SVEA 1 | Maj 2023

Page 1

Fortsatt satsning på tyska marknaden

Ta hand om dina besökares omdömen

Halverad energiförbrukning med egen fjärrvärme

ULF NORDENTJELL

ÅRETS FÖRETAGARE 2023
420,00 Från Från 12/06/2021 Till 14/06/2021 Husbilstomt max 8 meter El, kabel-TV och fritt wifi SEK - 280,00 Boka nu -40% 1500,00 från Från 24/06/2020 Till 26/06/2020 Stuga - 4 bäddar 36 kvm med toalett och dusch SEK - 40% Boka nu -1000,00 500,00 från Från 12/06/2021 Till 15/06/2021 Campingtomt max 10 meter tomter har el och fritt wifi SEK - 50% Boka nu -500,00

PÅ OMSLAGET

Ulf Nordentjell, Bomstadbaden Swecamp Karlstad

Foto: Fredrik Karlsson, Bildbyrån

SVEA 1 2023

Energiprojekt på Pite Havsbad och Sommarvik

5. NYHETER

10. ASSOCIERAD PARTNER

12. ENERGIPROJEKT

14. ULF PÅ BOMSTABADEN BLEV ÅRETS FÖRETAGARE

20. PROFILEN

Jimmy Sandberg, Visit Halland

23. KLASSIFICERINGSRESULTAT

28. NYA MEDLEMMAR I SCR SVENSK CAMPING

SCR Svensk Camping är en bransch- och marknadsorganisation för Sveriges camping- och stugföretag. Vi marknadsför våra drygt 300 medlemsföretag och deras destinationer i Sverige och Europa samt tillhandahåller råd och stöd för framgångsrikt och hållbart företagande. Med ny teknik vill vi göra det

enklare att upptäcka Sverige. Vår vision är att göra Sverige till Europas bästa campingdestination.

SCR Svensk Camping driver Camping.se som är Sveriges största webbplats för bokning av campingboende, samt Camping Key Europe, ett digitalt förmåns- och incheckningskort som används av mer än 200 000 gäster i Sverige.

26. MARKNADSFÖRINGEN AV SVENSK CAMPING I TYSKLAND

28. GÄSTERNAS OMDÖMEN ÄR VIKTIGA ATT BEMÖTA

29. TYSKA JOURNALISTER TILL SVERIGE I SOMMAR

30. HÄRLIG STÄMNING PÅ ÅRSKONFERENSEN

37. TILL SIST Niklas Källner

SVEA är en branschtidning från SCR Svensk Camping. Den utkommer 4 gånger per år. Tidningen distribueras till medlemmar, turistföretag och turistorganisationer, media samt kommuner. Den totala upplagan är 3 000 exemplar.

SCR SVENSK CAMPING, Mässans gata 10, Box 5079, 402 22 Göteborg Tel 031 - 355 60 00 I svea@scr.se I scr.se

Chefredaktör: Martin Juhos

Projektledare: Dan Wallander, Content Avenue

Redaktion: Martin Juhos, Eva Svärd, Karin Lindgren, Gudni Olafsson, Håkan Linger, Sofia Franzén, Carina Lagerlöf och Dan Wallander

Annonser: Dan Wallander, Content Avenue, 0733-28 29 29

Redaktionell produktion: Content Avenue

Tryck: Gothia Offset, 2023

SVEA 1 2023 3
ISSN 1654-0859
SVEA
INNEHÅLL
12 >>
FOTO: FREDRIK KARLSSON, BILDBYRÅN
500,00 från Från 12/06/2021 Till 15/06/2021 Campingtomt max 10 meter Alla tomter har el och fritt wifi SEK - 50% Boka nu
ULF NORDENTJELL

DÄRFÖR ÄR SVERIGE SÅ POPULÄRT BLAND

TYSKA CAMPARE – ENLIGT CHAT GPT!

Idag pratas det mycket artificiell intelligens (AI). På bara några månader har det dykt upp flera nya tjänster som visar vad som är på väg att hända. Det mest kända projektet är kanske Chat GPT som är en smart chatrobot. Chat GPT kan besvara alla möjliga frågor och skriva användbara texter om olika genrer. Svaren man får är oftast extremt välskrivna. För att testa dess kunskaper om camping bad vi helt enkelt Chat GPT att skriv ledaren.

UPPDRAG: Skriv 1 500 tecken om varför Sverige är så populärt som resmål bland tyska campare

RESULTAT - helt utan några korrigeringar av redaktionen:

Sverige är ett populärt resmål bland tyska campare av flera anledningar. För det första är Sverige känt för sina vackra naturområden och stora skogar, vilket gör det till ett idealiskt resmål för campingentusiaster. Det finns också ett stort antal sjöar och floder i landet, vilket ger utmärkta möjligheter till fiske och andra vattenaktiviteter.

Sverige har också ett mycket gott rykte när det gäller campinginfrastruktur och utrustning. Det finns många välutrustade campingplatser och stugbyar i hela

3

SAKER SVEA GILLAR

GÄSTERNAS OMDÖMEN ...är viktiga att bemöta. Det visar att du bryr dig om dina gäster.

landet som erbjuder moderna bekvämligheter och bra service. Dessutom är det tillåtet att fritt campa i naturen i Sverige, vilket gör det till ett idealiskt resmål för de som söker en mer avskild och naturnära upplevelse.

Ytterligare en anledning till att Sverige är så populärt bland tyska campare är den svenska kulturen och livsstilen. Tyskarna uppskattar den avslappnade och miljömedvetna inställningen som är så typisk för Sverige. Det är vanligt att man i Sverige åker cykel eller promenerar istället för att ta bilen, och man är mån om att ta hand om naturen och miljön.

Sverige erbjuder också en mängd olika aktiviteter som passar campingentusiaster. Förutom vandring och fiske finns det gott om möjligheter till kanotpaddling, cykling och ridning, vilket gör det till ett resmål som passar både för den äventyrlige och den avkopplande camparen.

Slutligen är Sverige ett relativt lättillgängligt resmål från Tyskland. Det finns flera flygbolag som erbjuder direktflyg från tyska flygplatser till städer som Stockholm och Göteborg. Dessutom finns det flera färjelinjer som går mellan Tyskland och Sverige, vilket gör det enkelt att ta med sig sin campingutrustning och resa över havet.

Sammanfattningsvis är Sverige en attraktiv destination för tyska campare tack vare sin vackra natur, bra camping- infrastruktur, avslappnade livsstil och utbud av olika aktiviteter. Tyskarna uppskattar också det miljömedvetna och avkopplande sättet att leva som är så typiskt för Sverige.

UPPDRAG: Hur det var på SCR:s årsmöte i Tylösand?

RESULTAT - helt utan några korrigeringar av redaktionen: Tyvärr har jag inte möjlighet att ge en exakt beskrivning av årets SCR Svensk Campings årsmöte i Tylösand, eftersom jag som en artificiell intelligens inte har förmågan att uppleva eller bevittna evenemang eller händelser i realtid. Dessutom har min kunskap en begränsning fram till september 2021.

I SVEA kan du däremot läsa mer om årsmötet och inte minst om årets campingföretagare. Trevlig läsning och trevlig sommar!

PS missa inte SCR:s helt nya branschrapport som kommer ut under maj månad.

Redaktionen, SCR Svensk Camping

ÖKAT INTRESSE FÖR CAMPING I TYSKLAND – Antalet campingfordon i Tyskland har ökat med cirka 100 000 per år under de senaste fem åren.

CAMPING.SE CAMPERS' CHOICE ...är utsedda efter att 6585 gäster röstat på sin favoritcamping i Sverige.

4 SVEA 1 2023
INTRO
SCR SCR

VÄLJ ARLA KO® EKO

- EKOLOGISKT OCH GOTT

VAD BETYDER NETTO NOLL KLIMATAVTRYCK?

Alla klimatutsläpp klimatkompenseras fullt ut genom inköp av klimatkrediter från t ex trädplanteringsprojekt. Läs mer på arla.se/arlakoeko

NATURLiG DRiVKRAFT

Det senaste från branschen med omnejd

HRF går in med en hemställan till regeringen

Husbilsbranschen ser med oro på eventuellt nya förändringar av beskattningen av nya husbilar, denna gång enligt ”skälig grund”. Därför har Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund, HRF, skickat in en hemställan till finansdepartementet med kravet på en rättvis och förutsägbar, långsiktigt hållbar, beskattning av husbilar.

– HRF vill att departementet påbörjar arbetet med att ta fram en rättvis, förutsägbar och långsiktigt hållbar beskattningsmodell för husbilar, personbil klass II, säger Per Nilsson, ordförande för HRF, och fortsätter:

– Detta för att dels företag inom mobilt boende och camping ska våga satsa på tillväxt, dels för att konsument ska våga köpa och äga en husbil utan rädsla för snabba förändringar och helt nya villkor.

Med sin hemställan vill HRF få ett slut på den orättvisa beskattningen av nya husbilar. Inget annat jämförbart EU-land har en så hög fordonsbeskattning av husbilar som Sverige har.

– HRF vill ha en beräkningsmodell för fordonsskatt som tar hänsyn till dess särart som fordon, att det är ett fordon i första hand avsett för boende och att det brukas på ett helt annat sätt än det stora flertalet lätta transportbilar. Skatteuttaget ska vara rättvist och eventuella förändringar förutsägbara, säger Per Nilsson.

NY PODD FÖR BESÖKSNÄRINGEN

Besöksnäringspodden lanserades i början av april. Här möter man entreprenörer, profiler och branschledare för att få deras personliga insikter om aktuella trender, utmaningar och möjligheter inom besöksnäringen. Bakom mikrofonen sitter Niclas Ingwall som med sin breda erfarenhet från branschen leder mötena. Podden kommer ut med nya avsnitt var tredje vecka och startade i början av april.

Syftet med podden är att lyfta besöksnäringsbranschen och vara en inspiration. I podden vill man även visa på branschens bredd med inslag om bland annat camping, hotell, restauranger och destinationer. Förhoppningen är att stärka branschen och göra den mer attraktiv, säger Niclas Ingwall i ett pressmeddelande.

Podden kommer att finnas på alla större podcast-plattformar och görs i samarbete med SENU AB som producerar och distribuerar innehållet.

