ABC Compendiet Høst/Vinter 2019

Page 1

ET KUNDEMAGASIN FRA ARNE B. CORNELIUSSEN AS

HVORDAN KNEKKER VI

vegetarkoden? Mydland Klar for nye eventyr!

Vi feirer 70 år i bransjen Les om vår historie!

HØST/VINTER 2019


FOTO: Per Kristian Lie Løwe

ABC er totalleverandør til kjøtt-, fisk- og næringsmiddelindustrien med hovedvekt på natur- og kunsttarmer, hjelpeog tilsetningsstoffer, emballasje samt krydder og smaksstoffer.

ROAR FURUHAUG Adm. direktør

Kjære leser! Hipp hurra for oss! I år feirer ABC 70 år i en tøff bransje som stadig er i endring, med nye trender og produkter. 70 år er lenge, men vi gleder oss til mange flere! Hvordan knekker vi vegetarkoden? Vi har ikke hele løsningen, men vi jobber målrettet på vårt eget prøvekjøkken for å lage plantebaserte produkter med god konsistens, og som er tilpasset vanlig norsk produksjonsutstyr. Norske kjøttprodusenter har allerede utstyret på plass, så her er det kun muligheter, ingen begrensninger. Grip muligheten, da vel! HOLDBAR 2020 er Norges største messe for mat- og emballasjeindustrien. Messen går av stabelen i mars 2020, og vi er selvfølgelig der. Kommer du? Håper vi sees!

UTGIVER: Arne B. Corneliussen AS I REDAKSJONEN: Nina Mossin ADRESSE: Kabelgaten 37, Postboks 424 Økern, 0513 Oslo

NM i kjøttprodukter var som alltid et vellykket arrangement, med mange fornøyde deltakere og glade vinnere. Som stolt sponsor og i tradisjonen tro har vi i ABC trukket ut fire av norgesmesterne, som får en faglig inspirasjonstur med alle kostnadene dekket.

Tidligere i år inviterte vi nyutdannede bransjefolk til kompetanseheving. Kurset i farseteknologi var en suksess. Det var nyttig og inspirerende å møte så mange flinke lærlinger. Den ærverdige familiebedriften Mydland går så det suser. Vi tok turen til Tromsø for å finne ut mer om deres pinnekjøtt, Umbertoskinke, og Mydland-skolen. Les mer om «The Mydlands» på side 18. Det er ingen tvil om at vegetar er i vinden. I denne utgavens leverandørprofil presenterer vi de av leverandørene våre som er gode på erstatninger til nettopp vegetar. Ta kontakt med en av produktsjefene våre for mer informasjon. Vi håper du liker det du leser i denne utgaven av Compendiet. Nå er mørketiden her med alt det fine det innebærer, og i den anledning ønsker vi alle leserne våre en riktig god jul og et fantastisk nytt år – ta godt vare på hverandre! God lesning!

TELEFON: +47 22 88 46 00 INTERNETT: www.abcorneliussen.no LIK OSS PÅ FACEBOOK: facebook.com/ABCorneliussen

INNHOLD NR. 2 – 2019

FORSIDEBILDE: GettyImages

3 Nye medarbeidere i ABC 4 Hvordan knekker vi vegetarkoden?

18 Kundeprofil: Norges beste brødre er klare for nye eventyr

11 Holdbar 2020

22 Leverandørprofil

DESIGN/PRODUKSJON: Konsis Grafisk AS

12 NM i kjøttprodukter Julemat & pålegg

24 Siste nytt fra kvalitetsavdelingen

14 ABC 70 år

26 Bransjesamling spekemat

17 Kurs i farseteknologi for lærlinger

27 Siste nytt fra emballasjeavdelingen

ABC COMPENDIET | 02 – 2019

2


NYE MEDARBEIDERE I ABC ANDERS HOLM SALGS- OG MARKEDSSJEF

Anders Holm startet hos ABC i begynnelsen av mai, og vi har hatt gleden av å jobbe sammen med ham i seks måneder allerede. Anders har lang og bred erfaring fra dagligvarebransjen, blant annet fra Coca-Cola og General Mills, hvor han har hatt forskjellige lederstillinger innen salg, kategori og markedsføring. Vi ønsker Anders hjertelig velkommen!

ASBJØRN KOLLER PRODUKTSJEF

Vi har gleden av å informere om at Asbjørn Koller starter som produktsjef i ABC den 1. desember 2019. Asbjørn har lang erfaring fra bransjen, sist som markedssjef i Leiv Vidar. Asbjørn er utdannet pølsemaker og næringsmiddelteknolog, og vil arbeide med produkt og innovasjon i ABC. Vi ønsker Asbjørn hjertelig velkommen!

RUNE ØISTAD Rune Øistad har sagt opp stillingen sin som produktsjef og starter i ny jobb utenfor ABC. Rune har vært en sentral bidragsyter for ABCs utvikling i mer enn 25 år. Vi takker Rune for samarbeidet og ønsker ham lykke til på veien videre. Vi vet han vil bli savnet av kollegaer og kunder.

ABC COMPENDIET | 02 – 2019

3


FOTO: Matprat

HVORDAN KNEKKER VI

VEGETARKODEN? Plantebasert mat er mer enn en døgnflue – og skal vi tro markedsanalytikerne, har den grønne matbølgen kommet for å bli. For selv om få av oss har strøket kjøtt fra menyen, er mange nysgjerrige på kjøttfrie alternativer. Så hvordan bør industrien møte den nye etterspørselen? Ifølge analytiker Anne Zondag bør vi tenke mer variasjon. TEKST: Thomas Langseth

ABC COMPENDIET | 02 – 2019

4


– INDUSTRIEN MÅ VISE AT DE LYTTER

FOTO: GettyImages

FOTO: Matprat

Selv om de fleste av oss fremdeles elsker kjøtt, har mange et mål om å redusere kjøttforbruket sitt. Det har ført til en oppblomstring av fleksitarianere som hovedsakelig velger et plantebasert kosthold, men supplerer med kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter. Mange velger for eksempel kjøttfrie ukedager eller generelt å spise mindre kjøtt. Ifølge markedsanalysebyrået Kantar spises hele 86 prosent av alle plantebaserte måltider av folk som ikke er vegetarianere, og flesteparten trekker frem helse som den viktigste årsaken til at de vil spise mindre kjøtt – foran både dyrevelferd og miljø.

«Dette er ikke et forbigående fenomen, men noe vi faktisk må forholde oss til fremover.»

Men er det noe poeng at industrien bruker masse ressurser på å kaste seg på fleksitarianerbølgen? Selv om det kanskje kan fremstå som en medieskapt trend, må vi forstå de bakenforliggende drivkreftene som virker inn på kostholdet vårt i disse dager, mener Matprats samfunnsanalytiker Anne Zondag. – Dette er ikke et forbigående fenomen, men noe vi må forholde oss til fremover. Men fremfor å se på små grupper som roper høyt, bør vi fokusere på nye behov og ønsker forbrukerne gir uttrykk for, sier hun.

vegetarianere og enda færre er veganere. Likevel kjøper og tester langt flere de nye plantebaserte produktene, noe som bidrar til at markedet for vegetarisk mat er større enn andelen av rene vegetarianere i befolkningen.

