Issuu on Google+

Stephanie DeWan Johnson


Personal Statement When asked “Why architecture?� the answer is simple; because you live your life through it. The majority of our days are spent in or around buildings, therefore they need to be places worth inhabiting. As a young child I enjoyed drawing houses and communities for my family to live that were safe, playful, and beautiful. Today, architecture has the potential to be more than just four walls, a floor, and a roof. Understanding how to use the passive strategies of the past combined with the technology available to us now allows architects the opportunity to create buildings that are more than just shelters. Having the ability to influence how people live their lives is very exciting and I believe it is one of the most rewarding aspects about architecture. This portfolio demonstrates my growth as an architecture student at the University of Oregon School of Architecture as well as projects I have worked on outside of the classroom. - Stephanie DeWan Johnson


Table of Contents

Studio Projects

4 - 19

Media Skills

20 - 25

Professional Work

26 - 33

Luminaire Project

34 - 35


Marking the Forest MARKING THE FOREST This 10 day intensive workshop offered in the summer of 2012 was a partnership between the Architectural Association out of the UK and the University of Oregon School of Architecture. Sixteen students and four professors from around the globe were given the challenge to design and build an intervention located in the forest in Oregon. Using only donated materials and constructing the project in four days the final building was a “camera obscura� or dark room. The concept behind the design was to alter a persons perspective on the environment by projecting the surrounding landscape upside down on the interior walls of the structure. This project was published on the AA website, featured in local newspapers, and was featured on ArchDaily http://www.archdaily. com/282952/camera-obscura-aa-visiting-schooleugene-2012/. Wood Refinement Process Diagram

Summer 2012 Design/Build Project


Vicenza Art Gallery and Civic Center PEDESTRIAN PATH The objective of the studio was to understand how a building can take an un-lively piazza in the city of Vicenza, Italy and make the space more lively and active. Another design challenge was that our site was located adjacent to a famous Palladio Basilica. My design solution to create a better piazza space was to create a plethora of storefronts abutting the piazza as well as have the shape of the building create an internal courtyard to provide a smaller and private space for people to enjoy. The shape of the building came from framing specific historical buildings no matter where a person was on the site to provide visual interest wherever one was on the site. Housed in this building is an art gallery, auditorium, and stairs that connect to the adjacent basilica. The primary concept behind the art gallery was to create an open and flowing space that allowed visitors to easily move from the old heavy medieval building located on the east of the site to the new gallery located on the south side of the site. Framing Views Diagram

Art Gallery Interior Perspective

Spring 2012 Architecture Studio


SketchUp, Renderin, Illustrator, Photoshop Exterior Perspective


Vicenza Art Gallery and Civic Center Art Gallery Longitudinal Section

Spring 2012 Architecture Studio

Art Gallery Transverse Section Perspective


SketchUp, Renderin, Illustrator, Photoshop Process Perspective

Site Plan

UP

UP UP

UP

Pedestrian Pathway Diagram

Building Type Diagram UP

UP UP


Lyceum Competition -

Fall 2011 Architecture Studio

REFORESTATION The Lyceum Fellowship hosts an annual design competition where architecture students from all over the country are given 6 weeks to solve the design challenge presented to them. At the end of the 6 weeks the competitors submit one seven page booklet to the judges. The design challenge of the competition was, “What happens when industry leaves substantial marks on the earth?”. The way I approached this project was to create a new “living” building that was designed to give back to the natural environment. To do this the building I designed featured a completely living membrane designed to grow over time. The juxtaposition of the environmental defecation of the mining site in contrast to the living building helps visitors at the site see how our current building environment scars the earth and what we should be doing in order to heal those scars. Featured are some of the sample pages I submitted from my competition booklet.

Concept Diagram : Back to Nature


Modo, Photoshop, Illustrator


Duck Store Envisioned -

Spring 2011 Architecture Studio

LIVE GREEN AND YELL - O In this studio we were asked how to maximize the potential of our current campus bookstore site. Since the size of the current site was the same size as a Portland block I saw was the potential to not only to create a bookstore but a mixed-use building that included retail, offices, and student housing. By providing a variety of occupants this would allow for a much more vibrant and welcoming site. The site was also on a corner which brought up some interesting design challenges. By providing multiple layers of the building allows for a gradual step back from the street. After final reviews this project as well as three others from the studio were asked to present to the current owner and managers of the Duck Stores. The model I created for this project still remains on display in the Duck Store main conference room to show guests the future of what the Duck Store can become.