6 SVEA 1 2023
TIPSA OSS! NYHETER
Vi vill gärna att du mejlar dina nyhetstips till vår redaktion: svea@scr.se Niclas Ingwall, Besöksnäringspodden. Med sin hemställan vill HRF få ett slut på den orättvisa beskattningen av nya husbilar.

NY DETALJPLAN FÖR NORRFÄLLSVIKEN GER MÖJLIGHET FÖR UTBYGGNAD

Nu ska en ny detaljplan för Bryggbyn i Norrfällsviken tas fram. Den kommer att skapa utbyggnadsmöjligheter och bättre förutsättningar för näringsliv, friluftsliv och attraktiva boenden.

Outdoor Festival

Norrfällsvikens Camping vill utveckla området och med en ny detaljplan blir det lättare att bygga till exempel hotell och båtbryggor i området.

– Området har höga naturvärden och är en av de mest besökta platserna i Höga Kusten. Vi ser att efterfrågan på övernattningsmöjligheter i Nordingrå med Norrfällsviken i spetsen har ökat de senaste åren. Vi hoppas också att det ger fler arbetstillfällen genom tillväxt av befintliga och

nya företag, säger Malin Svanholm, (S) kommunstyrelsens ordförande.

Kramfors kommun består till en stor del av mindre landsbygdsorter. För att hålla dessa orter levande är det viktigt att utveckla och bibehålla det serviceutbud som näringslivet erbjuder. Utbyggnadsmöjligheter skapar bättre förutsättningar för näringslivet i Norrfällsviken och kommer att gynna även andra närliggande verksamheter.

STHLM

större än någonsin

Efter fjolårets öppningssuccé återvänder Outdoor Festival STHLM till Djurgårdsbrunn den 27-28 maj för en helg fylld av spännande aktiviteter, inspirerande föreläsningar och fina tävlingspriser.

Bakom festivalen står friluftsplattformen Nordic Outdoor Adventures (NOA) i samarbete med friluftsjättar såsom Naturkompaniet, Fjällräven och Primus. Målsättningen: att bygga Nordens största outdoorfestival.

Outdoor Festival STHLM slår upp portarna den 27–28 maj 2023 och är även i år gratis för allmänheten; besökare är välkomna att röra sig fritt på området, prova på friluftsaktiviteter och ta del av allt spännande från utställarnas innehåll helt kostnadsfritt. Parallellt med det allmänna festivalprogrammet erbjuds exklusiva kurser med aktiviteter mot en avgift, vilka går att förboka eller köpa på festivalområdet i mån av plats. Även i år är SCR en av mässans partners och deltar med monter.

Vi vill bli fler som inte skräpar ner. Vill du hjälpa till? Gå med i Sveriges största rörelse mot skräp eller swisha 90 02 817.

SVEA 1 2023 7
29 procent
– så mycket ökade auktionerna på inom Camping & hiking på Tradera 2022, det gjorde denna kategori till den som ökade allra mest.
FOTON: JOSEFINE RAMN
Skanna QR-koden med din swish-app och ge ditt bidrag.

NYHETER

Det senaste från branschen med omnejd

Utvecklingsprojekt

Internationell campingjätte storsatsar på Smitingen

Det franska företaget Huttopia ska bygga och driva en ny camping med naturfokus på Smitingen. Det står klart efter att en upphandling gjorts. Avtalet träder i kraft den 1 september i år.

– Det är oerhört glädjande. Det här kommer att lyfta ett redan väldigt populärt besöksmål till nya höjder och bidra starkt till att utveckla besöksnäringen i Härnösand och Höga

Kusten, säger Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande i Härnösand.

Huttopia driver cirka 90 campinganläggningar, framför allt i Frankrike men även i bland annat USA, Kanada, Kina och Nederländerna. Grundidén är att erbjuda naturnära men samtidigt bekväma upplevelser i specialdesignade stugor eller tält i naturmaterial, så kallad glamping, men även vanliga tältplatser. Huttopia är specialister på hållbara campingar som ligger inbäddade i natursköna områden.

– Det var ett av våra krav, att campingen ska

byggas i samklang med naturen. Det här är precis den typ av anläggning vi vill ha i ett så känsligt område som Smitingen, säger Ingemar Wiklander (KD), majoritetsföreträdare och vice ordförande i Höga Kusten Destinationsutveckling.

En riktig pärla

Förra året hade Smitingen över 100 000 besökare. Den nya campingen beräknas, förutom att bidra med egna gäster, även skapa en ännu större attraktivitet för hela området.

– Smitingen är en riktig pärla i Höga Kusten och den nya campingen kommer att bidra starkt till besöksnäringen. Och inte bara under sommarsäsongen. Smitingen har alla förutsättningar att bli en bra året runt-destination, inte minst med tanke på den fantastiska surfingen under höst och vinter och även andra vinteraktiviteter, säger Mia Karlsson, vd för Höga Kusten Destinationsutveckling.

Första satsningen i Skandinavien

High Coast Invest, som arbetar för internationella investeringar i Västernorrland, har tillsammans med Höga Kusten Destinationsutveckling

SMITINGEN HAR ALLA

FÖRUTSÄTTNINGAR ATT BLI EN BRA ÅRET

RUNT-DESTINATION

och Härnösands kommun drivit arbetet för att etablera en ny camping på Smitingen. Anläggningen är den första satsningen som Huttopia gör i Skandinavien, men antagligen inte den sista.

– Huttopia vill expandera här, men har tydliga kriterier för att investera. Det ska vara en unik plats, en destination med potential och, kanske allra viktigast, ett bra bemötande och engagemang hos de lokala aktörerna, säger Bengt Högberg, senior rådgivare på High Coast Invest.

8 SVEA 1 2023
– Smitingen är en riktig pärla i Höga Kusten och den nya campingen kommer att bidra starkt till besöksnäringen, säger Mia Karlsson. Vi vill gärna att du mejlar dina nyhetstips till vår redaktion: svea@scr.se
TIPSA OSS!

Låt oss hoppas – och arbeta för – att avskaffandet av danstillståndet

bara är början på en lång rad regelförenklingar.”

Fusion ger kraft åt skånsk event- och besöksnäring

Region Skåne optimerar sitt erbjudande till näringslivet i Skåne genom det nya bolaget Visit Skåne AB. Uppdraget är att stärka Skånes varumärke internationellt och främja besöks- och eventnäringen.

Det nya regionala destinationsbolaget samlar kompetens och medarbetare från de tre fusionerade bolagen, Event in Skåne, Tourism in Skåne samt Business Region Skåne, vilket stärker och tydliggör Region Skånes erbjudande till det skånska näringslivet.

– Som enda regionala destinationsbolag i landet där både det besöksnärings- och eventfrämjande arbetet samlas i samma bolag känns det oerhört spännande att Skåne nu får unika möjligheter att positionera oss som nytänkande inom platsutveckling och platsmarknadsföring, säger Pia Jönsson Rajgård, vd Visit Skåne AB.

Styrelsen i det nya bolaget har förankring både i näringslivet och i politiken. Ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Anna Jähnke (M) blir styrelseordförande i Visit Skåne AB.

– Förstärkningarna är en del i vårt fokus på den skånska konkurrenskraften och att skapa förutsättningar för fler jobb i fler och växande företag. Kraftsamlingen runt besöks- och eventnäringen tydliggör Region Skånes främjarinsatser ytterligare.

– Nu arbetar vi än mer fokuserat med att stärka Skånes varumärke, säger Anna Jähnke (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden och i Visit Skåne AB.

*Gäller vid köp av en 9-håls anläggning. Med reservation för slutförsäljning.

SVEA 1 2023 9
För mer information, kontakta oss på sales@citygolf.se eller ring 0660-513 00 Investera i en City Budget eller City Fun Park Minigolfanläggning Beställ senast sista april för leverans innan sommaren! FÅ ETT FYR-HINDER PÅ KÖPET!*
Styrelsen i det nya bolaget har förankring både i näringslivet och i politiken.

Nu kommer alla medlemsanläggningar som använder Comers bokningssystem erbjudas en koppling mellan Comers och Camping.seplattformen.

– Jag är övertygad om att våra kunder som använder Comers bokningssystem kommer att dra stor nytta av att campingarna blir bokningsbara via Camping.se. Det kommer att göra bokningsprocessen smidigare och mer tillgänglig för alla. Det här är definitivt ett steg framåt för både campingbranschen och våra användare, säger Per Hultkrantz, vd på Transitor som utvecklat Comers bokningssystem.

SCR Svensk Campings associerade partner Transitor erbjuder bokningssystemet för svenska campingplatser som kan användas för hela campingens verksamhet; hemsida, ekonomi, passersystem och bokning. I samarbete med SCR Svensk Camping kommer nu befintliga och nya kunder kunna erbjudas en koppling mellan Comers och Camping.se-plattformen.

På så sätt blir campingplatserna bokningsbara på Camping.se. Sedan tidigare

DET KOMMER ATT GÖRA BOKNINGSPROCESSEN SMIDIGARE

har Comers haft en koppling bland annat via Comers Channel Manager. I och med detta samarbete får campingplatser möjlighet att sälja i ytterligare en kanal utan något extra arbete och når på så sätt ut på Sveriges största bokningssite för camping. Projektet kommer att starta under maj månad och det är ett 40-tal medlemsanläggningar som idag använder Comers som kommer få erbjudandet.

Jula satsar

på camping

blir ny partner till SCR

Under pandemin fick Jula många förfrågningar från företag. Det blev början till en ny satsning på företagskunder – Campingar använder mycket av det vi erbjuder, så sedan i höstas är vi också partner till SCR Svensk Camping, säger Anders Lind, som ansvarar för B2Bsatsningen på Jula.

