Page 1

City Airline

Carin Kindbom

Direktansluter ”Så vill jag se Svenska Sverige med Europa Mässan växa”

för göteborgsregionens näringsliv

Göteborg-Oslo

Nu ska samarbetet öka ytterligare

#1.2010

sökes:

1500 praktik-

platser för unga

ALLT LJUS PÅ LUMENRADIO

Idé med potential att förändra världen Klimatsmart fikabröd

De gjorde miljöfrågan till en affärsmöjlighet

Framtidsvision

Så ser Göteborgsregionen ut 2020

mingla smart

5 steg till nya affärer


dynamo aktuellt

2012 räknar vi med att Saab ska göra vinst. Spykers vd Victor Muller till DI på Bilmässan i Genève, 2010.03.02

I en rapport från OECD*, som

* Organisation for Economic Co-operation and Development. Arbetar för samarbete mellan industriella länder med representativ demokrati och marknadsekonomi.

2

Business # 1 2010

Läs mer på www.stiftelsenskapa.se

Beväpnade med kreativitet, innovativt tänkande och en hel del glädje ger sig de unga entreprenörerna ut på jakt. Fångsten för dagen är idéförverkligande och chansen att bidra med konkret nytta till näringslivet. För ett tag sedan var det någon som sa till Gustaf Josefsson att det verkar som om han hittat hem. Förmodligen har den personen rätt. Som upphovsman till den entreprenöriella femkampen Entreprenörsjakten har han nämligen lyckats med konststycket att förena sina två stora passioner i livet - spelande och entreprenörskap. - Jag har hittat ett sätt att använda speltänket och samtidigt sätta fokus på entreprenörskap genom att lösa konkreta problem för företag, berättar han. Entreprenörsjakten går av stapeln under våren med start i slutet på mars. Tio lag, om totalt trettio personer, besöker under en dag fem företag. På varje företag får lagen ett problem som de har 45 minuter på sig att lösa. Alla problemen är skarpa och Gustaf Josefsson har själv varit med och definierat dem tillsammans med företagen. - De tävlande kommer sedan in som

Globala Mölndal

vilka konsulter som helst. Oftast kommer man på de bästa idéerna under de första 45 minuterna. Här erbjuder vi företagen dessa 45 minuter tio gånger om. Slutresultatet är också tio innovativa lösningar. En viktig del av tävlingen är att försöka öppna upp företagens traditionella angreppssätt genom att visa hur 80- och 90-talister tänker. Enligt Gustaf Josefsson finns det idag en klyfta mellan generationerna som måste överbryggas och problemet är att man inte ser vad unga har att erbjuda. I teorin är Entreprenörsjakten därför mycket mer än bara ett spel. För upphovsmakaren handlar det i grunden om socialt entreprenörskap. - Jag tror jag arbetar för att rädda Sverige genom att uppmuntra unga att gå sin egen väg. Tiden då vi kunde konkurrera med arbetskraft är förbi. Nu ska vi konkurrera med entreprenörskap, innovation och kreativitet, säger Gustaf Josefsson. Foto: Anna Sigvardsson

baseras på deras Sverigebesök under 2009, framgår det att Västra Götaland nu tagit plats på den europeiska forskningskartan som en innovativ, entreprenörsfrämjande och nytänkande region. Våra fem samverkansplattformar - Lindholmen Science Park, Sahlgrenska Science Park, Espira, Innovatum och Gothia Science Park - anses vara viktiga byggstenar i det regionala innovationssystemet och bra exempel på hur man arbetar med regional tillväxt och utveckling. Deras roll som neutrala arenor underlättar samarbetet mellan stora och små företag, institut, akademier och samhällsaktörer.

Just nu har Göteborgsregionens alla innovatörer chansen att söka Stiftelsen SKAPA:s årliga Nationella Utvecklingsstipendium. Tävlingen vänder sig till nyskapande och kreativa uppfinnare inom det tekniska och industriella området. Syftet är att hjälpa vinnarna omvandla sina uppfinningar till kommersiella produkter. I tävlingen anses det kreativa steget vara lika viktigt som den tekniska höjden, vilket gör att uppfinningarna kan jämföras på lika villkor, oavsett om de har sitt ursprung i högskolevärlden eller kommer från en privatperson. I Västsverige utses två finalister. Dessa vinner 25 000 kronor var samt en plats i riksfinalen där en prissumma på 500 000 kronor hägrar.

Entreprenörsjakten minskar generationslyftan

Gustaf Josefsson Entreprenörsjakten

Entreprenörsjakten  Fyra deltävlingar i Kista, Eskilstuna, Växjö och Göteborg.  De bästa lagen kvalificerar sig till en Göteborgsbaserad final i maj.  Tio lag per tävling, tre ungdomar i varje. De tävlande är mellan 18 och 25 år.

Foto: Astra Zeneca

Uppfinn och vinn Foto: Fotolia

Foto: Lindholmen Science Park

Beröm för gott samarbetsklimat

AstraZenecas verksamhet i Mölndal expanderar och blir till ett nytt globalt centrum för två av koncernens terapiområden inom den tidiga forskningen - hjärta/ kärl, mage/tarm samt andningsvägar och inflammation. Detta görs som ett led i koncernens beslut att fokusera sin forskning till färre sjukdomsområden och enheter. Syftet är att öka produktiviteten inom forskning och utveckling. - Vi är övertygade om att vi genom dessa åtgärder skapar ett ännu mer innovativt företag som kan ta fram nya läkemedel till patienterna snabbare och till en lägre kostnad", skriver Anders Ekblom, global utvecklingschef på AstraZeneca, i ett uttalande. I samband med detta avvecklas forskningsenheten i Lund.


ledare Vad tycker du om nya Business? Vad gillar du, vad gillar du inte? Har du tips på vad vi kan skriva om? Har du något att säga? Mejla redaktionen@businessregion.se

BUSINESS # 1.2010 Ur innehållet

8

Till sommaren tillträder Carin Kindbom jobbet som ny vd för Svenska Mässan. Hennes viktigaste uppgift blir att få mässan att växa ytterligare.

13

Mattias Pedersens praktikplats blev en fullträff för både honom själv och företaget. Han har bidragit med kunskaper till företaget och samtidigt fått in en fot på arbetsmarknaden.

15

Kan mingel verkligen leda till affärer? Absolut, svarar mingelproffset Andrea Jovell Swensson och delar med sig av sina bästa tips till Business läsare.

16

Göteborg och Oslo har sedan tidigare sam­ arbetat kring utbildning, kommunikation, kultur, turism och näringslivsutveckling. Nu har en norsk-svensk handelskammare etablerats i Västsverige.

18

Om tio år ska 1,5 miljoner människor arbeta i Göteborgsregionen. För att kunna förverkliga denna vision krävs stora satsningar på infrastruktur och nu börjar bitarna falla på plats.

Tidningen Business ges ut av Business Region Göteborg AB, som arbetar för att stärka och #1.2010 utveckla näringslivet i GöteborgsSÖKES: regionen. Vi är ett icke-vinst­ 1500 PRAKTIKdrivande bolag som representerar PLATSER FÖR UNGA 13 medlemskommuner. MålsättALLT LJUS PÅ MINGLA LUMENRADIO ningen är att bidra till hållbar SMART 5 STEG IDÉ MED POTENTIAL ATT TILL NYA FÖRÄNDRA VÄRLDEN AFFÄRER ekonomisk tillväxt, hög sysselKLIMATSMART FIKABRÖD sättning samt ett diversi­fierat FRAMTIDSVISION näringsliv i regionen. Vill du prenumerera gratis på Business? Anmäl dig på www.businessregion.se/business CITY AIRLINE

CARIN KINDBOM

Direktansluter ”Så vill jag se Svenska Sverige med Europa Mässan växa”

Business i ny tappning

V

älkommen till vår tidning Business som från och med årets första nummer är förändrad och utvecklad. Modernare grafisk form har kombinerats med delvis nytt innehåll. Har du synpunkter eller tips på vad tidningen ska ta upp; tveka inte att höra av er till redaktionen.

Med både finanskris och lågkonjunktur blev 2009 ett dåligt år. Det fick inte minst näringslivet och främst fordonsindustrin i Västsverige uppleva på ett mycket påtagligt sätt. Men trots den obehagliga kombinationen under förra året är det ingen tvekan om att vi sakta men säkert är på väg att få snurr på hjulen igen.

Att Saab till slut fick en ny ägare är positivt ur flera aspekter. Om Västsverige ska behålla sin status som ledande region inom fordons­ klustret är det avgörande att både Volvo och Saab är livskraftiga och uthålliga, oavsett ägarkonstellation. Mosaiken av framgångsrika underleverantörer till fordonsindustrin har efter nedgången trimmade organisationer och bra möjligheter att ta rygg på Volvo och Saab när dessa intensifierar sina exportsatsningar. Kina är naturligtvis den marknad som de närmaste åren uppvisar störst potential när vi pratar tillväxt och då måste svensk industri finnas på plats. För Business Region Göteborg är det oerhört glädjande att konstatera hur visionen om en kraftigt utökad arbetsmarknadsregion börjar falla på plats. Med politisk enighet om vägavgifter är staten och Västra Götalands-regionen beredda att skjuta till medel till en mängd infrastruktursatsningar. Utan en förbättrad infrastruktur går det inte att uppfylla vårt mål – en arbetsmarknadsregion på 1,5 miljoner människor 2020.

