Page 1


JENIS-JENIS ALATAN JAHITAN


JENIS-JENIS ALATAN JAHITAN


JENIS-JENIS ALATAN JAHITAN


JENIS-JENIS ALATAN JAHITAN


JENIS-JENIS ALATAN JAHITAN


JENIS-JENIS ALATAN JAHITAN


JAHITAN ASAS • Terbahagi kepada 2: i. Jahitan sementara ii. Jahitan Kekal


1. Jahitan sementara • Jahitan jelujur i. ii. iii. iv. v.

Jelujur halus Jelujur kasar Jelujur serong Jelujur tidak sama Jelujur panjang pendek


JELUJUR HALUS 1. Kegunaan jelujur halus (a) Untukmenyambungkan dua atau lebih kepingan kain jika tidak ada mesin jahit (b ) Untuk menggantikan jahitan jelujur buat sementara. (c) Untuk membuat kedut dan mengetatkan kepala lengan. 2. Cara menjahit (a) Mula dan kahirkan dengan jahit kia. (b) Jahit dari kanan ke kiri dengan mata jahitan yang halus dan sama besar dengan jaraknya 3 hingga 5 mm.


JELUJUR HALUS


JELUJUR KASAR @ SAMA

1. Kegunaan Jelujur Kasar (a ) untuk menetapkan kedudukan kelepet, kocek dan kelim sebelum jahitan kekal. (b) Untuk menetapkan bahagian kain yang melengkung atau berkedut yang akan teregang semasa memadankan pakaian. 2. Ia senang dicabutkan. 3. Cara menjahit: (a) Dengan satu lembar benang, mulakan dengan jahitan kia dari kanan ke kiri. (b) Mata jahitan di bawah dan di atas adalah sama panjang iaitu 1 Âź cm. (c) Akhirkan dengan jahitan kia.


JELUJUR KASAR @ SAMA

S.L


JELUJUR TAK SAMA 1. Kegunaan Jelujur tak sama (a ) Untuk menetapkan kedudukan kelepet, kelim dan sebagainya sebelum dijahit kekal. (b) ia tidak begitu kukuh dan senang dicabutkan. 2. Cara menjahit: (a) Mulakan dengan satu lembar benang, mulakan dengan jahitan kia dari kanan ke kiri. (b) Mata jahitan pada sebelah luar adalah 1 Âź cm. (c) Akhirkan jahitan dengan jahit kia.


JELUJUR TAK SAMA


JELUJUR PANJANG PENDEK 1. Kegunaan jelujur paiijang (a) Untuk menetapkan kelepet, kocek dan sebagainya sebelum jahitan kekal dibuat (b) Untuk menandakan kedudukan sesuatu bahagian dan garis tengah hadapan dan belakang 2. la lebih teguh dan sesuai terutama untuk kain-kain yang tebal, lembut dan yang mudah tergelincir. 3. la agak susah dicabut. 4. Cara menjahit (a) Mulakan dengan jahit kia dari kanan ke kiri (b) la terdiri daripada mata jahitan yang panjang 1 Ÿ cm dan pendek ½ cm dan jaraknya ½cm. (c) Akhirkan jahitan dengan jahit kia.


JELUJUR PANJANG PENDEK


2. Jahitan kekal a. Jahitan penyambung b. Jahitan pengemas c. Jahitan hiasan


a. Jahitan penyambung i. Jahitan kia ii. Jahitan halus iii. Jahitan mesin


JAHITAN KIA 1. Kegunaan jahit kia: ( a ) Untuk menyambung kain bagi menggantikan jahitan mesin. ( b ) Untuk memula dan mengakhiri mata jahitan. 2. Cara menjahit: ( a ) Mula dan akhirkan jahitan dengan jahit kia, ( b ) Jahit dari kanan ke kiri dengan mata jahitan ( 3mm – 5mm) ( c ) Jahitanpertama adalah seperti jeiujur halus, kemudian jarum dibawa balik ke jahitan pertama dan dijahit ke hadapan semula. 3. la kukuh, rapat dan kelihatan seperti jahit mesin pada sebelah luar dan seperti jahit batang di sebelah dalam.


JAHITAN KIA


b. Jahitan pengemas i. ii. iii. iv. v.

Sembat susup Sembat halus Jahitan insang pari Jahitan silang pangkah Jahitan lilit ubi


Jahitan Sembat Susup 1. Cara menjahit (a) Dijahit dari kanan ke kiri di sebelah dalam (S.D.) kain. (b) Mulakan dengan jahit kia di bawah Iipatan. (c) Ambil sedikit kain serapat yang boleh dengan tepi berlipat. (d) Tarik jarum keluar. Kemudiannya, susupkan jarum di dalam Iipatan dengan jaraknya kira-kira ½ cm 2. Jahitan ini sangat kemas dan hampir tidak kelihatan di sebelah luar pakaian. 3. la tidak sekukuh jahit sembat 4. Ia digunakan untuk mengekalkan kelepek dan lapik.


