Page 1

Nieuwsbrief

December 2014

Jaargang I, nr 1

Interessante informatie:  26, 27 en 28 februari: Toneel Oedipus (CC De Steenoven)  13 maart: Studiekeuzebeurs (graad III)  26 april: Open Dag

In dit nummer: ‘t Groeit wordt Nieuwsbrief

2

Familienieuws

2

SPI in actie!

3

Projecten

4

Theater

7

Leerlingenraad

10

Groene Bevers Nieuwe collega’s

11

Enkele cijfers

12

Wie is wie?

13

Belangrijke data

14


Nieuwsbrief

Pagina 2

Artikels kan je liken op onze facebookpagina!

www.sint-paulus.be

De kalender kan je raadplegen op de website

‘t Groeit wordt Nieuwsbrief Beste lezer Het is fijn dat je even tijd neemt om onze allereerste Nieuwsbrief te lezen. Het is vast en zeker even wennen voor de lezers van ‘t Groeit. We bogen ons over de toekomst en verschijningsvorm van ‘t Groeit. We willen onze trouwe lezers blijven informeren over het unieke leven hier op school. Via deze nieuwsbrief loodsen we je op een moderne en snelle manier doorheen alle nieuwtjes.

De kalender komt niet meer in de nieuwsbrief maar kan je raadplegen op de website via www.sint-paulus.be.

rol kan blijven vervullen. We wensen alle lezers veel leesplezier!

In bepaalde artikels zijn er hyperlinks naar actueel beeldmateriaal eveneens op de schoolwebsite. De meest recente nieuwtjes en zeer actueel beeldmateriaal kan je vinden op de facebookpagina. We hopen dat deze Nieuwsbrief de eigenheid van ’t Groeit kan ondervangen en dezelfde

Familienieuws Wij worden even stil en denken terug aan - Julie Leuckx, grootmoeder van Kiarah Blomme (4 O) - Monique Goessens, grootmoeder van Jari Engrie (5 B) - Leonie Van Boxstael, moeder van Rita Van Den Driessche (oud-leerkracht), grootmoeder van Wim Van Den Bossche (leerkracht wiskunde), overgrootmoeder van Robin (oudleerling 2013-2014 6 WeWi) en Jelle Van Den Bossche (5 EcWi). - Guy Bosseloo, grootvader van Nick (3 We2) en Lily Bosseloo (5 EMT1) - Maurice Chevalier, grootvader van Elise Chevalier (6 WeWi) - Omer Van Melkebeke, apotheker Herzele - Godelieve Devillé, tante van Gill De Leeuw (4 We2), Dries De Leeuw (6 EcWe) - Willy Slagmulder, grootvader van Evert Van Bever (3 We1) - Simonne De Clercq, grootmoeder van Febe Van Gijsegem (4 We2) - Simonne Van der Gucht, moeder van Gaby De Vuyst (bestuurder schoolbus), oma van Sheila Spitaels (2 B) - André Sergeant, nonkel van Ilse De Vriese (leerkracht) - Jeannine De Grauwe, schoonmoeder van An Scheerlinck (leerkracht) - Constance Jeannetta Coen, grootvader van Matthias De Jonge (6 MTW) - Elise, dochter van Kristof en Caroline Van Melkebeke – Depoorter, kleindochter van Marc Van Melkebeke (secretariaatsmedewerker) - Louis Janssens, echtgenoot van Katrien Janssens (leerkracht) - Louisette Byl, grootmoeder van Jordy Van Den Eynde (3 We2) - Agnes De Mil, grootmoeder van Evert Van Bever (3 We1) - Maria Merckx, overgrootmoeder van Sarah (6 EcWe) en Emile Dauw (3 We1) - Albert Beeckmans, overgrootvader van Sarah (6 EcWe) en Emile Dauw (3 We1) - Jozef Brisaert, grootvader van Laura Vyverman (6 EMT1) - Gaby De Backer, overgrootmoeder van Gill De Leeuw (4 We2) en Dries De Leeuw(6 EcWe) - Maurits De Smet, grootvader van Lennert De Smet (3 We2) - Jozef De Meerleer, grootvader van Sofie Eloot (6 EcWe), Lotte Bogaert (5 EMT1), Stijn Eloot (2012-2013 6 WeWi), Wout Bogaert (2013-2014 6 EcWe) - Alice Sonck, grootmoeder van Isaline Van Schoors (leerkracht) - Jean Poedts, grootvader van Mattias Poedts (5 EMT2) en Thomas Poedts (2 MW3) - Astère Tavernier, grootvader van Bo Tavernier (2 Mw3) - Joseph Vierendeel, grootvader van Lander Vierendeel (2 Mw1) Wij feliciteren de familie met de geboorte van Victor, 15 juli 2014, zoontje van Chris en Karlien Pipar-De Raedt, kleinzoon voor de fiere peter Marc De Raedt (leerkracht)


Jaargang I, nr 1

Pagina 3

SPI in actie! SPORT: activiteitendag

“De activiteitendag was mega -cool!!”

