ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΙΝΤΙΚΗΣ

Page 1

MUNICIPALITY OF SINTIKI SERRES - CENTRAL MACEDONIA


Εισαγωγή Ο Δήμος Σιντικής, στο βόρειο τμήμα της Π.Ε. Σερρών, αποτελεί τόπο ευλογημένο, με μοναδική φύση, πλούσια ιστορία και φιλόξενους ανθρώπους. Τόπος που θα σας εκπλήξει με τις εναλλαγές των τοπίων του και ζωντανή ιστορία, που εξακολουθεί να συγκινεί. Τα μνημεία της φύσης και του ανθρώπου δένουν αρμονικά με τον μακραίωνο τοπικό πολιτισμό και την πλούσια παράδοση. Κάθε ταξίδι στον Δήμο Σιντικής, αποτελεί μια απρόσμενη εμπειρία, για όλες τις αισθήσεις όλες τις εποχές του χρόνου. Ο Δήμος Σιντικής καλύπτει ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Π.Ε. Σερρών (2.500 τετρ. χλμ) και ο πληθυσμός του αγγίζει 35.000 κατοίκους. Αποτελεί κύρια πύλη εισόδου - εξόδου της Ελλάδας (μέσω του μεθοριακού σταθμού Προμαχώνα) και τον διασχίζει ο διεθνής οδικός άξονας Ε79. Στα βόρεια, η οροσειρά της Κερκίνης ή Μπέλες αποτελεί φυσικό σύνορο της Ελλάδας με την Βουλγαρία και την πΓΔΜ. Τον δήμο χωρίζει στα δύο ο ποταμός Στρυμόνας, ο οποίος εισέρχεται στο ελληνικό έδαφος από τη γειτονική Βουλγαρία, για να κατευθυνθεί νότια προς τον Στρυμονικό Κόλπο και το Αιγαίο Πέλαγος. Η λίμνη Κερκίνη, εκτός από σπάνιος υγρότοπος, είναι και βασικός ταμιευτήρας νερού από τον οποίο αρδεύεται τους καλοκαιρινούς μήνες η εύφορη σερραϊκή πεδιάδα. Έδρα του Δήμου Σιντικής, είναι το Σιδηρόκαστρο. ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ (ΕΔΡΑ) Αθήνα 596 // Λάρισα 246 // Θεσσαλονίκη 96 // Κιλκίς 94 // Σέρρες 25 Δράμα 95 // Καβάλα 142 // Αλεξανδρούπολη 290


MUNICIPALITY OF SINTIKI SERRES - CENTRAL MACEDONIA


Υγρότοπος Κερκίνης Αν και η σημερινή λίμνη της Κερκίνης αποτελεί ανθρώπινο δημιούργημα, έγινε ένα με τη φύση και εξελίχθηκε σ’ έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους στην Ευρώπη. Η ποικιλομορφία της βλάστησης, η παρουσία εκατοντάδων ειδών πουλιών, η πλούσια ιχθυοπανίδα και τα πολλά είδη θηλαστικών, ερπετών και αμφιβίων που υπάρχουν στην περιοχή, είναι η φυσική συνέχεια της ζωής που υπήρχε πριν από τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης, τη δεκαετία του 1930, που κατάφερε και δάμασε τα νερά του Στρυμόνα και έδωσε ζωή στον σερραϊκό κάμπο. Η Κερκίνη αποτελεί έναν από τους 11 ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας (Σύμβαση RAMSAR) και μία από τις 113 σημαντικές περιοχές για πουλιά στην Ελλάδα. Το 2010 αναδείχθηκε κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός, κερδίζοντας το βραβείο EDEN στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας». Στην Κερκίνη βρίσκουν καταφύγιο πλήθος πουλιών, κάποια από τα οποία απειλούνται παγκοσμίως με εξαφάνιση, καθώς οι δρόμοι της μετανάστευσής τους περνούν από την περιοχή. Εως σήμερα έχουν καταγραφεί 300 είδη πουλιών. Ο Αργυροπελεκάνος και η Λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση. Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, ο πετρίτης κ.ά.. Η Κερκίνη θεωρείται η πλέον ιδανική και πιο εύκολα προσβάσιμη περιοχή για παρατήρηση ορνιθοπανίδας στην Ευρώπη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