RETAIL

UO BOOKSTORE

Initial Concept Sketch RETAIL

RETAIL


SketchUp, IDX Renditioner, Illustrator, Photoshop, Hand Rendering Model

Street View Perspective

Interior Cafe Perspective

Town House Perspective


Junction City Oregon Civic Center - Fall 2010 Architecture Studio REVAMPED VERNACULAR This studio design challenge was to redevelop the civic center in Junction City, Oregon. The new civic center would include a City Hall, Community Center, Police Station, and Senior Center. In this studio we were able to collaborate with city officials as well as locals in Junction City. A key focal point of the site provided was an existing water tower. Keeping the water tower in this scheme was designed to keep the focal point on the site as well as establish a sense of place because the water tower can be seen from a far distance away. The building forms and shapes were inspired by the surrounding agriculture sites around the town and in the region. Inspiration Photos

Aerial View Rendering


SketchUp, Illustrator, Photoshop, Hand Rendering Site Plan

Site Model

Private office

Break Room

Planning Department

Private office

Private office

Front Desk/ Reception

Study Room

Study Room

Parking

City Hall Entrance

Staff Break room

Council Chamber

Computer Room

Teen Area

Staff Offices

Public Meeting Rooms

Book Stacks

Front Desk

Library Entrance Rain Garden

Rain Garden

Children Play Area

Sport Court

Teen AfterSchool Space

Children Area

Reading Corner

Grass Area

Activity Room

Courtyard View

Children AfterSchool Space Multi-Purpose Room

Outdoor Stage

Meeting Room

Water Tower Walk

Community Center Lobby

Front Desk

T.V. Room

Card Room

Kitchen Storage

Senior Raised Garden Beds

Police Front Lobby Desk

Hard Room Soft Room

St.

St. Secure Parking

Soft Room St.

St. Emer. Opps.

Dining and Kitchen

Community Garden


Dexter Lake Boathouse - Spring 2010 Architecture Studio BRIDGE OVER PATH For this studio we were asked to design a boathouse on Dexter Lake, in Lowell, Oregon. The site is a small plot of land located between two parks along Dexter Lake. To not disturb the natural beauty of the site, the main components of the building were placed in existing open spaces on the site. The connection between the buildings resemble the vernacular covered bridges around the site. The structure of the vernacular covered bridges are incredible to experience however one cannot see the structure unless traveling through the bridge. The focal point of my project exposes the incredible structures of the vernacular bridges of the past. Inspirational Photo

Parti - Bridge Over Path

Boathouse Perspective


Hand Drafting, Hand Rendering, Illustrator, Photoshop Site Plan


Dexter Lake Boathouse Club House View

Spring 2010 Architecture Studio


Boat Storage

Boathouse Model Photos

Club House Hall

Erg Room


Hand Drawings and Sketches DRAWINGS Many of these are a collection of different drawings and sketches from many of my sketchbooks over the past several years. All of these drawings and paintings were completed on site and a lot of these drawings were done on my study abroad program in Italy and Switzerland during the Spring of 2012.

2007- Present


Drawings and Sketches -

2007- Present


Drawings and Sketches -

2007- Present


Professional Work -

Summer 2011

PKJB Architecture and Engineering For the summer of 2011 I worked at PKJB Architects in Seattle, Washington. During the summer I was given many tasks and jobs to preform. Some of the tasks were making projects booklets to send to clients and city officials and drafting a proposal for a new facade design for a Goodwill Renovation Project. Other tasks included working in Revit to create different renderings for a Vet. Clinic, Dentist office renovation, and construction drawings for a new garage. During the summer I was also responsible for putting together the new company website which can been found at www.pkjb.com.


