__MAIN_TEXT__

Page 1

september – oktober 2014

Scouts en Gidsen Vilvoorde Groenstraat 260 – paviljoen 6 (ingang langs Verbindingsstraat)

groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be www.scoutsengidsenvilvoorde.be Rek. nr: BE95 9799 5759 9058


Inhoud

Voorwoord ..................................................................... p2 Kapoenen ................................................................... p5-7 Welpen ..................................................................... p8-12 Akabe .................................................................... p13-15 Algemeen ............................................................... p16-19 Verjaardagen ............................................................... p20 Kalender ...................................................................... p21 Spelletjes .................................................................... p22 Info leiding ............................................................. p23-25 Jonggidsen .............................................................. p26-30 Jongverkenners ....................................................... p31-34 Gidsen.................................................................... p35-37 Verkenners ............................................................. p38-51 Jin ......................................................................... p52-54

1


Algemeen

Beste ouders en leden, Het kamp zit erop, de tenten zijn voor een jaartje weggeborgen, de boekentas terug uit de kast gehaald en de pennen schrijven weer. Met andere woorden, een nieuw schooljaar, een nieuw scoutsjaar. Met trots kan ik jullie 24 leiding presenteren die staan te popelen om iedereen, van kapoen tot jin, een spetterend jaar te bezorgen. Sofie zal vanaf dit jaar, samen met mij, de taak van groepsleiding op haar nemen. We staan paraat om al jullie vragen te beantwoorden en jullie wegwijs te maken in het spel van scouting. Thema van dit jaar: Tent vol talent! We zijn er 100% zeker van dat er heel wat talent schuilt in de leden en de leidingsploeg en gaan er dit jaar extra ons best voor doen om dit talent tot uiting te brengen. We zijn er ook 100% zeker van dat heel wat ouders bijzonder talent hebben op vlak van bouwen, wetgeving, subsidies, … We mogen nog even in onze lokalen blijven, maar starten weldra een werkgroep op om na te gaan welke mogelijkheden we hebben op vlak van nieuwe lokalen. Zie jij het zitten om deel uit te maken van deze werkgroep, spreek ons dan zeker aan. Het lidgeld zal vanaf dit jaar 35 euro bedragen. Dit omdat Scouts en Gidsen Vlaanderen zijn lidgeld met 4 euro heeft opgeslagen. Dit geld wordt gebruikt voor verzekering, het jaarkenteken, ondersteuning van de groepen, vormingsaanbod, publicaties zoals KrakBoem en administratie. De stijging komt er na een daling van de inkomsten door subsidies en hogere kosten (‘het leven wordt duurder’). Bij vragen hierover kan je ons steeds aanspreken. Wij wensen iedereen een vlotte start en een spetterend jaar! Een stevige linker Sofie en Ellen Groepsleiding

2


Algemeen

De VERKENNERS presenteren:

DESSERTENVERKOOP Zondag 19 oktober 2014 Vanaf 16u30 a/d lokalen Verschillende huisgemaakte desserten aan democratische prijzen! Winst gaat volledig naar de kastak van de verkenners.

3


Algemeen

Ben je iets verloren op kamp? Heb je iets gevonden in je koffer wat niet van jou is?

THE PLACE TO BE ďƒ HET WELPENLOKAAL Kom voor of na de vergadering een kijkje nemen bij de tafels in het welpenlokaal, misschien ligt er wel iets van jou tussen. Breng zeker ook de spullen die niet van jou zijn mee zodat ze terug bij de rechtmatige eigenaar terecht komen!

P.S.: Wat eind oktober niet weg is, wordt aan spullenhulp geschonken!!!

4


Kapoenen Dag allerliefste kapoentjes, Hier is jullie eerste windroos van het jaar! Je zal om de 2 maanden eentje krijgen en hierin zal staan wat we elke zondag doen, waar we afspreken en wat je moet meebrengen. Altijd goed lezen dus! Hier alvast alle leuke dingen die we in september en oktober gaan doen. Hopelijk zijn jullie er ook altijd bij, wij hebben er alvast zin in! 

Zondag 22 september (14u-18u) aan de lokalen Vandaag is het jeugddag! We gaan met allemaal andere chiro en scouts in Vilvoorde leuke dingen doen. Er zullen springkastelen staan, je kan je laten schminken in wat je maar wil, fietsen op speciale fietsen,… en nog vele andere dingen die je nergens anders kan doen! Zeker komen dus! 

5


Kapoenen Zondag 28 september: geen vergadering Sorry lieve kapoentjes maar jullie zullen ons deze week al moeten missen! Het is al de laatste zondag van de maand en dus geen vergadering.

Zondag 5 oktober (14u-18u) aan de lokalen Vandaag zijn het de “Kapoenen Olympics�. Jullie gaan het vandaag tegen elkaar opnemen in een aantal sporten. Trek dus zeker sportkledij en sportschoenen aan. Wie weet win je wel een medaille!

Zondag 12 oktober (14u-18u) domein 3 fonteinen We gaan een bosspel spelen in de 3 fonteinen! We verwachten jullie dan ook om 14u aan het ruiterijcomplex in de 3 fonteinen. Jullie mama en papa kunnen jullie om 18u hier ook weer komen ophalen.

6


Kapoenen Zondag 19 oktober (14u-18) aan de lokalen Vandaag gaan we zien wie van jullie Vilvoorde het beste kent. We doen een grote fotozoektocht in onze grote stad. We gaan jullie allemaal nodig hebben om de juiste weg te vinden. Zeker komen dus!

Zondag 26 oktober: geen vergadering Ook jullie leiding speelt soms nog graag spelletjes. Wij gaan op leidingsweekend en dus is het geen scouts voor jullie. Misschien heb je wel tijd om een tekening te maken voor mama of papa ( of voor jullie megacoole leiding? ď Š )

Zondag 2 november (14u-18u) aan de lokalen Wieltjesdag! Jullie mogen allemaal iets meebrengen dat op wieltjes is zoals je fiets, step, rollerskates, skateboard,‌ zo zot als je het maar kan bedenken! En dan gaan we allemaal spelletjes spelen op wieltjes.

Zo dit was de eerste windroos van het jaar. Hopelijk komen jullie allemaal! Wij kijken er al naar uit! ď Š er staan ons nog veel leuke maanden te wachten samen! Dikke knuffel! Lauren, Arno en Fien

7


Welpen Hallo allerliefste en allercoolste welpen! Wow zeg wat is de tijd supersnel gegaan. Het lijkt pas gisteren dat we terugkwamen van het kamp. Wat was het daar leuk! Spelen in de modder, spelen in het bos als ridders en prinsessen, een echte limonadewaterval maken om een feestje te vieren, gaan lopen voor de storm, … het was nogal een kamp! Hopelijk hebben jullie goed kunnen uitrusten nadien, want ondertussen zitten jullie terug op de schoolbankjes bij jullie nieuwe juf of meester. Vallen ze een beetje mee? Een nieuw schooljaar betekent ook altijd een nieuw scoutsjaar. En dat is nu juist waar wij ongeloooooooooofelijk veel goesting in hebben! Ondertussen weten jullie al wie wij, jullie nieuwe leiding, zijn en hopelijk vinden jullie dat dik ok (anders maken we er toch het beste van hé). Ida, Matthias, Iris en ik zijn er helemaal klaar voor en gaan er een spetterend-mega-cool-helemaal-onderstebovensuper-tof jaar van maken en we zijn er zeker van dat jullie allemaal met ons mee gaan doen! Het thema van dit jaar is Tent vol Talent. Wij gaan in ieder geval ons best doen om al jullie talenten naar boven te halen zodat die boeven gevangen kunnen worden, de papa’s en mama’s verslagen kunnen worden en jullie je weg al een beetje gaan kunnen vinden zoals een echte scout of gids. Ik ben er zeker van dat in onze welpentent heel veel talentjes zitten en dat we samen iets leuks van gaan maken! Willen jullie weten wat we de komende 2 maanden gaan doen? Lees dan zeker snel verder!