10 SVEA 1 2023 ASSOCIERAD PARTNER
PARTNER ASSOCIERAD TEXT HÅKAN LINGER FOTO JULA
OCH MER TILLGÄNGLIG FÖR ALLA. Per Hultkrantz, vd på Transitor Samarbetet skapar nya säljkanaler SCR Svensk Camping och Comers Snickarvägen 10, 592 41 Vadstena. Tel 0709-26 81 91. www.camperclean.se - innovativa lösningar för campinglivet Spana in vår nya katalog, du hittar den på hemsidan. CamperCleanSverigeAB Snickarvägen10 59241Vadstena Tel0709-268191 info@camperclean.se www.camperclean.se PRODUKTKATALOG Våralösningargerernöjdagästersomkommertillbaka Tadincamping till nästa nivå

Familjeföretaget Jula är i stark expansion. Sedan starten 1979 när det första varuhuset slog upp portarna i Skara visar företaget en imponerande tillväxt. I dag har Jula 125 varuhus, i Sverige, Norge, Polen och Finland, med cirka 4 000 anställda och en omsättning på drygt tio miljarder kronor.

Historiskt sett har inriktningen varit mot konsument, men under pandemin fick man många förfrågningar, även från större företag.

– Då fick vi tanken att göra en satsning på företagssidan för att hitta vägar att både kunna erbjuda bättre priser och samtidigt hitta större volymer, säger Anders Lind.

Förra våren kom man i kontakt med SCR Svensk Camping och såg att Julas utbud passade väl in i campingbranschen.

– Mycket av det vi säljer används av campingbranschen, som exempelvis verktyg, arbetskläder, fritidsaktiviteter och husgeråd.

Alla medlemmar i SCR får tio procents rabatt på hela sortimentet

Associerad partner

I höstas tecknade man avtal som associerad partner med SCR Svensk Camping och var med på sin första partnermässa i Kalmar i oktober. Sedan dessa har det blivit fler mässor och även personlig bearbetning av anläggningarna.

Anders Lind tycker att responsen varit god från medlemmarna och att allt fler hittar in till varuhusen.

– Vårt grunderbjudande är att alla medlemscampingar får tio procents rabatt på hela sortimentet, men vill man köpa större volymer lämnar vi gärna en offert, då blir det ett unikt kundpris.

Han vill också gärna lyfta fram tillgängligheten med alla 65 varuhus över hela landet och att det är öppet för beställningar på nätet 24/7 hela veckan.

– Tanken är att kunderna ska ha självbetjäning och antingen åka in i något av våra varuhus eller beställa via nätet, rabatten gäller överallt.

Fortfarande är samarbetet ganska nytt och Anders Lind berättar att man håller på att lära sig hur efterfrågan från campingbranschen ser ut.

– Sedan får vi se hur vi ska gå vidare och kanske bredda sortimentet eller hitta helt nya produkter som passar våra campingkunder.

SVEA 1 2023 11
Mycket av det JULA säljer används i campingbranschen. Kontaktpersoner för SCR:s medlemmar – Andreas Hagman, Anders Lind och Johan Ekström

Egen fjärrvärme halverar energiförbukningen på

Pite Havsbad

De är troligen det enda företaget i landet som har ett eget fjärrvärmesystem. I dag är det överskottsvärmen från Munksunds pappersbruk som värmer upp hela anläggningen.

– Vi har halverat vår elförbrukning och sparar styvt två miljoner kronor per år, säger Kristoffer Lundström, vd och delägare på Pite Havsbad.

I mitten på 1990-talet beslutade Piteå kommun att bygga ett äventyrsbad på Pite Havsbad, en mil utanför Piteå centrum. För att värma det nya stora badet grävde man en exklusiv fjärrvärmeledning från Munksunds pappersbruk till det nya badet. Tanken var att utnyttja brukets överskottsvärme.

En av de unga som arbetade på det nya äventyrsbadet var Kristoffer Lundström, som 20 år senare köpte Pite Havsbad

tillsammans med kollegan Tobias Lindfors. I köpet ingick både äventyrsbadet och fjärrvärmeledningen.

– Eftersom jag hade arbetat där kände jag till den här lösningen och jag visste sedan länge att den var väldigt outnyttjad effektmässigt, säger Kristoffer Lundström.

Via fjärrvärmeledningen levererades spillvärme från bruket på 50 grader som via en värmeväxlare genererade 43 gradigt vatten.

– Och fördelen är att vi bara betalar för flödet av vatten, inte för effekten vi tar ut, eftersom det är spillvärme.

För att utnyttja den smarta energikällan investerade de båda kompanjonerna kraftigt och köpte fyra stora värmepumpar på 250 kW styck och grävde samtidigt nya ledningar mellan fastigheterna för att skapa ett internt fjärrvärmenät.

– Eftersom vi redan hade vattenburen värme i många fastigheter behövde vi inte göra någon jätteomfattande konvertering.

12 SVEA 1 2023 ENERGIPROJEKT PÅ PITE HAVSBAD OCH SOMMARVIK
TEXT HÅKAN LINGER FOTO THOMAS ÅBERG
FOTO: TOMAS BERGMAN Kristoffer Lundström, Pite Havsbad Pite Havsbad Vi betalar bara för flödet av vatten, inte för effekten vi tar ut, säger Kristoffer Lundström.

Försörjer hela anläggningen

I dag försörjer man hela sin anläggning med värme via sitt eget fjärrvärmenät. Det ger stora besparingar för Pite Havsbad som är en av Nordens största anläggningar. Förutom 1100 campingtomter, har man 400 hotellrum, 230 stugor, ett eget barnland och äventyrsgolf inomhus. Dessutom har man en spabyggnad på 830 kvadratmeter vid hamnen och en kombinerad mässhall och idrottshall på 3 000 kvadratmeter.

Tack vare det smarta energisystemet har elförbrukningen halverats. Men dessutom har behovet av flödet från papperbruket minskat med 30 procent, på grund av värmepumparna.

– Vårt stora huvudbry i dag är vad vi ska göra med överskottet, för trots att vi tar ut vad vi behöver till våra fastigheter finns det outnyttjad energi kvar i vårt system.

Sommarvik AB

Lyckat energiprojekt i Värmland

gav minskad elförbrukning

Med fem smarta steg satte Sommarvik full fart på sitt energiprojekt. Redan har man minskat sin elförbrukning med 25 procent – Målet är en besparing på 40 procent från nolläget, säger Christer Fransson på Sommarvik AB.

Agneta och Christer Fransson på Sommarvik AB, med tre anläggningar i Värmland var tidigt ute med att tänka energismart. Redan för flera år sedan började man arbeta efter en femstegsplan för att minska sin energiförbrukning.

– Det är lätt att se att personalkostnaden är den stora delen i budgeten, men i dag är elkostnaden nummer två, berättar Christer Fransson.

På anläggningarna finns många stugor. Tidigare var de uppvärmda året runt trots att beläggningen inte var hundra procent.

De fem smarta stegen Första steget var att ändra organisationen och göra hela personalstyrkan medveten om energiförbrukningen. Christer Fransson berättar att principen är när en gäst checkar ut ska en personal dra ner värmen till en lägre nivå och se till att alla fönster är stängda. När det sedan är ankomst justeras värmen upp dagen före. Uppgiften hamnade hos vaktmästeri och städ.

– Det krävs engagemang, lite organisering och att arbetet följs upp i praktiken, men här finns mycket pengar att tjäna.

Steg två innebar investeringar i två oberoende solanläggningar med kompletterande värmepumpar. Dessa genererar idag all värme till två stora poolområden och de lite större lokalerna.

Steg tre handlade om att installera luftvärmepumpar i alla stugor som är större än 25 kvadratmeter.

– I de mindre stugorna lönar sig inte luftvärmepumpar, där har vi element på 1000 W.

Fjärde steget är ett av de svåraste och något som Christer och hans personal håller på med för fullt. Det handlar om att få gästerna att bidra genom att tänka miljösmart.

– Det är en pedagogisk uppgift att få dem att känna en delaktighet och att se ett värde i att hushålla med energi.

Som ett sista steg i femplansmodellen pågår nu en digitalisering av ett kontrollsystem för all direktverkande el. Planen är att installera en stor display i receptionen för styrning och som visar temperaturen i samtliga stugor.

Christer Fransson berättar att i dag har man en metod som bygger på att alla medarbetare måste göra sitt jobb varje dag. När man byter personal funkar det inte alltid.

– Med ett digitalt system kan vi säkerställa att vi följer vår plan. Redan har de fem stegen gett en minskning med 20 procent, men ambitionen är att komma ner till 40 procent, vilket innebär besparingar runt en miljon.

SVEA 1 2023 13
FOTO: SOMMARVIK AB
De två solanläggningarna med kompletterande värmepumpar genererar all värme till de två stora poolområdena. Christer Fransson, Sommarvik AB

BOMSTADBADEN

SWECAMP KARLSTAD

Antal tomter: 340 varav cirka 200 är säsongsplatser.

Antal stugor: 37.

Service & aktiviteter:

Fem servicehus, barnklubb, butik, reception, restaurang, strandcafé, badstrand, äventyrsgolf, relax- och spaavdelning, aktivitetscenter med bl.a. padelbanor, frisbeegolf, multiarena och cykelpark.

Stjärnor i klassificeringen: 4. Gästnätter år 2020: ca 90 000.

Gästerna kommer normalt ifrån: Sverige, Norge, Tyskland, Holland.

Anställda: 8 på heltid, 20-tal säsongsanställda.

Omsättning: 20 mkr exkl en restaurang som är utarrenderad.

Ulf Anita

David

HÄR LIGGER DET >>
BOMSTADBADENS CAMPING

ÅRETS FÖRETAGARE

Sofia

ENTREPRENÖR

Ulf Nordentjell på Bomstadbaden

Swecamp Karlstad vann Svenska Campingpriset i kategorin Årets företagare. Priset får han för att framgångsrikt ha utvecklat sitt företag och för sitt mångåriga engagemang i campingbranschen. En engagerad familj och ett aktivt nätverkande har hjälpt honom och sonen David, som idag är vd, att få campingen att blomstra.

Det var en stor överraskning för Ulf Nordentjell när han tilldelades priset som Årets företagare på SCR Svensk Campings årskonferens i mars.

– Jag var totalt ovetande, jag tror att det dröjde ända tills de sa mitt namn innan jag förstod att jag vunnit. Visst trodde jag att campingen kanske skulle få pris någon gång, men att jag skulle få det personligen var mycket överraskande. Det var väldigt känslosamt. Jag blev först rörd, men sedan var det bara glädje.

– Jag var 31 år när jag började driva camping och att nu få priset efter 40 år är hedrande. Jag har en devis: Ingenting är omöjligt – det omöjliga tar bara lite längre tid. Och det stämmer ju in här också.

