Page 1

Pošljite sms s ključno besedo »rapmaraton »na 1919 in donirajte 1 Eur OŠ Gustav Šilih za nakup kolesa primernega za otroke s cerebralno paralizo.


KA.Ĺ PORT Ulica Staneta Severja 7A 2000 Maribor

Tel.: 02 788 12 14 E-mail: info@kasport.si Internet: www.kasport.si


Bumbarjev dobrodelni družinski maraton je namenjen vsem družinam, staršem z otroci, posameznikom, dedkom in babicam z vnuki, tetam in stricem z nečaki, …vsem, ki se želijo varno ter zabavno peljati v družbi ostalih isto mislečih...tistim, ki si želijo aktivne družbe s svojimi bližnjimi. Dobrodošli so tako starši z otroškimi sedeži, rikšami ter seveda otroci na svojih kolesih (priporočljiva minimalna starost otroka na svojem kolesu je 4 leta). Vsekakor pa bo vmesni postanek v največjem otroškem parku - BUMBAR PARK nekaj posebnega in nepozabnega. Za vse udeležence BUMBARJEVEGA dobrodelnega družinskega maratona bomo v Bumbar park omogočili PROST VSTOP ter vas počastili s prigrizki.

9 km

Poskrbljeno bo za animacijski program z njihovimi animatorji (tekmovanje z go-karti, iskanje skritega zaklada po njihovih igralih, tekmovanje v košarki in nogometu, karaoke….). Vsak udeleženec pa dobi še bon, ki ga lahko vnovči v Bowling centru Strike ter majhna darilca.

RAP MARATON ni samo kolesarska prireditev, je zabaven dogodek za vso družino, na kateri bodo vsi našli nekaj zase. In kje drugje bi lahko organizirali takšno prireditev kot pa pod našim lepim Pohorjem, kjer se bodo obiskovalci lahko ob gibanju ter odlični zabavi še popeljali s Pohorsko vzpenjačo ter se naužili svežega zraka na vrhu Pohorja. Zraven sobotnega ultra maratona ter nedeljskih RAP ter RAP KROS maratonov, pa z veseljem pričakujemo Bumbarjev dobrodelen družinski maraton ter show spinning s katerim želimo pridobiti čim več sredstev za nakup koles primernih za otroke s cerebralno paralizo, ki jih potrebuje OŠ Gustav Šilih ob odprtju novega kolesarskega parka. Zato se nam pridružite na 1. RAP MARATONU in pomagajte pričarati nasmeh. Rok Smerdel, vodja prireditve


1. RAP MARATON zabava za vso družino RAP MARATON je prvi dobrodelno športni, kolesarski ter sejemski dogodek, ki ga bo spremljal bogat in zabaven spremljevalnim program. Vse se bo odvijalo 9. in 10. julija 2011, v Mariboru pod Pohorjem - na velikem parkirišču pod Mariborsko vzpenjačo. Zvrstili se bodo trije kolesarski maratoni in za naše najmlajše bumbarjev družinski maraton. RAP KROS je 36km dolg maraton, ki je primeren za vse ljubitelje narave ter brezpotij. Cestno kolesarski maraton RAP dolg 150km, bo vsekakor pravi izziv za marsikaterega cestnega kolesarja . Za najmočnejše, za tiste z jekleno voljo, ...Za tiste, ki želijo premagati samega sebe ter dokazati, da so zmožni uspeti ter narediti nekaj več, pa je odlična preiskušnja RAP ULTRA, maraton dog 350km.. Sobotno celodnevno dogajanje pa bodo še dodatno popestrili nastopajoči, kot so Alya, raper 6Pack Čukur ter odlična reaggy skupina Siti hlapci, ki bodo vsekakor poskrbeli za popolno sobotno zabavo. Že čez dan bo DJ Husky vrtel plošče ter ob spremljavi bas kitare in kongov segreval množico, medtem ko bo potekal 2 URNI DOBRODELNI SPINNING NA PROSTEM. To bo vsekakor nekaj popolnoma novega in zanimivega, tako za vse spinnerje, kakor tudi za gledalce. Na samem prizorišču bo prav tako razstavno-prodajni sejem opreme, prehrane, vozil,… v glavnem vse za šport in prosti čas. Sejem bo od samega dogajanja ločen le nekaj metrov, tako da bo vsak našel nekaj zase. A vse skupaj ne bi imelo prave teže, če ne bi poskrbeli za tiste, ki so pomoči najbolj potrebni. To bomo storili z dobrodelnimi akcijami, katerih ves izkupiček gre v dobrodelne namene : -DOBRODELNI DRUŽINSKI MARATON -DOBRODELNI SPINNING, Želimo si pridobiti čim več sredstev za nakup koles primernih za otroke s posebnimi potrebami in v sodelovanju z OŠ Gustav Šilih, bomo vsekakor dosegli svoj cilj. Videti otrokov nasmeh, nam daje moč in voljo za organizacijo tega dogodka in prav iz tega razloga smo se odločili, da bo dobrodelen.