Bericht aan de mama’s en papa’s: Hopelijk kijkt jullie welp al uit naar een leuk nieuw scoutsjaar. Wij, de welpenleiding, zijn er helemaal klaar voor. In de loop van september zullen wij bij jullie thuis langskomen (op een weekdag vanaf 19u) om een babbeltje te slaan, even kennis te maken en enkele administratieve taakjes te vervullen. Tot dan!

8


Welpen Zondag 21 september (14u-17u lokalen) Naar jaarlijkse traditie is het de derde zondag van september autoloze zondag. De dag dat we op straat mogen lopen, fietsen, steppen, … zonder dat er auto’s ons omver kunnen rijden. Stad Vilvoorde organiseert vandaag zijn Jeugddag en als er iets is wat wij zijn dan is het wel Jeugd. We trekken ons uniform aan, lopen over de straat naar het Rooseveltplein en gaan springen op springkastelen, laten ons shminken, testen de katapult van de scouts, … Allen komen dus zodat jullie vriendjes van school en Chiro kunnen zien wat voor een leuke bende wij zijn!

Zondag 28 september (geen scouts) Net begonnen en al een weekje rust. Iedere laatste zondag van de maand is het geen scouts. De leiding maakt z’n huiswerk of bereidt de spelletjes voor de volgende maand voor. Jullie kunnen een bezoekje brengen aan je oma, wandelen met de hond, of gewoon lekker buiten spelen!

9


Welpen Zondag 5 oktober (14u-17u lokalen) Hopelijk hebben jullie in de klas heel veel vriendjes en vriendinnetjes die nog niet in de scouts zitten want vandaag gaan we het enige echte WELPEN-BRENGJE-VRIENDJE-OF-VRIENDINNETJE-MEESPEL spelen. Heb je dus iemand in de klas zitten die supergraag eens wilt komen meespelen of wilt je neefje of nichtje eens komen kijken wat wij allemaal doen? Breng gerust iedereen mee zodat we een megagroot spel kunnen spelen! Zondag 12 oktober (14u15-17u15 Speeltuin Domein 3 Fonteinen) Jullie weten het misschien niet, maar heel dicht bij onze lokalen woedt een hevige strijd. Een strijd tussen de allerdapperste en allersterkste bosbewoners. Een strijd die al jaren duurt en daar zit nu juist het probleem. De bosbewoners beginnen moe te worden van deze hevige strijd en rekruteren nieuwe krachten voor hun legers. Wij als de dappersten onder de scouts gaan een kijkje nemen in het bos en gaan de bosbewoners helpen! Afspraak in het bos! Vergeet zeker geen kledij aan te doen die vuil mag worden (als het geregend heeft).

10


Welpen Zondag 19 oktober (14u-17u lokalen) Welpen, het moment is gekomen waar jullie allemaal op hebben gewacht. Al jaren probeer je papa te verslaan met het lopen of mama te leren hoe ze de plopdans moet dansen. Nu is het eindelijk zover want we spelen vandaag WELP VS. OUDER. Breng dus allemaal je mama en/of papa mee zodat we eens kunnen laten zien wie hier de sterkste/slimste/snelste/handigste is. Overtuig echt je ouders om mee te komen spelen want ja zonder ouders geen spel vandaag! Op het einde van de vergadering volgt een infomoment over het welpenweekend. Zondag 26 oktober (geen scouts) Vandaag is jullie leiding nog op weekend en is ook de vakantie begonnen. Geen scouts dus, maar niet getreurd. Vandaag is de ideale dag om een wandeling te maken in het bos, kastanjes te rapen en dan thuis diertjes te maken van je kastanjes. Breng jullie prachtexemplaren volgende week mee om ons te tonen welk knutseltalent je hebt! Zondag 2 november (14u-17u lokalen) Het is nog steeds vakantie en dat betekent dat we veel tijd hebben om te spelen. Hopelijk zijn jullie allemaal al terug als je op reis bent geweest want we hebben jullie hulp nodig. We keren ongeveer 500 jaar terug in de tijd. Heel lang geleden, toen Vilvoorde nog een dorp was, waren de straten grauw, vuil en liepen ze vol met ratten. Er was een zwaar tekort aan eten en bier. (De mensen dronken vaak bier omdat het water te vuil was om van te drinken. Je kon dan ziek worden.) Overdag leek alles rustig in het dorp, maar ’s nachts kwamen de lelijkste gedrochten en gevaarlijkste bandieten uit de donkerste spleten gekropen. Niemand van het gewone volk durfde op straat te komen. Ideaal voor die bandieten om hun kostbaarste

11


Welpen bezit (goudstaven, zakken meel, vlees, bier, ‌) te smokkelen naar hun vrienden. Op een dag besloot de dorpsraad om hier iets aan te doen en was het voor de bandieten veel gevaarlijker om hun koopwaren te smokkelen. Wij stappen vandaag in onze teletijdsmachine en gaan de bandieten helpen om hun koopwaren te smokkelen. Zorg ervoor dat je niet gepakt wordt door de smerissen, anders zullen de ratten blij zijn met een lekker welpenbrokje! 7 tot 9 november: Weekend!!! Jullie kijken er vast al naar uit en wij ook! Dit weekend gaan we niet onze lokalen, maar andere lokalen onveilig maken met onze spelletjes. Je krijgt nog een brief met alle informatie! Hopelijk ben je erbij!

Zo, dit was het voor september en oktober. Je ziet het, het belooft een druk maar leuk jaar te worden. We hopen jullie allemaal talrijk te zien op zondag zodat de rest van de scouts weer weet wie die welpen zijn! Tot dan!

Ida

Chil Ellen

Iris

12

Baloe Matthias


Akabe Heeeyhoooi meisjes en jongens, Na een lang en super fijn kamp is jullie leiding eindelijk uitgerust en klaar voor een nieuw scoutsjaar! Hopelijk hebben jullie ook nog een geslaagde vakantie gehad, wij kunnen alleszins niet wachten op de vele verhalen die jullie ons te vertellen hebben. Jammer genoeg komen aan alle mooie liedjes een einde en zijn wij allemaal (ja ook jullie leiding) aan een nieuw schooljaar begonnen. Maar wanneer er een nieuw schooljaar start, start er ook een nieuw SCOUTSJAAR met nieuwe super coole fantastische leiding. Wij hopen dit jaar ook nog veel nieuwe leden aan te trekken, dus breng gerust heel veel vriendjes en vriendinnetjes mee!

21 september 2014 (14uur-17uur) Vandaag spreken wij af aan de lokalen en gaan wij een wandeling maken OP straat ja hoor jullie horen dat goed OP straat want het is autoloze zondag in Vilvoorde. Zo wandelen we helemaal tot in het centrum waar er verschillende spelletjes zullen georganiseerd worden voor ons.

28 september 2014 Het is helaas al de laatste zondag van de maand, er zal vandaag dus geen vergadering zijn.

5 oktober 2014 (14uur-17uur) Vandaag is het vriendjesdag, jullie mogen allemaal een vriendje of 10 vriendjes meebrengen die graag ook naar onze scouts willen komen. We gaan elkaar dus allemaal een beetje beter leren kennen, aan de hand van talrijke spelletjes. Om jullie al vast voor te bereiden vinden jullie op de volgende pagina een kleurplaat breng deze zeker mee !

