__MAIN_TEXT__

Page 1

kamp 2015

Scouts en Gidsen Vilvoorde Groenstraat 260 – paviljoen 6 (ingang langs Verbindingsstraat)

groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be www.scoutsengidsenvilvoorde.be Rek. nr: BE95 9799 5759 9058


Inhoud Voorwoord ..................................................................... p2 Kapoenen ................................................................... p3- Welpen ................................................................... p-1 Akabe .................................................................... p1-1 Informatie kamp ................................................... p-4 Algemeen ............................................................... p4- Kalender ...................................................................... p Verjaardagen ............................................................... p5 Info leiding ............................................................. p5-5 Jonggidsen .............................................................. p5-6 Jongverkenners ....................................................... p6-6 Gidsen.................................................................... p6-7 Verkenners ............................................................. p7- Jin ......................................................................... p-8

1


Algemeen

Beste ouders en leden, Het belangrijkste moment in het scoutsjaar is zowat aangebroken. Nu je dit boekje in handen hebt, komt het kamp er op volle snelheid aan. De leiding is volop bezig met alle voorbereidingen: kampprogramma’s worden in elkaar gestoken, materiaal aangekocht en gecontroleerd en alle praktische zaken worden afgehandeld. Het kampterrein ziet er prachtig uit: een mooie rivier, groot terrein, bossen en velden rondom. In het dorpje Han-sur-Lesse is er een gezellige drukte, ideaal voor een spel. Het beloven dus weer leuke weken te worden. We willen iedereen die geholpen heeft met de spaaracties bedanken. Op die manier konden we ongeveer 100 bussen melk, 12 potten speculoospasta en 100 euro van Maes verzamelen. Dat kan toch al tellen. Lees deze windroos zeker helemaal door. Je vindt er niet alleen de kampthema’s van andere takken, maar ook info over bagage, vertreknummers, noodnummers, adres, … Op 6 september zal er nog een allerlaatste vergadering zijn met de oude leiding. Zij zullen jullie op de hoogte brengen van wat er die dag zal gebeuren. Op 13 september is het overgang, de info hierover vind je verderop in de windroos. De mama’s en papa’s wens ik 1 of 2 rustige weken. Aan alle leden wens ik een onvergetelijk kamp met veel mooie herinneringen. Thuisblijvers hebben ongelijk! Een stevige linker De groepsleiding

2


Kapoenen

Dag mijn allerliefste kapoentjesssssss! Wij zijn alweer begonnen aan het kampprogramma, dat wilt zeggen dat ons oh zo super leuke scoutsjaar er weer bijna op zit! Maar hé het is oké want wij gaan nog op kamp! Joepie! Is dat geen superleuke afsluiter? 5 daagjes met zen allen op kamp! Voor de 1e jaartjes onder ons: zeker niet te missen want het gaat een topervaring worden! Met zen allen in een tent, we spelen veeeeeel spelletjes op de wei of in het bos en we zwemmen en wassen ons lekker in de rivier! Wij gaan van 10 augustus tot 15 augustus op kamp! (verder info hierover vind je nog in de windroos)

Genoeg gebabbeld! Tijd voor het serieuze werk want ik heb een mail ontvangen vandaag! Ik zal hem even voorlezen maar luister goed! Beste kapoenen, Ik ben Pierre Coffin en ben een regisseur in Amerika. Ik ben niet zomaar een regisseur maar DE regisseur van de film ‘Minions’. Ik hoop alvast dat jullie die kennen! Nu goed, ik heb een klein probleem. Ik heb heel veel Amerikaanse Minions in mijn film zitten maar die beginnen na een tijd echt zo saai te worden.

3


Kapoenen Ik verveel mij zelfs een beetje op de set! Ik heb gehoord dat er in België wel hele leuke kinderen zijn en ik dacht: Ja, waarom niet? Ik zoek eigenlijk nieuwe Minions van België. Kleine Minions! Ze hebben mij aangeraden om te zoeken in jullie streken en ik ben heel veel jeugdbewegingen afgegaan maar ik vond nooit de juiste kinderen. Tot ik op de Scouts van Vilvoorde terechtkwam. Ik heb in de buurt eens rondgevraagd en naar’ t schijnt zijn jullie de liefste en tofste kinderen van hele het land? Klopt dat? Wow ik hoop echt van wel! Om daarachter te komen moet ik wel eens zien of dat echt zo is en jullie kapoenenleiding gaat mij daarbij helpen. Zij gaan jullie heel goed observeren op kamp en zij gaan kijken of jullie met alles heel goed meedoen en of jullie altijd goed verkleed zullen zijn in een Minion tijdens de formaties. Wij hebben dan na het kamp afgesproken om te kijken of jullie wel geschikt zijn. Ik wil jullie wel ABSOLUUT in mijn film! Zouden jullie super goed jullie best willen doen voor mij? Alsjeblieftttt! Ik hoop zeker nog veel leuke dingen van jullie te horen! Super hard bedankt! Groetjes, Pierre Coffin

WOOOOOOW! Een mail van een regisseur en dan nog geen gewone maar van de MINIONS! Die super leuke kleine gekke gele mannetjes!

Voor dat we kunnen vertrekken moeten we ons wel kei goed voorbereiden hé! Ik zal jullie even helpen met hier een paar dingen op te sommen wat je zeker moet meenemen en zeker niet mag meenemen!

4


Kapoenen Wat nemen jullie mee op scoutskamp: - Bed (veldbed, luchtmatras,…) iets dat zeker goed slaapt - Lekker warme slaapzak en voor de zekerheid nog een extra dekentje - Kussen - Knuffel(beer) - Lekker warme winter pyjama - Toiletzak: tandenborstel, tandenpasta, kam of borstel, zeep, shampoo en een washandje (LET OP!!! AANGEZIEN WIJ ONS IN DE RIVIER WASSEN VRAGEN WIJ AAN JULLIE OM BIOLOGISCH AFBREEKBARE PRODUCTEN MEE TE GEVEN, ZOALS ECOVERT, ANDERE ZEPEN/SHAMPOOS WORDEN DOOR DE LEIDING AFGENOMEN TOT HET EINDE VAN HET KAMP) - Rekkertje of een speldje voor de meisjes - Zonnecrème (hoge factor, eventueel hoedje en zonnebril) - Voldoende warme kledij maar ook t-shirts en shorts voor overdag. Kleren die vuil mogen worden en tegen een stootje kunnen - Bikini/badpak/zwembroek - Handdoek - Watersandalen - Voldoende stevige schoenen/sportschoenen/laarzen - Rugzakje voor dagtocht - Voldoende propere (en warme) kousen - Voldoende onderbroekjes - Boekje/strips voor tijdens platte rust - Jullie Minion verkleedkledij natuurlijk ! - Jullie goed humeur! Wat nemen jullie zeker NIET mee op kamp: - Ipod, MP3-speler, GSM,.. en andere electronische apparaten. We hebben het zeker niet nodig en je kan het ook gewoon niet gebruiken want er is geen internet of elektriciteit. We zouden er dus niks mee kunnen doen. - Niet-biologisch afbreekbare shampoo/zeep - Koekjes, snoepjes, drankjes.. Jullie krijgen genoeg eten van ons en altijd een vier-uurtje. Extra snoepgoed laat je maar beter thuis want in de tent komen daar diertjes op af! - Slecht humeur

5


Kapoenen - Beste kleren en schoenen - Mama en papa -…

Als jullie nog vragen hebben over allerlei dingen, aarzel dan niet om het te vragen aan de leiding! Wat doen we nu juist op kamp? Wel het ziet er zo uit:

Op MAANDAG gaan we naar het kampterrein en gaan we ons installeren in onze tentjes! Daarna gaan we op ontdekkingstocht om het terrein eens goed te verkennen. We gaan vroeg in ons bedje want het was een drukke dag, en het zullen nog drukkere dagen worden. Op DINSDAG staan we ’s morgens op om dan samen met de welpen te ontbijten. Nadat we ons gewassen hebben en onze tanden hebben gepoetst is het dan formatie zoals elke zondag wij dat doen. In de voormiddag gaan we dan een kei leuk spel spelen. ’s Middags gaan we lekker eten om daarna even op ons bedje te rusten. In de namiddag doen we dan kei leuke dingen. Na het avondeten spelen we dan nog een spelletje maar daarna is het wel bedtijd! (Misschien lezen we dan wel een verhaaltje voor of geven we jullie allemaal een kus!) Op WOENSDAG gaan wij op dagtocht. Dan gaan wij een beetje stappen! Maar niet teveel natuurlijk. Erna kruipen we in ons bed na zo een vermoeiende dag. Op DONDERDAG is het tijd voor hindernissentocht en massaspel. Dan spelen we leuke spelletjes met alle takken, ook met de allergrootste! Spannenddd!

6


Kapoenen Op VRIJDAG gaan wij echte houtverzamelaars zijn! Wij moeten namelijk zoveel mogelijk hout bijeen rapen zodat we in de avond een supergroot kampvuur hebben. Op ZATERDAG zit het kamp erop (sniksnik). We ruimen een beetje op en dan stappen we op de bus. Naar mama en papa terug!

Zo kapoentjes, ik denk dat jullie nu wel alles weten over het kamp! Als jullie vragen hebben mogen jullie die altijd komen stellen aan de leiding! Vele groetjes en tot in augustus mijn kleine Minions!

Lauren – Fien – Hanne – Jacob

7


Welpen

Dag welpen

, ons kamp komt eraan en daar hoort altijd

een avontuur bij. We waren samengekomen om te brainstormen maar dat liep heel anders uit dan verwacht. Op deze dag is ons leven helemaal veranderd.

We kwamen samen om te brainstormen, om te zien in welk avontuur we

ons gingen storten. We waren echt ten einde raad. De inspiratie kwam maar niet, maar opeens hadden we een schitterend idee. We gingen eens op de zolder kijken om te zien dat we daar niets vonden. Er was veel te zien maar niets dat we konden gebruiken. Er waren treintjes en vieze spinnen maar op het eerste zicht vonden we niets avontuurlijk. Ellen, Iris en ik hadden de moed al laten zakken tot op het moment dat Matthias onder oude boeken iets zag liggen dat wel interessant leek.

Het leek een oud stuk papier met

wat vage lettertjes op. We konden niet goed lezen wat er juist opstond, maar we werden wel nieuwsgierig dus namen we het mee naar beneden. Terug in de living werd het ons duidelijk. Het was een soort landkaart, maar we hadden geen idee van welk land. We namen de wereldbol erbij en zochten alles af maar er was niets te vinden dat op het stuk land leek. We werden zo nieuwsgierig dat we verder op onderzoek gingen. We keken verder op de kaart en we zagen rond de kaart verschillende tekens. Toen Ellen de kaart vasthield zag ze dat deze kaart kon bewegen. Hij bestond namelijk uit drie verschillende draaischijven. We begonnen er aan te draaien en de tekens werden teksten. De kaart werd duidelijker en alle stukken vielen in hun plooien.
Welpen In het midden van de kaart stond Het land van Aan de zijkant van de kaart stond:

Chakamaka.

"Nergens in uw eigen huis, noch waar ook ter wereld, zult gij rust of vrede vinden, nu gij de onderwereld hebt verdraaid... Eerst dan, wanneer je zal drinken van de eeuwige bron, dan pas zult gij vrede vinden, in uw huis en in uw hart..." We wisten niet wat ons overkwam. Blijkbaar hadden we een vloek over ons laten komen. We sloegen alle vier in paniek. Wat moesten we nu doen? Toen we de vloek nog eens lazen, beseften we dat alleen een slok van de eeuwige bron ons nog kon redden. We gingen alle vier terug aan tafel zitten en keken angstig naar elkaar. We begonnen alle vier diep na te denken tot op het moment dat Iris recht sprong: “Ik heb een idee: we vragen de welpen om ons te helpen. Zij kunnen ons helpen om de vloek ongedaan te maken zodat we onze rust terug kunnen vinden.”

Daarom schrijven we nu dit artikel om te vragen of jullie ons willen helpen in deze moeilijke tijd. Willen jullie dat ASTUBLIEEEFT doen? We hebben al wat opzoekingswerk gedaan en we zouden zo’n 600 jaar terug in de tijd moeten gaan en ons als echte piraten moeten gedragen om niet teveel op te vallen in Chakamaka. Daarom zullen we onze naam veranderen en ons als echte piraten kleden. Ik hoop dat jullie ons willen helpen. Wij zijn er alvast klaar voor. We zullen ons al eventjes voorstellen in onze piratennaam.
Welpen

Ida Piratennaam: Marry Red

Ellen Piratennaam:

Anne Bonny

Matthias Piratennaam: Monkey Mate Matthias

Iris Piratennaam: Elisabeth Swann

1


Welpen

Om jullie alvast te helpen om niet op te vallen op Chakamaka zijn hier een paar voorbeelden van de kledij die ze vroeger droegen.

