Page 1

списанието се разпрост ранява безплатно

семейството на първ

о място

Първата годинка Кърменето – как да продължим? Татко, играй с мен

0/ 20 БРОЙ 4

11

www.sharenobg.com


ДА ПЛУВАМЕ – КЪДЕ? Няма родител, който не желае детето му да се развива правилно, да бъде здраво и щастливо. Безспорна е ползата на тренировките по плуване за цялостното физическо развитие на детето. Въпросът, който стои обаче, е къде в морската ни столица могат да бъдат посещавани уроци по плуване?

ЗАБАВЛЯВАЙ СЕ И БЪДИ ЗДРАВ! Това е мотото, под което протичат тренировките в Детски клуб „Оранжево детство” към Спортен клуб Orange Fitness във Варна. Деца на възраст от 3 до 13 години могат да посещават както специализираните занимания в зала, така и групови тренировки по плуване. А тези, които нямат търпение да се научат да плуват, могат да работят индивидуално с висококвалифицираните треньори в клуба, които бързо ще станат техни приятели!

052 712 700, www.orangefitness.bg Варна , ул. Никола Вапцаров 3Вwww.sharenobg.com


Време за слънце Ето че пролетта е вече тук – време е да й се усмихнем широко, да се заредим за хубави емоции и ние самите да доставим такива на любимите хора около нас. Предстои Първа пролет, а тя винаги напомня по очарователен начин за кръговрата на живота и за това, че след всеки край има ново, свежо начало. Екипът на списание Шарено се надява, че точно с такива чувства посрещате пролетта и че тя ще донесе на семейството ви много весели и незабравими моменти. Такива предлага на децата и на татковците Искра Иванова, със статията „Татко, играй с мен!”, на с. 26. Незабравим е всеки момент с вашето новородено бебе и първата годинка от живота му ще остави едни от най-емоционалните спомени у вас, като родители. Как да се насладите максимално ефективно на първите 12 месеца от живота на своето бебе, четете в статията на Динка Колева, в рубриката ни деТЕМА, на с. 6. Как да кажем на детето за развода? Въпросът задават и търсят отговор психолозите Анета Жечева и Антоанета Христова на страниците на Нещата от живота. Елена Петрова от Националната асоциация Подкрепа за кърмене продължава да ни води по стъпките на успешното кърмене – поредната порция съвети търсете на с. 20, в С грижа за детето. Приятни минути с 40-ия брой на безплатното списание за семейството Шарено и цветна пролет от нас!

Светослава Стоянова главен редактор
Събития

Март – месец на суеверията и на най-известната баба Баба Марта в България е популярна колкото Дядо Коледа в Лапландия, а закичването на мартеници на 1-ви март и през целия месец след това, е един от най-старите и в същото време – уникален български обичай, дълбоко вкоренен в бита на нашия народ. Според етнографските изследвания, първите мартеници, предназначени за окичване на хората и на добитъка, са били изработвани само от червен конец и са играели ролята на амулети. Покъсно към червения конец започва да се усуква и бял. От една страна бялата нишка предвещава дълъг живот, а червената – здраве и сила. От друга страна, двата цвята се свързват с мъжкото и женското начало и тяхното свързване в едно означава зараждане на нов живот. В някои области на България към мартеницата се връзвали златна или сребърна паричка, усуквали се и конци с друг цвят – зелен, син, жълт, дори черен. В народния светоглед Баба Марта е израз на пролетта. Според преданието, тя е сестра на Голям Сечко и на Малък Сечко – Януари и Февруари и винаги е люта, защото двамата й братя всяка година изпиват виното и не я оставят дори да го опита. Оттук идва и поверието, че Баба Марта трябва да се омилостиви, защото настроението й оказва силно влияние върху времето. Когато е засмяна, времето е слънчево и топло, но ядоса ли се, задухва вятър и облаци закриват Слънцето.www.sharenobg.com

Баба Марта е един от най-почитаните български обичаи, запазил се до наши дни. Днес мартеницата се изработва в различни форми, прибавят се и нови цветове, но тя си остава символ – пожелание за здраве и се използва като поздравление по повод настъпването на пролетта. Честита пролет и от нас!

Ползвате ли бабини лекове? Докато сме на тема „баби”, да изясним и нещо любопитно – на което може би и без анкета, е ясна статистиката по нашите географски ширини. На сайта на списание Шарено – www.sharenobg.com, в продължение на месец, ви питахме: Ползвате ли бабини лекове и рецепти, когато детето ви е настинало? k Да – 76 % k Да, но само ако ги знам лично от моята баба – 13 % k Не – 11 % Така ни отговориха тези, които се включиха в анкетата ни – малко над 700 участници. А отговорите може би наистина бяха предварително ясни, защото ние българите, често прибягваме до бабини рецепти, когато боледуваме и естествено – пренасяме тези практики и когато децата ни боледуват. Любопитно е, че много често съвет - „бабини” рецепти получаваме не само от бабите ни, но и от личните си лекари. А още полюбопитно е, че в повечето случаи тези съвети са ефикасни.


Визуален наръчник по кърмене „Гърдата е най-доброто”

2 април Международен ден на детската книга Отбелязва от 1967 г. Датата е неслучайно избрана - това е рожденият ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен (1805-1875).

Семинар, посветен на кърменето и ползите от него, се проведе на 8 март, в хотел Radisson в София. Основен лектор беше д-р Гру Нюландер, ръководител на родилното отделение в Норвежката национална болница и световноизвестен специалист по въпросите на кърменето, автор на поулярната у нас книга „Азбука на кърменето”. По повод семинара и темите разисквани на него, посланикът на Норвегия Н.Пр. г-жа Тове Скарстейн изказа надежда, че споделеният норвежки опит ще помогне и на българската общественост и здравни специалисти да прилагат съвременния подход при кърменето поне през първите 6 месеца от живота на детето. В рамките на семинара беше представен преведения на български език визуален наръчник по кърмене – „Гърдата е най-доброто”. Инициатор е варненският клон на Българската асоциация „Подкрепа за кърмене”. Изпълнителен продуцент на филма в България е Криейтив Хаус Медиа ООД, издател на списание Шарено, а гласът на д-р Нюландер е озвучен от нашия главен редактор, Светослава Стоянова. Още за кърменето и начините да получите видео-наръчника „Гърдата е най-доброто”, търсете на сайта www.kurmene.org

Илинор ЕООД представя Новата колекция на текстилните обувки Пролет 2011 е вече в търговската мрежа в цялата страна. Уважаеми родители, ако чифтът, които закупите има фабричен дефект, потърсете своите права като потребители и се свържете с Илинор ЕООД на ilinor@ilinor.com Новини от Илинор ЕООД През февруари 2011 г. Илинор стана официален представител на полска марка детски дрехи, които се произвеждат в размери от 56 до 104 см. Тези дрехи са изцяло изработени от висококачествени памучни материали и са произведени в Полша. Колекциите са пъстри, весели и ще запленят и децата, и родителите. За сезон Пролет/Лято 2011 Илинор ще изложи дрехите на полския си партньор в своите фирмени магазини в Пловдив. Колекцията Есен/Зима 2011 ще се предлага на търговците в цялата страна. Илинор е представител и на водеща марка чорапи на полска компания. Фирмата – производител използва лицензирана анти-бактериална технология, LIN TOE, при производството на спортни чорапи – за всички свои модели, дори и за най-малките размери. Продуктите, произведени по тази технология са изключително удобни за ходене и спорт.

