Kampwindroos 2012

Page 1

Kampwindroos 2012

Scouts en Gidsen Vilvoorde Groenstraat 260 – paviljoen 6 (ingang langs Verbindingsstraat)

groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be www.scoutsengidsenvilvoorde.be Rek. nr: 979-9575990-58


Inhoud

Voorwoord………………………………………………………………………………….p2 Kapoenen…………………………………………………….………………………p3-11 Welpen……………………………………………………………………………….p12-16 Akabe…………………………………………………………………………………p17-19 Algemeen…………………………………………………………………..……..p20-28 Technieken………………………………………………………………………..p29-45 Info leiding………………………………………………………………………..p46-47 Verjaardagen……………………………………………………………………………p48 Jonggidsen…………………………………………………………………………p49-52 Jongverkenners……………………………………………………….…………p53-57 Gidsen……………………………………………………………………………..…p58-68 Verkenners………………………………………………………………………..p69-71

1

1


Algemeen Beste leden, ouders Dit is de laatste windroos van dit werkjaar , maar ook wel de leukste vind ik persoonlijk. Nu ik dit aan het schrijven ben, komt het kamp steeds dichterbij . Alles begint in orde te komen om uw kind(eren) een fantastisch kamp te bezorgen. Het is te hopen dat dit jaar de weergoden ons ook goedgezind zijn. Lees het artikel van jouw kind heel aandachtig. Vergeet deze keer zeker ook niet naar de algemene artikels te kijken. Daar staat zeer belangrijke en nuttige informatie in!! Vergeet niet in alle kleren van uw kind de naam te schrijven, want elk jaar blijven er spullen liggen die wij niet kunnen teruggeven aan de eigenaar. Uw kind is niet te bereiken tijdens het kamp (2-3 daagse wel), indien er iets is gelieve zich te wenden tot de groepsleiding. Let ook wel op, we kunnen niet op ieder moment opnemen. Laat dan gewoon een boodschap achter en we bellen dan wel terug. Zo, ik geef hier nog eens de data weer wanneer wie vertrekt en terugkomt. 28 juli: Leiding + Fourage 31 juli: Grote takken 6 augustus: Kleine takken 11 augustus: Iedereen komt terug naar huis  Een stevige linker, De groepsleiding Deborah, Glenn & Lize

2


Kapoenen

Hey lieve kapoenen,

Het is bijna zover, het hoogtepunt van het jaar! Nog eventjes en we zijn samen op kamp ď Š Nu, zoals jullie weten zijn wij met de leiding een paar weken geleden op kampverkenning geweest. Toen we daar toch waren, zijn we eens een kijkje gaan nemen in het bos van Felenne. Mooi bos, met veel bomen en takken en plantjes enz. Nu had Bea het idee om verder het bos in te gaan. Pauline en ik wouden eigenlijk niet mee gaan, wij wouden liever in de zon liggen, maar Bea kon ons uiteindelijk toch overtuigen.

3


Kapoenen

Dus zo gezegd zo gedaan vetrokken we met de rugzak het bos in. Na een klein uurtje stappen werden we moe dus gingen we even rusten. We dronken een beetje water en nadien legden we ons neer in het gras toen Pauline plots begon te roepen. Bea en Liesje, ik heb iets gevonden. Nu dachten wij dat Pauline een schat had gevonden vol met snoepjes, maar helaas het was maar een brief. Een beetje ontgoocheld lazen we samen de brief:

4


Kapoenen

Beste kapoenen, Ik schrijf deze brief in de hoop dat jullie mij willen en kunnen helpen. Voor ik mezelf vergeet voor te stellen, mijn naam is Hibbi Doba, ik ben een helper van de kerstman, ik zorg namelijk voor zijn rendieren. Het zit namelijk zo, een paar weken geleden vertrok ik op vakantie naar Spanje. Normaal gezien ging ik naar daar met het vliegtuig, maar doordat er een vulkaan was uitgebarsten, ging dit niet meer door. Ik was helemaal in paniek, want ik wou echt graag op vakantie om mijn familie te bezoeken. Toen ik dit uitlegde aan de kerstman stelde hij voor dat ik zijn slee mocht gebruiken. Ik zorg al jaren voor zijn rendieren en weet dus perfect hoe ik de slee moet besturen en hoe ik de rendieren moet verzorgen. Ik bedankte de kerstman hartelijk en beloofde hem dat ik de slee tip top terug zou brengen.

5


Kapoenen

De vakantie ging snel voorbij en het was alweer tijd om naar Lapland te vertrekken. Maar echter, plots begon de slee te beven en te schudden. Ik raakte in paniek en verloor de controle over het stuur. De rendieren waren helemaal helemaal van slag. Na een tijdje kreeg ik de slee terug in de lucht. Ik was opgelucht, maar toen drong het probleem pas door. Ik was namelijk alle pakjes die in de slee lagen verloren. Ik had echter geen tijd om deze te gaan zoeken, ik had namelijk de kerstman beloofd om op tijd terug te zijn.... Toen ik terug in Lapland was, heb ik alles eerlijk verteld aan de kerstman. Hij was eventjes boos, maar nadien kon hij terug lachen. Hij zij dat ik het niet met opzet had gedaan, maar vroeg mij wel de pakjes terug te gaan halen.

6


Kapoenen

Dus vloog ik terug naar de plaats waar ik de pakjes verloren had, ik wist nog waar het was, ergens bij een groot open veld met een groot bos errond, volgens mijn GPS lag dicht bij het stadje Felenne. Nu ga ik een geheimpje vertellen dat jullie aan niemand mogen doorzeggen, ik heb namelijk een beetje bang in het bos. Dus ver geraakte ik niet echt. Ik kwam toevallig de boswachter tegen en hij vertelde mij dat er in augustus heel stoere en slimme kapoenen op kamp komen dicht in het bos waar ik de pakjes verloren heb. Jullie horen mij al afkomen: kapoenen willen jullie mij helpen om de pakjes terug te vinden? Ik weet dat jullie leidsters alles in goede banen zullen leiden!

7


Kapoenen

Ik wens jullie veel goede moed toe! Bedankt,

Hibbi Doba

Dus zoals jullie lezen kapoenen, hebben we een opdracht gekregen om te vervullen tijdens het kamp. Zijn jullie hier klaar voor? Willen jullie samen met ons Hibbi Doba helpen de pakjes die hij uit de slee liet vallen terug te zoeken? Gaan jullie de uitdaging aan, wij hopen natuurlijk van wel ď Š Om jullie al een beetje voor te bereiden, vinden jullie hieronder wat meer informatie en een grondplan van Felenne:

8


Kapoenen

Felenne (Waals: Felene) iseen klein dorpje in de Belgische provincie Namen en een deelgemeente van het stadje Beauraing. Felenne ligt erg afgelegen, vlak aan de Franse grens, te midden een erg uitgestrekt bosgebied. De naburige dorpjes liggen alle op minstens een vijftal kilometer in vogelvlucht.

Zo weten jullie al een beetje meer waar we naartoe zullen gaan ď Š

Hopelijk slagen we in onze opdracht en vinden we alle pakjes terug op het einde van het kamp zodat we Hibbi Doba kunnen helpen. Daarvoor kapoenen, hebben we jullie durf, kracht, snelheid, lenigheid, behendigheid ... nodig ! Wanneer gaat onze zoektocht juist door? = van maandag 6 augustus tot zaterdag 11 augustus

Om helemaal in te leven in de zoektocht raden we jullie aan om te verkleden in de kerstsfeer. Ik zie jullie al raar kijken: in wat moeten we ons verkleden????? Wel kerstkleren met rode tinten, kerstbaljurkje, als rendier, als kerstboom... laat je fantasie de vrije loop ď Š 9


Kapoenen

Wat neem ik allemaal mee op kamp? -

Verkleedkledij (Thema kerst: kerstfeer, rood, groen, ...) 2 keukenhanddoeken Toilettas (zeep, shampoo, tandenborstel, tandpasta, ...) Handdoeken (voldoende groot en klein) Kledij die vuil mag worden Regenjas Lange broeken Genoeg truien Ondergoed Uniform (das, aandoen bij vertrek) Slaapzak (dik genoeg, het kan koud zijn ’s nachts) Eventeel dekentje Veldbedje Stevige schoenen Eventueel laarzen Zwemgerief Pillamp Knuffels Siskaart

Meer informatie vinden jullie onder “algemeen” verder in de windroos. Vergeet jullie bagage niet binnen te brengen op de betreffende date (zie “ algemeen”)

10


Kapoenen

Inschrijven voor het kamp kan op vrijdag 15 juni op de info- en inschrijvingsavond. Kan je die dag je kapoen niet komen inschrijven? Geen probleem, geef een seintje en dan komen we eens langs.

