El petit Magazín nr.08

Page 1

Revista trimestral GRATUÏTA / Núm. 8 - 2016

petit MagazíN el

super

AVI

Isaac Newton la

petitANIMAL

El pingüí la

petitaMANUALITAT

Pintem?

1


EL GERMANET DE LA MIMI JA ÉS AQUÍ!

La Mimi està molt contenta, el seu germanet ja és aquí! Però el seu germà és de color Blau! Mai havia vist un d’igual. Però si ens hi fixem bé, tots nosaltres som ben diferents, alguns de nosaltres som molt alts o baixos, altres portem ulleres per veure-hi, o tenim la pell de diferent color. Gràcies al fet que tots som diferents podem aprendre els uns dels altres. Que faríem amb un món on totes les persones fossin iguals? Vols pintar la titella del seu germà?

Fundació ofereix les escoles o bibliotèques: NexeNexe Fundació ofereix per per les escoles o bibliotèques: . Tallers de contacontes . Tallers de conta-contes . Venda del llibres la girafa blava”, samarretes i altres . Venda del llibres “Mimi“Mimi i la igirafa blava”, samarretes i altres

www.nexefundacio.org www.nexefundacio.org 93 28493 642842364 23 mimi@nexefundacio.org mimi@nexefundacio.org


Benvinguts a La revista gratuïta en català per a infants, feta amb molta imaginació i per a la imaginació!

4 Històries de COIXÍ i PIJAMA 10 super AVI 12 biraBiro JOCS 14 la petitaMANUALITAT 16 la MILA silvestre va a L'ESCOLA Edita:

Col·laborem amb:

24 el petitANIMAL 26 el petitCONTE 29 el petitALIMENT 32 els gransdeCASA 38 la guiaMAGAZÍN

EDITA: Shaepot Project Consulting · DIRECCIÓ I EDICIÓ: Montserrat Figueras · REDACCIÓ: María Mendoza, Aina Cabau, Gabriel Lemkow, Xavier Gironès, Montse Clotet, Dolors Santamaria, Diputació de Barcelona, Joan Fontdeglòria · PORTADA: Montse Clotet · IL·LUSTRACIÓ: Ramon Lanza, Rubén López, Sabina Alcaraz, Alba Santamaria, Montse Clotet, Gabriel Lemkow, Febe Sillani · COL·LABORADORS: BiraBiro Editorial, Club Cuinetes, Alternatura, Niraj Fontdeglòria, Víctor Gironès · CORRECCIÓ: Plurals (www.plurals.eu) · IMATGES: Arxiu EpM, flickr.com · PUBLICITAT: info@elpetitmagazin.com · 935 313 987 · 626 299 193 · DIPÒSIT LEGAL: B 11529-2014 · ISSN 2339-9430 (Ed. impr.) · ISSN 2339-9449 (Internet) El petit Magazín no es fa responsable de les opinions expressades pels seus col·laboradors. Està prohibida la reproducció total o parcial del contingut d’aquesta publicació amb finalitats comercials sigui quin sigui el mitjà o procés de reproducció, sense autorització de l’editor.(C) Shaepot Project Consulting SL - El petit Magazín


de COIXÍ i PIJAMA

Històries

AHIR A LA NIT VAIG SOMNIAR QUE CAMINAVA EN PIJAMA PER LA VORA DEL RIU DE XOCOLATA, JUST AL COSTAT DE LA CASCADA DE CARAMELS, OSSETS DE FRUITES I LLAMINADURES, SOTA UN CEL BEN BLAU I LLUENT FARCIT DE NÚVOLS SOMRIENTS I UNA LLUNA DE FORMATGE BEN PLENA. LLAVORS... UN GNOM VESTIT D’ASTRONAUTA EM VA CONVIDAR A ENTRAR PEL COSTAT DE LA CASCADA A UN LLOC SECRET.

