Matkalla kasvuun kuvakirja

Page 1

Matkalla kasvuun -yhteistyöhanke 1.9.2016 – 31.3.2019 Kuvakirja onnistuneista toimenpiteistä


Kanta-Hämeessä toteutettiin onnistunut yritysten tarpeisiin perustuva Matkalla kasvuun -yhteistyöhanke 1.9.2016–31.3.2019 Pohja onnistuneelle hankkeelle luotiin jo keväällä 2016, kun matkailuyrittäjille tehtiin kysely tarpeista, toiveista ja kiinnostuksesta osallistua mahdolliseen hankkeeseen. Kysely oli tavallaan jo hankkeen ensimmäinen toimenpide, jonka tulosten avulla tehtiin päätös hankesuunnitelman tekemisestä ja sisällön suuntaviivoista. Merkittävimmistä tarpeista luotiin viisi pääotsikkoa, joiden alle hankkeen toimenpiteet sijoittuivat 1) 2) 3) 4) 5)

Matkalla kasvuun -yhteistyöhanke on suunnattu maaseudulla toimiville majoitus-, ravitsemus- ja ohjelmapalveluja tarjoaville yrityksille ja -toimijoille Kanta-Hämeessä pois lukien Hämeenlinnan ja Riihimäen ydinkeskustassa sijaitsevat yritykset. Hankkeen päätoteuttajana on Koulutuskuntayhtymä Tavastia ja osatoteuttajana Hä­meen ammattikorkeakoulu Oy. Rahoituksen on myöntänyt Hämeen ELY-keskus, Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 - 2020.

Verkostoituminen ja yhteistyö Sähköinen liiketoiminta Tuotteiden ja palveluiden kehittäminen Markkinointivalmiuksien edistäminen Kestävä kehitys

Hankkeessa toteutettujen opintomatkojen kohdemaat ja vierailukohteet valittiin niin, että ne tukivat hankkeen muita toimenpiteitä. ***************** Kanta-Hämeen maakunta on jokseenkin laaja ja seutukunnat ovat erilaisia. Se luo haasteita yhteisille toimenpiteille. Syksyllä 2016, kun hanketta käynnistettiin, pidettiin infotilaisuuksia Forssassa, Hämeenlinnassa, Lopella ja Riihimäellä. Matkailuyrittäjiä oli mukavasti tilaisuuksissa ja yhteensä 33 yritystä ilmoittautui hankkeeseen mukaan.

Hämeenlinnan infotilaisuuteen ovat valmistautumassa projektipäällikkö Leena Puumalainen ja asiantuntija, opettaja Maritta Sandler.


Verkostoitumismatka Viroon 9.–10.1.2017 Verkostoitumisen ja yhteistyömahdollisuuksien luominen heti hanketoiminnan alussa on tärkeää. Erinomainen tapa tutustuttaa yrittäjät toisiinsa on järjestää ensimmäinen opintomatka mahdollisimman pian hankkeen käynnistyttyä. Matkalla kasvuun -yhteistyöhankkeen ensimmäinen opintomatka suuntautui Viroon tammikuun alussa 2017. Ohjelman suunnitteli ja toteutti opas Elina Aro, Quility Tourism, joka oli perehtynyt huolella mukana oleviin yrityksiin ja laatinut matkan ohjelman siten, että jokainen yritys pääsi tutustumaan omaa liiketoimintaa lähellä olevan yrityksen toimintaan Viron maaseudulla. Ohjelmassa oli myös verkostoitumisillallinen virolaisten yrittäjien kanssa, jonka aikana oli mahdollisuus syventää tietoja paikallisista tavoista toimia ja saada tietenkin ideoita myös oman toiminnan kehittämiseen.

Kuusikun Kartano, keskellä opas Elina Aro

Hyvin konkreettisiakin huomioita tuli, kuten ”Täytyypä tarkastaa omien huviloiden sänkyjen kunto”, kommentoi eräs yrittäjä nukuttuaan yönsä hetekassa. Muita kommentteja yrittäjiltä: • Hyvät tutustumiskohteet, erinomainen esittely. • Vähän liian kiireinen aikataulu, ehkä yksi yö enemmän olisi ollut parempi, illanvietto jäi vähän lyhyeksi. • Hyvä kokonaisuus! Toimiva ja innostava ohjelma. Opintomatkan ajankohta hyvä“. • Opas aivan mielettömän ihana! Todella ammattitaitoinen ja osasi asiansa. Kiva reissu kaikin puolin.