11


Welpen

Heeeeeeeeeeeeeeeeelp!!! Wij , de Birds die Angry Birds zijn geworden omdat de groene varkens onze eitjes hebben gestolen, hebben jullie hulp zeer dringend nodig. De varkens hebben onze dierbare eieren naar Rio gebracht. Daar wonen ze op een chemische boerderij. Door mutaties ten gevolge van waterstofsulfide is hun 34e gen een wraakgen geworden. Hierdoor zijn de roze, knorrige, krulstaartvarkentjes genetisch gemanipuleerde organismen geworden en nu zijn het geen roze, knorrige, krulstaartvarkentjes meer, maar boze, vieze, vuile, stinkende varkens geworden die onze eitjes hebben gestolen.

Met onze dierbare eitjes willen ze een zeer krachtige chemische kernbom maken, die onze planeet Pig Bang volledig kan verwoesten. Dit willen we echt, ĂŠcht, ĂŠcht vermijden. Daarom willen we jullie hulp inroepen. Onze strijders staan momenteel machteloos tegenover de gemene, groene varkens. Met jullie erbij hebben we genoeg vogelkracht om de varkens de baas te kunnen. We stellen de kapiteins van de verschillende troepen aan jullie voor:

12


Welpen De yellow bird is een driehoekige strijder die kan accelereren. Hij heeft sterke vleugels waardoor hij vliegensvlug door de lucht kan scheuren. Hij laat een spoor van vernieling achter. De red bird is het populairste vogeltje. Hij lijkt op het eerste zicht lief, maar hij kan verrassend uit de hoek komen‌ Hij is de meest veelzijdige strijder, hij kan van alles wat. De white bird kan een explosief ei werpen dat zeer veel schade aan de vijand aanricht. Zo kan hij elke hindernis vernietigen. De blue bird splitst zich in drie en kan dus driemaal zoveel verwoesting aanbrengen. Hij slaat op verschillende plaatsen tegelijk toe, waardoor de vijand het zeer moeilijk krijgt. De green bird is een behendige, acrobatische strijder. Hij voert spectaculaire kunstjes uit in de lucht. Op deze manier kan hij zelfs de best beschermde burcht binnendringen. De black bird is een levende bom met een enorm verwoestende kracht. Hij werd getraind in het paramilitair defensie-instituut op Pig Bang. Hij laat niets heel achter op de plaats waar hij inslaat.

13


Welpen Om onze eitjes terug te krijgen en de varkens voor eens en voor altijd uit te schakelen, moeten we hun burchten van duisternis vernietigen. Wij zijn er zeker van dat jullie ons hierbij kunnen helpen. Hiervoor moeten jullie getransformeerd worden tot een echte Angry bird. Om de transformatie een handje te helpen, kunnen jullie al kiezen bij welke strijdertroep jullie willen behoren en daar de gepaste kledij en gadgets voor meebrengen. We verwachten van jullie de nodige steun want we willen deze strijd natuurlijk winnen. Zie dus maar dat jullie goed voorbereid en in perfecte conditie zijn want het gaat een hevige strijd worden. Jullie gaan 6 dagen in ons basiskamp verblijven, waar we zullen trainen zodat we allen samen een sterk front vormen. Hiervoor moeten jullie wel van een aantal dingen voorzien zijn. Voor te slapen:  Een veldbed of luchtmatras (maar liefst een veldbed, want dan kun je je koffer onder je bed zetten)  Slaapzak, dekentje, kussentje en eventueel een knuffel  Een pyama (misschien voor de zekerheid meer dan één) Kledij: Ten minste kleren voor 6 dagen en zeker genoeg reserve kledij! Kledij die vuil mag worden en dan ook een plastiek zak om deze vuile kleren in te steken zodat deze niet tussen de andere kleren terecht komen. Genoeg kleding voor als het eens heel hard geregend heeft en je moet ook rekenen dat je eens van broek en t-shirt zult moeten veranderen op eenzelfde dag. Laarzen, zeker en vast ook meer dan 1 paar schoenen, we zitten op een veld dus als het geregend heeft kunnen je schoenen snel vuil worden. Je kan ook al je kleren in plastiek zakken steken, zo voorkom je dat ze allemaal nat zouden worden als het echt zwaar geregend zou hebben. Voldoende ondergoed en kousen meenemen en vooral geen vuillinnenzak vergeten! Dit zijn de belangrijkste dingen, maar kijk zeker nog eens goed verder in de windroos voor een uitgebreidere lijst van spullen die je mee moet hebben.

14


Welpen We moeten deze aanval zeer goed en precies kunnen voorbereiden daarom vragen we jullie om 6 dagen in ons basiskamp te verblijven zodat jullie 24/24 kunnen trainen. Op het einde van deze zware en allesomvattende training zullen jullie in absolute topvorm zijn. Jullie krijgen tijdens deze 6 dagen ook de nodige uitrusting om deze aanval te kunnen uitvoeren.

Die lelijke, stinkende, gemene, groene varkens zullen niet weten wat hun overkomt. Ze zullen spijt hebben dat ze het in hun hoofd gehaald hebben om onze eieren te pikken. Nooit meer zullen ze het aandurven om ons nog lastig te vallen. Toch is ons allerbelangrijkste motief dat we onze geliefde eieren terug zullen hebben en dat het voortbestaan van onze planeet veilig gesteld zal zijn. In deze eieren zit onze toekomst!

15


Welpen Zo, liefste welpen, wij zeer zeer vereerd dat jullie ons komen bijstaan in onze strijd. We kijken verheugd uit op jullie komst. Het adres van ons basiskamp en andere praktische afspraken staan elders in de windroos. Lees deze zeer goed na. Indien er vragen zijn, kun je die steeds stellen aan jullie leiding.

Tot snel! Angry Birds

16


Akabe

Een kunst apart Naar aanleiding van onze vernissage ‘een kunst apart’ 10augustus 2012 nodigen wij jullie graag uit op een creatief, gemeenschappelijke werkweek waarin je eindelijk ongestoord verder kan kunsten. We hadden al vernomen dat u wegens school- ,scouts en hobbygerichte omstandigheden er niet meer toe gekomen was u werken te vervolledigen maar hopen je hiermee voldoende tijd en ruimte te geven om dat wel te doen.

Zo’n vernissage gebeurt echter niet zomaar, wij voorzien tijd en ruimte en jullie de rest. Maandag 06 augustus wacht een team van experts jullie om 8u aan de oude scoutslokalen (tuchthuiscomplex) op. Jullie reizen samen naar Felenne (Beauraing) en eens aangekomen overzien we de mogelijkheden, worden jullie bijgestaan door ons team van professionals en brengen we een hele week alles in gereedheid

17


Akabe Maar wat hebben ons akaberen nu allemaal nodig op zo’n creatieve werkweek?? KLEDIJ: - uniform/ das - lange- en korte broeken (genoeg,beter teveel dan te weinig) - T-shirts en pullen (We zullen ons wel vaker vuil maken en de nachten kunnen koud zijn) - (waterdichte-) schoenen of botten, gemakkelijk schoeisel en sandalen voor in het water - kaaWee, regenjas,… - linnen en plastiek zak(jes) - kousen, onderbroeken, marcellekes - zwemgerief - schildersschort (die kledij beschermt) - stuk karton (A4) - kunstenaars- accessoires (alles om er tussenuit te springen) SLAPEN: - bed/luchtmatras - Pyama(‘s) - slaapzak + evt. extra deken - kussen - evt. knuffel - pampers indien nodig TOILETGERIEF: - handdoeken, washandjes - tandenborstel, tandpasta - zeep, shampoo - beker - zonnecrème HANDIGE EXTRA’S: - identiteitskaart, KIDS-id,… - SIS- kaart, kleefbriefjes - medicatie (graag in gesloten zakje met naam. Verdere zaken omtrent medicatie wordt bij de kampinschrijvingen doorgenomen) - (pakske) zakdoeken - zaklamp - evt. boek/spelletje voor vrije tijd NIET MEENEMEN OP KAMP: - snoep en drank (leiding voorziet genoeg tussendoortjes) - vuur - zakmes - MP3, CD, DVD, elektronica,…

18


Akabe Dit jaar is er terug RADIO KAMP, bel 0900 / 10 020* en beluister onze dagelijkse avonturen! De code van onze groep is 6918. * 0,45 â‚Ź per min. Voor vraag en antwoord kan je steeds bij ons terecht! Maarten 0498513319 Heidi 0499/363.459 TOT DAN!!!!

