Page 1

SYDKORSET 02/2008

Bladet for nordmenn i Australia


A world leader in the paper industry, that’s making news down under. www.norskeskog.com

Corporate ID - Graphic Design - Layout - Advertising - Web Email: us@vikingcreative.net for more information


03 SYDKORSET 02/2008

Innhold 02/2008

Sydkorset blir utgitt fire ganger i året. Utgave 2 - 2008. Redaktør: Margit Vea - Forsidefoto: Katrine og Leif Arne av Torunn Momtazi

Åpningstider i perioden januar - juni 2008: Tirsdag og torsdag Mandag, onsdag og fredag Lørdag Første søndag i måneden: Sommer (med grilling) Vinter

12.00 - 17.00 STENGT 12.00 - 17.00

04

Ansatte på kirken

05

Kirkehilsen

07

Lørdagsgrøt

08

Folkehøyskolebesøk

10

Bryllup

12

Festival i Brisbane

14

Melbourne

15

Bildeglimt

16

Heartfelt

19

Intervju

20

Lollipopman

22

ANSA

24

Brisbane rundtur

29

Kirkebutikken

30

Programmet videre

16.00 - 19.00 11.00 - 14.00

www.sjomannskirken.no/sydney Design av

VikingCreative - Email oss på us@vikingcreative.net for norske og australske oppdrag


Bak fra venstre:Torgeir Vea, Margit Vea, Anne-Lise Bamforth, Kjersti Dahl, Eva Marie The, Margunn Askjer og Sjur Askjer (Foto: Jan Henning Syversen)

( Kontakt oss: ) The Norwegian Church in Sydney 37 White Street, Balgowlah NSW 2093 Tlf: +61 2 9949 2319 Faks: +61 2 9949 1475 Torgeir Vea Sjømannsprest Mobil: +61(0) 421 356 501 tve@sjomannskirken.no

SYDKORSET 02/2008

Margit Vea Assistent Mobil: +61 (0) 421 356 502 mve@sjomannskirken.no

04

Sjur Henrik Askjer Studentprest Mobil: +61 (0) 410 556 514 sha@sjomannskirken.no Margunn Sandland Askjer Assistent Mobil: +61 (0) 431 458 298 mar@sjomannskirken.no

Ansatte på kirken Dette er oss som arbeider på kirken.

Sjømannsprest Torgeir Vea, assistentene Margit Vea og Margunn Askjer og studentprest Sjur Askjer arbeider på den Norske Sjømannskirken i Sydney. I tillegg har vi Anne-Lise Bamforth som er vår regnskapsfører og Eva Marie Teh og Kjersti Dahl som hjelper oss flere ganger i uka.

Besøkstjeneste

Dersom du vil ha besøk av en fra kirken, er det bare å ta kontakt med oss. Vi har alle taushetsplikt og er tilgjengelige både i forbindelse med medgang og motgang. Har du lyst på en prat over telefon, så finner du kontakt informasjon til venstre.

Leie av lokale

Det er mulig å leie kirkens lokaler, med eller uten kjøkken, til privat og lukket selskap. Ta kontakt for mer informasjon og priser.


Prestens side ill Gates har kunngjort sin avgang fra Microsoft i 2008. Som en av verdens rikeste menn, kan han se tilbake på en eventyrlig suksess og nå virkelig velge og vrake i hva han skal bruke resten av livet sitt på. Det som er gledelig, er at han etter eget sigende har valgt å bli Filantrop. For de fleste av oss har dette til nå vært et ukjent fremmedord. Det betyr ”kjærlighet til mennesket”, og blir brukt om mennesker som velger å vie sitt liv eller donere store gaver til medmenneskelige formål. I Norge har det nylig vært en kåring av årets beste utsagn. På andreplass kom Åsmund Brøvig, som har viet sitt liv til å hjelpe utviklingshemmede barnehjemsbarn i Moldova. ”Det er bare de som ikke kan gi som er fattige”, sier Åsmund. Vi har alle noe å gi og dele. Selv den som lever i ytterste nød og fattigdom, har noe å gi. Det paradoksale er at desto mer velstående vi blir, desto lettere er det å bli opptatt av å passe på velstand og formue. Derfor er det ekstra gledelig at Bill Gates nå velger å gå foran som et godt eksempel i en grådig verden. En velkjent bibelfortelling forteller om den fattige enken som i tempelet gir en donasjon i offerkassen: ”Jesus satte seg mot tempelkisten og så hvordan folket la penger i en kiste; og mange rike ga mye. En fattig enke kom og la to skjerver, ett øre. Da kalte han sine disipler til seg og sa til dem: Denne fattige enken har lagt mere enn alle de som la i kisten. For de la alle av sin overflod, men hun la av sin fattigdom alt det hun eide, hele sitt livsopphold”. Gavmildhet er en sann dyd i alle religioner, og forteller at det er godt for oss å gi. Det gjør noe med oss. Vi skal ikke gi for å få god samvittighet, ei heller for å vise andre hvor gavmilde vi er, men vi skal gjøre det av kjærlighet. Av kjærlighet til Gud og kjærlighet til mennesker. På den måten kan vi forsøke å følge Bill Gates eksempel, og la året 2008 bli det året hvor vi velger å bli Filantroper. Samtidig er det viktig å

