Signalen nr 1 2014

Page 1

SIGNALEN

Information till Bostadsstiftelsen Signalistens hyresgäster

C M Y K

0 16 100 0

C M Y K

100 69 0 11

N R 1 2014

Stadsplantering i Bagartorp

Odla middagen tillsammans med dina grannar - sid 6 Gamla möbler får nytt liv hos ReFurn i Bergshamra - sid 4


Innehåll Signalen nr 1 2014 sid 3

Återbäring på hyran Välkommen till din tvättstuga!

sid 4-5

Gamla möbler får nytt liv hos ReFurn i Bergshamra

sid 6

Stadsplantering i BagartorpOdla middagen tillsammans med dina grannar

sid 7

Vi förnyar våra hus i Ritorp för dagens och morgondagens hyresgäster Utvecklingsstrategi för Hagalund

sid 8

Vill du sommarjobba hos oss?

Catarina har ordet Under julledigheten ägnade jag några timmar åt vedklyvning. Det är något av det mest meditativa jag kan tänka mig! Lagom del av rutin, kroppsarbete samt ett mått av kreativitet att tänka ut hur man överlistar vedkubben bäst. I takt med att pulsen ökade, blev skottkärran allt fullare. Men det ger också en annan tillfredsställande känsla. Känslan av att man

fyller på förråden och kan få väme i huset inför vintern. Jag tror att det är nåt primitivt inom oss som vaknar, stenåldersmänniskan gör sig påmind! Att köpa en vedsäck på macken skulle inte alls ge samma tillfredsställelse utan det handlar om att själv ha ordnat det för sig. Jag tror det är samma känsla som infinner sig när man odlar sina egna rädisor eller sin egen sallad. Samma saker finns att köpa i affären men känslan och smaken kan aldrig bli densamma. -2-

Läs på sid 6 om Urban Gardening. Inför sommarsäsongen finns det möjlighet för fler av våra hyresgäster att pröva på detta. Roligt om fler vill testa på känslan av egenodlade grönsaker eller blommor. Inget smakar så gott som när man efter vedermödor och många tankar äntligen får smaka sin egen rädisa! Mycket bättre än de från mataffären.

Catarina Johansson Nyman, vd


Återbäring på hyran

Signalisten betalade ut nästan 3 miljoner kronor i underhållsrabatt Har du valt att inte ta del av vårt hyresgäststyrda underhåll? Då tillhör du de hyresgäster som får rabatt på hyran istället. I januari 2014 betalade Signalisten ut nästan 3 miljoner kronor i underhållsrabatt till hyresgäster som avstått underhåll i lägenheten under 2013. Pengarna drogs av som en rabatt på januarihyran och om du valt att inte utnyttja ditt lägenhetsunderhåll för 2014, dras denna rabatt av på din hyra i januari nästa år.

Välkommen till din tvättstuga! I vår senaste hyresgästenkät visade Från och med det sig att våra hyresgäster inte alltid februari 2014 städar Direktstäd i Stockmöttes av en ren och prydlig tvättholm AB alla våra stuga när det var dags att tvätta. fastigheter! Vi städar våra tvättstugor en till två gånger i veckan, men det är också viktigt att du som hyresgäst gör rent efter dig innan nästa hyresgäst ska tvätta. Vi har nu satt upp tydligare information om vilka regler som gäller i våra tvättstugor, tänk på att lämna tvättstugan som du själv vill finna den. Vi har även lappar till felanmälda maskiner i våra tvättstugor. Skulle en maskin vara trasig, häng lappen på maskinen och felanmäl till oss. När lappen hänger på maskinen minimerar vi risken att nästa hyresgäst tvättar i en trasig maskin och bovärden ser tydligt vilken maskin som ska repareras. Önskemål i senaste hyresgästenkäten resulterade i nya informationstavlor i tvättstugorna. -

3-


Maria Thambert som driver ReFurn tillsammans med sin man Mattias, i deras nyöppnade butik på Bergshamra Torg.

Gamla möbler får nytt liv hos ReFurn i Bergshamra

Refurn är företaget som går emot strömmen. Istället för att uppmana till att köpa nytt vill de skapa ett kretslopp för befintliga möbler, en helt ny typ av industri där de lagar och tar hand om det som redan finns istället för att tömma naturen på ännu mer resurser och producera nytt. En rosa dockvagn från 50-talet pryder ingången till ReFurns butik i Bergshamra. Här välkomnar fåtöljer, bord, tavlor, hela kaffeserviser och på en pall mitt i butiken står vackra träskor i olika färger. Här kan kunderna köpa möbler precis som de är eller få dem renoverade efter egen smak i ReFurns egna verkstad.