19


Algemeen

Kampbagage !! Je vertrekt in volledig uniform !! (hemd, das en groene broek/rok) Short en T-shirt onder uniform kunnen handig zijn voor opbouw. 1. slaapgerief o veldbed (zeker voor kleine takken)), luchtmatras of matteke o slaapzak en eventueel deken (kampnachten kunnen koud zijn!) o pyjama, nachtkleed,... o knuffel 2. toiletgerief o zeep in doosje/douchegel o shampoo o washandje, handdoeken o tandenborstel, tandpasta en bekertje o kam, borstel o zonnebrandolie met hoge beschermingsfactor o eventueel maandhygiĂŤne, scheergerief o linnen wasbakje (enkel voor grote takken) 3. kledij o ondergoed o kousen o sport- en spelkledij (shorts, T-shirts, lange broeken,...) o badpak, zwembroek en badhanddoek o sweaters en warme truien o regenjas o zakdoeken 4. schoenen o laarzen o sportschoenen o stevige stapschoenen (sportsletsen zijn geen stapschoenen!) o (water)sandalen/teenslippers

20


Algemeen 5. eetgerief o bord + diep bord of gamel, beker en bestek(enkel voor grote takken) o 2 keukenhanddoeken (niet moeders mooist) 6. allerlei o vuillinnenzak (geen plastieken zak) o zaklamp o schoenpoetsgerief o veiligheidsspelden o schrijfgerief en adressen o (gelieve voor klein takken de adressen al op de enveloppen te schrijven en deze te frankeren) o identiteitskaart o SIS-kaart o zakgeld: niet te veel (vooral voor 2- en 3-daagse en aankoop kaartjes) o eventeel muziekinstrument o alles wat niet vermeld staat maar toch handig kan zijn !! Kleine takken bergen alles best op in een valies !! !! Vergeet je naam (en adres) niet overal op te zetten !! Gelieve je bagage zo compact mogelijk te houden en zeker niet verschillende zakken aan elkaar te knopen. Ook zijn plastiek zakken af te raden want die scheuren. 7. wat neem je zeker niet mee  grote metalen koffers  ringen, kettingen, ...  snoep  vuurwerk  sigaretten, alcoholische dranken en andere verboden producten  je slecht humeur

21


Algemeen

Bagage, vertrek en terugkomst Bagage Zo veel mogelijk binnenbrengen op vrijdag 27 juli aan de hangaar (tuchthuiscomplex, Rondeweg 24-28) tussen 18u en 20u

Vertrek voorwacht (leiding en fourage) Zaterdag 28 juli om 7u aan tuchthuis Vertrek grote takken Dinsdag 31 juli om 7u30 aan tuchthuis !! Vertrek in perfect uniform !! Vertrek kleine takken Maandag 6 augustus om 7u30 aan tuchthuis

Terugkomst Zaterdag 11 augustus tussen 17u en 18u aan tuchthuis Wachtende ouders kunnen weer terecht bij VOSOG/JOS'kes voor een drankje. Opgelet: we spreken dus NIET af aan de lokalen!

22


Algemeen

Patrouillekoffers Klaarmaken Jongidsen en jongverkenners: woensdag 27 juni om 14u aan hangaar Gidsen en verkenners: woensdag 27 juni om 14u30 aan hangaar Leeg maken Iedereen: zondag 12 augustus om 14u aan de hangaar Wat jullie van ons meekrijgen o een reeks potten met deksel en pannen o vergiet o houten lepel, pollepel, aardappelmesjes, dunschiller o klopper, pureestamper, schuimspaan, snijplankje o blikopener o koffiefilter en koffiekannen o handborstel Wat jullie moeten aankopen met takkas o afwasgerief: afwasproduct, sponskes, borstelkes en jexkes o lucifers en zip o toiletpapier voor een heel kamp o bruin zeep (niet vloeibaar) o al wat nog handig is en wat je wil meesleuren (vb. mayonaise, ‌) Waar jullie best zelf voor zorgen o voldoende krantenpapier o keukenhanddoeken o pannenlappen Tips - vergeet je lidkaart of kortingskaart niet voor je aankopen in de Colruyt - denk aan het milieu! - 1000 lucifers zijn te veel en te duur. Spreek dus af met andere patrouilles.

23


Algemeen

Adres eigenaar terrein Gille Johan Scouts en Gidsen Vilvoorde naam + tak Rue de Colivrenne 14 5570 Felenne

Noodnummers (enkel in zeer dringende gevallen) Deborah Prieels: 0478/46.39.54 Glenn De Munck: 0474/74.34.36 Lize Geeraerts: 0472/62.21.63

24


Algemeen

! OPROEP ! Alle gele papiertjes van SON mogen binnen gebracht worden bij Glenn De Munck. De groep kan daarmee een waardebon krijgen voor groepsaankopen. Alvast bedankt!

25


Algemeen

Begin nieuw werkjaar leiding (dus ook huidige 3e jaars gidsen en verkenners) Van vrijdag 31 augustus tot zondag 2 september is het Herfstontmoeting, het startweekend van het werkjaar voor alle leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen in de Hoge Rielen. Dit is een sterke aanrader (zowel heel leuk als interessant).

Meer info hierover vind je in de eerst volgende Over en Weer of op www.gouwwebra.be.

Tip: schrijf je op tijd in voor de sessies zodat je niet moet nemen wat er overblijft (zie Over en Weer)

26


Algemeen

Begin nieuw werkjaar Leden De eerste vergadering (of eigenlijk de laatste vergadering met oude tak) zal doorgaan op zondag 2 september, tenzij je een tegenbericht krijgt van je leiding. Op zondag 9 september is het overgang: - 10u30 afspraak aan grote kerk Vilvoorde - wandeling naar lokalen - 14u: begin activiteiten overgang

Wat wordt volgende jaarkenteken?

27


Algemeen

Dassen en kentekens Elke eerste zondag van de maand bij Liesje Op voorhand bestellen is niet nodig!

28


Algemeen

OPSTELLEN VAN EEN PATROUILLETENT 1. Buitenzeil open leggen met de buitenkant naar onder 2. Leg het binnenzeil over het buitenzeil en plooi het in de helft totdat je de lussen ziet 3. Trek je schoenen uit alvorens de tent te belopen! 4. De buizen van de nok samenvoegen en door de lussen schuiven 5. De steunpalen (met pin) op de juiste plaats en volgens overeenkomstige gaatjes in het binnenzeil aanbrengen maar nog op de grond laten liggen (binnenzeil --> nok --> lus --> buitenzeil) 6. Plooi het buitenzeil over het binnenzeil 7. Alles samen rechtrekken met 3 man op hetzelfde moment (vergeet de nok niet te ondersteunen) 8. De deuren van de tent sluiten 9. De hoekspankoorden van het BINNENZEIL opspannen onder een hoek van 45° De spantouwen ontspan je tot op 1/3 over de volledige lengte alvorens het grondanker te kloppen (zie tekening) 10.Volg dezelfde methode voor de hoeken van het BUITENZEIL (vergeet de deuren niet te sluiten!) 11.De rest van de spankoorden bevestigen en opspannen telkens op één lijn, te beginnen met het BINNENZEIL 12.Het grondzeil in de tent leggen (voor de middelste paal zal je wat touwen moeten ontspannen) 13.Binnenzeil onder het grondzeil leggen en grondankers aan de muurtjes kloppen 14.Eventueel greppeltjes graven onder het buitenzeil