, lahko pa se boste tudi Celotna prireditev je brez vstopnine enjačo. brezplačno popeljali s Pohorsko vzp


OPIS RAP MARATONOV Cestni maraton RAP 150, maraton za gorske kolesarje RAP KROS 36km, cestni vzdržljivostni maraton RAP ULTR 350km ter dobrodelen BUMBARJEV DRUŽINSKI MARATON 9km. Prijave so možne preko spleta na www.rap-maribor.com ali s prijavnico na drugi strani.

MARATON RAP 150KM

Trasa maratona RAP je speljana po cestah okoli Pohorja. Maraton je rekreativne narave in bo potekal na cestah odprtih za promet. Na več odsekih trase bodo postavljene postojanke s pijačo in prigrizki (približno vsakih 20km). Prva skupina kolesarjev bo imela spremstvo, za zadnjimi tekmovalci pa bo vozil kombi (metla), ki bo pomagal kolesarjem, ki so odstopili. Potek trase: od štarta izpod Pohorja bo pot potekala skozi Pekre, Ruše, čez Činžat in pred Lovrencem, desno za Lehem, Ribnica na Pohorju, Vuhred, Vuzenica. Nato čez Dravo in naprej v smeri Dravograda, Slovenj Gradec , za Mislinjo, smer Spodnji Dolič, Vitanje, Zreče, nato desno in skozi Gračič, Malohorno do Oplotnice, kjer zavijemo desno v smeri Slovenska Bisterca, Maribora in nazaj v Radvanje ter skozi cilj na parkirišču pod Mariborsko vzpenjačo.

RAP KROS 36km

Pot poteka po cestah mariborskega in ruškega Pohorja in je namenjena kolesarjem gorskih koles. Trasa poteka mimo Doma obrambe v Pekrah, v smeri Glažuta-Areh-Belvi-Vzpenjača, kjer se zadnjih 8km spusta priključimo na isto cesto, kot jo že poznamo iz začetnega vzpona. Trasa bo označena z usmerjevalnimi tablami, prav tako bodo na določenih delih trase usmerjali reditelji. Opis trase maratona RAP KROS: 1del trase Vzpenjača-Areh 15,5km in 990višincev, sledi 2. del trase, Areh-Belvi 6,6km in 75višnce,ter zadnji 3. De,l Belvi-Vzpenjača 11,5km in 15vm.

Panorama MARIBOR

Foto:


RAP ULTRA 350km

Je kolesarski maraton za ‘’železne’’, saj predstavlja borbo med fizično pripravljenostjo in psihično močjo. Na skoraj 350km dolgi in z 7000 v.m. težki preizkušnji, bodo kolesarji morali dati vse od sebe. Maraton je za tiste, ki želijo premagati samega sebe ter dokazati, da so zmožni uspeti in narediti nekaj več. RAP ULTRA je približno 12h maratonska dirka, katere posebnost so sledeči si vzponi. A težavnosti ne določajo samo vzponi, temveč tudi dolgi spusti, ki jim sledijo. Trasa bo potekala okoli Pohorja in imela kontrolne točke na Pohorskih smučiščih: Ribnica na Pohorju, Mala Kopa, Kope, Rogla, Trije kralji, Areh, Belvi.

