Page 1

2017 © TNV-VT


1920

N:o 197

Helsingissä maanantaina heinäkuun 24. päivä

Seitsemän kertaa viikossa ilmestyvä aamulehti

NIMIPÄIVÄÄ VIETTÄÄ: Kristiina, Tiina, Kirsti, Kirsi, Krista, Kiia ja Tinja

PÄIVYSTÄJÄ:

JO TUHAT PÄIVÄÄ ITSENÄISYYTTÄ

SÄÄ:

Lontoon rauhankonferenssista ei tule mitään

Suomessa viimein vakiintunut tasavaltahallinto

27. tammikuuta – 15. toukokuuta 1918 käydyn sisällissodan jälkeen Suomen hallitusmuodoksi oli tulossa monarkia. Kuninkaanvalinnasta oli eriäviä mielipiteitä ja lopulta tukeuduttiin Saksaan. Suomelle ehdittiinkin jo valita kuninkaaksi Friedrich Karl, mutta kuningaskuntahanke jäi sikseen, kun Saksa hävisi ensimmäisessä maailmansodassa. Suomesta tuli tasavalta, jonka hallitusmuoto vahvistettiin 17. heinäkuuta 1919. Pian tämän jälkeen Suomen ensimmäiseksi presidentiksi valittiin K. J. Ståhlberg.

17. vuosikerta

Vasta tänä vuonna Suomi solmi Tartossa, Virossa rauhan- ja rajasopimuksen Neuvosto-Venäjän kanssa. Sopimuksessa määriteltiin ensimmäistä kertaa itsenäisen Suomen rajat, joiksi määrättiin Suomen suuriruhtinaskunnan rajat. Itä-Karjalan rajakuntien Repolan ja Porajärven asukkaat olivat vaatineet kuntien liittämistä Suomeen ja käytännössä ne olivat jo olleetkin Suomen hallinnassa, mutta rauhansopimuksella ne palautettiin Venäjälle.

Neuvosto-Wenäjän vastaanpanon johdosta on Englanti luopunut ehdotuksestaan

Daily News on saanut tietää, että Englannin hallituksen neuvostohallitukselle lähettämässä Puolan sotaa koskevassa nootissa tunnustetaan, että neuvostohallituksen vastaus on saatu ja että sitä on huolellisesti harkittu. Siinä huomatetaan, että neuvostohallituksen vastaus sisältää ristiriitaisia kohtia ja epätäsmällisyyksiä, joihin Englannin hallitus ei halua puuttua. Nyt kun neuvostohallitus on halukas myöntämään Puolalle aselevon, on Englannin hallitus kehoittanut Puolaa pyytämään aselepoa. Vastauksessa ilmaistaan vakaumus, että neuvostohallitus suostuu rauhaan kohtuullisilla ehdoilla. Sen tähden luovutaan Lontoon konferenssia koskevasta ehdotuksesta.

Päivän Kappale Esittäjä:

Tapio Rautavaara Kappale:

Kulkurin Valssi J. Alfred Tanner (1884-1927) teki suomenkielisen tekstin ensimmäisen maailmansodan aikoihin. Tanner julkaisi sen lauluvihkossa, jota hän myi keikoillaan. Myöhemmin Tanner julkaisi nuottiversion, jossa kappale oli pianosovituksena. Nuotteja kulkeutui Amerikkaan, missä Juho Koskelo levytti sen. 1920-luvun taitteessa Tanner lähti itse esiintymään Amerikan siirtolaisille. Tanner levytti Amerikan-matkallaan ja kaksi vuotta myöhemmin Berliinissä. Silloin Kulkurin Valssi viimein tallentui levylle sanoittajan itsensä laulamana. Alun perin kappale oli Vandrare Valsen, jota on väitetty ruotsalaiseksi.

Kieltolaki

Asetus alkoholipitoisten aineiden valmistuksesta, maahantuonnista, myynnistä, kuljetuksesta ja varastossapidosta (29/1917) astui voimaan 1.6.1919. Asetus koskee kaikkia denaturoimattomia alkoholipitoisia aineita, jotka sisältävät enemmän kuin kaksi tilavuusprosenttia etanolia. Näiden aineiden valmistus, maahantuonti, myynti, kuljetus ja varastointi on sallittua vain lääkinnällisiin, tieteellisiin ja teknisiin tarkoituksiin. Yksinoikeus alkoholin valmistukseen, myyntiin ja maahantuontiin kuuluu valtiolliselle monopolille, Valtion Alkoholiliikkeelle.

