Faktabrosjyre 2015-2017 - Norwegian

Page 1

SVALBARD SPITSBERGEN

VISIT SVALBARD 2015 - 2017 | WWW.VISITSVALBARD.COM


DER DET ORDINÆRE BLIR EKSTRAORDINÆRT

LONGYEARBYEN LONGYEARBYEN, DET ADMINISTRATIVE HOVEDSETET PÅ SVALBARD, ER EN LITEN ARKTISK METROPOL MED 2100 INNBYGGERE FRA OVER 40 NASJONER. SAMFUNNET PREGES AV DRIFTIGE MENNESKER, SOM LEVER I TETT SAMHOLD UNDER BARSKE FORHOLD I DEN HØYARKTISKE VILLMARKA.

Over 100 år med gruvedrift har gitt byen et litt røft, industrielt ytre. Turisme, forskning/undervisning og gruvedrift er hovednæringsveiene i dag, sammen med støttefunksjoner som et hvert lokalsamfunn er avhengig av. Blant annet er her universitetssenter, skole, 3 barnehager, idrettshall, kirke og kulturhus. Det er stummende mørkt på Svalbard i 4 måneder gjennom det som kalles «polarnatta», mens sommeren preges av måneder med «nattsol», da sola står høyt på himmelen 24 timer i døgnet. Dette setter sitt preg på Longyearbyen, der aktivitetene og dagliglivet gjerne styres av årstiden. Når det er lyst er folk mye ute i friluft, mens byen i den mørke årstiden får en egen puls, der lokalbefolkning og gjester blir ekstra sosiale. Da treffes de gjerne på festivaler, konserter, idrettsarrangementer, etc. – eller over et godt måltid i én av byens mange gode restauranter! Livet på 78 grader nord er spesielt, men også fylt med helt ordinære hverdager for de som bor her. For alle som besøker oss og ser det litt utenfra, oppleves nok likevel vår hverdag som noe helt ekstraordinært. Isbjørnen er for eksempel aldri langt unna, ergo er våpen en nødvendighet. Klimaet er barskt og uforutsigbart, mens det vekslende lyset/mørket oppleves på forskjellig vis fra person til person. Det er kanskje drøyt å kalle vår lille by en metropol. Men med sin livskraft, varme mennesker og fantastiske omgivelser oppleves den som nettopp det. Tilbudet til fastboende og gjester er dessuten svært godt, med mange butikker, restauranter, barer, et velutviklet kulturtilbud, attraksjoner, aktiviteter og store opplevelser i og rundt byen – gjennom hele året. At Svalbard er avgiftstfri sone betyr også at prisene er svært hyggelige sammenlignet med fastlandet. Longyearbyens sentrale plassering i et stadig mer geopolitisk interessant Arktis, bidrar også til at den oppleves som større enn den faktisk er. Vi ønsker deg velkommen til Longyearbyen – og håper du finner deg til rette som gjest her hos oss!

2

VISIT SVALBARD 2015 - 2017

FAKTA OM SVALBARD Øygruppen Svalbard med sine 61 000 km² ligger på 74º - 81º N og 10º - 35º Ø. De største øyene er Spitsbergen, Nordaustlandet, Barentsøya, Edgeøya og Prins Karls Forland. Øygruppen forvaltes av Norge regulert med Svalbardtraktaten. Det er flere bosetninger på Spitsbergen og Longyearbyen er norsk hovedsete med vel 2100 innbyggere. Av disse pendler ca 200 til gruvesamfunnet Svea. I Ny-Ålesund, som er et internasjonalt forskningssenter, er det ca 25-100 innbyggere (avhengig av årstid). Barentsburg er hovedsete for russisk gruvevirksomhet og har ca. 350 beboere. I tillegg har Polen en forskningsstasjon i Hornsund med 10-12 bofaste. Det er ingen veiforbindelse mellom bosetningene.

KORT HISTORIKK I 1194 ble «Svalbarði fundinn» notert i islandske skrifter og Svalbard ble omtalt som «landet med de kalde kyster». Etter at Willem Barentsz oppdaget Svalbard i 1596 ble det drevet internasjonal hvalfangst (1600-1750), russisk overvintringsfangst (1700-1850) og norsk overvintringsfangst (1850-1973). I 1906 etablerte amerikaneren John M. Longyear den første gruva og ga navn til Longyearbyen. I 1916 overtok Store Norske Spitsbergen Kullkompani gruvevirksomheten i Longyearbyen. Nær 40 land signerte i 1920 Svalbardtraktaten og Norge fikk suverenitet i 1925. Det ble i 2002 opprettet et utvidet lokalt folkestyre etter en egen modell tilpasset de lokale forholdene. Ansvar for samfunnstjenester og myndighetsoppgaver ble samtidig overført fra staten til det politisk valgte organet Longyearbyen lokalstyre. VISIT SVALBARD 2015 - 2017

3


ARRANGEMENTER DARK SEASON BLUES The World’s Northernmost Blues Festival

SOLFESTUKA Markering av solas tilbakekomst er en mangeårig tradisjon i Longyearbyen. Når sola kommer 8. mars samles vi ved den gamle sykehustrappa til arrangementet «Solas tilbakekomst» på Skjæringa. Det het at «sola var erklært tilbake i Longyearbyen da solstrålene nådde fram til trappa». Solfestuka byr på kunstutstillinger, konserter, solfestrevy, foredrag, solarrangement og tegnekonkurranse for barna, messe og utegudstjeneste, solfkafé, solquiz og sollekene.

DARK SEASON BLUES www.svalbardblues.com Verdens nordligste bluesfestival! Festivalen arrangeres hvert år i slutten av oktober på 78 grader nord i Longyearbyen, og markerer inngangen til mørketiden når dagslyset og sola er i ferd med å forlate Svalbard for fire lange vintermåneder. Inngangen til mørketida med sitt blåe lys er som skapt for de blå toner og gir en unik stemning. Det er fire flotte dager med lokale, norske og internasjonale bluesartister spredt på de fleste av Longyearbyens konsertscener.

KUNSTPAUSE SVALBARD KunstPause Svalbard er et kulturelt pausesignal ved inngangen til mørketida og presenterer byens kunstnere/ kunsthåndverkere og amatørfotografer, samt gjestekunstnere fra fastlandet. I tillegg er det forfatterkveld, konsert, eventyrstund, salmer i polarnatten, Longyear City-marsj og familiegudstjeneste.

4

VISIT SVALBARD 2015 - 2017

Festivalen byr på både blueslunsj og bluesmiddag og har arrangement på skolen, i kirken og til og med barnehagen får besøk av artistene. Det hele avsluttes med en bluesjam hvor også publikum kan spille sammen med sin blueshelt. De små forholdene gjør at artister, publikum og lokalbefolkning omgås hele helgen.

OKTOBERFEST

POLARJAZZ Verdens nordligste jazzfestival på 78°N! Polarjazz ble startet av et par ivrige jazzentusiaster i 1997, og siden 1998 er verdens nordligste jazzfestival blitt arrangert i Longyearbyen den første helga i februar hvert år. Dette er en helt unik musikkfestival som innbyggerne, tilreisende publikum og ikke minst artister, setter stor pris på. Musikktilbudet under PolarJazz er ikke bare tilpasset et jazzfrelst publikum, men er et tilbud om varierte musikkopplevelser i polarnatten for både barn og voksne, i Longyearbyen og også i Barentsburg.

Her skapes uforglemmelige minner og mange av gjestene kommer tilbake år etter år.

I tillegg engasjerer festivalen et bredt spekter av lokale musikkrefter som kjører i gang festivalen med et flott musikkvorspiel dagen før festivalstart.

www.svalbardblues.com

www.polarjazz.no

Verdens nordligste Oktoberfest! Du trenger ikke dra til Tyskland for å drikke gylne halvlitere til momsfri pris! Smak deg gjennom et omfattende utvalg av skummende varianter, naturligvis akkompagnert av ompa-musikk. Oktoberfesten går av stabelen hvert år i slutten av september. Da blir det humle, malt og musikk hele tre dager til ende, på verdens nordligste oktoberfest. Her kan du prøvesmake minst 80 sorter øl – et utvalg som ikke finnes andre steder i Norge. Siden den første Oktoberfesten i 2009 har festivalen økt i omfang med større telt og et bredere utvalg av øl og mat. Fantastiske band står for underholdningen, og det er kåring av Årets Mustasje og Frøken Oktoberfest.

SPITSBERGEN MARATHON Spitsbergen Marathon er et attraktivt løp for både norske og internasjonale langdistanseløpere. Første helg i juni hvert år deltar løpere fra 20 forskjellige nasjoner i verdens nordligste maraton på fast grunn. Man kan velge mellom klassene helmaraton, halvmaraton og Spitsbergenmila. Maratonløypa er to like runder halvmaraton. Underlaget er grus og asfalt. Spitsbergen Marathon starter i sentrum av Longyearbyen. Løpet går videre i et landskap preget av arktisk natur og tidligere gruvedrift. Fare for isbjørn under løpet gjør at sikkerheten blir viet ekstra oppmerksomhet. Patruljerende isbjørnvakter på ATV er for mange av deltakerne en eksotisk grunn til å delta i Spitsbergen Marathon.

Mer informasjon finner du her:

Samtidig med Spitsbergen Marathon arrangeres Labb og Line løp for barna. Dette er årets viktigste løp for barna i Longyearbyen. Mer informasjon om Spitsbergen Marathon finner du på Svalbard Turn sine hjemmesider

www.spitsbergentravel.no

www.svalbardturn.no

Maten står i fokus, og vi serverer fårikål på fårikålens dag, holder ølmakermiddager og tilbyr mat tilberedt med øl.

SVALBARD SKIMARATON Verdens nordligste turrenn med væpnede isbjørnvakter! Svalbard Skimaraton tilbyr en arktisk og spektakulær avslutning på skisesongen siste helg i april hvert år. Du kan velge mellom klassene halvmaraton trim, halvmaraton ungdom, helmaraton trim og helmaraton med tidtaking. Alle klasser går i klassisk stil. Svalbard Skimaraton ble første gang arrangert i 1993, og er i dag det største enkeltstående arrangementet på Svalbard. Arrangøren, det lokale idrettslaget Svalbard Turn, vil hvert år sørge for gode opplevelser i skisporet. Løypetrasèen har en høydeforskjell på ca. 400 høydemeter. Skiftende vær og fare for isbjørn gjør at sikkerheten blir viet spesiell oppmerksomhet. Patruljerende isbjørnvakter på snøscoooter gjør deltakelsen til et minne for livet. Mer informasjon om Svalbard Skimaraton finner du på Svalbard Turn sine hjemmesider. www.svalbardturn.no VISIT SVALBARD 2015 - 2017

5


ÅRSTIDENE VÆRET KLIMA

ET AV VERDENS STØRSTE OMRÅDER MED UBERØRT NATUR VENTER PÅ DEG. OM SOMMEREN DANNER VAKRE FARGER OG KONTRASTER RAMMER OMKRING DRAMATISKE BREFRONTER, MAJESTETISKE FJELLFORMASJONER, YRENDE FUGLEFJELL OG UENDELIG ARKTISK TUNDRA MED MANGFOLDIG FLORA OG FAUNA.

JAN

6

FEB

MAR

APR

MAI

JUNI

JULI

AUG

SEPT

OKT

NOV

DES

JAN

FEB

MAR

APR

MAI

JUNI

JULI

AUG

SEPT

OKT

NOV

DES

VÆRET PÅ SVALBARD Til tross for Svalbards nordlige beliggenhet har øygruppen et relativt mildt klima sammenlignet med områder på samme breddegrad. I Longyearbyen varierer middeltemperaturen fra -14oC om vinteren til +6oC om sommeren. Laveste temperatur ble målt i mars 1986 med -46,3oC, mens høyeste temperatur ble målt i juli 1979 med 21,3oC. Det er ikke uvanlig at man vinterstid har lengre perioder med temperaturer mellom -20 og -30 grader.