тел.: 0878 768 403 e-mail: ilinor@ilinor.com www. ilinor.com
Събития

Конкурс Детско море Моряшкият професионален съюз организира конкурс – „Детско море” – за литературни и художествени детски творби. “Морето, което виждам, морето, което сънувам”, е подтемата и по нея могат да се изявят деца до 12 годишна възраст. Детските рисунки, посветени на морето, трябва да бъдат изпратени до 31 март 2011 г. на адрес: 9000, Варна, Централна поща, п.к. 262. Литературните творби трябва да се изпратят и по електронна поща на адрес stunion@varna.net, а рисунките трябва да са с надписани етикети, залепени на подходящо място отпред на рисунката с името и фамилията на детето, годините, името на детското заведение, училището, школата, клубовете или самостоятелно участие. Изложбата и награждаването ще са в седмицата преди 24 май 2011.www.sharenobg.com

Конкурс Моята гатанка Детска ТВ „Аз мога, аз знам” и БУЦ „Знание”,Чикаго, обявяват конкурс „Моята гатанка”. В какво се състои – всяко дете, което иска да участва, трябва да измисли своя гатанка и да я нарисува. Всички които обичат да творят, обичат задачките-закачки могат да участват – със свои собствени гатанки. Деца, огледайте се – предметите около вас ви молят да измислите гатанки за тях. Опитайте, можете! Условия: 1. Участват всички деца до 16 г. възраст. 2. Краен срок за получаване на гатанките: 30 април 2011 г. 3. Изпращайте гатанките и рисунките на e-mail: gatanki@mail.bg 4. Обявяване на резултатите – след 15 май 2011 г. 5. Класирането ще се извърши в три възрастови групи: първа група: до 8 г.; втора група: от 8 до 10 г.; трета група: от 10 до 16 г. 6. Трябва да бъде спазена класическата форма на гатанката – „Що е то?”


Необходима информация: лично и фамилно име, точен адрес, учебен клас и навършени години, учебно заведение, телефон и електронна поща за контакт. Наградите: Наградените гатанки ще бъдат филмирани и излъчвани в Детска ТВ „Аз мога, аз знам”. Победителите ще получат DVD с наградените филмирани гатанки, както и други материални награди. За повече информация: Росица Младенова – координатор на конкурса, тел. 0888 621 261, e-mail: gatanki@mail.bg

Аутизъм: терапия и диета 8-9 април 2011 Специалистът-гастроентеролог Д-р Федерико Балдзола ще бъде във Варна на 8 и 9 април, по покана на Фондация Карин Дом, със съдействието на Италианския културен Институт. Темата на семинара му е „Аутизъм. Проучване, терапевтична стратегия и освобождаване от предубеждения.” Семействата на деца с аутизъм и специалисти могат да чуят доклада му и да се включат в дискусията след това – на 9 април 2011, събота, от 9.30 до 13.00 ч. – в хотел Golden Tulip в морската столица.

Работата на д-р Ф. Балдзола засяга съвременно, прогресивно проучване на възможните причини за аутизма, дължащ се на патогенен агент, намиращ се в гастроинтестиналния апарат. Лекарят е разработил специална диета, която ще представи на публиката и ще предложи на пациентите, с които ще се срещне във Варна. Независимо, че поддържа своята активна работна дейност в областта на хепатологията, д-р Балдзола ръководи разработването на няколко проекта за проучване и лечение на аутистичен ентероколит в Италия, за които е получил финансиране от италиански и международни фондове. Входът за семинара и дискусията на 9 април е свободен, но е необходимо да се заяви присъствие до 5 април 2011. За потвърждение: Център Карин Дом тел.: 052/ 302 517, e-mail: karindom@karindom.org

Великден - 24 април Седмицата от Цветница до Великден има особено значение в православния празничен цикъл и се нарича „страстна неделя”, означаваща страдание. Нарича се още и „велика седмица”. Това са последните дни от земния живот на Исус. По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание. Червените яйца са символ на христовата кръв, а козунакът е символ на агнеца божий – Христос. За официален празник (неделя и понеделник) Възкресение Христово е утвърден с решение на Великото народно събрание от 2 април 1991 г.
деТЕМА

Първата годинка Автор: Динка Колева фамилен консултант 0889 977 512 http://dinkakoleva.blogspot.com/

www.sharenobg.com

През първата си година бебетата се развиват интензивно в много насоки, настъпват големи физически и психически промени. Растежът и развитието през този период от живота им са от голямо значение за последващото развитие. Непосредственото емоционално общуване с детето през този период е от изключителна важност. То ще създаде чувството за доверие и връзка с родителите.


Какво да очаквате през първата година? Как да подкрепяте и стимулирате развитието на вашето бебе? Развитието на детето следва определени закономерности, но е важно да знаете, че всяко дете има свой собствен ритъм на растеж и развитие. Първите три месеца Новороденото прекарва по-голямата част от времето си в сън. Движенията на бебето през първите два месеца са силно ограничени, спонтанни и некоординирани. През втория месец бебето става по-активно. Лежейки по корем при опора на лактите, детето повдига не само главата си, но и раменете, и гърдите. Може да фокусира погледа си на близко разстояние и следи за кратко предмет с очи. Познава майка си и й се усмихва. Наблюдават се усилия да откликва когато общувате с него – отваря уста, сякаш се опитва да ви каже нещо. Третият месец е момент на преход. На тази възраст бебето сякаш прави своите първи големи открития в опознаването на света – то започва да хваща предметите и играчките, които вижда, опипва ги и прави опити да борави с тях. Това движение показва преминаването от пасивно към активно боравене с предметите и изучаване на околната среда. На три месечна възраст бебето вече е поспокойно и далеч по-адаптирано към околния свят. Периодът на коликите е отминал, дневният режим, свързан с моментите на сън, бодърстване и хранене, е вече установен. Малкият човек все повече се вълнува от външния свят. През първите три месеца новороденото изследва заобикалящия го свят с очите, ушите и след това с ръчички и допир. Малките бебета имат много чувствителен слух и се стряскат от силни и внезапни шумове.

ПОЛЕЗНИ ИДЕИ:

g отвръщайте на звуците, които детето ви издава. По този начин то получава отклик от околната среда и това му харесва. Реагира с оживление и радост. Желае да произнася тези звуци, за да му отговорят отново. Говорете му и му пейте песни. Издавайте забавни звуци. По този начин му осигурявате положителен сензорен стимул. масажи – можете да масажирате бебето внимателно около пет минути преди или след баня. Бебето обича да го докосват и галят.

g

От четвърти до шести месец На около четири месечна възраст един от главните сетивни органи, чрез които бебето проучва и изучава света около себе си е устата – за това не се чудете защо бебето поставя всичко, което му попадне в устата си. През това тримесечие от живота си детето има все по-голяма координация и свобода на движенията – движи контролирано цялото си тяло, прави опити да сяда, но бързо се уморява и има нужда да бъде облегнато, с лекота се преобръща от корем-гръб. Все повече детето експериментира със звуковете, имитира звукове, реагира на името си, разпознава приятелски от сърдит тон. ПОЛЕЗНИ ИДЕИ:

g стимулирайте детето чрез различни подходящи играчки – можете да поставяте близо до него различни предмети и играчки, които да може да докосва, мачка, опипва. Точно сега дрънкалките стават актуални. Гумените играчки, които се стискат, също добре подхождат за тази възраст. общувате активно с бебето, във времето, в което бодърства. Внимавайте с чупливите и острите предмети, които детето би могло да вземе или лапне! Бъдете внимателни и относно мястото, на което оставяте Вашето бебе – в тази възраст е много подвижно и може да се нарани!

g
деТЕМА

От седми до девети месец През първите шест месеца вашето бебе е добило точна представа за всичко, което му е близко, за лицата и хората, които са до него и се грижат за него. През това ново тримесечие от своя живот и развитие бебето започва да различава хора и неща, които не са му близки и следователно, са му непознати. През този период бебето вече общува все по-добре с околните. Вниманието от страна на възрастните и игрите с тях, значат много за него. Детето вече може да стои седнало и без вашата помощ. Характерно за този период е, че повечето бебета се учат да пълзят, започват да се изправят на крака, използвайки опора. Появяват се и първи зъбки.www.sharenobg.com

ПОЛЕЗНИ ИДЕИ:

g не поставйте детето внезапно в нова за него ситуация – влизането в контакт с непознат за него човек, трябва да се осъществява постепенно, особено, когато детето чрез плач показва, че се страхува. Дайте му необходимото за приспособяване време. осигурете на детето подходящи гумени играчки, които да стиска между венците си – растежът на зъбите е придружен от неустоима нужда да се хапят предметите. Важно е това да бъде безопасно за детето.

g


От десети до дванадесети месец В този период едно от основните неща в развитието на детето е прохождането. Прохождането е естествен и строго индивидуален процес. Поради това, родителите могат да стимулират детето, но не биха могли да въздействат върху акта на самото прохождане. Първоначално то започва да се движи с ваша помощ и като се придържа за мебелите. Наблюдава се запас от около 10-тина думички, които казва, както и разбира значението им. Казва ма-ма, та-ти, думи изразяващи желание – не, да, дай и др. Пляска с ръце, за да изрази ентусиазма си. Детето проявява желание и инициатива да се облича и храни само, въпреки, че все още трудно се справя и има нужда от вашата помощ.