Opintomatkan osallistujat


Verkostoitumisillallinen Luhtre Turismitalussa. www.luhtre.ee

UusKaldan lomakylän yrittäjä kertoi hyvin elävästi toiminnastaan, jolloin tulkkiakaan ei aina tarvittu. Hänen uunituoreena tarjoamansa leipä oli niin herkullista, että matkan jälkeen yrittäjät pyysivät saada reseptin käyttöönsä. www.uuskalda.ee

Lounas Dirhamin satamassa, www.dirhami.ee


Yritysvierailupäivät Hankkeen alkupuolella kannattaa järjestää yritysvierailupäiviä hankkeessa mukana oleviin kohteisiin. Se edistää erinomaisesti verkostoitumista ja yrittäjien välistä yhteistyötä. Vierailupäivinä liikutaan yhdessä bussilla, joten myös matkat ovat verkostoitumista varten. Yritysvierailupäivien tarkoituksena on, että jokainen esittelee oman toimintansa oikeissa puitteissa. Sellaiset toimijat, joilla ei ole kiinteää toimipaikkaa, voivat esitellä toimintaansa bussimatkojen aikana. Joidenkin toimijoiden mielestä yritysvierailupäivät ovat aivan parasta, mitä hankkeet voivat tarjota. Vierailupäivien tavoitteena on nähdä toistensa tapa toimia, edesauttaa yrittäjien keskinäistä tutustumista ja verkostoitumista ja sitä kautta yhteisten tuotteiden suunnittelemista.

Inkalan Kartano, www.inkalankartano.fi

Tervakosken Tervaniemi, www.tervaniemi.fi

Willa Göös, www.willagoos.fi


Wuolteen Kartano, www.wuolteenkartano.fi

Marskin Maja, www.marskinmaja.fi

Marko Hakala, PV Paintball, www.paintball.fi

Räyskälän Ilmailukeskus, www.rayskala.fi


Timo Lampinen, Osuuskunta Monineuvo www.monineuvo.fi

Maunviljelijät Oy, Hämeenlinnan Raatihuone

Hattula Golf, www.hattulagolf.fi


Wetterhoff Oy, www.wetterhoff.fi

Kriipin Lomamökit, www.kriipinlomat.fi

Lepaan Matkailu, www.lepaanmatkailu.fi

Petäys Resort, www.petays.fi


Naivistit Iittalassa www.naivistit.fi

Keltaiset huvilat, Puntilan tila www.puntilantila.com

Hauhon Iloranta www.iloranta.fi

Iso-Kaivolan lomamรถkit ja -huvilat, www.isokaivolantila.fi


Levomäen Maatilamökit, www.levomaentila.fi

Lounais-Hämeen Pirtti, www.lounais-hameenpirtti.fi

Ravintola Vispilä, www.vispila.fi

Lepaan viinitila, www.hami.fi/viinitila


Valmennuspäivät Hankkeen keskeisiä teemoja olivat sähköinen liiketoiminta, tuotteiden ja palveluiden ja markkinointivalmiuksien kehittäminen sekä kestävä kehitys. Näitä teemoja vietiin eteenpäin lukuisten valmennuspäivien avulla. Teemojen onnistuiseen vaikutti merkittävästi innostavat valmentajat. Suuria onnistumisia koettiin etenkin sähköisen liiketoiminnan eri osa-alueilla, kun useat yrittäjät ottivat käyttöönsä heti valmennusten jälkeen uusia sähköisiä kanavia ja oppivat seuraamaan niiden tuloksia. Resurssiviisauskartoitusten tuloksena yritykset saivat uusia työkaluja kestävän kehityksen toimenpiteisiin. Ruokateemaan haettiin uutta näkökulmaa suunnittelemalla ja testaamalla, kuinka hämäläiset raaka-aineet ja perinneruuat taipuvat myös kansainvälisten asiakkaiden makuun. Perinteinen hämäläinen imelletty perunalaatikko eli pottuloora sai japanilaiset asiakkaat kyselemään, voiko tätä tilata myös kotiin. Tiedä vaikka tulevaisuudessa syntyisi myös uutta elintarvikevientiä.

Sähköinen liiketoiminta kiinnosti erityisen paljon.