David Rihtarič

več na: www.rap-maribor.com

ultramaratonski kolesar 1.) Kdo vas je navdušil nad extremnim kolesarstvom? Z extremnim kolesarstvom se ukvarjam komaj tri leta, prej sem aktivno treniral atletiko. Sigurno je krivec za moje kolesarske podvige žal pokojni Jure Robič, katerega kolo vozim še danes in mi je res lep spomin na legendo extremnega kolesarstva ter predvsem dobrega prijatelja. 2.) Vaši rezultati, cilji in želje v prihodnosti? Zmagovalec in drugo mesto na najtežji extremni dirki v Evropi Race Across Avstrija (2209km), udeleženec treh Dirk Okoli Slovenije (1231km), Race Across The Alps (525km), 24 ur Montella,… Cilji – stati na stopničkah na RAP-u, drugo leto odpeljati dvojice na Dirki čez Evropo ali RAAM-u, ter 2013 štartati solo RAAM. Vsekakor pa je to povezano z financami –sponzorji! Želim si, da bi dobil kakšnega generalnega sponzorja, ki bi mi kril del stroškov na dirkah. 3.) Koliko kilometrov prekolesarite na leto? Na leto prekolesarim cca. 30000km zunaj in cca. 5000km na ergometru, oziroma spinningu. 4.) Vaš nasvet, oziroma moto? Čim več se gibajte, čim več športnih dogodkov kot je RAP MARTON. Tukaj se najde za vsakogar nekaj, lahko pripeljite svojo družino in se preizkusite v kateri od disciplin ali pa se samo družite z ljudmi, ki jim je gibanje del življenja in to bo sigurno tudi vam dalo energijo za lepši dan. Predvsem pa si želim, da bo kmalu prišel ta dan, ko bodo mladi, ki se ne ukvarjajo s športom izjeme!


SPINNING Spinning® je skupinska vadba na »stacionarnih« kolesih. Gre za izum bivšega ultramaratonskega kolesarja, ki je v času priprav na najzahtevnejšo tekmo – RAAM potreboval učinkovit pripomoček, oziroma način treninga, ki mu je omogočil tako zadostno količino treninga z psihičnega in fizičnega vidika. Spinning® je za razliko od ostalih »skupinskih vadb« in »indoor cyclinga«, sistem treninga, ki omogoča individualno intenzivnost skozi 5 energijskih območjih, s katerimi lahko sistematiziramo trening in optimalno prilagodimo intenzivnost za posameznika in njegove želje, oziroma zastavljene cilje. Energijska območja omogočajo, da vadeči trenirajo v pravem intenzivnostnem območju. Intenzivnost ima ključen pomen pri katerikoli vadbi, saj trening pri določeni intenzivnosti v organizmu sprožijo procesi , ki omogočajo različne rezultate. Cilj večine vadečih je: izguba količine telesne maščobe, izboljšanje kolesarskih rezultatov, pridobivanje vzdržljivosti, pridobivanje vzdržjivost v moč, izboljšanje kolesarske tehnike. Spinning® trening izvajamo v petih Energijskih območjih. Energijska območja so vezana na intenzivnost, ki jo v Spinning programu merimo z odstotki Max. Srčnega utripa. Območja treninga so Recovery Energijsko območje ali aktivni počitek, Endurance Energijsko območje, ki predstavlja srce in dušo Spinning® programa, naslednji nivo predstavlja interval Energy območje, kjer gre za kombinacijo različnih intenzivnosti v eni vadbeni enot. Poznamo še Strenght Energijsko območje ali trening moči, ki je izjemno pomemben del Spinning®. Kot zadnja izmed energijskih območij pa je Race day Energy območje; gre za izjemno naporen in zahteven trening, ki od nas zahteva vrhunsko pripravo tako fizično kot psihično. Spinning v Sloveniji? Spinning® je v Sloveniji prisoten že dobrih 15 let. Na žalost se ni dobro razvijal, ker v Sloveniji za ta trening ni bilo izobraževanj in podpore. Jaz sem pričela dobrih 13 let nazaj in sem na vsa izobraževanja morala v tujino. Ker je področje športa pri nas dokaj slabo urejeno se še zmeraj dogaja, da ljudje delajo brez potrebnih znanj – licenc. Kako zgleda Spinning® trening?Pri Spinningu® gre za individulano obremenitev in trening v skupini ob spremljavi glasbe ter inštruktorjem. Tako lahko v eni skupini trenira začetnik ali pa vrhunski športnik. Spinning® je en redkih skupinskih treningov, ki pritegne tudi moško populacijo. Primeren je za vse starosti , ker ni ekspolzivnih – hitrih gibov, ker ni koreografij in zapletenih korakov. LONY SPORTS, Polona Gosar Ranković, master inštruktor