13


Akabe

KLEUREN MAAR!!!

14


Akabe 12 oktober 2014 (14uur-17uur) Trek vandaag maar allemaal jullie vuile kleren aan want wij gaan knutselen! Wie thuis nog knutselgerief heeft dat hij/zij niet meer gebruikt, mag deze zeker meebrengen naar de scouts.

19 oktober 2014 (14uur-17uur) Jullie hebben vandaag nodig: een koksshorts, jullie goed humeur en 2,50 euro voor de ingrediĂŤnten . Wij gaan zien wie ervan jullie een echte kok is.

26 oktober 2014 (14uur-17uur) Het is helaas al de laatste zondag van de maand, er zal vandaag dus geen vergadering zijn.

2 november 2014 (14uur-17uur) Het is hoog tijd dat we de stad Vilvoorde nog eens gaan verkennen, dus breng zeker jullie stadskaart en kompas mee zodat we zeker niet verloren kunnen lopen ;) . Hopelijk hebben jullie er evenveel zin in als wij en zien we jullie allemaal snel terug! Mogen we aan de ouders vragen om steeds een seintje te geven als jullie zoon/dochter niet kunnen komen. Chelsey: 0492705743

Brent: 0471734642

15

Johannes: 0498133145


Algemeen

Dassen en kentekens Elke eerste zondag van de maand bij Sofie Op voorhand bestellen is niet nodig!

Er zijn ook terug tweedehandsuniformen beschikbaar (tot welpenmaten).

16


Algemeen

Kentekens & uniformen

1 Tak-kenteken 2 Groepslintje 3 Jaarkenteken 4 Das 5 Vlaamse leeuw 6 Internationaal scouts- of gidsenteken 7 Belgische vlag 8 Beloftekenteken (kabouters(s), wolfje(s) of jonggiverbelofte) Voor meer info: kijk op www.scoutsengidsenvlaanderen.be

17


Algemeen

! OPROEP ! Alle gele papiertjes van SON mogen binnen gebracht worden bij Ellen Janssens. De groep kan daarmee een waardebon krijgen voor groepsaankopen. Alvast bedankt!

18


VOLLEDIG UNIFORM - Hemd - Groene broek/rok/short - Das

VERPLICHT OP ELKE SCOUTSACTIVITEIT!!! Waar vind je dit uniform en andere scoutsspullen?

Bij

in Mechelen, Adegemstraat 102

Of in een Hopper-winkel op de volgende adressen: - Lange Kievitstraat 74, 2018 Antwerpen - De Vilanderstraat 6A, 9300 Aalst - Lange Violettestraat 33, 9000 Gent - Dorpsstraat 13, 3500 Hasselt - Diestsevest 92A, 3000 Leuven - Zandbergstraat 80, 8530 Harelbeke

19


Verjaardagen September Louise Adriaenssens, Anton Adriaenssens

Oktober 1

Katrien De Vil, Adriaan Jacobs

2

Glorian Hendrix

3

Lauren Adriaenssens

4

Louis Saber

Robbe Loos, Manon De Raedt

5

Joran Spreutels

6 7

Arno Jacobs

8 9

Fee Dekoninck

10 Isabel Meskens

11 12

Bram Loos

13 14

MaitĂŠ Robyn

15 16

Simon Dries

17 18 Hendrikje Van Eenaeme

19

Thijs Haelwaeters, Tine Haelwaeters

20 Gerben Reygaert

21 22

Samuel Vermote, Cara De Sweemer

23

Filah Smits

24 25

Loike Jacobs

26 27

Basten Dekoninck

28

Brent Verhasselt

29

Gwen De Sweemer, Sebastien Grootjans, Nicolas Grootjans, Ester Vanherck

30 31

20


Kalender

Agenda 2014-2015 24-26 oktober: leidingsweekend (geen scouts) 12 december: schaatsen en aprèsschaats 14 maart: Skoetefest 23 mei: Italiaanse avond 12 juni: Croque- en inschrijvingsavond kamp 27 juni: uitstap zee 28 juni: voetbaltoernooike 31 juli: bagage binnenbrengen 1 augustus: vertrek voorwacht 4 augustus: vertrek grote takken 15 augustus: terugkomst kamp 28-30 augustus: herfstontmoeting leiding 6 september: laatste vergadering takken 13 september: overgang

21


Spelletjes

22


Contactgegevens kapoenen@scoutengidsenvilvoorde.be Fien Van Meerbeek Fonkelende spreeuw Lauren Adriaenssens Onbezonnen griend Arno Jacobs Speelse spiesbok

fienebie@hotmail.com 0471/21.39.50 lauren.a3@hotmail.com 0473/67.03.99 arnojacobs123@hotmail.com 0471/73.46.40 welpen@scoutengidsenvilvoorde.be

Matthias Simoens Goedwillige steenarend Iris Vanherck Waardevolle strandloper Ellen Janssens Ijverige bergbever Ida Coulommier Vrolijk winterkoninkje

matthias.simoens@gmail.com 0488/05.98.71 bn477777@belgacom.net 0476/79.66.80 ellen.a.janssens@gmail.com 0495/94.73.18 idake@msn.com 0476/48.57.72 akabe@scoutengidsenvilvoorde.be

Chelsey Bettens Intense oestiti Brent Verhasselt Leidinggevende sneeuwstormvogel Johannes Mevis Onbevreesde kwikstaart

bettenschelsey@hotmail.com 0492/70.57.43 brent.verhasselt@hotmail.com 0471/73.46.42 johannes_mevis@hotmail.com 0498/13.31.45

23


Contactgegevens jonggidsen@scoutsengidsenvilvoorde.be Laura Molinari Elegante stokstaart Dieter Holvoet Rustvolle ibis Gert Van der Brempt Argeloze spoorkoekoek Samuel Vermote Enthousiast schaap

lauratjee@hotmail.be 0478/79.92.40 dieter.holvoet@gmail.com 0498/24.85.75 gert-van-der-brempt@hotmail.com 0494/15.82.32 samuelvermote@hotmail.nl 0471/25.14.69 jongverkenners@scoutsengidsenvilvoorde.be

Jessica Vandeperre Krachtige eekhoorn Lo誰ke Jacobs Guitige dingo Arno Adam Beheerste zeehond Thomas De Heneau Opgewekte barry

jessica_vandeperre@hotmail.com 0494/73.99.09 loike@hotmail.be 0473/38.98.21 arno.adam9@gmail.com 0479/49.48.87 thomasdehenau@skynet.be 0498/20.74.00 gidsen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Paulien Geeraerts Parmantig sikahert Lisa Vanhaelen Heftige streepmuis Gwen De Sweemer Prikkelende aap

geeraerts.paulien@gmail.com 0479/05.21.96 lisakeee_vh@hotmail.com 0470/89.86.86 gwen.de.sweemer@gmail.com 0488/42.38.60 verkenners@scoutsengidsenvilvoorde.be

Tom Bossuyt Eigenzinnige arend Lennert Maenen Plichtsbewuste steltral

tombossuyt95@gmail.com 0471/38.00.35 lennertmaenen@hotmail.com 0499/47.13.76

24


Contactgegevens jin@scoutsengidsenvilvoorde.be Sofie Adam Bewuste slangenhalsvogel Wouter Janssens Bekwame spitsvogel

sofie.adam6@gmail.com 0472/88.94.13 wouter.janssens@me.com 0472/95.83.15 groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be

Ellen Janssens Ijverige bergbever Sofie Adam Bewuste slangenhalsvogel

ellen.a.janssens@gmail.com 0495/94.73.18 sofie.adam6@gmail.com 0472/88.94.13 Materiaal en tenten materiaal@scoutsengidsenvilvoorde.be