1
TEXT SOFIA FRANZÉN FOTO FREDRIK KARLSSON, BILDBYRÅN
– EN NÄTVERKANDE

BOMSTADBADENS CAMPING

Bomstadbaden Swecamp Karlstad är en fyrstjärnig familjecamping som ligger på familjen Nordentjells lantbruksfastighet vid Vänern. Ulfs pappa startade campingen tillsammans med sina tre bröder 1927 som ett komplement till det lant- och skogsbruk som drevs på gården, en lantgård som köptes in av en anfader 1832. 1983 tog Ulf och hans kusin Björn över verksamheten efter att campingen arrenderats ut i 30 år.

– Jag har ju aldrig kommit från gården riktigt. Jag är uppvuxen på gården och lantbrukare i botten, och fram till 1992 drev vi jordbruk på gården parallellt med campingverksamheten. Sedan var det inte ekonomiskt försvarbart längre, det är dyrt att driva jordbruk på små fastigheter.

Men skogsfastigheten har de kvar och Ulf jobbar fortfarande en del i skogen, mest med att städa vindfällen både i skogen och på arrendetomter som också är en del av fastighetens verksamhet.

– Det är mitt Friskis & Svettis kan man säga. Jag tycker mycket om att vara i skogen.

Verksamhet året runt ökade omsättningen

Fram till i början på 2000-talet hade campingen bara sommaröppet. Utvecklingen tog fart när de byggde ett antal året-runt stugor och gick med i Swecamp, en kedja för året-runt öppna campingplatser. Att bygga med hög kvalitet var en självklarhet för Ulf.

MARKNADSFÖRING

ÄR BRA FÖR ATT

LOCKA GÄSTEN

FÖRSTA GÅNGEN, MEN FÖR ATT FÅ

TILLBAKA KUNDERNA

SÅ MÅSTE DU HA EN BRA PRODUKT.

– Att ha bra service, rent och snyggt och hög kvalitet är väldigt viktigt. Marknadsföring är bra för att locka gästen första gången, men för att få tillbaka kunderna så måste du ha en bra produkt.

– Det tog sin tid innan det tog fart ordentligt, men stugorna gjorde att vi fick lite muskler och ökad omsättning så att vi kunde fortsätta bygga och renovera.

Snart kunde de anställa sin första heltidsanställda vaktmästare.

– Det gjorde stor skillnad, innan gjorde vi nästan allt själva och hade bara säsongsanställda. Nu har Bomstadbaden åtta fast anställda och ett 20-tal säsongsanställda. Det är så värdefullt att kunna behålla personal hela året, vi har verkligen fantastisk personal.

Omsättningen har fortsatt öka stadigt under åren.

– Vi har ökat antalet året-runt stugor rejält, och Karlstad är en väldigt offensiv stad när det gäller byggnation så vi har haft fördelen att få väldigt många företagsgäster under vinterhalvåret.

De har nyligen byggt klart sex nya stugor, och ytterligare två ska byggas i höst.

– Nu har vi sagt att vi kanske inte ska bli så mycket större, men vi vill alltid höja lägstanivån så att vi fortsätter att ha en riktigt bra produkt.

Viktigt med nätverk

Under åren har Ulf varit mycket aktiv i olika campingorganisationer. Han har varit revisor i SCR Svensk Camping, ordförande i Swecamp och Camping Värmland, och är även en av grundarna till Camping Värmland. Ulf är även sedan ett år tillbaka med i SCR Svensk Campings valberedning.

Han uppskattar den kollegiala gemenskapen som finns i branschen, att man ser varandra som kollegor snarare än konkurrenter och utbyter erfarenheter.

– Att ha ett nätverk är oerhört viktigt.

16 SVEA 1 2023 1 2 3
BOMSTADBADEN SWECAMP KARLSTAD På campingen finns bland annat: 1) padelbanor, 2) relaxavdelning, 3) frisbeegolf och en multiarena för olika bollsporter. Ulf Nordentjell på Bomstadbaden Swecamp Karlstad tilldelades priset "Årets företagare" på SCR Svensk Campings årskonferens i mars.

JAG VAR KANSKE

I SYLTBURKEN LITE FÖR MYCKET IBLAND OCH VILLE VARA MED ÖVERALLT

– Det är komplext att driva camping. Vi har 30 hektar mark, drygt 2500 kvadratmeter byggnader, tusentals badgäster och eget vatten- och avloppsreningsverk. Det kräver logistik och infrastruktur, det är som att driva en liten by. Så att kunna lyfta luren och ringa en god kollega för att bolla och be om råd är väldigt mycket värt.

– Jag hade inte utvecklat varken mig själv eller campingen på det sätt jag har gjort om jag inte hade haft den möjligheten.

Hela familjen engagerad

Ulf bodde länge i mangårdsbyggnaden som ligger en knapp kilometer från campingen. Tillräckligt nära för att alltid kunna vara tillgänglig om det behövs, men ändå tillräckligt långt från campingen för att kunna koppla av lediga dagar.

För drygt 20 år sedan började även Ulfs fru Anita att arbeta på campingen, och deras tre barn började sommarjobba i tidiga tonåren.

– Middagsbordet var ofta ett enda stort campingmöte under en period.

Men det var ingen självklarhet att något av barnen skulle ta över campingen. Alla tre valde till att börja med andra karriärvägar. Sonen David är utbildad maskiningenjör, men insåg redan på första ingenjörsjobbet att det inte var det han skulle syssla med.

– Han ringde mig och sa: pappa, jag ska inte jobba med maskiner, jag ska jobba med människor.

Så efter ett par år som marknadsförare på Daftö Resort tog David över som vd på Bomstadbaden i januari 2017.

– Nu är hans fru Sofia receptionschef hos oss. Jag har nog alltid trott att de skulle bli ett campingvärdspar, men jag trodde inte att det skulle gå så fort.

Inför generationsskiftet tog Ulf extern hjälp för att få övergången rättvis.

– Jag vet hur viktigt det är att göra det grundligt. Barnen fick prata igenom hur de ville ha det med en extern jurist.

I dag bor alla tre barnen på gården med sina familjer. David och äldsta dottern Jennie har byggt nya hus, och yngsta dottern Marie har tagit över mangårdsbyggnaden efter att Ulf och Anita byggt nytt en bit bort.

– Nu har vi sju barnbarn mellan två och 12 år som springer runt här på gården. Det är väldigt härligt, det är lite bullerbykänsla faktiskt.

18 SVEA 1 2023 BOMSTADBADENS CAMPING

– Idag vill gästerna ha lite mer att göra, det räcker inte bara med att sola längre, säger Ulf Nordentjell.

Utvecklat med aktiviteter

Under högsäsong är barnfamiljer den huvudsakliga målgruppen. Sandstranden är långgrund och barnvänlig, här finns ledarledda barnaktiviteter med vår maskot Älgen Swen och äventyrsgolf. De senaste åren har sonen framförallt satsat på aktivitetssidan med fler aktiviteter för ungdomar och vuxna. Här finns bland annat padelbanor, frisbeegolf och en multiarena för olika bollsporter.

– Idag vill gästerna ha lite mer att göra, det räcker inte bara med att sola längre.

På campingen finns också en relaxavdelning och en restaurang.

Ulf tycker att det är roligt att se campingen utvecklas under sonens ledning.

– David är inne på sjätte året nu och han har varit lite duktigare än mig på att bygga en bra organisation, jag var kanske i syltburken lite för mycket ibland och ville vara med överallt.

Numera har Ulf mest rollen som bollplank.

– Vi har ett väldigt bra samarbete. Men den gamla generationen får inte lägga sig i för mycket. Jag kan ge råd, men det är inte jag som ska fatta besluten.

Ulf Nordentjell

SVENSKA CAMPINGPRISET – ÅRETS FÖRETAGARE

Juryns motivering: "Årets pristagare har framgångsrikt drivit sitt företag under många år efter att han tog över verksamheten från sina föräldrar. Han har nu genomfört ännu ett lyckat generationsskifte, då verksamheten på nytt tagits över av nästa generation. Pristagaren är en välkänd eldsjäl inom branschen som under många år engagerat sig både regionalt och nationellt, inte minst som medgrundare och ordförande i den regionala föreningen i Värmland. Många är de kollegor som under åren både sett upp till och fått goda råd av årets pristagare."

SVEA 1 2023 19

Jimmy arbetar för att fler internationella gäster ska besöka Halland

Visit Halland har i ett stort visionsarbete identifierat ett antal utvecklingsområden för Halland som destination. Målet är att vara en konkurrenskraftig kustdestination och att fördubbla antalet internationella gäster till 2030 på ett hållbart sätt. Med fler internationella gäster hoppas man bland annat att kunna förlänga säsongen.

Halland har en unik kombination av vacker kust och idylliskt inland, och dessutom ett strategiskt läge mellan storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Förutsättningarna är goda för en blomstrande besöksnäring, men trots det är Halland inte särskilt välkänt som destination utanför Sverige.

För ett par år sedan startade Visit Halland ett visionsarbete tillsammans med de halländska kommunerna för att bena ut hur man bäst utvecklar Halland som destination.

– Vi har kartlagt vilka områden vi behöver fokusera ytterligare på för att bli en starkare och mer konkurrenskraftig kustdestination. Det handlar väldigt mycket om att öka konkurrensförmågan för Halland och att höja kännedomen om Halland som destination, säger Jimmy Sandberg, avdelningschef på Visit Halland.

– Vår största utmaning är att höja kännedomen om oss. I Danmark har ungefär 15 procent kännedom om Halland. Även i Sverige är vetskapen om vad vi har att erbjuda låg. Då kan vi ana hur lite man vet om oss i Tyskland, som är vår nästa stora marknad.

Stark utvecklingskurva för Tyskland

I december beviljade Region Hallands tillväxtutskott nästan fem miljoner kronor till Visit Halland för en satsning på den tyska marknaden.

– Ska vi lyckas med vår strategi att dels bli en stark kustdestination som kan konkurrera med norra Europa, dels öka antalet internationella gäster så måste den tyska marknaden aktiveras i mycket större utsträckning.

