Page 1

Α Ι Ν ΡΟ AUL

ΧAINT-P2 0 1 3 S

9 3 8 1

ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ “Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ” ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΤΕΥΧΟΣ 30ο

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΡΘΑΛΙΤΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΥΤΣΙΝΟΣ • ΑΛΕΞΗΣ ΛΥΚΟΣΚΟΥΦΗΣ • ΜΑΝΘΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

1


Περιεχόμενα Table des matieres Editorial 3 Saint Jean-Baptiste de La Salle

56

120 χρόνια Saint-Paul Historique

5-7

Μαθητική παρέλαση Défilé scolaire

57

Επίσκεψη Γενικού Ηγουμένου Visite du Frère Superieur Général

8-9

17η Νοέμβρη 1973 Fête du 17 novembre 1973

58

25η Μαρτίου 1821 Fête nationale du 25 mars 1821

59

Διδακτικό προσωπικό Personnel enseignant

10-11

Διοικητικό & Βοηθητικό προσωπικό Personnel administratif et de service

12

Γιορτή Χριστουγέννων Fête de Noël

60

Το ημερολόγιο της Σχολής Le calendrier de l’ établissement

13

Πνευματική ζωή Vie spirituelle

61

Φιλανθρωπικές δραστηριότητες Οeuvres de charité

“Café - concert”

14-17

Ετήσια συνάντηση αποφοίτων μαθητών Rencontre annuelle des anciens élèves

18-21

20 χρόνια «Παιδαγωγική» 20e anniversaire de “Pedagogiki”

Θεατρική παράσταση μαθητών Théâtre

22-23

Λασαλιανά στιγμιότυπα Instantanés lasalliens

9 ο Πολιτιστικό τριήμερο Festival culturel

24-27

Επιμορφωτικά προγράμματα Programmes scolaires

62-64 65 66-67 68

Μαθητικά σχολικά συμβούλια Conseils scolaires d’ élèves

28

Εκπαιδευτικοί περίπατοι Promenades et visites éducatives

69-71

Υποδοχή - Ενημέρωση Α’ Γυμνασίου Accueil - Information

29

Eκδρομές Excursions

72-81

Τμήματα Γυμνασίου - Λυκείου Classes du Collège et du Lycée

30-35

Αποκριάτικο πάρτι Γυμνασίου Bal masqué du Collège

82

Διαγωνισμοί - Διακρίσεις Concours - Distinctions

36-37

Η σχολική μας εφημερίδα Notre journal scolaire

83

Διπλώματα Ξένων Γλωσσών Diplômes

38-39

Όμιλος Χορωδίας Chorale

84

Επιτυχόντες Γενικού Λυκείου 2013 σε ΑΕΙ -ΤΕΙ Admis à l’ enseignement supérieur

40-41

Θεατρικός όμιλος Club de théâtre

85

Αριστεία Γυμνασίου – Λυκείου Prix du collège – lycée

42

Όμιλος Φιλαρμονικής Fanfare

86-87

Ενημέρωση Γονέων Α’ & Β’ Λυκείου Rencontre avec les parents

43

Όμιλος Εθελοντισμού Club de volontariat

88-89

Κέντρο συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης Centre de conseil et de soutien psychologique

44-45

Όμιλος ανάγνωσης βιβλίων Club de lecture

90

Ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού Journée d’orientation professionnelle

46

Όμιλος Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας Club de Rhétorique

91

Γραμματεία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας Le S.I.E.L.G.

47

Εικαστικό εργαστήρι Atelier des arts plastiques

92 93

Επιμόρφωση – Ομιλίες Formation continue – interventions

48-49

Αθλητικές δραστηριότητες Activités sportives

Περιοδικό «Αφιέρωμα» “Le Pirée et la chanson”

50-51

Γιορτή τελειοφοίτων μαθητών Fête de fin d’ études secondaires

Δραστηριότητες Γαλλικού τμήματος Activités du département de français

52-54

Οι τελειόφοιτοι μαθητές Élèves de terminale

98-109

Σας ευχαριστούμε… Remerciements

110-111

Ερευνητικές εργασίες Travaux de recherche - projets

2

4

28η Οκτωβρίου 1940 Fête nationale du 28 octobre 1940

55

94-97


editorial 90x270cm 25%

1893-2013 120 χρόνια "Saint-Paul"

Mια παράδοση... …120 χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας και αναγνωρισμένης προσφοράς της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά «Ο Άγιος Παύλος» στη μαθητιώσα νεολαία.

µια παράδοση µε µέλλον

Χιλιάδες μαθητές και εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, με οδηγούς τους εμπνευσμένους Σαλεσιανούς πατέρες στα τέλη του 19ου και στο πρώτο τέταρτο του 20ου, καθώς και τους αδελφούς των Χριστιανικών Σχολείων από το 1926 μέχρι σήμερα, αποτελούν για όλους εμάς που συστήνουμε την εκπαιδευτική κοινότητα την καλύτερη εγγύηση για το αύριο. Κι αυτό γιατί, όλα αυτά τα χρόνια, η εκπαίδευση στο “Saint-Paul” βασίζεται σε αξίες που αναδεικνύουν το εμείς έναντι του εγώ, αξίες αναλλοίωτες και καρποφόρες, όπως η ανιδιοτέλεια, η προσφορά, η αγάπη, η συνεργασία και η δύναμη των διαπροσωπικών σχέσεων. Με τέτοια εφόδια, η γνώση –το κατεξοχήν αγαθό που προσφέρει ένα σχολείο– αποκτά άλλη διάσταση, γίνεται μέσο και όχι αυτοσκοπός. Κι ένα σχολείο που έχει κάνει σημαία του αυτή την επιλογή, είναι ένα σχολείο…

…με μέλλον! Μάρκος Γ. Βαρθαλίτης Γενικός Διευθυντής του “Saint-Paul”

3


Saint Jean-Baptiste de La Salle Ιδρυτής των λασαλιανών σχολείων Ο άγιος Ιωάννης-Βαπτιστής Δελασάλ γεννήθηκε στη Reims της Γαλλίας το 1651 από οικογένεια ευγενών. Από έντεκα χρονών, εκδηλώνει στους γονείς του την επιθυμία να γίνει κληρικός. Μετά το πέρας των θεολογικών του σπουδών στη Σορβόννη και σε ηλικία 27 ετών χειροτονείται ιερέας. Τον 17ο αι., η εκπαίδευση στη Γαλλία είναι προνόμιο των ευγενών. Έτσι, η σχεδόν ανύπαρκτη δημόσια εκπαίδευση στην εποχή του τον οδηγεί στην απόφαση να δημιουργήσει σχολεία για τα άπορα παιδιά. Στη τολμηρή αυτή προσπάθεια αρκετοί είναι αυτοί που τον ακολουθούν. Για να τονώσει μάλιστα την εμπιστοσύνη των δασκάλων στη Θεία Πρόνοια και για να συμμεριστεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ο Ι.-Β. Δελασάλ μοιράζει την περιουσία του στους φτωχούς και απαρνείται τα προνόμια του ευγενούς. Το 1681, ο Δελασάλ και τρεις άλλοι δάσκαλοι δεσμεύονται με όρκο στη μοναχική ζωή και ιδρύουν το «Τάγμα των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων» (Frères des Écoles Chrétiennes). Οι δυσκολίες που συναντούν από το κατεστημένο της εποχής, δεν θα τον απογοητεύσουν, αλλά αντιθέτως η μεθοδική και συστηματική δουλειά, καθώς και η αφοσίωση στα παιδιά θα στεφθούν με πλήρη επιτυχία. Εκτός από τον αποστολικό του ζήλο, ο De La Salle αναδεικνύεται μεγάλος παιδαγωγός και πρωτοπόρος για την εποχή του. Από τις μεγάλες καινοτομίες του ήταν η αντικατάσταση της λατινικής με τη γαλλική γλώσσα, η ταυτόχρονη διδασκαλία στους μαθητές, ο διαχωρισμός των τάξεων σύμφωνα με τις γνώσεις και την ηλικία των μαθητών και η εκπόνηση κανονισμού λειτουργίας των σχολείων. Ο Δελασάλ από την πρώτη στιγμή μερίμνησε για την κατάρτιση και των δασκάλων (Frères) που συνεργάστηκαν μαζί του. Ο ενθουσιασμός και οι μεγάλες επιτυχίες των Frères στα σχολεία τους συνεχίστηκαν και μετά το θάνατο του ιδρυτή, το 1719. Ο Δελασάλ ανακηρύχτηκε άγιος της Καθολικής Εκκλησίας στις 24 Μαΐου του 1900. Από τα τέλη του 19ου αι. μέχρι τις μέρες μας, το έργο του μεγάλου αυτού παιδαγωγού γίνεται γνωστό παντού στον κόσμο. Σήμερα, οι συνεχιστές του έργου του Αγίου Δελασάλ αριθμούν 5.500 μοναχούς (Frères), με τους οποίους συνεργάζονται πάνω από 80.000 δάσκαλοι και καθηγητές, άνδρες και γυναίκες, κάθε θρησκείας και κάθε πολιτιστικής παράδοσης και οι οποίοι είναι στην υπηρεσία 1.300.000 και πλέον παιδιών, εφήβων και νέων, σε 82 συνολικά χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα σχολεία που εξακολουθούν να εφαρμόζουν τις παιδαγωγικές αρχές του Δελασάλ και από το όνομά του οποίου αποκαλούνται λασαλιανά, ανέρχονται περίπου στα 1.000 σε όλο τον κόσμο, και πρόκειται για μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, από νηπιαγωγεία μέχρι πανεπιστήμια. Σ’ αυτόν τον παγκόσμιο εκπαιδευτικό οργανισμό ανήκουν και τα τέσσερα Λασαλιανά Σχολεία της Ελλάδας που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, τη Σύρο, τον Πειραιά και τον Άλιμο.

www.lasalle.org www.lasallefrance.fr www.saintpaul.gr

4

Εκπαιδευτικός Οργανισµός “La Salle” Ελλάδας


120 χρόνια Saint-Paul Μια μαθήτρια μιλάει για το σχολείο... Πέρασαν 120 χρόνια από τότε που οι εμπνευσμένοι ιδρυτές του Saint-Paul χάραξαν το δρόμο. Όραμά τους ήταν η διανοητική και πνευματική καλλιέργεια των νέων και αποστολή τους η προσφορά παιδείας, βασισμένης στην επικοινωνία, την αγάπη και τη συνεργασία. Πέρα από την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, η παιδεία που προσφέρει το σχολείο μας αποσκοπεί και στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των μαθητών και την ανάπτυξη του ήθους τους. Άλλωστε, η ισορροπία γνώσεων και αξιών αποτελεί το θεμέλιο λίθο που αποδίδει στην κοινωνία ανθρώπους πραγματικά μορφωμένους και ικανούς να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Μέσα στο κλίμα της παράδοσης της Σχολής, μέχρι σήμερα όλοι οι παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας κινούνται πιστοί στις αρχές της. Παράλληλα, βέβαια, προσαρμόζονται στις απαιτήσεις της εποχής και κυρίως της τεχνολογίας. Ύστερα, λοιπόν, από 120 χρόνια, το Saint-Paul παραμένει αυτό που κάθε σχολείο πρέπει να είναι «ναός του πνεύματος». Η συμβολή του δείχνει το δρόμο για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, οικονομικής ευημερίας και αισιόδοξης προοπτικής, στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας. Ειρήνη Κουτσολιάκου Α' Λυκείου

Μια ιστορία 120 χρόνων... 1893 » O καθολικός εφημέριος του Πειραιά, π. Ιωάννης Παλαιολόγος, καλεί

τους Σαλεσιανούς πατέρες να ιδρύσουν σχολείο στο οποίο δόθηκε το όνομα του προστάτη της καθολικής ενορίας του Πειραιά «Άγιος Παύλος». Ιδρυτής και πρώτος διευθυντής του νέου σχολείου ο π. Pierre Berthet. Το σχολείο στεγάστηκε στην οδό Τσαμαδού.

1895 » Λόγω της αύξησης των μαθητών, το σχολείο μεταστεγάζεται στην οδό Πραξιτέλους και Φιλελλήνων. Η ελληνική κυβέρνηση επιτρέπει στη νεοσυσταθείσα σχολή να εκδίδει και να χορηγεί πτυχία, όπως όλα τα αναγνωρισμένα κολέγια.

1900 » Στις 23 Απριλίου 1900, γίνονται τα εγκαίνια του διώροφου κτηρίου της Σχολής σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Replas. Την ίδια χρονιά, ιδρύεται και λειτουργεί στη Σχολή κύκλος Εμπορικών Σπουδών.

1916 » Η ελληνική κυβέρνηση απονέμει στον

ιδρυτή, π. Berthet και στους διδάσκοντες, π. Jonneret και π. Brugat το παράσημο του Ιππότου του Βασιλικού Τάγματος Γεωργίου Α’ για τις υψηλές υπηρεσίες που προσφέρουν στον τομέα της διαπαιδαγώγησης και της μόρφωσης της ελληνικής νεολαίας.

1941 » Ένα χρόνο μετά την κήρυξη του πολέμου εναντίον της Ελλάδας από

τους Ιταλούς (1940), η Σχολή επιτάσσεται από τους Γερμανούς. Τον πρώτο μήνα της επίταξης, οι μαθητές παρακολουθούν μαθήματα στο εκπαιδευτήριο Jeanne d’ Arc και κατόπιν, έως το 1944, σε παραπλήσιο κτήριο της Σχολής επί της οδού Κουντουριώτου.

5


120 χρόνια Saint-Paul 1948 » Η κοινότητα των Frères αριθμεί 15 μοναχούς, Έλληνες και Γάλλους. Από το 1950, τη διεύθυνση της Σχολής αναλαμβάνουν Έλληνες frères, ενώ μέχρι τότε γενικοί διευθυντές ήταν Γάλλοι frères.

1968 » Εορτάζονται με λαμπρότητα τα 75 χρόνια της Σχολής (1893 – 1968), ανεγείρεται τέταρτος όροφος και ανακαινίζεται η πρόσοψη του κτηρίου της Σχολής.

1972 » Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 αναδεικνύεται Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα ο απόφοιτος της Σχολής Ηλίας Χατζηπαυλής (αργυρό μετάλλιο).

1974 » Με την πρωτοβουλία των Frères, δημιουργείται

ο «Σύλλογος Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής Saint-Paul”. Πρώτος πρόεδρος ο Ευθύμιος Λουκίδης.

1984 » Ύστερα από πρωτοβουλία

της Σχολής, ιδρύεται ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του "Saint-Paul". Πρώτος πρόεδρος του συλλόγου εκλέγεται ο Ιωάννης Μπράιλας.

1986 » Το Saint- Paul, γνωστό ως Σχολή αρρένων επί 93 χρόνια, γίνεται μικτό και για πρώτη φορά φοιτούν κορίτσια στην Α’ γυμνασίου.

1992 » Για πρώτη φορά αναλαμβάνει Γενικός Διευθυντής σε λασαλιανό σχολείο στην Ελλάδα λαϊκός εκπαιδευτικός, ο Μαργαρίτης Αναγνώστου.

6


120 χρόνια Saint-Paul 1997 » Υπογράφεται εκπαιδευτική

συνεργασία της Σχολής "Saint-Paul" με τα εκπαιδευτήρια "Παιδαγωγική-Birds".

1995 » Ξεκινάει στη

Σχολή η διοργάνωση Πολιτιστικού Τριημέρου, το οποίο επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια.

1993 » Εορτάζονται με

λαμπρότητα τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Σχολής και εγκαινιάζονται νέες κτηριακές εγκαταστάσεις με αίθουσα θεάτρου, αίθουσες πληροφορικής, υπερσύγχρονο εργαστήριο Φυσικής- Χημείας, αίθουσα προβολών, ανοιχτό και κλειστό γυμναστήριο.

2002 » Η Σχολή

υποδέχεται 13 αντιπροσωπείες με μαθητές και εκπαιδευτικούς από ισάριθμες χώρες της Ενωμένης Ευρώπης, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής συνάντησης νέων με την επωνυμία Euroweek.

1999 » Λόγω της αύξησης του αριθμού των μαθητών, κατασκευάζεται νέα πτέρυγα που αποτελείται από τρεις αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα Φιλαρμονικής και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

2006 » Τον Νοέμβριο του 2006, με πρωτοβουλία του frère Visiteur, Nicolas Capelle, ιδρύεται στο "Saint-Paul" το Συμβούλιο Λασαλιανής Εκπαιδευτικής Αποστολής (Συ.Λ.Ε.Α.) που αποτελείται από frères και λαϊκούς και είναι το ανώτατο διοικητικό όργανο των λασαλιανών σχολείων στην Ελλάδα.

2009 » Ολοκληρώνονται το καλοκαίρι του 2009 οι εργασίες ανέγερσης στον Άλιμο του

δημοτικού σχολείου του "Saint-Paul" με την επωνυμία «Δελασάλ». Το νέο σχολείο υποδέχεται τους πρώτους μικρούς μαθητές του με την έναρξη του σχολικού έτους 2009-2010. Τα εγκαίνια του νέου σχολείου έγιναν στις 12 Δεκεμβρίου 2009, παρουσία του frère Visiteur Nicolas Capelle, των frères, εκπαιδευτικών και των δύο σχολείων, απoφοίτων και πολλών προσκεκλημένων.

7


Επίσκεψη του frere Alvaro-Rodriguez Echeverria στη Σχολή Ο frère Alvaro-Rodriguez Echeverria, Γενικός Ηγούμενος των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων και Προϊστάμενος του Παγκόσμιου Εκπαιδευτικού Οργανισμού “La Salle” επισκέφτηκε τα λασαλιανά σχολεία της Ελλάδας από τις 25 έως τις 30 Νοεμβρίου 2012. Συνοδευόταν κατά την επίσκεψή του από τον fr. Jacques d’ Huiteau, σύμβουλο για τα λασαλιανά σχολεία της Ευρώπης και τον fr. Jean-Paul Aleth, Frère Visiteur των σχολείων μας στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Απευθυνόμενος στους μαθητές, κατά την εορταστική εκδήλωση που οργανώθηκε προς τιμήν του, ο frère Alvaro υπογράμμισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Το λασαλιανό σχολείο πρέπει να διακατέχεται από πνεύμα πίστης και εμπιστοσύνης, από πνεύμα αδελφοσύνης και από πνεύμα διαθεσιμότητας, αξίες που πρέπει να βιώσουν οι μαθητές του λασαλιανού σχολείου κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους. Οι μαθητές επιλέγουν να φοιτήσουν στα σχολεία μας για να αποκτήσουν γνώσεις, αλλά φεύγοντας, μετά το τέλος των σπουδών τους, θα πρέπει να έχουν μάθει να θέτουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία του άλλου (On entre pour apprendre, mais on sort pour servir)». Στην ωφελιμιστική εποχή που ζούμε, το μήνυμα αυτό, μήνυμα ελπίδας που ανοίγει νέες προοπτικές, μίλησε απευθείας στις καρδιές των μαθητών, αφού έδωσε μιαν άλλη δυναμική και ένα νέο νόημα στις σπουδές τους. Ο frère Alvaro κάλεσε επίσης τους εκπαιδευτικούς να γίνουν φορείς ελπίδας για τα παιδιά και τους νέους που μορφώνουν, κυρίως στην εποχή μας που χαρακτηρίζεται από την κρίση, σ’ έναν κόσμο όπου η εμπιστοσύνη στον άλλο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Σπουδαία παρακαταθήκη για μαθητές και εκπαιδευτικούς, για όλους εμάς που γιορτάζουμε τα 120 χρόνια της Σχολής μας.

Ο Γεν. Ηγούμενος απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Η επίσκεψη ξεκίνησε με την πρωϊνή προσευχή.

Η κ. Σερφιώτου υποδέχεται τους προσκεκλημένους.

Η Φιλαρμονική πλαισιώνει την εκδήλωση.

8


Οι μαθητές καλωσορίζουν τον frere Alvaro Chers Frères, Soyez les bienvenus dans cet établissement historique, vieux déjà de 120 ans. En qualité de président du Conseil des Elèves, je me fais leur porteparole pour vous dire avec combien de joie et d’enthousiasme nous vous accueillons dans nos murs. Dans cette communauté éducative que vous nous faites l’honneur, Frère Supérieur Général, de visiter, nous travaillons et nous grandissons sur un vrai chemin de croissance, bordé de compréhension, d’amour, de connaissance, de valeurs culturelles, morales et spirituelles. Les enseignants lasalliens nous accompagnent et nous assistent à tout moment, mais ils ne nous apprennent pas, nous apprenons par leur enseignement, par leur conseil, par leur comportement. Nous avons ainsi l’avantage d’acquérir un savoir, de développer un savoir-faire et un savoir-être, c’est-à-dire, un comportement, actifs et indispensables à la formation de tout individu pour rester différents parmi nos semblables, en attachant d’abord de l’importance à l’être et puis au paraître. Etudes solides et information plurielle assorties des valeurs humanistes et chrétiennes de solidarité, de respect pour l’altérité, de foi sont les buts que nous nous efforçons d’atteindre pour être utiles à autrui et en même temps responsables. Et tout cela à travers une approche non élitiste, garante de la liberté et de l’intégrité de l’homme et ferment incontestable de l’ouverture d’esprit. Pour terminer mon discours, je dois vous assurer que votre présence ici, est précieuse pour nous, élèves, mais aussi pour nos professeurs, parce que nous la ressentons comme un encouragement inestimable dans la marche, non pas facile, vers l’épanouissement de notre individualité. Croyez-nous, Frère Supérieur général, chers Frères, que nos remerciements ne pourraient être qu’infinis pour cette visite revigorante!

Επίσημοι και μαθητές παρακολουθούν την εκδήλωση.

Οι frères παραλαμβάνουν αναμνηστικά δώρα από τον διευθυντή κ. Μ. Βαρθαλίτη.

Ο Fr. Alvaro απευθύνεται στο εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής.

9


Διδακτικό προσωπικό

Frère Nicolas Πρίντεζης, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Λασαλιανής Eκπαιδευτικής Αποστολής στην Ελλάδα.

Η Διεύθυνση της Σχολής 1η σειρά: Μοσχονά Ε. (Διευθύντρια Γυμνασίου), Βαρθαλίτης Μ. (Γενικός Διευθυντής Saint-Paul), Παπαδοπούλου Κ. (Διευθύντρια Λυκείου) 2η σειρά: Βουτσινός Α. (Υποδιευθυντής Γυμνασίου), Βουλγαρίδης Κ. (Διευθυντής Γαλλικών Σπουδών), Οικονόμου Γ. (Υποδιευθυντής Λυκείου)

ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Θεοδωροπούλου Αθηνά Μερτζάνη Χρυσούλα Σταθοπούλου Δέσποινα ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Απέργη Ηλέκτρα Βουλγαρίδης Κων/νος Πρίντεζη Ευγενία Σερφιώτου Ειρήνη Τσιρτσίδου Αλεξία Φρανσίς Φρίντα Léa Fanget

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ Δούναβη Ειρήνη

ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ Γιαννούλη Ιακωβίνα Κοκκίνου Άννα Κοττέας Κυριάκος Λιβανίου Στέλλα (Υπεύθυνη Κλάδου Λυκείου) Λυκοσκούφης Αλέξης Λυμπέρη Ελευθερία Μοσχονά Ελένη Νικολούτσου Μαρία Παπαδοπούλου Κατερίνα Πρελορέντζου Μαρία (Υπεύθυνη Κλάδου Γυμνασίου) Σταματάκη Κατερίνα Συντιχάκη Μαρία

ΜΟΥΣΙΚΗΣ Σολωμού Ελένη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γεωργατζά Αγγελική

ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ Αρχ. Μεθόδιος Κρητικός π. Σπυρίδων Τσιμούρης Κολοκυθά Ελένη Μαμνιόγλου Θωμάς

10

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Καλουδάς Ευάγγελος Κατράδης Στέλιος Ορούτζογλου Στράτος (Υπεύθυνος Κλάδου) Ρούσσος Μάνθος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Καραμαρούδης Κων/νος Μαυρομματάκη Σταυρούλα ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Κούτσας Αθανάσιος Μπράιλας Διονύσιος (Υπεύθυνος Κλάδου) Οικονόμου Γεώργιος Παππάς Γεώργιος ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Βουτσίνος Αντώνιος Κορολή Γεωργία ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Μαστραχά Πολυνείκη ΕΠΟΠΤΗΣ Μπιράκης Μιχάλης


Διδακτικό προσωπικό

1η σειρά: Πρίντεζη Ε., Léa Fanget, Σερφιώτου Ρ., Κολοκυθά Ε., Κορολή Γ., Μαστραχά Π. 2η σειρά: Θεοδωροπούλου Α., Συντιχάκη Μ., Πρελορέντζου Μ., Λυμπέρη Ε., Μαυρομματάκη Σ., Μαμνιόγλου Θ., Ρούσσος Μ. 3η σειρά: Νικολούτσου Μ., Γεωργατζά Α., Καραμαρούδης Κ. 4η σειρά: Μπιράκης Μ., Μοσχονά Ε. 5η σειρά: Κοττέας Κ., Βουτσίνος Α., π. Σπυρίδωνας Τσιμούρης

1η σειρά: Κοκκίνου Α., Σταθοπούλου Δ., Μερτζάνη Χ., Απέργη Η., Γιαννούλη Ι., Παπαδοπούλου Κ. 2η σειρά: Δούναβη Ε., Λιβανίου Σ., Σολωμού Ε., Μπράιλας Δ., Ορούτζογλου Σ., Λυκοσκούφης Α. 3η σειρά: Καλουδάς Β., Σκορδίλης Ι., Φρανσίς Φ., Οικονόμου Γ., Κατράδης Σ., Κούτσας Θ. 4η σειρά: Παππάς Γ., Βουλγαρίδης Κ.

11


Διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό

1η σειρά: Φωτιάδης Π., Βαρθαλίτης Μ., Αναγνώστου Χ. 2η σειρά: Σαμλόγλου Ε., Χαλαβατζή Ρ. 3η σειρά: Δαλέζιος Γ.

1η σειρά: Γραμμένου Ο., Μίχα Α., Φωτιάδης Π. 2η σειρά: Βολτέζου Μ., Κωνσταντίνου Κ., Καλογεροπούλου Ι.

Σύλλογος Αποφοίτων “Saint-Paul ”

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

Πρόεδρος: Χατζηγεωργίου Γιώργος Α’ Αντιπρόεδρος: Βουρλίδης Μιχάλης Β’ Αντιπρόεδρος: Κεγγίτσης Παναγιώτης Γενικός Γραμματέας: Μπλαβέρης Γρηγόρης Ειδική Γραμματέας: Ματθαίου Νανά Ταμίας: Μπούτου Σπυριδούλα

Πρόεδρος: Τσαγκρινός Κωνσταντίνος

Μέλη Λουκίδης Γρηγόρης Ηλιού Δημήτρης Σαρικοπούλου - Λαλιώτη Αυγουστίνη Οικονόμου Γιάννης Παπαθεοχάρης Γιάννης Αναπληρωματικά μέλη Γεναρέλλης Γιώργος Πουλημένος Λεωνίδας Στεφανίδης Γιώργος

12

Αντιπρόεδρος: Κονταξάκη - Κωνσταντάτου Ευαγγελία

Γραμματέας: Παναγοπούλου - Λαγωνίκα Ζωή

Ταμίας: Τσαμαντάς Γεώργιος

Μέλη: Αργυρός Χρήστος Καπάτσου - Σαρόγλου Παρασκευή Παναγόπουλος Γεώργιος


Το Ημερολόγιο της Σχολής Σεπτέμβριος 2012 11/9/12 Αγιασμός 14/9/12 Κατατακτήριο τεστ αγγλικών 20/9/12 Συνάντηση Σχολικής ψυχολόγου κ. Π. Μαστραχά με τους καθηγητές της Α’ Γυμνασίου 26/9/12 Συνάντηση με τους γονείς της Α’ Λυκείου Οκτώβριος 2012 1/10/12 Υποδοχή των μαθητών της Α’ Γυμνασίου 1/10/12 Ενημερωτική συνάντηση με τους γονείς της Β’ Λυκείου 3/10/12 Συνάντηση με τους γονείς της Α’ Γυμνασίου 4/10/12 Μαθητικές εκλογές 5μελών συμβουλίων 10/10/12 Επιμορφωτικό σεμινάριο από τη σχολική σύμβουλο ΠΕ03 κ. Μ. Χάλκου 11/10/12 Επίσκεψη διευθυντών Λασαλιανών σχολείων της Τουρκίας 12/10/12 Ημερήσια εκδρομή Α’ - Β’ Γυμνασίου: Κάλαμος Γ’ Γυμν. - Α’ Λυκείου: Ναύπλιο Β’ - Γ’ Λυκείου: Αίγινα 19/10/12 Εκκλησιασμός 20/10/12 Συμμετοχή μαθητών στο πανελλήνιο διαγωνισμό Μαθηματικών «Θαλής» 23/10/12 Επίσκεψη τμημάτων Γαλλικών στο Γαλλικό Ινστιτούτο 26/10/12 Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Γ. Καραϊσκάκη 31/10/12 Επίσκεψη της Β’ Γυμνασίου στην TASTY FOODS Νοέμβριος 2012 6/11/12 Εκλογή 15μελούς μαθητικού συμβουλίου για το Γυμνάσιο 9/11/12 Εκλογή 15μελούς μαθητικού συμβουλίου για το Λύκειο 14/11/12 Συνεδρίαση διδασκόντων Λυκείου 16/11/12 Αργία - Εορτασμός 17ης Νοέμβρη 21/11/12 Εκπαιδευτικός περίπατος 21/11/12 Ενημέρωση προόδου για τους γονείς Λυκείου 29/11/12 Επίσκεψη του Γενικού Ηγούμενου fr. Alvaro- Rodriguez Echeverria Δεκέμβριος 2012 6/12/12 10/12/12 11/12/12 12/12/12 15/15/12 15/12/12 17/12/12 19/12/12 21/12/12

Φιλανθρωπικός μπουφές Ενημέρωση γονέων Γυμνασίου Επίσκεψη της Α’ & Β’ Γυμνασίου στη βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδη» Αργία Αγίου Σπυρίδωνα Η Φιλαρμονική παίζει τα κάλαντα στον Πειραιά Σεμινάριο Ψυχικής Υγείας στην «Παιδαγωγική» Φιλανθρωπικές δραστηριότητες Εκκλησιασμός στον Άγιο Νικόλαο Γιορτή Χριστουγέννων

Ιανουάριος 2013 14/1/13 20/1/13 24/1/13 28/1/13 29/1/13 30/1/13

Κοπή πίτας συλλόγου Αποφοίτων Κοπή πίτας συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Μουσική εκδήλωση για το Γυμνάσιο Ομιλία του π. Σπυρίδωνα για τους Τρεις Ιεράρχες Εκκλησιασμός Γιορτή Τριών Ιεραρχών

Φεβρουάριος 2013 6/2/13 6/2/13 11-15/2/13 22/2/13 23/2/13 25/2/13 28/2/13

Εκπαιδευτικός περίπατος Ενημέρωση γονέων Λυκείου Η Γ’ Λυκείου στη Βαρκελώνη Ημερίδα Σ.Ε.Π. Ημέρα αιμοδοσίας στη Σχολή Συνάντηση Γ’ Γυμνασίου με τον συγγραφέα κ. Βασίλη Παπαθεοδώρου Α’ Φάση μαθηματικού διαγωνισμού Ελληνογαλλικών σχολείων

Μάρτιος 2013 1/3/13 6/3/13 7-9/3/2013 8-9/3/2013 8-9/3/2013 11/3/13 13/3/13 15/3/13 18/3/13 19/3/13 19/3/13 22/3/13 23/3/13 25/3/13 28/3/13 28/3/13 29/3/13 30/3/13

Αποκριάτικο πάρτι Γυμνασίου Παγκόσμια ημέρα σχολικού εκφοβισμού Τριήμερη εκδρομή της Β’ Λυκείου στο Βόλο Διήμερη εκρδομή της Α’ Λυκείου στην Αράχωβα Διήμερη εκρδομή της Γ’ Γυμνασίου στα Καλάβρυτα Ενημέρωση γονέων Γυμνασίου Εκδήλωση για το Αφιέρωμα Νο 6 «Πειραιάς & τραγούδι» Τεστ προσομοίωσης γαλλικών διπλώματων για μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου Αργία Καθαράς Δευτέρας Επίσκεψη μαθητών Β’ Γυμνασίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Συμμετοχή μαθητών Λυκείου στη μουσική βραδιά του Γαλλικού Ινστιτούτου Αργία για την 25η Μαρτίου Συμμετοχή μαθητών στον Μαθηματικό Διαγωνισμό «Κανγκουρό» Εθνική εορτή 25ης Μαρτίου Πειράματα Φυσικής με την Γ’ Γυμνασίου Πειράματα Χημείας με την Α’ Λυκείου Παρουσίαση της θεατρικής παράστασης στο Λύκειο Θεατρική παράσταση «Το ξύλο βγήκε απ’ το παράδεισο»

Απρίλιος 2013 1/4/13 2/4/13 4/4/13 5/4/13 11/4/13 12/4/13 13/4/13 17/4/13 18/4/13 19/4/13 20/4/13 20/4/13 21/4/13 23/4/13 23/4/13 24/4/13 24/4/13 25/4/13 26/4/13 27/4/13

Παρουσίαση της θεατρικής παράστασης στους μαθητές του δημοτικού Δελασάλ και της Παιδαγωγικής Συμμετοχή της ομάδας μπάσκετ Γυμνασίου στο τουρνουά της Βθμιας Διεύθυνσης Πειραιά Συμμετοχή μαθητών Β’ Λυκείου στο διαγωνισμό της «Βουλής των Εφήβων» Εκδρομή της Χορωδίας στο Σούνιο Αθλητικός προσανατολισμός στο Γυμνάσιο από ολυμπιονίκες αθλητές Επίσκεψη του fr. Visiteur Παρουσίαση της μουσικής παράστασης «Le plus grand café concert du pays» στο Δελασάλ Συμμετοχή μαθητών της Γ’ Γυμνασίου στο διαγωνισμό Μαθηματικών Ελληνογαλλικών σχολείων Απονομή βραβείου στην ομάδα μπάσκετ του Γυμνασίου Έναρξη Πολιτιστικού Τριημέρου Συμμετοχή μαθητών στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής Γυμνασίου Παρουσίαση της μουσικής παράστασης «Le plus grand café concert du pays» στο "Saint-Paul" Αγώνας δρόμου «Ο γύρος της Πειραϊκής» Εκκλησιασμός ενόψει εορτών του Πάσχα Παρουσίαση project της B’ Λυκείου Το Β1 γαλλικών παρουσιάσε την Αγγλογαλλική Συμμαχία στο Δελασάλ Επίσκεψη μαθητών στο ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας Παρουσίαση project της Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ Βράβευση των Λασαλιανών Σχολείων Ελλάδας από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Πρωτάθλημα σκάκι ελληνογαλλικών σχολείων στη Σχολή Ουρσουλίνων

Μάιος 2013 13/5/13 15/5/13 20/5/13

Έναρξη μαθημάτων Συνεδρίαση διδασκόντων για φοίτησηκαι εξετάσεις Συνάντηση αποφοίτων μαθητών στον Ο.Λ.Π. για τα 120 χρόνια «Saint-Paul»

Ιούνιος 2013 13/6/13 17-28/6/13

Γιορτή τελειοφοίτων μαθητών Excursions d’ été

13


"Le plus grand cafe-concert du pays"

εις - κρατήσ αιά ορίες Πειρ Πληροφ Σχολή λλική Ελληνογα AUL» «SAINT-P 18536 Πειραιάς ύπη 36, 45 37 721 Χαρ . Τρικο – fax 210 45 11 954 τηλ . 210

Το "café-concert" χαρακτηρίζει ένα χώρο, ένα είδος μεγάλου μπαρ, όπου γίνονται μουσικές παραστάσεις σε συνδυασμό με ποικίλα θεατρικά δρώμενα, ακροβατικά και ταχυδακτυλουργικά νούμερα και όπου το απρόβλεπτο, το απρόσμενο για το θεατή είναι ένα από τα ωραιότερα κομμάτια του προγράμματός τους. Από το περιβάλλον, λοιπόν, αυτό των μουσικοθεατρικών χώρων του 19ου αιώνα, καθώς και από το «Πιο Μεγάλο Καμπαρέ του κόσμου», σύγχρονη επιθεώρηση αυτού του ύφους, εμπνευστήκαμε και δημιουργήσαμε το δικό μας "café-concert". Πέραν της πρόθεσής μας να δείξουμε τις δεξιότητες στα Γαλλικά εμψυχωτών και συμμετεχόντων, ο κύριος στόχος μας ήταν να ψυχαγωγήσουμε το κοινό με μουσικές και τραγούδια, γέλιο και κλάμα, εκπλήξεις και έντονες συγκινήσεις. Έμβλημα αυτής της λαμπερής βραδιάς ήταν το μολιερικό "τέρψη και αγωγή". Τη γιορτή αυτή πλαισίωσαν καθηγητές, μαθητές και απόφοιτοι της Σχολής καθώς και δάσκαλοι και μαθητές του δημοτικού σχολείου Δελασάλ. Κώστας Βουλγαρίδης, Ρενάτα Σερφιώτου

14


"Le plus grand cafe-concert du pays"

15


"Le plus grand cafe-concert du pays"

16


"Le plus grand cafe-concert du pays"

Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας

AΡΑΒΙΚΕΣ ΠΙΤΕΣ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

Γ. Καραβιβέρης GIOTECO PASSION FOR DESIGN

B. Σφυρής SOPHISTICATED EVENT SOLUTIONS

17


Γιορτή αποφοίτων για τα 120 χρόνια Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 20 Μαϊου 2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ο.Λ.Π η καθιερωμένη ετήσια συγκέντρωση αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής ‘‘Saint-Paul’’ στο πλαίσιο του εορτασμού των 120 χρόνων ζωντανής παρουσίας και προσφοράς της Σχολής στην πόλη του Πειραιά. Κεντρικό σημείο της εκδήλωσης ήταν η βράβευση των Frères που διετέλεσαν γενικοί διευθυντές της Σχολής και οι οποίοι με την προσφορά τους έθεσαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη και πρόοδο της Σχολής. Ο Γενικός Διευθυντής του Ο Γενικός Διευθυντής του Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αρ‘‘Saint-Paul’’ καλωσορίζει δημοτικού ‘‘Δελασάλ’’, χιεπίσκοπος των Καθολικών Αθήνας, σεβασμιότατος τους προσκεκλημένους. απευθύνει χαιρετισμό. Νικόλαος Φώσκολος, ο δήμαρχος Πειραιά κ. Β. Μιχαλολιάκος, εκατοντάδες απόφοιτοι όλων των ηλικιών αλλά και πλήθος διακεκριμένων προσωπικοτήτων της πόλης του Πειραιά. Η παρουσίαση έγινε από τους απόφοιτους της Σχολής Ελεωνόρα Μελέτη και Αλέξανδρο Μπουρδούμη με τρόπο ξεχωριστό και τόσο συγκινησιακά φορτισμένο που καθήλωσε κυριολεκτικά το κοινό. Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο γενικός διευθυντής της Σχολής κ. Μάρκος Βαρθαλίτης, ο γενικός διευθυντής του δημοτικού ‘‘Δελασάλ’’ κ. Αντώνης Ρηγούτσος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Λασαλιανού Εκπαιδευτικού οργανισμού Ελλάδος Frère Nicolas Πρίντεζης και τέλος ο πρόεδρος των αποφοίτων κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου. Αξιοσημείωτη ήταν και η παρέμβαση - χαιρετισμός του Ο Frère Marios Καπέλλας κ. Ανδριανόπουλου, που κυριολεκτικά έπλεξε τo εγκώμιo Ο Frère Nicolas Πρίντεζης προσφοράς της Σχολής στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Ξεχωριστές στιγμές αποτέλεσαν οι αναφορές στην ανεκτίμητη προσφορά της Σχολής επί 120 συναπτά έτη στη νεολαία του Πειραιά και η προβολική παρουσίαση με μαρτυρίες, μαθητών και αποφοίτων για τη συμβολή της Σχολής στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Κατόπιν, η εκδήλωση συνεχίστηκε με την απονομή τιμητικών πλακετών στους frères, που συντέλεσαν με την ποικιλότροπη δράση τους στην ανάπτυξη και πρόοδο της Σχολής. Τέλος οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν την ‘‘Ορχήστρα Έντεχνης Μουσικής Saint-Paul’’ και πιο συγκεκριμένα το έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου ‘‘Απλώνουμε τα χέρια στον ήλιο’’ σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και γευμάτισαν μπροστά στην ανοιχτή θέα του λιμανιού του Πειραιά, ενθυμούμενοι ευχάριστες και συγκινητικές Οι παρουσιαστές της εκδήλωΟ Frère François στιγμές με φίλους. σης κ. Ελεωνόρα Μελέτη και Βαρθαλίτης

18

κ. Αλέξανδρος Μπουρδούμης


Γιορτή αποφοίτων για τα 120 χρόνια

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων, κ. Γ. Χατζηγεωργίου μιλά για τα 120 χρόνια του ‘‘Saint-Paul’’.