“En of we genoten hebben! We haalden het onderste uit de kan!”

“ Ook de leerkrachten gaven het beste van zichzelf!”

Dat de leerkrachten zo sportief waren wisten we niet!!”


Pagina 4

Nieuwsbrief

Sport op school

Kom zeker ook eens naar één van de schoolsportactiviteiten.

Nu het wat kouder wordt, kunnen we ons misschien wel verwarmen door het te hebben over “sport op school” want als er iets is waarvan we warm krijgen, zal het toch wel lopen, voetballen, fietsen... zijn. Doorheen het schooljaar wordt er op regelmatige basis op woensdagnamiddag gesport onder leiding van onze LO leerkrachten. De meeste activiteiten worden georganiseerd door SVS (Stichting Vlaamse Schoolsport) en zijn bedoeld om de leerlingen een aangename actieve namiddag te bezorgen. Zo namen we al deel aan tussen 4 vuren, de friendsrun, veldvoetbal voor meisjes, mountainbike, unihockey,… Sfeerbeelden vind je op onze schoolsite. De eerstvolgende activiteit is “schaatsen”. Dit zal doorgaan op woensdag 7 januari (de eerste woensdag na de Kerstvakantie). Jullie worden er nog eens aan herinnerd, door een sticker met alle info, op vrijdag 19 december. Vergeet alvast jullie handschoenen niet! De eerstvolgende activiteiten: 7 januari: schaatsen (alle graden) 21 januari: zaalvoetbal (derde graad jongens) 28 januari: minivoetbal (eerste graad) en volleybal (tweede en derde graad)

Altijd leuk!

PROJECTEN SPI Leef –t ! Leef!? Dat is het (toffe!) nieuwe vak dat alle eerstejaars van het SPI vanaf dit schooljaar krijgen. Vraag het maar aan onze ouders! Op donderdag 25 september werden zij immers getrakteerd op een avond rond communicatie, behoeftes, gevoelens én energizers. “Die avond liepen onze enthousiaste mama's en papa's van hier naar daar, gingen ze met bingokaarten op zoek naar andere ouders, mochten ze op speciale behoefte-en gevoelsstoelen zitten, bestu-

deerden ze symbooltjes en speelden ze levensechte situaties na.” “Wat zij die avond deden doen wij wekelijks met onze titularis in het uurtje Sociale Activiteiten!” Eigenlijk werken we met dit vak aan de groeps-en klassfeer, leren we duidelijk en krachtig communiceren en proberen we op een respectvolle manier in-verbindinggaan met onze klasgenoten, leerkrachten...

Dat is een les waar we moéten babbelen en dat is natuurlijk... tof!! ;-)

European Days of Languages: English Breakfast et film Français

Op initiatief van de Council of Europe in Strasbourg wordt sinds 2001 de Europese Dag van de Talen elk jaar gevierd op 26 september.

In Europa worden 800 miljoen Europeanen, vertegenwoordigd in de 47 lidstaten van de Raad van Europa, aangemoedigd om, ongeacht hun leeftijd, meer talen te leren. De Raad van Europa is ervan overtuigd dat taalkundige diversiteit een instrument is om intercultureel begrip te vergroten en dat het een belangrijk element is in het culturele erfgoed van ons continent. Om die reden promoot de Raad van Europa meertaligheid in heel Europa. (http://edl.ecml.at) Van vrijwel bij het begin van de viering van de Europese Dag van de Talen sprongen wij op deze internationale trein: SPI hecht veel belang aan talenkennis. Traditiegetrouw organiseerde de vakgroep Engels voor de leerlingen van het vijfde jaar een English Breakfast om in de sfeer te komen; bovendien werden zij en andere leerlingen in de namiddag verwend met een Franse filmvertoning. Niet alleen heerlijk om te eten was dat Engelse Ontbijt, het was ook heerlijk om de leerlingen te zien die dag; ze waren immers gekleed in “uniform” zoals het de gewoonte is in Angelsaksische scholen. Wit hemd, zwarte broek of rok en sommigen droegen zelfs een das. Vooraleer ze samen het ontbijt nuttigden, hielden Mevr De Laet en Mevr Quintyn een heuse assembly-speech in vlekkeloos Engels. Vervolgens zongen de leerlingen enthousiast God Save the Queen en Scotland the Brave. De beans, sausages, fried tomatoes, eggs, mushrooms and bacon vielen zoals elk jaar enorm in de smaak, want de leerlingen kwamen telkens opnieuw terug om hun bord te vullen. Gelukkig konden ze nadien bekomen van dit stevige Engels ontbijt in de zetels van de Steenoven waar ze ondergedompeld werden in de Franse taal: “Les Barons” werd voor derde graad gekozen en “Les Choristes” voor tweede graad; twee pareltjes van films. Een Duitse film krijgen ze na de examenperiode. Viel Spaβ!


