__MAIN_TEXT__

Page 1

WINDROOS november – december 2015

Scouts en Gidsen Vilvoorde Groenstraat 260, Paviljoen 6 (ingang langs Verbindingsstraat)

groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be www.scoutsengidsenvilvoorde.be IBAN: BE95 9799 5759 9058


Inhoud

Voorwoord Kapoenen Harlekijnen Welpen Akabe Algemeen Verjaardagen Kalender Contactgegevens Jonggidsen Jongverkenners Gidsen Verkenners Jin

2 3 6 9 11 13 20 21 25 29 32 36 45 49

1


Voorwoord Beste leden en ouders,

Ondertussen zijn we november en is het scoutsjaar volop op gang gekomen. We hebben heel wat nieuwe leden mogen verwelkomen en iedereen heeft zich al enkele zondagen goed geamuseerd. Stad, bos en omgeving zijn al ontdekt en we hebben ook al enkele activiteiten achter de rug. De jeugddag trok heel wat geïnteresseerde kinderen en ouders. We toonden ons dans- en zangtalent tijdens een flashmob op de jaardans. Het eerste scoutscafé is ook achter de rug. We mogen zeggen dat het een succes was. Heel wat ouders kwamen genieten van een herfstzonnetje en een drankje. We hopen jullie ook op de volgende scoutscafés te mogen verwelkomen! Ook onze zoektocht naar de lokalen werd verder gezet. We trokken met z’n allen naar de gemeenteraad en gaven tekeningen van onze droomlokalen aan de burgemeester. Ondertussen is het dossier verder behandeld en zou er binnen enkele weken een oplossing uit de bus komen. We houden u op de hoogte! De wintermaanden komen dichterbij, maar dat houdt ons niet tegen om erop uit te trekken. Op 11 december trekken we naar de schaatsbaan van Leest en nadien is er gelegenheid tot een hapje en een drankje in de après-schaatsbar in de lokalen.

Tot dan! Een stevige linker De groepsleiding

2


Kapoenen Dag kapoentjes en hun ouders! Wat is die vorige maand toch weer snel voorbijgevlogen, gelukkig staan er deze maand weer hele leuke scoutsactiviteiten gepland!

Zondag 8/11 Vandaag is het helaas geen scouts... Wij vinden het ook niet leuk ď Œ , maar deze zondag hebben jullie wel tijd om nog eens langs te gaan bij oma, opa, tantes, nonkels, ... en dat is ook leuk hĂŠ.

Zondag 15/11, 14u-17u Warm jullie stem al maar op want vandaag gaan wij swingen! We gaan een soort quiz doen waarbij heel veel gedanst en gezongen gaat worden.

Zondag 22/11, 14u-17u Nu we elkaar allemaal al wat beter kennen, wordt het tijd dat wij een vriendjesdag houden. Als jullie vriendjes of vriendinnetjes van dezelfde leeftijd hebben die de scouts ook wel tof zouden vinden, mogen jullie ze zeker meenemen en wie weet vinden zij de scouts even leuk als jij!

Zondag 29/11, 13u40-16u40(!)- De Nekker, Mechelen Vandaag verwachten wij jullie niet zoals altijd aan de scoutslokalen maar aan de ingang van de Nekker in Mechelen (Nekkerspoel-Borcht 19, 2800 Mechelen). Jullie ouders mogen jullie om 13u40 aan de Nekker afzetten en mogen jullie daar ook komen halen om 16u40 uur. Zorg ervoor dat jullie allemaal 5 euro meenemen en dan kunnen jullie de hele tijd spelen, wij hebben er alvast zin in!

3


Kapoenen Zondag 6/12, 14u-17u Vandaag is het een heel speciale dag want er komt iemand heeel belangrijk op bezoek. Ik hoop dus dat jullie allemaal braaf geweest zijn want de Sint komt ook bij de scouts langs! Verder vinden jullie een kleurplaat van de Sint, kleur hem mooi in en geef hem af aan Sinterklaas op 6 december ď Š.

Vrijdag (!) 11/12 Opgelet, vandaag is het op vrijdag scouts want we gaan naar jaarlijkse traditie schaatsen! Trek jullie mutsen, handschoenen en sjaals maar aan want het kan wel koud zijn op de schaatsbaan. Na het schaatsen zijn jullie en jullie ouders nog welkom om bij de après-schaatsbar nog iets te komen drinken in de lokalen. We vertrekken en komen terug met de bus, meer info hierover vinden jullie bij algemeen.

Zondag 20/12, 14u-17u Vandaag gaan wij ons eigen kerstfeestje houden! Zet jullie leukste kersmuts op en zorg ervoor dat jullie allemaal een cadeautje bijhebben (dat voor zowel jongens als meisjes kan dienen) van maximaal 5 euro en wij zorgen voor de rest!

Zondag 27/12 Helaas, het is weer geen scouts vandaag. Tijd om Kerstmis te vieren met jullie familie en te genieten van de kerstvakantie!

Zondag 3/01, 14u-16u (!) Wij vliegen het jaar al direct in met een superleuk Olympische Spelen Spel! Dus kom allemaal en laat jullie van jullie sportiefste kant zien. Opgelet, vandaag hebben we maar tot 16u scouts omdat jullie leiding hard moet studeren!

4


Kapoenen Vrijdag (!) 8/01, 19u-21u Vandaag spreken we op vrijdagavond af en gaan we gezelschapsspelletjes spelen. Jullie mogen allemaal jullie favoriete gezelschapsspelletjes uitkiezen en meenemen!

Zo dit is het dan weer voor de komende 2 maanden, hopelijk zien we jullie vaak! Groetjes van Paulien, Robin en Isabel ď Š

5


Harlekijnen Hallo lieve Harlekijntjes, Hier is de nieuwe windroos. Ook in november en december gaan wij leuke dingen doen! Als jullie al een beetje nieuwsgierig zijn naar wat we gaan doen kunnen jullie dat hieronder al lezen. 

Zondag 8 november: (aan de lokalen van 14u tot 17u) Vandaag blijven we niet aan de lokalen maar trekken we de stad in! Jaja, wij spelen vandaag een stadspel. We gaan er nog niet veel over vertellen maar dat betekent dat jullie er zeker moeten zijn  doe al vast maar jullie dikke jas aan vandaag !