GÖTEBORG-OSLO

Nu ska samarbetet öka ytterligare

FÖR GÖTEBORGSREGIONENS NÄRINGSLIV

De gjorde miljöfrågan till en affärsmöjlighet Så ser Göteborgsregionen ut 2020

Ansvarig utgivare Ulf Landin, 031-61 24 02 ulf.landin@businessregion.se Redaktör Lina Skafvenstedt Produktion Rubrik AB, www.rubrik.se Omslagsfoto Johannes Berner Tryck TMG-tryckeri Citera oss gärna, men ange källan.

Lika glädjande och ett initiativ som ligger betydligt närmare i tid, är lanseringen av Göteborg Transfer – ett samarbetsprojekt mellan City Airline och Göteborg Landvetter Airport. Satsningen, som presentera­ des i början av februari, innebär att Göteborg knyts samman med andra svenska regioner samtidigt som vi får en smidig transfer för resenärer till och från Europa. Ett tiotal svenska regioner med direktanslutning till 40-talet europeiska destinationer kommer bidra till att förstärka Göteborg som en attraktiv turist- och evenemangsstad samt ge en ny regionförstoring. Jag lyfter extra högt på hatten för City Airlines ägare Lars Magnusson som tillsammans med Olle Sundin, Göteborg Landvetter Airport, investerar mycket kraftfullt under en treårsperiod.  Lennart Olausson Vd Business Region Göteborg AB

För insänt, ej beställt, material ansvaras ej.

Business # 1 2010

3


tillväxt LumenRadio Text ingrid hellgren sjöberg foto Johannes berner

LumenRadio

Uppstickare i rampljuset

Innovationsbolaget LumenRadio har fått en flygande start med sin smarta teknologi för trådlös ljusstyrning. Bara ett och ett halvt år efter starten har företaget vunnit en rad priser och sålt sina produkter till prestigefulla teatrar och operahus runt om i världen.

4

Business # 1 2010


När vi startade det här företaget satte vi ihop ett team med de bästa radio­­experterna vi kunde hitt­a och gav dem en utmaning och ett fullt utrustat radiolabb, och sedan har allt gått efter planerna, säger Per Hulthén, vd på LumenRadio.

E

fter att ha vunnit Venture Cup både för Västsverige och hela Sverige 2009, blivit utnämnda till Årets Nykomling i Metro Tech Challenge, valda till Årets Uppstickare av Shortcut och dessutom ha kammat hem den prestigefyllda utmärkelsen ”PLASA Innovation Award” på världens största mässa för ljud och belysning inom entertainment, har LumenRadio verkligen hamnat i rampljuset. Nu är det nu dags för det lilla tillväxtbolaget att ta nästa steg.

Göteborgsoperan är en av de institutioner som valt LumenRadios lösning för trådlös styrning av ljuset. LumenRadios vd Per Hulthén är naturligtvis stolt över framgångarna.

I mars släpps ytterligare en ny produktserie för utomhusbruk på en stor mässa i Frankfurt och därefter räknar Per Hulthén och Niclas Norlén, medgrundare och teknikchef, att släppa en ny produkt var sjätte månad. Dagens LumenRadio består av nio medarbe­ tare men inom något år gissar Per Hulthén att man dubblat personalstyrkan. En av nycklarna till framgången är företagets tydliga utvecklingsplan som funnits med från starten. – När vi startade LumenRadio hade vi en stark vision om vad vi ville göra och ett år senare rullade vi ut konceptet. När vi startade det här företaget satte vi ihop ett team med de bästa radioexperterna vi kunde hitta och gav dem en utmaning och ett fullt utrustat radiolabb, och sedan har allt gått efter planerna. Resultatet är en patentsökt teknik för trådlös styrning av belysning som redan köpts av kunder runt om i världen. Just underhållningsbranschen är ett av de mest krävande kundsegmenten eftersom en

Business # 1 2010

5


tillväxt LumenRadio

”Det är helt klart en fördel att ha startat företag tidigare när man drar igång ett sådant här bolag. Både jag och min kollega Niclas Norlén har erfarenhet från flera nystartade bolag, vilket är en styrka”, säger Per Hulthén.

Entreprenörerna på LumenRadio tror själva att deras produkter kommer att revolutio­ nera hela belysningsbranschen på sikt. Tekniken kan användas för att styra armaturer i allt från inomhusbelysning till gatlyktor. Tekniken innebär att stora

mängder energi kan sparas genom att ljustyrkan automatiskt justeras eller att lamporna stängs av när de inte behövs. Vilken ljusstyrka som krävs kan också bedömas med hjälp av sensorer som mäter dagsljus eller känner av när människor rör sig i

Trådlös styrning av belysning är i sig inte något nytt. Tekniken har funnits i ett tiotal år men har inte varit tillräckligt tillförlitlig för underhållningsbranschen. Det som gör att LumenRadios teknik har fått så mycket uppmärksamhet är att deras radio är smart nog att hela tiden lyssna av störande radiosignaler och anpassa sig till dem, det vill säga radion väljer hela tiden lediga frekvenser. På så sätt riskerar de trådlösa överföringarna att aldrig störas av annan trådlös utrustning. Tekniken är också extremt svår att hacka. – Eftersom hackerattacker blir allt vanligare så är det viktigt, och rent av nödvändigt, att systemet är säkert om man ska föra vidare det till allmänbelysning i offentliga miljöer och gatubelysning. Därför är LumenRadios teknik krypterad, berättar Per Hulthén.

6

Business # 1 2010

närheten av lampan. – Eftersom belysning står för tio procent av världens energiför­ brukning finns otroligt stora miljö­vinster att göra, konstaterar Per Hulthén. n Foto: LumenRadio

säker styrning av ljuset är avgörande för en lyckad föreställning. Detta faktum var också en av orsakerna till att LumenRadio började sin verksamhet med att rikta in sig på entertainmentbranschen. – Ljuset blir en allt viktigare del av showen och kan vi visa att vår teknik fungerar i den här svåra miljön, som innehåller mycket störningar från andra trådlösa enheter, så är det en garant för att den funkar överallt, säger Per Hulthén.

Hela LumenRadio­ styrkan samlad. Inom ett år räknar man med att vara dubbelt så många.

Lumen Radio   Ort: Göteborg   Grundades: Hösten 2008   Antal anställda: 7   Riskkapital: 7 Mkr   Ägare: Grundarna, Chalmers Innovation,

Chalmers Innovation Seed Fund, Innovationsbron, privata investerare.   Omsättning 2009: cirka 1,5 Mkr


frågan

Hur arbetar du för att stärka ditt varumärke?

Foto: Johan Live

Förra året genomfördes en NKI-undersökning i Göteborgsregionen. Syftet var att ta tempen på företagsklimatet i regionens tretton kommuner. Resultatet visade på ett något kylslaget Kungälv men med en ny arbetsmodell rör sig nu kommunen mot varmare breddgrader. -Vi har försökt skapa en enklare

kontakta en ansvarig på kommunen.

Anette Svahn sitter

och tydligare kommunikationsväg

Sedan samordnar denna ett möte

med i båda grupperna och

mellan näringslivet och kommunen,

där alla berörda parter träffas

berättar att arbetssättet

berättar Anette Svahn, näringslivs-

samtidigt.

har många fördelar.

ska vara mer affärsmässigt,

Näringslivsteamet, som enbart

jättepositiva. Det gör

anpassat efter företagens behov, och

består av tjänstemän, hjälper företag

att vi själva känner

vi tycker att vi har hittat en

med konkreta förändringar i

tillfredsställelsen i att ge

fungerande arbetsmodell.

verksamheten. Det kan bland annat

bättre service. Samtidigt

utvecklare på Kungälvs kommun. Det

- Företagen är

röra sig om frågor kring etableringar,

har arbetsmodellen

Näringslivsteamet och Affärsgrup-

bygglov och lediga lokaler. Affärs-

inneburit att vi har mer

pen, vars uppgifter är att fungera

gruppen, där såväl politiker som

kontakt internt på

som koordinatorer åt företagarna.

tjänstemän är aktiva, fokuserar på

kommunen, vilket i

- Istället för att företagen själva

frågor som handlar om exempelvis

förlängningen innebär

ska behöva jaga runt efter rätt

konkurrensutsättning och utmanar-

ännu bättre service till

personer behöver de nu bara

rätten.

företagarna.