Pagina 5

Jaargang I, nr 1

Sint-Paulus kijkt weer over de grenzen... De leerlingen warm maken voor het Europese gedachtegoed, verder kijken dan de eigen grenzen en openstaan voor andere culturen: een traditie die onze school al jaren eert. Ook dit jaar keken 6MTW en 6EMT – reeds voor de 9de maal – met spanning uit naar de komst van hun 34 (!) Italiaanse gasten en 3 begeleidende leerkrachten van het ‘Liceo Linguistico S.B. Capitanio’ uit Bergamo, nabij Milaan. Voor dit uitwisselingsproject kiezen we ervoor om te werken met gastgezinnen omdat we zo aan alle deelnemers de unieke kans bieden om de Italiaanse en Belgische gewoonten te leren kennen vanuit de huiskamer.

Een week als geen ander, boordevol activiteiten waar niet alleen de Italiaanse gasten, maar ook de eigen leerlingen van snoepen! Een leuke verwelkoming met een zelf gemaakt filmpje (en een héérlijk dessertenbuffet – dankjewel ouders!), een interessant onthaal op het gemeentehuis door de Schepen van Cultuur, een fietszoektocht om de pittoreske hoekjes van Herzele te ontdekken, vredesopvoeding tijdens de rondleiding in het Ieperse museum In Flanders Fields, in Brussel oa de Marollenwijk en de Grote Markt ontdekken, studentenstad Gent met zijn prachtige musea en het Gravensteen bewonderen...: het is slechts een greep uit het gevarieerd programma dat we onze Italiaanse en Herzeelse leerlingen aanbieden.

Er wordt al uitgekeken naar het vervolg van dit verhaal, wanneer 6MTW en 6EMT in april 2015 voor een week naar Bergamo trekken!

Ciao!

Comenius EDGE (education & gender) en Opening Minds zijn nu afgelopen, maar er staan reeds nieuwe initiatieven in de startblokken. De basisreden om het Comeniusproject in Europa op te richten is, was en blijft Europa te laten ontwikkelen tot een moderne kennismaatschappij met een duurzame economische groei, met betere jobopportuniteiten en een grotere sociale samenhang. Om aan die doelstellingen te voldoen is het nodig de jongeren van vandaag die waarden bij te brengen en hun basiscompetenties aan te leren.

Met Comeniusprojecten wil men de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Comenius werkt door projecten op te starten tussen meerdere leden van de Europese Unie. In die schoolpartnerschappen komen leerlingen en leraren van verschillende Europese scholen samen om rond een universeel thema te werken. ps Op woensdag 10 december vertrok Mijnheer De Buck richting Pecs (Hongarije). Hij nam er deel aan een pre-kick-off-meeting van een nieuw Comeniusproject. Nog een beetje mysterieus en onder voorbehoud allemaal... maar we zijn al aan het dromen! ;) Meer nieuws in onze volgende nieuwsbrief!

Vertelproject VBSH Tijdens de lessen Nederlands lazen en bestudeerden de vierdejaars van het Sint-Paulusinstituut in Herzele sprookjes. Op een creatieve manier verwerkten ze Hansje en Grietje, Doornroosje, Het tinnen soldaatje en animeerden ze de kleuters van de Vrije Basisschool Herzele. De leerlingen genoten er met volle teugen van en dompelden de kleuters onder in het thema “Sprookjes”.


Pagina 6

Nieuwsbrief

6 Business ervaart het werkplekleren (20—24 okt) Wat houdt de administratieve kant van het bedrijfsleven in? De leerlingen toetsten gedurende een volledige week de theorie aan de praktijk in een vennootschap. Het gekozen bedrijf wordt verder gescreend en opgevolgd tijdens het schooljaar. Hoe de leerlingen dit hebben ervaren kan je hierna ontdekken: “ Als taak mocht ik elke dag de facturen ingeven in het boekhoudpakket op de pc; ik mocht ook opzoeken in het pakket welke klanten nog niet hadden betaald. Ik vond het leuk dat ik veel taken mocht uitvoeren, n de praktijk, die we ook al geleerd hebben in de lessen.” Bénédicte

“ Op mijn bedrijf mocht ik aanen verkoopfacturen boeken via de pc en daarna de facturen klasseren. Ik vond het leuk dat ik mee mocht helpen in de boekhouding.” Phaedra “ Ik deed volgende taken: post ophalen, nieuwe artikelen ingeven in het systeem, leveringsbonnen afpunten, … Ik vond het fijn dat ik gevarieerde opdrachten kreeg en dat mijn werk zo gewaardeerd werd.” Laura De Laender

Rijbewijs Op School Alle leerlingen van het 6de jaar kunnen na het volgen van 8u les, gegeven door een instructeur van een erkende rijschool, gratis hun theoretisch rijbewijs verkrijgen, als ze slagen in hun examen. In de maand december, na de examenperiode, volgden de leerlingen de lessen die visueel ondersteund werden met een aangepast computerprogramma en een uitgeschreven handleiding in een nuttig naslagwerk. Na veel studie-ijver en oefengelegenheden thuis wordt het examen op school afgenomen op woensdag 28 januari.