Yrittäjien palautetta valmennuksista: • paljon tuli tietoa ilmaisista palveluista, joilla voidaan seurata markkinoinnin tuloksia • selkeä esitystapa, hyvät materiaalit ja kohderyhmän huomioiva esitys • selkeät, ymmärrettävät ohjeistukset. Tiivistä ja täyttä asiaa. Kaikki ylimääräinen jätetty pois, tosi hyvä!

Tuotekehitystyöpajoissa pohdittiin omien tuotteiden lisäksi myös verkostotuotteita.


Häme-menu Kylmäsavustettua haukea, piparjuurismetanaa, mummun kurkkuja Hämäläistä munajuustoa kera raparperihillokkeen Kassleri-makaronisalaatti hämäläiseen tapaan

Häme-menun suunnittelutyö käynnissä.

Paahdettua punajuurta, vuohenjuustokermaa ja mallasleipäkrutonkeja ***** Sienikeittoa, kaura-yrttipasteija ***** Lempeästi kypsennettyä peuranpaistia puolukkainen kaljakastike, hämäläinen perinnemakkara, härkäpapuhauduketta, pottulooraa ***** Mustikka-talkkunajäädyke

Kim Palhus, Elina Jokinen ja Riitta Grönqvist


Mustikka-talkkunajäädyke

Kuvassa ylhäältä alkaen: munajuustoa, kasslerimakaronisalaatti, kylmäsavustettua haukea, paahdettua punajuurta.

Peuranpaistia


Matkalla kasvuun -yhteistyöhanke mahdollisti yrittäjille osallistumisen Laatutonni-valmennukseen. Muutamat yritykset käyttivät tilaisuuden hyväkseen, joista ainakin kolme on vienyt työn loppuun saakka ja saanut laatusertifikaatin. Ahkeruus palkittiin! Tuotekehitysvalmennusten tarkoituksena oli saada ajantasaista tietoa matkailutrendeistä ja kuluttajakäyttäytymisestä. Ehdottomasti parasta antia oli kuitenkin tuotekehitystyöpajat, joissa yrittäjät yhdessä pohtivat uusia matkailutuotteita ja -palveluita Hämeeseen. Tuloksena oli 48 tuotetta, joista 17 oli verkostotuotetta. Tuotteista tehtiin tuotekorttivihkonen, joka löytyy osoitteesta www.hyvaluontoinenhame.fi. Useat tuotteet löytyvät myös yrittäjien omilta nettivisuilta ja jotkut niistä on käännetty soveltuvin osin joko englanniksi tai japaniksi.

Laatutonnilaiset

Sähköisen liiketoiminnan saloihin perehdyttivät Iisakki Pirilä, Piuha Oy ja Kirsi Mikkola, Sähköinen Liiketoiminta Suomi Tuotekehitystyöpajoista vastasi Soila Palviainen, Entra Oy, nyttemmin Aurana Oy Ruokateeman vetäjänä oli Kim Palhus, Tarinapata Oy Laatutonni-valmennuksennusta johti Tom Källroos, Perho Liiketalousopisto

Soila Palviainen, Aurana Oy


Opintomatkat Matkalla kasvuun -yhteistyöhankkeessa järjestetyillä opintomatkoilla oli jokaisella oma tarkoituksensa ja teemansa. Ensimmäisenä esitellyn Viron matkan tarkoituksena oli ohjelmaan tarkkaan harkittujen maaseutumatkailukohteisiin tutustumisen lisäksi yrittäjien keskinäinen tutustuminen ja verkostoituminen.

Opintomatka Italiaan 9.–12.10.2017 Toinen ulkomaan opintomatka suuntautui vahvana agriturismialueena tunnetulle Toscanan alueelle Italiassa. Tunnettu alue maaseudulla, jossa välimatkoista ei ole tehty ongelmaa. Alue, jonne täytyy matkustaa Roomasta useampi tunti! Tapaamisissa korostui vahvasti alueen yrittäjien ylpeys omaan historiaan ja tekemiseen. Onnistuneen ohjelman suunnitteli Outi Ahponen Forssan Matkatoimisto Oy:stä. Yrittäjien palautetta matkasta: • Hieno matka! Maisema – ylpeys – rentous – historia – aitous. • Loistava yrittäjäyhteishenki. Paljon keskustelua, verkottumista, tutustumista. • Erityisruokavalioasiakkaan huomioinnissa olisi vielä parantamista, mutta yllättävän hyvin toimi!! Ei aina tarvitse olla ”hienointa”, jos yrittäjän usko asiaansa ja positiivisella tavalla on ylpeä ”tuotteestaan” ja välittää asiakkaasta, niin se on siinä! • Mukava matka, hyvät kohteet ja hyvä porukka.