KADONNUT SKUTVIKEN, LÖYTÖPALKKIO

Suomen itsenäisyysjulistus 5. joulukuuta 1917. 24.7. © TNV-VT


1930

N:o 198

Helsingissä tiistaina heinäkuun 25. päivä

NIMIPÄIVÄÄ VIETTÄÄ: Jaakko, Jaakob, Jimi ja Jaakoppi

Seitsemän kertaa viikossa ilmestyvä aamulehti

JAAKONPÄIVÄ.

Perinteen mukaan ”Jaakko heittää kylmän kiven veteen”

PÄIVYSTÄJÄ:

HELSINGISSÄ TALONPOIKAISMARSSI

27. vuosikerta

SÄÄ:

MIELIPIDEPALSTA

12 000 Lapuan Liikkeen kannattajaa marssi Senaatintorilla

Lapuan Liike eli suomalainen oikeistoradikaali kommunisminvastainen kansanliike järjesti maanantaina 7. heinäkuuta 1930 Talonpoikaismarssin, joka oli suuri kansanliikkeen voimannäyttö. Talonpoikaismarssi oli hyvin suunniteltu massiivinen operaatio, jossa 12 000 Lapuan liikkeen kannattajaa marssi maakunnittain ja alueittain rykmentteihin, pataljooniin ja komppanioihin jaettuna suojeluskuntakurissa sekä -järjestyksessä. Alun perin marssin nimeksi oli suunniteltu ”Suojeluskuntamarssi”, mutta Suojeluskuntien komentaja Lauri Malmberg kielsi suojeluskuntaunivormun käytön. Liikkeen pääideana oli järjestää uusi tapahtuma, joka muistuttaisi valkoisen armeijan voitonparaatia 16.5.1918. Ennen talonpoikaismarssia sisäpoliittinen tilanne oli erittäin jännittynyt. Hallituksen aseman osoittauduttua heiveröiseksi arveltiin jopa lapualaisten vallankaappauksen olevan mahdollinen. Aktiivisesti hallitusvallan kumoamista ei liikkeessä mietitty, mutta osa

lapualaisista oli harkinnut kaappausta, mikäli hallitus ei toimisi riittävän aktiivisesti kommunisteja vastaan. Marssin aikana sekä Lapuan liike että hallitus lupasivat taistella kommunismin hävittämisen puolesta. Hallitus kuitenkin pyysi kansanliikettä lopettamaan omankädenoikeuden käytön. Kallion hallitus on jo suunnitellut kaiken kommunistiseksi tulkittavan toiminnan kieltämiseen tähtäävän lakipaketin. Sosiaalidemokraattien kuitenkin vastustaessa esitystä hallitus ei eduskunnassa saanut puolelleen perustuslain muuttamiseen tarvittavaa vähintään kahden kolmasosan määräenemmistöä, jolloin osa laeista on siirtynyt lepäämään vaalien yli. Kostoksi lapualaiset muiluttivat 17.–18.7. eduskunnan sosiaalidemokraattisen varapuhemiehen Väinö Hakkilan Tampereen Teiskosta Lapuan kautta Kuortaneelle. Kommunistilakien käsittelyn nopeuttamiseksi presidentti Relander ilmoitti hajottavansa eduskunnan 15. heinäkuuta ja määräsi uudet vaalit pidettäväksi ensi syksynä 1.–2. lokakuuta.

HELSINGISSÄ TALONPOIKAISMARSSI 12 000 Lapuan Liikkeen kannattajaa marssi Senaatintorilla

Yli 12 000 miestä kokoontui Talonpoikaismarssin pääjuhlaan 7. heinäkuuta 1930 Helsingin Senaatintorille, jossa vastassa marssijoita oli Suomen korkein valtiollinen ja sotilaallinen johto. Tarkoituksena oli tehdä toisinto valkoisen armeijan voitonparaatista 16. toukokuuta 1918.

DEFLAATIO

O.Y. Karamelliliike A.B. avaa pitkään jatkuneen kieltolain jälkeen 5.4.1932 seuraavat karamellimyymälät: MYYMÄLÄ MYYMÄLÄ MYYMÄLÄ MYYMÄLÄ MYYMÄLÄ MYYMÄLÄ

Onko edessä devalvointi? Sekä palkat että hinnat ovat laskeneet 1930-luvun taitteessa, eli Suomessa vallitsee deflaatio. Rahan arvo on noussut niin paljon, että vuoden 1930 elinkustannusindeksi on vain 90 % vuoden 1928 indeksistä. Markan devalvoinnista on alettu keskustelemaan.