Ο κ. Α. Ανδριανόπουλος αναφέρεται στην ιστορία της Σχολής μας.

Απονομή τιμητικής πλακέτας για την ανεκτίμητη προσφορά τους στους...

Frère Nicolas Πρίντεζη

Frère Mάριο Καπέλλα

Frère François Βαρθαλίτη

19


Γιορτή αποφοίτων για τα 120 χρόνια

20


Γιορτή αποφοίτων για τα 120 χρόνια

Ο μαέστρος της Ορχήστρας Έντεχνης Μουσικής κ. Γ. Σκορδίλης παραλαμβάνει τιμητικό δίπλωμα.

21


Ο θεατρικός όμιλος συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις. Λίγα λόγια από τον σκηνοθέτη «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο»… Όχι ότι υιοθετούμε τη λαϊκή ρήση, απλά αγαπάμε τον Αλέκο Σακελλάριο και αποφασίσαμε ν’ ανεβάσουμε το ομώνυμο έργο του. Ένα έργο που αγαπήθηκε πολύ από τους Έλληνες και που, μετά από 70 χρόνια, εξακολουθεί να μας διασκεδάζει. Με το έργο αυτό, οι ηθοποιοί μας βρίσκονται στο στοιχείο τους γιατί, παρόλο που πολλά έχουν αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα, το σχολείο παραμένει σχολείο και οι μαθητές παραμένουν μαθητές, αφού οι καταστάσεις και τα ευτράπελα είναι τα ίδια. Βέβαια, μερικά πράγματα τα προσαρμόσαμε (σιγά μη δεν το κάναμε…) στη σημερινή εποχή για να είναι αναγνωρίσιμα από τους ηθοποιούς μας και την πλειοψηφία του κοινού μας. Όλη αυτή η διαδικασία μάς ευχαρίστησε και ελπίζουμε να το ευχαριστηθείτε και εσείς. [...]

«Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο» Υπεύθυνη Θεατρικού Ομίλου Σκηνοθεσία Τεχνική υποστήριξη Επιμέλεια αφίσας Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφανίσεως: Μαθηματικός Μίκα Ξανθοπούλου Φυσικός Θεολόγος Γυμνασιάρχης Λίζα Φράπας Λαζάρου Φλωράς Γυμναστής κα Παπασταύρου Μαθητές-τριες

Τραγουδούν

22

Άννα Κοκκίνου Βαγγέλης Μελής Γιώργος Δαλέζιος Χριστίνα Αναγνώστου

Δρίζος Μιχάλης Βουρβοπούλου Άρτεμις Αλμπερνάζ ντε Σόττο Μαϊόρ Σεμπάστιαν Κοττέας Σπύρος Κοκκώλης Γιώργος Λούβαρη Αγγελική Δερμάτης Θανάσης Στεφάνου Αργύρης Μπούρας Γιώργος Παλαιούδης Κώστας Λάμψα Μάρα Τσιρίκου Βιβή Δάκογλου Νταίζη Τσούμα Μυρτώ Σχίζα Φωτεινή Πλάκα Δήμητρα Φιλιππάκου Αίγλη Καραχάλιος Στέλιος Ροβάτσου Αναστασία Λάμψα Μάρα


23


9ο Πολιτιστικό τριήμερο Γύρος ΠειραΪκής Στο πλαίσιο του εορτασμού των 120 χρόνων διαρκούς παρουσίας της Σχολής στην πόλη του Πειραιά, οργανώθηκε στις 19, 20 και 21 Απριλίου το 9ο πολιτιστικό τριήμερο. Κατά τη διάρκειά του πραγματοποιήθηκαν ποικίλες αθλητικές δράσεις στο χώρο του Σχολείου, όπως αγώνες Basketball 3x3 μαθητών και αποφοίτων, τουρνουά ping-pong, κυνήγι θησαυρού στους δρόμους του Πειραιά. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή είχε ο Γύρος της Πειραϊκής με δύο διαδρομές 2,5 και 5 χιλιομέτρων έχοντας ως αφετηρία και τερματισμό τη Σχολή μας. Με την στήριξη του Ο.Π.Α.Ν του Δήμου Πειραιά η πρωτοβουλία της Ελληνογαλλικής Σχολής ‘‘Ο Αγ. Παύλος’’ κινητοποίησε εκατοντάδες πολίτες, που απόλαυσαν τη συμμετοχή τους, βλέποντας με διαφορετικό μάτι την πόλη του Πειραιά.

Ο κ. Μ. Βαρθαλίτης παραλαμβάνει τιμητική πλακέτα από τον Δήμαρχο για τα 120 χρόνια προσφοράς της Σχολής στον Πειραιά.

Ο πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν Πειραιά κ. Γ. Σιγάλας χαιρετάει τους δρομείς.

24

Ο κ. Μ. Βαρθαλίτης και ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Β. Μιχαλολιάκος εύχονται ‘‘καλό δρόμο’’.

Ο κ. Β. Μιχαλολιάκος, αφέτης του αγώνα.


9ο Πολιτιστικό τριήμερο Γύρος Πειραϊκής

25


9ο Πολιτιστικό τριήμερο Basket 3x3 μαθητών

Τουρνουά Ping-Pong

26

Basket 3x3 αποφοίτων


9ο Πολιτιστικό τριήμερο Κυνήγι θησαυρού

Playstation 3 Pro 13

Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας

27


Μαθητικά Σχολικά Συμβούλια ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 - 2013 ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΑΜΙΑΣ

ΜΕΛΗ

Α

Ρούσσης Α.

Αθανασίου Α.

Πουλιά Δ.

Παπαγγελής Ε., Ζώτου Η.

Β1

Λέλης Δ.

Κατσαδούρου Μ.

Μαζεμένος Η.

Μαυρογιάννη Ε., Μέξης Ε.

Β2

Ζωγόπουλος Σ.

Τσούμα Μ.

Παπαγιαννοπούλου Ν.

Φλέγκα Ν., Μαυροφιδοπούλου Λ.

Γ1

Κατσιώρα Ο.

Ασμάνη Α.

Δερμάτης Α.

Κουκάς Δ.., Αλμπερνάζ Σ.

Γ2

Ροβάτσου Α.

Μπίρης Αν.

Μπουλούκος Φ.

Πετράκος Γ, Τσανάκας Κ.

Δεκαπενταμελές Συμβούλιο Γυμνασίου Πρόεδρος

Λούβαρη Αγγελική

Αντιπρόεδρος

Μαραγκίδης Αναστάσιος

Γραμματέας

Φωτάκου Μαρία

Μέλη

Δημητρόπουλος Κ., Χριστοφή Κ., Σούρσος Ι., Πουλιά Δ., Ταπάσκος Π., Μαστρόκαλου Α. Μαμαλάκης Π., Γεωργιάδου Μ., Λάμπρου Μ., Σαρόγλου Β., Λαγκαδιανός Ι., Χανιώτης Λ.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 - 2013 ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΑΜΙΑΣ

ΜΕΛΗ

Α1

Δημητριάδης Α.

Γεωργακοπούλου Ε. Κατσουλάκης Μ.

Γεωργακόπουλος Ν., Δρίζος Μ.

A2

Τσαμασιώτης Κ.

Φαρσάρης Αλ.

Μητρούσης Π.

Μπάιζος Π., Μπροδήμας Δ.

Β1

Καλύβας Ι.

Κεκερής Ι.

Σερίφης Δ.

Κουμάση Κ., Σορώτου Φ.

Β2

Πάργα Α.

Μουστάκα Ε.

Πανάγος Χ.

Χατζηκυριακάκης Ν., Τσομάκου Ε.

Γ1

Καραλέξη Ε.

Ζιώρης Γ.

Γουζούαση Μ.

Ιατρού Ε., Βάρδης Αλ.

Γ2

Μερτινός Δ.

Μπουζάνη Α.

Μάζου Ι.

Μόρφη-Μπονίκου Μ., Κακλατζής Π.

Γ3

Σωτήρχου Γ.

Τζανουλίνος Γ.

Τσούτσας Στ.

Νόσης Δ., Τσάγκαρης Μ.

Δεκαπενταμελές Συμβούλιο Λυκείου

28

Πρόεδρος

Αδαμαντίδης Ραφαήλ

Αντιπρόεδρος

Μακρογιαννέλης Παναγιώτης

Γραμματέας

Πουλιά Σοφία

Μέλη

Δημητροπούλου Σ., Βλάχου Μ., Παλαιούδης Κ., Χαμουρίδης Α., Μοσχοβίτης Ι., Βώκου Σ., Μανιουδάκη Ε., Τσούτσας Σ., Καπαρός Ε., Κοκκώλης-Παπαδόπουλος Γ., Δαμβακεράκη Α., Κωνσταντάτος Π.


Α’ Γυμνασίου Υποδοχή - Ενημέρωση 1/10/2012 Ο Γενικός Διευθυντής της Σχολής, κ. Μάρκος Βαρθαλίτης και η Δ/ντρια του Γυμνασίου, κ. Ελένη Μοσχονά υποδέχτηκαν τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου στη σχολική οικογένεια του "Saint-Paul", απαντώντας στις απορίες των μαθητών για θέματα που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία. 3/10/2012 Οι γονείς των μαθητών της Α’ Γυμνασίου ενημερώθηκαν από τη Δ/νση του Γυμνασίου για τη φοίτηση των μαθητών και τη λειτουργία του σχολείου. Στη συνέχεια ο Δ/ντής των γαλλικών σπουδών, κ. Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης και η Δ/ντρία του αγγλικού τμήματος, κ. Χρυσούλα Μερτζάνη αναφέρθηκαν στις επιτυχίες στα διπλώματα των ξένων γλωσσών και στις μελλοντικές προοπτικές. Επίσης, το λόγο πήραν και οι υπεύθυνοι των κλάδων με σκοπό να εξηγήσουν στους γονείς τον τρόπο διδασκαλίας και διαβάσματος για την αποφόρτιση των μαθητών από το καθημερινό άγχος. Τέλος η σχολική ψυχολόγος, κ. Μαστραχά μίλησε για το σημαντικό έργο του Κέντρου Ψυχολογικής Υποστήριξης σε κάθε πτυχή της μαθητικής ζωής των παιδιών.

Ο κ. Κ. Βουλγαρίδης, διευθυντής Γαλλικού τμήματος.

Η κ. Μ. Πρελορέντζου, υπεύθυνη κλάδου Φιλολόγων.

Ο κ. Σ. Ορούτζογλου, υπεύθυνος κλάδου Μαθηματικών.

Η κ. Χ. Μερτζάνη, υπεύθυνη αγγλικών σπουδών.

1η σειρά: Φαρσάρη Κ., Χανή Λ., Γιαννουδάκου Ε., Χαρατσή Γ., Λούδη Α., Μαστρόκαλου Μ. 2η σειρά: Σίρκοβιτς Ν., Σχίζα Φ., Δάκογλου Ν., Ζώτου Η., Αθανασίου Α., Τσιρίκου Β., Πουλιά Δ. 3η σειρά: Καρακούση Α., Διακογιάννη Μ., Φιλιππάκου Α., Χατζή Μ., Φραγκούλη Μ., Πρινέας Γ. 4η σειρά: Μέξα Α., Παπαδάκης Γ., Λαγκαδιανός Ι., Δημητρίου Α., Ραμπίας Α., Δημητρίου Λ. 5η σειρά: Ρούσσης Α., Παπαγγελής Β., Πετρουλάκης Ε., Καρδούλας Δ., Στεφάνου Α.

29


Τμήματα Γυμνασίου

Β1 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1η σειρά: Μαυρογιάννη Ε., Καραπάνου Ν., Γεωργιάδου Μ., Καπαρού Κ., Αθανασίου Φ., Γκέκα Μ. 2η σειρά: Μέξης Β., Μανδρέκας Δ., Λέλης Δ., Μιχάλαρος Χ., Κατσαδούρου Μ., Βίτσα Μ. 3η σειρά: Μαζεμένος Η., Κιουράνης Γ., Λάμπρου Μ., Μαμαλάκης Π., Κακαντώνης Σ., Βερβενιώτης Π., Δημητρίου Β.

Β2 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1η σειρά: Φωτάκου Λ., Χριστοφή Κ., Παπαγιαννοπούλου Π., Μαυροφιδοπούλου Λ., Φωτιάδου Μ., Χατζηκυριακάκη Φ. 2η σειρά: Τσούμα Μ., Σαλτερή Μ., Τσούχλου-Κέννεντυ Α., Μπουκάκη Α., Φλέγκα Ν., Μηνάς Δ. 3η σειρά: Τσαγκάρης Θ., Χανιώτης Λ., Παπαδημητρίου Κ., Πολλάκης Μ., Χάλαρης Π., Τηλιακός Ι. 3η σειρά: Ζωγόπουλος Σ., Παπαγγελής Ν., Ταπάσκος Π., Σταυράκης Π.

30


Τμήματα Γυμνασίου

Γ1 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1η σειρά: Κάτσικα Β., Κυριακόγγονα Κ., Κατσιώρα Ο., Ασμάνη Α., Δρούγκα Σ., Λάμψα Μ., 2η σειρά: Αλμπερνάζ ντε Σόττο Μαϊόρ Σ., Μαραγκίδης Α., Βουρβοπούλου Α., Δελιέζα Κ., Κοντογιάννη Ε. 3η σειρά: Μανιουδάκης Ν., Λούδη Ε., Λούβαρη Α., Γουζούαση Μ., Λουκιδέλη Γ., Βλάσση Β. 4η σειρά: Καραχάλιος Σ., Κουκάς Δ., Δημητρόπουλος Κ., Γερογιάννης Κ., Δερμάτης Θ.

Γ2 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1η σειρά: Ροβάτσου Α., Σαρόγλου Β., Σουρμελή Γ., Τσιρώνη Μ., Τσούτσα Α., Φωτάκου Μ. 2η σειρά: Παναγοπούλου Α., Σκουτζούρη Ε., Περυσινάκη Α., Σαρακατσάνος Γ., Μπουλούκος Φ., Φούντας Α. 3η σειρά: Σωτήρχος Β., Σούρσος Γ., Μπίρης Α., Παρασκευόπουλος Β., Τσανάκας Κ., Πετράκος Γ.

31


Τμήματα Λυκείου

Α1 ΛΥΚΕΙΟΥ 1η σειρά: Λαγωνίκα Μ., Βαρδαλή Ε., Γεωργακοπούλου Ε., Γρηγορίου Β., Δαμίγου Ε., Κουτσολιάκου Ε. 2η σειρά: Αλεξάκη Φ., Γεωργιάδου Γ., Κάτσικα Τ., Βώκου Σ., Βένη Ε., Γκέκα Ε. 3η σειρά: Δρίζος Μ., Ευμορφόπουλος Α., Γρηγοριάδη Ε., Αρβανίτης Α., Ανδρικόπουλος Ν., Κουδούνας Δ. 4η σειρά: Δημητριάδης Α., Γεωργακόπουλος Ν., Δημητρακόπουλος Τ., Γραίκος Δ., Κατσουλάκης Μ., Κοκκώλης Γ.

Α2 ΛΥΚΕΙΟΥ 1η σειρά: Παχάκη Μ., Παπαναστάση Σ., Χατζηγεωργίου Τ., Σταυροπούλου Μ., Στρίκου Ε., Πλάκα Δ. 2η σειρά: Ρούσσης Κ., Τσαμασιώτης Κ., Μπραούλιας Ν., Μουσσά Α., Συκιά Ρ., Μαντούβαλος Σ. 3η σειρά: Μητρούσης Π., Φαρσάρης Α., Πονήρης Σ., Μπάϊζος Π., Παντελής Π., Μανουσάκης Θ. 4η σειρά: Μπούρας Γ., Παλαιούδης Κ., Μπροδήμας Δ., Παναγόπουλος Β. Μακρής Ν., Τάσσιος Ν.

32


Τμήματα Λυκείου

Β1 ΛΥΚΕΙΟΥ 1η σειρά: Κορομβόκη Μ., Κουμάση Κ., Λεμπέση Μ., Δρυλέρακη Α., Αρναουτάκη Ε., Χαλκιά Σ., Κοντογιάννη Ο. 2η σειρά: Σορώτου Φ., Δημητροπούλου Σ., Ευσταθίου Α., Κωνσταντάτος Π., Βελισσαράτος Α., Λιόλιος Κ. 3η σειρά: Σερίφης Δ., Σμυρνιώτης Χ., Κουκουλομάτης Θ., Καπαρός Ε., Γουδής Α., Κατσιαμάκας Α. 4η σειρά: Δεμέτης Π., Λαγωνίκας Β., Καλύβας Ι., Κεκερής Ι., Ζαχαρίου Β.

Β2 ΛΥΚΕΙΟΥ 1η σειρά: Τσιρνίκα Ε., Παλκύρα Φ., Νεγρεπόντη Μ., Λίτσα Μ., Τσομάκου Ε., Μανιουδάκη Ε. 2η σειρά: Λαδά Ο., Μουστάκα Ε., Τζεφέρη Α., Παντελιού Ε., Σοφού Ε., Φωτιάδου Ο., Μοσχοβίτης Ι. 3η σειρά: Χουλιάρας Ι., Φραγγεδάκης Γ., Μέξης Ν., Κοττέας Σ., Χαμουρίδης Α. 4η σειρά: Σαρόγλου Κ., Χατζηκυριακάκης Ν., Μελέκος Σ., Μπούμπας Γ., Τσαγκαρόπουλος Κ., Πανάγος Χ., Πέτσας Ν.

33


Τμήματα Λυκείου

Γ1 ΛΥΚΕΙΟΥ 1η σειρά: Δαμβακεράκη Α., Δρακοπούλου Α., Γιαννιούδη Χ., Γκεζή Α., Βλάσση Μ., Δημητροπούλου Φ. 2η σειρά: Γεωργάτος-Γκαρσία Σ., Γερογιάννη Ι., Δημητρακοπούλου Ο., Αγγελετάκη Β., Γουζούαση Λ., Καραλέξη Ε., Αλεξάκη Α. 3η σειρά: Βώκος Φ., Αντωνάκος Γ., Αδαμαντίδης Ρ., Ζιώρης Γ., Ιατρού Ε., Αντωνάκος Δ. 4η σειρά: Αβράμογλου Ε., Δημότσης Β., Λούβαρης Μ., Καμαρωτός Σ., Ανδρεόπουλος Γ., Βάρδης Α.

Γ2 ΛΥΚΕΙΟΥ 1η σειρά: Μάντζαρη Ι., Κακαβελάκη Μ., Κάτσικα Ι., Μεγαριώτου Ν., Μαργαρίτη Β., Κότη Ζ., Κουτάντου Π., Λάσκου Ε. 2η σειρά: Μπουζάνη Α., Μάζου Ι., Μόρφη-Μπονίκου Μ., Καφούση Γ., Νέρη Ε. 3η σειρά: Κακλατζής Π., Καραδημήτρης Γ., Κλαδάκης Ε., Μακρογιαννέλης Π., Κωνσταντόπαιδος Ε., ΚαραγιάννηςΖενετζιδάκης Μ. 3η σειρά: Μεταξωτός Θ., Κωνσταντόπουλος Ι., Κόνιαρης Ι., Κανδύλας Χ., Μερτινός Δ., Κουτσουρέλης Ι.

34


Τμήματα Λυκείου

Γ3 ΛΥΚΕΙΟΥ 1η σειρά: Πολίτη Ε., Τζανή Α., Σωτήρχου Γ., Πλάκα Μ., Παληού Α., Τσουκαλά Β., Κορδάτου Χ. 2η σειρά: Παληός Μ., Ρούσσου-Ποπόνη Ζ., Πουλιά Σ., Φλώρου Α., Σαντής Χ. 3η σειρά: Τσούτσας Σ., Παπατσούτσος Λ., Νόσης Δ., Γιαννακούλης Ι., Πολιτάκης Ι. 4η σειρά: Τσάγκαρης Μ., Παπαγιαννόπουλος Φ., Περιφεράκης Θ., Τζανουλίνος Γ., Σταθαράς Κ., Διακογιάννης Ε.

Απόντες στη φωτογράφηση

1η σειρά: Μυτιλήνης Χ., Τσαγκρινού Ε., Πάργα Α. Σιδηροπούλου Δ. 2η σειρά: Μαλλά Ζ., Μάζου Σ., Γεωργακόπουλος Σ., Ορούτζογλου Κ.

Κυπριώτης Ι.

35


Διαγωνισμοί - Διακρίσεις Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας 2013 GRAND PRIX DU CONCOURS DE LA FRANCOPHONIE Ανδρικόπουλος Νίκος Αρβανίτης Αλέξανδρος Βαρδαλή Εύα Γεωργακόπουλος Νίκος Γεωργακοπούλου Ευδοξία Δαμίγου Ευαγγελία Ευμορφόπουλος Αντώνης Κοκκώλης-Παπαδόπουλος Γιώργος Μουσσά Άνθια Μπραούλιας Νίκος Μπροδήμας Δημήτρης Παντελής Παναγιώτης Παπαναστάση Σοφία Πλάκα Δήμητρα Πονήρης Σταύρος Τσαμασιώτης Κώστας Χατζηγεωργίου Σταματία

Διαγωνισμός Ζωγραφικής «Φως και Χρώμα της Ελλάδας»

«Βουλή των Εφήβων»

Έπαινος συμμετοχής και υποτροφία στη μαθήτρια Κουτάντου Παναγιώτα της Γ2 Λυκείου.

Κοττέας Σπυρίδων, Β2 Λυκείου. Επελέγη ως 3ο αναπληρωματικό μέλος στο σώμα της Βουλής των Εφήβων.

Ένωση Οικονομολόγων Πειραιά και Κυκλάδων Μαθητικό Πρωτάθλημα Basket Πειραιά Α' Βραβείο στους μαθητές Παπαδάκη Χαρίλαο και Σιρκοβιτς Φραντζέσκα οι οποίοι στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2012 πέτυχαν και στα 2 εξεταζόμενα μαθήματα Α.Ο.Θ. και Α.Ο.Δ.Ε. τη μέγιστη βαθμολογία (100).

Διεθνής Μαθηματικός Διαγωνισμός «Καγκουρό»

Βραβείο διάκρισης πήρε ο μαθητής της Α' Γυμνασίου Λαγκαδιανός Ιάσωνας.

36

Α' Γυμνασίου Γιαννουδακου Εμμανουέλα Ζώτου Αφροδίτη - Ηλιάνα Λαγκαδιανός Ιάσωνας Β' Γυμνασιου Μαυροφιδοπούλου Λυδία Γ' Γυμνασίου Λάμψα Μάρα Σκουντζούρη Ευσταθία Σουρμελή Γεωργία - Ειρήνη Σωτήρχος Ευάγγελος Τσανάκας Κων/νος Φούντας Αλέξανδρος Α' Λυκείου Δημητριάδης Αλέξανδρος Πονήρης Σταύρος

1η θέση: η ομάδα Basket-Γυμνασίου του "Saint Paul"

73ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μαθηματικών «Θαλής»

Τσαγκάρης Θεόδωρος, Β2 Γυμνασίου, Μανουσάκης Αθανάσιος, Α2 Λυκείου, Καραγιάννης-Ζενετζιδάκης Μιχάλης, Γ2 Λυκείου.


Διαγωνισμοί - Διακρίσεις Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Διηγήματος του Ιδρύματος "Αικατερίνη Λασκαρίδη" Συμμετείχαν οι μαθητές: Α' Γυμνασίου: Xατζή Μαίρη Β' Γυμνασίου: Γκέγκα Ματίνα, Μαυροφιδοπούλου Λυδία, Χριστοφή Κωνσταντίνα Γ' Γυμνασίου: Παναγοπούλου Αγγελική, Περυσινάκη Αναστασία

Διαγωνισμός Μαθηματικών Γ' Γυμνασίου Ελληνογαλλικών Σχολείων Α' Φάση 1) Παναγοπούλου Αγγελική 2) Σωτήρχος Ευάγγελλος 3) Σκουντζούρη Ευσταθία 4) Δελιέζα Αικατερίνη 5) Περυσινάκη Αναστασία 6) Μπίρης Ανδρέας 7) Λούβαρη Αγγελική 8) Δερμάτης Αθανάσιος 9) Δρούγκα Σοφία 10)Λάμψα Μάρα

EUSO 2013: Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Πειραμάτων Φυσικής και Χημείας Βραβείο συμμετοχής πήραν τα παιδιά της Β' Λυκείου: Δημητροπούλου Σοφία, Μπούμπας Γιώργος, Σιδηροπούλου Δάφνη, Σμυρνιώτης Χρήστος.

Διαγωνισμός Ρητορικής και Αντιλογίας (αντεπιχειρημάτων)

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικής Γυμνασίου

Βραβείο συμμετοχής στο 6ο ΓΕΛ ΠΕΙΡΑΙΑ πήραν οι μαθητές του λυκείου: Κεκερής Ιωάννης, Κωσταντάτος Παύλος, Μανιουδάκη Ελένη, Τσαμασιώτης Γεώργιος-Κων/ος, Τσομάκου Ειρήνη

Β' Γυμνασίου Καραπάνου Ναταλία Λέλης Δημήτριος Μαυρογιάννη Ειρήνη Μιχαλάρος Χρήστος Τσούμα Μυρτώ-Ελευθερία Γ' Γυμνασίου Δελιέλα Αικατερίνη Καραχάλιος Στυλιανός Λούβαρη Αγγελική Σκουντζούρη Ευσταθία Σωτήρχος Ευάγγελος

Ιστιοπλoϊα Γεωργακόπουλος Νίκος, Α1 Λυκείου 1ος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών στην κατηγορία σκάφους 420 Βαρδαλή Εύα, Α1 Λυκείου 1η στο παγκόσμιο πρωτάθλημα U16 στην κατηγορία σκάφους 420

Πρωτάθλημα Σκάκι Ελληνογαλλικών Σχολείων 2013 Συμμετείχαν οι μαθητές: Αρβανίτης Αλέξανδρος Ζωγόπουλος Σωτήριος Κουκάς Δημήτριος Μανουσάκης Αθανάσιος Μητρούσης Παναγιώτης Τσαμασιώτης Γεώργιος - Κων/ος 37


Διπλώματα Ξένων Γλωσσών Γαλλικά DELF A1 KARAVIVERIS VIKTOR-CHRISTOFOROS KARDOULAS DIMITRIOS STEFANOU ARGYRIS-CHRISTOS ZOTOU AFRODITI DELF A2 ATHANASIOU ANASTASIA CHARATSI GALATEIA CHATZI MARIA DAKOGLOU DAIZY-CALLIOPE DIAKOGIANNI MARIA DIMITRIOU VASILEIOS FILIPPAKOU AGLAIA-DIMITRA FOTIADOU MAGDALINI GEGA MATINA KARAKOUSI ANNA KARAMITSOU EIRINI-MARIA LAGKADIANOS IASONAS LOUDI ANASTASIA MALLA ZOI MASTROKALOU MARINA-ANTONIA MEXA ANASTASIA-IOANNA MINAS DIMOSTHENIS PAPANGELIS EVANGELOS PETROULAKIS EMMANOUIL POULIA DIMITRA PRINEAS GEORGIOS ROUSSIS ANIKITOS SALTERI ADAMANTIA SCHIZA FOTEINI TSIRIKOU PARASKEVI ZOGOPOULOS SOTIRIOS ZOTOU AFRODITI DELF B1 ALBERNAZ DE SOTTO MAΪOR SEΒASTIANO-CHRISTO ATHANASIOU FOTEINI CHALARIS PANAGIOTIS CHANI VASILIKI CHANIOTIS LAZAROS - THOMAS CHATZIKYRIAKAKI FOIVI DIMITROPOULOS KOSMAS DROUGKA SOFIA FLEGKA NEKTARIA-SMARAGDA FOUNTAS ALEXANDROS GEORGAKOPOULOS SPYRIDON GEORGIADOU MARIA GIANNOUDAKOU EMMANOUELA GOUZOUASI MELPOMENI KAPAROU ANGELIKI KARAPANOU NATALIA KATSADOUROU MARTHA KATSIAMAKAS ALEXANDROS KIOURANIS GEORGIOS KOKKINOU YPAPANTI LAMPROU MICHAIL LELIS DIMITRIOS 38

LOUDI EVANGELIA LOUVARI ANGELIKI MANDREKAS DIONYSIOS MAVROFIDOPOULOU LYDIA MAVROGIANNI EIRINI MAZEMENOS ILIAS MAZOU STAVROULA MICHALAROS CHRISTOS PAPAGIANNOPOULOU NEFELI PAPANGELIS NIKOLAOS PARASKEVOPOULOS VASILEIOS ROVATSOU ANASTASIA SFAKIANAKI ANTIGONI SOURMELI GEORGIA-EIRINI STAVRAKIS PANAGIOTIS TAPASKOS PERIKLIS TILIAKOS IOANNIS TSAGKARIS THEODOROS TSANAKAS KONSTANTINOS TSIRONI MARIANA TSOUCHLOU-KENNEDY ALEXANDRA VERVENIOTIS PANTELEIMON VLASSI VASILIKI Sorbonne B1 LEMPESI MARGARITA Sorbonne B2 BOULOUKOS THEOFANIS CHALKIA STEFANIA DELIEZA AIKATERINI-MARIA DERMATIS ATHANASIOS KATSIORA OLGA KOUTSOLIAKOU EIRINI LAGONIKA MARIANNA LAMPSAS MARA LIOLIOS KONSTANTINOS MAKRIS NIKOLAOS MANOUSAKIS ATHANASIOS MANTOUVALOS STAVROS PACHAKI MAGDALINI PANAGOPOULOU ANGELIKI PERYSINAKI ANASTASIA SKOUNTZOURI EFSTATHIA SOTIRCHOS EVANGELOS STAVROPOULOU MARIA TZEFERI ATHINA-CHRISTINA VENI LYGERI VOKOU SOTIRIA VOURVOPOULOU ARTEMIS-SOFIA Sorbonne C1 Litterature AMANATIDIS CHARALAMPOS AMANATIDIS KONSTANTINOS ANDRIKOPOULOS NIKOLAOS ARVANITIS ALEXANDROS BAIZOS PETROS BOURAS GEORGIOS


Διπλώματα Ξένων Γλωσσών Αγγλικά BRAOULIAS NIKOLAOS-DIMITRIOS BRODIMAS DIMITRIOS CHATZIGEORGIOU STAMATIA DAMIGOU EVANGELIA DEMETIS PETROS DIMITRAKOPOULOS ANASTASIOS DIMITRIADIS ALEXANDROS-IORDANIS EVMORFOPOULOS ANTONIOS FARSARIS ALEXANDROS-ELEFTHERIOS GEORGAKOPOULOS NIKOLAOS GEORGAKOPOULOU EVDOXIA GOUDIS ATHANASIOS GRIGORIADI EVGENIA GRIGORIOU VASILEIA KEKERIS IOANNIS KONTOGIANNI OLYMPIA KOTTEAS SPYRIDON KYPRIOTIS IOANNIS LADA OLGA LAGONIKA MARIANNA MANIOUDAKI ELENI MELEKOS STAVROS MEXIS NIKOLAOS MITROUSIS PANAGIOTIS MOUSSA ANTHI NIKOLAOU MARIA PACHAKI MAGDALINI PANAGOPOULOS VASILEIOS PANTELIS PANAGIOTIS-NEKTARIOS PAPANASTASI SOFIA PLAKA DIMITRA PONIRIS STAVROS STAVROPOULOU MARIA TSAMASIOTIS GEORGIOS-KONSTANTINOS VARDALI EVA-MARIA VENI LYGERI Sorbonne C2 ARNAOUTAKI ERIETTA-CHRISTINA DIMITROPOULOU SOFIA DRYLERAKI AMALIA GEGA GKRISILNDA KALYVAS IOANNIS KOUMASI KONSTANTINA LITSA MARIA PARGA ANNA PLAKIDIS IOANNIS-IASON ROUSSOU MYRTO-MARIA SIDIROPOULOU VICTORIA-DAFNI SMYRNIOTIS CHRISTOS TSAMANTA ELENI TSIRONI TATIANI VOKOS FILIPPOS ZACHARIOU VASILEIOS

B2 ( FCE ) ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΓΚΕΓΚΑ ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΙΟΥΡΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΒΑΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΖΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΑΓΚΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΥΡΟΦΙΔΟΠΟΥΛΟΥ ΛΥΔΙΑ ΜΗΝΑΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΟΥΧΛΟΥ- ΚΕΝΝΕΝΤΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΑΝΙΩΤΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ B2 ( ECCE) BΛΑΣΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΟΥΡΒΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣ ΚΑΤΣΙΚΑ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΤΣΙΩΡΑ ΟΛΓΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΓΓΟΝΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΛΑΜΨΑ ΜΑΡΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΡΙΣΥΝΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΒΑΤΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΑΡΟΓΛΟΥ ΒΕΡΑ ΣΟΤΤΟ-ΜΑΓΙΟΡ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ

39


Επιτυχόντες 2013 σε Α.Ε.Ι-Τ.Ε.Ι

40

ΕΠΩΝΥΜΟ

ΟΝΟΜΑ

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

ΑΓΓΕΛΕΤΑΚΗ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΝΟΜΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ)

ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

ΡΑΦΑΗΛ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΝΟΜΙΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ)

ΑΛΕΞΑΚΗ

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ)

ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΞΑΝΘΗ)

ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ)

ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ)

ΒΑΡΔΗΣ

ΑΛΕΞΙΟΣ

ΧΗΜΕΙΑΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ)

ΒΛΑΣΣΗ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

ΝΟΜΙΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ)

ΒΩΚΟΣ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΑΘΗΝΑ)

ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ

ΙΩΑΝΝΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ)

ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ ΓΚΑΡΣΙΑ

ΣΠΥΡΑΓΓΕΛΟΣ

ΝΟΜΙΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ)

ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΛΕΥΚΑΔΑ)

ΓΙΑΝΝΙΟΥΔΗ

ΧΡΥΣΑ

ΝΟΜΙΚΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

ΓΚΕΖΗ

ΑΣΗΜΙΝΑ

ΝΟΜΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ)

ΔΑΜΒΑΚΕΡΑΚΗ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΥΣΗΣ (ΚΙΛΚΙΣ)

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΥΡΑΝΙΑ

ΧΗΜΕΙΑΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ)

ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ)

ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΡΑΦΑΕΛΑ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΧΑΝΙΑ)

ΕΥΓΕΝΙΚΟΥ

ΣΟΦΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΚΟΡΙΝΘΟΣ)

ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. (ΧΑΛΚΙΔΑ)

ΖΙΩΡΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ)

ΙΑΤΡΟΥ

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ)

ΚΑΚΑΒΕΛΑΚΗ

ΜΑΡΙΝΑ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ)

ΚΑΚΛΑΤΖΗΣ

ΠΑΥΛΟΣ

ΔΙΕΘΝΩΝ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ)

ΚΑΜΑΡΩΤΟΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. (ΗΡΑΚΛΕΙΟ)

ΚΑΝΔΥΛΑΣ

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ)

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΝΕΤΖΙΔΑΚΗΣ

ΜΙΧΑΗΛ

ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΑΘΗΝΑ)

ΚΑΡΑΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΧΑΝΙΑ)

ΚΑΡΑΛΕΞΗ

ΕΥΓΕΝΙΑ

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ)

ΚΑΤΣΙΚΑ

ΙΩΑΝΝΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ)

ΚΑΦΟΥΣΗ

ΓΕΩΡΓΙΑ

ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ Τ.Ε. (ΚΟΖΑΝΗ)

ΚΛΑΔΑΚΗΣ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΚΟΖΑΝΗ)

ΚΟΝΙΑΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΙΣΤΟΡΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ)

ΚΟΡΔΑΤΟΥ

ΙΩΑΝΝΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΘΗΝΑ)

ΚΟΤΗ

ΖΩΗ ΕΛΕΝΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ)

ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΤΡΙΠΟΛΗ)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΣ

ΣΩΤΗΡΙΟΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΑΙΔΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. (ΑΘΗΝΑ)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΛΑΜΙΑ)


Επιτυχόντες 2013 σε Α.Ε.Ι-Τ.Ε.Ι ΛΑΟΥΛΑΚΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΑΘΗΝΑ)

ΛΟΥΒΑΡΗΣ

ΜΑΡΙΟΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΤΡΙΠΟΛΗ)

ΜΑΖΟΥ

ΙΩΑΝΝΑ

ΝΟΜΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ)

ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΕΛΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ (ΑΘΗΝΑ)

ΜΑΝΙΩΤΗ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΑΘΗΝΑ)

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

ΒΙΡΓΙΝΙΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ (ΚΑΛΑΜΑΤΑ) ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΜΕΓΑΡΙΩΤΟΥ

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ

ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΧΙΟΣ)

ΜΕΝΤΑΚΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΚΕΡΚΥΡΑ)

ΜΕΡΤΙΝΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΑΘΗΝΑ)

ΜΟΡΦΗ ΜΠΟΝΙΚΟΥ

ΜΑΡΙΝΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΑΘΗΝΑ)

ΜΠΑΒΕΝ

ΜΥΡΤΩ

ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΧΙΟΣ)

ΜΠΕΚΑΚΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΠΑΤΡΑ)

ΜΠΟΥΖΑΝΗ

ΑΦΡΟΔΙΤΗ

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ)

ΜΠΟΥΚΗ

ΚΑΛΛΙΟΠΗ

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ)

ΝΕΡΗ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΑΘΗΝΑ)

ΝΟΣΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ (ΑΜΑΛΙΑΔΑ)

ΞΥΔΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ)

ΠΑΛΗΟΣ

ΜΙΧΑΗΛ

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ & ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΠΑΤΡΑ)

ΠΑΛΗΟΥ

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΑΘΗΝΑ)

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ)

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΛΓΑ

ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ)

ΠΑΠΑΤΣΟΥΤΣΟΣ

ΛΟΥΚΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ (ΑΘΗΝΑ)

ΠΕΡΙΦΕΡΑΚΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ)

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΛΗΔΑ

ΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΠΑΤΡΑ)

ΠΛΑΚΑ

ΜΑΡΙΑ

ΔΙΕΘΝΩΝ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ)

ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΙΟΡΔΑΝΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ)

ΠΟΛΙΤΗ

ΕΥΑΝΘΙΑ

ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ (ΠΑΤΡΑ)

ΠΟΥΛΙΑ

ΣΟΦΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΑΘΗΝΑ)

ΡΟΥΣΣΟΣ

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (ΣΥΡΟΣ)

ΡΟΥΣΣΟΥ ΠΟΠΟΝΗ

ΖΩΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ)

ΣΑΝΤΗΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΤΡΙΚΑΛΑ)

ΣΚΟΥΡΛΗΣ

ΗΛΙΑΣ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ)

ΣΤΑΘΑΡΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΑΘΗΝΑ)

ΣΩΤΗΡΧΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΑ

ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΠΑΤΡΑ)

ΤΖΑΝΗ

ΑΙΜΙΛΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ)

ΤΖΑΝΟΥΛΙΝΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΦΥΣΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ)

ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ

ΜΑΡΙΟΣ

ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (ΣΑΜΟΣ)

ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ)

ΦΛΩΡΟΥ

ΑΣΗΜΙΝΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ)

ΧΑΤΖΙΝΑ

ΝΙΚΟΛΕΤΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ)

41


Αριστεία Γυμνασίου Λυκείου Α' Γυμνασίου Επώνυμο

Α' Λυκείου Όνομα

Όνομα

ΚΟΥΤΣΟΛΙΑΚΟΥ

ΕΙΡΗΝΗ

ΔΑΜΙΓΟΥ

ΤΖΑΝΗ

ΑΙΜΙΛΙΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

ΡΑΦΑΗΛ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΓΙΑΝΝΟΥΔΑΚΟΥ

ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ

ΧΑΝΗ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΠΟΥΛΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΑ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΓΚΕΖΗ

ΑΣΗΜΙΝΑ

ΖΩΤΟΥ

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΗΛΙΑΝΑ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΛΑΟΥΛΑΚΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΧΑΤΖΗ

ΜΑΡΙΑ

ΤΣΑΜΑΣΙΩΤΗΣ

ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ

ΚΑΡΑΚΟΥΣΗ

ΑΝΝΑ

ΒΑΡΔΑΛΗ

ΕΥΑ ΜΑΡΙΑ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ

ΓΑΛΑΤΕΙΑ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΤΣΟΥΤΣΑΣ

ΧΑΡΑΤΣΗ

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

ΜΕΞΑ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΙΩΑΝΝΑ

ΠΟΝΗΡΗΣ

ΒΛΑΣΣΗ

ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΓΟΥΖΟΥΑΣΗ

ΛΟΥΚΙΑ

ΜΠΡΟΔΗΜΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΑΡΑΛΕΞΗ

ΕΥΓΕΝΙΑ

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΡΙΑ

ΜΠΟΥΖΑΝΗ

ΑΦΡΟΔΙΤΗ

ΕΥΔΟΞΙΑ

ΝΕΡΗ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΣΟΦΙΑ

ΠΛΑΚΑ

ΜΑΡΙΑ

ΠΑΧΑΚΗ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

ΖΙΩΡΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΣΩΤΗΡΧΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΑ

Β' Γυμνασίου

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Επώνυμο

Όνομα

ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ

ΕΙΡΗΝΗ

ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΜΑΖΟΥ

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

ΜΑΥΡΟΦΙΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΛΥΔΙΑ

ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ

ΚΟΚΚΩΛΗΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΒΡΑΜΟΓΛΟΥ

ΝΑΤΑΛΙΑ

ΦΑΡΣΑΡΗΣ

ΚΑΚΛΑΤΖΗΣ

ΠΑΥΛΟΣ

ΜΙΧΑΛΑΡΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΕΥΓΕΝΙΑ

ΜΙΧΑΗΛ

ΧΡΙΣΤΟΦΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΡΙΝΑ

ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ

ΠΑΛΗΟΣ

ΕΥΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ΠΟΥΛΙΑ

ΣΟΦΙΑ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΛΥΓΕΡΗ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ

ΒΕΝΗ

ΤΖΑΝΟΥΛΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΒΩΚΟΣ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΤΣΟΥΧΛΟΥ ΚΕΝΝΕΝΤΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΜΑΛΛΑ

Β' Λυκείου Επώνυμο

Όνομα

ΖΩΗ

ΚΑΝΔΥΛΑΣ

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΔΑΦΝΗ

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΕΦΕΛΗ

ΚΟΝΙΑΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

ΜΑΡΙΑ

ΤΣΑΜΑΝΤΑ

ΕΛΕΝΗ

ΤΣΟΥΚΑΛΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ

ΜΗΝΑΣ

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

ΠΑΡΓΑ

ΑΝΝΑ

ΚΑΚΑΒΕΛΑΚΗ

ΜΑΡΙΝΑ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΦΩΤΕΙΝΗ

ΣΜΥΡΝΙΩΤΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΟΤΗ

ΖΩΗ ΕΛΕΝΗ

ΛΕΛΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΤΣΟΜΑΚΟΥ

ΕΙΡΗΝΗ

ΗΛΙΑΣ

ΣΟΦΙΑ

ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΕΛΗΣ

ΜΑΖΕΜΕΝΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

ΣΑΛΤΕΡΗ

ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ

ΡΟΥΣΣΟΥ

ΜΥΡΤΩ ΜΑΡΙΑ

ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΤΑΠΑΣΚΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ

ΦΡΑΓΓΕΔΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΜΑΤΙΝΑ

ΑΜΑΛΙΑ

ΧΕΛΕΝ ΜΠΡΙΤΖΕΤ

ΓΚΕΓΚΑ

ΔΡΥΛΕΡΑΚΗ

ΒΛΑΧΟΥ

ΟΥΡΑΝΙΑ

ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ

ΕΡΙΕΤΤΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΟΡΦΗ ΜΠΟΝΙΚΟΥ

ΜΑΡΙΝΑ

ΡΟΥΣΣΟΥ ΠΟΠΟΝΗ

ΖΩΗ

ΚΑΡΑΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΜΑΝΤΖΑΡΗ

ΙΩΑΝΝΑ

ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ

ΙΩΑΝΝΑ

ΠΑΠΑΤΣΟΥΤΣΟΣ

ΛΟΥΚΑΣ

ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΡΑΦΑΕΛΑ

Γ' Γυμνασίου

ΚΑΛΥΒΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΓΚΕΓΚΑ

ΓΚΡΙΣΙΛΝΤΑ

ΛΙΤΣΑ

ΜΑΡΙΑ

ΚΟΥΜΑΣΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΜΑΝΙΟΥΔΑΚΗ

ΕΛΕΝΗ

Επώνυμο

Όνομα

ΠΕΡΥΣΙΝΑΚΗ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΔΕΛΙΕΖΑ

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΔΡΟΥΓΚΑ

ΣΟΦΙΑ

ΣΩΤΗΡΧΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΚΕΚΕΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ

ΘΕΟΦΑΝΗΣ

ΜΠΟΥΜΠΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΤΣΑΝΑΚΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΣΚΟΥΝΤΖΟΥΡΗ

ΕΥΣΤΑΘΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΟΣΜΑΣ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΔΕΡΜΑΤΗΣ

Γ' Λυκείου Επώνυμο

Όνομα

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΧΑΤΖΙΝΑ

ΝΙΚΟΛΕΤΑ

ΙΑΤΡΟΥ

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

ΚΑΤΣΙΚΑ

ΙΩΑΝΝΑ

ΚΟΡΔΑΤΟΥ

ΙΩΑΝΝΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΝΕΤΖΙΔΑΚΗΣ

ΜΙΧΑΗΛ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΑΓΓΕΛΕΤΑΚΗ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΒΑΡΔΗΣ

ΑΛΕΞΙΟΣ

ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ

ΜΑΖΟΥ

ΙΩΑΝΝΑ

ΣΑΝΤΗΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΜΠΙΡΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ ΓΚΑΡΣΙΑ

ΣΠΥΡΑΓΓΕΛΟΣ

ΦΛΩΡΟΥ

ΑΣΗΜΙΝΑ

ΛΑΜΨΑ

ΜΑΡΙΑ

ΓΙΑΝΝΙΟΥΔΗ

ΧΡΥΣΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΑΙΔΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΛΟΥΒΑΡΗ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΜΕΡΤΙΝΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΠΟΛΙΤΗ

ΕΥΑΝΘΙΑ

ΓΟΥΖΟΥΑΣΗ

42

Επώνυμο


Ενημέρωση γονέων Α’ & Β΄Λυκείου Η ενημέρωση των γονέων είναι πρώτιστο μέλημα της Σχολής μας, καθώς η εξέλιξη των μαθητών βασίζεται στην καλή συνεργασία όλων των σχολικών φορέων και της οικογένειάς τους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, γίνεται κάθε χρόνο ενημέρωση των γονέων της Α' λυκείου για τη νέα βαθμίδα, εστιάζοντας στις απαιτήσεις αλλά και στις προοπτικές που ανοίγονται κατά τη φοίτηση των μαθητών στο λύκειο. Κατά την ενημέρωση των γονέων για τη Β' λυκείου, παρουσιάζεται από τη διεύθυνση το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών σε Σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού και του εξωτερικού.

43


Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του σχολείου μας από την ψυχολόγο κ. Πολυνείκη Μαστραχά είναι οι εξής: • αξιολόγηση και πρώτη εκτίμηση των πιθανών μαθησιακών και συναισθηματικών δυσκολιών των μαθητών, • εξατομικευμένη συμβουλευτική σε εφήβους και γονείς για θέματα που άπτονται της εφηβικής ηλικίας (π.χ. ενδοοικογενειακές σχέσεις και συγκρούσεις, σχέσεις των εφήβων με τους συνομηλίκους και το άλλο φύλο, ενδοσχολική προσαρμογή, αγχώδεις εκδηλώσεις, προβλήματα συμπεριφοράς, οργάνωση της μελέτης, κ.ά.), • παρεμβάσεις και συζητήσεις με τους μαθητές σε επίπεδο τάξης ή ολιγομελών ομάδων για ζητήματα που τους προβληματίζουν και τους απασχολούν, • πρόγραμμα Διαχείρισης της Σταδιοδρομίας (Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός), το οποίο αφορά: α) στη διερεύνηση, μέσω ειδικών ψυχομετρικών εργαλείων, των επαγγελματικών ενδιαφερόντων, των εργασιακών κινήτρων και των δεξιοτήτων των εφήβων σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, β) στη συμβουλευτική και στη διευκόλυνση της λήψης απόφασης σε σχέση με την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία, γ) στην πληροφόρηση των μαθητών για το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, τις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τη φύση των επαγγελμάτων του ενδιαφέροντός τους, • συμβουλευτική στους εκπαιδευτικούς για την αποτελεσματική διαχείριση των δυσκολιών ορισμένων μαθητών, • ενημερωτικές και συμβουλευτικές ομιλίες στους γονείς του σχολείου, • οργάνωση και διεξαγωγή ετήσιας ημερίδας σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού για τους μαθητές του λυκείου, καθώς και ημερίδων και σεμιναρίων για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς αναφορικά με ζητήματα ψυχικής υγείας των εφήβων.

Ημερίδα με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό Στις 6 Μαρτίου, που έχει καθιερωθεί ως η πανελλήνια μέρα κατά της σχολικής βίας, η ψυχολόγος του σχολείου κ. Π. Μαστραχά έκανε δύο ομιλίες, μια στους μαθητές του γυμνασίου και μια στους μαθητές του λυκείου για το φαινόμενο αυτό. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για το τι είναι σχολική βία ή αλλιώς σχολικός εκφοβισμός (bulling), σε τι διαφέρει από μια απλή σύγκρουση ή πλάκα, για τις μορφές που μπορεί να πάρει, τους ρόλους που υιοθετούν οι μαθητές σε ένα τέτοιο συμβάν, τις επιπτώσεις του φαινομένου και τους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών από το ίδιο το άτομο που τα υφίσταται, αλλά και από την ομάδα των συνομηλίκων που είναι μάρτυρες σε αυτά. Στο πλαίσιο της εισήγησης της κ. Μαστραχά, οι μαθητές παρακολούθησαν και αρκετά εκπαιδευτικά και ιδιαίτερα παραστατικά βίντεο σχετικά με τη σχολική βία με πρωταγωνιστές εφήβους, έκαναν μια βιωματική άσκηση και συμμετείχαν και ενεργά καθώς είπαν τη γνώμη και τους προβληματισμούς τους για τα ζητήματα που τέθηκαν.

Παρεμβάσεις στο τμήμα της

Α΄ γυμνασίου

Τη φετινή σχολική χρονιά, η ψυχολόγος μας κ. Πολυνείκη Μαστραχά, σε συνεργασία με την υπεύθυνη του τμήματος κ. Συντιχάκη, έκανε δύο παρεμβάσεις στην τάξη της Α’ Γυμνασίου. Η πρώτη συνάντηση έγινε λίγο μετά τον ερχομό των καινούργιων μας μαθητών στην «οικογένεια του Saint-Paul» και αποσκοπούσε στη διευκόλυνση της προσαρμογής τους στο καινούργιο σχολικό περιβάλλον, στη μεταξύ τους γνωριμία, και στη φυσιολογικοποίηση των όποιων φόβων ή άγχους είχαν για το νέο σχολείο και τις μαθησιακές διαδικασίες. Επίσης, ένας άλλος βασικός στόχος της συνάντησης ήταν μια πρώτη επαφή της ψυχολόγου με τα παιδιά, καθώς και η ενημέρωση των μαθητών για τις υπηρεσίες που προσφέρει εντός του σχολικού πλαισίου, ώστε να μη διστάσουν να κάνουν μια ατομική συνάντηση μαζί της, αν κάποια στιγμή νιώσουν ότι το έχουν ανάγκη. Η δεύτερη παρέμβαση της κ. Μαστραχά έγινε στα μέσα της χρονιάς και αποσκοπούσε στο περαιτέρω δέσιμο της ομάδας, στη συζήτηση ζητημάτων που απασχολούν τα παιδιά εντός και εκτός τάξης σχετικά με τη συμπεριφορά των συμμαθητών τους και στην εύρεση τρόπων με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπίζουν ως ομάδα, αλλά και ο/η κάθε μαθητής/ια ξεχωριστά, αρνητικές συμπεριφορές που τους ενοχλούν από τα άλλα παιδιά. 44


Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης Πρόγραμμα διαχείρισης σταδιοδρομίας Σε μια προσπάθεια να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες των μαθητών μας στον τομέα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, το Κ.Σ.Ψ.Υ. παρέχει το Πρόγραμμα Διαχείρισης Σταδιοδρομίας. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην υποστήριξη και συμβουλευτική των εφήβων σχετικά με την επιλογή της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας και παρέχεται κάθε χρόνο στους μαθητές της Α' Λυκείου (μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερες τάξεις). Στο πλαίσιο του προγράμματος χορηγούνται τα ψυχομετρικά εργαλεία (ειδικά ερωτηματολόγια και τεστ) της εταιρείας SHL ΕΛΛΑΣ, με την υποστήριξη του Κέντρου Σ.Ε.Π. & Ε.-Career Associates. Τα χρησιμοποιούμενα ερωτηματολόγια και τεστ διερευνούν τις ικανότητεςκλίσεις των εφήβων, τα επαγγελματικά τους ενδιαφέροντα και τα εργασιακά τους κίνητρα σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Τα ψυχομετρικά αυτά εργαλεία έχουν συνταχθεί από εξειδικευμένους εργασιακούς ψυχολόγους, είναι έγκυρα και αξιόπιστα και έχουν σταθμιστεί στην ελληνική πραγματικότητα. Η χορήγηση των εργαλείων γίνεται ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα σε ομαδική βάση. Η παρουσίαση, ανάλυση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων γίνεται σε εξατομικευμένη βάση (στον κάθε μαθητή ξεχωριστά) και παρέχεται από την υπεύθυνη του Κ.Σ.Ψ.Υ. κ. Π. Μαστραχά, η οποία είναι εκπαιδευμένη στη χρήση και ερμηνεία των ψυχομετρικών αυτών εργαλείων. Η δομή του Προγράμματος έχει ως εξής: 2-3 συναντήσεις για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, 3 συναντήσεις με τον/την κάθε μαθητή/ια για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τη συμβουλευτική και την παροχή πληροφόρησης για τις σχολές και τα επαγγέλματα, 1 συνάντηση με τους γονείς του/της κάθε μαθητή/ιας και 1 επαναληπτική συνάντηση σε μεγαλύτερη τάξη, αν ο/η μαθητής/ια το επιθυμεί. Κάθε μαθητής/ια στο τέλος της διαδικασίας λαμβάνει αναλυτική έκθεση με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, καθώς και υλικό για τις σχολές και τα επαγγέλματα που τον/την ενδιαφέρουν.

Σεμινάρια Ψυχικής Υγείας Τα σχολεία συνεργασίας “Saint-Paul” και “Παιδαγωγική-Birds” πραγματοποίησαν σεμινάρια με σκοπό να βοηθηθούν οι γονείς για να μπορούν να ανταποκρίνονται θετικά και δημιουργικά στις καθημερινές προκλήσεις της ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους. Στη πρώτη ενότητα (15 Δεκεμβρίου 2015) με τίτλο «Μεγαλώνοντας παιδιά: θετική αντιμετώπιση της ανατροφής των παιδιών», συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το δύσκολο έργο του γονέα. Η δεύτερη ενότητα (26 Ιανουαρίου 2013) με τίτλο «Συναισθηματική και Κοινωνική μάθηση», εστιάστηκε στον επαναπροσδιορισμό των πρακτικών μάθησης. 45


Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του τομέα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, η ψυχολόγος του σχολείου μας κ. Π. Μαστραχά διοργανώνει κάθε χρόνο Ημερίδα για τους μαθητές όλου του Λυκείου. Η Ημερίδα αποσκοπεί στην ενημέρωση των μαθητών για τη φύση των επαγγελμάτων, τους επαγγελματικούς χώρους, τις προοπτικές στο χώρο εργασίας, καθώς και τις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τη φετινή χρονιά, η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2013 και πολλοί προσκεκλημένοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων καθηγητές Πανεπιστημίου, εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό φορέα, καθώς και εκπρόσωποι των στρατιωτικών επαγγελμάτων, μας τίμησαν με την παρουσία τους. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δυο ομάδες επαγγελμάτων του ενδιαφέροντός τους και μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών έθεσαν τους προβληματισμούς και τις ερωτήσεις τους, ούτως ώστε να διευκολυνθούν στη λήψη απόφασης σχετικά με την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους πορεία. Οι επαγγελματικές ομάδες ήταν οι εξής: ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ Πολιτικός μηχανικός (Χαραλάμπη Χριστιάννα) Τοπογράφος μηχανικός (Χαραλάμπη Χριστιάννα) Αρχιτέκτονας μηχανικός (Γαϊτανάρου Αφροδίτη) Ηλεκτρολόγος μηχανικός (Στρίκος Κωνσταντίνος) Ναυπηγός (Γιαννουδάκος Δημήτρης) ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ Οδοντίατρος - χειρουργός (Φούρου Λαγκαδιανού-Φωτεινή Φαρμακοποιός (Γουζούασης Ηλίας) Οπτικός (Ρούσσου Χριστίνα) ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ Ψυχίατρος (Kοκκώλης Κωνσταντίνος) Ψυχολόγος(Πολυνείκη Μαστραχά) Λογοθεραπεύτρια (Μαντώ Χατζησπύρου) Κοινωνικός λειτουργός (Στέλιος Βράκας) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ Οικονομολόγος (Αυγέρης Γιάννης) Διοίκηση επιχειρήσεων (Κουτσολιάκος Δημήτρης) Ναυτιλιακά (Καλλιάνης Γιώργος) Πληροφορική (Χρονάκης Απόστολος) ΚΑΛΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ Σχολή καλών τεχνών (Γεράκη Εύα) Φωτογράφος (Θωμαΐδης Κωνσταντίνος) Ηθοποιός (Μπουρδούμης Αλέξανδρος) Μουσικός (συγκρότημα Μέλισσες) (Μαυρογένης Κωνσταντίνος ) Σκηνοθέτης (Μελής Ευάγγελος) ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Ακτινοφυσικός (Ευσταθόπουλος Στάθης) Βιολόγος (Αποστολάκη Μαρία) Χημικός (Παρίση Κλειώ) Γεωπόνος (Κιολέογλου Βασίλης) Γεωλόγος (Κούρου Ασημίνα) ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ//ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ-ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ//ΤΕΦΑΑ Λοχαγός-Σχολή Ευελπίδων (Γραμματικόγιαννης Απόστολος) Επισμηναγός ιπτάμενος (Γιάνναρης Ηλίας) Πιλότος πολιτικής αεροπορίας (Παπαδάκης Αντώνης) Πλοίαρχος εμπορικού ναυτικού (Παπαγγελής Ιωάννης) ΤΕΦΑΑ (Boυτσίνος Αντώνης) ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Δικαστής (Μάζος Ηλίας) Φιλόλογος (Λιβανίου Στέλλα) Δάσκαλος (Προδρομίδου Αναστασία) Νηπιαγωγός (Χρονοπούλου Κλεοπάτρα)

46


Γραμματεία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδος Η Γ.Ι.Ε.Ι.Ε αποτελεί το φορέα σύσφιξης των σχέσεων των δώδεκα Ελληνογαλλικών Σχολείων της Ελλάδος. Οι κοινοί στόχοι της χριστιανικής παιδείας των νέων καθώς και οι ανθρωπιστικές αξίες είναι τα σημεία αναφοράς για τη συνεργασία των Σχολείων - μελών στον εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό και πολιτιστικό τομέα. Μέλη της Γ.Ι.Ε.Ι.Ε είναι τα ακόλουθα σχολεία: • Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης • «Χρυσόστομος Σμύρνης» • Λεόντειο Λύκειο Πατησίων • Κολέγιο Δελασάλ Θεσσαλονίκης • Ελληνογαλλική Σχολή «Ο Άγιος Παύλος» • Δελασάλ Αλίμου • Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ» Πεύκης • «Άγιος Ιωσήφ» Βόλου (Δημοτικό) • Ελληνογαλλική Σχολή «Jeanne d’Arc» • Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί Θεσσαλονίκης • «Άγιος Γεώργιος» Σύρου • Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλίνων Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους: Πρόεδρο: αδ. Ματθαίο Λεβαντίνο Γραμματέα: κ. Νικόλαο Πριντέζη Ταμία: κ. Αντώνιο Ρηγούτσο Μέλη: αδ. Ιλαρίων Παχίτα, αδ. Ιγνάτιο Καπετάνιο Η Γραμματεία Ιδιωτικών Ιδρυμάτων Ελλάδος είναι μέλος των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Καθολικής Εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα των: α) O.I.E.C (Office International de l’ Enseignement catholique) β) C.E.E.C (Comité Européen pour l’Enseignement catholique) γ) G.E.R.F.E.C (Groupement Européen pour la Recherche et la Formation des Enseignants Chrétiens) Τη φετινή χρονιά, η Γ.Ι.Ε.Ι.Ε ανέπτυξε εκτός των άλλων τις ακόλουθες δράσεις: • Επισκέφθηκε τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τον Β’, παραδίδοντάς του επιταγή 10.000 προκειμένου να ενισχυθεί η προσφορά συσσιτίων σε άπορους καθώς και το θεάρεστο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επιπλέον, επέδωσε τα ποσά των 10.000 και 15.000 στην Καθολική Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στο δήμο Αθηναίων αντιστοίχως με σκοπό τη στήριξη των φιλανθρωπικών δράσεών τους. Αξίζει να σημειωθεί πως μέρος αυτών των προσφορών προήλθε απο τα έσοδα της παράστασης του σύγχρονου ορατορίου «Παύλος Εθνών Άγγελος» στο Μέγαρο Μουσικής τον Απρίλιο του 2012. • Οργάνωσε τον Φεβρουάριο του 2013 δύο συναντήσεις Καθολικών μαθητών των Σχολείων της Γ.Ι.Ε.Ι.Ε στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτου με αφορμή τον εορτασμό του έτους πίστεως. • Ορίστηκε το πλαίσιο συνεργασίας όσον αφορά τους τομείς της διδασκαλίας και των εξετάσεων για την απόκτηση διπλωμάτων της Γαλλικής Γλώσσας στα σχολεία μέλη της Γ.Ι.Ε.Ι.Ε καθώς και την οργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή του Γαλλικού πολιτισμού. • Εξέδωσε το βιβλίο «Η Β’ Οικουμενική Σύνοδος του Βατικανού 1962-1965, φως για την Εκκλησία και για τον σύγχρονο κόσμο» επ’ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 ετών από την έναρξη των εργασιών της Β’ Συνόδου του Βατικανού.

47


Επιμόρφωση - Ομιλίες Ομιλία του συγγραφέα κ. Β. Παπαθεοδώρου Κάθε βιβλίο αντικατοπτρίζει τις αντιλήψεις του συγγραφέα του και σίγουρα, το πιο δύσκολο στη συγγραφή ενός διηγήματος είναι η αρχική ιδέα. Στις 25 Φεβρουαρίου υποδεχτήκαμε στο σχολείο τον κύριο Βασίλη Παπαθεοδώρου, συγγραφέα του βιβλίου «Χνότα στο τζάμι», του οποίου οι σελίδες μάς απορρόφησαν κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Οι καθηγήτριες που διδάσκουν στα τμήματά μας Νέα Ελληνικά, κ. Μοσχονά και κ. Νικολούτσου, έλαβαν την πρωτοβουλία και μεθόδευσαν την παρουσίαση αυτή. Ο συγγραφέας είχε την ευγενή καλοσύνη να παρακολουθήσει τις εργασίες που δημιουργήσαμε εμπνευσμένοι από το βιβλίο του και στη συνέχεια ν’ απαντήσει στις ερωτήσεις με τις οποίες κυριολεκτικά τον... βομβαρδίσαμε. Ο κύριος Παπαθεοδώρου μάς εξήγησε ότι βασίστηκε σε πραγματικά γεγονότα, τα οποία συνδύασε εντέχνως με τη φαντασία του, με αποτέλεσμα αυτό το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας να κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο ως την τελευταία σελίδα. Τον ευχαριστούμε που μας αφιέρωσε το πρωινό του, το χρόνο και την αμέριστη διάθεσή του. Αναστασία Περυσινάκη Γ2 Γυμνασίου

Λογοτεχνία σε αυθεντική επικοινωνιακή περίσταση Με αφορμή το βιβλίο της Μ. Κλιάφα, «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς», τέσσερις μαθήτριες συνέταξαν ηλεκτρονικό μήνυμα και απέστειλαν τις εργασίες τους στη συγγραφέα. Η ανταπόκριση ήταν άμεση. H συγγραφέας επικοινώνησε μαζί μας τηλεφωνικά και ταχυδρομικά, έστειλε ένα βιβλίο δώρο για τη βιβλιοθήκη του σχολείου και ένα εγκάρδιο ευχαριστήριο γράμμα.

Γιορτή τριών Ιεραρχών Ο θεολόγος και εκπαιδευτικός της Σχολής π. Σπυρίδων Τσιμούρης μίλησε στους μαθητές του λυκείου για τους τρεις Ιεράρχες. Ο σύγχρονος και παραστατικός λόγος του κέντρισε το ενδιαφέρον των παιδιών, τα οποία με τις εύστοχες ερωτήσεις τους, προκάλεσαν εποικοδομητική συζήτηση, επικοινωνώντας το νόημα της γιορτής των τριών μεγάλων διδασκάλων.

Γνωριμία με τρεις κλασικούς συνθέτες Ένα πρωινό του Γενάρη, στο ζεστό και ευρύχωρο θέατρο του Saint-Paul, μας περίμενε μια μεγάλη έκπληξη, μία ενδιαφέρουσα «γνωριμία» με τρεις μεγάλους συνθέτες της κλασικής μουσικής· όχι αυτοπροσώπως, αλλά μέσα από παρουσιάσεις (Power-Point) κάποιων συμμαθητών μας και την ζωντανή εκτέλεση γνωστών αριστουργημάτων της μουσικής. Βιογραφίες του Handel, Mozart και Schubert μας βοήθησαν να γνωρίσουμε τους ταλαντούχους αυτούς καλλιτέχνες, ενώ η συγκλονιστική ζωντανή εκτέλεση των έργων τους από την κ. Ελένη Σολωμού (πιάνο) και την κ. Μαρία Λούκα (βιολί) μας έκαναν να λατρέψουμε την κλασική μουσική. Η καταπληκτική αυτή εκδήλωση μάς έδειξε την ομορφιά αυτής της παραγκωνισμένης κατηγορίας μουσικής και μας βοήθησε να δούμε την κλασική μουσική με άλλο μάτι. Νταίζη Δάκογλου Α’ Γυμνασίου 48


Επιμόρφωση - Ομιλίες Μετωπικά πειράματα Φυσικής και Χημείας Με τη συνδρομή του 1ου Ε.Κ.Φ.Ε Πειραιά, οι μαθητές της Γ’ γυμνασίου και Α’ λυκείου είχαν τη δυνατότητα, χωρισμένοι σε μικρές ομάδες, να πειραματιστούν σε εργαστηριακές ασκήσεις φυσικών επιστημών. Πιο συγκεκριμένα, δημιούργησαν χημικές ενώσεις, έφτιαξαν πραγματικά ηλεκτρικά κυκλώματα βιώνοντας, έστω και για λίγο, την εμπειρία του επιστήμονα.

Ολυμπιονίκες ανάμεσά μας! Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές των αθλημάτων του τζούντο, της ξιφασκίας, της υδατοσφαίρησης, της πάλης και του beach volley προσκλήθηκαν από τη Σχολή μας και παρουσίασαν τα αθλήματά τους στους μαθητές του γυμνασίου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να διαδράσουν μαζί τους. Οι αθλητές που συμμετείχαν ήταν ο Βλοντάκης Αντώνης, ο Λούδης Κων/νος, η Καραγιαννοπούλου Μαρία, η Μαγκανούδη Δήμητρα, η Βρυώνη Μαρία, η Αρβανίτη Βίκυ, η Κολομπόκη Βούλα και ο Ζατζηθεοδώρου Θοδωρής.

49


Περιοδικό “Αφιέρωμα”, Τεύχος 6

ο

Η Ελληνογαλλική Σχολή «Saint-Paul» στα 120 χρόνια της ζωντανής και δημιουργικής παρουσίας της αισθάνεται περισσότερο από κάθε άλλον «Πειραιώτισσα» και τιμά τον Πειραιά με την έκδοση του περιοδικού «Αφιέρωμα» με τίτλο «Πειραιάς και τραγούδι». Η παρουσίαση του τεύχους έγινε στις 13 Μαρτίου 2013 από τον συγγραφέα, στιχουργό κ. Γιάννη Κακουλίδη, τον μελετητή του ελληνικού τραγουδιού κ. Παναγιώτη Κουνάδη και τον κριτικό τέχνης κ. Ιάσονα Τριανταφυλλίδη. Όλοι οι ομιλητές, αφού εγκωμίασαν την εξαίρετη έκδοση της Σχολής, μοιράστηκαν με το κοινό μνήμες και προσωπικές ιστορίες γύρω από το τραγούδι και τη μουσική παράδοση του Πειραιά. Άκρως τιμητική για τη Σχολή ήταν η παρουσία του γνωστού ερμηνευτή κ. Γιώργου Νταλάρα και του μουσικοσυνθέτη κ. Θανάση Πολυκανδριώτη, ο οποίος μάλιστα λαμβάνοντας το λόγο επέστησε την προσοχή για τη σταδιακή απώλεια της λαϊκής μουσικής κληρονομιάς αλλά και για την επίπονη προσπάθεια που απαιτεί η διατήρηση αυτού του μεγάλου πλούτου. Στη μουσική βραδιά που επακολούθησε, συμμετείχε η χορωδία της Σχολής, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας και μουσικού κ. Έλενας Σολωμού, ερμηνεύοντας γνωστά Πειραιώτικα τραγούδια. Εν συνεχεία η αγαπητή Πειραιώτισσα ερμηνεύτρια κ. Λένα Αλκαίου ταξίδεψε το κοινό με τη γνήσια και εκφραστική φωνή της. Τη μουσική βραδιά έκλεισαν οι «Επόμενοι» με ρεμπέτικο ρεπερτόριο συνοδεία μπουζουκιού και η κομπανία του μουσικολόγου και δρ. Παντείου κ. Δημήτρη Σταθακόπουλου.

Ο κ. Μ.Βαρθαλίτης καλωσορίζει τους προσκεκλημένους.

Το συντονισμό έχει η φιλόλογος κ. Σ. Λιβανίου.

Παρουσιάστρια της εκδήλωσης η φιλολογος κ. Μ. Νικολούτσου.

Ο μουσικοσυνθέτης κ. Θ. Πολυκανδριώτης.

Παρουσιαστές του περιοδικού οι κ.κ. Π. Κουνάδης, Γ. Κακουλίδης, Ι. Τριανταφυλλίδης.