ha den fattige enken som forbilde, å gi så mye vi makter med et rent hjerte. La livet heretter bli mer preget av kjærlighet og gavmildhet til våre medmennesker. På Sjømannskirken takker vi alltid for alle gaver og frivillig engasjement som gis til driften av vårt arbeid her i Australia, men vi vil også på det sterkeste oppfordre til gavmildhet til for eksempel til Fadderbarn og annet veldedig arbeid som drives av flotte organisasjoner. Jesus viste oss med sitt liv, hva det vil si å gi sitt liv for andre. Han levde blandt syke og utstøtte, og gav dem han møtte nytt liv og ny verdighet. Fortsatt lever Jesus blant oss, og går sammen med oss på jorden. Vi er alle kalt til å være hans hender og føtter, og å leve våre liv i hans kjærlige lys. Om Bill Gates har et forhold til sin skaper og livgiver vet jeg ikke, men det er i hvertfall flott at han heretter vil bruke sitt liv i tjeneste for medmennesker og gi store summer til veldedige formål.

Gå i fred, og tjen Herren med filantropisk glede! Torgeir

SYDKORSET 02/2008

B

05


Större. No one offers more destinations in Scandinavia and Northern Europe. Check out all our destinations and timetables at www.flysas.com.au. By the way, “Större” means larger in Swedish – as in, if you choose to fly Economy Extra, our premium economy class with a secluded cabin, you get larger legroom, a larger selection of food and drinks, a larger baggage allowance etc.

pé a – Euro Australi

$2,699

60 ra from $4 Plus tax g Economy Ext . ts includinoperated fligh on SAS

Copenhagen Stockholm Oslo Helsinki Gothenburg Hamburg Hannover www.flysas.com.au


07

Tekst og foto: Margit Vea

L

ørdag etter lørdag fylles stuene og hagen opp med grøthungrige gjester. Vanligvis har vi mellom 20 og 40 gjester, og lørdagen er den mest populære dagen på Sjømannskirken. Rundt grøtbordene sitter en blanding av studenter, backpakkere, fastboende og turister. Det er alltid noen å prate med. - Nå var det lenge siden sist jeg spiste grøt! er noe vi hører ganske ofte. Før de

går hjem, kjøper mange med seg en Toro-pose med risengrynsgrøt. De som bor her fast, avtaler ofte å treffes på Sjømannskirken. Og hvis været er bra, går ofte turen videre ned til strendene. Treffer du en backpakker eller turister, kan du få mange gode reisetips.

Om du vil lage risengrynsgrøt fra bunnen av, er det ikke så mye vanskeligere enn å lage fra pose. Det tar bare litt lengre tid, ca 1 time.

Oppskrift på risengrøt i Australia: 4 porsjoner 4 dl vann 2 dl Arborio ris (Risotto Rice) Ca. 1 liter melk 1 ss smør 1 ts salt 1 ts vaniljesukker Kok opp vannet. Skyll grynene, legg dem i det kokende vannet og la dem koke på svak varme til vannet nesten er kokt inn (10-15min). Spe med melken og la grøten koke sakte under lokk til grynene er møre. Rør ofte. Tilsett smør, salt og vaniljesukker når grøten ser ut til å være ferdig kokt.

En mett student

SYDKORSET 02/2008

Lørdagsgrøt på kirken


( FOLKEHØYSKOLEBESØK ) Fra reiselivslinja og ekstremspor tlinja ved Bakketun folkehøyskole Fra venstre: Silje Aune, Karine Pedersen, amerikaner Jonatan Fussle Hallvard (lærer) Remiereit, Therese Stokke, Maren Svorkmo Espelien, Astrid Nilssen.

Ekstremt folkehøgskolebesøk Reiselivslinja og ekstremsportslinja ved Bakketun folkehøgskole i Verdal i Nord Trøndelag, pakker sekkene hvert år i februar/mars for å reise til Thailand og Australia.

Tekst og foto: Ekstremt mye grøt og vafler Margit Vea Når ekstremsportlinja besøkte Sjømannskirka, måtte det steikes ekstremt

mye vafler. Elevene var ekstremt sulte etter å ha lagt bak seg en ekstrem tur i Blue Mountains. Den 45 km lange turen startet i Katomba og endte i Jenolan Caves. De hadde to teltovernattinger underveis.

SYDKORSET 02/2008

Lærer Ragnhild Daae Nordhaug hadde vært innom kirken tidligere og kjøpt en 200 g stor melkesjokolade.

08

- Vi var i Blue Mountains og jobbet oss oppover motbakkene med svetten silende. ”The Six Foot Track” er en 45 kilometer lang løype elever var med på. Andre dagen består stort sett av oppoverbakke. Da vi var kommet nesten på toppen, kunne jeg glede de 15 slitne elevene med å dra opp en Freia melkesjokolade som jeg hadde kjøpt på Sjømannskirka. Gjett om de var fornøyde! Stemningen stod rett og slett i taket. Og sjokoladen forsvant med en gang, forteller Ranghild.