4

Il·lustrador: Ramon Lanza · Autor: Xavier Gironès


5


A L’INTERIOR CENTENARS DE GNOMS AMB ELS SEUS BARRETS PUNXEGUTS ESTAVEN ENLLESTINT UN COET SIDERAL ENORME. UNS NETEJAVEN LES FINESTRES DE CARAMEL TRANSPARENT, ELS ALTRES HI ACABAVEN D’AFEGIR GOMINOLES A LES ALES I D’ALTRES AFEGIEN A POC A POC SIDRAL DE LLIMONA ÀCIDA AL TANC DE COMBUSTIBLE. EM VAN FER CAPITÀ DE LA SEVA NAU INTERESTEL·LAR. VOLIEN AGAFAR UNA MICA DE FORMATGE DE LA LLUNA!

6


7


UNA VEGADA A L’ESPAI UNS BRAÇOS MECÀNICS VAN APARÈIXER DEL COET SIDERAL PER AGAFAR AMB XARXES TOTS ELS TROSSETS DE FORMATGE QUE ORBITAVEN AL VOLTANT DE LA LLUNA. ALS GNOMS ELS AGRADA MOLT EL FORMATGE I ESTAVEN TOTS MOLT CONTENTS. ME’N VAN DEIXAR TASTAR UNA MICA. TENIA GUST DE MENTA! ES VEU QUE EL FORMATGE DE LA LLUNA NO TÉ EL MATEIX GUST QUE EL DE LA TERRA!

8


9


10


Il¡lustradora: Alba Santamaria (www.unxic.com) ¡ Autora: Dolors Santamaria

11


12


13


petitaMANUALITAT

la

PINTEM?

Quan diem «ara pintarem» què ens imaginem? Normalment, una mà agafant un color i un full en blanc. També un pinzell, pintura i el full blanc. Bé, cert, això és pintar… però quantes maneres hi ha de pintar? No les podem comptar! I quants estris podem utilitzar per fer-ho? Uf… molts! Massa! No ens els acabem! I sobre què podem pintar? Si poguéssim… sobre fulls, sí, però també… cartró, parets, taules, sofàs, terra, sostres, tasses, llibres! Apartant el que ja tenim molt vist, comencem a fer volar la imaginació i a posar en pràctica la nostra creativitat! En el passat número vam parlar dels rotlles de cartró. Aquí tenim una idea per pintar de forma diferent: Havíeu pensat mai que amb els palets per a les orelles podem fer aquest invent?

Tots tenim desodorant a casa. Si el que tenim és de bola i s’acaba, ep!, no el llencem a la paperera! Guardem-lo, traguem-ne la bola, netegem-lo bé i omplim-lo de pintura (amb una mica d’aigua). Ja tenim un pinzell ben diferent!

14


Ara fem una ullada al nostre voltant. Què hi veiem? Un tap d’una ampolla, unes fulles caigudes de l’arbre, paper, una figura per decorar, monedes, una capsa de cartró… Tots aquests objectes poden deixar una petjada ben interessant, podem posar pintura i estampar! Després només ho haurem de netejar i haurem descobert un munt de coses, segur! I si volem fer màgia, sabeu que també podem pintar amb pintura sense embrutar-nos les mans? Voleu saber com? D’aquesta manera descobrim noves textures i noves sensacions… és ben divertit!

AIXÍ PINTAR ES CONVERTEIX EN TOTA UNA AVENTURA, EN PENSAR EN EL COM, EL QUÈ I L’ON. DEL QUE ES TRACTA ÉS DE DEIXAR-NOS PORTAR, D’ACOMPANYAR L’INFANT EN AQUESTA FESTA D’ESBRINAR, DE BUSCAR, D’ENTENDRE, DE DESCOBRIR, DE PROVAR, D’EXPERIMENTAR AMB UNA INFINITAT DE POSSIBILITATS QUE ENS PROPORCIONA EL NOSTRE ENTORN MÉS QUOTIDIÀ.