Ellen Janssens Ijverige bergbever Thomas De Heneau Opgewekte barry Wouter Janssens Bekwame spitsvogel Tom Bossuyt Eigenzinnige arend

ellen.a.janssens@gmail.com 0495/94.73.18 thomasdehenau@skynet.be 0498/20.74.00 wouter.janssens@me.com 0472/95.83.15 tombossuyt95@gmail.com 0471/38.00.35 Dassen en kentekens

Iris Vanherck Waardevolle strandloper Sofie Adam Bewuste slangenhalsvogel

vanherck.iris@belgacom.net 0476/79.66.80 sofie.adam6@gmail.com 0472/88.94.13

25


Jonggidsen Het is weer zover, liefste jogi’s. De tranen om het afscheid van jullie oude leiding (behalve Gert, niemand vindt Gert leuk) zijn nog maar pas gedroogd en er staat alweer een nieuw jaar voor de deur. Een nieuwe leiding met wie jullie hopelijk een heerlijk jaar gaan beleven vol vriendschap, plezier en misschien zelfs pony’s. Dus sluit jullie ogen, zet jullie even neer en haal diep adem.( Je hebt je ogen niet echt toegedaan, maar ik vind het niet erg. ) Zijn jullie klaar voor dit volgend scoutsjaar? HEBBEN JULLIE ER AL ZIN IN??? Toen riep iedereen ja en dansten jullie in cirkeltjes. Fijn dat jullie er ook zin in hebben!

Het zal er allemaal een beetje zo uitgezien hebben

21 september 14 u – 18u:

Vandaag staat helemaal in het thema van de jeugd. Vandaag wordt het een jeugdige dag vol jeugdige activiteiten met de andere jeugd in Vilvoorde. Geen oude mensen vandaag, in tegendeel, enkel jonge mensen. Jonge mensen die op een plaats voor jonge mensen jong lopen te zijn. Weet je al waar ik het over heb? (tip: we gaan naar de jeugddag.) Dus kom allemaal massaal af om te genieten van de eerste echte scoutsvergadering van het jaar. Nog nooit in een kleine donkere ruimte 26


Jonggidsen liggen rondkruipen? Dankzij de spelio-box op jeugddag, kan dit je eerste keer worden! Kortom, genoeg reden om te komen. Bovendien zal je voor de eerste keer kennis kunnen maken met jullie nieuwe leiding, die ik vanaf nu overbodige_leiding1, ik<3zeekoeien, IBISza en glitterprinsesjexxx ga noemen. Aan jullie om te raden wie wie is! 28 september:

Helaas! Je weet ondertussen hoe het gaat hier op de scouts: de laatste zondag hebben we geen vergadering. Maar maak je geen zorgen er zijn genoeg leuke dingen die je kan doen zonder je lieve leiding. Je kan bijvoorbeeld eens gaan vissen. Of een boek schrijven. Studeren. Of gewoon in de zetel zitten en naar Ketnet kijken. Wat je ook beslist om te doen, volgende zondag zijn wij er weer!

Uren plezier! 5 oktober 12u 30 â&#x20AC;&#x201C; 18 u (Meer details over om welk uur we vertrekken en geld dat je moet meenemen zullen gemailed worden):

27


Jonggidsen De jonggidsen gaan naar jeugdsportival! Altijd al eens een exotische sport willen uitproberen? Waterskien? Snowboarden? Vandaag is het je kans! Ben je niet sportief aangelegd? Vind je zweten ook zo vies? Of heb je gewoon een fobie voor tennisraketten, surfplanken, voetballen etc? Geen zorgen! Het sportival biedt ook verschillende plaatsen aan waar je gewoon kan zitten en kan kijken naar andere mensen die aan het zweten zijn. Plezier voor iedereen dus. Neem zeker je fiets en een lunchpakketje mee, want we gaan allemaal gezellig picknicken. 12 oktober 14 u – 18 u:

Eén tegen allen extreme edition. Inderdaad, geen gewone één tegen allen vandaag. Geen “schrijf een wc-rol vol”. Neen, gedaan met die onzin. Vandaag wordt een emotionele rollercoaster. Springen, duiken, foto’s trekken, aan deuren aanbellen en – het allerbelangrijkste- een tegenprestatie om u tegen te zeggen. Jullie mogen hierbij extra hulp inschakelen & enkele vriendinnetjes meebrengen om de uitdaging aan te gaan! 19 oktober 14 u – 18 u:

Vandaag spelen we het grote travestietenspel. Ja, dat heb je goed gelezen. Laat jullie verbeelding maar op hol slaan. Eén ding kan ik jullie wel al vertellen: er zullen jongens in meisjes kleren zijn. 26 oktober :

Tijd om weer in die duistere hoek te kruipen. Hopelijk liggen jullie zakdoekjes al klaar, want geen scoutsvergadering betekent snotteren. Aan elke ouder die dit leest: wees vandaag dus extra lief voor je dochter, ze zal 28


Jonggidsen het zwaar hebben zonder haar scoutsvriendjes. Verwennen met snoep is dus de boodschap. 2 november 14 u tot 18 u (uren kunnen nog wijzigen):

We weten dat jullie van black box houden. We weten dat jullie van cupcakes houden. We weten nog niet hoeveel jullie van elkaar houden. Gooi al deze dingen bij elkaar en je krijgt het Ultieme Swagmeester Black Box Cupcake spel. Maak jullie dus alvast klaar om elkaar beter te leren kennen op de meest extreme en lekkere wijze. Tot dan! Ik<3zeekoeien over en uit. HET GROTE WIE IS WIE LEIDING VAN WIE SPEL Hey, mijn alias is ik<3zeekoeien,

Met mijn zieke rijms weet ik iedereen te boeien.

Ben je een hater dan moet je je met je eigen zaken bemoeien. Ja, ik heb het over jou,

De muziekindustrie laat jou in de kou. Maar genoeg over jou,

Ook al stink je naar kabeljou. Dat is al twee keer jou,

Ja nu drie,

Creatief rijmen kan ik nie. Mijn vacht is van wol,

29


Jonggidsen En ik zorg dagelijks voor de lol. Ik speel altijd enthousiast mee, Behalve met leiding 2,

Die stinkt naar de plee.

Toch zie je mij nooit zonder hem, Zelfs niet in Oppem.

Ziezo, dat was het weer,

Morgen eet ik misschien een peer, Leer geweer zeer

De oceaan gaat op en neer -ik<3zeekoeien

Ik ben een roze vogel, maar toch ben ik een man. Volgend jaar begin ik met mijn hogere studies in Brussel, na 6 jaar gestudeerd te hebben dichtbij de koning, samen met iemand anders van de leiding. Ik woon niet in Vilvoorde, maar ben er wel geboren. IBISza Ik schrijf niet graag tekstjes. - overbodige_leiding1

Ik ben de jongste vrouwelijke leiding. Vorig jaar waren mijn leden net iets jonger dan jullie. Ik word in de scouts wel eens vergeleken met de elegante versie van Timon (van het geweldige duo Timon & Pumba). Als schoenmaat heb ik maat 38, mijn jeansmaat is maat 26. Volgend jaar start ik met veel plezier op de VUB. - glitterprinsesjexxx Tot snel lieve jogiâ&#x20AC;&#x2122;s!!