ПОЛЕЗНИ ИДЕИ:

g обезопасяването на дома е едно от най-важните неща през този период от живота на детето. g не принуждавайте детето да се учи да хо­ ди – подкрепяйте го и му дайте нужното време да премине успешно през всички етапи на прохождането. изборът на обувки е много важен – обувките на детето трябва да бъдат стабилни, удобни и да са подходящ размер. В случай, че се затруднявате в избора – бихте могли да се консултирате със специалист (личния лекар, педиатър, ортопед). бъдете търпеливи относно желанието за самостоятелност на детето – дайте му известна свобода да прави опити да се облича и да се храни само.

g g

Напомням ви скъпи родители, че всяко дете и неговото развитие са индивидуални. Важно е да „разчитате” нуждите на своето дете, за да откликвате по подходящ начин. Всичко, което правите, с нежност, любов и отзивчивост, подпомага неговото развитие.
Ще ставаме родители

Бременност и неразположения 

Радина Лилова

Бременността е безкрайно вълнуваща с контрастите си. Смесица от радост и нови усещания, част от които обаче могат да бъдат и неприятни. Това са неразположенията, съпровождащи процеса на износване на плода, които са естествен отговор на майчиния организъм и реакция на промените, които се случват в тялото ви.

10

www.sharenobg.com


Сутрешното гадене Това най-често е и първият симптом, по който жените разпознават бремеността - в съчетание на липсата на менструация, разбира се. Появяват се обикновено в периода 4-7 седмица и при всяка жена са с различен интензитет. Различни са и проявленията на сутрешното гадене, при някои жени се изразяват в сетивна чувствителност към миризми. Възможно е да ви прилошее дори от аромата на любимо ястие или парфюм. Добре е да подновите козметиката си със слабо ароматизирана – такива са най-често т. нар. медицински козметични продукти. При други жени гаденето предизвиква повръщане, което е изключително неприятно. При голям процент от бременните жени, симптомите на сутрешно гадене изчезват между 12-та и 16-та гестационна седмица, точно толкова извежднъж и неочаквано, както и са се появили. Причината за сутрешното гадене се крие в увеличеното количество хормони, промените в метаболизма и понижените нива на кръвна захар в организма. Когато гаденето води до повръщане, трябва да бъдете изключително внимателни, тъй като честото повръщане крие опасност от дехидратация на организма и загуба на тегло. Задължително е състоянието ви да бъде следено от лекар, за да може той да прецени тежестта на симптомите. Как да облекчите симптомите на сутрешно гадене?  избягвайте силни миризми на ястия, възможно е да ви се гади от аромата на пържено  подновете козметиката си с медицинска, безпарфюмна  не посещавайте задимени помещения, тютюневият дим е един от най-честите дразнители  внимателно променяйте положението на тялото си – когато ставате от леглото примерно, защото промяната в кръвното налягане има отношение към сутрешното гадене  носете в чантата си ментови бонбони или освежаваща дъвка

 проветрявайте често помещението, в което работите и задължително преди сън у дома  пийте повече течности през деня и помалко вечер преди лягане Безсъние Много бременни жени се оплакват от безсъние или често прекъсване на съня през нощта. Какви са причините? Най-честата причина са позивите за уриниране, тъй като пикочният мехур е с намален обем и матката го притиска. Друга трудност пред 8-часовия непрекъснат сън е големият корем, който изисква внимание при всяко движение, както и невъзможността да стоите дълго време в една и съща поза, съответно и да спите непробудно. Изострената ви чувствителност пък, ще направи всеки нощен шум значим за сетивата ви – според някои лекари, това е подготовка на бременната на емоционално ниво за появата на бебето и неизбежните безсънни нощи, по време на които майката трябва да бъде на разположение непрестанно. Как

да направим нощния сън по-продължителен?

 почивайте повече през деня, следобеден

двучасов сън е перфектен  поглезете се – повече възглавници или масаж преди сън, ще отпусне тялото ви максимално  осигурете си тишина и спокойствие, така ще можете да спите възможно най-дълго време  избягвайте напитките с кофеин  планирайте времето си, оставете задълженията за следващия ден и грижите за тях за сутринта Главоболие Изключително неприятно е по време на бременност поради ограничената възможност за прием на медикаменти. Най-често главоболието се появява в първите седмици от бремеността и е свързано с хормоналната буря в организма ви.

11


Ще ставаме родители Състоянието е ново за вас и е възможно причината за главоболието да се крие и в стреса, който предизвиква приятната новина и промените свързани с нея. Причина са и недостатъчният сън и преумората. За да предотвратите главоболието:  почивайте си повече,  спрете тютюнопушенето и избягвайте компании и заведения, в които се пуши  приемайте лека храна вечер, най-късно два часа преди сън  отдайте се на приятни занимания в свободното си време  бъдете по-често с любимия човек Кървене на венците и проблеми със зъбите Важи в особена сила за жените, които по принцип са предразположени към проблеми в устната кухина, но и жените със здрави зъби не са застраховани. Задължително е да посетите стоматологичния кабинет още в началото на бременността за актуализация на зъбния статус и навременна реакция. Вашият стоматолог ще ви даде и указания за начина, по който да реагирате при поява на кървене от венците, както и за продуктите, които е препоръчително да използвате в този случай – паста за зъби и вода за уста. Поддър­ жайте внимателно хигиената на устната кухина, мийте зъбите си след всяко хранене с четка с мек косъм, почиствайте междузъбните пространства с конец. Стоматологът ще ви посъветва и за начина, по който да удовлетворите нарастващите нужди от допълнителни количества калций на организма си. Стриите Стриите се появяват при бързо и рязко увеличаване или намаляване на теглото, при което кожата се разтяга или свива, а кожата на бременната жена често е с намалена еластичност. Стриите могат да бъдат с различен цвят и големина розови или белезникави белези, които се появяват най-често в областта на корема, бедрата, задните части, гърдите. Трябва да знаете, че заличаването

12

www.sharenobg.com

на вече появилите се стрии е изключително трудно и е възможно само при третиране на прясно появили се стрии. В противен случай ще имате сладки белези от бременността си. Какво да направим? Необходима е превенция, която се изразява в прием на повече течности и регулярно хидратиране на кожата с подходящи козметични продукти. Можете да използвате и прясно преварен зехтин, който е полезен за кожата и не оставя следи по дрехите. Следете теглото си и избягвайте рязкото покачване на килограми – добре е това да се случва постепенно. Чувствителни гърди Гърдите се променят основно през периода на бременността и това е факт, който трябва да отбележим предвид разпространеното схващане, че това се случва в резултат на кърменето. Възможно е напрегнатите и по-чувствителни на допир гърди да са сред първите признаци на бременността ви. Често са възможни и болка, и дискомфорт, изразени в чувство на тежест и чувствителност в областта на зърната. Как да реагираме на тези симптоми?  избягвайте сутиени с твърди банели и чашки, добре е гърдите да бъдат прикрепяни в сутиен, но той трябва да бъде от мека материя,  обърнете внимание и на презрамките и колана на сутиена – не трябва да бъдат прекалено стегнати или впиващи се в кожата,  хидратирайте кожата на гърдите с подходящ лосион или преварен зехтин. Поява на петна по кожата Проблемите с кожата са най-чести при жените, бременни в летните месеци, тъй като слънцегреенето е по-сериозно и често се изкушаваме от слънчевите лъчи и се поддаваме на желанието да добием летен загар. Но периодът на бременността не е подходящ, добре е точно в това лято да стоите предимно на сянка, което не пречи да се радвате на морския бриз и лятната си почивка.


