noe mer utfordringer og lære mer om en annen kultur, et nytt språk og miljø.

Jeg ville også møte nye menne sker.

Hvordan er det i Norge i forhold til USA?

Amerikanerne lever i sin egen verden, de fleste Amerikanere vet ikke så mye om verden uten for Usa. For meg er det godt å gå utenfor komfortsonen min. En av de tingene jeg merket var annerledes var maten. Maten her er sundere, folka her er hyggelige, de er alltid på min side og det er

veldig vakkert.

Har du lært noe norsk?

Jeg har lært noen ord men jeg kan ikke snakke språket helt enda, men jeg kan si noen setninger.

- Hei mitt navn er Mischa, jeg studerer på Skjeberg.

Tenker du på å reise tilbake til USA når skolen er over?

Jeg har planer om å søke på Nord universitetet, for å studere film. Min plan er å bli i Norge så lenge som mulig.

Du vrikket ankelen din, hvor dan skjedde det?

Jeg spilte vollyball, jeg hoppet etter ballen for å prøve å blokkere ballen, men så landet jeg feil. Jeg tror jeg forstuet foten.

Takk til alle som stemte på meg.

Hvorfor står du opp så tidlig for å trene?

Jeg våkner opp kl seks hver mor gen for å trene fordi det er leve måten min. Det får meg til å føle meg mer fokusert i hverdagen. Og det er den eneste tiden på døg net jeg kan være for meg selv.

Du er også elevrådets vara ved skolen, hvorfor valgte du å stille som elevrådsleder på Skjeberg Folkehøyskole?

Jeg skal være ærlig, jeg hadde ikke planer om å stille i det hele tatt, det var allerede fire stykker som hadde meldt seg på så jeg bare slang meg på.

Spent amerikaner: Mischa Brant tok sjansen og flyttet til Norge for å gå på Skjeberg FHS

AXEL’s tegnetips

Graffiti er ikke noe man mestrer med en gang, og det tok lang tid før jeg begynte å bli fornøyd med noe av det jeg tegnet. Likevel har jeg prøvd å lage en kjapp gjennomgang av hvordan man lager en enkel tegning på 10 minutter, håper du får noe ut av det!

Jeg bruker Procreate på iPad til å tegne, som inkluderer masse verktøy og pensler. Denne appen finnes også på iPhone, og anbefales hvis du er interessert i å tegne. Dette trengs IKKE for å følge denne guiden, men to av stegene (3 og 4) bytter rekkefølge hvis man tegner på papir.

Steg 1 - Ide

Først kan du tenke ut et ord eller navn du vil tegne, færre bokstaver blir enklere. (Du kan finne på ord) Skriv ordet ditt ned, og start å prøv deg frem. Lag bokstaver lengre eller kortere, bøy de rundt og bruk kreativiteten din.

Her har jeg skrevet “Viz”. Jeg strakk ut V, og la Z under de to første bokstavene. Du kan gjerne kopiere hva jeg har skrevet og tilpasse det slik du ønsker!

Steg 2 - Skisse

Dette er det viktigste steget - skissen til tegningen. Hvis du lager en dårlig skisse går resten av tegningen til helve te som regel, så la oss unngå det :)

Når du har prøvd deg litt frem med ordet ditt og lagd en “signatur” som bildet i det første steget, kan du begynne å skisse. Lag bokstavene tykkere og bruk det du har laget som referanse. Her er et eksempel på hvordan en bokstav kan se ut:

Videre kan du leke litt med formene og legge til element er. Du kan la bokstavene smelte inn i hverandre, eller la en bokstav overlappe en annen. I min ferdige skisse her la jeg til en rektangel på siden av “V”, endret på formen til “Z” og smeltet sammen bokstavene inn i hverandre.

3 2 1

Steg 3 - Bakgrunn (valgfritt)

Dette steget legger til mye i tegningen, men det er ikke nødvendig. (Hopp til neste steg hvis du ikke vil lage en)

Her er det i hovedsak å prøve seg frem. Prøv forsk jellige figurer og mønstre bak teksten din, og se om du finner noe du blir fornøyd med. Det lønner seg å heller ha litt for mange sirkler og figurer enn for lite. Slik ble min:

Steg 3 - Outline (Steg 4 for papirtegning)

I dette steget skal du lage den ferdige outlinen av teg ningen, her er det viktig å tegne rett. Hvis du tegner i Procreate, kan du bruke f.eks. penslen “Studio Pen” I Procreate, og trykke inn på den for å legge til innstill inger som gjør linjene rettere. Hvis du går inn på lag, ser du en “N” ved siden av laget ditt. Klikk på denne, og dra ned “Opacity” til rundt 35% så du kan se en svak tegning. Etter det kan du tegne over den og lage outline.