JAN

FEB

MAR

APR

MAI

JUNI

JULI

AUG

SEPT

OKT

NOV

DES

Er det i tillegg vind, blir kjøleeffekten svært høy ved slike temperaturer. Om sommeren kan det være perioder med tåke. Nedbørsmessig kan Svalbard kalles en «arktisk ørken» med årsnedbør på 200-300 mm. Været på Svalbard kan skifte svært hurtig og de lokale variasjonene kan være store.

JAN

FEB

MAR

APR

MAI

JUNI

JULI

AUG

SEPT

OKT

NOV

DES

LYS VINTER (MARS – MAI)

SOMMER (JUNI – AUGUST)

HØST (SEPTEMBER – OKTOBER)

VINTER OG MØRKETID (NOVEMBER – FEBRUAR)

I takt med lysets tilbakekomst øker aktivitetsnivået og energien - man vil ut, man vil se og oppleve! Mars til mai er spennende måneder på Svalbard. Dagene blir stadig lengre og i slutten av april skinner midnattssolen mens landskapet fremdeles har vinterdrakten på. Trekkfuglene vender tilbake og fjellsidene fylles av yrende liv og selen nyter solstrålene på fjordisen. Foran spektakulære blågrønne brefronter er det rom for ettertanke. Tiden innbyr til utendørsaktiviteter og opplevelser i villmarken.

Snøen forsvinner, små blomster titter opp og et yrende fugleliv har erstattet vinterens stillhet. Det er sommer på Svalbard. Fjell, daler, isbreer, hav, blomster, dyr og fugler lokker deg ut på eventyr du aldri glemmer. Sommeren i Arktis er kort og hektisk. Selv med dagslys hele døgnet føler man at dagen ikke blir lang nok til å få med seg alle opplevelsene.

Landskapet tar høstdrakten på og de oransje fargene dekker daler og fjell mens jordsmonnet langsomt fryser til igjen. Temperaturen synker ned mot 0 grader. Gradvis blir dagene kortere og en vakker morgen våkner man med at snøen har lagt det første «melisdrysset» over fjelltoppene. En fottur på denne tiden av året gir varig inntrykk. Frossen mark er lett å gå på, luften er krystallklar og en rød-oransje kveldssol setter prikken over i’en.

I slutten av oktober kaster solen sine siste stråler over landskapet dette året og Svalbard går inn i mørketiden. I over to måneder, fra midten av november til begynnelsen av februar, er det mørkt som natten hele døgnet. På dager med godt vær, fullmåne, stjernehimmel og dansende nordlys, vil man likevel kunne oppleve det særegne blålyset som karakteriserer polarnatten. Så kommer februar, kanskje den vakreste måneden i året. Vinternatten viker og dagen stiger frem, lengre og lengre for hvert døgn som går. På skyfrie dager blir himmelens mange blåfarger blandet med rosaskjær - og så en dag har de første rosa solstrålene nådd fjelltoppene. Derfra kryper sola varsomt ned i dalene og lyset er tilbake. På denne tiden av året råder en helt egen atmosfære og stemning som bare må oppleves.

VISIT SVALBARD 2015 - 2017

VISIT SVALBARD 2015 - 2017

7


TURER OG AKTIVITETER

VINTERAKTIVITETER

SOMMERAKTIVITETER

BREVANDRING Det finnes flere ulike fotturer med brevandring. I taulag går ferden over breer og man tar seg frem til flotte utsiktspunkter. Varighet ca. 5 timer.

BÅTTURER KVELDS OG DAGSTURER Longyearbyen er utgangspunkt for en rekke ulike båtturer. Dagsturer til de russiske bosetningene Barentsburg eller Pyramiden er populære. I tillegg finnes turer til bl.a. Tempelfjorden, Skansbukta Prins Karls Forland og Ny-Ålesund. Flere av turene går inn til mektige isbreer og det serveres lunsj underveis. Enkelte av båtturene har ilandstigninger utenom bosetningene. Varighet fra 6-10 timer.

BÅTTURER FLERE DAGER Fra mai til slutten av august kan du være med på båtturer langs vestkysten eller turer som går rundt hele Spitsbergen. Ilandstigninger på historiske og naturskjønne steder. Overnatting på land eller om bord i båten. Turene varer fra 3 til 11 dager. Kontakt arrangørene for nærmere opplysninger.

FOSSILPLUKKING Geologien på Svalbard kan leses som en åpen bok, og det er ofte lett å finne flotte fossiler. Turene går til fots i forskjellige områder med varierende terreng. Varighet fra 3-6 timer.

FOTTURER DAGSTURER Området rundt Longyearbyen byr på store naturopplevelser både langs havet, til fjells og på isbre. Velg mellom turer blant annet i Bjørndalen, Bolterdalen, over Platåberget eller Foxfonna, og til topper som Sarkofagen og Trollsteinen. Varighet fra 3 timer.

FOTTURER FLERE DAGER Om sommeren arrangeres det lengre fotturer bl.a. på Nordvest-Spitsbergen, Prins Karls Forland og i områdene rundt Isfjorden. Mange turer har fast teltleir som utgangspunkt, mens en på andre turer forflytter seg over et større område. Varighet fra 2 dager. Kontakt arrangørene for nærmere turbeskrivelse og program.

FOTTURER M/KLØVHUND Sammen med hunder som bærer en del av utstyret, arrangeres turer i Longyearbyens nærområder. Muligheter for turer til fjells og kryssing av isbre. Varighet 4-5 timer.

HUNDESLEDETUR SOMMER Når føret forsvinner i lavlandet, flyttes hundekjøringen opp på fjellet en stund utover sommeren. Her kan en nyte den storslagne naturen og utsikten utover Adventdalen fra hundesleden. Varighet 3-5 timer.

HUNDESLEDETUR PÅ HJUL I stedet for hundeslede benyttes vogn som trekkes av polarhunder. Turen kan kombineres med blant annet besøk i hundegård og ruten legges til Adventdalen eller via Vestpynten til Bjørndalen. Varighet 3-4 timer.

KAJAKKTURER DAGSTURER Med stødige kajakker, tørrdrakt og flytevest går turen nært land over Adventfjorden til Hiorthhamn og/eller Advent City. Strandhugg 1-2 ganger med en nærmere titt på restene av gruvedriften fra tidlig 1900-tallet. Varighet 6-8 timer.

KAJAKKTURER FLERE DAGER Turer med varighet fra 4 til 8 dager i området rundt Isfjorden, Billefjorden og Ymerbukta. Kajakk og spesialbekledning inkludert. Ta kontakt med arrangør for mer informasjon og dagsbeskrivelser.

TURER MED ÅPEN BÅT Om bord i småbåter kan du bli med på turer i Isfjord-området med fuglefjell og isbreer med enorme brefronter. Ilandstigninger gjøres på steder med spennende historie eller steder man kan finne fossiler. Varighet 6-9 timer. Halvdagsturer og overnattingsturer på forespørsel.

ATV-SAFARI Med kraftige 4-hjulinger kjører vi langs veien utenfor Longyearbyen. Det er lagt inn små stopp foran nedlagte gruver hvor vi får lære litt om gruvehistorien på Svalbard.

8

VISIT SVALBARD 2015 - 2017

FOTTURER– DAGSTUR/FLERE DAGER

SKITURER DAGSTURER/FLERE DAGER

Fotturer kan også gjennomføres på vinteren. Tur med fast leir (hytte, telt) som utgangspunkt for turer til fots eller med truger.

Med ski på bena kan du oppleve den spesielle naturen rundt Longyearbyen og kanskje prøve ferdighetene på telemarkski. Dersom du ønsker en skitur over flere dager, finnes flere muligheter i Longyearbyens nærområder. Du kan overnatte i hytte eller telt, og du tar del i leirlivets oppgaver. Det arrangeres også skiturer på Østkysten og Atomfjella. Dagsturene varer fra 3-8 timer og langturene fra 5-7 dager. Tillegg for leie av ski (eget utstyr kan benyttes).

HUNDESLEDETURER DAGSTURER/FLERE DAGER/ EKSPEDISJONER Velg mellom å kjøre eget hundespann eller å sitte i en storslede. Dagsturer med varighet fra 3-8 timer, eller flerdagsturer fra 2-12 dager med overnatting i telt, hytte eller kommersielle overnattingssteder.

ISGROTTING Fra Longyearbyen kan du oppleve en av de nærliggende isbreenes indre. Formasjoner av is og stein laget av naturens egne krefter. Breerfaring er ikke nødvendig. Turene anbefales ikke for personer med klaustrofobi eller personer med begrenset bevegelighet. Varighet 3-7 timer.

SKITURER M/HUND OG PULK FLERE DAGER Grønlandshunder eller Alaska Huskies drar pulkene, og er koselig selskap og isbjørnvakt om natta! Varighet fra 3 til 12 dager. Skreddersydde opplegg etter kundenes ønsker. Ta kontakt med arrangørene for nærmere turbeskrivelser.

SNØSCOOTERTURER DAGSTURER /FLERE DAGER Det arrangeres dagsturer til blant annet den russiske bosetningen Barentsburg, den nedlagte russiske bosetningen Pyramiden, Kapp Linné, Østkysten og isbreer i området. Varighet 7-9 timer. Det er også mulig med flerdagsturer med overnatting i tel eller hytte. Varighet fra 2-4 dager. Krav til førerkort kl B og/eller S.

SYKKEL Det arrangeres sykkelturer med FatBike på tundraen i Adventdalen. Varighet 3-5 timer.

BELTEVOGN En tur med beltevogn opp på isbreen gir en fantastisk utsikt over byen. Eller hva med en polarnattsafari inn i Adventdalen, omringet av mektige fjell, på jakt etter nordlyset.

HELÅRSAKTIVITETER ARRANGEMENT M/SERVERING UTENFOR LONGYEARBYEN

BESØK I HUNDEGÅRD ELLER PÅ FANGSTSTASJON

Avhengig av sesong tilbringes kvelden med servering i gamme, stortelt eller i laftehytte. Det er også muligheter for kåseri, lysbildefremvisninger og spennende fortellinger fra Svalbards historie. Varighet ca. 3-4 timer

Etter en kort kjøretur inn Adventdalen ligger flere hundegårder og en «fangststasjon». Her er det mulighet for innføring i polarhundens historie og informasjon om livet på fangst. Transport og servering er inkludert. Varighet 2-3 timer.

RIDETURER Turene går med islandshester langs havet rundt Vestpynten. Om sommeren rir man blant fargerike hardføre blomster og et yrende fugleliv. Turen passer også for nybegynnere og barn. Varighet 2-4 timer.

SIGHTSEEING Med bil eller buss går turen i Longyearbyen og nærområdet mens guiden forteller om dagens samfunn og Svalbards spennende historie. Hver årstid setter sitt spesielle preg på områdene i og omkring Longyearbyen. Varighet 3-4 timer VISIT SVALBARD 2015 - 2017

9


ATTRAKSJONER SVALBARD ER EN ENORM ATTRAKSJON I SEG SELV – MEN VI HAR I TILLEGG SÅ MYE MER ENN NATUR Å BY PÅ! I LONGYEARBYEN OG BARENTSBURG ER DET INTERESSANTE MUSEER OG GALLERIER, I TILLEGG TIL MANGE KULTURMINNER SOM FORTELLER OM HVORDAN LIVET PÅ 78 GRADER NORD. UTE I TERRENGET PÅ ØYA SPITSBERGEN ER DET OGSÅ MANGE SPENNENDE KULTURMINNER MAN ER INNOM PÅ UTFLUKTER.

