Issuu on Google+

Sara ataei Master of Architecture

University of Oregon


Contents: 04

a Passive complex, an Active community

14

Investigating Biophia

22

Folk architecture museum

28

The new American house

34

Contemporary art museum

40

Undergraduate and professional work

Mixed use courtyard/community housing for iranian immigrants in Portlnad, OR.

New building addition for Biological & Ecological Engineering lab in OSU

Interpretting a new historic Jewish District, Reinvioning the entry sequence in Sanok, Poland

Cooperative live/ work community, integrated with passive heating and cooling stategies.

First place of “Contemporary art museum in the bed of vernacular context� contest.

From 2005 to present


Concept growth process


a Passive complex, an Active community Family housing project Portland, Oregon University of Oregon Professor: Peter Keyes Grad thesis project Spring 2013

The project aims to house the Iranian immigrants in Portland, Oregon as well as exploring the culture and the vernacular architecture of Iran in order to increase communication among Iranian immigrants and also make their houses sustainable with respect to their ancient culture. The Iranian vernacular architecture has great potentials to be recognized as green and sustainable architecture. To apply these methods one should understand The Persian vernacular architecture in details. There are some key points that need to be addressed such that how to passively heat and cool houses throughout the year without the use of electrical systems, or how to bring nature and biophilia into their living systems. For example courtyards were the major design elements in old Persian houses. Having the courtyards could potentially make more interactions between neighbors as well as being a place for urban farming which gives the occupants a pure sense of being at home.

04


The art of place is architecture , and it establish a friendly relationship between given environment and men. Norberg – Schulz

Distribution of Iranian immigrants in the United States

Context map


01

01

04

04 02

03 01

04 03

05 06

03

02

Site plan

01 pedestrian access 02 car access 03 bike storage 04 indoor community center

05 outdoor community pavilion

06 bioswale gardening

Major car access

Future Growth

Public square

Master plan

Public park

06


Key concepts for proposed units -Separation between public and private spaces. -Adaptive and flexible units/walls can be transformed to new spaces for future need. -Units that can be used for different demographics. -Enough/proper light and view for each space. -Double height balconies. -Integrated with sustainable strategies and passive systems for heating and cooling. -Livingrooms in two different levels (for kids). -Capable of living with grandparents or boomerang kids. -Balconies close enough to livingroom. -Eye on street and courtyard for kids controls. -Least waste circulation space as much as possible. apartment unit Plan first floor

studi/commercial plan first floor

apartment unit Plan second floor

row house plan scond floor

row house plan third floor


3 BR - couples with 3kids. 75m2

3 BR - couple with 2 kids and guest room 84.5 m2

Commercial/office 165m2 4 BR - multi generation family. 98 m2 Main indoor community area 180 m2

Studio - student ADA accessible 35m2


Longitudinal site section


Water catchment system for water conservation.

Bioswales gardening for strom water managment.

Atriums act as a sun space for each floor during winter and in summer it acts as a solar chimney and cools the space by buoyancy ventilation. When the temperature differentiation occurs, the temperature controls louvers at the top and releases the warm air.

Operable shading devices for energy efficiency and visual comfort.

Active solar heating No fuel is required, perfect for overcast sky. Extensive green roof for site enhancement and climate control.

Summer c Illuminanc

Sustainable Strategies

Double height balconies is provided for apartments and row houses, housing family gatherings.

Double height atrium is shared between four units on each floor.

Main courtyard as an active shared space between residents.

Indoor community space, houses residents different events and activity,

Community spaces


clear sky, false color rendering. ce and shading study of the complex.