We vrezen wel dat dit een lang avontuur zal worden, dus we gaan ons goed moeten voorbereiden . Hieronder al enkele tips:    

  

Zwaard (om je te beschermen) Je piratenoutfit om niet op te vallen Een veldbed/luchtmatras Genoeg kleding en schoeisel ( Het eiland is wat moerassig, als het geregend heeft) Slaapzak, dekentje, kussen ( voor de koude nachten in Chakamaka) Knuffel Laarzen en regenjas om ook het regenwoud te verkennen Linnen zak voor je vuile kleren ( wij zijn propere piraten)

1


Welpen Heel belangrijk:

Vergeet jullie durf en lef niet Jullie goed humeur Oefen jullie beste piratenkreet al en kies een piratennaam Om in Chakamaka alles vlot te laten verlopen, werden jullie eerder al verdeeld in vloten. Hieronder vinden jullie je vloot nog eens terug. In elke vloot is er een kapitein (nl) en hulpkapiteit (hnl) om ervoor te zorgen dat alle welpen een leuke reis maken. Opgelet, als er welpen zijn die andere vaarplannen hebben en niet meekunnen op ons avontuur, kan dit nog aangepast worden.

Rood Marjolein nl Yrgen hnl Tes Wout Yasmine Joran Filah

Groen Xander nl Siebe hnl Arno Cammeron Lina Enya Lilly

Blauw Cas nl Joost hnl Ben Xander M. Stef Glorian Ruben

Geel Emma Sophie Sirine Gerben Pepijn Noor Eliot

Grijs nl Mirthe nl hnl Witse hnl Luna Judith -Hnte Elias Manon

Zijn jullie er klaar voor om de vloek terug ongedaan te maken en de eeuwige bron te gaan zoeken in Chakamaka. Zo ja, dan verwachten wij jullie op 10 augustus 2015 aan de hangaar tegen 07u30. Om samen naar Chakamaka te vertrekken. Wij hopen echt dat jullie ons willen helpen, we kunnen alle hulp gebruiken.

Ps.: Een klein detail: we hebben maar 120 uur de tijd om de vloek om te keren, dus je bent gewaarschuwd. Veel liefs, jullie leiding Xxx

1


Akabe

Dag liefste akabeërs!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Het is weer bijna zo ver het scoutsjaar is weer bijna afgelopen  maar gelukkig valt het hoogtepunt altijd op het einde. Ja het kamp komt er weer aan!! :D Jullie favoriete leiding is er ook volop voor aan het zorgen dat het een geweldige week wordt, een week om nooit te vergeten maar daarvoor hebben ze jullie hulp nodig. Vanaf 10 augustus begint het, de strijd, het kampioenschap, kunnen jullie al deze opdrachten doorstaan? Of beginnen jullie toch al een beetje bang te worden? Ons kamp staat helemaal in thema van het spel en de strijd: Vicky versus Cynthia!!!! Eerst en vooral gaan jullie elk jullie eigen coach mogen kiezen die jullie zal begeleiden en bijstaan tijdens het hele kamp. Deze coaches gaan jullie naar de overwinning leiden en zullen er voor zorgen dat jullie op het einde van het kamp triomferen! En dan is er nog één persoon die van uiterst belang gaat zijn dit kamp. Deze persoon is op de kandidaten Vicky en Cynthia na misschien wel de belangrijkste persoon die aanwezig zal zijn op het kampterrein namelijk DE SPELLEIDSTER. De spelleidster gaat jullie elke ochtend van het kamp jullie opdrachten geven, zal deze opdrachten uitvoeren en zorgt er ook voor dat alles in goede banen verloopt. Zij is degene die alle uitdagingen organiseert en zij zal ook als absolute jury bepalen wie er naar huis gaat met de kampioenenbeker. Dit jaar beste akabeërs is de spelleidster een echte diva! De geruchten gaan dat ze nooit knippert en altijd alert is. Ze zou zelfs met ogen open slapen om als uitstekende jury altijd een oogje in het zeil te houden. Mensen zeggen dat ze eigenlijk van een andere planeet komt en naar hier is gestuurd om alles in goede banen te houden. Ze is de koningin van haar koninkrijk beter bekent als ons kampterrein. Maar wij kennen haar beter als Chelsey “lovely” Bettens!

1


Akabe

Nu gaan we over tot de bekendmaking van de coaches. Er zijn twee coaches, en jullie mogen er elk een kiezen. Maar denk zeer goed na over deze keuze want je kan deze gedurende het kamp niet meer veranderen en je moet de juiste coach kiezen voor jou als je kans wil maken op die ongelooflijk prestigieuze kampioenenbeker. De eerste coach is een man met een naam die sommige mensen al doet huiveren van angst. Hij komt uit een familie die al jaren een grote invloed heeft op onze scoutsgroep. Sommige zeggen dat de politie hem zoekt en dat hij ondersteboven slaapt zoals een vleermuis. Andere beweren dan weer dat hij een levensgrote tattoo heeft van zijn gezicht… op zijn gezicht en dat hij verbannen is uit alle Chinese porseleinwinkels van het noordelijk halfrond. Wij weten twee dingen zeker, het is een geweldige coach die jou zeker naar de top kan brengen en zijn naam is Johannes “the machine” Mevis!

1


Akabe

De tweede coach is een man met een reputatie binnen het coachende werk. Hij heeft al veel kampioenen doen opstaan en hen naar de top gebracht. Sommige mensen zeggen dat hij half mens half beer is en de Atlantische oceaan onder water zou kunnen over zwemmen moest hij daar zin in hebben. Andere beweren dat hij degene is die excalibur uit de steen getrokken heeft en dus rechtmatige koning van England is en dat hij illegaal zou zijn in 17 staten van Amerika. Wij weten twee dingen zeker, het is een echte kampioenenmaker en misschien wel de beste keuze als coach en zijn naam is Brent “the biest� Verhasselt!

1


Akabe

(hier de twee coaches met hun kampioenen van vorig jaar, Stephanus de Grote en Eliasivus de Geweldige) Na de keuzes van de coach kan het spel echt beginnen. Elke dag gaan wij jullie steeds moeilijkere en moeilijkere uitdagingen voorschotelen die jullie moeten kunnen oplossen. Wij gaan ontdekken hoe wat jullie sterke en iets minder sterke punten zijn op kamp. Wie kan er het snelst onze breinbrekers oplossen? Wie kan er echt helemaal opgaan in de natuur en bijna onzichtbaar worden? Wie is in staat om dit kamp zijn grenzen te verleggen? Wie steekt er op het einde van het kamp de gouden beker in de lucht? Het toernooi begint op maandag 10 augustus tot zaterdag 15 augustus en vindt plaats in Han-sur-Lesse. Natuurlijk moeten jullie niet te voet naar daar maar worden jullie maandag als echte kampioenen opgehaald aan het tuchthuiscomplex in Vilvoorde (meer informatie vinden jullie elders in de windroos). Wat nog wel heel belangrijk is dat is dat jullie (verkleed)kledij meenemen om er ook als echte kampioenen uit te zien. Hoe kampioenen er volgens jullie uitzien dat mogen jullie zelf een klein beetje invullen.

1


Akabe Nog een aantal dingen die jullie zeker niet mogen vergeten zijn: -Genoeg kleren (we zijn 6 dagen weg) -Warme kleren (’s avonds wordt het heel koud op het toernooiveld) -Genoeg ondergoed -Handdoek (voor als we ons gaan wassen) -Toiletzak (tandpasta, tandenborstel, shampoo,‌) -zwemkledij -zaklamp -regenjas -goed schoeisel + eventueel laarzen Wat nemen we zeker niet mee: -GSM -elektronica (we hebben geen elektriciteit op ons toernooiveld) -waardevolle dingen die kapot kunnen gaan -Je mooiste kleedje Dan willen wij jullie, de coaches en de spelleidster al super veel succes wensen. Doe goed jullie best en misschien komen jullie dan wel terug met de beker! Tot op kamp!

Chelsey, Brent en Johannes

1


Algemeen

Kampbagage !! Je vertrekt in volledig uniform !! (hemd, das en groene broek/rok) Short en T-shirt onder uniform kunnen handig zijn voor opbouw. 1. slaapgerief o veldbed (zeker voor kleine takken)), luchtmatras of matteke o slaapzak en eventueel deken (kampnachten kunnen koud zijn!) o pyjama, nachtkleed,... o knuffel 2. toiletgerief o zeep in doosje/douchegeld (Ecologisch afbreekbaar!) o shampoo, deodorant (Ecologisch afbreekbaar!) o washandje, handdoeken o tandenborstel, tandpasta en bekertje o kam, borstel o zonnebrandolie met hoge beschermingsfactor o eventueel maandhygiĂŤne, scheergerief o linnen wasbakje (enkel voor grote takken) 3. kledij (Voldoende, kampen kunnen koud en nat zijn!) o ondergoed o kousen o sport- en spelkledij (shorts, T-shirts, lange broeken,...) o badpak, zwembroek en badhanddoek o sweaters en warme truien o regenjas o zakdoeken 4. schoenen o laarzen o sportschoenen o stevige stapschoenen (sportsletsen zijn geen stapschoenen!) o (water)sandalen/teenslippers
Algemeen 5. eetgerief (enkel voor grote takken) o bord + diep bord of gamel, beker en beste o 2 keukenhanddoeken (niet moeders mooisten) 6. allerlei o vuillinnenzak (geen plastieken zak) o zaklamp o schoenpoetsgerief o veiligheidsspelden, wasspelden o schrijfgerief en adressen (gelieve voor klein takken de adressen al op de enveloppen te schrijven en deze te frankeren) o identiteitskaart o SIS-kaart / ISI-kaart o zakgeld: niet te veel (vooral voor 2- en 3-daagse en aankoop kaartjes) o eventeel muziekinstrument o alles wat niet vermeld staat maar toch handig kan zijn !! Kleine takken bergen alles best op in een handige valies !! !! Vergeet je naam (en adres) niet overal op te zetten !! Gelieve je bagage zo compact mogelijk te houden en zeker niet verschillende zakken aan elkaar te knopen. Ook zijn plastiek zakken af te raden want die scheuren. 7. wat neem je zeker niet mee  grote metalen koffers  alle elektronische snufjes (Ipod, mp3, gsm, …)  ringen, kettingen, ...  snoep  vuurwerk  sigaretten, alcoholische dranken en andere verboden producten  je slecht humeur
Algemeen

Bagage, vertrek en terugkomst Bagage Zo veel mogelijk binnenbrengen op vrijdag 31 juli aan de hangaar. (tuchthuiscomplex, Rondeweg 24-28) tussen 17u en 19u. Op de bus is geen plaats voor bagage!

Vertrek voorwacht (jin, leiding en fourage) Zaterdag 1 augustus om 7u aan tuchthuis. Vertrek grote takken Dinsdag 4 augustus om 7u30 aan tuchthuis. !! Vertrek in perfect uniform !! !! Vergeet je lunchpakket niet (grote takken)!!

Vertrek kleine takken Maandag 10 augustus om 7u30 aan tuchthuis.

Terugkomst Zaterdag 15 augustus tussen 17u en 18u aan tuchthuis. Wachtende ouders kunnen weer terecht bij VOSOG/JOS'kes voor een drankje. Opgelet: we spreken dus NIET af aan de lokalen!

2


Algemeen

Patrouillekoffers Klaarmaken Jin: dinsdag 30 juni om 14u aan hangaar Jongidsen en jongverkenners: woensdag 1 juli om 14u aan hangaar. Gidsen en verkenners: woensdag 1 juli om 15u aan hangaar. Leeg maken Iedereen: zondag 16 augustus om 14u aan de hangaar. Wat jullie van ons meekrijgen o een reeks potten met deksel en pannen o vergiet o houten lepel, pollepel, aardappelmesjes, dunschiller o klopper, pureestamper, schuimspaan, snijplankje o blikopener o koffiekannen o handborstel Wat jullie moeten aankopen met takkas o afwasgerief: afwasproduct, sponskes, borstelkes en jexkes o lucifers en zip o toiletpapier voor een heel kamp o bruine zeep (niet vloeibaar) o al wat nog handig is en wat je wil meesleuren (vb. mayonaise, ‌) Waar jullie best zelf voor zorgen o voldoende krantenpapier o keukenhanddoeken o pannenlappen Tips - vergeet je lidkaart of kortingskaart niet voor je aankopen in de Colruyt. - denk aan het milieu! - 1000 lucifers zijn te veel en te duur. Spreek dus af met andere patrouilles.

