3 minute read

Går du med en patruljesoldat i maven?

Går du med en patruljesoldat i maven? Træn til SSR Så er det nu, du skal i gang med forberedelsen til SSRs optagelsesforløb. Det går løs fra 18. januar 2019, men allerede nu skal din træning sættes i system. Her får du kursusleder Carsten Brøndums bedste tips og tricks. - - - - - - - - -  -----> OBS ! -----> Denne mobil-version af artikel indeholder REKLAMER som SSR ikke støtter eller modtage betaling for! SSR anbefaler at du IKKE klikker på reklamerne herunder !

FYSISK TRÆNING

March

Du skal i gang med marchtræning med oppakning hurtigst muligt. Det kræver tilvænning af led, sener og vedhæftninger i kroppen, så du skal bygge formen stille og roligt op for at undgå skader. De fleste kan relativt hurtigt træne deres kondition og styrke, men mange overser, at det tager tid at vænne sig til march med oppakning. Begynd træningen nu, hvor det stadig er lunt – så vænner du dig gradvist til de faldende temperaturer. Husk: hvis du tager alene ud på orienteringsmarch, så fortæl andre, hvor du tager hen, og hvornår du forventer at være tilbage.

Tip: Du kan med fordel kombinere din træning af march og orienteringslære – du skal blot være opmærksom på, hvad dit fokus er. De dage hvor du fokuserer på orienteringslære, kan du med fordel fjerne lidt af oppakningen.

Løb

Du skal kunne løbe 2.400 meter på under 12 minutter i uniform og støvler. Du kan sagtens starte i løbesko her i efteråret, men et godt stykke tid før prøven skal du skifte over til at løbe i støvler.

Styrkeprøven

To af de discipliner ,hvor folk ofte falder igennem, er kropshævninger og planke. Mit bedste råd er, at du allerede nu henter appen "Træn Med Forsvaret" og begynder at træne efter core-programmet. Så burde du være godt dækket ind.

Tip: Hvis du er nervøs eller træt, kan det nemt påvirke din præstation. Derfor anbefaler jeg, at du træner til at kunne præstere mere, end det vi kræver til prøven. Hvis fysikken ikke er helt i top, får du svært ved at klare kravene og koncentrere dig om det faglige. Så læg lidt til distancerne og få bedre overskud.

TRÆNING I VAND

Tag i svømmehallen så ofte som muligt, og væn dig til at være i vandet. Træn udspring fra vippe og svøm passende distancer. Det er også en god idé at lave lidt undervandsøvelser – for eksempel i at holde vejret under vand. Husk at du aldrig må lave den slags træning alene. Som minimum skal livredderen vide, hvad du laver.

FAGLIG TRÆNING

Hvis du ikke allerede har taget et kursus i orienteringslære, er det nu, du skal i gang. Måske tænker du, at det kan du sagtens finde ud af, men når du bliver træt og kold, skal du have det så meget på rygraden, at du stadig husker at tælle skridt, tjekke kompas etc. Du kan tage et orienteringskursus som fjernundervisning på HJV.DK under aktivitetsmodulet. (vælg brevskole og dernæst kurset 8130 – orientering kort og kompas)

Træn samlet – og sigt højere end bundkravene

Det kan godt være, at du nemt kan klare de forskellige tests hver for sig. Men for din egen skyld, bør du prøve at træne elementerne samlet. Til prøven kommer testene nemlig efter hinanden – og så bliver det ekstra hårdt. Start med styrketestene, og slut af med løb. Og skift gradvist ud med uniform og støvler, efterhånden som din form bliver bedre.

Husk den rigtige påklædning

Det kommer bag på mange, hvor vigtig den rigtige påklædning er. Især strømper og underbeklædning er essentielt, hvis du bogstaveligt talt vil komme helskindet igennem. Med de rigtige strømper undgår du i høj grad vabler, ligesom de rigtige underbukser kan forhindre skrabesår i skridtet.

Brug strømper med en god pasform og gerne med lidt uld, så de holder på varmen, hvis de bliver våde. De udleverede sandfarvede er fine. Sørg for at bruge tætsiddende underbukser – gerne svedtransporterende – og uden bomuld. Men når det så er sagt, så er mit vigtigste råd, at du skal bruge noget, der passer til dig.

Til optagelsesforløbet bliver du testet i en række forskellige elementer. Derfor foreslår jeg, at du i første omgang deler din forberedelse op i tre kategorier: fysisk træning, træning i vand og faglig træning og senere begynder at kombinere dem. God træning – vi ses til januar!  Carsten Brøndum, Kursusleder hos SSR
Oversergent Carsten Brøndum er kursusleder for Optagelseskurset til SSR.

Datoer til din kalender

Testweekend A: 18.-20. Januar 2019 Testweekend B: 8.-10. Februar 2019 Patrulje-Modul 1: 21.-24. Februar 2019 Patrulje-Modul 2: 07.–10. Marts 2019 Patrulje-Modul 3: 21.–24. Marts 2019 Patruljeugen: 06.–14. April 2019

NB! Optagelsesforløbet foregår på Sjælland

TILFØJELSE: Dato'er for 2020 følger samme mønster som for 2019.

Du bliver testet i styrke, løb, march, kortlære og svømning. Læs mere om discipliner, forløb og krav på www.ssr.dk