Page 1

EDISI 7 - 2011

MRA BINA 200 BUAH LAGI RUMAH SYUKUR DI PADANG, INDONESIA

Selamat Menunaikan Ibadah Puasa dari Presiden, Exco, staf dan sahabat Malaysian Relief Agency


Bergambar di hadapan Rumah Syukur yang telah disiapkan di Korong Durian Daun, Sungai Limau, Padang

Simbolik perasmian Rumah Syukur ialah melalui paluan gendang oleh tetamu kehormat


CIMB - Bank Prihatin

Dr. Mohd Daud Sulaiman bersama Puan Amak Ganti, salah seorang penerima Rumah Syukur di Korong Durian Daun, Sungai Limau

20 Jun, Padang Pariaman Dato’ Dr. Syed Muhammad Syed Abdul Kadir dalam ucapannya berkata, sumbangan ini adalah sebahagian dari tanggungjawab korporat dan sebagai tanda persaudaraan dan keprihatinan masyarakat Malaysia terhadap mangsa gempabumi di sini. Sumbangan ini adalah Pembinaan Rumah Syukur ini adalah bukti jelas kepri- tambahan kepada 100 buah Rumah Syukur dalam Fasa hatinan CIMB didalam membantu mereka yang memer- 1 yang telah siap dibina oleh Malaysian Relief Agency lukan bantuan diluar sana. Ini bukanlah kali pertama (MRA) sebelum ini. CIMB menghulurkan bantuan melalui MRA, mereka seBeliau turut melahirkan rasa bangga dengan kejayaan belum ini telah banyak membantu dalam hal-hal kebajiyang dicapai dan semangat kerjasama yang ditunjukkan sebegini. kan oleh penduduk setempat. Beliau turut berharap Apa yang dilakukan oleh CIMB adalah bukti komitmen projek pembinaan rumah ini dapat membantu memudan kesungguhan mereka untuk membantu penduduk lihkan ekonomi setempat dan meringankan beban yang sedia ada. yang ditimpa musibah dan kesulitan. Majlis Pelancaran Fasa ke 2 pembinaan Rumah Syukur telah diadakan oleh CIMB Islamic dan CIMB Niaga Syariah bertempat di Korong Durian Daun, Simpang Limun, Kacamatan Sungai Limau, Padang, Pariaman.

Hadir dalam majlis ini ialah Pengerusi CIMB Islamic, Dato’ Dr. Syed Muhammad Syed Abdul Kadir, CEO CIMB Islamic, Badlisyah Abdul Ghani, Ketua Jab. Syariah CIMB Niaga - U Syaefuddin Noer, Penolong Setiausaha Provinsi Sumbar - Bapak Mahmuda Rivai dan Setiausaha Agung MRA– Dr. Mohd Daud Sulaiman.

Turut berucap dalam majlis ini, Mahmuda Rivai yang mewakili masyarakat setempat melahirkan ucapan penghargaan dan rasa terima kasih diatas keprihatinan masyarakat Malaysia khususnya CIMB Islamic dan Malaysian Relief Agency (MRA) dalam meringankan kepayahan dan kesusahan penduduk setempat.


Sukarelawan MRA jalani elektif di Padang, Sumatera Barat, Indonesia selamat pulang ke tanahair.

EMPAT orang sukarelawan MRA dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Kuantan telah selamat menjalani latihan elektif mereka di Kota Padang, Sumatera Barat, Republik Indonesia selama 4 minggu.

Mereka telah melakukan latihan elektif di fasilitifasiliti milik YARSI Sumatera Barat. Pihak YARSI memberikan bantuan yang mesra dan cukup baik kepada sukarelawan muda ini.

Keempat-empat mereka yang terdiri dari pelajar fakulti perubatan UIA Kuantan ini memilih untuk melakukan latihan elektif mereka di kawasan operasi MRA di Padang. Mereka terdiri daripada Sdr. Mohd Faizal, Sdri. Nabilah Hayati Che Aziz, Sdri. Nor Iryani Mohd Nor dan Syibrah Khuzaimah Zahid.

Sukarelawan ini juga telah melakukan lawatan dan membuat kajian kesihatan terhadap keluarga dan penerima Rumah Syukur yang dibina oleh MRA. Juga mereka telah berkesempatan untuk beramah mesra dengan adik-adik di TAPUZ MRA di Padang, Pariaman.

Disana, mereka diletakkan dibawah seliaan, Pengurus Syabas dan tahniah diucapkan kepada mereka yang MRA Indonesia, Pak Yusman Darmaji. cekal dan berani.


