Page 1

Novament als centres educatius públics de Manlleu ens plau donar-vos a conèixer algunes de les activitats que es porten a terme a les nostres escoles. En aquests moments en què es qüestiona l'educació que reben els infants i joves del nostre país és bo que les famílies i la societat sàpiguen del dia a dia dels centres escolars.

ÀLIGUES A L’ESCOLA Al novembre vam rebre la visita de dues àligues que ens va dur un pare de l’escola. Els nens i nenes d’Educació infantil han pogut observar de ben a prop aquestes majestuoses aus. Ens ha anat molt bé poder observar aquestes aus ja que aquest any hem canviat el nom de les classes i ara som : Pica-soques, canaris, orenetes, coloms, lloros, pingüins i àligues. Ha estat precisament a la classe de les àligues que els ha encantat poder completar amb aquesta visita el projecte que estaven fent sobre aquests animals

CONCERT DE NADAL Per celebrar el Nadal, a la nostra escola, és tradició fer un concert de Nadales. Aquest curs ens hem trobat els nens de Parvulari i Cicle Inicial, perquè a l’escola som molta colla i no cabem tots al teatre. Han començat els petitons cantant com els àngels, el “Fum, Fum, Fum,”. Els de P4 se n’han anat a Betlem i els de P5 s’han revolucionat veient el dimoni escuat.

Els de Primer, han cantat “Ja ve Nadal”, i els de Segon, “Poc a poc”, i com que ja són grans i més internacionals, també han cantat en anglès: “Santa Song” i “We wish you a Merry Christmas i I’m waiting on a Sunny day”. Per acabar, l’escenari s’ha omplert de les figures del pessebre, eren les mestres i els mestres que han sorprès els seus alumnes amb un concert improvisat. Grans i petits s’ho han passat molt bé.

PROJECTE “MANLLEU” Els nens i les nenes de tercer treballem MANLLEU com a projecte. Aquest estudi el fem de manera interdisciplinar, és a dir, des del punt de vista de coneixement del medi, de mates, de llengua de plàstica... i apliquem el treball cooperatiu. Hem fet una sortida per visitar l’illa sanitària, el mercat municipal, el casc antic, el campanar, la plaça, el passeig del Ter, ham tirat fotos i hem fet de periodistes parlant amb la gent del poble. Vam entendre moltes coses i encara ens queda descobrir-ne moltes més!

EL NOSTRE CLIMA A TRAVÉS DELS REFRANYS A l’escola Pompeu Fabra, els alumnes de 4t –tres grups- durant aquest curs escolar porten a terme un projecte conjunt basat en el coneixement dels refranys relacionats amb el clima. Aquesta activitat combina aspectes lingüístics i plàstics amb savis consells que rememoren una cultura lligada a la terra i a les seves tradicions.


EDUCACIÓ PER LA SALUT: “DIVENDRES FRUITA!!!” Des de l’àrea d’Educació Física s’ha engegat una campanya per fomentar la bona alimentació i els hàbits saludables. Es per això que tots els divendres els alumnes de tota l’escola porten fruita per esmorzar. Els alumnes de 5è han realitzat un treball de forma col·laborativa entre tots els alumnes,que consistia en d’esbrinar quins són els hàbits de consum de fruita dels alumnes de primària de l’escola.

Primer de tot es va a fer una recerca d’informació sobre tots els aspectes relacionats amb la fruita i després es va fer una enquesta a uns 160 alumnes. Algunes de les preguntes eren: Normalment com consumeixes fruita?, Amb quina freqüència menges fruita?, Saps per què cal menjar fruita?..... Finalment s’ha realitzat el buidat del mostreig, una anàlisi de les dades i un petit mural il·lustratiu.

PER NADAL, QUINA MOGUDA!!!! Ja fa fred i a les aules, els calendaris d’advent ens diuen que s’acosta Nadal. Arriba el Tió i es queda allà, al costat de l’arbre, ben abrigadet amb la manta i la barretina. Cada matí li portem menjar. De mica en mica anem posant ornaments a l’arbre, al porxo, a les aules,... Ja hi ha el pessebre a punt. Assagem nadales, poemes i, els més grans, rodolins dels pastorets. Una colla de noies ens venen a cantar cançons i a explicar cosetes de Nadal. Un grup de nois i noies que fa poc que viuen a Manlleu ens

visiten per veure com són les festes a l’escola. Ells també ens canten quatre cançons. Un patge del rei ros ve a buscar totes les nostres cartes. S’acaben els dies de classe i comencen les representacions dels pastorets, el concert de nadales, l’esmorzar amb xocolatada i, finalment, piquem el Tió fins que ens obsequia amb un pilot de regals per les aules. I ara, a jugar molt i esperar l’any que ve

DISTINTIU D’ESCOLA VERDA Sóc l’Albert Verd i ja fa temps que col·laboro amb els nois i noies de l’escola Quatre Vents per treballar en la preservació del medi. Sovint, deixo missatges a les aules i, fins i tot, en faig arribar a les famílies. Entre tots busquem la manera de reduir residus, reutilitzar materials i reciclar tot allò de què no fem ús. També busquem maneres d’estalviar energia, de tenir cura de l’entorn i de treballar per la sostenibilitat de l’escola. Amb tot aquest treball hem aconseguit el distintiu d’Escola Verda del qual estem molt orgullosos i satisfets.