Suomi-Filmi Oy Esittää:

Maailmanlaajuinen lama on vaikuttanut Suomeen onneksi verraten vähän. Bruttokansantuote on supistunut nyt kahtena peräkkäisenä vuotena, yhteensä laskua on tullut 3%. Eräs syy vähäiseen pudotukseen on maatalouden suuri osuus kansantaloudesta: Maanviljelijät tuottavat vaikka vienti ei ole varmaa.

Aktivistit Kaikki rakastavat Meidän poikamme merellä Pohjalaisia Rikas tyttö Tottisalmen perillinen Tositarkoituksella Herra ja ylhäisyys Tänään klo 20.00

Päivän Kappale Suomalainen levyiskelmä teki läpimurtonsa 1920-luvun lopussa, ja 30-luku on ollut suomalaisen iskelmän ensimmäinen kultakausi.

N:o N:o N:o N:o N:o N:o

1 2 3 4 5 6

(Hki 1) Albertinkatu 34. (Hki 2) City Pasaasi. (Hki 3) Kaisaniemenkatu 7. (Hki 4) P. Makaasinikatu 7. (Hki 5) Hakaniementori 2. (Raasep. 1) Sysimiiluntie 56.

Myynti aloitetaan kussakin myymälässä klo 10.00. Varastojen niukkuuden takia myydään aluksi tuotteita samalle ostajalle korkeintaan 10 mk:lla.

Esittäjä:

Bruno Laakko ja Lepakot Kappale:

Kissa Vieköön

KADONNUT SKUTVIKEN, LÖYTÖPALKKIO

25.7. © TNV-VT


1940

N:o 199

Helsingissä keskiviikkona heinäkuun 26. päivä

NIMIPÄIVÄÄ VIETTÄÄ: Martta

Seitsemän kertaa viikossa ilmestyvä aamulehti

SYNTYMÄPÄIVÄÄ VIETTÄÄ: Juuli Rantaniemi, Mona Nordström

PÄIVYSTÄJÄ:

MOSKOVAN RAUHA PÄÄTTI TALVISODAN

37. vuosikerta

SÄÄ:

MIELIPIDEPALSTA

Suomen hallitus allekirjoitti rauhansopimuksen

Suomen hallitus ja ulkoasiainvaliokunta hyväksyivät Neuvostoliiton laatiman rauhansopimuksen 11. maaliskuuta ja Moskovan rauhansopimus allekirjoitettiin illalla 12. maaliskuuta 1940. Taistelutoiminta rintamilla päättyi 13.3. asteittain klo 11 alkaen. Kello 10:45 neuvostojoukkojen tykistö ja kranaatinheittimistö avasivat yllättäen tulen suomalaisten asemiin. Keskityksillä ei ollut mitään suoraa sotilaallista päämäärää, ja ne olivatkin puhdas kostotoimi. Tulituksen johdosta satoja suomalaisia kuoli tai haavoittui. Sallan rintamalla loppuhetken tykistökeskitys oli ankaraa ja vielä kello 12 neuvostolentokoneet pommittivat suomalaisten asemia. Rauhansopimuksen mukaan Suomi luovuttaa Neuvostoliitolle osan Sallaa ja Kuusamoa, Kalastajasaarennon Petsamosta, Suomenlahden ulkosaaret ja suuren osan Karjalaa mukaan lukien Viipurin, käytännössä vuoden 1721 Uudenkaupungin rauhan rajalinjaa seuraillen. Suomi joutuu myös vuokraamaan Hangon Neuvostoliitolle tukikohdaksi 30 vuodeksi ja rakentamaan Kantalahden ja Sallan välille rautatien.

SÄÄNNÖSTELYN AIKA

OSTA RINTAMAMIESTALO!

Ostokortit tulevat

Elintarvikkeiden säännöstelyllä pyrittään sodan aikana ja sen jälkeen takaamaan kansalaisille välttämättömien peruselintarvikkeiden mahdollisimman tasapuolinen jakelu. Valtiovalta pyrkii näin huolehtimaan niin puolustuslaitoksen kuin siviilienkin ravitsemuksesta.

Kadonnut.