MRA menganjurkan siri Kursus Asas Pembelajaran Phonic Satu kursus mengenai Asas Pembelajaran Phonic telah selamat dijalankan di Sekretariat MRA. Kursus ini bertujuan untuk memberikan pendedahan kepada guru-guru MRA terutamanya kaedah pembelajaran yang pelbagai yang digunakan dinegara-negara maju bagi memantapkan lagi kaedah dan gaya pendidikan yang digunakan oleh guru-guru MRA. Secara asasnya, kursus ini turut membantu para guru untuk menyiapkan ABM (Alat Bantuan Mengajar) mereka sendiri yang boleh digunakan didalam sesi pembelajaran yang mereka kendalikan.

Guru mampu membangunkan modul ABM sendiri

Kursus yang memakan masa setengah hari ini di kendalikan oleh Puan Sariah Amirin, seorang tokoh pendidik yang begitu komited dalam menyumbang tenaga dan kepakarannya.


Gotong Royong Kebersihan di Sekolah Komuniti Rohingya, Cheras Baru

Pada 28hb Mei 2011 yang lalu, satu gerakan Gotong Royong Kebersihan telah dijalankan di Sekolah Komuniti Rohingya di Cheras Baru. Gotong Royong ini diketuai oleh seorang sukarelawan MRA - En. Johari Kan yang tinggal di Ampang Jaya.

Seramai lebih dari 60 orang sukarelawan telah terlibat dalam program ini yang bermula dari jam 9 pagi dan berakhir pada 5 petang.

Sekolah Komuniti Rohingya ini menempatkan lebih daripada 80 orang pelajar lelaki dan perempuan Antara aktiviti Gotong Royong ini ialah membersihkan yang terdiri daripada anak-anak komuniti Rohingya kesemua bilik-bilik darjah, membuang penghadang yang menetap di Kampung Cheras Baru. kayu yang telah usang, menyimen kawasan tertentu, mengecat dinding bilik darjah, membuat mural dan Sekolah Komuniti Rohingya ini ditadbir oleh sepembersihan tandas. buah komiti khusus yang diberi mandat oleh Mesyuarat Exco MRA bagi memastikan perjalanan Kehadiran sukarelawan MRA amat menggalakkan, kali yang lebih terurus untuk sekolah ini. ini sukarelawan-sukarelawan MRA terdiri daripada ahli-ahli Kelab Motor Modenas, Kumplulan Aktivis Pentadbiran MRA mengucapkan ribuan terima Muda YPU, penuntut-penuntut Universiti serta para kasih kepada semua sukarelawan yang hadir mempelajar sekolah termasuk penjaga mereka. bantu, jasa kalian amat kami sanjungi.


Pelajar Sekolah Komuniti Rohingya turut serta dalam Gotong Royong Kebersihan Kami rasa terharu dan kagum melihat kesungguhan adik- Turut hadir dalam program kebersihan ini ialah adik Rohingya dari Sekolah Komuniti Rohingya membantu Sdr. Mohd Rezaidi Mohd Ishak, EXCO Pembanpara sukarelawan MRA membersihkan sekolah mereka. gunan & Latihan MRA. Tidak mahu ketinggalan dalam program amal ini, mereka Kehadiran para pelajar turut memeriahkan lagi kelihatan telah bersedia sejak dari awal pagi lagi. Mereka keadaan, interaksi mereka bersama sukarelawan telah siap menyusun kerusi dan meja disamping membantu MRA juga begitu baik dan mengalakkan. menyediakan minuman. Tidak lupa juga, MRA mengucapkan ribuan terima Berebut-rebut mereka mengambil bahagian dalam menge- kasih kepada penyumbang sarapan dan makan tencat bangunan dan membersihkan dinding. Semua yang gahari. Sarapan pagi terdiri dari sandwich dan hadir mencari - cari apakah kerja yang boleh mereka bantu. kuih serta air teh tarik, manakala makan tenghari pula nasi berlaukkan ayam masak pedas, kari ikan Sukarelawan MRA telahpun diberikan taklimat oleh En. dan air sirap. Sungguh menyelerakan! PenyumJohari Kan selaku penyelia program tentang tugasan yang bang kita ialah Puan Rogayah dari Kampung perlu dilaksanakan. Baru.