Denna arbetsmodell utgörs av

Text och foto: Sofia Carlsson McConell

Effektiv företagshjälp i Kungälv

Joakim Nielsen

Vice vd/grundare DGM Sverige

- Vi vill att kunderna ska förknippa varumärket med att få en bra tjänst. Vi stärker det också genom att ha starka samarbetspartners.

Webbaserad Sök stöd för Ny företagsmiljoner i regionen finansieringsguide doktor Företagsakutens Leif

Johanna Thorn

Strålberg har pensionerats

Delägare, Smakfyllt bröd och butik HB

och efterträds av civil- För att få fram en bra logotype har vi använt oss av en bra reklambyrå. Vi försöker ha med logotypen på alla våra produkter samt att designen även ska gå igen i butiken.

ekonomen Susanne Robertsson, som har 30 års erfarenhet från Nordea. Vilken slags doktor är du? - Här tror jag det handlar

Det är de små och medelstora

om att vara en allmänprak-

företagens vår. I alla fall om man är på jakt efter finansiering.

tiker eftersom patienten

I Västsverige har vi en rad

kan ha vilken krämpa som

Tillväxtverket utlyser nu, i

aktörer som hjälper företag med allt

helst, var som helst. Då

samarbete med partnerskapet

från rådgivning till finansiering. Men i

gäller det att hitta källan till

djungeln av inkubatorer, holdingbolag

problemet. För att klara av

och affärsänglar kan det ibland vara

det här får man inte vara

8,5 miljoner kronor i stöd till små

svårt att hitta rätt. Därför har Almi

för mycket specialist utan

företagare med syftet att öka deras

Företagspartner Väst, Västra

mer utav en generalist.

konkurrenskraft på marknaden.

Götalandsregionen och Innovations-

Samtidigt pågår Västra Götalands-

Foto: Lina Skafvenstedt

”TILLVÄXT VGR - samling för företagsutveckling i Västra Götaland”,

bron Väst startat www.innovation-

regionens satsning på FoU-kortet

vast.se. Webbsidan är tänkt att

där små och medelstora företag kan

fungera som en finansieringsguide

söka 35 000 eller 500 000 kronor i

till offentligt kapital i Västsverige och

stöd. Företagen kan här välja

där finns all tänkbar information som

antingen att utreda vilket behov de

både blivande och existerande

har av Forskning och Utvecklingsin-

företagare kan tänkas behöva.

satser eller att satsa på konkreta FoU-projekt.

För den som i stället är intresserad av att expandera utanför

En längre intervju finns på

Läs mer på www.tillvaxtvgr.nu

Sveriges gränser finns

www.businessregion.se/

och www.vgregion.se/fou-kortet

www.internationaliseringsguiden.se

business

Bardha Demisai

Delägare Actavita RehabDialog AB

- Vi stärker varumärket genom att vi erbjuder en speciellt utarbetad metodik för psykisk ohälsa och stress. Men vi är nystartade så vi jobbar fortfarande med nya strategier kring varumärket. Frågorna ställdes på vd-seminariet ”Skapa ökad tillväxt genom att jobba med ditt varumärke” som anordnades av Expedition Framåt.

Business # 1 2010

7


på väg Carin Kindbom Text Ingrid hellgren sjöberg foto Sara persdot ter

Carin ska leda mässa i världsklass Carin Kindbom tillträder i sommar tjänsten som vd för Svenska Mässan efter Lennart Mankert. För Business berättar hon om sin nya utmaning. Hur känns det att vara på väg till jobbet som vd för Svenska Mässan? – Otroligt spännande. Det är ett väldigt roligt uppdrag att få jobba med den här typen av möten och events i Göteborg. Jag har även i mitt tidigare jobb arbetat mycket med möten och resor och det har varit väldigt stimulerande. Hur ser ditt uppdrag som vd för Svenska Mässan ut? – Mitt primära uppdrag är att utveckla befintliga verksamheter och anläggningen för att skapa fortsatt tillväxt. Det gäller både tjänsteutbudet och tillväxten inom besöksnäringen. På vilket sätt kan Svenska Mässan öka sin tillväxt? – Bland annat genom uppförandet av det tredje hotelltornet och genom att utveckla såväl verksamheten som anläggningen ytterligare. Det finns planer färdiga för detta och det ska bli en väldigt spännande resa att vara med på. En annan viktig del är att utveckla Mässans koncept. Fler internationella kontakter är till exempel viktigt för fortsatt tillväxt. Svenska Mässan ska kunna erbjuda hela mixen från lokala arrangemang till stora internationella möten och events. – Den tredje och kanske

8

Business # 1 2010

viktigaste tillväxtfaktorn är allianser och samarbeten. Det gäller att hitta nya samarbeten som ger en win-win-situation och en stark kundnytta. Mässans unikiteter, det centrala läget och att vi kan arrangera stora mässor och events i egen regi och under samma tak, är också positiva faktorer vi ska jobba vidare med. Svenska Mässans vision är att skapa möten i världsklass. Vad innebär egentligen detta? – Jag tycker att mycket av det som Svenska Mässan gör idag redan håller världsklass. Jag är väldigt imponerad och inspirerad av det fina jobb som alla duktiga medarbetare redan gör, men samtidigt är visionen något man måste jobba med hela tiden. Hur är du som ledare? – Mål- och resultatinriktad och samtidigt positiv och engagerad. Jag är snabb snarare än eftertänksam, men samtidigt medveten om att de beslut vi tar påverkar många andra aktörer i Göteborg, vilket är viktigt att ha i minnet. Samtidigt måste man

Carina Kindbom

vd för Svenska Mässan  Aktuell: Som tillträdande vd för Svenska Mässan.  Bakgrund: Senast vd för STS Student Travel Schools.  Bor: I Getskär, norr om Göteborg.  Familj: 2 barn som är 11 år gamla och en särbo.  Gör jag när jag är ledig: Aktiviteter som innebär att jag får röra mig utomhus. Gärna båtliv, promenader och skidåkning.  Läser helst: Varierat. Till och från blir det en deckare. Senast lästa bok var Barack Obamas ”Min far hade en dröm”.  Privat mässfavorit: Får jag bara nämna en så blir det nog båtmässan.

våga prova nya saker och klara att byta riktning om det inte känns rätt. Förra året var ett tufft år för många branscher, inklusive mässbranschen. Hur ser du på 2010? – Min tro är att den här lågkonjunkturen har skapat nya tankar som utvecklar många verksamheter på sikt. När det uppstår tuffa lägen tvingas man hitta nya möjligheter och lösningar. Det är nyttigt att vara med om det också. Jag har dock gott hopp om att 2010 blir ett bättre år än 2009, jag ser verkligen fram emot att lära känna organisationen när jag tillträder i sommar. n


Foto: City Airline

dynamo etablering Visby-Göteborg - året om Gotlandsflyg har etablerat en direktlinje mellan Visby och Göteborg som trafikerar sträckan tre gånger i veckan från och med den andra mars. Får Gotlandsflygs vd, Ola Mattson, rätt i sin framtidsprognos kommer detta att kunna gynna både Göteborgs turism och näringsliv. -Kombinationen av ett resmål som står starkt av sig själv med ett brett utbud av fotboll, friidrott, konserter, bra shopping samt restauranger, och som samtidigt erbjuder

Göteborg tar Sverige ut i världen City Airline storsatsar. Göteborg Landvetter Airport likaså. Planen är att direktansluta ett tiotal svenska städer med 40 destinationer i Europa genom en snabb mellanlandning på Landvetter flygplats.

billig förbindelse ut i Europa med Ryanair och Wizzair är de främsta skälen till att Göteborg som destination har möjlighet att få en

detta etablerar ytterligare tre

stor plats i gotländska hjärtan, säger

direkt­linjer från Göteborg till Bergen,

han i ett pressmeddelande.

Riga och Stavanger.

I dagsläget skapar satsningen ett 250-tal nya jobb på City Airline men på sikt finns potential att

Accelerera till Amerika

Bakom det nya, snabba

inom loppet av någ-

generera tusentals jobb samt att

Är du aktiv inom cleantechbran-

resalternativet står City Airline,

ra månader. I höstas

skapa helt nya förutsättningar för

schen och intresserad av eller kanske

regionutveckling.

rentav redan aktiv på den amerikan-

Göteborg Landvetter Airport, Västra

meddelade flygbolaget

Götalands­regionen och Göteborg &

att de startar sju* nya

Co. Landvetter är navet i satsningen

direktlinjer från Land-

nu ett tiotal regioner i Skandinavien

Business Accelerator Program, BAP,

som synkroniserar tio inrikeslinjer

vetter till Europa och

samman med ett stort antal

någonting för dig.

med ett 40-tal direktlinjer ut i

nu är det alltså dags

destinationer runt om i Europa.

