Page 1

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ΣΗΜΕΡΑ

3600 τουρίστες ανά εβδομάδα Αποκλειστικά στο ΣΗΜΕΡΑ η μαρτυρία του ενός εκ των συλληφθέντων Μέλη της ΚΝΕ Κορινθίας μοίραζαν φυλλάδια στην Κόρινθο! Συμφωνία να δένουν 2 κρουαζιερόπλοια στις 7 μέρες έκλεισε το επιμελητήριο Κορινθίας με μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες Διαβάστε στην σελίδα 6.

σε υπο κατάληψη σχολείο και.. συνελήφθησαν!

Το μέλος της ΚΝΕ Κορινθίας κ. Πεφάνης περιγράφει στο ΣΗΜΕΡΑ αποκλειστικά όλα όσα συνέβησαν το πρωινό της Τετάρτης στο σχολικό συγκρότημα του ΕΠΑΛ Λουτρακίου. Ο Αντιπρόεδρος του 15μελούς του ΕΠΑΛ Ηλίας Κωνσταντίνου επιβεβαίωσε τα γεγονότα ότι δηλαδή τα δυο παιδιά έφτασαν στο σχολείο τους προς συμπαράσταση στον αγώνα που κάνουν σημείωσε ωστόσο έντονα πως «η κατάληψή μας και ο αγώνας μας δεν διέπεται από κανέναν κομματικό χαρακτήρα». Διαβάστε σχετικά στην σελίδα 5.

ΣΗΜΕΡΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΦΥΛΛΟ 1161 - ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 - ΤΙΜΗ 1 €

Ένα βήμα πριν τη δημοπράτηση των έργων του λιμένος Ναυπλίου

Ψηφίσθηκαν χθες από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ναυπλιέων, οι όροι της διακήρυξης δημοπρασίας των έργων «Περίφραξη λιμένα Ναυπλίου και τοποθέτηση Η/Μ εγκαταστάσεων για εφαρμογή κώδικα (ISPS) στο λιμένα Ναυπλίου» και «Εκβάθυνση στο λιμάνι Ναυπλίου και υποστήριξη κρηπιδωμάτων». Μετά την χθεσινή απόφαση, τα έργα είναι, πλέον, ώριμα και έτοιμα να δημοπρατηθούν άμεσα. Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος τονίζει ότι «με την σημερινή απόφαση της οικονομικής επιτροπής ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου το οποίο θα στηρίξει και θα ενισχύσει περαιτέρω την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Ναυπλιέων».


2

ΣΗΜΕΡΑ

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ΚΩΔ. 2803

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Εκδότης • Δ/ντής:

ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΠΠΟΣ Ιδιοκτησία:

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Α.Ε. Σύμβουλος Έκδοσης ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΔΑΚΟΓΛΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΟΥΒΗΣ, Συντακτική Ομάδα: Χριστίνα Τσιορωτά, ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΩΗΣ Αρθρογραφούν ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ, ΖΩΗ ΘΑΝΑΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΠΑΤΣΕΛΗΣ Εμπορική διεύθυνση: “All About” τηλ: 6942 554684 Δ/νση:Τέρμα Αγ. Άννης - 20100 Κόρινθος, τηλ. 27413-01098 & fax: 27410-84423 E-mail: simera@otenet.gr. ΕΚΤΥΠΩΣΗ: IRIS Διανέμεται από την ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε. ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ Ιδιωτών: Ετήσια 90 ευρώ Εταιριών (ΑΕ και ΕΠΕ): 200 ευρώ

ΕΙΠΑΝ «... Η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη δεν πληρώνει κανέναν από τις μυριάδες στους οποίους χρωστάει ούτε κάνει καινούργια έργα. Πληρώνει όμως τους δανειστές! Τους ξένους πιστωτές, τους ξένους τοκογλύφους, τους ξένους κερδοσκόπους, ακόμη και τους ξένους «γύπες», αυτούς τους ακραίους κερδοσκόπους που αγοράζουν ελληνικά ομόλογα στο 20% ή και στο 10% της αξίας τους και στη συνέχεια εισπράττουν εκβιαστικά το 100% της ονομαστικής τους τιμής! Το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα πληρώσει για τοκοχρεολύσια πάνω από 1,5 δισ., συν 430 εκατ. για ομόλογα του ΟΣΕ – περίπου δηλαδή 2 δισ ...» (Οκτώβριος 2012) Γιώργος Δελαστίκ Δημοσιογράφος

Ο Κόμης Δράκουλας ετοιμάζεται να βγεί στην σύνταξη και πρέπει να τον διαδεχθεί μια απο τις νυχτερίδες του. Με συνοπτικές διαδικασίες επιλέγει τις 3 καλύτερες και τους βάζει μια και μόνο δοκιμασία. Όποια νυχτερίδα φύγει απο το βουνό ψηλά και κατέβει στο χωριό και γυρίσει πίσω με πιο πολύ αίμα επάνω της θα στεφτεί διάδοχος του... Ξεκινάει η πρώτη, περνάνε 2 ώρες και γυρνάει μέχρι το λαιμό με αίματα και του αφηγείται: - «Βλέπεις εκείνο το χωριό στο βάθος; Πήγα εκεί και ήπια το αίμα απο 15 ανθρώπους»! Ξεκινάει η δεύτερη νυχτερίδα και περνάνε 6 ώρες. Γυρνάει με αίματα μέχρι λίγο πιο πάνω απο τα φτερά της και του αφηγείται: - «Βλέπεις εκείνο το χωριό στο βάθος; Πέταξα εκεί και ήπια το αίμα 35 ανθρώπων»! Έρχεται και η σείρα της τρίτης νυχτερίδας. Ξεκινάει και αυτή, περνάνε 5 ώρες - 7 ώρες - 12 ώρες - 15 ώρες, ξαφνικά την βλέπουν μετά απο 18 ώρες να γυρνάει τρικλίζοντας, γεμάτη στα αίματα, αγνώριστη στην κυριολεξία. Την ρωτάει γεμάτος απορία ο Κόμης Δράκουλας τι έγινε. Του λέει: - «Να, βλέπεις εκείνο τον πύργο στο βάθος πριν το χωριό». - «Ναι, λέει ο Κόμης». - «Ε, εγώ δεν τον είδα...»


ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΗΜΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ΣΕΛ.3

Η Νέα Δημοκρατία για την Παγκόσμια Ημέρα 3ης Ηλικίας Με πράξεις αλληλεγγύης και συμβολισμού τίμησε, σήμερα, η Νέα Δημοκρατία την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας. Πρόσφερε σε πέντε ηλικιωμένους το «κόκκινο κουμπί» έκτακτης ανάγκης, με το οποίο τους δίνεται η δυνατότητα να ενεργοποιούν σε περίπτωση ανάγκης ένα σύστημα προστασίας, προκειμένου να μπορέσουν να ζουν δίχως το άγχος της μοναξιάς σε περίπτωση κινδύνου. Οι συμβολικές προσφορές έγιναν σε πέντε περιοχές της χώρας. Στα Μέγαρα Αττικής, το Κιλκίς, την Πέλλα, τις Σέρρες και τη Δράμα. Το κόκκινο κουμπί σε συμπολίτη μας στα Μέγαρα παρέδωσαν ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος κ. Αθανάσιος Μπούρας. Αμέσως μετά, ο κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα

532.000 ευρώ από ΕΣΠΑ για Νοσοκομείο Κορίνθου

Σε συνέχεια της προσπάθειας αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου, ο Γενικός Γραμματέας Υγείας κ. Πελοπίδας Καλλίρης ενέκρινε την υλοποίηση του έργου ανακατασκευής και αναβάθμισης των μαγειρείων του νοσοκομείου, ύψους 532.000€.

Τρίτης Ηλικίας, παραδώσαμε σήμερα πέντε κόκκινα κουμπιά, κουμπιά επείγουσας ανάγκης, σε συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται για να αισθάνονται πιο ανεξάρτητοι και πιο ασφαλείς. Είναι μια συμβολική κίνηση στο πλαί-

σιο της πρωτοβουλίας “ΣΤΗΡΙΖΩ”. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε όλοι μας, η στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη αποτελεί για εμάς βασική προτεραιότητα».

Εντολή Δένδια να κυνηγήσουν όλες τις νεοναζιστικές ομάδες Εντολή έδωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην αρμόδια υπηρεσία της οικονομικής αστυνομίας και δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, να κυνηγήσουν όλες τις νεοναζιστικές ομάδες που δρουν στο διαδίκτυο και προτρέπουν σε κακουργηματικές πράξεις. Με σκοπό την καταπολέμηση του ο Νίκος Δένδιας σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τόνισε πως η υποκατάσταση των οργάνων της τάξης από αυτόκλητους τιμωρούς, δεν θα γίνει ανεκτή και διεμήνυσε κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη «αρμόδια για τη διαφύλαξη του αγαθού της δημόσιας ασφάλειας είναι μόνον τα εντεταλμένα Όργανα του Κράτους και γι’ αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτή οποιαδήποτε προσπάθεια υποκατάστασης των αρμοδιοτήτων τους από οιονδήποτε». Μάλιστα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της δράσης νεοναζιστικών οργανώσεων στο διαδίκτυο, οι οποίες σύμφωνα με τα λεγόμενα του προτρέπουν ευθέως σε κακουργηματικές πράξεις.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τα προγράμματα ΕΣΠΑ – ΠΕΠ Πελοποννήσου, καθώς αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση πόρων των ευρωπαϊκών επιχειρησιακών προγραμμάτων.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΗΜΕΡΑ

Από Πέμπτη σε ισχύ

ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ΣΕΛ.3

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ 2013

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013, η συμμετοχή του Δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων και της Τουριστικής Λουτρακίου Α.Ε. ΟΤΑ, στην 5η πανελλήνια έκθεση Κορινθία 2013, που διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Κορινθίας στο χώρο «Σωληνουργεία Κορίνθου». Το ενδιαφερόμενο κοινό που επισκέφθηκε το περίπτερο του Δήμου και της Τουριστικής Λουτρακίου Α.Ε, εκδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον για τις τουριστικές δυνατότητες του προορισμού, καθώς και για τις εμπλουτισμένες και διαφοροποιημένες υπηρεσίες υγείας και ευεξίας του υπερσύγχρονου Υδροθεραπευτηρίου Ιαματικών Νερών, LOUTRAKI THERMAL SPA. Στην φετινή Έκθεση, μέσα από ένα άρτια διακοσμημένο και επιμελημένο περίπτερο, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εγκαταστάσεις του Loutraki Thermal Spa, που είναι οι πλέον σύγχρονες στην Ελλάδα και από τις καλύτερες της Ευρώπης, καθώς και στις ποιοτικές αναβαθμισμένες υπηρεσίες του. Οι θετικές εντυπώσεις και τα σχόλια των επισκεπτών, που προσήλθαν από διάφορες περιοχές -όχι μόνο της Κορινθίας αλλά και της Ελλάδας και του εξωτερικού γενικότερα- για την παρουσία του Δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων και του Υδροθεραπευτηρίου Loutraki Thermal Spa στην Έκθεση Κορινθία 2013, προσέδωσαν αισιόδοξα μηνύματα προοπτικής στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες. Οι προσπάθειες του Δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων και της Τουριστικής Λουτρακίου Α.Ε για περαιτέρω διαφήμιση και προβολή του τουριστικού προϊόντος, θα συνεχιστούν και με άλλες ενέργειες δημοσιότητας στον τομέα των Εκθέσεων, καθώς και με ποικίλες δράσεις και διαφημιστικές ενέργειες.

η νέα θετική λίστα αποζημιωμένων φαρμάκων Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την κατάρτιση νέας θετικής λίστας αποζημιωμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων μετά από έγκριση της αρμόδιας επιτροπής και την έκδοση σχετικής Υπουργικής απόφασης, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου του 2013.

Ερώτηση Μίκας Ιατρίδη για τη στρεμματική ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τη στρεμματική ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας κατέθεσε η βουλευτής Δωδεκανήσου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μίκα Ιατρίδη, ύστερα από ενημέρωση που είχε από την πολιτευτή του κινήματος στο νομό Κορινθίας, κα Γιώτα Μπάγκα. Στην ερώτηση της, η Μίκα Ιατρίδη αναφέρει ότι με τη νέα ΚΑΠ θα υπάρξει σημαντική μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης της κορινθιακής σταφίδας, γεγονός που θα δημιουργήσει σημαντικό ζήτημα επιβίωσης για τις οικογένειες που ζουν αποκλειστικά από την παραγωγή και ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξαιρεθεί η κορινθιακή σταφίδα από την αναθεωρημένη ΚΑΠ και να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης για τους σταφιδοπαραγωγούς. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΘΕΜΑ: «Στρεμματική ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας». Η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα από τα βασικότερα αγροτικά εξαγώγιμα προϊόντα του Νομού Κορινθίας, που στηρίζει την τοπική οικονομία, ενώ εκατοντάδες οικογένειες βασίζουν την επιβίωση τους αποκλειστικά στην παραγωγή της. Στα πλαίσια της νέας αναθεωρημένης ΚΑΠ θα υπάρξει σημαντική μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης της κορινθιακής σταφίδας με αποτέλεσμα οι παραγωγοί του Νομού να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα. Η σταφίδα καλλιεργείται σε περιοχές ορεινές και ημιορεινές, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα για καλλιέργεια άλλων αγροτικών προϊόντων. Η καλλιέργειά της είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα και σήμερα επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από την γενικότερη αύξη-

ση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων και του ρεύματος, της αύξησης της τιμής φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και της μείωσης των επιδοτήσεων από τον ΕΛΓΑ. Επειδή η σταφίδα είναι βασικό εξαγωγικό προϊόν που συμβάλλει στην εθνική και στην τοπική οικονομία του Νομού Κορινθίας. Ερωτάται ο κ. Υπουργός Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εξαιρεθεί η κορινθιακή σταφίδα από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ ως προϊόν ιδιαίτερης σημασίας; Ποια επιπλέον μέτρα προτίθεται να λάβει για την ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών του Ν. Κορινθίας; Η Ερωτώσα Βουλευτής Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Περισσότερα από 7.600 σκευάσματα όλων των θεραπευτικών κατηγοριών περιλαμβάνονται στην θετική λίστα και 1.223 σκευάσματα νέων γενοσήμων που τιμολογήθηκαν με τα δελτία Τιμών Ιουνίου και Αυγούστου 2013. Δεν περιλαμβάνονται ακόμα νέα καινοτόμα φάρμακα που τιμολογήθηκαν πρόσφατα και θα αξιολογηθούν στην βάση των αιτήσεων τους και των απαιτήσεων του νομού στο προσεχές διάστημα, από την αρμόδια επιτροπή για την έκδοση συμπληρωματικού θετικού καταλόγου. Ακόμα ενσωματώνονται σταδιακά στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) με τα πρώτα 19 θεραπευτικά πρωτόκολλα κατευθυντήριων γραμμών συνταγογράφησης που αφορούν σε πέντε διαφορετικές ομάδες ασθενειών, όπου τα σκευάσματα των οποίων θα αντιστοιχούν στο περίπου 50% της συνολικής μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσίων Υγείας (ΕΟΠΥΥ).


ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

5

ΣΗΜΕΡΑ

Αποκλειστικά στο ΣΗΜΕΡΑ η μαρτυρία του ενός εκ των συλληφθέντων Μέλη της ΚΝΕ Κορινθίας μοίραζαν φυλλάδια σε υπο κατάληψη σχολείο και.. συνελήφθησαν! «Πολιτική η δίωξη μας, θέλουν να ποινικοποιήσουν τον αγώνα μας» λέει η ανακοίνωση του Ν.Σ ΚΝΕ Κορινθίας «Δεν διέπεται η κατάληψη μας από κανένα κομματικό χαρακτήρα» απαντά ο αντιπρόεδρος του 15μελούς του ΕΠΑΛ Λουτρακίου «Βρισκόμασταν στο σχολικό συγκρότημα του ΕΠΑΛ Λουτρακίου λίγο μετά τις 8 το πρωί. Μοιράζαμε ανακοίνωση στους μαθητές για τις θέσεις μας ως ΚΝΕ στον αγώνα που κάνουν με την κατάληψη , όταν συνέβη το περιστατικό.» Το μέλος της ΚΝΕ Κορινθίας κ. Πεφάνης περιγράφει στο ΣΗΜΕΡΑ αποκλειστικά όλα όσα συνέβησαν το πρωινό της Τετάρτης στο σχολικό συγκρότημα του ΕΠΑΛ Λουτρακίου. «Λίγοι μαθητές βρίσκονταν εκείνοι την στιγμή στο σημείο γιατί τα λεωφορεία που τους μεταφέρουν δεν είχαν φτάσει. Ξαφνικά είδαμε ένα περιπολικό και 3 μηχανές να φτάνουν. Ξέρουμε ποιοι τους κάλεσαν γιατί πήγαν και τους μίλησαν αμέσως, δεν τους είπαν όμως πόσοι ήμασταν; Ήρθαν 1 περιπολικό και 3 μηχανές για να μας οδηγήσουν στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων»

Τα 2 μέλη οδηγήθηκαν στο Α.Τ Κορίνθου. Της εξακρίβωσης στοιχείων ακολούθησε εξακρίβωση δικαστικής ταυτότητας, έρευνα δηλαδή για το εάν εκκρεμούν εντάλματα εναντίον τους. «Μας κράτησαν για 2 και πλέον ώρες με διάφορες δικαιολογίες. Σκοπός τους είναι να ποινικοποιήσουν τον αγώνα μας. Τον αγώνα που κάνουμε για τα σχολεία. Δεν θέλουν κανένα σχολείο να είναι κλειστό, δεν θέλουν κινητοποιήσεις. Μας συνέλαβαν για να τρομοκρατήσουν τους μαθητές γιατί εμείς δεν φοβόμαστε!» Ο Αντιπρόεδρος του 15μελούς του ΕΠΑΛ Ηλίας Κωνσταντίνου επιβεβαίωσε τα γεγονότα ότι δηλαδή τα δυο παιδιά έφτασαν στο σχολείο τους προς συμπαράσταση στον αγώνα που κάνουν σημείωσε ωστόσο έντονα πως «η κατάληψή μας και ο αγώνας μας δεν διέπεται από κανέναν κομματικό χαρακτήρα» Το Νομαρχιακό Συμβούλιο της ΚΝΕ Κορινθίας εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης της σύλληψης «Καταγγέλλουμε την αναίτια και προκλητική προσαγωγή στο Αστυνομικό Τμήμα Κορίνθου δύο στελεχών

της ΚΝΕ, μελών του ΝΣ Κορινθίας. Το πρωί της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου, τα στελέχη της ΚΝΕ, βρίσκονταν έξω από το σχολικό συγκρότημα των ΕΠΑΛ Λουτρακίου, που βρίσκεται σε κατάληψη, για να κάνουν εξόρμηση με ανακοινώσεις της ΚΝΕ. Εκεί έγινε και η προσαγωγή με πρόσχημα την εξακρίβωση στοιχείων αλλά, όταν αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε, τα στελέχη της ΚΝΕ συνέχισαν να κρατούνται επί δύο ώρες στο Αστυνομικό Τμήμα με νέο πρόσχημα, τη διερεύνηση εκκρεμούς δικαστικής απόφασης εις βάρος τους που τελικά ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ!. Το περιστατικό αυτό: είναι συνέχεια παρόμοιων που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα σε όλη την Ελλάδα. Είναι κομμάτι του πάζλ που συμπληρώνεται από απειλές διευθυντών και εισαγγελείς στα σχολεία. Είναι προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης και καταστολής των αγώνων την ώρα που η κατάσταση στα σχολεία και ειδικά στα ΕΠΑΛ είναι αφόρητη για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.\ Είναι φανερό ότι η κίνηση αυτή στόχο έχει να ανακόψει την πολιτική παρέμβαση της ΚΝΕ στα σχολεία. Οι νέοι ας σκεφτούν και ας το έχουν καθαρό: Αυτός που έχει συμφέρον σήμερα να βγει η ΚΝΕ «έξω από τα σχολεία» είναι αυτός που θέλει να είναι «μέσα στα σχολεία» η αντιλαϊκή πολιτική. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κορινθίας της ΚΝΕ καταγγέλλει αυτά τα γεγονότα και δηλώνει ότι το λαϊκό κίνημα έχει εμπειρία από τέτοιες πρακτικές, δεν φοβάται, δεν υποχωρεί, δεν λυγίζει. Αυτές οι τακτικές δεν πρόκειται ούτε να φοβίσουν αλλά ούτε και να σταματήσουν τους νέους κομμουνιστές, τους νέους αγωνιστές.

Η προσπάθεια τρομοκράτησης της ΚΝΕ και των νέων που κινητοποιούνται θα πέσει στο κενό! Καλούμε όλους τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, όλο το λαό της Κορινθίας να καταδικάσει την καταστολή των μαθητικών και των λαϊκών αγώνων».


ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ΣΕΛ.6

ΣΗΜΕΡΑ

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ.....ΝΑ------

Πρόγραμμα παρακολούθησης για την προστασία των εδαφών Την Πέμπτη 26/9/2013 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η συνάντηση εργασίας της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης του Προγράμματος SOILPROLIFE+ (LIFEO8ENV/IT/000428) στο οποίο συμμετέχει ως ενεργός εταίρος η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εταίρων του Προγράμματος, ήτοι: 1. Από πλευράς Περιφέρειας Πελοποννήσου οι κκ. Ελένη Μανωλοπούλου και Κωνσταντίνος Γαλιώτος 2. Δυο εκπρόσωποι της Περιφέρειας Σικελίας (Ιταλία) 3. Δυο εκπρόσωποι του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος), και 4. Δυο εκπρόσωποι του Ερευνητικού Κέντρου Πεδολογίας και Αγροβιολογίας CRA-ABP της Φλωρεντίας (Ιταλία). Στη συνάντηση έγινε απολογισμός και αξιολόγηση του έργου των εταίρων. Αποφασίστηκε ο οδικός χάρτης καθώς και ο προγραμματισμός των νέων ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν μέχρι την επόμενη συνάντηση εργασίας της Επιτροπής η οποία προβλέπεται ότι θα γίνει το Μάρτιο του 2014. Συναποφασίστηκε επίσης η διενέργεια του πρώτου Συνεδρίου (Ημερίδας) για το Πρόγραμμα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που θα γίνει

στην Τρίπολη το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους. Θα ακολουθήσουν δυο ακόμη Συνέδρια σε δυο άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Υπενθυμίζεται ότι: 1. Το Πρόγραμμα SoilProLife+ είναι ένα επιμέρους πρόγραμμα της τρέχουσας φάσης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Life+ (2007-2013) 2. Η διάβρωση των εδαφών είναι μια συνιστώσα του γενικότερου προβλήματος της υποβάθμισης των εδαφών από αποσάθρωση ένεκα ανθρωπογενών και φυσικών επιδράσεων σε συνδυασμό με τα γεωλογικά, γεωμορφολογικά, πεδολογικά, εδαφολογικά, κλιματικά και τα άλλα φυσικά, χημικά και οργανικά χαρακτηριστικά του εδάφους μιας περιοχής 3. Στο πλαίσιο του Προγράμματος εκτελούνται επιτόπου εδαφικοί έλεγχοι. Διενεργούνται δειγματοληψίες. Τα εδαφικά δείγματα μεταφέρονται στο εργαστήριο για τον προσδιορισμό των τιμών των εδαφικών χαρακτηριστικών τα οποία συνιστούν παραμέτρους (inputs) στα μοντέλα διάγνωσης της τρωτότητας των εδαφών έναντι διάβρωσης και στα προσομοιώματα της στοχαστικής εκτίμησης του κινδύνου διάβρωσης (όπου σταθμίζονται και συνεκτιμώνται και πολλά άλλα στοιχεία). Με νέες τεχνολογίες GIS (Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών)

και Τηλεπισκόπησης παρασκευάζονται πολυθεματικοί χάρτες γεωχωρικών δεδομένων για κάθε χρήση. Η επεξεργασία των στοιχείων γίνεται με ειδικό λογισμικό. Τα στοιχεία επικαιροποιούνται συνεχώς για την παρακολούθηση της εξέλιξης των φαινομένων και αναρτώνται στο διαδίκτυο σε ειδικό ιστότοπο που θα είναι διαδραστικός και προσβάσιμος σε όλους. Με το Πρόγραμμα προσδιορίζονται τομείς κινδύνου που επιτρέπουν στο χρήστη να προσομοιώνει φαινόμενα διάβρωσης τα οποία υποβαθμίζουν το έδαφος, να εκπονεί στρατηγικές προστασίας του εδάφους και να αναλαμβάνει έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της διάβρωσης 4. Το Πρόγραμμα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της Θεματικής Στρατηγικής για το Έδαφος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του σχετικής Οδηγίας-Πλαισίου που έχει ενσωματωθεί στο Εθνικό Δίκαιο.

Μέγα στοίχημα για τα καταστήματα της πόλης 3600 τουρίστες ανά εβδομάδα στην Κόρινθο! Συμφωνία να δένουν 2 κρουαζιερόπλοια στις 7 μέρες έκλεισε το επιμελητήριο Κορινθίας με μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες Απαιτείται συντονισμός και συνεργασία για να μην χαθεί η τελευταία τουριστική ευκαιρία της πόλης

Της Χριστίνας Τσιορωτά Μέγα στοίχημα για τα καταστήματα της πόλης της Κορίνθου και φυσικά όλες τις δομές της αποτελούν οι 3.600 τουρίστες που θα φτάνουν στο λιμάνι της κάθε εβδομάδα για 8 συναπτούς μήνες! Η σπουδαία είδηση για την πόλη η οποία «μαραζώνει» τουριστικά, εκπορεύεται από την συμφωνία που κατόρθωσε να κλείσει η διοίκηση του επιμελητηρίου της Κορινθίας με μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες. Ανακοινώθηκε στην διάρκεια της τελετής λήξης της 5ης γενικής έκθεσης ΚΟΡΙΝΘΙΑ 2013 από τον πρόεδρο Βασίλη Νανόπουλο σκορπώντας αισιοδοξία στους ακροατές ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν επιχειρηματίες, καταστηματάρχες , έμποροι.

Κάθε κρουαζιερόπλοιο θα φέρνει μαζί του 1800 τουρίστες , σε αυτόν τον αριθμό προστίθεται και το πλήρωμα , πράγμα που σημαίνει πως 2.000 περίπου άτομα θα κατεβαίνουν στην πόλη. Εκείνο το οποίο πρέπει η πόλη με στην σειρά της να κάνει είναι να τους «εκμεταλλευτεί»! Είναι σαφές πως για να αποχωρούν ευχαριστημένοι οι τουρίστες οι οποίοι θα

φτάνουν εδώ , θα πρέπει πόλη να λειτουργήσει με ενότητα και συνεργασία, τα καταστήματα να είναι ανοιχτά, οι υπηρεσίες να είναι υψηλού επιπέδου και φυσικά να απουσιάσει η φιλοσοφία του ξεπουπουλιάσματος του τουρίστα ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα και θα πληρώσει! Την αρχική ευφορία θα πρέπει ν ακολουθήσει ο προβληματισμός και ο συντονισμός αφού η αποτυχία φιλοξενίας και εξυπηρέτησης όλων αυτών των ανθρώπων θα είναι το τελειωτικό τουριστικό χτύπημα για την πρωτεύουσα Κόρινθο. Το στοίχημα θα είναι διαρκές, για 8 μήνες συναπτούς κάθε έτος, περιθώρια για τους εμπλεκομένους δεν υπάρχουν, μια τεράστια ευκαιρία δίνεται στην πόλη, είναι ώρα όλοι να την εκμεταλλευτούν!

Πατινάζ στους πεζόδρομους της Κορίνθου Ναι την θέλαμε και ναι την ζητάγαμε την φθινοπωρινή βροχούλα μετά την αφόρητη ζέστη με υγρασία των τελευταίων ημερών… είχαμε ξεχάσει όμως… τις πλάκες του Αλέκου και… πάθαμε πλάκα! Περπατάς στους πεζόδρομους και κάνεις πατινάζ!!!πίστα παγοδρομίου αποκτήσαμε ξάφνου και εδώ δεν έχεις την επιλογή. Γλιστράς θες δεν θες , θέμα που έχει θιγεί ευθύς εξαρχής στην πόλη αυτό των πλακών οι οποίες ακόμα και όταν δεν είναι βρεγμένες γλιστρανε! Και μην πει κάποιος φταίνε τα παπούτσια… ότι παπούτσι και να φοράς ,γλιστράς! Το νου σας λοιπόν , να μην έχουμε ατυχήματα διότι τις πλάκες δεν τις βλέπω να ξηλώνονται! Κουνούπι το… κουνούπι! Βγήκαν τα ψεκαστικά και ψεκάζουν για να γλιτώσουμε! Σε πλήρη εφαρμογή το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην περιφέρεια της Πελοποννήσου, πρόβλημα τεράστιο η αλήθεια είναι με το Λουτράκι να ψεκάζει λέει η ανακοίνωση ανα 20ήμερο. Μας καλούνε βέβαια να ψεκάσουμε και εμείς στις αυλές μας αν έχουμε λιμνάζοντα νερά! Να πάρουμε βρε παιδί μου και καμιά ψιχαστήρα να βοηθήσουμε και τον ανάδοχο αν χρειαστεί, αν είναι να γλιτώσουμε από τα έντομα! Καλά ξυπνητούρια! 1η ο μήνας εχθές και… ανερτήθη στο διαδίκτυο δελτίο τύπου εκ του Δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων. Το δελτίο αφορούσε την παγκόσμια ημέρα τουρισμούς στις… 27 του Σεπτέμβρη! Άργησε η ανάρτηση βρε παλικάρι μου! Πέρασε το 27 του μηνός πάει και η παγκόσμια ημέρα τουρισμού! Δεν το έβαλες Παρασκευή; Άστο να πάει βρε παιδάκι μου!!! Καλώς ήρθε το… δολάριο! Θυμάστε την ταινία που περιμένουν… αι γυναίκαι τα πλοία με τους ναύτες πως και πως για να δουν.. χαρά και κανα δολάριο;;; καλώς ήρθε το δολάριο αναφωνούσαν και πανηγύρι είχε στηθεί αφού η έλευση των πλοίων σήμαινε μερική παύση της μιζέριας… αυτήν την ταινία μου θύμισαν οι αντιδράσεις στις ανακοινώσεις Νανόπουλου την Κυριακή για τα 2 κρουαζιερόπλοια την εβδομάδα τα οποία θα δένουν στο λιμάνι της Κορίνθου και 1800 τουρίστες θα ξεχύνονται στην πόλη. Να φανταστώ τίποτα σημαιάκια στο λιμάνι ,μαγαζάτορες με ποδιές να διαφημίζουν μουζάκα και χωριάτικη, rooms to rentκαι άλλα συναφή! Σαφέστατα και η ανακοίνωση είναι σημαντικότατη αλλά να… δεν μπορούσα να αποφύγω τον συνειρμό!


ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ΣΗΜΕΡΑ

---------ΤΗΣ ΧΡΣΤΙΝΑΣ Το νου σου σε φωτογραφίζουν! Όταν αναλαμβάνεις ρόλο επιθετικό είναι καλό να προσέχεις! Με ποιους συναναστρέφεσαι και ποιος μπορεί να σε φωτογραφίζει. Διότι αυτές οι φωτογραφίες μπορεί να πέσουν σε χέρια που θα τις δημοσιεύσουν και τότε όχι απλά θα εκτεθείς αλλά θα… γίνεις κατά το κοινώς λεγόμενον ρόμπα! Ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι που και τραβά φωτογραφία, μαγνητοφωνεί, καταγράφει. Δεν είδες τι έπαθε ο έρημος ο Καμμένος;;;; Κάντε κάτι εκεί στον Προμηθέα Διαβάζω και μου προκαλεί έκπληξη αλήθεια λέω, πόσο σημαντικές διοργανώσεις πραγματοποιούνται στο Λουτράκι με την ευθύνη του Προμηθέα. Η απορία μου δεν είναι για την σπουδαιότητα των διοργανώσεων αλλά για την μη προβολή τους. Ένα δελτίο τύπου απλό, το οποίο μπορεί να μπει μπορεί και να μην μπει και μέχρι εκεί. Ίσως – ίσως και καμία αφίσα στο Λουτράκι, παραπέρα; Ούτε βήμα! Είναι κρίμα πρόεδρε του Προμηθέα να γίνεται τόσο σπουδαία δουλειά και να μην γίνεται γνωστή. Πολλοί άνθρωποι είναι χαμηλού προφίλ, θαρρώ όμως πως οφείλετε αν όχι στον εαυτό σας, σε όλους όσους σας τιμούν με αυτέ στις εκδηλώσεις, να έχετε την καλύτερη δυνατή διαφήμιση ώστε να υπάρχει και η καλύτερη δυνατή ανταπόκριση. Καλές οι αναδημοσιεύσεις, οι απαντήσεις; Για να δω θα δημοσιευθεί στην sfedona η απάντηση του super; Διότι υπήρξε τέτοια! Να δω αν θα δημοσιευτεί και από εκείνα τα μέσα που αναδημοσίευσαν την sfedona διερωτώμενα μάλιστα αν θα υπάρχουν απαντήσεις αλλά και για τις σχέσεις με την Χρυσή Αυγή, συνάδελφε Φώτη. Οι απαντήσεις βρίσκονται στο φύλλο της 1η Οκτωβρίου και οφείλετε να τις φιλοξενήσετε . άλλωστε να θυμίσω στον αγαπητό κ. Γιαννιδάκη πως το super δημοσίευσε την απάντηση του στην συνέντευξη του αντιδημάρχου πολεοδομίας , για το θέμα με τα νεόδμητα στα Λουτρά και τις ενέργειες. Να δω την ανάλογη συμπεριφορά τώρα αναμένω καθώς και.. δημοσιογραφική έρευνα στο ΕΣΡ για την σύνθεση του Δ.Σ του super. Ένα κλικ είναι βρε συνάδελφοι και με μιας όλες σας οι απορίες περι Χρυσής Αυγής θα λυθούν! Εκτός κι αν.. δεν θέλετε! Πνιγήκαμε! Πρωτοβρόχια και.. θεομηνία! Τα χαμε ξεχάσει αυτά τα καλά; Με την πρώτη βροχή φαίνεται η ένδεια μ ας , η μη πρόνοια και η αδιαφορία όλων μας όχι μόνο του κράτους. Μικρές και μεγάλες καταστροφές εντοπίζονται ανά τη χώρα, αλλά και στην Πελοπόννησο φυσικά. Φωνές , διαμαρτυρίες, περιουσίες που βάλλονται και.. τα ίδια Παντελάκη μου! Το ίδιο κακοπαιγμένο έργο σε πολλοστή επανάληψη!

ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ΣΕΛ.7

Η 5η πανελλήνια έκθεση Κορινθία 2013 ολοκληρώθηκε με επιτυχία Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου η 5η πανελλήνια έκθεση Κορινθία 2013, η μεγαλύτερη και καλύτερη από κάθε άλλη φορά που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κορινθίας. Ο αριθμός των εκθετών ήταν μεγαλύτερος κατά 45 % και των επισκεπτών 20% από την περσινή χρονιά. Εκθέτες και επισκέπτες έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι από την άψογη παρουσίαση και οργάνωση της φετινής Έκθεσης και το οικονομικό αποτέλεσμα που είχαν στη διάρκεια της. Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης ειδικοί ομιλητές συζήτησαν με επιχειρηματίες και το επιμελητήριο Κορινθίας ειδικά και σημαντικά θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κορινθίας κος Βασίλης Νανόπουλος χαρακτήρισε την διοργάνωση ως το κορυφαίο οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός για την Κορινθία το 2013. Οι εθελοντικές οργανώσεις και οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νομού με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στην διοργάνωση ανέδειξαν τον πλούτο που διαθέτει η περιοχή στα θέματα αυτά. Η φετινή έκθεση ήταν ποιοτικά ασύγκριτα καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν και αποδεικνύει ότι με σωστό σχεδιασμό, σκληρή δουλειά, καλούς συνεργάτες και υποστηρικτές, παρά την οικονομική κρίση μπορούμε να τα καταφέρου-

με και να πετύχουμε. Στην τελετή λήξης ο πρόεδρος κ. Βασίλης Νανόπουλος προχώρησε σε μια πολύ σημαντική ανακοίνωση που αφορά την οικονομική άνθιση του νομού. Με την καθοριστική συμβολή του Επιμελητηρίου Κορινθίας κορυφαίες στον κλάδο τους τουριστικές εταιρίες συμφώνησαν και από τον Μάρτιο και μέχρι τον Οκτώβριο θα προσδένουν 2 κρουαζιερόπλοια εβδομαδιαίως στο λιμάνι της Κορίνθου, γεγονός που θα αποφέρει περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ στην κορινθιακή αγορά. Η σημαντική αυτή ανακοίνωση σε συνδυασμό με άλλες ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν σύντομα και αφορούν νέες επενδύσεις, συμ-

βάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη και οικονομική πρόοδο του νομού. Όπως είπε ο κ. Νανόπουλος πρωταρχικός στόχος του ιδίου και του επιμελητηρίου είναι με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και επιχειρηματικές συμφωνίες να αυξηθεί το εισόδημα και ο πλούτος στην Κόρινθο και την ευρύτερη περιοχή. Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα κρατήσει ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα της πόλης. Από κάθε άποψη η έκθεση άφησε ενθουσιασμένους όλους όσους συμμετείχαν και έδωσε ουσιαστικά αποτελέσματα, αισιοδοξία, ελπίδα και προοπτική.


8

ΣΗΜΕΡΑ

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ

του συνεργάτη μας Δημητρίου Δουβή

Σε διαθεσιμότητα

αστυνομικός φρουρός του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ ο αστυνομικός του βουλευτή της ΧΑ Κορινθίας Ευστάθιου Μπούκουρα, καθώς στην κατοχή βρέθηκαν 35 σφαίρες. Παράλληλα, σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη κατοχή πυρομαχικών και διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην οικία του στην Αθήνα, από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τριάντα πέντε (35) φυσίγγια, διαμετρήματος 45mm, τα οποία κατείχε παράνομα. Ο αστυφύλακας οδηγήθηκε τη Δευτέρα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Πού τοποθετήθηκαν μηχανήματα ελέγχου τελών διοδίων

«Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η έναρξη λειτουργίας Ειδικών Ηλεκτρονικών Τεχνικών Συσκευών προς βεβαίωση παραβάσεων μη καταβολής τελών διοδίων, στους ακόλουθους Σταθμούς Διοδίων κατά μήκος της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου: • Χ/θ 26+600 (Σταθμός Διοδίων Ελευσίνας), ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο. • Χ/θ 33+800 (Πλευρικός Σταθμός Διοδίων Κόμβου 3 Ν. Περάμου), ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο. • Χ/θ 65+500 (Σταθμός Διοδίων Αγ. Θεοδώρων), έξοδοι προς Αθήνα και Κόρινθο. • Χ/θ 73+300 (Σταθμός Διοδίων Ισθμού), ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα. Σε βάρος των παραβατών, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο διακοσίων ευρώ (200,00 €), καθώς και το διοικητικό μέτρο της αφαίρεσης της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος για είκοσι ημέρες, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 29 παρ. 10 και 103 παρ. 2 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας».

Μ.ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Με απόφαση της γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, ανακοινώνεται η έναρξη της διαδικασίας χορήγησης Υποτροφιών, για Δωρεάν Φοίτηση στα Φροντιστήρια Μ. Εκπαίδευσης του Νομού Κορινθίας. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας στήριξης των Οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και των συνεπειών της, με τον πιο αποδοτικό τρόπο την Δωρεάν Φοίτηση των παιδιών τους. Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Κορινθίας θα προσφέρει Δωρεάν Φοίτηση σε έναν (1) μαθητή ανά φροντιστηριακή μονάδα των μελών του Συλλόγου. Έτσι 25 μαθητές θα φοιτήσουν Δωρεάν για την σχολική περίοδο 2013-2014 στο Νομό Κορινθίας. Δικαιούχοι: Μαθητές των τριών τάξεων του Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου Μαθητές οι οικογένειες των οποίων έχουν εισόδημα κάτω των 15,000 ευρώ Μαθητές οικογενειών που πληρούν κοινωνικά κριτήρια όπως: Πολύτεκνες οικογένειες

Οικογένειες με μέλος με ειδικές ανάγκες ή με σοβαρή ασθένεια Οικογένειες με άνεργο γονέα Μονογονικές οικογένειες Τρίτεκνες οικογένειες Οικογένειες διαζευγμένων γονέων Από κάθε οικογένεια που πληρεί τις προϋποθέσεις θα επιλεγεί ένα μόνο παιδί.. Δικαιολογητικά: Για την συμμετοχή στην διαδικασία επιλογής των μαθητών που πληρούν τα κριτήρια επιλογής, απαιτείται η συμπλήρωση της σχετικής αίτησης που θα προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι από τα Φροντιστήρια, σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί, καθώς και η υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών που

αποδεικνύουν την ισχύ των κριτηρίων. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι: Εκκαθαριστικό από την ΔΟΥ Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης Δελτίο Ανεργίας Γνωμάτευση της ασθένειας  Ημερομηνίες: Η κατάθεση των αιτήσεων θα γίνει ως Παρασκευή 5 Οκτωβρίου. Η επιλογή θα έχει ολοκληρωθεί ως την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου Η ειδοποίηση των επιλεγέντων θα γίνει μέχρι την  Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, ώστε η έναρξη της φοίτησης να γίνει από την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου Σημεία ενημέρωσης και κατάθεσης αιτήσεων: Ενημέρωση για την διαδικασία, προμήθεια των αιτήσεων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των υποτροφιών και κατάθεση των αιτήσεων και των απαραίτητων δικαιολογητικών, θα γίνεται: Με τα φροντιστήρια αυτά θα επικοινωνούν οι ενδιαφερόμενοι της ευρύτερης περιοχής με κέντρο την πόλη που εδρεύει το φροντιστήριο.

Διευκόλυνση προς τους δανειολήπτες ζήτησε ο Κ. Κόλλιας «Ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, ζητώντας την παρέμβαση του Υπουργού για παράταση και διεύρυνση των διευκολύνσεων προς τους δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και των εμπορικών τραπεζών. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε: «Θεώρησα υποχρέωσή μου να μεταφέρω στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών το αίτημα δεκάδων Κορίνθιων συμπολιτών μου και εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών ανά την Ελλάδα για νέες διευκολύνσεις στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Πρόκειται για θέμα ύψιστης κοινωνικής και οικονομικής σημασίας, καθώς η αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων έχει οδηγήσει στην απόγνωση χιλιάδες οικογένειες, απειλεί δε τη βιωσιμότητα και των ίδιων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Βασικό αντικείμενο της ερώτησής μου αποτελεί η παύση της ισχύος των ρυθμίσεων που εφάρμοζε το Ταμείο Παρακα-

ταθηκών και Δανείων. Το 2011 το Ταμείο ανακοίνωσε την επιμήκυνση της αποπληρωμής δανείων, καθώς και περαιτέρω ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών δημοσίων υπαλλήλων. Μεταξύ άλλων, προβλεπόταν πάγωμα δόσεων για μια διετία, καταβολή μισής δόσης για 5 χρόνια και επιμήκυνση αποπληρωμής μέχρι 10 χρόνια. Ήταν μία στρατηγικής σημασίας απόφαση, τόσο για τους δανειολήπτες, όσο και για το ίδιο το Ταμείο καθώς, με δεδομένες τις δραστικές μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου, ήταν βέβαιο ότι χωρίς αυτές τις ρυθμίσεις, χιλιάδες δάνεια θα έπαυαν να εξυπηρετούνται. Η ρύθμιση αυτή γινόταν μέχρι τα τέλη του Δεκεβρίου 2012. Έκτοτε φαίνεται ότι όσοι επιχείρησαν να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις και, ιδιαιτέρως, όσοι ζήτησαν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που τους είχαν χορηγηθεί, δεν τους επετράπη. Είναι προφανές ότι από το 2012, η μισθολογική κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων όχι μόνο δεν έχει αλλάξει, αλλά σε πολλές

περιπτώσεις έχει επιδεινωθεί, και μαζί η δυνατότητά τους να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να ισχύσουν και νέες ρυθμίσεις αντίστοιχες αυτών που ίσχυαν μέχρι το 2012, ώστε να μπορέσουν περισσότεροι δανειολήπτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι ένας κρατικός θεσμός, με συγκεκριμένο κοινωνικό ρόλο. Ωστόσο, θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να ζητηθούν επιτακτικά από την ελληνική κυβέρνηση ανάλογες ρυθμίσεις και από τις εμπορικές τράπεζες, με τις οποίες έχουν συναφθεί περίπου 200.000 δάνεια. Βεβαίως πολλές από αυτές έχουν ήδη σε ισχύ σχετικά προγράμματα, πλην όμως πιστεύω ότι το ελληνικό κράτος, με δεδομένο μάλιστα ότι έχει παρασχέσει άπειρες εγγυήσεις, δικαιούται να απαιτήσει τη συμμετοχή των τραπεζών στην εθνική προσπάθεια για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη βιωσιμότητα της πραγματικής οικονομίας.»


ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

9 9

ΣΗΜΕΡΑ

Στην Πανελλήνια Ημέρα Νεολαίας η ΑΕΚ Τρίπολης είχε το ‘ποδήλατό’ της ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ΣΕΛ.9

Η χορωδία «Τελέσιλλα» τραγούδησε στον Μώλο Φθιώτιδας

Το δροσερό φθινοπωρινό βράδυ του Σαββάτου της 21ης του Σεπτέμβρη 2013 στον Μώλο Φθιώτιδας έντυσε με το τραγούδι της η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Άργους ΤΕΛΕΣΙΛΛΑ, καλεσμένη στο 5ο χορωδιακό φεστιβάλ από το Πολιτιστικό Σωματείο «Χορωδία Μώλου». Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου Μώλου ακούστηκαν οι όμορφες φωνές της παιδικής χορωδίας της πόλης στα τραγούδια «Το χρυσό κουρέλι», «Κανελόριζα» και «Happy together turtles», σε διδασκαλία και διεύθυνση του συνθέτη και μαέστρου κ. Αντώνη Μπαλή. Σειρά είχε έπειτα η χορωδία της ΤΕΛΕΣΙΛΛΑΣ με μαέστρο τον κ. Γιάννη Κόντη. Τα ρεμπέτικα τραγούδια Μοδιστρούλα, Η άμαξα μες στη βροχή, Ο τραμπαρίφας ξεσήκωσαν το πλήθος της αίθουσας σε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα ενώ ταυτόχρονα παρέσυραν όλους στο τραγούδι! Στο πιάνο η κ. Αναστασία Σταματοπούλου, στο μπουζούκι ο κ. Νίκος Τσάγκαρης και στο τουμπελέκι ο κ. Παναγιώτης Ρέντας. Ακολούθησε η Μικτή Χορωδία Παραδοσιακών τραγουδιών του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος». Άνδρες και γυναίκες ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές της Καστοριάς και με το νταούλι, την τρομπέτα, το τυμπανάκι και το ακορντεόν στη σκηνή, θύμισαν σε όλους τη δύναμη της παράδοσης. Ας χαμηλώναν τα βουνά, Στης μαντζουράνας τον ανθό, Από ξένο τόπο, Λαφίνα, Ζαχαρούλα, Νέτα, Κάπως έτσι, ήταν οι τίτλοι των τραγουδιών της χορωδίας της Καστοριάς, διασκευασμένα από τη μαέστρο κ. Ναταλία Σερόβα-Χολοπούλου, που έδωσαν μια εικόνα της τοπικής παράδοσης της πόλης της Καστοριάς αλλά και του ευρύτερου ελλαδικού χώρου. Αμέσως μετά το «λόγο» πήρε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αταλάντης «Η Πρόοδος», μια ανδρική χορωδία, υπό τη διεύθυνση του γνωστού νέου μαέστρου Γιώργου Κοσμίδη. Το δάσος, Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες, Επιφάνεια, Κάπου νυχτώνει, Ο μήνας έχει εννιά, ήταν τα τραγούδια που μας χάρισαν τη βραδιά αυτή οι φίλοι μας από την Αταλάντη και απέδειξαν ότι πράγματι είναι σημαντικοί εκπρόσωποι του πολιτιστικού γίγνεσθαι της Λοκρίδας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Την εκδήλωση έκλεισε η Μικτή Χορωδία Μώλου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου και συνθέτη Αντώνη Μπαλή. Το πρώτο τραγούδι της χορωδίας «Αλημόνητες πατρίδες» μας έφερε στο νου το δράμα