Увеличената мастна секреция през бременността често води до появата на пъпки. Почиствайте добре лицето вечер преди лягане и използвай козметика, подходяща за бременни. Някои съставки в почистващите лосиони и кремове не са подходящи за това състояние. Възможно е да се появи пигментация на различни места по тялото и лицето. Използвайте слънцезащитен крем с висок фактор при излагане на слънце. Запек Един от често срещаните проблеми през бременността, на който обаче може да се реагира с балансирано хранене. Не пренебрегвайте запека, защото е възможна поява на хемороиди, изключително неприятни и трудно лечими. Затова:  консумирайте храни, богати на фибри – плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти; кисело мляко с живи бактерии  приемайте много течности през деня – натурални сокове и фрешове, минерална вода и чайове Киселини Те се характеризират като изгарящо усещане в средата на гръдния кош, гърлото, или в устата. Могат да бъдат много мъчителни и дори да пречат на добрия сън. Как да постъпите?  ограничете приема на мазни, пържени, пикантни и кисели храни  пийте повече течности  избягвайте газираните напитки  осигурете леко повдигнато положение на тялото си по време на сън

13


Ще ставаме родители

Отоци Повишеното количество кръв и секреция по време на бременността, както и задържането на течности в организма, провокират образуването на отоци в областта на лицето, ръцете и краката (глезени и ходила). Най-често това се получава в горещите дни през лятото, при консумация на много сол, при дълго стоене права или в седнало положение, при което се притискат артериите. Как може да се облекчи състоянието?  намалете приема на сол,  почивайте си с повдигнати крака,  избягвайте разходките в най-горещата част на деня през лятото. Чести промени в настроението Хормоналните промени са основна причина за раздразнението, което изпитвате в този период. В резултат на тях прагът на емоционална чувствителност е понижен и смехът и плачът ви заживяват на едно място. Добре е да знаете, че около 1/5 от всички бременни страдат от по-лека или по-тежка форма на депресия. Причина за появата на това състояние е новата ситуация, неизвестността, страх от раждането, промените, които наблюдавате в тялото си. Как

може да се облекчи състояни-

ето?

 разговаряйте много с вашия партньор, изисквайте вниманието, което ви е нужно в този момент  търсете подкрепата му

14

www.sharenobg.com

 бъдете сигурна, че продължавате да бъдете най-красивата в неговите очи  отдайте се на приятни занимания – избор на мебели за детската стая и дрешки за бебето  разхождайте се често на чист въздух Да – бременността не е свързана само с приятни емоции, а и с много неразположения. Те обаче са временни и бъдете сигурна, че появата на бебето ще заличи спомена за тях. Обсъждайте всичко, което ви тревожи с наблюдаващия бременността ви лекар, така ще бъдете спокойна, че всичко е под контрол, а за вас ще остане трепетното усещане на очакване.


Здравейте, деца! Баба Марта бързала – мартенички вързала, А най-хубавите пратила на нас, Подарък пъстър, пролетен – от вас!

Марин Ге ор 7г., Балчи гиев к

Ето я и обещаната от нас червено-бяла изложба. Благодарим на всички малки творци, които се включиха и съжаляваме, че на страницата можем да представим само малка част от участниците.

Мила Трошанова 9 г., Бургас

Даная Илиева 4 г., Горна Оряховица

Eлена Тотева 12 г., София

Хюсеин Юсеин 11 г., Дряново

Симона Пенчева, 8 г., Дряново

Йоана Данева Пловдив

Ема Данева 10г., София

Гюлбен Ведат 9 г., с.Йонково, Разград

нова

Мария-Десислава Йорда 7 г., Ямбол

Анелия Дим итрова Самоков

Диана Василева 6 г., Ямбол

Следващата задача САМО ЗА ДЕЦА търсете след 20 март 2011 г. на сайта ни www.sharenobg.com

15


деТЕМА

What a feeling! A

Find the missing letters and fill in the crossword.

ДЕТСКИ ЦЕНТЪР

fall in love

за ранно развитие и чуждоезиково обучение

ж.к. Младост-3, бл. 304 вх. 3, офис 3 (новия блок, с/у Кауфланд, до пощата) ж.к. Младост-1 бул. Йерусалим №6, офис 10 (срещу Carrefour). тел.: 8762221, 0888720344 www.oksinia-bg.com e-mail: oksinia@abv.bg програма за ранно развитие с английски език за деца от 1 до 6 г. всеки ден от 8.30 до 13.00 почасово и целодневно гледане на деца - от 8.30 до 18.00 ч, (допълнителни часове по предварителна заявка) консултация с ЛОГОПЕД и ПСИХОЛОГ занималня за ученици от 1 до 5 клас

love

B

Look at the drawing. Complete the sentences using the missing verb.

get angry hugging cry laugh fall in love waiting 1. There is a boy looking at the clock and.......................................... 2. There are two girls . ....................... 3. Sarah is.............................................

.................................... because she has dropped her ice-cream.

4. A boy.................................................

...................................... with Linda.

5. Linda is............................................. 6. A boy has lost his baloon and he

...........................................................

празнуване на детски тържества

Познавателни програми за деца и родители

София, ж.к. “Младост-3”, бл. 304     8762221, 0888720344, www.oksinia-bg.com

МОЯТА ПСИХЕЯ ТЕАТРАЛНА АРТ СТУДИЯ

ЗА ДЕЦАТА-нова генерация ЗА ПО-ГОЛЕМИТЕ: психодрама


C

Unscramble the letters and write down the verbs

(I’m) in angry

D

yrc................................................................. lalf ni vloe............................................ auglh.......................................................... vieg............................................................... siks................................................................ ghu............................................................... etg gynra................................................ twai.............................................................. moon

get angry

Look at the drawing. Crack the code to find out what the little boy on the bench is saying.

(I’m) worried laugh

anger worry

(I’m) in love

wait

uncertainty

(I’m) happy

(I’m) uncertain

happiness (joy)

(I’m) sad kiss

sadness give (a present)

hug

cry

от 5 до 12 годишна възраст

Придобиване на естествени навици за самодисциплина, концентрация, преодоляване на страховете, самоконтрол, висок морал, доброта, почтеност, уважение . Мъдрост за цял живот.

от 3 годишна възраст

ГРУПОВО И ИНДИВИДУАЛНО специално обучени коне и опитен треньор за начинаещи – яздене в падок за напреднали – яздене в планината

17


www.krokotak.com

18

www.sharenobg.com


Kак се развива Вашето дете? За кого е предназначена програмата?  За семейства с бебета и малки деца в риск от развитие на увреждане 

За семейства с бебета и малки деца с изоставане в някоя от областите на развитие – познавателна, двигателна, речева, социална, емоционална

Какво включва програмата?  Домашни посещения на мобилен екип от специалисти  Дейности, съобразени с възрастта на детето – за подобряване на уменията и развитието му

ПРОГРАМА РАННА ИНТЕРВЕНЦИЯ

 Родителска мрежа за подкрепа и обучение  Подкрепа за кърмене в периода преди и след раждане На каква възраст трябва да е моето дете?