WILD PHOTO GALLERY

SVALBARD KIRKE

KUNSTHALL SVALBARD

WildPhoto galleri er verdens nordligste fotogalleri. De internasjonalt annerkjente fotografene Ole Jørgen Liodden og Roy Mangersnes har stilt ut 30 av sine beste bilder fra Svalbard i galleriet.

Oppgaven er å betjene alle som oppholder seg på Svalbard. Kirken er et møtested i alle livets situasjoner. Kirken er åpen døgnet rundt. Svalbard Kirke er en del Den norske kirke.

KONTAKTINFORMASJON: Adresse: Elvesletta Nord, 9170 LYB Tlf.: +47 405 17 775 booking@wildphoto.com

KONTAKTINFORMASJON: Tlf 790 25 560

Filial av Nordnorsk Kunstmuseum. Kunsthallen fokuserer på internasjonal samtidskunst, og viser utstillingen “Glacier” av den amerikanske videokunstneren Joan Jonas. Kunsthallen er lokalisert i Svalbard Museum og følger de samme åpningstidene.

www.svalbardkirke.no

www.wildphoto.com

GALLERI SVALBARD

SVALBARD GLOBAL SEED VAULT

SVABARD MUSEUM

GRUVE 3

Galleri Svalbard forvalter Kåre Tvetersamlingen og Svalbardsamlingen (arktiske kart, bøker og sedler). Vi har også kunst i kommisjon og skiftende utstillinger. Vi har også en avdeling bøker og et utvalg designvarer. Forfriskninger fås i Art Café. Vegg i vegg ligger Longyearbyen Kunst- og håndverksenter, der lokale aktører stiller ut sine arbeider.

I vinterskumringen, 1300 km nord for Polarsirkelen, skinner et lys i en frossen fjellvegg – et lys av optiske fibre som reflekterer snøen fra de omkringliggende breene og som viser vei til inngangen som er meislet ut av sandstein. Her, i februar 2008, åpnet den norske regjeringen Svalbard Globale frøhvelv for de første innskuddene.

Norges Arktiske museum. Vi byr på en spennende arktisk utstilling som favner Svalbards kultur- og naturhistorie. Svalbard Museum ble tildelt Europarådets museumspris for 2008. Vi holder åpent alle dager hele året, også lørdag og søndag, med unntak av enkelte helligdager.

Åpningstider mars – september: 11-17 Åpningstider oktober – februar: Tir-lør: 13-17 | Søn: 11-15 | Man: stengt

www.frohvelv.no www.seedvault.no

Gruve 3 ligger i fjellsiden over flyplassen i Longyearbyen. Driften av selve gruven ble avsluttet i november 1996, men deler av anlegget er nå igjen åpnet og tilrettelagt for publikum. I første omgang er det daganlegget med verksteder, kulltipp og smie som tilreisende og fastboende kan oppleve. Her er det lite som er forandret på snart 20 år. Det er som om tiden har stått stille i det svært spesielle byggverket, som er spesialkonstruert for aktiviteten her. Kullforekomsten i Gruve 3 ble oppdaget allerede i 1928, men klargjøringen for gruvedriften ble ikke påbegynt før i 1969. Fra 1972 var det full produksjon i gruva. Arbeidshøyden i gruva kunne være bare 70 centimeter. Likevel ble det produsert så mye som 160.000 tonn kull i året i Gruve 3.

KONTAKTINFORMASJON: Galleri Svalbard Tlf.: +47 79 02 21 50 galleri.svalbard@lokalstyre.no www.gallerisvalbard.no

KONTAKTINFORMASJON: Tlf.: +47 79 02 64 90 post@svalbardmuseum.no www.svalbardmuseum.no

KONTAKTINFORMASJON: Terje.Carlsen@snsk.no

10

VISIT SVALBARD 2015 - 2017

KONTAKTINFORMASJON: Tlf.: +47 79 02 64 91 www.nnkm.no

NORTH POLE EXPEDITION MUSEUM North Pole Expedition Museum forteller historien til tre luftskip, alle med utgangspunkt i Svalbard, og deres flukt mot nordpolen: • • •

Wellman med AMERICA i 1906, 1907 & 1909 NORGE i 1926 (Første gang mennesket kom til nordpolen) ITALIA i 1928 og de påfølgende søk og redningsaksjonene

Utstillingen består av de originale ekspedisjonsfilmene, bilder, kart, telegrammer, frimerker og reklamemateriale, båt modeller, aviser, postkort, tegninger, original gjenstander, klær med mer. I souvenirbutikken selger vi nye og gamle bøker og souvenirer KONTAKTINFORMASJON: Tlf: +47 913 83 467/957 35 742 info@northpolemuseum.com

GALLERI STORØ Galleri Storø drives av billedkunstner Olaf Storø. Han har bodd på Svalbard siden 2003 . I Sjøområdet har han atelier med Galleri og sin egen litografipresse. Etterhvert er det ganske mange som har fått se hvordan et litografi blir skapt. Særlig er det lyset som inspirerer, de kraftige blå fargene er det lett å kjenne igjen. Han har også bilder utstilt i Galleri Svalbard, hos Svalbard Husky og ikke minst i andre etasje på Huset. Alle disse stedene kan en få kjøpe boka ‘Signatur’ som omhandler hans 30 år som billedkunstner. KONTAKTINFORMASJON: Olaf Storø P.b.: 84, 9171 Longyearbyen Besøksadresse: Vei 608-5/7, 9170 Longyearbyen Tlf.: +47 901 72 071 E-post: olaf@storoe.no

www.spitsbergenairshipmuseum.com VISIT SVALBARD 2015 - 2017

11


AKTIVITETSLEVERANDØRER

DET Å KOMME SEG UT I DEN UBERØRTE VILLMARKA UTENFOR BYENE ER FOR MANGE SELVE GRUNNEN TIL Å BESØKE SVALBARD. DET ER MANGE ULIKE ALTERNATIVER GJENNOM ÅRET, MED OG UTEN MOTOR, OG MED VARIERENDE VANSKELIGHETSGRAD. FELLES FOR ALLE AKTIVITETER ER AT DE GJENNOMFØRES MED LOKALE GUIDER SOM HAR SIKKERHET, MILJØBEVISSTHET OG LOKALKUNNSKAP I HØYSETET.

SVALBARD HUSKY

SVALBARD BOOKING

FATBIKE SPITSBERGEN

Svalbard Husky er øyas minste hundegård. På våre turer får du være med en erfaren hundekjører på jobb. Du seler opp ditt eget spann, er ute og kjører en god tur, med slede på vinteren og vogn om sommeren og du får være med på foringen etterpå. Vi ønsker å gi den ekte følelsen og autentiske opplevelsen. Svalbard Husky er Miljøfyrtårn.

Svalbard Booking er en av de største opplevelse- og turoperatører på Svalbard. Selskapet omfatter et stort utvalg av sommer- og vinteropplevelser, overnatting, bespisning, kurs og konferanse.

FatBike Spitsbergen tillbyr turer med FatBike hele året. Vi tilpasser turene etter gjestenes fysiske form, snø og værforhold. Turer fra 1,5 timer og lenger.

KONTAKTINFORMASJON: Svalbard Husky Postboks 1039, 9171 Longyearbyen post@svalbardhusky.no

KONTAKTINFORMASJON: Tlf: +47 79 02 50 00 salg@svalbardbooking.com

KONTAKTINFORMASJON: info@fatbikespitsbergen.com www.fatbikespitsbergen.com

www.svalbardbooking.com

www.svalbardhusky.no

SVALBARD VILLMARKSSENTER

SVALBARD EXPLORER

ARCTIC TAPAS

WILDPHOTO TRAVEL

SPITSBERGEN TRAVEL AS

SPITSBERGEN OUTDOOR ACTIVITIES

Velkommen til Svalbard Villmarkssenter med over 30 års erfaring fra Svalbard. Vi er en sertifisert Norsk Økoturismebedrift og tilbyr spennende aktiviteter og ekspedisjoner både sommer og vinter (hundeslede ekspedisjon vinter/vår).

Svalbard Explorer skreddersyr turer inn i det arktiske landskap. Uansett om dere er en gruppe på to eller to hundre kan vi hjelpe dere å få maksimalt ut av et opphold på Svalbard. Vi tilbyr sommerturer med våre ekspedisjonsbåter og vinterturer på snøscooter, og med lang erfaring på Svalbard sørger vi for en unik opplevelse skapt i samarbeid med deg.

En busstur utenom det vanlige. En unik opplevelse i vår restaurantbuss som bringer deg til en guidet tur i Longyearbyens nærområde. Meny mars-november: Arktiske småretter fra norske lokale produsenter. Meny november –mars: Viltgryte med interaktiv nordlysguiding. I bussen kan det kjøpes drikke, med og uten alkohol

Wildphoto Travel er en erfaren turoperatør på Svalbard, som arrangerer fotoekspedisjoner for dedikerte fotografer. Fotoekspedisjonene går over flere dager i båt eller på scooter, i perioden fra mars til september. Våre guider er lidenskapelige fotografer med masse erfaring. Bli med oss på fototur!

Spitsbergen Travel skreddersyr hele oppholdet ditt! La oss sørge for overnatting, opplevelser, mat og drikke. Vi har noen av de beste restaurantene i byen, og aktiviteter for enhver smak: Fra enkle fotturer til skiekspedisjoner og cruise. Kontakt oss også for gruppereiser, kurs og konferanser.

Vi har rimelige dagsturer av høy kvalitet. Sommer: Bre- og fjelltur, islandshest, kajakktur, fossilleting, kveldstur til fjelltopp. Vinter: Isgrottetur til fots, bre- og fjelltur. Min. antall: 2 pax. Logistikk for foto, film og TV Vi er kajakkspesialisten og leier ut kajakk og utstyr.

KONTAKTINFORMASJON: Svalbard Villmarkssenter Postboks 396, 9171 Longyearbyen info@svalbardvillmarkssenter.no www.svalbardvillmarkssenter.no

KONTAKTINFORMASJON: Telefon + 47 907 62 933 booking@svalbardexplorer.no www.svalbardexplorer.no

12

VISIT SVALBARD 2015 - 2017

KONTAKTINFORMASJON: Telefon: +47 462 76 000 post@arctictapas.com www.arctictapas.com

KONTAKTINFORMASJON: WildPhoto Travel AS Postboks 670 9171 Longyearbyen Telefon: +47 405 17 775 booking@wildphoto.com www.wildphoto.com

KONTAKTINFORMASJON: Tlf. +47 79 02 61 00 info@spitsbergentravel.no www.spitsbergentravel.no

KONTAKTINFORMASJON: Postboks 182 9171 Longyearbyen Tlf: +47 917 76 595 post@spitsbergenoutdooractivities.com www.spitsbergenoutdooractivities.com VISIT SVALBARD 2015 - 2017

13


SVALBARD BRYGGERI

BETTER MOMENTS

BASECAMP EXPLORER

SPITZBERGEN REISEN

SPITZBERGEN ADVENTURES AS

POLAR CHARTER

Svalbard Bryggeri åpner vår/sommer 2015. Sortimentet består av fem typer øl og sesongøl. Bryggeri Besøkssenter.

«Small company - Big Heart» - Tripadvisor Våre eiere Eivind og Niklas er blant de mest erfarne guidene på Svalbard. Vi er et lite selskap som tilbyr eksklusive turer der gjestene er i fokus. Vi har daglige scooterturer om vinteren og hvalross-safari med båt om sommeren. Vår spesialitet er individuelle reisende, men vi skreddersyr også turer til grupper.