Το ΔΣ της ΑΕΚ Τρίπολης θέλει να ευχαριστήσει τον αθλητή της Κωτσιόπουλο Παναγιώτη για τη συμμετοχή και τη διάκρισή του στην Πανελλήνια Ημέρα Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε 27-29 Σεπτέμβρη στον Αγ. Ανδρέα Αττικής. Του εύχεται ολόψυχα πάντα επιτυχίες. του Ελληνισμού. Όλα σε θυμίζουν, Δεν ξέρω πόσο σ` αγαπώ, Έλα μαζί μου, Έλα ψυχούλα μου, ήταν τα τραγούδια που μας παρουσίασαν στην εκδήλωση. Για το τέλος της βραδιάς ένα τραγούδι του μαέστρου Αντώνη Μπαλή «Του Κωνσταντίνου Πόλη» ένωσε όλους τους χορωδούς. «Πόλη πανέμορφη κυρά γεύση πικρή του νόστου, Βυζαντινή Βασίλισσα , ζαφείρι του Βοσπόρου…», τραγούδησαν με μια φωνή όλοι οι χορωδοί. Ακόμα μια φορά η γλώσσα της Μουσικής έφερε κοντά τα μέλη όλων των χορωδιών. Το τραγούδι, ο χορός, οι ήχοι του μπουζουκιού, της τρομπέτας και του νταουλιού ξεσήκωσαν τους χορωδούς σ` ένα γλέντι που κράτησε ως τις πρωινές

ώρες. Δεν χρειάστηκε ούτε μια στιγμή η βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος για μουσική-κονσέρβα!!! Οι χοροί από τη Μακεδονία έσμιξαν με τον καλαματιανό και τον τσάμικο και όλοι οι χορωδοί έδωσαν υποσχέσεις για μελλοντικές εμφανίσεις και εκδηλώσεις. Την επόμενη μέρα, την Κυριακή, οι χορωδοί της ΤΕΛΕΣΙΛΛΑΣ ξεναγηθήκαμε στην πόλη των Καμένων Βούρλων, αγναντέψαμε τη Λαμία και τη Στυλίδα και ξεκινήσαμε για την Αταλάντη που μας περίμενε για λίγη ξεκούραση και έναν απολαυστικό καφέ στην πλατεία της. Φαγητό, χορός και τραγούδι στην ταβέρνα «Καραούλι» και επιστροφή στο Άργος.


10

ΣΗΜΕΡΑ

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Έρευνα της Adecco Ελλάδας: Η επίδραση της Ο όμιλος Adecco, παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα έρευνας που σκιαγραφεί την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην εργασιακή καθημερινότητα της χώρας μας. Η έρευνα, που διεξήχθη online σε δείγμα 451 ατόμων μέσω του ερευνητικού εργαλείου Digipoll της Wizzard – From Wisdom to Magic, Holistic Marketing Solutions, κατέληξε σε σημαντικά ευρήματα σχετικά τόσο με τον βαθμό όσο και με τον τρόπο με τον οποίο η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την καθημερινότητα όσων παραμένουν εντός της αγοράς εργασίας αλλά και όσων αναζητούν εργασία. Από τους 451 συμμετέχοντες, το 55% δήλωσε ότι δεν εργάζεται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενώ, από το υπόλοιπο 45%, 34% εργάζονται με σχέση πλήρους και 11% με σχέση μερικής απασχόλησης. Η πλειονότητα (59%) όσων δήλωσαν ότι εργάζονται προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ σημαντικό ποσοστό είναι δημόσιοι υπάλληλοι (23%) και ελεύθεροι επαγγελματίες (16%). Τα ευρήματα της έρευνας αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον εξαιτίας του γεγονότος ότι το 52% των ερωτηθέντων που εργάζονται διαθέτουν ικανή (πάνω από 10 έτη) προϋπηρεσία στην αγορά εργασίας, ενώ 45% βρίσκονται για περισσότερα από έξι χρόνια στην ίδια θέση. Στην ερώτηση για το αν οι συνθήκες εργασίας τους κατά τα δύο τελευταία χρόνια έχουν μεταβληθεί και πώς, 68% απάντησαν ότι οι συνθήκες εργασίας τους έχουν επιδεινωθεί, 23% ότι έχουν παραμείνει ίδιες και μόνο 9% ότι έχουν βελτιωθεί. Καλούμενοι να περιγράψουν με ποιον ακριβώς τρόπο έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες εργασίας τα δύο τελευταία χρόνια, οι μισοί (50%) συμμετέχοντες που εργάζονται ανέφεραν ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν υποστεί μείωση μισθού, 25% δήλωσαν ότι εργάζονται πλέον περισσότερες ώρες, 14% επεσήμαναν την άσχημη ψυχολογία που επικρατεί στο περιβάλλον εργασίας τους λόγω αυξημένου στρες και του φόβου της απόλυσης/ ανεργίας και 13% αναφέρθηκαν στην έλλειψη προσωπικού. Σημαντικά ήταν επίσης τα ποσοστά που έκαναν λόγο για την αύξηση των απαιτήσεων και της πίεσης στον χώρο εργασίας αλλά και για τη μείωση του τζίρου ή των κερδών (9% σε καθεμία από τις δύο περιπτώσεις), για κακές συνθήκες εργασίας (8%), μεγαλύτερο όγκο δουλειάς (7%), καθυστερήσεις στην πληρωμή (5%) ή ακόμη και απλήρωτη εργασία (4%). Η παραπάνω εικόνα ενισχύεται από το γεγονός ότι 45% και 42% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα επιβεβαίωσαν αντίστοιχα πως έχουν αυξηθεί ο όγκος και τα καθήκοντα/ αρμοδιότητες της δουλειάς τους, ενώ σχεδόν οι μισοί (48%) απάντησαν ότι οι οικονομικές τους απολαβές έχουν μειωθεί δυσανάλογα σε σχέση με τις απαιτήσεις και τον όγκο της εργασίας τους και 38% εξέφρασαν την αίσθηση της στασιμότητας στην εργασία τους. Ως συνέπεια των παραπάνω, 31% και 27% των εργαζόμενων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αναζητούν ήδη ή σκοπεύουν να αναζητήσουν σύντομα άλλη εργασία με καλύτερες απολαβές ή που να ανταποκρίνεται καλύτερα στα προσόντα τους. Όσον αφορά στο ποσοστό 55% των συμμετεχόντων στην έρευνα που δεν εργάζονται, 31% βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας μετά τη διακοπή της συνεργασίας τους με τον προηγούμενο εργοδότη τους, 20% δήλωσαν νεοεισερχόμενοι στην αγορά που δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν εργασία, ενώ 11% και 5% βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας όταν έκλεισε η επιχείρηση/ κατάστημα στο οποίο εργάζονταν ή ήταν ιδιοκτήτες – μόνο 5% των ερωτηθέντων που δεν εργάζονται έχουν παραμείνει εκτός αγοράς από επιλογή. Σχεδόν το ένα τρίτο (31%), μάλιστα, των μη

εργαζομένων συμμετεχόντων στην έρευνα έχουν παραμείνει άνεργοι για περισσότερα από δύο χρόνια, 19% για χρονικό διάστημα μεταξύ επτά και δώδεκα μηνών, 18% για δύο χρόνια και 15% είναι άνεργοι από έναν έως και έξι μήνες. Μεταξύ των ανέργων, σημαντικό ποσοστό (23%) έχει στο ενεργητικό του 10-15 έτη προϋπηρεσία, 29% από τέσσερα έως έξι έτη, 18% από ένα έως τρία έτη και 13% από επτά έως εννέα έτη. Ερωτώμενοι για το αν συνολικά οι συνθήκες εργασίας κατά τα τελευταία δυο χρόνια έχουν αλλάξει και πώς, με βάση είτε τη δική τους προσωπική εμπειρία είτε την εμπειρία ανθρώπων από το συγγενικό/


ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

11

ΣΗΜΕΡΑ

οικονομικής κρίσης στην εργασιακή καθημερινότητα

φιλικό τους περιβάλλον, η συντριπτική πλειονότητα (96%) των συμμετεχόντων στην έρευνα που δεν εργάζονται δήλωσαν ότι αυτές έχουν επιδεινωθεί. 44% κάνουν λόγο για μείωση αποδοχών, 23% για εκμετάλλευση των εργαζομένων, 20% για περισσότερες ώρες εργασίας, 18% για απολύσεις, 16% για δυσκολία ανεύρεσης εργασίας, 14% για ανασφάλιστη εργασία και καταπάτηση δικαιωμάτων, 9% για άσχημη ψυχολογία και 8% για κακές συνθήκες εργασίας. Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας, ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Γενικός Διευθυντής της Adecco Ελλάδας, σχολίασε: «Ως ο μεγαλύτερος οργανισμός στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού παγκοσμίως, γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες μηνυμάτων για τις μεταβολές που έχουν επέλθει τα τελευταία δύο χρόνια στην ελληνική αγορά εργασίας, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε τη διενέργεια της εν λόγω έρευνας, προκειμένου να αποκτήσουμε μια ακόμη σαφέστερη εικόνα για τις μεταβολές αυτές και να αφουγκραστούμε αποτελεσματικότερα τις ανάγκες του σύγχρονου ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού αλλά και των εταιρειών που συγκαταλέγονται μεταξύ των πελατών μας. Είμαστε βέβαιοι ότι τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα

ευρήματα της δεύτερης κατά σειρά έρευνάς μας που εστιάζει στην ελληνική αγορά θα μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε ακόμη καλύτερα στις προσδοκίες που έχουν από εμάς οι συνεργάτες-υποψήφιοι αλλά και οι πελάτες μας».

Σχετικά με τoν όμιλο Adecco: Ο όμιλος Adecco, με έδρα τη Ζυρίχη, στην Ελβετία είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού παγκοσμίως. Με περισσότερους από 31.000 εργαζομένους

στα περισσότερα από 5.200 υποκαταστήματά του, σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως, ο όμιλος Adecco προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού, συνδέοντας καθημερινά περισσότερους από 650.000 εργαζομένους με πάνω από 100.000 εταιρίες-πελάτες. Στις προσφερόμενες υπηρεσίες συγκαταλέγονται η εύρεση και επιλογή μόνιμου προσωπικού, υπηρεσίες προσωρινής απασχόλησης, πρόσληψη και διαχείριση προσωπικού και επανατοποθέτηση προσωπικού. Ο όμιλος Adecco συγκαταλέγεται στις 500 πιο επιτυχημένες εταιρίες παγκοσμίως, σύμφωνα με το επιχειρηματικό περιοδικό Global Fortune. Επιπλέον, είναι εταιρία με μητρώο στη Ζυρίχη (ISIN: CH0012138605) και εισηγμένη στο χρηματιστήριo SIX Swiss Exchange στην Ελβετία. Ο όμιλος Adecco στην Ελλάδα: Στην Ελλάδα, ο όμιλος Adecco ιδρύθηκε το 2000 και έχει ως σήμερα αναπτύξει δίκτυο 5 υποκαταστημάτων και 2 εξειδικευμένων τμημάτων (Call Centre, Hospitality) στο λεκανοπέδιο Αττικής και τη Θεσσαλονίκη. Η Adecco Ελλάδος έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο  ποιότητας ISO 9001:2008, στους τομείς Eύρεσης και Eπιλογής Προσωπικού καθώς και Yπηρεσιών Προσωρινής Aπασχόλησης σε όλο το δίκτυο των υποκαταστημάτων της.


12

ΣΗΜΕΡΑ

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Συνεργεία αποκολλούν το άγαλμα του Κολοκοτρώνη από την μαρμάρινη βάση του και το κατεβάζουν για συντήρηση, Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013. Συνολικά 4 μήνες υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των φθορών του αγάλματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και της μαρμάρινης βάσης του, το οποίο είναι έργο του γλύπτη Λάζαρου Σώχου (1814), στο Ναύπλιο. Μετά την αυτοψία στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού με επικεφαλής την προϊσταμένη της υπηρεσίας νεοτέρων μνημείων και τεχνικών έργων Δυτικής Ελλάδος του υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού Άννα Κωτσοβίλη, στο Πάρκο Κολοκοτρώνη, δρομολογήθηκαν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης του αγάλματος σε ειδικό χώρο στο Ναύπλιο. Την αποκόλληση και το κατέβασμα από την μαρμάρινη βάση έκανε ειδικό γερανοφόρο όχημα. Την επίβλεψη των εργασιών και την όλη προετοιμασία έκανε ο μηχανικός Γεώργιος Μπινιάρης. Το 1884 οι κάτοικοι του Ναυπλίου μετά από έρανο συγκέντρωσαν ένα σημαντικό ποσό με την επιθυμία να φιλοτεχνηθεί ανδριάντας του στρατηγού Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Το άγαλμα εγκαινιάστηκε στο Ναύπλιο το 1901. Την όλη διαδικασία παρακολούθησε από κοντά ο δήμαρχος Ναυπλίου Δ. Κωστούρος από την πρώτη στιγμή και παρείχε στα συνεργεία κάθε δυνατή βοήθεια εκ μέρους του δήμου και των υπηρεσιών του για την επιτυχία του έργου τους. Την όλη διαδικασία παρακολούθησε από κοντά ο δήμαρχος Ναυπλίου Δ. Κωστούρος από την πρώτη στιγμή και παρείχε στα συνεργεία κάθε δυνατή βοήθεια εκ μέρους του δήμου και των υπηρεσιών του για την επιτυχία του έργου τους.

Κέντρο υποστηριζόμενης διαβίωσης και ατόμων με ειδικές ικανότητες

Καρμπουνάρι Λουτράκι Τηλ: 27410 48949- 27410 48570 Fax: 27410 49510


ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Τρίπολη Η Τρίπολη την ημέρα εορτασμού της Άλωσης υποδέχτηκε και την Ιερή Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Οι λαμπαδηδρόμοι που είχαν την τιμή να μεταφέρουν την Ιερή Φλόγα μέσα από την Τρίπολη, θέλησαν όπως μας είπαν να στείλουν μέσω αυτής, ένα μήνυμα της Ειρήνης σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, που αυτή την χρονική περίοδο το έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη. Μετά την άφιξη της φλόγας στην πλατεία, ο δήμαρχος της πόλης κ. Γιάννης Σμυρνιώτης ανέβηκε στο βήμα, προκειμένου να κάνει μια μικρή αναδρομή στην ιστορία της φλόγας. Στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στον εκπρόσωπο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Φώτη Καϋμενάκη, ο οποίος μίλησε για το μεγάλο ταξίδι της φλόγας μέχρι την Ρωσία. Τέλος τον λόγο έλαβε ο εκπρόσωπος οργανωτικής επιτροπής SOCHI 2014, ο οποίος απεύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό στα ελληνικά, γεγονός που άφησε άφωνους τους παρευρισκόμενους. Κλείνοντας μάλιστα την ομιλία του αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ελλάδας -Ρωσίας τις οποίες χαρακτήρισε ως άριστες.

13

ΣΗΜΕΡΑ

Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκε στην 192η Επέτειο της Άλωσης της Τρίπολης Για ακόμα μια χρονιά, έλαβαν χώρα στην πόλη της Τρίπολης, εκδηλώσεις για την 192η Επέτειο της Άλωσης. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή το πρωί, με την δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, όπου παρευρέθη ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Νίκος Κανελλόπουλος. Παρόντες ήταν επίσης και εκπρόσωποι του Δήμου και της περιφέρειας, καθώς και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας. Αμέσως μετά την δοξολογία, οι επίσημοι βρέθηκαν στο μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων, όπου παρακολούθησαν την επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσαν στεφάνια. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κατέθεσε στεφάνι και στον Ανδριάντα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη.