Europa.

för ett expanderat inri-

Det är ett lyft för hela Göteborgs-

drivs av Svensk-Amerikanska Handelskammaren tillsammans med

- Vi satsar sammanlagt 75 miljo-

- Via Göteborg Landvetter knyts

ska marknaden? Då är SACC-USA:s

Det tvååriga BAP-projektet, som

kesnät. Linjerna kom-

regionen och Västra Götalands-

ner kronor under en tvåårsperiod för

mer bland annat att gå

regionen, och inte minst för turism-

Västa Götalandsregionen och Ecoex

att göra det smidigt och enkelt att

från Örebro, Karlstad,

och näringslivet runt om i Sverige,

vid Business Region Göteborg, riktar

byta från en inrikes- till en utrikes-

Växjö och Norrköping.

säger Finn Johnsson, styrelseordfö-

sig mot företag som är aktiva inom

destination, säger Olle Sundin, flyg-

Men först ut är

rande för City Airline, i ett press-

miljöteknik med visst fokus på

platschef på Göteborg Landvetter

Västerås, vars nya in-

Airport, i ett pressmeddelande.

rikeslinje startar redan den 19 april. City Air-

För City Airline är detta den

line meddelar även att

andra stora satsningen som görs

de i samband med

nyetablering: Wicresoft

förnyelsebar energi. Som deltagare i

meddelande. * Palma, Alicante, Rom, Barcelona, Milano, Malaga och Aten. Sedan dess har City Airline valt att lägga ner linjerna till Aten och Milano, på grund av bristande kundunderlag.

nätverk i USA. För mer information besök www.sacc-bap.org.

Vad har ni för framtidsplaner?

Wicresoft, ett kinesiskt IT-företag

ett i USA och ett i Göteborg.

cingbolaget i Europa. Det ska vi bli

med över 3 000 anställda, har

Göteborgskontoret är vårt

genom att förvärva, alltså ingå

etablerat sig i Göteborg. Luxing Liu,

Europakontor, men vi börjar satsa

joint ventures, och expandera. Vi

vd för det svenska kontoret, berättar

inom Norden.

arbetar både med lokalproduktion

-När Microsoft skulle satsa på

vd för svenska delen av Wicresoft

annat kostnadsfri tillgång till SACC:s

Europasatsning från Göteborg

om bakgrunden till företagsnamnet.

Luxing Liu

programmet har ditt företag bland

- Vi vill bli det största outsor-

och med outsourcing. Vi har alltså Varför valde ni Göteborg som bas

personer på plats som går igenom

för er Europasatsning?

företagens behov och kravspecifi-

den kinesiska marknaden förstod de

- Göteborg är en bra plats att

kation med personalen. Sedan

att det var viktigt att närma sig den

expandera på då det finns många

outsourcar vi det till Kina. Det

kinesiska regeringen. Microsoft och

intressanta företag i regionen. De har

skapar större säkerhet, vi får tillgång

regeringen gjorde då en joint venture

stora IT-behov och vi tror att vi kan

till den kinesiska kompetensen men

och bildade Wicresoft. Idag har vi

bygga en marknad här. Sedan är det

fortfarande till ett rimligt pris

åtta bolag i Kina, två företag i Japan,

också nära till Oslo och Köpenhamn.

jämfört med det svenska.

Business # 1 2010

9


framtidsbranscher CSR Text Lina skafvenstedt foto Sara persdot ter

Ökad vinst med ökat ansvar Det är inte bara miljöteknikbranschen som gynnas av klimatdebatten utan allt fler företag börjar betrakta miljöutmaningen som en affärsmöjlighet. Bageriingrediensföretaget Norlander Zeelandia är ett av dem. De marknadsför aktivt sina spannmålsprodukter som klimatsmarta.

I

ett stort skogsområde utanför Stenkullen ligger det svenska livsmedelsföretaget Norlander Zeelandia. I sin fabrik tillverkar de ingredienser för bageri- och konditoriindu­ strin och i lagret går det att hitta hyllmeter efter hyllmeter av margariner, brödbaser, kaffe­ brödsfyllningar och bakmedel. Samtliga bidrar de till en stark men angenäm doftsensation. Mats Agblad, företagets vd, förklarar dessutom att varorna inte bara luktar gott, de gör även

10

Business # 1 2010

gott för klimatet. I alla fall om man ska tro mätningar som gjorts med hjälp av Global Warming Potential* (GWP), ett måttsystem som tagits fram av FN:s klimatpanel och som beräknar olika växthusgasers miljöpåverkan. – GWP visar att matproduktion har stor effekt på miljön. Biff har exempelvis jättehög påverkan medan spannmålets inverkan nästan är obefintlig. Brödprodukter är därför bra, sett till både ditt intag och utsläpp, förklarar Mats Agblad. Det använder vi i vår marknadsföring. Men Norlander Zeelandia tillverkar inte bara en klimatvänlig produkt. Företaget tar även sitt ansvar genom att medvetet arbeta

med hållbarhetsfrå­ gan i alla led av företagsverksamhe­ ten. – Zeelandiakoncernen, som Norlander Zeelandia tillhör, fattade under en vd-konferens för några år sedan beslut om att hållbarhet ska utgöra ett av våra prioriterade områden.

Det är emellertid inte besjälade skäl som ligger till grund för detta val utan företaget marknads­ för sig som hållbart främst därför att det ökar dess chanser att nå fortsatt framgång.

-Jag är anställd för att driva ett företag som ska vara lönsamt. Sedan är det ju tur att vi i det längre perspektivet arbetar med något som är bra för världen, framhåller Mats Agblad. Själv är han helt säker på att klimatfrågan är en logisk tillväxtfaktor att fokusera på. - Vi arbetar dessutom med marknadsföring business to business. Det är inga känslor vi bygger våra beslut på, till skillnad från konsumenterna. Nej, som bekant fattar företag

Klimatsmart för affärerna Västsvenska Industri- och handelskammarens rapport ”Klimatet och affärerna”, där 200 västsvenska vd:ar i små och medelstora företag i ett brett spektrum av branscher uttalar sig om klimatfrågan, visar att majoriteten ser klimatförändringarna har en positiv inverkan på företagets möjligheter att göra affärer. De väljer både aktiva marknads- och verksamhetsstrategier för att möta klimatfrågans utmaningar. Läs mer på www.handelskammaren.net.


beslut utifrån rationella argument och ansvars- samt klimatfrågan är i högsta grad relevanta faktorer idag. Mats Agblad tror att de kommer att bli än viktigare och företaget erbjuder därför successivt sina kunder fler och fler hållbara produkter. – Vi arbetar långsiktigt med vår marknadsföring och förbereder oss även på framtida lagkrav. Jag är övertygad om att vi i framtiden kommer att behöva klimatmärka alla produkter och informera om vilken klimatpåverkan produkten gett upphov till genom hela produktkedjan. De olika leden i industrin måste förbereda sig på det.

Norlander Zeelandia ställer redan idag höga krav på sina underleverantörer. – Bagerimargarin är vår största försäljningsprodukt och den består av vegetabiliska oljor. När det började pågå en debatt om att palm skövlar regnskog bestämde vi oss för att erbjuda även certifierad palmolja. Mats Agblad menar att det är ett argument som fungerar bra i mark­ nadsföringen över hela produktions­ kedjan. Genom att köpa bagerimarga­ rin av Norlander Zeelandia kan exempelvis Annas Pepparkakor garantera sina kunder att de inte varit med och skövlat regnskog i något led. Den slutgiltiga makten tror Mats Agblad emellertid ligger hos de stora matkedjorna som säljer direkt till slutkonsument. – När ICA och Coop och andra jättar beslutar sig för att bara sälja produkter från miljöcertifierade bagerier kommer det att hända grejer, säger han. Det är de stora aktörerna som måste ta de stora stegen. Men när den dagen kommer måste vi andra vara redo. n *Global warming potential (GWP) är ett mått framtaget av FN:s klimatpanel som beskriver hur mycket en massenhet av en given växthusgas uppskattas påverka den globala uppvärmningen. Skalan är relativ och jämför den aktuella gasen med samma massa koldioxid.

Kompetenssäkra med hållbar utveckling Om du vill attrahera engagerade och kvalificerade medarbetare till ditt företag samt medverka till att Göteborgsregionen blir än mer konkurrenskraftig måste du ta ditt samhälleliga ansvar. Det är budskapet bakom Public & Private Social Resonsibility Inititiative CSR Västsverige.