ReFurns butik i Bergshamra har bara varit öppen sedan januari men intresset har redan varit stort. -Vi har till och med fått en del stamkunder och vi arbetar just nu för att kunna utöka våra öppettider i Bergshamra.

- Varje år samlar vi in och säljer ett par tusen ton möbler som annars skulle hamna på våra sopberg. Även kunder som handlat hos oss tidigare som bor norr om stan tycker det är perfekt att vi öppnat en butik i Bergshamra, säger Maria Thambert som tillsammans med sin man Mattias driver ReFurn. ReFurn har funnits sedan 1994 och

Maria visar några av alla de möbler som räddats från soptippen och nu får en andra chans.

-4-

sedan 2009 har de butik i Hammarby sjöstad och lager i Gnesta som utökats successivt. De har även en butik i Årstadal och med butiken i Bergshamra har de nu tre öppna butiker i Stockholmsområdet. Trots de fysiska butikerna sker den största delen av försäljningen på internet. På hemsidan läggs bilder och en beskrivning av möblerna upp


och de som är intresserade kan boka föremålen och titta på dem i någon av butikerna. ReFurn samarbetar med Stockholms stad och Sörab i Täby för att samla in föremål och möbler på återvinningscentraler. De har även egna containrar på återvinningscentralerna där privatpersoner kan donera sina möbler istället för att kasta dem. - Vi har också samarbete med företag som tömmer dödsbon. Dessa saker betalar vi för och de har ofta ett högre värde och kan vara saker som återfinns på kända auktionshus, säger Maria och fortsätter: - Varje år samlar vi in och säljer ett par tusen ton möbler som annars skulle hamna på våra sopberg. Slitna möbler går oftast att måla eller klä om så håller de många år till. Maria tycker också att det finns något viktigt i att bevara det kulturarv som ännu inte kastats i containrar. -Äldre möbler är oftast av mycket god kvalitet. Med massivt trä och stoppningar som är gjorda för att hålla i 100 år är de perfekta att renovera, då håller de i minst 100 år till, säger Maria.

Öppettider ReFurn Bergshamra Rådjursstigen 1, Bergshamra Torg

Tisdagar kl 09.00 - 16.30 Onsdagar kl 10.00 - 18.00 Torsdagar kl 10.00 - 18.00 Fredagar kl 10.00 - 18.00 Lördagar kl 11.00 - 16.00 Söndagar kl 11.00 - 16.00 Öppettiderna utökas successivt, aktuella öppettider hittar du på www.refurn.se.

-5-


Stadsplantering i Bagartorp

Odla middagen tillsammans med dina grannar I planteringslådorna i Bagartorp planterar, sköter och skördar de boende tillsammans i projektet Urban gardening.

Sommar i Bagartorp, på en innergård står stora planteringslådor utplacerade mellan husen. I lådorna växer det jordgubbsplantor, kryddväxter och olika sorters kål. Planteringslådorna är en del av projektet Urban gardening i Bagartorp. - Urban gardening betyder på ett ungefär stadsplantering och tanken med projektet är att vi som bor här planterar och skördar tillsammans i vårt eget bostadsområde, förklarar projektets initiativtagare Tidiane Diao. Tidiane bor själv i Bagartorp och såg en möjlighet att tillsammans med sina grannar skapa engagemang och gemenskap i området. - Vi vill framför allt engagera familjer med barn och ungdomar som ändå är ute på gården, då får de lära sig ansvar och vara rädda om sin gård. Man förstör inte något man själv varit med att bygga upp, säger han. Tidiane som själv kommer ifrån Senegal är van att tänka kollektivt och är aktiv i många föreningar.

- Jag tror på att vi ska ta kollektivt ansvar för vårt närområde. På sina håll i Senegal kan man se att folk odlar längs vägarna och på innergårdar och hela området är engagerat från sådd till skörd. Varför skulle vi inte kunna göra något liknande här i Sverige? Projektet drivs med medel från Signalisten och distriktschef Elisabeth Latosek - Kovács är mycket nöjd med resultatet. - Det är verkligen ett bra projekt som bidrar till att engagera hyresgästerna i sin egna närmiljö och framför allt skapar det en gemenskap bland grannarna, man får ett gemensamt intresse att samlas kring, säger Elisabeth Latosek- Kovács. Bor du i Bagartorp och vill vara med i projektet Urban Gardening kontakta Tidiane Diao för mer information, tel 073-8792942. Vill du starta ett liknande projekt i ditt bostadsområde, kontakta din lokala borådsstyrelse. Ditt distriktskontor hjälper också gärna till på telefon 08-705 22 00 eller via mail signalisten@signalisten.se.