30


Jongverkenners Hello crew, these are your new captains speaking here. Een nieuw scoutsjaar wilt zeggen byebye oude leiding (de kost en tot ziens), hellloooo nieuwe leiding. De meesten onder jullie kennen ons al wel, of hebben ons al eens zien lopen op kamp. De eerstejaars kennen Loike en Barry van vorig jaar, toen ze nog goedjie welpjes waren. De tweedejaars zullen zich Jessica ook nog wel vaag herinneren. En Adam is bekend bij de derde- zowel als de tweedejaars. Hopelijk zijn jullie een beetje blij met de nieuwe leiding, en anders… pech. Maar laten we nu eerst eens even zien wat we de volgende twee maanden eens gaan doen. 14 september (14u – 18u: aan de lokalen met vuile kleren) Ik denk niet dat jullie hier veel uitleg voor nodig hebben, vandaag is het overgang. Voor zij die de vorige jaren het mietje met smetvrees hebben zitten uithangen en geen idee hebben wat dit nu eigenlijk inhoudt: Je wordt vuil, heel vuil, ongelofelijk hard vuil, … Maar eens dat voorbij is, kan je iedereen bedreigen met je vuilige vuiligheid. Doe dus zeker kleren aan die vuil mogen worden, en reserve kleren voor erna aan te doen, zodat je niet zit te bevriezen. 21 september (14u – 18u: aan de lokalen in perfect uniform) Jeugddag. Nuff said.

31


Jongverkenners

28 september September is alweer tot een einde gekomen, en dat betekend dus dat het geen vergadering is deze week. Veel plezier vandaag want volgende week zal het niet meer waar zijn… ;)

5 oktober (13.45u – 18.15u: aan de 3-fonteinen met vuile kleren) Na een rustig maandje in september vliegen we er vandaag in met een awesome bosspel. Allemaal komen dus! Doe vuile kleren aan en neem reservekleren mee. Wij zouden graag ijsblokvorming van leden voorkomen. Let ook op, wij verwachten jullie vandaag niet aan de lokalen maar aan de speeltuin van de 3 fonteinen. Jullie ouders kunnen jullie daarna ook daar weer op komen halen.

12 oktober (14u – 18u: aan de lokalen in perfect uniform) Ook vandaag mogen jullie die vuile kleren nog maar eens aan doen. (echt slechte kleren, want niet alles zal er uit gaan) Want wij gaan kunst maken ... van onzelf, het gras voor de lokalen en als het even lukt zetten we ook nog iets of wat op papier. Als je nog oude verf hebt staan thuis, overschotjes van schilderwerken thuis ofzo, mag je dat ook zeker mee brengen. Wij zorgen wel dat het goed gebruikt wordt. 19 oktober (14u – 18u: aan de lokalen in perfect uniform) Aight, na twee vuile vergaderingen gaan we het deze keer toch maar eens proper proberen te houden. Wij verwachten van jullie deze zondag

32


Jongverkenners bakken motivatie voor ons super-deluxe-mega-awesome-nice ééntegen-allenspel. Slagen jullie in alle opdrachten voor de vergadering gedaan is, mogen jullie een tegenprestatie voor ons verzinnen. (jep, wij zijn ondertussen al aan het hopen dat jullie zwaar falen) 26 oktober Wij liggen halfdood in ons bed na het leidingsweekend, dus waag het om ons deze zondag lastig te komen vallen.

2 november (14u – 18u: aan de lokalen in perfect uniform) Wie kan je vertrouwen en wie is alles aan het saboteren? Ben jij de detective, of ben jij de mol? Hoe subtiel zijn jouw sabotage-skills? Let’s find out! Vandaag is trouwens ook een speciale dag, want jullie mogen allemaal al jullie vrienden van op school, de rugby, de voetbal, … meebrengen (alhoewel, laat al die dat in de chiro zitten maar thuis). Dus (bijna) iedereen is welkom als ze maar goesting hebben in scouting! Als je geen vrienden hebt, no worries, wij accepteren je zoals je bent.

33


Jongverkenners Oke, dat was het dan weer voor deze twee maanden. Pakt dat het leuk wordt. Wij zullen trouwens ook ondertussen eens bij jullie thuis gepasseerd zijn om jullie in te schrijven. Dus verschiet je niet wanneer er ineens vier louche mensen van de skoete voor de deur staan. Groetjes van jullie awesomste leiding everrrrrrrâ&#x20AC;Ś.

34


Gidsen Heeeeeeeyyyy Gidsen!! Hier gaan we weer! Een nieuw jaar om ons volledig te geven :D Tijd om afscheid te nemen van Fien & Samuel en van de 3ejaars, tijd om de nieuwe gidsen en jullie nieuwe leiding te verwelkomen! Als jullie allemaal even enthousiast zijn als wij, dan wordt dit een topjaar ;) Ik denk dat vooral Margot, Cara en Charlotte blij zijn met hun zussen/leidsters, of niet? We beloven dat we hen niet (teveel) zullen bevoordelen!

Zondag 14/09/2014, lokalen De allereerste dag van het nieuwe scoutsjaar: overgang! Jullie weten allemaal wat dit inhoudt, dikke fun :D Maar vooral, eindelijk te weten komen wie jullie nieuwe übercoole leiding wordt. Spannend eh :D Of toch voor de diegenen die het nog niet weten, want op één of andere manier lekken die dingen toch altijd uit… ;) Als er nog tijd over is kunnen we dan al een beetje brainstormen over het komende jaar, wat jullie graag willen doen, wat jullie absoluut niet willen enzo. Zondag 21/09/2014, lokalen Raad eens wat het vandaag is? Jullie zijn allemaal slim genoeg om het van de eerste keer te raden waarschijnlijk :p Jep, het is Jeugddag! En zoals elk jaar gaan de Gidsen daar ook naartoe om daar een beetje de hangjongere uit te hangen en waarschijnlijk om te eten (zo waren wij toch in ieder geval ) Het zou vree handig zijn als iedereen met de fiets is, want we moeten van de lokalen hélemaal naar het Rooseveltplein gaan en weer terug! En aangezien het ook autovrije zondag is kunnen jullie toch niet liften. Dus probeer met de fiets te komen, als het niet gaat is dat natuurlijk geen ramp  Zondag 28/09, geen idee waar Tijd om jullie achterstallige huiswerk in te halen! Zeker de gidsen die les krijgen van Mevrouw Janssens hebben sowieso al megaveel toetsen, dus het wordt tijd om is te beginnen leren :p En anders heb je een hele zondag om een gans seizoen van Teen Wolf of The Vampire Diaries te kijken, of weet ik veel welke series jullie kijken ;p.

35


Gidsen Zondag 05/10, lokalen Tijd voor een klassiekertje, dat moet ook is kunnen. Klaar voor één-tegen-allen? Met een heleboel originele opdrachtjes, beloofd ;) Dus zorg maar dat jullie allemaal goed jullie best doen, want als jullie alle opdrachten voor elkaar krijgen staat daar natuurlijk een tegenprestatie van ons tegenover… Zondag 12/10, station Wij zijn allemaal heel coole Gidsen en wat doen coole Gidsen graag? Stadspel!!! Joepie!! (Als je niet echt enthousiast bent, doe dan tenminste alsof). Maar omdat Vilvoorde misschien niet de leukste stad is, gaan we op verplaatsing. We spreken af aan het station van Vilvoorde en nemen daar samen de trein naar… MECHELEN! We komen ook gezellig samen terug, we gaan niemand achterlaten (of toch niet expres…) Gelieve ook 5 euro mee te nemen, zwart rijden op de trein is niet oké! En aangezien we nog geen kasactiviteit hebben gedaan, staat onze rekening momenteel op euhm, nul euro? 