Zondag 15 november: (aan de lokalen van 14u tot 17u) Trek vandaag jullie sportieve kledij aan en sportschoenen want wij gaan vandaag sporten!!!! Joepieee, we gaan vandaag eens aan jullie condities werken en zien we het snelst kan lopen, springen,…

Zondag 22 november: ( aan de lokalen van 14 u tot 17u) Om dit jaar nog leuke en speciale dingen te kunnen doen hebben wij centjes nodig. Hiervoor hebben we de hulp van de harlekijnen nodig! Wij gaan vandaag snoepzakjes verkopen aan de ouders en aan de andere leden. Maak maar alvast veel reclame en dan is iedereen welkom om 17u om snoepzakjes te komen kopen  Vandaag krijgen we ook hulp van de jin!

6


Harlekijnen Zondag 29 november Ouuuuh vandaag is het geen scouts.  Rust allemaal maar goed uit zodat jullie er volgende zondag weer volledig klaar voor zijn!

Zondag 6 december: (aan de lokalen van 14u tot 17u) Hij komt, hij komt: de lieve goede sint! Vandaag brengt Sinterklaas onze scoutsgroep een bezoekje voor hij terug naar Spanje vertrekt. Misschien heeft hij zelfs iets bij voor de brave harlekijntjes?

Vrijdag 11 december: (aan de lokalen) Zoals elk jaar, gaan we ook nu weer samen met de andere takken schaatsen! Meer details vind je bij het gedeelte ‘Algemeen’ van deze windroos.

Vrijdag 18 december: (aan de lokalen van 19u tot 21u) Monopoly, Uno, Wie is het?, Cluedo,… Breng vandaag allemaal jullie favoriete spelletje mee want we gaan gezelschapsspelletjes spelen! 

Zondag 27 december Net zoals vorige maand is er op de laatste zondag jammer genoeg geen vergadering 

7


Harlekijnen Vrijdag 1 januari Geen scouts! Maaaaaaar een gelukkig nieuwjaar lieve Harlekijntjes!

Zondag 10 januari: (aan de lokalen van 14u tot 17u) Dit is jullie eerste scoutsvergadering van het nieuwe jaar. Het wordt een superleuke vergadering. Jullie mogen verkleed komen en dan gaan we samen op pad ď Š

Dat was het voor de deze 2 maandjes en een beetje van januari ď Š Wij zien jullie heel graag op elke vergadering terug!

Daaaaaaaaaaaaaag Harlekijnen!

8


Welpen Zondag 8/11, 14u-17u Trek vandaag maar je stapschoenen aan want wij gaan in stad een sporentocht doen.

13-14-15/11 Zet jullie slaapzakken, bedjes en toiletgerief maar klaar want we gaan op een mega leuk en awesome welpenweekend gevuld met spelletjes, opdrachten en nog vele meer! Wij kunnen alvast niet wachten om te vertrekken. Verdere informatie verloopt per mail.

Zondag 22/11 Bevinden zich onder de welpen toekomstige zwemmers van wereldklasse? Dat zal je dit weekend zeker te weten komen in het zwembad van Londerzeel, vooral bekend door de gigantische golven die daar al gespot zijn. Afspraak om 13u30 aan het zwembad van Londerzeel, terug ophalen om 16u30 en €3 meebrengen. Tot dan!

Zondag 6/12

Hoor wie klopt daar kind'ren, Hoor wie klopt daar kind'ren. Hoor wie klopt daar zachtjes tegen 't raam. 't Is een vreemd'ling zeker, die verdwaalt is zeker. 'k Zal eens even vragen naar zijn naam: Sint Nicolaas, Sint Nicolaas brengt ons vanavond een bezoek en strooit dan wat lekkers in één of andere hoek.

9


Welpen Vrijdag 11/12,19u-21u Opgelet, vandaag is het op vrijdag scouts want we gaan naar jaarlijkse traditie schaatsen! Trek jullie mutsen, handschoenen en sjaals maar aan, want het kan wel koud zijn op de schaatsbaan. Na het schaatsen zijn jullie en jullie ouders welkom om bij de après-schaatsbar in de lokalen nog iets te komen drinken. We vertrekken en komen terug met de bus, meer info hierover vinden jullie bij algemeen.

Vrijdag 18/12,19u-21u HO HO HO. Binnenkort is het kerstmis dus houden wij een klein welpenkerstfeestje. Wat moet je meenemen? Een cadeau met een maximum waarde van 5 euro en ook vooral je goed humeur, dan zorgen wij voor de rest!!

Vrijdag 27/12, Jammmmeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer, geen scoutsvergadering, maar waarschijnlijk hebben jullie net superveel nieuw speelgoed gekregen, dus hebben jullie toch geen zin om te komen.

Vrijdag 8/01,19u-21u ’T is gebeurd. Vandaag nemen alle welpen het tegen elkaar op om te zien wie de knapste kop heeft. Denk jij dat te zijn, kom dan maar zeker af naar de superintelligente quiz.

10


Akabe Beste akabeertjes Een nieuwe windroos boordevol leuke vergaderingen. Lees snel hieronder wat we in november en december gaan doen!

Zondag 8 november 14.00u-17.00u Lokalen Tijd om onze groene vingers boven te halen! Vandaag gaan we onze eigen moestuin maken en planten we mooie bloemetjes. Als jullie zelf nog restjes zaadjes, bloempotjes en ander tuingerief hebben liggen, mogen jullie dit altijd meenemen.

Zondag 15 november 14.00u-17.00u Lokalen Wij willen jullie van harte welkom heten in onze spa! Lekker ontspannen, relaxen en verwend worden, wat wil je nog meer?

Zondag 22 november 14.00u-17.00u Lokalen Wat dachten jullie ervan om eens lekkere dessertjes te maken?

Zondag 28 november GEEN SCOUTS

Zondag 6 december 14.00u-17.00u Lokalen Hoera hoera! De Sint komt op bezoek! Jullie zijn toch wel braaf geweest? Vergeet ook zeker je tekening voor die lieve Sint niet.

11


Akabe Vrijdag 11 december zie elders in windroos We gaan schaatsen met de scouts. Meer informatie is verder in de windroos te vinden.

Vrijdag 18 december 18.00u-20.00u Lokalen Kerstmis komt er aan, tijd voor een leuk kerstfeestje. We gaan gezellig samen iets eten, als jullie voor een vleesje zorgen, zorgen wij voor de rest.