09

- Det er bra opplegg, billig reisemåte og vi får se mye, forteller elever som i tillegg til turen i Blue Mountains, har fått med seg både fallskjermhopping og surfing.

Sjømannskirken gir trygghet Sjømannskirken i Sydney har i flere år hatt gleden av å få besøk av Bakketun folkehøgskole. Rektor Erling Helland mener det er viktig å introdusere ungdommene for Sjømannskirken i utlandet. I utlandet er kirketerskelen lav og vaflene lokker som alltid. - Våre elever kan bli fremtidens backpakkere eller studenter. Sjømannskirken er en del av kontaktnettet for oss og en trygghet. Hjemme vet de at vi har et sted å gå til hvis det skulle være noe . Det er også artig å møte nordmenn som bor her, kjøpe brunost og norsk sjokolade, sier folkehøgskolerektoren.

Elevene smilte stort da melkesjokoladen fra Sjømannskirken ble dratt opp av sekken

SYDKORSET 02/2008

I følge elevene er det å reise med en folkehøgskole rundt i verden, en super måte å reise på.


( BRYLLUP i ADEL AIDE ) Elin Kvannli og John Watts

Amors piler i Adelaide Hvert år er det flere tusen norske studenter som reiser for å studere i Australia. Da er det ikke rart om amors piler av og til treffer blink. Tekst og foto: Margit Vea og Hanne Nørvåg Norske studenter finner partnere i Australia

På tross av reiseavstand mellom New Zealand og Norge, er foreldrene til brudeparet svært glade for at Elin og John har funnet hverandre.

SYDKORSET 02/2008

Fra brudgommens tale til bruden:

10

“So if a Tossie boy can meet a Norwegian girl in the Land of the Pinty Head, fall in love and get married on ta bech in a little backwater on a day when the Gods thunderred their opptauge and did their best to break a drought and the happy couple move to at land far far away and live happily ever after. Then this proof to me that fairytales can come true.

Norske Elin Kvannli fra Norge giftet seg 29 mars med John Watts fra Tasmania. Elin traff John mens huns studerte medisin i Newcastle, og det var mange norske medisinkollegaer og ellers gjester fra flere land i bryllupet. Flere av Elins norske studievenninner og kamerater har funnet seg partnere fra Australia og andre land. Carsten Aase var en av dem. For tiden bor og arbeider Carsten i Hobert i Tasmania. Ellers var det nordmenn fra både Canberra og Newcastle. Elin Kannli og John Watts valgte å vie seg på Glenelg Beach i Adelaide. Med paviljong og harpemusikk, var stemningen satt. Det regner svært sjeldent i Adelaide. Men til denne helgen var det meldt regn. Likevel, været viste seg fra sin beste side under vielsen. Etter en rørende seremoni ved stranden, fortsatte festen på en gammel gård utenfor byen. Elin Kvannlig og John Watts flytter sannsynligvis til Norge neste år.


11 SYDKORSET 02/2008

Viet i St Peters Collage Chapel

Mange av parets venner hadde funnet veien til kirken for vielsen.

En nærvøs brudgom Ensier nærvøs “JA” brudgom på sier “JA” på norsk norsk (Foto: Heidi Linehan)

I

mars 2008 vart Adelaide invadert av meir enn 30 nordmenn klar for bryllupsfeiring på både norsk og australsk vis. Før den store dagen kosa vi oss med utallige barbequar, strandbesøk, tur til Cleland Wildlife Park og vinsmaking i McLaren Vale og Barossa Valley. Dei første som kom måtte slite seg gjennom dei siste dagane av heitebølga her i Adelaide, men syns allikevel det var stas å kome frå kalde Norge til 35-40 grader og strender like rundt hjørnet. 22. mars gifta Hanne Nørvåg og Nick Thomas seg i St Peter’s College Chapel med mottakelse på Carrick Hill. Sjømannskirkens Torgeir Vea var til stede og alle sette utruleg stor pris på

Brudeparet med brudepikene og groomsmen (f.v.) Dave Packer, Sarah Atkins, Justin Fried og Georgie Shepherd.

norsk-engelsk vigsel. Den mest nervøse var nok brudgommen som skulle seie sin del på norsk (frivillig og uten tvang!), men alt gjekk veldig fint - faktisk så fint at mange av dei norske måtte ta til tårene og dei australske applauderte! Dagen og veret var perfekt med 28 grader og sol, og alle nordmenn, aussiar, danskar og svenskar storkosa seg.


( VISER FREM NORGE ) På Multicultural festival

Multicultural festival i Brisbane I Brisbane holdes hvert år en stor fler-kulturell festival hvor deltagere fra mange forskjellige nasjonaliteter har muligheten til å presentere sitt land gjennom kulturelle aktiviteter som tradisjonell dans og musikk, spesielle matretter, kunst og håndarbeid.