2


Algemeen

Ecologisch afbreekbaar? ‘Wij leven met open oog in Gods natuur.’ Iedere zichzelf respecterende scout of gids herkent deze zin wel. Dit jaar gaan we een poging doen om hier extra bij stil te staan. Waarom dan?

“Terecht wordt er, ook op kamp, op gelet dat het kook-, tafel-, en eetgerei er behoorlijk blijft uitzien en dat er een minimum aan hygiëne wordt nageleefd en de voedselveiligheid niet in het gedrang komt. Helaas wordt er op het einde van de afwas de afwasteil leeg gekieperd – ergens in een wei, de struiken, de beek. En met onze bezwete en beslijkte lijven gaat het nog directer: die wassen we in de rivier en de shampooresten gaan met onze goede wensen stroomafwaarts. So what, hoor ik jullie zeggen, dat is toch geen probleem. Maar spijtig genoeg is het dat wel. Paradoxaal genoeg zijn doorsnee schoonmaakmiddelen, shampoos en zepen niet zo proper. De hoofdgrondstof waaruit ze gemaakt worden is petroleum. Als we zo’n petroleumafwasmiddel of –shampoo in de struiken of de rivier flikkeren, gebeurt er in ’t klein wat er in het groot bij het zinken van de zoveelste tanker gebeurt.”

Hoe kunnen wij ons steentje bijdagen? Koop een shampoo, douchegel, … dat een ecologisch label draagt of dat geen petroleum bevat. Je vindt tegenwoordig deze producten in alle winkels. Colruyt heeft bijvoorbeeld z’n eigen merk. Kleine takken hoeven geen douchegel mee te nemen, er wordt voor hen ECOVER douchegel voorzien.

2


Algemeen

Adres eigenaar terrein (Duidelijk de naam van de beweging en tak vermelden! Het adres bedient meerdere kampterreinen!) Scouts en Gidsen Vilvoorde naam + tak Impasse de la Boverie 12 5580 Han-sur-Lesse

Noodnummers (enkel in zeer dringende gevallen) Ellen Janssens: 0495/94.73.18 Sofie Adam: 0472/88.94.13

2


Algemeen

! OPROEP ! Alle gele papiertjes van SON mogen binnen gebracht worden bij Ellen Janssens. De groep kan daarmee een waardebon krijgen voor groepsaankopen. Alvast bedankt!

2


Algemeen

Begin nieuw werkjaar leidingĞŶũŝŶ Van vrijdag 28 augustus tot zondag 30 augustus is het Herfstontmoeting, het startweekend van het werkjaar voor alle leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen in de Hoge Rielen. Dit is een sterke aanrader (zowel heel leuk als interessant).

Meer info hierover vind je in de eerstvolgende Over en Weer of op www.gouwwebra.be.

Tip: schrijf je op tijd in voor de sessies zodat je niet moet nemen wat er overblijft (zie Over en Weer)

2


Algemeen

Begin nieuw werkjaar Leden We spreken op zondag 13 september om 10u30 af aan de lokalen. Daar zal een groot spel met alle takken plaatsvinden om het nieuwe jaarthema in te leiden. De activiteiten eindigen voor alle takken om 17u00. Vergeet zeker je lunchpakket voor de middag niet! Het terrein wordt niet verlaten.

Wat wordt volgende jaarkenteken?

2


Algemeen

OPSTELLEN VAN EEN PATROUILLETENT 1. Buitenzeil open leggen met de buitenkant naar onder 2. Leg het binnenzeil over het buitenzeil en plooi het in de helft totdat je de lussen ziet 3. Trek je schoenen uit alvorens de tent te belopen! 4. De buizen van de nok samenvoegen en door de lussen schuiven 5. De steunpalen (met pin) op de juiste plaats en volgens overeenkomstige gaatjes in het binnenzeil aanbrengen maar nog op de grond laten liggen (binnenzeil --> nok --> lus --> buitenzeil) 6. Plooi het buitenzeil over het binnenzeil 7. Alles samen rechtrekken met 3 man op hetzelfde moment (vergeet de nok niet te ondersteunen) 8. De deuren van de tent sluiten 9. De hoekspankoorden van het BINNENZEIL opspannen onder een hoek van 45° De spantouwen ontspan je tot op 1/3 over de volledige lengte alvorens het grondanker te kloppen (zie tekening) 10.Volg dezelfde methode voor de hoeken van het BUITENZEIL (vergeet de deuren niet te sluiten!) 11.De rest van de spankoorden bevestigen en opspannen telkens op één lijn, te beginnen met het BINNENZEIL 12.Het grondzeil in de tent leggen (voor de middelste paal zal je wat touwen moeten ontspannen) 13.Binnenzeil onder het grondzeil leggen en grondankers aan de muurtjes kloppen 14.Eventueel greppeltjes graven onder het buitenzeil

2


Algemeen De tent is goed opgezet en opgespannen als; 1. De drie steunpalen op een rechte lijn staan (en op het grondzeil rusten) 2. Er geen rimpels of zakken in het tentzeil zitten 3. Binnen - en buitenzeil mekaar niet raken 4. Alle lussen aan de nok hangen 5. De pin van de middelste paal langs buiten zichtbaar is en niet op het tenzeil rust

Opplooien van een patrouilletent

Gebruik van een sjorbalk bij tekort aan grondankers
Algemeen

PIONIEREN PLATTE KNOOP KENMERKEN: - Breeksterkteverlies van 60% ! (een touw dat 100 kg kan dragen breekt bij 40 kg last!) - Enkel voor touwen van GELIJKE DIKTE en hetzelfde materiaal - Ongeschikt voor het dragen van lasten, wegens niet betrouwbaar onder spanning. - Trekt zichzelf vast

HOE? Je legt de einden van het touw eerst rechts over links en dan links over rechts. Andersom levert hetzelfde resultaat. De twee eindjes liggen aan dezelfde kant in de langsrichting. Als je de knoop fout legt bekom je een "oude wijvenknoop" (twee keer rechts over links of omgekeerd) Onbetrouwbaar, zeer zwak en de kans bestaat dat ze losschiet.

TIMMERMANSSTEEK Je gebruiktde timmermanssteek voor het begin van een sjorring. Minimum drie keer rond het touw gaan met de losse tamp
Algemeen

PAALSTEEK Spantouw aan een shelter vastknopen? Bootje aanmeren? De paalsteek is een van de bekendste, gemakkelijkste en meest gebruikte knopen. KENMERKEN: - Na zware belasting zeer moeilijk los te krijgen. - Kan losschieten indien niet goed aangetrokken. (zie pijltjes) - Breeksterkteverlies van 35% (een touw dat 100 kg kan dragen zal breken bij een belasting vanaf 65kg)

HOE? Oefening baart knoop

DUBBELE PAALSTEEK

3


Algemeen

ACHTKNOOP of VLAAMSE STEEK In de eerste plaats een stoppersknoop: een knoop die je gebruikt om het touw niet door een katrol of oog te laten schieten. De achtknoop is veel beter geschikt dan een gewone of halve knoop, ze geeft meer verdikking en is gemakkelijker los te maken. Een zeer betrouwbare knoop; er kan gemakkelijk en snel visueel vastgesteld worden of ze correct gelegd is. De dubbele achtknoop is een gekende variant in de klimsport. Breeksterkteverlies: 20%

Dubbele achtknoop

Achtknoop

MASTWORP De mastworp wordt het best belast langs twee zijden, maar je gebruikt hem het meest om de sjorring mee te eindigen. Wanneer de mastworp onder spanning staat zal deze niet schuiven. Als er echter een wisselende belasting optreedt niet loodrecht op de paal kan ze wel eens lossen. Een variant is de magnussteek. Deze houdt bij belasting langs een zijde, zolang dit aan de kant van de voorslag is. De magnussteek is een mastworp met een extra voorslag.

Magnussteek

Mastworp

3


Algemeen

KRUISSJORRING Deze sjorring dient om twee palen aan elkaar te sjorren die ongeveer een rechte hoek vormen.

De kruissjorring begin je met een timmermanssteek op de vaste paal. Het oog van de timmermanssteek bevindt zich dan de rechterkant. Je vertrekt met je touw recht uit het oog en direct naar boven toe. Zo "rust" de losse paal op de vaste en zal je sjorring niet gaan doorhangen na een paar dagen.

Je slaat het touw minimum drie keer om de palen heen, zoals in de tekening aangegeven. Elke winding leg je netjes naast de vorige en trek je stevig aan. Men werkt steeds "binnen-buiten" Bij de losse paal worden de slagen naar binnen toe gelegd, bij de vaste paal naar buiten toe. Een handig ezelsbruggetje LOBI: LOsse balk BInnen

3


Algemeen Daarna ga je woelen. Je slaat de touwen tussen de palen door om de winding heen. Elke woeling trek je weer strak aan, zonder spanning te lossen op het touw. De drie of meer woelingen leg je naast elkaar en niet op mekaar, doe je dit toch dan zal het touw uitzetten en de sjorring aan kracht verliezen. Je werkt van de vaste paal naar de losse paal toe.

Tenslotte werk je de sjorring af met drie halve steken en een mastworp op de losse paal, dit vlak na het woelen. (niet omgekeerd, halve steken kan je gemakkelijk met ĂŠĂŠn hand leggen en aanspannen, een mastworp niet) Merk ook op dat de kruising van de steken op de juiste positie zit en voldoende frictie genereerd. Eventueel resterend touwwerk rol je veilig op. DE SJORRING EINDIG JE NOOIT MET EEN KNOOP! Als de eindknoop op een andere plaats veiliger ligt is het noodzakelijk dat je van de standaardplaats afwijkt. Bij een gesjorde ladder zal de eindknoop dus nooit aan de binnenkant van een sport eindigen!

3


Algemeen

KAMPREGELS  Bij het hakken draag je steeds een lange broek en stevige schoenen! (onze verpleegster kan wonderen verrichten met een pleistertje, half open gekapte voeten vallen helaas niet onder die noemer)

 Hakken en zagen doe je in een kapvierkant  Met bijl en zaag wordt niet in het bos gegaan zonder toestemming van je leiding!  Bijl en zaag smeer je gretig in met ecologisch lagervet (niet met bruine zeep) tegen het roesten  Drinkwater nuttig je enkel uit waterflessen en NIET van de citern  Bedek elke dag de hudo met een beetje aarde  Het kampterrein wordt niet verlaten zonder toestemming van je leiding  Voor het koken en afwassen gebruik je water van de citern (kookwater laat je dan ook effectief even doorkoken!)  Respecteer de slaapuren van de andere takken en denk ook aan je eigen slaaptekort, je moet immers zelf 5 tot 12 dagen meekunnen!  Bijlen, zagen en ander materiaal dat rondslingert, wordt door de materiaalmeesters in beslag genomen  Potten en braadsleden smeer je langs de buitenkant in met bruine zeep

3


Algemeen

SCOUTSWET Wij zijn fier en op onze eer te vertrouwen. Wij zijn trouw aan God en vaderland. Wij hebben tot plicht ons nuttig te maken en anderen te helpen. Wij zijn vrienden onder elkander. Wij zijn hoffelijk. Wij leven met open oog in God’s natuur. Wij kunnen zonder tegenspreken gehoorzamen. Wij glimlachen onder alle omstandigheden. Wij zijn sober en spaarzaam. Wij zijn rein in gedachten, woorden en daden.

AVONDLIED O Heer, d'avond is neergekomen, de zonne zonk, het duister klom. De winden doorruisen de bomen en verre sterren staan alom... Wij knielen neer om U te zingen in 't slapend woud ons avondlied. Wij danken U voor wat we ontvingen, En vragen, Heer, verlaat ons niet! Knielen, knielen, knielen wij neder, door de stilte weerklinkt onze bee Luist'rend fluist'ren kruinen neer en sterren staren teder. Geef ons Heer, zegen en rust en vree!

3


Algemeen

BELOFTELIED Luister even wat Ik zeggen ga (ik) doe mijn belofte beloof het, ja

Alleen met zijn allen met zijn allen alleen ontdekken een grotere wereld om ons heen

Ik kijk om me heen om dan verder te gaan hink, stap, spring k kom er aan

Zo samen begrijpen waar het eigenlijk om gaat Een mooiere wereld Die lekker rond draait

ref: Ja ik ga achter mijn belofte staan als scout en gids wil ik daar voor gaan ja samen achter de belofte staan als scout en gids willen we daar voor gaan

Ref: Want ik beloof … als scout en gids … (2x) Een knoop in de das ik zal er echt voor gaan soms met vallen dan weer opstaan

Ik zet me in voor iets groots of klein voor mijn groep wil ik er altijd zijn

Ik hoop wat we doen Echt zinvol is In stad, zee of boom In iets meer dan er is

We kunnen veel meer daar geloof ik in schouders er onder we vliegen er in

Want ik beloof als scout en gids want ik beloof …

ref:

3


Algemeen

BELOFTETEKST Ik ben scout/gids, tussen scouts en gidsen, hier & nu; ginds & morgen het spel dat we spelen is niet luchtledig. Samen willen we de wereld verdraaien.