Revit, AutoCad, Photoshop Revit Rendering of Vet. Clinic Proposal


Professional Work -

Summer 2011

AutoCad Drafted Tenant Improvement Elevations


2 A104

Revit, AutoCad, Photoshop

1

Revit Drafted Detail

2

3

Revit Rendering of Dental Clinic Renovation Project

Level 2 9'  6"

ASPHALT SHINGLES ON 30# SHEET PAPER ON 1/2" PLYWOOD SHEET ON PRE. ENGINEERED WOOD TRUSSES 2'0" O.C.

010" BAT INSULATION

2X8 FLAT FASCIA BOARD

Level 2 9'  6"

1/2" TI.11 SOFFIT BOARD W/ 3" CONTINUOUS SCREEN

Main Floor Plan 0'  0"

1/2" GYP. BOARD CEILING COVER SIDING PER OWNER ON 15# BLDG PAPER OR TYVEK ON 1/2" PLYWOOD SHTS

4"X10" HEADER ABOVE WINDOW AND DOOR NOTE: 3 1/8" X 12" GLB ABOVE GARAGE DOOR, WINDOW HEADER TO ALIGN W/ TOP OF DR.

1

Longitudinal Section 1/4" = 1'0"

4'0" X 3'0" SLIDING WINDOWS, HEAD HEIGHT 6'8" TO LINE UP WITH HEAD HEIGHT OF DOORS, 3/4" TRIM TO FRAME BOTH INT. AND EXT. OF WINDOWS

1 A104

5

4 CONT. RIDGE VENT

1/2" GWB ON INT. OF WALLS

Level 2 9'  6" 07" LONG ANCHOR BOLTS AT 4'0" O.C. MAX 8 FROM END OF PT BASE PLATE ON SIU SEALER 3 A104

2X4 MUDSILL

4" CONTINUOUS CONCRETE FLOOR W/ W1.4XW1.4 WWM ON 4" FREE DRAINING GRAVEL 3/4" EXPANSION JOINT

Main Floor Plan 0'  0"

Main Floor Plan 0'  0"

WALL WITH #4 BARS 18" O.C. EA WAY 1'8" X 0'10" CONTINUOUS FOOTING W/ 2 CONTINUOUS #4 BARS 4" PERFORATED FTG DRN

3

Wall Section 1" = 1'0"

2

Transverse Section 1/4" = 1'0"


Professional Work SU DEVELOPMENT Working at SU Development in Bellevue, Washington has broaden my knowledge of the building sector. For the summer of 2010 many of my tasks and jobs consisted of compiling projects booklets to send to clients and city officials, researching building codes, creating signage packages for the city officials to approve, contacting vendors, and designing furniture floor plan layouts for marketing. During the winter of 2011 and 2012 I was asked to come back to help with work on several projects. These tasked were focused more on CAD drafting older previously built projects so that the owner would have a digital files of the older projects. In the winter of 2012 I was appointed the task of creating As-Built Drawings of a house recently purchased.

Summer 2010, Winter 2011, Winter 2012

Second Floor As-Built Drawings


AutoCad, Illustrator, InDesign, Photoshop Main Floor As-Built Drawings


Professional Work -

Summer 2010, Winter 2011, Winter 2012

Signage Packet - For Vendors

Signage Packet -Elevation

STAIR IDENTIFIER (CORRIDOR SIDE) - STAIR A,B,C,D LS. 1-4 QTY - 36

STAIRWELL IDENTIFIER - STAIR A LS. 5 QTY- 7

6” x 8” x 1/8” BACKGROUND COLOR: TBD TYPE COLOR: TBD CLEAR BRAILLE FONT: CENTURY GOTHIC

12” x 12“ x 1/8” BACKGROUND COLOR: TBD TYPE COLOR: TBD CLEAR BRAILLE FONT: CENTURY GOTHIC

elevator 1

to shops to main street

mailboxes

12”

Retail Name

guest call box

1 THRU 8 ROOF ACCESS

STAIR

STAIR

A B

LETTERHEIGHT: 1”

12”

8”

LETTERHEIGHT: 5”

BRAILLE

LS. 1 QTY- 8

LETTERHEIGHT: 1”

1

6”