Tekst: Randi Svanøe ”The Queensland Multicultural Festival” er Queensland største, gratis Foto: Amanda en-dags samfunns-begivenhet. Festivalen kom i gang ved at regjeringen McLaughlin i Queensland ønsket å fremheve viktigheten av et mangfoldig kulturelt

SYDKORSET 02/2008

samfunn, og samtidig gi Queensland en årlig begivenhet med fokus på flerkulturen her i staten.

12

( Info: ) Mer informasjon on ”The Norwegian Club of QLD ” finnes på klubben’s internett side: ncq.asn.au

Festivalen gir også en ypperlig mulighet til å informere besøkende om de forskjellige landene og møte andre som har en forkjærlighet for fler-kulturen, siden festivalen denne gangen tiltrakk over 45,000 besøkende. For første gang i nyere tid var norsk kultur representert gjennom ”The Norwegian Club of Queensland” på Brisbane’s Multicultural Festival som var arrangert på søndag 14. oktober 2007. Den norske salgs- og utstillingsboden hadde en svært positiv respons med mange besøkende som kjøpte norsk tradisjonell kunst og håndarbeid laget


13 SYDKORSET 02/2008

hovedsaklig av klubbens ”Craftgroup”. Mange besøkende ønsket også å slå av en prat om sin forbindelse til Norge, enten som utvekslingsstudenter, turister eller utflyttede nordmenn.

Ikke bare ga den norske boden god publisitet for den norske klubben i Queensland, men det var også en viktig måte å formidle informasjon utad om norsk kultur og tradisjoner.


( EN GL AD GJENG I MELBOURNE ) Disse jobber på den svenske kirken i Melbourne

Dette er de som arbeider på den svenske kirken i Melbourne (F.v.): Kerstin Askelund, husmor, Martina Eberhardson, Husmor, Per Anders Sandgren, kirkevert, Kristina Sandgren Furberg, Diakon, Ingrid Pipunic, lokalarbeider, Marianne Kopp, sekretær og Per Jonsson, diakon.

Gudstjeneste i Melbourne 30. mars var det duket for norsk påske gudstjeneste i Melbourne.

SYDKORSET 02/2008

Etter gudstjenesten ordnet vertskapet, diakon Kristina Sandgren Furberg og diakon Per Johnsson med kirkekaffe.

14

Flere studenter var på gudstjeneste i den svenske kirken for første gang denne søndagen. Den engelske organisten Michael Spencer hadde truffet dem på bussen og tipset dem om kirken. Studentene syntes det smakte fantastisk godt med norske vafler. De var like smakfulle som vaflene på Sjømannskirken i Sydney!

HarStudenter på gudstjeneste i Melbourne. F.v: Jon Melby, ald Rosberg og Tone Skartveit var for første gang på norsk e. gudstjeneste på den svenske sjømannskirken i Melbourn

Nå er det også mulig å få kjøpe norske varer i butikken, blant annet fiskeboller og syltetøy. Ta kontakt med den svenske den svenske kirken i Melbourne om du lurer på hvilke varer de har (tlf: 03 98275580).


“Hurra! Kirka er 4 år i dag. Både store og små feiret kirkens bursdag på lekegruppa 3 april.

Fra venstre: Mari Askjer, Hanna Ingvoldstad og Grete Miller leker i parken på lørdagens barneklubb

William Oscar Wicks på 3 uker er lekegruppas yngste deltaker (t.v.). Både og store og små trives på lekegruppa Far, Gordon David Phillips, og sønn, Magnus Gordon Phillips, ble begge døpt på Sjømannskirken i Sydney søndag 4 mai.

Alle foto: Margit Vea

15 SYDKORSET 02/2008

Glimt fra Sjømannskirken


( VED PIANOET ) Vibeke er ofte å finne ved pianoet

Flyttet fra Manly til Hervey Bay På en marina restaurant i Hervey Bay sitter folk og koser seg med god mat og drikke. Ved pianoet sitter Vibeke Heartfelt og synger sanger av Frank Sinatra, Nora Jones og av Vibeke. Tekst: Sjur Askjer - Jeg opplever at Gud vil bruke meg til å formidle noe fra ham til vanlige Foto: Margunn Askjer folk. Jeg har drevet mye med sang og musikk i kirken vi går i, men nå opp-

SYDKORSET 02/2008

lever jeg at tiden er inne for bruke sangen mer i andre miljøer. Jeg spiller på restauranten to kvelder i uka, og jeg er også med i et band, forteller Vibeke som snart er i mål med en CD med egne produserte sanger. Spør etter Heartfelt i musikkbutikken om et par måneder.

16

Vibeke kom til Australia fra Norge som 8 åring. Bortsett fra noen år i Oslo i begynnelsen av tyveårsalderen, har hun bodd i Australia.

Har lært å stole på Gud Vibeke og Graham Voller, med barna Nina, Maia og Evie, fyttet fra Manly utenfor Sydney til Hervey Bay, mellom Brisbane og Bundaberg, for fem år siden. Familien Voller opplevde at Gud hadde en oppgave for dem der oppe.