SKUTVIKEN, LÖYTÖPALKKIO

Päivän Kappale Esittäjä:

Eugen Malmstén Kappale:

Sillanpään marssilaulu Sillanpään marssilaulu on isänmaallinen sota-aikana syntynyt laulu, joka on suosittu muun muassa varusmiesten marsseilla. Sen on säveltänyt Aimo Mustonen Frans Emil Sillanpään tekstiin. Teksti perustuu Sillanpään aiemmin syksyllä 1939 tekemään runoon.

Tältä säännöstelykortit tulevat näyttämään. 26.7. © TNV-VT


1952

N:o 200

Helsingissä torstaina heinäkuun 27. päivä

NIMIPÄIVÄÄ VIETTÄÄ: Heidi

Seitsemän kertaa viikossa ilmestyvä aamulehti

SYNTYMÄPÄIVÄÄ VIETTÄÄ: Iiris Riikonen, Ella Kostiainen

PÄIVYSTÄJÄ:

HELSINKI ELÄÄ JO KISATUNNELMISSA

49. vuosikerta

SÄÄ:

MIELIPIDEPALSTA

Kaupungin porteilla korkeapaineen aika

Varhaisista aamutunneista aina vuorokauden viimeisille hetkille jatkui eilen ulkomaalaisten olympiavieraiden virta kisakaupunkiin. Seutulan ja Malmin lentokentillä sekä kaupungin laivarannoissa elettiin normaalisksi muodotunutta korkeapaineen aikaa. Ennakolta ilmoitetut eri aikamäärärt eivät enää pidä läheskään paikkaansa vaan yhtäkkiä saattaa joku joukkue tulla tupsahtaa Helsinkiin. Saamamme tiedon mukaan Ihmetellä täytyy vastaanoton ja edelleen kuljetuksen joustavuutta erityisesti siksi, että esimerkiksi Seutulan lentokentällä ja Eteläsataman laivarannassa samoinkuin Kisakylässä jatkuvat alueiden rakennus- ja kunnostustyöt yötä päivää ehtiäkseen kisojen alkuun mennessä lopulliseen kuntoonsa.

Eilisen päivän huomattavin saapuja oli Neuvostoliiton 140-henkinen osaryhmä käsittäen ratsastajia, soutajia ja ampujajoukkueen. Otaniemi oli Pasilan asemalla purkautuneen itäisen naapurimaamme osanottajien ensimmäinen määränpää ja sinne majoittuvat myös kolmella koneella Malmille laskeutuneet 42 bulgarialaista, muun muassa heidän jalkapallojoukkueensa. Näiden lisäksi merkittiin eri sisäänpääsyporteilla papereihin johtajia Kanadasta, koripalloilijoita Israelista, soutajia ja purjehtijoita, sekä toimihenkilöitä Saksasta ja viimeisinä eilisen vuorokauden kohdalle merkittyinä vieraina Kööpenhaminan vuorokoneella saapuneet 14 chileläistä olympiakomiteansa puheenjohtaja Alejandro Bascurin johdolla.

”Miss Universum”

ARMI KUUSELA

Kisajulisteesta järjestettiin suunnittelukilpailu, jonka voitti mainospiirtäjä Ilmari Sysimetsä. Olympialaiset näkyvät myös tämän vuoden postimerkissä. Helsingin olympialaisten kunniaksi lyöon lyöty maailman ensimmäinen olympiaraha.

Päivän Kappale Esittäjä:

Armi Kuusela Helsingissä 26.7. Hotelli Vaakunan edustalla.

Metro-tytöt ja Kipparikvartetti

C. E. MANNERHEIM

Kappale:

Pieni ankanpoikanen

4.6.1867–27.1.1951

Pieni ankanpoikanen on vuoden 1952 myydyin suomalainen äänilevy.

JUO JÄÄKYLMÄNÄ

UNIKEONPÄIVÄ.

Marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin hautajaisia vietettiin 4.2.1951, jota ennen yleisöllä oli tilaisuus käydä osoittamassa kunnioitustaan kahden vuorokauden ajan.

Kansanuskomuksen mukaan se, joka herää unikeonpäivänä viimeisenä, on väsynyt koko vuoden. Tapana on ollut myös kiusata pisimpään nukkunutta – Naantalissa Vuoden Unikeko heitetään mereen.

KADONNUT S K U T V I K E N . L Ö Y T Ö PA L K K I O . Hautajaiset keräsivät yli 100 000 osanottajaa.

27.7. © TNV-VT


1961

N:o 201

Helsingissä perjantaina heinäkuun 28. päivä

NIMIPÄIVÄÄ VIETTÄÄ: Atso

Seitsemän kertaa viikossa ilmestyvä aamulehti

PERUN ITSENÄISYYSPÄIVÄ.