LA GIMCANA DE LES LLENGÜES La UNESCO va declarar el 2008 Any Internacional de les Llengües i, el Consorci de Normalització Lingüística d’Osona, va organitzar un gimcana per donar a conèixer la diversitat lingüística i el seu valor. Els alumnes de segon hi han participat i, concretament els de segon A, han resultat guanyadors. Els ha correspost una anada al Cosmocaixa per tot el grup. Felicitats!


AULA D’ACOLLIDA. UN NOU SERVEI AL CENTRE. Des de començament de curs l’escola ha posat en marxa el servei d’Aula d’Acollida. Disposem d’un espai per atendre als alumnes nouvinguts, per donar-los-hi mitjans per accedir a la comunicació més bàsica, per guiar-los en el seu procés d’integracióa l’escola i per acompanyar-los en el seu procés d’escolarització. Estem contents de poder oferir a famílies, alumnes i mestres un suport tant necessari per agilitzar l’adquisició de competències comunicatives i el coneixement de la nostra llengua i costums culturals i socials.

ELS CARGOLS I LES TORTUGUES SOM LES CLASSES DE P3

P4 CLASSE DELS ESQUIROLS i DELS OCELLS

P5 CLASSE DELS PiNGÜiNS i DELS DOFiNS

Hem començat les activitats del projecte Juguem i Cantem, convidant a les famílies a la representació del conte de la Caputxeta Vermella.

Els nens/es de P4 estem treballant l’hort i hem plantat escaroles i alls. A veure si som bons hortolans i creixeran molt!!

Els nens i nenes de la classe dels dofins i dels pingüins hem anat al Centre Cívic i ens ho hem passat d’allò més bé acompanyats pels nostres pares !!!

1r :CURSET DE NATACIÓ A principis d’octubre els nens i les nenes de 1r del cicle inicial hem començat el curset de natació. Cada dimarts i dijous a la tarda, anem a la piscina municipal de Manlleu amb autocar. Ens agrada molt i ens esforcem molt per arribar a ser uns bons nedadors. 2n: ANEM A TEATRE Els nenes i nenes de segon hem anat al teatre a veure titelles, i ens vam divertir molt amb les aventures d’en Pit i en Roc 3r: PLÀSTICA Els nens i nenes de 3r realitzem un taller molt divertit i divers: aprenem a fer una composició amb plastilina decorat amb llenties i arròs, un portallapis amb llavors de carbassa, un objecte amb material reciclat, una activitat de pintura, un taller de dibuix, un altre de còmic i un de moldejar fang. 4t: FEM TALLERS AL MIT

El dia 3 de novembre els nenes i nenes de quart, vam anar d’excursió al Museu Industrial del Ter. Quan vam arribar al museu els monitors del museu ens van dividir en dos grups. El primer grup va començar fent una visita al museu, on ens van ensenyar les màquines que s’utilitzaven antigament a les fàbriques per poder teixir. Mentrestant, el segon grup feia activitats relacionades amb el món tèxtil. Una altra activitat que vam fer per grups, va ser cardar la llana, ens van donar un tros de llana i amb una mena de pales vam haver d’anar pentinant la llana fins a deixar-la molt fina, sense cap nus i l’última activitat que vam fer, va ser fer un tapís amb fils de colors, semblava un teler antic i a vegades costava recordar-se de quina línia havies passat, però en general la visita del museu del Ter va ser molt interessant.


5è: TALLER DE FER PA El passat divendres 5 de desembre aprofitant que estem estudiant els fongs (llevats), una sèrie de mares de cinquè ens van ensenyar com es fa pa. En un principi , s’havia d’amassar i les mares van ser les protagonistes fent massa amb farina de blat, sèmola de blat de moro, llevat, aigua i en algun cas mantega. Llavors va ser quan els i les alumnes vam poder tocar la massa. Realment va ser molt divertit i més encara quan a la tarda ens el vam menjar després de passar-lo pel forn. Va sortir boníssim !!! 6è LA PISSARRA DIGITAL La pissarra digital ens l’han instal·lada a la classe de 6è B de l’escola CEIP Puig-Agut. Va connectada a un ordinador. El primer dia que ens la van instal·lar vam quedar tots i totes bocabadats. Es pot escriure a mà o amb uns bolis especials que té la pissarra. A cop d’ull, sembla fàcil d’utilitzar però quan agafes el retolador has d’apretar una mica perquè sinó no guixa. També tenim més programes a la pissarra, amb el dit podem tocar i ens podem ficar al word, a internet,...

NADAL A L’INSTITUT A l’Institut el Nadal ens convida a embellir els nostres espais, a participar i compartir els uns amb els altres i a acomiadar el 1r trimestre del nou curs. Heus aquí una mostra del Nadal a l’Institut. Els alumnes del CFGS d’Educació Infantil van decorar el Hall de l’IES. Tota la decoració està feta amb material reciclat. Fixeu-vos en l’arbre de Nadal fet amb ampolles d’aigua. Els alumnes de l’aula d’acollida i els seus professors van escriure i dibuixar com celebren les seves festes al seu país. Una mostra d’una de les aules decorades amb motius nadalencs. Tots els alumnes van decorar la seva aula.

El pessebre realitzat pels alumnes dels cicles formatius. Els alumnes dels cicles formatius preparen les activitats que van realitzar el dia 18 de desembre: els Pastorets, Nadales, etc.

Butlletí de l'ensenyament públic  

informatiu

Advertisement