– Vi ser en stark utvecklingskurva för Tyskland eftersom det är en så extremt stor marknad. Jag har sett en rapport som visar att 29 miljoner tyska potentiella gäster vill åka till Sverige, och det är ju helt fantastiskt.

I visionen fokuserar man på ett antal strategiska utvecklingsområden som ska hjälpa Halland

att bli konkurrenskraftigt. Det handlar bland annat om att lyfta fram kusten som huvudattraktion, hållbarhet, digitalisering och säsongsförlängning.

– Vi måste till exempel bli mycket mer tillgängliga i digitala kanaler. Internationella gäster har höga krav på att det ska vara enkelt och tillgängligt. Och ska vi få till en robust näring så måste vi arbeta för längre säsonger, vi är en klassisk sommardestination så vi har väldigt stor andel besökare i juli. Fler internationella gäster skulle innebära möjligheter att förlänga säsongen eftersom de även semestrar på andra tider.

Utmaning att förlänga säsongen Campinggäster står för ungefär 60 procent av Hallands totala gästnätter.

– Under pandemin har det varit stora svängningar i besök, men campingnäringen har hållit uppe gäststatistiken på ett väldigt fint sätt. Våra campingar är oerhört populära och jag hoppas att de också ska få en stor skjuts framåt när vi nu arbetar mer strategiskt efter vår vision.

Att förlänga säsongen är en viktig utmaning för många campingägare.

– Vi arbetar just nu med ett internationaliseringsprojekt med campingplatser i Halland för att titta på hur vi tar oss an den internationella gästen. Här kan vi hjälpa till med marknadsföring, affärsutveckling och stöd i att anpassa verksamheten till internationella gäster.

På visithalland.se för företag finns utbildningspaket inom flera olika områden, och till hösten 2023 lanseras ett program för internationalisering av företag som vill ut på den internationella marknaden.

För de företag som vill växa och skapa lönsamhet på andra delar av året än sommaren så är internationaliseringsprocessen helt avgörande menar Jimmy.

20 SVEA 1 2023 PROFILEN >> JIMMY SANDBERG
TEXT SOFIA FRANZÉN FOTO DICK GILLBERG

ATT MARKNADSFÖRA EN DESTINATION GÅR INTE RIKTIGT ATT JÄMFÖRA MED ATT MARKNADSFÖRA CHIPS

– De svenska gästerna kommer helt enkelt inte att räcka till. Internationella gäster spenderar mer, de stannar längre och de åker hit på andra delar av året. Men framför allt är de betydligt fler än de svenska gästerna.

– Tar vi Tyskland som exempel så är målgrupperna där så stora att om vi väljer att jobba med exempelvis den hållbara gästen så uppskattar vi bara den gruppen till åtta miljoner.

Halland har cirka 120 000 tyska gästnätter per år.

– Jämför det med den danska västkustens 10 miljoner tyska gästnätter, de flesta på högkvali-

tativa campingar. Danska västkusten har ungefär samma erbjudande som oss, så vi tror verkligen att vi med smart och effektiv marknadsföring kan utveckla målgruppen internationella gäster rejält.

Halland är den bästa livsplatsen Tidigare arbetade Jimmy på reklambyrå som projektledare och försäljningsansvarig.

– Att marknadsföra en destination går inte riktigt att jämföra med att marknadsföra chips. Det är så mångfacetterat och det är så många olika värden som är viktiga. Vi äger heller inte värdena själva, vi kan inte styra över

CAMPINGSIFFROR – HALLAND I TOPP

campingplatsernas utveckling, eller hur bra maten är eller hur kusten utvecklas. Men vi kan påverka genom att visa riktningen, och vår vision på regionen är att visa att Halland är den bästa livsplatsen. En enad destination är ett av utvecklingsområdena i visionsarbetet.

– Vi behöver jobba tillsammans i vår marknadsföring så att det inte spretar för mycket. Att skapa saker tillsammans med andra är helt avgörande i vår roll. När kommunerna och näringen känner att vi bidrar till deras arbete blir jag glad och stolt, och att få andra att jobba tillsammans får mig att le lite extra.

22 SVEA 1 2023 PROFILEN >> JIMMY SANDBERG Kungsbacka Varberg Falkenberg Hylte Halmstad Laholm Halland Antalet campingplatser som år 2022 rapporterar till SCB 6 12 8 4 9 6 45 Antalet campingtomter per år 2021 547 3 552 2 222 262 2 219 713 9 515 Antalet campingtomer per anläggning 91 296 278 66 247 119 211 Gästnätter på camping år 2022 77 505 504 824 475 692 120 758 365 460 112 173 1 656 412 Internatinonella gästnätter på camping år 2022 14 444 33 544 32 698 12 375 34 431 18 438 145 930 Tyskland 5 903 11 753 4 288 4 069 13 994 8 393 48 400 Norge 3 811 13 803 23 965 4 387 9 803 3 185 58 954 Danmark 406 1 710 2 043 1 886 2 038 1 733 9 816
Jimmy bor med sin sambo Caroline och sina två döttrar i ett ombyggt sommarhus i Frösakull nära Tylösand utanför Halmstad.

– Att delta i klassificeringen är frivilligt och inför 2023 har vi 159 klassificerade anläggningar, säger Bertil Persson på SCR Svensk Camping. Under 2022 gjordes klassificeringsbesök hos 74 av dessa.

TEXT

LINGER

Stjärnklassificeringen har blivit en etablerad metod för gäster att bedöma campinganläggningars kvalitet vad gäller utbud och service. Klassificeringssystemet ägs av SCR Svensk Camping, men själva klassificeringen sköts av en extern part, Svensk Klassificering AB. För att garantera att anläggningarna lever upp till sin stjärnstatus genomförs så kallade klassificeringsbesök. De med fem stjärnor får besök varje år, medan övriga besöks minst vart tredje år. Förra året genomfördes 74 klassificeringsbesök

– Efter besöken förra sommaren fick två campingplatser var sin ytterligare stjärna, båda i Småland. E4:ans Camping gick från en stjärna till två och Kalmar Camping Rafshagsudden gick från tre till fyra stjärnor, säger Bertil Persson.

14 femstjärniga campingar

Totalt finns det nu 159 klassificerade campinganläggningar i Sverige, varav 14 är femstjärniga. Två är så kallade vildmarkscampingar, Glaskogens Camping i Värmland och Hätteboda Vildmarkscamping i Småland.

– Det här är en helt annan typ av camping, där läge och inriktning är viktigast, men vi har en hel del krav även på dessa.

Från och med sommaren 2022 är alla SCR:s medlemmar certifierade.

– Certifieringen är något helt annat än klassificeringen, där vill vi synliggöra medlemskapet

i SCR och att man därmed följer lagar och förordningar och uppfyller branschens regler för god affärsetik och seriöst företagande. Klassificeringen mäter själva utbudet och servicen på anläggningen.

14 stycken

71 stycken

12 stycken

SVEA 1 2023 23 KLASSIFICERINGSRESULTAT
HÅKAN
HÄR ÄR RESULTATET AV 2022 ÅRS KLASSIFICERINGSBESÖK
60 stycken
0 stycken
VM 2 stycken
FOTO: DAFTÖ RESORT

Ny medlem som ser ljust på framtiden

Sommaren är i stort sett redan fullbokad på Karlsborgs Camping. Intresset för den lilla campingen med vatten åt alla håll är stort och nu är de också nya medlemmar i SCR

Svensk Camping.

– Att driva camping är det bästa jobbet som finns och dessutom är det en bransch som inte är konjunkturkänslig, säger ägaren Christer Hoff.

Christer Hoff äger och driver Karlsborgs Camping sedan nästan 20 år tillbaka. Han har varit i

branschen i totalt 31 år, men brinner fortfarande lika starkt för sitt yrke.

– Vem tycker inte om att träffa trevliga människor som är på semester? säger Christer Hoff.

Karlsborgs Camping ligger vid vattnet och är en citycamping. Totalt finns cirka 200 platser på området, nio campingstugor och två populära stubbstugor (stugor som ser ut som stubbar).

Beläggningen har ökat stadigt för varje år sedan starten och numera får de neka 50-60 familjer per dag under sommarveckorna.

– Camping är en billig semesterform, vilket gör att en lågkonjunktur inte är så oroande, i stället kan det vara något som gynnar campingbranschen.

En trend är att många bokar längre vistelser, ofta två veckor i sträck.

Karlsborgs

Camping som ny medlem! Investeringar en tuff utmaning

Men behovet av nya investeringar, som till exempel vägar och elnät, är en tuff utmaning.

Nu är energifrågan något som måste ses över. – Just nu undersöker jag möjligheten att använda solceller och solfångare. En nackdel som campingägare är att vi har höga fasta elkostnader.

Trots att de har stängt halva året tvingas de betala avgift baserat på juli och augusti månads förbrukning.

– För tillfället har jag löst det så att jag säger upp elen helt under vintern.

I övrigt försöker Karlsborgs Camping att vara klimatsmarta och har gjort flera förbättringar; bytt alla armaturer till LED, installerat snålspolande munstycken på duschar, skaffat timer i serviceutrymmen och rörelseljus, och de tittar hela tiden på hur man kan vara ännu miljövänligare.

– Det är en stor tillgång att kunna vara med i olika forum genom SCR Svensk Camping där man kan diskutera sådana här frågor, säger Christer Hoff.

24 SVEA 1 2023 NYA MEDLEMMAR
Christer Hoff, Karlsborgs Camping Vi välkomnar

Borde locka fler tyska gäster

Idag är 90 procent svenska gäster, men Christer Hoff vill locka fler tyskar och holländare.

– Antalet campare i Tyskland har ökat med flera miljoner och det är en målgrupp vi vill ha eftersom de har semester senare än svenskar.

Som medlem i SCR Svensk Camping ser han möjlighet att synas i fler sammanhang, bland annat på Camping.se, och genom SCR:s olika samarbeten kan man nå fler turister utanför Sveriges gränser.

Välkomna!