I sommersesong tilbys ekspedisjoner til Nordenskiöld Lodge med kajakk, brevandring og fottur, samt turer til Isfjord Radio med båtsafari og fottur. Hundespanntur på hjul og fjellrangling som dagsturer fra Longyearbyen. På vinteren kjører vi hundeslede fra 2 til 10 dager, har ski- og snøscooterekspedisjoner. Dagsturer på ski eller hundeslede.

Sightseeing, trekking, snøscooter-, trugerog skiturer. En turoperatør med lidenskap for det han gjør. Spennende turer både om sommeren og vinteren i den ville, vakre naturen på Svalbard. Ønsker du å få en opplevelse for livet?

Skreddersydde turer vinter og sommer. Eksklusive små grupper, individualitet, kvalifiserte guider, personlig service. Vi garanterer deg uforglemmelige minner. Vinter: Snøscooterturer, sightseeing, snøscooterleie, bryllupsarrangement. Sommer: Sightseeing, fjellturer, flerdagsturer, båtleie, bryllupsarrangement, mediaproduksjoner mm.

Fra mai til september står vi i Polar Charter klar til å gi deg en uforglemmelig opplevelse med båt på Svalbard. Med M/S POLARGIRL seiler vi heldagsturer fra Longyearbyen til Barentsburg 4 dager i uken og til Pyramiden 3 dager i uken. Underveis stopper vi også ved mektige isbreer og fuglefjell full av yrende liv.

KONTAKTINFORMASJON: Tlf: +47 920 56 776 | +47 984 04 089 info@bettermoments.no

KONTAKTINFORMASJON: Basecamp Spitsbergen Tlf: +47 79 02 46 00 spitsbergen@basecampexplorer.com

KONTAKTINFORMASJON: Doreen Lampe +47 48061091 info@spitzbergen-adventures.com

KONTAKTINFORMASJON: Tlf: +47 480 55 700 booking@polarcharter.no

KONTAKTINFORMASJON: Sjøområdet Postboks 624, 9171 Svalbard Tlf: +47 480 20 630 www.svalbardbryggeri.com

www.bettermoments.no

KONTAKTINFORMASJON: Postboks 75 N-9171 Longyearbyen, Svalbard Mob: +47 90 11 37 54 info@spitzbergen-reisen.no www.spitzbergen-reisen.no

www.basecampspitsbergen.com

www.spitzbergen-adventures.com

POLI ARCTICI

GREEN DOG SVALBARD

SVALBARD MAXI TAXI AS

SVALBARD WILDLIFE EXPEDITIONS

Poli Arctici er en liten, spesialisert turoperatør med hovedbase i Longyearbyen på Svalbard. Vi driver med turer og ekspedisjoner på Svalbard fra februar til september: dagsturer, fleredagersturer med overnatting i telt, hytte eller i Barentsburg og Pyramiden. Skiturer, scooterturer, isgrotting, brevandring, fotturer og båtturer. Vi driver også med logistikk, assistanse for forskere og TV/ filmteam i felt og transport.

November til Juni: Turer med hundeslede, fra 3 timer til flere dager – eller kjør slede til en unik isgrotte. Sitt på med guiden, eller kjør ditt eget hundespann. Juni til November: Fotturer med kløvhund og turer med vogner trukket av hunder. 150 kjempekoselige polarhunder venter på å komme på tur med deg.

Sightseeing To timers busstur - en perfekt måte å få oversikt over Longyearbyen og omegn. Sjåføren forteller om de viktigste lokale severdighetene og historien til Longyearbyen. I mørketiden kan man også være så heldig å oppleve det fantastiske nordlyset. Turen går i nærheten av de lokale gruvene, forskningsområder og bysentrum. Flere daglige avganger.

Vi i Svalbard Wildlife Expeditions har aktiviteter året rundt, og tilbyr alt fra dagsturer til ekspedisjoner på øygruppen. Alt i fra kajakk, snøscooter og ski, til isgrotteturer og fotturer. Vi fokuserer på mindre grupper da vi ønsker å ha gjesten vår i fokus, derav har vi aldri mer enn 12 gjester på hver enkelt tur, uansett om det er korte eller lengre turer. Velkommen på tur!

KONTAKTINFORMASJON: greendogsvalbard@gmail.com

KONTAKTINFORMASJON: Tlf kontor: +47 79 02 10 52 Tlf taxi direkte: +47 79 02 13 05 Mobil daglig leder: +47 901 91 224 post@taxiguiden.no

KONTAKTINFORMASJON: Postbox 89 N-9171 Longyearbyen Svalbard - Norway Tlf: +47 79021705 Mob: +47 91383467 stefano@poliarctici.com

www.greendog.no

www.taxiguiden.no

KONTAKTINFORMASJON: Svalbard Wildlife Expeditions Postboks 164, 9171 Longyearbyen Mobil: +47 79 02 22 22 info@wildlife.no www.wildlife.no

HENNINGSEN TRANSPORT & GUIDING AS

www.polarcharter.no

ARCTIC ADVENTURES

Familiebedriftenmedover50årsSvalbarderfaring tilbyr opplevelser og logistikk. Våre fartøy, Langøysund og Billefjord, tar deg med på verdens nordligste fjordcruise. Daglige avganger til Barentsburg og Pyramiden fra april til november. Utleie og turer med snøskuter og bandvogn. Charterbåter til forskning, film og transport på forespørsel.

Vi arrangerer dagsturer, men også rimelige flere dagers turer på forespørsel. Med vår erfaring og kunnskap er vi det rette valget for større grupper som vil ha et tilpasset opplegg. Våre scootere er miljøvennlige og stillegående 4-taktere. Våre guider er dyktige, og har lang erfaring med å ferdes i Svalbards barske natur. De er kunnskapsrike, og deler mer enn gjerne sin kunnskap med våre gjester.

KONTAKTINFORMASJON: Tlf: +47 79 02 13 11 mail@htg.svalbard.no

KONTAKTINFORMASJON: Tlf: ++47 415 26 121 postmaster@arctic-adventures.no

www.htg.svalbard.no

www.arctic-adventures.no

www.poliarctici.com

14

VISIT SVALBARD 2015 - 2017

VISIT SVALBARD 2015 - 2017

15


OVERNATTINGSBEDRIFTER

I LONGYEARBYEN OVERNATTER DU I ALT FRA FINE HOTELLER VIA KOMFORTABLE GJESTEHUS TIL ET TELT PÅ CAMPINGPLASSEN. DE RUSSISKE BOSETNINGENE I BARENTSBURG OG PYRAMIDEN HAR OGSÅ HOTELL OG HOSTEL. ØNSKER DU EN OPPLEVELSE UTENOM DET VANLIGE, SÅ ANBEFALES EVENTUELT NOEN NETTER PÅ YMSE UTESTASJONER I TERRENGET!

RADISSON BLU POLAR HOTEL SPITSBERGEN Verdens nordligste fullservicehotell har en uformell atmosfære og er et naturlig møtested for byens befolkning. Hotellet i sentrum har høy standard, og nydelig utsikt mot Hiorthfjellet og Isfjorden. KONTAKTINFORMASJON: Tlf. 79 02 34 50 sales.longyearbyen@radissonblu.com www.spitsbergentravel.no

COAL MINERS’ CABINS

GJESTEHUSET 102

Spitsbergen Guesthouse har gjenoppstått i fornyet og fresh drakt. Her er det lett å føle seg hjemme i kule og uformelle omgivelser. Et gunstig og populært overnattingssted i Nybyen.

Gjestehuset 102 ligger i Nybyen, øverst i Longyeardalen, og tilbyr overnatting med særpreg og uformell atmosfære. Her er det mye historie i veggene. Vi tilbyr også alt fra enkeltrom, dobbeltrom til 4-sengsrom. Vertskapet vil se til at du trives og vi deler gjerne vår kunnskap om Svalbard med deg.

KONTAKTINFORMASJON: Tlf. 79 02 63 00 cmc@spitsbergentravel.no www.spitsbergentravel.no

KONTAKTINFORMASJON: Gjestehuset 102 Postboks 163, 9171 Longyearbyen +47 79 02 57 16 info@gjestehuset102.no www.gjestehuset102.no

16

SVALBARD HOTELL

SVALBARD LODGE

SPITSBERGEN HOTEL

HAUGEN PENSJONAT SVALBARD AS

MARY-ANN’S POLARRIGG

BASECAMP HOTELL

Svalbard Hotell ligger sentralt i Longyearbyen og inneholder 17 komfortable rom med privat bad. Resepsjonen er behjelpelig med booking av alle typer aktiviteter. Svalbard Hotell er det nyeste hotellet i Longyearbyen og ble ferdigstilt 1. mars 2011.

Svalbard Lodge tilbyr 10 romslige leiligheter i hjertet av Longyearbyen og er perfekt for familie eller venner. Hver leilighet har 2 soverom med inntil 7 sengeplasser, privat bad med vaskemaskin, TV-stue og fullt utstyrt kjøkken med spiseplass.

Et historisk hotell med sjel. Spitsbergen Hotel ligger på toppen av byen og har en overlegen utsikt. Her kan du nyte moderne komfort og historisk atmosfære, i det som en gang var gruveselskapets representasjonssted og byens flotteste bygg. KONTAKTINFORMASJON: Tlf: 79 02 62 00 hotel@spitsbergentravel.no

Vi gir deg et litt annerledes overnattingssted. Polarriggen er full av historie om de menneskene som bygde opp samfunnet Longyearbyen, og gjorde det til det spesielle samfunnet det er. Vi kan tilby både rom med enkel standard med delt bad og hotellstandard med eget bad, i tillegg har vi også en suite. Velkommen skal du være!

Hotellet ligger i sentrum av Longyearbyen og har høy standard med en unik stil. Innredet i tradisjonell fangstmannsstil med selskinn og drivved er dette garantert Longyearbyens mest unike hotell. Hotellet har 16 rom med 42 senger, alle individuelt innredet og med eget bad. Vi tilbyr gratis internett.

KONTAKTINFORMASJON: Svalbard Hotell & Svalbard Lodge PB 538, N-9171 Longyearbyen Tel: +47 79 02 50 00 hotell@svalbardbooking.com

KONTAKTINFORMASJON: Svalbard Hotell & Svalbard Lodge PB 538 N-9171 Longyearbyen Tel: +47 79 02 50 00 hotell@svalbardbooking.com

Haugen Pensjonat Svalbard er et lite pensjonat på Haugen, ca ti minutter å gå fra Longyearbyen sentrum. Vi har ti rom på 15 kvadrat med dobbeltseng og sovesofa. To rom deler bad og det finnes et separat toalett i hver etasje. I andre etasje er det et stort felleskjøkken, hvor hvert rom har eget kjøleskap og skapplass. Bygget har WiFi. KONTAKTINFORMASJON: Postboks 648, 9171 Longyearbyen Mob: +47 91383467/+47 95735742 info@haugenpensjonat.no

KONTAKTINFORMASJON: Tlf: +47 7902 3702 info@polarriggen.com

KONTAKTINFORMASJON: Basecamp Spitsbergen Tlf: +47 79 02 46 00 spitsbergen@basecampexplorer.com

www.svalbardbooking.com

www.svalbardbooking.com

www.polarriggen.com

www.basecampspitsbergen.com

VISIT SVALBARD 2015 - 2017

www.spitsbergentravel.no

www.haugenpensjonat.no

VISIT SVALBARD 2015 - 2017

17


ISFJORD RADIO

NORDENSKIÖLD LODGE

BÅTEN I ISEN

90 km vest fra Longyearbyen finner du vakre Isfjord Radio, en tidligere radiostasjon som i dag driftes som overnatting med fokus på kvalitet og komfort. Tilgjengelig med hundeslede og snøscooter på vinteren og båt på sommeren. Hotellet har 22 rom med 45 senger med felles bad, 3-retters middag daglig.

Dette er den nordligste hytten for kommersielle turer på Svalbard. Lodgen har overnatting til 10 personer fra februar til oktober, og kan nås med hundeslede, snøscooter eller båt. Nordenskiöld Lodge har ikke innlagt vann eller strøm, men har badstue og innendørs tørrtoalett.

Noorderlicht er verdens eneste innefryste hotellskip, tilgjengelig fra februar til mai med hundeslede eller snøscooter. Beliggende 55km fra Longyearbyen vil du oppleve standard og fasiliteter du knapt trodde fantes så langt ute i villmarken. Båten I Isen har 10 lugarer med 20 senger og felles bad.

KONTAKTINFORMASJON: Basecamp Spitsbergen Tlf: +47 79 02 46 00 spitsbergen@basecampexplorer.com www.basecampspitsbergen.com

www.basecampspitsbergen.com

FANGSTSTASJONEN

SVALBARD VILLMARKSSENTER

Fangsthytta i original stil ligger 10 km utenfor Longyearbyen og er hjemmet til 90 Alaska Huskier. Her er det overnatting for 2 personer i fangststasjonen, eller for grupper på inntil 20 personer i gammen. Overnatting vil alltid inkludere isbjørnvakt.

Velkommen til Svalbard Villmarkssenter. Vi tilbyr flere typer overnatting i Longyearbyen. Du kan bo enkelt på hytte ved hundegården vår eller i moderne leiligheter ved havet. Passer både for familie, grupper og par. Om du kommer alene har vi også noe for deg.

KONTAKTINFORMASJON: Basecamp Spitsbergen Tlf: +47 79 02 46 00 spitsbergen@basecampexplorer.com

KONTAKTINFORMASJON: Svalbard Villmarkssenter

www.basecampspitsbergen.com

18

KONTAKTINFORMASJON: Basecamp Spitsbergen Tlf: +47 79 02 46 00 spitsbergen@basecampexplorer.com

VISIT SVALBARD 2015 - 2017

www.svalbardvillmarkssenter.no

KONTAKTINFORMASJON: Basecamp Spitsbergen Tlf: +47 79 02 46 00 spitsbergen@basecampexplorer.com

HOSTEL RUSSKIY DOM, LONGYEARBYEN Hostel Russkiy Dom i Longyearbyen er et nytt og moderne 2-etasjes hus med beliggenhet ved sjøkanten av Adventfjorden. Hostelet har 4 rom med 4 senger i hvert rom, delt dusj og bad. Det er enkel standard, men gir god valuta for pengene. Stort frokostrom med kokemuligheter. Vi tilbyr også gratis wi-fi. KONTAKTINFORMASJON: Tlf.: +47 79 02 76 19/ +47 941 30 128 tourism@arcticugol.ru

www.basecampspitsbergen.com

TULPAN HOTEL, PYRAMIDEN

PIER HOSTEL, PYRAMIDEN

Tulpan Hotel i Pyramiden er et nyoppusset og moderne hotell i Pyramiden, den russiske spøkelsesbyen innerst i Billefjorden, på foten av den mektige og imponerende Nordenskiöldbreen. Åpen fra mars til oktober. Boenhetene består av dobbelt soverom av to typer: moderne soverom med eget bad og soverom «a-la Sovjetunionen» uten bad. Flere bad finnes på hver etasje. Mat er ikke inkludert. Det serveres deilig europeisk og russisk mat i restauranten i 1.etasje. Kun kontant betaling.

Pier Hostel i Pyramiden er et nyoppusset og moderne hostel i Pyramiden, den russiske spøkelsesbyen innerst i Billefjorden, ved foten av den mektige og imponerende Nordenskiöldbreen. Det er et spennende og unikt overnattingssted i Arktis hjerte. Åpen fra mars til oktober. Hostelet består av 3 soverom med sengeplass til 12 personer. Tulpan Hotel er det nærmeste spisested. Kun kontant betaling.

KONTAKTINFORMASJON: Tlf: .+47 79 02 76 19/ +47 941 30 128 tourism@arcticugol.ru

KONTAKTINFORMASJON: Tlf: .+47 79 02 76 19/ +47 941 30 128 tourism@arcticugol.ru

BARENTSBURG HOTEL, BARENTSBURG

HOSTEL GRUMANT, BARENTSBURG

POMOR HOSTEL, BARENTSBURG

Barentsburg Hotell i Barentsburg tilbyr glede og koselig atmosfære. Det ligger i utkanten av Barentsburg og har en fantastisk utsikt mot Grønnfjord og Olafberget. Åpent hele året, med moderniserte rom og en fremragende restaurant. Hotellet består av dobbelt, twin og lux rom. Mat er ikke inkludert. Kontant og kort.

Hostel Grumant i Barentsburg er et populært overnattingssted for den som trenger den billigste overnattingen på Svalbard. Hostel Grumant er et komfortabelt og sosialt alternativ med en flott utsikt til Grønnfjord. Den ligger i 1. etasje som en del av en stor boligblokk. Hostelen består av 3 soverom med sengeplass til 12/14/16 personer. Kun kontant.

Pomor Hostel er et nyoppusset, komfortabelt og sosialt 2-etasjes overnattingssted med en flott utsikt mot Grønnfjord som ligger i den russiske bosetningen Barentsburg. Hostelet består av moderne dobbelt og triple soverom med i alt 72 sengeplasser. Det finnes 4 dusjer, et tørkerom og romslig kjøkken med alt nødvendig utstyr i hver etasje. Kun kontant.

KONTAKTINFORMASJON: Tlf.: +47 79 02 76 19/ +47 941 30 128 tourism@arcticugol.ru

KONTAKTINFORMASJON: Tlf.: +47 79 02 76 19/ +47 941 30 128 tourism@arcticugol.ru

KONTAKTINFORMASJON: Tlf.: +47 79 02 76 19/ +47 941 30 128 tourism@arcticugol.ru

VISIT SVALBARD 2015 - 2017

19


NYTTIG Å VITE

JAKT OG FISKE Svalbards dyreliv er i utgangspunktet fredet, men det er åpnet for jakt og fiske på enkelte arter. Tilreisende har begrensede jakt- og fiskerettigheter. Det anbefales å gå inn på Sysselmannens nettsider for mer informasjon. www.sysselmannen.no

KJØRING I LONGYEARBYEN

KLÆR

Gjør deg kjent med de anbefalte hovedtraseene og vis stor aksomhet ved kjøring i Longyearbyen som er et familiesamfunn med mange myke trafikanter. Husk at scooterførere har ubetinget vikeplikt i begge retninger for alle trafikanter ved kryssing av veier. I elveleiet er fartsgrensen 50 km/t. Alle andre steder i Longyearbyen er fartsgrensen 30 km/t. Dette gjelder både på og utenfor veien.

Om vinteren brukes det varmeste og beste. Flere lag med ull, samt vindtett yttertøy gir god effekt. Til scooterkjøring kan dette likevel bli for lite. Ved organiserte scooterturer er utstyret inkludert. Scooterutstyr kan også kjøpes eller leies lokalt. Om sommeren anbefales klær som på en høsttur i den norske fjellheimen. Vindtette ytterklær og votter/ lue er å anbefale året rundt. Ekstra tøy for ekstreme værforhold er en selvfølge.

INNESKO

ALKOHOL/PROMILL EGRENSE På Svalbard gjelder de samme regler som på fastlandet og for kjøring av bil/ snøscooter er promillegrensen 0,2.

ELVER Vannføringen i elvene er ofte svært stor fra juni til august. Elvene vokser raskt ved nedbør og snøsmelting. De er ofte brede, iskalde og vanskelige å forsere.

Det er en tradisjon på Svalbard å ta av seg skoene når man skal inn i private hus, på overnattingsstedene og i en del butikker og kontorer. Tradisjonen strekker seg tilbake til da kullgruvene lå midt i byen. For å unngå å dra kullstøv med seg inn i husene tok man av seg på bena. Det kan derfor være lurt å ta med seg innesko eller varme sokker når man reiser til Svalbard.

PASS

LOKALKJENTE GUIDER For din egen sikkerhet og for en rikere opplevelse anbefales det å delta på turer med lokalkjente guider.

Etter Schengen-regelverket skal det foretas kontroll av alle som passerer en Schengen yttergrense. Siden Svalbard ikke er en del av Schengen-området, må det foretas kontroll av alle som reiser mellom Svalbard og det norske fastlandet. Pass eller nasjonalt ID-kort vil tilfredsstille Schengenregelverkets krav til identitetskontroll.

REISE Persontransporten til Svalbard går med fly fra Oslo eller Tromsø. Den totale flytiden fra Oslo er ca. 3 timer og fra Tromsø ca. 1 time og 30 minutter. Antall flygninger i uken er sesongavhengig, og varierer fra 7-15 ganger per uke.

INTERN TRANSPORT

FOTTØY Det er mye ulendt terreng på Svalbard, og derfor anbefales solide sko og fjellstøvler. I tillegg er det mye snø- og issmelting om sommeren, noe som fører til store elver og bekker og mye våtmark. Gummistøvler er derfor svært nyttig i denne perioden. Om vinteren er det behov for så varmt skotøy som mulig.

20

VISIT SVALBARD 2015 - 2017

Det finnes ingen veiforbindelse mellom bosetningene på Svalbard, men i og rundt Longyearbyen er det ca. 50 km vei. Om sommeren arrangeres det båtturer til Barentsburg og Pyramiden flere ganger i uken. En småflyrute til Ny-Ålesund er i utgangspunktet forbeholdt forskere og arbeidere som skal til Ny-Ålesund. Om sommeren kan man komme til Ny-Ålesund med båt. Fra flyplassen i Longyearbyen går det flybuss i forbindelse med flyavgang/ankomst, og i Longyearbyen finnes det flere drosjer.

SJØIS OG BREER AKTIVITETER

SERVICETILBUD

Det finnes et rikt utvalg av aktiviteter i Longyearbyen som er med på å forsterke den gode svalbardopplevelsen. Kostnadsnivået på turer og aktiviteter kan virke høyt, men for dette får man igjen god sikkerhet og høy kvalitet på opplevelsene. Aktiviteteter kan bestilles direkte på www.visitsvalbard.com

Servicetilbudet i Longyearbyen er stort og omfatter bl.a. bakeri, bank, barer, bibliotek, camping, forretninger, frisør, galleri, idrettshall, innkvartering, kaféer, kino, kirke, museum, post, restauranter, svømmehall, sykehus, tannlege, taxi, teletjenester, turistinformasjon, vin- og brennevinsutsalg.

SHOPPING Svalbard er toll- og avgiftsfritt område, noe som innebærer at mange varer er rimeligere enn på fastlands-Norge. Andre varer, som f.eks. frukt, grønnsaker og ferskvarer, kan fordyres på grunn av høye fraktkostnader. I Longyearbyen finnes det små og store butikker som selger dagligvarer, sportsutstyr, klær, gaver og suvenirer m.m.

Ferdsel på sjøis og breer innebærer alltid fare. Pass opp for issørpe, råker og bresprekker. Skaff deg oversikt over de lokale forhold, samt foreta grundige målinger og vurderinger av isen før du legger utpå. Man bør ikke gå på bre uten erfaring. Dersom man går på bre bør det skje i gruppe slik at man kan danne taulag. Ta med brodder og isøks. Vi anbefaler alltid å delta på organiserte turer. VISIT SVALBARD 2015 - 2017

21


UTLEIE TELEFON/MOBILTELEFON Svalbard er knyttet til telefonnettet på fastlandet via en fiberoptisk kabel. Dette sikrer god telefondekning i Longyearbyen, Barentsburg, deler av Isfjorden, Svea og Ny-Ålesund. Utenfor disse områdene kan det være vanskelig å oppnå dekning.