9 av 10 nordmenn spiser kjøtt ukentlig, og i dag er kjøtt like vanlig som brød i det norske kostholdet. Kun 3–4 prosent av befolkningen er rene

Mange produsenter har allerede lansert flere nye produkter, og vi vil nok komme til å se endringer i forbrukermønstrene i tiden som kommer. Anne mener det er viktig at produsentene lytter til forbrukernes bekymringer og ønsker – og tar deres behov på alvor. – Selv om mange er opptatt av å spise mat laget fra bunnen av, er stadig mer av maten vi spiser, produsert av andre. På denne måten legger vi også mye ansvar i hendene på produsenter, og for å møte disse endringene bør industrien vise at de bryr seg om dem som skal spise maten, i tillegg til å dokumentere at de har etiske verdikjeder. Moderne matvarer har ofte komplekse verdikjeder, samtidig som vi vet at forbrukere ønsker trygghet med tanke på egen helse, miljøaspekter og etiske problemstillinger. Vi ser at noen ingredienser, som for eksempel soya, ikke er uproblematiske, og forbindes med miljømessige og politiske utfordringer. Det blir viktig å følge med på denne typen problemstillinger og være i forkant om

Anne Cecilie Helene Zondag, samfunnsanalytiker i Matprat.

ABC COMPENDIET | 02 – 2019

5


FOTO: GettyImages

Vege … hva?

hvem spiser hva: Begrepene er mange, men hva betyr de egentlig? Veganer En veganer spiser 100 prosent plantebasert og unngår alle matvarer som er av animalsk opprinnelse. Veganere spiser hverken kjøtt eller fisk, og heller ikke biprodukter som honning, egg eller melkeprodukter. Noen unngår også bruk av skinn, pels, ull og produkter som er testet på dyr. Vegetarianer En vegetarianer spiser helt eller hovedsakelig plantebasert, men ikke kjøtt. Noen velger å inkludere biprodukter som ikke krever dyrs liv, som melkeprodukter, honning og egg. Ovovegetarianere, laktovegetarianere og pescetarianere spiser henholdsvis egg, meieriprodukter og fisk i tillegg til plantebaserte varer. Fleksitarianer Nylig har man også begynt å snakke om fleksitarianere. En fleksitarianer spiser hovedsakelig plantebasert, men supplerer med kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter. De går aktivt inn for å begrense kjøttkonsumet og eller forbruket av animalske matvarer, men spiser det tidvis. Lakto-ovo-vegetarianer Spiser ikke kjøtt og fisk, men inkluderer melkeprodukter og egg i kostholdet.

Ut og spise? Nye plantebaserte spisesteder dukker opp i rekordfart, og i tillegg kommer fast food-giganter som Deli de Luca og McDonald´s med sine plantebaserte tilbud.

de dukker opp. Forbrukerne forventer at selskapene gjør denne jobben for dem. Forbrukerne vil spise mat som ikke gir dem dårlig samvittighet, med korte ingredienslister som de forstår og kjenner, sier hun. VOKSENDE VEGETARETTERSPØRSEL

Det er ikke lenge siden et vegetaralternativ var synonymt med en kjedelig salat på norske spisesteder, eller i beste fall noe som måtte lages på spesialbestilling. I dag dukker det jevnlig opp restauranter og kafeer som utelukkende baserer seg på vegetar- eller rawfood-konsepter. Det økte tilbudet har pirret nysgjerrigheten hos norske forbrukere, og gjør at stadig flere velger å teste ut plantebaserte alternativer til både lunsj og middag. I butikken fylles hyllene opp av nye vegetar- og veganprodukter – og der det tidligere bare lå en pakke frosne

Kilde: Store Norske Leksikon, 2019.

ABC COMPENDIET | 02 – 2019

6

soyapølser, finner vi nå sopp- og rødbetburgere, ulike typer falafel, vegetarkjøttdeig og grønnsakspølser. Det at etterspørselen øker så raskt, har ført til storsatsinger blant produsenter over hele verden, og i sommer satt kjøtterstatningsselskapet Beyond Meat rekordnotering på den amerikanske børsen. ABC vil bidra til å gjøre det enklere for norske forbrukere å velge mer bærekraftige produkter og et mer balansert kosthold. Men hvordan kan egentlig tradisjonelle kjøttprodusenter tilpasse seg det nye markedet og bli mer konkurransedyktige? Produktsjef Ola Stuberg mener vi må finne smarte løsninger for å utnytte eksisterende produksjonsanlegg. – Det handler ikke nødvendigvis om å få alle til å bli vegetarianere, men vi vil inspirere til et mer variert kosthold – med


FOTO: GettyImages

ABCs grønne kjøttkaker Stadig flere er opptatt av å spise sunnere og ta bærekraftige matvalg. En av trendene nå om dagen er å tilsette rå og «rare» grønnsaker i tradisjonelle kjøttprodukter. Disse grønnsakene vil imidlertid ofte få en bløt og vassen konsistens, siden de blir dobbeltkokte. Løsningen? Tørkede grønnsaker!

Farseblanding Kg 30,000

Grønnsaksinnblanding

Varenavn

Forklaring

Svin 23 %

0–2 °C

1,400

Vakuumsalt, raffinert

0,100

Carfosel 1000i

20,000

Tørkede grønnsaker + vann

70 % farse + 30 % av nedenstående grønnsakblandinger.

Fosfat

Is

1,000

Scanpro Beef 95

Animalsk protein

0,600

Pikanta 70 OG OA 115.05

Krydderblanding

0,200

Delitop 409.23

Krydderbasert smaksforsterker

6,700

Potetmel

1

1 del

soppmiks 2–6 mm

1 del

grønne bønner

4 deler vann 10,000

Svin småflesk u/svor

Kvernet 3 mm

30,000

Storfesortering 14%

Kvernet 3 mm

2

Råvareforarbeid:

Farsefremstilling:

1

Alle kjøttråvarene skal være godt avkjølt

1

Svin 23 %, salt og Carfosel hakkes til god binding oppnås

2

Storfe 14 % og småflesk til grøpp kvernes på 3 mm hullskive

2

Spe periodisk med is/vann

3

Etter første speing tilsettes Scanpro Beef 95

4

Ved halv speing tilsettes krydder og smaksforsterker

5

Ved avsluttet speing tilsettes potetmel

6

Kvernet storfe 14 % og småflesk samt forbløytede grønnsaker blandes inn til slutt

3

Krydder og hjelpe- og tilsetningsstoffer veies opp

4

Grønnsaker forbløtes

ABC COMPENDIET | 02 – 2019

7

1 del

brokkoliblomster

1 del

gulrot-flakes 10×10×2 mm

4 deler vann

3

1 del

savoykål-flakes

1 del

spinat-flakes

4 deler vann


02

01. Vegansk pålegg basert på solsikkeprotein fra vår leverandør Frutarom Savory Solutions. 02. En engasjert Svein Høgden på ABCs prøvekjøkken. Her jobbes det hardt og målrettet for å lage plantebaserte alternativer med god konsistens, og som er tilpasset vanlig norsk produksjonsutstyr.

mindre kjøtt og flere plantebaserte ingredienser. Vi må tørre å tenke annerledes, og vi må finne nye og spennende produkter som kan produseres på eksisterende produksjonsutstyr.

mat. Det er en jevn vekst, men fremdeles produseres for lite plantebasert mat i Norge. Vi må jobbe sammen for å få frem gode alternative produkter som kan konkurrere med importen fra Tyskland.

VIL UTFORDRE TYSK VEGETARIMPORT

Til tross for endringene i matmarkedet, er det ikke noe nytt at vi nordmenn er opptatt av et sunt og variert kosthold. Kjøtt, fisk, poteter, korn og grønnsaker har alltid vært viktige bærebjelker i den norske kosten, så utfordringen er hvordan vi kan sette sammen de ulike råvarene på nye og spennende måter – som for eksempel hamburgere med mindre kjøtt og mer grønnsaker.