SCR Svensk Camping

1 Barsebäckstrand Camping, Barsebäck

2 Borgsjö Strand, Erikslund

3 Bredsands Camping, Enköping

4 Flatens Camping, Hillerstorp

5

6

7

8

9

10

11 Sonfjällscampen,

12

13

14

15

16

17

SVEA 1 2023 25
välkomnar alla nya medlemmar som tillkommit sedan november 2022.
Follinger i Kojbyn, Rätan Hotell Klövsjöfjäll, Klövsjö Karlsborgs Camping Långsele Camping Orbaden Camping, Vallsta Pajala Camping Route 99, Pajala Hede Ställplats Valdemarsviks Gästhamn, Valdemarsvik Valsjöbyns Camping, Valsjöbyn Vindelforsarnas Camping, Vindeln Wikegårds Camping, Löttorp Wildlife Sweden Camp Ängra, Kårböle
9 5 13 6 14
11 9 8 17 3 2 12 7 4 15 1
Älvkarleby Fiskecamping, Älvkarleby
16
De unika "stubbstugorna" är väldigt populära och bokas snabbt upp.

SCR trappar upp marknadsföringen av svensk camping i Tyskland

SCR ökar marknadsföringen i Tyskland genom bl a att fördjupa samarbetet med den tyska motoroch reseorganisationen ADAC Camping. Målet är att få fler tyska turister att besöka Sverige och att boka boende på svenska campingplatser. ADAC Camping har 21 miljoner medlemmar och spelar en viktig roll som reseinspiratör på den tyska marknaden.

Samarbetet mellan ADAC Camping och SCR inleddes 2022 och utökas nu till att omfatta boende på mer än 150 svenska SCR-anslutna campingplatser. ADAC Campings webbplats för campingmarknaden, Pincamp.de, är störst i Tyskland på information, inspiration och bokning av boende på campingplats. Totalt ingår cirka 30 000 campingtomter och 2 500 stugor i det utbud som från och med mars månad blir bokningsbart på den tyska marknaden.

Samarbetet innebär att SCR blir den största skandinaviska campingaktören på den tyska marknaden.

– Intresset för Skandinavien växer kraftigt. Det märker vi också på Pincamp.de, inte minst tack vare marknadsföringssamarbetet med SCR har webbesöken på svenska campingplatser nästan fyrdubblats, och bokningarna har redan ökat med 50 procent, säger Katharina Gerigk, Director Business Development Online Bookability på ADAC Camping.

Ökat intresse för camping

i Tyskland

Katharina Gerigk förklarar att camping är en av megatrenderna inom turism i Tyskland, tillsammans med ett ökat intresse för "back to the roots" och för

Norden generellt.

– Antalet campingfordon i Tyskland har ökat med cirka 100 000 per år under de senaste fem åren. Jag är övertygad om att plattformen kommer att hjälpa till att guida fler campare till Sverige och vi kommer att se ytterligare en ökning av antalet tyska campare som reser till Sverige under de kommande åren.

TACK VARE MARKNADSFÖRINGSSAMARBETET

MED SCR HAR BESÖKEN PÅ

SVENSKA CAMPINGPLATSER

NÄSTAN FYRDUBBLATS

26 SVEA 1 2023 TYSKLAND
Katharina Gerigk, ADAC Camping Tyska turister

Når ännu fler tyska gäster

En stark position på den tyska marknaden är viktig för campingbranschen och för sommarturismen i Sverige. Under semesterperioden juni till augusti är hälften av alla tyska turistövernattningar i Sverige på en campingplats (49,7 procent, 2022). Semesterperioden i Tyskland ligger också något senare än i Sverige vilket är en viktig komponent för att kunna öka beläggningen i augusti och september.

– Pincamp.de kompletterar vår egen försäljningskanal, Camping.se, med ytterligare räckvidd på den tyska marknaden. Detta är en unik möjlighet för våra medlemmar att nå ännu fler tyska gäster, säger Anna Mars, Account Manager – Online Sales på SCR Svensk Camping.

Satsningen är också ett viktigt steg i branschens fortsatta digitalisering och internationalisering. På Pincamp.de finns mer än

12 000 europeiska campingplatser och varje år använder mer än 6 miljoner tyska turister Pincamp.de i semesterplaneringen. Camping.se är Sveriges största webbplats för campingboende och här har svenska och internationella gäster kunnat boka sitt boende online sedan 2006. Pincamp.de är en integrerad kanal i SCR:s marknadsföringshub som baseras på teknik från Visit Group.

SVEA 1 2023 27
"Back to the roots" är en av megatrenderna inom turism i Tyskland,säger Katharina Gerigk.

Pressresa

Stor pressresa med tyska journalister till Sverige i sommar

I slutet av juni kommer ett 30-tal tyska journalister till Västsverige för att uppleva Sverige som destination. SCR Svensk Camping är huvudvärd för besöket som arrangeras i samarbete med Turistrådet Västsverige och Göteborg & Co.

– Tyskland är en stor marknad för oss och det krävs stora och långsiktiga insatser för att kunna påverka reseflöden och få fler turister att resa till Sverige. Den här pressresan kommer att ge effekt på marknaden under lång tid framöver och vi är stolta över att de har valt Sverige i år då konkurrensen bland destinationerna är hård, säger Martin Juhos, marknadschef SCR.

Tyska Caravanning Industry Association (CIVD) genomför varje år, tillsammans med sin partner Messe Düsseldorf en stor pressresa till en destination i Europa. Resan genomförs för att öka intresset för branschen och för att presentera nya husbilar och husvagnar. 2023 har man alltså valt Sverige som värdland.

I mitten av mars genomfördes en förberedande planeringsresa i Västsverige där Ralph Binder från CIVD och Alexander Kempe från Messe Düsseldorf deltog.

– Sverige har varit ett efterlängtat resmål i flera år. Förutom landet och dess människor, också på grund av de goda relationerna med SCR. Efter den förberedande resan, kan vi med övertygelse säga att våra förväntningar överträffades. Sverige och svenskarna är fantastiska! SCR och Turistrådet Västsverige anordnade ett enastående program för oss, säger Marc Dreckmeier.

Ett varierat program

De deltagande journalisterna kommer att färdas i arton husbilar och under resan får de uppleva kontrasterna mellan kustlandskapet i Bohuslän, skogarna och inlandsnaturen i Dalsland och storstadslivet i Göteborg. Programmet kommer att vara mycket varierat för att möta journalisternas olika intressen. Det kommer vara utformat för att uppleva camping som semesterform och för att lära känna Sverige, där många utomhusaktiviteter, mat och sevärdheter kommer att ingå. Övernattning sker på Lisebergsbyn i Göteborg, Johannesviks Camping i Bohuslän och Laxsjöns Camping & Friluftsgård i Dalsland. Många av journalisterna som deltar i pressresan saknar ofta tidigare erfarenhet av husvagnar och husbilar medan ett antal är experter från fackpress.

– Målet är att journalisterna producerar en mängd högkvalitativa artiklar, med en räckvidd på flera miljoner läsare, där de framhåller Sverige som ett intressant semestermål för camping, säger Marc Dreckmeier.

SVERIGE HAR

VARIT ETT EFTERLÄNGTAT RESMÅL I FLERA ÅR.

Marc Dreckmeier FOTO: SARAH KASTNER
28 SVEA 1 2023
Ralph Binder och Alexander Kempe testade programmet för pressresan i egen husbil.
TYSKLAND
Eva Svärd, SCR, Ralph Binder och Alexander Kempe på besök hos Ingvar Klevekil på Johannesviks Camping.

Utnyttja dina gästers omdömen online

Det blir allt vanligare att dina gäster kommenterar och ger omdömen online om sin vistelse på din anläggning.

– Svara alltid på omdömen, både bra och dåliga. Det visar att du bryr dig om dina gäster, att du vill utveckla din anläggning och på så sätt kan du få återkommande såväl som nya gäster, säger Robert Bishop, Chief Operations Officer på Olerys.

SCR Svensk Camping har startat ett samarbete med Olery som tillhandahåller en online review plattform. Plattformen samlar ihop omdömen från olika siter som till exempel Tripadvisor, Google,

Booking.com och är integrerat i Bookvisit.

– Det kommer att hjälpa campingägare att se vad som skrivs om dem och att enklare kunna svara på kommentarer, menar Robert Bishop.

Att som campingägare vara mån om att få goda omdömen online är viktigt ur flera perspektiv. Ju bättre omdömen du har på din anläggning desto tidigare kommer du i sökningar på till exempel Google. Och att ha engagerade gäster är viktigt för att bygga långvariga relationer och för att locka till sig nya gäster.

Enkelt att få en överblick

Det kan vara svårt som företagare att hålla koll på allt som skrivs om ens verksamhet på olika siter. Genom Olerys plattform sammanställs datan så att det blir enklare att få en samlad bild av vad som sägs på olika ställen. Man får tillgång till statistik och på så sätt en bättre förståelse för vilka områden gästerna har åsikter om.

– Genom verktyget får du en överblick över

vad dina gäster tycker, du riskerar inte att missa något ställe där de kan ha kommenterat. Dessutom får du insikt genom datan på vad du behöver förbättra. Om du till exempel har fått 50 negativa kommentarer om din anläggning så blir det väldig tydligt att det är något som behöver förbättras, säger Robert Bishop.

Det är inte ovanligt att gäster som av någon anledning lämnat dåliga omdömen, men fått bra bemötande i kommentarer ändrar sig och blir en återkommande gäst eller ändrar sitt omdöme.

Med Olerys verktyg integrerat i Bookvisit kan SCR:s medlemmar förbättra sina rykten, svara på sina reviews, förstå vad deras gäster säger om dem och vad de behöver förbättra. Detta är ett nytt kapitel för många.

– Alla känner idag inte till att det finns omdömen om dem, men det blir nu tydligt för dem vad som skrivs. Detta är ett första steg på en spännande resa.

SVEA 1 2023 29 29 SVEA 1 2023 TREND
Att ha engagerade gäster är viktigt för att bygga långvariga relationer, säger Robert Bishop. Robert Bishop, Olerys TEXT CARINA LAGERLÖF

SCR Svensk Campings årskonferens 2023

SCR Svensk Campings årskonferens hölls i år på Hotel

Tylösand i Halmstad med rekordstort antal deltagare.

Den 22-23 mars deltog ett 70-tal medlemsföretag med över 130 deltagare på SCR Svensk Campings årskonferens på Hotel Tylösand i Halmstad. Konferensen innehöll en mässa med 39 associerade partnerföretag, årsstämma och festkväll med prisutdelningar, ledd av Stefan Odelberg, som några av konferensens höjdpunkter.