Jahitan Sembat Susup Lipatan kelepek

Kelepet dilipat balik ke S.L.


JAHITAN SEMBAT


JAHITAN SEMBAT


JAHITAN INSANG PARI • Kegunaan: ( a ) Untukmengemas tepi kain atau basi kain ( b ) Untukulat-ulat ( c ) Untuk menjahit rumah butang tersirat atau bergelung untuk butang cangkuk. ( d )Sebagai jahitan perhiasan 2. Cara menjahit ( a ) Mulakan dengan jelujur halus menegak pada sebelah kiri. ( b ) Jarum menegak tepat dan ke arah penjahit ( c ) Jahit dari kiri ke kanan dengan benang bergelung di bawah jarum.


JAHITAN INSANG PARI


JAHITAN SILANG PANGKAH • Kegunaan; -

Sebagai jahitan pengemas untuk menetapkan kelepet, lipatan atau mengemas tepi kain.

• Cara Menjahit: a. Jahit dari kiri ke kanan b. Jahit satu mata jahitan sembat pada satu lapisan fabrik di bawah tepi berjerumbai. c. Tarik jarum keluar di bawah hujung jahit kia yang telah dibuat. d. Buat mata jahitan berikutnya pada dua lapisan fabrik dan di atas hujung mata jahitan sembat yang pertama. e. Ulang jelujur halus mengikut cara ini berselang-selang dengan selapisan dan dua lapisan fabrik.


JAHITAN SILANG PANGKAH


JAHITAN LILIT UBI


JAHITAN LILIT UBI

Kain renda


JAHITAN LILIT KEMAS


JAHITAN LILIT KEMAS


c. Jahitan hiasan i. Jahitan sulaman (krostis) ii. Jahitan quilting iii. Jahitan tampal hias


JAHITAN HIASAN


JAHITAN HIASAN


JAHITAN HIASAN


JAHITAN HIASAN


JAHITAN HIASAN


JAHITAN HIASAN


JAHITAN HIASAN


MESIN JAHIT DAN PENGGUNAANNYA


BAHAGIAN MESIN JAHIT DAN KEGUNAANNYA


CARA MENGGUNA MESIN JAHIT


KELIM • Kelim digunakan untuk: – Menyambung dua potong kain atau lebih – Memberi bentuk

• Jenis-jenis Kelim: i. Kelim Belah Kangkung ii. Kelim Betawi iii. Kelim Papan Mesin • Cara-cara memilih kelim: – Jenis kelim yang hendak digunakan bergantung kepada: • Jenis Pakaian yang hendak dibuat (kelim yang nipis dibuat pada pakaian dalam dan pakaian tidur) • Jenis kain yang digunakan.


PERKARA YANG PERLU DIFIKIRKAN KETIKA MEMBUAT KELIM-KELIM


KELIM BELAH KANGKUNG


MEMBUAT KELIM BELAH KANGKUNG

• Lebar kelim yang siap ialah ½”. • Temukan sebelah Iuar kain, semat dan jelujur pada garisan pemadan. • Cabut peniti. • Mesinkan ke bawah sedikit daripada jelujur, cabutkan jelujur. • Buka kelim kemudian ditekan. Di sebelah luar, kain-kain tidaklah kelihatan jahitan.


KELIM BELAH KANGKUNG


KELIM BELAH KANGKUNG

• Kelim Belah Kangkung Boleh Dikemaskan Dengan : – Dijahit mesin – Digunting tepinya bentuk pucuk rebung – Dijahit insang pari – Dijahit lilit ubi – Diapit atau kun – Menggunakan kedua-dua tepi kain.


Mengemaskan kelim dengan jahitan mesin • Cara ini adalah paling sesuai untuk kain nipis. • Buat satu tolok kelepet lebar ½ ". Ukur lebar kelim dari garisan pemadan. • Lipatkan tepi kelim ¼ " ke dalam. • Jahit jelujur dan kemudian mesinkan berdekatan denganlipatan. • Cabut Jelujur dan tekan dengan seterika.


Mengemaskan kelim dengan jahitan mesin


Mengemaskan kelim dengan digunting tepinya bentuk pucuk rebung • Cara ini paling sesuai untuk kain-kain yang bertenun rapat dengan benang benangnya tidak terurai atau mudah berbulu atau untuk pakaian – pakaian yang tidak dibasuh selalu. – Ukur dengan tolok kelepet dan mesinkan ½” dari garisan pemadan – Guntingkan tepinya gunting bentuk pucuk rebung.


Mengemaskan kelim dengan digunting tepinya bentuk pucuk rebung


Mengemaskan kelim dengan jahitan insang pari • Cara ini paling berkesan untuk kain yang ditenun jarang dengan benang yang mudah terurai dan berbulu. – Ukur dengan tolok kelepet dan mesinkan ½” dari pemadan, – Gunting hampir dengan jahitan mesin . – Jahit insang pari dari kiri ke kanan.