Call Box size, height and exact location TBD

Retail 2 Signage Space painted on wal tenant is respnsible for cokplying with the City of Bellevue Signage Codel

LETTERHEIGHT: 5”

Bench for guests size, style and location TBD Retail 1 Signage Space painted on wall must comply with the city of Bellevue reatil sign code Painted Drywall

STAIR A

LETTERHEIGHT: 1” BRAILLE

LS. 2 QTY- 10

*LARGER EXAMPLE OF STAIRWELL IDENTIFIER

STAIR

STAIR

C D

LS. 3 QTY- 11

LS. 4 QTY- 6

1 THRU 8 ROOF ACCESS

1

2

LS. 5B

3

1 THRU 8 ROOF ACCESS

STAIR A

STAIR A

7

LS. 5F

1 THRU 8 ROOF ACCESS

5

leasing office

STAIR A

STAIR A

LS. 5C

1 THRU 8 ROOF ACCESS

6

1 THRU 8 ROOF ACCESS

STAIR A

STAIR A

LS. 5A

LS. 5E

Stairwell Identification

1 THRU 8 ROOF ACCESS

LS. 5D

1 THRU 8 ROOF ACCESS

8

STAIR A

Floor to ceiling glass

LS. 5G

Baker Main Life and Safety Signage

Baker Main simple open modern attitude

10701 Main Street Bellevue WA

Rev 1: 9/7/2010 Rev 2: 9/10/2010 Rev 3: Rev 4:


AutoCad, Illustrator, InDesign, Photoshop All in 1\8 Scale 7’ sofa 2x3 CT Marketing Unit Floor Plans

Key CT Coffee table AC Accent table DT Dinning table ST Side Table

5’ Love Seat

6’ sofa

3’ w Lounge 6’ AC Chair Loung chair

4.5’ CT 4’ TV stand 3’ TV stand 2x2 side table SOMA | Two Bedroom Townhouse w/ Den Wall TV

corner table

1.5 x1.5 ST 18” Chair

Small Bench SOMA | Two Bedroom Penthouse w/ Den

Level 7 | Unit 710

Level 8 | Unit 806

Club#/ Rent

4’ x 3’ DT

Bar stools

5’ x 4’ DT

Club#/ Rent

Barista Table

4x4 DT

4’ x 4’ DT

Barista Set

Queen bed 60” X 83” OPEN TO BELOW Including headboard and two Queen bed 60” X 83” Including headboard 24x24 Night stands

Studio full bed 54” X 78” Including headboard

Refundable Chairs 2’Deposit

Refundable Deposit

Non - Refundable Fee

Non - Refundable Fee

Lease Term

Lease Term

Twin Bed

Euro Futon

Parking#/ Storage#

UPPER LEVEL

W/D

W/D

Parking#/ Storage#

Pantry

Move-in Date

Move-in Date

Additional Information

Additional Information

pent house furniture Std King bed 76” X 86” Including headboard and two 24x24 Night stands

simple open modern attitude

simple open modern attitude

Pantry

E

5’ office desk N

LOWER LEVEL

0’ 1’

4’

Scale

10’

S

Lighting

Closet

Doors

Pantry doors

Text A/C Pantry Shower

S

N

In the interest of continuing product improvement, the developer reserves the right to make modifications to the product design and specifications, without notice. Suite sizes are approximate. Final plans and square footage may vary. Please see our leasing representative for more information.

W

Plants

10701 MAIN STREET BELLEVUE, WA 98004

10701 MAIN STREET BELLEVUE, WA 98004

E

0’ 1’

4’

10’

W

In the interest of continuing product improvement, the developer reserves the right to make modifications to the product design and specifications, without notice. Suite sizes are approximate. Final plans and square footage may vary. Please see our leasing representative for more information.


Luminaire Project BLOSSOM NOUVEAU For this project we were asked to design a luminaire that would be placed in a kindergarten classroom. This was a group project so myself a two others decided to create a decorative lighting fixture that the children could look at during nap time. We decided that the luminaire should be fun to look at as well as has a warm glow. To do this we played up the warm tones of the light by adding copper wires and glass to catch the light.

Spring 2010



Stephanie DeWan Johnson Portfolio