PÄIVYSTÄJÄ:

Peru itsenäistyi Espanjasta 140 vuotta sitten, 28.7.1821.

NOOTTIKRIISI KÄSILLÄ

Urho Kekkonen ja Leonid Breznev vuonna 1960 Kekkosen valtiovierailulla Neuvostoliittoon.

Presidentti Kekkonen on parhaillaan Havaijilla Mauin saarella. Mukana olleen R. Seppälän mukaan Kekkonen ei vaikuttanut yllättyneeltä, kun hänelle kerrottiin nootista. Kekkonen oli muutamaa päivää ennen nootin tuloa keskustellut Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedyn kanssa Washingtonissa. Tämä viittasi YYA-sopimuksen mukaisten konsultaation mahdollisuuteen, johon Kekkonen vakuutti Suomen tuntevan asemansa. Suomen kommunisteille oli viikkoa aiemmin vuodettu tietoja, joiden mukaan Neuvostoliiton sekaantuminen presidentinvaaleihin olisi syksyllä odotettavissa ja että kriisin purkaminen onnistuisi ainoastaan Urho Kekkosen näyttävällä matkalla Moskovaan. Gromykon NKP:n keskuskomitealle lähettämässä kirjeessä sanotaan: ”Suomen hallitukselle lähetettävä nootti asettaa Neuvostoliiton ulkoministeriön mielestä presidentti Kekkosen vastustajat ja maan taantumukselliset piirit vaikeaan tilanteeseen, jotka vastustavat Saksan kanssa tehtävää rauhansopimusta. Nootti auttaa Suomessa niitä voimia, jotka vastustavat militarismin elvyttämistä Länsi-Saksassa ja jotka kannattavat Suomen nykyistä ulkopoliittista linjaa.”

PRESIDENTTI LÄHTI VAELTAMAAN Kekkonen näännyttää muut retkillään

Maamme presidentti Urho Kekkosen harrastuksista löytyy yleisurheilun lisäksi vaellushiihtoa, vaellusta, metsästystä ja kalastusta. Erityisesti hiihtoretket tekevät Kekkosesta poikkeuksellisen erähenkisen presidentin.

Vuodesta 1956 eteenpäin Kekkonen on käynyt joka talvi hiihtoretkillä Lapissa. Parhaimmillaan Kekkonen on ehtinyt viettää vuoden aikana eräpoluilla jopa toista kuukautta hiihdellen ja metsästäen.

Kekkosella oli tapana hiihdättää mukaan lähteneitä melkein näännyksiin asti.

Päivän Kappale Esittäjä:

TULOSSA: e n s i m m ä i n e n väritelevisiolähetys ilman_kaapelia!

Marion Rung Kappale:

Tipi-Tii Tipi-tii on Suomen toiseksi edustussävelmäksi Eurovision laulukilpailuissa valittu kappale. Lehdistöarvioissa ”Tipi-tiitä” on kehuttu poikkeuksellisen iloiseksi suomalaisiskelmäksi, mitä pidetään hyvänä kansainvälisille markkinoille pyrittäessä.”

SÄÄ:

MIELIPIDEPALSTA

Neuvostoliiton ulkoministeri luovutti nootin Suomen Moskovan suurlähettiläälle Moskova. Neuvostoliiton ulkoministeri Andrei Gromyko luovutti nootin Moskovassa Suomen suurlähettiläälle Eero A. Wuorelle. Nootissa esitetään YYA-sopimukseen vedoten konsultaatioita ”toimenpiteistä molempien maiden rajojen puolustuksen turvaamiseksi Saksan liitto­tasa­vallan ja sen kanssa liitossa olevien valtioiden taholta ilmenevän sotilaallisen hyökkäyksen uhan johdosta”. Wuori on pyytänyt nootin julkistamisen lykkäämistä, kunnes presidentti Kekkonen palaa Yhdysvaltain-matkaltaan takaisin Suomeen, mutta Gromykon kerrotaan vastanneen tähän: ”Kyllä he asian jo tietävät”.

58. vuosikerta

kadonnut ................... Skutviken, löytöpalkkio.