Ik ben scout/gids Ik verken de wereld, ik val, ik tuimel en ik sta weer op. Ik wil mijn best doen. Ik ben scout/gids, tussen scouts en gidsen Daarom beloof ik me in te zetten voor mijn groep, want mijn werk is ploegwerk, en onze inzet verzet bergen.

Ik ben scout/gids, tussen scouts en gidsen, in de wereld zo hoop ik op iets meer dan wat ik zie. Ik hoop dat wat ik doe niet voor niets is, ik geloof dat wat we doen zin heeft, ik beloof dat het niet om het even is.

MORSETEKENS OP KAMP ..

inspectie

-/..

verwittiging inspectie

....

formatie

.......

neerlaten vlaggen

..-.

fourage (fruitverkoper)

.-..

leiding (limonade)

-.-

kapoenen (kloosterpoort)

.--

welpen (weersopkomst)

.-

akabe (auto)

.---

jongverkenners (jan-oom-dom-oor)

---

jonggidsen (oorlogsvloot, j = jongverkeners)

--.

gidsen (grootmoeder)

...

verkenners (sikkepit van seniors)

..

jin (iemand, j= jongverkenners)

3


Algemeen

MORSE EN SEINPROCEDURE ALFABET A B C

.-... -.-.

a-toom bok-ke-rij-der co-ca-co-la

T U V

.....-

ton u-ni-form ver-ken-ners-troep

D E F G H I J K L M N O P Q R S

-.. . ..-. --. .... .. .---..-.. --. --.--. --..-. ...

dok-wer-ker eend fruit-ver-ko-per groot-moe-der hek-ke-spring-er ie-mand jan-oom-dom-oor kloos-ter-poort li-mo-na-de mo-tor no-ten oor-logs-vloot pap-school-lo-per quo-quo-ri-ko re-vol-ver sik-ke-pit

W X Y Z CH 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

.--..-.---.. ---.---..--...-......... -.... --... ---.. ----. -----

weers-op-komst X on-der-ze-ro York-blijf-toch-York zons-on-der-gang cho-co-bon-bon

Elke lettergreep met een o (geschreven) is een ta (lang), de rest is ti (kort)
Algemeen

SEINPROCEDURE Oproepingsteken (Venez Ecouter)

...-.

Klaar om te ontvangen (K)

-.-

Nog niet klaar om te ontvangen (Q)

--.-

Meer naar links (ML)

--/.-..

Meer naar rechts (MR)

--/.-.

Iets hoger (MH)

--/....

Iets lager (MB)

--/-...

Woord begrepen

-

Vergissing (8x kort)

........

Einde bericht

.-.-.

Bericht begrepen (Roger)

.-.

?

..--..

Wat-kan-jou-zo-ra-ken ?

!

--..--

Hoe-stom-is-dat-rot-joch !

Een seinpost bestaat best uit 3 man : een seiner, een dikteerder en een opschrijver. Wil je een bericht beginnen te seinen, sein dan het oproepingsteken. De ontvangpost kan antwoorden : KLAAR, NOG NIETKLAAR, of IK ZIE JE NIET GOED, VERANDER VAN PLAATS. Meer naar links of rechts is echter altijd ten opzichte van degene die het zegt, dus omgekeerd voor wie de plaatsverandering moet doen !!! Na elk woord seint de ontvangpost : WOORD BEGREPEN. Komt dit antwoord niet, dan wordt het ganse woord herhaald. Onmiddellijk na het laatste woord (van het bericht) seint de seinpost : EINDE BERICHT Antwoord van de ontvangpost : BERICHT BEGREPEN. Komt er geen antwoord, dan wordt het laatste woord herhaald. Komt er nog geen antwoord, dan wordt het hele bericht herhaald.
Algemeen Een andere methode om een morsebericht te ontcijferen is het gebruik van de morsemolen. Eens men weet hoe men dit moet gebruiken, gaat het vrij vlot. Maar men moet hem dan wel bij de hand hebben of zelf kunnen opstellen voor men begint te seinen. De morsemolen bestaat uit twee delen. In de hoek staat een streep of een punt. Vandaar kan men dan verder volgen om een letter te ontcijferen. Voorbeeld : Om F ( . . - . ) te kunnen ontcijferen neemt men het deel dat bij de “E” begint, en dan gaat men naar rechts (“I”), naar beneden (“U”) en terug naar rechts (“F”).

4


Algemeen

ORIËNTATIE ORIËNTATIETECHNIEKEN Om zich te oriënteren in de natuur (zoals het Noorden zoeken) zijn er verschillende technieken. Belangrijk bij elke techniek is de kennis van de Windroos - waarmee niet dit maandblad bedoeld wordt - waarop de verschillende windrichtingen aangeduid zijn. Het is een cirkel, ingedeeld (zoals elke cirkel) in 360 graden en men kan het gebruiken als hulpmiddel bij kaart en kompas.    

0° (of 360°) = Noord 90° = Oost 180° = Zuid 270° = West

Oriëntatie met uurwerk en zon Draai het uurwerk met de kleine wijzer naar de zon Verdeel de hoek tussen beide wijzers in twee gelijke delen (in dit voorbeeld is het 16u00) De bissectrice wijst naar de ZUIDELIJKE RICHTING

Noodmiddelen: (enkel in Belgie en omstreken)  De meest voorkomende windrichting in België is ZW-NO.  Oude kerken staan meestal met het altaar naar het oosten  Bomen neigen dikwijls naar het NO (door de wind) en hebben soms tot

meestal op de NW zijde mos.

4


Algemeen

HET KOMPAS Uit wat een kompas bestaat kan je zien op de tekening; nu nog weten hoe je het moet gebruiken.

 Als men een bepaalde richting moet lopen (vb 140°) legt men de

  

 

kompasdoos op 140° gelijk met de lange richtingspijl (of -gleuf, afhankelijk van elk kompas). De pijl van het N (magnetische) gelijk leggen met de N van de kompasdoos (zodat het N klopt). De lange richtingspijl (-gleuf) duidt aan in welke richting je moet lopen. Om het exact te weten hou je het kompas voor je, je kijkt door het vizier en zorgt dat je oog, het vizier en de richtingspijl (-gleuf) op 1 lijn liggen, in het spiegeltje kan je zien of je pijl naar het N nog juist ligt. Indien nodig (in een veld of een open terrein) zal je moeten “schieten” op een paal, boom, eenzaam huis of een ander herkenningspunt Bij het schieten draai je je hele lichaam mee en beweeg je niet enkel het kompas

4


Algemeen

RECHTE WEGSCHETS De te volgen route wordt weergegeven als een rechte lijn die meestal vertikaal wordt afgedrukt en van onder naar boven wordt afgelezen. Aan deze lijn zijn streepjes getekend dat zijn de zijwegen ten opzichte van de te volgen route. Bij het tekenen zijn als het ware de beide einden van de route zodanig "uitgetrokken " dat een rechte weg overbleef. De wegen die je links of rechts moet laten liggen , hangen er als franjes aan. Op deze wijze worden de door de rechtewegschets aangegeven wegen eigenlijk gestandaardiseerd. De wegen, die door de streepjes worden weergegeven, zijn dus niet op schaal getekend en lopen in werkelijkheid natuurlijk verder door. Op bijgaande figuur zie je een ingetekende route met daarnaast de op de verschillende situaties betrekking hebbende rechtewegschets. Op het eerste zicht lijkt dit erg ingewikkeld maar dat is het allerminst. Te onthouden: Ieder streepje aan de lijn betekent: "EEN WEG LATEN LIGGEN"

4


Algemeen

BLINDE KAART Bij blinde kaart moet je eerst naar het N van je kaart (dat meestal van boven ligt) gelijk leggen met het N van je kompas, en voor de rest van begin- naar eindplaats lopen. Onderweg uitkijken of naar de soorten weg waarop je loopt, of de kruispunten wel kloppen, of er wel degelijk een kapelletje, kerk of kathedraal is, of die rivier daar wel loopt, enz... . Handig om te weten is dat de scouts van Vilvoorde kaarten gebruikt met een schaal van 1/25.000 (binnenkort 1/20.000) waarbij 1 cm op de kaart er 25.000 cm in werkelijkheid zijn. Dus is 1 cm op een staf- of je droppingskaart gelijk aan 250 m in werkelijkheid en 1 mm is gelijk aan 25 meter. Om dit te meten gebruik je de zijkant van je kompas. Verder moet je nog weten dat een jonggiver geen passen van 1 meter neemt maar eerder van 75 cm. Daarom moeten de meters gedeeld worden door 3 en vermenigvuldigd met 4 (zodat het aantal passen dat je moet nemen groter is dan het aantal meter dat je moet stappen). vb: a) 75 m = hoeveel stappen ? ďƒ 75 : 3 = 25 25 X 4 = 100 b) 100 m = hoeveel stappen ? ďƒ  100 : 3 = 33,3333... 33,333 X 4 = 132,...

BOLLEKE PIJL Bolleke pijl is een blinde kaart die opgesplitst is van kruispunt tot kruispunt. Het bolletje is de plaats waar je je op dat moment bevindt. De pijl is de richting die je moet volgen. Dus in het midden van de weg niet opeens het veld intrekken. Ook hier op details letten zoals het aantal zijwegen en of die wel juist lopen, rivieren, enz...

4


Algemeen

Dassen en kentekens Elke eerste zondag van de maand bij Sofie en/of Iris Op voorhand bestellen is niet nodig!

Er zijn ook terug tweedehandsuniformen beschikbaar.

4


Algemeen

Kentekens & uniformen

1 Tak-kenteken 2 Groepslintje 3 Jaarkenteken 4 Das 5 Vlaamse leeuw 6 Internationaal scouts- of gidsenteken 7 Belgische vlag 8 Beloftekenteken (kabouters(s), wolfje(s) of jonggiverbelofte) Voor meer info: kijk op www.scoutsengidsenvlaanderen.be

4


Algemeen

! OPROEP ! Alle gele papiertjes van SON mogen binnen gebracht worden bij Ellen Janssens. De groep kan daarmee een waardebon krijgen voor groepsaankopen. Alvast bedankt!

4


VOLLEDIG UNIFORM - Hemd - Groene broek/rok/short - Das

VERPLICHT OP ELKE SCOUTSACTIVITEIT!!! Waar vind je dit uniform en andere scoutsspullen?

Bij

in Mechelen, Adegemstraat 102

Of in een Hopper-winkel op de volgende adressen: - Lange Kievitstraat 74, 2018 Antwerpen - De Vilanderstraat 6A, 9300 Aalst - Lange Violettestraat 33, 9000 Gent - Dorpsstraat 13, 3500 Hasselt - Diestsevest 92A, 3000 Leuven - Zandbergstraat 80, 8530 Harelbeke
Kalender

Agenda 2014-2015 24-26 oktober: leidingsweekend (geen scouts) 15 november: Jinfected 12 december: schaatsen en aprèsschaats 14 maart: Skoetefest 16 mei: Italiaanse avond 12 juni: Croque- en inschrijvingsavond kamp 27 juni: uitstap zee 28 juni: voetbaltoernooike 31 juli: bagage binnenbrengen 1 augustus: vertrek voorwacht 4 augustus: vertrek grote takken 10 augustus: vertrek kleine takken 15 augustus: terugkomst kamp 28-30 augustus: herfstontmoeting leiding 6 september: laatste vergadering takken 13 september: overgang
Verjaardagen Juli

Augustus 1

Julie De Blocq

2 Sam Nassiri, Lilly Nuyens

3

Mona Marievoet

4 5 6

Sofie Adam

7 8 Witse Cauwenbergh, Bram Dewit, Sander Somers, Ida Coulommier

9

Ellen Janssens

10 11

Branko T’Kint Wolfgang Van Eenaeme

Arno Adam, Miguel Viana Bravo

Maïa De Ridder, Fiene De Waele

12 13

Flora Vanclooster

14

Yaro De Beer

15 16 Eline Maton, Mil Van Obbergen, Milan Devleesschouwer

Gaëlle Debast

17 18

Enya Lindekens

19 20 21

Jente De Waele

22 Stef Nickson

23 24

Jaan Bilsen

25 Elliot Meul Charlotte Vanhaelen

26 27

Tes Van Obbergen

28

Margot Geeraerts

29 30 31

5

Robin Somers


Contactgegevens kapoenen@scoutengidsenvilvoorde.be Fien Van Meerbeek Fonkelende spreeuw Lauren Adriaenssens Onbezonnen griend Arno Jacobs Speelse spiesbok Hanne Decaluwe

fienebie@hotmail.com 0471/21.39.50 lauren.a3@hotmail.com 0473/67.03.99 arnojacobs123@hotmail.com 0471/73.46.40 decaluwehanne@gmail.com 0474/42.32.00 welpen@scoutengidsenvilvoorde.be