29


Algemeen De tent is goed opgezet en opgespannen als; 1. De drie steunpalen op een rechte lijn staan (en op het grondzeil rusten) 2. Er geen rimpels of zakken in het tentzeil zitten 3. Binnen - en buitenzeil mekaar niet raken 4. Alle lussen aan de nok hangen 5. De pin van de middelste paal langs buiten zichtbaar is en niet op het tenzeil rust

Opplooien van een patrouilletent

Gebruik van een sjorbalk bij tekort aan grondankers

30


Algemeen

PIONIEREN PLATTE KNOOP KENMERKEN: - Breeksterkteverlies van 60% ! (een touw dat 100 kg kan dragen breekt bij 40 kg last!) - Enkel voor touwen van GELIJKE DIKTE en hetzelfde materiaal - Ongeschikt voor het dragen van lasten, wegens niet betrouwbaar onder spanning. - Trekt zichzelf vast

HOE? Je legt de einden van het touw eerst rechts over links en dan links over rechts. Andersom levert hetzelfde resultaat. De twee eindjes liggen aan dezelfde kant in de langsrichting. Als je de knoop fout legt bekom je een "oude wijvenknoop" (twee keer rechts over links of omgekeerd) Onbetrouwbaar, zeer zwak en de kans bestaat dat ze losschiet.

TIMMERMANSSTEEK Je gebruiktde timmermanssteek voor het begin van een sjorring. Minimum drie keer rond het touw gaan met de losse tamp

31


Algemeen

PAALSTEEK Spantouw aan een shelter vastknopen? Bootje aanmeren? De paalsteek is een van de bekendste, gemakkelijkste en meest gebruikte knopen. KENMERKEN: - Na zware belasting zeer moeilijk los te krijgen. - Kan losschieten indien niet goed aangetrokken. (zie pijltjes) - Breeksterkteverlies van 35% (een touw dat 100 kg kan dragen zal breken bij een belasting vanaf 65kg)

HOE? Oefening baart knoop

DUBBELE PAALSTEEK

32


Algemeen

ACHTKNOOP of VLAAMSE STEEK In de eerste plaats een stoppersknoop: een knoop die je gebruikt om het touw niet door een katrol of oog te laten schieten. De achtknoop is veel beter geschikt dan een gewone of halve knoop, ze geeft meer verdikking en is gemakkelijker los te maken. Een zeer betrouwbare knoop; er kan gemakkelijk en snel visueel vastgesteld worden of ze correct gelegd is. De dubbele achtknoop is een gekende variant in de klimsport. Breeksterkteverlies: 20%

Dubbele achtknoop

Achtknoop

MASTWORP De mastworp wordt het best belast langs twee zijden, maar je gebruikt hem het meest om de sjorring mee te eindigen. Wanneer de mastworp onder spanning staat zal deze niet schuiven. Als er echter een wisselende belasting optreedt niet loodrecht op de paal kan ze wel eens lossen. Een variant is de magnussteek. Deze houdt bij belasting langs een zijde, zolang dit aan de kant van de voorslag is. De magnussteek is een mastworp met een extra voorslag.

Magnussteek

Mastworp

33


Algemeen

KRUISSJORRING Deze sjorring dient om twee palen aan elkaar te sjorren die ongeveer een rechte hoek vormen.

De kruissjorring begin je met een timmermanssteek op de vaste paal. Het oog van de timmermanssteek bevindt zich dan de rechterkant. Je vertrekt met je touw recht uit het oog en direct naar boven toe. Zo "rust" de losse paal op de vaste en zal je sjorring niet gaan doorhangen na een paar dagen.

Je slaat het touw minimum drie keer om de palen heen, zoals in de tekening aangegeven. Elke winding leg je netjes naast de vorige en trek je stevig aan. Men werkt steeds "binnen-buiten" Bij de losse paal worden de slagen naar binnen toe gelegd, bij de vaste paal naar buiten toe. Een handig ezelsbruggetje LOBI: LOsse balk BInnen

34


Algemeen Daarna ga je woelen. Je slaat de touwen tussen de palen door om de winding heen. Elke woeling trek je weer strak aan, zonder spanning te lossen op het touw. De drie of meer woelingen leg je naast elkaar en niet op mekaar, doe je dit toch dan zal het touw uitzetten en de sjorring aan kracht verliezen. Je werkt van de vaste paal naar de losse paal toe.

Tenslotte werk je de sjorring af met drie halve steken en een mastworp op de losse paal, dit vlak na het woelen. (niet omgekeerd, halve steken kan je gemakkelijk met ĂŠĂŠn hand leggen en aanspannen, een mastworp niet) Merk ook op dat de kruising van de steken op de juiste positie zit en voldoende frictie genereerd. Eventueel resterend touwwerk rol je veilig op. DE SJORRING EINDIG JE NOOIT MET EEN KNOOP! Als de eindknoop op een andere plaats veiliger ligt is het noodzakelijk dat je van de standaardplaats afwijkt. Bij een gesjorde ladder zal de eindknoop dus nooit aan de binnenkant van een sport eindigen!

35


Algemeen

KAMPREGELS  Bij het hakken draag je steeds een lange broek en stevige schoenen! (onze verpleegster kan wonderen verrichten met een pleistertje, half open gekapte voeten vallen helaas niet onder die noemer)

 Hakken en zagen doe je in een kapvierkant  Met bijl en zaag wordt niet in het bos gegaan!  Bijl en zaag smeer je gretig in met ecologisch lagervet (niet met bruine zeep) tegen het roesten  Drinkwater nuttig je enkel uit waterflessen en NIET van de citern  Bedek elke dag de hudo met een beetje aarde  Het kampterrein wordt niet verlaten zonder toestemming van je leiding  Voor het koken en afwassen gebruik je water van de citern (kookwater laat je dan ook effectief even doorkoken!)  Respecteer de slaapuren van de andere takken en denk ook aan je eigen slaaptekort, je moet immers zelf 5 tot 12 dagen meekunnen!  Bijlen, zagen en ander materiaal dat rondslingerd worden door de materiaalmeesters in beslag genomen

36


Algemeen

SCOUTSWET Wij zijn fier en op onze eer te vertrouwen. Wij zijn trouw aan God en vaderland. Wij hebben tot plicht ons nuttig te maken en anderen te helpen. Wij zijn vrienden onder elkander. Wij zijn hoffelijk. Wij leven met open oog in God’s natuur. Wij kunnen zonder tegenspreken gehoorzamen. Wij glimlachen onder alle omstandigheden. Wij zijn sober en spaarzaam. Wij zijn rein in gedachten, woorden en daden.

AVONDLIED O Heer, d'avond is neergekomen, de zonne zonk, het duister klom. De winden doorruisen de bomen en verre sterren staan alom... Wij knielen neer om U te zingen in 't slapend woud ons avondlied. Wij danken U voor wat we ontvingen, En vragen, Heer, verlaat ons niet! Knielen, knielen, knielen wij neder, door de stilte weerklinkt onze bee Luist'rend fluist'ren kruinen neer en sterren staren teder. Geef ons Heer, zegen en rust en vree!

37


Algemeen

BELOFTELIED 1) Wij hebben U, o Jezus plechtig beloofd U altijd the erkennen als opperhoofd Geef dat we U minnen zouden steeds meer en meer help ons belofte houden Jezus onze heer 2) Wij hebben het gezworen dat Gij steeds zoudt ons hoofd en leider wezen als opperscout 3) Wij zullen gans ons leven lijk Gij het gebood U volgen en U dienen tot aan de dood.