4|5Νεροβούβαλοι Κερκίνης Στην παραλίμνια περιοχή της Κερκίνης διαβιεί σήμερα ο μεγαλύτερος πληθυσμός νεροβούβαλων στην Ελλάδα. Ο αριθμός τους ξεπερνάει τα 2.800 κεφάλια και έχουν εξελιχθεί πλέον σε… ατραξιόν. Η παράδοση θέλει να βρίσκονται στα χώματα αυτά από τον 5ο αιώνα π.Χ. και την εκστρατεία των Περσών κατά των Ελλήνων. Κάποτε ο νεροβούβαλος ήταν είδος υπό εξαφάνιση, αλλά σήμερα είναι προστατευόμενο είδος και σε αφθονία. Βόσκει ελεύθερα, «δεν ξεστρατίζει» και δεν καταστρέφει τον υγρότοπο, ενώ το κρέας και το γάλα του είναι ανάρπαστα. Το γάλα του είναι πολύ υψηλής ποιότητας με διπλάσια ποσότητα λιπαρών από το αγελαδινό (αγγίζοντας το 9% ανά εποχή), ενώ περιέχει λιγότερη λακτόζη και είναι αισθητά πιο νόστιμο. Είναι περιζήτητο για την παρασκευή διαφόρων γλυκισμάτων, όπως π.χ. το παραδοσιακό καζάν ντιπί. Ετσι, εκτός από την παγκοσμίως γνωστή Mozzarella di Bufala που φτιάχνουν οι Ιταλοί, υπάρχουν πλέον πολλά προϊόντα που παράγονται από βουβαλίσιο γάλα και θα τα βρείτε στις παραλίμνιες περιοχές της Κερκίνης, αλλά και on line μέσω διαδικτύου. Το κρέας του είναι εξίσου υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας με το βοδινό, περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες, διπλάσιο σίδηρο και λιγότερο λίπος, ενώ έχει και νόστιμη γεύση. Στη Λιβαδειά, στην Κερκίνη, στη Ροδόπολη και στη Βυρώνεια θα βρείτε κρεοπωλεία που εμπορεύονται παράγωγα του βουβαλίσιου κρέατος.

6|7Ιαματικές πηγές Σιδηροκάστρου & Αγκίστρου Η μυστηριακή ατμόσφαιρα στα πέτρινα χαμάμ των ιαματικών πηγών Σιδηροκάστρου και Αγκίστρου παραμένει αναλλοίωτη στο διάβα των αιώνων. Το καυτό νερό, απευθείας από την καρδιά της γης, χύνεται με πίεση πάνω στο σώμα και στις αισθήσεις σας, προσφέροντάς σας ένα τέλειο υδρομασάζ. Οι πυκνοί υδρατμοί, σε συνδυασμό με το αμυδρό φως που εισέρχεται από τους μικρούς φεγγίτες του θόλου, δημιουργούν ένα ονειρικό περιβάλλον χαλάρωσης, ανακούφισης και ευεξίας. Ξαπλώστε στο μαρμάρινο πεζούλι για ένα εφιδρωτικό χαλαρωτικό ατμόλουτρο. Οι ιαματικές πηγές Σιδηροκάστρου και Αγκίστρου είναι γνωστές από τα χρόνια του Βυζαντίου, ενώ γραπτές αναφορές υπάρχουν από περιηγητές που πέρασαν από την περιοχή τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τα δύο πέτρινα λουτρά (χαμάμ) θεωρούνται από τα παλαιότερα στην Ελλάδα και η ιστορία τους χάνεται στα βάθη των αιώνων. Τα νερά των ιαματικών πηγών είναι θερμομεταλλικά, με θερμοκρασία που αγγίζει τους 40° C (Σιδηρόκαστρο 33-41° C και Αγκιστρο 37-40° C), ενδείκνυνται για διάφορες μυοσκελετικές και δερματικές παθήσεις (ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, σπονδυλαρθρίτιδες, δισκοπάθειες, μυαλγίες, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, γυναικολογικές παθήσεις κ.ά.). Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που λειτουργούν όλο το χρόνο διαθέτουν επίσης υπηρεσίες περιποίησης σώματος και προσώπου, καθώς και μασάζ (scentao σώματος και προσώπου, πηλοθεραπεία, αρωματοθεραπεία κ.λπ.), όπως και οργανωμένα ξενοδοχεία με όλες τις ανέσεις. Αγκίστρο (Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 23230 41420). Σιδηρόκαστρο: (Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 23230 22422).