Zondag 19/10/2014, lokalen Scouts, dat is actief zijn. Dus doe voor deze zondag maar je sportschoenen aan, want wij gaan onze conditie testen in Park Poot! En nee daarmee bedoel ik niet da we toertjes gaan lopen, ’t is geen l.o. les eh seg :p Er zijn veel leukere dingen om te doen; baseball, trefbal, volleybal, … Wat jullie maar willen  En voor de echt luie onder jullie, jullie mogen supporteren. Nee da’s niet waar, jullie moeten toch meedoen :D wij willen geen luie mensen in onze groep!! Zondag 26/10/2014, niet aan de lokalen En het is weeral de laatste zondag van de maand   Jaja, tuurlijk gaan wij jullie ook missen  Het spijt ons echt dat jullie deze zondagnamiddag nu met jullie ouders (of nog erger, broers en zussen!) moeten doorbrengen, maar er is niks aan te doen…

36


Gidsen Zondag 02/11/2014, lokalen Kijk nog is goed om jullie heen, neem al die prachtige kleuren in je op, kijk nog is goed hoe je vrienden eruit zien, want kijken zal je de komende 4uur niet meer doen. Vandaag spelen we het Blindenspel! Voor zij die hopen dat het een spel is dat gemaakt is door blinden, sorry. Jullie worden vandaag de blinden. Jaja, je leest het goed, blinden ;) Vergeet dus zeker jullie das niet, zodat we jullie allemaal kunnen blinddoeken! (muhahahaha) Oh ja, hopelijk vertrouwen jullie elkaar ook een beetje, anders kan dit nog is slecht aflopenâ&#x20AC;Ś

Zo, nu zijn jullie weer helemaal op de hoogte! Of toch wat de scouts betreft, voor september en oktober. Voor de andere dingen waarvan jullie op de hoogte willen zijn is er nog altijd Facebook, Twitter, Pinterest en weet ik veel wat nog allemaal ď &#x160; Hopelijk zijn jullie allemaal altijd massaaaaaaaal aanwezig, dan wordt het elke keer TOP! Tot snel ;) Groetjes van jullie superleuke nieuwe leiding; Paulien, Lisa & Gwen.

37


Verkenners

Beste dames (en heren?), Hopelijk heeft iedereen genoeg tijd gehad om zich open te leggen om op te drogen na kamp en zijn alle teken verwijderd en insectenbeten genezen, want het volgende jaar bij de scouts begint alweer! Wij nemen afscheid van een aantal goede vrienden, die hun drie jaar als verkenner met succes hebben afgerond en nu met zo’n cool adjectief voor hun totem door het leven mogen gaan. Het nadeel daarvan is dat ze nu naar de Jin moeten en daar met vrouwen moeten overeenkomen – wat, zoals wij stilaan allemaal beginnen te beseffen, een onmogelijke opgave is… De leegte die zij in onze tak achterlaten wordt opgevuld door vers bloed, komende van de zes eerstejaars, die hun drie jaar als jongverkenner met succes hebben afgerond en nu met zo’n coole totem door het leven mogen gaan. Welkom bij de grootste grote tak, jongens!

(Ik vond alleen een prentje in het Zweeds. Maar ik heb ook niet echt goed gezocht, om eerlijk te zijn…)

38


Verkenners

Wat gaan we dit jaar eigenlijk doen met de verkenners? • • • • •

Op weekend gaan!1 Op kamp gaan!2 Verder kijken dan onze neus lang is (cf. infra). Ons amuseren. Naar de nieuwe leiding luisteren: statistieken uit het recente verleden tonen aan dat de sfeer matig tot drastisch daalt wanneer er niet naar de leiding wordt geluisterd (cf. grafiek).

Sfeer bij verkenners 7 6 5 4 Sfeer bij verkenners

3 2 1 0 1

2

3

4

5

Figuur 1: Sfeer bij verkenners in verhouding tot luisteren naar leiding x-as: sfeer y-as: in welke maten naar de leiding werd geluisterd Bron: mijn spontane fantasie, © 2014

1 2

Datum wordt nog bekendgemaakt in de loop van het jaar. Gaat door in de zomervakantie in Wallonië, voor de verandering.

39


Verkenners

Wat gaan we dit jaar niet doen met de verkenners? • • • •

Gaten in grondzeilen maken. Op leefweek gaan (da’s voor gidsen! 3). Heel de tijd in ons lokaal zitten. 4 Meer dan 10 voetnoten per windroosartikel gebruiken. Nog 6 te gaan, dus.

Maar goed, dat zijn enkele werkpuntjes voor het volledige jaar. Als we nu eens gewoon beginnen met de eerste twee maanden zou dat al mooi zijn.

Hoofdstuk 1: September 2014

September staat vooral bekend als voorspelbare maand. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat elke september er opvallend gelijkaardig uitziet wat de planning betreft. Desalniettemin wordt elk jaar opnieuw de volledige planning voor september in de windroos herhaald, vermoedelijk om er zeker van te zijn dat de leden niets vergeten of over het hoofd zien. Naar jaarlijkse gewoonte worden de eerste twee vergaderingen eigenlijk niet opgenomen in deze windroos, want je krijgt dit prachtexemplaar pas tijdens de tweede vergadering (en dan nog meestal op het einde). Schrijven over het verleden kan wel interessant zijn (zie de cursussen van het vak geschiedenis, Gidsen, de (mv.) [ˈɣɪtsə(n)]: tak binnen Scouts en Gidsen Vlaanderen, bestaande uit verkenners zonder Y-chromosomen van ong. 14 tot 17 jaar oud. 4 Deze optie is uitgesloten door het niet-aanwezig zijn van een lokaal voor de verkenners. 3

40


Verkenners

voor de liefhebbers), maar is in een windroos even ongepast als – om nu maar een voorbeeld te geven – het gebruiken van voetnoten of grafieken. Daarom doen wij het dus toch!

Zondag 7 september Eventueel laatste vergadering met Brent en Wouter. Wij weten alleen dat het om lasershooting gaat, waar en wanneer dat precies doorgaat, komen jullie van hen te weten. Wij zijn (nog) niet verantwoordelijk! Geef deze kanjers een waardig afscheid, want zij hebben zich een heel jaar lang vollen bak ingezet en zich diep in de schulden gewerkt voor jullie!

Zondag 14 september Overgang of startdag. Jullie komen vandaag jullie nieuwe leiding te weten en wisselen van tak, zoals dat elk jaar gaat. Informatie over deze speciale gebeurtenis krijgen jullie in ieder geval niet via de windroos.

Zondag 21 september 2014, 14u-18u, lokalen Aha! Eindelijk een “echte” vergadering, in de zin van: het is effectief de moeite om deze vergadering in de windroos op te nemen. Vier bijna volledige pagina’s onnodige –excusez-nous– bullshit lezen loont zich vanaf… nú. Hoera! Vandaag is het de derde zondag van september. Dat kunnen jullie controleren door een kalender bij de hand te nemen, of gewoon de vetgedrukte titels op deze pagina in de windroos te

41


Verkenners

tellen. De derde zondag van de maand september betekent twee dingen: 1. Autoloze zondag! Kom gerust te voet, met de fiets, step, metro, onderzeeër of UFO naar de Scouts, maar niet met de auto. Victor: we willen uw fietske zien! 2. Jeugddag. Het is aan jullie om de reputatie van de verkenners van Scouts en Gidsen Vilvoorde hoog te houden en deze ingedommelde provinciestad vandaag weer wakker te schudden! Stel ons niet teleur! 5 We spreken af om 14u aan de lokalen voor een superleuke formatie zonder handen in broekzakken en in perfect uniform (zodat iedereen ons op de jeugddag kan herkennen en van de attracties afgaat uit eerbied voor de échte mannen). Daarna stappen of fietsen we naar de Jeugddag op het Rooseveltplein. Diegenen met een metro, onderzeeër of UFO gaan best te voet. Om 18u zal iedereen wel doorhebben dat de verkenners nog altijd heer en meester zijn en mogen jullie naar huis. En dan kan ik mij haasten om de laatste 60 minuten van de match 1. FC Köln tegen Borussia Mönchengladbach niet te missen. Mooiste derby van het seizoen en ik zit met jullie opgescheept, dus ik herhaal: stel ons niet teleur. Opdracht is duidelijk. Go, go, go!