Zondag 27 december & Zondag 3 jananuari GEEN SCOUTS (Kerstvakantie)

Vrijdag 8 januari GEEN SCOUTS Zo, hopelijk kijken jullie er naar uit! Gelieve steeds iets te laten weten indien je niet kan komen. Onze contactgegevens: Chelsey Bettens Intense oestiti

bettenschelsey@hotmail.com 0492 70 57 43

Annelies De Roover Strijdlustige mungo

annelies-de-roover@live.be 0470 67 23 71

Nicolas Grootjans Oprechte fennek

nicolas.grootjans@hotmail.com 0476 03 50 83

Groetjes van jullie leiding!

12


Algemeen

13


Algemeen

Een leuke actie van de Harlekijnen:

VERKOOP VAN SNOEPZAKJES Zondag 22 november 2015 Vanaf 17u aan de lokalen

Winst gaat volledig naar de kas van de Harlekijnen!

14


Algemeen

Belangrijk! Een volledig uniform (hemd, groene broek/rok/short en das) is verplicht op elke scoutsactiviteit! Meer info op de volgende pagina of op www.scoutsengidsenvilvoorde.be/uniform

15


Algemeen

Kentekens Waar plaats je al die kentekens?

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

16

Tak-kenteken Groepslintje Jaarkenteken Das Vlaamse leeuw Internationaal scouts- of gidsenteken Belgische vlag Beloftekenteken (kabouter, wolfje of jonggiverbelofte)


Algemeen

Verkoopplaatsen Waar vind je dit uniform en andere scoutsspullen?

Hopper

Vestigingen in Aalst, Antwerpen, Gent, Harelbeke, Hasselt en Leuven Meer info op https://www.hopper.be/winkel

SON

Winkel in de Adegemstraat 102 te Mechelen Meer info op http://www.sonkamp.be/

Kentekens zijn elke eerste zondag van de maand te koop bij Nicolas of Anton. Daarnaast zijn er bij ons ook tweedehandsuniformen beschikbaar (tot welpenmaten)

17


Algemeen

Gevonden en verloren voorwerpen Ben je iets verloren op kamp? Heb je iets gevonden in je koffer wat niet van jou is?

THE PLACE TO BE = HET WELPENLOKAAL Kom voor of na de vergadering een kijkje nemen bij de tafels in het welpenlokaal, misschien ligt er wel iets van jou tussen. Breng zeker ook de spullen die niet van jou zijn mee zodat ze terug bij de rechtmatige eigenaar terecht komen!

P.S.: Wat eind oktober niet weg is, wordt aan spullenhulp geschonken!!!

18


Algemeen

OPROEP! Alle gele papiertjes van SON mogen binnengebracht worden bij Ellen Janssens. De groep kan daarmee een waardebon krijgen voor groepsaankopen. Alvast bedankt!

19


Algemeen

Gelukkige verjaardag! November

Zoë Goossens

Max Bosmans, Zoë Minne

December 1

Nico Simoens, Lina Haroual, Noor Haroual, Laura Peters

2

Robbe Nuyens, David Hermans

3

Egemen Ormantepe

4

Arthur De Groef

5 Kylian Peters, Nina Bosmans

6

Ben Celik

7

Paulien Maton

8 Joran Das

9

Noah Estevez Obrero

Senne Raes

10

Cameron Van Belle

Isa Marievoet

11 12

Thomas Szalaï

13

Stijn Buys

14

Lucas Van Valckenborgh

15

Judith Wijnants

Jef Geeraerts

16 17 18 Robin Simoens, Melissa Camci

19

Arne Mahieu

20 21 22 23

Flor Van Meerbeek

24

Frederik Vanclooster

Joost De Roover

25

Niels Nickson

26

Laura Munoz

27

Lina De Beer

Annelies De Roover

28

Lisa Vanhaelen

29 30 31

20

Ruben Maiquez


Algemeen

Agenda 2015- 2016

23-25 oktober

Leidingsweekend (geen scouts)

11 december

Schaatsen en aprèsschaats

12 maart

Skoetefest

14 mei

Italiaanse avond

10 juni

Croque- en inschrijvingsavond kamp

25 juni

Uitstap zee

26 juni

Voetbaltoernooike

29 juli

Bagage binnenbrengen

30 juli

Vertrek voorwacht

2 augustus

Vertrek grote takken

8 augustus

Vertrek kleine takken

13 augustus

Terugkomst kamp

26-28 augustus

Herfstontmoeting (leiding)

4 september

Laatste vergadering

11 september

Overgang

21


Algemeen

INFORMATIE OVER DE SCHAATSACTIVITEIT OP VRIJDAG 11 DECEMBER 2015 Beste leden, ouders en sympathisanten Naar jaarlijkse traditie gaan we met alle takken samen schaatsen te Leest. Dit jaar vindt deze activiteit plaats op vrijdag 11 december 2015. Wij verzamelen om 18u30 aan de lokalen en zijn normaal gezien om 21u30 terug. Opgelet: het is niet zo uitzonderlijk dat de bus even vastzit in het verkeer! Hiervoor is een alternatief voorzien: Net zoals vorig jaar is er voor de gezelligheid al vanaf 20u30 een “après-schaatsbar” voorzien met verscheidene dranken aan democratische prijzen. Zeker niet vergeten mee te geven: 1. 2. 3. 4.

15 euro, aan de lokalen cash te betalen (liefst gepast) dikke kousen handschoenen (verplicht op de schaatsbaan!) goed humeur, eventueel met snuifje kerstsfeer

Wij hopen jullie in grote getale te zien! Team (après)schaats

22


Algemeen

VOSOG Vilvoorde? Wasda? VOSOG staat voor “Vlaamse Oud-Scouts en Oud-Gidsen”. Dit klinkt misschien nogal zwaar en oud, maar het gaat gewoon om een toffe bende van enthousiaste Vilvoordse Oud-Scouts en Oud-Gidsen van alle leeftijden. Wat doen ze zoal?  Scouts en Gidsen Vilvoorde ondersteunen: helpen op Skoetefest en kampbezoek, wachtende ouders opvangen bij terugkomst kamp, sponsoring van materiaal, netwerk uitbouwen, …  Activiteiten organiseren voor iedereen: quiz, dropping, (Oud)Scoutscafé, …  Leuke dingen doen onder elkaar: startactiviteit, etentje, weekend, naar toneel gaan, …  Af en toe een dienst aan de maatschappij: tappen op “Kunst in de Troost”, actie voor nierpatiëntjes steunen, …

Interesse? Kom dan naar één van onze activiteiten: - Kwis: 23 januari 2016 - Dropping: 7 mei 2016

23


Algemeen Of kom je graag een handje helpen? Opdienen op quiz of droppings tekenen. Alle hulp is altijd welkom!