50


“Πειραιάς και Τραγούδι”

51


Δραστηριότητες Γαλλικού Τμήματος Σεμινάριο Διαρκούς επιμόρφωσης Καθηγητών Γαλλικής Από τις 4 έως 7 Σεπτεμβρίου 2012 οι καθηγητές Γαλλικής της Σχολής παρακολούθησαν το σεμινάριο ώστε να ενημερωθούν για τα νέα παιδαγωγικά και διδακτικά τεκταινόμενα του κλάδου. Στο σεμινάριο αυτό ο Κων/νος Βουλγαρίδης ήταν εισηγητής και ανέλυσε το μυθιστόρημα του Henri Bosco, «L’enfant et la rivière», παρουσιάζοντας τις διδακτικές του προσεγγίσεις.

Ενημέρωση Γονέων και κηδεμόνων για τα Ανώτερα κ' Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στις 21 Νοεμβρίου 2012 Ο κ. Βουλγαρίδης, Διευθυντής του Γαλλικού Τμήματος ενημέρωσε, ως εκπρόσωπος της Γαλλικής Πρεσβείας, τους γονείς των μαθητών όλου του Λυκείου για τις δυνατότητες πανεπιστημιακών σπουδών στη Γαλλία. Οι γονείς έμειναν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι, διότι είδαν και άκουσαν απευθείας από το Παρίσι, μέσω του Skype, τον παλαιό μαθητή μας και σήμερα φοιτητή στη διεθνούς φήμης Ανώτατη Σχολή Γεφυρών και Οδοστρωμάτων, κ. Ίωνα Σέργη.

Ενημέρωση Μαθητών Γ' Λυκείου για την ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών κ' Πολιτικών Επιστημών στις 23 Ιανουαρίου 2013 Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, η κ. Patricia Savary και ο κ. Mike Fakih, εκπρόσωπος της Σχολής Πολιτικών επιστημών του Παρισιού, ενημέρωσαν τους μαθητές της Γ’ Λυκείου για την εγγραφή στα γαλλικά πανεπιστήμια μετά το τέλος της φοίτησής τους στο σχολείο. Με μεγάλο ενδιαφέρον οι μαθητές παρακολούθησαν την ενημέρωση αυτή, κάνοντας εύστοχες ερωτήσεις και μαθαίνοντας παράλληλα τον τρόπο να κάνουν αίτηση σε σχολές της αρεσκείας τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας "admission post-bac". Στόχος της ενημέρωσης αυτής ήταν η διεύρυνση των οριζόντων των μαθητών έτσι ώστε να γνωρίζουν τις εναλλακτικές προτάσεις σπουδών, καθώς και η κινητοποίησή τους να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Lea Fanget, βοηθός εκπαιδευτικός Comenius Η Léa Fanget ήταν η εξαιρετική Γαλλίδα εκπαιδευτικός Comenius για τη σχολική χρονιά 2012–2013. Εκτός από τα μαθήματα γλώσσας στους μαθητές και καθηγητές ελληνικών, η Léa Fanget συμμετείχε στην οργάνωση πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά κυρίως οργάνωσε μόνη της την 7η Εβδομάδα Γαλλικού Κινηματογράφου τον Ιούνιο του 2013.

Παράσημο τιμής στον γενικό διευθυντή της Σχολής Την Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013, ο μορφωτικός σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτο κ. Olivier Descotes απένειμε εκ μέρους της γαλλικής κυβέρνησης το παράσημο του Ιππότη του Ακαδημαϊκού Φοίνικα (Insigne de Chevalier dans l’ordre des Palmes académiques) στον γενικό διευθυντή κ. Μάρκο Βαρθαλίτη για την προσφορά του στη διάδοση της γαλλικής γλώσσας και του γαλλικού πολιτισμού μέσα από την πολυετή διδασκαλία του στο “Saint-Paul”, την οργάνωση του Γαλλικού Τμήματος της Σχολής και τη συμμετοχή του σε συγγραφή βιβλίων για τη γαλλική γλώσσα. 52


1ο Grand Prix Γαλλοφωνίας 2013 Οι μαθητές του 1ου τμήματος Γαλλικών της Α' Λυκείου, με υπεύθυνη την καθηγήτριά τους κ. Απέργη Ηλέκτρα, συμμετείχαν στο διαγωνισμό Γαλλοφωνίας παρουσιάζοντας οπτικοακουστικά στη γαλλική γλώσσα έναν μύθο, τον οποίο συνέθεσαν μόνοι τους, βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία και χρησιμοποιώντας υποχρεωτικά δέκα συγκεκριμένες λέξεις. Αποτέλεσμα αυτής της επίπονης προσπάθειας ήταν η επιβράβευσή τους με το 1ο βραβείο από το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Biarritz 2013 μια εβδομάδα και το πρόγραμμα είχε ως εξής: τις καθημερινές είχαμε το πρωί τρεις ώρες μάθημα Γαλλικών με διάλειμμα. Έπειτα, συμμετείχαμε σε εξερεύνηση στην πόλη, όπως το «κυνήγι θησαυρού», για να τη γνωρίσουμε ή επίσκεψη στο «Μουσείο της σοκολάτας», όπου μάθαμε την ιστορία της σοκολάτας και είδαμε επίσης αγάλματα μεγάλων διαστάσεων φτιαγμένα αποκλειστικά από σοκολάτα (δυστυχώς δεν τρωγόντουσαν, αλλά δεν έπαυαν να είναι θεαματικά). Στη συνέχεια, υπήρχε ελεύθερος χρόνος, οπότε πηγαίναμε για μπάνιο στην παραλία, γυρνούσαμε σπίτι για να δειπνήσουμε με την Στο Grand Prix, το περίφημο βραβείο που κερδίσαοικογένεια και μετά βγαίναμε βόλτες στην πόλη. Το με με την τάξη μου στον γαλλικό διαγωνισμό του Biarritz είναι παραθαλάσσιο και η περιοχή αυτή είναι γαλλικού ινστιτούτου (IFA) συμπεριλαμβανόταν ένα πασίγνωστη, αφού φημίζεται για το τοπικό της άθλημα ταξίδι στη Γαλλία. Αφορούσε όμως ένα άτομο και έτσι που δεν είναι άλλο από το Surf. Έτσι, κατά τη διάρκεια έπρεπε να κάνουμε κλήρωση. Όλοι είχαμε αγωνία και της διαμονής μας κάναμε και μαθήματα Surf. όταν άκουσα το όνομά μου στην κλήρωση, άργησα Εκτός από το surf μια άλλη μοναδική εμπειρία ήταν να συνειδητοποιήσω πως ένα όνειρό μου θα γινόταν η γνωριμία, η επαφή και η επικοινωνία που απέκτησα πραγματικότητα! με παιδιά από σχεδόν όλο τον κόσμο. Γνώρισα και Η χαρά και η ανυπομονησία μου ήταν προφανώς απερί- έκανα παρέα με παιδιά από Ισπανία, Ελβετία, Σουηδία, γραπτες. ακόμα και από το Μεξικό, τον Καναδά, την Τουρκία Ο καιρός πέρασε, ήρθε καλοκαίρι. Τα πιστοποιητικαι προφανώς με ανθρώπους από τη Γαλλία. Έτσι, κά ήταν έτοιμα και οι ετοιμασίες είχαν ολοκληρωθεί. εξάσκησα τα Γαλλικά μου, αν και συχνά και τα Αγγλικά Κατέφθασα στο αεροδρόμιο. Εκεί, θα συνταξίδευα με μου, καθώς πολλά από τα παιδιά ―με εξαίρεση τους άλλους τρεις Έλληνες. Αρχικά νιώθαμε όλοι λίγο άβο- ντόπιους― δεν είχαν πολύ υψηλό επίπεδο στα Γαλλικά λα, καθώς δεν είχαμε γνωριστεί ποτέ, αλλά σύντομα το και μεταξύ μας συνεννοούμασταν στα Αγγλικά. ξεπεράσαμε διότι μας περίμενε μεγάλο ταξίδι. Φτάσαμε Με γέλια, νέες εμπειρίες, χαρά και λίγη ευχάριστη στο Bordeaux της Γαλλίας όπου μας περίμενε η υπεύ- κούραση, έφτασε η μέρα του γυρισμού. Αποχαιρεθυνη του Γαλλικού ινστιτούτου της περιοχής για να μας τήσαμε τους φίλους μας, την οικογένεια που μας πάει στο Biarritz. Εκεί περίμεναν να μας παραλάβουν φιλοξενούσε και φτάσαμε τελικά στην Ελλάδα και στις οι οικογένειες που θα μας φιλοξενούσαν, με τις οποίες οικογένειές μας, που όπως και να το κάνεις μας είχαν είχαμε ήδη επικοινωνήσει πρωτύτερα. Για καλή μου λείψει πολύ. Πάντα όμως με την ανάμνηση του ταξιτύχη, στο ίδιο σπίτι έμενε μια κοπέλα από την Τουρκία διού στην καρδιά μας! που συμμετείχε και εκείνη στο πρόγραμμα και έτσι με ξεναγούσε στην πόλη και με βοηθούσε, αφού είχε ήδη Ευαγγελία Δαμίγου συμπληρώσει δύο εβδομάδες εκεί. Εγώ, θα έμενα για Α1 Λυκείου 53


Δραστηριότητες Γαλλικού Τμήματος Γαλλική Γιορτή στη Σχολή Ουρσουλινών στο Νέο Ψυχικό Οι μαθητές της Α1 Λυκείου με την καθηγήτριά τους κ. Ηλέκτρα Απέργη και τη βοηθό εκπαιδευτικό από τη Γαλλία Léa Fanget παρουσίασαν στις 16 Φεβρουαρίου στα Γαλλικά ένα μύθο που συνέθεσαν μόνοι τους βασισμένο σε μία αληθινή ιστορία. Οι συντελεστές χειροκροτήθηκαν θερμά από το πολυπληθές κοινό.

Συμμετοχή στον διαγωνισμό Γαλλοφωνίας Β' Γυμνασίου Στον διαγωνισμό της Γαλλοφωνίας πήραν μέρος και οι μαθητές του πρώτου τμήματος Γαλλικών της Β’ Γυμνασίου. Έχοντας ως κείμενο εκκίνησης το διασκευασμένο στα Γαλλικά παραμύθι των αδελφών Γκρίμ «Jean le Fer», δημιούργησαν μια ιστορία αγάπης, προσαρμόζοντάς την στα σύγχρονα δεδομένα. Με τον τίτλο «Les couleurs de l’ âme» και με τη βοήθεια της καθηγήτριας του Ε. Πρίντεζη, οι μαθητές μυήθηκαν στα μυστικά της συγγραφής ενός μύθου, κάνοντας έρευνα για τις υφολογικές και γλωσσικές ιδιαιτερότητες του γραπτού λόγου. Για τη συγγραφή εργάστηκαν οι μαθητές Λάζαρος Χανιώτης, Κων/να Χριστοφή, Μαρία Γεωργιάδου, Ναταλία Καραπάνου, Μάρθα Κατσαδούρου, Γιώργος Κιουράνης, Διονύσης Μανδρέκας, Λυδία Μαυροφιδοπούλου, Ειρήνη Μαυρογιάννη, Ηλίας Μαζεμένος, Σταυρούλα Μάζου, Χρίστος Μιχάλαρος, Παναγιώτης Σταυράκης, Θοδωρής Τσαγκάρης και για την εικονογράφηση οι μαθήτριες Κέλλυ Καπαρού, Νεφέλη Παπαγιαννοπούλου και Αλεξάνδρα Τσούχλου-Κένεντυ.

Μουσική Βραδιά στο πλαίσιο της εβδομάδας της Γαλλοφωνίας 2013 Την Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 στις 19:30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το μουσικό σύνολο αποφοίτων ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία γαλλικά τραγούδια στο 1ο μέρος της Συναυλίας που έδωσε η Γαλλίδα τραγουδίστρια Emilie Duval.

Διεθνής Συνάντηση Νέων στο Στρασβούργο από 12 έως 16 Απριλίου 2013 Στη συνάντηση με θέμα «Οι ρίζες μου, τα όνειρά μου» συμμετείχαν οι μαθήτριες Γκρισίλντα Γκέγκα και Ελένη Τσαμαντά οι οποίες επιλέχθηκαν μετά από κλήρωση από το 1ο Τμήμα Γαλλικών της Β’ Λυκείου. Κατασκεύασαν και παρουσίασαν ένα βίντεο. Το ήμισυ των εξόδων για κάθε μαθήτρια ανέλαβε το ταμείο Γαλλικών Σπουδών των Ελληνογαλλικών Σχολείων Ελλάδος. Οι εντυπώσεις εξαιρετικές!

7η Εβδομάδα Γαλλικού Κινηματογράφου-Ιούνιος 2013 Πέντε ταινίες, μία κάθε μέρα, από 17 έως 21 Ιουνίου 2013 ήταν στο πρόγραμμα της 7ης Εβδομάδας Γαλλικού Κινηματογράφου η οποία οργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 120 ετών από τη Σχολή. Εκπληκτικές ταινίες και για κάθε είδους κοινό!

Διαθεματική Γαλλικών- Αγγλικών Β΄ Γυμνασίου Την Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου, οι μαθητές του πρώτου τμήματος Γαλλικών και Αγγλικών παρουσίασαν τη διαθεματική τους εργασία. Ο τίτλος της γιορτής που ετοίμασαν ήταν «Γαλλία-Αγγλία-Συμμαχία» και οι μαθητές με κείμενα, εικόνες, ένα μικρό θεατρικό, κέφι και τραγούδι παρουσίασαν τις ομοιότητες και τις διαφορές σε πολλές εκφάνσεις των δυο πολιτισμών, βοηθώντας τους συμμαθητές τους να κατανοήσουν γιατί τελικά αγαπάμε αυτές τις δυο γλώσσες, παρά τις δυσκολίες τους! Η γιορτή παρουσιάστηκε και στους γονείς των μαθητών του Γυμνασίου τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, κάνοντας περήφανους τόσο τους ίδιους όσο και τις υπεύθυνες καθηγήτριές τους κ. Ν. Θεοδωροπούλου και κ. Ε. Πρίντεζη. 54


Ερευνητικές εργασίες Τάξη

Τίτλος εργασίας

Υπεύθυνοι καθηγητές

Α' Λυκείου

Κοινωνικά δίκτυα

Κώστας Καραμαρούδης

Α' Λυκείου

Η Ανθρώπινη μορφή στην Τέχνη

Ειρήνη Δούναβη

B' Λυκείου

Κλιματική αλλαγή

Σταυρούλα Μαυρομματάκη

B' Λυκείου

Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο

Θωμάς Μαμνιόγλου

B' Λυκείου

Ποίηση και επιστήμες στο θαύμα της Αναγέννησης

Χρυσούλα Μερτζάνη Θανάσης Κούτσας

55


28η Οκτωβρίου 1940 «ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΙ» «Αυτός είναι ο τίτλος της γιορτής μας. Η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα ανθρώπων που αντιστάθηκαν, που πίστεψαν σε ιδανικά, διεκδίκησαν δικαιώματα, θυσιάστηκαν για το κοινωνικό σύνολο. Αυτούς τους ανθρώπους θέλει να τιμήσει η σημερινή μας γιορτή. Θα σας παρουσιάσουμε ντοκουμέντα από μεγάλες ιστορικές στιγμές της Εθνικής μας Αντίστασης. Αρχικά θα ανατρέξουμε στην πρώτη μαζική εκτέλεση αμάχων που έγινε από τους Ναζί στο χωριό Κοντομαρί Χανίων, το 1941. Ένα μοναδικό φωτογραφικό ντοκουμέντο που σώθηκε χάρη στον ανθρωπισμό ενός Γερμανού στρατιώτη και πιστοποιεί τη ναζιστική θηριωδία. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε τα βήματα των 200 αγωνιστών που οδηγήθηκαν για εκτέλεση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής τη μαύρη πρωτομαγιά του 1944. Ανάμεσά τους θα ξεχωρίσουμε την ιδιαίτερη προσωπικότητα του Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν πολλά να μας διδάξουν, εμάς τους Έλληνες, ειδικά στην παρούσα πολιτική συγκυρία. Ας τους ακούσουμε λοιπόν, όπως τους αξίζει!» Μαρία Πρελορέντζου Φιλόλογος

56


Μαθητική παρέλαση Γυμνάσιο

Λύκειο

Σημαιοφόρος: Σοφία Δρούγκα Παραστάτες: Αναστασία Περυσινάκη Αικατερίνη Δελιέζα Θεόδωρος Τσαγκάρης Σταυρούλα Μάζου Εμμανουέλα Γιαννουδάκου

Σημαιοφόρος: Βασιλική Αγγελετάκη Παραστάτες: Ιωάννα Μάζου Αιμιλία Τζανή Βικτώρια-Δάφνη Σιδηροπούλου Άννα Πάργα Ειρήνη Κουτσολιάκου

57


Εδώ Πολυτεχνείο... Η γιορτή για την επέτειο της εξέγερσης της νεολαίας στο Πολυτεχνείο καθιερώθηκε, αλλά και θεσπίστηκε από την Πολιτεία, ως γιορτή της σπουδάζουσας ελληνικής νεολαίας. Πολλοί μιλάνε για ημερομηνία - ορόσημο στη μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία, άλλοι για Επος και μερικοί άλλοι βεβαιώνουν ότι πρόκειται για έναν ακόμα ξεσηκωμό των ελεύθερων συνειδήσεων σε μια εποχή όπου όλα «τα έσκιαζε η φοβέρα». Η ημέρα της 17ης Νοεμβρίου 1973 άλλαξε τις τύχες αυτής της μικρής χώρας, η οποία για μια επταετία βρισκόταν στην απόλυτη κυριαρχία λίγων αξιωματικών που είχαν «ξεχάσει» και τον όρκο και την αποστολή τους. Έτσι απαιτήθηκε αντίσταση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η δεύτερη συσπείρωσε πολιτικούς, συγγραφείς, επιφανείς και η πρώτη κορυφώθηκε με την εξέγερση των φοιτητών του 1971 και που, αν και καταπνίγηκε, ο σπόρος της είχε φυτρώσει. Έτσι, λοιπόν, φτάσαμε στο Νοέμβρη του 1973. Η νεολαία, με ορθωμένες τις σημαίες για τα ατομικά δικαιώματα, για δημοκρατική Παιδεία, για στοιχειώδεις ελευθερίες του πολίτη, είχε φτάσει, σιγά σιγά αλλά ευδιάκριτα, στην ωριμότητα μιας απόφασης. Παρά τις πολιτικοκοινωνικές διαφορές που σίγουρα χώριζαν τμήματα της νεολαίας, φαινόταν ότι το Φοιτητικό κίνημα είχε υπερκεράσει τα εμπόδια και είχε καταλήξει πως ο κεντρικός στόχος του έπρεπε να είναι η ανατροπή της χούντας των συνταγματαρχών.

58


25η Μαρτίου 1821 Στις 25 του Μάρτη, ένας λαός σηκώνεται από την τέφρα του και παίρνοντας πάλι στα χέρια του τη μοίρα του, δίνει τη μάχη για την ύπαρξή του. Ανατρέποντας το κατεστημένο της τουρκικής πολιτικής και την ισορροπία των όπλων και φωνάζοντας «ελευθερία ή θάνατος», υπερνικάει τη λογική φθάνοντας στα σύνορα του θρύλου. Η 25η Μαρτίου είναι ο μακρινός εκείνος σταθμός, όπου δίνουν το ύψιστο παρών η Ελευθερία, η Πίστη, η Αλήθεια. Έχοντας αυτά στο μυαλό, είμαστε υποχρεωμένοι να παραδεχτούμε πως ο αγώνας του ‘21, με όλα τα προηγούμενα κι επόμενα πυρακτωμένα χρόνια του, δεν είναι ένα απλό κίνημα, δεν είναι μια ταξική επανάσταση, όπως πολλοί θέλησαν να τον παραστήσουν, δεν είναι ένα οποιοδήποτε σκίρτημα συνείδησης. Ο αγώνας αυτός είναι η μάχη που δίνει ο Έλληνας για την κατοχύρωση των αναφαίρετων ανθρώπινων δικαιωμάτων, για να πάψει ο άνθρωπος να αλλοτριώνει την ελευθερία και τη συνείδηση του άλλου ανθρώπου.

59


Γιορτή Χριστουγέννων Χριστούγεννα! Λίγες μέρες μάς χωρίζουν από τη γιορτινή αυτή μέρα. Τα σχολεία κλείνουν. Mικροί και μεγάλοι περιμένουν με ενθουσιασμό και ανυπομονησία να απολαύσουν την εορταστική ατμόσφαιρα. Οι διακοπές πάντα αποτελούν για τους περισσότερους την ιδανική ευκαιρία να αποδράσουν από την έντονη και δύσκολη καθημερινότητα, γεννούν την επιθυμία για ανανέωση και ο ερχομός του καινούργιου χρόνου συνοδεύεται από τις ελπίδες και τις επιθυμίες καθενός από εμάς. Όμως τα Χριστούγεννα είναι πάνω απ’ όλα μια μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης με ιδιαίτερο νόημα. Γύρω μας εκατοντάδες συνάνθρωποί μας βιώνουν τη φτώχεια, την πείνα, τη μοναξιά και τη δυστυχία. Με αφορμή τη Γέννηση του Χριστού, ας θυμηθούμε την αξία της Αγάπης που δίνει στη ζωή μας νόημα βαθύ και ας στραφούμε με ανθρωπιά σε κάθε πλάσμα που έχει την ανάγκη μας.

60


Πνευματική ζωή Το λασαλιανό σχολείο φροντίζει ώστε το Ευαγγέλιο του Χριστού να είναι μια πηγή φωτός, ικανή να βοηθήσει τους νέους να αποκτήσουν κριτική στάση απέναντη στις παροχές και τα υπεράφθονα δεδομένα της σύγχρονης κουλτούρας και να τα κρίνουν σύμφωνα με την αληθινή κλίμακα αξιών. Σεβόμενο την ελευθερία των συνειδήσεων και των πεποιθήσεων καθώς και την προσωπική πορεία, δημιουργεί και διατηρεί ζωντανή μια κοινότητα πίστης, που εργάζεται, προσεύχεται, τελετουργεί και στρατεύεται ανάλογα με τις δυνατότητές της.

Τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, ο αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών σεβασμιότατος Νικόλαος τέλεσε αρχιερατική Θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Παύλου στον Πειραιά προς τιμήν της εορτής του αγίου Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ.

61


Φιλανθρωπικές Δραστηριότητες Η λασαλιανή κοινότητα προσπαθεί να βιώσει τις μεγάλες ανθρώπινες και χριστιανικές αξίες, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν σχέση με την αδελφοσύνη και την αλληλεγγύη, με στόχο ν' ανταποκριθεί στις ανάγκες του σημερινού κόσμου. Κάτω από αυτό το πνεύμα, οι μαθητές μας συγκέντρωσαν χρήματα τόσο από εράνους όσο και από ποικίλες, φιλανθρωπικού σκοπού, δραστηριότητες και τα διέθεσαν στα εξής κοινωφελή ιδρύματα: • • • • • • • • • • • • •

Ο καλός ποιμήν”, Ίδρυμα προστασίας ανηλίκων “Κάριτας” Αθήνας “Φλόγα”, Σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες 1ο Ειδικό Δημοτικό & Νηπιαγωγείο Δραπετσώνας Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ελευσίνας “Ο Λυτρωτής”, Γηροκομείο Πειραιά “Ο καλός Σαμαρείτης”, Φιλανθρωπική αδελφότης κυριών Πειραιά Ενορία Αγίου Παύλου Πειραιά Π.Ι.Κ.Π.Α. Πεντέλης “Ζάννειο” Ορφανοτροφείο Εκάλης Ενορία Προφήτη Ηλία Πειραιά “Η Παμμακάριστος”, Ίδρυμα για το παιδί Επίσης δόθηκαν τρόφιμα και κουβέρτες στους άστεγους στο λιμάνι του Πειραιά.

Μαθητές βοηθούν στο προσφυγικό τραπέζι της ‘‘Κάριτας’’.

Η ομάδα εθελοντισμού προσφέρει στον Frère Nicolas το ποσό που συγκέντρωσε για την ιεραποστολή στην Αϊτή.

62


Φιλανθρωπικές Δραστηριότητες Στις 23 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 120 χρόνια διαρκούς παρουσίας και προσφοράς της Σχολής μας, διοργανώθηκε, όπως κάθε χρόνο, ημερίδα εθελοντικής αιμοδοσίας σε συνεργασία με το Φιλανθρωπικό Σωματείο Κάριτας και τη συνδρομή του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων, στην οποία συμμετείχαν γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, μέλη του διδακτικού και βοηθητικού προσωπικού της Σχολής, καθώς και απόφοιτοι.

Στο ειδικό Σχολείο Δραπετσώνας.

Δωρεά τροφίμων και γνωριμία με τα παιδιά του ειδικού Σχολείου Ελευσίνας.

Η αποστολή... για το ΠΙΚΠΑ Πεντέλης.

Βοηθώντας στα συσσίτια της ενορίας του Προφήτη Ηλία.

63


Φιλανθρωπικές Δραστηριότητες

Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ.

Λαμπάδες, βιβλία και DVD μαθητών εμπλούτισαν το πασχαλινό μπαζάρ.

Με τη συνεισφορά πολλών γονέων, καθηγητών και ταλαντούχων στην μαγειρική μαθητών οργανώθηκε μπουφές στο προαύλιο της Σχολής απ’όπου συγκεντρώθηκαν χρήματα για τις φιλανθρωπικές δράσεις. Επιπλέον, ανάρπαστα έγιναν τα σουβλάκια που έψησαν μαθητές του Λυκείου ξεχειλίζοντας, κυριολεκτικά, τον κουμπαρά που προοριζόταν για κοινωφελείς σκοπούς.

64


Επίσκεψη στο ίδρυμα "Ο Καλός Ποιμήν".

Προσφορά δώρων στο ‘‘Ζάννειο ορφανοτροφείο Εκάλης’’.

20 χρόνια "Παιδαγωγική" Το 2012, το δημοτικό σχολείο «Παιδαγωγική», με το οποίο συνεργάζεται από το 1998 η Ελληνογαλλική Σχολή “Saint-Paul”, γιόρτασε τα 20 χρόνια λειτουργίας του και προσφοράς στην πόλη του Πειραιά. Την Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του σχολείου ο επίσημος εορτασμός σε μια λαμπρή εκδήλωση, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους επίσημοι φορείς της πολιτείας και της πόλης του Πειραιά, καθώς και φίλοι, γονείς και μαθητές, πολλοί από τους οποίους απόφοιτοι πια της “Παιδαγωγικής” και του “Saint-Paul”. Εκ μέρους των Frères παρέστη o fr. Μάριος Καπέλλας, ο οποίος πριν από 15 χρόνια υπέγραψε με τον κ. Αθηναίο Ευάγγελο και την κ. Γκάτσου-Αθηναίου την εκπαιδευτική συνεργασία ανάμεσα στα δύο σχολεία. Εκ μέρους της Σχολής “Saint-Paul” παρέστησαν ο γενικός διευθυντής κ. Μάρκος Βαρθαλίτης, ο γενικός διευθυντής του “Δελασάλ” κ. Ρηγούτσος και η διευθύντρια του γυμνασίου της Σχολής κ. Μοσχονά. Η Σχολή “Saint-Paul” εύχεται στο συνεργαζόμενο σχολείο “Παιδαγωγική” να εξακολουθήσει να προσφέρει το σημαντικό έργο της εκπαίδευσης και της αγωγής με τον ίδιο ποιοτικό τρόπο που το κάνει μέχρι σήμερα για πολλά πολλά χρόνια ακόμα.

65


Λασαλιανά στιγμιότυπα Ο frere Visiteur στο "Saint-Paul" Άκρως σημαντικές είναι οι επισκέψεις του frère Visiteur Jean-Paul Aleth, έπαρχου των λασαλιανών σχολείων της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Ελλάδας στο σχολείο μας, οι οποίες ενισχύουν το πνεύμα της λασαλιανής παιδαγωγικής. Τον Νοέμβριο και τον Απρίλιο με αφορμή τον εορτασμό των 120 χρόνων της Σχολής, ο frère Visiteur συναντήθηκε με όλα τα μέλη της Κοινότητάς μας με τα οποία αντάλλαξε απόψεις και ιδέες σχετικά με το Λασαλιανό Σχέδιο Εκπαίδευσης. Εκφράζοντας τις ειλικρινείς του ευχαριστίες για τη θερμή υποδοχή, εξήρε το παιδαγωγικό έργο που συντελείται και ευχήθηκε στους συντελεστές του να συνεχίσουν με τον ίδιο ενθουσιασμό.

Εκπαιδευτική Αδελφότητα "La Salle" Στις 20 Φεβρουαρίου 2013, εμπνεόμενοι από την Εκπαιδευτική Αδελφότητα «La Salle», εκπαιδευτικοί της Σχολής συγκεντρώθηκαν για να εμβαθύνουν στο νόημα του λασαλιανού χαρίσματος. Οι σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών καθιστούν επιβεβλημένη την επικαιροποίηση των αρχών του αγίου Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν και οι πνευματικές συναντήσεις στη Σύρο στις οποίες συμμετείχαν πολλοί από τους παρευρισκομένους.

66


Λασαλιανά στιγμιότυπα Εις μνήμην... Ο frère Στέφανος Δουράτσος γεννήθηκε στην Ποσειδωνία Σύρου στις 2 Ιανουρίου 1937. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στο Δελασάλ Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε την ένταξή του στο Τάγμα μοναχών των Χριστιανικών Σχολών, ολοκληρώνοντας την οριστική του αφιέρωση το 1962. Ως καθηγητής γαλλικής γλώσσας στο «Δελασάλ» Θεσσαλονίκης και στο "Saint-Paul" Πειραιά γαλούχισε πολλές γενιές μαθητών και παράλληλα διακονούσε όλους όσοι είχαν ανάγκη. Διετέλεσε γενικός διευθυντής της Σχολής "Saint-Paul" από το 1977 εως το 1983. Οι συνάδελφοί του και οι κοντινοί του άνθρωποι θα τον θυμούνται ως έναν πιστό μαθητή του Χριστού, έναν χαρακτήρα χαμηλών τόνων με έμφυτη συστολή και ευγένεια. Ο frère Etienne έφυγε από κοντά μας την 1 Ιανουαρίου 2013 προκαλώντας λύπη στους οικείους καθώς και σε όλη τη λασαλιανή κοινότητα.

Επίσκεψη των γενικών διευθυντών των λασαλιανών σχολείων της Τουρκίας Από τις 11 έως τις 15 Οκτωβρίου 2012 βρέθηκαν στη χώρα μας οι τρεις γενικοί διευθυντές των λασαλιανών σχολείων της Τουρκίας σε ανταπόδοση της επίσκεψης που έγινε στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Φεβρουαρίου 2012 από τους γενικούς διευθυντές των λασαλιανών σχολείων της Ελλάδας. Τους γενικούς διευθυντές, κα Maire Élisabeth (“Saint-Joseph” - Σμύρνη), κ. Tricart Jean-Michel (“SaintJoseph” - Κωνσταντινούπολη) και κ. Augerau Jacques (“Saint-Michel”- Kωνσταντινούπολη) συνόδευσαν ο Frère Visiteur της Εγγύς Ανατολής, Claude Robbe, ο Frère Visiteur Γαλλίας & Ελλάδας, Jean-Paul Aleth και ο συντονιστής των λασαλιανών σχολείων στην Τουρκία, κ. Bertet Michel. Κατά την επίσκεψή τους είχαν συναντήσεις με τους γενικούς διευθυντές των Ελληνογαλλικών Σχολείων Αττικής που ανήκουν στη Γ.Ι.Ε.Ι.Ε. και με τους γενικούς διευθυντές των λασαλιανών σχολείων της Ελλάδας. Κατά τις συναντήσεις αυτές, εκτός από την αλληλογνωριμία, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία συνεργασιών, εξετάστηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος διοικητικά και εκπαιδευτικά, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας ενός πλαισίου ανταλλαγών με μαθητές ανάμεσα στα λασαλιανά σχολεία Ελλάδας & Τουρκίας.

Συνάντηση Σ.Υ.Λ.Ε.Α. Στις αρχές Δεκεμβρίου 2012 συναντήθηκαν στον Πειραιά τα μέλη του ΣΥ.Λ.Ε.Α (Συμβούλιο Λασαλιανής Εκπαιδευτικής Αποστολής) Ελλάδας προκειμένου να συζητήσουν θέματα συνεργασίας και κοινών δράσεων. Παρουσία του frère Visiteur Jean-Paul Aleth αναφέρθηκαν στην εφαρμογή του κοινού εκπαιδευτικού τους σχεδίου, προσδιορίζοντας συγκεκριμένους στόχους.

Τιμής Ένεκεν Στις 26 Απριλίου 2013 η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη βράβευσε τα Λασαλιανά σχολεία Ελλάδας για την προσφορά τους στις δραστηριότητες του πολιτιστικού αυτού σωματείου που σκοπό έχει την προώθηση του έργου και της σκέψης του μεγάλου συγγραφέα και ποιητή. Ο διευθυντής της Σχολής μας παρέλαβε την τιμητική πλακέτα εκ μέρους του Εκπαιδευτικού Οργανισμού “La Salle” Ελλάδας. 67


Επιμορφωτικά Προγράμματα Επωφελούμενοι από τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Βιβλιοθήκης «Καίτη Λασκαρίδη», οι μαθητές συμμετείχαν στις παρακάτω συναντήσεις. Α’ Γυμνασίου: «Δίκαιο εμπόριο (Fair Trade): Τι μεσολαβεί από το χωράφι στο πιάτο μας;» Eισηγήτρια: Αγγελική Γεροντέλη, Περιβαλλοντολόγος. Β’ Γυμνασίου: «Είμαστε στον αέρα!» Eσηγήτρια: Μαργαρίτα Μυτιληναίου, δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός. Γ’ Γυμνασίου: «Βιβλίο και τηλεόραση: Πορείες παράλληλες ή πορείες ασύμπτωτες;» Eισηγήτρια: Μαρία Αδαμοπούλου, δημοσιογράφος, παιδαγωγός.

68

Α’ Λυκείου:

«Ο αρχαίος Πειραιάς» Εισηγητής: Γιώργος Σταϊνχάουερ, Αρχαιολόγος, Συγγραφέας.

Β’ Λυκείου:

«Αποκρυπτογραφώντας τα ποικίλα κείμενα του Διαδικτύου» Εισηγητές: Κώστας Αγγελάκος, Επ. Καθηγητής Ιστορίας, Νατάσσα Μερκούρη, Φιλόλογος.

Γ’ Λυκείου:

«Γλώσσα και Ποίηση» Κλειδιά για την ερμηνεία της ποίησης. Εισηγήτρια: Ελένη Παναρέτου, Αν. Καθηγήτρια Θεωρητικής Γλωσσολογίας - Κειμενογλωσσολογίας.


Εκπαιδευτικοί Περίπατοι Η Β' Γυμνασίου στην Tasty

Η Γ' Γυμνασίου στο Αρχαιολογικό μουσείο

Η Β' Λυκείου θεωρητική κατεύθυνση στο μουσείο Λαϊκής Τέχνης

Η Β' Λυκείου τεχνολογική κατεύθυνση στην Infoquest

69


Εκπαιδευτικοί Περίπατοι Η Β' Γυμνασίου στο μουσείο του Ο.Τ.Ε.

Η Α' Γυμνασίου στο μουσείο πειραμάτων

Η Γ' Λυκείου στην Τεχνόπολη

70


Εκπαιδευτικοί Περίπατοι Το Γυμνάσιο παρακολουθεί θέατρο

Η Β' Γυμνασίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Η Α' Λυκείου στην εταιρεία Mavrofidopoulos S.A.