Matthias Simoens Goedwillige steenarend Iris Vanherck Waardevolle strandloper Ellen Janssens Ijverige bergbever Ida Coulommier Vrolijk winterkoninkje

matthias.simoens@gmail.com 0488/05.98.71 bn477777@belgacom.net 0476/79.66.80 ellen.a.janssens@gmail.com 0495/94.73.18 idake@msn.com 0476/48.57.72 akabe@scoutengidsenvilvoorde.be

Chelsey Bettens Intense oeistiti Brent Verhasselt Leidinggevende sneeuwstormvogel Johannes Mevis Onbevreesde kwikstaart

bettenschelsey@hotmail.com 0492/70.57.43 brent.verhasselt@hotmail.com 0471/73.46.42 johannes_mevis@hotmail.com 0498/13.31.45

5


Contactgegevens jonggidsen@scoutsengidsenvilvoorde.be Laura Molinari Elegante stokstaart Dieter Holvoet Rustvolle ibis Gert Van der Brempt Argeloze spoorkoekoek Samuel Vermote Enthousiast schaap

lauratjee@hotmail.be 0478/79.92.40 dieter.holvoet@gmail.com 0498/24.85.75 gert-van-der-brempt@hotmail.com 0494/15.82.32 samuelvermote@hotmail.nl 0471/25.14.69 jongverkenners@scoutsengidsenvilvoorde.be

Jessica Vandeperre Krachtige eekhoorn Loike Jacobs Guitige dingo Arno Adam Beheerste zeehond Thomas De Heneau Opgewekte barry

jessica_vandeperre@hotmail.com 0494/73.99.09 loike@hotmail.be 0473/38.98.21 arno.adam9@gmail.com 0479/49.48.87 thomasdehenau@skynet.be 0498/20.74.00 gidsen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Paulien Geeraerts Parmantig sikahert Lisa Vanhaelen Heftige streepmuis Gwen De Sweemer Prikkelende aap

geeraerts.paulien@gmail.com 0479/05.21.96 lisakeee_vh@hotmail.com 0470/89.86.86 gwen.de.sweemer@gmail.com 0488/42.38.60 verkenners@scoutsengidsenvilvoorde.be

Tom Bossuyt Eigenzinnige arend Lennert Maenen Plichtsbewuste steltral

tombossuyt95@gmail.com 0471/38.00.35 lennertmaenen@hotmail.com 0499/47.13.76

5


Contactgegevens jin@scoutsengidsenvilvoorde.be Sofie Adam Bewuste slangenhalsvogel Wouter Janssens Bekwame spitsvogel

sofie.adam6@gmail.com 0472/88.94.13 wouter.janssens@me.com 0472/95.83.15 groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be

Ellen Janssens Ijverige bergbever Sofie Adam Bewuste slangenhalsvogel

ellen.a.janssens@gmail.com 0495/94.73.18 sofie.adam6@gmail.com 0472/88.94.13 Materiaal en tenten materiaal@scoutsengidsenvilvoorde.be

Ellen Janssens Ijverige bergbever Thomas De Heneau Opgewekte barry Wouter Janssens Bekwame spitsvogel Tom Bossuyt Eigenzinnige arend

ellen.a.janssens@gmail.com 0495/94.73.18 thomasdehenau@skynet.be 0498/20.74.00 wouter.janssens@me.com 0472/95.83.15 tombossuyt95@gmail.com 0471/38.00.35 Dassen en kentekens

Iris Vanherck Waardevolle strandloper Sofie Adam Bewuste slangenhalsvogel

bn477777@belgacom.net 0476/79.66.80 sofie.adam6@gmail.com 0472/88.94.13

5


Jonggidsen Dromerig. Magisch. Betoverend. Drie adjectieven die spontaan naar boven borrelen wanneer ik aan ons kampthema denk. Neen, ik heb het niet over de buikspieren van Zac Efron. Het woord dat in mijn hoofd ronddartelt, roept veel mooiere herinneringen op dan die zes ijzeren blokjes gedrukt op de buik van de High School Musical ster. (Dat en Zac Efron zijn 1. Zac Efron buikspieren zou een vreselijk kampthema zijn) Disney, de man, het bedrijf, het genie achter al die wonderlijke films die ons zovele uren aan dat beeldscherm gekluisterd hielden, daar heb ik het over! Wie kan de uren plezier die het creatieve brein van Walt Disney ons bezorgd heeft nu vergeten? Warme chocomelk in de rechterhand (of linkerhand als je een freak bent), lekker gezellig in een dekentje gewikkeld terwijl kleurrijke personages ons bij de hand namen en meesleurden naar een wereld waar dromen werkelijkheid werden en werkelijkheid een droom werd. Wie had er toen nood aan de buikspieren van Zac Efron??? (ik ga nu zwijgen over de buikspieren van Zac Efron, maar jezus wat heeft die man een buikspieren)

3. Een grammaticale fout van Samuel

2. Zac Efron zijn buikspieren

Begin dus maar in die kast te grabbelen naar jullie prinsessenkleedjes, kabouteruniform of pinokkiooutfit, want voor de volle tien dagen gaan wij, jullie geliefde leiding (als we onszelf zo blijven noemen, gaan jullie ons misschien echt graag beginnen zien), jullie elke dag onderdompelen in een verschillende Disney-film. “Maar Samuel”, hoor ik jullie al schreeuwen “welke Disney-films? er bestaan er toch meer dan tien? En komt mijn lievelingsfilm wel aan bod???” Tegen jullie, enthousiaste leden die spontaan tegen de windroos zijn beginnen roepen, zeg ik: Geen nood! Laat die rusteloze oogjes maar verder naar rechts bewegen, want hieronder zal uitvoerig besproken worden welke films wij het meest gepast vonden. Aangezien mijn eigen ervaring met Disney-films vrij beperkt is (lees: in de Karmi-schoenenwinkel huilen toen bambi’s mama neergeschoten werd), heb ik hiervoor de hulp van een expert ingeroepen: meneer Gert Van der Brempt of, zoals hij op de Disneyinternetforums bekend staat, BoMBaYBAMBIxxx.

Belangrijk! Onderstaand gesprek heeft volledig echt waar plaats gevonden. Niets is gelogen of gebaseerd op eventuele onderliggende frustraties, echt niet!

5


Jonggidsen Samuel (ik): Bedankt om tijd voor ons te maken, Bombaybambi! Vooraleer u uw favoriete Disney films uit te doeken doet, zou u mij kunnen vertellen vanwaar u de inspiratie haalde voor die fantastische bijnaam? Bombaybambi: Wel, umm, ik Indiër en Bombay is stad in India en Bambi is leuk.

‘Gevatte’ Indiër-mop

Samuel: Juist. Goed! Aangezien ik het gevoel heb dat dit gesprek geen extreem hoog niveau zal bereiken, zal ik maar meteen de grote vraag stellen: welke tien Disney-films heeft u voor ons uitgekozen en hoe zou u ze beschrijven? Gert: Eerst en vooral moet ik zeggen dat ik Bambi nog nooit heb gezien, en ik ben, ondanks wat al die smakeloze propaganda van Samuel jullie misschien zou doen geloven, ook geen Indiër (zie onder). Ik heb wel een uitgebreide kennis over Disney, want, in tegenstelling tot Samuel, heb ik wel een goeie opvoeding gehad.

Donkere huidskleur Donkerblond haar Zwart haar

Geen zonnebril

Zonnebril

Indiër

Duidelijk geen Indiër

Licht gebruinde huidskleur

Samuel: Wauw, je hebt volledig gelijk! Je bent duidelijk geen Indiër, hoe kon ik zo achterlijk zijn. Vergeef mij… Ik heb gewoon nooit de vreugde gekend van Disneyfilms, en ben daardoor duidelijk verbitterd geworden. Misschien ben ik gewoon jaloers op je vreselijk superieure intellect en licht gebruinde huid. Al jaren ga ik dagelijks naar de zonnebank, maar nooit zal ik die perfecte tint krijgen waar ik al die tijd al naar heb gesmacht… Je weet niet hoe het is! (Begint te wenen) Gert: Geen probleem Samuel, ik begrijp het en ik vergeef je. Iedereen zou de vreugde van Disney in zijn leven moeten hebben, en net daarom hebben wij het als kampthema gekozen. Voor jou is het hoogstwaarschijnlijk te laat, maar voor onze leden nog niet! Hou je sterk, niet voor jezelf, maar voor hen… Hoe dan ook… Hier zijn de tien essentiële Disneyfilms die aan bod gaan komen tijdens het kamp! Ogelet! Spoilers zullen volgen

5


Jonggidsen 1. Mickey Mouse Geen Disney zonder Mickey natuurlijk! Hoewel hij nooit in zijn ‘eigen’ film heeft geschitterd, kon de mascotte van Disney, en hoogstwaarschijnlijk het meest gekende personage uit de geschiedenis van animatiefilms, niet ontbreken. Als hoofpersonage in de allereerste animatiefilm met geluid, Steamboat Willy, heeft Mickey de aanleiding gegeven tot al die geweldige jeugdherinneringen, en dat mogen we niet vergeten. Donald Duck en Goofy zijn ook best ok...

2. De leeuwenkoning De Disneyfilm bij uitstek, het hoogtepunt van de animatiefilm, het eerste jeugdtrauma (tenzij je Bambi eerst hebt gezien) en een geweldige soundtrack geschreven door die man met zijn gekke brillen waarvan jullie de naam waarschijnlijk nog nooit hebben gehoord! Spoilers! De leeuw met het litteken door zijn oog, en met de Vergeet Frozen, dit is de heel originele naam ‘Scar’, is de slechterik! Iedereen met superieure jonge-onwetendelittekens in het gezicht is namelijk slecht! held(in)-loopt-weg-van-huisna-een-trauma-terwijl-er-ondertussen-een-staatsgreep-plaatsvind-door-slecht-famillielid-,-waarnahij/zij-terugkomt-en-met-de-kracht-van-vriendschap-het-kwaad-overwint-!-film enkel en alleen al omdat er pratende jungle-dieren in meespelen, en omdat alles beter was vroeger!! (neen, nostalgie heeft daar niets mee te maken!!! Moderne Disney suckt!!!!) Ahum…. De leeuwenkoning dus.

5


Jonggidsen Even gewoon een foto van Samuel, zonder enige bijbedoelingen. Let vooral niet op het litteken in zijn gezicht, dat ik niet doelbewust heb uitvergroot…

Disney liegt niet meisjes!

3. Sneeuwwitje DE prinsessenfilm, en de enigste die aan bod zal komen, want prinsessenfilms zijn eerlijk gezegd een beetje stom… En wie van jullie meisjes zou nu echt een prinses willen zijn ?? Deze film heeft alles wat een Disneyfilm nodig heeft: Een mooie, goede prinses; Een lelijke, slechte heks; Net genoeg dwergen; En een onmogelijk lieve, attente, knappe, sterke, moedige, slimme en bovenal rijke prins die zonder een woord tegen sneeuwwitje te zeggen verliefd wordt en de rest van zijn leven met haar besluit te delen, fantasie van de bovenste plank! (Jullie leidingsploeg: maakt jullie mooiste dromen kapot sinds het begin van dit jaar!)

Misschien toch niet zooo knap…

5


Jonggidsen

4. Mulan Want een vrouw moet niet altijd wachten op een man om alles op te lossen‌ En het is waarschijnlijk mijn persoonlijke favoriete Disneyfilm (pech gehad voor de haters, ik schrijf de windroos!). Voor Frozen was dit de heldin van Disney, een prinses die er eigenlijk geen wou zijn met een draak en een krekel als sidekick, en een katana, veel cooler gaat het niet worden! Voor iedereen die deze film nog niet heeft gezien, ge hem zien.

Breek vrij van de genderstereotypering!

Samuel: Eeuhm, hadden we niet gezegd dat we deze windroos in interviewvorm zouden brengen ? Je bent een beetje je eigen ding aan het doen hÊ‌ Gert: Ja, daarom schrijf ik deze kleine dialoog ertussen.