En waarom geen lid worden? Dan kan je ook mee op weekend en deelnemen aan andere activiteiten enkel voor VOSOG. Bovendien krijg je 3 Ă 4 keer per jaar de Evergreen (zoiets als de Windroos, maar dan voor VOSOG Vilvoorde) en Kontact (nationale ledenblad).

Begin zeker al met onze Facebookpagina te bezoeken (en te liken): http://on.fb.me/1MykXXP

Nog vragen? Stel ze gerust aan de nieuwe VOSOG-voorzitster, Indra De Munck: via indrademunck@hotmail.com of 0479/87.43.89.

24


Algemeen

Kapoenen kapoenen@scoutsengidsenvilvoorde.be Paulien Geeraerts Parmantig sikahert

geeraerts.paulien@gmail.com 0479 05 21 96

Isabel Meskens Dromerige panda

isabel.meskens@hotmail.com 0474 95 71 12

Robin Simoens Behoedende kameleon

robin.simoens@icloud.com 0474 13 94 43

Harlekijnen harlekijnen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Brent Verhasselt Leidinggevende sneeuwstormvogel

Louise Adriaenssens Goedhartig kortstaartaapje

Arno Jacobs Speelse spiesbok

Jo Bossuyt Gevatte wasbeer

brent.verhasselt@hotmail.be 0471 73 46 42 louise.adriaenssens@hotmail.com 0470 61 80 16 arnojacobs123@hotmail.com 0468 16 01 11 jo.bossuyt@hotmail.com 0479 07 36 30

Welpen welpen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Sofie Adam Bewuste slangenhalsvogel

Robin Somers Inventieve kapucijnaap

Sebastien Grootjans Trotse kaaiman

Anton Adriaenssens Zelfzekere ani

sofie.adam6@gmail.com 0472 88 94 13 robin.somers@hotmail.com 0475 96 68 19 sebastien.grootjans@hotmail.com 0476 03 35 09 anton.a3@hotmail.com 0477 32 22 62

25


Algemeen

Akabe akabe@scoutsengidsenvilvoorde.be

Chelsey Bettens Intense oestiti

Annelies De Roover Strijdlustige mungo

Nicolas Grootjans Oprechte fennek

bettenschelsey@hotmail.com 0492 70 57 43 annelies-de-roover@live.be 0470 67 23 71 nicolas.grootjans@hotmail.com 0476 03 50 83

Jonggidsen jonggidsen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Dieter Holvoet Rustvolle ibis

Ester Vanherck Stralende saki

dieter.holvoet@gmail.com 0498 24 85 75 ester.vanherck@gmail.com 0471 10 77 32

Jongverkenners jongverkenners@scoutsengidsenvilvoorde.be

Loike Jacobs Guitige dingo

Arno Adam Beheerste zeehond

loike@hotmail.be 0473 38 98 21 arno.adam9@gmail.com 0479 49 48 87

Gidsen gidsen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Fien Van Meerbeek Fonkelende spreeuw

Samuel Vermote Enthousiast schaap

26

fienebie@hotmail.com 0471 21 39 50 samuelvermote@hotmail.nl 0474 25 14 69


Algemeen Gert Van Der Brempt Argeloze spoorkoekoek

Lauren Adriaenssens Onbezonnen griend

gert-van-der-brempt@hotmail.com 0494 15 82 32 lauren.a3@hotmail.com 0473 67 03 99

Verkenners verkenners@scoutsengidsenvilvoorde.be

Ida Coulommier Vrolijk winterkoninkje

Thomas De Henau Opgewekte barry

Matthias Simoens Goedwillige steenarend

Johannes Mevis Onbevreesde kwikstaart

idake@msn.com 0476 48 57 72 thomasdehenau@skynet.be 0498 20 74 00 matthias.simoens@gmail.com 0488 05 98 71 johannes_mevis@hotmail.com 0498 13 31 45

Jin jin@scoutsengidsenvilvoorde.be

Lize Geeraerts Hardnekkige arazari

Lisa Vanhaelen Heftige streepmuis

lizegeeraerts@gmail.com 0472 62 21 63 lisakeee_vh@hotmail.com 0470 89 86 86

Groepsleiding groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be

Ellen Janssens Ijverige bergbever

Sofie Adam Bewuste slangenhalsvogel

ellen.a.janssens@gmail.com 0495 94 73 18 sofie.adam6@gmail.com 0472 88 94 13

27


Algemeen

Assistent-groepsleiding groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be

Matthias Simoens Goedwillige steenarend

Fien Van Meerbeek Fonkelende spreeuw

matthias.simoens@gmail.com 0488 05 98 71 fienebie@hotmail.com 0471 21 39 50

Materiaal en tenten materiaal@scoutsengidsenvilvoorde.be

Ellen Janssens Ijverige bergbever

Thomas De Henau Opgewekte barry

Matthias Simoens Goedwillige steenarend

Sebastien Grootjans Trotse kaaiman

ellen.a.janssens@gmail.com 0495 94 73 18 thomasdehenau@skynet.be 0498 20 74 00 matthias.simoens@gmail.com 0488 05 98 71 sebastien.grootjans@hotmail.com 0476 03 35 09

Dassen en kentekens Nicolas Grootjans Oprechte fennek

Anton Adriaenssens Zelfzekere ani

nicolas.grootjans@gmail.com 0476 03 50 83 anton.a3@hotmail.com 0477 32 22 62

Windroos en website Dieter Holvoet Rustvolle ibis

28

dieter.holvoet@gmail.com 0498 24 85 75


Jonggidsen Hallo liefste jonggidsen! We hopen dat jullie al genoten hebben van de eerste vergaderingen, en dat de eerstejaars zich al goed thuis voelen. Als we jullie ouders mogen geloven, hebben jullie er in ieder geval veel zin, en dat gevoel is zeker wederzijds! Maar goed, genoeg blabla. Over naar de planning!