Hvis du tegner med blyant, tusjer eller liknende er det viktigste at fargen du tegner outline med overlapper de andre fargene dine. Det er lurt å viske blyantstrek ene dine litt så de ikke synes i den ferdige tegningen din. Likevel burde de være tydelige nok til at du kan tegne over de og lage outline.

Steg 4 - Farge (Steg 3 for papirtegning)

Dette steget er det mest individuelle, og du kan legge til akkurat de fargene du vil. Likevel er det lurt å ent en ha en kontrast i fargene på teksten og bakgrunnen, eller bruke farger i samme del av spektrumet. Jeg har dessverre ikke mye mer og si på denne delen fordi jeg suger selv på å finne farger mye av tiden.. Her er hva jeg gjorde:

Steg 5 - Effekter (Procreate)

Etter du har lagt til farger, er det bare å prøve ut for skjellige pensler og teksturer. Dette er for å gi teksten og bakgrunnen dybde og flashy elementer som gjør tegningen bedre. Jeg anbefaler for eksempel penslen “Lightpen” inne på “Luminance” kategorien for at tegningen skal gløde mer.

11 SIDE
6 4 3 5

Musikklinja startet med å klappe og trampe for å få mer engasje ment i publikum med Queen låta We will rock you. Hele skolen storkoste seg og i det musikkelev ene Hedda og Natalie coveret låta Happier than ever ble publikum veldig engasjert og responderte med mobiltelefon-stjernehimmel.

Deretter fulgte Grafisk design opp med å synge Mamma Mia mens de danset disco. De skulle ikke være noe dårligere enn musikk bidraget og dro opp publikums frieriet “såpebobler” fra scenen. Noe som ga umiddelbar respons i salen. Det så ut som at folk koste seg sikkelig.

Foto hadde et fashion show med dunkende musikk. De hadde en catwalk med ‘Party Rock Anthem’ med masse forsk jellige kostymer. Det som sto mest ut av alt, var at noen på linjen gikk med en

pappeske på hodet. Hvem var det montro. BRAINLESS-redaks jonen lurer fortsatt på dette.

Film hadde “art house” skuespill hvor mennesker var møbler, og møbler var mennesker. skuespillet handlet om at møblene var på date og at ordet “chair” sto i senter av samtalen. Det var mye latter i publikummet

Media startet med temalåta fra ‘The Godfather’ og la lista opp mot et mafia-tablå. Man kan tydelig se at de ble in spirert av filmen og lagde sin egen versjon av denne.

Hele skuespille handlet om et mord som skjedde på deres ter ritorium og hvordan de finner ut hvem som drepte offeret. De hadde Lord Sidious som var slem men forkjølet, også har vi Darth Vader som var den redde assistenten til Lord Sidious. Prob lemer med stamming og skjelving,

var virkemidler som publikum fant veldig morsomt.

Når mafiaen endelig finner ut hvem som drepte offeret, Så hører publikum et smell og ut drysser det konfetti, i god media stil.

Sport sto på rekke og sang ‘Vi kan kjøpe hele sverige’

De var veldig glade og ga mye energi til publikumet.

Elevkvelden var en stor suksess og veldig gøy. Det var en fin måte å bli kjent med andre på linja og resten skolen.

12 SIDE OPPSTARTSMORRO
Første helg elevene tilbragte sammen på skjeberg folkehøyskole fikk alle elevene muligheten til å vise sine kreative evner med en helt egen opptreden for hver linje. Det var skuespill, sketcher, sang og musikk. Variert og underholdende.
SE VIDEO HER Tekst
& Foto: Madelen
Luciani
Hansen

JoJos TROLLSTREKER

Finn fire feil

Visdomsord fra trollet

1. Inviter andre hvis dere skal gjøre noe selv om dere ikke kjenner dem.

2. Er du glad, spre det rundt si hei/god morgen til de dere møter.

3. Ser du noen som har det dårlig, spør dem om det går bra og spør om du kan hjelpe.

Disse 3 tingene er kanskje små men kan bety mye for noen.

13 SIDE

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.