INFOSESSIE Leerlingen hebben goesting in leren!! “Ik ben erin geslaagd om met minder studietijd betere resultaten te behalen.”

Gemotiveerde leerlingen die zich vol zelfvertrouwen en zelfkennis uit vrije wil ijverig op de leerstof storten en deze ook nog eens kritisch en gestructureerd verwerken… Het lijkt een ultiem sinterklaasgeschenk voor leerkrachten, ouders en voor leerlingen zelf! Want - geef toe- welke leerling verwenst er niet eens af en toe de boeken en de cursussen en wil na schooltijd zo lang mogelijk genieten van zoveel mogelijk vrije tijd? Door het organiseren van LeMotesten* wil het SPI in Herzele het derde jaar op rij een beetje Sinterklaas spelen voor de leerlingen van het 3de en het 5de jaar.

Doordat de leerlingen via de online vragenlijst en een feedbackrapport een beter inzicht krijgen in wat al goed lukt en waar ze hun leerstijl kunnen bijsturen, krijgen ze de kans om hun studieresultaten te verbeteren. Ze hoeven dit uiteraard niet alleen te doen: de school biedt drie LeMoateliers rond planning, grondiger studeren en memoriseren aan. Voor andere studiecoaching kunnen ze een beroep doen op individuele studiebegeleiding.

“Ik ben erin geslaagd om met minder studietijd betere resultaten te behalen,” vertelden een aantal leerlingen vorig schooljaar. Iemand anders zei: De Lemo-testen peilen naar de ”Nu ik weet hoe mijn geheuLeercompetenties en motiva- gen werkt, zet ik meer in op tiekenmerken van leerlingen: vooraf studeren en herhalen, ze bevragen cruciale leervaar- dan op urenlang ‘blokken’ de digheden en kenmerken die dag voor een toets of een exabelangrijk zijn om goede stu- men.” dieresultaten te behalen.

Niet alleen voor een overgang naar een andere graad, zijn deze LeMo-testen nuttig. We kijken ook verder: in de hogere studies is het onder de knie hebben van deze attitudes en vaardigheden een absolute noodzaak. De Lemo-testen zijn dus geen eenmalig cadeautje van de Sint, maar sleutel tot levenslang (studie)succes en goesting in leren. En in de zak van Piet? Daarin zit tijd, vrije tijd… én –hopelijk- een goed rapport ;-)

*De Lemo-testen werden ontwikkeld door Plantijn Hogeschool en EduBROn (Universiteit Antwerpen), binnen het project GoLeWe – Goesting in leren en werken .


Pagina 7

Jaargang I, nr 1

THEATER Oedipus een luchtige tragedie over blind zijn en niet willen zien. Door Johan De Paepe, bijzonder vrij naar Sofokles Regie Inge De Laet Met de leerlingen van het Sint-Paulusinstituut Donderdag 26, Vrijdag 27, Zaterdag 28 februari 2015 om 20u in CC De Steenoven Zonder het te weten je vader doden, per vergissing met je moeder trouwen, kinderen bij haar verwekken en bij de ontdekking van al die ellende je eigen ogen uitsteken. Dit gruwelijk lot overkwam de mythische Griekse held Oedipus. In deze versie mag er ook gelachen worden, spreekt het orakel voor één keer eens duidelijke taal, raakt Tiresias, de ‘wijze’ blinde ziener, soms de draad van Ariadne kwijt, en heeft Oedipus het niet onder de agora met zijn puberende kinderen. En als Sigmund Freud zelf tekst en uitleg komt geven bij dit complex verhaal, dan heb je echt alles gezien. Of toch niet…? ‘Oedipus’: een macroverhaal over micromensjes. Tickets: € 9 (volw.) € 5 (-12 jr. en leerlingen Sint-Paulusinstituut) Info en reservatie: Thomas De Winter 053/62 33 82 of via mail thomas.dewinter@sint-paulus.be