8|9Οχυρά Ρούπελ & Ιστίμπεη Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα (6/4/1941), οι λιγοστοί υπερασπιστές των οχυρών της λεγόμενης «Γραμμής Μεταξά», στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αντιστάθηκαν γενναία στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές. Το Ιστίμπεη, στην κορυφή του Μπέλες, έπεσε μόνο όταν ο εχθρός έριξε δηλητηριώδη αέρια μέσα στις υπόγειες στοές. Το Ρούπελ, κυριολεκτικά κυματοθραύστης των εισβολέων, παραδόθηκε μετά από τρεις μέρες και αφού προηγουμένως είχε καταληφθεί η Θεσσαλονίκη.

Ο

Γερμανός συνταγματάρχης που παρέλαβε το Ρούπελ, έδωσε συγχαρητήρια στο διοικητή και εξέφρασε τον θαυμασμό και την εκτίμησή του για την αντίσταση και τον ηρωισμό των Ελλήνων στρατιωτών. Στα δύο οχυρά, που είναι επισκέψιμα για το κοινό, μπορείτε να περπατήσετε στις δαιδαλώδεις υπόγειες στοές με τα πολυβολεία και τα παρατηρητήρια, να επισκεφθείτε τα μικρά μουσεία με διάφορα εκθέματα (οπλισμός, στολές, σημαίες φωτογραφίες κ.ά.).

Στα λιτά ηρώα

των οχυρών αναγράφονται τα ονόματα των νεκρών που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι τους εισβολείς. Κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την 6η Απριλίου πραγματοποιούνται στα δύο οχυρά επετειακές εκδηλώσεις.

10 | 11Κοιλάδα Κρουσοβίτη Η κάθοδος του Κρουσοβίτη -παραπόταμου του Στρυμόνααπό τον Λαϊλιά προς το Σιδηρόκαστρο, έχει διαμορφώσει ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, με τρεχούμενα νερά, αιωνόβια πλατάνια και πλούσια βλάστηση, με τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια, ΒΑ του Καπνοφύτου, να δίνουν το δικό τους χρώμα. Πολλοί χαρακτηρίζουν την κοιλάδα, ως τα «Τέμπη» των Σερρών. Στο ύψος των «Ζεστών Νερών», στους πρόποδες του Μαύρου Βράχου, ένα μικρό τεχνητό φράγμα έχει δημιουργήσει δύο υπέροχους καταρράκτες, ενώ παρακάτω τα νερά του Κρουσοβίτη χάνονται στη γη και μετά από μια υπόγεια διαδρομή μέσω ενός σπηλαίου με πανέμορφους σταλαγμίτες βγαίνουν και πάλι στην επιφάνεια για να συνεχίσουν την πορεία τους. Στο τέλος της κοιλάδας, ΒΑ του Σιδηροκάστρου, υπάρχουν αναψυκτήρια, ταβέρνες και πισίνες. Μέχρι σήμερα στην Κοιλάδα του Κρουσοβίτη και στην περιοχή γύρω από τον «Μαύρο Βράχο» έχουν εντοπιστεί και εξερευνηθεί τέσσερα σπήλαια, με πλούσιους σταλακτιτικούς διακόσμους και έντονη την ανθρώπινη παρέμβαση. Στην ιστοσελίδα του συλλόγου Φίλων Σπηλαιολογίας & Περιβάλλοντος Σιντικής «O Mαύρος Βράχος» (www.mavrosvrachos.gr) μπορείτε να βρείτε πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο από τα σπήλαια του Κρουσοβίτη.