Mengemaskan kelim dengan jahitan insang pari


Mengemaskan kelim dengan jahitan Lilit Ubi • Cara ini paling sesuai untuk kain-kain yang mudah berbulu 1) Ukur dengan tolok kelepet dan mesinkan ½� dari garisan pemadan. 2) Gunting hampir dengan jahitan mesin. 3) Jahit lilit ubi tepinya dari kiri ke kanan dengan jarumnya dicondongkan.


Mengemaskan kelim dengan jahitan Lilit Ubi


Mengemaskan kelim dengan kun 1. Menggunakan pita lurus - sesuai bagi kainkain tebal. • Ukur ½” dari garis pemadan dan gunting tepinya rata-rata. • Temukan pita lurus pada tepi kelim supaya bahagian atas kecil sedikit daripada bahagian bawah, • Jahit jelujur dan mesinkan. Cabut jelujur.


Mengemaskan kelim dengan kun


Mengemaskan kelim dengan kun 2. Menggunakan kun pita serong - sesuai untuk kain-kain nipis. – Gunting kelim ½” dari garisan pemadan. – Lekapkan bahagian luar kun kepada bahagian luar basi kelim. – Semat, jelujur dan mesinkan ¼” daripada tepinya, Gunting tepinya. – Lipat kun kepada bahagian dalam. Sematkan dan jelujur lipatan yang kedua di kun, ke atas sedikit daripada jahitan mesin yang mula tadi. – Sembat pada jahitan mesin .


Mengemaskan kelim dengan kun


Mengemaskan kelim dengan menggunakan kedua-dua tepi kain • Kelim ini tidak perlu dikemaskan kerana " tepinya telah pun dikemaskan tersendiri " jika kedua-dua tepi kain itu digunakan untuk membuat kelim ini. Cara ini paling untuk kain tebal kain-kain mudah berbulu. – Ukur ½ " dari tepi kain untuk pemadan. – Mesin di garisan pemadan. – Buka, kemudian tekan kelim dengan seterika.


Mengemaskan kelim dengan menggunakan kedua-dua tepi kain


KELIM BETAWI • Kelim Betawi digunakan untuk; – Kain-kaiit nipis – Kain-kain yang mudah berbulu

• Kelim ini selalu digunakan pada pakaian kanak-kanak, blaus dan pakaian dalam. Kelebihan -kelebihan Kelim Betawi:

– Kelim ini halus dan teguh kerana mempunyai dua barisan jahitan. – Kelim ini tahan lama – Kelim ini mudah diseterika

Keburukan Kelim Betawi;

– Kelim ini tebal dan tidak sesuai untuk kalin yang tebal – Kelim ini mengambil masa lebih lama untuk dikeringkan kerana ia tebal (terdapat beberapa lapisan).


Ciri-ciri Kelim Betawi i. ii. iii.

Mempunyai dua baris mata jahitan Lebar basi kelim yang siap dijahit dalam 4mm hingga 6mm Tidak bergulung.


Membuat Kelim Betawi Kelim ini setelah siap, lebarnya tidak lebih daripada ¼”. > Temukan sebelah dalam dua kain , > Semat dan jelujur di garisan pemadan. . > Cabut peniti. > Mesin ¼ " ke atas dari garisan pemadan . > Cabut jelujur > Gunting tepinya dan tinggalkan selebar ¼” atau kurang sedikit. > Tekankan kelim dengan hujung seterika. > Temukan sebelah luar kain . > Ratakan kelim supaya tidak berkelepet. > Jeiujur ¼ " dari jahitan mesin yang pertama tadi. > Kemudian, jahit dengan mesin ke bawah sedikit dari jelujur. > Cabut jelujur. > Tekan kelim dengan seterika ke suatu hala.


Membuat Kelim Betawi


Kelim Papan Mesin • Kelim yang dijahit dua kali, Kelim papan mesin boleh dibuat di sebelah luar atau di sebelah dalam kain. • Kelim ini digunakan untuk membuat kemeja, blaus, pakaian kerja, jeans dan pijama. Perkara-perkara Yang Perlu Difikirkan Apabila Menjahit Kelim Jahit Dua Kali.

– Kelim ini kukuh dan rata. – Lebar kelim ini ialah ¼” atau kurang jika menggunakan kain kapas. – Lebar kelim ini mestilah rata keseluruhannya. – Jahitan mesin ini rata dan lurus, – Kelepet kelim ini rata dan dijahit hala ke bahagian belakang pakaian. – Kelim ini mudah didobi.


Membuat Kelim Papan Mesin Di sebelah Luar


Kelim Papan Mesin


KELIM LIPAT TINDIH


KELIM LIPAT TINDIH


KELIM LIPAT TINDIH


KELIM LIPAT TINDIH


KELIM LIPAT TINDIH


Jahitan asas