D

et krävs idag ansvarsfulla företag det enskilda företagets förutsättningar. för att kunna attrahera kompetent – Det handlar om att uppmuntra till ett arbetskraft, säger Tomas Ekberg, ansvarsfullt handlingstagande snarare än att verkställande person på CSR hålla på med pekpinnar och krav, säger Tomas Västsverige samt chefanalytiker på Västra Ekberg. Götalandsregionen. CSR Västsverige tillhandahåller en Han menar att ansvarsfrågan är uppsättning verktyg som företagen central för företagens framtida har till sitt förfogande i ansvarsarbe­ framgångar. tet. Reko Kontor och Klimatinitiativet – Jag har hört många chefer för är två exempel på handlingsplaner stora bolag stå och säga att de måste som ger företagen konkreta förslag på vara hållbara för annars får de inte in hur de kan ta sig an klimatproblemati­ rätt personal. Men det är betydelse­ ken. Det första initiativet handlar om Tomas Ekberg fullt också i små företag att känna att att förbättra den egna arbetsplatsen, man gör ett bra jobb som medarbetare. det andra om att förminska företagets fossilberoende. Enligt Tomas Ekberg är socialt och hållbart – Det är enkla grejer som alla kan göra. ansvar alltså en konkurrensfaktor. Företagen betalar en bagatellartad kostnad på Enkätstudier gjorda av Sife Sverige på svenska 1 000 spänn för att vara med i föreningen. universitet visar dessutom att 83 procent av Sedan betalar de ju genom att engagera sig. dagens studenter anser att det är viktigt att Om man engagerar sig av egennyttiga eller deras blivande arbetsgivare har ett socialt altruistiska skäl tycker Tomas Ekberg spelar engagemang. För Göteborgsregionens del mindre roll. krävs det därför att både privat och offentlig – Idealregionen är ju så klart helt schysst. sektor tar sitt ansvar inom hållbarhetsfrågan Men till en början är det bra om man gör för att regionens vision om att bli ett nordeu­ ropeiskt kompetenscentrum för framtidsbran­ grejerna så schysst man kan för – jag säger det återigen – detta skapar stolt personal. n scher och tillväxtföretag ska förverkligas.

Men hur arbetar man då med ansvar på bästa sätt? CSR Västsveriges modell utgår från

CSR Västsverige  CSR står för Corporate Social Responsibility.  Cirka 75 medlemmar från både privat och offentlig sektor.  Argumenterar för att företag och organisationer, med ett ökat ansvarstagande, kan attrahera och behålla medarbetare, skydda och stärka organisationens rykte och varumärke, minimera och hantera företagets risker samt förbättra organisationens långsiktiga framgång.  www.csrvastsverige.se

Business lästips: Läs "CSR i praktiken - hur företaget jobbar med hållbarhet för att tjäna pengar".

Business # 1 2010

11


kompetens praktikplats Text Ingrid Hellgren SJÖBERG foto ARBETSFÖRMEDLINGEN

Vid ett kvällsmöte tidigt i höstas föddes idén hos Business Region Göteborg, Västsvenska Industri- och Handelskammaren och Arbetsförmedlingen att gemensamt göra något för att minska ungdomsarbetslösheten i regionen. Nu är projektet Praktikplatsen i full gång och cirka 250 ungdomar har hittills kommit ut på praktik i arbetslivet.

Värdefulla möten mellan ungdomar och företag

I

nför starten av projektet Praktikplatsen involverades fler aktörer från näringslivet samt flera stora fackförbund. Tillsammans har man satt målet att 1 500 arbetslösa ungdomar ska ha fått en praktikplats innan året är slut. Målgruppen är arbetslösa ungdomar i 18-24-årsåldern i Göteborgsregionen. – Idag står 8 000 ungdomar utanför arbetsmarknaden i vår region. För oss är det ett stort värde att så många organisationer är enade om att det här är en angelägen fråga. Det har bidragit till att samarbetet varit väldigt smidigt och smärtfritt och att det har blivit en stor bredd bland de företag och branscher som ställer upp med praktikplatser, säger Per Olsson, chef på Arbetsförmedlingen Väst.

Genom praktikplatserna vill

Nära 8 000 ungdomar i regionen är arbetssökande. Praktikplatsprojektet är ett sätt att hjälpa en del av dessa in på arbetsmarknaden.

de samverkande organisationerna hjälpa ungdomarna ut i arbetsli­ vet där de får chansen att knyta kontakter, skaffa sig erfarenheter och möjligheter de inte skulle fått annars. Nu fortsätter sökandet efter arbetsgivare som är villiga att skapa lämpliga praktikplatser i sina företag för en tidsperiod om tre månader. – Det gäller förstås att det finns vettiga arbetsuppgifter att utföra för praktikanten, men samtidigt får inte praktikplatsen ersätta en riktig

Praktikplatsen Bakom projektet Praktikplatsen står följande organisationer: Svenskt Näringsliv, Västsvenska Industri- och Handelskammaren, Företagarna, Business Region Göteborg, Handels, Hotell- och restaurangfacket, Unionen, IF Metall, Teknikföretagen och Arbetsförmedlingen.

12

Business # 1 2010

rekrytering så det är en balansgång, kon­ staterar Per Olsson. Han betonar dock att praktikplatser inte bara är en möjlighet att hjälpa unga in på arbets­ marknaden utan också en möjlighet för näringslivet att säkra sin framtida kompetens. – Vi kan nu skönja en svag uppgång i konjunkturen och håller den i sig så kan företagen ha stor nytta av att ha deltagit i projektet den dagen det är dags att anställa nya medarbetare. Det kommer att bli stora pensionsavgångar de närmaste åren och med de nyblivna pensionärerna för­ svinner en mängd kunskaper som ris­ kerar att gå förlorade om man inte skolar in nya medarbetare i tid, säger Per Olsson.

Sofia Alstam, koordinator för Praktikplatsprojektet på Arbetsförmedlingen, berättar att mellan fem och tio företag i veckan har anmält sitt intresse för projektet.  Hon anser att det hittills har varit en

Vill du erbjuda en praktikplats? Så här gör du:  Gå in på www.praktikplatsen.se och anmäl ditt intresse.  Din anmälan sorteras efter stadsdel ut till en lokal arbetsförmedling där en ungdomsförmedlare följer upp ansökningen och kontaktar dig för vidare diskussion kring praktikplatsens innehåll.  Därefter söker arbetsförmedlingen efter en lämplig matchning bland arbetslösa ungdomar.

43 914

Antal öppet arbetslösa ungdomar i hela landet

7 914

Antal öppet arbetslösa ungdomar i Västra Götalandsregionen

4 447

Antal öppet arbetslösa ungdomar i Göteborgsregionen

bra mix av företag och branscher och det är tack vare att det är så många som samverkar kring detta och att alla organisationer har marknadsfört projektet gentemot sina medlemmar. – Utgångspunkten hos många företag är att man helt enkelt vill göra en insats för ungdomarna att få känna på arbetslivet. Men ungdomarna är så klart väldigt intresserade av att få vet vilka möjligheter det finns till jobb på längre sikt så vi brukar ändå prata anställning med alla företag och berätta om vilka möjligheter som finns till subventionerade anställningar av ungdomar efter praktikplatsens slut, säger Sofia Alstam. n


Text & foto jan-olof ekelund

Praktikplats med full utdelning Praktikplatsen blev minst sagt lyckad för Mattias Pedersen, 21 år, och för Tomas och Charlotte Larsson, som driver EuroComTech AB. Företaget sökte en praktikant - men fick i Mattias Pedersen också en kompetensförstärkning som de inom kort kommer att anställa.

M

akarna Tomas och Charlotte Larsson driver EuroComTech AB sedan fem år i Särö. Affärsidén är att ta hand om begagnade televäxlar med kringutrustning och sälja dessa vidare till andra företag världen över. Företaget är en blandning av ett telekomföretag och ett återvinningsbolag. Försäljningen sker i första hand via den egna webbshopen och 70 procent av omsättningen går på export.

EuroComTech är medlemmar i Företagareförbundet och när de fick en inbjudan att träffa ett tiotal ungdomar som är an­ slutna till Praktikplatsen, blev de nyfikna. Bland de arbetssökande fanns Mattias Pedersen med en utbildning från Data/Teleteknisk linje samt en praktikperiod på Aros Electronics. – Vi kände direkt att Mattias var rätt person att erbjuda platsen och när han väl började har han över­ träffat våra förväntningar. Bland annat kan han löda vilket gjort att vi investerat i en utrustning och nu kan återvinna ännu flera produkter, säger Charlotte och maken Tomas fyller i: – För oss är det viktigt att en praktikant har rätt tänk, är orädd och förstår vårt sätt att arbeta. Mattias har dessutom andra kunskaper som vi saknar.

Mattias Pedersen praktikant

 Ålder: 21  Bor: Anneberg  Familj: Mamma, pappa, två systrar.  Fritidsintressen: Sportfiske

EuroComTech AB Bolaget bildades för fem år sedan. Av försäljningen med begagnade televäxlar och tillhörande kringutrustning går 70 procent på export. –-I Sverige finns det en större skepsis mot begagnade produkter jämfört med utlandet. För oss är det viktigt att de växlar och teleutrustning vi säljer upplevs som nya. Därför levererar vi produkterna inplastade med nya förpackningar och lämnar 12 månaders garanti, säger Tomas Larsson.

Charlotte och Tomas Larsson har fått en fin förstärkning i Mattias Pedersen.

”Vi kände direkt att Mattias var rätt person att erbjuda platsen och när han väl började har han överträffat våra förväntningar.” Bland annat kan han Photoshop, vilket är en fördel när vi behöver fotogra­ fera och lägga ut nya produkter på vår webbplats.