STUDIEKEUZEBEURS Op vrijdagavond 13 maart organiseert onze school voor de leerlingen van de 3de graad en hun ouders de tweejaarlijkse infobeurs rond studies in het hoger onderwijs. Tijdens een informatieve sessie worden de ouders en leerlingen ondergedompeld in de Bachelor-Masterstructuur en ook het leerkrediet krijgt de nodige aandacht. Na de algemene info krijgen

de leerlingen de kans om zich te informeren bij zo’n 90-tal enthousiaste oud-leerlingen, recent afgestudeerden of studenten, over de inhoud van hun studies, de nodige voorkennis… Er wordt dan een massa’s cursusmateriaal binnengesleept over alle mogelijke disciplines om geïnteresseerde leerlingen en ouders een voorsmaakje te geven van hun

mogelijke toekomst. Het is niet alleen voor de leerlingen van de 3de graad een bevredigende avond: ook onze oudleerlingen zijn blij om met hun ervaring(en) toekomstige studenten een dienst te bewijzen én om in hun vroegere school te komen vertellen over een leerrijke en succesvolle loopbaan in het hoger onderwijs of aan de universiteit. Diezelfde avond worden ook gedoctoreerde oud-leerlingen uitgenodigd.

VOORDRACHTEN Bezoek uit Duitsland Op 9 november werd de grootste historische gebeurtenis sinds 1945 herdacht: de val van de Berlijnse Muur. Al wekenlang beheerst dit onderwerp de internationale media. De zesdejaars kregen van een voormalige “Ossi” te horen hoe dit concreet verliep. Voor leerlingen geboren in 1997, is dit belangrijke en invloedrijke Europese gegeven immers heel abstract. Dr. Oliver Holz van KU-Leuven

(vroeger HUBrussel) stond als 18-jarige soldaat sinds 1 november 1989, een jaar van omwentelingen, aan de Berlijnse Muur. In dat jaar veranderde het aanzien van de wereld op ingrijpende wijze. Overal in OostEuropa wierpen burgers het juk van het communisme af. Zo ook in Oost-Duitsland, met als resultaat de val van de Muur. Het ging om veel meer dan het instorten van een

betonnen bouwwerk. De val van de Muur betekende een einde aan de scheiding van families, vrienden, stadsgenoten, twee economische systemen en bracht uiteindelijk vrijheid en democratie voor miljoenen mensen achter het Ijzeren Gordijn. Ook op andere terreinen was die gebeurtenis van betekenis: zo raakte de vorming van de EU in een stroomversnelling.

Noteer in je agenda: 13 maart!


Nieuwsbrief

KBC-beursspel

De vijfentwintigste verjaardag van de val van de Muur was daarom de ideale gelegenheid Oliver Holz te inviteren, over de Duitse hereniging, de betekenis van vrijheid en de erfenis van de DDR te komen vertellen.

maken heeft) wordt voorgesteld op school.

Dat Oliver Holz Europa in het hart draagt, bewijst tevens zijn coöperatie aan diverse Comeniusprojecten, waaraan SintPaulus reeds tweemaal deelnam.

Om jongeren te motiveren, brengt een ervaren taalassistent een persoonlijk bezoek aan de school met een koffer vol verrassingen: speelse en creatieve taalanimatie, regionale thema’s uit de Duitse cultuur en allerlei wetenswaardigheden over het land en zijn bewoners.

Een tweede bezoek uit Duitsland is gepland op 6 januari 2015: “Deutsch unterwegs”, een initiatief van de Duitse ambassade te België en het Goethe Institut (organiseert alles wat met de Duitse taal te

Jongeren willen zij spelenderwijs warm maken voor de Duitse taal en cultuur. Duits is de meest gesproken taal in Europa.

Pagina 8

Beleggen op de beurs? Wat als vraag en aanbod de prijzen doen schommelen? Op deze en veel meer vragen kregen de leerlingen van 5 Business tijdens een beursspel van KBC een antwoord! De verschillende teams in de klas kregen 100 000.00 EUR fictief kapitaal dat online belegd werd in aandelen op de beurs. De leerlingen hopen hoog te eindigen in de ranking en ze proberen hun vermogen goed te beheren. In de lessen bedrijfseconomie worden de evoluties op de voet gevolgd. Ook benieuwd naar de toekomstige opbrengsten?

6 WeWi en 6 EcWi bezoeken de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen

“ Wiskunde boeit ons telkens opnieuw”

Op 14 november trokken de leerlingen naar UGent om een ware biowiskundedag te ervaren, georganiseerd door de vakgroep Wiskundige Modellering, aan de faculteit Bioingenieurswetenschappen. Onze leerlingen werden door dr.ir. Jan Baetens overtuigd van de steeds nadrukkelijkere rol die wiskunde vervult bij het ontrafelen van de natuurlijke processen op planeet Aarde. De kracht en de meerwaarde van wiskun-

dige modellen werden toegelicht door gastspreker ir. Bart De Maerschalck van het Waterbouwkundig Laboratorium. Vooral het praktijkvoorbeeld waarbij het WL de haven van Zeebrugge met tal van wiskundige modellen ondersteunt, was zeer boeiend. In de namiddag tenslotte, mochten de leerlingen in de PC-zalen van de faculteit zelf aan de slag met een tweetal zeer actuele wiskundige modellen : de verspreiding van besmettelijke ziekten zoals ebola en waterzuivering.