I Tyskland har de klart nettopp det. Utenfor Bremen har familiebedriften Rügenwalder lagd pølser, pålegg og kyllingprodukter i stor skala siden 1834. Etter 180 års produksjon klarte de kunststykket å legge om virksomheten til produksjon av vegetar- og veganprodukter som både ser ut og smaker som kjøtt. Rügenwalder er heller ikke alene. I Europa står den tyske industrien i dag for mer enn 40 prosent av vegetar- og veganmatproduksjonen – men dette kan vi endre, mener Ola.

– Det at folk flest kutter litt hver dag, er mye viktigere enn at noen få kutter animalske produkter helt. Det har en langt større effekt på både miljøet og folkehelsen, mener Ola.

– Det er store muligheter her i Norge også, og vi må ta en større andel av markedet innen plantebasert

ABC jobber utrettelig med å knekke vegetarkoden,

ABC COMPENDIET | 02 – 2019

8

FOTO: Anne Valeur

FOTO: Frutarom Savory Solutions

01


FOTO: GettyImages

I butikken fylles hyllene opp av nye vegetar- og veganprodukter – og der det tidligere bare lå en pakke frosne soyapølser, finner vi nå sopp- og rødbetburgere, ulike typer falafel, vegetarkjøttdeig og grønnsakspølser.

«Selv om flere spør etter både bønner og linser i norske butikker, er det spesielt etterspørselen etter prosesserte kjøttalternativer som har vokst kraftig den siste tiden.»

og nå legges det ned målrettet innsats på prøvekjøkkenet for å lage blant annet smakfulle vegetarpølser med god konsistens og tyggemotstand, som er tilpasset vanlig norsk produksjonsutstyr. FLERE VIL HA KJØTTERSTATNINGSPRODUKTER

Norske produsenter importerer i dag mye prosesserte ingredienser fra utlandet, fordi de foreløpig ikke har investert i utstyr for å produsere ingrediensene i kjøttalternativene. Seniorforsker i matforskningsinstituttet Nofima, Antje Gonera, mener likevel det er stort potensial for å utvikle vegetarprodukter med norske ingredienser. Sammen med en kollega har hun intervjuet bedrifter i Norge og Sverige, analysert markedstall og studert trender de siste årene.

Selv om flere spør etter både bønner og linser i norske butikker, er det spesielt etterspørselen etter prosesserte kjøttalternativer som har vokst kraftig den siste tiden. Produkter som minner om det forbrukerne er vant til – som burgere, pølser og nuggets – gjør det lettere å bytte ut kjøtt fordi forbrukeren slipper å endre matlagingsvanene sine, forteller forskerne.

– God smak og rimelig pris er viktigst for et vellykket vegetarprodukt, ifølge bedriftene som ble intervjuet, sier Gonera til Forskning.no

ABC COMPENDIET | 02 – 2019

9


FOTO: Matprat

«Selv om det har eksistert vegetarprodukter i flere år, er det kun den siste tiden at de har vært tilgjengelige i dagligvarebutikker over hele Norge. Derfor har vi ennå ikke så mye konkret kunnskap om hva forbrukerne foretrekker.»

De fleste bedriftene de har vært i kontakt med, fokuserer for tiden på nettopp slike produkter. De forteller at forbrukerne er opptatt av tekstur, at de ønsker litt tyggemotstand og at det ikke må være for tørt. – Når det kommer til merking av produktene, ser det ut til å være en internasjonal trend å erstatte «vegetar» eller «vegansk» med «plantebasert». Det taler til alle forbrukere og ikke bare de som spiser kjøttfritt, sier Gonera.

Et vegetarisk alternativ til hamburgeren! Rødbetburgeren toppet med grønnkål ser jo helt fantastisk ut.

Selv om det har eksistert vegetarprodukter i flere år, er det kun den siste tiden at de har vært tilgjengelige i dagligvarebutikker over hele Norge. Derfor har vi ennå ikke så mye konkret kunnskap om hva forbrukerne foretrekker, forklarer hun.

Visste du at ... En utregning gjort av Framtiden i våre

hender, viser at om alle nordmenn hadde kuttet ut kjøtt én dag i uken, ville det tilsvart utslippene til 200 000 personbiler.

ABC jobber hardt for å bidra til at den norske industrien skal klare å møte den nye etterspørselen på markedet – og vi stiller oss bak forskernes råd til hvordan vi kan lykkes med norskproduserte vegetarprodukter: nemlig gjennom økt kunnskap om både produksjonsprosesser, forbrukerbehov og preferanser, i tillegg til at vi må våge å tenke mer banebrytende for å få til nyskaping.

Kjøttforbruket har flatet ut, men

nordmenn spiser fortsatt rundt 76 kg kjøtt hver i året.

Hos MENY økte salget av vegetarproduker med nesten 50 prosent i 2018 mot året før. For vegetarferskvare alene var økningen på hele 86 prosent, skal vi tro MENYs matrapport 2019/20.

– Det finnes kun muligheter – ingen begrensninger, sier Ola. *Gonera, A. og Milford, A.B.: Planteproteintrenden i Norge – markedsoversikt og fremtidsperspektiver. Rapport fra Nofima. (2018)

Kilde: YouGov/MENY

ABC COMPENDIET | 02 – 2019

10


3.–5. MARS 2020, NORGES VAREMESSE, LILLESTRØM

ABC DELTAR MED STAND PÅ HOLDBAR 2020! HOLDBAR 2020 (tidligere Mat & Emballasjemessen) er den største messen for mat- og emballasjeindustrien i Norge. Også i år arrangeres den parallelt med SMAK 2020, som er Nordens største fagmesse for aktører innen hotell, restaurant, catering, convenience og dagligvare.

innen maskiner, ingredienser og emballasje. Vi jobber nå med planlegging av vår nye stand og gleder oss til messe i mars. Vi håper på mange spennende møter med nåværende og fremtidige kunder og ønsker alle velkommen til standen vår.

Mange utstillere er påmeldt, og ulike bransjer er representert med leverandører

ABC COMPENDIET | 02 – 2019

11

Illustrasjonsbilde. Messestanden er under utvikling.

DU FINNER OSS I

HALL B04 STAND 32


NM I KJØTTPRODUKTER

Julemat & pålegg FOTO: John T. Pedersen

ABC var også i år stolt sponsor av NM i kjøttprodukter. Årets konkurranse var den 35. i rekken, og det har aldri før vært med så mange bedrifter i NM i kjøttprodukter – julemat og pålegg. Kort oppsummert deltok 62 bedrifter og åtte videregående skoler, med 566 produkter bestående av blant annet 75 ulike typer pinnekjøtt, 60 typer julepølse, 200 typer pålegg, 100 kaker og andre produkter som steker og ferdigmat. Nytt av året var at ferdigmat / «ready to eat» og hele 59 ferdige kjøttbaserte måltider var med, så dette var en spennende nyhet i NM. Julemat- og pålegg stod sentralt denne gangen, og det skulle kåres opptil åtte norgesmestre samt rundt 50 gullpriser og tre spesialpriser.