Η Θετική κατεύθυνση στη Φαρμακευτική

Η Τεχνολογική κατεύθυνση στο Πολυτεχνείο

Η Θεωρητική κατεύθυνση στη Νομική

71


Ημερήσιες εκδρομές Η Α' και η Β' Γυμνασίου στον Κάλαμο

72


Ημερήσιες εκδρομές Η Γ' Γυμνασίου και η Α' Λυκείου στο Ναύπλιο

Η Β' και η Γ' Λυκείου στην Αίγινα

73


Διήμερη εκδρομή Η Γ' Γυμνασίου στα Καλάβρυτα

74


Διήμερη εκδρομή

75


Διήμερη εκδρομή Η Α' Λυκείου στην Αράχωβα

76


Τριήμερη εκδρομή Η Β' Λυκείου στο Βόλο-Πήλιο Η τριήμερη εκδρομή μας φέτος είχε προορισμό τη μαγευτική Πορταριά του Βόλου. Η επιθυμία μας για την απόδραση αυτή ήταν μεγάλη καθώς θα βρίσκαμε το χρόνο να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα του σχολείου, να γίνουμε και πάλι μια μεγάλη παρέα και να κάνουμε τα παλαβά μας. Ξεκινήσαμε με την καλύτερή μας διάθεση και δεν τη χάσαμε σχεδόν ούτε ένα λεπτό, ακόμα και όταν φτάνοντας στην πόλη του Βόλου μας έπιασε βροχή. Φτάνοντας στο ξενοδοχείο, παρατηρήσαμε ότι από τα μπαλκόνια μας είχαμε στα πόδια μας την υπέροχη θέα του Βόλου. Όμως, να μιλήσουμε για την ουσία της εκδρομής μας. Τα πρωινά γνωρίζαμε τα πηλιορείτικα χωριά (αν και οι διαδρομές ήταν εξαντλητικές) κάνοντας βόλτες στα σοκάκια, τρώγοντας σε παραδοσιακές ταβέρνες αλλά και κάνοντας πεζοπορία για να ικανοποιήσουμε την επιθυμία του κ. Οικονόμου για γυμναστική. Γυρνούσαμε στα δωμάτια αρκετά κουρασμένοι, αλλά δεν ξεκουραζόμασταν καθόλου. Oι πόρτες των δωματίων ανοιγόκλειναν συνεχώς και μέσα σε γέλια, σε χορογραφίες Harlem shake και σε μαθήματα κομμωτικής ξεκινούσε η ετοιμασία μας για τη βραδινή μας έξοδο. Πρώτος βραδινός μας σταθμός η ‘’Νυκτωδία’’ μαγαζί με καθαρά ελληνική μουσική που μας έκανε να σηκωθούμε από τα τραπέζια και να αρχίσουμε να χορεύουμε στο ρυθμό οποιουδήποτε μουσικού κομματιού τραγουδούσαν οι τραγουδιστές είτε ήταν ποπ είτε έντεχνο είτε καθαρά λαϊκό, στα οποία γινόταν ο μεγαλύτερος χαμός. Τη δεύτερη βραδιά, ο χορός συνεχίστηκε στο Crystal club. Όπως καταλαβαίνετε ο χορός και το τραγούδι δεν έλειψαν από την εκδρομή μας. Και φυσικά δεν μιλάω μόνο για τις βραδινές εξόδους μας αλλά και για το κομμάτι ‘’Κόμπρα’’ που χαρακτήρισε αυτή την εκδρομή, καθώς τα κορίτσια μας το τραγουδούσαν συνεχώς και μάλιστα έκαναν και το δικό τους video clip. Ειρήνη Τσομάκου, Β2 Λυκείου

77


Πενθήμερη εκδρομή Η Γ' Λυκείου στη Βαρκελώνη

78


Πενθήμερη εκδρομή

79


Excursions d’ ete 2013 Κάθε χρόνο, με τη λήξη της περιόδου των εξετάσεων, οι μαθητές της Σχολής έχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν και να διασκεδάσουν συμμετέχοντας στις “Excursions d’ été”. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκδρομών σε κοντινούς προορισμούς, με τη συνοδεία καθηγητών, που έχει στόχο να φέρει τους μαθητές σε επαφή με τη θάλασσα, το βουνό και γενικότερα τη φύση. Φυσικά, οι μαθητές το απολαμβάνουν αφού, εκτός των άλλων, διασκεδάζουν περνώντας λίγες μέρες μακριά από τη σχολική καθημερινότητα.

80


Excursions d’ ete 2013

81


Αποκριάτικο πάρτι Γυμνασίου

82


Η σχολική μας εφημερίδα Η ανάγκη των παιδιών να μαθαίνουν να συνεργάζονται, να νιώθουν δημιουργικά και τέλος να συμμετέχουν τους στη σχολική πράξη, αποτέλεσαν την αφορμή για δημιουργία ομίλου σχολικής εφημερίδας. Με την έκδοση, λοιπόν, της εφημερίδας «Το Θρανίο» ελπίζουμε ότι οι μαθητές μας: • Θα εξοικειωθούν με διάφορα είδη κειμένων: επίσημα κείμενα, επιστημονικά, λογοτεχνικά, ιστορικά βιβλία, άρθρα και στατιστικές. • Θα μάθουν να συνεργάζονται. • Θα καλλιεργήσουν την κριτική τους ικανότητα, ώστε να δομήσουν ένα μηχανισμό ελέγχου των πληροφοριών και των ειδήσεων που τα Μ.Μ.Ε. τους παρέχουν καθημερινά. • Θα αποκτήσουν γνώση για τη φύση, τους ανθρώπους, για τους συμμαθητές τους, την κοινωνία και τα προβλήματά της, αποκαθιστώντας τη σύνδεση του σχολείου με τη γύρω ανθρώπινη κοινότητα. • Θα νιώσουν την ικανοποίηση ότι τα γραπτά τους θα ακουστούν εκεί που δεν φτάνει η φωνή τους και θα αποτελέσουν αφορμή για συζήτηση και προβληματισμό, μεταξύ των γονιών, των συμμαθητών τους, των καθηγητών τους κ.ά. Υπεύθυνοι καθηγητές Αλέξης Λυκοσκούφης Ελευθερία Λυμπέρη Μάνθος Ρούσσος

Ιούνιος 2013

ΠΕΡΙΕΧ Δεκέμβριος 2012 • αρ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝ Συνέντευξη fr. Nico las [σελ. 3] Ατυχείς αποφάσει ς [σελ. 4] Project [σελ. 5] Ελλάς- Τουρκία [σελ. 6-8] Το Club των 27 [σελ. 9] Χρυσός πίναξ [σελ. 11]

Πρωτιές [σελ. 3] τριήμερο Πολιτιστικό ] [σελ. 5-7 η σήμερα Η εκπαίδευσ 1] [σελ. 8-1 ία ική συμμαχ Αγγλο-Γαλλ 12] [σελ. ς ξει Συνεντεύ [σελ. 14]

φύλλου 45

σία

κή συνεργα

Α

Εκπαιδευτι

Η ΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛ ΕΛΛΗΝΟΓΑ ΟΣ» ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛ ΠΕΙΡΑΙΑ «Ο - Λύκειο Γυμνάσιο 1 954 τηλ.: 210 451 ΙΚΗ» «ΠΑΙΔΑΓΩΓ λείο Δημοτικό Σχο 595-6 τηλ.: 210 4110 «BIRDS» θμός - Παιδικός Στα Νηπιαγωγείο 341 τηλ.: 210 4173

ργασία

Τα

ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛ Η ΠΕΙΡΑΙΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» Γυμνάσιο - Λύκειο τηλ.: 210 4511 954 «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ» Δημοτικό Σχολείο τηλ.: 210 4110 595-6

γικής και

Νέα

αγω της Παιδ

των

Birds

στο σταυροδρόμι

«BIRDS» Νηπιαγωγείο - Παιδι κός Σταθμός τηλ.: 210 4173 341

δύο

Νέα της Παιδαγωγικ

ής και των Birds

πολιτισμών

τοσύνη

ωμα στη Ναυ λωση-αφιέρ Από την εκδή η Ε΄ τάξη που παρουσίασε σελ. 3) (βλ. επίσης στη

13) (SAINT

ER Νο 46 (5-20

NEWSPAP

Στις 11 Σεπτεμβρίου χτύπησ ε το πρώτο κουδούνι της χρονιάς 2012-2013. Στιγμιότυπο από τον καθιερωμένο αγιασμό.

46

ΟΜΕΝΑ

Εκπαιδευτική συνε

Τα

• αρ. φύλλου

Με λαμπρότητα γιορτά στηκαν τα είκοσι χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της "ΠΑΙΔΑ ΓΩΓΙΚΗΣ" στις 14 Σεπτεμ βρίου. Στιγμιότυπο από την εκδήλωση.

PAUL).indd

πωσίασαν τους Δ΄ τάξης εντυ όσοφοι” της αση Οι μικροί “φιλ στην παράστ » καλεσμένους ς φιλοσόφους ητευόμενου «Μύθοι για μαθ ης στη σελ. 5) (βλ. επίσ

1

ς των "BIRDS" σικοκινητική α λωση με θέμ Το τμήμα Μου πληκτική εκδή οργάνωσε κατα ιά του Κόσμου" "Τα Παιδ των BIRDS) ΝΕΑ στα ης (βλ. επίσ

35 πμ 6/6/2013 1:38:

1

Οι μαθητές της "ΠΑΙΔΑ ΓΩΓΙΚΗΣ" συμμετείχαν με επιτυχία σε πρόγραμμα "Ολυμπιακής Παιδείας" στο Ολυμπ ιακό Στάδιο. (βλ. σελίδα 7)

1 NEWSPAPER Νο

45_11-2012 (SAINT

PAUL).indd 1

16/12/2012 9:34:32 μμ

83


Όμιλος Χορωδίας Η χορωδία μας στελεχώνεται από μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και, παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα, διακρίνεται για τη δράση της που οφείλεται στη δημιουργική και καλλιτεχνική της διάθεση. Συμμετέχει στις σχολικές γιορτές, σε εκδηλώσεις εντός κι εκτός σχολείου, καθώς και σε φεστιβάλ χορωδιών του δήμου Πειραιά. Πρωταγωνιστεί επίσης με μεγάλη επιτυχία σε βραδιές-αφιερώματα που παρουσιάζονται στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής. Κορυφαία στιγμή της πορείας της είναι η συμμετοχή της στο ανέβασμα του ορατορίου «Παύλος Εθνών Άγγελος», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (σύμπραξη όλων των ελληνογαλλικών σχολείων). Φέτος, με αφορμή τον εορτασμό της ίδρυσης των 120 χρόνων του Σχολείου μας, συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στην παρουσίαση του Αφιερώματος: «Πειραιάς και τραγούδι». Εμψυχωτής και καθοδηγητής της χορωδίας μας είναι η καθηγήτρια μουσικός, κ. Έλενα Σολωμού.

84


Θεατρικός Όμιλος Οι υπεύθυνοι του θεατρικού ομίλου κ. Άννα Κοκκίνου, φιλόλογος, και κ. Βαγγέλης Μελής, σκηνοθέτης, βοηθούν τους μαθητές με διασκεδαστικό, αλλά ταυτόχρονα και εποικοδομητικό τρόπο, να δραστηριοποιηθούν στην καλλιτεχνική δημιουργία, ξεφεύγοντας έτσι από την καθημερινότητα της σχολικής ζωής και γνωρίζοντάς τους νέους τρόπους έκφρασης. Ο θεατρικός όμιλος της Σχολής δραστηριοποιείται αρκετά χρόνια παρουσιάζοντας κάθε φορά αξιόλογα έργα ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. Τη φετινή σχολική χρονιά, οι μαθητές που συμμετείχαν στον όμιλο, εκτός από τη θεατρική παράσταση «Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο», που παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία, πλαισίωσαν με αποσπάσματα θεατρικών έργων τις γιορτές της 28ης Οκτωβρίου («Το γράμμα ενός Έλληνα στρατιώτη») καθώς και τη γιορτή των Χριστουγέννων («Τα Χριστούγεννα του μπάρμπα-Δήμου»).

«Το γράμμα ενός Έλληνα στρατιώτη»

«Τα Χριστούγεννα του μπάρμπα-Δήμου»

«Το ξύλο βγήκε απ' τον παράδεισο»

85


Όμιλος Φιλαρμονικής Η Φιλαρμονική της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά «Ο Άγιος Παύλος» ιδρύθηκε το 1988. Οι μαθητές, αφού έρθουν σε επαφή με τα μουσικά όργανα της ορχήστρας, διαλέγουν ανάμεσα σε πνευστά και κρουστά αυτό που τους αρέσει και εντάσσονται στην ορχήστρα. Τα όργανα, τα βιβλία, η αίθουσα διδασκαλίας και εκπαίδευσης παρέχονται από τη Σχολή στους μαθητές χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση. Μαέστρος: κ. Γιάννης Σκορδίλης Φλάουτα: Γρηγοριάδου Ευγενία, Περυσινάκη Αναστασία Κλαρινέττα: Ζιώρης Γιώργος, Κωνσταντάτος Παύλος, Τσιγώνιας Δημήτρης Σαξόφωνα alto: Βώκου Σωτηρία, Γιαννακούλης Γιάννης, Λούβαρη Αγγελική, Κωνσταντόπουλος Γιάννης Μεγαριώτου Νικολέττα Σαξόφωνα tenovo: Δερμάτης Θανάσης, Κωνσταντόπουλος Γιώργος Τρομπέτες: Δάκογλου Νταίζη, Καραδημήτρης Γιώργος, Μεταξωτός Θεόδωρος, Παπαδάκης Γιάννης Παπαναστάση Σοφία, Φαρσάρης Αλέξανδρος Βαρύτονα: Γουζούαση Μένη, Λούδη Εύα Κρουστά: Αλεξάκη Κατερίνα, Αρβανίτης Αλέξανδρος, Ζωγόπουλος Σωτήρης, Λούδη Αναστασία, Κουκάς Δημήτρης, Μαρκαντώνης Μάρκος, Φιλιππάκου Αίγλη Πολλές εκδηλώσεις της Σχολής πλαισιώθηκαν από τους ήχους της Φιλαρμονικής, χαρίζοντας έναν ξεχωριστό τόνο. Νοέμβριος 2012: Εμφάνιση στο θέατρο της Σχολής στην υποδοχή του Γενικού Ηγούμενου fr. Alvaro Rodriguez Echeverria. 15-12-2012: Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και κάλαντα στους δρόμους του Πειραιά: πλατεία Τερψιθέας, Σωτήρος, Δημαρχείο. Επίσης κάλαντα στο Saint-Paul, στο Δελασάλ και στην Παιδαγωγική. Ιανουάριος 2013: Η Φιλαρμονική μας έπαιξε τα κάλαντα της πρωτοχρονιάς και διάφορα άλλα τραγούδια στην κοπή πίτας του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Επίσης την ορχήστρα βοηθούν και συντάσσονται οι παρακάτω απόφοιτοι της Σχολής. Ρεμούνδος Μάνος – κλαρινέτο Δαρούσος Γιώργος – σαξόφωνο tenoro Βουνελάκης Νίκος – τρομπέτα Παπαδάκης Χάρης – βαρύτονο Σκουρλής Ηλίας – βαρύτονο Σορώτος Αλέξανδρος – ντραμς Παπαφιλιππόπουλος Σπύρος – κρουστά Τσαγκαρόπουλος Γιώργος – κρουστά Στο φυτώριο της Φιλαρμονικής φοιτούν 16 μαθητές Δημοτικού & Γυμνασίου.

86


Ορχήστρα Έντεχνης Μουσικής Το σχολείο μας δημιούργησε την Ορχήστρα Έντεχνης Μουσικής, η οποία ξεκίνησε τις πρόβες της από το Φθινόπωρο του 2012. Η κύρια στελέχωση της Ορχήστρας, αποτελείται από απόφοιτους μαθητές της Σχολής με διδασκαλία και διεύθυνση του μαέστρου μας, Γιάννη Σκορδίλη. Η Ορχήστρα διαθέτει έγχορδα, πνευστά, κρουστά και πληκτροφόρα όργανα, ηλεκτρικά και μή, καθώς επίσης γυναικείες και αντρικές φωνές. Ο χαρακτήρας της ορχήστρας είναι κατά βάση συναυλιακός, με σημεία αιχμής τα μεγάλα συνθετικά έργα Ελλήνων δημιουργών και με κύκλους τραγουδιών από την ελληνική και ξένη δισκογραφία. Η ορχήστρα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 20 Μαϊου στον ΟΛΠ στην πανηγυρική εκδήλωση για τα 120 χρόνια του Saint-Paul, ερμηνεύοντας το έργο ‘‘Απλώνουμε τα χέρια στον ήλιο’’ σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλού και ποίηση Γιάννη Ρίτσου. Κωνσταντόπουλος Γιώργος: Ρεμούνδος Μάνος: Παπαδάκης Χάρης: Κρυστάλλη Ευαγγελία: Δαρούσος Βαγγέλης: Σίκροβιτς Φρατζέσκα: Θεοδοσίου Μαίρη: Ραυτόπουλος Γιάννης: Παπαναστάση Σοφία: Γρηγοριάδου Ευγενία: Περυσινάκη Αναστασία: Χατζή Μαίρη: Πουλιά Δήμητρα: Παχακή Μαγδαληνή:

Σαξόφωνο alto Ακουστική κιθάρα Ηλεκτρική κιθάρα Πιάνο Μπουζούκι Τραγούδι. Τραγούδι Τραγούδι Πλήκτρα Φλάουτο Φλάουτο Βιολί Βιολί Ακορντεόν

87


Όμιλος Εθελοντισμού Υπεύθυνες καθηγήτριες: Μαρία Πρελορέντζου, Σταυρούλα Μαυρομματάκη Φέτος, στον όμιλο εθελοντισμού συμμετείχαμε σε δράσεις, με στόχο την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Αρχικά τον Σεπτέμβριο, επισκέφτηκε το σχολείο μας ο Frère Nicolas, ο οποίος μας μετέφερε τα βιώματά του από την ιεραποστολή στην Αϊτή και την ανιδιοτελή προσφορά του εκεί. Δεύτερη δράση μας ήταν τον Δεκέμβριο με συμμετοχή στον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας. Ετοιμάσαμε ενημερωτικά ταμπλό, κατασκευάσαμε φαναράκια ευαισθητοποίησης για τον καλό σκοπό και πράγματι οι συμμαθητές μας ανταποκρίθηκαν! Πολλοί ήταν αυτοί που έγραψαν κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων γράμματα υποστήριξης σε ανθρώπους των οποίων έχουν καταπατηθεί τα δικαιώματα. Συνολικά συγκεντρώσαμε 120 επιστολές. Τον Φεβρουάριο, επισκεφτήκαμε τον υδροβιότοπο της Βραυρώνας. Ενημερωθήκαμε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, παρατηρήσαμε με κιάλια τα πτηνά και καθαρίσαμε τον υδροβιότοπο. Τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια της σχολικής θεατρικής παράστασης κάναμε μια δράση με σκοπό τη συλλογή χρημάτων για την Αϊτή και συγκεντρώσαμε το ποσό των 800 €. Τον Απρίλιο, κατά την επίσκεψή του στο σχολείο μας, ο Frère Visiteur Jean-Paul Aleth συνάντησε τον όμιλό μας και του παρουσιάσαμε τις εθελοντικές μας δράσεις. Τέλος κατά τη διάρκεια του 9ου πολιτιστικού τριήμερου υποστηρίξαμε το Γύρο της Πειραϊκής, όπου βοηθήσαμε στην οργάνωση και στην εμψύχωση των αθλητών! Κατερίνα Δελιέζα Ελένη Κοντογιάννη Γ1 Γυμνασίου “Πέρα όμως από τις δράσεις αισθάνομαι την ανάγκη να σας εκφράσω τους λόγους για τους οποίους είμαι μέλος στην ομάδα εθελοντισμού. Εκτός του ότι δίνεται η ευκαιρία σε εμένα αλλά και στα υπόλοιπα παιδιά να βοηθήσουμε αυτούς που μας χρειάζονται, μαθαίνουμε να δουλεύουμε ομαδικά. Επιπλέον, κατανοώντας την αξία της προσφοράς, γινόμαστε οι άνθρωποι τους οποίους ο Διογένης έψαχνε μέρα μεσημέρι με φανάρι στην Αρχαία Αθήνα, δηλαδή αυτοί που θα μοχθήσουν για μια κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της. Τέλος, ο βασικότερος λόγος για τον οποίο είμαι μέλος της ομάδας είναι γιατί ο εθελοντισμός είναι το απαραίτητο μάθημα ζωής μέσω του οποίου θα κάνουμε τον κόσμο καλύτερο!” Κωνσταντίνος-Γεώργιος Τσαμασιώτης Α2 Λυκείου

88


Όμιλος Εθελοντισμού

89


Όμιλος ανάγνωσης λογοτεχνικών βιβλίων Ο όμιλος ανάγνωσης λογοτεχνικών βιβλίων συμπλήρωσε δύο χρόνια λειτουργίας. Πιο συγκεκριμένα, έξι μαθητές και μαθήτριες από το Γυμνάσιο και το Λύκειο και με το συντονισμό του φιλολόγου κ. Α. Λυκοσκούφη, δίνουμε ραντεβού κάθε δεύτερο Σάββατο προσπαθώντας να ανταλλάξουμε απόψεις, κατόπιν επιλογής και ανάγνωσης από τα ίδια τα παιδιά, ενός λογοτεχνικού βιβλίου. Τέλος, οι συμμετέχοντες εκπονούν μικρές εργασίες με θέματα της αρεσκείας τους που κατάφεραν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον τους.

Το φιλί της ζωής (Λίτσα Ψαραύτη, εκδ. Πατάκης) Το συγκεκριμένο βιβλίο αναφέρεται στις ενδοοικογενειακές σχέσεις καθώς και στα έντονα συναισθήματα των εφήβων, όταν αλλάζουν ραγδαία οι συνθήκες της ζωής τους, αποσυντονίζοντάς τους σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη περίοδο της ζωής τους. Η χήρα μητέρα μιας δεκαπεντάχρονης κοπέλας ξαναφτιάχνει τη ζωή της, με αποτέλεσμα η Ιφιγένεια να αναγκάζεται να συζεί με έναν ανεπιθύμητο πατριό. Η ένταση είναι συνεχής και τα προβλήματα δυσεπίλυτα, γεγονός που προξενεί στη νεαρή πρωταγωνίστρια αγανάκτηση και τάση φυγής. Τελικά, πληγωμένη και επαναστατημένη, φεύγει κρυφά από το σπίτι φθάνοντας στην Αθήνα. Στη μεγαλούπολη η Ιφιγένεια, που πρόκειται την επόμενη χρονιά να φοιτήσει στο Λύκειο, περιφέρεται άστεγη, πεινασμένη, φοβισμένη, με μόνη συντροφιά και παρηγοριά το σκύλο της. Μαζί οργώνουν κυριολεκτικά τους δρόμους της πρωτεύουσας, μαζί κοιμούνται στα παγκάκια και τρώνε αποφάγια στα φαστφουντάδικα. Μέχρι που σταδιακά η τύχη τούς χαμογελάει στο πρόσωπο μιας νεαρής κοπέλας, της ευγενικής και συγκροτημένης Δανάης, η οποία τους προσφέρει φιλοξενία, αλλά και δημιουργεί στην ψυχή της ταλαιπωρημένης Ιφιγένειας ελπίδες για μια καλύτερη ζωή και βέβαια καινουργιους στόχους. Ένα όμως απρόσμενο και τραγικό γεγονός θα οδηγήσει την πρωταγωνίστρια στο δρόμο της επιστροφής. Τελικά, θα μάθει να κατανοεί, να συγχωρεί και κυρίως να προετοιμάζει τον εαυτό της για τις χαρές που την περιμένουν. Οι μαθητές που συμμετέχουν στην ομάδα είναι: Αλεξάκη Φένια Γεωργιάδου Γεωργία Γεωργιάδου Μάρω Δρίζος Μιχάλης Κοντογιάννη Ολυμπία Λαγωνίκα Μαριάννα

90


Όμιλος Επιχειρηματολογίας - Αντιλογίας Το σχολικό έτος 2012-2013, μια ομάδα μαθητών της Σχολής και υπό την επίβλεψη των υπεύθυνων καθηγητών κ. Α. Λυκοσκούφη και κ. Ε. Κολοκυθά, κατόπιν τακτικών συναντήσεων, προετοιμάστηκαν για τη συμμετοχή στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας (Αντιλογίας), που οργανώνονται για δωδέκατη χρονιά από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Η διοργάνωση αγώνων αντιλογίας αποσκοπεί στην προώθηση και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των μαθητών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να διαγωνιστούν μέσα σε ένα αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο κανόνων, οι οποίοι τους επιτρέπουν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στη λογική διάρθρωση των επιχειρημάτων, την πειθαρχημένη συνεργασία με τους συμπαίκτες τους και την κατανόηση και κριτική των θέσεων της αντίπαλης ομάδας. Η συγκροτημένη και ευπρεπής ανταλλαγή απόψεων, η αντιπαράθεση επιχειρημάτων υπέρ και εναντίον μιας δεδομένης θέσης, συνεισφέρει συνήθως αποφασιστικά στη σφαιρικότερη αντιμετώπιση και τελικά στην πληρέστερη κατανόηση ενός ζητήματος. Παράλληλα, φέρνει τους συνδιαλεγόμενους πιο κοντά μεταξύ τους, παρέχοντάς τους έναν κοινό χώρο επικοινωνίας στο επίπεδο του λόγου, μακριά από στείρες προκαταλήψεις και δογματικούς φανατισμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας (Αντιλογίας) 2012-2013 έλαβαν μέρος μαθητές από 102 Λύκεια από την Αττική, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Φωκίδα. Η Σχολή μας συμμετείχε στους Αγώνες Επιχειρηματολογίας - Αντιλογίας στο 6ο Γ.Ε.Λ. Πειραιά με τους μαθητές: Κεκερή Ιωάννη Κωνσταντάτο Παύλο - Ερρίκο Μανιουδάκη Ελένη Τσαμασιώτη Γεώργιο - Κωνσταντίνο Τσομάκου Ειρήνη Και αναπληρωματικούς τους μαθητές: Κοκκώλη - Παπαδόπουλο Γεώργιο Παχάκη Μαγδαληνή

91


Εικαστικό Εργαστήρι Για αυτή τη σχολική χρονιά στην ομάδα του Εικαστικού Εργαστηρίου συμμετείχαν τριάντα πέντε μαθητές. Μέσα σε κλίμα συνεργασίας, φιλίας δημιούργησαν έργα τα οποία παρουσίασαν κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδηλώσεων, γεμίζοντας υπερηφάνεια και συγκινήσεις όλους μας. Αρχικά, στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου συμμετείχαν με ομαδική εργασία, κατασκευάζοντας στεφάνι από ανακυκλώσιμα υλικά αλλά και με ζωγραφικά έργα τους. Στην επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, οι μαθητές Εικαστικού του Λυκείου παρουσίασαν Εικαστικό δρώμενο χρησιμοποιώντας συμβολικά στοιχεία, όπως Ελληνική σημαία, ραδιόφωνο, βιβλίο, ματωμένο πουκάμισο, εφημερίδα της εποχής, γαρύφαλλα που κατασκεύασαν μαθητές γυμνασίου του Εικαστικού εργαστηρίου κ.ά. Στο πλαίσιο συγκέντρωσης χρηματικού ποσού για φιλανθρωπικούς σκοπούς, μαθητές μας κατασκεύασαν Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά και τα διέθεσαν στο χριστουγεννιάτικο παζάρι, ενώ διακόσμησαν και την αίθουσα εκδηλώσεων για τον Χριστουγεννιάτικο εορτασμό. Στον εορτασμό για την 25η Μαρτίου, συμμετείχαν πολλοί μαθητές με ζωγραφικά έργα, με τα οποία διακόσμησαν την αίθουσα εκδηλώσεων. Χειροποίητες λαμπάδες κατασκευάστηκαν και διατέθηκαν στο πασχαλινό φιλανθρωπικό παζάρι. Η ομάδα ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ και το ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ από κοινού κατασκεύασαν χειροποίητα κοσμήματα και τα διέθεσαν σε μία προσπάθεια ενίσχυσης του φιλανθρωπικού έργου του Frère Nicolas στην Αϊτή. Στην παρουσίαση του αφιερώματος «Πειραιάς και τραγούδι», δημιουργήθηκαν έργα εμπνευσμένα από τραγούδια γραμμένα για τον Πειραιά, εικόνες από το λιμάνι και καλλιτέχνες που γεννήθηκαν στην πόλη. Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου συμμετείχαν στους διαγωνισμούς «Φως και χρώμα της Ελλάδας» που διοργάνωσε το Κέντρο Τεχνών Πλάκα σε συνεργασία με τη Heritage & Museums. DOODLE for GOOGLE «Δημιουργώ εκ του μηδενός» ομαδική εργασία. Ο διαγωνισμός αυτός προωθούσε την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών. Μετά από πρόταση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, οι μαθητές του Εικαστικού Εργαστηρίου φιλοτέχνησαν ξύλινα κουτιά για την επαναχρησιμοποίηση σχολικών, βοηθημάτων και ξενόγλωσσων βιβλίων. Ελπίζω η αγάπη για την τέχνη, η φαντασία, το κέφι, η δημιουργικότητα, η συνεργασία να μας καθοδηγήσουν για μία νέα επιτυχημένη σχολική χρονιά. ΕΙΡΗΝΗ ΔΟΥΝΑΒΗ Εκπαιδευτικός, Ζωγράφος

Mαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου συμμετείχαν σε Πανελλαδικό Μαθητικό Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα «Φως και χρώμα της Ελλάδας» που διοργάνωσε το Κέντρο Τεχνών Πλάκα σε συνεργασία με την Heritage & Museums (H&M). Μετά από επιλογή, έργα μαθητών μας εκτέθηκαν στο Πάρκο Ελευθερίας (Οργανισμό πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας δήμου Αθηναίων) από 12-27 Απριλίου 2013. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν οι πρέσβεις της Ελβετίας, του Βελγίου της Κροατίας και της Τουρκίας. Απονεμήθηκαν βραβεία και έπαινοι. Η μαθήτρια της Γ’ Λυκείου Νάγια Κουτάντου διακρίθηκε με έπαινο και υποτροφία 50% επί των διδάκτρων για ένα χρόνο στα τμήματα του Κέντρου Τεχνών Πλάκα. Η επιλογή των έργων των μαθητών έγινε από Κριτική Επιτροπή Καθηγητών Εικαστικών του Κέντρου Τεχνών Πλάκα. Η επιτροπή τελικής αξιολόγησης και βράβευσης των καλύτερων έργων ορίστηκε από την H&M και συμμετείχαν σ’ αυτή καθηγητές της Α.Σ.Κ.Τ. Στόχος της διοργάνωσης είναι τα έργα να ταξιδέψουν και να εκτεθούν σε ευρωπαϊκές πόλεις. 92


Αθλητικές Δραστηριότητες 2012-2013 Στη σχολική χρονιά 2012-2013 ιδιαίτερη μνεία αξίζει να κάνουμε για την πρώτη θέση που κατέλαβε η ομάδα μπάσκετ του Γυμνασίου στο τουρνουά καλαθοσφαίρισης το οποίο διοργανώθηκε από την διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά σε συνεργασία με τους καθηγητές φυσικής αγωγής της Σχολής Jeanne d’ Arc. O αριθμός των συμμετεχόντων από όλο τον Πειραιά ανήλθε στις 12 και το τουρνουά διεξήχθη μέσα στο χρονικό περιθώριο μίας εβδομάδας (από 2 έως 8/4/13). Η ομάδα μας νίκησε στα ημιτελικά την ομάδα της Ιωνιδείου Σχολής με σκορ 22-21 και στον τελικό αντιμετωπίσαμε την ομάδα του 9ου Γυμνασίου Πειραιά την οποία και κερδίσαμε με σκορ 33-25. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι κόπιασαν για να έρθει αυτή η διάκριση! 1. Μπίρης Ανδρέας Γ’ γυμν. 2. Σούρσος Γιάννης Γ’ γυμν. 3. Σαρακατσάνος Γιάννης Γ’ γυμν. 4. Παρασκευόπουλος Βασίλης Γ’ γυμν. 5. Δημητρόπουλος Κοσμάς Γ’ γυμν. 6. Καραχάλιος Στυλιανός Γ’ γυμν. 7. Μαραγκίδης Αναστάσιος Γ’ γυμν. 8. Μαζεμένος Ηλίας Β’ γυμν. 9. Παπαγγελής Νικόλαος Β’ γυμν. 10. Ταπάσκος Περικλής Β’ γυμν. 11. Πετρουλάκης Εμμανουήλ Α’ γυμν. 12. Ρούσσης Ανίκητος Α’ γυμν. Στις 11 Απριλίου έλαβε χώρα στο σχολείο μας ημερίδα αθλητικού προσανατολισμού, κατά την οποία ολυμπιονίκες διαφόρων αθλημάτων μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες έφεραν σε επαφή τους μαθητές μας με τον εκπληκτικό κόσμο του αθλητισμού και του πρωταθλητισμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Λούδη - Βλοντάκη (πόλο), Καραγιάννη (τζούντο), Αρβανίτη (beach volley), κ.ά.

Η χρονιά έκλεισε με τους καθιερωμένους αγώνες μπάσκετ μεταξύ της Α’ Γυμνασίου και της Στ’ Δημοτικού της Παιδαγωγικής και τον αγώνα μεταξύ των ομάδων μπάσκετ Γυμνασίου - Λυκείου.

Ο επόπτης και γυμναστής κ. Μιχάλης Μπιράκης ως διεθνής referee του water-polo, διαιτήτευσε στους αγώνες που έγιναν στην Αυστραλία τον Δεκέμβριο του 2012. 93


Γιορτή τελειοφοίτων μαθητών Αξιότιμε κ. Διευθυντά, Αγαπητοί καθηγητές, γονείς και συμμαθητές, Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω εκ των προτέρων πως ακόμα και τα κοινότοπα λόγια που θα ακούσετε έρχονται μέσα από την καρδιά μου, την καρδιά όλων των συμμαθητών μου και τα εννοούμε απόλυτα. Ελάτε τώρα να κάνουμε μαζί ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο… έξι χρονάκια! Όταν ακόμη τα αγόρια είχαν το προεφηβικό χνουδωτό μουστάκι και τα κορίτσια μάς ήταν…αδιάφορα. Όταν ακούσαμε για πρώτη φορά το κουδούνι αυτής εδώ της Σχολής, άλλοι ξεκινήσαμε δειλά, άλλοι ζωηρά. Άτομα που όταν πάτησαν το πόδι τους στο Saint-Paul δεν ήξεραν άνθρωπο, όπως εγώ, ούτε είχαν παρέες. Παρέες όμως δημιουργήθηκαν και ενσωμάτωσαν και εμάς τους υπόλοιπους. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να είμαστε όοοολοι μαζί ενωμένοι, ―διαφορετικοί, ιδιαίτεροι, μοναδικοί― αλλά όμως ενωμένοι, μια ομάδα. Ποιος να μας το έλεγε ότι το πρώτο κουδούνι για να στοιχηθούμε στην αυλή του Saint-Paul ―εντελώς ψαρωμένοι― θα σήμαινε την αρχή ενός υπέροχου ταξιδιού, πλημμυρισμένου με εντονότατα συναισθήματα που θα μείνει ανεξίτηλο στις μνήμες μας; Ας αναφερθούμε τώρα στους πολυαγαπημένους καθηγητές μας. Οι δάσκαλοί μας συνέβαλλαν τα μέγιστα στο να διασχίσουμε το δύσβατο μονοπάτι της γνώσης. Εκτός όμως από τις ευρύτατες γνώσεις τους, δεν μπορώ παρά να επισημάνω το πάθος και τη θέληση να μας τις μεταλαμπαδεύσουν. Μα αυτό που ξεχωρίζουμε πραγματικά είναι το απαράμιλλο ήθος τους στο πλαίσιο βέβαια και της Λασαλιανής ταυτότητας του σχολείου μας και υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Διευθυντή της Σχολής κ. Βαρθαλίτη που διακατέχεται από ύψιστο πνευματικό επίπεδο και αγαστό ηθικό φρόνημα. Το σχολείο μας μάς παρείχε τόσες γνώσεις, μα ακόμα περισσότερα εφόδια, ώστε να βγούμε στην κοινωνία έτοιμοι για δράση. Σε καμία περίπτωση δεν θα ξεχνούσαμε και το προσωπικό του σχολείου, το οποίο ευχαριστούμε για τη βοήθεια και την συμπαράστασή του μέχρι και σήμερα. Φυσικά, χρωστάμε κι ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους γονείς μας που με τόση αγάπη και με υπομονή πέρα από κάθε φαντασία μάς νουθέτησαν και μας στάθηκαν στο δύσκολο έργο της επιβίωσης κατά τις πανελλήνιες εξετάσεις. Όσο για τα παιδιά της Γ’ Λυκείου, θεωρώ τον εαυτό μου και σίγουρα δεν είμαι μόνος, ευλογημένο από τον Θεό που μέσα σε αυτή τη Σχολή γνωρίσαμε ανθρώπους με τους οποίους ζήσαμε στιγμές μαγικές και, αν μη τι άλλο, αξέχαστες: πειράγματα, χαρές, λύπες, καζούρα, απογοητεύσεις, επιτυχίες, φλερτ, έρωτες. Συμμαθητές; Καλώς ή κακώς όχι πλέον· μήπως σύντροφοι ζωής; Ναι! [...] Τέλος, για να κλείσω τον μακροσκελή και ίσως κουραστικό λόγο μου θα χρησιμοποιήσω τη φράση του κ. Μαμνιόγλου, όταν τον χαιρετούσαμε την τελευταία μέρα της σχολικής χρονιάς: «Σας εύχομαι καλό δρόμο και καλά ταξίδια». Συμπληρώνω: όποιος νομίζει πως το ταξίδι τελείωσε, επειδή ολοκληρώθηκε η φοίτηση στο σχολείο, τώρα γελιέται. Το πλοίο μας τώρα θα σαλπάρει. Και είμαι πέρα για πέρα ευτυχής που θα έχω συνεπιβάτες την παρέα μου που γνώρισα εδώ. Φεύγουμε λοιπόν από το Saint-Paul. Όμως, ένα κομμάτι της καρδιάς μας μένει εδώ για πάντα. Και θα είμαστε ευγνώμονες μια ζωή για όσα μας χάρισε απλόχερα αυτό εδώ το σχολείο που με υπερηφάνεια και τιμή δηλώνω μαθητής και απόφοιτός του! ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΗ, ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! Ο πρόεδρος του 15μελούς Ραφαήλ Αδαμαντίδης

Στους τελειόφοιτους και τους γονείς τους χαιρετισμό απηύθυναν:

ο Γενικός Διευθυντής κ. Μ. Βαρθαλίτης

η Λυκειάρχης κ. Κ. Παπαδοπούλου

ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Κ. Τσαγκρίνος

ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων κ. Γ. Χατζηγεωργίου

Tη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους:

ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Β. Μιχαλολιάκος

94

η ακόλουθος εκπαιδευτικής συνεργασίας της Γαλλικής Πρεσβείας, κ. Odile Cobacho


Γιορτή τελειοφοίτων μαθητών

95


Γιορτή τελειοφοίτων μαθητών

96


Γιορτή τελειοφοίτων μαθητών

97


Γ1

ΑΒΡΑΜΟΓΛΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Ο Ευριπίδης, γνωστός και ως «Γιούρι» με μια πρώτη ματιά είναι ένα ήσυχο παιδί χαμηλών τόνων ο οποίος σπάνια μιλάει. Λάθος! Ο Γιούρι με το ιδιαίτερο χιούμορ του (κρυάδες) μας εφοδιάζει κάθε πρωί με την απαραίτητη δόση γέλιου. Πωρωμένος Παναθηναϊκός (Τι να κάνουμε; Δεν είμαστε όλοι τέλειοι!) Έχει οργώσει τα γήπεδα. Στις τελευταίες τάξεις του λυκείου ανακάλυψε μια νέα πτυχή του εαυτού του, τον party animal. Πάντα ψάχνει ευκαιρία για χορό και τραγούδι, κάτι το οποίο απέδειξε στις εκδρομές του σχολείου. Πρέπει απαραίτητα να αναφερθούν οι απίστευτες ικανότητές του στο μπάσκετ καθώς μας εξέπληττε όταν μας κατατρόπωνε, αν τολμούσαμε να είμαστε στην αντίπαλη ομάδα. Του ευχόμαστε ολόψυχα να διακριθεί στη ζωή του και να έχει ένα λαμπρό μέλλον γεμάτο υγεία και χαρά!