5

De stad terug leven inblazen is zeker en vast jullie taak voor vandaag, maar hou het veilig. Ongelukken, zoals ontplofte vingers, zijn niet nodig. Voor Verpleger Lennert is het ook weekend.

42


Verkenners

Zondag 28 september, geen vergadering Vilvoorde moet weer voor een heel jaar kunnen indommelen na ons bezoek van vorige week. Daarom is er vandaag geen vergadering. Zorg er vandaag maar zelf voor dat jullie een uitlaatklep voor al die opgekropte energie vinden. Wij zijn bezig met onze studies. Ongeveer.

Hoofdstuk 2: Oktober

Het programma van oktober ligt niet a priori vast, wat oktober de eerste maand maakt waarin de kersverse leiding kan tonen wat ze allemaal uit hun mouw kunnen schudden qua leuke vergaderingen. Wij doen ons bestâ&#x20AC;Ś Hopelijk hebben jullie na het lezen iets vanâ&#x20AC;Ś

43


Verkenners

…en niet iets van…

… want dat zouden wij jammer vinden. (Bovenstaande foto is trouwens Prof. Dr. Marc Boone, decaan van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Gent. Wie meer info over zijn ziek chique bureau wil, kan altijd bij mij terecht. Pas wel op: ik kan over dat bureau blijven praten!) (Nee echt. Die kerel z’n bureau is bovennatuurlijk.)

Aanschouw bij deze: Het

Programma van Oktober!

… Enfin, op de volgende pagina dan maar.

44


Verkenners

Zondag 5 oktober 2014, 14u-18u, Domein Drie Fonteinen (Kassei) De eerste vergadering die uit ons eigen initiatief ontstaan is. Wij zijn zó nerveus dat we ons terugtrekken in het gehucht Kassei omdat we onze kop niet durven tonen aan de lokalen. Dat is natuurlijk niet waar, hè mannen. Wij zijn verdomme de leiding van de VERKENNERS VAN VILVOORDE! Wij zijn helemaal nergens bang voor. Zelfs niet voor de groepsleiding! 6 We hadden voor deze vergadering gewoon een beetje meer plaats nodig dan dat er plaats beschikbaar is aan de lokalen. Ook Park Poot is net iets te klein. Klinkt toch vrij veelbelovend, niet? Kort gezegd: wij gaan vandaag stoer doen in Domein Drie Fonteinen. We zien jullie graag allemaal om 14u aan de stoere leeuwen bij de stoere speeltuin. Na vier uur amusement van de bovenste plank mogen jullie om 18u dan thuis verder stoer doen, en misschien eens aan dat huiswerk beginnen. Misschien. Mensen die niet weten waar Drie Fonteinen ligt… Zucht. Dat is waar Mektiburn doorgaat. Nee? Stuur ons dan maar een sms of bel eens. Google Maps is ook een schat aan antwoorden.

6

Ok, misschien wel… Als ze echt heel vies kijken.

45


Verkenners

Zondag 12 oktober 2014, 14u-18u, lokalen We permitteren ons vandaag even iets. Is dat in orde? (kleur het passende bolletje) o Ja o Nee Traject 1: Ja: Merci, mannen. Traject 2: Nee: Oei, pech… We spelen vandaag mijn lievelingsspelletje met jullie. Mijn favoriet spel is niet • • • •

Runescape Strippoker Blieb-blob Scheten raden

maar wel één tegen allen!

(vuurwerk en van die zotte toeren)

“Jeej, hoera, oh yes eindelijk, amai wat een klassieker, hé dat is ook mijn lievelingsspel!” Jullie reageren maar best een beetje enthousiast, of dat gaat hier een lang jaar worden.

46


Verkenners

We spreken toch maar eens af aan de lokalen, en wel om 14u. Vanaf 18u mogen jullie weer vol verlangen beginnen dromen van de volgende schoolweek.

Zondag 19 oktober 2014, 14u-18u, lokalen Vorig jaar waren de verkenners financieel gezien niet bepaald de beste tak. We gaan dit jaar tenminste proberen om dat niet nog eens voor te hebben. Onze profeet zegt dan ook: Deze leven is, you know, money, money, money, money. […] Ik vind helemaal dure dingen, joh. […] Duur, alles is duur. Leer uit deze wijze les! Gelukkig begint elke tak elk jaar opnieuw met €0,00 en is er geen systeem van overerven (behalve bij Akabe, maar daar ga ik nu eens geen voetnoot over beginnen schrijven). Goed, de slimmeriken hebben het al door: het is vandaag kasactiviteit. Het plan: desserten verkopen; niet alleen pannenkoeken, maar ook wafels, cake en gelijkaardige zoetigheden waar redelijk wat winst mee te rapen valt. Het doel: geld in kas hebben zodat we dit jaar onze ideeën ook kunnen realiseren (kleine tip: jullie willen dat we die realiseren). De werkwijze: Vrijwilligers mogen thuis verschillende desserten voorbereiden. Kom op zaterdag eens samen, doe eens sociaal buiten de scouts. Hulp van de mama is zeker niet verboden en misschien zelfs aan te raden. Wie wat wanneer en hoe doet,

47


Verkenners

wordt misschien best nog via Facebook geregeld. Dank u wel, internet! Om 14u beginnen de voorbereidingen aan de lokalen, iets na 18u zou alles zo goed als gedaan moeten zijn en blijven wij wel eenzaam en alleen achter om jullie nest op te ruimen. Zo gaat dat danâ&#x20AC;Ś

Zondag 26 oktober 2014, geen vergadering Slecht nieuws: wij zien jullie dit weekend niet. De leiding is op leidingsweekend en het is nog eens laatste zondag van de maand ook. Wat te doen op een saaie zondag zonder scouts? Onze persoonlijke tip: het tweede seizoen van Neveneffecten op YouTube.

48


Verkenners

1. Schatten uit de diepte, 28:30 (https://www.youtube.com/watch?v=rSymfX_x3uw) 2. Sint Inc. ($interklaa$: De Waarheid over 6/12), 33:30 (https://www.youtube.com/watch?v=eW9Ehg7Nrus) 3. De Landing, 28:30 (https://www.youtube.com/watch?v=EZgeSMR0jV4) 4. Armageddon, 36:00 (https://www.youtube.com/watch?v=25pDZH-me2E) Veel plezier ermee.

Zondag 2 november 2014, 13u-18u, station Vilvoorde Jullie zijn ongeveer 14 à 17 jaar oud. Op die leeftijd beginnen de meesten te beseffen dat Vilvoorde… njaah… niet per se dé coolste stad in het universum is. Toen wij 14 à 17 waren, zijn wij zelf ook tot dat besef gekomen. Oplossing:

Het station. We bollen ’t gewoon af.

49


Verkenners

We kijken vandaag verder dan onze neus lang is (cf. supra) en bezoeken voor het eerst dit jaar een andere stad. Tip van een linguïst in wording: wanneer er eerste staat, is de kans reëel dat er tweede, derde, vierde, enz. volgt. Inderdaad, wij hadden ideeën die we met kasgeld wouden realiseren, nietwaar? Voor onze eerste excursie is onze keuze gevallen op de Europese en Belgische hoofdstad, Brussel.