Fenomenalt pinnekjøtt, smakfulle påleggsvarianter, pølser og kaker og en overflod av god ferdigmat. Dette er med på å speile tilbudet i butikkene. Den raske ferdigmaten som stadig flere av oss fra tid til annen tyr til, viser en sterk utvikling i utvalg – og ikke minst i kvalitet. Tradisjonsproduktene står seg godt og får følge av nye og spennende produkter. Dette lover godt for ei smakfull julefeiring. Og nok en gang: TAKK FOR MATEN! – Ola Stuberg

NM er årets begivenhet i kjøttbransjen, og jeg er meget stolt og ydmyk over å få være med på å bedømme såpass mange flotte og gode produkter. Spesielt stas fordi jeg er veldig glad i julemat!

Under NM-bedømmingen var det i alt 18 dommere som smakte og luktet seg frem til Norges beste kjøttprodukter. De vurderte råvare, utseende, lukt, smak og konsistens. ABCs egne dommere, Ola Stuberg og Tom Emil Høydahl, var med i dommerpanelet.

– Tom Emil Høydahl Årets kåring ble avholdt på Sentralen i Oslo, og her var det høy stemning og mange glade vinnere. Konferansier Thomas Leikvoll bandt det hele fint sammen med mye humor og fikk selskap av vokalistene Mathilde Espeseth og Kim Rune Hagen.

«Takk for maten!» er en vanlig høflighetsfrase etter et godt måltid. NM-bedømming er ikke et måltid, men vi smaker, vurderer og bedømmer veldig mye god mat. Også i år ser vi en stigning i kvalitet og produktbredde.

Ekstrapremie fra ABC Vi i ABC vil også i år gi fire av norgesmestrene en ekstra påskjønnelse, i form av en faglig inspirasjonstur med alle kostnader dekket. DE HELDIGE VINNERNE ER: Fatland Sandefjord AS Inderøy Slakteri AS H. Mydland AS A. Idsøe AS Dullum Slakteri AS Vi gratulerer alle norgesmestre, gull-, sølv- og bronsevinnere! Glade norgesmestere med ekstrapremie fra ABC.

ABC COMPENDIET | 02 – 2019

12


Årets

01

NORGESMESTRE I KJØTTPRODUKTER 2019 JULEPØLSE: Røkt grov Julekorv, Inderøy Slakteri AS FERDIG STEKT/KOKT: Henriettes røkt lammelår, Fatland Sandefjord AS KAKE: Kjøttboller, Inderøy Slakteri AS FERDIGMAT: Festsodd fra Trøndelag, Dullum Slakteri AS

02

JULEPÅLEGG: Plukksylte, Inderøy Slakteri AS

03

DELIKATESSEPÅLEGG: Stavangerskinke hel, A. Idsøe AS PINNEKJØTT URØKT: Pinnekjøtt, H. Mydland AS PINNEKJØTT RØKT: Røkt Pinnekjøtt, H. Mydland AS

SPESIALPRISER BESTE ØKOLOGISK: Økologisk bøkerøkt skinke, Sørlandskjøtt AS

04

SKOLEMESTER I MEDISTER: Medisterkaker, Glemmen videregående skole MATMERKS HEDERSPRIS 2019: Tom Christen Johannessen, Nofima

01. Inderøy Slakteri AS ble trippel norgesmester i tillegg til 5 gull og 2 bronse. Vi gratulerer! 02. Anders Holm fra ABC deler ut NM-pris til A. Idsøe AS for sin Stavangerskinke. 03. Elever fra Glemmen videregående skole ble årets skolemestere i medister. Her sammen med Roger Brenna, ABC og Espen Lynghaug, NHO. 04. Gutta fra ABC gleder seg til NM-kåring.

ABC COMPENDIET | 02 – 2019

13


70 ÅR I BRANSJEN Arne B. Corneliussen AS ble stiftet den 24. oktober 1949, og vi feirer i disse dager 70 år i bransjen! ABC var grossistselskapet i bakeribransjen som ble en del av internasjonal matindustri. TEKST: Nina Mossin FOTO: Kathrine Winnem

Arne Brodtkorb Corneliussen var en forretningsmann av den gamle skolen. Han hadde allerede i et par år fundert over muligheten for å stifte et grossistselskap innen bakeribransjen. Etter mange og veldig nøyaktige kalkyler tok han den endelige beslutningen og stiftet et aksjeselskap i sitt eget navn i oktober 1949. Firmaet fikk ganske fort fotfeste i bransjen, og virksomheten tok de første vaklende skrittene i en tid som bød på store muligheter for entreprenører. I etterkrigstidens Oslo så Arne Brodtkorb Corneliussen muligheter for å utvikle en bedrift tuftet på nye matvaner og trender.

Corneliussen var en mann du rett og slett ikke var på fornavn med. Han holdt en bestemt distanse til medarbeiderne sine, og ingen var i tvil om hvem som hadde det siste ordet. Han sto langt unna dagens demokratiske lederfilosofi, og han bygde sitt firma på knallhard indre justis, en detaljstyring som ga ham full oversikt. Samtidig var han en ytterst vennlig mann. En av årsakene til firmaets gode utvikling, var at han heller ikke var særlig opptatt av høy sigarføring, som i ganske sterk grad preget bransjen utover 60- og 70-tallet. Det gikk seks år før det virkelig ble fart i sakene. Tilfeldighetene ville det

ABC COMPENDIET | 02 – 2019

14


1955

1949

1982 Flytter til Bryn for ytterligere vekst

Endrer fokus fra bakeri- til kjøttindustrien

Stiftet 24. oktober 1949

1988 1995

Investerer i eget produksjonsanlegg

1994

Nye eiere: DAT-Schaub AS

100m

Når 100 mill. NOK salg

1997 ISO 9001sertifisert

2003

2006

Flytter til Økern – og øker produksjonskapasiteten

Ny produktgruppe: emballasje

2017 2009

FSSC 22000-sertifisert Ny adm. dir. Roar Furuhaug

2010

Nye eiere: Idun/Orkla

200m ISO 22000sertifisert

2019 ABC 70 år

ABC COMPENDIET | 02 – 2019

15

Fortsatt vekst, når 200 mill. NOK


70 ÅR I BRANSJEN

slik at Corneliussen møtte bakeren Ivar Myhre. Der hvor Corneliussen var en forsiktig mann, var Myhre en som søkte utfordringer og nye markeder. Raskt ble det klart at dette tospannet kunne gi ABC en flygende start inn i 60-tallet. Corneliussen gikk bort under tragiske omstendigheter i 1983, og Ivar Myhre overtok sjefsstolen. Det var han som førte ABC over i kjøttbransjen. I 1995 overtok Arne Olafsen skuta og styrte den med stø hånd inntil han gikk av med pensjon i 2017.

– Hva tror jeg så om fremtiden? I dag er det mange leverandører til kjøtt- og fiskeindustrien, men det blir færre av oss. Nøkkelen til suksess for firmaer som ABC, vil være kombinasjonen av bra produkter og produktmiks, gode logistikkløsninger og en solid dose fagkunnskap. I tillegg må bedriften være «hel ved». Ærlighet, etikk, bærekraft, gode kvalitetssystemer og godt samarbeid med kundene er det som lønner seg i lengden. På veien må vi våge å ta modige beslutninger som bringer verden videre.

Vi har tatt en prat med adm. dir. Roar Furuhaug om de siste års utvikling og hva han tenker om fremtiden.

70-årsdagen ble feiret med en hyggelig middag for de ansatte, og de fleste ABC-ere var på plass, med noen få unntak.