ΑΡΚΑΔΙΑ

ΣΗΜΕΡΑ

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ΣΕΛ.14-15

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας στην 5Η Έκθεση Κορινθία 2013

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 5η πανελλήνια έκθεση Κορινθία 2013, η μεγαλύτερη και καλύτερη από κάθε άλλη φορά που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κορινθίας με τον αριθμό επισκεπτών να καταγράφει σημαντική αύξηση 20% έναντι της τελευταίας διοργάνωσης. Το Επιμελητήριο Αρκαδίας έδωσε και σε αυτή την έκθεση το «παρών», προκειμένου να ενισχύσει την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων του νομού μας. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης το περίπτερο του Επιμελητηρίου επισκέφτηκαν πλήθος κόσμου με αποτέλεσμα να κλειστούν σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες. Την έκθεση επισκέφτηκαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας, ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ανδρέας Σύριος, ο Πρόεδρος του τμήματος Μεταποίησης του Επιμελητηρίου κ. Νικόλαος Τότσης και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Καραγιάννης. Οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου πραγματοποίησαν συναντήσεις με επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα, που συμμετείχαν στην έκθεση, προκειμένου να

αναπτύξουν συνεργασίες με επιχειρήσεις του νομού μας. Ο Πρόεδρος και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας ευχαριστεί θερμά τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν κάτω από την ομπρέλα του Επιμελητηρίου: -Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών και Επισιτιστικών επιχειρήσεων Στεμνίτσας,

-Ανδρέας Σύριος – Βιοτεχνία Ειδών Θέρμανσης, -Γεώργιος Καραγιάννης – Ηλιακοί Θερμοσίφωνες. Η έκθεση διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή του Επιμελητηρίου Κορινθίας και την υποστήριξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ΑΕ.

ΓΙΑΝΝΑΚΟΎΡΑΣ ΠΡΟΣ ΣΤΟΥΡΝΆΡΑ ΚΑΙ ΒΡΟΎΤΣΗ «ΘΑ ΔΙΑΛΎΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΟΛΌΚΛΗΡΗ» Με την παρούσα επιστολή- διαμαρτυρία θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω την κάθετη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας της Αρκαδίας στην ρύθμιση (εγκύκλιος 80 του ΟΑΕΕ) που προωθείται και αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2014 για υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ όλων των επαγγελματιών και εμπόρων που έχουν οποιαδήποτε επαγγελματική ή εμπορική δραστηριότητα σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων. Πρόκειται για μια ρύθμιση που επιδιώκει να καλύψει, κατ’ επιταγή και της Τρόικας, τα ελλείμματα του ΟΑΕΕ, συμφώνα με όσα έχουν γίνει γνωστά. Στην Αρκαδία έχουμε 320 οικισμούς, εκ των οποίων οι περισσότεροι δεν διαθέτουν ένα καφενείο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το βασικό κύτταρο της κοινωνικής ζωής ενός χωριού. Οι συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου για τα ελάχιστα καφενεία και καταστήματα που λειτουργούν στα υπόλοιπα χωριά θα είναι δυσβάσταχτες, καθώς οι άνθρωποι θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν υψηλές εισφορές στον ΟΑΕΕ, σε μια περίοδο που η κρίση έχει εκμηδενίσει τα ούτως ή άλλως πενιχρά τους εισοδήματα. Στις περισσότερες άλλωστε περιπτώσεις τα καταστήματα αυτά τα λειτουργούν άνθρωποι μεγάλων ηλικιών, για να κρατούν «ζωντανό» το χωριό και να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς για τους λιγοστούς εναπομείναντες κατοίκους των ορεινών κυρίως περιοχών της Αρκαδίας, που δεν έχουν άλλο τρόπο διασκέδασης ή που δεν

μπορούν να μετακινηθούν στα αστικά κέντρα. Η υλοποίηση μιας τέτοιας ρύθμισης θα αποτελέσει την «ταφόπλακα» για τα χωριά και θα οδηγήσει στην περαιτέρω ερήμωση και εγκατάλειψη της υπαίθρου σε ένα νομό μάλιστα που οι ορεινές του περιοχές είναι ήδη ερημωμένες και γερασμένες. Τα λιγοστά καφενεία και καταστήματα θα κλείσουν αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις του ΟΑΕΕ και στην καταβολή των εισφορών. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα την κατάσταση που επικρατεί στα χωριά της Αρκαδίας, αφού ζούμε σε αυτά και ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή και επικοινωνία με τους κατοίκους τους και τους ανθρώπους που λειτουργούν τέτοια καταστήματα. Η έντονη αντίθεσή μας είναι δεδομένη στην προτεινόμενη ρύθμιση και πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει αντίστροφα και θα φέρει το ακριβώς

αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αντιθέτως λοιπόν, εκείνο που θεωρούμε ότι χρειάζεται είναι κίνητρα και παροχές για να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους και να τον αξιοποιήσουν και όχι αντικίνητρα που θα οδηγήσουν στην ερήμωση των χωριών. Επειδή όλοι έχουμε επενδύσει στην επαρχία και στην ύπαιθρο για την έξοδο από την οικονομική κρίση, η όποια επαγγελματική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές θα έπρεπε να επιδοτείται αφενός για να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, αφετέρου για να υπάρξει και πάλι ζωή στα χωριά. Σας καλούμε, λοιπόν, εκτιμώντας ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη τα όσα σας επισημαίνουμε, να επανεξετάσετε την συγκεκριμένη ρύθμιση και να μην επιμείνετε στην πληρωμή των εισφορών, ανακαλώντας ταυτόχρονα τα απαράδεκτα και άδικα ειδοποιητήρια του ΟΑΕΕ για πληρωμή πολλών χιλιάδων ευρώ από ασφαλισμένους του ΟΓΑ. Κύριε Υπουργέ, γιατί θα πρέπει να πληρώσουν τα ελλείμματα του ΟΑΕΕ, άνθρωποι που δεν τα δημιούργησαν και που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ; Μην διαλύετε με τις αποφάσεις σας τις μικρές τοπικές κοινωνίες που έχουν απομείνει γιατί θα διαλύσετε με τον τρόπο αυτό και την Ελλάδα ολόκληρη. Με εκτίμηση Ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας

Συνάντηση Δημάρχου Τρίπολης με Δήμαρχο Πρέβεζας


ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ΣΗΜΕΡΑ

Ζαχαριάς: «Στα χωριά, τα προβλήματα είναι πολλά» Ο κ. Κώστας Ζαχαριάς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε σε συνέντευξη του για τις επισκέψεις που πραγματοποίησε με επιτελείο του κόμματος σε ορεινά χωριά της Αρκαδίας. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ζαχαριάς δήλωσε: ‘’Θέλαμε από την νομαρχιακή μας οργάνωση να έχουμε μια άμεση σχέση και μια άμεση εξέταση όλων των προβλημάτων και της κατάστασης που επικρατεί στο νομό, πέρα των προεκλογικών περιόδων. Θέλαμε δηλαδή μια συστηματική επαφή με τους συμπολίτες μας κυρίως στα ορεινά χωριά, τα οποία αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Είχαμε πρόθεση διαλόγου και πολύ χρόνο για να συζητήσουμε τα πάντα. Επισκεφθήκαμε πολλά χωριά και τα προβλήματα ήταν κοινά. Παρατηρήσαμε ερημοποίηση στα χωρία, γεγονός που δημιουργεί μια αίσθηση απογοήτευσης στους ελάχιστους νέους ανθρώπους που διαμένουν εκεί. Επίσης παρατηρούνται προβλήματα εξαιτίας της στέρησης των υπηρεσιών που δομούν το κράτος και στην διοικητική του πλευρά αλλά κυρίως σε αυτό που λέμε κοινωνικές υπηρεσίες. Στα περισσότερα χωριά υπάρχει μια σειρά υπηρεσιών, τις οποίες έχουν πλέον στερηθεί οι πολίτες, όπως σχολεία, δικαστικές υπηρεσίες, παραρτήματα ΙΚΑ κτλ. Αυτή λοιπόν η ερήμωση υποβάλλει σε μεγάλη ταλαιπωρία τους κατοίκους’’. Στη συνέχεια ο κ.Ζαχαριάς απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Δημοσιογράφος: κ.Ζαχαριά θα θέλαμε να μας πείτε εάν έχετε πραγματοποιήσει ανάλογες επισκέψεις σε χωριά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, γιατί πολλοί πολίτες συνδέουν αυτές τις επισκέψεις πολιτικών, με την προεκλογική περίοδο και εμφανίζονται καχύποπτοι απέναντι στην αυθεντικότητα αυτών των επισκέψεων. Επιπλέον θα θέλαμε να μας πείτε ποιες λύσεις προτείνετε για τα προβλήματα τα οποία καταγράψατε και από κοντά εσείς οι ίδιοι. Ζαχαριάς: Την προηγούμενη περίοδο έχουμε κάνει κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, για όλα αυτά τα ζητήματα, με ερωτήσεις κυρίως κοινοβουλευτικού ελέγχου και παρεμβάσεις στα αντίστοιχα υπουργεία. Βέβαια η απάντηση που παίρνουμε από την κυβέρνηση είναι

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο και στο γραφείο του Δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη, πραγματοποίησε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013 ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης συνοδευόμενος από τον Εντεταλμένο Δημοτι-

πως στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής και της περιστολής των εξόδων, καθώς και για την καλύτερη λειτπουργία των υπηρεσιών για παράδειγμα που αναφέραμε προηγουμένως, τα πάντα συμμαζεύονται στην πρωτεύουσα του κάθε νομού. Όμως έχουμε παραδείγματα και για υπηρεσίες της Τρίπολης που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους και εκεί υπάρχει ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα, διότι πρέπει να πάνε οι κάτοικοι στην Πάτρα για παράδειγμα. Τώρα όσον αφορά το πώς αντιμετωπίζονται, η λύση είναι η εξής: Πρέπει να γίνει μια λεπτομερής μελέτη του χώρου και των υπηρεσιών αυτών, μέσα στα πλαίσια μιας άλλης αναδιάρθρωσης και όχι αυτής που υπακούει μόνο σε οικονομικούς κανόνες, αλλά και σε κανόνες πληθυσμιακούς, συγκοινωνιακούς κτλ. Βασικός όμως κανόνας στον οποίο θα έπρεπε να υπακούει η αναδιάρθρωση είναι η εξυπερέτηση των αναγκών. Δημοσιογράφος: Πως σας αντιμετώπισαν οι κάτοικοι στα χωριά τα οποία επισκεφθήκατε; Υπήρξαν προβλήματα λόγω του κοινωνικού αναβρασμού που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας; Ζαχαριάς: Επειδή των τελευταίο καιρό, δεν επισκέπτονται τα χωριά εκπρόσωποι των κομμάτων και κυρίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο κόσμος μας αντιμετώπισε αρχικά σαν να είμαστε ένα κόμμα εξουσίας, όποτε στην αρχή ακούσαμε όλα τα παράπονα μαζεμένα. Έτσι λοιπόν ακούσαμε πάρα πολλά για την λειτουργία του κράτους, την εγκατάλειψη από τους πολιτικούς και άλλα πολλά. Αντιμετωπίσαμε και μια δυσπιστία, η οποία ήταν γενικευμένη προς όλο το πολιτικό σύστημα. Χρέος μας ήταν να απαντήσουμε, να δώσουμε εξηγήσεις από πλευράς μας και να προσπαθήσουμε χωρίς ιδιαίτερες υποσχέσεις να αντιμετωπίσουμε μέσα στα πλαίσια μιας οργανωμένης κουβέντας τα ζητήματα. Στο τέλος της περιοδείας υπήρξε και μια παρουσία μου στο δημοτικό συμβούλιο Γορτυνίας, όπου άκουσα και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος.

κό Σύμβουλο Παιδείας και Αθλητισμού κ. Γεώργιο Φραγκούλη. Στη συνάντηση του με τον Δήμαρχο Τρίπολης , ο Δήμαρχος Πρέβεζας εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την φιλοξενία τις ημέρες του εορτασμού της Άλωσης της Τρίπολης και τον ενθουσιασμό του για την ομορφιά του φυσικού τοπίου και την πολιτιστική ποικιλομορφία της Τρίπολης. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, επιβεβαιώθηκαν και οι δεσμοί φιλίας ενώ ο κ. Μπαΐλης εξέφρασε και την πρόθεση εκ μέρους του Δήμου Πρέβεζας να ανταποδώσει την εξαίρετη φιλοξενία του Δήμου Τρίπολης. Στη συνάντηση των δυο Δημάρχων συζητήθηκαν ακόμη και θέματα που αφορούν τη λειτουργία των δήμων. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης Κώστας Ταλούμης, ο Αντιδήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Κοσκινάς και η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Χριστίνα Ζαμπαθά.

Μια γρήγορη ματιά από την Τόνια Μεγρέμη

Τέσσερα έργα ύδρευσης του Δ.Τρίπολης και ένα του Δ.Γορτυνίας στο ΕΣΠΑ Τα έργα θα προσφέρουν στην προστασία της δημόσιας υγείας των κατοίκων των περιοχών που υλοποιούνται, στην οικονομία του νερού και στην καταπολέμηση της ανεργίας και βέβαια στην ανάπτυξή τους Το επιμελητήριο Αρκαδίας στην 5η Πανελλήνια γενική Έκθεση Κορινθίας 2013 Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 5η πανελλήνια έκθεση Κορινθία 2013, που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κορινθίας με τον αριθμό επισκεπτών να καταγράφει σημαντική αύξηση 20% έναντι της τελευταίας διοργάνωσης. Παγκόσμια ημέρα τρίτης ηλικίας Η 1η Οκτωβρίου καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων. Η ημέρα αυτή έχει στόχο την ελάχιστη αναγνώριση της συμβολής των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας στην  κοινωνική, οικονομική ανάπτυξη κάθε κοινωνίας αλλά και στην αναγνώριση της προσφοράς των γνώσεων και των εμπειριών συνανθρώπων μας που έχουν πολλά ακόμη να προσφέρουν.

Συλλαλητήριο ενάντια στην εξαθλίωση των πολιτών Ο κ. Γιαννόπουλος Ανδρέας, μέλος της γραμματείας Αρκαδίας του ΠΑΜΕ, μίλησε σε συνέντευξη του για το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Τρίπολης. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε: ‘’Το πανεργατικό αγωνιστικό μέτωπο, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και εκατοντάδες σωματεία, θα πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα σε όλη την Ελλάδα συλλαλητήρια, τα οποία θα είναι η αφετηρία για κλιμάκωση του αγώνα, με κορύφωση την γενική απεργία που καλούν οι ταξικές δυνάμεις, στις 23 του μήνα. Αυτές οι δράσεις αποσκοπούν στο να δείξουν την εναντίωση του ελληνικού λαού, απέναντι στην φτώχεια, την εξαθλίωση, στους μισθούς πείνας και στην κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει σήμερα. Το συλλαλητήριο στην Τρίπολη θα γίνει την Τετάρτη στις 7μ.μ στην πλατεία Πετρινού, όπου και καλούμε όλο τον κόσμο να παρευρεθεί για να βροντοφωνάξει μαζί μας ενάντια στην εξαθλίωση των λαϊκών τάξεων’’. Στη συνέχεια ο κ.Γιαννόπουλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την μικρή συμμετοχή των πολιτών στα συλλαλητήρια και τον λόγο για τον οποίο πιστεύει

πως γίνεται αυτό, απάντησε: ‘’Τα προβλήματα είναι τεράστια, η κρίση βαθαίνει και οδεύουμε προς την εξαθλίωση. Πρέπει ο κόσμος να σηκώσει κεφάλι τώρα γιατί τώρα έρχονται τα χειρότερα. Δεν μπορεί ο κόσμος να περιμένει φως στο τουνελ. Δεν θα υπάρξει κανένα φως αν δεν γίνουν ριζικές πολιτικές αλλαγές. Γι αυτό και καλούμε τον λαό να πάρει στα χέρια του την κατάσταση για να αυξηθεί η πίεση που ασκείται από τα συλλαλητήρια και τις απεργίες. Όσον αφορά την συμμετοχή, θα μπορούσα να πω πως ο κόσμος συμμετέχει, όπως στην απεργία των καθηγητών. Όπως ξαναείπα τα προβλήματα είναι πολλά και ο καθένας έχει να αντιμετωπίσει τα δικά του καθημερινά προβλήματα. Αλλά η λύση είναι μονόδρομος. Πρέπει να ενωθούμε και να παλέψουμε’’.