Zondag 8 november Snik snik, alweer geen vergadering! Maar we zullen dit volgende maand zeker goed maken met superleuke activiteiten! Geniet van jullie vrije zondag (en mis ons maar niet te hard).

Zaterdag 14 november, 14 uur tot 18 uur Ooit op een dag zullen jullie het allemaal moeten doen: een huis inrichten (tenzij jullie een tent of kartonnen doos verkiezen natuurlijk ;) ). Vandaag spelen we een spel dat jullie (in mindere of meerdere mate) voorbereidt op deze grote dag: HET IKEA-SPEL! Deze fantastische Zweedse winkel, bekend om zijn ingewikkelde plannetjes om kasten in elkaar te steken en, uiteraard, de balletjes, gaan wij vandaag onveilig maken! Kom allemaal zeker in jullie gewone kleren, we gaan undercover! Het zou geweldig zijn indien enkele ouders ons met de auto naar IKEA kunnen brengen. Om 18 uur wachten we jullie ouders op op de parking van IKEA.

Zondag 22 november, 14 uur tot 18 uur Vandaag gaan we ter voorbereiding van onze kasactiviteit van volgende week kerstkaartjes maken! Breng dus allemaal jullie glitterpennen en stiften mee (of ander materiaal dat handig kan zijn) en dan gaan we ons eens flink uitleven op papier!

29


Jonggidsen Zaterdag 28 november, 8 uur tot 12u30 Vandaag houden we onze kasactiviteit! We gaan op de markt van Vilvoorde onze prachtige kerstkaartjes verkopen. We spreken af aan de frituur op het Rooseveltplein om 8 uur ‘S OCHTENDS (dat gaat pijn doen, maar achteraf zijn we rijk! – hopelijk). Vergeet geen stralende glimlach en verkoopskills mee te nemen!

Zondag 6 december Joepieeee, het is Sinterklaas, en de examens zijn begonnen voor jullie arme schaapjes! Wat een leuke timing. Deze week is het geen vergadering, zodat jullie jullie kunnen concentreren op wiskunde of een ander superleuk vak en de cadeautjes die jullie hopelijk gekregen hebben. Tot volgende week!

Vrijdag 11 december Jeeeej, vandaag gaan we met de hele scouts rondjes schaatsen op bevroren water! Hoezee! Vergeet zeker geen handschoenen mee te nemen. Nadien kunnen jullie nog iets lekkers drinken met jullie ouders bij de après-schaats in de lokalen. Hierover meer info elders in de windroos 

Vrijdag 18 december, 19 uur tot 21 uur De mooiste tijd van het jaar is daar (naast de zomervakantie): kerstmis! Jullie examens zijn gedaan en hopelijk goed verlopen en dat (en de geboorte van Jezus enzo jaja) gaan we vieren! Breng allemaal een vleesje mee, wij zorgen voor de groentjes en dan kunnen we lekker gourmetten! Het is ook de bedoeling dat jullie een cadeautje van ongeveer 5 euro meebrengen 

30


Jonggidsen Zondag 27 december Jammer, maar helaas komen de examens voor jullie leiding er ook aan, snik snik :’( daarom is het vandaag geen vergadering! Geniet van jullie kerstcadeautjes en mis ons maar niet te hard xxx

Zondag 3 januari 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, … GELUKKIG NIEUWJAAAAAAAAR! Vandaag is het alweer geen vergadering, zodat jullie flink jullie nieuwjaarsbrief aan de oma en de opa kunnen gaan voorlezen. Dikke zoen van jullie kapoen ;)

Vrijdag 8 januari van 19 uur tot 21 uur Finding Nemo, de Titanic, Harry Potter, … Vanavond is het filmavond! We gaan het lekker gezellig maken met popcorn en dekentjes! Filmsuggesties zijn altijd welkom, op Facebook of op vorige vergaderingen.

Zo, dit was het dan weer voor deze windroos! We willen nog even benadrukken dat het belangrijk is dat jullie allemaal komen met de kasactiviteit. Als er niemand komt, kunnen we ook geen centjes verdienen en zullen we dus ook minder leuke dingen kunnen doen. Allemaal komen dus!

Tot volgende keer!

Dieter en Ester

31


Algemeen

Op zoek naar de origineelste kerst- en nieuwjaarswenskaarten? De jonggidsen helpen u uit de nood! Op zaterdag 28 november zullen wij op de markt van Vilvoorde staan en de mooiste kaartjes verkopen, voor slechts â‚Ź2 per kaartje en â‚Ź5 voor 3 kaartjes, envelop inbegrepen! Voor de liefhebbers zal er ook heerlijke warme chocomelk te verkrijgen zijn!

32


Jongverkenners JV olé weer een nieuwe windroos! Ook al worden volgende maanden vrij tot zeer koud, we blijven actief spelen in de scouts! Ook dit keer staan er weer super leuke/knotsgekke/awesome vergaderingen klaar! Zeker komen dus! Voor diegenen die Facebook hebben, de jongverkenners hebben een groep die ‘Jongverkenners Vilvoorde’ heet. Daarin wordt vaak nog informatie en handige tips gepost over de vergaderingen. Voeg je maar snel toe dus! 

Zondag 8 november: kasactiviteit (14-18u) Het doel dit jaar is om met al het geld dat we hebben verzameld iets SUPERLEUK te gaan doen! Wij dachten aan LAZERSHOOTING! Als je niet weet wat dat precies inhoud, hieronder is een foto geplaatst of je zoekt het gewoon even op. MAAR om dit te kunnen gaan doen moeten we natuurlijk eerst werken. We gaan sowieso meerdere kasactiviteiten moeten doen dit jaar, die we ook samen bespreken met jullie. De allereerste kasactiviteit hebben wij besloten. We gaan vingerhotdogs verkopen aan huizen en aan de lokalen!! Dit kunnen we nog doen als een late ‘Halloween-vergadering’. Wij verwachten jullie om 14uur aan de scouts in perfect uniform.

Zondag 15 november: Stadspel (14-18u) Wij horen het jullie al zeggen ‘OH neeeeee stadsspel’. MAAR dit stadspel is WEL megaspannend! Jullie moeten heel goed op jullie hoede zijn voor de politie, duiken in de bossen, rennen voor jullie leven, de aanwijzingen zo snel mogelijk zoeken, enz. We verwachten jullie om 14u aan de scouts

33


Jongverkenners in perfect uniform. Zie dat jullie goede stapschoenen aanhebben, anders komen er misschien bleinen… en dat is niet zo fijn!