Även Mattias tycker att det klick­ ade från början och han har snabbt fått ett stort förtroende och lär sig ständigt nya saker. – Jag är jättenöjd att ha fått chan­ sen att praktisera

hos Tomas och Charlotte. Som tekniskt intresserad är telekom­ företag en intressant bransch och passar mig perfekt. Efter sex veckor av den tre månader långa praktiken är Tomas övertygad om att Mattias är rätt person att anställa efter praktikperioden. – Då får vi själva mer tid över att sälja och driva företaget framåt. En investering i Mattias kommer att löna sig.

Första försöket med Praktikplatsen har gett mersmak. Tomas och Charlotte kan framöver tänka sig ta emot fler

praktikanter. – Det är självklart viktigt att både stora och små företag försöker hjälpa till att minska arbets­ lösheten bland ungdomar och detta är ett av flera sätt att lösa ett svårt samhällsproblem. Men som företagare måste jag i första hand prioritera bolagets möjligheter att överleva och ut­ vecklas, konstaterar Tomas. n

Business # 1 2010

13


nytänkande i4sense Text & foto christian Ericsson

Får gärna röras

M

itt på kontors­ golvet står en ställning med en stor glasskärm. Jag pekar på två av hörnen på en av skärmens bilder, och drar isär händerna. Bilden skalas upp. Jag för den åt sidan, och drar istället fram en Googlekarta till skärmens mitt. Zoomar in på Manhattan. Klickar på en film bredvid, och den börjar spelas upp. Här står man och känner sig som Tom Cruise i science fiction-filmen Minority Report. Responstiden är snabb, och känslan av att man arbetar med en jättelik touchtelefon eller tablet-dator är påtaglig. Mikael Borenholts, vd för i4sense, står bredvid och ser rätt nöjd ut. Företagets multitouchlösningar har fått mycket uppmärksamhet på mässor. Och

14

Business # 1 2010

bland folk på stan. Förra året gjorde i4sense till exempel om skyltfönstret i Telenor-butiken på Avenyn till en jätte­ lik skärm under tre månader. Där kunde folk utanför butiken se på filmer, spela spel, och läsa på om olika mobiler. – Det drog mäng­ der av kunder till bu­ tiken, och dessutom var de mer pålästa. Försäljningen ökade kraftigt under den perioden, säger Mikael Borenholts. Grundidén är att kombinera det per­ sonliga mötet med webbens enorma statistikmöjligheter.

i4Sense kunder kan löpande få fram information om hur många av deras kunder som fingrat på skärmen, när på dygnet det har skett och vad de har tittat på. Kampanjer kan utvärderas ome­ delbart och fortlöpande. I4sense blickar ut mot den globala marknaden, och har ett tätt partnersamarbete med Mitsubishi Electric. Samtidigt pitchar man och säljer direkt mot slutkunder. – Fortfarande är vi lite i ”frälsa världen”-stadiet. Kunderna måste övertygas om varför våra lösningar är så bra. Det ställer krav på oss, att vi måste vara pålästa om kunderna och hitta de problemområden där vi kan stå till tjänst. Fortfarande måste förstås kunderna ha ett bra erbjudande till sina slutkunder. Inte ens med multitouch kan man sälja konserverad gröt. n

i4sense

Företaget har funnits sedan 2007, och har sin grund i Chalmers Innovation. Det hette tidigare TouchMe Interactive Solutions, men har nyligen bytt namn. Det inledande i:et står för bland annat interaktion, intuition och intelligens. De fyra anställda har kontor på Lindholmens teknikpark.

Multitouch

Den vanligaste lösningen fungerar så här: Presentationsmjukvara (till exempel bilder, bildspel, filmer och/eller spel) körs i en applikationsdator, och skärmbilden bakprojiceras på till exempel ett skyltfönster med projektorduk på baksidan. Ett för ögat osynligt laserljus projiceras i ett plan över hela skyltfönstrets framsida. När man sätter exempelvis två fingrar på fönstret bryts och reflekteras laserljuset genom fönstret till en kamera, som känner av fingrarnas position, riktning och fart. Kameran skickar signalerna till en styrdator, som tolkar dem och instruerar applikationsdatorn - och saker händer på skärmen.

Mikael Borenholts vd i4sense


nytta och nöje

Fem steg till mingelsuccé

Text sara wennerström illustration istock

Så blir du ett

1

Förberedelse. Försök ta reda på vilka som kommer och

bestäm dig för om det är några som

mingelproffs

du vill prioritera att ta kontakt med.

2

Inleda samtal. Börja lättsamt

3

Samtalet. Det är här det ska

med lite ”väder och vind”.

uppstå energi mellan parterna.

Här gäller det att ge varandra konkreta ledtrådar och vara tydlig

De flesta människor känner sig lätt obekväma i mingelsituationer. Men de som övervinner obehaget och slipar på sin teknik har allt att vinna.

med vad man vill. Då kommer man också snabbt fram till hur man skulle kunna ha utbyte av varandra.

4

Avsluta. Här får många problem och ”fastnar”, av

rädsla för att känna sig taskiga och lämna någon ensam. Tänk i stället att det är mycket bättre att lämna

Andrea Jovell Swensson har arbetat

då ger du personen möjlighet till nya

med professionellt

ett bra avslut.

kontakter. Att byta visitkort kan vara

affärsmingel i olika

5

former i flera år. Sedan hon startade 2004 har

Följ upp. Gå igenom dina nya kontakter och dokumentera

över 10 000 personer

medan allt finns färskt i minnet. Har

deltagit i hennes kurser.

du sagt att du ska höra av dig så bör du hålla ditt löfte.

- De som är riktigt duktiga minglare vet hur man ”turas om”

Därför är mingel viktigt

i ett samtal. De känner av när det är läge att lyssna och när det är dags att ta plats.

 Du skapar dina egna

- Att vara generös med sina

affärsmöjligheter.

kunskaper och kontakter är också

 Du skaffar dig en snabb

- Och tänk på att det inte är

en framgångsfaktor. Om man går till

ta då chansen att gå ett varv i

ett mingel med föreställningen att

lokalen och dricka ett glas vatten, så

antalet visitkort som avgör din

man bara ska skaffa sig en massa

samlar du energi innan nästa

skicklighet som minglare. Att vara

kontakter är man fel ute. Det handlar

samtal.

i harmoni med situationen och

lika mycket om att ge.

- Om du känner dig osäker som

gå därifrån med känslan av ett lyckat mingel - det är professionellt

När Andrea Jovell Swensson

så mycket du kan. Jag tror faktiskt att

för mig. n

går på mingel brukar hon först gå

det handlar mer om ovana än om

till utkanten av rummet, där står

rädsla. Ett sätt kan vara att småprata

ofta ensamma personer. Därifrån

på oväntade platser där folk inte

kan hon också läsa av koder och

förvängar sig att man ska prata. På

stämningar.

tåget eller flyget till exempel. Blir du

- Jag tittar till exempel på om

foto anna hult

minglare tycker jag att du ska träna

bekväm med att ta kontakt och

omvärldsbevakning, både vad gäller näringsliv och politik. Vad pratas det om just nu? Vilka frågor och trender står i centrum?  Du möter potentiella kunder, kollegor, samarbetspartners, styrelseledamöter och andra som kan vara värdefulla att ha i ditt nätverk.

Gör inte misstagen  Ta inte upp mobilen för att ha

något att göra.

människor handhälsar eller inte,

småprata kommer hela känslan kring

reglerna kan skilja sig åt på olika

mingel att avdramatiseras.

 Drick inte för mycket alkohol, max

De bästa och de mest oväntade affärerna får jag genom mingel.

 Dela inte ut två visitkort i stöten,

mingel. Jag tittar också på om det finns någon jag borde hälsa på. En proffsminglare får inte ha för bråttom eller ”leta efter pralinen i chokladasken” som Andrea uttrycker det. Hantera situationen med lugn, nyfikenhet och en generös inställning. Mellan samtalen är det lätt att drabbas av mingelfobi, men

två glas vin.

Andrea Jovell Swensson kommunikationskonsult

det är inte snyggt. Visitkort är en personlig sak som du ska hantera med varsamhet.  Gå inte hem om du känner dig obekväm. Tänk att nästa grupp människor är ett helt nytt mingel och en ny chans.

Business # 1 2010

15


gränslöst Göteborg-Oslo Text lina skafvenstedt foto Sara persdot ter

Våra städer befinner sig enbart 30 mil isär, vi delar samma kynne och pratar nästan samma språk. Att vi är av olika nationalitet är därför bara en petitess i sammanhanget. I GöteborgOslo-sam­arbetet är det i likheterna och affärsnyttan som de potentiella vinsterna ligger.