IZDELAVA KOLESARSKIH IN TEKAŠKIH OBLAČIL Telefon: 05/30 13 494, GSM: 041 604 744, Email: tamai@siol.net, Internet: www.tamai.si


9 julij 2011 od 15 do 17 ure

PARKIRIŠČE POD POHORSKO

VZPENJAČO


PREHRANA ŠPORTNIKA (intervju Dr. Mag. Markus Stark) Dr. Mag. Markus Stark, psiho-neuro-imunolog ter športni znanstvenik, da nasvete o prehrani ter razloži najpogostejše napake…saj zmogljivost pride skozi želodec. Kaj so najpomembnejši faktorji pri prehrani športnikov? Športno aktivni ljudje porabijo zelo veliko energije in hranljivih snovi. Zato moremo po obremenitvi proteine, maščobe ter ogljikove hidrate v pravem razmerju ponovno vnesti. Pred vsem vitamini, minerali ter hranilne snovi igrajo tukaj pomembno vlogo. Prav tako je poraba magnezija izredno velika saj se ga veliko izgubi tudi s potenjem. Katere napake pri prehrani so najpogostejše? Veliko športnikov se še zmeraj prehranjuje po stari filozofiji in je predvsem veliko količino ogljikovih hidratov, najpogosteje testenine. Zraven pa še nekvalitetne maščobne kisline ter premalo količino beljakovin. Razmerje med Omega 6 in Omega 3 maščobnimi kislinami ne sme biti preveliko, saj tako lahko veliko hitreje nastanejo vnetja. Podobno velja za prehiter-prevelik vnos železa, da bi povečali pretok kisika, a to je zelo pogosta napaka. Ker je hemoglobin sestavljen iz beljakovin, lahko pomanjkanje beljakovin vodi k preslabemu pretoku kisika. Niso ogljikovi hidrati pri športnikih najpomembnejši za vnos energije? Potrebno je ločiti dolžino ter čas obremenitve.Za razliko od kratkih obremenitvah, ko nudijo ogljikovi hidrati hitro energijo, se je izkazalo, da je pri daljši obremenitvi v ospredju izgorevanje maščob. Kaj je najpomembnejše med tekmovanjem? Tukaj velja tekočina in pitje, pitje, pitje. To je potrebno storit še pred občutkom žeje, saj že 5% dehidracija pomeni 10% izgubo zmogljivosti. Količina pa je odvisna od temperatur. Na RAAM-u na primer, Christoph Strasser spije en liter na uro. Kaj je pri velikih obremenitvah posebej kritično? Med kratkimi postanki bi naj bila regeneracija posebej hitra. In zato je tako kot rečeno najpomembnejša pravilna oskrba. BCCA-jke ter proteini tukaj ne smejo manjkat, če želimo oskrbovat načeto mišičevje. Prav tako se med obremenitvijo sproščajo stresni hormoni, ki slabijo imunski sistem, kar pa je ponovno odvisno od aminokisline glutamin. So prehrambeni dodatki za športnike neizbežni? In na kaj je potrebno bit pozoren pri nakupu? Jaz grem celo tako daleč, da trdim, da so dodatki potrebni za vse odgovorne osebe in ni važno ali pisarniški delavec ali športnik. V prehrani je hranljivih snovi ter dodatkov vedno manj, zato je zadostna oskrba telesa vedno težja. Pri nakupu je potrebno paziti na čim večjo BIO vsebnost ter na širok izbor vitaminov, mineralov in prehrambenih dodatkov.

Preventivni pregledi

Terapevtske masaže

AMBASADA ZDRAVJA Jurčičeva ulica 6, 2000 Maribor

Spletna trgovina

Tel.: 02/ 62 10 200, Internet: www.ambasada-zdravja.si


A

0

Mariborsko društvo za cerebralno paralizo

1. Prosimo predstavite vaše društvo. Smo društvo otrok, mladostnikov in odraslih s cerebralno paralizo in sorodnimi invalidnostmi, njihovih staršev, sorojencev, strokovnjakov, prijateljev in simpatizerjev. Zavzemamo se za enake možnosti in dostojno življenje vseh prebivalcev Slovenije ne glede na njihove telesne in intelektualne sposobnosti ter si prizadevamo ustvariti takšno kulturno okolje, ki bo to drugačnost sprejemalo brez vrednostnih predznakov.