12 | 13Τίμιος Πρόδρομος & Παναγία Γουμερά Χτισμένο στους καταπράσινους πρόποδες του Μπέλες, ΒΔ του Ακριτοχωρίου, το Ιερό Ησυχαστήριο Τίμιου Προδρόμου θυμίζει έντονα Αγιον Ορος, αφού είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος. Το νέο καθολικό, αφιερωμένο στον Τίμιο Πρόδρομο, αποτελεί σημείο αναφοράς για την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική παράδοση, αφού οικοδομήθηκε αποκλειστικά με βυζαντινή τεχνική και για δομικά υλικά χρησιμοποιήθηκαν πέτρα, μάρμαρο, κεραμικά τούβλα και καθόλου μπετόν. Παράλληλα, κάθε πλευρά του έχει διαφορετική όψη. Πρόκειται για το μοναδικό σύγχρονο ναό στον ορθόδοξο κόσμο, που μας έρχεται απευθείας από το… Βυζάντιο. Το μοναστήρι πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου. (Πληροφορίες στο τηλέφωνο : 2323071189). Η Ιερά Μονή Παναγίας Γουμερά, χτισμένη στις καταπράσινες πλαγιές του Μπέλες κοντά στη Μακρινίτσα, αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του Ποντιακού Ελληνισμού. Το μοναστήρι φιλοξενεί τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γουμερά, την οποία μετέφεραν το 1923 πρόσφυγες από την Αργυρούπολη του Πόντου. Πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου, κατά την εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου (Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 23230 22017).

14 | 15Ορεινός όγκος Κερκίνης (Μπέλες) Ανηφορίστε στον ορεινό όγκο της Κερκίνης ή Μπέλες και απολαύστε τη μαγεία του βουνού, την αίσθηση της ελευθερίας, του καθαρού αέρα, τη συνάντηση με το ανέγγιχτο περιβάλλον. Είτε με mountain bike, στο βατό χωματόδρομο στους πρόποδες επί των μονοπατιών Ε4 και Ε6, είτε με τζιπ 4Χ4 σε εκτός δρόμου διαδρομές στις καταπράσινες πλαγιές, είτε με άλογα και έμπειρους συνοδούς, είτε τέλος με πεζοπορία από οργανωμένα μονοπάτια, το βουνό αποτελεί το alter ego της λίμνης Κερκίνης. Από τους πρόποδες του βουνού διέρχεται το διεθνές μονοπάτι Ε6, από το χωριό Νεοχώρι υπάρχει μονοπάτι (με σήμανση) που οδηγεί στην κορυφή Καλαμπάκα (2.031 μ.), ενώ σημεία πρόσβασης στο βουνό αποτελούν τα χωριά Ν. Πετρίτσι, Ακριτοχώρι, Μανδράκι, Ανω Πορόια και Πλατανάκια. Η οροσειρά -με μήκος 50 χλμ- αποτελεί από το 1913 φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και (μετά το 1991) ΠΓΔΜ. Πρόκειται για ένα έντονα δασωμένο βουνό -χαρακτηρισμένο ως «Βοτανικός Παράδεισος» (GR 1260001) και περιλαμβάνεται στις περιοχές Natura 2000 - με απότομες πλαγιές και άφθονες χαραδρώσεις, όπου κυλούν βιαστικά και γάργαρα νερά.

16 | 17Ενυδρείο - Ερπετάριο Βυρώνειας & Παλαιοντολογικό Μουσείο Θερμοπηγής Μια επίσκεψη στο Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας θα σας βοηθήσει να μάθετε καλύτερα τα μυστικά του σπάνιου υγρότοπου της Κερκίνης. Στη μεγάλη αίθουσα με τα ενυδρεία φιλοξενούνται τα 27 είδη της ιχθυοπανίδας της περιοχής οικοσυστήματος της περιοχής (γουλιανός, χέλι, τούρνα, γριβάδι, πέρκα, κουνουπόψαρο κ.α), που θεωρείται σήμερα ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και μικρό ερπετάριο, με αντιπροσωπευτικά είδη ξένων ερπετών, ανάμεσά τους και ο… Βύρωνας, ένας συμπαθής κροκόδειλος από τον μακρινό Νείλο

(Πληροφορίες στο τηλ.:

6950339034). Στο χωριό Θερμοπηγή, στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο, λειτουργεί το μοναδικό Παλαιοντολογικό Μουσείο στον νομό Σερρών. Στις προθήκες του εκτίθενται σπάνια παλαιοντολογικά ευρήματα που ήρθαν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή. Ανάμεσα σε αυτά και το μοναδικό παγκοσμίως διατηρημένο κρανίο αγκυλοθηρίου, ενός ζώου συγγενούς προς το άλογο αλλά με δάχτυλα στα πόδια, που έζησε στην περιοχή πριν από 7 εκατ. χρόνια (Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6982158388).

