Page 21

The FranÇois Dupuis Recreation Centre

2014

The François Dupuis Recreation Centre provides a new six lane, 25m pool, and leisure pool for the developing community in Ottawa East. Ancillary functions include an exercise room and public meeting rooms. The design offers a model for how contemporary architecture can engage with the suburban community and landscape. A striking exterior appearance signals it’s unique status as a public space – and the organization of the building extends the delineation and expression of public space into the building interior. Sustainability: The preservation of an existing copse of trees, natural lighting throughout the facility, along with the following design features, contribute to the building’s sustainability profile. The building design is registered LEED® Silver. • Heat recovery from excess pool water • Energy performance – 40 to 50% better than Model National Energy Code for Buildings • Radiant in-floor heating • Attention to air quality • Robust building envelope and durable building material selection and detailing • Water saving landscape design and plumbing • Controlled storm water run-off • Reduced heat impact from roof and landscaping • Use of renewable, recycled and regionally produced materials

The MacEwan University Service Centre The MacEwan University Service Centre [USC] has been designed built to LEED Silver Standard. This 5,000m2 addition, uniquely situated on top of an existing five level parkade, is home to 230 administrative and support staff. The USC was the first step in MacEwan University’s downtown campus strategy, a project that will eventually see all students, staff and faculty consolidated on the City Centre Campus.

2014

Sustainable features: • Effectively located to alleviate the need to use valuable and limited campus land. • Reduced energy consumption by up to 40% in comparison to a conventional building of its size by optimizing energy performance of the electrical and mechanical systems. • Will save between 20 to 30% of water use compared to a conventional building through use of low flush toilets, waterless urinals, and low flow faucets. • Open concept with operable windows has allowed for access to daylight, fresh air and views. • The project diverted 75% of construction and demolition waste from disposal in the landfill. • Ensured that at least 20% of the building materials and products were extracted, processed and manufactured within the region and at least 50% of the wood-based materials were certified in accordance with the Forest Stewardship Council. • Designated preferred carpool stalls, secure bicycle storage, and shower facilities available. • Implements a Green housekeeping program. • Incorporation of a high albedo roof. MacEwan.ca

sabMag - SPRING 2015

21

Digital leed review  

2014 LEED BUILDING IN REVIEW

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you