Us animo que envieu les vostres activitats i manualitats plàstiques a manualitatsinfantils@gmail.com i les publicaré! Autora: Aina Cabau (www.manualitatsinfantils.cat)

15


16

Autora i il¡lustradora: Montse Clotet (www.montseclotet.com)


17


18


19


20


21


22


23


petitANIMAL

el

el pingüí

[ Són una espècie d’ocells no voladors que viuen so-

bretot a la zona polar de l’hemisferi sud del planeta.

[ Són carnívors, s’alimenten de krill, calamars i peix

que capturen en les seves immersions submarines.

[ Les seves ales s’han convertit en aletes, sense

plomes, per adaptar-se a la vida aquàtica i poder nedar amb facilitat. Poden arribar a velocitats de 35 km/h sota l’aigua!

Global Panorama

ar Poden form ò grans col oden nies que p 6.000 arribar a individus!

24


De la família dels esfenícids, segons l’espècie poden fer entre 30 centímetres i 1 metre d’alçada, amb un pes d’1 a 40 quilos. Poden arribar als 20 anys d’edat. Passen gairebé tot el temps caçant sota l’aigua; arriben a profunditats de més de 200 metres i aguanten uns 20 minuts sense respirar.Només surten a terra ferma per reproduir-se i canviar les plomes, i formen grans colònies que poden arribar fins als 6.000 individus. De cap petit i coll curt, disposen de cames amb peus palmípedes a la part posterior del cos, cosa que els permet caminar drets, i caminar i saltar quan són a terra, tot i que prefereixen desplaçar-se estirant-se sobre el seu abdomen per lliscar aprofitant les superfícies glaçades dels seus hàbitats. Gràcies a l’espessa capa de greix que els protegeix, poden suportar fortes tempestes de neu i temperatures de fins a 60oC sota zero. Si les condicions són molt dures, els pingüins s'ajunten arraulits en grups petits per mantenir plegats la calor i conservar millor les seves reserves d’energia.

Il·lustrador: Ramon Lanza · Autor: Xavier Gironès

25


A mi, el que més m’agrada del món són dues coses: els pinyons i les estrelles. En menjaria sense parar... m’encanten, em tornen boig! Bé, em referia als pinyons, eh? Sóc un esquirol golafre, però no tant! D’estrelles, encara no n’he tastat mai, són massa lluny i massa boniques! Quan els meus germans petits ja dormen, arraulits al niu amb el pare i la mare, jo xiuxiuejo per no despertar-los: «Papa, mama, vaig un moment a dalt i torno!» Llavors m’enfilo fins a la branca més alta del nostre pi i m’estiro de panxa enlaire, tot deixant que la meva cua peluda es gronxi suaument amb l’aire fresc que ara bufa una mica.


petitCONTE

el

M’encanta aquest moment. Aquí dalt és cel a tot arreu. Miris on miris. Floto dins la nit farcida d’estrelles. Respiro. Aquest és un moment feliç. Deixo que els meus ulls vagin descobrint les estrelles, amb el mateix plaer amb què assaboriria d’un en un els pinyons que tant m’agraden. N’hi ha tantes i tan diferents! Veig estrelles de llum tan daurada com la purpurina de les fades. N’hi ha també de presumides, amb un to rosat; d’altres de més marcianes, una mica verdes! I les estrelles més fredoliques? Les de llum blanca! Veig estrelles petitones i petitíssimes, estrelles que hi són o no hi són? Quin misteri... D’altres són un xic més a prop, i amb quina força brillen, com dient «som aquí!». Veig estrelles rialleres i alguna també de trapella! El riure de les estrelles és suau; si pares atenció, pots sentir-lo: sona com un pinyó quan el bellugues dins la closca... A vegades hi ha alguna estrella que plora, com el miol d’un gatet trist, però aviat les altres l’animen amb el seu espurneig de llum dient-li «ei, que estem amb tu!». Jo els somric a totes, me les estimo. A vegades veig estrelles que creuen el cel i pluf!, desapareixen com per art de màgia. Són les estrelles fugaces. Vosaltres n’heu vist mai alguna d’aquestes? És molt emocionant perquè arriben per sorpresa i són super-ràpides! Jo, quan les veig, em sento molt afortunat! Sovint veig estrelles que ja conec, però no sempre és fàcil trobar-les, perquè les estrelles cada nit emprenen un viatge pel cel. Naveguen lentament, sí, però van avançant! I això sí: sempre, sempre en descobreixo alguna de nova! Sóc un gran descobridor d’estrelles! I, ben content, quan sento que la son comença a fer-me pessigolles als ulls, desitjo a totes les estrelles bona nit i baixo cap al llit: apa, a dormir! Ara, si voleu, perquè m’adormi, em podeu explicar vosaltres què és el que més us agrada del món.