ΑΓΓΕΛΕΤΑΚΗ ΒΑΣΙΑ Ένα όνομα, μια ιστορία… Βάσια!!! Το μυαλό της παρέας και ιδρυτικό μέλος των Β.Μ.Χ., ιδιαίτερα κοινωνική και δημοφιλής, πάντοτε δίπλα μας στις εύκολες και δύσκολες στιγμές. Μη σας ξεγελάσει η αγγελική μορφή και το χιούμορ της, το σπίτι σας θα το διαλύσει! Αλίμονο σε όποιον δε δεχτεί να δει το αρχείο μόδας ή πειράξει τις συλλεκτικές της Barbie! Μαζί με τη φίλη της τη Χρύσα συζητούν άπειρες ώρες για κάθε νέο hit, ενώ κάθε νέο κόλλημά της αποβαίνει… βασανιστικό για την παρέα. Η ξανθιά μας Βarbie με τη δυνατήηηηηηηηηη φωνή, σίγουρα θα διαπρέψει σε όποιο τομέα κι αν επιλέξει (fashion-editor). Σου ευχόμαστε να πραγματοποιήσεις όλα σου τα όνειρα !!! Θα είμαστε πάντα δίπλα σου sweetheart. Γιαννιούδη Χρύσα, Γκεζή Μίνα

Κωσταντόπουλος Γιάννης, Κλαδάκης Στάθης, Δημότσης Βασίλης Ανδρεόπουλος Γιώργος

ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΡΑΦΑΗΛ Η προεδράρα μας! Ο Ράφας είναι ένα παιδί αξιαγάπητο, συμπαθητικό με υπέρτατο χιούμορ. Ντροπαλός ώρες ώρες αλλά και πολύ αυθόρμητος. Δεν θα ξεχαστούν ποτέ οι απίστευτες γκριμάτσες του και οι τρομερές ατάκες του. Ο ορισμός του ΓΑΥΡΟΥ με όλη τη σημασία της λέξης. Φανατικός οπαδός αλλά όπως λέει και ο ίδιος "απλός φίλαθλος". Μιλάμε για ένα αστέρι της υποκριτικής, με την καλή έννοια πάντα! Είμαστε όλοι σίγουροι ότι θα έχει ένα λαμπρό μέλλον τόσο στη σκηνή του θεάτρου, όσο και στην υπόλοιπη ζωή του. Ράφα, σου ευχόμαστε να περάσεις εκεί που θέλεις και να βρεις το δρόμο σου. Α! Επιτέλους αποφάσισε ποια είναι η μυστική του ταυτότητα! Ξέρεις εσύ…

ΑΛΕΞΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΚΗ… Ένα όνομα, μια ιστορία. Ένα κορίτσι γεμάτο τρέλα και χιούμορ. Πρόκειται αναμφίβολα για μια «έμπειρη» κοπέλα που όσο και να προσπαθήσει, ποτέ δεν θα περάσει απαρατήρητη! Χαρακτηριστικό στοιχείο, το πείσμα της. Άμα βάλει κάτι στο μυαλό της, σου λέω, ο κόσμος να χαλάσει, θα το πετύχει. Ωστόσο, η χάρη της έχει φτάσει μέχρι το χώρο της υποκριτικής αφού έχει συμμετάσχει πολλές φορές επιτυχώς στα θεατρικά του σχολείου. Πολύ καλή φίλη και το δεξί χέρι του κ. Κατράδη. Αξέχαστες θα μας μείνουν οι απορίες της όπως το «Το Μοσχονά βγαίνει από το μόσχος;’’ ή το ‘’το γαλαξία τον σουβλίζουμε το Πάσχα;». Δεν υπάρχει πιο αυθόρμητο άτομο απ’ αυτή, πάντα με την ΜΕΓΑΛΗ ΑΤΑΚΑ που θα ξεκαρδίσει την παρέα. Όνειρό της, να μπορέσει να φορέσει στολή και να απασχοληθεί με το στρατιωτικό επάγγελμα. Βέβαια, πώς αυτό μπορεί να συνδεθεί με την ακρόαση σκυλάδικων… δεν καταλαβαίνω! Όπως και να έχει όμως Αλεξάκη γεννιέσαι, δε γίνεσαι. Σ’ αγαπάμε πολύ και είμαστε σίγουρες ότι με το πείσμα και το ταπεραμέντο σου θα πετύχεις ό,τι ονειρεύεσαι …!

Στράτος Ιατρού, Παληός Μιχάλης, Κωσταντόπαιδος Βαγγέλης Γιώργος Ζιώρης

Κάτσικα Ιωάννα, Δημητρακοπούλου Ουρανία, Γερογιάννη Ιωάννα Κακαβελάκη Μαρίνα

ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Τι να πει κανείς για το Γιώργο; Είναι από τα πιο έξυπνα και ταλαντούχα παιδιά του σχολείου. Είναι ο αρχηγός στη φασαρία, κάτι που δεν ενοχλεί τους υπολοίπους στην τάξη, καθώς σε ό,τι κάνει όλοι πεθαίνουν στο γέλιο. Φανατικός οπαδός του Παναθηναϊκού, αφού περιμένει να έρθει το σαββατοκύριακο για να τον υποστηρίξει στο γήπεδο. Σε κάθε διάλειμμα παίζει ξύλο με το Δημότση και το Βάρδη και συνήθως μας κυνηγάει γιατί τρώει πολύ ξύλο. Να έχεις ένα καλό μέλλον, Γιώργαρε, και εμείς θα είμαστε δίπλα σου. Δημότσης Βασίλης, Αβράμογλου Ευριπίδης

98

ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Έξι χρόνια τα ίδια, ό,τι και να γίνει μέσα σε όλα! Παρ’ όλα αυτά, άγιο παιδί. Την πληρώνουν συνεχώς όλοι οι άλλοι εκτός από αυτόν, φταίει δεν φταίει. Πάντα το καλό παιδί, είχε τον τρόπο του να τους ρίχνει όλους. Πιο αστείος «πεθαίνει». Πιστεύω πως είναι κάθε χρόνο και καλύτερος. Από τα βασικά, τι να πω; Άριστος μαθητής, καλός φίλος, άνθρωπος με χιούμορ και άλλα πολλά ! Βάρδης Αλέξης


Γ1 ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Ο Γιώργος μας ή αλλιώς Γιώργης! Από τα πιο ήσυχα και ήρεμα παιδιά της Γ’ Λυκείου, ίσως και του σχολείου… Είναι αυτό που λέμε ήρεμη δύναμη! Αν και δεν το δείχνει, μπορεί να πετάξει μια ατάκα από το πουθενά και να μας κάνει όλους να γελάσουμε. Στόχος του, η περίφημη σχολή της Νομικής, μια σχολή με αρκετές απαιτήσεις αλλά όχι υπερβολικές για το ταλέντο του Γιώργου στα θεωρητικά μαθήματα! Όλοι στην τάξη μέναμε κάγκελο από τις απαντήσεις του στις ερωτήσεις λογοτεχνίας όπως και στην έκθεση. Τόσες πολλές σελίδες έγραφε που μπορούσε να μας δώσει και να του μείνουν και άλλες! Όταν κάποιος έκανε φασαρία στην τάξη, όλοι λέγαμε για πλάκα ότι έφταιγε ο Γιώργος στον καθηγητή! Γιώργο, σου ευχόμαστε τα καλύτερα στη ζωή σου, καλή επιτυχία στις πανελλαδικές για τις οποίες τόσο προσπαθείς και να μείνεις ο αυθεντικός Γιωργάκης που ξέρουμε! Ιατρού Στράτος, Αδαμαντίδης Ραφαήλ, Παληός Μιχάλης, Κωνσταντόπαιδος Βαγγέλης, Ζιώρης Γιώργος ΒΛΑΣΣΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Το όμορφο κορίτσι του Γ1… Αγαπάει τον εαυτό της και δεν ντρέπεται να το δείξει. Μια πραγματικά καλή φίλη που πάντα θα βρει χρόνο να σε ακούσει. Μπορεί να συνδυάζει τα πάντα και όλοι αναρωτιόμαστε πώς τα καταφέρνει… Όπου γάμος και χαρά η Βλάσση πρώτη. Clubs, εστιατόρια, φώτα, φλας, κόσμος είναι οι βασικές λέξεις στο λεξιλόγιο της. Μαργαρίτα τα λέμε στο επόμενο "gala". Βλάχου Μπρίτζετ, Ευγενικού Σοφία

ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΑ Το λιονταράκι της παρέας μας!!! Ευαίσθητη, ναζιάρα, χαριτωμένη, έξυπνη, δυναμική, ετοιμόλογη και... απίστευτο πειραχτήρι. Το πιο γλυκό χαμόγελο της τάξης. Αν και φαινομενικά ντροπαλή είναι μια κοπέλα που εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη και έχει έναν καλό λόγο για όλους. Αναμφίβολα καλή φίλη, αφού είναι από τα λίγα άτομα που δίνουν υποσχέσεις που τις τηρούν. Μικρή μας κοκκινομάλλα, σε αγαπάμε πολύ και σου ευχόμαστε να σου έρθουν όλα όπως τα θες στη ζωούλα σου.

ΒΑΡΔΗΣ ΑΛΕΞΗΣ Αχ! Αυτή η γλυκιά φατσούλα με τα πράσινα ματάκια; …. Απλά ΟΧΙ! Δεν υπάρχει πιο υπερκινητικό πλάσμα με απίστευτο χιούμορ, γκαφατζής στην παρέα και ο πιο έξυπνος τύπος που θα συναντήσεις ποτέ σου! Μοναδικές οι αυτοσχέδιες κινήσεις του στο χορό που μόνο αυτός απολαμβάνει, προκαλώντας μας τάσεις αυτοκτονίας … (Αλέξη μάθε να χορεύεις!). Δεν μπορείς να τον συναγωνιστείς στο τίτσου (…μεγάλη του αγάπη τα χαρτιά) και στη φωνή. Πέρα από την ισχύ της, η χροιά και η γλυκύτητά της σε καθηλώνει… Εκτός κι αν σου «απαγγείλει hip hop»! Ασύγκριτες οι δυνατότητες των χεριών του στο ξύλο, αλλά κυρίως στη ζωγραφική. Tις φανερώνει ανά πάσα ώρα και στιγμή! Το πιο πρόθυμο «μοντέλο» χώνεται σε όλες τις φωτογραφίες, έστω και «τυχαία»!!! Όλοι ξέρουμε ότι το κάνεις επίτηδες! Ξούκη, να δεις τον εαυτό σου όπως επιθυμείς, να περνάς καλά και επιτέλους ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΙΖΕΙΣ!!! Σ’ αγαπάμε! Γουζούαση Λουτσία, Δημητροπούλου Φλωρεντία, Καραλέξη Τζένη

ΒΩΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ Φίλιππος Βώκος. Ό, τι και να πούμε είναι λίγο. Συμπαθητικός, κεφάτος και εύστροφος, θα είχε αντικαταστήσει τον Γκάους ως πρίγκηψ των μαθηματικών αν μπορούσε να μείνει ξύπνιος αρκετά, ώστε να λύσει ολόκληρη την άσκηση. Πάντως, κατά γενική ομολογία, όταν δεν βρίσκεται σφηνωμένος στην αγκαλιά του Μορφέα είναι πολύ ευχάριστη παρέα. Ακόμα και τότε βέβαια δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αν είναι όντως ξύπνιος ή αν υπνοβατεί και «υπνομιλεί». Μολαταύτα, η συμβολή του στη διασκέδασή μας είναι αξιοσημείωτη και, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, αντεπεξέρχεται και με το παραπάνω. Ίσως να μην μας συνοδεύει πάντα στις εξορμήσεις μας λόγω ραντεβού με τη χειμερία νάρκη, αλλά αυτό δεν αμαυρώνει στο ελάχιστο την αξία του αδαμάντινου χαρακτήρα του και της προσήνειάς του που τον καθιστούν πολύτιμο μέλος της κομπανίας μας. Παρ’ όλα αυτά, αγαπημένο του γνωμικό συνεχίζει να είναι, σε περίπτωση που δεν το μαντέψατε, το «ο ύπνος θρέφει τα παιδιά και ο ήλιος τα μοσχάρια» για ευνόητους λόγους… Περιφεράκης Θεόδωρος, Γεωργάτος Σπυράγγελος Γιαννακούλης Γιάννης

Κακαβελάκη Μαρίνα, Δρακοπούλου Ραφαέλα Μακρογιαννέλης Παναγιώτης, Αλεξία Δαμβακεράκη

ΓΙΑΝΝΙΟΥΔΗ ΧΡΥΣΑ Γλυκιά και ναζιάρα, είναι η DIVA μας! Πάντοτε ενημερωμένη για τα νέα του Hollywood και γνωστή γκατζετάκιας. Ποτέ δε θα πει όχι σε μια βόλτα για καφέ αλλά και σε λίγο (ή πολύ) ύπνο. Μανιακή με την καθαριότητα και αιώνια ερωτευμένη με το μισό ανδρικό πληθυσμό του αμερικάνικου στερεώματος. Θα γίνει δεινή σοφερίνα σαν τη φίλη της τη Μίνα (η ομοιότητα είναι ορατή αλλά τα μπλεξίματα δεν επιτρέπονται!). Σου ευχόμαστε τα καλύτερα, ευχήσου και εσύ για εμάς! We love you! Γκεζή Μίνα, Αγγελετάκη Βάσια

ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ-ΓΚΑΡΣΙΑ ΣΠΥΡΑΓΓΕΛΟΣ Σπίκις ή κατά κόσμον Γεωργάτος Σπυράγγελος. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Φιλοδοξεί να γίνει Λυσίας στη θέση του Λυσία. Οι διάφορες ιδιορρυθμίες του δεν τον πτοούν από την αγωνιώδη προσπάθεια κυριαρχίας στον Άρειο Πάγο. Τα βασικά προσόντα τα κατέχει σε αφθονία. Φιλύποπτος και φυσικά κάτοχος άπειρων τόνων καυστικού χιούμορ που τον καθιστούν έναν από τους κύριους πλακατζήδες της παρέας. Η μοναδικότητά του έγκειται στην αξιοπιστία του, τη σταθερότητά του και φυσικά την προθυμία του να μετέχει σε παντός είδους πλάκες που πραγματοποιεί η παρέα. Περιφεράκης Θοδωρής, Γιαννακούλης Γιάννης, Βώκος Φίλιππος

99


Γ1 ΓΚΕΖΗ ΜΙΝΑ Η μπαλαρίνα μας! Λατρεύει τη σοκολάτα και τις ταινίες. Πρώτη στις ιντερνετικές αγορές και στα downloads. Σίγουρα θα σας βρει αυτό που ψάχνετε! Και η πρώτη στις μηχανές, χωρίς δίπλωμα. Σπετσόφατσα και πάντα λέει ναι στις βόλτες και στα παγωτά. Η ήρεμη δύναμη, όταν βέβαια δεν έχει μια "δύσκολη μέρα". Μόνο μη την μπερδέψετε με την Χρύσα… γιατί θα μπλέξετε! Μινουμίτσα, σε αγαπάμε και περιμένουμε προσκλήσεις για τη λυρική! Γιαννούδη Χρύσα, Αγγελετάκη Βάσια

ΓΟΥΖΟΥΑΣΗ ΛΟΥΤΣΙΑ Εκπληκτική, μαγική, απλά ΜΟΝΑΔΙΚΗ! Η δική μας Λου και σε καμία περίπτωση Λουκία πολλών! Μια ιταλική δυναμική φυσιογνωμία με όλα τα στοιχεία της ελληνικής τρέλας… Διακρίνεται για τις ασύγκριτες ικανότητές της στον χορό, το τραγούδι και φυσικά το θέατρο και δε διστάζει να το δείχνει ανά πάσα ώρα και στιγμή!! Λουτσιάνα, δεν πειράζει που είσαι και μεγάλη φίρμα, ομορφιά μου! Γλυκιά, αστεία, με ανυπέρβλητη γενναιοδωρία, ενσαρκώνει τέλεια το ρόλο της μάνας. Εντάξει μπορεί το air-condition να είναι μόνιμα ανοιχτό στους -10 βαθμούς κελσίου και να καταλήγεις να κοιμάσαι στο 1/60 του κρεβατιού, όλα αυτά παραβλέπονται όταν αντικρίζεις το αγγελικό της προσωπάκι! Σ’ ένα τεράστιο χαμόγελο και σ’ ένα βλέμμα μικρού παιδιού καθρεφτίζονται η αγάπη της για μικρά καθημερινά... πράγματα...! Τον καφέ, το κοτόπουλο και το ΘΕΟ Κιάμο! Χαχαχαχαχα! Το Λουτσιέλι απολαμβάνει κάθε στιγμή μαζί σου, στιγμές που θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη σου και δεν χρειάζονται παρά τρία άτομα, φαντασία και όρεξη... για γέλιο! Το σίγουρο είναι ότι ξέρει να περνάει καλά και θα συνεχίσει να κυνηγάει τα όνειρά της! Θα σε θαυμάσουμε, άμεσα, στη φαρμακευτική όπου και θα διαπρέψεις… Δημητροπούλου Φλωρεντία, Καραλέξη Τζένη, Δημότσης Βασίλης

ΔΑΜΒΑΚΕΡΑΚΗ ΑΛΕΞΙΑ Voilà το πιο ευτυχισμένο πλασματάκι της Γ’ λυκείου (χωρίς υπερβολές). Χαρακτηριστικά της το «νιαούρισμα» και οι φράσεις «ίου», «άχου το», όπως και το γνωστό «Δ-α-μ-βακεράκη, κύριε, και όχι Βαμβακεράκη!» Επίσης, μπορεί να είναι όλο γλύκα και τσαχπινιά, όμως ΠΡΟΣΟΧΗ! Έχει εμμονή με τις γόμες και το σκύλο της… Όποιος τον πειράξει, αλίμονο του! Για τρία χρόνια, λοιπόν, στο ίδιο θρανίο, γέλια, χαρές, συγκινήσεις, εκπλήξεις όλα μαζί τα περάσαμε και πρέπει να πούμε ότι η Αλεξία είναι πραγματική φίλη γιατί η ζήλεια, το ψέμα και η υποκρισία είναι άγνωστες λέξεις για εκείνη! Μην αλλάξεις τίποτα, σ’ αγαπάμε όπως είσαι μικρή μας! Πάντα χαμογελαστή και πάντα απούσα από την πραγματικότητα, μέχρι που ώρες-ώρες απορείς πού τη βρίσκει τόση χαρά! Γελάει με την καρδιά της ακόμα και με το πιο μικρό αστείο! Είναι μια ιδιαίτερα γλυκιά και ναζιάρα κοπέλα... ή μάλλον γατούλα! Αλεξουλίνι, σου ευχόμαστε όοοοοο,τι καλύτερο! Δρακοπούλου Ραφαέλα, Γερογιάννη Ιωάννα

ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ ‘’Άσε μας κουκλίτσα μου !’’. Ίσως να μην υπάρχει κάτι χαρακτηριστικότερο γι’ αυτό το μοναδικό άτομο. Ντόπια Καλλιθιώτισσα, λατρεύει τον Πειραιά και κυρίως τους Πειραιώτες! Φλωρεντία, Φλορενσιέντα ή Φλωριέλι, μια 18χρονη με καρδιά μικρού παιδιού, η ψυχή της παρέας θα σου προσελκύσει το ενδιαφέρον από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα την ακούσεις να σου πετάει τη μία ατάκα μετά την άλλη! Δεν πειράζει ούτε μυρμήγκι, αλλά εάν τσαντιστεί τις κάνει όλες τις κουκλίτσες πέρα! Λατρεύει τα παιδικά, έχει αδυναμία στις κωμωδίες και μπορεί να κάνει μιμήσεις προσπερνώντας ακόμα και τον Σεφερλή! Ένα αγοροκόριτσο με περίεργα μαλλιά που λατρεύει το τάβλι, τις μηχανές και τις συναυλίες. Πού τη χάνεις, πού τη βρίσκεις … έξω θα είναι, με εξαίρεση κάποιες φορές που βγαίνει η νοικοκυρά από μέσα της (λέμε τώρα!) και μας χαρίζει πανδαισίες από σπιτικά φαγητά! Υπερβολική σε ό, τι κι αν κάνει, μέχρι και στο ντύσιμο. Και φυσικά εκεί που όλοι προσκυνάνε είναι όταν η Φλωρεντία θα αρχίσει να λυγάει το κορμί της σε κατά προτίμηση άσματα του μύθου και ήρωα της ΛεΠα! χαχαχαχαχαχαχαχα! Όταν η φίλη μας τελειώσει το τσιφτετέλι, όλοι θα σηκωθούν όρθιοι και με δάκρυα στα μάτια θα τη χειροκροτήσουν, ευχαριστώντας γι' αυτό το μάθημα ζωής που παρέδωσε... Σου ευχόμαστε ολόψυχα να κανείς ό,τι θέλεις και να μας βγάλεις ασπροπρόσωπους στην ψυχολογία ή οτιδήποτε ακολουθήσεις…. Θα διαπρέψεις οπουδήποτε και είμαστε σίγουροι… Ετοιμάσου για jersey shore ξέρεις εσύ! Σ’ αγαπάμε φοίνικα! Γουζούαση Λουτσία, Καραλέξη Τζένη

100

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ Τι να πει κανείς για αυτή την κοπέλα; Έξυπνη, όμορφη, γλυκιά και η παρέα μαζί της είναι κάτι παραπάνω από διασκεδαστική. Μεγάλη της αγάπη, τα φαρμακεία! Όνειρό της να φτιάξει το δικό της φαρμακείο και είμαστε σίγουρα ότι θα το πετύχει. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε τον μεγάλο έρωτα με τις σοκολάτες, μιας και έχει εξαντλήσει όλες τις μάρκες. Αγαπάει τους φίλους της και ξέρει να τους συμβουλεύει με τον καλύτερο τρόπο. Επίσης, πρέπει να αναφερθεί η ξεροκεφαλιά της, αφού πάντα κάνει ό,τι θέλει, που συχνά είναι λάθος. Το καλύτερο βέβαια… ζητά τη συμβουλή σου πριν το κάνει! Ουρανία μου, μην αλλάξεις ποτέ, γιατί μας κάνεις να γελάμε. Γερογιάννη Ιωάννα, Δρακοπούλου Ραφαέλα, Κάτσικα Ιωάννα Κακαβελάκη Μαρίνα ΔΗΜΟΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Τα λόγια είναι περιττά για τον Βασίλη. Είναι ένας από τους εξυπνότερους και αστείους μαθητές μέσα στην τάξην διότι μας κάνει συνέχεια να γελάμε και να έχουμε ένα ευχάριστο μάθημα. Πού τον ψάχνεις πού τον βρίσκεις είναι στο γήπεδο και υποστηρίζει την αγαπημένη του ομάδα, τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ!!! Σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στη ζωή σου και να είμαστε για πάντα φίλοι. Ανδρεόπουλος Γιώργος, Αβράμογλου Ευριπίδης ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΡΑΦΑΕΛΑ Ραφ η ομορφιά του σχολείου μας! Δυστυχώς μια σελίδα δεν φτάνει για να περιγράψουμε αυτό το τρελόπαιδο! Πρόκειται για μια μελλοντική αρχιτέκτονα που πάντα κλέβει την παράσταση είτε με το μοναδικό γέλιο της ή με τα «ωραία» που πετάει πού και πού ή απλά με την προσωπικότητά της. Πανέξυπνη και διασκεδαστική, πάντα πρόθυμη να σου φτιάξει το κέφι. Όταν τη γνωρίσεις καλύτερα, καταλαβαίνεις ότι είναι διαφορετική από τις άλλες και ξέρει να απορρίπτει και να διεκδικεί αντίστοιχα ό,τι αξίζει πραγματικά. Κλασικά, η Αλεξία τη φωνάζει «μπέμπα» (για να της σπάσει τα νεύρα!) ή Παπαρίζου! Βασικό χαρακτηριστικό της: όταν στέλνει μηνύματα είναι ΤΕΛΕΙΩΣ στον κόσμο της και δεν ακούει ΤΙΠΟΤΑ. Ακόμη είναι ένα μεγάλο ταλέντο στη ζωγραφική, το τραγούδι και τις τρέλες φυσικά! Πάνω απ’ όλα όμως, είναι πιστή φίλη, έντιμη και με αρχές, πάντα δίπλα στους φίλους της για να δώσει μια καλή συμβουλή. Ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά να είναι πάντα ευτυχισμένη και να πετύχει στη ζωή της ό,τι επιθυμεί. Σ’ αγαπάμε πολύ! Δαμβακεράκη Αλεξία, Κακαβελάκη Μαρίνα, Γερογιάννη Ιωάννα Λαουλάκου Αλεξάνδρα


Γ1 ΕΥΓΕΝΙΚΟΥ ΣΟΦΙΑ Το ξανθό κορίτσι του Γ1. Με την πρώτη ματιά, δίνει την εντύπωση ενός ήσυχου και συνεσταλμένου ατόμου…. Σας γελάσανε! Είναι το άκρως αντίθετο. Μέσα από τα σχόλιά της μπορείς να διακρίνεις μία μικρή δόση τρέλας. Πάντα γελαστή και αρκετά διακριτική. Βέβαια, δεν μπορούμε να μην τονίσουμε τον παραπονιάρικο της χαρακτήρα. Σοφάκι, ελπίζουμε όλα σου τα όνειρα να πραγματοποιηθούν και να είσαι πάντοτε ευτυχισμένη. Βλάσση Μαργαρίτα, Βλάχου Μπρίτζετ ΙΑΤΡΟΥ ΣΤΡΑΤΟΣ Ο κλαμπάκιας της παρέας. Γνήσιος γαύρος και τρελός. Έχει το πιο στυλάτο μαλλί του σχολείου. Από μοϊκάνα –ιγκουάνα σε άνθρωπο(σχεδόν). Θα μας μείνει αξέχαστο το μουλωχτό γέλιο του. Είναι πολύ καλός φίλος και, αν και δε δείχνει τα συναισθήματά του, είναι ψυχούλα. Έτοιμος πάντα να σε βοηθήσει κοντά στις καλές αλλά και στις κακές στιγμές. Καταφερτζή Στράτο, η επιτυχία είναι δεδομένη σε ό,τι και να κάνεις. Για να μην ξεχνιόμαστε. Για προσκλήσεις, τραπέζια απευθυνθείτε στον κύριο Ιατρού. Ζιώρης Γιώργος, Κωνσταντόπαιδος Βαγγέλης, Αδαμαντίδης Ραφαήλ Παληός Μιχάλης

ΚΑΜΑΡΩΤΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ Το γνωστό σε όλους μας "καμαρωτό παιδί". Πάθος του το surf καθώς μιλάει κάθε στιγμή γι’ αυτό, εκτός από τις στιγμές που κοιμάται… με τα μάτια ανοιχτά. Είναι γεγονός ότι σου δίνει την εντύπωση ενός 5χρονου αλλά στην ουσία είναι αρκετά ώριμος, ΝΑΑΑΤ. Πολύ καλός φίλος, κοφτερό μυαλό και χιούμορ που πάντα σε ανεβάζει. Στυπ, ελπίζουμε την επόμενη φορά που θα σε δούμε να κυριαρχείς στις Ανατολικές ακτές των Μαλδιβών.

ΖΙΩΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Ο μουσικός της παρέας, το πολύ-instrumental boy μας. Το μουσικό αυτί μας, συναισθηματικός και δυναμικός, γνωστός και ως κούνελος. Στα βράχια της Πειραϊκής κοιμάται ο Ζιώρης ο μπεκρής, που τον βρίσκεις όταν παίζει μουσική. Λάτρης του γυναικείου φύλου. Ο ψυχολόγος μας, πάντα στο πνεύμα της παρέας. Ξέρει να σου συμπαραστέκεται και δίνεται με όλο του το είναι. Ντόμπρος, γνήσιος, οι υποσχέσεις του αποτελούν εγγύηση. Αξέχαστες στιγμές εντός και εκτός τάξης, που θα συνεχιστούν βέβαια, γιατί δεν θα τον χάσουμε ποτέ. Γιώργο, σου ευχόμαστε καλή επιτυχία σ’ ό, τι και να κάνεις και να ξέρεις πως θα ‘μαστε πάντα δίπλα σου σ’ ό,τι χρειαστείς. Κωνσταντόπαιδος Βαγγέλης, Ιατρού Στράτος, Αδαμαντίδης Ραφαήλ Παληός Μιχάλης

ΚΑΡΑΛΕΞΗ ΤΖΕΝΗ Τζέιν’ς! Ένα όνομα, ένα ζευγάρι ματομπούκαλα! Λατρεία της τα ταξίδια, το θέατρο και η ενοχλητική της φωτογραφική μηχανή. Πλέον έχει γίνει προέκταση του λαιμού της, απαθανατίζοντας τους πάντες σε κάθε τους κίνηση ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ... Μην την αφήσεις ποτέ να κάνει πρόποση γιατί όλο το κρασί με λίγα σαλάκια by Jein’s θα βρεθεί στο πρόσωπο και τα ρούχα σας. Ψαγμένη στη μουσική και σε άλλες κουλτουριάρικες αηδίες, λατρεύει το έντεχνο και φροντίζει να μας το γνωστοποιεί ανά πάσα στιγμή! Και πώς γίνεται αυτό; Με το να μας τραγουδάει με τη μελωδική της φωνούλα κάθε νέα και παλιά επιτυχία! ΝΟΤ! Κανείς μας δεν θα ξεχάσει το «φούστα κλαρωτήηηηηηηηη» που βγήκε από το στοματάκι της, κάνοντας τις γιαγιάδες μία μία να πηγαίνουν «για ύπνο»! Με δύο τραγούδια μπορεί να ξεβιδωθεί στο χορό… Με το «σε θέλω» του Χρήστου και το «υποταγή» του Σάκηηηηηη! ΟΧΙ ΤΖΕΝΗ ΔΕΝ ΧΟΡΕΥΕΙΣ! Με τις πιο περίεργες ιδέες και αναζητήσεις, πάντα μας αφήνει άφωνους. Περιμένει πώς και πώς το καλοκαίρι για να μας δείξει τις ικανότητές της στο κολύμπι... Δεν είσαι άνθρωπος, δελφίνι είσαι! Εκτός από το αθλητικό της σώμα, κατέχει την πιο περίεργη προφορά και ένα από τα πιο κοφτερά μυαλά της θετικής... Πιο χαμηλά Λόλα… Ή μάλλον, όπως λέει και μια ψυχή, "Sola solution Jein’s gipsy power!"… Σ’ αγαπάμε αγοράκι!

Αντωνάκος Δημήτρης, Βλάχου Μπρίτζετ, Σωτήρχου Τζωρτζίνα Λούβαρης Μάριος

Γουζούαση Λουτσία, Δημητροπούλου Φλωρεντία

ΛΟΥΒΑΡΗΣ ΜΑΡΙΟΣ Το αντιδραστικό παιδί που πρέπει να το σύρουν έξω από την τάξη για να καταλάβει ότι ενοχλεί. Όπου πισίνα και χαρά ο Μάριος πρώτος αφού μεγάλη του λατρεία είναι το πόλο που του έχει χαρίσει τις πλατάρες του που καίνε καρδιές! Αχ καζανόβα, άσε κανένα κορίτσι και για τους άλλους… Βέβαια είναι ήδη ερωτευμένος… με το κρεβάτι του, αφού το νοσταλγεί σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και βρίσκει υποκατάστατα όπως το θρανίο. Πού τον χάνεις πού τον βρίσκεις στην αγκαλιά του Βάρδη να τραγουδάνε hip-hop και να ποζάρουν χωρίς φόβο και πάθος όπου βρουν φακό. Πιες και κανένα καφέ, ρε Μάριε! Ένα δυνατό μυαλό της τεχνολογικής. Σου ευχόμαστε να περάσεις Πολυτεχνείο και να διαπρέψεις! Λούμα σε λατρεύουμε !!!

ΡΟΥΣΣΟΣ-ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Είναι ένα πασίγνωστο παιδί με το πιο μακρύ όνομα, το οποίο επιδεικνύει κάθε φορά ή βαριέται και γράφει Μ.Π.Ρ.Π.!!! Χειμώνα καλοκαίρι με κοντομάνικα μπλουζάκια, αψηφώντας το κρύο. Αν μπορούσε θα ερχόταν με το μαγιό… (χαχαχαχα)! Το ιδιαίτερό του χιούμορ, η υπερκινητικότητά του και οι γκάφες του σε κάνουν να ξεκαρδίζεσαι και να σοκάρεσαι, αφού του αρέσει να φτάνει στα άκρα! Αν τον προσέξεις καλύτερα, θα βρεις ένα πρόθυμο άτομο να σε βοηθήσει και να σε συμβουλεύσει οποιαδήποτε ώρα. Ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να έρθει από τη Νίκαια στο σχολείο σε 10 λεπτά τρέχοντας!!! Μεγάλη του αγάπη το καγιάκ, στο οποίο έχει πολλές διακρίσεις και μας κάνει περήφανους κάθε φορά!!! Άριστος ποιητής και λάτρης των κόμικς με απίστευτη φαντασία. Έχει αδυναμία στο ροκ και τη ζωγραφική και το δείχνει σε κάθε σχολική ώρα! Μιχάλη, σταμάτα να ζωγραφίζεις τα θρανία και να τραγουδάς!

Καραλέξη Τζένη, Δημητροπούλου Φλωρεντία, Γουζούαση Λουτσία

Καραλέξη Ευγενία, Γουζούαση Λουτσία, Δημητροπούλου Φλωρεντία

101


Γ2 ΚΑΚΑΒΕΛΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ Το χαμογελαστό μας κορίτσι. Πραγματικά δεν μπορώ να θυμηθώ μέρα που η Μαρίνα να μην χαμογελάει!!! Ένας σπάνιος συνδυασμός χιούμορ, καλής διάθεσης και ομορφιάς που σίγουρα θα χαρακτηρίζει τα εφηβικά μας χρόνια στο "Saint-Paul". Μια ζουζούνα πρόθυμη να σε ακούσει και να σε βοηθήσει, ετοιμόλογη, ειλικρινής αλλά ποτέ σοβαρή. Ένα τέλειο πλάσμα και σκέτο πειραχτήρι που ξεχωρίζει για το ήθος και την εχεμύθειά της. Ο αυθορμητισμός και η καλή ψυχή της μπορούν εύκολα να σε κάνουν να τη λατρέψεις. Μαρινάκι, σου ευχόμαστε να πετύχεις κάθε όνειρό σου και να συνεχίζεις να σκορπάς γέλιο, όπως ξέρεις καλά να κάνεις. Η ζεστή σου αγκαλιά σε κάθε διάλειμμα είναι αυτή που θα μας λείψει περισσότερο. Σε αγαπάμε. Mακρογιαννέλης Παναγιώτης, Γερογιάννη Ιωάννα, Δρακοπούλου Ραφαέλα, Κάτσικα Ιωάννα, Κακλατζής Παύλος, Καραδημήτρης Γιώργος

ΚAΝΔΥΛΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Χριστόφορος ή αλλιώς Dodos. Οραματιστής και καλλιτέχνης του "Saint-Paul"! Με τις ρεαλιστικές του ιδέες και τις ψυχεδελικές του ζωγραφιές σε ταξιδεύει σε άλλη διάσταση. Ορκισμένος σινεφίλ και αιώνιος θαμώνας των μεταμεσονυχτίων trance parties. Ψυχολόγος, εξομολογητής και μεγάλος εμπνευστής. Όπλο του η κιθάρα και η πένα του, που μαζί τους ταξιδεύει τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Συχνά θα τον βρεις αφηρημένο να ταξιδεύει μέσα στα όνειρά του, μέσα σε μυστικούς και ουτοπικούς κόσμους, που λίγοι μπορούν να καταλάβουν. Ορκισμένος οπαδός του Χάξλευ. ονειρεύεται έναν ελεύθερο κόσμο. Έμπιστος φίλος, πάντα εκεί όταν τον χρειάζεσαι. Σπάνιο πλάσμα ευλογημένο από τον Σιντάρτα. Οι πνευματικές και μεταφυσικές του αναζητήσεις δε θα έχουν ποτέ τέλος!

