Page 1

työpaikka

oppisopimuskoulutus koulutus Ammatti

tutkinto yrittäjä


o

le l a j i el k s pi

Hanki tutkinto tai kehitä osaamistasi!

KIIKARISSA OPPISOPIMUS?

OPISKELE AMMATTI OPPISOPIMUKSELLA.

Oppisopimuskoulutus on työsuhteeseen tai yrittäjyyteen perustuvaa ammatillista koulutusta, jolla voi opiskella samoihin ammatillisiin tutkintoihin kuin oppilaitosmuotoisessa koulutuksessa. Se sopii niille, joilla ei ole vielä ammatillista koulutusta ja niille, jotka haluavat nostaa osaamisensa tasoa.

Oppisopimus on joustava, monipuolinen ja käytännönläheinen tapa opiskella ammatti, vaihtaa alaa, saada todistus omasta osaamisesta, jatkaa loppuun kesken jääneet opinnot tai hankkia lisäkoulutusta.

Oppisopimuksella voi suorittaa perustutkinnon ammattitutkinnon erikoisammattitutkinnon jonkin tutkinnon osan

Valittavanasi on yli 300 eri tutkintoa, joista osaan valmistava koulutus löytyy Etelä-Karjalasta. Mikä koulutus sopisi sinulle? Tutustu aloihin, tutkintoihin ja niiden perusteisiin: edusampo.fi/oppisopimus eperusteet.opintopolku.fi www.oph.fi > Säädökset ja ohjeet > Opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteet > Ammatillinen koulutus


OPPISOPIMUKSEEN? töissä

työtön

yrittäjä

Jos olet töissä, keskustele työnantajasi kanssa mahdollisuudesta opiskella tutkinto tai täydentää osaamistasi oppisopimuskoulutuksella.

Jos olet vailla työpaikkaa, ole aktiivisesti yhteydessä työnantajiin ja keskustele mahdollisuudesta opiskella oppisopimuksella.

Jos olet yrittäjä, myös sinulla on mahdollisuus suorittaa tutkinto ja päivittää ammattitaitoasi oppisopimuskoulutuksella. Yrittäjä etsii tuekseen mentor-yrittäjän, jonka kanssa arvioi työssäoppimisen toteutumista ja kehittymistä. Ota yhteyttä oppisopimuspalveluihin.

OPISKELIJA saa työehtosopimuksen mukaista palkkaa työssäoloajaltaan. saa oppisopimuspalveluilta seuraavia verottomia opintososiaalisia etuja palkattomien teoriaopintojen ajalta:

TODISTUS Oppiajan päätyttyä oppisopimuspalvelut kirjoittaa opiskelijalle osallistumistodistuksen valmistavasta koulutuksesta. Kun tutkinto on suoritettu hyväksytysti, tutkintotoimikunta myöntää opiskelijalle tutkintotodistuksen, jonka opiskelija saa oppilaitoksesta.

ansionmenetyksen korvauksena päivärahaa 15 €/pv perheavustusta 17 €/pv, jos opiskelijalla on alle 18-vuotiaita huollettavia. voi lisäksi hakea oppisopimuspalveluilta: majoituskorvausta 8 €/pv, jos opetus järjestetään koti- tai oppisopimuspaikkakunnan ulkopuolella. matkakorvausta oppilaitokseen ja takaisin, mikäli matka yhteen suuntaan on yli 10 km (halvimman matkustustavan mukaan yksi meno-paluu/jakso). maksaa tutkintoon tähtäävässä koulutuksessa tutkintomaksun 58 €.

Palkkaa oppimisesta – oppisopimuksella


e ll a aj lle t OPPISOPIMUS ON TYÖSSÄOPPIMISTA JA OPISKELUA n jä a ä t ön rit OPPILAITOKSESSA y t y ja Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskeluohjelma ja henkilökohtaistamissuunnitelma. Suurin osa oppimisesta tapahtuu omalla työpaikalla työpaikkaohjaajan opastuksella. Yrittäjän oppisopimuksessa opinnoissa tukee ja auttaa yrittäjän itsensä valitsema mentor-yrittäjä. Tutkintoon tähtäävässä oppisopimuksessa työtehtävien tulee olla tutkinnon perusteiden mukaisia. Työssäoppimista täydentää opiskelu oppilaitoksessa. Koulutuksessa hankitut tiedot ja taidot osoitetaan ja arvioidaan oppilaitoksen järjestämissä tutkintotilaisuuksissa. Oppisopimusaika määräytyy opiskelun tavoitteen ja opiskelijan aiemman osaamisen perusteella. Tutkintoon tähtäävä sopimus kestää yleensä 2-3 vuotta. Oppisopimus sopii myös määräaikaisiin työsuhteisiin. Lisäksi osa-aikaisesti vähintään 25 tuntia viikossa työskentelevä henkilö voi kouluttautua oppisopimuksella.