Zondag 22 november : metrospel (14u- 18u station!) Opgelet, we verwachten jullie aan het station van Vilvoorde, met 5 euro, OP TIJD en in perfect uniform. Zo kunnen we samen vertrekken met de trein naar Brussel om daar het spel bij de metro’s te spelen! Te laat = te laat. Dat wil zeggen als we vertrokken zijn met de trein en je bent dan pas in het station van Vilvoorde… we je niet meer kunnen komen halen.

Zondag 29 november : GEEN vergadering Ooooooooooooohhhh zo spijtig! Laatste zondag betekent geen vergadering, MAAR GEEN NOOD! Volgende week is het weer scouts!

Zondag 6 december: sinterklaas (14u-18u) Het is weer zo ver! Sinterklaas is in het land! En natuurlijk komt hij ook langs op de scouts! Wij gaan hier gebruik van maken en eens dag gaan zeggen, misschien geeft hij ons dan wel snoep of koekjes of chocolade. MAAR voor dat we bij hem langsgaan… Spelen we eerst het grote sinterklaas-vuilmaak-spel. We verwachte jullie IN VUILE KLEREN aan de lokalen om 14u. Je uniform laat je best thuis. Want echte sinterklazen die op daken klimmen… Worden heel vuil.

34


Jongverkenners Vrijdag 11 december : schaatsen! Zoals elk jaar gaan we dit jaar ook weer schaatsen! Dit doen we op een VRIJDAG, aangezien er nu al wat leden examens hebben. Wat heb je hiervoor nodig? Handschoenen, dikke sokken (skisokken zijn hiervoor uitermate geschikt), eventueel een muts, een winterjas, centjes en je goed humeur!! We verwachten jullie aan de scouts. We vertrekken daar met de bus naar de schaatsbaan. Als we terug aankomen is er voor de ouders een APRĂˆS-SCHAATS, waar ze iets kunnen drinken en eten en daarmee de scouts steunen. Hoeveel centjes en hoe laat je op de scouts moet zijn vind je op de affiche van het schaatsen elders in de windroos.

Vrijdag 18 december: Battle royal + bbq (19u-21u) Ook deze vergadering is op een vrijdag. We spelen het populaire spel Battle Royal in het park. Wat het dus extra spannend maakt! Daarna gaan we terug naar de lokalen voor een lekkere warme chocomelk en een vleesje vers van de bbq! Een super gezellige avond dus! We verwachten jullie om 19u aan de lokalen met elk een stukje vlees bij.

Zondag 27 december : geen scouts De laatste zondag van de maand! Vier maar al gezellig nieuwjaar met jullie familie!

35


Jongverkenners Zaterdag 2 januari: IKEAspel (14u -18u) Dit is een speciale vergadering… we verwachten jullie ZATERDAG om 14u AAN de IKEA van Zaventem ZONDER UNIFORM. Dus doe maar je gewone kleren aan en bereid jullie voor op een knotsgek spel in de grootste en leukste winkel van België. De ouders moeten jullie dus ook terug komen halen om 18u aan de ingang van de IKEA.

Zondag 10 januari: dropping (14u-18u) Spijtig genoeg is dit de laatste vergadering van deze windroos  Maar om ze af te sluiten hebben we een dropping gepland. Voor de eerstejaars onder ons: Dropping is SUPERLEUK! Het is ook een kleine voorbereiding voor de dropping op kamp. Het is een ervaring die je nooit vergeet. Je kan leren werken met een kaart en kompas en nog veel meer! Doe goede stapschoenen aan! We verwachten jullie om 14u aan de lokalen in perfect uniform.

Groetjes van jullie leiding: guitige dingo en beheerste zeehond.

36


Gidsen HEEEEEEEEEEY DAG ALLERLIEFSTE GIDSEN!

We gaan weer kei kei kei leuke dingen en dat ga ik jullie direct eens vertellen si! Ik ben wel niet zo filosofisch als Samuel maar ik doe mijn best…! Laat mij 

Zondag 1 november (Lokalen)

>>>>> GRIEZELEN MUHAHAHA

Vandaag gaan wij een HALLOWEENSPEL spelen. En jullie leuke leiding wil dat jullie verkleed komen: dus dan komen jullie ook verkleed! OKKKK?

Zo komen jullie alvast niet:

Zo mogen jullie dan wel weer komen:

(cute eh?)

37


Gidsen De boodschap is simpel: iedereen aanwezig zodat we samen gezellig kunnen griezelen en roddelen, jeuuuuj!

(Ik lig strijk)

Zondag 8 november (om 14u aan speeltuin van Drie Fonteinen bos) Vandaag gaan we niet zomaar een bosspel spelen. Jaja, ik weet dat dat telkens gezegd wordt, maar deze keer is het echt anders. Nog nooit gezien en nog nooit meegemaakt want we spelen het bosspel samen met:

LEGOOOO Jaja, echt Lego! Nu gaan jullie waarschijnlijk denken hoe je in godsnaam een bosspel kunt combineren met lego’s? Awel dan moet je maar komen, nah!

38


Gidsen Zondag 15 november (lokalen) Vandaag is het niet alleen jincafé maar ook hotdogverkoop! En wie gaat die hotdogs maken, denk je? WIJ! Onze takkas staat momenteel op 0,0 dus wij moeten dringend iets ondernemen! En dat hebben we ook goed gedaan op onze promovergadering natuurlijk! Maar dat zijn zorgen voor later, eerst moeten jullie massaal berichten sturen, brieven schrijven en mails versturen naar al jullie vrienden, familieleden en lieven! Want ze moeten allemaal zondag 15 november een lekker hotdog komen eten bij ons, vanaf 17u! En ja, ze gaan lekker zijn want we gaan een tikkeltje meer doen! Miscchien iets à la Jeroen Meuske. Kom zeker af want jullie moeten de lekkerste hotdogs van het land kunnen maken! Het kan die zondag trouwens wel iets langer duren dan 18 u vermits het maar pas om 17u begint. Hou daar rekening mee!