Winter overcast sky, false color rendering. Illuminance study of the one the ground lobbies.


parti diagram

View of the atrium space, showing the relation between old and new

circulation diagram

zoning diagram 1st floor

zoning diagram


m 2nd floor

zoning diagram basement

Investigating Biophia for the Biological & Ecological Engineering lab in OSU A new addition to the old Corvallis, Oregon University of Oregon Professor: Ihab Elzeyadi Winter 2012

The project for BEE needs to meet the standards of the Living Building Challenge while balancing the specific requirements of a University lab and research environment. Working towards developing a lab addition that is biophilic and inherently minimal in terms of operations and maintenance. Biophilia suggests certain design strategies that brings humans closer to nature in such a way that promotes positive physiological and psychological benefits. Whether with vegetation inside, window views, or architecture that mimics nature, the proposals for BEE would help satisfy this innate human affiliation for nature. Furthermore, use of biophilic design is a public presentation of values the department is interested. This proposed addition functions to exemplify the department’s commitment to technological innovations and intimacy with nature. The addition set to the South of Gilmore Hall is comprised of three areas that coincide with the department’s three fields of research. The first floor remains primarily public whereas upper floors house more sensitive research and study areas. An atrium space unites this new addition with the old building, as well as daylighting by the protruding light scoop. An atrium space provides the connection between the new addition and the existing Gilmore Hall. It becomes the center for a living machine, filling this study area with plants and clean air. The narrow addition results in maximum day- lighting for lab spaces and private offices. Private offices nestle between the classrooms and labs to allow for access and more interaction between faculty and students. Aesthetically, the new addition fits within the existing brick context and sits at the same elevation as existing Gilmore Hall.

14


04 01

Context map

01 Site plan 02 EMU 03 Valley library 04 Campus way

02

03

scheme 1

scheme 2

scheme 4

scheme 5


The Tree. Initial design idea for having a small courtyard to keep the tree as well as having more collaboration.

scheme 3

final design

16


Ground floor plan

North elevation


Second floor plan

South elevation

Basement plan

18


Exploded Axonometric

Section perspective


Open and lively space fills the space between a biophilic addition and existing Gilmore Hall. This functions as an area to display and present research done in the labs and offices that surround it as well as incorporating vertical living machine. This way the research environment can become more public and visible. Biophilic factors, such as view, shape, wind, plants, material, and light allow this to promote a healthy, productive work environment that better relates students and faculty to nature. The space within existing Gilmore Hall is reorganized to facilitate an academic movement from classroom to lab. Energy efficiency, EUI: 34 kBtu/ft2


Existing historic New historic New new

Site plan

Main visitor path Auxiliary path Maintenance path


Entry grounds Polish town square Jewish district Agricultural exhibits

Folk architecture museum Sanok, Poland Interpretting a new historic Jewish District, Reinvioning the entry sequence, and Inviting an Ethnographic park. Professors: Tom Hubka, Howard Davis Spring 2012

The Sanok museum of Folk architecture is an important cultural and educational place. The museum features original buildings and historic reconstructions of traditional Polish architecture and town dating back to the mid 19th century. This project focuses on the museum’s upcoming reconstruction of a historic Jewish synagogue, modeled after one originally located in the town of Polwaniez. After studying Jewish culture, urban patterns, and history of synagogues, it seemed reasonable to reconstruct a Jewish district that is organized by the slightly haphazard yet lively quality of historic town square that focuses around the synagogue. The goal is to celebrate the heritage and the sanctimonious of synagogue as well as showing deep connection between religions, rather than focusing on dark and violent side of the Holocaust.

22


06

Educational

07

05

09

08

Experimental

01 02

04

03

Reconstructed Jewish District

01 Synagogue 02 Rabbi’s house 03 Bath house and library 04 Peace garden

Contemproray Interpretive Center

05 06 07 08 09

Exhibition hall Introduction hall Workshop space Observation space Observation porch

Section through interpretive building and Jewish district


TRANSVERSE SECTION

Synagogue floor plan

Side north elevation

Transverse section

Front east elevation FRONT EAST ELEVATION

24 Bimah axon in the synagogue


05 04 03

02

01

Museum welcome plan

01 02 03 04 05 06

Fair grounds Manor house Cafe Auditorium Gift shop Outdoor stage

Main entrance elevation

06


Site circulation Pedestrian Car

Degree privacy Private Semi private


Activity distribution Working Indoor community Living zone Service

The new American house Eugene, OR Cooperative live/ work community Integrated with passive heating and cooling stategies. Professors: James Tice Fall 2011