TYÖNANTAJA

YRITTÄJÄ

maksaa opiskelijalle työehtosopimuksen mukaista palkkaa työssäoloajalta.

mentor-yritykselle voidaan maksaa koulutuskorvausta

ei ole velvollinen maksamaan opiskelijalle palkkaa tämän ollessa teoriaopinnoissa oppilaitoksessa.

saa opintososiaalisia etuja, mikäli tulee ansionmenetyksiä tietopuolisen koulutuksen ajalta

saa oppisopimuspalveluilta koulutuskorvausta seuraavasti: 100–150 €/kk perustutkintoon johtavassa oppisopimuksessa 20–50 €/kk ammatti-/erikoisammattitutkintoon johtavassa oppisopimuksessa voi hakea palkkatukea työ- ja elinkeinotoimistosta palkatessaan työttömän työnhakijan oppisopimustyösuhteeseen. Lisätietoa työnantajille: Kaakkois-Suomen TE-palvelut työnantaja- ja yrityspalvelut p. 0295 042 001

ulutus o k s u m i p o s Oppi ään räätälöid aan k u m i s e d i e tarp


ja

ty

le l a aj lle t n ä jä a ön ritt y

Rekrytoi tai kouluta henkilöstöä oppisopimuksella!

KEHITÄ JA KASVATA YRITYSTÄSI OPPISOPIMUKSELLA

TUKEA TYÖPAIKALLA TAPAHTUVAAN OHJAAMISEEN

Oppisopimus tarjoaa mahdollisuuden yrityksesi toiminnan jatkuvaan kehittämiseen erilaisten räätälöityjen koulutusratkaisujen avulla. Oppisopimuksella voit kouluttaa hyvästä tyypistä erinomaisen työntekijän tai tehdä henkilöstöstä aiempaa monipuolisempia osaajia.

Tarjoamme työpaikkaohjaajakoulutusta säännöllisesti.

Myös yrittäjä voi kehittää toimintaansa oppisopimuksella esimerkiksi yrittäjän, johtamisen tai tuotekehityksen koulutuskokonaisuuksilla. Saat asiantuntijoiden ohjausta ja uutta osaamista liiketoimintasi kehittämiseen ja luot yhteyksiä toisiin yrittäjiin. Rakennetaan yhdessä juuri yrityksellesi sopiva oppisopimus tai isomman porukan koulutuskokonaisuus.

Hyödynnettävänäsi on myös Ohjaan.fi-sivusto, johon on kerätty vinkkejä eri tilanteita varten.


OPPISOPIMUSPALVELUT Asiakkuus- ja oppisopimuspäällikkö

Mirja Hosionaho

tä!

ota yhteyt

oppisopimustoiminta kokonaisuutena, asiakas- ja sidosryhmäyhteistyö, oppilaitosyhteydet, projektit ja yrityskohtaisten oppisopimusryhmien suunnittelu p. 040 026 8948 mirja.hosionaho@edusampo.fi

LAPPEENRANTA Pohjolankatu 12

Koulutussuunnittelija

Jari Tamminen

kouluttaudu ammattiin työtä tekemällä.

IMATRA

Koulukatu 5 Koulutussuunnittelija

Tytti Kainulainen

oppisopimusten suunnittelu ja seuranta, oppisopimusinfot, oppisopimusneuvonta

oppisopimusten suunnittelu ja seuranta, oppisopimusinfot, oppisopimusneuvonta

p. 040 136 4637

p. 040 136 4651

jari.tamminen@edusampo.fi

tytti.kainulainen@edusampo.fi

Koulutussihteeri

Koulutussihteeri

Selja Piiparinen

Else Uronen

opiskelijahallinto, oppisopimusneuvonta

koulutuskorvausten maksatus, opintososiaalisten etujen maksatus, opiskelijahallinto, oppisopimusneuvonta

p. 040 136 4687 selja.piiparinen@edusampo.fi

p. 040 136 4693 else.uronen@edusampo.fi

Lisätietoja: www.edusampo.fi/oppisopimus www.oppisopimus.fi

Koulutussuunnittelija

Tarja Toiviainen projektit, opiskelijahallinto, oppisopimusneuvonta p. 040 136 4660 tarja.toiviainen@edusampo.fi

Oppisopimuskoulutus  

Saimaan ammattiopisto Sampo, oppisopimuskoulutuksen esite

Advertisement