Mukavana yksityiskohtana Si Montalcinon menu, jossa ryhmän nimi oli huomioitu.


Borgo La Tragliata, www.tragliata.it

Borgo La Tragliatan kasvispainotteinen lounas

Projektilaisia valmiina uuteen vierailupäivään

Pacina luomuviinitila, www.pacina.it


Pieve a Saltin luomutia, www.pieveasalti.it


Azienda Agriturismo Bagnolo, www.agriturismobagnolo.it

Azienda Agriturismo Bagnolon vuohenjuustoja sekä luomuoliiviöljyjä

Illallinen Greppon viinitilalla, www.ilgreppo.it

Greppon viinitilan vanha isäntä hoiti juomatarjoilun


Cantina Leonardin viinikellari

Cantina Leonardi, www.cantinaleonardi.it

Opintomatkalla oli kaikkiaan 25 osallistujaa.


Opintomatka Berliiniin 5.–8.3.2018 Kolmanneksi ulkomaan opintomatkan kohteeksi valittiin Berliini ja ITB-messut maaliskuussa 2018. Messumatkan tarkoituksena oli antaa yrittäjille perspektiiviä matkailualan laajuudesta maailmalla. Valtava messualue, johon ennätti tutustua vain pintapuolisesti kahdessa päivässä, auttoi arvioimaan omia tuotteitaan ja palveluitaan suhteessa kansainväliseen tarjontaan. Messuilla meillä oli myös mielenkiintoinen tapaaminen Meclenburg-Vorpommernin matkailualueen edustajan Cornelia Hassin kanssa, joka kertoi matkailualueen yhteistyön mahdollisuuksista ja haasteista.Mecklenburg-Vorpommern on edistyksellinen matkailualue, jolla on erityisesti maatilamatkailussa hyviä toimintamalleja. Hienon esityksen jälkeen Arto Ruhala luovutti kiitoslahjan Cornelia Hassille.


Messujen lisäksi muuhun ohjelmaan kuului mm. tutustuminen Karls Erlebnisparkiin, joka oli huippuesimerkki kierrätyksestä. Se on rakennettu n. 50 prosenttisesti kierrätysmateriaalista. Elämyspuistoa ylläpitää perheyritys, joka oli kehittänyt vuosien varrella toimintaansa mansikkatilasta elämyspuistoksi. Rohkeaa yrittäjyyttä. Opintomatkan ohjelman suunnitteli ja toteutti Juha Haapanen Finnland-Reiseshopista. Yrittäjien palautetta matkasta:

Karls Erlebnis-Dorf, www.karls.de

• Massiivinen, suhteellisuudentaju kyllä vahvistui. Maaseutumatkailun haasteet yllättävän samanlaisia Pohjois-Saksassa. • Järkyttävän isot messut!

Mansikkamakeiset tehdään käsityönä.

Nämä kannut ovat päässeet Guinnessin ennätysten kirjaan v. 2012, jolloin niitä oli 27.390 kpl!


Linnunpönttöjen rakentamisessa vain mielikuvitus on rajana.

Opastettu kierros maksuttomassa elämyspuistossa.

Elämyspuistossa on myös jäägalleria.

Jäägalleriassa on lukuisia upeita jääveistoksia.


Kartano, museo, bio-maatila Dom채ne Dahlem, www.domaene-dahlem.de

Opastettu kierros museossa.

Traktorikyydill채 bio-maatilan ymp채ri.

Illallinen 100 % bio-ravintola Landgasthaus Dom채ne Dahlemissa, www.landgasthaus-dahlem.de


Opintomatka Asikkalaan 21.–22.3.2018 Ainoaksi kotimaan opintomatkaksi jäi osallistuminen Valtakunnalliseen maaseutumatkailuseminaariin Asikkalassa. Teemana oli ajankohtaisten kotimaisten matkailualan kuulumisten lisäksi verkostoituminen sekä Päijät-Hämeen matkailukohteisiin tutustuminen.


Illallisen juhlapuheen piti ministeri Jari Leppä.