Ако нещо в развитието на Вашето бебе или малко дете Ви притеснява, потърсете ни. Може би не е нищо конкретно, просто Ваше усещане…

0 - 4 г. Какво ще ми струва? Програмата е безплатна.

Запишете си час за консултация в Център „Карин дом” и заедно ще намерим най-доброто решение за детето и за семейството Ви. Обадете ни се 052/ 30 25 18 или 0878 30 25 18, www.karindom.org Програмата се осъществява с финансовата подкрепа на Институт Отворено Общество

19


С грижа за бебето

Кърменетокак да продължим

20

www.sharenobg.com


Елена Петрова, консултант по кърмене www.kurmene.org

След прибирането от родилния дом, много майки си отдъхват от напрежението натрупано в болницата, от това някой друг да им казва какво да правят. Но други това може да накара да се чувстват несигурни в себе си и да се страхуват от малкото човече в ръцете им. Мога да се опитам да ви успокоя с думите “Когато се ражда бебе, се ражда и майка” – в известен смисъл е нормално да сте точно толкова нова и неопитна, колкото е и вашето бебе.

Първите дни и седмици са време на взаимно опознаване, създаване на навици и изграждане на връзката ви с бебето. Всеки ден за вас е същия като предходния, но за това пък малкото човече расте и се променя с бързи темпове. Обикновено около 4-6 седмица вече сте привикнали с новата ситуация, изградили сте си ежедневния ритъм, гърдите ви сами са регулирали количеството на млякото, в зависимост от нуждите на бебето. Ако сте имали и някои проблеми с кърменето, като разранени зърна, препълване, запушени канали или други, по това време - в средата на втория месец - те вероятно са отминали. Вече може да си отдъхнете – първоначалните трудности са зад гърба ви. Промените при бебето и кърменето обаче не са приключили и има някои често срещани ситуации през първите 6 месеца от живота на вашето дете, които предизвикват въпроси: Болки в коремчето (колики) Общоприето е схващането, че т.нар.колики, за които всички сме чували, са болки в коремчето на бебето, при които то рязко свива крачета и се изпъва, съпроводени са със силен плач. Още не е намерено точно научно обяснение за причините за наличието на коликите, а често средствата за тяхното премахване са недостатъчно ефек-

тивни. Предполага се, че болките са свързани с недостатъчната зрялост на храносмилателната система. От тази гледна точка се смята, че бебета, които са кърмени имат по-малко колики, в сравнение в тези, хранени с млека за кърмачета. Някои неща, които може да доведат до признаци на колики, имат връзка с техниката на кърмене. Ако имате твърде много мляко и то потича със силна струя, детето може да се дави, да се дърпа и да поема доста въздух при храненето, което да му създава дискомфорт. Проблеми с поставянето на гърда и сукането също може да водят до често пускане на гърдата, шумно сукане и поемане на повече въздух. В тези ситуации често помага да уригването на бебето след кърмене или дори веднъж по време на кърменето. Добре е да потърсите помощ за разрешаване на проблема със сукането. Макар и рядко, болките в коремчето при кърмачетата могат да бъдат свързани и с храната, която приема майката. Когато това е в комбинация с промяна в цвета или консистенцията на изпражненията на бебето, трябва да направите консултация със специалист. Възможно е при по-голяма консумация на мляко и млечни продукти от майката, да се засилят и коликите. Затова е добре да ограничите тези храни в първите месеци. Не винаги силният плач при бебетата се свързва с болки в коремчето. За тях плачът е единствената възможност да споделят чувството си на дискомфорт. Прекият телесен контакт, кърменето и гушкането, носенето в близост до майката посредством слинг или кенгуро, са начини да успокоите плачещото бебе. То има нужда да усеща вашата близост не само по време на хранене. Не се безпокойте, че ще го разглезите по този начин, нито от това, че ще свикне да е постоянно в ръцете ви. Сега то има най-силна нужда от вас и определено не разбира какво са навици или глезене. Новороденото обаче усеща вашата загриженост, нежност и любов.

21


С грижа за бебето в тези моменти. Независимо от това дали имате усещането за „празни” гърди и честото сукане и нервност на бебето, ако памперсите са тежки и то продължава да ака в нормалния си ритъм, значи се храни. Само след около два-три дни количеството на млякото ще се е увеличило благодарение на честото кърмене и вашето бебе ще се успокои. Ако се чувствате несигурна и притеснена в тези моменти, консултантите по кърмене от Националната асоциация „Подкрепа за кърмене” ще ви подкрепят и ще ви дадат информация как да преминете по-леко през този период.

Периоди на усилен растеж Това са периоди от живота на новороденото, през които нуждите му от мляко нарастват изведнъж. Тогава бебето може да иска да суче буквално постоянно, да изглежда нервно и гладно. Такива периоди се наблюдават най-често около десетия ден, третата седмица, шестата седмица, третия и шестия месец. Нуждите на детето от мляко изведнъж нарастват и съответно то започва да суче много често. Възможно е през тези периоди да чувствате гърдите си постоянно празни заради честото сукане и това да ви кара да мислите, че кърмата е намаляла и да се питате дали да дадете добавка. Даването на течности, различни от майчината кърма само намаляват честотата на сукането и увеличават интервалите между кърменията, а така няма как да се увеличи производството на мляко. Затова, ако вашето бебе преминава през фаза на бърз растеж, е необходимо да се заредите с търпение и да се отдадете изцяло на бебето. Давайте му да суче често, дори да ви се струва, че гърдите са празни – в тях мляко се синтезира непрекъснато, дори да не усещате „пълни”. Памперсите на бебето продължават да са сигурен показател за това дали то се храни добре

22

www.sharenobg.com

Нощното кърмене Всяко новородено, както и всеки възрастен, има различни потребности от сън. Веднага след раждането бебето не различава деня от нощта и периодите му да сън и бодърстване не зависят от стрелките на часовника. Постепенно то разбира, че в определени часове от денонощието възрастните са в покой и започва да изгражда свой собствен режим. Това обаче изобщо не означава, че бебето ви ще започне да спи по цяла нощ още от втория месец. Въпроси от близки и роднини от рода на „Суче ли нощем?” или коментари като „Вече трябва да не му даваш през нощта, ще свикне,...ще му се разшири коремчето”, карат младата майка да се притеснява и смущава да кърми детето си нощем. Тези притеснения са неоснователни. Важно е да знаете, че коремчето на бебето в първите седмици след раждането е изключително малко и е трудно за него да издържа дълго време без храна. Ако е родено с ниско тегло или наддаването е в долните граници, храненето през нощта обикновено е наложително. Първите


седмици, когато все още производството на кърма не е достатъчно добре регулирано, кърменето през нощта ще ви помогне, защото нивото на хормона пролактин, който отговаря за образуването на кърмата, е най-високо именно тогава. За да избегнете преумората и недоспиването, е добре да си почивате достатъчно. Използвайте всеки удобен момент за да подремнете – през деня когато бебето спи или когато някой друг е поел грижите за него.