ΑΡΓΟΛΙΔΑ

ΣΗΜΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ΣΕΛ.16

Η Ανάπτυξη οι όροι και οι προϋποθέσεις στην πράξη

Αύριο, 4 Οκτωβρίου 2013, ώρα 12:30 σε τακτική συνεδρίαση του Σώματος, το Δ.Σ. του Δήμου Άργους Μυκηνών θα συζητήσει και θα αποφασίσει για τα παρακάτω θέματα: Παραλαβή της μελέτης: «Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Άργους και Καταγραφή – Βελτίωση Αστικής Κινητικότητας και Ασφάλειας Κίνησης Πεζών». Παραλαβή των μελετών για την ανάπλαση και τον ανασχεδιασμό της Πλατείας Δημοκρατίας και την αναδιοργάνωση μέρους της Πλατείας του Αγ. Πέτρου στην Πόλη του Άργους, σύμφωνα με το άρθρο 4 της Προγραμματικής Σύμβασης. Παράταση χρονοδιαγράμματος ισχύος της Προγραμματικής Σύμβασης με τίτλο «Βραχομηχανική μελέτη αντιστήριξης πρανών και σπηλαίων στο χώρο ιερού ναού Ζωοδόχου Πηγής Κεφαλαρίου». Περί εγκρίσεως του πρωτοκόλλου προ-

σωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Διαμορφώσεις – Αναπλάσεις ελεύθερων κοινοχρήστων χώρων και πλατειών Δ.Δ. Ινάχου».

Επί του από 26-9-2013 εγγράφου της Δ/ νσης Οικονομικών του Δήμου Άργους – Μυκηνών με θέμα: «Διαγραφή ποσού ως αχρεωστήτως βεβαιωθέντος».

αγροτικών δρόμων, οι οποίοι θα παραδίδονταν ασφαλτοστρωμένοι και σε διπλάσιο εύρος. Για την συγκεκριμένη απόφασή μας, ο κ. Δ. Σφυρής κατήγγειλε, με αναφορά του στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου, όλους όσους είχαμε ψηφίσει θετικά για την μεταφορά των δρόμων με τους συγκεκριμένους όρους που είχαν τεθεί. Στη δίκη, που έγινε το 2012, παρέστη ως μάρτυρας κατηγορίας υποστηρίζοντας ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, που ψηφίσαμε, το κάναμε για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της εταιρείας και μόνο και όχι τα συμφέροντα των δημοτών μας . Η δίκη σε πρώτο βαθμό κατέληξε με την μαρτυρία του κ. Σφυρή στην καταδίκη μας , σε 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή για την οποία ασκήσαμε έφεση πιστεύοντας ότι θα δικαιωθούμε πλήρως στο Εφετείο, καθώς οι ενέργειές μας αποσκοπούσαν και μόνο στην ανάπτυξη του τόπου μας, στην υποστήριξη των θέσεων εργασίας και στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των δημοτών μας. Για την πρωτόδικη αυτή απόφαση του δικαστηρίου, που ο κ. Σφυρής υπήρξε ουσιαστικά μάρτυρας κατηγορίας, υπήρξαν σχόλια ορισμένων φίλων και συνεργατών του από την Ερμιόνη, οι οποίοι μάλιστα και παλαιότερα είχαν δηλώσει ότι έχουν «χημική συγγένεια» με τον ίδιο, που τους χαροποίησαν ιδιαίτερα. Επειδή όμως, όπως λέγεται, το «ψέμα έχει κοντά πόδια», τώρα που ήρθε η ώρα της αλήθειας με την αναμενόμενη υλοποίηση αυτού του επενδυτικού σχεδίου που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναφορές θα δώσει 600 θέσεις εργασίας κατά τη φάση λειτουργίας και 2000 θέσεις κατά την φάση κατασκευής του έργου για μια περίπου διετία, πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένα ερωτήματα που έχουν σχέση με το παρόν και το μέλλον του τόπου μας και τη ζωή των δημοτών μας. Από την ιστορία, που έχει πλέον γραφτεί τα τελευταία 15 χρόνια, είναι πια ξεκάθαρο ότι η Παράταξη μας έχοντας την ευθύνη του τότε

Δήμου Κρανιδίου και σήμερα του Δήμου Ερμιονίδας, τόσο με τον επικεφαλής Δήμαρχο κ. Δ. Καμιζή όσο και με όλους εμάς, έδωσε σκληρές μάχες για την ανάπτυξη του τόπου μας τόσο στα μικρά όσο και στα μεγάλα θέματα και πέτυχε σημαντικά πράγματα και σε εποχή κρίσης και όχι μόνο. Η Ερμιονίδα έχει γίνει πόλος έλξης σημαντικότατων επενδύσεων. Ο κ. Δ. Σφυρής είναι εκείνος που βάζει κάθε λογής εμπόδια είτε καταστρέφοντας και ματαιώνοντας δημόσιες και Ευρωπαϊκές επενδύσεις ή ιδιωτικές επενδύσεις, όπως αυτό του έργου της αποχέτευσης του Δήμου Κρανιδίου, είτε προβάλλοντας προσκόμματα και εμπόδια συκοφαντώντας την Παράταξή μας, που μόνο στόχο είχε και έχει να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τους δημότες μας καθώς και την βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Φυσικά, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που πάντα σφύριζαν και σφυρίζουν αδιάφορα. Τώρα όμως, εν όψει των επικειμένων δημοτικών εκλογών, θα έρχονται όλοι και θα υπόσχονται ανάπτυξη στα λόγια χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και δράση, αλλά πολύ περισσότερο σε πλήρη αντίθεση με τις πράξεις τους . Δεν αρκούν οι τίτλοι και τα ονόματα των δημοτικών παρατάξεων που υπόσχονται «ανάπτυξη» στον τόπο μας, ούτε και οι αφηρημένες διακηρύξεις και υποσχέσεις . Είναι απαραίτητο για όλους εμάς, που ασχολούμαστε με τα κοινά, να μας κρίνουν από τις πράξεις και τα έργα μας. Επίσης, για όσους σκοπεύουν να αναμειχθούν για πρώτη φορά με τα κοινά πράγματα του τόπου μας, πράγμα απόλυτα θεμιτό για την ανανέωση της πολιτικής μας ζωής, θα πρέπει να τοποθετηθούν ευθέως με προτάσεις και λύσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν και όχι μόνο με την περιγραφή τους . Τέλος, για το ποιοι είναι υπέρ της ανάπτυξης για λογαριασμό και όφελος του τόπου και των δημοτών μας και για το ποιοι είναι εναντίον, για δικούς τους λόγους και λογαριασμούς, αυτό πρέπει να αποδεικνύεται με πράξη. Η επένδυση αυτή στην Κοιλάδα με την ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων και γηπέδων golf είναι ένα καλό παράδειγμα ανάλυσης και συμπερασμάτων. ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ. ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΙΣ 19:00, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ

Η Ανάπτυξη οι όροι και οι προϋποθέσεις στην πράξη Τις προηγούμενες ημέρες ενημερωθήκαμε από τον ημερήσιο Αθηναϊκό και Τοπικό τύπο ότι η επένδυση kilada hills έχει ενταχθεί ως στρατηγική επένδυση σε καθεστώς ταχείας αδειοδότησης (fast track) και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις από την ΔΕΣΕ (Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων). Με την εξέλιξη αυτή δικαιώθηκαν οι θέσεις της Δημοτικής μας Παράταξης, που τα έτη 2005-2006 κατά την φάση της αγοράς της γης είχε στηρίξει συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο. Στις συνεδριάσεις του τότε Δήμου Κρανιδίου είχε επισημανθεί από τον Δήμαρχο κ. Δ. Καμιζή ότι: «αυτή η τουριστική επένδυση και οι μονάδες του golf, που την συνοδεύουν, θα τοποθετήσει την Ερμιονίδα στον Παγκόσμιο Τουριστικό Χάρτη και ο τόπος μας θα αποτελέσει έναν ποιοτικό τουριστικό προορισμό». Για αυτές τις θέσεις, όπως διατυπώθηκαν στη σχετική απόφαση του τότε Δ.Σ του Δήμου Κρανιδίου, η Δημοτική Παράταξη του κ. Σφυρή μειοψήφησε και πολλά μέλη του Δ.Σ της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης απείχαν συνειδητά για να μην πάρουν θέση επί των συγκεκριμένων θεμάτων που είχαν τεθεί στην ημερήσια διάταξη του Δ.Σ.. Μάλιστα, όταν ανέλαβε Δήμαρχος Κρανιδίου ο κ. Σφυρής, κοινοποίησε έγγραφο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου, κατηγορώντας μας για λήψη παράνομης απόφασης. Για την ιστορία, η απόφαση, που έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, αφορούσε στην μεταφορά αγροτικών δρόμων μέσα στην ιδιοκτησία της εταιρείας. Προέβλεπε την μετάθεση αγροτικών δρόμων σε βάρος της ιδιοκτησίας της εταιρείας και οι δρόμοι που θα κατασκευάζονταν θα είχαν διπλάσιο εύρος. Αυτό, αφενός μεν θα διευκόλυνε την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας καθώς η εφαρμογή του θα είχε αναπτυξιακά οφέλη που θα διαχέονταν σε όλη την τοπική μας κοινωνία, αφετέρου δε, θα βελτίωνε σημαντικά την διέλευση μέσω αυτών των

Εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, γυναίκες, νέοι και νέες, το ΠΑΜΕ σας καλεί να συναντηθούμε στο δρόμο του αγώνα! Δεν υπάρχει άλλη επιλογή! Πώς γίνεται να συνεχίζουμε να ζούμε με 300 ευρώ; Μας θέλουν στη δουλειά ήλιο με ήλιο, τσακίζουν το 8ωρο, απελευθερώνουν τις απολύσεις, καταργούν την Κυριακή αργία. Καταργούν τις επικουρικές συντάξεις, τσακίζουν τα εφάπαξ, ετοιμάζουν νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, επιπλέον μειώσεις στις εργοδοτικές εισφορές.Το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, ο πολλαπλασιασμός των ατομικών συμβάσεων είναι το εργαλείο για να τσακίσουν ολοκληρωτικά τα δικαιώματα μας. Ο κατάλογος αυτός δεν έχει τέλος! Πρέπει να τους σταματήσουμε με αγώνα, με οργάνωση, με μαζικότητα, με αντοχή, με συνέχεια! Να δοκιμάσουμε τώρα τη δύναμή μας Όλοι μαζί όσοι υποφέρουμε σήμερα, εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, γυναίκες, νέοι και νέες μπορούμε να αποτρέψουμε την αντιλαϊκή επίθεση. Να διεκδικήσουμε μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Να βάλουμε μπρος για αξιοπρεπείς μισθούς, για μια ζωή με δικαιώματα για εμάς και τα παιδιά μας, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, απαλλαγμένο από τα δεσμά των μονοπωλίων και της ΕΕ και το λαό αφέντη στον πλούτο που παράγει. Όχι άλλες θυσίες για το λαό!


ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ΣΗΜΕΡΑ


18

ΣΗΜΕΡΑ

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Εντυπωσιακή μείωση της γραφειοκρατίας και του χρόνου ίδρυσης νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά στο διοικητικό κόστος και τον χρόνο που χρειάζονται για την εκκίνηση μιας νέας εταιρείας, δείχνουν ότι στην Ελλάδα απαιτούνται κατά μέσο όρο 5 ημέρες και το κόστος ανέρχεται στα 910 ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 5,4  ημέρες με κόστος 372  ευρώ. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για θέματα Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, κ. Α. Ταγιάνι, έπειτα από σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου. Υπενθυμίζεται ότι σε αντίστοιχη απάντησή της πριν από δύο χρόνια (2011), η Επιτροπή διαπίστωνε πως για την έναρξη λειτουργίας μιας εταιρείας στην Ελλάδα απαιτούνταν 15 ημέρες, ενώ το κόστος της διαδικασίας ανερχόταν στα 1101 ευρώ.

Παράλληλα, απαντώντας στην ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή για το κατά πόσον επετεύχθη ο στόχος της μείωσης κατά 25% των διοικητικών επιβαρύνσεων στη νομοθεσία της ΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο Ιταλός Επίτροπος αναφέρει πως πράγματι αυτό συνέβη μεταξύ της περιόδου 2007-2012, οδηγώντας σε ετήσια εξοικονόμηση 30,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις (συνολικό γραφειοκρατικό κόστος στην Ε.Ε. 123,8 δις ευρώ). «Μια επιπλέον όμως μείωση κατά 5,5% του φόρτου, που θα επέφερε συνολικά το ποσοστό του 30,5%, θα μπορούσε να επιτευχθεί» σημείωσε ο κ. Ταγιάνι. Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Η Ελλάδα για πρώτη φορά, από την ένταξή της στο ενιαίο νόμισμα, σημειώνει καλύτερες επιδόσεις - σε σχέση με τον αντίστοιχο κοινοτικό μέσο όρο - στον απαιτούμενο χρόνο ίδρυσης μιας εταιρείας. Η άρση της γραφειοκρατίας και η δημιουργία φιλικού επενδυτικού

Αξιολόγησης των προγραμμάτων προσαρμογής Την εκπόνηση από την Κομισιόν εσωτερικών Εκθέσεων Αξιολόγησης (κατά τα πρότυπα του ΔΝΤ) των προγραμμάτων προσαρμογής των χωρών που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια όπως και τον δημοκρατικό έλεγχο των προγραμμάτων αυτών με την ένταξή τους στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (ετήσιος συντονισμός οικονομικών πολιτικών) ζητά η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ υιοθετώντας σχετικές προτάσεις της Αντιπροέδρου του ΕΚ, κυρίας Άννυς Ποδηματά. Οι προτάσεις της κυρίας Ποδηματά εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της Έκθεσης Ferreira για την «εφαρμογή των προτεραιοτήτων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2013». Η Έκθεση Ferreira μεταξύ άλλων προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο να εφαρμόσουν την λεγόμενη φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ - πέρα από το μισθολογικό κόστος - δίνοντας έμφαση στην αύξηση της παραγωγικότητας, επενδύσεις στην εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία σύμφωνα με τους στόχους Ευρώπη 2020. Στην Έκθεση τονίζεται επίσης η σημασία της συμβολής μισθολογικών πολιτικών των πλεονασματικών κρατών στην ανάπτυξη των ελλειμματικών οικονομιών όπως επίσης και του συντονισμού φορολογικών πολιτικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής αλλά και του επιβλαβούς φορολογικού ανταγωνισμού. Οι προτάσεις της κ. Ποδηματά που υιοθετήθηκαν αφορούν: - την ένταξη των προγραμμάτων προσαρμογής των χωρών που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια, όπως η Ελλάδα, στη διαδικασία δημοκρατικού διαλόγου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου η οποία δίνει τη δυνατότητα δημοκρατικού ελέγχου των συστάσεων οικονομικής πολιτικής της Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά Κοινοβούλια· - την εκπόνηση και δημοσιοποίηση από την Κομισιόν εσωτερικής έκθεσης αξιολόγησης των συστάσεων και των πεπραγμένων της ως μέλος της Τρόικα, στα πρότυπα του ΔΝΤ, ώστε να δίνεται η δυνατότητα για δημοκρατικό έλεγχο αλλά και για διορθωτικές κινήσεις εκεί όπου διαπιστώνονται αστοχίες. Η έκθεση πρόκειται να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Νοέμβριο.

κλίματος που αποτελούν βασική προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα, την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την επαναφορά αναπτυξιακών ρυθμών της χώρας, σταδιακά κερδίζουν έδαφος. Οι προσπάθειες αυτές βεβαίως πρέπει να εντατικοποιηθούν

και να συνοδευτούν και από περαιτέρω μείωση του κόστους, το οποίο παραμένει υψηλό. Ο διακηρυγμένος άλλωστε ευρωπαϊκός στόχος που είναι οι τρεις ημέρες και τα 100 ευρώ για την ίδρυση μιας νέας επιχείρησης θα πρέπει να αποτελεί και ελληνική επιδίωξη».


ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ΣΗΜΕΡΑ


20

ΣΗΜΕΡΑ

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Αποτελέσματα τρίτης αγωνιστικής στην Α1 κατηγορία Αριστείων Λυγουριού – Μέθανα 0-1 Ατρόμητος Παναρητίου- Δίδυμα 1-2 Δρέπανο – Παμμιδεατικός 1-0 Ένωση Λέρνας – Τροιζηνιακός 3-1 ΠΑΟΚ Κουτσοποδίου – Κιβέρι 2-3 Κοιλάδα – Ίρια 5-0 Σπέτσες – Αργοναύτης 2-2 Ποσειδώνας Πόρου – Ασκληπιός 3-0

Η βαθμολογία σε τρεις αγωνιστική 1. Ένωση Λέρνας 8-3 9 2. Δρέπανο 4-1 9 3. Κιβέρι 8-5 7 4. Κοιλάδα 9-2 6 5. Κουτσοπόδι 9-7 6 6. Δίδυμα 6-4 6 7. Ασκληπιός 5-5 6 8. Αργοναύτης 6-3 5

Με χατ’ τρικ του Άλεξ Νέντζια Άνετο πέρασμα της Ένωσης Λέρνας 1-3 από Αγία Τριάδα τον Παμμιδεατικό

Νίκη για τον Αργοναύτη με 3-0 τον Ποσειδώνα Πόρου

Δυο στα δυο (δυο νίκες σε δυο αγώνες) έφτασε η Ένωση Λέρνας, που μέσα στην Αγία Τριάδα, είχε σε μεγάλα κέφια τον Άλεξ Νέντζια, ο οποίος πέτυχε χατ’ τρικ και έτσι πήρε πολύτιμο τρίποντο με σκορ 1-3 κόντρα στην ομάδα του Παμμιδεατικού. Οι Ενωσίτες της Λέρνας, ήταν σαφώς ανώτεροι σε όλη την διάρκεια του αγώνα και πήραν δίκαια την νίκη, όπου εκτός από τα τρία γκολ που πέτυχαν, είχαν χαμένο πέναλτι, δυο τους γκολ ακυρώθηκαν και καλές χαμένες ευκαιρίες. Από την πλευρά τους οι γηπεδούχοι του Παμμιδεατικού, δεν έδειξαν πολλά πράγματα. Στο 40’ ο Άλεξ Νέντζια άνοιξε το σκορ για το 0-1. Ο Νέντζια που είναι πολύ κινητικός στο 58’ κάνει το 0-2. Μάλιστα στο 62’ ξανά ο Νέντζια θα κάνει το δυνατό σουτ από τα πλάγια με την μπάλα να έχει πάρει πορεία προς τα δίχτυα, εκεί παρεμβαίνει ο αμυντικός του Παμμιδεατικού, ο Νίκος Αυγουστόπουλος και απλά την ακουμπάει για να χρεωθεί το γκολ σωστά στον Νέντζια για το 0-3. Τελικά οι γηπεδούχοι θα μειώσουν στο 80’ με τον Γιάννη Ευσταθίου, το τελικό σκορ του 1-3. Από τους νικητές εκτός του Νέντζια (που όσο αγωνίστηκε μακράν σε απόδοση καλύτερος παίκτης του αγώνα) διακρίθηκαν ακόμα και οι Γατσάκος, Βόγκλης, Κατσουλόπουλος, Νίκος –Κώστας Κατσίρης, ενώ όταν χρειάστηκε με θετικές επεμβάσεις ο τερματοφύλακας Νίκος Μαυροκοδρόπουλος. Από την ομάδα του Παμμιδεατικού ξεχώρισαν οι Γιάννης Ευσταθίου, Θαν. Μπούκας, Νίκος Παπαγεωργόπουλος. Πολύ καλή ήταν η διαιτησία του Βαγγέλη Μανούχου, όπως και των βοηθών του Χάρη Νενεκούμη και Σταύρου Χαρλά.

Σε ένα παιχνίδι για την δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος στην Α1 κατηγορία που έγινε στην Νέα Κίο, η τοπική ομάδα του Αργοναύτη πέτυχε την πρώτη της νίκη, με σκορ 3-0 επί της νεοφώτιστης ομάδας στην κατηγορία του Ποσειδώνα Πόρου. Το παιχνίδι ήταν μέτριο, με τις δυο ομάδες να παρουσιάζουν πολύ κακό θέαμα. Από το 37΄θα σκοράρει ο Βασίλης Βερβενιώτης (που ήρθε φέτος στον Αργοναύτη από την ομάδα των Νέων του Παναργειακού) για το 1-0. Στο 62’ ο Τάσος Μητρόπαπας θα γράψει το 2-0 και τέλος θα σκοράρει και ο Κώστας Κυριαζής στο 85’ για το τελικό σκορ του 3-0. Από τους νικητές ξεχώρισαν οι Βασίλης Βερβενιώτης, Κώστας Κυριαζής, Γιάννης Διάκος και Τέλης Παπασταύρου. Από την ομάδα του Ποσειδώνα Πόρου διακρίθηκαν οι Άγγελος Πάνου, Έρν. Λουαράσι και Νίκος Πάνου, Καλά ήταν η διαιτησία του Δημ. Σκιαδά, όπως και των βοηθών του Δημ. Αλωνιστιώτη και Νίκου Μυλωνόπουλου.

Πρώτη νίκη για τον Ερμή Κιβερίου με 4-2 την Μπουμπουλίνα των Σπετσών Μετά το πατατράκ που έπαθαν στην Νέα Κίο, την πρεμιέρα του πρωταθλήματος στην Α1 κατηγορία και την ισοπαλία που παραχώρησαν στον Αργοναύτη 1-1 την δεύτερη αγωνιστική σοβαρεύτηκαν οι Κιβεριώτες και στην έδρα τους πήραν τον πρώτο τους τρίποντο νικώντας την Μπουμπουλίνα των Σπετσών, με σκορ 4-2, παίρνοντας ταυτόχρονα και την πρώτη τους νίκη στο πρωτάθλημα. Με το εύστοχο κτύπημα πέναλτι του

9. Ποσειδώνας Πόρου 3-3 4 10. Μέθανα 3-4 3 11. Τροιζηνιακός 5-8 3 12. Παναρήτι 1-3 1 13. Λυγουριό 2-5 1 14. Σπέτσες 4-8 1 15. Ίρια 0-6 1 16. Παμμιδεατικός 1-7 0

Κώστα Σαρρή στο 39’ θα ανοίξει το σκορ το 1-0. Αλλά οι νησιώτες που δεν το έβαλαν κάτω στο 41’ ισοφαρίζουν σε 1-1 με σκόρερ τον Θοδωρή Κρεμμύδα. Στο δεύτερο μέρος οι γηπεδούχοι (προ του φάσματος μιας νέας αποτυχία) θα μπουν περισσότερο δυνατά στ ο ματς και θα το …καθαρίζουν εύκολα. Στο 50’ ο Γιάννης Κεχαγιάς σκοράρει για το 2-1 και στο 57’ ο Κώστας Σαρρής θα ξανά δει δίχτυα για το 3-1. Στο 60’ με πάρα πολύ ωραίο γκολ ο Γιάννης Βαρβουλέτος έρχεται να γράψει το 4-1. Τέλος στο 73’ οι νησιώτες με το γκολ του Σάββα Μούχο θα μειώσουν στο τελικό σκορ του 4-2. Από τους νικητές ξεχώρισαν οι Δημήτρης Κοσμάς (ο νεαρός που ήρθε από την ομάδα των Νέων του Παναργειακού, ήταν μακράν ο κορυφαίος σε απόδοση παίκτης του αγώνα) και ακολουθούν οι Στέλιος Φίλης, Γιώργος Σελλής και Γιάννης Κεχαγιάς. Από την ομάδα της Μπουμπουλίνας διακρίθηκαν οι Σάββα Μούχο, Θοδωρής Κρεμμύδας, Μιχάλης Παπαδέας και ο …αειθαλής Θοδόσης Βιγκλιάρης. Καλή ήταν η διαιτησία του Θανάση Μακρή, όπως και των βοηθών του Βασίλη Χειβιδόπουλου και Βασιλικής Τσατσούλη.

Η επόμενη τέταρτη αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 5 και 6 του Οκτώβρη ώρα 16.00

Τροιζηνιακός – Δρέπανο (Σάββατο), Κιβέρι – Παναρήτι (Σάββατο), Ίρια – Ένωση Λέρνας (Σάββατο), Ασκληπιός – Κοιλάδα (Σάββατο), Παμμιδεατικός – Λυγουριό (Κυριακή), Δίδυμα – Μέθανα (Κυριακή), Αργοναύτης – Κουτσοπόδι (Κυριακή), Σπέτσες – Ποσειδώνας Πόρου (Κυριακή).

Μεγάλη νίκη για το Δρέπανο μέσα στα Μέθανα με 1-2 Και δεύτερη νίκη για τους Δρεπανιώτες στο πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας, αφού την δεύτερη αγωνιστική πήγαν μέσα στα Μέθανα και πήραν νέο τρίποντο με σκορ 1-2. Παρά το γεγονός ότι από το 60’ οι γηπεδούχοι με το εύστοχο κτύπημα πέναλτι του Δημ. Παντελή είχαν πάρει το προβάδισμα στο σκορ το 1-0. Αλλά στην συνέχεια οι Δρεπανιώτες βγαίνουν σε φουλ επίθεση και θα φέρουν τα κάτω – πάνω μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Στο 71’ ο Μανόλης Δωρής που και αυτός είχε προωθηθεί θα ισοφαρίσει σε 1-1. Και στα αμέσως επόμενα λεπτά στο 73’ ο Δημ. Μανιάτης (που επέστρεψε από την ομάδα του Πανναυπλιακού και στο περιφερειακό πρωτάθλημα του ήταν πέρσι στην ομάδα του τόπου καταγωγής του) θα σκοράρει για να γράψει το τελικό σκορ του 1-2 χαρίζοντας έτσι πολύ σπουδαίο τρίποντα στην ομάδα του. Από τους νικητές ξεχώρισαν οι Δημ. Μανιάτης (Λούφας), Γιάννης Ατζαμίδης, Νίκος Μίχος, Σπύρος Μανδύλης και Παναγιώτης Μανδύλης. Από την ομάδα των Μεθάνων διακρίθηκαν οι Θαν, Λαζάρου, Δημ Λάμπρου, Παν. Βλάχος και Στάθης Γουρδομιχάλης. Πολύ καλή ήταν η διαιτησία του Παύλου Τσιτουρίδη, όπως και των βοηθών του Δημ. Δαρσινού και Παν, Στατερά.


ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Ανακοίνωση ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης

Η ΠΑΕ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ανακοινώνει την από κοινού λύση της συνεργασίας της με τον προπονητή Σάκη Τσιώλη και του εύχεται υγεία και επιτυχίες στη συνέχεια της καριέρας του. Η ΠΑΕ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ θέλει να ευχαριστήσει τον Σάκη Τσιώλη για την προσφορά του, αφού με

την παρουσία του, γράφτηκαν οι μεγαλύτερες επιτυχίες στην μέχρι τώρα πορεία της ομάδας. Από την πλευρά του ο Σάκης Τσιώλης ευχαριστεί για την άριστη συνεργασία, την αγάπη, την εμπιστοσύνη που έδειξαν όλο αυτό το διάστημα οι δύο υπέροχοι ιδιοκτήτες της ομάδας, κ.κ. Γιάννης

Καυμενάκης, Δημήτρης Μπάκος, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Γιώργος Μποροβήλος, ο γενικός διευθυντής Δημήτρης Μποροβήλος, όλο το προσωπικό της ομάδας, αλλά και τον κόσμο της ομάδας για την αγάπη και την εκτίμηση του αυτά τα δύο χρόνια.

Κους… κους….. Πολύ καλά ήταν τα σκορ με τρία γκολ διαφορά (3-0) τόσο του Παναργειακού, όσο και της Ένωσης Ερμιονίδας, εις βάρος των αντιπάλων τους, Πανόπουλου και Σαγκέϊκων αντίστοιχα την πρεμιέρα του πρωταθλήματος, στην Γ΄ εθνική κατηγορία. Έτσι τώρα σε περίπτωση ισοβαθμίας στο τέλος του πρωταθλήματος οι ομάδες της Αργολίδας θα έχουν το αβαντάζ των τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια με αυτές τις ομάδες που αγωνίστηκαν, εκτός βεβαίως, αν πάνε στις έδρες τους στον δεύτερο γύρο και δεχθούν πάνω από τρία γκολ και δεν σημειώσουν κανένα. Γι’ αυτό το λόγο καλό θα ήταν, αν φυσικά τους δίνεται η ευκαιρία, οι ομάδες της Αργολίδας να …φορτώνουν με όσο περισσότερα γκολ γίνεται τους αντιπάλους τους ( ιδιαίτερα στα εντός έδρα ματς), γιατί όπως φαίνεται με τις δέκα έξι ομάδες να υποβιβάζονται οι μισές (οκτώ) στο τέλος θα δούμε πολλές ισοβαθμίες (στην γραμμή του υποβιβασμού), οπότε θα πάμε στα μεταξύ τους γκολ. Ας το έχουν αυτό στα υπ’ όψιν τους οι παίκτες και οι προπονητές τους. Όσο για την ομάδα του Πανναυπλιακού που ηττήθηκε την πρεμιέρα εκτός έδρας με σκορ 2-1, αφού δεν κατάφερε να πάρει θετικό αποτέλεσμα καλό ήταν και αυτό το σκορ, για την περίπτωση που αναφέραμε πιο πάνω. Ίσως αυτό το γκολ εκτός έδρας να μετρήσει …χρυσό στο τέλος του πρωταθλήματος αν φυσικά ισοβαθμήσουν στην γραμμή του υποβιβασμού οι Ναυπλιώτες με την ομάδα Α.Ε. Καραϊσκάκη. Με δεδομένο φυσικά στο δεύτερο γύρο οι Ναυπλιώτες κόντρα σε αυτή την ομάδα μα πετύχουν δυο γκολ και μην δεχθούν κανένα. Απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα κατέληξε ο προπονητής του Παναργειακού, ο Γιάννης Δουβίκας στο αμυντικό δίδυμο, προτιμώντας την εμπειρία του Σπύρος Φίλης με του Τάσου Μπόμπου. Από τον πάγκο ήρθαν τα δυο γκολ του Παναργειακού το 2-0 και το 3-0 κόντρα στην ομάδα του Πανόπουλου. Από τον φαντάρο παικταρά από το Μαλαντρένι. Δημήτρη

21

ΣΗΜΕΡΑ

Κουτσοδήμο και από τον νεαρό Κιώτη σπουδαίο ταλέντο Πάρη Κάπλατζη. Παρά την δεύτερη συνεχόμενη ήττα από την ίδια ομάδα την Α.Ε. Καραϊσκάκη (αφού είχε προηγηθεί αυτή στο Ναύπλιο με 0-1 για το κύπελλο) και ακολούθησε αυτή της πρεμιέρας του πρωταθλήματος εκτός έδρας με 2-1, αισιόδοξος ήταν ο προπονητής του Πανναυπλιακού, ο Νίκος Μητροσύλης για την πορεία της ομάδας του στην δύσκολη συνέχεια. Το σύνολο σχεδόν των φιλάθλων του νομού μας, για την πορεία των τριών ομάδων της Αργολίδας στην Γ΄ εθνική, προβλέπουν σωτηρία Παναργειακού και Ένωσης Ερμιονίδας, ενώ για τον Πανναυπλιακού, λένε ότι θα το …παλέψει. Μακάρι να…σωθούν και οι τρεις. Η δυσκολία του Πανναυπλιακού

ΝΑΥΠΛΙΟΝ: Ολοταχώς για 7ο Παλαμήδειο Ολοταχώς βαδίζουμε για το 7ο Παλαμηδειο Πρωτάθλημα Πολεμικών τεχνών και η οργανωτική επιτροπή εργάζεται πυρετωδώς για το καλύτερο αποτέλεσμα. Το πρωτάθλημα θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύ-

έγκειται στο γεγονός, ότι δεν έχει πάγκο να καλύψει στην πολύ δύσκολη συνέχεια τυχόν τραυματισμούς και αποβολές, βασικών του παικτών του. Στηρίζεται στις …κολώνες του, όπως Καραμάνο, Ευθυμίου, Σάκη Γκολέμη, Κατσαούνη, Δρυμούρα. Υπάρχουν παίκτες στον Πανναυπλιακό που από το τοπικό πρωτάθλημα …γεύονται για πρώτη τους φορά την Γ΄ εθνική κατηγορία, όπως Χρήστος Κάπλατζης, Μπέκα Κιρβαλίτσε, Ρέντη Μουσταφάϊ, Γιάννης Τσακνάκης, ακόμα και ο Χρήστος Μπέλεσης, Το ζητούμενο είναι πόσο θα αντέξουν αυτά τα παιδιά και πόσο γρήγορα θα μπουν στις δύσκολες απαιτήσεις μιας κατηγορίας, που βρίσκεται δυο σκάλες πάνω από αυτή πού είχαν αγωνιστεί μέχρι τώρα.