17

Det var ikke bare enkelt for verken store eller små å flytte fra venner og nabolag. Manly er både urbant og fredlig, mens i Hervey Bay er det bare fredlig. - Det er kanskje lettere å bli kjent med folk i mer urbane miljøer der folk er vant til å flytte på seg, sier familien. Hervey Bay er til tross for stor vekst de siste årene, et nokså lite sted. - Det har tatt oss noen år å komme skikkelig i gang. Mange har nok med seg selv, mens noen inviterer og inkluderer oss på en fantastisk måte. Vi opplever at Gud noen ganger tillater oss å gå gjennom tunge tider for å lære oss å stole på ham. Vi har erfart at det han har å gi alltid er bedre enn hva vi kan komme opp med selv, sier Vibeke.

En kreativ familie Mens ungene er på skolen, sitter Vibeke ved pianoet å komponerer sanger. Graham jobber som tanntekniker i kommunen. Han har også et verksted hjemme hvor han tar en del oppdrag. Både Vibeke og Graham er kreative personer, og på veggen i hjemmet deres henger mange vakre malerier.

Kirken de går i har hatt stor vekst de senere årene. Mange mennesker har opplevd å få livene sine forandret. - I kirken vår er det en veldig bra undervisning som gir mat for hverdagen, musikken er moderne og vi ber for syke. Vi unner alle å få oppleve Guds omsorg.

( Heartfelt ) Se etter CD’en til Vibeke i butikkene snart!

SYDKORSET 02/2008

Mens de ba om klarhet over veien videre, la ting seg til rette slik at det ble naturlig å flytte.


AN EXCELLENT OPPORTUNITY TO START YOUR OWN BUSINESS AS AN INDEPENDENT Life Plus Associate Life Plus

www.lifeplus.com/annelisebamforth In today’s environment we might not have enough time to look after our nutritional needs; being it we are too busy or stressed to plan our everyday meals and/or we do not have access to all the natural food that supply our daily needs for a balanced diet. We might eat too many carbohydrates or we might not get enough vitamins in our daily diet; we might suffer from high blood pressure and/or suffer from high cholesterol. Excellent nutritional supplements are being produced by Life Plus and I recommend you to x-ray our www.lifeplus.com/annelisebamforth website for all products. I am looking forward to hearing from you; help you set up your own website and getting started with earning an income from people who are buying nutritional products from LIFE PLUS. You will find that most people do buy products to supplement their diet and WHY NOT FROM YOU! Should you not want to be an independent associate, please feel free to order your products from my website www.lifeplus.com/annelisebamforth


19

Hver tirsdag morgen kjører Ingeborg Hutchison (83 år) kreftpasienter til behandling på sykehuset. Både unge og eldre pasienter har glede av hennes engasjement. Tekst og foto: Margit Vea - Min første ektemann, Abraham Abe, døde av kreft, og det var etter det at jeg ble interessert i å jobbe frivillig innen kreftarbeidet, sier Ingeborg som bor i utkanten av Sydney, St Yves. På busken utenfor oppkjørselen har Ingeborg hengt små norske flagg, og jeg vet jeg har funnet frem til rett hus.

Savner Sør Afrika Ingeborg, født Haavik, er opprinnelig fra Haugesund, men har bodd over 50 år i Sør Afrika, eller Syd Afrika som hun sier på ren haugesundsdialekt. Ingeborg flyttet til Sydney for å bo sammen med datteren Kari og hennes familie da hennes andre ektefelle, Lesley Hutchison, døde for 8 år siden. Ingeborg har det godt og trygt i generasjonsboligen. Rett som det er kommer datteren over for en kopp kaffe. Leiligheten har minner både fra Afrika og Norge. I skapet står gamle innrammede bilder av tanter, besteforeldre og andre slektninger, og i vinduskarmen står afrikanske skulpturer på rekke og rad. - Jeg har opplevd mye tøft, men det er godt at man lærer samtidig, sier Haugesundsdama som møtte sin første mann da hun var 27 år og flyttet til Durban, det deiligste stedet på jord, i følge henne selv.

var hjemme sist, fortalte han at han skulle delta i seniorgruppen i verdensmesterskap i kajakk. Gjett hvem som vant?, spør Ingeborg og ler. Hennes eldste kusine på over 100 år, Ester Simonsen, bor i Haugesund. - Barnebarns barn holder meg sprek, sier Ingeborg som aldri trodde hun skulle få leve så lenge. - Jeg har det godt. Det er viktig å være aktiv og jeg har alltid gått mye tur og har et sosialt liv, sier Ingeborg som i tillegg til å kjøre kreftpasienter både spiller bridge, leser bøker og går på teater når hun har anledning.

- Bedre enn Sydney? - Å ja! Mye bedre enn Sydney, sier Ingeborg med et stort smil. Flere Haugesundere flyttet til Durban tidlige på 50-tallet, og det kommer for en dag at Ingeborg har hatt god kontakt med min farmors to tanter, Anna og Ellen Lindøe. - Det var dårlige tider i Norge og mange flyttet til Sør Afrika. Da jeg flyttet til Durban var jeg mye sammen med Ellen. Det var jeg som passet sønnen hennes, forteller Ingeborg entusiastisk. Hun savner fortsatt Durban og Sør Afrika.