Regarding the demographic changes, the contemporary housing should be adaptable to every concept of family living. This project aims to investigate the work at home demographic by considering the problems of modern lives. The goal was to separate work from the living space to let the occupants have a chance of living together instead of working at home. On the other hand having row working spaces gives them the opportunity of knowing their neighbors and promotes their sense of communications. Also by separating the work from living space, they all have the same occasion to be commercial The site of this housing project is located iat the northen edge of Eugene, OR, which is surrounded by butte from the north face and the street on the south edge. The project includes fifteen living units and work spaces, which are varying from 250 to 1000 ft2. The significant aspect to me, was the commercial edge which is fairly devided between each family type. Regarding the units, I designed row houses on the north side of the side, with the private and shared courtyard both on the north and south side

28


04

04

03

04 03

02

03

05

02

Site plan organization

01 Community center 02 Racquet sport and tennis tables court 03 Play lawn 04 Community gardening 05 Pergola

Street elevation

01


First floor plan

Second floor plan

Typical work space plan


Passive heating and cooling strategies The design in this section was very crucial in creating passively cooled and heated units. The southern facing slope of Skinner’s Butte provided a great site to take advantage of natural day lighting and passive heating, but had the potential to be problematic in the summer nights when the units could overheat. This problem was solved by carefully balancing the amount of glass on south with thermally massive opaque surfaces.

Transverse site section

1 Heat gain calculations: LIVE

WORK

Total Floor Area: Total S Glass: S Glass Area / Floor: Standard Performance: Superior Performance: Solar Saving fraction: Thermal Mass Area: Internal gain: Elec lighting gain: Gain through envelope: Gain through window:

1028.3 ft 238 ft2 23% 31% 57% 56.5% 1,855 ft2 1.6 Btu/h ft2 0.7 Btu/h ft2 2.2 Btu/h ft2 4.5 Btu/h ft2

460 ft2 75 ft2 16% 25% 44% 45.5% 581 ft2 8.7 Btu/h ft2 0.7 Btu/h ft2 3.29 Btu/h ft2 3.9 Btu/h ft2

Open building gain: Closed building gain: Entire building gain:

9.6 Btu/h ft2 10.3 Btu/h ft2 151,578 Btu/day

16.6 Btu/h ft2 17.5 Btu/h ft2 95,128 Btu/day

2


2 Sun exposure:

Band of sun studies are done to ensure that the building is exposed to direct sunlight in different seasons and get the appropriate daylight.

Winter solstice

3

Cross and stack ventilation:

Live: Since the residential space is designed to be located on a podium, the height from the ground is almost 24ft and a wind velocity of 5mph and having inlet area of 66ft2, cross ventilation is able to provide a total cooling of 137,992 Btu/h, which seems to be a good free strategy to cool the summer nights. Work: Sine the workspace is on the podium of 15ft from ground and with a wind velocity of 5 mph, having inlet area of 40ft2 ,cross ventilation is able to provide a total cooling of 69,696 Btu/h. Which seems to be a good free strategy for summer nights.

Equinoxes

4 Night ventilation of thermal mass:

Work: With a mass surface area of 1185ft2 and heat capacity of 8,804 Btu/0f, night ventilation is able to provide a total cooling of 113,333 Btu, about 1.5 times over the needed cooling.

Summer solstice

Live: With a mass surface area of 2137ft2 and heat capacity of 15,870 Btu/0f, night ventilation is able to provide a total cooling of 204,280 Btu, about 1.5 times over the needed cooling.