Autora: María Mendoza · Il·lustradora: Sabina Alcaraz (www.sabinaalcaraz.com)

27


28


el

plàtan

*

petitALIMENT

el

[ En ser ric en potassi, magnesi i àcid fòlic, el plàtan és un aliment ideal per als esportistes, els nens, els joves, la gent gran i les dones embarassades o les mares lactants. [ Estimula la digestió, protegeix l’estómac i fa venir gana.

●Endevinalla: Sembla or, plata no és, qui no ho endevinarà ben ximple serà.

El plàtan és el fruit de diverses espècies del gènere Musa. A Catalunya estem acostumats a gaudir dels plàtans cultivats a les illes Canàries, provinents de la Musa cavendishii, comestibles en cru i molt saborosos i nutritius, però també podem trobar a les fruiteries el “bananito” o plàtan nan (Musa x paradisiaca) i el plàtan mascle, menys dolç i molt més gran que la resta. Originaris de l’Àsia meridional, el plàtan va arribar a les Canàries al segle XV, i des d’allà se’n va fomentar el cultiu als continents americà i africà, on va passar a constituir la base de l’alimentació de moltes regions tropicals. Avui en dia és una de les fruites més importants del món i la seva producció arriba als 12 milions de tones a l’any (uns 100 bilions de plàtans). És dolç, nutritiu, molt saborós i fàcil de menjar! Només cal que en treguis la pell, groga, la part blanca interior de la qual pots fer servir per evitar, entre moltes altres coses, la coïssor de les picades d’insectes, si la fregues contra la pell afectada. Autor: Xavier Gironès

29


*

Cuinetes Club ens ensenya a preparar

Snowpea&bokchoi

CREPS DE PLÀTAN I XOCOLATA

Ingredients

Per a 10 persones

*

Per a la massa: [ 250 g de farina integral [ 500 ml de llet semidesnatada [ 4 ous [ mantega

Per al farcit: [ 2-3 plàtans [ 1 paquet de xocolata al gust per fondre

30

El secret de LA CULLERINA

La paella amb què es fan les creps ha de ser d'algun material antiadherent, és a dir, que no faci que la massa s'enganxi! Perquè si la massa queda enganxada, les creps es trenquen.


*

PREPARACIÓ 1 Elaborem la massa de les creps barrejant la farina integral, la llet semidesnatada i els ous. Ho triturem tot amb la batedora.

2 Desfem un tros de mantega a la paella i hi aboquem la massa (just per cobrir el fons de la paella).

3 Un cop cuita d'una banda, girem la crep amb l'ajuda d'una espàtula per tal que es cogui per l'altre cantó.

4 Preparem el farcit pelant i tallant els plàtans a rodanxes primes. 5 Fonem la xocolata en una cassola al bany maria. 6 Farcim la crep posant-hi les rodanxes de plàtan i la xocolata desfeta.

7 Tanquem la crep i li donem la forma que més ens agradi: triangle, rectangle o un rotllet.

Opcional: Podem decorar la crep amb un rajolí de xocolata desfeta per damunt.

LA CULLERINA

ens ha ensenyat que... Les creps es poden farcir de molts ingredients diferents i combinar-los entre ells: pernil dolç, formatge fresc, formatge sec, pernil salat, verdures, fruites, melmelada, nata, xocolata, entre d'altres. Aquesta recepta, te la pots menjar per esmorzar o berenar, ja que és molt completa.