MRA hantar wakil sertai Kursus UNHCR Asia Pasifik di Hua Hin, Thailand

MRA telah menghantar seorang wakil bagi menyertai Kursus yang dianjurkan oleh E-learning Centre, UNHCR bertempat di Hua Hin, Thailand. Kursus ini telah membuka dimensi baru kepada MRA terutamanya berkaitan perlaksanaan program di lapangan, kepentingan kerjasama, kepedulian mengenai tahap keselamatan dan hal-hal lain yang berkaitan. Kursus ini bertujuan untuk mendedahkan para peserta dengan maklumat dan kaedah yang digunakan oleh UNHCR dalam menguruskan pelarian dan IDP diseluruh dunia. Kursus yang amat bermanfaat ini melibatkan pembabitan peserta daripada 12 buah negara dalam lingkungan Asia Pasifik.


MRA menerima kunjungan hormat dari Young Muslim Association of Thailand (YMAT) 23hb Mei 2011 yang lalu, delegasi dari Young Muslim Pertemuan ini juga bertujuan untuk memantapkan lagi Association of Thailand (YMAT) telah melakukan kerjasama diantara YMAT dan MRA yang telah terkunjungan hormat ke Sekretariat MRA. jalin sekian lama. Perbincangan berkisar mengenai peluang-peluang kerjasama yang boleh dilakukan demi Kunjungan ini merupakan satu penghormatan kepada kepentingan penduduk setempat. MRA kerana YMAT merupakan antara ngo yang terkemuka di Thailand .YMAT bergerak aktif dalam Untuk makluman semua, YMAT dan MRA berkerbidang pendidikan, pembangunan belia, kesihatan dan jasama dalam bidang pendidikan, pertanian, pembanundang-undang. gunan komuniti dan program anak yatim di wilayah Selatan Thailand. MRA mempunyai penajaan sebanDelegasi ini diketuai oleh Pengerusi YMAT sendiri, yak 20 orang anak yatim dari Selatan Thai setiap buiaitu Dr. Ariffin dan disertai oleh EXCO YMAT dan lan. beberapa orang ahlinya. Turut dibincangkan ialah perlaksanaan program Sekretariat MRA telah diminta untuk memberikan Ramadhan yang boleh dilakukan dengan kerjasama penerangan mengenai perjalanan organisasi dan aktiv- YMAT. Hadir sama dalam pertemuan ini ialah EXCO iti yang telah kami jalankan Bantuan Kecemasan dan Lojistik MRA, Sdr. Khaairil Annuar Khalid


Cik Fauziah Tahar bergambar kenangan bersama rombongan IHH

MRA menerima lawatan hormat dari delegasi Insan Hak Yardim Vakfi (IHH) Turki IHH turut memberikan taklimat mengenai aktiviti yang mereka jalankan di seluruh dunia. Beliau turut memaklumkan bahawa IHH sedang mencari rakan kerja (partners) yang boleh diharap bagi membantu mereka dalam kerja-kerja bantuan kemanusiaan di kawasan ini. Mereka turut memaklumkan mengenai gerakan kapal Flotilla 2 dan mereka turut menjemput MRA untuk turut serta didalam program kapal 11hb Mei 2011. MRA terus menerima kunjungan tetamu, luar negara tersebut. dan tetamu kali ini datang dari antara NGO Kemanusiaan terbesar di Turkey - Insan Hak Yardim Vakfi (IHH). Kedua belah pihak saling bertukar soalan dan berkongsi nota mengenai Rombongan lima orang ini diketuai oleh EXCO Kanan IHH, Puan perlaksanaan kerja-kerja bantuan Gulden Sonmez. Kedatangan rombongan ini disambut oleh kepimpikemanusiaan di seluruh negara. nan kanan MRA yang terdiri dari Presiden MRA sendiri Dato’ Dr. Abdul Razak Kechik dan Setiausaha Agung MRA, Dr. Mohd Daud SuKedua belah pihak juga melihat laiman. kepada potensi untuk berkerja sama dimasa akan datang. Majlis berakhir MRA memberikan taklimat ringkas mengenai aktiviti dan kegiatan dengan pertukaran cenderamata yang kami lakukan merangkumi program didalam Malaysia dan di luar antara kedua belah pihak. negara.


MRA hadir sesi taklimat bersama Menteri Kesihatan Puntland, Somalia

Dr. Ali Abdullahi Warsame, Menteri Kesihatan Puntland sedang menyampaikan taklimatnya

SATU majlis taklimat mengenai sebuah negeri di Somalia yang dikenali sebagai negeri Puntland telah diadakan di Dewan Seminar Hospital Pakar Al Islam, Kampung Baru.