MORSETEKENS OP KAMP ..

inspectie

-/..

verwittiging inspectie

....

formatie

.......

neerlaten vlaggen

..-.

fourage (fruitverkoper)

.-..

leiding (limonade)

-.-

kapoenen (kloosterpoort)

.--

welpen (weersopkomst)

.-

akabe (auto)

.---

jongverkenners (jan-oom-dom-oor)

---

jonggidsen (oorlogsvloot, j = jongverkeners)

--.

gidsen (grootmoeder)

...

verkenners (sikkepit van seniors)

..

jin (iemand, j= jongverkenners)

38


Algemeen

MORSE EN SEINPROCEDURE ALFABET A B C

.-... -.-.

a-toom bok-ke-rij-der co-ca-co-la

T U V

.....-

ton u-ni-form ver-ken-ners-troep

D E F G H I J K L M N O P Q R S

-.. . ..-. --. .... .. .---..-.. --. --.--. --..-. ...

dok-wer-ker eend fruit-ver-ko-per groot-moe-der hek-ke-spring-er ie-mand jan-oom-dom-oor kloos-ter-poort li-mo-na-de mo-tor no-ten oor-logs-vloot pap-school-lo-per quo-quo-ri-ko re-vol-ver sik-ke-pit

W X Y Z CH 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

.--..-.---.. ---.---..--...-......... -.... --... ---.. ----. -----

weers-op-komst X on-der-ze-ro York-blijf-toch-York zons-on-der-gang cho-co-bon-bon

Elke lettergreep met een o (geschreven) is een ta (lang), de rest is ti (kort)

39


Algemeen

SEINPROCEDURE Oproepingsteken (Venez Ecouter)

...-.

Klaar om te ontvangen (K)

-.-

Nog niet klaar om te ontvangen (Q)

--.-

Meer naar links (ML)

--/.-..

Meer naar rechts (MR)

--/.-.

Iets hoger (MH)

--/....

Iets lager (MB)

--/-...

Woord begrepen

-

Vergissing (8x kort)

........

Einde bericht

.-.-.

Bericht begrepen (Roger)

.-.

?

..--..

Wat-kan-jou-zo-ra-ken ?

!

--..--

Hoe-stom-is-dat-rot-joch !

Een seinpost bestaat best uit 3 man : een seiner, een dikteerder en een opschrijver. Wil je een bericht beginnen te seinen, sein dan het oproepingsteken. De ontvangpost kan antwoorden : KLAAR, NOG NIETKLAAR, of IK ZIE JE NIET GOED, VERANDER VAN PLAATS. Meer naar links of rechts is echter altijd ten opzichte van degene die het zegt, dus omgekeerd voor wie de plaatsverandering moet doen !!! Na elk woord seint de ontvangpost : WOORD BEGREPEN. Komt dit antwoord niet, dan wordt het ganse woord herhaald. Onmiddellijk na het laatste woord (van het bericht) seint de seinpost : EINDE BERICHT Antwoord van de ontvangpost : BERICHT BEGREPEN. Komt er geen antwoord, dan wordt het laatste woord herhaald. Komt er nog geen antwoord, dan wordt het hele bericht herhaald.

40


Algemeen Een andere methode om een morsebericht te ontcijferen is het gebruik van de morsemolen. Eens men weet hoe men dit moet gebruiken, gaat het vrij vlot. Maar men moet hem dan wel bij de hand hebben of zelf kunnen opstellen voor men begint te seinen. De morsemolen bestaat uit twee delen. In de hoek staat een streep of een punt. Vandaar kan men dan verder volgen om een letter te ontcijferen. Voorbeeld : Om F ( . . - . ) te kunnen ontcijferen neemt men het deel dat bij de “E” begint, en dan gaat men naar rechts (“I”), naar beneden (“U”) en terug naar rechts (“F”).

41


Algemeen

ORIËNTATIE ORIËNTATIETECHNIEKEN Om zich te oriënteren in de natuur (zoals het Noorden zoeken) zijn er verschillende technieken. Belangrijk bij elke techniek is de kennis van de Windroos - waarmee niet dit maandblad bedoeld wordt - waarop de verschillende windrichtingen aangeduid zijn. Het is een cirkel, ingedeeld (zoals elke cirkel) in 360 graden en men kan het gebruiken als hulpmiddel bij kaart en kompas.    

0° (of 360°) = Noord 90° = Oost 180° = Zuid 270° = West

Oriëntatie met uurwerk en zon Draai het uurwerk met de kleine wijzer naar de zon Verdeel de hoek tussen beide wijzers in twee gelijke delen (in dit voorbeeld is het 16u00) De bissectrice wijst naar de ZUIDELIJKE RICHTING

Noodmiddelen: (enkel in Belgie en omstreken)  De meest voorkomende windrichting in België is ZW-NO.  Oude kerken staan meestal met het altaar naar het oosten  Bomen neigen dikwijls naar het NO (door de wind) en hebben soms tot

meestal op de NW zijde mos.

42


Algemeen

HET KOMPAS Uit wat een kompas bestaat kan je zien op de tekening; nu nog weten hoe je het moet gebruiken.

 Als men een bepaalde richting moet lopen (vb 140°) legt men de

  

 

kompasdoos op 140° gelijk met de lange richtingspijl (of -gleuf, afhankelijk van elk kompas). De pijl van het N (magnetische) gelijk leggen met de N van de kompasdoos (zodat het N klopt). De lange richtingspijl (-gleuf) duidt aan in welke richting je moet lopen. Om het exact te weten hou je het kompas voor je, je kijkt door het vizier en zorgt dat je oog, het vizier en de richtingspijl (-gleuf) op 1 lijn liggen, in het spiegeltje kan je zien of je pijl naar het N nog juist ligt. Indien nodig (in een veld of een open terrein) zal je moeten “schieten” op een paal, boom, eenzaam huis of een ander herkenningspunt Bij het schieten draai je je hele lichaam mee en beweeg je niet enkel het kompas

43


Algemeen

RECHTE WEGSCHETS De te volgen route wordt weergegeven als een rechte lijn die meestal vertikaal wordt afgedrukt en van onder naar boven wordt afgelezen. Aan deze lijn zijn streepjes getekend dat zijn de zijwegen ten opzichte van de te volgen route. Bij het tekenen zijn als het ware de beide einden van de route zodanig "uitgetrokken " dat een rechte weg overbleef. De wegen die je links of rechts moet laten liggen , hangen er als franjes aan. Op deze wijze worden de door de rechtewegschets aangegeven wegen eigenlijk gestandaardiseerd. De wegen, die door de streepjes worden weergegeven, zijn dus niet op schaal getekend en lopen in werkelijkheid natuurlijk verder door. Op bijgaande figuur zie je een ingetekende route met daarnaast de op de verschillende situaties betrekking hebbende rechtewegschets. Op het eerste zicht lijkt dit erg ingewikkeld maar dat is het allerminst. Te onthouden: Ieder streepje aan de lijn betekent: "EEN WEG LATEN LIGGEN"

44


Algemeen

BLINDE KAART Bij blinde kaart moet je eerst naar het N van je kaart (dat meestal van boven ligt) gelijk leggen met het N van je kompas, en voor de rest van begin- naar eindplaats lopen. Onderweg uitkijken of naar de soorten weg waarop je loopt, of de kruispunten wel kloppen, of er wel degelijk een kapelletje, kerk of kathedraal is, of die rivier daar wel loopt, enz... . Handig om te weten is dat de scouts van Vilvoorde kaarten gebruikt met een schaal van 1/25.000 (binnenkort 1/20.000) waarbij 1 cm op de kaart er 25.000 cm in werkelijkheid zijn. Dus is 1 cm op een staf- of je droppingskaart gelijk aan 250 m in werkelijkheid en 1 mm is gelijk aan 25 meter. Om dit te meten gebruik je de zijkant van je kompas. Verder moet je nog weten dat een jonggiver geen passen van 1 meter neemt maar eerder van 75 cm. Daarom moeten de meters gedeeld worden door 3 en vermenigvuldigd met 4 (zodat het aantal passen dat je moet nemen groter is dan het aantal meter dat je moet stappen). vb: a) 75 m = hoeveel stappen ? ďƒ 75 : 3 = 25 25 X 4 = 100 b) 100 m = hoeveel stappen ? ďƒ 100 : 3 = 33,3333... 33,333 X 4 = 132,...

BOLLEKE PIJL Bolleke pijl is een blinde kaart die opgesplitst is van kruispunt tot kruispunt. Het bolletje is de plaats waar je je op dat moment bevindt. De pijl is de richting die je moet volgen. Dus in het midden van de weg niet opeens het veld intrekken. Ook hier op details letten zoals het aantal zijwegen en of die wel juist lopen, rivieren, enz...