– Det var en fantastiskt bra sammankomst. Allt funkade bra. Det var väldigt många som kom och det är alltid kul att träffa våra medlemmar under lättsamma former. Särskilt roligt var det att många

medlemmar deltog för första gången, säger Peter Jansson, tf vd SCR Svensk Camping.

Under konferensen hölls även gästföreläsningar av Niklas Källner och Jimmy Sandberg, Visit Halland, samt paneldebatt om SCR:s framtida verksamhet, ledd av Torbjörn Backlund, Ramsviks Camping & Stugby.

Vid stämman valdes hela styrelsen om, vd fick nytt förtroende och bokslutet för 2022 godkändes. Styrelsen kommer under året bland annat att arbeta med strategiarbetet för SCR:s fortsatta utveckling.

30 SVEA 1 2023 ÅRSKONFERENSEN
FOTO DICK GILLBERG Årskonferensen är ett utmärkt tillfälle för medlemmar att träffa kollegor från hela landet. 39 SCR Associerade Partners ställde ut på mässan.

Röster från årskonferensen

Somliga var på sin första årskonferens medan andra är veteraner och varit på i stort sett alla tillställningar. Vad tyckte de om årets konferens?

NICLAS SCHEDVIN OCH

LENA HÅKANSSON

Lufta Camping (mellan Umeå & Skellefteå)

– Vi har varit på alla årsmöten sedan 1996, utom ett år. Årets stämma var fantastiskt trevlig som alltid. Att sitta i bastun med havsutsikt och prata med kollegor från runt om i landet var nog det bästa. Man får så mycket energi och inspiration av dessa sammankomster och det är så kul att få ett ansikte på alla inom SCR, alla samarbetspartners och kollegor.

Särna Camping (Dalarna)

– Vi var med för första gången och vi ångrar att vi inte åkt tidigare! Allt har varit mycket trevligt och bra anordnat med ett intressant upplägg. Det var bra att få så mycket matnyttig information och höra hur SCR:s styrelse arbetar och vad de fokuserar på. Och middagen var väldigt rolig med Odelberg som konferencier och bra musikunderhållning.

Gröndals Camping (Öland)

– Jag har varit med ett par gånger tidigare, tyvärr krockar det med min födelsedag så det är inte alltid det passar att åka. Tylösand var en fantastisk anläggning och det känns verkligen som om det blåser positiva vindar inom SCR nu. Ordförande

Michael Carlsson känns väldigt engagerad och SCR framstår som enade. Man lär sig mycket om branschen och får reda på trender och så vidare genom att vara med. Konferensen blir ett avstamp inför säsongen.

KARIN LINDSTRÖM

Västra Kajen Camping & Gästhamn (Piteå)

– Vi har varit på alla årsmöten sedan 2016. Vi kombinerar alltid årsmötet med en semester och tar husbilen så att vi kan ta in på andra campingar under vägen. Detta var den bästa sandstranden hittills, dock lite för varmt i vattnet för vår smak ;-) Det bästa med konferenserna är att träffa kollegor från hela landet och sen tycker vi om de olika gästföreläsningarna, Niklas Källner var vår favorit.

SVEA 1 2023 31
CARINA SKOGSSTRÖM MAGNUS OCH CATARINA AHLBACK TOMAS LINDBÄCK OCH Stefan Odelberg var konferencier och skötte prisutdelningen.

Svenska Campingpriset 2023

Värdiga vinnare från Värmland

Under SCR Svensk Campings årskonferens delades det Svenska Campingpriset ut till branschens mest framstående företagare. I år blev det dubbelt upp för Värmland. Kategorin Årets företagare vanns i år av Ulf Nordentjell, Bomstadbaden, Karlstad och årets hållbarhetsinsats vanns av Frank Feuker och Dorothee Gebhardt, Camping 45, Torsby.

– Förra året var ännu ett framgångsrikt år för svensk camping och SCR:s medlemsföretag fortsätter att utvecklas i ett högt tempo. Med Svenska Campingpriset vill vi uppmärksamma några av alla dessa entreprenörer lite extra, säger Peter Jansson, tf vd på SCR Svensk Camping.

Årets företagare vann

Ulf Nordentjell

Årets företagare vann Ulf Nordentjell, senior advisor Bomstadbaden, Karlstad Swecamp, Värmland.

Juryns motivering lyder:

"Årets Pristagare har framgångsrikt drivit sitt företag under många år efter att han tog över verksamheten från sina föräldrar. Han har nu genomfört ännu ett lyckat generationsskifte, då verksamheten på nytt tagits över av nästa generation. Pristagaren är en välkänd eldsjäl inom branschen som under många år engagerat sig både regionalt och nationellt, inte minst som medgrundare och ordförande i den regionala föreningen i

Värmland. Många är de kollegor som under åren både sett upp till och fått goda råd av årets pristagare."

Årets hållbarhetsinsats vann Frank Feuker och Dorothee Gebhardt Årets hållbarhetsinsats vann Frank Feuker och Dorothee Gebhardt, Camping 45, Torsby, Värmland.

Juryns motivering lyder:

"Årets pristagare tog över sin nuvarande campingplats 2003 och har sedan dess med stor framgång fokuserat på hållbarhet i drift och utveckling av verksamheten. De lyckades som första camping förvärva utmärkelsen Green Key 2008 och har därefter fortsatt i samma anda. De utvecklar nya innovativa idéer, som att ge gäster som kommer cyklande, vandrande eller kollektivresande en miljörabatt. Årets pristagare har utmärkt sig i branschen och har ett stort och ärligt engagemang för både sin verksamhet och vår miljö."

32 SVEA 1 2023
Årets företagare vanns av Ulf Nordentjell, Bomstadbaden och Årets hållbarhetsinsats vanns av Frank Feuker och Dorothee Gebhardt, Camping 45.
FOTO DICK GILLBERG
ÅRSKONFERENSEN

Gästernas favoritcampingplatser 2023

Camping.se Campers' Choice är gästernas utmärkelse till sina favoriter bland Sveriges campingplatser på Camping.se. Gästerna utser vinnarna genom att rösta på sina favoriter. Under årets röstomgång röstade 6 585 gäster på sina favoritanläggningar i Sverige.

Vinnare av Camping.se Campers' Choice 2023:

Byske Havsbad, Västerbotten

Böda Sand Beach Resort, Öland

Destination Apelviken, Halland

Dragsö Camping & Stugby, Blekinge

Gekåsbyn Ullared, Halland

Gullbrannagården, Halland

Hälleviks Camping, Blekinge

Särna Camping, Dalarna

Tingsryd Resort, Småland

6 585 gäster

röstade i Camping.se Campers' Choice 2023

Torsby Camping, Värmland

Västra Kajen Camping, Norrbotten

Överhörnäs Camping, Ångermanland

SVEA 1 2023 33
Matias Silfver, Överhörnäs Camping; Ewa Bylander, Gullbrannagården; Rebecca Karlsson och Amanda Carlsson, Gekåsbyn Ullared; Karin Lindström och Tomas Lindbäck, Västra Kajen Anna Gordh, Destination Apelviken; Niclas Schedvin och Lena Håkansson, Särna Camping; Lotta Ruchatz och Bobo Bergman, Böda Sand Resort; Christer Jönsson, Hälleviks Camping; Celia Yoshida Ahlin, Byske Havsbad Upptäck mer på utform.se
Aktivt uteliv för alla

SCR Svensk

Campings styrelse valdes om

Under SCR Svensk Campings årskonferens valdes hela styrelsen om, vd fick nytt förtroende och bokslutet för 2022 godkändes. Styrelsen kommer under året bland annat att arbeta med framtida strategiarbete för hur SCR ska fortsätta att utvecklas framöver.

PROJEKT MED FOKUS PÅ

NORRLAND

SCR Svensk Camping vill fokusera på att öka antalet medlemmar i de nordliga regionerna, från Dalarna, Gästrikland och uppåt. Under ett halvår har man tagit in campingägaren Kent Halvarsson som konsult med syfte att rekrytera fler medlemmar i norr.

34 SVEA 1 2023 SCR SVENSK CAMPING
Styrelsen. Från vänster, bakre raden: Michael Carlsson, KustCamp, Östergötland, ordförande; Kent Halvarsson, Åkersjöstrand Camping, Jämtland; Ulf Hindsén, Värnamo Camping, Småland; Andreas Häggqvist, Stockholm Swecamp Flottsbro, Stockholm, vice ordförande; Magnus Christoffersson, Frykenbadens Camping, Värmland; Christer Jönsson, Hälleviks Camping, Blekinge. Från vänster, främre raden: Ola Ambuhm, Fritid Österlen Gruppen, Skånska Campinggruppen, Skåne; Pia Emretsson, Arctic Camp Jokkmokk, Norrbotten; Mette Kempe, Daftö Resort, Bohuslän. Valberedningen. Christina Lysell, Lövekulle Camping; Ulf Nordentjell, Bomstadbaden Swecamp Karlstad; Annika Källmark, Västervik Resort AB. Kent Halvarsson, styrelseledamot i SCR Svensk Camping

I Norrland finns det många små campingar som inte är medlemmar i SCR Svensk Camping.

– Med långa avstånd har det varit svårt att uppvakta och bearbeta dessa på ett tillfredsställande sätt, säger Peter Jansson, tf vd på SCR Svensk Camping.

Kent Halvarsson sitter i SCR Svensk Campings styrelse och driver Åkersjöstrand Camping. Han har själv varit medlem länge och vet av egen erfarenhet vilka fördelar ett medlemskap innebär.

– Tanken är att han ska besöka både nya och befintliga medlemmar. Att ha en person som bor i området och som dessutom sitter i styrelsen och driver egen camping är en väldigt bra grund för att leda detta projekt säger Peter Jansson.

Ny medarbetare

Välkommen Claudia Romero!

Vi är mycket glada över att presentera vår nya medarbetare Claudia Romero, som började som marknadsassistent på SCR i februari. Claudia kommer att spela en viktig roll i arbetet med att vidareutveckla vår digitala marknadsföring samt att förstärka vår medlemsservice.