5. De kleine zeemeermin Een film die zich afspeelt diep in de zee, diep in de zee! Ga mee op avontuur met AriÍl, een verwend, naïef pubermeisje die een totaal overduidelijk louche deal sluit met een totaal overduidelijke slechte zeeheks die totaal overduidelijk slechte bijbedoelingen heeft. En kijk dan, volledig met verstomming geslagen, toe hoe AriÍl wordt bedrogen en haar stem verliest omdat ze, zonder ook maar een woord tegen hem gezegd te hebben, smoorverliefd wordt op een onmogelijk lieve, attente, knappe, sterke, moedige, slimme en bovenal rijke prins! (Ik begin een patroon te herkennen‌) Waarna de prins, zonder dat AriÍl ook maar een woord tegen hem kan zeggen, besluit om met haar te trouwen. (Tot zover dus de innerlijke schoonheid‌) Maar het is en blijft een geweldige film en nu kan Laura zich verkleden als de kleine zeemeermin! Jeeeej! :D
Jonggidsen

6. Peter Pan Laat je letterlijk meeslepen naar nooitgedachtland door een technisch gezien volwassen man met zeer zware verantwoordelijkheidsproblemen en een obsessie met jonge meisjes in deze Disney-adaptatie van het theaterstuk dat menig jonge kinderen het ziekenhuis heeft ingejaagd omdat ze wouden vliegen! (Dit is ook de reden waarom er later elfjes werden toegevoegd, true story) Peter Pan is een film die ons allemaal heeft geleerd dat je niet bang moet zijn van opgroeien, maar nooit je kinderlijke kant volledig opzij mag schuiven, een les die ik tot deze dag nog steeds opvolg! (Ja, ik steek al mijn domme fouten op Disney, zou ik ze kunnen aanklagen ?) Natuurlijk laat ik deze totale vreemde en ietwat enge man die plots aan mijn raam verschijnt binnen in mijn kamer! 7. Brother Bear Een film over een man die in een beer veranderd, en op zoek is naar zijn ware zelf… Ik herinner mij niet zoveel over deze film, maar hij was wel ok, denk ik. Hoe dan ook, sommige van jullie krijgen dit jaar jullie totem en het komt dan ook verassend goed uit dat, aangezien deze film ook over totems gaat, deze film blijkbaar een Disney-film is! En die elanden zijn best wel grappig, niet waar ?! Dus nu blijft de vraag, wie van jullie zal de felbegeerde totem van houtduif mee naar huis mogen nemen! (Voor jullie je oprecht zorgen beginnen maken, dat was maar een grapje, of niet?…)

8. Aladdin Geesten in lampen, 3 wensen, vliegende tapijten en een heleboel gekrulde snorren zijn de essentiële ingrediënten voor een Arabisch sprookje, en Disney brengt ons juist dat met hun renditie van een oud Arabisch volksverhaal! Dus vlieg mee met Aladdin, die gebruik zou kunnen maken van zijn drie wensen om wereldvrede, een oplossing voor alle honger in de wereld en gelijkheid voor iedereen te verwezenlijken, maar in de plaats daarvan beslist om de wensen te gebruiken om een onmogelijk lieve, attente, knappe, sterke, moedige, slimme en bovenal rijke prins te worden zodat hij met de prinses kan praten zonder opgepakt te worden! Dus vergeet nooit dat egoïsme beloont! (Hij heeft haar op z’n minst eerst meegenomen op wereldreis…)
Jonggidsen

9. Lilo en Stitch Ja, hoewel het moeilijk te geloven valt heeft Disney ook goeie films gemaakt na 2000. En deze is er zeker eentje van! Lilo, een jong Hawaïaans meisje, mag eindelijk een hond adopteren en kiest er de lelijkste uit. Wat volgt is een verhaal over vriendschap, familie en een totaal onhandelbare ‘hond’ waar die van mij niets tegen is. En geen nood, er is in dit verhaal ook een prins aanwezig in de vorm van de onmogelijk lieve, attente, knappe, sterke, moedige maar jammer genoeg niet zo rijke David. Pluspunten wel omdat hij kan surfen! Dus vergeet niet; Ohana betekent familie, en familie betekent dat niemand wordt achtergelaten… (Brengt telkens weer opnieuw een traantje in mijn ogen) De coolste platenspeler ooit!

10. 20,000 Leagues Under the Sea Het hoogtepunt van Walt Disney zijn carrière, geliefd door iedereen en ook wel bekend als het achtste wereldwonder! 20,000 Leagues Under the Sea gaat over… Ach, ik maak maar een grapje. De tiende film is eigenlijk Frozen, aangezien dit de ene film is die jullie allemaal waarschijnlijk hebben gezien, en hij blijkbaar ook nog niet eens zo slecht is. Maar ik ga er geen prentje bij zetten, zo weet ik ook meteen wie de moeite doet om de windroos te lezen en niet gewoon naar de prentjes kijkt :D

Wie van jullie is er enthousiast!!

6


Jonggidsen Gert: Dus dat zijn de 10 films die aan bod gaan komen, nog vragen Samuel ? Samuel: Waar zijn die andere klassiekers zoals: Pinnokio, Alice in Wonderland, Pocahontas, Lady en de Vagebond, Bambi, 101 dalmatiërs, Hercules, … ? Zou Samuel alvast nooit vragen, aangezien hij geen echte jeugd heeft gehad, maar speel even mee. Gert: Disney heeft inderdaad heel veel klassiekers geproduceerd, maar jammer genoeg duurt het scoutskamp maar 12 dagen … Dus heb ik compleet subjectief en zonder rekening te houden met anderen hun mening mijn top tien uitgekozen! Hoe de spelletjes omtrent de films ineen gaan steken zullen jullie op het scoutskamp alvast te weten komen, maar je kan natuurlijk al beginnen dromen van die 2 magische weken die we met elkaar zullen spenderen! Wij hopen alvast dat jullie even enthousiast zijn als ons!! Nog een laatste opmerking Samuel ? Samuel: Geen jeugd is nog altijd beter dan een jeugd in een derdewereldla- ik bedoel, bedankt om de vragen te beantwoorden, BOMBAYBAMBI!

Groetjes,

Jullie leiding!

Gert

Samuel

Laura Dieter

6


Jongverkenners Nicoreth, een jongeman uit Han-sur-Lesselot, liep met zijn ruin door de bakkersstraat, niet op zoek naar brood of iets dergelijks. Gewoon omdat die geur van versgebakken brood in de ochtend zo lekker rook. En hij meed de slagersstraat liever. Daar kon je niet door zonder twee dagen later nog naar rot vlees te ruiken. Hij liep door, hij was op weg naar de bovenstad, naar huis. Hij was gaan rijden, met zijn vrienden, buiten de stad. De bossen ingetrokken op zoek naar Adlijn, de tovenaar die daar zogenaamd woonde. Arthur, zijn vriend had gezegd dat deze hem, bij de dood van zijn vader uit het kasteel had meegenomen en bij zijn vader aan het hof ondergebracht had. Nicoreth wou deze magische man wel is met eigen ogen zien, en was er samen met Christophelot op uitgetrokken om de magische bossen van Esclinot te gaan verkennen. Maar geen tovenaar had hun pad gekruist. Enkel een prachtig hert dat deze avond de tafel zou sieren van Christophelot’s vader. Het zou een prachtig bal zijn, en Nicoreth was uitgenodigd, samen met nog andere edelen als Kilianad en Thomcival, die niet ver van hemzelf woonden in hun paleizen in de bovenstad. Hoewel men ze paleizen noemden, hun groot uitgevallen woningen, was er maar één echt kasteel in de stad. Helemaal op de top, met kantelen en zijn eigen uitkijktoren, binnenhof, stallen, vele balzalen, nog meer slaapkamers inclusief de nodige geheime gangen. Nicoreth was er nog maar één keer binnengeweest, samen met Robbain, Thomalad, Lucavere en Loumirak. Ze waren er ongemerkt binnengeslopen in een nacht met nieuwe maan. Niemand had hen gezien toen ze hun vlot te water lieten op de slotgracht. Bijna was het misgelopen toen ze een op één of andere manier in een onverwachte onderstroom terechtkwamen en hard tegen de kant aansloegen. Hun vlot brak met een luide krak en het scheelde niet veel, of één van de wachters had hen ontdekt. Over de muur klimmen was geen probleem, het kasteel was niet zo streng beveiligd, het stond immers al jaren leeg. Een koning was er niet, als sinds de dood van Arthur’s vader niet meer. Het werd nog steeds onderhouden, ooit immers zou er opnieuw een koning zijn. Hij die het zwaard uit de steen in het bos trok. Hij was er vandaag nog voorbijgereden, op de terugweg. Velen hadden reeds geprobeerd, hij nog niet, hij was zelfs nog niet geridderd. Maar ooit zou de echte koning terugkomen en het er uit trekken, met een gemak dat iedereen zou verbazen. Tot die dag stond het kasteel dus leeg en vrij om ontdekt te worden door hem en zijn jeugdvrienden. Veel waren ze er niet te weten gekomen. Het was helemaal in orde, zoals het bewoond zou zijn. Eigenlijk was het saai als hij er nu bij nadacht. Maar toen had het niet veel gescheeld of ze hadden in hun broek gedaan van de spanning. Het hoogtepunt was de geheime gang die Lucavere gevonden had achter één van de vele wandtapijten. Vol spanning en verwachtingen op een schat waren ze erdoor gegaan. Het was een donkere gang, rechtstreeks gehouwen in de rots onder het kasteel. Het leek wel eeuwen te duren voor een licht te zien was aan het einde van de tunnel. En natuurlijk had dit het alleen maar spannender gemaakt, licht in het midden van de nacht, aan het einde van een geheime gang in het verlaten kasteel. Dit was gewoon een teken van magie, wie weet hadden ze Adlijn

6


Jongverkenners gevonden, of was het licht het schitteren van het goud van de schat. Wie waren zij om te weten dat ze recht in de armen van de bewakers gingen lopen, kleine jongens, nog geen 10. Ze hadden de nodige heisa veroorzaakt door daar zonder pardon binnen te strompelen. En hadden nadien ook het nodige pak slaag gekregen van hun vader. Hij lachte bij de herinnering. Thuisgekomen stalde hij zijn prachtige ruin, waste het vuil van de jacht van zich af en ging op zoek naar Arthur. Hij vond hem in de kleine zaal, samen met zijn vader, Barray, een goede vriend van de vroegere koning Tomther, de vader van Arthur. De massieve stenen muren van de zaal waren bekleed met wandtapijten en het laatste zonlicht scheen nog net door de hoge spitse ramen en wierp een warme sfeer over de hele scene. Zoals vaker en vaker waren Arthur en zijn vader aan het praten over Tomther. Arthur wou meer weten over zijn vader, hij had hem slechts kort gekend, en hij was toen nog zo klein, dat hij er zich natuurlijk amper iets van herinnerde. Zijn moeder Lauraine was gestorven in het kraambed en had hij dus ook nooit gekend. Het enige wat Hij nog had waren enkele verre familieleden, en natuurlijk nu Nicoreth’s familie, die hem met open armen opgevangen hadden. Arthur was bijna even oud als Nicoreth en het was ongelooflijk leuk om een vriend gewoon bij je thuis te hebben wonen. “Zijn julllie klaar om te vertrekken?” “Meteen, ik moet mijn degen nog vlug omgespen” ‘Typisch,’ dacht Nicoreth, ‘Arthur wil er goed uitzien om de jonkvrouwen te charmeren, ik had niet anders verwacht’ … enkele jaren later…

“Mijn beste, hoogwelgeboren heer Christophelot Gisterenavond op mijn trouwfeest met de prachtige Guinevere hebben we gedanst en gedronken tot de zon ons weer rede deed zien en ons te slapen legde. Maar nu wij allen volwassen zijn, volwaardige ridders zijn. Nu het kasteel weer bewoond is. Nu is het tijd voor serieuze zaken. Ik verwacht je vanavond bij het vallen van de avond in de kamer achter de troonzaal. Getekend Koning Arthur”

6


Jongverkenners ‘Zo geheimzinnig’, dacht Christophelot, zou ik de enige zijn die dit bericht gekregen heeft? Christophelot dacht terug aan gisteren, de laatste dag van de festiviteiten rond de koninklijke trouw. Nog geen maand ervoor had deze jongen, zijn vriend Arthur, zonder enige moeite het zwaard van Tomther uit de steen in het bos getrokken. Nog geen maand geleden was hij prompt tot koning gekroond. Hoe snel kon het toch allemaal gebeuren. Te snel volgens sommigen. Velen geloofden niet dat Arthur het zwaard er zelf uitgetrokken had. Maar hij niet, hij was er bij geweest, hij had het zwaard er uit zien komen alsof het in zachte boter zat. Hij had Adlijn zien verschijnen naast de ondertussen lege steen – en daarbij de verwondering en voldaanheid gezien op het gezicht van Nicoreth, die al zolang achter Adlijn op zoek was. Nu was het hun taak om dit aan de wereld te vertellen: Arthur is de ware en echte koning van dit land. …des avonds… “Geachte vrienden, bedankt om te komen.” Arthur stond recht aan zijn linkerkant. Een ronde tafel. 15 ridders, Hij, Nicoreth, Barray, Robbain, Thomalad, Lucavere, Loumirak, Kilianad, Thomcival, Thomras, Simain, Jessahad, de neefjes Felan en Felehris, en Arthur natuurlijk “Zoals jullie weten staan, we voor een moeilijke taak. Wij zullen het zijn die dit land heropbouwen, wij zullen het moetenzijn die dit volk herenigen. Dit zal niet gemakkelijk zijn. Velen geloven niet in mijn recht op deze troon, velen zijn ons slecht gezind en zien ons liever in ons graf dan rond deze tafel, of beter op deze troon. Want niet alleen ik zit op deze troon, jullie zijn mijn raadgevers, mijn adviseurs, jullie zitten er even goed op. Ik ken jullie, ik weet wat jullie kunnen. Jullie zijn ongeslagen in de strijd en hebben de moed en dapperheid van een leeuw. Tegen menselijke vijanden houden wij stand. De vraag is: kunnen jullie ook jullie verstand gebruiken en jullie trots laten varen indien nodig? “ Stilte. “Er zijn meer krachten in deze wereld. Adlijn zal ons beschermen, zo goed als hij kan. Maar zelfs hij kan niet overal tegelijk zijn. De gezusters Loikause en Jessana zullen ons in de val willen lokken en ons ten val willen brengen, op elke manier mogelijk. Indien één van jullie hier niet met zijn leven achter staan, laat hem dan nu spreken, of voor altijd zwijgen.” Stilte.