28.7. © TNV-VT


1970

N:o 202

Helsingissä lauantaina heinäkuun 29. päivä

NIMIPÄIVÄÄ VIETTÄÄ: Olavi, Olli, Uolevi ja Uoti

Seitsemän kertaa viikossa ilmestyvä aamulehti

SYNTYMÄPÄIVÄÄ VIETTÄÄ: Oliver Sundqvist, Fiona Friman

PÄIVYSTÄJÄ:

APOLLO 11 KUUN KAMARALLA

67. vuosikerta

SÄÄ:

MIELIPIDEPALSTA

”Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle” Historiallinen ensimmäinen kuukävely tapahtui, kun Apollo 11 -kuulento laskeutui kuun pinnalle 20. heinäkuuta 1969. Lento laukaistiin Cape Canaveralista 16. heinäkuuta 1969 mukanaan lennon komentaja Neil Armstrong, komentomoduuli Columbian pilotti Michael Collins ja kuumoduuli Eaglen ohjaaja Edwin ”Buzz” Aldrin. Kuutisen tuntia Apollo 11 -kuulennon laskeutumisen jälkeen astronautti Neil Armstrong astui ulos kuumoduulista ja laski jalkansa Kuun pinnalle. Viitisentoista minuuttia myöhemmin häntä seurasi Buzz Aldrin. Lennon kolmas astronautti Michael Collins seurasi tilannetta radioteitse Kuun kiertoradalla komentomoduulista.

voitteet viedä ihminen vieraan taivaankappaleen pinnalle ennen vuotta 1970, voittaa Neuvostoliitto avaruuskilvassa, ja aloittaa paikan päällä tapahtuva Kuun tieteellinen tutkimus.

Kuukävelyllään astronautit pystyttivät Yhdysvaltain lipun, asensivat kameroita ja tieteellisiä laitteita, valokuvasivat ympäristöä ja ottivat näytteitä kuuperästä tulevia geologisia tutkimuksia varten. Apollo 11 oli ensimmäinen Kuun kamaralle laskeutunut miehitetty avaruuslento. Apollo 11 toteutti presidentti Kennedyn asettamat ta-

Ensimmäinen ihminen kuussa 20. heinäkuuta 1969.

KOLME PÄIVÄÄ RAUHAA JA MUSIIKKIA Woodstock villitsi Yhdysvalloissa

15.-18. elokuuta 1969 New Yorkin osavaltiossa järjestetty suuri musiikkifestivaali Woodstock keräsi paikalle noin 500 000 ihmistä. Tapahtuma järjestettiin Bethelin pikkukaupungin liepeillä White Laken kylän heinäniityillä. Nelipäiväisessä festivaalissa esiintyi suuri joukko populaarimusiikin tähtiä.

den käyttöön liittyvältä vaikuttava hippitapahtuma oli kyseessä, kaupungin asukkaat kääntyivät festivaalin järjestämistä vastaan. Festivaalille löytyi pian uusi paikka Bethelin pikkukaupungista, White Laken kylästä. Woodstock Ventures sai kaupungilta luvan konsertiin heinäkuun lopulla.

Järjestäjät olivat halunneet pitää festivaalin Woodstockin kylässä tai lähellä sitä, mutta sopivaa paikkaa ei sieltä löytynyt. Maaliskuussa Wallkillin kaupungista saatiin vuokrattua maata, koska teollisuusalueeksi kaavoitetulla paikalla oli hyvä sijainti sekä tarvittavat mukavuudet. Kun Wallkillissa kuultiin, kuinka paljon festivaalille olisi tulossa katsojia ja millainen vasemmistolaiselta ja huumei-

Jotta tunnetut esiintyjät saatiin mukaan epävarmaan festivaaliin, heille luvattiin poikkeuksellisen suuret osallistumispalkkiot, kuten Jefferson Airplanen, The Whon ja Creedence Clearwater Revivalin noin 12 000 dollarin palkkiot. Yhteensä palkkioita maksettiin 180 000 dollaria. Jimi Hendrix sai suurimman palkkion, 32 000 dollaria.

Päivän Kappale

Yleisöä Woodstock- festivaalin avajaisseremoniassa 15.8.1969.

Esittäjä:

Virve Rosti Kappale:

Oon voimissain ”Oon voimissain” on iskelmälaulaja Vicky Rostin viides studioalbumi. Nimikappale on käännös Gloria Gaynorin hitistä ”I Will Survive” ja siitä on tullut todellinen kestohitti.”

kadonnut SKUTVIKEN - LÖYTÖPALKKIO 29.7. © TNV-VT


1981

N:o 203

Helsingissä sunnuntaina heinäkuun 30. päivä

NIMIPÄIVÄÄ VIETTÄÄ: Asta

Seitsemän kertaa viikossa ilmestyvä aamulehti

KANSAINVÄL. SOIDEN PÄIVÄ. / International Bog Day

PÄIVYSTÄJÄ:

PÄÄMINISTERI KIELTÄYTYI EROAMASTA

78. vuosikerta

SÄÄ:

MIELIPIDEPALSTA

Onko Kekkosen valtakausi päättymässä?