ριακο 16 και 17 Νοεμβρίου, όπως πάντα στο κλειστό γυμναστήριο Ναυπλίου. Το πρωτάθλημα τελείται, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γουσού ΚουνγκΦού και διοργανώνετε όπως κάθε χρόνο από τον Sifu Θεόδωρο Λαμπάδα με την υποστήριξη του ΔΟΠΠΑΤ του δήμου Ναυπλιέων. Οι αθλητές θα αγωνιστούν σε κατηγορίες Tao Lu, Point Fighting, Qingda, και σε τεχνικές αυτοάμυνας. Στόχος στο φετινό πρωτάθλημα είναι να διατηρηθούν οι συμμετοχές των αθλητών πάνω από 600 και εάν είναι εφικτό να τις ξεπεράσουμε. Στη φετινή διοργάνωση στον αγωνιστικό χώρο θα είναι στημένα 5 tatami διαστάσεων 6χ6, για το άθλημα του Point Fighting και στο καθένα από αυτά θα υπάρχει οθόνη 42 ιντσών για την ποντομέτρηση, με λογισμικό που έχει περασμένους τους κανονισμούς της Wako. Για το αγώνισμα των Taolu θα στηθούν 2 αγωνιστικοί χώροι 100 τμ ο καθένας, εξοπλισμένοι με οθόνες που θα αναρτώνται άμεσα οι βαθμολογίες μέσα από λογισμικό που διαθέτει η διοργάνωση. Το αγώνισμα του Τσινγντά που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το απόγευμα επίσης θα έχει 2 αγωνιστικούς χώρους καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Το αγώνισμα των τεχνικών αυτοάμυνας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το πρωί παράλληλα με τα Ταολού. Ακόμη, έχει παραχωρηθεί από τη διεύθυνση τους σταδίου η αίθουσα κάτω από τις κερκίδες του ποδοσφαίρου, που θα χρησιμεύει ως προθερμαντήριο των αθλητών. Η αίθουσα θα είναι εξοπλισμένη με ηχητική εγκατάσταση καθώς και εικόνα σε πραγματικό χρόνο για να μπορούν οι αθλητές να γνωρίζουν τι ακριβώς γίνεται στον αγωνιστικό χώρο καθώς και να ακούν τις ανακοινώσεις. Βαδίζουμε ολοταχώς για Παλαμήδειο 7ο με πολλή αισιοδοξία


ΣΗΜΕΡΑ

22

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Σοβαρή κατάθλιψη παρουσιάζουν 12 στους 100 κατοίκους της χώρας Σοβαρές έως δραματικές επιπτώσεις της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία του πληθυσμού αποκαλύπτει έρευνα του ΕΠΙΨΥ για το 2013. Σήμερα, περίπου πέντε χρόνια από την έναρξη της κρίσης, ο καταγραφόμενος ψυχικός της αντίκτυπος δεν μπορεί να θεωρηθεί πια ως ένα πρώτο «σοκ» απέναντι στη βίαιη ανατροπή των πρότερων συνθηκών. Αντίθετα, τα σχετικά ευρήματα φαίνονται να αντικατοπτρίζουν περισσότερο πάγιες επιδράσεις της οικονομικής δυσπραγίας στην ψυχική υγεία, που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Περίπου 12 στους 100 κατοίκους της χώρας βρέθηκαν να πληρούν τα κλινικά κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης σε πανελλαδική έρευνα για την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία των κατοίκων της χώρα μας, ενώ η αύξηση κατά 50% των περιστατικών αυτών κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική από τους ειδικούς. Σύμφωνα με τη μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), το 2013 η μηνιαία επικράτηση της μείζονος κατάθλιψης, εκείνης δηλαδή της κλινικής οντότητας που χρήζει άμεσα θεραπείας, ανέρχεται σε ποσοστό 12,3% του ελληνικού πληθυσμού. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι κατά το μήνα που προηγήθηκε της έρευνας περίπου 12 στους 100 κατοίκους της χώρας βρέθηκαν να πληρούν τα κλινικά κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2011 (8,2%), το ποσοστό του 2013 (12,3%) παρουσιάζει

ποσοστιαία αύξηση 50%, υποδεικνύοντας ότι η κλινική μείζων κατάθλιψη σημειώνει ανοδική πορεία στη χώρα μας, παράλληλα με την εντεινόμενη οικονομική κρίση. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης έρχονται να προστεθούν σε στοιχεία των προηγούμενων μελετών του ΕΠΙΨΥ, στα οποία αποτυπώνεται μια συνεχής και εντυπωσιακή αύξηση της επικράτησης της μείζονος κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό, από 3,3% το 2008 σε 6,8% το 2009 και 8,2% το 2011. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ευρήματα επιδημιολογικής μελέτης το 1984 παρουσιάζουν παρόμοια επικράτηση της μείζονος κατάθλιψης με ευρήματα της πρόσφατης περιόδου πριν την κρίση. Φαίνεται δηλαδή ότι τις τελευταίες δεκαετίες μέχρι και το 2008 τα ποσοστά της μείζονος κατάθλιψης δεν παρουσίαζαν σημαντικές αποκλίσεις. Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης μέχρι και σήμερα καταγράφεται προοδευτική αύξηση της κατάθλιψης, η οποία παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις αν λάβει κανείς υπ’ όψιν το μικρό χρονικό διάστημα (20082013) μέσα στο οποίο συντελείται. Από τα δεδομένα της έρευνας του 2013 προκύπτει ότι οι ομάδες του πληθυσμού στις οποίες καταγράφηκε μεγαλύτερη επικράτηση της κλινικής μείζονος κατάθλιψης ήταν οι γυναίκες, οι ηλικιακές ομάδες των 35-44 και των 55-64 ετών, τα άτομα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, τα άτομα με εισόδημα 0-400 ευρώ, οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι. Πιο αναλυτικά: - Αναφορικά με το φύλο, οι γυναίκες φαίνεται πως πλήττονται από κατάθλιψη σε μεγαλύτερο ποσοστό (15,6%) σε σχέση με τους άνδρες (9%), εύρημα όμως που είναι σε συμφωνία με την κλασική επιδημιολογία της κατάθλιψης και εξηγείται πιθανώς τόσο από βιολογικούς παράγοντες όσο και από την πολυπλοκότητα των κοινωνικών ρόλων της

σύγχρονης γυναίκας. - Αναφορικά με το εκπαιδευτικό επίπεδο, η επικράτηση της κατάθλιψης παρουσιάζεται υψηλότερη στα άτομα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο (20,9%) και μικρότερη σε αυτά με ανώτερο/ανώτατο εκπαιδευτικό επίπεδο (7,2%). Η τάση αυτή μπορεί να ερμηνευθεί ως απόρροια των μειωμένων επαγγελματικών προσόντων όσων έχουν χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο, τα οποία τους καθιστούν αφ’ ενός ιδιαιτέρως ευάλωτους σε μια επικείμενη απόλυση, αφ’ ετέρου λιγότερο ελκυστικούς υποψηφίους για ανεύρεση εργασίας. - Αναφορικά με το εισόδημα, ο ένας στους δύο Έλληνες (50%) με οικογενειακό εισόδημα χαμηλότερο των 400 ευρώ πληροί τα κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης. Το ανησυχητικό αυτό εύρημα υπογραμμίζει τη σύνδεση ανάμεσα στην κατάθλιψη και το χαμηλό εισόδημα. - Αναφορικά με την εργασιακή κατάσταση, οι άνεργοι σε ποσοστό 19,8% βρέθηκαν να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο των ατόμων που εργάζονται (9,8%). - Αναφορικά με τις ώρες εργασιακής απασχόλησης, το 16,9% αυτών που εργάζονται σε καθεστώς υποαπασχόλησης παρουσιάζουν μείζονα κατάθλιψη, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό όσων εργάζονται με κανονικό ωράριο (7,2%), καθώς και εκείνων που εργάζονται περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα (8,1%). Το γεγονός αυτό πιθανώς οφείλεται στις μειωμένες οικονομικές απολαβές που συνδέονται με την υποαπασχόληση αλλά και το άγχος ανεύρεσης συμπληρωματικής εργασίας. Επομένως, ως πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία που φαίνεται να συνδέονται με την οικονομική κρίση αναδεικνύονται τα παρακάτω: Αυτοί που έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 400 ευρώ, οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι αποτελούν τις ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται πιο σοβαρά από την οικονομική κρίση και παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά μείζονος κατάθλιψης.


ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

23

ΣΗΜΕΡΑ

Πρόταση αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τους Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (United ειδικούς, για να καταφέρουμε να Nations Intergovernmental Panel on συγκρατήσουμε την αλλαγή των Climate Change - IPCC) έδωσε την Πα- μετεωρολογικών συνθηκών στον ρασκευή 27.09.13, στη δημοσιότητα πλανήτη, δεν μπορεί να καούν την έκθεση αξιολόγησης των κλιματι- περισσότερο από ένα τρισεκακών ερευνών που έχουν πραγματοποι- τομμύριο τόνοι άνθρακα. Ωστόηθεί έως και σήμερα. Υπαίτιος για την σο, το 50% αυτής της ποσότητας κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι έχει ήδη απελευθερωθεί στην ο ίδιος ο άνθρωπος, αναφέρει η έκθε- ατμόσφαιρα από την αρχή της ση, που επισημαίνει ότι η κατάσταση βιομηχανικής επανάστασης και η θα επιδεινωθεί αν δεν καταβληθούν ει- ολοένα αυξανόμενη ενεργειακή λικρινείς προσπάθειες για τον περιορι- κατανάλωση λόγω του σύγχρονου σμό των επικίνδυνων εκπομπών. τρόπου ζωής δείχνει ότι η καύση Η επιτροπή ειδικότερα, θεωρεί πλέον αυτής της ποσότητας -και η συπιθανό κατά 95%, πως η ανθρώπινη νεπακόλουθη εκπομπή των αερίδραστηριότητα προκαλεί την υπερ- ων- θα ολοκληρωθεί περίπου το θέρμανση του πλανήτη. Υποστηρίζει 2040. Ενώ, περισσότερα από τρία δε ότι η πρόσφατη επιβράδυνση της τρισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα ανόδου της θερμοκρασίας δεν θα έχει θα παραμείνουν στο έδαφος ως διάρκεια, εάν δεν ληφθούν συγκεκρι- ορυκτά καύσιμα ως, περαιτέρω, μένα μέτρα. Στην προηγούμενη ανα- διαθέσιμη καύσιμη ύλη.. φορά της το 2007, εκτιμούσε την πιθα- Περίπου 200 κυβερνήσεις έχουν νότητα της ανθρώπινης ευθύνης στο συμφωνήσει να συνεργαστούν 90%. προς επίτευξη μιας συμφωνίας Και όπως πολύ σωστά, δήλωσε, η αρμό- μέσω του ΟΗΕ για την καταπολέμηδια Επίτροπος της Ε.Ε. (Climate Action ση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, Commissioner: Connie Hedegaard) εγκαταλείποντας ποσοστιαία, τη χρή«εάν ο γιατρός σου έλεγε ότι είσαι ση των ορυκτών καυσίμων για τις ανακατά 95% σοβαρά άρρωστος, άμεσα νεώσιμες πηγές ενέργειας. θα έπρεπε να κάνεις τα πάντα για να Στην Πελοπόννησο, πρωτοποριακά για θεραπευτείς!» τα Ελληνικά δεδομένα, θα μπορούσε Η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις να γίνει ένας επιστημονικός υπολογιμεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής σμός των εκπεμπόμενων ποσοτήτων μας. Και αυτό, γιατί η αλλαγή αυτή αερίων που συμβάλλουν στο φαιαπειλεί τους πρωτογενείς πόρους, τη νόμενο του θερμοκηπίου σε επίπεγη και το νερό, με μια μόνο φράση: δο Περιφερειών Πελοποννήσου και απειλεί το σπίτι μας. Δυτικής Ελλάδας για τις επτά (5+2) Η έκθεση αναφέρει, μεταξύ άλλων, Πελοποννησιακές Περιφερειακές ότι η επιβράδυνση που παρατηρήθη- Ενότητες. κε πρόσφατα στο ρυθμό αύξησης της Επιπρόσθετα να σχεδιασθούν καινοθερμοκρασίας του πλανήτη δεν αναμέ- τόμες δράσεις, περιορισμού εκπονεται να διαρκέσει, σύμφωνα με πλη- μπών, με απορρόφηση Κοινοτικών ροφορίες μελών της Επιτροπής. Προ- κονδυλίων, με στόχο αφενός την απαβλέπει δε, περισσότερους καύσωνες, σχόληση ικανού αριθμού Ελλήνων ξηρασία, πλημμύρες και άνοδο της επιστημόνων και αφετέρου την δημιστάθμης των θαλασσίων υδάτων, αν ουργία νέων (spin off) επιχειρήσεων δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη μέσω διεπιστημονικών clusters. μείωση των εκπομπών αερίων του θερ- Η αειφορία της Πελοποννήσου θα μοκηπίου. αποτελούσε ένα έγκυρο διεθνές μήΗ Διακυβερνητική Επιτροπή για την νυμα καινοτομίας, ευαισθητοποίησης Κλιματική Αλλαγή, επιπρόσθετα, υιοθέτησε έναν «προϋπολογισμό Ζητούνται από μεγάλη εμπορική άνθρακα για την ανθρωπότητα», εταιρεία 2 κοπέλες φαρμακοποιοί ένα ανώτατο όριο διοξειδίου του για εργασία άνθρακα, του βασικότερου από τα αέρια που προκαλούν κλιμαΤηλέφωνο Επικοινωνίας τική αλλαγή, που μπορεί να απε6977787691 λευθερωθεί στην ατμόσφαιρα.

αλλά και βιώσιμης επιχειρηματικότητας με πολλαπλούς αποδέκτες ανά την υφήλιο. Ο κίνδυνος της Κλιματικής Αλλαγής δημιουργεί εδώ και δεκαετίες νέες προϋποθέσεις για την επιστημονική, επιχειρηματική και πολιτική κοινότητα. Ας κάνουμε τον κίνδυνο αυτό, μία μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας και την Πελοπόννησο μας.

Λάμπρος Μπούκλης Περιφερειακός Σύμβουλος Γραμματέας Περιφ. Συμβουλίου Πελοποννήσου Εκλεγμένο Μέλος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (www.enpe.gr) Επικεφαλής Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά κιν: 6944764651

Γιουσούφ από Αφρική Μεγάλο μέντιουμ Πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας ανεξάρτητα από τα προβλήματα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω να λύσετε τα δυσκολότερα από αυτά στον μικρότερο χρόνο από οποιονδήποτε άλλον, ακόμα και αν έχετε απογοητευτεί από άλλους πνευματιστές . Μπορώ να κάνω τους ερωτευμένους καλύτερα από πριν. Μπορώ να κάνω αγνώστους μεταξύ τους ανθρώπους να ερωτευτούν. Επίσης δίνω πανίσχυρο φίλτρο για προστασία. Λύνω σημαντικές δικαστικές υποσχέσεις σεξουαλικού περιεχομένου. Επαγγελματικές επιτυχίες, συμβουλές και πολλά άλλα.

Εθνικής Ανεξαρτησίας 17-19 Κόρινθος Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 6959888989 6980598420

Μαρίνα Παπαιωάννου Ψυχολόγος Εφαρμογή τεχνικών χαλάρωσης-αντιμετώπισης αγχωδών και συναισθηματικών διαταραχών Αρχαία Κόρινθος τηλ: 2741032014 , 6945687356 (δέχεται κατόπιν ραντεβού)


ΣΗΜΕΡΑ

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Εφημερίδα Σήμερα 03/10/2013  
Εφημερίδα Σήμερα 03/10/2013  
Advertisement