6


Jongverkenners

En zo begint het verhaal van de dappere, ridderlijke jongverkenners van het verre Vilvoorde. Veel succes Verdere informatie over dit thema kunnen jullie vinden in verschillende films en series. Onze aanraders:

Monty Python and the holy grail

Verdere praktische informatie vind u in deze windroos bij ‘algemeen’. Ps: wij verwachten awesome verkleedkledij!!! kusjes de leiding Dame Loikause, Heer Baaray, Meneer Adlijn en Dame Jessana

6


Gidsen In 1929, op 6 mei om precies te zijn, gebeurde er iets wat de hele geschiedenis van de film zou veranderen. Toen werden voor de allereerste keer The Academy Awards uitgereikt. Er werden toen 15 prijzen uitgedeeld ter erkenning van grote filmprestaties. Tegenwoordig, 86 jaar later, worden deze prijzen nog steeds jaarlijks uitgedeeld, in de maand februari, in Hollywood, L.A. Sommige onder jullie zullen nu misschien denken: “Tiens, en The Oscars dan? Dat lijkt daar nu verdacht hard op, precies. Of ligt het aan mij?” Nee hoor. The Oscars en The Academy Awards zijn wel degelijk dezelfde prijzen. Bij het uitreiken van de prijs wordt er uiteraard ook een beeldje gegeven. In het geval van The Academy Awards is dit een gouden beeld van 35,1 centimeter hoog. Het beeldje weegt 3,8 kilo en stelt een naakte ridder voor die, gewapend met een zwaard, de wacht houdt op een filmrol, met vijf spaken. De vijf spaken vertegenwoordigen de beroepen van mensen die deze prijs kunnen winnen: acteurs, schrijvers, producers, technici en regisseurs. De Oscar bestaat voor 92,5% uit tin, 2,5% koper en 5% antimoon. Het goud (een dompellaagje van 24 karaat) zit alleen aan de buitenkant. Daaroverheen is nog een corrosiewerende lak aangebracht. Het is dankzij een zeker Margot Herrick dat we dit beeldje beter kennen onder de naam ‘Oscar’. Ze zou zich in 1932 hebben laten ontvallen dat het mannetje als twee druppels water op haar oom Oscar leek. Ondertussen zijn The Oscars uitgegroeid tot HET celebrity-event van het jaar. Er wordt minstens evenveel aandacht besteed aan de outfits van aanwezige sterren als aan wie nu effectief een prijs won. De keuze van de winnaars wordt gemaakt door leden van The Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS).De jongste actrice die ooit een award kreeg was Shirley Temple, in 1934. Ze was 6 jaar op dat moment. Christopher Plummer was in 2012 de oudste met zijn 82 jaar. De recordhouder van meeste Oscars is Walt Disney. Hij kreeg 22 gewone en 4 speciale Oscars en was in totaal maar liefst 59 keer genomineerd. Het record voor meeste awards voor 1 film staat op 11. Deze plaats wordt gedeeld door 3 films: Ben-Hur (1959), Titanic (1997) en The Return

6


Gidsen of the King (2003). En zoals we allemaal weten won Leonardo DiCaprio nog nooit een Oscar. Maar na 86 jaar vond men dat het tijd was voor iets nieuw. Hollywood begint wat afgezaagd te worden en wie wil er nu in februari naar een Awardshow gaan kijken? Na ellelange vergadering werd uiteindelijk de knoop doorgehakt. Men koos voor een nieuwe, hippere locatie. Met het principe back to basic in het achterhoofd werd er voor Hansur-Lesse, Namur gekozen, de toegangspoort tot de Ardennen. Aangezien deze streek het beste tot zijn recht komt in de heerlijke warme zomermaanden koos men ervoor om het evenement naar augustus te verplaatsen. Hoewel men deze beslissing nog even geheim wou houden, was er toch een lek en stond het al snel in de roddelblaadjes. Er waren toen enkele celebrities (rumour has it dat Reese Witherspoon, Michael Keaton en George Clooney vooral van hun tak maakten) die zich niet helemaal konden vinden in deze beslissing. De leden van de AMPAS besloten om een toegeving te doen en de show te verlengen van 1 dag naar 12 volledige dagen, meer bepaald van 4 augustus t.e.m. 15 augustus. Aangezien dit betekent dat er dus veel meer afterparty’s zouden kunnen worden gehouden, werden de meeste klagers tevreden gestemd. Daarnaast kregen ze ook nog eens de belofte dat ze zouden verblijven in hypermoderne tenten, dat er elke dag voor hun gekookt zou worden door verschillende sterrenchefs en dat er een welness center zou gebouwd worden. Maar het belangrijkste moet nog komen. Er is namelijk ook goed nieuws voor jullie!

Bij deze wensen wij de allergeweldigste meisjes van Scouts en Gidsen Vilvoorde, ook wel gekend onder hun taknaam ‘De Gidsen’, uit te nodigen voor onze jaarlijkse Awardshow The Oscars, die zal plaatsvinden in Han-sur-Lesse, Namur van 04/08/2015 tot 15/08/2015. Elk van hen is genomineerd in één van onze categorieën en het zou ons zeer

6


Gidsen

veel plezier doen als ze aanwezig zouden zijn voor de uitreiking van de awards (en eventueel het in ontvangst nemen ervan). Hoogachtend De leden van The Academy. Inderdaad meisjes jullie zijn allemaal uitgenodigd om aanwezig te zijn op The Oscars! Meer nog, blijkbaar zijn jullie allemaal ook nog is genomineerd voor een prijs, hoe zot is dat?! Wij zijn in ieder geval al super excited!! Zijn jullie klaar voor 12 dagen lang rode-loper-lopen, party’en en prijzen winnen!?! Het spreekt voor zich dat er een dress code geldt bij een feestje zoals The Oscars. Denk ‘glamour’, ‘fabulous’ en ‘ongemakkelijk’. Jullie hebben nog 2 maand om de perfecte beroemde ontwerper te vinden voor jullie exclusieve jurk. Begin al maar te stressen ;-)

Er zal uiteraard ook aangepast vervoer worden voorzien om jullie vanuit Vilvoorde op locatie te brengen. We wouden eigenlijk een helikopter, maar die kon niet landen in Vilvoorde ( we hebben Hans Bonte aangesproken, hij gaat er iets aan doen). Gelukkige konden we wel nog een super XL limousine regelen, zodat jullie reis toch het nodige comfort zal hebben. Ik heb via goede bron vernomen dat er ook zeer leuke randanimatie voorzien zal zijn tijdens de show. Niet enkel meet-&-greets met de fans en persconferenties, nee nee. Het moet gezegd worden, de organisatie heeft dit jaar echt wel z’n best gedaan. Zo zullen er spirituele wandelingen
Gidsen georganiseerd worden, om eventjes tot jezelf te kunnen komen. Of wat  dachten jullie van kookcursussen ‘Koken met extra kampvitamientjes’, zowel  voor gevorderden als beginners? Want celebrities moeten natuurlijke allemaal  een strikt dieet volgen. Voor de liefhebbers zal er ook de mogelijkheid zijn om  zich te wagen aan het maken van vuur! Opletten dat je gelnagels niet smelten!  

  Ondertussen kunnen jullie waarschijnlijk al niet meer wachten tot EINDELIJK  augustus zal zijn. Awel, wij ook niet!! We kijken er al naar uit om jullie te zien  blinken op de grootste, beroemdste, meest over over the top awardshow EVER!  We gaan er samen een feestje van maken ;‐)     Kusjes, knuffels, lekjes, alles wat je maar wil  

LISA (midden) 

  GWEN 

   

 PAULIEN (links) 


Gidsen Enkele praktische opmerkingen:  Het is altijd leuk als jullie je een beetje inleven in het thema = verkleedkleren meenemen! Maar denk eraan dat er op scoutskamp nogal is gemakkelijk dingen kwijt/kapot raken, dus neem niet uw beste galajurk van duzend euro en hakken van 30 cm mee. Die zou ge toch kwijtraken in de modder.  Eten is altijd leuk, zeker als je het op een bord kan doen! Neem dus allemaal jullie eigen bord / gamel mee, bestek en een beker.  Jullie mogen jullie gsm’s meenemen op kamp, dat kunnen wij niet verbieden. Maar overdag zullen wij ze wel allemaal bijhouden. Jullie snappen zelf ook wel dat het anders nogal asociaal kan worden  Voor jullie allemaal beginnen te panikeren: ’s avonds krijgen jullie hem uiteraard terug en ook op dropping en 3-daagse zullen jullie ze mogen bijhouden. Dus ge zult het wel overleven ;-)  Geen alcohol / sigaretten / drugs. Maar dat spreekt voor zich denk ik   Als er mensen zijn die een muziekinstrument kunnen bespelen (ik weet dat er gidsen zijn die iet of wa muzikaal zijn!), dat mag altijd mee, gezellig aan’t vuur enzo.  Jullie worden niet in patrouilles verdeeld en wie met wie in de tent slaapt daar gaan wij ons ook niet mee bemoeien. Maar uiteraard zullen jullie niet met 20 samen op 3 –daagse kunnen gaan. De verdeling van de groepjes zal op kamp gebeuren en jullie zullen inspraak hebben. Maar besef dat we niet alle 2e-jaars in 1 groepje kunnen steken om dan de 1ejaars aan hun lot over te laten.  Andere info over het kamp (vertrekuur, adres, …) is ergens in deze windroos te vinden…  Nog vragen? JE WEET ONS TE VINDEN EH :D  Er zal een laatste vergadering voor we voorgoed afscheid zullen nemen (begin al maar te wenen ja). Die zal doorgaan op 6 september. Wat waar wanneer wie en hoe zal allemaal nog meegedeeld worden via mail (en facebook).  We houden van jullie. Meestal.

7


Verkenners Gegroet verkenners! Eindelijk is het zover: jullie hebben de kampwindroos van 2015 in de hand!1 Jullie hebben een heel jaar moeten wachten, dus we gaan er gene kak aan hangen en ik zal meteen beginnen met het kampthema: Wij zitten met een probleem. Nu ja, ik vooral. Ik weet het, alle windroosartikels gaan zo “blabla boer Charles heeft een probleem, kijk ik heb een brief van hem…”. Dat is natuurlijk fictie en gewoon een leuke inkleding om het kampthema te introduceren. Dat is hier niet het geval. Ik ben wel degelijk gescheten zonder jullie hulp. De miserie is ongeveer een jaar geleden begonnen, tijdens het WK voetbal 2014 in Brazilië.2 Ik had met Dylan – aka ‘No Fun Dylan’ (zie foto), u misschien nog bekend uit uw gloriedagen bij de jongverkenners – afgesproken om op de wedstrijden te gokken. Het spreekt voor zich dat verliezen tegen Dylan geen optie is, toch? Ik heb daarom de wedstrijden van mijn favoriet team, zoals u weet is dat Duitsland, lichtjes gemanipuleerd. Daarvoor heb ik beroep gedaan op mijn goede vrienden, de kabouters. Die hebben de tegenstanders gesaboteerd door middel van laxeermiddel. Of dachten jullie dat Brazilië zomaar 1-7 zou verliezen? Komaan, doe niet naïef.

1

Lezers van de elektronische versie worden verzocht om alsof te doen dat ze de windroos in de hand hebben. 2 Het kampthema is niet “WK voetbal”, noch “voetbal” of een andere balsport. Lees verder.