Все пак е необходимо да разграничите ясно деня от нощта. При събуждането си нощем не използвайте ярка светлина и силни звуци, не говорете и не разбуждайте бебето напълно. Сменяйте памперса и преобличайте бебето само ако е наакано или памперсът е пропуснал – ако няма нужда от смяна, просто вземете бебето и го накърмете, без излишно суетене около него. Добре е бебето да бъде колкото може по-близо до вас, за да можете да реагирате веднага на признаците на глад. След първите два-три месеца много бебета сами започват да проспиват по-дълги интервали през нощта. Кърмене и биберон-залъгалка За повечето майки залъгалката е нещо нармално и едва ли не задължително. Но е важно да знаете, че използването на бибероните в първите седмици от живота на бебето, може да не е добро решение. Използването на биберон-залъгалка се свързва с неблагоприятен ефект върху кърменето, тъй като може да създаде или задълбочи

проблеми със сукането. Възможно е да настъпи объркване на биберона с гърдата. Освен това не трябва да използвате залъгалката като заместител на кърмене или за удължаване на интервала между храненията. Това е особено важно при бебета, родени с ниско тегло и при проблеми с наддаването. Изразът “То не яде, просто те ползва за биберон” е показателен за това колко дълбоко са вкоренени заместителите на майчината гръд. По-правилно би било да се каже “бебето ползва биберона вместо гърдата”. И ако все пак решите да дадете биберон-залъгалка, то е необходимо да сте сигурни, че детето ви не е гладно. Добре е това да стане най-рано след втория месец, когато бебето е свикнало да суче от гърда, майката има достатъчно кърма и рискът то да обърка гърдата с биберона, е значително по-малък. Съществуват някои изследвания за вредата от продължителната употреба от биберона върху развитието на челюстта. Също употребата им се свързва и с увеличаване броя на ушните инфекции при по-големите дечица. Решението дали да дадете на бебето си биберон-залъгалка, е изцяло във вашите ръце. Важно е да знаете недостатъците му и ако все пак сте решили да го използвате, то това да става разумно и само в крайни случаи, а не като средство за успокоение на всеки дискомфорт. Бебето се дърпа с плач от гърдата Възможно е в определен момент при поставянето на бебето на гърда то да започне да пищи, да се дърпа и да отказва да засуче. В съвременните условия много майки с лекота биха си казали “Не иска вече да суче, значи се отбива”, тъй като е лесно да се осигури шише с мляко за кърмачета. Така ситуацията се приема за едва ли не нормална реакция от страна на бебето, без да се обърне внимание на това, което всъщност е накарало бебето да реагира така. Източник на това поведение може да бъде например първи признаци на разболяване или никнене на зъби. Възможните причини за отказа от гърда могат да бъдат от различно естество – за щастие обичайно има и много начини за справяне със ситуацията.  Заболяване на бебето – хрема, ангина, болки в ушите и др. В този случай най-важното е бебето да се лекува своевременно. Вероятно

23


С грижа за бебето

то ще засуче по-добре в сънено състояние. При никнене на зъби бебетата също изпитват дискомфорт и може да откажат да сучат. Проявете търпение и оставете бебето само да потърси гърдата без да упражнявате натиск да засуче.  Силна струя на млякото. Ако гърдите ви са прекалено пълни преди кърмене, на бебето вероятно му се налага да суче и преглъща прекалено бързо, без да може да контролира процеса. То може да се дави, да кашля и да се дърпа от гърдата. В тези случаи е добре да опитате позиции за кърмене, при които главата на бебето е по-високо от гърдата и млякото тече „срещу гравитацията” – напр. като сте силно полегнала назад и бебето е върху вас. Консултант по кърмене може да ви помогне за регулиране на излишното количество мляко.  Нарушение на взаимоотношенията меж­ ду майката и бебето. Това е психологическият момент при дърпането от гърдата. Дори и да ви се струва невероятно, бебето разбира и реагира на всичко, особено свързано с неговата майка. Ако изведнъж започнете да отсъствате често, защото сте се върнали на работа само месеци след раждането, бебето може да отговори на това с отказ да суче.  Намаляване на количеството мляко. Това най-често се свързва с намалената честота на кърменето. Ако често използвате биберон

24

www.sharenobg.com

залъгалка или сте въвели и други течности или твърди храни освен майчината кърма, сукането намалява, съответно количеството на млякото също. Изцеждането на кърмата от едната или двете гърди не е показателно за това какво количество има в тях. Изцеждането е умение, което се усвоява с практика – при първите опити за изцеждане вие нямате установена добра техника, а гърдите не са свикнали да „пускат” мляко за помпата вместо за бебето, затова рефлексът на потичане обикновено не се задейства и няма как изцедените количества да са добри. Така че ако се съмнявате, че количеството на млякото е намаляло, се опитайте да увеличите честотата на кърмене.  Лесното разсейване на бебето над 3-ме­ сечна възраст. Част от нормалното развитие на бебетата е “заглеждането” в различни предмети и реагирането на определени думи и действия от страна на околните. В този нов и шарен свят, който бебето започва да опознава все по-усилено с порастването, понякога е трудно да го накарате да суче по-дълго време, без да отклони вниманието си от гърдата. Така че ако вашето бебе е по-любопитно, се постарайте да не му изостряте вниманието към конкретни предмети или хора непосредствено преди хранене. Добре е кърменето да става в тиха и спокойна обстановка без ярки светлини и шум (телевизор, компютър).  Превъзбуда, претоварване със стимули. Не се среща често, но е възможно при получава-


нето на прекалено внимание (песни, игри) към бебето от страна на близки, роднини и на самата майка, то да се преумори, да се изнерви и да има трудности да се съсредоточи и да засуче. В тези случаи е добре да оставите кърмачето “малко да си почине”- ограничете игрите и силните звуци, може да го взимате и носите, но в същото време ангажирайте вниманието си с други дейности.  Бебето съвсем закономерно е започнало да суче кратко. След втория месец някои бебета изведнъж започват да сучат по-кратко и да се засищат след 5-10 минути. Това не бива да ви тревожи и не следва да настоявате бебето да суче по-дълго. Показател дали детето се е нахранило продължават да бъдат пълните пелени – поне 5-6 в денонощие. Какво да направите: Най-важното е да потърсите вероятната причина за дърпането от гърдата. Вие сте майката и е вероятно интуитивно да усетите защо бебето отказва да суче. Опитайте се да му посветите изцяло времето си, да го гушкате, масажирате и да му говорите, може да смените позата на кърменето или обстановката. Важно е да запазите спокойствие и по този начин да се опитате да успокоите и бебето. Нужно е да бъдете търпеливи, да не натрапвате гърдата. Ако бебето засуче, не му я отнемайте преди то само да я пусне. Използвайте периодите преди заспиване и след събуждане, за да му предлагате гърда. Ако видите признаци на разбуждане, докато още спи също му предложете да суче. Дори и бебето да е по-голямо, кърмете на поискване при всеки сигнал от страна на бебето. Спокойната и тиха обстановка, контактът кожа в кожа, близостта и нежното общуване между вас и детето ще ви помогнат да се справите със ситуацията. След няколко дни бебето би трябвало да преодолее причината за дърпането си от гърдата и отново да започне да възвръща доверието си във вас. Каквито и проблеми с кърменето да срещнете, те най-вероятно са преодолими - важно е просто навреме да потърсите информация и помощ. През 2010 година официално бе създадена Национална Асоциация “Подкрепа за кърмене”, която обединява майки и медицински лица, вярващи, че кърменето е важно - както за бебето,

така и за майката, и за връзката между тях. Освен собствения си кърмачески опит, всички ние сме преминали обучение за консултанти, което е част от глобалната програма на УНИЦЕФ за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето. Ако имате въпроси или сте се сблъскали с проблем, можете да се обърнете към нас. Националният телефон е 0896 418 488, консултанти по градове: www.podkrepazakarmene.com www.kurmene.org

25


Татковци

Татко, играй с мен! 

Искра Иванова

Само преди месец американско изследване, публикувано в Developmental Psychology установи, че мъжете трябва да концентрират вниманието си върху игрите с децата си и да оставят на съпругите си ежедневните грижи. Връзката между двамата родители е посилна, когато бащата отделя повече време за игра с детето си и по-малко време за храненето и къпането му. Получените резултати показват, че мъжете, които настояват да помагат в оглеждането на бебето си, всъщност пренебрегват усилията на съпругите си. Татковци и майки Изследването е на екип американски учени и е обхванало 112 двойки, които имат 4-годишно дете. Участниците първо трябвало да отговорят на въпросите колко често играят с децата си и колко често се грижат за тях. След това изследователите 20 минути наблюдавали двойките, докато те помагат на детето си да изпълни две задачи – да нарисува семейството си и да построи къща от строителни блокчета. В някои случаи двамата родители се поддържали един друг, докато помагат на детето си, а в други – се карали помежду си.