D

etta enas Göteborgs kommun­ styrelse­ ordförande, Anneli Hulthén, och Oslos nya byrådsledare, Stian Berger Røsland, om i samförstånd med sina respektive företrädare, Göran Johansson och Erling Lae. De fyra politikerna strålar sam­ man i ett soligt men ännu vintrigt Göteborg för att diskutera GOsamarbetets framtid – en framtid som nu vilar på de två först­ nämnda politikernas axlar. Göran Johansson har lämnat över ord­ förandeposten i GO-samarbetet till Anneli Hulthén samtidigt som Stian Berger Røsland övertar rollen som vice ordförande från Erling Lae.

För Göran Johansson innebär detta slutet på en epok. Han var nämligen själv en av initiativta­ garna till kollaborationen, som

firar 15 år i år, och han har varit aktiv inom GO-samarbetet sedan dess. – I en globaliserad värld är det ofta de kritiska massorna som avgör om man är framgångsrik. Vi för­ stod att vi antagligen hade områden där Oslo och Göteborg kunde komplettera varandra och där­ med skapa en kritisk massa och ökad samverkan. På den vägen är det, säger han om uppkomsten till kompanjonskapet.

Idag fokuserar GOsamarbetet främst på de fyra områdena utbildning, kom­ munikation, kultur och turism samt näringslivsutveck­

ling. Kommunikationen, som här syftar på förbättrad infrastruktur och förkortade res­ tider mellan Oslo och Göteborg, är en av de mest prioriterade frågorna. Dagens fyra­ timmarsresa ska bli till två och en halv. – Det är klart att transportfrågan är väldigt avgörande för samarbetet i stort. Nu är det besvärligt att ta sig fram och tillbaka på en dag, säger Stian Berger Røsland. Anneli Hulthén håller med. – Det är ju bara trettio mil alltså, det är ingen sträcka men det blir längre bara för att det är så krångligt. – Vi får göra som jänkarna, föreslår Göran Johansson. De pratar aldrig om hur långt något är, bara om hur lång tid det tar. Han framhåller samtidigt att en annan prioriterad fråga är samarbetets demokratiska förankring hos medborgarna. – Det är lätt att sitta i slutna rum och dis­ kutera, men de vi företräder måste ju känna till oss. Hur kan ni då öka medvetenheten hos med­borgarna? – Både turism och kultur samt barn- och ungdomsfrågan är mer publika än ett infra­ strukturprojekt på tjugo års sikt. Men man måste kanske också sätta etiketten på det att

Göteborg-Oslo starkare tillsamm 16

Business # 1 2010


detta är ett led i Göteborg–Oslosamarbetet, säger Anneli Hulthén.

Stian Berger Rosland anser att det även är viktigt att arbeta med Göteborgarnas och Oslobornas relation till varandra. – Det finns något här som alla förknippar med Göteborg och det är ju självklart Liseberg. Jag tror inte att man ska under­ värdera ett sådant varumärke. Det är många Oslobor som har ett förhållande till Göteborg för att de varit på Liseberg och det är en bra start att bygga vidare på. – Sedan är det också mentaliteten som är väldigt viktig, fyller Erlig Lae i. Vi tänker väldigt lika. Göran Johansson säger att han under 15 års arbete med GO-samarbetet aldrig har hamnat ens i närheten av en partipolitisk diskussion. – Samarbetet drivs av det grund­läggande intresset för affärs­nyttan, förtydligar Erling Lae.

De fyra politikerna skriver också under på hur viktigt det är att vi fortsätter förstå varandras modersmål, eftersom det i sig är en stor konkurrensfördel. Andra stadssamar­ beten över nations­ gränserna – här tas Köpenhamn och Hamburg upp som ett exempel – har automatisk en språkbarriär som Göteborg och Oslo borde klara sig utan. – Det är bra om vi kan bevara våra språk så att vi slipper köra på engelska. Jag mås­ te säga att det nästan är patetiskt om vi som svenskar inte klarar av att förstå det norska språket, sammanfattar Anneli Hulthén. n

Erling Lae och Göran Johansson, tätt följda av Anneli Hulthén och Stian Berger Rosland, under ett möte med Göteborg--Oslo-samarbetet.

mmans

Fördjupat samarbete

Norge är inte bara ett av världens mest förmögna länder. Grannlandet i väst utgör idag även Sveriges största export- och näst största importmarknad. Därför pågår just nu arbetet med att starta en norsk-svensk handelskammare i Västsverige.

E

kammaren kan bidra med att ftersom Norge i dag är ett uppmärksamma problematiken av världens rikaste länder, samtidigt som Västsverige kring handelshinder. – Ska vi påverka lagar och regler har en rekordhög krävs det att någon pekar ut var arbetslöshet, borde vi vara väldigt problemen finns. Där kan vi som glada för att norrmännen är så organisation fungera som en intresserade av att investera här. avgörande opinionsbildare. Det säger Jan Andréasson, norsk generalkonsul i Västsverige, Möjligheten att nätverka och som arbetar för att den nya skapa affärer ser han som två andra handelskammaren ska bli viktiga inslag i verksamhe­ verklighet. Han berättar ten, en inställning som delas att Norges engagemang i av många stora aktörer i Västsverige har flera Västsverige. Västsvenska förklaringar, utöver Industri och Handelsgeografisk närhet och kammaren samt Business språklig frändskap. Region Göteborg har slutit – Västsverige är intressant dels därför att Jan Andreasson upp bakom initiativet. Chalmers och Göteborgs vi är med i EU, dels på Universitet är också med på tåget. grund av att det finns mycket – R isken är annars att det blir en kompetent och förhållandevis inbördes klubb för gamla gubbar billig arbetskraft i regionen. och det får det inte vara. Göteborg har två universitet av toppklass som producerar årskull Den enhetliga västsvenska efter årskull med kompetenta fronten har även en annan fördel. studenter. – För att använda ett engelskt ord Idén är att den norsk-svenska så skapar detta ”credibility”. Det är handelskammaren ska fungera viktigt att redan från början visa som ett forum för Göteborgs och att detta kommer från högsta ort, Oslos fördjupade handelsrelatio­ avslutar Jan Andréasson. n ner och startplanerna är redan långt framskridna. Förhoppningen är att kunna köra igång den första juli med minst femtio  Forskning på handelsflödena mellan Sverige och Norge visar att medlemsföretag, ett mål som handeln är unik och inte enbart kan generalkonsuln menar är fullt förklaras av traditionella faktorer realistiskt. Totalt siktar han på som marknadernas storlek, geografiska läge och avstånd. mellan 150 och 200 medlemmar. Den kan även förklaras av sociala Vad handelskammaren sedan ska likheter och gemensam historia göra är däremot inte ”gjutet i (Einarsson H, Hacker S, 1999).  Norge är vår största exportmarksten”, utan Jan Andréasson anser nad. Gick om Tyskland under 2009. att det är viktigt att medlem­  Norska etableringar i Göteborgsmarna själva får sätta agendan regionen har ökat med 25 procent de senaste två åren. Antalet utefter sina egna behov. företag är idag cirka 350. Personligen tror han handels­

Unika Sverige och Norge

På www.businessregion.se/business kan du läsa mer om några företag som verkar över den svensknorska gränsen. Business # 1 2010

17


Nu växlar vi upp I Göteborg har näringslivet och politikerna en gemensam vision. Om tio år ska Göteborgs arbetsmarknadsregion ha växt från dagens 1,1 miljoner personer till 1,5. För att nå dit krävs en kraftigt utbyggd infrastruktur och nu börjar pusselbitarna falla på plats.

Rekordartad befolkningsökning Siffror från SCB visar att antalet invånare i Göteborgsregionen stiger rekordartat. Under 2009 ökade befolkningen med hela 11 293 personer. Målet om en årlig befolkningsökning på 8 000 nya invånare överträffades därmed rejält. Ökningen beror främst på att det fötts många bebisar under 2009 men inflyttningen från övriga landet indikerar att Göteborgsregionen är en attraktiv plats som har en bättre arbetsmarknad än många andra delar av landet.

BORÅS 15 MIN

Visionen Den övergripande visionen för regionens BORÅS 15 MIN utveckling fram till 2020 handlar om att skapa en stark region som kan konkurrera i den framväxande kunskapsekonomin och som klarar omställningen mot ett hållbart samhälle. För att nå detta måste vi knyta samman Västsveriges större städer till en arbetsmarknadsregion. Målet är en pendlingsregion med 1,5 miljoner invånare. Då är vi tillräckligt stora för att konkurrera med andra europeiska regioner. I visionen ingår även att stärka regionens kreativa kärna, där nya kunskapsföretag väntas växa fram. Målet är att skapa bostäder åt ytterligare 30 000 invånare och kontor för 40 000 nya arbetsplatser i kärnan.

Nya stadsdelar

GÖTEBORG GÖTEBORG

Infrastruktur Nyckeln för att uppnå visionen är en utbyggd och bättre fungerande infrastruktur med smarta kollektivtrafiklösningar. Göteborg har på senare år fått uppleva en allt mer ansträngd trafiksituation. Därför var det ett genombrott när det i kommunfullmäktige blev politisk enighet om att införa vägavgifter för att finansiera Marieholmstunneln och andra infrastrukturprojekt. Utan en utbyggd infrastruktur finns det nämligen ingen möjlighet att få ner restiden för långväga pendling mellan hem och arbete. Därför är exempelvis den nya järnvägen till Borås och Trollhättan en förutsättning för att arbetsmarknadsregionen ska kunna expandera.