Kekkosen suvereenin vallankäytön päättymistä enteiltiin huhtikuussa, kun pääministeri Mauno Koivisto kieltäytyi eroamasta, vaikka häntä oli Tamminiemestä tähän varsin selväsanaisesti kehotettu. Koivisto rikkoi Kekkosen ajan kaavan huomauttamalla, että perustuslain mukaan Suomessa hallituksen tulee nauttia ensi sijassa eduskunnan eikä presidentin luottamusta. Tapahtuman on katsottu merkinneen myös alkua Kekkosen niin henkisen kuin fyysisenkin kunnon lopulliselle romahtamiselle. Presidentin kerrotaan kärsineen niin vakavan julkisen arvovaltatappion, ettei hän kenties enää toivu sen aiheuttamasta järkytyksestä.

VALTIOVIERAILU Skutvikenissa

Raaseporin Skutvikeniin odotetaan tänään saapuvaksi kymmeniä, ellei satoja vierailijoita ympäri maailman. Vierailun aikataulu ja ohjelma on seuraavanlainen:

11.00 Vierailijat saapuvat 11.30 Yhteinen leiriohjelma 13.00 Lounas 14.30 Päivänuotio 16.00 Viimeiset vierailijat poistuvat

Arvovaltaisten vieraiden odotetaan saapuvan klo 11.00–16.00 välisenä aikana.

METROJUPAKKA

Lahjusskandaali hidastaa käyttöönottoa

Uudenmaan lääninhallitus antoi eilen lausunnon, jonka mukaan Helsingin entinen kaupunginjohtaja Teuvo Aura, metrotoimiston johtaja Unto Valtanen ja metrotoimikunta olisivat ylittäneet toimivaltansa ja laiminlyöneet velvollisuutensa metron rakentamiseen liittyvissä asioissa. Unto Valtanen pidätettiin virastaan välittömästi ja on nyt epäiltynä lahjusten vaatimisesta Siemensiltä, metron videolaitteiden toimittajalta. Helsingin metron on nyt luvattu avautuvan 2. elokuuta 1982. Valmistuessaan metrolinja tulee olemaan Suomen suurin investointi: jo tähän mennessä sen kustannukset lähentelevät kahta miljardia markkaa. Helsingin metrojärjestelmä on rautatieverkosta erillinen leveäraiteinen raskas kaupunkirautatie, joka tulee käyttöönoton jälkeen olemaan maailman pohjoisin metrojärjestelmä.

AEROBIC klo 8.00

KOLMOSVISA klo 14.30

BAYWATCH klo 18.30

KADONNUT

Päivän Kappale Esittäjä:

Kirka

Kappale:

Hengaillaan SKUTVIKEN - LÖYTÖPALKKIO 30.7. © TNV-VT

”Hengaillaan” on Kirkan esittämä musiikkikappale, joka edustaa Suomea tulevissa Eurovision laulukilpailussa.


1990

N:o 204

Helsingissä maanantaina heinäkuun 31. päivä

Seitsemän kertaa viikossa ilmestyvä aamulehti

NIMIPÄIVÄÄ VIETTÄÄ: Helena ja Elena

PÄIVYSTÄJÄ:

BERLIININ MUURI MURTUI

87. vuosikerta

SÄÄ:

MIELIPIDEPALSTA

Kaupungin 28 vuotta erottanut muuri avautui yllättäen Muuri avautui yllättäen marraskuun 9. päivänä vuonna 1989, kun Itä-Saksan johto ilmoitti matkustusrajoitusten poistosta ja valtava väkijoukko tulvi kaupungin jakaneelle rajalle. Itä-Saksan johto yritti matkustushelpotuksilla rauhoitella itäsaksalaisia, jotka olivat ryhtyneet vaatimaan uudistuksia mielenosoituksissa ja joita vaelsi länteen Itävallan vastaisen rajansa syyskuussa avanneen Unkarin kautta. Unkarin kautta länteen pakeni muutamien viikkojen aikana peräti 50 000 ihmistä. Itä-Saksasta länteen vuonna 1966 paennut Hartmut Richter kertoo rynnänneensä heti muurin avautumisesta kuultuaan Brandenburgin portille ja edelleen Bornholmer Strassen rajanylityspaikalle.