18 | 19Ανω Πορόια & Αγκιστρο Αν και βρίσκονται δίπλα στη λεγόμενη… παραμεθόριο, η φήμη των δύο γραφικών χωριών ξεπερνάει και τα σύνορα της χώρας. Τα Ανω Πορόια είναι χτισμένα σε υψόμετρο 395 μ. στις παρυφές του Μπέλες, με την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, και θέα μοναδική προς τη λίμνη της Κερκίνης και τη σερραϊκή ενδοχώρα. Το μεγαλείο του βουνού, τα τεράστια βαθύσκιωτα πλατάνια, τα άφθονα γάργαρα νερά κερδίζουν τον επισκέπτη. Βορειοανατολικά, δίπλα σχεδόν στα σύνορα με την Βουλγαρία, απλώνεται το χωριό Αγκιστρο. Γνωστό για τις ιαματικές πηγές και το βυζαντινό λουτρό (χαμάμ) που χρονολογείται από το 950 μ.Χ. Την ίδια εποχή κατασκευάστηκε ο πέτρινος πύργος στο κέντρο του χωριού -σήμα κατατεθέν- που λειτούργησε ως ένα είδος ρολογιού. Από το χωριό υπάρχουν μονοπάτια και ορεινοί δρόμοι προς το όρος Αγκιστρο, κατάλληλοι για πεζοπορία και ποδηλασία. Στο καταπράσινο βουνό, υπάρχουν στοές των αρχαίων μεταλλείων που λειτουργούσαν την εποχή του Φιλίππου Β’.

20 | 21Δάσος Λαϊλιά Στο ανατολικό άκρο του Δήμου Σιντικής απλώνεται μέρος του καταπράσινου ορεινού όγκου της Βροντούς, όπου σε υψόμετρο 1.600 μέτρων βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο, στην καρδιά ενός μεγάλου δάσους από έλατα και οξιές. Μπορείτε να προσεγγίσετε το δάσος και το χιονοδρομικό κέντρο μέσω μιας μοναδικής διαδρομής (Σιδηρόκαστρο, Καπνόφυτο, Λαϊλιάς) που προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις. Η απόσταση είναι περίπου 36 χλμ (από τα οποία τα 19 ορεινός δρόμος σε καλή κατάσταση). Το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά διαθέτει μια πίστα δρόμων αντοχής διάθλου στην οποία συχνά πραγματοποιούνται πανελλήνιοι αγώνες, καθώς και χώρο εκμάθησης αρχαρίων (πράσινο μπλε) με baby lift. Στις πίστες οδηγούν δύο συρόμενοι αναβατήρες. Οσοι πάλι από εσάς δεν έχετε τις καλύτερες σχέσεις με τα χειμερινά σπορ, ακολουθήστε τα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια πεζοί ή με ποδήλατο. (Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 23210 58783).

22 | 23ακόμα αξίζει να δείτε στον Δήμο Σιντικής ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙ Σήμα κατατεθέν η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, χτισμένη το 1870 στην κορυφή του λόφου, δεσπόζει στο κέντρο του χωριού. Στους πρόποδες του Ορβήλου, μέσα σε μια χαράδρα το εξωκλήσι της Αναλήψεως, με υστεροβυζαντινές τοιχογραφίες, στέκει επιβλητικό στην κόγχη ενός βράχου.

ΒΑΜΒΑΚΟΦΥΤΟ Ενδιαφέρον παρουσιάζουν το καμπαναριό (1832)

της εκ-

κλησίας του Αγίου Γεωργίου και το ερειπωμένο (δυστυχώς) παλαιό δημοτικό σχολείο (1931). Στο μικρό Λαογραφικό Μουσείο του Μορφωτικού Λαογραφικού Συλλόγου Βαμβακοφύτου φυλάσσονται παλιά αντικείμενα και είδη γεωργικής ασχολίας και οικιακής χρήσης των κατοίκων.

ΒΥΡΩΝΕΙΑ Ο σιδηροδρομικός σταθμός του χωριού υπήρξε έδρα του ελληνικού στρατηγείου στην τελευταία φάση του Β’ Βαλκανικού Πολέμου (1913). Η χάλκινη επιγραφή στο αιωνόβιο πλατάνι θυμίζει τη συνάντηση Κωνσταντίνου – Βενιζέλου στην οποία κατέληξαν στις ελληνικές «κόκκινες γραμμές» απέναντι στην ηττημένη Βουλγαρία.

ΚΑΣΤΑΝΟΥΣΑ Η παλαιά Καστανούσα, βόρεια του νέου χωριού, είναι πνιγμένη στο πράσινο, στα πεύκα, στις καστανιές, στα πλατάνια και στα άφθονα νερά που κατεβαίνουν από το βουνό. Το παλαιό σχολείο έχει αναπαλαιωθεί και λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο, ενώ λειτουργεί και οργανωμένος χώρος αναψυχής.

24 | 25


ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙ ACHLADOCHORI

ΒΑΜΒΑΚΟΦΥΤΟ VAMVAKOFITO

ΒΥΡΩΝΕΙΑ VIRONIA

ΚΑΣΤΑΝΟΥΣΑ KASTANOUSA


ακόμα αξίζει να δείτε στον Δήμο Σιντικής ΚΕΡΚΙΝΗ Το γραφικό ψαροχώρι βρίσκεται στο ΒΑ άκρο της ομώνυμης λίμνης. Το χωριό είναι γνωστό για τις ψαροταβέρνες του και αποτελεί έδρα του Κέντρου Πληροφόρησης Υγροτόπου Κερκίνης. Ο κεντρικός δρόμος που διασχίζει το χωριό καταλήγει στο γραφικό λιμανάκι της Κερκίνης. (Κέντρο πληροφόρησης στο τηλέφωνο: 23270 28004).

ΜΑΝΔΡΑΚΙ Το χωριό αποτελεί σημείο πρόσβασης προς την κορυφή Καλαμπάκα (2.031 μ.) του Μπέλες αλλά και τη λίμνη της Κερκίνης από το γραφικό λιμανάκι που υπάρχει νότια του χωριού. Στην ανατολική είσοδο διασώζεται μέρος οχυρωματικού τείχους που χρονολογείται στην υστεροβυζαντινή εποχή.

ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ Αποτελεί βασικό σημείο πρόσβασης προς τη λίμνη της Κερκίνης και τον υγροβιότοπο. Στη θέση Τρίγωνο μπορείτε να παρατηρήσετε τα πουλιά στο παρόχθιο δάσος και τα βουβάλια που βόσκουν αμέριμνα. Ο δρόμος επί του ανατολικό αναχώματος της λίμνης οδηγεί στα Χρυσοχώραφα και καταλήγει στον Λιθότοπο.

ΝΕΟ ΠΕΤΡΙΤΣΙ Ξεχωρίζει η κοιλάδα της Λόντζας με τα αιωνόβια πλατάνια και τα γάργαρα νερά της Σουλτανίτσας, όπου λειτουργούν ταβέρνες και αναψυκτήρια. Ο δρόμος που διασχίζει την κοιλάδα καταλήγει στην κορυφή Ιστίμπεη (1.339 μ.) του Μπέλες και στο ομώνυμο οχυρό.

26 | 27


ΚΕΡΚΙΝΗ KERKINI

ΜΑΝΔΡΑΚΙ MANDAKI

ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ MEGALOCHORI

ΝΕΟ ΠΕΤΡΙΤΣΙ NEO PETRITSI


ακόμα αξίζει να δείτε στον Δήμο Σιντικής ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ Στην κορυφή του λόφου, στους πρόποδες του οποίου απλώνεται το χωριό, είναι χτισμένο το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Τρίμορφου. Το καθολικό θεμελιώθηκε το 1845 και κατά τον Μακεδονικό Αγώνα υπήρξε έδρα-στρατηγείο Ελλήνων ανταρτών. Οι αγιογραφίες του ναού εντυπωσιάζουν. (Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 23270 22795).

ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ Στην κορυφή του γρανιτένιου βράχου Ισσάρι δεσπόζουν τα ερείπια του βυζαντινού κάστρου που χρονολογούνται από τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Το ιερό της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου (ή Αγίας Ζώνης) αποτελεί την πρόσοψη ενός ελληνιστικού τάφου, λαξευμένου στο βράχο. Επισκεφτείτε επίσης το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο «Μιχάλης Τσαρτσίδης», όπου μεταξύ άλλων εκτίθεται και οπλισμός από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Σιδηρόκαστρο είναι και η πρωτεύουσα του Badminton στην Ελλάδα, αφού το άθλημα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και ανεπτυγμένο στην πόλη. (Πληροφορίες για το Mουσείο Τσαρτσίδη στο τηλέφωνο: 23230 22307).