18

Business # 1 2010

I planerna för den utökade arbetsmarknadsregionen är Göteborg kärnstaden, det kreativa centrum som lockar till sig nya konkurrenskraftiga företag och kompetenser. Därför finns expansiva planer för Centrala Älvstaden och just nu pågår arbetet att ta fram en vision och strategi för området. Projektet kommer bland annat innebära uppförandet av nya stadsdelar på Skeppsbron, Gullbergsvass, Ringön, Backaplan och Frihamnen.

Viktigt delmål uppnått Arbetet för att förverkliga visionen är i full gång och ny statistik från SCB visar att ett viktigt delmål redan har uppnåtts. Pendlingen från Varberg och Falkenberg till Göteborg har nämligen ökat stadigt under de senaste åren och är nu så pass stor att de båda kommunerna för första gången nu utgör en del av Göteborgs arbetsmarknadsregion. Det innebär att det i dag bor nästan 1,1 miljoner invånare i regionen. Detta är en framgång för den konkurrenskraftiga regionen och är ett viktigt steg i rätt riktning.


2020 göteborgs framtid

Forskaren har svaren

grafik tobias flygar

”Göteborg måste vilja bli en storstadsregion” Ulf Strömquist är forskningsledare vid nationalekonomiska institutionen vid Jönköpings Internationella Handelshögskola och deltog som konsult under utredningen ”Tillväxt i Göteborgsregionen” för Business Region Göteborg. Han om någon kan svara på hur realistisk visionen om en förText jan-olof ekelund foto jenny grimsgård storad arbetsmarknadsregion är.  BORÅS 15 MIN Varför är det viktigt att arbetsmarknadsregionen runt Göteborg växer? – Med en utvidgad arbetsmark­ nadsregion får större delen av Västsverige tillgång till fler jobb och karriärmöjligheter som passar invånarnas kompetens. Samtidigt ökar tillgången till ett större ut­ bud av kommersiell och offentlig service, kultur och upplevelser. – Till den större arbets­ marknadsregionen hör också en mindre känslighet för konjunk­ turens svängningar i enskilda branscher och företag. Detta gäller även fordonsindustrin. En större arbetsmarknads­ region ger en långsiktigt högre ekonomisk tillväxt och välfärd.

Av särskild vikt är Västlänken och flera förbindelser över eller under Älven. Om infrastruktursatsningar leder till förbättrade pendlingsmöjligheter, vad händer då med miljön? Blir den bättre eller sämre? – Med bättre infra­ struktur kommer pendlingen men ock­ så regionens täthet att växa. Det skapar förutsättningar för att resandet kan bli mer effektivt, i första hand via kollektiv­ trafiken. Ökad kol­ lektivtrafik är mindre miljöbelastande och en förutsättning för hållbar tillväxt.

GÖTEBORG

Om du får rangordna parametrarna för att lyckas nå visionen, hur ser de ut? – För det första att politik, näringsliv och inte minst regionens fastighetsföretag håller fast vid grundvisionen när det gäller att bli en storstadsregion. För det andra att Göteborg leder, planerar och investerar som en kärnstad i en modern och växande stor­ stadsregion. För det tredje att planerad infrastruktur kommer på plats.

Finns det några attitydundersökningar om vad folk tycker om att pendla längre sträckor till sina arbeten? – Det finns inga bra attitydundersök­ ningar om pendling. Däremot finns det en massa forskning

som visar på människors känslig­ het för olika förutsättningar att pendla. Generellt kan man säga att benägenheten att pendla avtar kraftigt vid 45 minuters pend­ lingsavstånd enkel resa.

Pendling handlar inte bara om varifrån man pendlar utan även om var man pendlar till. För att pendla långt krävs det attraktiva arbetsplatser. – Pendling handlar inte bara om varifrån man pendlar utan även om var man pendlar till. För att pendla långt krävs det attraktiva arbetsplatser. – En utvidgad pendlingsregion måste hållas ihop av en stor kärna som ger plats för kvalificerade jobb och längre pendling. Det är därför som utvecklingen av Göteborgs kärna är en nyckel till regionens storstadsstrategi. Det finns 70 stads-regioner i Västeuropa som är större än Göteborg. Har Göteborgs­regionen lyckats klättra på listan om tio år?

– Mycket talar faktiskt för att Göteborgsregionen kommer att klättra en hel del på den långa listan av stor­ städer i Västeuropa. Hur mycket är omöj­ ligt att veta. n

Ulf Strömquist Forskningsledare

 Ålder: 66 år.  Familj: Särbo, barn och barnbarn och bonusbarn.  Bor: Stockholm/ Gotland.  Fritidsintressen: Många.

Business # 1 2010

19


aktiv. APRIL

13

BRG är engagerade i många evenemang och föreläsningar. Här är ett urval. För en komplett lista besök www.businessregion.se

Stöd jordbävningsoffren - gå på Pecha Kucha och skänk pengar Pecha Kucha är ett

Just nu samarbetar även

gränsöverskridande

Pecha Kucha tillsammans

presentations- och mötes­

med Architecture for

event där kreatörer från både

Humanity för att samla in

Göteborgsregionen och resten

pengar till Haiti. Under Pecha

av världen presenterar 20

Kucha i februari skänktes

bilder som var och en visas

22  050 kronor. Målet är att nå

i 20 sekunder.

50  0 00. De företag som väljer

Resultatet är en kväll full

att skänka 5   0 00 kronor eller

av inspiration, idéer och

mer kommer att utnämnas till

möjligheter. Pecha Kucha, som

Pecha Kucha-hjältar och

betyder ”ljudet av konversa-

presenteras under eventet

tion” på japanska, har sina

den 13 april.

rötter i Tokyo. Här i Göteborg

Mer info:

anordnas eventet på Park Lane.

www.pecha-kucha.se

22 mars-1 juni

19-29 april

27-29 april

4-6 maj

11 maj

25 maj-1 juni

Mind your own business

Vetenskapsfestivalen

Vitalis

Logistik & Transport

Forum affärssystem

Europavecka för SME företag

mars

Under hela våren

22 anordnar Mind

APRIL

Årets Veten-

19 skapsfestival, den

APRIL

Vitalis är Nordens

27 ledande mötes-

maj

Logistikbran-

4 schens ledande

maj

Forum

11 Affärssystem är

maj

Under veckan

25 lägger EU-kom-

Your Own Business

fjortonde i ordningen,

plats för aktörer inom

konferens och mässa

Sveriges ledande

missionen fokus på

kurser för dig som

har tema ”För ändring”

IT i vården. Center of

anordnas på Svenska

mötesplats för

små och medelstora

ligger i startgroparna

och handlar om hur vi

Visualization och IT

mässan i Göteborg.

företagare och

företag, då dessa

för att starta företag.

moderna människor

Centrum Väst deltar

Logistic Hub Scandina-

beställare som vill

anses utgöra stommen

Du kan få allt från

kan skapa en hållbar

både på utställningen

via deltar med

utveckla sin affärs-

i den europeiska

kostnadsfri rådgivning

framtid här på jorden.

och under konferensen.

gemensam monter och

verksamhet med stöd

ekonomin. Enterprise

till information om hur

Vetenskapsfestivalen

Där kommer bland

anordnar aktiviteter

av moderna affärs- och

Europe Network, EEN, i

du startar eget

vänder sig till både sko-

annat den första

samt miniseminarium.

verksamhetssystem.

Västsverige kommer

tillsammans med

lor, allmänheten,

kartläggningen av

ITCV kommer bland

Konferensen

under perioden att

någon annan.

forskarsamhället och

området ”IT inom

annat att göra ett

arrangeras på Hotell

anordna seminarier

Mer info: www.

näringslivet. Business

Hälso- och Sjukvården”

monterseminarium om

Elite Park Aveny i

inom FoU, upphandling

businessregion.se

Region Göteborg är en

(eHealth) i Göteborgs-

Grön IT.

Göteborg.

och affärskontakter i

av huvudmännen

regionen att presenteras.

Mer info:

bakom det populärve-

Mer info:

http://korta.nu/logistik

tenskapliga arrange-

http://korta.nu/vitalis

20

Business # 1 2010

Business Region

syfte att möjliggöra EU

Göteborg ställer ut och

som marknadsplats för

medverkar i konferens-

regionens företagare.

manget. Mer info:

programmet.

Mer info:

www.vetenskapsfesti-

Mer info:

www.enterpriseeuro-

valen.se

www.forum4it.se

pewest.se/

Business 1-2010  
Business 1-2010  

Tidningen Business produceras av Rubrik AB för Business Region Göteborg AB som arbetar för att stärka och utveckla näringslivet i Göteborgsr...

Advertisement