Ook de zeer knappe moderne aula, het vlot doceren aan een hoog tempo, het vakjargon, het studentenrestaurant, het woordje van de decaan ("Wat is de functie van een decaan?"), het pendelen in spitsuur in een overvolle trein / tram, het ontmoeten van oudleerlingen aan de UGent ... het waren allemaal vakoverschrijdende indrukken en belevenissen die het plaatje van de dag volledig maakten.

JIEHA! Voor het goede doel! De leerlingen van het 5de jaar EMT nemen ook dit schooljaar deel aan het Jieha!-project van Vlajo, waarbij de leerlingen hun eerste ondernemerservaring opdoen. Jieha staat voor Jong Initiatief voor Ethische Handel. De vijf groepen verkopen fairtrade en/of streekproducten of ze organiseren een faire activiteit. Ze kozen allemaal een goed doel aan wie ze, op het einde van project, hun volledige winst schenken.

We stellen jullie graag de onder- na wordt de winst berekend en geschonken aan VZW De nemingen voor: Bolster, die volwassenen met Socius: “Geven is meeleven” een verstandelijke handicap Socius is een groepje gemotiof een niet-aangeboren herveerde leerlingen die graag fami- senletsel ondersteunen door lie, leerlingen van SPI en leerbewoning of dagactiviteiten krachten wil laten poseren voor aan te bieden. hun fototoestel. Ze hebben al deelgenomen aan een rommelmarkt en ook op school was hun fotoshoot een succes. Na de kerstvakantie zullen ze nog eens een fotoshoot organiseren. Daar-


Pagina 9

Jaargang I, nr 1

Onesto: “Aan muziek en comedy Casa Caramella: “Voor elk geen gebrek, kom maar hier en die zin heeft in wat lekkers” kies uw plek” Casa Caramella heeft gekoOnesto is het enige mannelijke zen voor het verkopen van groepje en zij gaan een comedy bio-wafeltjes en chocolade. avond organiseren op 23 januari 2015, met een 3-tal komieken. Hun eerste verkoopdag was Eén van hen is een Herzeelse een groot succes. Casa komiek, Jurgen Wille. Ook Harald Caramella hoopt om dit Scheerlinck en Jeron De Wulf zeker te evenaren op hun (Foute Vrienden) zijn van de partij! Binnenkort zullen de leer- verkoopmomenten na de lingen hun kaarten te koop aan- kerstvakantie. Hun winst bieden. Hun winst gaat ook inte- schenken ze aan de Stichgraal naar VZW De Bolster. ting Brandwonden.

Cura Del Mondo: “Toekomst begint bij kinderen” Na een lange zoektocht naar het geschikte product hebben we uiteindelijk gekozen voor de Gentse sneeuwballen, een klassieke lekkernij die onlangs zijn 100e verjaardag vierde. Deze sneeuwballen hebben een zachte vulling met een laagje fondantchocolade, afgewerkt met poedersuiker. Dit snoepje wordt enkel in de winter gemaakt en verkocht. De leerlingen van Cura Del Mondo zullen in december op het oudercontact en via een huisaan huisverkoop hun opbrengst voor SOS-kinderdorpen proberen binnen te halen.

Mamoré: “Een thuis voor iedereen” De leerlingen van Mamoré weten blijkbaar goed dat de leerlingen van SPI liefhebbers zijn van ijsjes van Ben&Jerry’s. Hun eerste verkoopmoment was dan ook een schot in de roos en ze waren dan ook snel uitverkocht. In januari zullen ze de leerlingen nog eens een laatste keer laten genieten van de ijsjes. Ze hopen op een mooie winst die ze dan kunnen schenken aan Kinderfonds MAMAS, voor kinderen in Afrika.

Excursies/reizen Streekverkenning en biotoopstudie

Op vrijdag 3 oktober mochten alle leerlingen van 1A en 1LA zich 'in het veld' gaan verdiepen, in de leerstof van natuurwetenschappen.

nomen en genoteerd. Het mag gezegd worden dat ze zich als zeer voorbeeldige leerlingen hebben gedragen. Een dikke pluim hiervoor!

Met een kist vol materiaal (thermometers, lichtmeter, bodemboor, zoekkaarten, ...) en een heuse werkbundel gingen ze in kleine groepjes zelfstandig aan het werk in het park van Grotenberge. Verscheidene biotische en abiotische factoren werden waarge-

“ We mochten alles zelf ontdekken in kleine groepjes. Dat was echt top!”