– Jeg var så heldig å få overta som leder av ABC i oktober 2017. Da hadde Arne Olafsen vært direktør i 22 år. Jeg hadde kjent til ABC i en årrekke, både som kunde, konkurrent og leverandør. ABC har alltid fremstått som en trivelig bedrift bestående av 'hel ved'. Med dette mener jeg at bedriften har fremstått som seriøs og skikkelig. Slik er det fortsatt! Jeg er stolt av å være en del av ABC, og jeg er stolt av kollegaene mine som gjør en fantastisk jobb sammen hver dag.

Vi satser på fortsatt vekst i de neste årene og gleder oss til fortsettelsen.

«Nøkkelen til suksess for firmaer som ABC, vil være kombinasjonen av bra produkter og produktmiks, gode logistikkløsninger og en solid dose fagkunnskap.»

I tillegg til lederbytte, ble det skrevet enda et nytt kapittel i ABCs historie i desember 2017. Da kom vi tilbake på norske hender, etter at Idun Gruppen (Orkla) kjøpte ABC fra DAT-Schaub (Danish Crown). ABC ble dermed en del av Orkla Food Ingredients og fikk nye søsterbedrifter i 21 land.

ABC COMPENDIET | 02 – 2019

16


KURS I FARSETEKNOLOGI FOR LÆRLINGER I samarbeid med opplæringskontoret for salgs- og matbransjen (KOM) inviterte ABC til en innholdsrik dag med kurs i farseteknologi i våre lokaler på Økern i Oslo. TEKST: Tom Emil Høydahl Med lave skuldre og godt humør ønsket vi ansvarlig hos KOM, Britt Kristiansen, velkommen sammen med et knippe lærlinger fra Metervare AS og Nortura avd. Sarpsborg. Vi innledet dagen med en frokost og en introduksjon til hvordan man lager en god farse. Svein Høgden tok seg av teoridelen, og det ble en fin diskusjon rundt bordet angående fremgangsmetoder på farse. Det ble snakket glødende om alt fra temperaturer, kalde og varme emulsjoner, saltinnhold, råvarekvaliteter, fettinnhold og alt annet som kan ha påvirkning på en stabil farse.

potetsalat og alt tilbehør som hører gode produkter til. Rune Øistad holdt et meget godt foredrag om hvilke hjelpestoffer som er vanlig å bruke i næringsmiddelproduksjon, og hvorfor vi bruker akkurat disse, i bytte mot at han fikk servert et par karbonader og en wiener. Selv etter en lang dag med mye teori og produksjon opplevde vi at lærlingene var årvåkne, engasjerte og nysgjerrige. Vi i ABC ser nytteverdien i å møtes og utvikle kompetanse i bransjen, og ønsker kunder og lærlinger velkommen ved senere anledninger.

Deretter beveget vi oss inn på ABCs velutstyrte prøvekjøkken for å utføre det mest spennende i løpet av dagen; nemlig å lage farse. Fra ABC stilte fag- og salgskonsulentene Svein Høgden og Tom Emil Høydahl opp i hvite klær, klare til å geleide lærlingene gjennom forskjellige farser. På dagens meny sto det en klassisk wienerfarse, en klassisk karbonadekake og en grunnresept på en halvgrov spesialpølse. Lærlingene komponerte selv smaksretningen på spesialpølsen og laget en nydelig pølse med salvie og spisskummen. Pølsefarsen ble stoppet i kvalitetsfåretarm fra ABC i forskjellige kalibre, før de ble satt til røyking og koking. Karbonadene ble stekt på takke. Etter at produktene var ferdige, benyttet vi møterommet til å spise og smake nøye på produktene lærlingene hadde laget. Produktene ble servert med mykstekt løk, ferske brød og lomper,

Engasjerte og glade lærlinger fra Metervare og Nortura sammen med Svein og Tom Emil fra ABC.

ABC COMPENDIET | 02 – 2019

17


KUNDEPROFIL

MYDLAND

KLAR FOR NYE EVENTYR Oldefaren etablerte kjøttbedriften, og faren introduserte nordlendingene for amerikansk gatekjøkkenmat. I 2016 lagde de Norges beste spekeskinke, oppkalt etter en italiensk polfarer. Nå er Mydland-brødrene Erik og Kurt klare til å ta familiebedriften ut av Tromsø og inn i de tusen norske hjem. TEKST: Thomas Langseth FOTO: Mydland AS

De hvitkledde fjelltoppene lyser opp som kremtopper langs fjorden som snirkler seg inn mellom Kvaløya og fastlandet – og akkurat idet vi krysser den 69. breddegraden, titter den arktiske hovedstaden frem, badet i sol og like vakker som alle postkortene og reisebrosjyrene skal ha det til.

NYSGJERRIGHET OG ENGASJEMENT DRIVER FAMILIEBEDRIFTEN

Utenfor hovedinngangen står daglig leder Kurt Mydland og tar oss imot med et stort smil. Vi blir umiddelbart invitert med inn, hvor lunsjbordet allerede er dekket. Her får vi mulighet til å hilse på flere medlemmer av Mydland-familien – og produksjonsleder Erik Mydland, broren til Kurt, tar oss med inn på kjøkkenet, hvor vi blir møtt av en herlig aroma. Han har nemlig gledet seg til å vise oss pinnekjøttet de har blitt så kjent for.

Tromsø lufthavn ligger på vestsiden av Tromsøya – like nærme det urbane bylivet, som de majestetiske Lyngsalpene og den forblåste surfestranda i Grøtfjorden. Men det er ikke naturopplevelser og uteliv som står på timeplanen denne gangen – vi er nemlig på vei til Mydland for å snakke om skinke. Og vi har bare tida og veien, hvis vi skal rekke å få med oss lunsjen hos den suksessrike kjøttbedriften.

Både under og etter lunsjen er Mydland-brødrene ivrige etter å fortelle historien om hvordan bedriften deres ble til. De snakker i munnen på hverandre

ABC COMPENDIET | 02 – 2019

18


som et gammelt, sjarmerende ektepar. Engasjementet lyser mens de snakker, og de prisbelønte brødrene forteller at de setter personlig service, høy kvalitet og ikke minst nysgjerrighet som en forutsetning for å lykkes. 100-ÅRING KLAR FOR 100 NYE ÅR

– Selv om det er lett å tenke at man har lykkes allerede, gir vi oss ikke her – vi går for 100 nye år, ler Kurt. I 2020 fyller bedriften nemlig 100 år. Det var oldefar Henrik som i sin tid stiftet H. Mydland, etter at han reiste hele veien fra Rogaland for å etablere seg i Tromsø tidlig på 1900-tallet. I dag er det fjerde og femte generasjon Mydland som driver bedriften videre. Brødrene Kurt og Erik sitter ved roret, mens sønnen til Kurt går rundt i gangene og noterer. Fredrik Mydland er student og jobber seg oppover i selskapet. Både Kurt og Erik er nemlig samstemte om at hvis man virkelig skal lære seg å kjenne bedriften, så må man begynne på gulvet. – Skal du lede eller administrere en håndverksbedrift som vår, må du vite hvordan produksjonen fungerer – og hvor utfordringene ligger. Ikke minst må du vite hvordan arbeidsoppgavene til alle kollegene dine er skrudd sammen. Kunnskapsrike og engasjerte medarbeidere er utrolig viktig for å lykkes, sier Erik. DEN NORDNORSKE DRØMMEN

Begge Mydland-brødrene er født i USA, og det var først etter at de returnerte til Norge sammen med faren Hans Henrik Mydland tidlig på 70-tallet, at industrieventyret startet for alvor. Da var det nemlig duket for nye tider i Skippergata i Tromsø, der det hele startet i 1920.

opp etter hjemkomsten fra Statene. Med en fremoverlent og uredd amerikansk holdning introduserte familien en rekke spennende fastfood-nyheter for Tromsø-folket – pizza, burgere og gatekjøkkenmat ble plutselig en kjempehit. – Skippergata er noe helt spesielt for oss, og lokalet er fortsatt i familiens eie. Nå er det Fredrik som bor der mens studiene pågår, forteller Kurt. – Vi har kommet langt siden den gang. I dag har vi en fabrikk som produserer kjøttvarer for mer enn 100 millioner i året, og vi engasjerer oss veldig i næringslivet i Tromsø. Som medeiere i andre bedrifter og restauranter, klarer vi å skape gode synergier – vi utvikler oss sammen og bidrar til å styrke hele regionen, sier Kurt.