Seija Satokaski, Mari Heikkilä ja Kirsi Sippola

Pia Ryöppy ja Maarit Örn

Leena Puumalainen ja Elisa Göös


Opintomatka Japaniin 18.–23.9.2018 Neljäs opintomatka suuntautui Tokioon, Japaniin. Idea matkaan lähti kansainvälisten tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen liittyneestä valmennuspäivästä, jossa Kari Halonen, ToolBox -travel marketing & consulting, sai yrittäjät innostumaan japanilaisista asiakkaista potentiaalisena kohderyhmänä. Ohjelmaan kuului tutustuminen JATA-matkailumessuihin, jotka ärjestettiin Tokyo Big Sight -rakennuksessa sekä läheiseen hotelliin järjestettyyn yksityiseen Tavastia Finland workshoppiin.

JATA 2018 -messujen hallikartta.

Tokyo Big Sight -rakennus, jossa JATA-messut pidettiin.


Hillevi Kaarlenkaski, Kari Halonen, Leena Puumalainen, Seija Satokaski ja Elisa Göös

Messuilla tavattiin Suomea myyviä matkanjärjestäjiä.

Ryhmä kuuntelemassa esittelyä.

HIS - tärkeä Suomi-myyjä


Workshop Tavastia Finland workshop oli järjestetty yksityistilaisuutena Tokyo Bay Ariake Washington Hotelliin. Sinne oli kutsuttu japanilaisia matkailualan tukkukauppiaita, matkanjärjestäjiä, matkatoimistojen edustajia ja bloggareita. Paikalla saapui 35 potentiaalista ostajaa ja Suomesta kiinnostunutta henkilöä. Ennakkovalmisteluihin kuului se, että pohdimme minkälaisia esittelymateriaaleja asiakastilaisuuteen otetaan mukaan. Yrittäjät valmistivat tilaisuutta varten materiaaleja joko englanniksi tai japaniksi ja lisäksi heillä oli esittelypöydillä viemisinä mm. suomalaisia käsitöitä, designia ja Muumi-tuotteita.


Elina Jokinen, Elisa Göös, Tiina Hiidenkari ja Aarno Hyvönen valmiina workshoppiin.

Alue- ja osallistujaesittely oli käännetty japaniksi.

Vieraille oli tarjolla pientä purtavaa.


Pirjo P채iv채rinta, Ulla Heinonen ja Sanni Hallanvaara esittelem채ss채 palveluitaan.

Samu Lescelius

Anu Kosonen


Workshop-tilaisuus täydessä vauhdissa.

Kirsi Sippola ja Outi Mertamo esittelivät Kanta-Hämettä Western Lakelandin materiaaleilla.

Tilaisuuden lopuksi järjestettiin arpajaiset, joita asiakkaat odottivat innolla.

Elisa Göös luovuttaa oman palkintonsa arvonnassa voittaneelle. Takana organisaattori Nina Kestilä.


Onnistumisen avaimet Workshop-tilaisuus onnistui täydellisesti ja fiilis sen jälkeen oli kaikilla aivan mieletön. Workshopiin valmistauduttiin jo Suomessa huolellisesti. Ennen matkaa hankkeessa järjestettiin kevään valmennuspäivän lisäksi kaksi tilaisuutta liittyen japanilaiseen kulttuuriin. Ensimmäisessä tutustuttiin japanilaiseen businesskulttuuriin ja toisessa tapaan toimia, kuten lahjat, niiden kääriminen ja antaminen, kumartaminen ja ruokailutavat. Ruokailutapoja harjoiteltiin myös konkreettisesti opettelemalla syömäpuikkojen käyttöä. Ammattiopisto Tavastian opiskelijat valmistivat meille susheja, joiden syömistä puikoilla harjoiteltiin.

Midori Tsunoi opasti syömäpuikkojen käytössä.

Yrittäjien kommentteja workshopista: •

Näin hoidetaan kansainväistymistä kohtaamalla henkilökohtaisesti Hämeestä kiinnostuneet matkanjärjestäjät

Nyt ei enää superlatiivit riitä! Huippujuttu, hienosti järjestetty, juuri näin pitää toimia! Ammattimaisesti hoidettu tilaisuus, josta sai todella paljon irti. Oppi paljon ja näki ja koki paljon!

Liian vähän valmistautumista, paljon kotiläksyjä.

Japanilaisten kiinnostus omaan tuotteeseen yllätti.