28 | 29


ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ MONASTIRAKI

ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ SIDIROKASTRO


Παραδοσιακά προϊόντα Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, φτιαγμένα με αγνά υλικά από ανθρώπους της περιοχής μας σύμφωνα πάντα με τις πατροπαράδοτες συνταγές, θα σας προσφερθούν με το χαμόγελο στα χείλη. Η Σιντική φημίζεται και για το αγνό μέλι (κάστανο, παλιούρι, πολύκομπο, πεύκο, φλαμούρι, άγριο θυμάρι, τσάι του βουνού κ.α) συλλεγμένο από κυψέλες από τα καταπράσινα τοπία της περιοχής μας. Στα Ανω Πορόια, στην Κερκίνη, στο Σιδηρόκαστρο και στο Αγκιστρο θα βρείτε μικρά εργαστήρια που παρασκευάζουν παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, ιδιαίτερα τοπικά ζυμαρικά, γευστικές μαρμελάδες, λικέρ, ιδιαίτερες σάλτσες κ.ά. Στο Αχλαδοχώρι αναζητήστε μοναδικά γαλακτοκομικά προϊόντα από κατσικίσιο γάλα, ενώ σε κρεοπωλεία στην Κερκίνη, στη Ροδόπολη, στη Λιβαδειά και στη Βυρώνεια θα βρείτε τα φημισμένα πεντανόστιμα παράγωγα του βουβαλίσιου κρέατος, με τον καβουρμά να ξεχωρίζει. Στο Σιδηρόκαστρο και στο Αχλαδοχώρι θα βρείτε οργανωμένα επισκέψιμα οινοποιεία με ποικιλία μαύρων σταφυλιών Cabernet Sauvignon, Merlot και λευκών σταφυλιών Chardonnay, ενώ υπάρχουν και αποστακτήρια που παρασκευάζουν μεθυστικό τσίπουρο και ούζο.

30 | 31


Δραστηριότητες Χαρείτε τις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής της Κερκίνης, ζώντας μοναδικές στιγμές ελευθερίας στη φύση, με απόλυτο πάντα σεβασμό στο οικοσύστημα. Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Εναλλακτικών Δραστηριοτήτων, όπως και πολλά ξενοδοχεία της περιοχής, είναι στη διάθεση σας για να σας προσφέρουν πρωτόγνωρες εμπειρίες, που θα κάνουν την αδρεναλίνη σας να «χτυπήσει» κόκκινο. • Mountain Bike: Περιμετρικά της Κερκίνης, στις όχθες του Στρυμόνα και σε ορεινές διαδρομές στο Μπέλες, στα Κρούσια και στο Άγκιστρο. • Κανό - Καγιάκ : Στα νερά της λίμνης και στον ποταμό Στρυμόνα, από τον Προμαχώνα έως την γέφυρα του Νέου Πετριτσίου. • Τοξοβολία: Στις όχθες του Στρυμόνα, στην κοιλάδα του Κρουσοβίτη κ.α. • Rappel στα οργανωμένα τεχνητά πεδία στους βράχους της κοιλάδας του Κρουσοβίτη, στο Σιδηρόκαστρο & στον Σχιστόλιθο. • Πεζοπορία στα διεθνή περιπατητικά μονοπάτια E/4 και E/6, περιμετρικά της Κερκίνης, στην Κοιλάδα του Κρουσοβίτη κ.α. • Canyoning: Στο Μπέλες, στο Άγκιστρο και στα Κρούσια, • Iππασία: Γύρω από την Κερκίνη, στις πλαγιές του Μπέλες και των Κρουσίων. • Περιηγήσεις με τζιπ 4Χ4: Γύρω από την Κερκίνη, στις πλαγιές του Μπέλες, των Κρουσίων, του Αγκίστρου και του Λαϊλιά. • Birdwatching: Παρατήρηση πουλιών του σπάνιου οικοσυστήματος Κερκίνης – Στρυμόνα.


www.sidiki.gr email tourismos@sidiki.gr T: +30 23233 50200


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.