Produksjonsleder Erik Mydland viser oss stolt rundt i de nye og mer moderne produksjonslokalene til familiebedriften.

EVENTYRET UMBERTO

– Skal vi lykkes i dagens marked, må vi bruse litt med fjærene. Vi må tørre å skape nyheter og konsepter som blir lagt merke til. Polarhistorie-serien vår, som hedrer både faren vår og polfarerhelter som Umberto og Amundsen, er et eksempel på et smakfullt konsept som også forteller en historie – og vår «Topp Tursnack» har faktisk vært på tur til Himalaya, sier Erik. Produksjonssjefen blir nesten blank i øynene når han fortsetter historien om Umberto-skinka. Den er laget av spesielt utvalgte griser, og kvaliteten kan dokumenteres fra fôr til bord – det stilles strenge krav til dyrevelferden, forteller han. – Bonden har iverksatt flere tiltak for å sørge for god stemning i fjøset. Hver kveld kan for eksempel grisene slappe av til rolig musikk.

«Bonanza Drive-in» ble navnet på gatekjøkkenet The Mydlands startet

ABC COMPENDIET | 02 – 2019

19

Polarhelten Umberto Erik Mydland er veldig opptatt av norsk polarhistorie og ønsket å hedre den italienske polarhelten Umberto Nobile med Umberto-skinka. Umberto Nobile fløy i 1926 sammen med den norske polfareren Roald Amundsen over Nordpolen med luftskipet «Norge», som Nobile hadde konstruert og bygget i Italia. Luftskipet var det første fartøyet som fløy strekningen mellom Europa og NordAmerika over Arktis.


«Mydland er godt likt og står sterkt her i regionen, men nå må vi på en måte vise oss frem og bevise på nytt.» Ideén til spekeskinka med det italienskklingende navnet, hadde guttene med seg hjem fra en tur til alpebyen Cortina, nord i Italia. – Sammen med Ola Stuberg i ABC satte vi oss ned for å lage en spekeskinke som kan minne litt om Parma- og Serranoskinkene. Og med krydder som kanel, nellik, koriander og hvitløk, klarte vi omsider å lage Norges beste spekeskinke. Ola er vår mentor når det kommer til smak og konsistens, sier brødrene. For etter mange års hardt arbeid ble Umberto-skinka kåret til vinner i norgesmesterskapet i spekekjøtt i 2016. Og det beviser at topp spekeskinke kan lages andre steder enn på Tynset og på Stranda, mener Erik. VEIEN VIDERE FRA TROMSØ

Det er allerede mulig å oppdrive Mydlands produkter flere steder sør for Tromsø, og bedriften har et eget apparat som tar seg av salg og markedsføring

4. og 5. generasjon Mydland deler villig ut smaksprøver på noen nye spekepølser de tester ut. Fredrik i midten, onkel Erik til venstre og Pappa Kurt til høyre er godt fornøyd med resultatet.

utenfor regionen. Likevel er det et tøft marked de nå beveger seg inn i. – Distribusjonen er allerede på plass, og døra står på gløtt hos butikkjedene. Det eneste som gjenstår, er å bevise at produktene selger. Den nærmeste tiden blir enormt spennende, sier Kurt.

MYDLAND AS: Daglig leder: Kurt Mydland Årlig omsetning: 110 millioner kroner Ansatte: 36

ABC COMPENDIET | 02 – 2019

20

– I Tromsø er vi godt kjent. Folk ser på oss som sin lokale leverandør og håndverksbedrift. Mydland er godt likt og står sterkt her i regionen, men nå må vi på en måte vise oss frem og bevise på nytt. Kundene våre ser på oss som en trygg, lokal og engasjert bedrift – noe mer enn en industri. Det er kvalitet,


leveringsdyktighet og service som på mange måter har definert hvem vi er frem til nå. Produksjonen i familiebedriften er i dag likt fordelt mellom storhusholdning og dagligvaresalg. Før i tiden kjøpte alle Mydland-pølser i den lokale kiosken sin, men etter inntoget av alle de store kjedene, har dette endret seg. Likevel er Mydland fortsatt en suppleringspartner, også for de med kjedeavtaler.

Hos Mydland sitter kompetansen dypt. Trivsel, og godt skolerte medarbeidere hever kvaliteten på alt som produseres.

«Hos oss jobber det ufaglærte, pølsemakere, kokker og slaktere – og alle spiller en viktig rolle i bedriften.»

SKAL UTDANNE EGNE MYDLAND-ELEVER

Med mer enn 150 tonn kjøtt som skal produseres hver måned, er brødrene avhengig av å ha folk som trives på jobb og er godt skolerte. – Hos oss jobber det ufaglærte, pølsemakere, kokker og slaktere – og alle spiller en viktig rolle i bedriften, sier Kurt.

et spennende sted å jobbe, og ikke minst en viktig næring. Dette arbeidet skaper lokal forankring, og i noen tilfeller blir det en lærlingplass eller to ut av det. Det kommer godt med i en bransje som sliter med lokal rekruttering.

Mydland tar utdanning på alvor, og for å bli best i klassen er det viktig at alle virkelig kan faget sitt. Derfor har de utviklet «Mydland-skolen», som er et eget utdanningsløp de ansatte må gjennom. Skolen skal fungere på samme måte som et fagbrev, med eksamen og sertifiseringer.

– Kursing og skole kombinert med arbeidserfaring er gull verdt for alle parter. Når vi nå skal ta nye steg, er det viktig at vi tar med oss kompetansen i veggene her og kombinerer den med nye impulser, sier Erik.

– Vi skal i gang med det første kullet om kort tid. En slik utdanning har stor verdi for de ansatte, men er også noe som hele bedriften nyter godt av. Jeg tror det vil føre til at de ansatte føler seg enda mer sett og verdsatt som en viktig del av bedriften. At folk får eierskap til oppgaver og produkter som foredles hver dag, er utrolig viktig for miljøet, forteller Kurt.

Og hos Mydland sitter kompetansen dypt – folk trives nemlig så godt at de ikke vil slutte. – Vi har to karer her som nekter å gå inn i pensjonistenes rekker. Odin fyller 80 om bare noen måneder, og han har sagt at han skal gå av da. Men vi får se da, smiler Kurt.