I Longyearbyen finnes det muligheter for å leie diverse turutstyr som blant annet nødpeilesender, våpen, telt, sovepose og scooterbekledning. Du kan også leie sykkel, charterbåt med skipper, snøscooter og bil. For mer informasjon anbefaler vi å gå inn på våre nettsider (www.visitsvalbard.com) eller ta kontakt med oss på telefon eller mail.

UTSTYR OG KLÆR Alle turer i terrenget må planlegges med utgangspunkt i ekstreme værforhold og mulige forsinkelser. På organiserte turer som krever ekstra klær og spesielt utstyr er dette inkludert. Er du i tvil bør du spørre turoperatøren om hva du skal ha med.

VÅPEN/SIKKERHETSUTSTYR

VALUTA

VEGTRAFIKKLOVEN

Norsk valuta kan brukes over hele Svalbard, også i den russiske bosetningen. De mest vanlige kredittkortene kan benyttes hos de fleste overnattings- og aktivitetsbedriftene og i butikkene. Mange har også betalingsterminal. Longyearbyen har minibank. Det veksles ikke valuta i Longyearbyen

Trafikkreglene og de fleste paragrafene i vegtrafikkloven har også gyldighet på Svalbard. Du kan kjøre snøscooter fra du fyller 16 år dersom du har gyldig førerkort for snøscooter. Førerkort for bil gjelder også for snøscooter. Ute i terrenget er fartsgrensen 80 km/t med snøscooter, og det er påbudt med hjelm.

På grunn av isbjørnfaren er det anbefalt å bære våpen når man ferdes utenfor Longyearbyen. Grovkalibret rifle er det absolutt beste forsvarsvåpenet og i tillegg bør en medbringe skremmemidler som signalpistol, signalpenn el .l. Har man ikke våpentrening bør man delta på organiserte turer med guide. Våpenkort bør medbringes for å kunne leie våpen. Utenlandske statsborgere uten våpenkort må ha med vandelsattest fra sitt hjemland for å kunne leie våpen. Det anbefales snublebluss rundt teltleir kart/ kompass og nødpeilesender på lengre turer. Ved telting i felt anbefales det alltid å ha våken isbjørnvakt.

ÅPNINGSTIDER Åpningstidene kan variere fra butikk til butikk og fra sesong til sesong. Det anbefales derfor at man skaffer seg en åpningstidsguide hos tursitinformasjonen når man kommer til Longyearbyen.

22

VISIT SVALBARD 2015 - 2017

VISIT SVALBARD 2015 - 2017

23


SERVERINGSSTEDER

GOD MAT OG GOD DRIKKE ER ET VIKTIG ELEMENT FOR Å FÅ EN EKSTRA FIN OPPLEVELSE NÅR DU BESØKER SVALBARD! PÅ 78 GRADER NORD FINNER DU GODE OG VARIERTE RESTAURANTER I BYENE, I TILLEGG TIL AT DET ER SPENNENDE ALTERNATIVER UTE I VILLMARKA. ARKTISK MAT FINNER DU SELVSAGT HER, MEN OGSÅ À LA CARTE, SUSHI, RUSSISK OG THAI ER PÅ MENYEN.

RESTAURANT NANSEN

RESTAURANT NANSEN 2. ETAGE

BARENTZ PUB & SPISERI

Restaurant Nansen på Radisson Blu Polar Hotel har fokus på arktiske råvarer. Her kan du nyte retter fra vår à la cartemeny eller fra spesialkomponerte menyer. Oppdekningen gjør vi på oppfinnsomt vis - og edle dråper finnes i omfattende utvalg.

Vårt mest eksklusive spisested, med plass til bare 10 gjester. En høyreist isbjørn vokter trappen til bordet. Bare kokken og hovmesteren har audiens opp. Menyen komponeres i samråd med deg. Kokkens mål er alltid å imponere. 2. etage finner du på Radisson Blu Polar Hotel.

På Radisson Blu Polar Hotel finner du “Puben” - stedet hvor du møter lokalbefolkningen. Vi serverer lunsj, dagens husmannskost, italiensk pizza, god biff, pasta og andre småretter. I baren finner du et rikt sortiment, særlig av norsk akevitt.

KONTAKTINFORMASJON: Tlf. +47 79 02 34 50 E-post: restaurant@spitsbergentravel.no www.spitsbergentravel.no

KONTAKTINFORMASJON: Tlf. +47 79 02 34 50 E-post: restaurant@spitsbergentravel.no

KONTAKTINFORMASJON: Tlf. +47 79 02 34 50 E-post: restaurant@spitsbergentravel.no www.spitsbergentravel.no

www.spitsbergentravel.no

FUNKTIONÆRMESSEN

FUNKEN BAR

DET GAMLE NORDPOLET

RABALDER CAFÉ & BAKERI

KROA STEAKERS

HUSET RESTAURANT

Restauranten på Spitsbergen Hotel er en perle øverst i Longyeardalen, med byens beste utsikt! Et historisk spisested inspirert av det franske kjøkken. Vinkartet kan skilte med 100 ulike viner og vi har ett av landets beste utvalg av champagne.

Baren på Spitsbergen Hotel er verdens nordligste champagnebar, og har et rikt utvalg av boblende drikke. Baren byr på avslappet stemning og et sus av historie. Slapp av i chesterfieldsalongen, stek deg en vaffel eller bestill mat fra barmenyen.

Det gamle polutsalget fra 1954 benyttes nå til vin- og champagnesmaking. Her kan du få smake svært eksklusive dråper: Vårt utvalg på over 70 sorter champagne er kanskje Norges største, og vi har svært sjeldne flasker på lager. Prøvesmaking arrangeres på forespørsel.

Vi serverer lunsj, ferske bakevarer, søte fristelser, ferske smoothies og milkshakes, samt god kaffe og te. Barna kan utfolde seg i lekehjørnet, mens foreldrene nyter roen over en kopp kaffe eller te. Åpent hver dag kl. 10-17.

KONTAKTINFORMASJON: Tlf. +47 79 02 62 00 E-post: restaurant@spitsbergentravel.no

KONTAKTINFORMASJON: Tlf. +47 79 02 62 00 E-post: restaurant@spitsbergentravel.no

Velkommen til Longyearbyens mest avslappende og historiske restaurantatmosfære, til feiring av en stor dag, en romantisk middag, eller til et lite glass sammen med byens lokale innbyggere. Våre menyer er preget av årstidens råvarer, og vi jobber hardt for å kunne servere et best mulig resultat av disse til deg som gjest. Åpningstider: Hver dag fra kl. 11:30 til 02:00

Restauranten på Huset holder et meget høyt nivå, og er blant Norges beste. Mange av landets fremste kokker har jobbet på Huset i løpet av sin karriere. Huset er også kjent for sin rikholdige vinkjeller, som er en av de mest velassorterte i Nord-Europa, med mer enn 20.000 flasker. Her ligger alt til rette for en uforglemmelig kveld!

www.spitsbergentravel.no

www.spitsbergentravel.no

KONTAKTINFORMASJON: Tlf. +47 79 02 62 00 E-post: restaurant@spitsbergentravel.no www.spitsbergentravel.no

KONTAKTINFORMASJON: Tlf. +47 79 02 23 88 E-post: restaurant@spitsbergentravel.no www.spitsbergentravel.no

KONTAKTINFORMASJON: Bordbestilling: +47 79 02 13 00 E-post: post@kroa-svalbard.no

KONTAKTINFORMASJON: Tlf: +47 79 02 50 02 E-post: booking@huset.com www.huset.com

www.kroa-svalbard.no

24

VISIT SVALBARD 2015 - 2017

VISIT SVALBARD 2015 - 2017

25


COAL MINERS’ BAR & GRILL Her lages all mat på ordentlig kullgrill. Vi har en spennende burger- og BBQ-meny, men tilbyr også vegetarretter og salat. I barhylla finner du et rikt sortiment. Vi er ekstra glade for å kunne tilby spennende øl fra Svalbards eneste bryggeri.

HUSET Huset Kafé er et historisk lokale. Her har det vært spist og drukket siden 50-tallet, og atmosfæren og kulturen sitter bokstavelig talt i veggene. Menyen inneholder klassiske retter med «evig liv», blandet med nye retter. Det er de samme kokker som lager gourmetmaten i restauranten. Det betyr høy kvalitet, men enklere servering. KONTAKTINFORMASJON: Tlf: +47 79 02 50 02 booking@huset.com www.huset.com

KARLSBERGER PUB Puben er bedre kjent som KB på folkemunne. Den ligger plassert midt i sentrum og har et gjennomført gruvetema. Vi er kjent for å ha et av Europas beste utvalg av whisky og cognac. Med over 1000 forskjellige ulike sorter av disse edle dråper, skulle det være noe å finne for enhver smak. KONTAKTINFORMASJON: Tlf: +47 79 02 25 11 booking@svalbardexplorer.no www.karlsbergerpub.no www.svalbardexplorer.no

KONTAKTINFORMASJON: Tlf.: +47 79 02 63 00 cmc@spitsbergentravel.no www.spitsbergentravel.no

FRUENE AS Fruene er verdens nordligste kaffebar og chocolaterie. KONTAKTINFORMASJON: Vei 225-1, 9170 Longyearbyen Tlf: +47 79 02 76 40

SVALBAR PUB Det ultimate treffstedet! Her får du sport på storskjerm, og øl fra hele verden blir servert av entusiastisk personale som også tilbyr ølsmaking. Kjøkkenet leverer byens beste burgere og andre godsaker fra grillen som definitivt ikke vil la deg gå sulten. KONTAKTINFORMASJON: Svalbar Postboks 573 9171 Longyearbyen Tlf: +47 79025003 Mob: +47 97688080 post@svalbar.no www.svalbar.no

26

VISIT SVALBARD 2015 - 2017

VINTERHAGEN RESTAURANT Om kvelden er menyen fylt med artiske retter slik som reinsdyr, sel, hval torsk, og tradisjonelle retter fra Nord-Norge. Vi serverer kun vilt fanget kjøtt og fisk. KONTAKTINFORMASJON: Mary-Ann’s Polarrigg Postboks 17 9171 Longyearbyen Tlf: +47 79 02 37 02 info@polarriggen.com www.polarriggen.com

SUSHI KITA AS En arktisk sushiopplevelse! Nyt frisk, delikat og autentisk sushi delikat tilberedt av japansk kokk. Vi bruker kun ferske råvarer av høy kvalitet. KONTAKTINFORMASJON: Lompensenteret, Postboks 752 9171 Longyearbyen Tlf: +47 415 91 528 sushikitasvalbard@gmail.com VISIT SVALBARD SVALBARD 2015 - 2017 VISIT

27


FUGLER OG DYR BARENTSHAVET GIR NÆRING TIL DET MESTE AV DYRELIVET PÅ SVALBARD. Takket være Golfstrømmen med en blanding av varmt og kaldt vann, den grunne sokkelen og intensiv solstråling i sommerhalvåret, har dette arktiske havområdet en relativt høy produksjon. Her finner man de største fuglefjellene i Nord-Atlanteren med flere millioner par av de vanligste hekkende artene som er alkefugl, krykkje og havhest. På kysten omkring Svalbard og på tundraen i de store dalførene, finnes også større bestander av gjess og vadere. Ærfugl hekker rundt hele øygruppen. De aller fleste fuglene på Svalbard er trekk- eller streiffugler som overvintrer i Barentshavet og langs kysten av Norge eller på kontinentet. Svalbardrypa er den eneste fuglearten som ikke trekker bort fra øygruppen om vinteren. Til sammen hekker rundt 30 fuglearter på Svalbard.