26

www.sharenobg.com


Една година по-късно двойките участвали в същия експеримент. Резултатите показали, че когато в началото на изследването бащите играели по-често с децата си, двамата родители се подкрепяли повече при отглеждането им, година покъсно. Когато обаче бащите се грижели по-често за децата си в началото на изследването, двамата родители се поддържали по-малко една година по-късно. Важи ли този извод за вашето семейство? Поднесен в месеца на жената, е малко взривоопасен, затова ще го подкрепим с няколко идеи за игри с татко. Игри с татко 0-1 години В този период е достатъчно таткото да даде възможност на мама да си почине, като за час или два тя погледа телевизия или излезе с приятелка, а таткото забавлява малкия човек. Как да заинтригувате бебето? ФИЗИОНОМИИ – с тази игра бебето ще се забавлява, а може и да се опитва да ви имитира. Вариант е да издавате звуци на различни животинчета – в този период обаче, трябва да са все мили и да не плашат бебето. САМОЛЕТ – повдигате бебока над вас, докато сте в легнало положение – и той „лети”. Ще предизвикате въодушевлението му и с вариация на тази игра – но в банята, в коритцето – то бързо може да се превърне в лодка и да пътешества в бурни или спокойни морета. 1-2 години Вариантите стават повече и по-разнообрани. След 1-ия рожден ден, повечето бебоци вече ходят, така че забавлението става все по-голямо. ДОМЪТ, КАТО КАРТА – в по-студените дни на пролетта, когато времето все още не е подходя-

що за разходка навън, можете да разнообразите малчугана с разходка из дома, като представяте всяка стая за различна част от България – особено ако бабите и дядовците не живеят във вашия град. Можете да влезете в спалнята например и да я обособите като града на едните баба и дядо – килимът веднага се превръща в градина, шкафовете във врати, припомняте на детето за последното му посещение там и казвате кога пак ще отидете. Кухнята може да бъде друго място – на ваши близки и разказвате отново – кога сте го водили там последно, кога пак ще отидете. Важно е да спазите обещанията си и при първа възможност тази разходка да стане реалност. 2-3 години В тази възраст децата имат нужда да се чувстват част от света на големите. За да превърнете това в игра, можете да предложите на детето да прави нещо, подобно на вас. МАЛЪК МАЙСТОР Докато таткото, отворил капака на колата, майстори нещо по нея, малкият мъж може да има сходна задача. Може да е нещо лесно, което да дадете на детето да направи или просто да прехвърли от една кошница в друга няколко инструмента. Детето вече разбира добре, така че, стига да е безопасно за него, може да му дадете задача да отдели отвертки от гаечни ключове – достаъчни са по 3-4. ДА ИГРАЕМ НА ГОЛЕМИ Ето и идея за татковците на момичета – докато таткото прави закуска за семейството, тригодишна госпожица може да подрежда масата – чиния за всеки, салфетка, чаша. Детето ще ви помогне едновременно с това и ще се почувства част от света на големите – след това разбира се, пак може да седне в детското столче, за да е повисоко и до масата, заедно със семейството.

27


Нещата от живота

Как 

да кажем на детето за...

Анета Жечева и Антоанета Христова Консултативен център „Плиска” тел.: 0887 98 33 94, www.centarpliska.com

Всъщност въпросът не е само един. На родителите им предстои да намерят отговор и на:

С ОВОРИ Й ЩЕ Г

? ДЕТЕТО

КО

КОГА Д

А КАЖ

ЕМ?

КАК ДА СЕ ДЪРЖИМ? И, разбира се, на изключително важния:

ВО

КАК

ЕМ? АЖ К ДА

развода? Търсейки отговорите на тези въпроси родителите могат да се окажат в различни КАПАНИ: ü В не една книга, която разглежда този въпрос се дава съвета, да уверим детето, че няма да загуби родителската ни любов. Най-големият страх на всяко дете е да не бъде изоставено. През периода на развода децата научават, че любовта има край. И започват да си мислят: „Ако обичта може да свърши (както сега между мама и татко), кой знае дали в един момент и тяхната любов към мен няма да изчезне!”. В бракоразводния водовъртеж детето може да се почувства изгубено. Често самите родители трудно овладяват своите собствени чувства и им остава малко емоционална енергия, която да споделят с детето. И то може да предприеме отчаяни действие да получи повече внимание и грижи. ü Важно е да дадем възможност на детето да споделя чувствата си, особено по отношение на този родител, който вижда по-рядко. В известна степен и родители могат да разкажат за своите емоции, но трябва да се внимава да не прехвърлят тежестта на своите грижи, обиди и мъка върху сина или дъщерята, очаквайки от тях съчувствие и подкрепа. ü Една от главните задачи на родителите е да осигурят сигурност и предсказуемост за детето. Затова е препоръчително в първите месеци да не се променя училището, дома, обкръжението. Независимо колко е голямо, за детето ще бъде прекомерно изпитание да се справи с още промени.

28

www.sharenobg.com


ü Сатанизирането на другия родител никога не води до добро. Детето се възприема като част и от двамата родители и следователно, ако говорите лошо за другия, нанасяте удар върху него самото. Особено рисково е това в периода на изграждане на полова идентичност през пубертета. Могат да се насадят трайни негативни нагласи за „мъжете” и „жените”. И силно да се затрудни създаването на емоционални връзки и собствено семейство. ü Доста често развеждащите се родители попадат в съблазнителното и в същото време разрушително състезание за любовта на детето си. Това съперничество може да е в резултат на стремежа да укрепят чувството на собствено достойнство, да си отмъстят на бившия съпруг/ съпруга, да докажат, че са по-добри…Децата могат да бъдат принуждавани да изпълняват две непосилни за тях жестоки мисии – на шпионин и на посредник. И ще бъдат подлагани на разпит, на който би завидял и най-умелия инквизитор, и ще бъдат убеждавани да пазят тайни, и ще предават писмени и устни послания, и още какво ли не. Последиците могат да бъдат стряскащи. Поставяйки детето в етична дилема – на кой от двамата си родители да бъде вярно – ние го обричаме каквото и да направи да сбърка. Ще предаде или единия, или другия. А с такова бреме трудно се живее. ü Един от трудните баланси, към който е добре да се стремим в този период е да не се превърне единият родител в „добрия”, а другият – в „лошия”. А такъв риск съществува. Нормално е този, при който е детето да поеме повече отговорности по отношение на контрола т.е. по забраните и налагането на „трябва” – да си правиш домашните, да си учиш уроците, да си подреждаш стаята …И ако „съботно-неделния” родител се превърне в „добрия дух”, с който детето се забавлява и изпълнява желанията му, създаваме отлични условия за манипулации. ü Почти винаги децата упорито се вкопчват във фантастичната надежда, че техните мама и татко в края на краищата ще се съберат отново.