Produksjonssjef Erik er også aktiv i utdanningsmiljøet og holder jevnlig foredrag på videregående skoler for å fortelle elevene om at kjøttindustrien er

ABC COMPENDIET | 02 – 2019

21


LEVERANDØRPROFIL

Nytt fra ABC er at vi nå tilbyr et fullverdig sortiment fra TORO. Fra TOROs fabrikk på Arna tilbyr vi f.eks. buljonger, supper, sauser og kraft. Til et vegetarsortiment er saltredusert grønnsaksbuljong et knallsterkt verktøy for å heve produkter til et nytt nivå, når det kommer til smak og spiseopplevelse. Serien med saltreduserte buljonger er allergenfrie og har en fin og oversiktlig ingrediensliste. TORO har også et meget bredt sortiment når det kommer til baser på supper, sauser og gryter. Basene er ypperlige som grunnbase i vegetarferdigmat, der det enkelt kan tilsettes en egen vri på produktet. Produktene er lettoppløselige og enkle å bruke i produksjon. KOK&KJØL-serien er spesielt utviklet til å tåle sousvidebehandling og nedfrysing. Råvarer av høy kvalitet sørger for jevnt kvalitetsnivå og lav dosering, som igjen gir bedre reseptøkonomi.

Vår leverandør Ceamsa har mer enn 50 års erfaring med produksjon av et bredt spekter produkter, som bl.a. karragenan, pektin og fiber. Plantebasert innovasjon blomstrer, og det er økende forbrukerinteresse for helse, bærekraft og etikk. Dette driver plantebaserte ingredienser og produkter til nye høyder. Innova Market Insights rapporterer at plantebaserte produktkrav økte med 62 prosent globalt (CAGR, 2013–2017), der planteproteiner, søtstoffer, urter og krydder er i vekst. Vegetartrenden er økende med innovative og smakfulle produkter, der tekstur er nøkkelen til en virkelig kjøttlignende opplevelse og en balansert smak. Ceamsa bidrar til denne suksessen, ved å bygge riktig tekstur i kalde og varme produkter som gir konsistens og saftighet. Ceamsa har erfarne utviklere som jobber med vegetar- og veganprodukter for å møte kundens krav.

ABC COMPENDIET | 02 – 2019

22


Sojaprotein, vår leverandør av soyaproteiner, er den største produsenten av soyabønner i Serbia. De bruker utelukkende serbiske ikke-genmodifiserte (non-GMO) soyabønner, med en årlig prosessorkapasitet på 250 000 tonn. Soyabønner fra Serbia er mer og mer verdsatt på verdensmarkedet, dels pga. mindre avlinger i USA og de stadig voksende kampanjene mot ødeleggelse av regnskog. Sojaproteins eksport har spredt seg til over 60 land rundt om i verden.

Vår leverandør Frutarom Savory Solutions har et bredt utvalg av krydder, krydderblandinger, marinader og ingredienser. Vi har gleden av å presentere deres nye produkt, «Peagan Burger» – en veganburger basert på erteprotein. Burgere av alle slag fortsetter å være enormt populært. Nå kan vegetarianere, fleksitarianere og veganere velge mellom en rekke kjøttfrie burgere, uten å miste den klassiske saftige og røykfylte smaken. Frutarom Savory Solutions tilbyr innovative produkter for kjøttfrie burgere som smaker, ser ut og føles som det skulle være en «ekte» burger. FORDELER: sammenlignbart med ekte burger kjøttlignende tekstur delikat utseende

høyt proteininnhold vegansk GMO-fri forlenget holdbarhet

god smak

ABC COMPENDIET | 02 – 2019

23

Selv om det fremdeles vurderes som et nisjemarked, er det spesielt den raskt voksende veganske/vegetariske næringsmiddelindustrien som legger stor vekt på bærekraftsspørsmål og råstoffets opprinnelse, som gir ytterligere salg av produkter fra Sojaprotein. De mest etterspurte produktene når det gjelder vegan- og vegetarapplikasjoner, er de teksturerte soyakonsentratene. Salget har økt med mer enn 100 prosent siden for bare ett år siden, og veksten er estimert til ytterligere 100 prosent i 2020, så det er ganske enkelt å se stor vekst også de kommende år. De raskest voksende markedene så langt, er Skandinavia, Benelux, Storbritannia og Frankrike. Det er lett å se dette konseptet spre seg som en raskt utviklende «farsott». Det er også interessant å trekke frem de stadig flere fleksitarianerne, som kutter ned på kjøttforbruket og velger bort kjøtt når de vil og kan.


SISTE NYTT

ANJA VON TANGEN-JORDAN

FRA KVALITETSAVDELINGEN

ET TEKNISK HJELPESTOFF KJENNETEGNES VED ...

Tilsetningsstoffer I 2017 startet Mattilsynet sitt tilsynsprosjekt av tilsetningsstoffer. Den gangen ble det lagt vekt på leverandører av tilsetningsstoffer, og i 2018 var det samme type tilsyn av næringsmiddelprodusentene. ABC har et godt innarbeidet system for å kontrollere at tilsetningsstoffer vi kjøper inn og selger, er godkjente og i henhold til renhetskriteriene som tilsetningsstofforskriften krever. Det er viktig for oss at produkter som går ut på markedet, er lovlige og kan brukes i næringsmidler.

(Utdrag fra Mattilsynets veileder på Mattilsynet.no): 1 ... at stoffet ikke kan inntas som et

næringsmiddel i seg selv.

2 ... at stoffet brukes ved bearbeiding

av råvarer, næringsmidler eller ingredienser i disse.

3 ... at stoffet brukes med hensikt

Når vi utarbeider en ny resept, kontrollerer vi alltid at den er lovlig å tilsette i tiltenkt næringsmiddelkategori, og om tilsetningsstoffet har noen begrensninger eller særskilte merkekrav å ta hensyn til. Her er EUs Food additive database et godt verktøy, da denne til enhver tid er oppdatert.

for å oppfylle et bestemt teknisk formål under behandlingen eller bearbeidingen.

4 ... at eventuelle rester av stoffet

eller derivater av det i det ferdige produktet er utilsiktet eller teknisk uunngåelig.

5 ... at disse restmengdene ikke utgjør

noen helserisiko eller virker teknisk inn på det ferdige produktet.

Alle disse vilkårene skal være oppfylt for å kunne kalle det et teknisk hjelpestoff. SPØRSMÅL MAN BØR STILLE SEG FØR MAN SKAL TA I BRUK ET TILSETNINGSSTOFF:

Hvilke næringsmiddelkategorier skal det brukes til? Er tilsetningsstoffet godkjent til bruk i denne næringsmiddelkategorien? Har det noen restriksjoner/ begrensninger i denne næringsmiddelkategorien, eller er den oppført under listen for quantum satis?

HVILKE TILSETNINGSSTOFFER SKAL MERKES, OG HVA ER LOV Å BRUKE?

Merking av tilsetningsstoff er for mange vanskelig. Begreper som teknisk hjelpestoff, carry-over (overføringsprinsippet) og quantum satis er kanskje kjent for mange, men hva betyr de? På Mattilsynets nettside finner du en veileder for hva et teknisk hjelpestoff er. Mattilsynet har også utarbeidet en veileder for overføringsprinsippet (artikkel 18 i tilsetningsstofforskriften).

Er det noen særskilte merkekrav knyttet til tilsetningsstoffet?

ABC COMPENDIET | 02 – 2019

24

Tekniske hjelpestoff behøver ikke å deklareres på sluttproduktet. I våre egne datablader for alle egenproduserte produkter, oppgir vi alltid om et tilsetningsstoff er tilsatt som et teknisk hjelpestoff. Carry-over, eller overføringsprinsippet, betyr at en ingrediens har tilsetningsstoffer som overføres til næringsmiddelet. Som produsent må man sjekke at dette tilsetningsstoffet er lovlig i næringsmiddelet det tilsettes. Man må også vurdere om det behøver deklarering på sluttproduktet eller ikke.