31


Trobant el sentit del mรณn 32


gransdeCASA

els

Autor i il¡lustrador: Gabriel Lemkow (http://glemkow.blogspot.com.es/)

33


gransdeCASA

els

TROBANT EL SENTIT DEL MÓN Breus reflexions pedagògiques Gabriel Lemkow AVUI SONA EL DESPERTADOR. Com en tants i tants altres matins, intentem agafar forces d’on podem per preparar l’esmorzar, per vestir-nos, per intentar no deixar-ho tot fet un desastre abans de marxar. Avui, com tants altres matins —o tardes, o vespres— fem una ullada a través de la finestra i veiem persones, anònimes i interessants, passant per aquí i per allà, immerses en les seves pròpies contemplacions. AVUI SONA EL DESPERTADOR. Com en tants i tants altres somnis, intentem agafar forces d’on podem per preparar la poció màgica, per vestir-nos d’escarabat daurat, per intentar no deixar-ho tot fet un garbuix de flors selvàtiques txiqui-txoqui abans de marxar cap al castell de Merlí. Avui, com tants altres matins —o tardes o vespres— fem una ullada a través del mirall multicolor i veiem centaures anònims i interessants cavalcant per aquí i per allà entre rius i muntanyes immersos en les seves pròpies aventures. AVUI SONA EL DESPERTADOR. Com tants i tants altres anys llum, intentem agafar forces d’on podem per preparar les barretes de llet deshidratada que floten elegantment per la càpsula NX-Y2300, per vestir-nos amb l’escafandre, per intentar no deixar-ho tot fet un garbuix abans de sortir de nou a l’espai sideral. Avui, com tants altres matins galàctics —o tardes o vespres—, fem una ullada a través de la pantalla del radar i veiem puntets lluminosos, anònims i interessants (segurament de nous visitants d’Alfa centauri) navegant entre meteors i planetes per aquí i per allà, immersos en les seves pròpies missions interestel·lars. Avui sona el despertador... Quantes i quantes històries es podrien construir amb un sol despertador. Quants camins per recórrer, expectatives, pors i esperances que tenim quan ens llevem, sí, però també quan ens en anem al llit, quan ens preparem l’esmorzar, sí, i també quan creuem la porta de casa. El món es pot mirar 34


de moltes maneres. A alguns els agrada veure el món des d’un punt de vista lògic, ordenat, planificat. D’altres no en són capaços. D’altres, ailas! D’altres voldrien travessar la porta i trobar-se en un altre univers o en el mateix, sí, però encara dormint sota una bona pila de llençols. Tendim a pensar, els adults, que el món té un cert sentit, unes normes i inclús —quan les coses ens van bé— un sentit de la justícia. Els infants, com tants de nosaltres, també donen sentit al seu món, tenen expectatives, emocions, moments de disbauxa, de picabaralla (no!) i de desitjos impulsius. Moments de raonament i moments de descans. Però el seu espai i el seu temps, a diferència dels nostres, no són lineals, ni homogenis, ni amb el mateix sentit de la causalitat o consciència de possibilitats futures. Els infants tenen els seus propis espai i temps. Estan en el nostre món, sí, però afortunadament també tenen tot un món per descobrir, tot un món per conquerir, el Seu Món (amb majúscules). Podríem dir que, més enllà del que veiem que fa, per exemple, la Jana, quan deixa les empremtes de les seves mans plenes de fang en un paper que li hem deixat, és molt més que tot plegat. Qui sap si, en aquests moments, la Jana és amb nosaltres de bon matí esperant pacientment l’estona mentre li preparem l’esmorzar, o està dins una càpsula espacial mirant l’espai sideral a través de la pantalla del radar. Nosaltres, els adults, "com a éssers" ja enculturats, vivim en un món de sentit, de significats compartits. Podem tenir la funció de transmetre uns significats (i modificar-ne d’altres). Però ja sabem prou per haver de dir-li a la Jana quin és el significat d’aquest món i en quin món haurà de viure? I si deixem que la Jana — com tants altres infants que tenen tot un futur per endavant— construeixi, com bé fa amb la seva muntanyeta de pedres, quins seran els significats del seu món futur? I si deixem que els vagi descobrint a poquet a poquet ella mateixa amb els seus iguals? Avui sona el despertador. Avui, com en tants i tants altres matins, la Jana...