Καραδημήτρης Γεώργιος, Μακρογιαννέλης Παναγιώτης, Κάτσικα Ιωάννα, Κακαβελάκη Μαρίνα, Μάντζαρη Ιωάννα ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ-ΖΕΝΕΤΖΙΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Ο ξανθός ηγέτης! Πρεσβευτής σπουδαίων αριστερών ή ριζοσπαστικών ιδεών με ενεργή συμμετοχή στην προετοιμασία της επανάστασης με άποψη που θυμίζει ανερχόμενο μαχητή. Μαθητής υψηλών προδιαγραφών και πάνω απ’ όλα σπουδαίος θαλασσόλυκος. Κάτοχος υψηλών διεθνών, ολυμπιακών, ευρωπαϊκών και βαλκανικών διακρίσεων. Τα μετάλλιά του από την ιστιοπλοΐα αναρίθμητα! Στις ουρές περιμένουν εκατομμύρια κοριτσάκια για ένα αυτόγραφό του. Είναι πανταχού παρών με έναν «καλό» λόγο για όλους. Είναι σίγουρο ότι η επιτυχία θα αποκτήσει στενή σχέση μαζί του. Κανδύλας Χριστόφορος, Μερτινός Δημήτριος, Κουτάντου Παναγιώτα

ΚΑΤΣΙΚΑ ΙΩΑΝΝΑ Ένα κορίτσι με υπέροχο και μεγάλο χαμόγελο. Ζούλα το και θα γαβγίσει, αφού ξέρει απ’ έξω όλη τη δισκογραφία των σκυλάδικων. Πάντα ήταν το άτομο που θα έπιανες την κουβέντα μαζί του σε μια κενή ώρα και θα ξεκινούσες διάφορες συζητήσεις. Γλυκιά κοπέλα, αλλά, αν την πειράξεις, θα θυμώσει και θα σε «στολίσει» κανονικά. Μεγάλη της αγάπη είναι οι σοκολάτες, έτσι κάθε πρωί χρυσώνει τον περιπτερά. Το κάθε λεπτό μαζί της είναι αξέχαστο χάρη στον αυθορμητισμό και τη ζωντάνια που διαθέτει. Όσο για τον τρόπο που έχει να σε κάνει να ξεκαρδίζεσαι την ώρα του μαθήματος είναι μοναδικός. Η χαρούμενη, γλυκιά και όμορφη μελλοντική μας δημοσιογράφος. Μόλις ακούσω το όνομά της, φέρνω στο μυαλό μου αναμνήσεις μοναδικές, γεμάτες γέλιο. Πάντα δίπλα μας όποτε τη χρειαζόμαστε… Σ’ αγαπάμε πολύ!!!

ΚΑΡΑΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Όταν μου λένε να περιγράψω τον Γιώργο ένα είναι σίγουρο, τετράδιο ολόκληρο δεν με χωράει. Ο Γιώργος είναι ο αδελφός που απέκτησα ξαφνικά στη 2α γυμνασίου και από τότε, το τι έχουμε περάσει μαζί δεν λέγεται. Φίλος που φαίνεται και στις δύσκολες αλλά και στις «εύκολες» στιγμές, θα τον χαρακτήριζα ως ο "Mr. All-in-One", αφού συνδυάζει χιούμορ, δύναμη, εξυπνάδα, ταλέντο σε ένα μυαλό. Πάνω απ’ όλα είναι το ιδανικό άτομο για να στηριχτείς στις δύσκολες στιγμές σου και για να γελάσεις με τη καρδιά σου. Στο σανίδι ή στον τομέα της τεχνολογίας, όπου κι αν πας κι ό,τι κι αν κάνεις να χαρίζεις και να παίρνεις χαρά. Υ.Γ.(1): Άμα θυμώσει απλά καλύψτε το δεξί σας χέρι!! Υ.Γ.(2): Σε περίπτωση που σας «πλασάρει» μια από τις εφευρέσεις του, απλά πείτε του ότι, παρά τη χρησιμότητά της, δεν θα επενδύσετε σ’ αυτή. Τι μπορεί να πει κανείς γι’ αυτό το πολυτάλαντο παιδί… Έξυπνος, με μια ικανότητα να μιμείται πιστά τους πάντες προκαλώντας το γέλιο, εξαιρετικός εφευρέτης! Α, και να μην ξεχάσω, ο καλύτερος διπλανός που θα μπορούσα να έχω. Ό,τι και να πεις για τον Γιώργο είναι λίγο. Εξαιρετικό παιδί, πανέξυπνος με μεγάλο ταλέντο στην υποκριτική. Έχει απίστευτο χιούμορ και μπορεί να κάνει τον οποιονδήποτε να σκάσει στο γέλιο. Θα τον χαρακτήριζα ως ψυχή της παρέας. Φίλος από το γυμνάσιο, μαζί περάσαμε καλές και κακές στιγμές. Γέλια, ταξίδια, εκδρομές! Σου εύχομαι να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα. Από τους λίγους ανθρώπους με πραγματικά καλή καρδιά και όμορφα αισθήματα. Ο καλύτερος φίλος και ο πιο διασκεδαστικός που βρίσκεται πάντα δίπλα σου όταν τον χρειάζεσαι. Γιώργο μου, να μην αλλάξεις ποτέ!!! Είσαι υπέροχος και σου αξίζει κάθε σου όνειρο να πραγματοποιηθεί.

Παύλος Κακλατζής, Μαρίνα Κακαβελάκη, Ουρανία Δημητρακοπούλου Κατερίνα Αλεξάκη, Ιωάννα Γερογιάννη, Γιώργος Καραδημήτρης

Μακρογιαννέλης Παναγιώτης, Κάτσικα Ιωάννα, Μάντζαρη Ιωάννα Κακλατζής Παύλος, Κακαβελάκη Μαρίνα

Λάσκου Σοφία, Μερτινός Δημήτρης, Κόνιαρης Γιάννης Κουτσουρέλης Γιάννης

102

ΚΑΚΛΑΤΖΗΣ ΠΑΥΛΟΣ Ο πιο γλυκός και ψηλός ΑΝΔΡΑΣ, η καλύτερη παρέα στην τάξη και ο καλύτερος παίχτης στο μπάσκετ!!! Ονειροπόλος, που δεν φοβάται να το δείξει. Σοβαρά τώρα, έχει σχεδιάσει τη ζωή του καρέ καρέ. Από τη θητεία του ως προεδρικός φρουρός και την πολιτική του καριέρα ως το δεξί χέρι του Τσίπρα μέχρι και τα τέσσερα παιδιά του (τον Ποσειδώνα, τον Αριστοκλή, την Κοραλία και τη Νηρηίδα). Φιλόσοφος αλλά και ποιητής. Ποιος θα ξεχάσει το ιστορικό: «Αχ τα γέρικα τα δέντρα τα γυμνά!»; Πάντα μ’ένα μειδίαμα μας εξιστορούσε τα «κατορθώματα» με τις κοπέλες, ενώ οι «θεωρητικές» του ικανότητες μπορούν να εκπλήξουν οποιονδήποτε εκδότη. Στον μπασκετμπολίστα φίλο μας ευχόμαστε να πετύχει τα όνειρά του και πού ξέρετε ίσως κάποια μέρα τον δούμε και πρωθυπουργό της Ελλάδας!!! Ο Παύλος μπορεί πάντα να σε κάνει να γελάσεις. Είναι πάντα πρώτος στο χαβαλέ, έχει υπέροχο γούστο στη μουσική και ξέρει να διασκεδάζει. Τον ευχαριστώ για όλες τις στιγμές γέλιου που μου χάρισε όλα αυτά τα χρόνια στην τάξη.


Γ2 ΚΑΦΟΥΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Σίγουρα, όποιος τη γνωρίσει θα του κάνει τόσο εντύπωση, που θα τη θυμάται πάντα. Είναι εξωστρεφής και δυναμική, ενώ ταυτόχρονα τόσο γλυκιά με τους φίλους της και τους ανθρώπους που αγαπάει. Είναι βέβαιο πως θα την πάρεις μαζί σου όταν θέλεις να διασκεδάσεις ή να γνωρίσεις νέο κόσμο. Έχει το ταλέντο να σε κάνει να ξεκαρδίζεσαι ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές και είναι άξιο θαυμασμού το πώς τα καταφέρνει να οδηγεί τα πράγματα πάντα εκεί που θέλει! Πιστεύω πως όσα χρόνια και αν περάσουν δεν θα αλλάξει, γιατί ξέρει και η ίδια πόσο μοναδική είναι. Δεν υπάρχει αμφιβολία πώς θα πετύχει σε ό,τι και αν κάνει, καθώς σε αυτό θα τη βοηθήσουν το πείσμα και η αποφασιστικότητα που διαθέτει σε μεγάλο βαθμό. Γεωργία μου, να συνεχίζεις να μοιράζεις χαμόγελα πάντα! Σε αγαπώ πολύ και σου εύχομαι τα καλύτερα..!

ΚΛΑΔΑΚΗΣ ΣΤΑΘΗΣ Όλοι έχουν να λένε για τον Στάθη, ένα παιδί έξυπνο και χαρισματικό με φοβερή αίσθηση του χιούμορ και με μια διάθεση αυτοσαρκασμού. Άμα γνωρίσεις το Στάθη, θα καταλάβεις ότι πρόκειται για έναν χαρακτήρα ανοιχτό και πρόθυμο να ακούσει και να μοιραστεί τα προβλήματα και τις απόψεις σου. Αθεράπευτα φανατικός γαύρος και οπαδός της Barca, παντογνώστης του μηχανοκίνητου αθλητισμού και της BMW είναι το κατάλληλο άτομο για να κουβεντιάσεις για αθλητικά. Ένα έξαλλο party animal. Μαζί με τον Στάθη έχουμε ζήσει τις καλύτερες στιγμές μας. Όσο για το μέλλον του, ευχόμαστε το καλύτερο και να πραγματοποιήσει ό,τι επιθυμεί. Κωνσταντόπουλος Γιάννης, Αβράμογλου Ευριπίδης

Κορδάτου Χριστιάνα

ΚΟΝΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Ο Mr. International ο Δον Ζουάν! Μυριάδες κορίτσια πέφτουν στα πόδια του, αλλά εκείνος δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του! Λάτρης της άστατης ζωής, έχει εμμονή με το look του και όλοι τον προτρέπουμε να ασχοληθεί με το modeling. Ωστόσο, έρωτάς του είναι η νομική και κάνει τα πάντα για να την κατακτήσει! Ορκισμένο πειραχτήρι που συνεχώς ρητορεύει με τα shockin αστεία του στην παρέα! Σπουδαίος πυροκροτητής καταστάσεων με έντονα παρανοϊκό και κωμικό χαρακτήρα. Αν και έχει μισή προϋπηρεσία στο σχολείο μας γρήγορα έμεινε στις καρδιές πολλών. Ευέξαπτος μα και πιστότατος φίλος, πάντα παρών σε οποιαδήποτε έξοδο! Κουτσουρέλης Γιάννης, Λάσκου Σοφιλίνα, Μερτινός Δημήτρης Κανδύλας Χριστόφορος

ΚΟΥΤΑΝΤΟΥ ΝΑΓΙΑ Τη γνωρίσαμε ως emo. Η φράντζα πήγαινε και ερχόταν ενώ οι βόλτες στο Mall ήταν καθημερινή συνήθεια. Αργότερα όμως μεταμορφώθηκε σε ένα εκκεντρικό πλάσμα που με αλλεπάλληλες αλλαγές στα μαλλιά τραβάει συνεχώς το ενδιαφέρον. Οι κατακτήσεις της στον αντρικό πληθυσμό είναι αναρίθμητες. Λίγα άτομα έχουν ψυχή σαν αυτή που έχει η Νάγια, αφού πάντα θα φροντίσει να πει τη γνώμη της σταράτα. Όποτε της τηλεφωνήσεις σου απαντάει: "ε σε παίρνω σε 5’ γιατί παίζω λολ", χόμπι που έχει οδηγήσει την παρέα σε αγανάκτηση. Χαλάει τον κόσμο με τα πειράγματά της και με τις Βυρωνιώτικες βόλτες με τη Σοφιλίνα. Αν την εκνευρίσεις θα ακούσεις το χαρακτηριστικό της "παιδάκι μου πας καλά;" Ιδρυτικό μέλος της ένωσης ΑΜΕ. Όποτε τη συναντήσεις, είναι βέβαιο πως θα σιγοψιθυρίζει στίχους. Έτσι τη γνωρίσαμε και έτσι της ευχόμαστε να παραμείνει.

ΚΟΤΗ ΖΕΝΙΑ Το ντροπαλό κορίτσι της παρέας. Γλυκιά με παραδεισένια ομορφιά και πολλές κατακτήσεις φυσικά. Όμως, αν την τσαντίσεις, πρέπει να αρχίσεις να φοβάσαι. Πάντα πρόθυμη να σε βοηθήσει σε οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν έχεις. Το γέλιο της τόσο μοναδικό όσο και το όνομά της, ενώ ξεχωρίζει απ’ τη λάμψη της σε κάθε έξοδό μας. Λάτρης της καλής μουσικής και φυσικά του καλού ντυσίματος. Η ψυχολογία την έχει σίγουρα ανάγκη και γι’ αυτό κάνει τα πάντα για να την κατακτήσει, αφού ως γνωστή πεισματάρα επιτυγχάνει πάντα αυτό που θέλει. Ζενάκι, σε περιμένουν εκεί έξω για να τους μείνεις αξέχαστη, όπως θα μείνεις και σε εμάς!!! Καραγιάννης Μιχάλης, Μαργαρίτη Βιργινία, Κουντάτου Νάγια Μερτινός Δημήτρης, Κανδύλας Χριστόφορος

ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Η αφάνα του, σήμα κατατεθέν. Μόνιμος κάτοικος "internet cafe" με υπερβολική εξάρτηση στο φραπέ. Έχει όρεξη για πειράγματα και φυσικά βόλτες με την παρέα. Πρακτικό μυαλό, δίνει λύσεις για τα πάντα. Ρεαλιστής, ωμός και ανορθόδοξος, έτοιμος για καυστικό και αληθινό χιούμορ. Εθισμένος στη "low bap" μουσική. Είναι για όλους μας ο υποκινητής σπουδαίων καταστάσεων. Εθισμένος στη "DOTA", ακόμα αγνοείται, η θεραπεία για τη βελτίωση της κατάστασής του. Όταν δε βαριέται και δε κοιμάται μες στην τάξη, είναι διαθέσιμος να κάνει σοβαρές συζητήσεις και να υποστηρίξει την άποψή του μέχρι τελικής πτώσεως. Ευχή μας; Μην κουρευτείς ποτέ! Κανδύλας Χριστόφορος, Μερτινός Δημήτρης, Καραγιάννης Μιχάλης Λαουλάκου Αλεξάνδρα, Κουτάντου Παναγιώτα

Κότη Ζένια, Λάσκου Σοφιλίνα, Καραγιάννης Μιχάλης Καφούση Γεωργία, Κανδύλας Χριστόφορος, Μερτινός Δημήτρης Κουτσουρέλης Γιάννης.

103


Γ2 ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΑΙΔΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ Ο Vin Diesel στα νεανικά του χρόνια. Ο τιμωρός! Ψυχούλα τόσο πολύ, που του φτάνει στο στόμα! Δεν ξέρει να φτιάξει τα μαλλιά του και γι’ αυτό τα παίρνει γουλί!!! Φανατικός των DEEP PURPLE και των PINK FLOYD, ισάξιος κιθαρίστας με τον Blackmore! Τα σόλο του μας μαγεύουνε κάθε φορά... Παίξε μικρέ τα συρματάκια σου!! Τώρα που τελείωσε η Γ’ λυκείου θα σου μάθω επιτέλους PRO! (από τον πρόεδρο). Από τους D.P. στους C.P. η μπαντάρα με τα ξαδέρφια του! Πεισματάρης όσο δεν πάει, χωρίς να αφήνει ποτέ όσα πιστεύει κι αγαπάει! Ένας φίλος ζωής! Σ’αγαπάμε Βαγγέλη! Καλή επιτυχία σε ό,τι και να κάνεις, βίαιε! <3 Αδαμαντίδης Ραφαήλ, Παληός Μιχάλης, Ιατρού Στράτος Ζιώρης Γιώργος ΛΑΟΥΛΑΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Το καλύτερο παιδί! Η Αλεξάνδρα είναι τρομερός άνθρωπος και οφείλω να πω ότι της έχω μεγάλη αδυναμία. Αυτή η κοπέλα τα συνδυάζει όλα! Είναι μια γοητευτική παρουσία, βιβλιοφάγος με αιχμηρό μυαλό και υψηλούς στόχους και βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι είναι μια κλασική δυναμική Μανιάτισσα που τα λέει έξω από τα δόντια και έχει τσαγανό που πολλοί το ζηλεύουν. Όμως, αυτό που αγαπάμε πιο πολύ σ’ εκείνη είναι ότι έχει καλή καρδιά και ότι είναι πρόθυμη ανά πάσα στιγμή να σταθεί δίπλα στους φίλους της και να τους βοηθήσει με κάθε τρόπο. Αλεξάνδρα, πιστεύουμε πολύ σ’ εσένα, και είμαστε σίγουρες πως ό,τι και αν βάλεις στόχο στη ζωή σου θα το πετύχεις. Δρακοπούλου Ραφαέλα, Δαμβακεράκη Αλεξία ΜΑΖΟΥ ΙΩΑΝΝΑ Όμορφη, έξυπνη, γλυκιά, χαμογελαστή, πρόσχαρη… μερικά από τα επίθετα που μπορούν να χαρακτηρίσουν αυτό το υπέροχο πλάσμα και φυσικά μιλάμε για την μπαλαρίνα της τάξης μας. Ένα κορίτσι τόσο ξεχωριστό, που πάντα μας αφήνει άφωνους με τα κατορθώματά της: σχολικές επιδόσεις, θεατρικές ερμηνείες, χορευτικές ικανότητες, αξιοζήλευτα διηγήματα… Η απόλυτη ηρεμία που τη διακατέχει κάνει τους γύρω της να νιώθουν ασφάλεια. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι ιδρυτικό μέλος των γλυκουλακίων! Πάντα προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα, χωρίς να το καταφέρνει πάντοτε με επιτυχία. Πάντως, εμείς την αγαπάμε πολύ. Την επιτυχία την έχεις δεδομένη αστέρι της θεωρητικής!!! Και μην ξεχνάς: αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το πραγματοποιήσεις!!! Μαρίνα Μόρφη, Κατερίνα Παληού, Αφροδίτη Μπουζάνη ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ Βιργινία ή Virgi. Η παρουσία της αναζωογονεί τη τάξη του Γ2. Αγαπημένη φίλη, έμπιστη και ντροπαλή πάντα θα ‘ναι δίπλα σου για να σε στηρίξει. Προσοχή όμως! Δαγκώνει! Άμα την τσιγκλήσεις υπερβολικά θα το μετανιώσεις πικρά. Πίσω όμως απ’ την αυστηρή και δυναμική προσωπικότητα της είναι μια ήρεμη δύναμη. Υπερευαίσθητη με αντιφατικές διαθέσεις, τραβάει πάντα τα βλέμματα πάνω της από τον ανδρικό πληθυσμό, αλλά παρόλα αυτά λίγοι μπορούν να την κατακτήσουν. Η αύρα της είναι αδύνατον να μη λείψει σε όλους. Κονδύλας Χριστόφορος, Μερτινός Δημήτρης, Κότη Ζένια

104

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Πώς μπορεί κανείς να ξεχάσει τον Γιάννη, τον φανατικό γαύρο, τον άνθρωπο με τις φαρμακερές ατάκες; Πάντα εύθυμος και ευδιάθετος, σου φτιάχνει τη διάθεση όταν τον χρειάζεσαι. Έτοιμος να σου δώσει τις πολύτιμες συμβουλές του, χωρίς να του το ζητήσεις. Είναι πάντα συνεπής στα ραντεβού του με το clubbing. Η μεγάλη του αγάπη η Βιολογία, μετά τον Ολυμπιακό, με την οποία θέλει να ασχοληθεί και αμετάκλητος οπαδός της apple! Του ευχόμαστε τα καλύτερα σε ό,τι και να κάνει, αν και ξέρουμε πως σίγουρα θα τα καταφέρει! Αβράμογλου Ευριπίδης, Κλαδάκης Στάθης

ΛΑΣΚΟΥ ΣΟΦΙΛΙΝΑ Ήταν κάποτε ένα κοριτσάκι που το έλεγαν Σοφιλίνα ή αλλιώς τρολλάκι. Αναγνωρίζεται από την κάτασπρη επιδερμίδα της και τα μικροσκοπικά γυαλάκια της που παραπέμπουν σε γαλάζια πανδαισία! Το αφανέ μαλλί της συχνά μετατρέπεται σε έναν ιδιόμορφο κότσο. Τέκνο της ραπ μουσικής και ιδιαίτερα στις West Coast της σχολής, όταν τελειώνει τις μαθητικές της υποχρεώσεις, παρευρίσκεται στα undergroundhiphoplives. Θα τη συναντήσεις με τη Νάγια σε κάποια πλατεία του Βύρωνα να «απαγγέλουν» ανέκδοτα, ή να επιδίδονται σε ατελείωτο clubbing μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ιδρυτικό μέλος της ένωσης Α.Μ.Ε. με χαρακτηριστικό σύνθημα το «ΚΡΑΑ». Παρά το ανατρεπτικό στυλάκι της, δεν αποχωρίζεται ποτέ το prada-παντόφλα κινητό της. Φυσικά δεν ξεχνάμε ότι διαπρέπει στην πορεία της ως «φυτουκλάκι», όπως αναφέρει ο κύριος Μήτσος! Η μινιόν παρουσία της θα λείψει από το αγαπημένο μας "Saint-Paul"! Κανδύλας Χριστόφορος, Κόνιαρης Γιάννης, Μερτινός Δημήτρης Κουτάντου Νάγια, Κότη Ζένια

ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΕΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Πάνος Μακρέλλης το καλλιτεχνικό του και, απ’ ό,τι φαίνεται το λογότυπό του σε όποια καλλιτεχνική δημιουργία και ενασχόληση τον ευχαριστεί! Όλα αυτά γιατί όσο ταλέντο του λείπει στο μπάσκετ, το έχει στην υποκριτική και στη λήψη φωτογραφιών. Ερασιτεχνικά βέβαια, γιατί τ’ όνειρό του είναι να γίνει οικονομολόγος! Βλέπεις, του αρέσουν τα παζάρια… Στα πάντα… Ακόμα και στο πόσες μπουνιές θα ρίξει, καθώς δραστηριοποιείται και σ’ αυτό το άθλημα. Πηγή γέλιου και αστείων, είναι από τα μέλη της παρέας που μπορούν να σε κάνουν να γελάς για ώρες με μία μόνο ατάκα. Αν και ο διακαής του πόθος είναι να πάει στη Μύκονο, κάθε χρόνο, για λίγο του ξεφεύγει και καταλήγει κάπου δίπλα, Σχοινούσα, Σαντορίνη… Υπέροχος άνθρωπος με φοβερή προσωπικότητα και με τη μοναδική ικανότητα να σε κάνει να τον συμπαθήσεις, σε λίγα μόλις λεπτά με τις μοναδικές θεατρικές κινήσεις και με το χιούμορ του. Ικανότατος άνθρωπος, επαγγελματίας φωτογράφος, αριστούχος μαθητής, αγνώριστος στο σανίδι, τόσο που ακόμα και ο Παπαμιχαήλ θα κομπλεξαριζόταν αν τον έβλεπε να παίζει. Καθαρά οικονομικό μυαλό (αν αποκτήσετε επιχείρηση, τον συνιστώ ανεπιφύλακτα! Είναι δυνατόν να ξεχάσω μία εκδρομή που γυρίσαμε με 50 ευρώ παραπάνω;) Φίλος κολλητός, αδερφή ψυχή, ο κατάλληλος για να του εκμυστηρευτείς τον προβληματισμό σου! Αυτός που θα σου σταθεί στα δύσκολα, θα σε εμψυχώσει με το χιούμορ του και στην καλύτερη, αν δεν σε δείρει, θα σε τρολάρει!! Ένα παιδί γεμάτο όνειρα. Κολλητέ, ό,τι και να κάνεις στη ζωή σου καλή τύχη! Θα είμαστε δίπλα σου. We support you, brother! Κακλατζής Παύλος, Κακαβελάκη Μαρίνα, Γερογιάννη Ιωάννα


Γ2 ΜΑΝΤΖΑΡΗ ΙΩΑΝΝΑ Ένα κορίτσι με ισχυρή προσωπικότητα, νούμερο ένα θαυμάστρια του DJ Tiesto, που λατρεύει τη δράση. Είναι αδύνατον να ξεχάσω τις βραδιές θρίλερ και το τμήμα ψυχολογίας, οι αφορμές που βρίσκαμε για να μοιραστούμε όλοι μαζί όμορφες στιγμές εκείνα τα χειμωνιάτικα απογεύματα. Μπορεί να σε κάνει να τη συμπαθήσεις αμέσως με την όμορφη διάθεσή της, τον αυθορμητισμό και το χιούμορ της. Τα φαινόμενα απατούν, ήσυχη στην τάξη αλλά έξω από το σχολείο ζει με τρέλα, ειδικά όταν έρθει το καλοκαίρι, δε θα υπάρξει ροκ συναυλία που δεν θα πάει, party animal και ξενύχτι μέχρι τελικής πτώσης. Αυθόρμητη και πάντα εκεί για να συζητήσεις και να γελάσεις. Θέλει να ζήσει το αμερικάνικο όνειρο και να γίνει μόνιμος κάτοικος της Νέας Υόρκης. Ένας άνθρωπος που δεν θα του χαλάσεις το κέφι ό,τι και να γίνει. Ιωάννα, ό,τι κι αν ονειρεύεσαι για τη ζωή σου είμαστε σίγουροι ότι θα το πετύχεις. Μην ξεχνάς να είσαι πάντα ο εαυτός σου! Κακλατζής Παύλος, Καραδημήτρης Γιώργος

ΜΕΡΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Η προεδράρα μας! Συναισθηματικός μέχρι αηδίας, οραματιστής με θρησκεία το i-phone 3Gs. Αγάπη του το hip-hop, με λατρεμένη του ενασχόληση την παραγωγή μουσικής (dj). Πολύκροτος drummer, διάσημος μπασκετμπολίστας. Με εμφανή αγάπη στις ξένες σειρές, λάτρης των φιλοσοφικών βιβλίων και επίδοξο αστέρι των μαθηματικών. Ένας παντοτινός μαχητής, ασυμβίβαστος και ονειροπόλος μαθηματικός. Ο πρώτος που θα διαμαρτυρόταν γιατί τα τεστ είναι σήμερα και όχι αύριο, γιατί η μάζα δίνεται 3 κιλά και όχι δύο, γιατί ο πίνακας είναι πράσινος και όχι μαύρος. Κανδύλας Χριστόφορος, Καραγιάννης Μιχάλης, Κουτσουρέλης Γιάννης, Λάσκου Σοφιλίνα, Κόνιαρης Γιάννης, Μπουζάνη Αφροδίτη

ΜΕΓΑΡΙΩΤΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ Μια δυναμική, γλυκιά και πολυτάλαντη προσωπικότητα. Οι μουσικές της γνώσεις και η θεατρική της παρουσία μοναδικές όπως και οι κατακτήσεις της. Ένα από τα αγαπημένα πρόσωπα της παρέας μας, που μας καθηλώνει μ’ ένα βλέμμα. Μπορεί να καταφέρει τα πάντα αρκεί να το πιστέψει. Εμείς πάντως πιστεύουμε πολύ σε εκείνη. Ρούσσου Ζωή, Φλώρου Ασημίνα

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΕΤΑΞΩΤΟΣ Ο αιώνιος Hip Hoper και καλός φίλος. Οι ατάκες του μένουν πάντα αξέχαστες, καθώς και οι πλάκες του την ώρα του μαθήματος, που έχουν αφήσει εποχή. Ένα παιδί με μεγάλη καρδιά, καυστικό χιούμορ, παρόλο που δεν το δείχνει σε όλους. Σιωπηλός σαν κοιμωμένη αρκούδα. Η πρώτη τρομπέτα στη φιλαρμονική του σχολείου, ένας από τους επικηρυγμένους του κυρίου Σκορδίλη, καλός προγραμματιστής και ταλαντούχος δημιουργός ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Δυσεύρετος μέχρι αηδίας, αλλά, αν βρεθεί, αποτελεί την ψυχή της παρέας. Κάθε φορά που έχεις κάποιο πρόβλημα, το συζητάς μαζί του και ταυτόχρονα το ξεπερνάς. Ένα παιδί ξεχωριστό που αξίζει να το γνωρίσεις. Σου ευχόμαστε τα καλύτερα και πάνω από όλα να συνεχίσεις τις ρίμες σου. Σαντής Χάρης, Γιαννακούλης Γιάννης, Περιφεράκης Θοδωρής ΜΟΡΦΗ ΜΑΡΙΝΑ "Άσε μας κουκλίτσα μου!" Το κορίτσι που είπε την ατάκα πολύ πριν γίνει ατάκα. Το κορίτσι που τα ζει όλα στο πολύ, χαίρεται πολύ, λυπάται πολύ, διαβάζει πολύ, τραγουδάει πολύ και φυσικά χτενίζεται πολύ όπου και αν βρίσκεται! Είναι το κορίτσι που αγαπά τη «Μαρίνα των βράχων» του Ελύτη και τα καρτούν της Disney, που ξεδίνει με ροκ ακούσματα και κλαίει στις ρομαντικές ταινίες, που συνδυάζει αρχαία και μαθηματικά. Το κορίτσι αυτό είναι ικανό να σηκωθεί στις τρεις τα ξημερώματα για να κάνει επανάληψη, επειδή νομίζει ότι της ξεφεύγει κάποιος τύπος των λατινικών. Κι εμείς δεν μπορούμε παρά να λατρεύουμε τη Ζακυνθινιά, που έχει λατρεία στο Παρίσι όπως και στους γαλλικούς καφέδες του και που δεν παύει να ψάχνει εκείνους τους ανθρώπους που θα γίνουν "μικρές αγάπες" της και θα την κάνουν ευτυχισμένη πολύ, όπως άλλωστε της αξίζει.

ΝΕΡΗ ΕΥΑ ΕΥΑ. Μόνο και μόνο από το όνομα καταλαβαίνει κανείς τι πρόκειται να ακολουθήσει! Η Εύα ξεχωρίζει αμέσως για την εκρηκτική και θυελλώδη προσωπικότητά της, καθώς και για τον χαρακτηριστικό αυθορμητισμό της. Αυτά βέβαια έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το πείσμα και την αφοσίωση που δείχνει για τους στόχους που θέλει να πετύχει πάση θυσία. Πάντα κεφάτη και με ένα εκπληκτικό χαμόγελο που αρκεί για να σου δώσει κουράγιο. Όποιος έχει καθίσει στο ίδιο θρανίο έχει να θυμάται τις ατελείωτες στιγμές πνιχτού ή μη γέλιου και τις συζητήσεις που άρχιζαν από μια ασήμαντη λεπτομέρεια και κατέληγαν σε φιλοσοφική ανάλυση. Όμορφη και συνειδητοποιημένη, εύστροφη και διαισθητική, ξέρει να αφήνει το στίγμα της σε ό,τι κάνει και να μην περνά ποτέ (ποτέ όμως!) απαρατήρητη! Συνδυάζει διπλωματία, ενσυναίσθηση και κλίση στην επικοινωνία, με λίγα λόγια έχει σώσει πολύ κόσμο… Δηλώνει λάτρης της περιπέτειας, της πρόκλησης, του καφέ και φυσικά… του αδερφού της! Εύα, σου εύχομαι κάθε επιτυχία και να διατηρήσεις τη ζωντάνια που ακτινοβολείς! Ξέρεις εσύ….

Μάζου Ιωάννα, Μπουζάνη Αφροδίτη, Νέρη Εύα

Μπουζάνη Αφροδίτη

Νέρη Εύα

ΜΠΟΥΖΑΝΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ Η Αφροδίτη! Τι να πω.. ανόητη, άσχημη, ενοχλητική … χάλια! Εντάξει, ίσως να ‘μαι λίγο υπερβολική. Ίσως να είναι μια κοπέλα με πολύ μυαλό, τόσο στο πλαίσιο του σχολείου όσο και σε προσωπικό. Η φιλοσοφία και η ψυχολογία την απασχολούν ιδιαίτερα, αν και θετικό μυαλό. Το χιούμορ της την κάνει ενδιαφέρουσα και ευχάριστη σ’ όλες τις παρέες. Η σοβαρότητα και η διακριτικότητά της ξεχωρίζουν. Είναι μια πραγματική φίλη γιατί πάντα είναι δίπλα στους φίλους της και τους δίνει συμβουλές με ωριμότητα, ειλικρίνεια και ρεαλισμό. Το όνομά της Αφροδίτη, η θεά της ομορφιάς, αντιπροσωπεύει ακριβώς την εμφάνισή της, γεγονός που έλκει τον ανδρικό πληθυσμό, αλλά όταν τη γνωρίσουν καλύτερα τα βρίσκουν σκούρα με τον δυναμισμό, την εξυπνάδα και τον τσαμπουκά της. Αφρού μου! (Ένα χαϊδευτικό που πάντα την ενοχλεί, αλλά ξέρει με πόση αγάπη το λέω). Σου εύχομαι να πετύχεις σε ό,τι κάνεις και θα μου λείψουν πολύ οι αξέχαστες σχολικές μας στιγμές! Ετοιμάσου όμως για νέες!

105


Γ3

ΒΛΑΧΟΥ ΜΠΡΙΤΖΕΤ Συνέχεια με ένα χαμόγελο στα χείλη, κοινωνική, ενθουσιώδης με απαράμιλλο στυλ. Αδυναμία της, το ατελείωτο clubbing, τα ταξίδια στο εξωτερικό και οι διακοπές στη Μύκονο με πολλούς φίλους. Mε άλλα λόγια ξέρει να περνάει καλά. Καλή φίλη, που πάντα έχει τη διάθεση να σ’ ακούσει και να σε συμβουλέψει! Αν και ήρθε μόλις πριν από 2 χρόνια στο σχολείο μας… κατέλαβε μια σημαντική θέση στο δεκαπενταμελές! Καλή τύχη σε όποια επιλογή ακολουθήσεις και όσον αφορά την Ολλανδία…. ΞΕΣΗΚΩΣΕ την!!!

ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Γιάννης Γιαννακούλης. Η επόμενη λέξη συνήθως είναι: ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ. Πράγματι, κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι το παιδί με το αγγελικό πρόσωπο μετατρέπεται στον ξανθομάλλη δαίμονα, που δεν αφήνει τίποτα και κανέναν σε ησυχία. Εκ φύσεως αεικίνητος, ο Γιάννης έχει μια φυσική ροπή προς τον αθλητισμό και είναι εθισμένος στις φάρσες και τις πλάκες! Κάτω όμως από το αστείο πρόσωπο κρύβεται ένα άτομο με σοβαρό ύφος και στιβαρό χαρακτήρα. Ιδανικότατος φίλος, αφού είναι εχέμυθος και πάντα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει. Η φουρτουνιασμένη του προσωπικότητα και η ταραχοποιός δραστηριότητα αυτής, διασκεδάζουν αφάνταστα την παρέα, την οποία φυσικά ακολουθεί πάντα στα σχέδιά της, αρκεί αυτά να κρύβουν την απαραίτητη δόση τρέλας. Βώκος Φίλιππος, Περιφεράκης Θοδωρής, Γεωργάτος Σπυγάγγελος

Μαργαρίτα Βλάσση, Ευγενικού Σοφία

ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ Αν και πρόσφατη προσθήκη στην ομάδα του Γ3, αμέσως έγινε ο αγαπημένος μας πλακατζής. Πάντα νυσταγμένος τις πρώτες ώρες, ενώ τις τελευταίες μας σήκωνε όλους στο πόδι. Γνήσιος Χιώτης και επαγγελματίας «ανεκδοτάς». Βαγγέλη, μη φοβάσαι τα πειράγματά σου ήταν αστεία… κάποιες φορές. Καλή τύχη μελλοντικέ μηχανικέ μας! Τζανή Αιμιλία, Σωτήρχου Τζωρτζίνα

ΚΟΡΔΑΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ Η κολλητούλα μου...! Αν και φέτος δεθήκαμε περισσότερο σαν φίλες, ταιριάξαμε από την πρώτη στιγμή, γιατί μπορώ να δω μέσα της κομμάτια του δικού μου χαρακτήρα. Είναι τόσο παλαβή που την έχω ικανή για όλα, γι’ αυτό και το θάρρος και το πείσμα της δεν έχουν όρια. Μπορεί να ξεγελαστεί κανείς από την αγγελική ομορφιά της στην αρχή, όμως σύντομα θα καταλάβει ότι δεν είναι το ήρεμο πλασματάκι που δείχνει. Είναι απίστευτα εξωστρεφής γι’ αυτό και δύσκολα μπορεί να κρύψει τόσο τη χαρά της όσο και τη λύπη της ή ακόμα χειρότερα τα νεύρα της, καθώς οι κραυγές της φτάνουν ως την άλλη άκρη του κόσμου. Είναι ένα ορεξάτο πλάσμα υπό όλες τις έννοιες και ειδικά αυτής του φαγητού, καθώς της αρέσει να τρέφεται αρκετά συχνά δίχως όμως να χάνει την υπέροχη σιλουέτα της. Έχει στόχους στη ζωή της και ο μεγαλύτερος της πόθος είναι να εξελιχθεί σε μεγάλη ηθοποιό, αφού το ταλέντο της σε αυτόν τον τομέα ξεχειλίζει άφθονα. Λατρεύει τις τέχνες και τη μουσική! Πιστεύω ότι η Χριστιάννα μπορεί να θεωρηθεί ως άξια φίλη, γιατί πάντα βρίσκεται στο πλευρό μου όταν την έχω ανάγκη, με κάνει πάντα να γελάω και ελπίζω να παραμείνει για πάντα αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της καθημερινότητάς μου όσο και της ζωής μου! Σ’ αγαπώ πολύ μικρή μου! Καφούση Γεωργία

ΝΟΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Το χαρούμενο παιδί του Γ3. Μόνιμα ευδιάθετος και μαυρισμένος. Τον διακρίνει καθημερινά μια ανεξήγητη ενεργητικότητα, καθώς δεν παραλείπει να μας ξυπνάει κάθε πρωί με τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του στα λαϊκά τραγούδια. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι παρεξηγείται εύκολα, αλλά είναι τόσο αξιολάτρευτος, που κανείς δεν του κρατά κακία. Μεγάλη του αγάπη οι μηχανές και τα όμορφα κορίτσια. Σου ευχόμαστε να έχεις μια καλή σταδιοδρομία ως γεωπόνος και το χαμόγελό σου να μη σβήσει ποτέ. Καλή σου τύχη και σίγουρα θα σε συναντήσουμε στη Μύκονο! Βλάχου Μπρίτζετ, Παπατσούτσος Λουκάς

106

ΠΑΛΗΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Ένα όνομα – μια ιδέα. Το μυαλό της τάξης και ο σωτήρας όλων μας στις δύσκολες στιγμές των διαγωνισμάτων μαθηματικών και γεωμετρίας. Λάτρης της κλασικής και της ροκ. Τον διακρίνει το ιδιαίτερο χιούμορ του που μόνο αυτός καταλαβαίνει. Πιστός φίλος και αδερφός, πρόθυμος να σε βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές. Άτομο με καλλιτεχνικές ανησυχίες και υψηλούς στόχους. Ένα πραγματικά ξεχωριστό άτομο με πολύ καλό γούστο στο ντύσιμο. Σε αγαπάμε πολύ Παληέ… και μην ξεχνιόμαστε ο Παληός είναι αλλιώς! Παπατσούτσος Λουκάς, Βλάχου Μπρίτζετ, Νόσης Δημήτρης


Γ3 ΠΑΛΗΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Το μοναδικό κορίτσι όλης της Γ’ λυκείου που έχει δίδυμο αδελφό. Αλλά δεν είναι μόνο σε αυτό μοναδική. Μια εκπληκτική παρουσία με ένα πολύ όμορφο πρόσωπο και ένα τρυφερό χαμόγελο. Γεννημένη για να γίνει δασκάλα. Είναι γεγονός ότι είναι μια παθιασμένη σινεφίλ με εκπληκτικές ιδέες για μοναδικά δώρα. Κατερινάκι, σου ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους τους τομείς, έτσι ώστε να έχουν όλοι την ευκαιρία να ακούσουν το γέλιο σου! Σωτήρχου Τζωρτζίνα, Τζανή Αιμιλία Βλάχου Μπρίτζετ

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ Το ψηλό αυτό παιδί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από όλους ως ο guru της τεχνολογίας. Σε όλους μας έχει επιδιορθώσει κάτι, από κινητά μέχρι υπολογιστές. Λάτρης της Alfa Romeo. Ένας πολύ καλός φίλος, κοινωνικός, που πάντα με το δικό του διακριτικό ύφος δίνει το στίγμα του μέσα στην τάξη. Φίλιππε τρελέ, να είσαι πάντα ΚΕΦΑΤΟΣ!! Πολιτάκης Ιορδάνης, Τζανουλίνος Γιώργος Γιαννακούλης Γιάννης, Διακογιάννης Βαγγέλης

ΠΑΠΑΤΣΟΥΤΣΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Φαίνεται ένα παιδί χαμηλών τόνων… μέχρι να τον γνωρίσεις! Τον διακρίνουν τα κόκκινα μάγουλα, αλλά και η ντροπαλότητά του. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να δεθείς μαζί του. Ένας από αυτούς είναι γιατί έχει πάντα όρεξη για γέλιο και για πλάκες. Από το γέλιο του μπορείς να τον καταλάβεις από μακριά. Είναι κοντά σου και στα εύκολα και στα δύσκολα, όποτε κι αν τον χρειαστείς. Πιο εύκολα θα τον χαρακτηρίζαμε αδερφό παρά φίλο. Τέλος, πάντα εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα για οποιονδήποτε και οτιδήποτε. “Luga”, καλή τύχη στις σπουδές σου. Ένα ξέρουμε, μια φιλία χάνεται εύκολα αλλά μια οικογένεια χωρίζεται δύσκολα! Τσάγκαρης Μάριος, Τσούτσας Σταμάτης, Σαντής Χάρης

ΠΕΡΙΦΕΡΑΚΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ Θοδωρής Περιφεράκης ή Teo αποικοδομητής. Όπλα του η σωκρατική ειρωνεία και τα ξεκαρδιστικά troll face του. Γενικά είναι πλάσμα πολυμήχανο και παμπόνηρο ή πανέξυπνο όπως λένε οι «κοινοί θνητοί», με πολλά προσόντα. Καλός φίλος πάνω από όλα, φερέγγυος, καλοσυνάτος, συμπονετικός και πάντα πρόθυμος να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την παρέα, οι υπόλοιποι όμως να προσέχετε… δεν θα είστε ποτέ ασφαλείς από το καυστικό του χιούμορ. Πέρα από την ευγλωττία και την οξύνοιά του, έχει άλλο ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα. Είναι πωρωμένος αρχαιολάγνος και φανατικός οπαδός της αρχαϊζούσης, ιδιαίτερα οπαδός του κανόνα που επιβάλλει να κατεβαίνει ο τόνος όταν η λήγουσα είναι μακρά, κάτι που θα ακριβοπληρώσουν οι βαριόμοιροι μαθητές του. Γιατί φυσικά στη διδακτική ώρα του Περιφεράκη το μάθημα θα διεξάγεται στην καθαρεύουσα!!! Βώκος Φίλιππος, Γεωργάτος Σπυράγγελος, Γιαννακούλης Γιάννης

ΠΛΑΚΑ ΜΑΡΙΑ Όνομα και πράγμα. Ένα κορίτσι με άπλετο χιούμορ και γαργαλιστικό γέλιο. Υπερβολικά ειλικρινής, δίνει πάντα τις πιο ωραίες συμβουλές με μια αφοπλιστική ζεστασιά που αποπνέουν τα μεγάλα καστανά της μάτια. Φανατική σινεφίλ (γνωρίζει τα προγράμματα όλων των σινεμά απ’ έξω), αρκεί να της πείτε David Fincher και θα σας συμπαθήσει αμέσως… Τις περισσότερες φορές μιλάει σαν τη Σία Κοσιώνη, ενώ αγαπημένη της φράση είναι το «σαν λες και» (δεν υπάρχει αυτό αγάπη μου). Λάτρης της ξένης ειδικά λογοτεχνίας άλλα και του ξέφρενου χορού όταν κλείσουν τα φώτα (απλά θυμήσου cherrybomb). Παλιοί της έρωτες ο Πάτινσον και ο Λότνερ. Ακόμα πιστεύει ότι θα παντρευτεί έναν από τους δύο, αν και δεν το παραδέχεται, γιατί θεωρεί ότι έχει ωριμάσει… Μαρία, πίστεψέ μας, δεν έχεις ωριμάσει. Μία μάλλον αντισυμβατική έφηβη, καθώς μισεί τα ψώνια και χρησιμοποιεί πάντα τη λογική. Ένα τρυφερούλικο μικρό ζουζούνι με τη πιο σφιχτή αγκαλιά (αλήθεια λέμε!) Να ξέρεις ότι θα σε ακολουθήσουμε μέχρι και την Αμερική, όπου θα παραλάβεις τη χρυσή σου σφαίρα ως σκηνοθέτης. Μαράκι, σου ευχόμαστε να πραγματοποιήσεις όλα σου τα όνειρα με εμάς για πάντα στο πλάι σου.

ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ Jordan, το μελαχρινό παιδί της τάξης μας, πάντα αξύριστο και με το χαμόγελο στα χείλη. Λάτρης της Ρόκ μουσικής, αλλά και του ελληνικού ‘’σκυλο’’ ρεπερτορίου, καθώς και επιδέξιος κιθαρίστας. Όλοι μας τον θεωρούμε έναν καλό φίλο, πάντα πρόθυμο για βόλτα και για χαβαλέ. Δύσκολα χαρακτηρίζεις αυτόν τον άνθρωπο καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που μας έχει καθηλώσει με τις φράσεις του και τις πράξεις του, δίνοντας στη λέξη τρέλα ένα άλλο νόημα. Θα τον θυμόμαστε πάντα ως έναν από τους ταραξίες της τάξης που θα προσπαθήσει με κάθε δυνατό τρόπο να τη φέρει σε κατάσταση χάους. Σου ευχόμαστε όλοι καλή επιτυχία στη ζωή σου. Τζανουλίνος Γιώργος, Παπαγιανόπουλος Φίλιππος, Σταθαράς Κώστας Διακογιάννης Βαγγέλης

Τζανή Αιμιλία, Σωτήρχου Τζωρτζίνα

107


Γ3 ΠΟΛΙΤΗ ΕΥΑ Φαινομενικά θα έλεγα ότι είναι ένα ήσυχο κορίτσι, αυτό όμως είναι κάτι που στην πραγματικότητα απέχει πολύ από την Εύα. Αν τη γνωρίσεις καλύτερα θα καταλάβεις τις υπέροχες πτυχές του χαρακτήρα της, το χιούμορ της που συνεχώς με έκανε να πέφτω από το θρανίο καθώς γελούσαμε ασταμάτητα. Το απαράμιλλο ταλέντο της στη μουσική και κυρίως στο πιάνο, τη χαρακτηρίζει. Συνδυάζει τη σοβαρότητα με την υπεροχή της τρέλας και αυτό είναι κάτι μοναδικό. Λίγοι έχουν καταλάβει τις πολύπλοκες πτυχές του χαρακτήρα της αλλά, αν την γνωρίσεις, θα τη λατρέψεις!

ΠΟΥΛΙΑ ΣΟΦΙΑ Η κοκκινομάλλα της 3ης λυκείου…. Είναι ένα από τα άτομα που έχουν πολλές ευαισθησίες και ενδιαφέροντα, πολιτικοποιημένη, πάντοτε και συνεχώς ερωτευμένη με τη ζωή. Δεν σταματά στιγμή να ονειρεύεται και είναι ικανή να γοητεύσει τους πάντες με το ελεύθερο πνεύμα της. Χαρακτηρίζεται από την παρορμητικότητά της αλλά και από το χαλαρό στυλ της. Με το πείσμα και το δυναμισμό της μπορεί να καταφέρει κάθε στόχο που θέτει. Συνεχώς με μια κάμερα στο χέρι, απαθανατίζει τις αγαπημένες μας στιγμές, υπενθυμίζοντας μας πως στη ζωή μας ό,τι κι αν κάνουμε, υπάρχουν μερικοί καλοί άνθρωποι που είναι ικανοί να μας βοηθήσουν να τα βγάλουμε πέρα.

Τσουκαλά Βαρβάρα

Χατζίνα Νικολέτα, Ρούσσου Ζωή, Φλώρου Ασημίνα

ΡΟΥΣΣΟΥ ΖΩΗ Μελαχρινή με εξωτική ομορφιά, πλούσια μαύρα μαλλιά, ατελείωτες βλεφαρίδες, αφοπλιστικό χαμόγελο και μάτια που άλλοτε σε κοιτάζουν με απορία και άλλοτε γεμάτα ευτυχία και όλα αυτά συνδυασμένα με μια δόση ευαισθησίας και θετικής σκέψης. Σήμα κατατεθέν της Ζωής, η Φαίδρα, το υπέροχο "pug" σκυλάκι της που γίνεται θέμα συζήτησης σε όλα τα μαθήματα. Φίλη ξεχωριστή, αναντικατάστατη και έμπιστη. Θα σε βοηθήσει και θα σε κάνει να ξεχάσεις όποιο πρόβλημα κι αν έχεις. Ζωή και Ασημίνα αχώριστες από τριών ετών. Μαζί στη διασκέδαση, στο ξενύχτι, στις πλάκες και στο τρίπτυχο μπαλέτο - donuts - flamenco. Με το πείσμα της, ένα είναι σίγουρο! Πως θα τους τουμπάρει όλους χωρίς να το καταλάβουν. Εύχομαι τους στόχους που έχεις θέσει, να τους πετύχεις!

Δημητροπούλου Φλωρεντία, Τσάγκαρης Μάριος, Τζανή Αιμιλία, Διακογιάννης Βαγγέλης

ΦΛΩΡΟΥ ΑΣΗΜΙΝΑ Το γέλιο είναι ζωή! Σε αυτή την κοσμοθεωρία συγκεντρώνεται όλη η προσωπικότητα της Μιμίνας πράγμα που φροντίζει να αποδεικνύει με τη ζωντανή παρουσία της καθημερινά εντός και εκτός σχολείου. Γλυκιά και μοναδική φίλη που τη διακρίνει η απλότητα και ο αυθορμητισμός. Θα μπορούσα να αναφέρω χιλιάδες πράγματα για τα οποία αποζητώ την παρέα της, όλα αυτά τα χρόνια. Δίπλα μου από τριών ετών. Εύχομαι να μη χάσεις πότε τη ζωντάνια σου και την φιλία που δίνεις πάντα γενναιόδωρα. Για αυτό μας αρέσεις Ασημίνα γιατί είσαι τόσα πράγματα μαζί και συγχρόνως ένα: μια πιστή φίλη!!!

ΣΩΤΗΡΧΟΥ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ Το μικρό μας Τζωρτζινέλι ή αλλιώς Gog@ koul!n! είναι το κλασικό παράδειγμα της κοπέλας που έχει «όλο το πακέτο». Πανέμορφη και πάντα καλοντυμένη. Το τετραπέρατο μυαλό της αλλά και το γεμάτο ζεστασιά χαμόγελό της την καθιστούν ένα από τα πιο αγαπητά άτομα του σχολειού μας γι’ αυτό άλλωστε είναι και η προεδράρα της τάξης μας. Το κορίτσι αυτό είναι το επαναστατικό πνεύμα της παρέας μας που μας ξεσηκώνει για οποιαδήποτε τρέλα (ορειβασίες, αναρριχήσεις και πολλά τέτοια κουλά) αλλά και μας κάνει να «ξεκαρδιζόμαστε» με τα αστεία της, τα οποία μόνο εκείνη καταλαβαίνει (συγχώρεσέ μας Τζω αλλά είναι η αλήθεια). Το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της στο τραγούδι και το αρμόνιο θα μπορούσαν να την μετατρέψουν στη νέα Alicia Keys. Η καλλιτεχνική της φύση όμως δεν έχει όρια καθώς η έφεσή της στη συγγραφή, της έχει εξασφαλίσει διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και προτάσεις από εκδοτικούς οίκους. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η ειλικρίνεια, η εχεμύθειά της αλλά και η τρυφερή της αγκαλιά που μας έχει συντροφεύσει σε πολλές δύσκολες στιγμές. Μεγάλη της αδυναμία το νησί της, η Χίος για το οποίο μιλά τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Εκτός απ’ αυτά έχει μια καταπληκτική ικανότητα να μας κάνει να κλαίμε με τις κάρτες των γενεθλίων που μας φτιάχνει και να μας αναπτερώνει το ηθικό. Γλυκιά μας Τζω, θέλουμε να ξέρεις ότι σε ζηλεύουμε για τη γεμάτη αγάπη και αθώα καρδούλα σου που δεν κρατάει ποτέ κακία σε κανένα. Αυτή η καρδούλα είναι που σε κάνει πάντα ξεχωριστή, αυτή σου η ικανότητα να ξεπερνάς την κάθε δυσκολία μ’ ένα χαμόγελο και μια μοναδική ξεγνοιασιά. Όλα αυτά τα χρόνια ήσουν ο μικρός μας επίγειος φύλακας άγγελος που μας συμβούλευε, μας προστάτευε και μας παρηγορούσε σε κάθε δυσκολία! Σ’ ευχαριστούμε για όλα και, αν και καταντάει κλισέ, το ξέρουμε καλά ότι η φιλία μας θα κρατήσει για πάντα! Σου ευχόμαστε από τα βάθη της καρδιάς μας να πραγματοποιήσεις όλα σου τα όνειρα και να γίνεις μια διακεκριμένη οδοντίατρος απλά πρόσεχε, μην γεμίσεις τα δόντια των πελατών σου με στρασάκια!!

Ρούσσου Zωή

Τζανή Αιμιλία, Πλάκα Μαρία

Φλώρου Ασημίνα ΣΤΑΘΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ένα καινούριο μέλος της τάξης που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητός φίλος σε όλους εμάς. Ένα παιδί με καυστικό χιούμορ που υπόσχεται πολλά… Όταν πρωτοήρθε, δεν θα ξεχάσω που μου τραγουδούσε συνέχεια το Τ.Ν.Τ. των ACDC. Λάτρης των NIRVANA. Την ώρα του μαθήματος, παίρνει το πιο λυπητερό ύφος που έχουμε δει ποτέ και όταν τον ρωτήσεις αν είναι καλά, απαντάει νευριασμένος «Ναι ρε! Είσαι χαζός?!» Φίλε είσαι μορφή! Σου ευχόμαστε τα καλύτερα!! Παπαγιαννόπουλος Φίλιππος, Πολιτάκης Ιορδάνης, Τζανουλίνος Γιώργος, Διακογιάννης Βαγγέλης, Γιαννακούλης Γιάννης

108

ΣΑΝΤΗΣ ΧΑΡΗΣ Ο σφίχτερμαν του σχολείου. Ένα παιδί που έχει πάθος με τη γυμναστική και εμείς με το σώμα του. Μεγάλη του αδυναμία το κυνήγι στο οποίο έχει και πολλές επιτυχίες. Δεν έχει να πει κακό λόγο για κανέναν και ως σωστός τζέντλεμαν δεν χαλάει ποτέ χατίρι στις όμορφες παρουσίες. Πρώτος στο σχολείο και πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις του, είναι πρότυπο προς μίμηση για τους συνομήλικούς του. Λατρεύει την υγιεινή διατροφή και το καλλίγραμμο σώμα. Είναι αφάνταστα τρυφερός και ξεχωρίζει ανάμεσα σε πολλούς. Χάρη, σου ευχόμαστε να γίνεις ένας καταπλητκικός γυμναστής, αν και για μας έχεις ήδη γίνει.


Γ3 ΤΖΑΝΗ ΑΙΜΙΛΙΑ Η μικρή μας Μίλι. Δύο πράσινα μάτια γεμάτα στοργή και τρυφερότητα που μπορούν να ζεστάνουν τον οποιονδήποτε και ένα αστραφτερό χαμόγελο που φωτίζει κάθε βαριεστημένο σχολικό πρωινό μας. Η πριγκηπική της ομορφιά την έχει κάνει περιζήτητη στον αντρικό πληθυσμό, αφού με τη μακριά καστανή πλεξούδα της και το σικάτο στιλ θυμίζει την πιο όμορφη Γαλλίδα. Τι να πει κανείς για την Εμ μας. Πάντα θα δώσει σε όλους την πιο σωστή συμβουλή (φωνή της λογικής) και με εκνευριστική υπομονετικότητα θα βοηθήσει τον αδύναμο, ακριβώς όπως μία δασκάλα δημοτικού, το επάγγελμα που της ταιριάζει γάντι. Βαμμένη Ολυμπιακός και φανατική eurofan καθώς την πιάνει ταχυπαλμία όταν κάποιος θίγει τις ελληνικές συμμετοχές. Πάθος της είναι το μαγείρεμα και είναι η μαγική μύτη που ανιχνεύει όλα τα συστατικά των σαλτσών. (Ακουαφόρτες). Επίσης, λατρεύει τα περίτεχνα χτενίσματα, αφού στον ελεύθερο χρόνο της παρέχει υπηρεσίες κομμωτικής σε όλο το σχολείο (δεν πειράζει που ήμασταν κάποτε τα πειραματόζωά σου). Έχει σίγουρα την πιο γλυκιά και μελωδική φωνή, αρκεί να μην την εκνευρίσεις. Μικρό μας μπισκοτίνι, σου ευχόμαστε, όπως πάντα ήσουν το αστέρι της τάξης, να είσαι και σε ό,τι και αν επιλέξεις από το ευρύ φάσμα των άσχετων μεταξύ τους επαγγελμάτων: δασκάλα, κτηνίατρος, εργοθεραπεύτρια και άλλα παράξενα. Να ξέρεις ότι θα παραμείνουμε κολλητές σου ακόμα και όταν η Ελλάδα στέλνει χάλια συμμετοχές στη Eurovision. Τέλος, να θυμάσαι ότι θα είσαι για πάντα η μικρή μαμά μας. Σ’ αγαπάμε υπερβολικά πολύ. Σωτήρχου Τζωρτζίνα, Πλάκα Μαρία

ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ ΜΑΡΙΟΣ Ίσως το πιο χαμογελαστό παιδί του σχολείου. Χαρακτηριστικό γέλιο που τον κάνει ξεχωριστό. Είναι πολύ καλός φίλος και πάντα προσπαθεί να σου φτιάξει το κέφι. Είναι στοργικός και προσπαθεί να βρει λύση στα προβλήματα των άλλων. Εύκολα υποχωρεί στα «θέλω» των γυναικών, αφού είναι ένας απ’ τους τρεις έρωτες του, μετά τα ηλεκτρονικά και τα αυτοκίνητα, για τα οποία μπορεί να σπαταλήσει άπειρες ώρες. Καλή σταδιοδρομία να έχεις στη ζωή σου και κάθε σου στόχος να γίνει πραγματικότητα. Παπατσούτσος Λουκάς, Τσούτσας Σταμάτης Ο φίλος μας ο Μάριος ή αλλιώς «τρέλα σε κουτάκι», όπως του αρέσει ν’ αποκαλείται, είναι αυθόρμητος, παρορμητικός και φυσικά «πουλάει τρέλα και όποιος θέλει αγοράζει»! Όποιος ξέρει καλά τον Μάριο, δεν μπορεί να ξεχάσει τα αστεία του, το χαβαλέ, τις βόλτες, βράδια στο bibere, τις κλήσεις του στις 1:30 το πρωί. Παθιάρης με τη χημεία και τη φυσική. Ο μόνος που σε μια παρέα το πρώτο που θα πει μετά από δύο μπύρες είναι: «Ρε, ξέρατε ότι το μάτι του βατράχου μπορεί να δει ένα φωτόνιο απ’ τον ήλιο; Ρε, τα πάντα είναι χημεία». Ωστόσο είναι από τους λίγους που θα ακούσει το πρόβλημά σου, θα σε στηρίξει και θα σε βοηθήσει. Μάριε, σου εύχομαι ό,τι και αν κάνεις στη ζωή σου να είσαι ευτυχισμένος και οι φίλοι σου θα είναι κοντά σου. Καραδημήτρης Γιώργος

ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΒΑΝΑ Τι να πει κανείς για τη Βάνα; Πώς να χαρακτηρίσει αυτό το κορίτσι; Τρυφερή, έξυπνη, αστεία, πολύ αισιόδοξη, τολμηρή και πάντα απρόβλεπτη μ’ έναν μοναδικό όλο δικό της αέρα. Απίστευτα κοινωνική…. Όπου κι αν πατήσει το πόδι της κάνει αναμφίβολα αισθητή την παρουσία της. Είναι πάντα εκεί όταν τη χρειάζεσαι ό,τι ώρα και να ’ναι, ό,τι και αν σας χωρίζει. Τον κόσμο που έχει δημιουργήσει όχι μόνο κανείς δεν μπορεί να τον χαλάσει, αλλά ούτε να τον ακουμπήσει, αν δεν είναι μέσα. Είναι από τα άτομα που βρίσκουν πάντα λύσεις σε οποιοδήποτε πρόβλημα, και έχει την τάση να προσαρμόζει τους πάντες στην τρέλα της. Τσαχπίνα, σκερτσόζα και ναζιάρα, λατρεύει το θέατρο, το χορό και το τραγούδι και καταφέρνει να είναι πάντα και παντού VIP( Vanoozz International Princess). Τέλος, αναμφισβήτητα δεν είναι από τα άτομα που λειτουργούν με πρόγραμμα. Αυθόρμητη, χρειάζεται πάντα κάποιον να τη συγκρατεί. Σου ευχόμαστε ευτυχία και επιτυχία σε ό,τι επιλέξεις.

ΤΣΟΥΤΣΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ Τσούτσας Σταμάτης, τι να πρωτοπείς, τι να πρωτοθυμηθείς… Παιδικός φίλος. Βρισκόταν και βρίσκεται εκεί όποτε και αν τον χρειαστείς. Τεράστια επιτυχία στο γυναικείο φύλο, δυσανάλογη με αυτή που του έχει χαρίσει η ομάδα του (ΑΕΚτζής, ίσως το μόνο του ελάττωμα). Πάντα το ποτήρι για αυτόν είναι μισογεμάτο και έχει το χάρισμα αυτήν την αισιοδοξία να την περνάει σε όποιον βρίσκεται γύρω του. Οι στιγμές γέλιου μαζί σου είναι τόσες πολλές που δεν αριθμούνται. Λοιπόν Σταμάτη, λένε πως το γέλιο προσφέρει ζωή, σ’ ευχαριστούμε για τα χρόνια που μας χάρισες. Να είσαι καλά και καλή επιτυχία σε ό,τι και αν κάνεις στη ζωή σου.

Πολίτη Εύα, Χατζίνα Νικολέτα, Δημητροπούλου Φλωρεντία

Παπατσούτσος Λουκάς, Τσάγκαρης Μάριος, Νόσης Δημήτρης

ΤΖΑΝΟΥΛΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Γνωστός σε όλους ως Γιώργος ή Τζάνος, είναι ένα απίστευτο παιδί και πολύ καλός φίλος. Σοβαρός εκεί που πρέπει, αλλά πάντα έτοιμος, έχοντας ένα μεγάλο χαμόγελο, για την πλάκα και την αταξία. Είναι ένας φίλος με το δικό του μοναδικό χαρακτήρα και άξιος εμπιστοσύνης. Ξέρει πώς να σε υποστηρίξει εκεί που πρέπει, αλλά θα στο πει το λάθος σου «έξω απ’ τα δόντια». Κολλητέ, σου ευχόμαστε να πετύχεις τους στόχους σου γιατί σου αξίζει.! Πολιτάκης Ιορδάνης, Παπαγιαννόπουλος Φίλιππος Σταθαράς Κωνσταντίνος, Διακογιάννης Βαγγέλης

ΧΑΤΖΙΝΑ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ Ο μεγαλύτερος σχεσάκιας του λεκανοπεδίου Αττικής. Μια ρομαντική ψυχή που ανήκει σε άλλη εποχή. Πάντα πρόθυμη να βοηθήσει με μια ειλικρινή αφέλεια να την χαρακτηρίζει. Η γλυκιά μας γκαφατζού μπορεί να μας γκρινιάζει μερικές φορές, αλλά εμείς την αγαπάμε ακόμα και έτσι. Η παρουσία της μας χάρισε αμέτρητες στιγμές γέλιου το τελευταίο δύσκολο σχολικό μας χειμώνα! Ελπίζουμε η αισιοδοξία σου να σε βοηθήσει να πετύχεις ό,τι επιθυμείς. Εμείς πάντως σου ευχόμαστε να γίνεις ένας πολύ ευτυχισμένος άνθρωπος! Πουλιά Σοφία, Ρούσσου Ζωή, Φλώρου Ασημίνα

109


Σας ευχαριστούμε… Το σχολικό έτος 2012-2013 ολοκλήρωσαν το διδακτικό τους έργο στη Σχολή τρεις ξεχωριστοί συνάδελφοι καθηγητές η κ. Ιακωβίνα Γιαννούλη, ο κ. Ιωάννης Κατσικάρος, η κ. Μαίρη Σταυρακοπούλου και ο αγαπητός σε όλους μας Γιώργος Δαλέζιος.

Ήταν Σεπτέμβρης του 1982, όταν, νεαρό κορίτσι 24 ετών, περνούσα δειλά το κατώφλι της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά (αρρένων τότε), ως η πρώτη γυναίκα φιλόλογος που προσελάμβανε η Σχολή. Τα τριάντα ένα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε κύλησαν γεμάτα εμπειρίες, άλλες ευχάριστες και άλλες δυσάρεστες και ο απολογισμός τους με κάνει να συνειδητοποιώ ότι το να είσαι δάσκαλος δεν είναι εύκολο πράγμα. Είναι αγώνισμα. Πρέπει καθημερινά να προσφέρεις χωρίς φειδώ τον καλύτερο εαυτό σου και να κρατάς πολύ λεπτές ισορροπίες ανάμεσα σ’ αυτό που εκ φύσεως είσαι και σ’ αυτό που πρέπει να γίνεις για χάρη των μαθητών σου. Παράλληλα όμως το λειτούργημα του δασκάλου αποτελεί και πηγή μεγάλης χαράς και ηθικής ικανοποίησης. Είναι μοναδική εμπειρία να μοιράζεσαι με τα νέα παιδιά, που η κοινωνία και ο Θεός σου εμπιστεύθηκαν, τους προβληματισμούς σου για τη ζωή και τον κόσμο, για την τρέχουσα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, για τις αξίες που πρέπει να κρατηθούν ζωντανές για να μην πάψουμε να είμαστε άνθρωποι. Θέλω να πιστεύω ότι τα μεγαλύτερα παιδιά θα θυμούνται τις εκτενείς συζητήσεις μας πάνω στα θέματα αυτά, ιδιαίτερα στο μάθημα των νέων ελληνικών. Στα νέα αυτά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, που ο Θεός μου έκανε την τιμή να έχω μαθητές μου και να μοιράζομαι μαζί τους τον κόσμο μου, στα παιδιά που μου έκαναν την τιμή να με νιώσουν και να με σεβαστούν αλλά και σε εκείνα που κράτησαν απέναντί μου στάση επιφυλακτική ή και επικριτική (μήπως και αυτό δεν είναι μέσα στη ζωή;) εύχομαι πρόοδο και ευτυχία, αλλά και δύναμη να υλοποιήσουν όλα τα σπουδαία πράγματα που ανακαλύψαμε μαζί στις συζητήσεις μας μέσα στην τάξη. Αντιμέτωποι με το δυσοίωνο μέλλον του σύγχρονου κόσμου, τα νέα παιδιά πρέπει να πορευθούν με πολύτιμο εφόδιο την πνευματική εγρήγορση. Το εφόδιο αυτό καλείται να τους το προσφέρει ο κάθε δάσκαλος μέσα στο σχολείο. Κι όταν ο δάσκαλος φτάνει στο τέλος του σταδίου και κόβει το νήμα, άλλο στεφάνι δεν ζητά παρά εκείνο της συνείδησής του, πώς έκανε το χρέος του. Στον επίλογο της διδασκαλικής μου σταδιοδρομίας θέλω να διαβεβαιώσω τους μαθητές μου ότι θα τους θυμάμαι με συγκίνηση και αγάπη. Πλάι στα νιάτα τους κρατήθηκα νέα κι εγώ για πάρα πολλά χρόνια! Παρόμοια θα θυμάμαι και όσους από τους συναδέλφους μου υπήρξαν για μένα ειλικρινείς φίλοι και συνεργάτες, συνοδοιπόροι με αυθόρμητη και γνήσια συμμετοχή στις λύπες μου και στις χαρές μου. Και αυτοί υπήρξαν τέτοιοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία! Μαζί τους πέρασα πάνω από τη μισή μου ζωή. Οι τυχόν διαφορές του χαρακτήρα μας δεν μας χώρισαν, ενώ αντίθετα μας έδεναν οι κοινοί μας στόχοι, οι κοινές μας ανησυχίες και οι κοινές ανθρώπινες στιγμές μας. Το καλοκαίρι που πέρασε βρέθηκα σε μια παραλία κάποιου νησιού, απέναντι ακριβώς από το λιμάνι. Ένα μεγάλο φορτηγό καράβι είχε σηκώσει τις άγκυρες και ξεκινούσε αργά-αργά για το μεγάλο του ταξίδι. Είχε τ’ αμπάρια του γεμάτα πολύτιμα εμπορεύματα, που τα φόρτωνε υπομονετικά όσους μήνες έμεινε δεμένο στο λιμάνι. Τα κύματα που κάποτε έπεσα πάνω του βουνά φάνταζαν πλέον ασήμαντα και μακρινά. Και δεν ήθελε να τα θυμάται. Έβγαινε από το λιμάνι αργοκίνητο και περήφανο, έτσι ακριβώς όπως μπήκε πριν από πολύ-πολύ καιρό. Κι ο καπετάνιος του κοίταζε μόνο μπροστά. Μελετούσε τους χάρτες του με αφοσίωση, προσπαθώντας να χαράξει τη ρότα του κατά ’κει που δύει ο ήλιος. Φαινόταν σίγουρος ότι το ταξίδι προς τη δύση έχει κι αυτό τις ομορφιές του. Ότι υπάρχουν και σ’ αυτό πολλά καινούργια λιμάνια να ανακαλύψεις. Πολλές λύπες και πολλές χαρές όπως…και στο παρθενικό ταξίδι, όπως και σε κάθε λιμάνι… Μπροστά του θα ξανοιγόταν σε λίγο ο απέραντος ωκεανός. Αυτός που είναι μαζί μοίρα και προορισμός. Δεν ξέρω αν ήταν σύμπτωση, ήταν όμως την ίδια ακριβώς ημέρα που έληγε και επίσημα η διδακτική μου θητεία στην Ελληνογαλλική Σχολή. Βίνα Γιαννούλη Φιλόλογος

110


Σας ευχαριστούμε…

Στις 31 Αυγούστου 2012, ολοκλήρωσε το διδακτικό του έργο στη Σχολή ο αγαπητός σε όλους μας Γιάννης Κατσικάρος, καθηγητής φυσικών επιστημών. Η αγάπη του για τη Φυσική και η προσήλωσή του στο καθήκον βοήθησαν τους μαθητές του να αποκομίσουν γνώσεις και να λάβουν σωστή αγωγή. Υπομονετικός, πράος, πρόθυμος να βοηθήσει τους συναδέλφους του και άοκνος μέχρι το τέλος της θητείας του στην εκπαίδευση, απέδειξε ότι είναι εκπαιδευτικός με ήθος, πιστός στις αρχές της Σχολής.

Η Βιολογία είναι η επιστήμη της ζωής και η ζωή έχει βιολογικούς κύκλους. Κάθε τι που αρχίζει, καταλήγει να τελειώνει με αποδιοργάνωση των υλικών του, τα οποία ξαναχρησιμεύουν στη δημιουργία νέας ζωής. Εγώ είμαι ευλογημένη, γιατί για το ξεκίνημα της νέας μου ζωής, είμαι εφοδιασμένη με άριστα υλικά που πήρα από εσάς όλα αυτά τα χρόνια. Προσπάθησα να σας διδάξω όχι το πώς «ψαρεύουν, ούτε σας έδωσα καλάμι ψαρέματος». Δώρον-άδωρο άλλωστε, τι να τα κάνατε... παλιατζούρες θα ήταν σε λίγα χρόνια! Είχα σκοπό να σας βοηθήσω να βρείτε ένα δικό σας τρόπο ψαρέματος. Σας ευχαριστώ για την αγάπη που μου δώσατε. Την αγάπη εκείνη που παραχωρεί, ωθεί, ενθαρρύνει, ώστε εκείνοι που αγαπώ να ζουν όλο και λιγότερο εξαρτημένοι. Μαίρη Σταυρακοπούλου Βιολόγος

Είκοσι χρόνια στη διάθεση όλων: των frères, της διεύθυνσης, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονέων και των αποφοίτων. Πρωί, απόγευμα, Κυριακή, γιορτή και σχόλη!... Δεν αποτιμάται εύκολα αυτή η προσφορά. Μεταξύ των προσόντων που έθεσε όλα αυτά τα χρόνια ο Γιώργος Δαλέζιος στη διάθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας, ένα ξεχωρίζω: ό,τι γνώριζε καλά –και γνώριζε πολλά– δεν το κρατούσε για τον εαυτό του, το μεταλαμπάδευε. Έτσι, η διαθεσιμότητά του, που μας έβγαζε συχνά από τη δύσκολη θέση, ήταν εκτός των άλλων και δημιουργική. Αυτό ήταν ακριβώς που τον καθιστούσε “λασαλιανό”. Έδειξε με τον τρόπο του ότι η πολύτιμη αυτή ιδιότητα δεν πρέπει να χαρακτηρίζει μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά οποιονδήποτε εργάζεται στο σχολείο μας. Τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε “καλή σύνταξη”! Μ. Γ. Βαρθαλίτης 111


Mεταξύ μας

112

Saint paul 2012 13 f2 low  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you