Viktig å være aktiv Hennes bror, Rolf Haavik, bor i Asker. Han skal visstnok være like sprek som henne. - Han er fylt 80 år, men padler i kajakk frem og tilbake fra Lyngør til Asker på sommeren. Da jeg

( SPREK 83 ÅRING ) Ingeborg Haavik

SYDKORSET 02/2008

Aktiv pensjonist


( LOLLIPOPMAN ) Dagfinn Stråtveit passer på at jentene kommer seg trygt til skolen

Drømmejobb i Sydney - Jeg har vært en Lollipopman i snart 20 år, smiler Dagfinn Stråtveit, 86 år. I en alder av 67 år fikk Dagfinn, som opprinnelig er fra Sauda, drømmejobben. Tekst og foto: Margit Vea

E

n Lollipopman har ansvar å føre skolebarn trygt over veien både før skolen starter om morgenen, og når de skal hjem på ettermiddagen. Dagfinn gjør skoleveien tryggere for skolejentene. Jobben har på folkemunne i Australia fått kallenavnet Lollipopman (slikkepinnemann), og kommer av slikkepinneformen på skiltet Dagfinn holder når han står i veien. Før karrieren som Lollipopman, var han elektriker på operahuset i Sydney.

SYDKORSET 02/2008

- Allerede da hadde jeg barnetekke, mimrer Dagfinn som på lørdags ettermiddagene gikk tur i byen mellom forestillingene.

20

- Det var alltid en liten gutt som kom springende mot meg og tok tak i hånden min. Barn har alltid vært glad i meg, og jeg i dem, sier Dagfinn som selv har barndomsminnene sine fra Sauda i Norge. Dagfinn har en nevø i Sydney som er arkitekt, men ellers bor resten av slekten i Norge. Hans yngre bror Bjarne Stråtveit med familie bor på Voss.


Tidlige opp hver dag - Jeg gleder meg til å gå på jobb, og ser frem til å møte de kjekke jentene hver dag. Her har jeg mine beste øyeblikk, sier Dagfinn som står opp kl. 5 hver morgen for å rekke jobben. - Det tar en time hver vei å reise, men det gjør ingen ting, sier Dagfinn som ikke har planer om å pensjonere seg. - Jeg er heldig som har denne jobben. Barna begynner i førskolen når de er 5-6 år, og avslutter i 12 klasse når de er 18 år. Noen av disse jentene har jeg fulgt gjennom mange år, forteller Dagfinn som ser ut til å huske navnet på de fleste. - Hva har du gjort på skolen i dag Isabelle?, spør Dagfinn. Jentene smiler og flere tar tid til en liten prat før de krysser veien. Ikke rart de setter pris på mannen som trofast hver eneste dag ved skolestart og slutt ser til at de kommer seg trygt over veien! Men det er ikke bare skolejentene som hilser. Flere av beboerne i nabolaget slår av en prat når de går forbi. I følge dem er Dagfinn en skatt i lokalsamfunnet.

Takknemlige jenter Loreto Kirribilli er en katolsk jenteskole i Sydneys beste strøk, med statsministerens bolig i nabolaget. På fotgjengerovergangen er det Dagfinn som bestemmer. Om det så skulle være selveste statsministerens bil som kom kjørende, får ikke bilden passere uten Dagfinns tillatelse. - Skolen har stor omsorg for meg. De spør meg alltid om jeg er ok, og ber for meg når jeg er

21

syk. Jeg har foresten ikke lov til å være syk, ler Dagfinn som flyttet fra Norge til New Zealand i 1956. Allerede i 1963 flyttet Dagfinn til Australia og har bodd her siden. Han liker seg godt. - De har samme sans for humor som nordmenn, og det er lett å bli kjent med folk her, sier Dagfinn. - How are you Dan! - Thank you Dan! - See you Dan! - Dette er jentene mine , sier Dagfinn stolt.

SYDKORSET 02/2008

- Hva betyr denne jobben for deg?


( ANSA AUSTR ALIA ) Studentene besøker kirken

Sjømannskirken – Et hjem langt hjemmefra Tekst: Elisabeth Limi Foto: Espen Due Larsen

( www )

SYDKORSET 02/2008

Du kan lese mer om ANSA på www.ansa.no

22

En helg i mars var vi i ANSA Australias landsstyre samlet i Sjømannskirken for å arrangere Annuelt Organisasjonskurs. Vi hadde vært så heldige å få låne de flotte lokalene i kirken for å huse ANSAs bystyremedlemmer og kontaktpersoner. Det var vårt andre møte med kirken, og som sist var det like godt å komme tilbake. Å være i Sjømannskirken er virkelig, som å komme hjem, selv om man faktisk befinner seg så langt hjemmefra. Det er vanskelig å sette fingeren på hva det egentlig er som gir oss denne varme, gode hjemmefølelsen, men jeg er sikker på at det har mye med menneskene som jobber der å gjøre. Man føler seg velkommen i Sjømannskirken, og godt tatt vare på. Det å kunne få leve på en vaffel, kaviar og makrell i tomat-diett så lenge man ønsker er noe enhver student ville se frem til! Og det gjorde selvfølgelig vi også. Helgen fløy fort fra oss, men vi fikk gjort og opplevd mye. På lørdag var det Grøtmiddag i kirken som alle på kurset deltok på. Det å kunne samles med Norske familier med barn skaper en skikkelig norsk stemning, og jeg tror jeg snakker for alle da jeg følte nasjonalfølelsen komme krypende og gav meg assosiasjoner til 17. mai feiring med glade barn og god stemning. På søndag deltok de fleste som var med på kurset på Studentmiddag, med kjøttkaker, surkål, poteter og alt som skal til for å glede en sulten studentmage. Kjøttkakene, selskapet, og selvfølgelig vaflene etterpå var utsøkt, og jeg tror jeg skal jobbe hardt og lenge for å gjenskape dette festmåltidet med mine labre kjøkkenkunnskaper!


SYDKORSET 02/2008

( BRISBANE - QLD ) Skyline og severdigheter

24


25

Brisbane er Queenslands hovedstad og ligger 1 ½ times flytur nord for Sydney. Elven i Brisbane snirkler seg gjennom byen med ca. 2 mill innbyggere. Byen er Australias 3. største by etter Sydney og Melbourne og et fint utgangspunkt for strendene i the Gold coast, og i the Sunshine coast. Tekst og foto: Nora Hunt

South Bank South Bank, et parkanlegg langs sørsiden av elven, er Brisbanes mest besøkte sted. Byen ligger ikke ved sjøen og det er faktisk 1 ½ times kjøring til nærmeste sandstrand. Her er derfor blitt laget en egen flott badestrand i dette nydlige parkanlegget. Her er også en utrolig regnskog du kan gå gjennom, foruten piknik- og grillsteder, vannfontener og en pittoresk promenade langs elven hvor du kan spasere, løpe eller sykle. Dessuten er her 403 snirklede søyler, dekket av bougainvillea, som en bro over en én km lang promenade gjennom parken. Om kvelden er søylene dekket av mange små lys, helt utrolig vakkert. Hver helg er det et kunst- og håndarbeidsmarked i South bank. I gaten langs parkanlegget finner du over 30 restauranter og kafeer med mange eksotiske retter; vi har bl.a. vært et par ganger på en tyrkisk restaurant, Ahmet’s, som er veldig populær både blant de ’innfødte’ og turistene. Interiøret er fargerikt med bløte sofaer langs veggene med mange puter i rødt, orange, gult og lilla. Maten er heller ikke å forakte. Vi har bl.a. smakt på en herlig gryterett med veldig mørt kjøtt. Det er underholdning med mavedans 3 kvelder i uken og til lunsj på søndager!

En nepalsk pagode I enden av regnskogen kommer du til et nydelig kunstverk, en pagode fra Nepal. Det tok 160 nepalske landsbyfamilier 2 år å bygge kunstverket, uten en eneste spiker! Det ble bygget til Expo 1988. Det har fått en

verdig plass i parken og er åpent for publikum hver dag.

Botanisk have Den botaniske hagen i Brisbane har mange, sjeldne og vakre trær, busker og blomster fra hele verden. Haven var opprinnelig en grønnsakshave laget og vedlikeholdt av strafffanger fra 1828 til 1855, før byen overtok. Parken er stor, og vi skulle gjort som de fleste andre; syklet. Vi fikk ikke med oss brøkdelen av det som finnes der. På en liten kafé midt i parken, fikk vi oss en deilig lunsj, før vi ruslet videre til Roma Street Parkland. Det viste seg at vi

SYDKORSET 02/2008

Brisbane


Brisbane er en trivelig by som anbefales å ta en titt på.

gikk igjennom Wickham park ved siden av! Roma park er verdens største urbane, subtropiske hage med en stor innsjø, piknik- og lekeplasser.

The Old windmill En gammel vindmølle fra 1828 står utenfor Wickham park. Den er laget av sandstein og viser seg å være den eneste gjenstående vindmøllen av denne typen i Australia. Opprinnelig ble den brukt til å male korn, men etter hvert hadde den mange andre bruksområder. I 1890 årene ble den brukt av brannmenn for å se etter branner om natten, og i 1920 årene var møllen en møteplass og et sted for eksperimentering for radio ingeniører!

SYDKORSET 02/2008

City Cat fergen

26

Å hoppe på en av fergene som følger den snirklete elven gjennom og rundt Brisbane, er en fin måte å se byen på. Det er mange interessante og søte skulpturer rundt omkring i hovedgatene og parkene. Et annet morsomt skue er de mange malte kontrollboksene som står ved hvert lyskryss.


Ny representasjonsavtale mellom Danmark og Norge i Sydney.