PLANTELIV

RUNDT 60 % AV SVALBARDS LANDAREAL ER DEKKET AV ET UTALL SMÅ OG STORE ISBREER. BARE 6-7 % AV LANDAREALET HAR VEGETASJONSDEKKE.

Svalbardrein og polarrev er de eneste landpattedyrene som er naturlig hjemmehørende på Svalbard. Disse kan påtreffes over det meste av øygruppen. I tillegg er østmarkmus kommet til Isfjordområdet, sannsynligvis via båtlaster. Det finnes flere selarter rundt Svalbard, bl.a. ringsel, storkobbe, steinkobbe og hvalross. Av hvalartene som regelmessig besøker Svalbards kyster er hvithval den mest tallrike. Til sammen er det 19 ulike arter av marine pattedyr i farvannene rundt Svalbard.

De frodigste områdene finnes i de indre fjordstrøkene på Spitsbergen. På Svalbard er det permafrost, og bare den øverste meteren av jorda tiner om sommeren. Plantelivet er preget av kort vekstsesong, lav temperatur, lite nedbør samt næringsfattig jordsmonn. Likevel finnes det et mangfold av små planter på Svalbard, og bare i området rundt Longyearbyen er det registrert over 100 forskjellige arter. Totalt på Svalbard finnes det rundt 170 plantearter. Plantelivet er svært sårbart og det skal man ta hensyn til når man ferdes i naturen. Dersom vegetasjonsdekket ødelegges, kan det danne varige spor i terrenget. All vegetasjon er derfor fredet. Ta gjerne bilder av Svalbards fargerike flora, men ikke plukk av den.

28

VISIT SVALBARD 2015 - 2017

ISBJØRN Isbjørnen regnes som et maritimt pattedyr fordi den tilbringer mesteparten av livet i havisen. Den befinner seg oftest på omkringliggende øyer øst for Spitsbergen, men streifdyr kan man møte overalt på Svalbard. De føder sine barn i snøhuler på land og ungbjørnene går sammen med mora til de er rundt 2 år gamle. Den lever hovedsakelig av ringsel, som er den vanligste selarten i farvannene rundt Svalbard. Det er ikke lov å forstyrre, fange, skade eller drepe dyr og fugler. Alle fugler er fredet i hekkesesongen, egg, reir og bo er også fredet. Man skal aldri røre døde dyr da det er påvist rabies (hundegalskap) på Svalbard. Isbjørnen er totalfredet og det er forbudt å lokke til seg, forfølge, oppsøke eller forstyrre den slik at det kan oppstå fare for mennesker eller isbjørnen selv. VISIT SVALBARD 2015 - 2017


HANDEL OG TJENESTER SVALBARD ER AVGIFTSFRI SONE, ERGO FÅR DU ALT DU HANDLER HER TIL TAXFREE-PRISER. I LONGYEARBYENS MANGE SPORTSFORRETNINGER KAN DU GJØRE GODE KJØP PÅ UTENDØRSKLÆR OG –UTSTYR, OG I TILLEGG ER ALKOHOL OG TOBAKK RIMELIG I FORHOLD TIL PÅ FASTLANDET. UTVALGET AV SOUVENIRER OG DIVERSE KVALITETSKLÆR ER OGSÅ RIKHOLDIG. STORE DELER AV ÅRET HOLDER MANGE BUTIKKER ÅPENT HELE UKA.

GULLGRUVA ARCTIC DESIGN

LONGYEARBYEN TAXI AS

POLE POSITION LOGISTICS

Du finner oss inne på Lompensenteret, midt i Longyearbyen! Vi er øyas «lille gullsmedbutikk» med utvalg av gull, sølv og edle stener, til gode priser.

Taxi & guided tours 1 – 16 pax

Cargo – Logistics – Shipping - Agency – North Pole. One contact point for all logistical needs

KONTAKTINFORMASJON: post@gullgruva.com

ARCTICA AS, LOMPENSENTERET

ISBJØRNBUTIKKEN

Sportsbutikk; bekledning og høyfjellsutstyr for ekspedisjoner, breklatring, skiturer m.m. ÅPNINGSTIDER: Man – fre: Kl. 10 – 18 Lørdag: Kl. 10 – 15 Søndag: Kl. 11 - 15 (mars-sept)

KONTAKTINFORMASJON: Tlf.: +47 79 02 11 10

78 GRADER TAXFREE AS

SVALBARD MAXI-TAXI AS Taxi-transport i Longyearbyen. Transfer til og fra flyplass, rullestoltransport på bestilling. Vi har biler og minibusser i forskjellige størrelser.

78 Grader Taxfree AS har det meste av det du kan trenge. Suvenirer, brus, hobbyartikler, jernvare, fiskeutstyr, minnekort, kontorrekvisita og interiør m.m Ta en tur innom på Elvesletta. Velkommen.

KONTAKTINFORMASJON: Tlf: +47 79 02 13 05 post@taxiguiden.no

ÅPNINGSTIDER: Man-fre: 10:00-17:00 Lør: 11:00-14:00

SPORT 1 SVALBARD

KONTAKTINFORMASJON: Tlf: +47 79 02 24 03 post@78taxfree.no

VISIT SVALBARD 2015 - 2017

KONTAKTINFORMASJON: mail@pole-position.no www.pole-position.no

Kiosk - Suvenirer - Spill ÅPNINGSTIDER: Man-fre: 09.00-22.00 Lørdag: 10.00-20.00 Søndag: 12.00-22.00

KONTAKTINFORMASJON: arcticas@online.no Tlf.: +47 79 02 11 22

30

KONTAKTINFORMASJON: Tlf: +47 79 02 13 75

www.taxiguiden.no

ÅPNINGSTIDER: Man-fre: 10.00-18.00 Lørdag: 10.00-15.00 KONTAKTINFORMASJON: Tlf.: +47 79 02 35 50

SVALBARD BUSSERVICE AS Flybuss i forbindelse med alle rutefly til og fra Svalbard. Sightseeing-, shuttle-, transferbuss og andre oppdrag på forespørsel. KONTAKTINFORMASJON: Tlf: +47 79 02 10 52 buss@lns.no www.svalbardbuss.no

SVALBARDBUTIKKEN

SKINNBODEN

FUNN SVALBARD AS

Byens varehus med følgende avdelinger; Kolonial, ferskvare, reiseeffekter, gave, glass/steintøy, kjøkkenartikler, parfyme, sjokolade, tobakk og elektriske artikler.

Vi forhandler hele skinn av isbjørn, sel, polar-rev, reinsdyr etc. Hos oss får du også skinnvarer som klær, sko, vesker, hansker o.l. Videre forhandler vi smykker av gull og sølv med eget Svalbard-design, kosmetikk, og et stort utvalg lokalproduserte souvenirer. Velkommen til Svalbards mest spennende butikk.

Salg av datautstyr, datatjenester, web, drift og reparasjoner.

ÅPNINGSTIDER BUTIKKEN: Mandag –fredag 10.00 – 20.00. Lørdag 10.00 – 18.00. Søndag 15.00 – 18.00. ÅPNINGSTIDER NORDPOLET: Mandag –fredag 10.00 – 18.00. Lørdag 10.00 – 15.00.

Husk flybillett for å kunne handle på Nordpolet .

KONTAKTINFORMASJON: Tlf: +47 79 02 25 20 Fax: +47 79 02 18 37 karin.mella@svalbard.coop.no morten.helliksen@svalbard.coop.no

SVALBARD SNØSCOOTERUTLEIE Svalbard Snøscooterutleie er forhandler av en rekke kjente merkevarer, både snøscooter, ATV, båter, båtmotorer, utstyr og klær. Via vårt brede forhandlernett kan vi og bestille inn det aller meste av utstyr dersom du er ute etter noe helt spesielt. ÅPNINGSTIDER: Man – Fre 08.00 – 18.00 (08.00 - 17.00)* Lørdag 10:00 – 14:00 * Fra 1. mai til 28. februar

KONTAKTINFORMASJON: Tlf: +47 79 02 50 05 post@scooterutleie.net

ÅPNINGSTIDER: Mandag – fredag 10 – 18, Lørdag 10 – 15 Søndag 12 – 15. Handle utenom åpningstiden? Ring +47 79 02 10 88/+47 982 48 106 og vi åpner for deg. www.skinnboden.no

SVALBARD ARCTIC SPORT Høyfjellsbutikk på Svalbard. Kvalitetsbekledning fra kjente merker. Velkommen innom! ÅPNINGSTIDER: 1. september – 28. februar Man-fre: 10.00-18.00 Lørdag: 11.00-16.00 Søndag: Stengt 1. mars – 31. august Man-fre: 10.00-18.00 Lørdag: 10.00-16.00 Søndag: 12.00-16.00 KONTAKTINFORMASJON: Tlf.: +47 79 02 32 90 post@arcticsport.no www.arcticsport.no

SPORTSCENTERET, SVALBARD AS

ARCTIC AUTORENT AS

Vi selger norske strikkevarer (Dale, Oleana), damemote, barnebekledning.

Vi forhandler sportsutstyr, bekledning, sko, våpen, ammunisjon, våpenutleie, skiutlleie CC, BC og Rando, +utleie av diverse turutstyr, pulk og bekledning.

ÅPNINGSTIDER: Man.-fre. 10-18 Lør. 10-15 Søn. 12-15 (mars til september)

ÅPNINGSTIDER: Man-Fre 10-18 Lørdag 10-14 Søndag Stengt

KONTAKTINFORMASJON: Tel: +47 79 02 10 48/ +47 954 41 200 Postadr: PB 385, 9171 Longyearbyen rabisbua@gmail.com

KONTAKTINFORMASJON: Tlf: +47 79 02 15 35 Fax: +47 79 02 15 30 post@sportscenteret.no

Velkommen til det største bilutleieselskapet i Longyearbyen! De fleste av bilene våre har 4WD, og du kan velge mellom manuelt gir eller automatgir. Vi har også mini-vans og transportere med 5-9 seter. Vi vil gi deg god service, garanterer rask overlevering av bilen, også i helger og på helligdager. Du finner oss på flyplassen og du kan få bilen utlevert rett etter landing.

RABI’S BUA AS

www.sportscenteret.no

KONTAKTINFORMASJON: Tlf: +47 917 02 258 info@autorent.no www.autorent.no

ÅPNINGSTIDER: Mandag – fredag : 08:00-16:00 (hele året) KONTAKTINFORMASJON: Telefon: 79022200 post@funn.no Vei 605-1 (Sjøområdet vis-ávis Julenissens postkasse) www.funn.no

APOTEK 1 SPITSBERGEN Vi ekspederer resepter og selger varer til velvære. ÅPNINGSTIDER: mandag-fredag: 10-17 lørdag: 10-14 søndag: stengt KONTAKTINFORMASJON: Apotek.Spitsbergen@apotek1.no Apotek 1 Spitsbergen Pb 384, 9171 Longyearbyen Tlf: 79021212 Fax: 79021211 Mob: 91788597 (Apoteker)

FRISK BRIIS AS Outdoor-butikk med en rekke kjente merkevarer til hyggelige priser. ÅPNINGSTIDER: Man-fre 10.00-18.00. Lørdag 11.00-15.00. KONTAKTINFORMASJON: Sentrumsbygget. Pb. 397, 9171 Longyearbyen. Tlf +47 79 02 56 44 post@friskbriis.no

SPAREBANK 1 NORD-NORGE Vei 227 Post- og Bankbygget 9170 Longyearbyen Rådgivning, Minibank 24/7 NB! Ingen veksling av valuta! Man-Fre: 09.00-15.30 KONTAKTINFORMASJON: Tlf. sentralbord: 02244 www.snn.no VISIT SVALBARD 2015 - 2017

31


NATUR OG MILJØVERN MILJØ OG KULTURMINNER TRÅ VARSOMT VED SVALBARDS KULTURMINNER. LA GODE MINNER OG FOTOGRAFIER VÆRE DET ENESTE DU TAR MED DEG HJEM. KULTURMINNER Mennesket har satt sine spor på Svalbard siden Willem Barentsz kom til øygruppen i 1596. Disse kulturminnene er en viktig kilde til kunnskap om Svalbards historie.