Ehdottomasti matkan kohokohta. Aidosti kiinnostuneita matkanjärjestäjiä.

Kari Halonen ja Nina Kestilä vastasivat kaikista järjestelyistä Japanissa.


Vierailu shintolais-temppelissä.

Toivomustauluja temppelialueella.

Järvipurjehdus Hakone Sightseeing Cruisen aluksella.

Yksi käyntikohde oli Owakudani, joka sijaitsi näköalahissin päätepisteessä.


Hotelli Senkyorossa henkilökunta oli ryhmää vastassa. Hotellissa oli myös kylpylä, onsen.

Illalliselle kaikki pukeutuivat yukataan.

Ruokatarjoilusta moni sai vinkkejä kotiinviemisiksi. Ateriat tarjoiltiin eri maakunnista kerätyistä astioista.

Aamiaiskattaus


Suzuhiro Kamaboko - “kalakakkutehdas”, josta saatiin mainio ohjelmapalveluidea.

Kalamassasta tehtiin tikkareita, jotka friteerattiin.

Tikkareiden valmistumista odotellessa koristeliin omat mukit.

Joukko tyytyväisiä kokkeja


Messut ja asiakashankintatilaisuudet Aluksi tehtiin hanke-esite, jossa kerrottiin sekä hankkeesta että mukana olevista yrityksistä. Se toimi mainiosti erilaisissa asiakastilaisuuksissa, joihin hankehenkilöstö osallistui. Tällaisia olivat syksyllä 2017 Suomakiertue Tampereella ja Kotimaan ryhmämyyntipäivät Hyvinkäällä. Asiakkaat kiittelivät vihkosta, jossa oli mukana useita saman alueen yrityksiä yhteystietoineen. Tilaisuuksissa asiakkailta kyseltiin, millaisia toivomuksia heillä oli ryhmätuotteiden suhteen. Saatuja tietoja hyödynnettiin tuotekehitystyöpajoissa ja tuloksista koottiin tuotekortit. Sitä jaettiin messuilla ja lähetettiin sähköisenä Suomassa ja ryhmämyyntipäivillä tavatuille asiakkaille. Hanke-esittely ja tuotekorttivihkonen löytyvät www.hyvaluontoinenhame.fi -sivustolta.


Kristiina Jokinen, Timo Lampinen, Ulla Heinonen ja Hannele Yrjö-Koskinen

Helsingin Matka 2018 -messuille osallistuttiin omalla Hyväluontoinen Häme -osastolla. Tampereen Supermessuille osasto toteutettiin samoilla elementeillä, mutta peilikuvana. Tiina Koski tarjoilee makupaloja.


Tavastia Fam-trip 18.–20.1.2019 Syksyllä 2018 järjestetty onnistunut workshop-tilaisuus Japanissa sai yrittäjät toivomaan, että järjestäisimme japanilaisille asiakkaille suunnatun tutustumismatkan heidän kohteisiinsa. Sellainen saatiinkin järjestettyä hankkeen viimeisenä konkreettisena toimenpiteenä Matka 2019 -messujen aikaan, jolloin vieraiksi saatiin 10 hengen ryhmä koko tuotanto- ja myyntiketjuun kuuluvia tahoja, eli matkanjärjestäjiä, matkatoimistoja, bloggareita, maapalveluista Suomessa vastaavia, matkanjohtajia ja -oppaita. Asiakkailta saamamme palaute oli positiivista niin ohjelmasisällön kuin aikataulutuksenkin osalta. Vieraille esiteltiin hämäläistä luontoa, lähiruokaa, käsityöperinnettä sekä historiaa.

Rengon Pitopalvelu Oy:n Tilausravintola Tulinummessa lounasmenu oli käännetty japaniksi.

Vierailu Iittalan lasitehtaalla

Taidetyöpaja Naivismikeskuksessa Iittalassa


Kriipin Lomamökkien Lepolahti-huvilan esittely

Kriipin Lomamökkien Kaisla-huvilan esittely

Panssarimuseolla Hattulassa nähtiin japanilaisista sarjakuvistakin tuttu BT-42 panssarivaunu

Petäys Resortissa vieraat pääsivät avantoon ja paljuun.


Wetterhoff Oy:n toiminnan esittely

Wetterhoffin ohjelmaan kuului ryijy-tyรถpaja.

Lounas alkamassa Tilausravintola Tulinummessa.