Kurs i risiko og farlige forhold.

EKSEMPLER:

Krydderblanding inneholder et antiklumpemiddel. Når dette krydderet brukes i en pølse, så er det til stede, men har ingen effekt – altså en ikke-merkepliktig carry-over. Salt inneholder et antiklumpemiddel. Når dette brukes videre i en tørrvaresuppe/saus, så har det effekt. Altså er dette en merkepliktig carry-over. Quantum satis betyr tilstrekkelig mengde, til målet er oppfylt. Det betyr at det ikke er gitt noen tallfestet mengdebegrensning dersom tilsetningsstoffet er oppnevnt med betegnelsen q.s. Dette er også noe som nå fremkommer i våre datablader av egenproduserte produkter. Mange tilsetningsstoffer har mengdebegrensninger. En blanding kjøpt av ABC kan bestå av mange ulike tilsetningsstoffer. I våre nye datablader for egenproduserte blandinger merker vi nå hvilken næringsmiddelkategori blandingen kan benyttes til. For ikke å utlevere reseptene våre oppgir vi hva du skal tilsette av en blanding for å være innenfor tillatt mengde. Det fremkommer også tydelig hvilke av næringsmidlene som har mengdebegrensninger. Dette har vi gjort for at kundene våre lett skal kunne få informasjon de trenger, for å ha kontroll på sluttproduktet. Mattilsynet jobber i disse dager med å utarbeide en veileder for bruk og merking av tilsetningsstoffer. Denne skal utarbeides på bakgrunn av brukerintervjuer av personer som jobber med regelverket hver dag, for å avdekke hvor skoen trykker. Under en matkonferanse i Storbritannia tidligere i år, var det tydelig at vi i fremtiden må bruke nyere teknologi til matproduksjon, og vi må bruke mer prosesserte råvarer og proteiner for å kunne produsere bærekraftig. Vegetarmat betyr også flere tilsetningsstoffer, men denne typen produkter vil likevel være bærekraftig.

ABC COMPENDIET | 02 – 2019

25

HMS-UKA 2019 I hele uke 39 hadde ABC en HMS-uke i regi av Orkla. Her var målet å skape en god HMSkultur i bedriften, for å forhindre sykdom, alvorlige skader og ulykker, samt skape god trivsel. I år var hovedtemaet omsorg for hverandre, og hva vi kan gjøre for å minske påvirkningen på miljø og klima. Det er for eksempel satt inn tiltak for å redusere CO2-utslippene knyttet til transport av varer som går ut til kunder. Vi hadde også besøk av Body'N'Brains, som holdt et foredrag om helse og livsstil, og førte oss gjennom en god treningsøkt. I løpet av uka så vi også nærmere på risikoer og farlige forhold på arbeidsplassen, og det ble avholdt et kurs som ga god bevisstgjøring rundt temaet. Vi fikk også gode tips om ergonomisk korrekte arbeidsstillinger, og hadde en pause midt på dagen med tøyeøvelser for nakke, rygg og armer. Mange var med på de ulike aktivitetene, og stemningen var god blant deltakerne.


BRANSJESAMLING SPEKEMAT 22.–23. MAI 2019 Årets bransjesamling spekemat ble arrangert i vakre omgivelser på Stranda, og det var en positiv og glad gjeng fra 19 forskjellige bedrifter som møttes der. ABC var selvfølgelig til stede. TEKST: Roger Brenna FOTO: Animalia Vi startet dagen med et bedriftsbesøk hos Ole Ringdal, hvor vi fikk se deres vakkert beliggende bedrift helt nede ved vannkanten, omringet av flott natur. Nå var det ikke først og fremst naturen vi var der for, men du verden så flott det var. Sjefen sjøl ga oss en omvisning av de nye lokalene deres, med et eget klimarom, avansert utstyr – og mange gode produkter.

Hva skal til for å få hylleplass? v/Lars Gjerpe, Norgesgruppen Forbrukere og samfunnsbildet i endring v/Anne Zondag, Matprat Hva rører seg på kostholdsfronten? v/Karianne Spetaas Henriksen, Animalia Kjøtteknologi v/Stefania Gudrun Bjarnadottir, Animalia

Deretter gikk turen videre til et nytt bedriftsbesøk ved Grilstad avd. Stranda, der fabrikksjef Geir Johansen viste oss rundt og fortalte om produksjonsgang og produkter på en profesjonell måte. Mye fint utstyr, og bra produkter. Deretter gikk turen videre til lunsj på Skinkerådhuset med nydelig mat.

Kvalitetsavvik i skinke v/Daniel Munch, Animalia Bransjeretningslinjer spekemat v/ Ole Alvseike, Animalia Nytt fra leverandørfronten v/Ola Stuberg fra ABC, Tom Inge Olsen fra Alimenta AS og Jørn Nerlien fra T. Myhrvold AS.

Det faglige programmet var spennende, med mange interessante temaer og foredragsholdere:

Til slutt må gondolturen opp Strandafjellet 1067 m.o.h. med middag på Fjord Panorama Restaurant nevnes – et fantastisk sted med spektakulær utsikt og nydelig lokal mat og drikke.

ABC COMPENDIET | 02 – 2019

26


Nyhet fra vår leverandør Lietpak: SOLOPAK. Flere av kundene våre og markedet for øvrig etterlyser resirkulerbare filmer, noe som har vært på markedet en stund, men som vi nå kan tilby i sortimentet vårt. SOLOPAK er fleksible filmer til pakking av bl.a. kjøtt og fisk. Filmene er høybarrierefilmer og egner seg godt til både gass- og vakuumpakking. Dette er PE-baserte filmer med et tynt EVOH-lag for barriere. Topp- og flowpackfilmer fås i tykkelse fra 52 my og oppover, og kan sandwichtrykkes. Sveisetemperatur 140–145 °C i 0,7–1 sekund. Underfilm kan leveres i tykkelsene 100, 125, 150 og 200 my. Formetemperatur ca. 90 °C i 0,5–0,8 sekunder. Formingsdybde er begrenset til ca. 5–7 cm. Sveisetemperatur 140-145 °C i 0,7–1 sekund. Filmene er ment for standard emballasje, dvs. ikke for koking eller der hvor det kreves spesiell styrke for å pakke produkter med ben. Typiske bruksområder vil være pakking av fisk, pølser og rene kjøttstykker. Vakuumposer er også tilgjengelige i samme materiale.

SOLOTOP-FILM:

SOLOFORM-FILM:

PE-basert topp- og lokkmateriale

PA-fri formbar underfilm

Passer til VFFS- og HFFS-løsninger

Betraktes som monomateriale

Betraktes som monomateriale

Resirkulerbar

Resirkulerbar

Høybarriere

Høybarriere Kan trykkes med opptil 10 farger, baksidetrykk Mulighet for AF og Peel

ABC COMPENDIET | 02 – 2019

27

Ta kontakt med våre produktspesialister for mer informasjon om vårt nye produkt, SOLOPAK.


Returadresse: Arne B. Corneliussen AS, Postboks 424 Økern, 0513 Oslo

VI HÅPER Å SE DEG PÅ MESSEN

Vi jobber nå med å planlegge den nye standen vår og gleder oss til messe i mars. Vi håper på mange spennende møter med nåværende og fremtidige kunder og ønsker alle velkommen til standen vår. ABC COMPENDIET | 02 – 2019


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.