45


Contactgegevens kapoenen@scoutengidsenvilvoorde.be Bea Vertongen Heldere patrijs Liesje Heemeryck Levendige rob Pauline Meskens Dartele ekster

beavertongen@hotmail.com 0476/61 63 86 lies123@hotmail.com 0491/36 34 93 pauline_meskens@hotmail.com 0479/25 65 60 welpen@scoutengidsenvilvoorde.be

Ida Coulommier Vrolijk winterkoninkje Sofie Adam Bewuste slangenhalsvogel Wouter Janssens Bekwame spitsvogel

idake@msn.com 0476/48 57 72 sofie.adam@base.be 0472/88 94 13 Wouter.janssens@me.com 0472/95 83 15 akabe@scoutengidsenvilvoorde.be

Maarten Baetens Impulsieve kotick Almira Dewit

baetens.maarten@hotmail.com 0498/51 33 19 almiradewit@gmail.com 0499/46 45 68 jonggidsen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Kaat Van Der Bremt Felle bunzing Sarah Meskens Scherpzinnige ooievaar

kvanderbrempt@gmail.com 0478/73 96 57 sarah_meskens@hotmail.com 0474/34 79 29 jongverkenners@scoutsengidsenvilvoorde.be

Annelies Vertongen Bedachtzame mus Arnaud Jacquemin Eigenwijze sneeuwhoen Ellen Janssens Ijverige bergbever

anneliesvertongen@hotmail.com 0472/77 75 02 krullenbol180@hotmail.com 0494/36 90 78 ellen.a.janssens@gmail.com 0495/94 73 18

1

46


Contactgegevens gidsen@scoutsengidsenvilvoorde.be Liesbeth Vanaerschot Behulpzame beermarter Lize Geeraerts Hardnekkige arazari Ward Louckx Toegewijde dwergmaki

lies.vanaerschot@gmail.com 0495/84 39 52 lize-geeraerts@hotmail.com 0472/62 21 63 ward.louckx@telenet.be 0474/44 10 48 verkenners@scoutsengidsenvilvoorde.be

Glenn De Munck Zachtmoedige kiang Jonas Geeraerts Plichtsgetrouwe slechtvalk

glenndemunck@gmail.com 0474/74 34 36 the.jonasg@gmail.com 0498/39 28 93 groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be

Deborah PriĂŤels Zachtaardige sifaka Glenn De Munck Zachtmoedige kiang Lize Geeraerts Hardnekkige arazari

deborah.prieels@gmail.com 0478/46 39 54 glenndemunck@gmail.com 0474/74 34 36 lize-geeraerts@hotmail.com 0472/62 21 63 Materiaal en tenten

Glenn De Munck Zachtmoedige kiang Ellen Janssens Ijverige bergbever

glenndemunck@gmail.com 0474/74 34 36 ellen_2120@hotmail.com 0495/94 73 18 Dassen en kentekens

Liesje Heemeryck Levendige rob

lies123@hotmail.com 0491/36 34 93

2

47


Verjaardagen Juli

Augustus 1 2

Indra De Munck, Nicolas Decloedt, Sam Nasniri

3

Mona Marievoet

4 5 6

Sofie Adam, Brayan Bogaert

7

Jonas Geeraerts

8 Witse Cauwenbergh, Ida Coulommier, Bram Dewit, Sander Somers

9

Ellen Janssens

10 11

Branko T’Kint

Isabelle Forrier

12 13

Wolfgang Van Eenaeme

Arno Adam, Yaro De Beer, Miguel Viana Bravo

Viktor Grauls, Flora Vanclooster

14 15

Eline Maton, Mil Van Obbergen, Annelies Vertongen Lynn De Smet, Jihael Hemami

Glenn De Munck

16

GaĂŤlle Debast, Lize Geeraerts

17

Kenza De Ceuster

18

Elysa Bosseler

19 20

Serena Devleesschouwer

21

Jente De Waele

22 23 24

Jaan Bilsen, Thomas Lauwereys

25

Maja Jacobs

26 27

Tes Van Obbergen

28

Margot Geeraerts

29 30 31

48

Robin Somers


Jonggidsen

Beste Jonggidsen, jullie leiding heeft net een zeer verontrustend bericht binnengekregen. We wilden het eerst niet geloven, dus besloten we eens naar de redactie van de Joepie te bellen (aangezien we een betrouwbare bron nodig hadden), en die bevestigden helaas het nieuws dat ons ter oren was gekomen  Jullie vragen jullie natuurlijk af: WAT IS ER GEBEURD? Wel, deze man is een tijdje geleden uit zijn woning in Silicon Valley (USA) verdwenen:

Deze pretty boy (beter bekend als Mark Zuckerberg, CEO van Facebook) is dus volgens den lokale sheriff daar met ‘geweld’ uit zijn huis meegenomen, en dit tot grote verontrusting van zijn gloednieuwe echtgenote. Nu insiders (die van de joepie dus) zeggen dat er nogal veel investeerders boos zijn op onze Zuckerberg, aangezien de resultaten op de beurs wat tegenvallen enzo. Niet dat wij veel van het verhaal verstonden (en die van de joepie verstonden er eigenlijk ook niet veel van), maar goed, men gaat er dus van uit dat er één of andere kwade zakenman Mark heeft laten ontvoeren om losgeld te eisen.

49


Jonggidsen

Dit kunnen wij natuurlijk niet zomaar laten gebeuren. Allez eigenlijk gaat dat wel, maar het toeval wil (jaja, HET TOEVAL) dat onze Mark gesignaleerd is tussen een paar koeien in de Ardennen. Dus zijn wij (=jullie dus) aangesteld om Mark terug richting de VS te brengen, zodat hij de touwtjes terug kan overnemen over Facebook.

Nu om ons voor te bereiden voor de missie ‘Save Zuckerberg, Save Facebook’, zullen we jullie wat achtergrondinformatie meegeven over Facebook (al zijn wij er heel zeker van dat de meesten onder jullie wel goed weten wat het spullement inhoudt).

50


Jonggidsen

Dit zegt Wikipedia: “Facebook is een sociaalnetwerksite. Sinds mei 2008 bestaat er een Nederlandstalige versie. In december 2008 groeide de site met 600.000 nieuwe aanmeldingen per dag.In april 2009 had Facebook meer dan 200 miljoen actieve gebruikers, vijf maanden later waren dat er 50 miljoen meer. In juli 2010 bediende Facebook een half miljard gebruikers, circa zeven procent van het aantal aardbewoners” Jaja, Facebook is dus enorm populair op onze aardkloot, vandaar dat het dan ook heel belangrijk is om onze Mark te vinden. Bovendien looft zijn nieuwe madam een grote geldpot uit voor diegenen die hem terug in haar armen brengen, dus we weten wat ons te doen staat hé!  Natuurlijk kunnen we niet aan onze missie beginnen zonder geschikte uitrusting. De Mark moet ons kunnen herkennen als we eenmaal naar hem op zoek gaan, dus vonden wij het een goed idee om allemaal in uniform naar de Ardennen te trekken. Nee, niet in ons scoutsuniform. Maar in het enige echte ‘Save Facebook’ uniform. Doordat we nog niet zo lang op de hoogte zijn van de verdwijning hebben we nog niet kunnen uitdokteren hoe het uniform er precies gaat uitzien, maar wij vertrouwen op jullie inspiratie en creativiteit om een mooi uniform te verzinnen. Laat jullie eens goed gaan! Er is enkel een kleurcode waar jullie jullie aan moeten houden: de kleuren blauw en wit moeten erin verwerkt worden.

51


Jonggidsen

Voor de rest vereist een goed uniform stevige schoenen (in het geval dat jullie de bergen van de Ardennen zouden moeten trotseren bijvoorbeeld), een zaklamp (voor als we jullie op nachtmissie sturen) en een waterbestendig pak (voor als we in contact komen met de wilde rivieren van de Ardennen). Zoals jullie misschien al doorhebben wordt het een zeer gevaarlijke missie, dus be prepared Gurlzz!

OkĂŠ, nu overdrijven we :p Maar het zal zeker niet gemakkelijk worden om de Facebookheld terug te vinden. We kijken er al naar uit!

