Schooldomein 5 - mei 2017

Page 46

Tekst Sibo Arbeek

KWALITEIT VLOEREN ONDERDEEL VAN DE BELEVING

Deltion College Zwolle is een dorp in een stad Het is een bijzondere ervaring om in het Deltion College in Zwolle rond te lopen. 10.000 m² onderwijs- en praktijkruimten verbonden door een boulevard. Licht en lucht zijn overal en de diverse onderwijsgebieden zijn herkenbaar aan de verschillende kleuren, die weer allemaal op elkaar afgestemd zijn. Zo ook de Gerflor vloeren, die overal in het gebouw liggen.

M

argon Voor de Poort is hoofd facilitaire zaken van de campus van het Deltion College: “Dan praat je over 14.000 studenten, 1.100 medewerkers en een vloeroppervlak van 10.000 m². En we groeien, waardoor we uitbreiden met een nieuw pand en nog een locatie in het Centrum van Zwolle hebben; het Sprint Lyceum. Vanaf 2007 trokken de her en der verspreide opleidingen het enorme gebouw in en in 2009 was het hele gebouw bemenst en begon de campus te bloeien. Het is natuurlijk bijzonder dat je vanuit allemaal buitenlocaties met elk een eigen identiteit naar één campus gaat, die uit verschillende gebouwdelen is opgebouwd. De boulevard is de verbindingsroute

46

SCHOOLDOMEIN

mei 2017

die dwars door het gebouw loopt en via de trappenzones alle gebouwdelen met elkaar verbindt. Door de manier waarop de opleidingen in gebouwdelen zijn georganiseerd voelt het als kleinschalig. Ontwikkelingen in de samenleving rond bijvoorbeeld domotica in de zorg pakken we hier snel op, omdat de studenten van techniek en zorg bij elkaar in de buurt zitten. Daardoor ontstaan ook de voorwaarden voor innovatie. Je ontmoet elkaar eerder.” KLEURENPALLET Margon verder: “Dit gebouw is door AGS Architects ontworpen en is na tien jaar in gebruik nog steeds een fris en sprankelend gebouw. Het credo was en is dat je trots bent op wie je bent en wat je doet. Het is een praktijkschool met veel praktijkopleidingen op de begane grond; je kijkt zo bij installatietechniek of motorvoertuigentechniek naar binnen en ziet de toekomstige werknemers aan het werk. Het ontwerp van het gebouw past nog steeds heel erg goed bij wie we zijn. Die frisheid, duurzaamheid en transparantie moet je wel met elkaar bewaken. Dat doe je door de elementen in de inrichting op elkaar af te stemmen. We gaan voor rust, herkenbaarheid, duurzaamheid. Zo’n enorm gebouw moet je zien als een totaalpakket, waarbij elk onderdeel bijdraagt aan het beeld van het geheel. Daarom hebben we een kleurenboek dat we voor elke uiting gebruiken. Het gebouw is opgebouwd uit kleuren en die vind je terug in de vloeren, de muren en de tegels in het sanitair. Elke afdeling heeft zijn eigen huisstijl, die weer is geïntegreerd in de totaalvisie; we zijn een transparante school met kleurrijke studenten. Elk gebouw heeft een hoofdkleur en je vindt er elementen van de kleuren van andere gebouwen. Zo kan ik spelen met verbindende factoren, met rust en eenheid als uitgangspunt. Een kantooromgeving kan ik net er even uit laten springen, met een eigen accent. De kleuren zijn op