Beliau menggambarkan negeri Puntland sebagai sebuah negeri yang aman dan tenteram walaupun terletak didalam Somalia yang kini dikenali diseluruh dunia sebagai sebuah negara lanun yang kelihatan mengganas di Teluk Eden, merampas kapalNegeri yang tidak pernah didengari sebelum ini terletak kapal yang berlayar merentasi lautan disitu. di bahagian utara Somalia dan berjiran dengan Republik Djibouti. Negeri ini kaya dengan hasil mahsul dari laut. Beliau sangat berharap dan memohon agar ada orPenduduknya yang berjumlah 3 juta orangboleh dikata- ganisasi atau agensi dari Malaysia yang sudi untuk kan hampir 100 % peratus Muslim. Iklim khatulistiwa datang membantu membangunkan Negeri Puntland di Negeri Puntland tidak banyak berbeza dengan iklim ini. harian di Malaysia tambah beliau. Beliau berjanji akan memberikan segala bantuan Taklimat mengenai negeri Puntland ini diberikan oleh dan prasarana yang diperlukan termasuk sokongan Menteri Kesihatan Puntland, YB Dr. Ali Abdullahi kerajaan bagi mereka yang datang membantu. Warsame. Beliau turut diiringi oleh beberapa pegawai Kerajaan Negeri Puntland yang lain. Selamat Datang ke Puntland!


Dato’ Dr. Abd. Razak Kechik, Presiden MRA dalam Sidang Media yang diadakan

Pelancaran Kempen Ramadhan Dekat Di Mata Lekat Di Hati 1hb Rejab 1432 bertepatan dengan 3hb Jun 2011, Malay- Namun, bagi bantuan dalam negeri pula, MRA terus sian Relief Agency secara rasminya melancarkan Kempen berazam untuk melipatgandakan bantuan kepada kelompok yang memerlukan terutamanya Orang Ramadhan 1432 - Dekat Di Mata Lekat Di Hati. Kurang Upaya, Orang Asal, Fakir dan Miskin, Ibu Kempen Ramadhan ini dilakukan dua bulan lebih awal Tunggal, Anak yatim dan tidak ketinggalan juga bagi membolehkan umat Islam di Malaysia merancang para pelarian dan pencari suaka. dan membuat persediaan untuk membantu mereka yang Kempen Dekat Di Mata Lekat Di Hati dilancarkan memerlukan sewaktu Ramadhan kelak. di Dewan Seminar Hospital Pakar Al Islam dan Tahun ini, bagi bantuan luar negara MRA mensasarkan ianya telah disempurnakan oleh Presiden MRA, bantuan ke negara-negara ASEAN yang berdekatan Dato Dr. Abdul Razak Kechik. disamping ke negara dimana MRA masih mempunyai operasinya seperti Indonesia, Pakistan, Sri Lanka, Thailand Kami menanti sumbangan anda untuk mereka yang memerlukan diluar sana. dan Palestine.


Dato’ Dr. Abd. Razak Kechik, Presiden MRA bersama tetamu dari NGO Pakistan

MRA menerima kunjungan dari NGO Pakistan MRA terus menerima kunjungan dari pelawat dan antara yang melawat kami ialah sebuah NGO Pakistan yang berpengkalan di London. Mereka mempelawa MRA untuk berkerjasama dalam siri pembangunan semula Pakistan pasca banjir. Mereka maklum mengenai projek dan gerakerja MRA di Peshawar dan lantaran itu mereka mahu berkerjasama dengan MRA di masa akan datang.


Cikgu Khairani sedang menanda buku latihan murid-murid

MEMANTAPKAN lagi perjalanan Sekolah Komuniti Rohingya MRA di Cheras Baru Sekolah Komuniti Rohingya yang dikendalikan oleh MRA di Cheras Baru sedang dalam proses penambahbaikan. MRA telah membentuk sebuah komiti khas bagi memastikan Sekolah ini dapat berjalan lancar dan menyasarkan peningkatan didalam mutu disiplin dan akademik. Penguasaan guru-guru dalam subjek –subjek yang diajar juga diberikan penekanan. Guruguru diminta untuk menyiapkan silibus pengajaran dan satu takwim perjalanan sekolah keseluruhannya akan turut dibangunkan. Pembabitan sukarelawan MRA dari luar juga sedang dikaji bagi memantapkan lagi kualiti pendidikan di sekolah ini.


Salah sebuah RUMAH SYUKUR yang telah ditambah baik oleh penghuninya

Mari pikat anak tekukur Jangan jerat anak manusia Kami sepakat di rumah syukur Tanda ingat saudara Malaysia

Lapangan_7  

E-Majallah Malaysian Relief Agency (MRA) edisi 7

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you