Urgenca Koles d.o.o. Cesta XIV. divizije 20A 2000 Maribor Tel.: 02/ 471 02 55 E-mail: info@ urgenca-bike.com www.urgenca-bike.com

2. Kako društvo pomaga članom? Našim članom želimo predvsem olajšati in olepšati življenje. Zavzemamo se za njihovo dobrobit, vlogo, interese in pravice. V ta namen izvajamo programe, ki dopolnjujejo zdravstveno rehabilitacijo, programe za spodbujanje socializacije, samostojnosti, razbremenitev družine in vključevanja v okolje. 3. Kako ste zadovoljni z odnosom družbe do vašega delovanja? Pomembno je, da družba sprejema določeno obliko invalidnosti kot naravno danost, da sprejme drugačnost kot del življenjskega mozaika in da omogoči tem ljudem enake možnosti in dostojno življenje. Mislim, da je danes družba veliko več ozaveščena in bolje razume in sprejema ljudi z invalidnostjo. Čut socialne in družbene odgovornosti do ljudi s posebnimi potrebami plemeniti celotno družbo in jo uči človekoljubnosti ter strpnosti do vseh oblik drugačnosti.

Kontakt: 031/ 250 224 031/ 652 343

Več na www.soncek–maribor.si in www.soncek.org. Razgovor s predsednico društva, Lidijo Šestak Zorič

Ministrstvo za zdravje opozarja; prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju.


PROGRAM RAP 2011 Sobota 09. julij 06:00-06:45 Prihod kolesarjev RAP ULTRA v štartni boks 07:00 Štart maratona RAP ULTRA 09:00 Otvoritev sejma ŠPORT IN PROSTI ČAS 10:00 Štart BUMBARJEVEGA Dobrodelnega družinskega maratona 10:05-15:00 Predstavitve podjetji, društev, šol ter njihovih programov Brezplačne vožnje s Pohorsko vzpenjačo Predstavitev BMX, s predavanjem ter praktičnim učenjem Prijave za maraton RAP, RAP CROSS Prihod Dobrodelnega družinskega maratona v cilj 15:00 Pričetek zabavnega programa z DJ-em Dve urni dobrodelni Spinning® na prostem 17:00 Pričetek nastopov glasbenih skupin 20:00 Prihod prvih udeležencev RAP ULTRA v cilj 20:30 Predstavitev RAP ULTRA kolesarjev 22:00 Zaključek zabavnega programa Ogranizator:

Nedelja 10. julij

08:00-08:30 Zadnje prijave za maraton RAP ter RAP CROSS 09:00 Štart maratona RAP 09:30 Štart maratona RAP KROS 10:00-15:00 Predstavitve društev, šol ter njihovih programov Predstavitev BMX s predavanjem ter praktičnim učenjem Brezplačne vožnje s Pohorsko vzpenjačo 13:00 Prihod prvih udeležencev maratona RAP v cilj 15:00 Podelitev priznanj vsem udeležencem MARATONA RAP, RAP KROS 18:00 Zaključek MARATONA RAP 19:00 Zaključek prireditve RAP

Smerok d.o.o. Ul. Roberta Kukovca 40 2000 Maribor Tel.: 02/ 33 23 904 Gsm: 041/ 609 635 info@rap-maribor.com Oblikovanje in tisk:

info@3art.si www.3art.si


Radgonske gorice d.d. Jurkovičeva 5, 9250 Gornja Radgona T: 02 564 85 10 W: radgonske-gorice.si, I: info@radgonske-gorice.si

TIPOM d.o.o. Titova cesta 63a, 2000 Maribor T: 02 33 05 501, G: 041 567 484, F: 02 33 05 508 W: www.tipom.si, E: info@tipom.si

ŽELIMO VAM VELIKO USPEŠNIH TER VARNIH KILOMETROV IN SE VIDIMO NA RAP MARATONU. POKROVITELJI:

MEDIJSKA POKROVITELJA:

www.rap-maribor.com

Bilten 2011  

Bilten RAP MARIBOR 2011

Bilten 2011  

Bilten RAP MARIBOR 2011

Advertisement