FREDNING Alle spor etter menneskelig aktivitet fra tiden før 1946 er automatisk fredet i henhold til svalbardmiljøloven § 39. Fredningen gjelder både faste og løse kulturminner. Alle typer bygg og husrester, fangstinnretninger og anleggsrester etter gruvedriften er faste kulturminner som trekker de lange linjene i historien – historien om næringsvirksomhet, håp, liv og eventyr. Spredt omkring ligger løse kulturminner som forteller de små historiene. En rusten kjele, en ødelagt kopp, glasskår, og patronhylser. Gjenstandene kan virke som fremmedelementer og avfall i en uberørt natur, men disse kulturminnene er like viktige som andre. Graver er blant de vanligste kulturminnene på Svalbard. De skal behandles med respekt. Samtlige menneskegraver, kors og beinrester er fredet uansett alder. Det er også skjelettrester på slakteplasser for hval og hvalross og ved selvskudd for isbjørn.

SIKRINGSSONE Rundt de fredete kulturminnene er det en sikringssone på hundre meter i alle retninger. Innenfor denne sonen er det ikke tillatt å slå opp leir, brenne bål eller lignede.

SLITASJE Det er en stor opplevelse å besøke Svalbards kulturminner. Å nyte naturen, stemningen og nærheten til historien. Ferdsel betyr samtidig fare for slitasje og ødeleggelse. Trå varsomt slik at kulturminnene blir bevart for dem som kommer etter deg.

32

VISIT SVALBARD 2015 - 2017

Kulturminneforskriften fastslår: • Fredede løse kulturminner må ikke fjernes fra funnstedet; dersom det er grunn til å tro at kulturminnet ikke er tidligere kjent, skal det meldes fra til Sysselmannen. • Fredede kulturminner kan ikke utføres fra Svalbard. Naturen på Svalbard er svært sårbar og selv små inngrep kan gi varige skader. Det er derfor utviklet en egen miljøvernlov for Svalbard. Svalbardmiljøloven har blant annet som formål å sikre bevaring av Svalbards sårbare natur, miljø og de mange verdifulle kulturminnene. Du finner mer om informasjon om Svalbardmiljøloven og dens forskrifter på www.sysselmannen.no

TURISME OG FERDSEL Turismen og ferdselen på Svalbard er underlagt forskrifter som skal beskytte naturmiljøet, kulturminnene og ivareta de reisendes sikkerhet. For reisearrangører, turoperatører og turistfartøyer gjelder spesielle regler som bl.a. innebærer at arrangøren er ansvarlig for de reisendes sikkerhet og for at de reisende er informert om og overholder lover og bestemmelser. Videre må reisearrangører melde fra til Sysselmannen om sine turopplegg foran hver sesong, og ha forsikringer som dekker redningsaksjoner og lignende assistanse. Skal du ut på tur på egenhånd, og planlegger å dra utenfor forvaltningsområde 10 (de sentrale deler av Spitsbergen) må du melde fra til Sysselmannen. Meldeplikten gjelder ferdsel både til lands og til sjøs, og gis på egne skjema. Kontakt Sysselmannen på Svalbard i god tid. Det vil også bli stilt krav om søk- og redningsforsikring eller – garanti i forbindelse med turen. Gjør deg også kjent med forskrifter for ferdsel og leirslagning. Svalbardnaturen er mektig og været kan være meget skiftende. Vind, tåke og snøfokk kan føre til at du raskt mister retningen. Miljøvernlovgivningen setter noen begrensninger for ferdsel på Svalbard. Det er bl.a. ikke tillatt å bruke motorkjøretøy på barmark, og scooterkjøring er kun tillatt i bestemte områder. I fuglereservatene og i noen andre vernede områder er ferdsel regulert eller forbudt. For leirslagning gjelder spesielle regler. Sett deg inn i miljøvernlovgivningen på Svalbard, spesielt før du legger ut på tur på egenhånd. For din egen sikkerhet og for en rikere opplevelse, anbefales turer med lokalkjente guider. Svalbard er en perle i Arktis. Natur og kulturminner er premissgiverne, og slik vil vi at det skal forbli. Med dette i tankene oppfordres du som besøker Svalbard til å «TA VARE PÅ SVALBARD».

OM MILJØVERN ARBEIDET PÅ SVALBARD NORGES OVERORDNEDE MÅL FOR MILJØVERNET PÅ SVALBARD ER Å BEVARE DEN SÆREGNE VILLMARKSNATUREN PÅ ØYGRUPPEN. SVALBARD SKAL VÆRE ET AV VERDENS BEST FORVALTEDE VILLMARKSOMRÅDER. Den norske regjeringen og Stortinget har fastsatt de høye miljømålene for Svalbard. Størsteparten av Norges verneområder ligger på øygruppen, og det aller meste av miljøet på Svalbard er tilnærmet uberørt. Målet er at økosystemene skal bevares mest mulig intakte, og at de naturlige økologiske prosessene og det biologiske mangfoldet skal få utvikle seg tilnærmet upåvirket av menneskelig aktivitet. Representative kulturminner skal få ligge mest mulig uforstyrret som en del av landskapet.

NORGES ANSVAR Villmarksområdene i fastlands-Norge har blitt kraftig redusert i løpet av de siste generasjonene. Svalbard er i dag et av Europas siste, store villmarksområder, og Norge har ansvaret for å forvalte dette til beste for de kommende generasjoner. Svalbards unike natur skal likevel kunne brukes og gi mennesker mulighet til å oppleve den storslåtte naturen. Målet er at ferdselen ikke skal forringe miljøet, og ved konflikter med andre interesser skal miljøvern veie tyngst.

DELMÅL For å nå de overordnete målsettingene, arbeider Sysselmannen på Svalbard blant annet etter følgende delmål: • Områdevernet på Svalbard skal følges opp. Vern av områder er et viktig tiltak for å sikre sårbare og truede naturtyper. Samtidig skal villmarkspreget opprettholdes utenfor verneområdene. • Sårbare dyrearter skal ha et strengt vern basert på aktiv artsforvaltning. Jakt på lovlig høstbare vilt- og fiskearter skal ikke påvirke bestandenes sammensetning og utvikling på en negativ måte. • Ferdselen skal styres slik at den ikke forringer svalbardnaturen og kulturminnene. • Kulturminnene skal beskyttes, og et utvalg kulturminner skal vedlikeholdes. • Den lokale forurensingen skal minimaliseres. Informasjon og overvåking er viktige virkemidler for å nå disse målene.


BÆREKRAFTIG DESTINASJON VISIT SVALBARD JOBBER FOR Å OPPNÅ «MERKET FOR BÆREKRAFTIG REISEMÅL», OG HAR SÅ LANGT OPPNÅDD STATUS SOM «VI ER I GANG» MED Å OPPFYLLE KRAVENE. Merket for Bærekraftig reisemål er et kvalitetsmerke for reisemål i Norge. Merket bygger på en standard som setter tydelige krav til reisemålets evne til bærekraftig virksomhet og utvikling. Merkeordningen er et tilbud til norske reisemål som ønsker å ta et ansvar for reiselivets negative påvirkning på miljøet. Merking forutsetter at reisemålet tar vare på natur, kultur og miljø, styrker sosiale verdier og er økonomisk levedyktig. Merket for bærekraftig reisemål bidrar til å sikre ansvarlighet i næringen og styrker oppfatningen av Norge som et rent, vakkert og bærekraftig reisemål.

SVALBARDVETTREGLENE DEN USYNLIGE TURIST KAN INGEN VÆRE – MEN VI SER GJERNE AT DU PRØVER.

SVALBARDS MILJØVERNFOND «SAMMEN BEVARER VI MILJØET PÅ SVALBARD». TAKK FOR DITT BIDRAG! ALLE TILREISENDE TIL SVALBARD BETALER EN MILJØAVGIFT SOM AUTOMATISK INNGÅR I PRISEN VED KJØP AV FLY- OG CRUISE BILLETTER. Inntektene fra avgiften går til Svalbards miljøvernfond som fordeler midlene videre til ulike miljøvernprosjekter på Svalbard. Midlene brukes til skjøtsel, vedlikehold av kulturminner, informasjons- og opplæringstiltak og prosjekter med formål å undersøke eller gjenopprette miljøtilstanden. Svalbards miljøvernfond ønsker også gjennom tildelingene, å bidra til et gradvis skifte til miljøvennlig samfunns- og næringsutvikling på Svalbard. Samlet skal fondets midler bidra til å sikre at Svalbards særpregede villmarksnatur og kulturminner bevares som grunnlag for opplevelse, kunnskap og verdiskapning.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

9. 10.

Kast ikke søppel i naturen. Etterlat ingen varige spor. Forstyrr ikke dyr og fugler. Husk at det er du som er gjesten. Plukk ikke blomster. Ta vare på mangfoldet. Ikke ødelegg eller fjern kulturminner. Alle spor etter mennesker fra før 1946 er fredede kulturminner. Det er forbudt å oppsøke eller tiltrekke seg isbjørn. Den kan være livsfarlig, men er også sårbar. Forlat ikke bosetningene uten egnet våpen og erfaring med hvordan du bruker dette. Vis hensyn til andre. Ta kontakt med Sysselmannen dersom du skal på langtur på egenhånd. Det er meldeplikt for ferdsel over store deler av Svalbard. Sett deg inn i lover og regler for ferdsel og aktiviteter på Svalbard. I din og miljøets interesse, anbefaler vi organiserte turer.

SVALBARDGUIDE Dette merket bæres av autoriserte Svalbardguider. For å bli Svalbardguide må man gjennomføre en kursrekke i regi av SvalbardGuideOpplæringen på Svalbard og opparbeide seg nødvendig praksis. Autorisasjon gis i seks kategorier; «Longyearbyenguide», «Felt-sommer», «Dagstur-sommer», «Felt-vinter», «Dagstur-vinter» og «Svalbardbre».

www.miljovernfond.no

34

VISIT SVALBARD 2015 - 2017

VISIT SVALBARD 2015 - 2017

35


VISIT SVALBARD AS Postboks 323 | 9171 Longyearbyen Tel.: 79 02 55 50 | info@visitsvalbard.com For booking av aktiviteter og overnatting, besøk oss på:

WWW.VISITSVALBARD.COM

Det tas forbehold om evetuelle trykkfeil. Katalogen er utarbeidet av Visit Svalbard i samarbeid med Svalbards Miljøvernfond. Layout og grafisk design av Chili Harstad. Forsidefoto: Ole Jørgen Liodden.

KILDER: Sysselmannen på Svalbard, Norsk Polarinstitutt, Visit Svalbard AS FOTO: Marcela Cardenas Menchaca, Ole Jørgen Liodden, Roy Mangersnes, Synnøve Haga, Jens Abild, Birgit Adelheid Suhr, Dark Season Blues, Hanne Feyling, Emilie Ulsnes, Svalbard Turn, Björn Klauer, Erlend Helmersen, Kenneth Sunde, Galleri Svalbard, Diana Snibsøer, Svalbard Museum, Statsbygg, Store Norske Spitsbergen Kullkompani, Olaf Storø, Tommy Simonsen, Robert Nilsen, Svalbardbooking, Spitsbergen Travel, Basecamp Spitsbergen, Constance Andersen, Kristoffer Nilsen, Pritta Trøen

36

VISIT SVALBARD 2015 - 2017


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.