52


Jongverkenners

De 29 sterkste en meest besproken kandidaten vanuit de omgeving van Vilvoorde gaan over

enkele

weken beginnen aan een avontuur waar al lang naar wordt uitgekeken. Een expeditie die gaat bepalen wie de beste is van allemaal. Niet in MaleisiĂŤ of een afgelegen eilandengroep van de Filipijnen deze keer, maar in een klein dorpje in het zuiden van BelgiĂŤ. Felenne, waar de bossen spectaculair mooi zijn, maar waar bijna geen voedsel te vinden is. 12 loodzware dagen gaan bepalen wie van deze all-stars de Jongverkennerson aller tijden is.

Dit is

53


Jongverkenners Welkom allemaal in deze prachtige en bosrijke omgeving. Jullie verwachten waarschijnlijk na al jullie ervaring op scoutskampen dat jullie 12 dagen rustig kunnen luieren onder jullie shelter en opnieuw volledig tot rust kunnen komen. Maar dat is dus niet het geval want van bij het begin zullen jullie zwaar onder druk gezet worden. We starten onmiddellijk met de opbouw van kamp Noord en kamp Zuid. Eenmaal de tenten opgezet zijn en de tafels gesjord zijn, barst de grote strijd los. Jullie zullen onder elkaar uitvechten wie zich in kamp Noord zal vestigen en wie in kamp Zuid. Natuurlijk zijn jullie volledig voorbereid op dit avontuur en gaan jullie de uitdaging aan. Maar let op! Er zijn enkele heel belangrijke regels tijdens deze strijd.

Eerst en vooral worden jullie ingedeeld in patrouilles. Jullie zijn al volledig op de hoogte hiervan en weten ook al wie jullie patrouilleleiders zijn. Voor de vergeetachtigen hieronder nog een korte opsomming: Patrouille 1: Flor (PL), Arne (HPL), Mirko, Thijs, Walt, Bram DW, Sander, Branko, Thomas Miguel Patrouille 2: Fred (HL), Jeremy (HPL) Sam, Jorgi, Yaro, Jef G, Bram L, Victor, Ingmar Patrouille 3: Wolf(PL), Robbe (HPL), Toon, Warre, Mil, Basten, Senne, Matteo, Thoma, Jef B

54


Jongverkenners Elke patrouille zal een eigen vlag voorzien om zich kenbaar te maken aan alle andere groepen. En bij die vlag hoort natuurlijk ook een strijdkreet (gebaseerd op een dier) die jullie patrouille vertegenwoordigt. Elke dag zal er een opdracht voorzien worden waarbij je de amulet kan winnen. Wanneer je de amulet wint, ben jij voor ĂŠĂŠn dag de Jongverkennerson. Dit is een individuele wedstrijd en enkel de hardste, slimste, dapperste jongverkenner zal dus kans maken op deze amulet. Niet alleen zullen er individuele uitdagingen aangegaan worden, maar ook de grote strijd tussen de patrouilles zal elke dag gevoerd worden. Dit zal telkens beslissen wie er in kamp Noord terecht komt en wie in kamp Zuid. Niet gevreesd, we beginnen op een redelijk niveau maar jullie zullen moeten bewijzen dat jullie goed kunnen samenwerken en dat jullie je snel kunnen aanpassen aan de omstandigheden. Natuurlijk zijn jullie allemaal fair-players en vanaf het moment dat je patrouille dus betrapt wordt op vals spelen of oplichting zal heel de patrouille zwaar bestraft worden. Jullie zijn gewaarschuwd! De gruwelijkste opdrachten wachten op jullie! Misschien nog wel de belangrijkste regel van heel het avontuur: In het prachtige Felenne is het niet altijd rozegeur en maneschijn voor expeditieleden. Er zijn tal van verleidingen en afleidingen. Jammer genoeg hebben we ons terrein moeten delen met andere mensen. In de buurt van ons missieterrein zullen puberende

55


Jongverkenners meisjes jullie proberen uit jullie concentratievermogen te halen. EĂŠn gouden tip: blijf bij hen vandaan! Voor jullie eigen bestwil zullen jullie zeer zware beproevingen doorstaan als jullie betrapt worden op elk contact met hen.

Uiteraard is een goede Jongverkennerson ook aangepast aan zijn omgeving. Daarom zijn jullie verplicht om allemaal voldoende survivalkledij te voorzien om het broeierig hete weer in Felenne te overleven zoals: strohoed, bloemetjeshemd, kaki short en natuurlijk teenslippers. Bloemenkransen zijn ook altijd toegelaten, maar houd het een beetje mannelijk he boys.

NIET ZO DUS!!!

Maar waar heel ons avontuur rond draait is natuurlijk die ene Jongverkennerson aller tijden. Na 12 loodzware dagen zal duidelijk worden wie deze titel verdient. Bewijs dus gedurende de 12 dagen dat je deze titel waard bent en wie weet ben jij wel de enige echt Jonverkennerson!

56


Jongverkenners 1

2

3

4

Across

5 6

1. 4. 6. 7. 8.

leuke spelletjes met alle takken ;) amulet opdrachten veel hout halen zoektocht

7

Down 8

2. 3. 5.

moordend derdejaars kamp noord EclipseCrossword.com

Om jullie hersens al een beetje te trainen ď Š alles heeft te maken met activiteiten op kamp. En nog een laatste tip:

Annelies

Ellen

en een beetje) Arnaud 57


GIDSEN

Tegenwoordig is het voor meisjes tussen 14 en 16 jaar niet makkelijk om te overleven. Er zijn zoveel verleidelijke dingen in de wereld die je is wilt proberen of echt moet hebben, maar dikwijls zijn de valstrikken heel goed verborgen. Zoveel nutteloze dingen en gewoontes die we hebben waar we op de lange duur niet meer vanaf geraken. Daarom is er bij jullie dringend nood aan herbronning, back to the basics! Weg met al die vuile gewoontes en verslavingen van deze wereld. Van 31 juli tot 11 augustus is het de natuur en enkel de pure natuur die telt en zullen we eens al jullie niet zo een goede manieren aanpakken en wegwerken.

12+

Sommige onder jullie hebben meer en ernstigere slechte gewoontes dan andere. Wanneer dit allemaal voor jou niet geldt dan moet ge het maar zien als een preventieve behandeling en het redden van uw verdere leven! Neuspeuteren, nagelbijten, op uw duim zuigen en te veel eten gaan we jammer genoeg niet aanpakken. We storten ons direct op het grote werk! We zetten dan ook de ernstigste verslavingskes eens even op een rij.

58

KAMP 2012


GIDSEN BAD HABITS 1. Dwangmatig Facebook gebruik. Elke dag, elk uur zelfs voor de ergste onder ons, wordt facebook nagekeken. Hoe meer “vind ik leuk”s je verzamelt hoe meer aandacht en hoe gelukkiger je er van wordt. Het is een heel grote bron voor geroddel en een ideale weg om mensen hun leven te bespioneren. Je kan er alles delen met vrienden maar ook met je niet-vrienden.. Al je marginale foto’s kunnen erop terecht komen waardoor je gemakkelijk met een ander kunt lachen maar ook iedereen heel gemakkelijk met u kan lachen.

2. Roddelen. Iedereen doet het over iedereen en het komt altijd uit! Roddelen het is een ziekte, het zou gewoon niet mogen.

3. Jongens en hormonen. Gelijk de bomma’s altijd zeggen: Met venten niks als last! Geniet nog maar van uw leven, voor bij ne vent te blijven zijt ge nog veel te jong! Dus we hebben het verstaan: houdt uw hormonen onder controle van de boys blijven we af! En neen Ward is inderdaad te oud voor jullie! 59

KAMP 2012


GIDSEN

4. Shoppen.

Moest geld aan de bomen groeien dan was sowieso iedereen overgelukkig, maar dit is jammer genoeg niet zo. Geef uw ouders eens wat rust en schakel over op “the simple life”. Deze tien dagen gaan we zeer zuinig leven, met een maximaal budget van 15 euro per persoon. Voor tien dagen wel is waar!