35


gransdeCASA

els

PASSAPORT DE LECTURA GÈNIUS, L’AVENTURA DE LLEGIR Estàs preparat per començar aquest repte que et proposen en Gènius i els seus amics? Vés a la teva biblioteca més propera i demana el teu únic i intransferible Passaport de lectura. Demana’l a qualsevol de les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.

ADVERTÈNCIA!

És possible que després d’aquest viatge et converteixis en un apassionat de la lectura.

36


COM POTS ACONSEGUIR EL PASSAPORT DE LECTURA? 1. Demana el teu passaport a la biblioteca i emplena’l amb les teves dades. Pots posar-hi una foto teva o fer-hi un dibuix ben bonic que t'identifiqui.

2. Tria qualsevol llibre per començar el viatge! Si no saps què llegir, recorda que a la biblioteca et poden ajudar a escollir el llibre perfecte per a tu.

3. Quan acabis de llegir-lo omple la fitxa del teu passaport i enganxa un dels adhesius que et donaran a la biblioteca al mapa central del Passaport.

4. Quan hagis llegit sis llibres i n’hagis omplert les fitxes i enganxat cada adhesiu, hauràs completat l’aventura amb el Gènius i els seus amics.

5. Conserva el teu Passaport de lectura. Acredita que ets un autèntic lector o

lectora i sempre podràs recordar què és el que més et va agradar de cada llibre que vas llegir. Si obtens tots els adhesius, vol dir que t’has endinsat en la història, has connectat amb el protagonista, has sentit les seves emocions i has vist el món amb els seus ulls.

!

Més aventures al Gènius

Si t’agrada llegir i passar una bona estona mentre llegeixes, en Gènius i els seus amics t’esperen al portal de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona. Al web genius.diba.cat també et podràs subscriure al butlletí infantil per rebre totes les novetats de les biblioteques.

Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona genius.diba.cat

37


GUIA DE SERVEIS al voltant del món dels més petits: hi trobaràs la resposta a les teves

Alimentació 🎓Formació&Educació 📾Joguines Moda&Complements 🚀Oci&Lleure Restaurants&bars ♥Salut&Benestar ☁Serveis diversos 📱Webs&Blocs

necessitats i gaudiràs descobrint botigues i botiguetes que mai no t’havies ni imaginat.

38

Centre comercial online especialitzat en complements, moda i decoració infantil i maternal · hola@kidsme.es

www.kidsme.es

www.jugaia.cat Botiga on line de jocs i joguines educatives, originals i de qualitat. Entrega en 24h i devolucions gratuïtes.

Productes cosmètics d´alta qualitat, amb disseny a un sol clic. Valoració i tractament de trastorns de l'aprenentatge, emocionals i conductuals C/Balmes 209, 5e 1a - 08006 BCN 636 502 520 · www.mariajaquescabanes.com

Manualitats amb l'argila que no embruta i que s'asseca a l'aire. Consulta calendari de tallers:

www.jumpingclaybcn-gracialescorts.com

Vendes a través de la botiga on-line:

www.creamcosmetics.com/store Tot el que vols saber sobre Crea-m a:

www.creamcosmetics.com "Un món de contes on els petits són els reis"

Llibreria Lilliput

Sant Ramón 126, Cerdanyola del Vallés


guiaMAGAZÍN

la

Teatre familiar

La casa dels petits espectadors www.sat-teatre.cat

c/ Neopatria, 54. Barcelona

Perruqueria per a nens. Talls, pentinats, manicura, i aniversaris.

C/ del Mercat, 7 08030 Barcelona 933 15 37 02 www.childandchic.com childandchic

 Joguines educatives i llibres infantils al barri de gràcia. C/Torrent de l'Olla 36 08012 Barcelona

39