”Näin loputtoman virran ihmisiä ylittämässä rajan ja itkimme yhdessä. Olin niin onnellinen heidän puolestaan. Kyyneleet tulevat edelleen silmiini”, muistelee Richter, joka oman pakonsa jälkeen avusti yli 30 ihmistä länteen. ”En voi uskoa, että muuri murtui. Olen odottanut tätä niin kauan. Voimme taas matkustaa. Minä ja kaksi kaveriani kiipesimme muurille ja kävelimme sitä edestakaisin laulaen saksalaisia lauluja. Joku antoi minulle vasaran ja ryhdyin sen enempiä kyselemättä hakkaamaan muuria”, iloitsi saksalaisnainen tuoreeltaan Ylen uutisten haastattelussa marraskuussa 1989. Osa häämöttävän vapauden innostamasta väkijoukosta ryhtyi heti rikkomaan muuria.

Länsiberliiniläiset kiipesivät muurin päälle ja hajoittivat sitä vasaroin ja taltoin 9. marraskuuta 1989.

TALOUSKRIISI

Lama syvenee Suomessa Talousvaikeudet jatkuvat. Vuosikymmenen alun lama on jo nyt osoittautunut talousvaikutuksiltaan Suomen historian pahimmaksi talouskriisiksi, pahemmaksi kuin 1930-luvun lama. Bruttokansantuote on laskenut 13 % ja työttömyys noussut 3,5 %:sta 18,9 %:iin. Laman syiksi on arvioitu edellisen vuosikymmenen talouspolitiikkaa. 1980-luvulla Suomessa vallitsi voimakas taloudellinen nousukausi, joka kesti koko vuosikymmenen. Yksi syy nousukauden pitkittymiseen ja ylikuumenemiseen oli ulkomaisen luotonhakemisen vapautuminen. Aiemmin luoton hakeminen ulkomailta oli luvanvaraista, mutta Suomen pankki vapautti luoton hakemisen 1986 ja tämä johti laajamittaiseen yrityksien lainanhakuun ulkomailta. Myös pankkien luotonanto yksityishenkilöille vapautui ja luottokanta kasvoi enimmillään yli 100 % vuodessa. Edellä mainitut seikat johtivat kansantaloudessa olevan rahamäärän voimakkaaseen kasvuun, joka puolestaan nosti asuntojen ja liiketilojen hintoja voimakkaasti. Syntyi kiinteistö- ja pörssikupla, jonka aikana syntyi nopeasti velkarahoituksella suuria omaisuuksia.

MATTI NYKÄNEN viime vuosikymmenen parhaaksi urheilijaksi

Nokian kehittelemä ja valmistama ensimmäinen sarjavalmisteinen GSM-puhelin on pian täällä!

NOKIA 1011

Matti Nykänen valittiin eilen järjestetyssä Urheilugaalassa suomalaisten urheilutoimittajien äänestyksessä 1980-luvun parhaaksi suomalaisurheilijaksi. Hän sai 65 % äänistä ja voitti äänestyksen ylivoimaisesti. Nykänen on voittanut urallaan 5 olympiamitalia, 14 maailmanmestaruusmitalia ja 22 Suomen-mestaruusmitalia. Mäkihypyn maailmancupin hän on voittanut neljästi.

Mobira Cityman 2000

Päivän Kappale Esittäjä:

Movetron

GLADIAATTORIT klo 14.30

Kappale:

Romeo ja Julia Movetron on Suomessa tällä vuosikymmenellä suureen suosioon noussut tanssi- ja popmusiikkiyhtye, jonka muodostavat Päivi Lepistö, Jukka Tanttari ja Timo Löyvä. Yhtyeen musiikilliset lähtökohdat ovat eurodancessa. Yhtyeen tunnetuimpana kappaleena voidaan pitää toista singlejulkaisua ”Romeo ja Julia” joka on yltänyt singlelistan sijalle 2.

kadonnut SKUTVIKEN - LÖYTÖPALKKIO

Matti Nykänen Salpausselän kisoissa Lahdessa vuonna 1988. 31.7. © TNV-VT

DISCO klo 20.00

Profile for Saara Mutanen

Leirilehti - Kohta100  

Kesäleiri 2017 - TNV-VT

Leirilehti - Kohta100  

Kesäleiri 2017 - TNV-VT

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded