Fiolenmin 2016 3

Page 26

AER Ahlberg, Ek & Roswall Både Näktergalen och Vintern har länge hört till mina favoriter och nu kommer trion Ahlberg, Ek och Roswall med ännu en cd som måste få plats i samma kategori. Emma Ahlberg spelar femsträngar fiol, Daniel Ek harpgitarr och Niklas Roswall nyckelharpa i ett bländande samspel. Dessutom gör de intressanta och fiffiga arrangemang med influenser från såväl barock som andra modernare genrer. Och så svänger det! De gräver också fram fina låtar ur gamla arkiv och handskrifter eller komponerar dem själva. Första spåret, Kungen Av Preussen, är en låt som är dokumenterad från olika ställen i Europa sedan 1736 och har spritts över hela Europa och använts i både psalmer och dryckesvisor. På spår två hittar man tre menuetter i svit, ett tecken på fenomenet att folkmusiker i Sverige har börjat intressera sig för menuetter. En hel del äldre musik alltså, men de gamla låtarna får samsas med nykskrivna också.

Månsing Gustafsson & Kennemark Månsing hette de småländska knallarnas hemliga språk. Det som de talade kolleger emellan och som det 26

inte var meningen att andra skulle förstå. När Jenny Gustafsson och Hans Kennemark gör en duoskiva med gamla låtar betonar de inte det hemliga, utan det angelägna samtalet och det kraftfulla i musiken. Hans Kennemark är en gammal bekant, gudabenådad fiolspelare och i Jenny Gustafsson har han en värdig medmusikant. Samspelet är just så intensivt som blickarna på omslagsbilderna ger intryck av. De båda spelmännen växlar om att spela stämma och melodi och fastän sättningen är densamma hela skivan igenom utan extra rackerier blir det inte tråkigt eller förutsägbart en enda sekund. En riktig njutarskiva för den som gillar fiolspel och kraftfulla traditionella polskor! Bland alla polskor återfinns även några valser, en visa och en brudmarsch.

vaktade korna, vallade dem, letade reda på kor och kalvar som kommit bort och som mjölkade och tog hand om den viktiga råvaran. Trion Ahlberg, Ek och Roswall spelar med på skivan liksom slagverkaren Petter Berndalen och Daniel Fredriksson på moraoud. Flera låtar är egna bearbetningar och improvisationer som bygger på gamla melodislingor. Snygga arr blir det förstås med dessa krafter och Ulrika Bodén sjunger som vanligt njutbart.

Bark & blik Vildskud

Te berga blå Ulrika Bodén Ko kuddona kom, Ko kuuuddona kom, ropade jag när jag hämtade korna i hagen bortom åkrarna på eftermiddagen inför kvällsmjölkningen när jag var barn. Det är väl 50 år sedan, men lockropet sitter i ryggmärgen och när jag tänker på det är jag där igen - dofterna, ljuden och värmen från korna. Det är säkert delvis därför jag faller så totalt för Ulrika Bodéns koskiva. Här har hon samlat lockrop och visor, trallar och marscher med anknytning till arbetet med korna på fäbodarna. Det här är kvinnlig musik - det var kvinnorna som arbetade med korna, som mjölkade och ystade och kärnade smör. Unga kvinnor som ensamma på var sin fäbod

Bark & blok är ett nytt danskt band som komponerar folkmusik md jazziga undertoner. Man vill kombinera urkraften i folkmusiken med jazzens fria och lekfulla värld. Gruppen fokuserar på starka melodier och de kryddas sedan med improvisationer i mängder och fina harmonier. Gruppen startade i början av 2014 och kommer nu med sin första cd med namnet Vildskud. Kristine Heebøl spelar fiol, Simon Krebs gitarr, Siri Iversen klarinett och basklarinett och Cecilie Strange spelar saxofon. I höst ska skivan lanseras med turnéer både i Danmark och utomlands. Starka melodier kan man göra vad som helst med och det gör också Vildskud. Ett favoritspår för mig är en lugn låt av Heebøll, med titeln Till Overs. Där presenterar saxofonen melodin innan fiolen tar över och arrangemanget växer med mer och mer stämmor och andra utflykter för att sedan avslutas med den ensamma melodin på gitarren. Smakfullt och snyggt.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.