Orginal context plan Commercial Residential Mixed-use residential Park

Master plan Commercial Park/Plaza Cultural Repaired historical Mixed-use residential


Historic buildings plan Bazaar Public bathroom Museum Vernacular residential

Contemporary art museum Kerman,Iran First place of “Contemporary art museum in the bed of vernacular context� contest. Professor: Reza Afhami Spring 2008

The city of Kerman, Iran challenged intern architects to design the best contemporary museum in the bed of vernacular context. The master plan suggested having an art museum in the heart of historical context, to both educate people about the importance of this site and also make the context alive by having a contemporary museum. My design proudly got the first place in the competition. The project aims to be part of the context instead of standing out alone, the morphology of the vernacular surrounded context was used to create modern morphology. The façade has the sense of same material as the surrounding vernacular buildings neighboring the museum but in a modern way. Having the concept of courtyards in different levels for the purpose of making the place feeling alive and having statue garden as well as trying to passively cool the building, was the major factors that made the design successful. For designing such complex as contemporary Museum this factors have been taking into effect In contemporary museums there is a needs to have open spaces such that performance arts could took place. Since there is not enough space for this purpose part of the basement ground level and first floor were converted into statue and open gardens Cross over stairs has been used so the visitor visualization from different levels of galleries stay connected The entrance portals has been designed such a way that reminds visitors the ancient emporium which had several arches, porches and semi open spaces

34


Context map


Enghelab square Amiri square Ebrahimi square

Major road

Context plan

Site


04

09

01 02

03

05

08

06

07 04

03 04

06

05

08

Longitudinal section

07

Basement plan 01 Exhibition 02 Video art 03 Special gallery 04 Pendant gallery 05 Lobby 06 Statue garden 07 Amphitheater 08 Office

06

05

03 02

01

First floor plan 01 Entrance 02 Information 03 Library 04 Store 05 Cafe 06 Yard 07 Gallery 08 Installation 09 Storage

01

02

Second floor plan 01 Art studio 02 Statue garden 03 Virtual gallery 04 Preservation room 05 Documentary section 06 Photography section


Transverse sections


Undergraduate and professional work:

01

Revisioning a modern city Fifth studio design, based on the concept of promote interactions between people.

02

Expo Milano 2015

03

Bus terminal

04

Public library

05

A persian house

06

Art museum and exhibiton for artists

07

Professional work Detailed drawings and radiance results of Viipuri library from page 48-54.

Feeding the planet with four main elenemts of the universe, producing energy for life.

Three story terminal includes a hotel for the riders, all with the concept of bugs movements.

Mixed L shaped plans to form a four strory library.

Two story, courtyard house for a family 6 with a maried son living with them.

Two story museum aims to promot tourists attractions for the historic area.

40


01


02


03


04

44


05


06

46


Professional working drawings Some examples of the professional works are included in this section (48-54). In the project of affordable housing located in Kerman, Iran I designed and drafted these detailed facades. My work in the firm included drafting detailed drawings for clients and developing framing plans and construction documents for contractors and arranging office meetings with the help of project manager.

North east elevation

South west elevation


48


50


52


Viipuri library lighting analysis The Municipal Library in Vyborg, Russia was built during the time of Finnish sovereignty (1918 to 1940-44). Alvar Aalto had a keen understanding of using day lighting devices to specifically highlight programmatic zones within the space and how to control lighting levels for comfort and specific tasks. The performed research looked at the top floor of the library, which utilizes top lighting strategies. Located in Vyborg, the latitude and orientation of the building has great effect on the performance of these devices and of the interior spaces as well. During this project, as a research assistant, I set out to analyze the top lighting devices individually and then analyzed four of them as an arrays and as a design to gain an understanding of how Aalto may have been thinking when choosing and designing these devices to provide most appropriate lighting conditions.

The result was taken from uniform sky in june 21 at noon , the value ranges from 320-720 lux .

The grid is 1.6m offset from the ground.

The grid is 1m offset from the ground.


False color rendering shows the distribution of light in space.

Contour lines rendering.

54 The grid is 50cm offset from the ground.



Sara Ataei Portfolio