-6-

- Förra sommarens planteringar bjöd både på frukt, grönsaker och kryddor och vi uppmuntrade de boende till att plocka om det var moget, men att de då också fick hjälpa till med vattningen och säga till om någon förstör. Vi gör det ju tillsammans, det är det som är poängen med projektet, säger Tidiane. I år arbetar Tidiane för att projektet ska komma igång ännu tidigare och kanske även bilda en odlingsgrupp som ansvarar för aktiviteter och information till alla boende i området. Om Tidiane själv får önska hoppas han att projektet lockar ännu fler boende att engagera sig i år och att man kanske till och med börjar att så frön hemma i fönstret för att sedan på våren plantera ut plantorna tillsammans. - Vad spännande det skulle bli att se vad alla har satt, säger Tidiane och ler.

Kom och plantera 6 april! Söndagen 6 april kl 16:00 bjuder Urban Gardering i Bagartorp in till försådd inför årets plantering. Ta med något att plantera i. Jord ,frön och fika finns på plats. Välkommen till borådslokalen på Bagartorpsringen 48.


Vi förnyar våra hus i Ritorp för dagens och morgondagens hyresgäster Förnyelsen av Ritorp kommer att ske i etapper och i början av mars sätter vår entreprenör M3 Bygg igång arbetet på Törnbacken 1-13. Under hela förnyelsen av Ritorp kommer vi renovera ca 340 st lägenheter och projektet förväntas vara klart under 2017.

Läs mer om våra aktuella projekt på www.signalistens.se

Våra hus i Ritorp är byggda under åren 195657. Det innebär att den tekniska livslängden på bl a vatten-och avloppsledningar och elsystem är slut och vi ser ett stort underhållsbehov. Husen är inte heller energieffektiva utan har en hög energiförbrukning. Detta sammantaget gör att det är dags att renovera våra hus och lägenheter i Ritorp.

Utvecklingsstrategi för

Hagalund

I december beslutade Solnas kommunstyrelse om att ta fram en utvecklingsstrategi för Hagalund. Signalisten deltar också i det arbetet. Du som boende och verksam i området kommer att kunna vara med i en medborgardialog kring Hagalunds framtid. Mer information om utvecklingsstrategin kommer under våren på Solna stads och Signalistens hemsidor.

Vad händer på Hagalundsgatan 21 efter branden? I februari 2013 brann huset på Hagalundsgatan 21. Huset hyrdes endast ut till lokalhyresgäster och ingen person skadades i branden. Branden var dock omfattande och totalförstörde det övre planet, det nedre planet fick vatten-och rökskador. Återuppbyggnation av det nedre planet färdigställs under våren 2014. Vår målsättning är att Blue Hill kan flytta in till sommaren 2014 och att därefter öppnar Hagalunds skrädderi och Restaurang Haga igen. Ett nytt apotek kommer även öppna på Hagalundsgatan 21.

-7-


Avsändare: Bostadsstiftelsen Signalisten i Solna Box 1104 171 22 SOLNA

Vill du sommarjobba hos oss? Du som är 18 år fyllda och bor hos Signalisten har nu möjlighet att under en treveckorsperiod mellan 23 juni- 1 augusti 2014 få inblick i hur det är att arbeta hos oss. Du får bland annat arbeta med tillsyn och rondering, enkla reparationer och uteskötsel. Är du noggrann, allmänt händig och tycker att service är viktigt? Skicka din ansökan senast 21 april 2014 så ses vi kanske i sommar!

Skicka din ansökan senast 21 april till rekrytering@signalisten.se

DITT DISTRIKTSKONTOR DISTRIKT NORR

AGNESBERG - BAGARTORP - BERGSHAMRA RITORP

Besök oss på Bagartorpsringen 50 Vardagar 07.00 - 10.00 Eller ring oss på telefon 08-705 22 00 Vardagar 10.00 - 11.30 DISTRIKT SÖDER

BOLLEN - FRÖSUNDA - HAGALUND - HALLEN KAPTENEN - MOTORN - - RÅSUNDA SKYTTEHOLM - VÄSTRA VÄGEN

Besök oss på Skytteholmsvägen 39 A Vardagar 07.00 - 10.00 Eller ring oss på telefon 08-705 22 00 Vardagar 10.00 - 11.30 Första vardagen i månaden har vi öppet 07.00 - 18.15

Rudviken

Sommaruppehåll för kvällsöppet under juni, juli och augusti.

BOSTADSSTIFTELSEN SIGNALISTEN I SOLNA Besöksadress: Skytteholmsvägen 39 A Postadress: Box 1104, 171 22 Solna Telefon: 08-705 22 00 E-post: signalisten@signalisten.se www.signalisten.se C M Y K

0 16 100 0

C M Y K

100 69 0 11


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.