I COUNT ON YOUUUU

Zondag 22 november (lokalen) Je weet het: Samuel is nu één van jullie leiding en hij heeft vaak random gedachten of uitspraken, maar hem gaan wij nu net nodig hebben in ons overcoole spel: één tegen alleeeeeeen! Jaja waarom betrek ik Samuel hierbij? Ik geef toe, hij kan soms wel afkomen met coole opdrachten. Dus dit jaar gaat het geen gewone één tegen allen zijn maar een special edition! Kom dus zeker af want het gaat af worden! YEAHHHH!

39


Gidsen

Zondag 29 november Vandaag is het zoals jullie wel weten, geen vergadering. Niet wenen girlzzz! Is die Minoes van Samuel al teruggevonden? Ik denk het niet dus zoek die kat! Of ga je oma en opa bezoeken, lekker taart eten en dik worden, woopwoop! Doe haar de groetjessss!

40


Gidsen Hier alvast een leuke kleurplaat van een oma en een opa, moest je niet gaan die zondag en toch niks te doen hebben met je leven!

41


Gidsen Zondag 6 december (lokalen)

Hij komt, hij komt de lieve goede Sint mijn beste vriend, jouw beste vriend de vriend van ieder kind JAJA hij komt vandaag en wel bij ons! Dus trek je mooiste scoutskledij aan om de liefste Sint te verwelkomen! Lekker snoepen en meezingen! Oefen alvast je Sinterklaasliedjes! Ik heb er zin innnnnnn!

Vrijdag 11 december (lokalen) Vandaag gaan wij onze mooiste pirouettes laten zien op de schaatsbaan! Dus vergeet je warme kleren, je handschoenen en je dikke sokken niet want wij gaan SCHAATSEN! Meer hierover vind je bij ‘Algemeen.’

Vrijdag 18 december (lokalen 19u-21u) Vergis je niet, want deze vergadering is op een vrijdag! Naar jaarlijkse gewoonte doen wij een megagezellig kerstfeestje, knus bij elkaar en eten we onze buikjes rond! We vertellen weer alle roddels en we praten gewoon gezellig aan de lange tafel met vieze geurkaarsjes!

42


Gidsen Ik hoop jullie allemaal te zien! Meer info hierover volgt zeker nog op Gezichtboek. (haha, flauw, ik weet het)

Zondag 27 december Geen vergadering jammer genoeg ď Œ

Vrijdag 1 januari Geen scouts maaaaar een GELUKKIG NIEUWJAAR van de hele leidingsploeg!

43


Gidsen Vrijdag 8 januari (lokalen 19u-21u) Hmmmmmm zo tijdens die examens even ontspannen kan zo een deugd doen! Daarom gaan wij een ontspanningsvergadering doen! Lekkere maskertjes en massages voor de leiding (tip). Het gaat alleszins voor ons een cosy avondje worden! Neem alles gewoon mee waarvan jij denkt dat je je ontspannen voelt! Ik hoop stiekem dat we Gert en Samuel kunnen overhalen om zo een maskertje op hun gezicht te smeren! HEHE!

ZIEZO dat was het dan alweer (weent) Wij zien jullie hopelijk op elke vergadering! Hasta la vistaaaaa! Gert Samuel Fien Lauren XOXO

44


Verkenners

Jow Verkenners! De twee eerste maanden zijn voorbij gevlogen. We hebben nog niet zo heel veel gedaan maar dit door omstandigheden (sjorrersnacht) en niet te vergeten al onze kasactiviteiten, die ook al achter de rug zijn. De komende twee maanden gaan we daar dus NIETS meer voor doen.

De feestdagen staan voor de deur, iedereen weet wat dit betekent... juist, examens! Deze maanden gaan we dus een paar keer op vrijdag scouts geven. Dit betekent aandachtig de windroos lezen i.p.v. vliegtuigjes mee te maken en als jullie het dan toch doen, doe het dan goed. Hieronder een voorbeeldje. De mensen die het digitaal lezen die zijn te minste oprecht ge誰nteresseerd in onze windroos of moeten gewoon den datum/tijd en plaats weten.

45


Verkenners Zondag 8 November (14h – 18h a.d. lokalen): Vandaag gaan we het iets verder zoeken dan ons Vilvoorde. Daarom verwachten we jullie NIET aan de lokalen maar aan het Station van Vilvoorde met 6 euro, voor de trein en de metro. Want we gaan namelijk Metrospel spelen.

Zondag 15 November ( 14h – 18h a.d. lokalen): PIMP The lokalen  kleren aan doen die vuil mogen worden.

Zondag 22 November: (14h – 18h a.d. lokalen) We zijn al aan de laatste vergadering van deze maand en we gaan ons verstand eens gebruiken. We gaan dit niet zomaar in de lokalen doen want dat zou een beetje saai zijn maar in de hangaar, dus we spreken af om 14u aan de HANGAAR!!

46


Verkenners Zondag 29 November: geen vergadering De laatste Zondag van de scouts, geniet ervan!!!

Zondag 6 December : (14h – 18h a.d): Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan. Hij brengt ons Sint-Nicolaas, ik zie hem al staan. Hoe huppelt zijn paardje het dek op en neer, hoe waaien de wimpels al heen en al weer. Zijn knecht staat te lachen en roept ons reeds toe: “ wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe!” Oh, lieve Sint-Nicolaas, kom ook eens bij mij en rijdt toch niet stilletje ons huisje voorbij!!

JAJA verkenners voor jullie komt de sint ook nog dus begin al maar sinterklaas liedjes te oefenen.

47


Verkenners Vrijdag 11 December: Schaatsen Zoals elk jaar gaan we dit jaar ook weer gaan schaatsen met heel de scouts. Alle informatie vind je verder in de windroos. Na alle kleine takken te helpen op de schaatsbaan en zien dat je dan zelf niet op u bakkes ligt, kan je doorzakken op den après-schaats

Vrijdag 18 December : (19h – 21h a.d. lokalen) Vandaag al een klein feestje in de lokalen. We gaan al een beetje kerst vieren met een hapje en een drankje. Wij zorgen voor alles.

Vrijdag 25 December : geen vergadering De feestdagen zijn er aangekomen. Dit betekent veel geld krijgen, veel eten en bij de bomma zitten voor dat geld te kunnen krijgen, dus geen scouts.