7


Verkenners

De krampen moeten ondraaglijk geweest zijn, maar verliezen van Dylan, no way. Die kabouters, dat moet ik waarschijnlijk even toelichten‌ Ik ben al een paar jaar insider bij de kabouters. In de lagere school had ik voor Carnaval een puntmuts opgezet en door mijn ietwat bescheiden lengte heeft men mij toen per ongeluk ingewijd in hun gemeenschap. Maar daar gaat het nu niet om!

Insider information: zo’n inwijding ziet er ongeveer zo uit, ge ziet de pinnenmutsen he? Het probleem is dat de wereld van de kabouters geheim moet blijven voor de mensenwereld. Waarom weet ik ook niet, ze doen soms graag flauw. Ik heb dan ook bij mijn inwijding moeten zweren om te zwijgen, aangezien ik daar in de eerste plaats al niet hoorde zijn. Ze vonden het

7


Verkenners namelijk behoorlijk vervelend toen ze mij voor één van hen hadden aangezien. ’t Ligt wat vervelend, ziet ge? Ik ben na de overwinning in de finale tegen Argentinië (extra laxeermiddel op de boterhammen van Messi) niet slim geweest en heb in the heat of the moment tegen iemand in Barcelona gezegd dat ik kabouters had ingeschakeld om de wedstrijden te beïnvloeden. Die dwaas heeft dan de locale kabouterambassade proberen contacteren om mijn verhaal te verifiëren. Jullie begrijpen dat de kabouters daar absoluut niet mee gediend waren. Die kerel wist natuurlijk ook van het bestaan van de kabouterwereld, maar dat heb ik opgelost.

Helaas volstond dat niet door de kabouterraad. Op de misdaad van verraad staat verbanning. Omdat ik officieel ingewijd ben, geldt die straf ook voor mij, maar omdat mijn inwijding een vergissing was, zijn ze relatief mild voor mij geweest: als ik genoeg rekruten kan leveren aan de Geheime Kabouterdienst zien ze deze ene keer misschien door de vingers. Rekruteren is een moeilijk proces, dus ik moest tactisch nadenken. Ik had de beste rekruten nodig die de scouts te bieden heeft, en moest dus koste wat kost mijn wil doorzetten op de leidingsverdeling om de beste tak te bemachtigen. De jin zijn helaas naar Wouter en Sofie gegaan, de

7


Verkenners gidsen, jonggidsen en jongverkenners heb ik ook niet gekregen. Met verkenners ging het iets moeilijker worden, maar ik had niet veel keuze: het was dat of verbanning. Ook mijn medeleiding moest ik zorgvuldig uitkiezen. Lisa, Lauren en Arno Adam hadden echter geen zin meer om mij telkens weer uit te problemen te helpen, Lennert heeft gelukkig iets meer empathie tegenover kabouterverraders. Zo werd het team samengesteld, zonder dat jullie dat toen wisten.

Het kamp wordt jullie laatste trainingskamp naar een volwaardige kabouterrekruut. Nu is het erop of eronder! Ik hoor de personen die nog opletten al denken: hoezo “laatste”? “We zijn nog niet begonnen.” Jawel, jullie zijn beter voorbereid dan jullie denken. Al een heel jaar bereiden wij jullie voor op dit laatste trainingskamp, door jullie kennis te laten maken met de kaboutercultuur en de basistechnieken van een kabouterrekruut. Een overzicht:

7


Verkenners 1. 12 oktober 2014: één tegen allen. Eén van de opdrachten is dat jullie een kabouter moeten zoeken. Eerste kennismaking is altijd belangrijk. Deze opdracht werd overigens met succes volbracht. 2. 2 november 2014: metrospel Brussel. Eén kabouter vinden lukt, maar kunnen jullie ook meerdere kabouters zoeken? In de metrostations werden kabouters verstop, die jullie moesten verzamelen. Dat ging iets minder goed, maar het was een begin. 3. 5 december 2014: quiz in de hangaar. Deze quiz testte jullie basiskennis van enkele bekende kabouters in de kabouterronde. Vooral grote artiesten als Kabouter Wesley en Kabouter Plop werden gevraagd. Jullie scoorden goed, een prima teken. 4. 22 februari 2015: gangsterspel in Vilvoorde. Eén van de opdrachten was “pimp een kabouter”. Het opsporen van kabouters is één ding, ze veranderen naar iets dat typisch is voor de cultuur van de mensenwereld is dan nog iets anders. Tegenslag: deze opdracht werd niet uitgevoerd. 5. 1 maart 2015: stadsspel Antwerpen. Twee geselecteerde rekruten, Mirko en Flor, kregen de opdracht om bierviltjes te verzamelen. Wij rekenden erop dat er een aantal bierviltjes van La Chouffe zouden tussenzitten, het bewijs dat kabouters, ondanks strikte geheimhouding, toch onder de vorm van mythische figuren in onze samenleving zijn geïnfiltreerd. 6. 8 maart 2015: fietszoektocht in o.a. Grimbergen, Meise, Brussel en Vilvoorde. In Meise vonden jullie een kruiswoordraadsel. Het langste en enige verticale woord op dat kruiswoordraadsel: kabouter. 7. 18 april 2015: stadsspel in Aken (Aachen). Jullie moeten foto’s van gebouwen maken in combinatie met verschillende objecten. Eén van de mogelijke objecten was een kabouter. De kabouter werd echter niet vaak getrokken; ik vermoed nog steeds dat ze mij proberen saboteren om jullie op te leiden. 8. 3 mei 2015: stadsspel Mechelen, een soort van Risk. In plaats van met legers te vechten om stadsdelen, vochten jullie met één van de belangrijkste goederen van de kaboutercultuur: paddenstoelen. Dit om jullie eraan te doen wennen dat er naast geld ook nog culturen zijn die in andere waarden tellen.

7


Verkenners 9. 22 mei 2015: quiz in de lokalen. De afbeelding in de windroos naast deze vergadering: een kabouter die een boek leest. Kennis is belangrijk als je slechts enkele centimeters groot bent! In de vragen werd dieper ingegaan op jullie kennis van de kaboutercultuur, met een gedetailleerde vraag over de muts van de befaamde Kabouter Lui. Ook naar bewijzen van de infiltratie van kabouters in de mensenwereld werd nog een laatste keer gepolst: vrouwelijke welpen noemt men wel vaker kabouters. Nadat jullie doorhadden dat de kabouters tot in jullie eigen jeugdbeweging waren doorgedrongen, vonden we jullie geschikt om mee te gaan op trainingskamp. En daar zijn we nu beland. De tiende en laatste stap in jullie opleiding. Wij hebben ons best gedaan om jullie opleiding zo veelzijdig mogelijk te maken, zonder daarbij afbreuk te doen aan de essentiĂŤle subtiliteit. Want tot nu mochten jullie natuurlijk niet te veel vermoeden en moesten jullie vooral onbewust beĂŻnvloed worden. Nu is de juiste tijd om het jullie te vertellen. Ik sta onder steeds meer druk en heb dringend mijn lading rekruten nodig. Kamp zijn de laatste 12 dagen, anders ben ik zeker van mijn verbanning. Het is me duidelijk dat de subtiliteit van onze acties tijdens de opleiding wat zal lijden onder de aanwezigheid van de andere takken, zelfs met dit belachelijk grote terrein. Daarom zal na jullie inwijding een oplossing voor alle getuigen moeten worden gezocht, maar daartoe ben ik bereid.

7


Verkenners Nu is het aan jullie, mijn – en in zekere mate zelfs ons! – lot ligt in jullie handen. Als jullie het nu verknallen, zie je mij nooit meer terug, en ik betwijfel of ze Lennert genade zullen schenken, want ze zijn zelfs een jaar later nog steeds pretty pissed off in de kabouterraad. Wij zorgen voor de laatste opdrachten die jullie tot topkabouters moeten maken. Dit moeten jullie doen: Assimileren! Zorg ervoor dat je eruit ziet als een kabouter, draag hun kleren, vergeet vooral de muts en de baard niet. Moesten jullie enkele centimeters kunnen krimpen, dat zou fantastisch zijn. Enkele suggesties:

7


Verkenners

Wees ook goed geĂŻnformeerd over hun cultuur. Waar ze van houden, waar kabouters voor staan, wat ze graag doen en eten. Anders gaan jullie niet veel vrienden bij de Geheime Dienst maken en dat zou triestig zijn. Hier alvast enkele tips:  Kabouters zijn uiteraard goed in verstoppen, het is en blijft een geheime cultuur. Niet gezien worden zal een belangrijke oefening worden.  Kabouters zijn behulpzaam tegenover mensen, ook al weten die mensen dat niet. “Ruim je kamer op, de kabouters zullen het niet doen.â€? Onzin. Die doen dat wel, als je lang genoeg wacht (er zijn helaas wachtlijsten door het grote aantal aan onopgeruimde kamers). Anderen helpen staat zeker op het programma.  Kabouters eten graag heel veel. Dat is eigenlijk niet waar, maar misschien overtuigt het jullie om toch mee te komen‌ Natuurlijk zijn niet alle kabouters exact hetzelfde, het is natuurlijk toegestaan om een eigen kabouterkarakter te ontwikkelen, dan vallen we misschien minder op. Graag tot op trainingskamp! Kabouter Penarie en Kabouter Meegezogen in de Penarie
Jin Grüß Gott/Grüezi, Wenn die Typen von den Rangers (so heißen die halt in deutschen Pfadfinderbewegungen) denken, es sei „cool“ einen v on uns korrigierten und mittels einer Übersetzungsmaschine im Internet ins Afrikaans übersetzten Text als Artikel zu benutzen, muss ich sie hier leider e nttäuschen, denn andere können das auch – sogar ohne automatische Programme . Das nervt euch natürlich, denn jetzt kapiert ihr von dem Quatsch, den ich hier jedesmal schreibe, gar nichts mehr. Als ob es vorher noch ni cht syntaktisch kompliziert genug wäre. Aber am Ende ist das wahrscheinlich nic ht so schlimm…. Toet, toet, boing, boing, hakken en zagen Zagen en hakken, hopla, d'r uit M'n huissie een toppie, geen haar op m'n koppie Hakken en zagen, wat een geluid Toet, toet, boing, boing, hakken en zagen Zagen en hakken, hup, naar 't bal Kijk ze 's hard gaan, strak als een aal staan Die maffe meloenies, hier in de hal En als je dat niet kent moet je dit maar eens proberen … Toeter toeter toeter toeter, Met Romana op de scooter, Ije ije ije ije, Ik wil een stukje met haar rijden, Ukke ukke ukke ukke Dat zal me wel niet lukken, Maar dat geef niet want ik wacht op haar, Alleen dan krijg ik het voor elkaar.
Jin

Heb je al een idee wat het thema is? ‌

8


Jin Ik dacht het niet. Wij gaan op camping of beter gezegd kamping. Heel lang geleden, zo een halfjaartje ben ik weer eens op ontdekkingsreis gegaan op smoelenboek. Niet zomaar een reis maar een met minstens duizend klikken op men muis, want dat had ze graag. Plots jawel heel toevallig kwam ik op een kamping uit in Knokke-Heist. Wel bepaald in de Nieuwstraat 129. Kamping kitsch de meest marginale kamping

van heel Vlaanderen en de rest van de wereld. Weet je einde van de zomervakantie dus sluiten we de kamping af met een toffe avond stond er geschreven of in hun taal, Nen dag om noois meer te vergeten ! Het einde van het seizoen, afscheid van de zomer, bal marginal ! Alles mag, alles kan, alle remmen los... Liters sangria, bakken bier, mossels met frieten, botergeile marina's en getunde johnny's ! En de meest irritante kankermuziek ! Dat is KAMPING KITSCH CLUB in't kort‌ Ok nu moet je dit niet te letterlijk gaan nemen want zo gaat ons kamp er niet uitzien!

8


Jin Kamping kitsch verhuisd dit jaar voor wel twee weken richting dardene. toch wel niet toevallig de twee weken dat wij op kamp zijn! Wat nog toevalliger is de kamping staat op ons terrein!!! IN DE ZES BOCHTEN,OLSAN RECHTE DEURE ! Dus wat wij gaan doen is hier gebruik van maken. Eens de marina en de johnny uithangen in darden.

Het enige waar voor jullie moeten zorgen is jullie KLJIRN! Kijkt eens op de vorige foto’s daar zie je hoe je u moet kleden. Voor een gepaste outfit wend u zich best naar uw lokale kringloopwinkel of Zeeman. Niet verkleed kom je er niet in.

8


Jin Ik peis dat het nu wel duidelijk is wat het thema is dus laten we

maar knallen!

Tot in de Walen!

8


Algemeen
Profile for Scouts en Gidsen Vilvoorde

Kampwindroos 2015  

Kampwindroos 2015  

Advertisement