Прекалено честите срещи с напусналия дома родител могат да създадат у детето илюзията, че ще нещата ще се върнат по старому. ü По отношение на раздялата на родителите си децата изпитват смесени и противоречиви чувства. Може да се надява, че ще се сложи край на семейните разправи, и в същото време отчаяно да желае, да си остане всичко по старому. На тях им е трудно да надникнат в бъдещето и да разберат и приемат необратимостта на развода. Още по-трудно им е да разберат причините. Кой е виновен и има ли виновни въобще. И ако детето поеме вината върху себе си могат да се очакват поредица от действия за „изкуплението й”. Да се превърне в „най - , най – доброто дете”, или в ужасен калпазанин, за да се наложи на родителите да се срещнат и обсъждат поведението му. Или да се разболее, така че татко да е принуден да се върне, за да се грижи за него. Често пъти ако детето е в егоцентричния период (между 3 и 5 години) и си обяснява всичко случващото се в света през себе си, няма как да избегнем усещането за вина. Един от подходящите начини да се избегне това е да разкажем подходяща история/ метафора на детето. Например, че мама и татко са като двама отлични певци. Всеки се справя блестящо, но когато се опитат да пеят дует – не се получава. И е по-добре да се разделят. Или са като двама уникални футболисти. Когато играят обаче в един отбор си пречат и затова е по-добре да се разделят. ü Когато говорим с детето за това, какво го очаква е опасно да го уверяваме, че „след развода ще стане по-добре”. В повечето случаи в началото нещата са доста сложни и можем да загубим доверието на детето си с такива напразни обещания. За повечето деца разводът е сериозен стрес, но не е задължително той да доведе до сериозни и трайни емоционални травми. В голяма степен това зависи от контекста, в който се случва раздялата на родителите. И дали те ще съумеят да поемат отговорността за взетото решение.

29


Шарен справочник

5

На едро и дребно: Бебешко и детско бельо, дрехи, хавлиени изделия, спални комплекти

години Арт клуб „АРЛЕКИН”

артита през март и за п ап ието или изре ри жет 0 % те списан е т 2 л е ал ес о н до

на

Варна ул. “Хараламби Ангелов” 34 Тел. 052 602 766 Моб. 0897 888 183 borsa_mechopuh@abv.bg www.detskaborsa.hit.bg

Искате ли да получавате ШАРЕНО по електронната поща? Абонирайте се за безплатното списание за семейството на:

ул.

“Цимерман” 12 (до Червения площад) тел.: 0878 761914, www.arlekinart.com

за здравето Русе

Асоциация Дислексия – България гр. Русе, ул. Отец Паисий № 6, ет. 5 GSM: 0885 319506; 0899 489295; 0887 199437 www.dyslexia-bg.org

НЕЙТРОПИЯ Д-р Елия Костова – терапевт комплементарна-алтернативна медицина гр.

Варна, ул. „Илинден” № 33

тел. (052) 608 251, 0884 58 62 08

abonament.shareno@gmail.com

магазини СОфия

Магазин OVIESSE гр. София, Сити център, ет. 2, бул. Арсеналски 2 Детски магазин Слънчеви хлапета гр. София, търговси център GM - City, м-н 57

Варна

Магазин Мечо Пух гр. Варна Производство на спални комплекти за вас и вашето дете ул. Генерал Колев № 68 А, GSM: 0893 63 92 49 Магазин за спално бельо гр. Варна, Колхозен пазар ул. Ж. Кюри №57, GSM: 0897 88 81 66, http://dzeta.hit.bg/

красиви майки ВАРНА

Солариум, фризьорство, козметика, масаж, маникюр и педикюр, ноктопластика, мезотерапия, професионален грим, ботокс и филъри за лице, SPA терапии работно време – всеки ден от 9 до 21 ч. гр. Варна, ул. Брегалница 26 (срещу МЦ „Варна”) Тел. (052) 62 13 36, GSM: 0882 40 88 50

Магазин за детски дрехи и аксесоари OKAIDI гр. Варна, GRAND MALL Варна - 0-во ниво бул. Акад. Андрей Сахаров № 2, тел: (052) 96 04 88

Бургас Магазин за детски дрехи и аксесоари OKAIDI гр. Бургас, Burgas Plaza ул. Транспортна, тел.: (056) 52 22 87


Бургас, к-с Зорница, бл. 57 тел.: 056/ 86 24 21 0884 95 06 27, 0884 87 75 92 On-line магазин: www.bambolino.bg

да похапнем вкусно ВАРНА

От кои места в София, Варна, Сладкарници Амбелино Майстори на детските и сватбените торти! гр. Варна, ул. Генерал Колев №18А тел. (052) 609 048 гр. Варна, ул. Генерал Паренсов №48 тeл. (052) 609 687 www.ambelino.com ambelino@ambelino.com

Бургас и Русе можете да вземете своето безплатно списание ШАРЕНО, вижте на сайта ни www.sharenobg.com


Шарен справочник

детски клубове София

City Kids гр. София, City център София (2-ри етаж) тел.: 089 840 85 00 Организиране на детски партита, почасови занимания с деца

Детски центрове Оксиния гр. София, Младост 1 – блок 24 Младост 3 – блок 304, офис 3 Младост 3 – блок 306, офис 1

Откривате нов обект и искате всички да научат

час по-скоро?

Развивате дейност, свързана с децата и семейството? Можете да бъдете полезни на родителите с вашия бизнес.

Детски клуб Funny гр. София , ул. Петър Берон №9, до НДК тел.: 02/ 963 14 09 , www.funnybg.com

полезни връзки www.sacp.government.bg Държавна агенция за закрила на детето www.roditeli.org Асоциация “Родители” www.center-for-hope.dir.bg Фондация “Център за надежда” www.lex.bg/members/ads Асоциация “Детско сърце” www.stepbystepbg.com Фондация “Стъпка по стъпка” www.detstvobezsalzi.org Сдружение “Детство без сълзи” www.animusassociation.org Фондация “Асоциация Анимус” www.sosbg.org Сдружение “SOS-Детски селища в България” www.dbm.bg-mamma.com Движение на българските майки www.cfld-bg.com Център “Фонд за лечение на деца”

Списание Шарено призовава да съхраним планетата за нашите деца. Ако решите да се разделите с този брой, направете го, като използвате определените за хартия контейнери и така позволите рециклирането му.

Посетете сайта на списание ШАРЕНО

и се регистрирайте безплатно в нашия електронен шарен справочник!


В бРОЯ

семейството на първо място

www.sharenobg.com

2

СЪБИТИЯ

Разпространява се безплатно Главен редактор: Светослава Стоянова

6

Отговорен редактор: Иван Райнов

деТЕМА Първата годинка

Директор маркетинг и реклама: Магдалена Мартева

Динка Колева

Асистенти реклама: Христо Димов, Калина Зафирова Графичен дизайн и предпечат: Пепа Колева

15 20

26

28

30

САМО ЗА ДЕЦА

Корица: рисунка на Десислав Пенев, 8 г. от клас по изобразително изкуство при НЧ Развитие, гр. Дряново Автори и консултанти в броя:

С ГРИЖА ЗА БЕБЕТО Кърменето – как да продължим Елена Петрова

ТАТКОВЦИ Татко, играй с мен! Искра Иванова

НЕЩАТА ОТ ЖИВОТА Как да кажем на детето за развода? Анета Жечева Антоанета Христова

ШАРЕН СПРАВОЧНИК

ЗА КОНТАКТИ С НАС: Офис София: фис Бургас: О Офис Варна: е-mail:

0886 79 53 47 0885 09 65 82 052 46 87 06 0897 90 39 67 office@sharenobg.com www.sharenobg.com

Динка Колева Радина Лилова Елена Петрова Анета Жечева Антоанета Христова Искра Иванова Иван Райнов Разпространение: Антон Симеонов, Николай Красимиров Администрация: Стоян Стоянов, Свилен Симеонов Уеб мениджър: Радан Ганчев Издател: CREATIVE HOUSE MEDIA LTD. Редакцията не носи отговорност за съдържанието на публикуваните рекламни и PR материали. Никаква част от списание Шарено не може да бъде използвана без изричното писмено съгласие на издателя Creative House Media LTD. Всички права запазени.

Искате ли да получавате ШАРЕНО по електронната поща? Абонирайте се за безплатното списание за семейството на е-mail:

abonament.shareno@gmail.com Вижте точките ни на безплатно

разпространение в София, Варна и Бургас на сайта ни www.sharenobg.com


www.sharenobg.com

shareno_40  

Spring issue of the best free parents' magazine in Bulgaria.

shareno_40  

Spring issue of the best free parents' magazine in Bulgaria.

Advertisement