Zondag 3 Januari: Geen vergadering Nog eens geen vergadering want nu zit je bij de bomma langs de andere kant van de familie. Denk aan de centjes…

Vrijdag 8 Januari: (19h – 21h a.d. lokalen) Vrijdagavond tijd voor een filmavondje. Neem wat drank en eten mee voor tijdens de film en niet te vergeten een paar films. Nogal een cruciaal onderdeel.

Ida, Johannes, Matthias en den Barry

48


Jin Joow Jinners, Hier zijn we weer met onze supercoole planning voor de komende 2 maanden! Tot nu was het al een tof jaar, alleen kan de opkomst een beetje beter hé mannen ;) (en vrouwen!) Afspraken zijn gemaakt, ons buitenlands kamp is in de maak en het weekend hebben we al gehad! Is zien met wat we jullie nu nog kunnen bezighouden op zondag namiddag! Ohja, het meest aanwezige lid (in aantal dan!), krijgt een surprise op kamp, HipHoi!

15/11/2015 - @Lokalen Vandaag gaan we jullie teamspirit testen tijdens ons 1 tegen allen-spel!

Bon, 1 tegen allen, das maar saai feitelijk. We doen er nog iets bij, allen tegen 1! Hoe goed kunnen jullie samenwerken én ondertussen elkaar pesten? Moet wel lukken hé ;) Even een voorbeeldje: Lisa en ik kunnen zeer goed samenwerken! Bij deze pest ik haar een beetje! Quelle pareltje! Afspraak om 14u aan de lokalen (daar zijn we precies nog ni veel geweest van’t jaar….) in PERFECT Uniform! = Hemd + das + groene broek (anders mag je weer naar huis!)

Ohja! Na de vergadering gaan we nog een Jin-Café houden! Gezellig met iedereen pintje drinken, vuurtje maken,… TEAM SPIRIT! Dit zal starten vanaf 17u - … Verwittig de mamie & papie al dat jullie later zullen thuis zijn (en dat ze dus bij ons een pintje kunnen komen drinken, of een cola – uiteraard!)

49


Jin

22/11/2015 Vandaag gaan we eens terug naar de essentie van het JIN-zijn: voorbereiding naar het leiding-zijn! Je hoort ons al komen, jullie gaan vandaag hulpleiding geven! Wie bij welke tak zal helpen, laten we jullie nog weten! Neem zeker eens contact op met de leiding van die tak, om te zien of jullie iets mee moeten voorbereiden, dat jullie weten waar jullie moeten afspreken (bos, lokalen,…) etc. … PERFECT UNIFORM! Jullie zijn leiding vandaag! Ohja, vergeet jullie verantwoordelijkheid niet hé! We rekenen op jullie! Doet da goed hé mannekes ;)

Wij gaan iets anders doen vandaag :D See y’all later, bitchezzz

50


Jin

29/11/2015 Laatste zondag, ga iemand anders lastig vallen! Ha-ha, mopjes. Het is dus geen scouts, Lize moet haar huishouden doen van de afgelopen maand (hulp is welkom… ;-)) en Lisa, die moet dringend is beginnen studeren!

HU? Geen scouts?! En mijn verjaardag dan!  Lisa is JARIG vandaag!! Stuur haar allemaal een berichtje!

VRIJDAG 04/12/2015 OPGELET! Dit is een vrijdag (alleuu gij ) omdat jullie hoogstwaarschijnlijk moeten studeren (examens etc, been there done that) gaan we onze vrijdagavond opofferen om jullie te entertainen.

51


Jin Heel vroeg vant jaar, maar ik heb horen zeggen dat die goede, heilige man in’t land is. Eerst zien en dan geloven… We zullen hem nekeer gaan zoeken! Ik zou zegge, kom allen verkleed als zwarte piet, maar dat mag blijkbaar niet meer  Zet dus maar gewoon een paar zwarte strepen op jullie gezicht, ik wil geen klacht aan mijn been wegens discriminatie!

Ohja, ik ben alvast mijn zonden gaan opbiechten in de kerk, IK KRIJG SNOEPJES EN SPEELGOED :D misschien moeten jullie dat ook eens doen? ;-) Alléja, als we hem vinden... Het is vandaag dus het Grote-Zoek-De-SintWij-Zijn-De-Piet-Spel! Lisa en Lize hebben alvast een kleine voorsprong genomen! We hebben hem eerst in zijn stoomboot gevonden (die wij vakkundig aan de haak hebben geslagen,) daarna wou hij te paard verder (welk wij uiteraard- ook even hebben “geleend”)

Afspraak om 19u @ lokalen, tot 21u30 ongeveer 

52


Jin

VRIJDAG 11/12/2015 Vandaag gaan we naar goede, jaarlijkse gewoonte schaatsen met heel Scouts Vilvoorde! Meer info vind je elders in deze windroos ď Š Schaatsen alleen is maar saai, Lisa & Lize zullen voor een upgrade zorgen! See you there, or be square

HEUJ SCHAATSEN! Flor is al chaud !

53


Jin

ZATERDAG 19/12/2015 Opgelet! Dit is een zaterdag (yesyes, de lokalen voor ons alleen!) ’T is misschien nog een beetje vroeg, maar wij zijn alvast in volledige kerstsfeer! Daarom zullen wij vanavond ons kerstfeestje houden  (eigenlijk is’t op zaterdag te doen omdat Lize vrijdag niet kan…) Dress-code: Fancy-schmancy sjiek! Meer info volgt later!

VRIJDAG 8/01/2016 Allemaal duusd kusjes en lekjes en gelukkige nieuwjaar en beste wensen en xoxo en …. We zijn dus al 2016!! Het jaar waarin jullie allemaal “officieel” volwassen en verantwoordelijk etcetc worden. Maar vanavond moet dat nog niet. Vanavond is het CASINO-Night! W/ dealer van dienst Lisa Vanhaelen, the one and only! Van 19u – 21u30 @ Lokalen Scouts Vilvoorde, Dressed-up nicely, ‘tis casino hé guys….

Zo, dit was het weer voor de komende maanden, hopelijk mogen we jullie weer talrijk entertainen!

xoxo, jullie leiding (Ik citeer een welbepaald lid “Lize & Lisa, da zijn geen meisjes! Die drinken b**r uit blik!)

54


Profile for Scouts en Gidsen Vilvoorde

Windroos november-december 2015  

Windroos november-december 2015  

Advertisement