Tweedes op onderzoek in Doecentrum Technopolis. “Kan je een TV laten werken op een fietsdynamo? Welk materiaal kan je gebruiken om je dak te isoleren? Een spoel met veel of weinig windingen, welke levert de meeste stroom?” Dit zijn maar enkele van de ‘Techniek’-vragen die onze leerlingen van het tweede jaar beantwoordden tijdens hun bezoek aan Technopolis. Bovendien kregen ze ook nog enkele opdrachten voorgeschoteld voor de vakken natuurwetenschappen, wetenschappelijk werk en muziek, zoals “Herken je je eigen stem?”, “Wat is de hoogste toon die je nog kan horen?”, "Op welk bed ga jij het liefst liggen: een bed van 147 ballen of eentje van 2349 spijkers?"… Na een volledig dag proeven van wetenschap en onderzoeken keerden ze moe, veel wijzer en tevreden terug naar school.

Wetenschap is cool!


Pagina 10

Nieuwsbrief

Aankondiging Oostenrijk Ben je een SPI-leerling uit het eerste jaar? Hou je van wandelen in de Oostenrijkse bergen? Dan ben jij de geschikte kandidaat om mee te gaan naar het Lechtal. Van 6 t.e.m. 13 juli verblijf je in het gezellige dorpje Holzgau. Je klimt naar afgelegen berghutjes, je leert de plaatselijke gerechten kennen, je brengt een leuke namiddag door aan het zwembad en je speelt leuke spelletjes tijdens de avondactiviteiten. Kortom een absolute aanrader! Begint het bij jou ook al te kriebelen? Zie je het helemaal zitten om je een weekje supergoed te amuseren? Na de kerstvakantie starten de inschrijvingen. Noteer alvast de periode in je agenda. Thuisblijvers kunnen de sport—en spelactiviteiten in woord en beeld volgen via de website van de school.

LEERLINGENRAAD De leerlingenraad van het SPI bestaat uit twee vergaderingen. Een leerlingenraad voor de eerste-, tweede- en derdejaars o.l.v. Mevr. Baeyens en één voor de vierde-, vijfde-, zesde- en zevendejaars o.l.v. Mevr. De Lange. In principe vergadert de leerlingenraad elke maand onder het voorzitterschap van de coördinator. Tijdens de leerlingenraad is alles bespreekbaar. Of een voorstel aangenomen of verworpen wordt, hangt af van verschillende factoren. Is het een meerwaarde voor leerlingen en / of school? Is het niet in strijd met het schoolreglement? Gaat het niet in tegen ons principe van een gezonde school? Meestal komen de leerlingen er, na enige discussie, zelf wel uit. Wanneer een voorstel niet wordt

vorderen. Op 29 november kwam de Sint op bezoek en kon elke brave leerling/ Zaken die een akkoord vereileerkracht op de foto met de sen van directie, schoolbeheilige man en zijn zwarte stuur, schoolraad of verzekepieten. En die dag waren we ring worden door de coördinaeven niet een gezonde school tor voorgelegd aan de direcen werden de leerlingen vertie. wend met een heerlijke vers In de loop der jaren zijn o.a. gebakken wafel. volgende voorstellen aangenomen: picknickbanken op de speelplaats, meer rekken voor boekentassen, nieuwe schoolagenda, spelletjesmiddag, nieuwe overgordijnen in alle klassen, soep tijdens de winterperiode, een klok in elk lokaal…. Ook organiseert de leerlingenraad een aantal activiteiten op school om de sfeer te beaangenomen, wordt dat voldoende gemotiveerd.

GROENE BEVERS De milieuwerkgroep ‘ De Groene Bevers’ vormt al jaren een vaste waarde op onze school. Ons groepje is gedreven en gemotiveerd. Activiteiten die jaarlijks op de agenda prijken: het afval sorteren, de brooddoos promoten, vogelkastjes bouwen, batterijen inzamelen, gezonde drankjes en lekker fruit verkopen , de dikke truiendag organiseren en onder de aandacht brengen... De Groene Bevers bij de opstart van het nieuwe werkjaar.

De Groene Bevers willen fietsende leerlingen blijven stimuleren en op onvoorziene momenten krijgen de fietsende leerlingen een verrassing aangeboden. Via deze activiteiten proberen de Groene Bevers jong en oud bewust te maken van iets dat zo evident lijkt, maar het toch niet altijd is: leven in een gezonde omgeving met respect voor mens en natuur.


Pagina 11

Jaargang I, nr 1

KAASAVOND

PEDAGOGISCHE STUDIEDAG

Proficiat en dank je wel! De leerlingen van 3 B trokken de winnaars uit de doos: Mevr. De Winter I.

Fam. Fermon

Aan beide families: proficiat! Langs deze weg willen we iedereen bedanken voor het succes van de voorbije kaasavond. Niet alleen de leerkrachten, opvoedend en onderhoudspersoneel sprongen in de bres. Ook heel veel leerlingen droegen hun steentje bij tot het succes. Van harte dank!