5. Alcohol, vooral in de vorm van drank. Het is allemaal wel fijn om ’s avonds even tipsy te zijn, maar de dag erna bezorgd het toch vaak pijn. En niet alleen lichamelijk, want als je in één van je black - outs niet meer weet wat je uitgestoken hebt… dat kan voor ambetante situaties zorgen. Voorbeeldige meisjes zijn braaf en doen dit niet! Alles kan op foto vastgelegd worden misschien niet altijd door u zelf maar door anderen en jah iets uploaden op internet is tegenwoordig poepsimpel! Hallo marginale foto’s!

60

KAMP 2012


GIDSEN 6. Roken.

Een zeer vuile en vieze gewoonte. MMMmmmmMM zo lekker als ge over enkele jaren vuile vingers, gele tanden hebt en constant een doefe stinkend geur verspreid, zo aantrekkelijk! Wie ik met een sigaret zie vliegt twee dagen in afzondering zonder eten en drinken.

7. Drugs in alle vormen en maten. EĂŠn teken en een ontdekking van iets dergelijks heeft als gevolg: je wordt meteen met al je spullen van het kampterrein gezet!

8. Proberen de sluwe stiekemerd uit te hangen. dat kan voor ambetante situaties zorgen. Voorbeeldige meisjes zijn braaf en doen dit niet! Alles kan op foto vastgelegd worden dan misschien niet door u zelf maar door anderen en jah iets uploaden op internet is tegenwoordig poepsimpel! Hallo marginale foto’s!

Het lijkt allemaal misschien wat veel en ook nogal streng, maar dit is natuurlijk allemaal voor jullie eigen bestwil. Na deze tien dagen zullen jullie ons bedanken voor deze goede zorgen en zullen jullie het licht gezien hebben naar een betere levenswijze. Aan de hand van een zeer grondig 12 stappenplan zullen wij deze acht ernstige werkpuntjes eens aanpakken. Je kan het stappenplan terugvinden in volgende informatie folder! 61

KAMP 2012


GIDSEN

62

KAMP 2012


GIDSEN

63

KAMP 2012


GIDSEN Jullie zien het op een zeer leerrijke maar speelse manier gaan wij ons doel zeker bereiken. Goed samenwerken is dus van zeer groot belang. Jammer genoeg bezit onze organisatie geen groot genoege slaaptenten, daarom hebben we jullie onderverdeeld in twee groepen.

PATROUILLE B PL Paulien & Fien

PATROUILLE A PL Lauren & Jessica

HPL

Iris & Chelsey Laura Pauline Jo Isabel Louise Discussie hierover is niet mogelijk. Je zal niet sterven door bij een bepaald iemand in de tent te slapen‌ HPL Lisa & Gwen Loike Annelies Ester Eline

Voor een eerlijke start stellen wij voor dat je uw ware aard niet meer verstopt en naar buiten komt zoals je er eigenlijk echt uitziet. Enkele inspiratie beelden vindt je hieronder.

SOMEONE ALREADY TRIED AND FAILED

64

KAMP 2012


GIDSEN Leef je gewoon zo goed mogelijk in en toon in je kledij aan wat je verslaafd bent. Naar gelang het tien daagse zuiveringskamp vordert zal dit alleen maar verbeteren tot dat we het gewenste resultaat bereikt hebben. Je propere en heel voorbeeldige outfit ziet er ongeveer zo uit:

We verontstellen wel dat iedereen weet wat je allemaal als bagage moet meenemen (regenkledij, reservekledij, wasgerief,…) en wat je niet mag meenemen! Snoepjes en koekjes behoren niet tot de verboden producten, maar overdrijf niet want ge krijgt ook nog normaal eten op kamp.

Inschrijven voor dit geweldige kamp gebeurt op 15 juni bij de croque-avond, moest je er niet geraken dan laat je ons dat gewoon weten en zien we wel dat we bij u thuis kunnen langskomen eind juni – begin juli. Wij kijken er alvast naar uit, nu jullie nog! Jullie weten niet wat je te wachten staat! Schrijf je maar in want het gaat geweldig worden. Hier eindigt de zeer inleidende en interessante informatie over jullie kamp. We hebben dan ook nog maar één ding te zeggen: Leef je in en leef je uit. Laat al je kopzorgen maar thuis dan komt al de rest vanzelf wel in huis 65

KAMP 2012


GIDSEN Als laatste wenst jullie lieve leiding jullie nog heel veel succes met de examens! Ter ontspanning volgen er nog enkele (flauwe) mopjes!

Dikke zoenen van jullie zeer beminde leiding en we maken er samen een knetterend en spetterend kamp van!!! Ward Lize Liesbeth

66

KAMP 2012


GIDSEN

67

KAMP 2012


GIDSEN

68

KAMP 2012


Verkenners

Elke echte man kijkt op naar de Schotten. Deze zijn in Europa de laatste overgebleven beren. Na het uitsterven van die mietjes van een vikings, zijn de Schotten diegenen die het mannelijke ras vertegenwoordigen. In kilt en bloot bovenlijf vrezen ze weer noch wind. Bomen noch schapen zijn veilig voor hen. Af en toe testen ze hun ongelofelijke kracht in uitputtende Highland Games, waarin een echte Schot nooit opgeeft.

Naast de Schotten, toonbeeld van pure kracht en mannelijkheid zijn er de motorijders. Deze op en top macho's vrezen niemand. Als koningen van de weg gaan en staan ze waar ze willen. Hun ijzeren strijdros brengt hen waar de wind hen voert, en o wee wie hen het pad durft te kruisen. Met hun leren jassen en zwarte helmen lijken ze op duivels, maar niets is minder waar. Macho van buiten, maar soft van binnen leven deze hedendaagse helden voor hun status, hun eer en hun moto.

69


Verkenners

En wij, beste verkenners, wij zijn de ultieme kruising van deze helden van het mannelijke ras. Op en top man, op en top macho, op en top helden. De combinatie heeft gigantische voordelen. Een eerste voordeel is dat we met ons bloot gat op ne moto kunnen rijden, hetgeen gewoonweg een zalig gevoel geeft. De kilt wapperend in de wind, het ultieme "free Willy" gevoel. Een tweede ongelofelijke luxe is dat moto's veel sneller gaan dan schapen. Schaapje rijden is leuk en grappig, maar me ne moto gade sneller én versierde nog een pak meer grieten. Het enige probleem dat MotoSchotten hebben is... niks. (oké, ze kunnen gewoon echt ni sjotten ma soit, detail) We hebben geen problemen. We're awesome. En dát is net ons probleem. Iedereen wil deel uitmaken van onze groep, onze bende. Maar dit kunnen wij niet toelaten. Stel je voor dat we wijven bij onze groep toelaten, binnen de kortste keren is alles om zeep. De Flair lezen, nagels lakken, over gevoelens praten, noem maar op! Net hetzelfde op de plaats waar we nu beland zijn met onze motogroep. In het verre Felenne staan mensen aan te schuiven om lid te worden van de MotoSchotten. Om die reden hebben onze 2 grote leiders Killroy en Ragnarok een reeds proeven bedacht die zullen aantonen wie er daadwerkelijk deel mag uitmaken van de coolste groep ooit.

70


Verkenners

Onder deze proeven vinden we typische Higland Games (bomen omhakken, dinges sjorren, schapen vangen (euh, wtf?), kastelen veroveren,...) en typische bikertests (vuur maken zonder benzine te gebruiken, scheten laten, grieten scoren,...) en dingen die de mannelijkheid testen (3 dagen stappen tot we erbij neervallen in vijandelijk gebied, woeste rivieren veroveren, gedropt worden z贸nder moto,...) Na deze proeven zal duidelijk zijn wie de titel van echte MotoSchot mag dragen, en wie onwaardig wordt bevonden.

DUS: prepair! Wees allen klaar voor de uitdaging! De basisinfo (die jullie al moesten kennen) vind je elders terug in deze windroos (zoals vertrek enzo, onderbroeken enzo,...) Het belangrijkste is echter jullie coolste outfit ooit! Kilt, helm, leren jas, ... Ieder van jullie heeft een idee hoe een echte MotoSchot er moet uitzien, ieder van jullie zal er ook geweldig uitzien! En samen zullen we slagen!

Jullie MotoSchotten Killroy (aka Glenn) en Ragnarok (aka Jonas)

PS: voor vragen, contacteer ons gerust! Tot en met het begin van het kamp bijten we niet. 71


Algemeen

72Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.