– Jag är väldigt glad över att vara en del av SCR och ser fram emot att arbeta med att utveckla SCR:s varumärke ytterligare, samtidigt som jag får hjälpa medlemmarna att maximera värdet av SCR:s tjänster. Det ska bli intressant att lära mig mer om campingbranschen och att få se hur den utvecklas framöver, säger Claudia Romero.

Informerar om nyheter

Kent har varit ute på sin första tur och har planerat hur han ska täcka in hela regionen under dessa månader.

– När jag kommer ut informerar jag om det som är nytt inom SCR Svensk Camping, som till exempel att det inte längre är obligatoriskt att sälja ett campingkort. Certifieringen och marknadsföringen via Camping.se är också viktiga delar i medlemskapet som jag pratar mycket om, säger Kent Halvarsson.

Projektet drog i gång första mars och sträcker sig alltså fram till september, efter det kommer det utvärderas för eventuell förlängning.

I rollen ingår löpande support till medlemsföretag, kunder och partners, samt att underhålla och vidareutveckla content i SCR:s digitala kanaler. Claudia har en examen i konceptutveckling inom event och besöksnäring, och läser vidare inom marknadsföring. Genom hennes karriär har service varit den röda tråden, nu senast inom hotellbranschen, och hon lägger stor vikt vid att ge snabb och professionell service. Fritiden tillbringar Claudia gärna tillsammans med familj och vänner. Just nu går mycket tid åt till studier men annars ägnar hon sig gärna åt dans eller att resa. – Claudia är ett mycket uppskattat nytillskott. Hennes kompetens inom marknadsföring och service gör henne till ett utmärkt tillägg i vårt team, som kommer att bidra stort till vår fortsatta utveckling, säger Peter Jansson, tf vd SCR.

SVEA 1 2023 35
FOTO: MATHIAS BERGELD
36 SVEA 1 2023 HTM Försäljnings AB Grossisten som levererar! 3 Sommarlek 3 Engångsartiklar och kontor 3 Campingutrustning 3 Konfektyr 3 Kassa- och kontorullar 3 Myggmedel 3 Grill 3 Badleksaker 3 Hygienartiklar • Fri frakt vid order över 2500:• Snabba leveranser! • Låga förpackningsantal – beställ det som passar Er! • Personlig service – ring oss! • Webbshop – beställ smidigt på nätet! Enbärsvägen 14, 737 37 Surahammar Tel: 0220-463 40, Fax: 0220-463 49 E-mail: order@htm.se/www.htm.se

Niklas Källner ger sina bästa tips på hur man kallpratar

Niklas Källner är en välbekant TV-profil som snart är aktuell med en ny dokumentärserie på TV4 –”Niklas och Verkligheten”. Han har förutom att ha medverkat i TV varit med i olika radioprogram och gett ut tre böcker. De två senaste handlar båda om kommunikation, men på olika sätt. I boken "Och bilen går bra?" ger Niklas konkret vägledning i kallpratets konst medan han i uppföljaren "Ser du inte vad jag säger?", tittar på gester, minspel, tonfall och andra sätt att prata utan ord.

TEXT CARINA LAGERLÖF

Under SCR Svensk Campings årskonferens medverkade Niklas under den första dagen och höll en uppskattad föreläsning om just

kommunikation och konsten att kallprata. Här kommer hans bästa tips på hur man kan få i gång det så svåra kallpratet och även på vad du absolut inte ska göra:

5 HETA TIPS PÅ HUR DU BLIR EN KALLPRATETS MÄSTARE:

1 Ställa öppna frågor. En öppen fråga som börjar med ett ”hur" eller "varför” får ofta den andra att prata på. Det ger dig tid att tänka på hur du ska gå vidare i samtalet.

2 Våga vara banal. Att till exempel prata väder är inte fel. Ibland recenserar vi oss för hårt för att vi vill ha något vettigt att säga. Men vi befinner oss i en situation då vi båda vill komma vidare i samtalet. Du blir inte bedömd för att du kommenterar vädret.

3 Lägg märke till detaljer. Jag träffade en hovmästare en gång som var oerhört skicklig på att småprata. Han berättade att genom att notera detaljer hos andra, som ”vilken fin färg du har på jackan” fick han folk att känna sig sedda.

4 Beskriv en känsla. Ofta bär du på en känsla kring något. Du är antingen stressad eller nervös för något. På så sätt tar du initiativ och ger den andre en möjlighet att kunna ta vid kring det du pratar om.

5 Upprepa det den andre sagt. Som journalist brukar jag ofta bekräfta vad personen har sagt. Det medför att samtalspartnern fortsätter och berättar mer. Ibland är det mer effektivt än att rusa till nästa följdfråga.

SVEA 1 2023 37 NIKLAS KÄLLNER
FOTO: CARL-JOHAN PAULIN
Niklas var en uppskattad föreläsare under SCR Svensk Campings årskonferens.

OCH UNDVIK FÖR ALL DEL ATT:

1 Använda för mycket ja & nej – frågor. Det är ett av de vanligaste misstagen vi gör när vi kallpratar. Vi frågar om allt är bra? Efter det korta svaret måste vi snabbt hitta en ny fråga för att komma vidare.

2 Påståenden. Om vi använder för mycket påståenden som att "det var vackert väder idag" eller att "det är skönt att gå mot ljusare tider” så finns det en risk att vi inte kommer vidare i samtalet. Den andre kan inget mer än att hålla med.

3 Prata inte om dina drömmar. Att berätta om sina nattliga drömmar är inte intressant för någon annan än dig. Även om personen du pratar med var med i drömmen så var personen ändå inte där.

Sämsta semesterminnet

Niklas är ingen campare själv, trots att hans första riktiga sommarjobb faktiskt var på Gökaskratts Camping i Hovmantorp. Där jobbade han med allt möjligt under två somrar; stod i receptionen, lagade hamburgare, städade och allt som hör en camping till. Sedan dess har han försökt undvika campingar. Inte för att sommarjobbet var en dålig upplevelse, men att bo tätt ihop med andra människor är inte Niklas grej – trots att han är som han själv säger ”en väldigt social person”. Hans sämsta semesterminne har faktiskt med camping att göra.

– Vi sov i tält och jag kunde inte sova för att det var en tysk som snarkade i tältet bredvid. Jag minns att jag gick upp och kastade kottar på hans tält för att försöka få honom att sluta, men det hjälpte inte… Sedan som vuxen fick jag låna en gammal husvagn av en kompis en sommar, men det regnade hela tiden så vi avbröt semestern. Efter det har jag alltid hyrt hus.

Och hur ser den bästa semestern ut?

– Faktum är att jag sedan pandemin trivs mer med att semestra hemma. Jag tycker om att vara i Sverige, utforska närområdet och kanske hyra en stuga någon vecka på sommaren. Sista åren har vi hyrt stuga på Öland, vilket har varit mycket trevligt. Men jag vill gärna ta vara på hela den ljusa perioden och inte bara sommarveckorna och då är det perfekt att kunna göra småturer runt om i Stockholm där jag bor.

Men om jag ska tänka på mitt allra bästa semesterminne så var det nog ändå när jag och min familj bilade runt i Kalifornien för några år sedan. Det är svårslaget. Vi åkte runt och hälsade på kompisar som hade hyrt hus och träffade massor av spännande människor.

JAG TYCKER OM ATT VARA I SVERIGE, UTFORSKA

NÄROMRÅDET OCH KANSKE HYRA EN STUGA

NÅGON VECKA PÅ SOMMAREN. SISTA ÅREN HAR VI HYRT STUGA PÅ ÖLAND, VILKET HAR VARIT MYCKET TREVLIGT.

38 SVEA 1 2023 NIKLAS KÄLLNER

Stugor, servicehus & villavagnar

Aktivitet, lek & utemiljö

Boknings- & ekonomisystem

Energi, värme, elcentraler & elartiklar

Ett bra boende betyder mycket för den som arbetar långt hemifrån.

KABE Rental är en fördelaktig

lösning som är mycket prisvärd.

Kabe Rental Box 14, 561 06 Tenhult

Tel: 036-39 37 25 Fax: 036-39 36 84

E- mail: info@kaberental.se

Lönsamma Äventyrs- och minigolfbanor av högsta kvalitet. Klubbor, bollar, hinder och reparationsmaterial.

City Golf Europe AB

Tel: 0660-513 00 info@citygolf.se, www.citygolf.se

Butik och profil

Ett av Sveriges mest använda bokningssystem

DL Systems AB

Sjötullgatan 68, 826 50 Söderhamn Tel: 0270–42 94 60 www.dlsystems.se

info@dlsystems.se

Kontakt: Lennart Wikström

Allt från enkla till smarta eluttag satta i system

GARO AB

Box 203, 335 25 Gnosjö Tel: 0370-33 28 00 www.garo.se

info@garo.se

Kontakt: Patrik Andersson

När det skall vara enkelt.

Camper Clean 070-926 81 91 max@camperclean.se camperclean.se

0775-77 11 77

SVEA 1 2023 39 KONTAKTYTAN >> PRODUKTERNA OCH TJÄNSTERNA DU BEHÖVER
CAMPING HOTELL HOTELL
FÖRMEDLING SKI
https://kund.arla.se/
ARLA
29 29 Bokningsstopp för SVEA nr 2 2023: 1 maj
ANNONSERA I SVEA? SVEA SVENSK CAMPING FRÅN ORO TILL SUCCÉ CAMP KITTELFJÄLL Mer marknadsföring Tyskland TEMA Nya eventet Outdoor Kids fokuserar på camping Tio trender att hålla ögonen på
➔ Dan Wallander, dan.wallander@contentavenue.se 0733-28
VILL DU OCKSÅ

Avsändare:

SCR Svensk Camping

Mässans Gata 10

Box 5079

SE-402 22 Göteborg

Campingstolpen med eluttag och laddstation

Nu kan du välkomna miljövänliga bilar till din camping- eller ställplats på ett tryggt sätt. Nya Castra erbjuder laddning för två eldrivna bilar och eluttag för två campingsällskap i en och samma stolpe. Det går också att ansluta dricksvatten. En smart, lättinstallerad och säker lösning för både dig och dina gäster, från oss på GARO. garo.se

The future is eco-friendly.

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.