Op dinsdag 25 november kregen de leerlingen een dagje vrij. Dit was niet het geval voor de leerkrachten. Het lerarenkorps focuste zich op drie werkwinkels waarin ze als leerkracht het verschil maken:

Leerbevorderend werken

Leerbevorderende feedback geven en efficiënt rapporteren

Suïcidepreventie.

Aan alle ouders en sympathisanten van de school zeggen we dank u wel en tot volgend jaar!

NIEWE COLLEGA’S STELLEN ZICH VOOR Wanneer er iets mis gaat met de computer, wanner je een boek ontbreekt, wanneer het internet niet meer werkt, … dan ben ik er voor jou. Mijn naam is Lennart Dubois en ik ben dit schooljaar aangesteld als ICT-Coördinator, boekenverantwoordelijke, secretariaatsmedewerker en opvoeder hier op het Sint-Paulusinstituut. Het behalen van mijn bachelor Multimedia & Communicatietechnologie in Kortrijk betekende niet het einde van mijn studentencarrière. Ik wou meer, en dat meer vond ik in de lerarenopleiding. Omdat ik graag met jongeren werk, ben ik steeds actief geweest bij jongerenorganisaties zoals Top Vakantie en speelpleinwerking Pinokio in Herzele. Daarom dacht ik: “Waarom niet van je hobby je beroep maken?” Onder het motto “studeren is leven” heb ik een bachelor leerkracht secundair onderwijs (Engel – Informatica) behaald. Ik hoop dat ik mijn kennis en vaardigheden hier op het Sint-Paulus kan inzetten om jullie een zo goed en leuk mogelijke schoolervaring te laten beleven. Zoals Gouda, de staat van Kansas en NASA (en misschien Mevrouw Mons ;) ) het zo mooi zeggen: Ad astra per Aspera! Mocht je nog vragen hebben kan je me altijd vinden in het secretariaat. Je kan me ook steeds bereiken via lennart.dubois@sint-paulus.be.

Lectori salutem! Mijn naam is Tineke Mons. Sinds september ben ik met de leerlingen van 1 Latijn op reis naar de wondere wereld van het Latijn. Gedurende vijf uren per week leer ik hen de taal en de cultuur van de Romeinen kennen. Als ik niet op school ben, kan je me meestal in Wanzele vinden. Samen met mijn vriend en zoontje, Ferre, woon ik in dit gezellige dorp. Naast lesgeven en voor mijn gezin zorgen, hou ik ook van zwemmen en lezen. Bovendien mag je me steeds wakker maken voor een mooie wandeling of een lekkere pasta. Zoals een echte Romein zou afsluiten… Vale!


Pagina 12

Nieuwsbrief

Enkele grafiekjes van leerlingenaantallen 517 leerlingen: verdeling per jaar 7de ja ar 0,80% 6de ja ar 15,90%

1e jaar

1s te ja ar 15,30%

2e jaar 3e jaar

2de ja ar 14,90%

5de ja ar 16,60%

4e jaar 5e jaar

6e jaar

3de ja ar 16,80%

4de ja ar 19,70%

7e jaar

Een toffe bende, onze eerstejaars.

Verhouding meisjes/jongens

100% 90% 80%

70% 60%

meisjes

50%

jongens

40% 30% 20% 10% 0%

1

2

3

4

5

6

7


Pagina 13

Jaargang I, nr 1

Wedstrijdpagina: Wie is wie? Met de lancering van onze nieuwe nieuwsbrief willen we ook een nieuwe rubriek lanceren: ‘de wedstrijdpagina’. Hieronder vind je een reeks foto’ s van leerkrachten aan onze school. Weet jij de meeste leerkrachten te herkennen dan kom je misschien als winnaar uit de bus. Mail jouw antwoord voor 1 februari naar nieuwsbrief@sint-paulus.be.

FOTO 2

FOTO 3

FOTO 4

FOTO 6

FOTO 1 FOTO 8

FOTO 7

FOTO 5

FOTO 13

FOTO 9 FOTO 10 FOTO 12

FOTO 11


Sint-Paulusinstituut

Enkele belangrijke data 5 januari 2015: start tweede trimester/semester

Burg. Matthijsstraat 5 9550 Herzele Telefoon: 053 62 33 82 www.sint-paulus.be E-mail: info@sint-paulus.be

26, 27 en 28 februari: Toneel Oedipus 13 maart: Studiekeuzebeurs 26 april: Open Dag

Bezoek ons op het web www.sint-paulus.be

Organisatie

De redactie wenst iedereen een zalig Kerstmis, een voorspoedig 2015 en een deugddoende kerstvakantie!

Nieuwsbrief dec 2014  
Nieuwsbrief dec 2014  
Advertisement