Kaikissa vierailukohteissa oli samanlaiset kyltitykset


Willa Göösin toiminnan esittely.

Tyytyväiset asiakkaat Willa Göösissä.

Musiikkituokiosta Willa Göösin kappelissa vastasivat Alisa Pajunen ja Tommi Pajunen.

Vieraat nauttivat Myrskykluodon Maijan sävelistä.


Miniaaseja pääsi taluttamaan Lopella, Pirteeks / Nature in You

Yhteinen illallinen Willa Göösissä asiakkaiden ja kaikkien Fam-tripin isäntien ja emäntien kanssa.

Kuva Tuulikki Ahokas

Kuva Tuulikki Ahokas

Illallisherkut oli valmistanut Rengon Pitopalvelu Oy.

Lumisotaa, Pirteeks / Nature in You


Loppuseminaari 7.11.2018 Matkalla kasvuun -yhteistyöhankkeen loppuseminaari järjestettiin marraskuussa 2018. Seminaarin ohjelma suunniteltiin niin, että se antaa yrittäjille hyviä vinkkejä tulevaisuuden varalle, kun hanke on päättynyt. Kuntayhtymän johtaja Jouni Haajanen avasi tilaisuuden ja esitteli Koulutuskuntayhtymä Tavastian mahdollisuuksia yritysten ja oppilaitoksen väliseen yhteistyöhön. Projektipäällikkö esitteli yhteenvedon hankkeesta ja sen tuloksista. Seminaarin muut puhujat ja heidän aiheensa olivat: Projektipäällikkö Raija Ruusunen Rural Finland II -valtakunnallinen matkailun koordinaatiohanke: Työkaluja ja verkostoja matkailuyrittämiseen. Projektipäällikkö, tutkija Soile Vahela Satakunnan ammattikorkeakoulu: Yritysryhmähanke – loistava kasvun, kehittymisen ja kansainvälistymisen työkalu maaseudun matkailuyrityksille. Case Kiina -yritysryhmät. Yli-innovaatioaktivisti, toimitusjohtaja Anssi Tuulenmäki Mindustry Oy: Matkailuyrittäminen – lupa toimia eri tavalla.

Jouni Haajanen


Raija Ruusunen

Soile Vahela

Anssi Tuulenmäki

Seminaarin päätteeksi Elisa Göös (keskellä) kiitti onnistuneesta projektista Anne Ojasta ja Leena Puumalaista.


Yrittäjien antama vapaa palaute kysymykseen, mikä oli hankkeen paras anti yrityksellenne ♦ Verkostoituminen ja myös tiedollinen anti hyvin tärkeää näin alussa olevalle yritykselle ♦ Toisiin yrittäjiin tutustuminen, yhteistyökuviot, uudet ideat opintomatkoilta ♦ Verkostoituminen, markkinointityökalut ♦ Häme-menu ja sen työstäminen, matkat, tutustuminen uusiin yhteistyökumppaneihin. ♦ Valmennuspäivät ♦ Tutustuminen muihin yrityksiin; vahvistus sille käsitykselle, että teemme paljon oikein ♦ Japanin matka, sähköiset mediat, tutustuminen matkailuun kokonaisuudessaan, verkostojen luominen ♦ Japanin matka ja some-valmennukset ♦ Tutustuminen uusiin toimijoihin ♦ Ollut monta hyvää asiaa ja vaikea nimetä vain yhtä. Viimeisimpänä kuitenkin tämä panostus japanilaisiin asiakkaisiin. Ei olisi tullut edes mieleen japanilaiset asiakasryhmänä eikä olisi ollut mitään mahdollisuutta lähteä yksin Japanin markkinoille. ♦ Se, että on saanut järkevyyttä omaan toimintaan näin alkuvaiheessa ja Japanin matka jälkitoimenpiteineen.


KIITOS

♦ Hankkeessa mukana olleille yrittäjille

♦ Rahoittajalle

♦ Ohjausryhmälle ♦ Osatoteuttaja Hämeen ammattikorkeakoulu Oy:n kollegoille

♦ Hankeidean ”isälle”, kuntayhtymän johtaja Jouni Haajaselle

♦ Hankkeen hakijalle ja esimiehellemme kehitysjohtaja Arto Ruhalalle

♦ Muille yhteistyökumppaneille ja työkavereille

Leena Puumalainen Anne Ojanen projektipäällikkö suunnittelija


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.