In regards to work permits, residence permits and visas, Denmark will represent Norway in Sydney. Norway will represent Denmark in Canberra in regards to same. From 1 April 2008 the Royal Danish Consulate General in Sydney will expand their representation of Norway in Sydney with regard to processing work and residence permits as well as visas. Consequently, all applications for work permits, residence permits and visas for Norway lodged in Sydney, as well as all general enquiries regarding same, must be submitted to the Royal Danish Consulate General in Sydney as of 1 April 2008.

The Royal Norwegian Embassy will represent Denmark in Canberra with regard to processing work and residence permits as well as visas. Consequently, all applications for work permits, residence permits and visas for Denmark lodged in Canberra, as well as all general enquiries regarding same, must be submitted to the Royal Norwegian Embassy as of 1 April 2008.

Vil du være med å sykle? Den 19 oktber er det 14 gangen City of Sydney Spring Cycle skal avholdes. Dette er et arrangement for alle aldersgrupper og nivåer. Vi er noen som har lyst til å delta og vil møtes noen ganger for å ”trene”. Her er hyggen og ikke farten i fokus. Lyst til å være med? Vi møtes første gang i Homebush ved Olympiaparken fredag den 23. mai kl. 11.00.

Her er forslag til øvrige datoer: Lørdag 14. juni, fredag 25. juli, lørdag 30. aug og fredag 26. sep. Les mer om arrangementet på www.springcycle.com.au Kontaktpersoner: Nora Hunt 02 99 489 299 Bjørn Johanessen 0412 715 149 Sjur H Askjer 0410 556 514

Et møtepunkt i Sydney sentrum Hørt om Cafè Svensson? Mange vet at det er en stor svensk sjømannskirke i Melbourne, men ikke så mange vet at det er en i Sydney også. I flere år har Katja Lin jobbet som prest for svensker i Sydney. Hver onsdagskveld fra kl 18.00- 21.30 inviterer hun til Cafè Svensson der det serveres vafler, kjøttbullar og selges godis. 30- 60 personer dukker opp hver gang. ANSA Sydney har sine styremøter her og det skandinaviske koret øver her, så det er allerede

en del nordmenn som benytter stedet. Studentprest Sjur Henrik Askjer vil være tilstede noen onsdager for å møte de norske cafè gjestene. 96 Goulburn Street (kryss Elizabeth Street) Den svenske kirken har også gudstjenester og andre aktiviteter. Mer info på deres hjemmeside: http://swedishchurchinsydney.googlepages.com/

SYDKORSET 02/2008

Amendment to Nordic Schengen Representation Agreement in Australia

27


Gearbulk Australasia Pty Ltd Suite 7, 1st Floor, Pier 35, 263 Lorimer Street Port Melbourne, VIC 3207 Phone: +61 3 9646 8344

Ønsker du å reklamere i Sydkorset? Ta kontakt med Margit Vea på Sjømannskirken


29 SYDKORSET 02/2008

Kirkebutikken Vi har fått inn noen nye varer til butikken som vi ikke har hatt inne før.

- - - - -

Marsipanbrød $5 Troika sjokolade $5 Mors flattbrød $7.50 Twist Sure skrikerunger

Hyllene er fylt opp igjen med lakris av ulikt slag, som Doc, Salt sild, Lakrisbåter m.m. Ønsker du å få varer tilsendt hjem i posten, kan du sende bestilling via e- post eller brev. Det koster rundt $ 12 å sende 10 kg og litt ekstra for emballasjen.

Ønsker du en liste over kirkebutikkens varer, kan du se en fullstendig liste på vårt nettsted www.sjomannskirken. no/sydney. Eventuelt kan vi sende deg en liste i posten eller på fax.

Er det noe du savner i butikken? Gi beskjed, så skal vi se om vi kanskje klarer å skaffe varen.


17. mai

F

SYDKORSET 02/2008

ørst på dagen arrangerte ANSA 17 mai for store og små i Hyde Park. Arrangementet startet med leker i Hyde Park kl.11.00. Fra kl 12.00 var det program med blant annet Elisabeth Øvstebø som spilte på seljefløyte, auksjon til inntekt for Thailandsprosjektet, Nordic Voices sang og Korpset spilter ”Ja vi elsker”. Toget med korps og politieskorte marsjerte til City Hotel i Kent Street. Opp mot 600 mennesker marsjerte i toget. Det var stor fest på kirken på ettermiddagen med flere leker for barna, program og salg av pølser, laksesmørbrød, kaker, is m.m.

30

Tekst: Margit Vea Foto: Erik Ingvoldstad

Egil Paulsen holdt tale og det var musikkinnslag ved Elisabeth Øvstebø og sang ved elever fra Norskeskolen. Telt med ekstra sitteplasser var satt opp i hagen. Det var stort oppmøte av feststemte nordmenn og god stemning. Program fra kl. 17.00: Musikkinnslag ved Elisabeth Øvstebø, Tale ved Egil Paulsen, Sang ved elever fra Norskeskolen


Sydkorset 2/2008  
Sydkorset 2/2008  

Bladet for nordmenn i Australia og New Zealand

Advertisement