In tegenstelling tot wat veel mensen onder invloed van de media denken, is Brussel niet noodzakelijk een levensgevaarlijke stad waar elke handtas gestolen wordt en waar kinderen eten normaal is. Het kan ook best leuk zijn in Brussel. Maar, er was een probleem. Brussel… Metrospel of stadsspel? Na zes uur discussiëren, drie duels op leven en dood en een kleine tot gematigde oorlog zijn we op het idee gekomen om gewoon een poging te doen om deze te combineren. Of dat lukt of niet zien jullie vandaag. We spreken om 13u (nog eens: 13u, niet 14u) af aan het station van Vilvoorde. Rond 18u zouden we

50


Verkenners

terug daar moeten staan, maar geef of neem daar een aantal minuten. Wij houden ons aan de regelingen van de metro en de trein en helaas niet andersom. Naar Brussel rijden met de trein en daar de metro nemen kost natuurlijk geld. Helemaal dure dingen, zoals ons topidool weet te vertellen. Daarom vragen we dat iedereen €10 meeneemt. Het treinticket kost normaal gezien iets van een 3 euro, een dagticket 7 met de metro was de laatste keer 6,50 euro – dan hebben jullie nog een klein beetje overschot om op te doen aan de automaten in de metro zelf. En kijk eens hoe cool die trein precies uit de tekst rijdt, jongens!

Bonn. 8 Tot zover de voorlopige planning van dit nieuwe werkjaar! Wij hopen jullie allemaal op zoveel mogelijk vergaderingen te zien. Tot dan! Groeten van de *nieuwe* leiding, Tom, eigenzinnige arend (+32471/38.00.35, tombossuyt95@gmail.com) Lennert, plichtsbewuste steltral (+32499/47.13.76, lennertmaenen@gmail.com)

7

We zouden sluw kunnen doen en een kaart voor één rit kopen, maar dan kunnen jullie niet naar buiten en valt onze zotte combo metro-stadsspel in het water. Sorry mannen, ’t zal iets duurder zijn vandaag. Opofferingen, opofferingen… 8 Taalmopje: in plaats van het Fr. “bon(ne)” staat hier Bonn, dat is een stad in Duitsland. Nee? Ok, ik zal ermee stoppen.

51


Jin

AAAh Beste Jinners Het is al lang geleden dat we dit konden zeggen op de scouts… en nu we het eindelijk terug kunnen doen, gaan we dit goed aanpakken! We beginnen al met zeer mooie vooruitzichten, want de vakantie is nog maar net achter de rug en we zullen al volop bezig zijn met onze volgende vakantie te plannen. Ook zullen wij met jullie tal van activiteiten doen die door ons, maar ook soms door jullie gemaakt zullen zijn.

Omdat het een tweemaandelijkse windroos is, geef ik je hierbij ook nog 2 levensvragen waarover je kan gaan filosoferen tijdens het eten of op de speelplaats, maar zeker niet in de les, want daar moet je aandachtig zijn.

Waarom zitten er in vliegtuigen zwemvesten en geen parachutes? Als onze knieën andersom zaten, hoe zouden stoelen er dan uitzien?

Zondag 14 september

Zoals je wel zult weten, is dit de dag waarop je leuke spelletjes speelt om vuil te worden. Later op de dag krijg je dan te horen wie je leiding wordt en dergelijke, maar omdat je deze windroos toch pas krijgt na de overgang maakt dit niet zoveel meer uit. Ik hoop dat jullie er een beetje content mee zijn! 

Zondag 21 september van 14uur tot 18uur

Wel bepaald een van die dagen waarop wij onze kop moeten laten zien en onze stem moeten laten horen in onze welbepaalde thuisstad. Vandaag is het Jeugddag in Vilvoorde. Kom allemaal gezamenlijk met de fiets dan kunnen we ons gemakkelijker en sneller verplaatsen.

52


Jin Zondag 28 september

Geen vergadering, zoals jullie ondertussen al weten is dit de laatste zondag van de maand.

Zondag 5 oktober van 14uur tot 18uur

Vanaf nu kunnen we eigenlijk pas echt zeggen dat de activiteiten met de jin gaan beginnen! Maar voordat we gewoon het jaar starten, gaan we vandaag een vergadering houden om alles eens te bespreken:     

Hoe zien jullie het met ons en hoe zien wij het met jullie? Wat zijn de plannen voor het komende jaar? Hoe gaan we geld in onze takkas krijgen? Waar gaan we naartoe op buitenlands kamp? …

Dus denk hier thuis al eens over na en dan gaan wij dit zondag allemaal bespreken met jullie.

Vrijdag 10 oktober

Een activiteit die bij de jongens van de groep al bekend is: vandaag gaan we op sjorrersnacht! Dit is inderdaad een nacht waarop je een constructie moet bouwen, maar waar nog allerlei andere activiteiten zijn tijdens de nacht. Hier kunnen we ook een prijs winnen! Verdere info hierover zal nog komen.

Zondag 19 oktober van 14uur tot 18uur

Vandaag is het de eerste vergadering dat jullie eens zullen proefdraaien bij de andere takken. Op de vergadering van 5 oktober gaan we bespreken wie met wie en bij welke tak gaat staan. Door jullie al eens te laten proeven van het leiding zijn, kunnen jullie al ondervinden hoe het in zijn werk gaat en wat jullie

53


Jin ligt of net niet. Dit inzicht gaan jullie kunnen gebruiken, want later in het jaar zullen we jullie nog meer voorbereiden op de leiding.

Zondag 26 oktober

Vandaag geen vergadering, jullie leiding zit op leidingsweekend en het is de laatste zondag van de maand! Tijd om nog eens een warme chocomelk te gaan drinken bij de oma.

Zaterdag 1 november

Jullie leiding heeft een fantastische prijs gewonnen die we samen met jullie willen delen omdat het toch een groepsactiviteit is. Jullie leiding heeft namelijk voor 8 personen een paintball pakket gewonnen. Omdat we met 13 zijn zal er nog iets van centje nodig zijn, maar het zal veel goedkoper uitkomen! Hier zal nog verder info over gegeven worden van waar en hoe we er naar toe gaan en dergelijke.

Weekend 7-8-9 november

De Jin gaat op weekend! Jawel en niet zomaar een weekend, een super uber mega cool weekend op een plaatst delict! Verdere info hieromtrent zal nog meegedeeld worden via een brief, mail, telefoontje of dergelijke. Maar houd dit weekend al zeker vrij, want dit wil je niet missen!

Ondertussen weet je al wie je leiding is, dus moet ik hier geen speciale namen zetten zoals pepi en koki, Kwebbel en Plop, Superwoman en superman, â&#x20AC;Ś maar kan ik gewoon zeggen

Sofie & Wouter 54


Algemeen

De VERKENNERS presenteren:

DESSERTENVERKOOP Zondag 19 oktober 2014 Vanaf 16u30 a/d lokalen Verschillende huisgemaakte desserten aan democratische prijzen! Winst gaat volledig naar de kastak van de verkenners.

55


Algemeen

Ben je iets verloren op kamp? Heb je iets gevonden in je koffer wat niet van jou is?

THE PLACE TO BE ď&#x192; HET WELPENLOKAAL Kom voor of na de vergadering een kijkje nemen bij de tafels in het welpenlokaal, misschien ligt er wel iets van jou tussen. Breng zeker ook de spullen die niet van jou zijn mee zodat ze terug bij de rechtmatige eigenaar terecht komen!

P.S.: Wat eind oktober niet weg is, wordt aan spullenhulp geschonken!!!

56


Profile for Scouts en Gidsen Vilvoorde

Windroos september-oktober 2014  

Windroos september-oktober 2014  

Advertisement